AnastasiaM

Members
  • Content count

    72
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by AnastasiaM

  1. Υπέροχα λογια συγκινητικότατα και μην ξεχνάμε πως προέρχεται απο έναν άνθρωπο που δούλεψε μαζί με τον Γιώργο και που αν είχε κακοπεράσει ε, δεν θα έλεγε τόσο θερμά λόγια δεν νομίζετε;
  2. Ποιό καλέ να ζητήσω το τεράστιο που σκέπαζε το ένα ολόκληρο κομμάτι του μεγάρου; χαχαχα δεν είμαι ο Σούπερμαν αλλιώς... άσε που το κατέβαζαν με γερανό με φαντάζεσαι να το ζήταγα; θα φωνάζανε τους γιατρούς με τις άσπρες μπλουζίτσες που δένουν πισω. Το έχω φωτογραφίσει όμως οπότε ιδού:
  3. δεν υπολόγισαν τους "ανώμαλους" που πάνε σε όλες!!! έγραψες marochr!!! άσε γιατι εγώ χθες που πήγα να επιστρέψω το εισητήριο (δεν άντεχα να το έχω στην τσάντα μου) έπεσα πάνω στο κατέβασμα του banner που είχαν κρεμάσει στο Μέγαρο απ'έξω. Έμεινα να κοιτάζω σαν χαμένη. Έχω μια στενοχώρια που δεν λέγεται!
  4. Βρε καλώστα τα παιδιά; πως απο δω; εσάς δεν σας απασχόλησε το μνημόνιο; πλάκα κάνω οι δουλειές των Κατσιμίχα είναι ψαγμένες και συνήθως βρήσκω τουλάχιστον ένα τραγούδι που να θέλω να κρατήσω και σε τέτοιους καιρούς για το ελληνικό τραγούδι αυτό είναι μεγάλο δώρο.
  5. Τον Χαρούλη τον πρωτοείδα σε εκείνη στη συναυλία αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη και ομολογώ ότι ανατρίχιασα με τη φωνή του. Σαν να ξαναγεννήθηκε ο Ξυλούρης σκέφτηκα. Και όχι μόνο γιατι σε κάποια γυρίσματα του μοιάζει αλλά κυρίως γιατι εκπέμπει κατι ιδιαίτερο και εντελώς δικό του όπως και ο Ξυλούρης δηλαδή. Χαίρομαι πάντα να τον ακούω και προσπαθώ να τον παρακολουθώ όσο μπορώ.
  6. Ειδικά για το "η αγάπη είναι ζάλη" ακόμα θυμάμαι το καρδιοχτύπι την πρώτη φορά που το ανακάλυψα. Ακούγαμε χαλαρά ραδιόφωνο με μια φίλη και πετάγομαι εγώ και λέω "Ο Γιώργος ακούγεται απο κάτω!!Είμαι σίγουρη!" Είδα και έπαθα να ηρεμήσω άσε που απο τότε η φιλενάδα μου λέει πως έχω δορυφορικό αυτί όταν πρόκειται για τον Νταλάρα.
  7. Συμφωνώ με τον kostav εμείς τον αγαπάμε έτσι και αλλιώς και τα πράγματα γενικά δεν είναι καλά οπότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.
  8. Εξαιρετικό κείμενο! ακριβώς ο κόσμος το θέλει το καλό λαϊκό τραγούδι και τα τελευταία χρόνια μοιάζει σαν να έχει αποφασιστεί να μην το ακούμε γιατι; πολύ με προβληματίζει αυτό αλλά ίσως έχει να κάνει με την ψυχολογία μας ή με την απώλεια ενός τμήματος της ελληνικής ψυχής όπως λέει και ένας φίλος μου.
  9. Εντάξει δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου σαφώς. Και φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούν όλοι μαζί του. Μπορούν να εκφράσουν την αντίρρηση τους. Δεν θα με χάλαγε αν έβγαινε και έλεγε κάτι του στυλ: "δεν συμφωνώ καθόλου με τις δηλώσεις αυτές αλλά θεωρώ πως πρέπει να του δωθεί η ευκαιρία να εξηγήσει τι εννοούσε και φυσικά καταδικάζω ενέργειες χουλιγκάνικου τύπου. Όποιος έχει αντιρρήσεις με τις όποιες δηλώσεις ενός καλλιτέχνη ή ενός ανθρώπου γενικά ας τις εκφράσει αλλά χωρίς να βιαιοπραγεί. κλπ" Τα υπονοούμενα που δεν είναι ακριβώς υπονοούμενα αλλά προσπάθεια να κρατήσω ίσες αποστάσεις μου δίνει την αίσθηση του δεν έχω ακριβώς γνώμη. Δεν μπορεί να μην έχεις.
  10. Ωραία... δέχομαι το καταλαβαίνω την οργή του κόσμου, μου αρέσει και το δεν καταλαβαίνω αυτή τη βία κλπ. Το κομμάτι που αποφεύγει να πάρει θέση για τον χαρακτήρα του Γιώργου δεν μου αρέσει καθόλου. Βγάζει την ουρίτσα της απέξω ή μου φαίνεται; δεν θα έπρεπε να εξηγήσει αφού τον έχει ζήσει κιόλας κάποια πράγματα; Το κρατάω ουδέτερη στάση και προσπαθώ να μην εκνευρίσω τον κόσμο αλλά να μην πω και κακία δεν είναι καθόλου του γούστου μου. Κρίμα γιατι θυμάμαι τον καιρό που μας τη σύστηνε απο σκηνής ο Γιώργος ως την ¨Ελενίτσα απο τη Θεσσαλονίκη" ή την "Ελενίτσα μας". Τελικά η πολύ κουλτούρα μάλλον αδυνατίζει τη μνήμη.
  11. Σε ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια!
  12. pnikol70 εξαιρετική η απάντηση σου. Πραγματικά θα ήταν η καλύτερη απάντηση αλλά λες να το "έπιαναν"; θα μου πεις γιατί αυτό το περι σάχλας θα το πιάσουν; ε, τουλάχιστον το πρώτο κομμάτι που είπε ότι "γιατι δεν είχα να κρύψω τίποτα. Ο αθώος άνθρωπος δεν φεύγει μπροστά στο άδικο" πόσο πιο απλά να το πει; Νομίζω πάντως ότι μόνο μέσα στα χρόνια που περνάνε θα δικαιωθεί και θα ήθελα να δικαιωθεί όσο ακόμη είναι ενεργός, να συνηδειτοποιήσει ο κόσμος το άδικο βρε παιδί μου. Ίσως να κάνω όνειρα καμια φορά αλλά τόσο δύσκολο είναι να αντιληφθούμε ότι ναι κάποιοι τα φάγανε αλλά και εμείς βάλαμε το χεράκι μας με τις επιλογές μας και με την άνεση να λέμε δε βαριέσαι, ή έλα μωρέ επειδή εγώ δεν θα δηλώσω το χωράφι μου ή θα πετάξω τα σκουπίδια μου εδώ, θα πέσει έξω η Ελλάδα; όλοι κλέβουν κλπ. Όταν χάνουμε τον πολιτισμό μας, την ταυτότητα μας και μαθαίνουμε στα εύπεπτα και αστραφτερά πράγματα που όμως είναι κενά δεν θέλει πολύ να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε μόλις μας τραβήξουν το χαλάκι και μας πουν ψεύτικη ευημερία τέλος. Και ναι συμφωνώ nefeli ότι η απουσία του οργανωμένου κράτους δημιουργεί κενά αλλά θυμάμαι να μου λέει πχ ο παππούς μου ότι στο χωριό κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο μαζευόντουσαν και κάνανε εθελοντική εργασία για να κρατάνε τις βρύσες καθαρές κλπ ξαφνικά κανείς δεν κάνει τίποτα και όλοι λένε που είναι το κράτος. Γιατί; γιατί χάσαμε την αλληλοβοήθεια μόλις πιάσαμε πέντε δεκάρες; Πόσες φορές ο Γιώργος μίλησε για τα εύπεπτα τραγουδάκια που μας παραπλανούν; πόσες φορές μίλησε για τη βοήθεια που χρωστάμε στον διπλανό μας; Να πράγματα που πρέπει, που χρειαζόμαστε να θυμηθούμε σήμερα, μαζί φυσικά με τα τραγούδια που μας έχει χαρίσει.
  13. Ειδικά για τον Τατσόπουλο παραλίγο να την πατήσω και εγώ με την προπαγάνδα που γινόταν και καθώς δεν τον είχα παρακολουθήσει καθόλου βρέθηκα να αναρωτιέμαι "βρε λες;" και να θυμώνω κιόλας. Οταν όμως έμαθα πως το όλο θέμα ξεκίνησε απο κάτι blog μου μύρισε προπαγάνδα. Μπορώ να συμφωνώ ή να διαφωνώ με κάποιον αλλά το να διαστρεβλώνω τα λόγια του είναι τουλάχιστον άδικο και κατακριτέο. Και ναι αυτή η σάχλα που διαβρώνει την παιδεία, την καλλιέργεια μας, που μας συνηθίζει στο να βρήσκουμε εύκολες και συνθηματικές απαντήσεις, που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια και τώρα φτάνει στο αποκορύφωμα της μας θολώνει και τη λογική και μας κάνει έρμαια του κάθενός που μπορεί να βγάλει εύκολες κορώνες. Στις ώρες που ζούμε, ψυχραιμία και αλληλεγγύη χρειαζόμαστε. Μόνο έτσι θα βρούμε την άκρη.
  14. Έτσι καθαρά και σταράτα λόγια. Πολύ το χάρηκα. Ο αθώος άνθρωπος δεν φοβάται τίποτα. Ο αθώος άνθρωπος δεν φεύγει μπροστά στο άδικο! Απλά και καθαρά. Να δω πόσοι μπορούν να είναι στο φώς όπως εδώ ο Γιώργος και να λένε τα ίδια λόγια κοιτάζοντας έτσι καθαρά τον απέναντι και βγάζοντας την ειλικρίνια που ένοιωσα. Πόσοι;
  15. Ωχ πάλι θα τα ακούσω στη δουλειά χε χε χε Σιγά μην τους αφήσω! όπως έγραψα και στη σελίδα του στο facebook βαρέθηκα τους δήθεν "επαναστάτες" που δεν σκέφτονται και επιτίθενται άκριτα. Τους τα είπε άψογα. Αυτή η εθνική μας σάχλα που έχει κυριαρχήσει εδώ και αρκετό καιρό γύρω μας διαποτίζει τα παντα και θολώνει τα νερά. Χθες είχα μια συζήτηση με τη μητέρα μου που ήταν έξαλλη με τον Γιώργο, προσπαθούσα να της εξηγήσω και όταν τη ρώτησα "άκουσες ολόκληρες τις δηλώσεις του;" και μου είπε "όχι θύμωσα και το έκλεισα με το που άκουσα όσα είπε για την εθνική κυριαρχία. Και μην ξεχνάμε ότι έχει πει το αιγαίο ανοίκει στα ψάρια του". Μόλις της είπα όμως τα υπόλοιπα των δηλώσεων του, δεν μίλησε. Ούτε όταν της είπα τα όσα έχει πει τόσες φορές για τα εθνικά μας θέματα μίλησε. Ευτυχώς σας έχω και εσάς και βγάζω την αγανάκτιση μου. Σήμερα λοιπόν προετοιμασμένη και πάλι θα αντιμετωπίσω τα όσα θα ακούσω με ψυχραιμία (λέμε τώρα ) και κυρίως με επιχειρήματα όπως έχει και ο ίδιος ο Γιώργος μας δηλαδή!
  16. Πραγματικά πολύ ενημερωτικό. Σε ευχαριστούμε για την ανάρτηση!
  17. Μια συνάντηση που είχα ξεχάσει. Τι υπέροχες δεύτερες φωνές και τι υπέροχος συντονισμός στο Τσάμικο παρα το γεγονός πως ο Σαββόπουλος ήταν επι σκηνής και ο Νταλάρας στον εξώστη (δεν το θυμόμουν αυτό καθόλου).
  18. Ένας πολύ γλυκός άνθρωπος με ήρεμο και ζεστό λόγο. Μπορεί να μη συμφωνούσα πάντα με τα προγράμματα που έφτιαχνε αλλά έχει ήθος και κάνει σάτυρα που σε κάνει να γελάς χωρίς πολλές αγριότητες (λεκτικά). Καμια φορά ξέφευγε αλλά άνθρωπος είναι λογικό να παρατραβήξει κάτι κάποια στιγμή. Στη συγκεκριμένη συνέντευξη λέει πολύ σωστά πράγματα. Αν δεν αλλάξουμε εμείς όχι μόνο δεν θα βγούμε απο την κρίση ποτέ αλλά προσωπικά πιστεύω πως θα χάσουμε την ταυτότητα μας. Γιατι η ταυτότητα μας είναι η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός μας που τα έχουμε πετάξει στα σκουπίδια αυτό τον καιρό με το επιχείρημα ότι μας εκμεταλεύονται και άρα δεν σηκώνει ευγένειες η χρονική περίοδος. Δεν μπορώ να το δω έτσι. Θέλω και εγώ το παρκο που θα παίζουν τα παιδιά και τους καθαρούς δρόμους. Κάποια πράγματα είναι στο χέρι μας και επιλέγουμε να τα ξεχνάμε!
  19. Και ίσως για αυτό μας πληγώνει τόσο το όλο θέμα γιατι μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα κατα την άποψη μου. Δεν σου ζητάω να θαυμάζεις τον άνθρωπο που θαυμάζω εγώ αλλά τουλάχιστον να μην ρίχνεις φαρμάκι χωρίς λόγο. Έχω μάθει τόσα καλά (απο άποψη συμπεριφοράς) απο ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του που αναρωτιέμαι καμια φορά ποιός "συνομώτης" πέρα απο τον γνωστό καθαρό φθόνο, κυκλοφορεί όλα αυτά τα κουτσομπολιά. Χε χε χε σταματάω εδώ δεν θα το κάνουμε μεσανατολικό την καφρίλα που ξέρουμε. Εδώ τη βλέπουμε στην καθημερινότητά μας γιατί να γλύτωνε ο Νταλάρας; Τουλάχιστον ξέρουμε, δεν μασάμε και θα είμαστε εκεί μαζί του και ξέρουμε ότι δεν μασάει και αυτός.
  20. Να το κλείσουμε συμφωνώ και εγώ με τον Θανάση αλλά δυστηχώς νομίζω πως θα δικαιωθεί η Ελίνα. Όταν εγώ συναντιέμαι με φίλους σήμερα και μια κοπέλα μου λέει "Εσύ πως είσαι θαυμάστρια του ακόμη όταν ο Νταλάρας πληρώθηκε για να κάνει τις συναυλίες και τις δηλώσεις; το ξέρω γιατι ο πατέρας μου δουλεύει σε τράπεζα και είδε να μπαίνουν λεφτά σε λογαριασμό του Νταλάρα". Και όταν τη ρώτησα απο που ήταν λοιπόν τα χρήματα αφού είδε τα έγγραφα ο πατέρας σου, δεν ήξερε ακριβώς, αλλά μπορεί και να ήταν απο άλλο λογαριασμό δικό του που σημαίνει να τα μετακίνησε για οποιοδήποτε λόγο αλλά το μετέφρασαν σαν "ξέπλυμα" τι να πω; της είπα μόνο πως δεν είναι σωστό να διαδίδει ανακρίβειες όχι μόνο για τον Νταλάρα αλλά για τον καθένα. Κάπως έτσι όμως δεν πολλαπλασιάζεται η λάσπη; Πάντα με πλήγωνε που το είχαν εύκολο να σπηλώνουν υπολήψεις μόνο και μόνο με εικασίες. Και επαναλαμβάνω δυστηχώς κάποιοι το βρήκαν εύκολο και στις μέρες μας η διαστρεύλωση απόψεων ονομάζεται δημοσιογραφία όταν υποκλίνεται στο "κοινό αίσθημα". Είχα τόσες ελπίδες ότι θα μπορέσω να ακούσω τα τραγούδια που δεν έλεγε τόσο καιρό γιατι δεν ταίριαζαν με τη διασκέδαση και ξεκίνησε με τόση θετική ενέργεια η κίνηση αυτή που πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω που κατάντησε απο το μίσος λίγων. Για αυτό και εγώ νομίζω ότι θα πάψω να ασχολούμαι αλλά θα ακούω τα τραγούδια που με γεμίζουν και θα περιμένω τις εμφανίσεις στο Μέγαρο για να τον χαρώ με ηρεμία (ελπίζω).
  21. Δεν ξέρω αν είναι αδελφή (και δεν με ενδιαφέρει καθόλου) αλλά τα επιχειρήματα του δείχνουν απλά επιπολαιότητα και ασχετοσύνη. Το όνομα Νταλάρας πουλάει (πάντα έτσι ήταν άλλωστε) και τώρα που απο παντού δέχεται βολές γράφει και αυτός κάτι για να ακουστεί. Ας μην του κάνουμε τη χάρη.
  22. Εμ πάντα δυσκολευόμασταν να χειριστούμε κάτι με ευγένεια. Το δωρεάν για τον κόσμο θα έπρεπε να είναι ευλογία μια τέτοια περίοδο αλλά σου λένε όχι γιατι δεν θα το εκτιμήσεις αν δεν το πληρώσεις και τελικά βρήσκονται μερικοί που το δαιμονοποιούν κιόλας και σου λένε για να είναι δωρεάν κάτι άλλο έχει στο μυαλό του, υπάρχει σίγουρα υστεροβουλία. Αποτέλεσμα; καφρίλα που δικαιώνει τη λογική του όχι δωρεάν γιατί γίνεται μπάχαλο. Και για να απαντήσω λίγο στα λόγια του Κότσιρα, πιστεύω πως αν ξέρεις την αξία σου και είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου δεν σε ευτελίζει το να προσφέρεις κάτι που σε χαρακτηρίζει όπως πχ τη μουσική σου, για λίγο, δωρεάν σε όσους το χρειάζονται. Αλλά πρέπει τελικά την αξία σου να μην τη μετράς με το κασέ σου. Ειρωνία; ο Νταλάρας που τόσοι και τόσοι κατηγορούν για σκαλωμένο με το κέρδος κάνει την κίνηση που περίμενα απο άλλους που θεωρητικά είναι κοντά στο συναίσθημα του κόσμου περισσότερο αυτόν τον καιρό. Για εμένα δεν είναι ειρωνία βέβαια γιατι τον Νταλάρα τον ξέρω απο τέτοιες κινήσεις πολλές και μάλιστα αρκετές κρυμμένες που δεν θέλησε ποτέ να τις μάθει ο πολύς κόσμος. Πόσο μικροί είμαστε τελικά; ή πόσο μικρούς μας θέλουν;
  23. «Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; Ο ουρανός δικός μου η θάλασσα στα μέτρα μου.» Θυμάστε αυτό το τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη; Έτσι νοιώθω κάθε φορά που ακούω τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδάει. Νοιώθω δυνατότερη, καλύτερη. Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά παρα μόνο μέσα απο τα τραγούδια του. Οι συνευντεύξεις δεν θεωρώ ότι σου γνωρίζουν βαθιά τον άνθρωπο. Μόνο ψύγματα των απόψεων του μαθαίνεις απο αυτές γιατι αλλιώς λέει κάποιος μια κουβέντα, αλλιώς μεταφέρεται και αλλιώς την αντιλαμβάνομαι εγώ που διαβάζω το κείμενο ή ακούω το απόσπασμα. Πόσες φορές έχω βρεθεί να «απολογούμαι» γιατι ακούω Νταλάρα; Πολλές, πάρα πολλές. Σε συζητήσεις με καλοπροαίρετους ανθρώπους που τους ενοχλούν οι απόψεις του, που πίστεψαν κάποια στιγμή κάποια απο τις τόσες φήμες που ακούγονται και είπαν «κάτι θα ισχύει», ή και με λιγότερο καλοπροαίρετους εως κακοπροαίρετους που μεγένθυναν φήμες και υπονοούμενα. Ακόμη και όταν ήξερα απο πρώτο χέρι ότι δεν ισχύει αυτό που έλεγαν και το εξηγούσα με επιχειρήματα και πάλι ένοιωθα ότι δεν το αντιλαμβάνονταν, ότι το κουτσομπολιό ήταν ισχυρότερο απο τη λογική. Το απο αυτί σε αυτί η μύγα γίνεται βόδι είναι δεδομένο πόσο μάλλον για έναν άνθρωπο που είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας τόσα χρόνια και δεν δίνει αφορμές παρα μόνο μέσα απο καμια δήλωση που μπορεί να ξενίσει. Αν έχει κάνει λάθη; Φυσικά, άνθρωπος είναι, γιατί να τον κατηγορήσω για αυτά περισσότερο απο ότι θα κατηγορούσα τον εαυτό μου; Αν ήταν τέλειος αλήθεια τέλειος για ποιόν; για εμένα, για εσένα για τον απέναντι, ποιά είναι ακριβώς η τελειότητα; δεν θα μπορούσα να συνδεθώ μαζί του, να νοιώσω το πάθος, τη χαρά, τη λύπη και όλα τα συναισθήματα που βγάζει όταν τραγουδάει. Θα ήθελα να τον γνωρίσω απο κοντά γιατι πιστεύω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και ήσυχος άνθρωπος. Τις λίγες στιγμές που τον έχω συναντήσει απο κοντά με άφησαν έκπληκτη η ευγένεια και η αίσθηση ευγνωμοσύνης που έβγαζε. Του μιλούσαν οι θαυμαστές (ανάμεσα σε αυτούς και εγώ περίμενα τη σειρά μου να πω ένα κοινότυπο συγχαρητήρια) και παρά την κούραση είχε και την υπομονή και την γλυκύτητα να μιλάει στον κάθε ένα ξεχωριστά, στον πλυθηντικό παρακαλώ, μας έλεγε πράγματα του τύπου «σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια» και κοίταζε κάτω σαν μικρό παιδί που νοιώθει άβολα. Νομίζω πως όντως νοιώθει άβολα με τη φήμη και ας μην τον πιστεύουν όταν το λέει. Εγώ απο την πλευρά μου θέλω ειδικά αυτές τις μέρες που το να επιτίθεσαι στον Νταλάρα είναι must, να πω πως είμαι ευγνώμων που τραγουδάει, που προσπαθεί, που αντέχει. Η ζωή μου είναι πλουσιότερη χάρη στις ερμηνείες του και θα είμαι και εγώ παρούσα στις προσπάθειες του με τον δικό μου τρόπο γιατί το αξίζει. Έχει μια θέση στην καρδιά μου που δεν μπορεί να τη διεκδικήσει κανείς άλλος. Με έχει κάνει πλουσιότερη σε πνευματικό επίπεδο και αυτό δεν είναι κάτι που πληρώνεται με τίποτα λιγότερο απο την αγάπη που γεννιέται όταν η καρδιά πλουτίζει. Να είσαι καλά Γιώργο να αντέχεις και να θυμάσαι πως δεν είσαι μόνος σου!
  24. Απο ηχογράφηση συναυλίας στο Ηρώδειο που κυκλοφόρησε το 2011 γιατι δεν είχα καταφέρει να πάω σε εκείνη τη συναυλία: "Ο Γιώργος Νταλάρας τραγουδάει Σταύρο Κουγιουμτζή" στο τραγούδι "Του κάτω κόσμου τα πουλιά" ο Νταλάρας έχει αφήσει μια φορά το τραγούδι στον κόσμο που τραγουδάει δυνατά, το κάνει άλλη μια φορά στο σημείο που λέει "σε καρτερούν μαστιγωτές και συμπληγάδες¨, ο κόσμος συμμετέχει πάντα δυναμικά μέχρι που κάνει και το τσαλιμάκι του τέλους που κάνει συνήθως ο Νταλάρας και εκείνος "χαίρομαι που δεν ξεχνάτε" και μετά ξαναλέει το τελευταίο κομμάτι με το δικό του τρόπο απογειώνοντας με την ερμηνεία του τους πάντες.