Sign in to follow this  
Followers 0
Agnie

50 Ισχυροί της ελληνικής show business

3 posts in this topic

50 ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ SHOW BUSINESS

Ο «Τ» σ αυτό το τεύχος επιλέγει τους ανθρώπους που διαμορφώνουν, επηρεάζουν και διαφεντεύουν τη βιομηχανία της τέχνης και του θεάματος στη χώρα μας. κάποιοι από αυτούς είναι δυνατοί και κάποιοι απλώς γενναίοι. ’λλοι είναι πασίγνωστοι και άλλοι «κάνουν παιχνίδι» μακριά από τα φώτα. Σας τους γνωρίζουμε χωρίς αξιολογική σειρά και χωρίς προτιμήσεις. Με μια διαπίστωση: Όσο μικρότερη αγορά του θεάματος τόσο μεγαλύτερος είναι ο συνωστισμός στην κορυφή της. Και με μια διευκρίνιση: Στην εποχή μας οι show business και η τέχνη έχουν πολλές εκφράσεις και χρειάζονται πολλούς «υπηρέτες». Γι αυτό και στις σελίδες που ακολουθούν θα δείτε άτομα που ίσως δεν φανταζόσαστε ότι θα μπορούσαν να συνυπάρξουν στο ίδιο θέμα. Φιλοδοξία μας είναι αυτή η λίστα να γίνει ένας θεσμός και κάθε χρόνο να ανανεώνεται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Τριάντα πέντε χρόνια καριέρας. Ο καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ελληνική δισκογραφία. Εξήντα πέντε προσωπικοί δίσκοι και συμμετοχές σε άλλους πενήντα που έχουν πουλήσει συνολικά περισσότερα από 10.000.000 αντίτυπα. Διεθνείς κυκλοφορίες. Συνεργασία με δώδεκα μεγάλες ορχήστρες και χορωδίες από τις σημαντικές παγκοσμίως. Αλλά και με καλλιτέχνες του σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου, από τον Στίνγκ μέχρι την Έμα Σάπλιν. Συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Ολόκληρες περιοδείες sold out. Το ίδιο και όλες σχεδόν οι παραστάσεις του. Μουσικές προτάσεις που έγιναν τάσεις και όρισαν εποχές στο ελληνικό τραγούδι, όπως τα ρεμπέτικα και τα λάτιν. Συνεργασίες με νέους τότε και καταξιωμένους σήμερα ερμηνευτές και συνθέτες που πρώτος εκείνος γνώρισε στο ευρύ κοινόΤα καταλάβατε μέχρι εδώ ή να τα πούμε πάλι απ την αρχή;

Τα ρεκόρ στην ελληνική μουσική σκηνή έχουν γίνει, φαίνεται, για να τα «σπάει» ο Γιώργος Νταλάρας, ένας από τους βασικότερους φορείς της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής εξουσίας.

post-6-1045322456.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Το ελληνικό τραγούδι του οφείλει πολλά. Κυρίως όμως του χρωστάει το λόγο του. Λόγο σημαντικό, ουσιαστικό, ξεκάθαρο και αληθινό. Οι μεγαλύτεροι από τους σύγχρονους συνθέτες του χρωστάνε ακόμη περισσότερα. Το ότι έδωσε στις μουσικές τους ζωή και ανάσα, τις έκανε εικόνες, αισθήματα, ελπίδες, παράπονα, κραυγές και ψιθύρους. Και πολλοί τραγουδιστές του χρωστάνε ένα μεγάλο μέρος της καριέρας τους. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος δεν γράφει πια πολύ συχνά τραγούδια. Υπάρχει όμως στα πράγματα και τα καθορίζει, αφού ακόμη θυμώνει, αντιδρά, κρίνει και επικρίνει, αξιώνει και απαξιώνει και όταν εκείνος νομίζει ότι χρειάζεται, επεμβαίνει. Για να μας θυμίζει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη σαββατόβραδα στην Καισαριανή.

post-6-1045322522.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ

Τι μπορεί να γράψει κανείς, μέσα σε λίγες γραμμές, για τον Μίκη Θεοδωράκη; Πως μπορεί να χωρέσει έναν μύθο μέσα στην πεζή πραγματικότητα των λέξεων; Αφού εδώ ακόμη και οι μουσικές του, όταν τις ακούς σε κλειστό χώρο, καμιά φορά νομίζεις ότι δεν χωράνε στο δωμάτιο, ότι οι νότες γίνονται ωστική και θέλουν να σπάσουν τους τοίχους, να βγούνε έξω, να ξεχυθούν στον αέρα. Ο τελευταίος «Μεγάλος Έλληνας», όσο υπάρχει ελληνική μουσική, θα είναι από τα σημαντικότερα μάλλον το σημαντικότερο σημεία αναφοράς. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει με τον Φιντέλ Κάστρο απευθείας στο προσωπικό του τηλέφωνο, ο συνθέτης στον οποίο έχουν εμπιστευτεί τους στίχος τους κορυφαίοι ποιητές του αιώνα μας, όπως ο Πάμπλο Νερούδα. Εμείς το μόνο που θα θέλαμε να του πούμε είναι την επιθυμία μας να τον βλέπουμε πιο συχνά. Η εποχή και η Ελλάδα έχουν ανάγκη το λόγο, τη σκέψη και τη μουσική του.

Πέπη Ραγκούση και Ρούλα Γεωργακοπούλου

Περιοδικό Ταχυδρόμος

Τα Νέα

15/02/2003

post-6-1045322581.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0