Sign in to follow this  
Followers 0
Olga Fendrych

Ηλιοσκόπιο

13 posts in this topic

Not a review, just a couple of questions to this rarely album edited 1971 to the music of Stavros Koujoumtzis.

More known of this may be "To proto peristeri".

The whole is connected, like "Hymnoi angelon" later, with Passion and Easter, but in more individual and less traditional way than Hymnoi.

And the language is a modern one, but difficult to understand in every detail.

Here are my questions, like I sent them already to Astron (thanks for your reply !!!):

1. any details about Ilioskopio you know apart from the date of the recording?

2. Any more leptomeries about Emilia Koujoumtzi, apart from a fact she is Stavros' wife and a special voice with extremely sad repertoire

( e.g. "To leoforio" from the album "Ta megala tragoudia")?

3. What connections has Stavros Koujoumtzis to the church music? It seems he was very influenced by it, the two cycles (Hymnoi angelon, too) must not have been a coincidence only. Was he ever a church musician?

4. Do we have a translations of "Na stamatiso ton kairo" (nr 7) and "Aytos, poy tha thanerothei" (nr 7) at all here? Especially this another one is bit difficult to interpret "surely".

5. I miss horribly ANY informations about Koujoumtzis, and especially about his new songs.

I have only this "Ta megala tragoudia" still with holes in my understanding of the introduction.

6. Has anyone read Koujoumtizs' book "Anoixta parafira" (Open windows) to review it here?

Thanks in advance!!!!

Olga

Share this post


Link to post
Share on other sites

No one seems to have information about Stavros Koujioumtzis. :razz:

So I will share my (small) knowledge about him. But I will open a new topic in the thread "Καλλιτέχνες Artists" as unfortunately I cannot tell more details about "Ηλιοσκόπιο".

Concerning this record I can only mention that the writer of the lyrics/poems (Γιώργος Θέμελης / Giorgos Themelis) was a poet from Thessaloniki (like Koujioumtzis) who died in 1975.

Here you can find a short information about his work:

http://www.karatzoglou-poems.gr/article/art03.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ψάχνοντας σε παλαιότερα topic, "ανακάλυψα" ,με μεγάλη μου ικανοποίηση,το συγκεκριμένο, και θέλησα να γράψω σαν μια αφορμή για να ξαναπροσέξουμε τον σπουδαίο αυτό δίσκο.

Πιστεύω πως το "Ηλιοσκόπιο" δεν έτυχε της προβολής που του άξιζε, και ενώ περιέχει πολύ όμορφα τραγούδια, έμεινε να μας τον Θυμίζει κυρίως "Το πρώτο περιστέρι" που ακούστηκε περισσότερο.

Αποτελεί σύμφωνα με τα λεγόμενα και του ίδιου του συνθέτη, του Σταύρου Κουγιουμτζή, ένα θρησκευτικό λαϊκό ορατόριο, και μπορεί να θεωρηθεί ως προπομπος των Υμνων Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων, που ακούσαμε πολύ μεταγενέστερα.

Αξίζει να προσέξουμε και τις πολύ καλές ερμηνείες της Αιμιλίας Κουγιουμτζή που στέκονται ισάξια με αυτές του Νταλάρα.

Προσωπικά ξεχωρίζω το "Χασάπικο" ένα από τα πιο "αδικημένα" τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα, αν και ίσως θα ήταν καλύτερα ο δίσκος να αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο,όπως και το ομώνυμο ποιητικό έργο του Γ.Θέμελη, του οποίου αποτελεί μελοποίηση.

Νομίζω πως είναι δίσκος που δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά δισκοθήκη των ακροατών του Νταλάρα, και όχι μόνο...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Προσωπικά ξεχωρίζω το "Χασάπικο" ένα από τα πιο "αδικημένα" τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα

Συμφωνώ απολύτως... :D:DB)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Νομίζω πως είναι δίσκος που δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά δισκοθήκη των ακροατών του Νταλάρα, και όχι μόνο...

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό δίσκο στο σύνολό του. Ακόμη και το "Πρώτο περιστέρι" που ακούστηκε περισσότερο, δεν είναι από τα τραγούδια που πολυακούγονται γενικά. Θεωρώ πως η ερμηνεία της Αιμιλίας Κουγιουμτζή είναι κατάθεση ψυχής στο δίσκο αυτό. Ας τον ακούσουν, όσοι δεν το έχουν κάνει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπό τη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο Musiccorner.

"Από τους λιγότερο γνωστούς, αλλά κι από τους καλύτερους δίσκους του αείμνηστου Σταύρου Κουγιουμτζή με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα και την - πρωτοεμφανιζόμενη δισκογραφικά - Αιμιλία Κουγιουμτζή, σύζυγο του συνθέτη.

Κυκλοφόρησε στις αρχές του 1973 με στίχους από την ποιητική συλλογή «Ηλιοσκόπιο» του φιλόλογου και ποιητή Γιώργου Θέμελη που γεννήθηκε στη Σάμο στις 23 Αυγούστου του 1900 αλλά έζησε πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη (από το 1930), όπου και πέθανε στις 17 Απριλίου 1976.

Πρόκειται για μια δουλειά που κινείται στο γνωστό και «κλασικό» ύφος του Κουγιουμτζή, με μελωδίες προερχόμενες από το δημοτικό τραγούδι (για παράδειγμα «Το πρώτο περιστέρι» έχει ρυθμό τσάμικο) αλλά και το λαϊκό, καθώς και μπαλάντες που τραγουδά η Αιμιλία Κουγιουμτζή. Κοντολογίς, είναι ένας δίσκος καθαρά «κουγιουμτζικός» με εξαιρετική ενορχήστρωση και μοναδικές ερμηνείες.

Ο Νταλάρας είχε ήδη μπει για τα καλά στο πνεύμα του συνθέτη, αφού η συνεργασία τους είχε πλέον εδραιωθεί και μετρούσε τότε πέντε χρόνια γεμάτα μεγάλες επιτυχίες και πλατιά αναγνώριση. Από την άλλη, η σύζυγος του Κουγιουμτζή κερδίζει τις εντυπώσεις με τη ζεστή φωνή της και αποδίδει πολύ καλά τα τραγούδια που της δόθηκαν.

Πάντως, με εξαίρεση «Το πρώτο περιστέρι» και το «Πάσχα των Ελλήνων» τα υπόλοιπα κομμάτια δεν ακούστηκαν σχεδόν καθόλου, αν και δεν υστερούν σε τίποτε σε σχέση με τα αντίστοιχα του συνθέτη που έμειναν διαχρονικά και τα τραγουδάμε μέχρι σήμερα. Ο ίδιος ο Νταλάρας δεν τα συμπεριέλαβε ποτέ στα εκάστοτε προγράμματα και συναυλίες που έκανε και πραγματικά εξεπλάγην όταν τη Μεγάλη Τρίτη του 1998 τον άκουσα στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» της Θεσσαλονίκης να ξεκινά το δεύτερο μέρος της συναυλίας «Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» τραγουδώντας «Το πρώτο περιστέρι».

Και μια και αναφέρθηκα στη συγκεκριμένη εκδήλωση, να πω ότι επρόκειτο για μια παρουσίαση του εν λόγω έργου του Κουγιουμτζή πάνω στα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, τα οποία «έντυσε» ο συνθέτης με τη μουσική του και είχαν πρωτοπαρουσιαστεί τον Ιούνιο του 1997 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρώτο μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο σ' αυτό το πόνημα, ενώ το δεύτερο στα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του.

Την παραγωγή του «Ηλιοσκόπιου» επιμελήθηκε ο Σπύρος Ράλλης, η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της "Columbia" με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο και η μακέτα του εξωφύλλου είναι της Λίκας Φλώρου. Στο εσώφυλλο υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών, φωτογραφίες των συντελεστών και ολιγόλογο σημείωμα του συνθέτη.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Το πρώτο περιστέρι (Γ. Νταλάρας και χορωδία)

2. Λίγη είναι η σάρκα (Γ. Νταλάρας και χορωδία)

3. Αυτός που θα φανερωθεί (Γ. Νταλάρας)

4. Πώς να σε πάρω (Αιμ. Κουγιουμτζή)

5. Η πρώτη Ανάσταση (Γ. Νταλάρας)

6. Πάσχα των Ελλήνων (Γ. Νταλάρας και χορωδία)

7. Μήτηρ Θεού (Αιμ. Κουγιουμτζή και χορωδία)

8. Να σταματήσω τον καιρό (Γ. Νταλάρας)

9. Αίμα κι αηδόνι μου (Αιμ. Κουγιουμτζή)

10. Τσάμικος χορός (Ορχηστρικό)

11. Χασάπικο (Γ. Νταλάρας

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εχει κυκλοφορήσει βρε παιδια αραγε ο δισκος και στις αγορες του εξωτερικου;;; (π.χ peters international) Δεν θυμαμαι να το εχω πετυχει πουθενα ουτε σε δισκοπωλειο ουτε καν σε e-bay..(Τη ιδια ερωτηση και για τους δισκους "Να χαμε τι να χαμε" και "Ο ήλιος ο ηλιάτορας");;;

:D;):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ιδανικό για την ημέρα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η Αιμιλία Κουγιουμτζή θυμάται για την εποχή της κυκλοφορίας ενός αδικημένου αλλά ξεχωριστού δίσκου...Μαζί το δελτίο τύπου της εταιρείας από το 1973 και video με τρία τραγούδια από το "Ηλιοσκόπιο" ζωντανά από τη συναυλία του Κουγιουμτζή στο Παλαί Ντε Σπορ το 1992.

 

Σταύρος Κουγιουμτζής & Γιώργος Θέμελης: «Ηλιοσκόπιο» 

 

Υπογράφει: Θανάσης Γιώγλου

19/04/2014 

 

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=9865&Itemid=40

5 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ¨Ηλιοσκόπιο" κυκλοφόρησε επίσης και απο την Golden voice recordings-Johannesburg με κώδικο MSM 169 (J) με την αδεια της Μινος,

-Ιδιο εξωφυλλο με λευκο σιρίτι (αντι για το καφε της ελληνικης εκδοσης..)Και απλο εξωφυλλο-χωρις το σχετικο ¨σαλονι" με την τοποθετηση των γνωστων φωτογραφιων και των λοιπων στοιχειων σε λευκο οπισθοφυλλο.. Οι ετικετες του lp της εκδοσης αυτης ειναι ακριβως οι ιδιες με της Ελληνικης..

Η ιδια εταιρία εχω εντοπισει μεχρι στιγμης οτι εχει εκδοσει εκεινη την περιοδο και καποιους ακομα τιτλους αλλων καλλιτεχνων που κυκλοφορησαν υπο

το label της Μιnos/Margo..

Αγνωστο γιατι δεν κυκλοφορησε ο συγκεκριμενος δισκος κ απο την γνωστη εταιρια Peters..(Λετε κ να μην το εχουμε παρει χαμπαρι ακόμα;;)  :what:   

 

Ευχαριστουμε πολυ για το εμπεριστατωμενο αρθρο και Καλη Ανασταση να χουμε!!!

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπο τον χρηστη "bookscollectible" στο ebay "επεσα" πανω στην πρωτη εκδοση του ¨ηλιοσκοπιου"

και θελησα να το μοιραστω μαζι σας... :) Ειναι κ υπογεγραμενη απο τον ιδιον τον Γ.Θεμελη..

Για οποιον ενδιαφερεται εβαλα κ το σχετικο συνδεσμο..

http://www.ebay.com/itm/GREECE-GREEK-ORIGINALLY-SIGNED-AUTOGRAPH-GEORGIOS-THEMELIS-1-800-ILIOSKOPIO-/151586356409?hash=item234b403cb9:g:Pa0AAOSwgQ9VyO03

s_l1600_6.jpg

s_l1600_7.jpg

s_l1600_8.jpg

s_l1600_9.jpg

6 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0