NIKH

Ελένη Βιτάλη

101 posts in this topic

Την πρώτη της καλοκαιρινή συναυλία θα δώσει η Ελένη Βιτάλη στο φεστιβάλ Βύρωνα στις 25 Ιουνίου. Δυστυχώς για μένα θα είναι μαζί της ο Μίλτος Πασχαλίδης :):razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου στις 6-8μμ καλεσμένη του Γιώργου Τσάμπρα στην εκπομπή του στο Β'πρόγραμμα θα είναι η Ελένη Βιτάλη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η σημερινή εκπομπή του Γιώργου Τσάμπρα με την Ελένη Βιτάλη δεν θα είναι ζωντανή, αλλά ηχογραφημένη τελικά.

Η ηχογράφηση έγινε εχτές το απόγευμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΝΕΤ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/1

17.00-18.00

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

Η Ελένη Βιτάλη, μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές των τελευταίων δεκαετιών ,σε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις της μιλά πρώτη φορά για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της.

Μιλά για το χαμό του άνδρα της, πριν από 2 χρόνια σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ,του πρώτου της έρωτα , όπως λέει χαρακτηριστικά με τον οποίο έζησε :«35 ολόκληρα χρόνια. Μια ολόκληρη ζωή».

Αναφέρεται επίσης σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής της που πέρασε πριν από χρόνια : «...Υπήρξε ένα διάστημα που κατά λάθος για να κοιμηθώ συνήθισα τα ηρεμιστικά χάπια. Εκείνα τα χρόνια έχασα πολλά πράγματα. Ήμουν στον κόσμο μου Τα φωτεινά επαγγέλματα έχουν αυτούς τους κινδύνους γιατί νιώθεις άτρωτος. Μπαίνει ο εγωισμός και πιστεύεις ότι είσαι Θεός.Νομίζεις λανθασμένα ότι το ελέγχεις το θέμα».

Και συνεχίζει:«Από αυτή τη συζήτηση θέλω να βοηθηθούν άνθρωποι που περνούν παρόμοιες καταστάσεις Εμένα μου πήρε χρόνο, είχα τεμπελιάσει, είχα βολευτεί σε αυτό. Ένιωθα περίεργα, σα να με έχουν καταραστείΌτι ήμουν τραγική φυσιογνωμία, μια μοιραία γυναίκα. Είχα πλανευτεί πάρα πολύ, πίστευα ότι δε μπορούσα να βγω από αυτό».

Εξομολογείται πώς αισθάνθηκε όταν εμφανίστηκε ξανά στη σκηνή μετά από αυτή την περιπέτεια και αναπολεί τα παιδικά της χρόνια, τα οποία πέρασε γυρνώντας στα πανηγύρια με τους γονείς της και όπως χαρακτηριστικά λέει για εκείνη την εποχή: «Ήμασταν σαν τους Γαλάτες».

Θυμάται τους παιδικούς της έρωτες αλλά και γιατί αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο

Y.Γ:Μάκη σε ευχαριστούμε για την πληροφορία. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.lifo.gr/content/i143/x8/1205

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Μ' αρέσουν όλα τα πράγματα όταν είναι ωραία

Tα τραγούδια της ακούγονται σαν να γράφτηκαν μόλις τώρα. Η Ελένη Βιτάλη επιστρέφει στο πάλκο και μιλάει στη Μερόπη Κοκκίνη για την εφηβική της ηλικία στα πανηγύρια, εκείνη τη βραδιά που η Μπέλλου έπαιξε ντραμς στο πάλκο και την πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει μέλλον.

""Με ξυπνούσε ο πατέρας μου και με έβαζε να ακούσω ένα συμφωνικό κομμάτι του Παγκανίνι και να βρω ποιο όργανο φαλτσάρει. Δεν απαιτούσε να του βρω τη σωστή απάντηση, απλά ήθελε να μου κεντρίσει το αυτί.""

Πώς αισθάνεστε όσον αφορά τις επικείμενες εμφανίσεις σας στο Κύτταρο;

Ωραία αισθάνομαι, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν νιώθω ότι έλειψα καθόλου. Είμαι συνεχώς σε επαφή με τη μουσική και τον κόσμο. Με τη μουσική, κυρίως, δεν νιώθω ότι αποκόβομαι ποτέ. Είμαι μέσα στη μουσική. Στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε έχουμε «πειράξει» όλα τα κομμάτια. Επίσης, είμαι μουσικά ερωτευμένη με τον Χάιγκ, εδώ και ένα χρόνο. Πιστεύω να κάνουμε όμορφες βεγγέρες.

Τι μουσική ακούτε;

Ακούω πολλά, δεν μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο. Μου αρέσει κυρίως να ακούω τα νέα παιδιά να ανακαλύπτουν τα τραγούδια της δικής μου γενιάς έτσι ακριβώς όπως εμείς, όταν ήμασταν πολύ νέοι, ανακαλύπταμε τον Καζαντζίδη για παράδειγμα, όταν ήταν αυτός πενηντάρης. Επίσης, μπορώ να πω ότι μου αρέσει η ανατολίτικη μουσική.

Τι άλλο σας αρέσει, εκτός από τη μουσική;

Μ' αρέσουν όλα τα πράγματα, όταν είναι ωραία. Κάποτε μου άρεσε το νοικοκυριό, είχα μανία. Μου άρεσε να το στολίζω, να το διακοσμώ. Τώρα όχι. Ούτε τα φαγητά. Παλιά είχα μια τάση να πειραματίζομαι με τη μαγειρική. Τώρα έχω μπει σε μια άλλη κατάσταση, δεν προσπαθώ. Ενώ βάζω λιγότερο αλάτι και μπαχαρικά απ' όσο έβαζα, κάτι άλλο συμβαίνει και γίνεται πιο νόστιμο. Τώρα καταλαβαίνω αυτό που μου λέγανε παλιά, να το κάνεις το φαγητό με αγάπη. Έλεγα τότε, μα δεν το κάνω; Δεν αγαπάω το παιδί μου, τον άντρα μου! Αλλά τελικά δεν ήταν αυτό. Είναι να έχεις επίγνωση ότι αυτό που τρως είσαι εσύ. Να δίνεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να χαίρεται αυτά που συμβαίνουν.

Ξεκινήσατε την πορεία σας στο τραγούδι από πολύ μικρή.

Στο τραγούδι βγήκα στα δεκατέσσερα περίπου, ερασιτεχνικά βέβαια. Τραγουδούσα σε πανηγύρια μαζί με τους συγγενείς του πατέρα μου. Πολύ σημαντική εμπειρία για μένα. Φεύγαμε πέντε άνθρωποι από την Αθήνα, εγώ και τέσσερις μουσικοί, και πηγαίναμε σε ένα κεφαλοχώρι. Ο κόσμος τότε μαζευότανε από τα γύρω χωριά, έρχονταν μέχρι και δέκα χιλιάδες άτομα. Ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακό για ένα παιδάκι να το ζει όλο αυτό.

Ο πατέρας σας ήταν μουσικός και αυτός;

Σπουδαίος στην εποχή του. Αυτός δεν ήταν για τα πανηγύρια. Ήταν ένας εξαιρετικός μουσικός με πάρα πολύ καλό αυτί, συνθέτης και δεξιοτέχνης στο σαντούρι και στο τσέμπαλο. Το πατρικό μου όνομα είναι Λαβίδα, από το σόι των Λαβιδαίων. Μουσική οικογένεια από πάππου προς πάππο, όπως ήταν και κάποιες άλλες οικογένειες, οι Σουγέοι, οι Χαλκιάδες και κάποιες άλλες, που ας με συγχωρέσουν, δεν θυμάμαι τώρα. Αυτές οι οικογένειες είχαν μες στο αίμα τους τη μουσική σαν την αναπνοή τους, οπότε τη σέβονταν έτσι όπως σέβονταν την αναπνοή τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν εύκολοι στο να ακούσουν κάποιον. Να φανταστείς, του πατέρα μου δεν του άρεσε κανένας τραγουδιστής και εγώ έχω επηρεαστεί πολύ από το γούστο του. Ο πατέρας μου έλεγε, μόνο ο Καζαντζίδης, κι αυτός διότι δεν υπάρχει κανένας άλλος στην Ελλάδα. ’κουγε Κάλλας, Ουμ Κουλσουμ, λίγο Φεϊρούζ, άκουγε ρώσικα, τσιγγάνικα, ουγγαρέζικα. Θυμάμαι με έβαζε και άκουγα Μπιτλς και Μότσαρτ. Τέτοια θυμάμαι να είναι τα ακούσματά μου στο σπίτι.

Ιδιαίτερο περιβάλλον για να μεγαλώνει κανείς.

Σκέψου πόσο διαφορετικά μεγαλώνει ένα παιδί που το βράδυ, ενώ κοιμάται γιατί έχει να πάει το πρωί στο σχολείο, το ξυπνάει ο πατέρας του -όχι φασιστικά μην παρεξηγηθώ- και το παρακινεί να σηκωθεί για να ακούσει ένα κομμάτι στο ραδιόφωνο. Όταν του έλεγε η μάνα μου, μα έχει σχολείο το πρωί το παιδί, ο πατέρας μου απαντούσε, αυτό είναι το σχολείο. Και με έβαζε να καθίσω δίπλα στο ράδιο για να ακούσω ένα συμφωνικό κομμάτι του Παγκανίνι και να βρω ποιο όργανο φαλτσάρει. Χρόνια μετά κατάλαβα τι ήθελε να κάνει. Δεν απαιτούσε να του βρω τη σωστή απάντηση, απλά ήθελε να μου κεντρίσει το αυτί. Όταν λοιπόν μεγαλώνεις έχοντας ως προτεραιότητα όχι να τελειώσεις το σχολείο αλλά να αποκτήσεις στέρεη μουσική παιδεία, τότε καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα δεν είναι συνηθισμένα. Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνούσα στα πάντα με το πατέρα μου, αλλά ξέρεις κάτι, ήταν ένας άνθρωπος που έκανε καινοτομίες σε σχέση με την ανατροφή ενός παιδιού. Ίσως μας λείπουν οι καινοτομίες και αυτό που με δίδαξε είναι ότι πρέπει να τολμάς στη ζωή.

Οπότε ο πατέρας σας υπήρξε το απόλυτο ανδρικό πρότυπο για σας;

Ναι, τρία τέτοια πρότυπα είχα. Τον πατέρα μου, το νονό μου και μετά ήρθε ο Αλέκος Πατσιφάς στη ζωή μου. Για μένα ήταν κομβική αυτή η συνάντηση. Τον θεωρώ σπουδαίο με όλες τις παραξενιές που είχε. Ήταν βασανιστικός ώρες ώρες, αλλά ήταν ένας δάσκαλος. Μέσα από τη γνωριμία μου με αυτόν ήταν που συναντήθηκα με μεγάλους καλλιτέχνες άλλου είδους. Είχα την τιμή να με επιλέξουν ο Αργύρης Κουνάδης και ο Αργύρης Γκούφας για ένα δίσκο που έκαναν, όπου τραγουδούσε η Σωτηρία Μπέλλου. «Δεν περισσεύει υπομονή» λεγόταν και τραγούδησα ένα κομμάτι.

Τι σας έχει μείνει από την Μπέλλου;

Τι να θυμηθώ και τι να ξεχάσω! Ήταν μια μεγάλη καρδιά αυτή η γυναίκα, από πλευράς παρορμητικότητας, αυθορμητισμού και τσαλακώματος. Τελείως φυσικός άνθρωπος. Την ήξερα βέβαια από παιδάκι γιατί της είχε γράψει ο πατέρας μου κάποια κομμάτια. Να κάτι που θυμάμαι: ένα βράδυ είχε αρρωστήσει ο ντράμερ και ανέβηκε η Σωτηρία και έπαιξε αυτή τα κρουστά, δεν κώλωνε πουθενά. Αν αυτό δεν είναι jazz και τζαμάρισμα, που λένε, τότε τι είναι! Τη ζούσε τη ζωή, δεν την έβλεπε. Είναι συγκλονιστικό να σκεφτείς ότι άνθρωποι σαν την Μπέλλου είναι πιο προχωρημένοι από αυτό που λέμε «προχωρημένο» σήμερα.

Και μετά ήρθε το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 74, με τον «Μανωλιό». Ένα κομμάτι που θα λεγε κανείς ότι είναι και πάλι επίκαιρο λόγω οικονομικής κρίσης;

Τώρα που το λες, ναι, έχεις δίκιο. Χωρίς δεκάρα πώς να παντρευτούμε Μανωλιό μου; Είδες που τελικά τα απλά πράγματα είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη απήχηση και αντέχουν στο χρόνο! Αυτός ο τόσο απλός στίχος που δεν περιμένεις καν να είναι τραγούδι. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο στα μεγάλα πράγματα η ουσία.

Η δεκαετία του 80 ήταν μια πολύ δημιουργική περίοδος για εσάς. Είχατε γράψει πολλά τραγούδια εκείνη την περίοδο με στίχους που άγγιξαν.

Ναι, όντως. Και τώρα, μετά από χρόνια, αναγνωρίζω στον εαυτό μου ότι τελικά έχω γράψει κάποια καλά κομμάτια. Και λέω «τελικά», διότι όταν τα κάνεις δεν το καταλαβαίνεις. Θα σου πω μια ιστορία για να δεις τι εννοώ. Το «Ένα χειμωνιάτικο πρωί» το έγραψα κατά λάθος. Ήθελα να μάθω πώς να χειρίζομαι ένα συνθεσάιζερ και έλεγα στη τύχη κάποια λόγια και πατούσα μια μελωδία στα πλήκτρα. Τα λόγια τα έλεγα σαν καλαμπούρι. Μην στα πολυλογώ, το είχα περάσει σε μια δισκέτα και όταν δουλεύαμε με τον Σπάθα κάτι γίνεται και ακούγεται αυτό. Τους έλεγα, μην το ακούτε αυτό δεν είναι τραγούδι. Δεν πειράζει, άφησε να το ακούσουμε, μου λέει. Μα δεν είναι τραγούδι, να φωνάζω εγώ. Και έτσι όπως ακουγόταν αυτό που είχα γράψει, η γυναίκα του Σπάθα, η Λίνα, μου λέει είσαι τρελή. Είναι υπέροχο. Ένα χειμωνιάτικο πρωί, έφυγα απ' το σπίτι σαν τρελή. Είδες όμως! Το δώρο δεν το εκτιμάς!

Τι βλέπετε για το μέλλον;

Υπάρχει μόνο το παρόν και σ' αυτό νιώθω ασφάλεια, ίσως γιατί είναι το μόνο πραγματικό. Το παρελθόν φυσικά είναι γλυκύτατο και υπέροχο, μες στις πίκρες του γιατί μας μαθαίνει τόσα πράγματα. Το μέλλον δεν υπάρχει.

H Ελένη Βιτάλη εμφανίζεται στο Κύτταρο κάθε Δευτέρα και Τρίτη μαζί τον Haig Yazdjian και την Αρετή Κετιμέ. Ηπείρου 48 & Αχαρνών, 210 8224134.

29.01.2009

http://www.lifo.gr/content/i143/x8/1205

Share this post


Link to post
Share on other sites
Τι σας έχει μείνει από την Μπέλλου;

Να κάτι που θυμάμαι: ένα βράδυ είχε αρρωστήσει ο ντράμερ και ανέβηκε η Σωτηρία και έπαιξε αυτή τα κρουστά, δεν κώλωνε πουθενά. Αν αυτό δεν είναι jazz και τζαμάρισμα, που λένε, τότε τι είναι! Τη ζούσε τη ζωή, δεν την έβλεπε. Είναι συγκλονιστικό να σκεφτείς ότι άνθρωποι σαν την Μπέλλου είναι πιο προχωρημένοι από αυτό που λέμε «προχωρημένο» σήμερα.

:music::music::razz: Φοβερό... B):rolleyes::huh:

Τhanks Alona...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια ευχάριστη έκλπηξη περίμενε χθες το βράδυ τους Θαυμαστές και φίλους της Ελένης Βιτάλη στο ΄΄Κύτταρο΄΄. Ανάμεσα στο κοινό και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος κάποια στιγμή μετα από πρόσκληση της Ελένης ανέβηκε στην σκηνή και τραγούδησε ένα εξαιρετικό παραδοσιακό της Αρμενίας του 17ου αιώνα, με τον κόσμο από κάτω να παραληρεί. Πολύ μεγάλος τραγουδιστής και μουσικός!!!!

από musicheaven

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τυχεροί όσοι ήταν παρόντες στην τελευταία μουσική βραδιά της Ελένης Βιτάλη! :music::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίασε αυτό το χειμώνα η Ελένη Βιτάλη στο «Κύτταρο», έχοντας μαζί της τον αρμένιο δεξιοτέχνη μουσικό και τραγουδιστή Haig Yazdjian και την Αρετή Κετιμέ.

Περιλαμβάνει πολλά από τα πιο γνωστά τραγούδια της Βιτάλη αλλά και διαφορετικές εκτελέσεις κομματιών από τον τελευταίο της προσωπικό δίσκο «7 και να προσέχεις».

1 HIJAZZ BALADI - Haig Yazdjian (οργανικό)

2 ΧΑΡΑΜΑΔΑ - Ελένη Βιτάλη

3 ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ - Ελένη Βιτάλη

4 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΓΥΦΤΩΝ - Haig Yazdjian, Ελένη Βιτάλη

5 ΑΡΚΟΥΔΑ - Ελένη Βιτάλη

6 ΕΠΤΑ - Ελένη Βιτάλη

7 Η ΕΡΗΜΟΣ - Haig Yazdjian, Ελένη Βιτάλη

8 YAR KO PARAG - Haig Yazdjian (Παραδοσιακό - Αρμενία)

9 ΑΪ ΓΑΡΟΥΦΑΛΛΟ ΜΟΥ (Εις μνημόσυνον) - Αρετή Κετιμέ

10 ΤΖΙΒΑΕΡΙ - Ελένη Βιτάλη (Παραδοσιακό)

11 ΜΕ ΓΕΛΑΣΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑΥΓΗ - Ελένη Βιτάλη (Παραδοσιακό)

12 FOG EL-NAKHEL - Haig Yazdjian (Αγνώστου - Ιράκ)

13 Η ΚΙΒΩΤΟΣ - Ελένη Βιτάλη

14 ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ - Ελένη Βιτάλη

15 ΚΑΡΑΒΙΑ ΑΡΑΓΜΕΝΑ - Ελένη Βιτάλη

16 ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙΑ - Ελένη Βιτάλη

17 ΕΓΩ ΤΡΑΓΟΥΔΑΓΑ (Τα σκυλάδικα) - Ελένη Βιτάλη

18 ΤΑΧΕΙΑ - Ελένη Βιτάλη

19 YAREH MARTOU YARA GOUDA - Haig Yazdjian (Αγνώστου - Αρμενία)

20 Η ΞΕΝΙΤΙΑ (Bin Geol) - Haig Yazdjian, Ελένη Βιτάλη, Αρετή Κετιμέ

21 ΠΡΙΓΚΙΠΕΣΑ - Ελένη Βιτάλη

22 ΣΤΟ 'ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ - Αρετή Κετιμέ (Παραδοσιακό)

23 ΜΑΚΡΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ - Ελένη Βιτάλη

24 ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΩ - Ελένη Βιτάλη

25 HALA HALA - Haig Yazdjian, Tgran Sargsyan, Αρετή Κετιμέ (Παραδοσιακό - Αρμενία)

26 ΞΕΝΑΚΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ 'ΡΘΩ - Ελένη Βιτάλη, Haig Yazdjian, Tgran Sargsyan, Αρετή Κετιμέ

27 ΧΑΛΑΣΙΑ ΜΟΥ - Ελένη Βιτάλη (Παραδοσιακό)

28 ΕΝΑ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΡΩΙ - Ελένη Βιτάλη

29 ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ - Ελένη Βιτάλη

30 ΑΝΑΜΝΗΣΗ - Ελένη Βιτάλη (Αμανές - Tgran Sargsyan, Haig Yazdjian)

http://www.musical.gr/cddetails.php?gui_la...846597545&cat=2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kάτι δεν λειτουργεί καλά πάλι...

Εμφανίζει στο πλάι ότι μπήκε νέο post, πας να το ανοίξεις και δεν το εμφανίζει. Κάνεις reply και το βλέπεις από κάτω... :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kάτι δεν λειτουργεί καλά πάλι...

Εμφανίζει στο πλάι ότι μπήκε νέο post, πας να το ανοίξεις και δεν το εμφανίζει. Κάνεις reply και το βλέπεις από κάτω... :razz:

Το ίδιο έπαθα κ γω πριν... τώρα κατάφερα να διαβάσω το πρώτο post σου Θανάση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ-Music Corner

Γράφει ο Αλέξης Λιόλης

alexli@musiccorner.gr

"Ζωντανό Κύτταρο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια ζωντανή ηχογράφηση με την Ελένη Βιτάλη είναι μεγάλο γεγονός από μόνο του.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ο τίτλος του διπλού cd που μόλις κυκλοφόρησε από τη LEGEND, ζωντανά ηχογραφημένο στον ιστορικό χώρο του ΚΥΤΤΑΡΟΥ τον χειμώνα που πέρασε. Η συνεργασία της Ελένης Βιτάλη με τον Haig Yazdjian έδωσε ένα ιδιαίτερο μουσικό χρώμα σε γνωστά κι αγαπημένα της τραγούδια, αλλά και σε παραδοσιακά και παλιά λαϊκά.

Με κέντρο βάρους το «Απέναντι μπαλκόνι» και το «7 και να προσέχεις», τις δύο απόλυτα προσωπικές της δουλειές, η Ελένη Βιτάλη θυμάται παλιά λαϊκά τραγούδια που αγάπησε, του Πάνου Γαβαλά, του ’κη Πάνου, την «Πριγκιπέσα» του Σωκράτη Μάλαμα, παραδοσιακά που δεν έχουν ξαναηχογραφηθεί με τη φωνή της («Τζιβαέρι», «Με γέλασαν μια χαραυγή») και αφήνει τον Haig Yazdjian να ντύσει μουσικά τα δικά της τραγούδια. Όπως σημειώνει ο ίδιος στο cd: «Η ηχογράφηση αυτή είναι για μένα κάτι σαν "καρτ ποστάλ". Μια αναμνηστική "φωτογραφία" με σκόρπιες εικόνες ενός ταξιδιού. Ενός όμορφου ταξιδιού που κράτησε τέσσερις μήνες. Από τις πρώτες, ατέλειωτες συναντήσεις με την Ελένη, τις πρόβες με την Αρετή και τους υπόλοιπους μουσικούς και μετά... "ζωντανοί" στο ΚΥΤΤΑΡΟ! Στη σκηνή κάθε Δευτέρα και Τρίτη τον χειμώνα του 2009. Όχι μόνοι μας. Με τον κόσμο να είναι δίπλα μας, κάθε στιγμή, σε κάθε νότα, σε κάθε γύρισμα, σε κάθε κουπλέ. Εγώ, ο «Ανατολίτης», η Αρετούλα της παράδοσης και... η Ελένη. Τελικά η Ελένη αποδείχτηκε περισσότερο «ανατολίτισσα» από εμένα. Στο μεγαλείο της φωνής αλλά και της ψυχής».

Έπαιξαν οι μουσικοί: Haig Yazdjian (ούτι, φωνή), Αρετή Κετιμέ (σαντούρι, φωνή), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πλήκτρα), Tigran Sargsyan (πνευστά, φωνή), Κώστας Μερετάκης (κρουστά).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Όταν έχεις να κάνεις με τη φωνή της Ελένης Βιτάλη, τότε νομίζω πως τα σχόλια περιττεύουν. Εν προκειμένω, σ' ένα διπλό live cd από το "Κύτταρο" την ακούμε, κυρίως, σε δικά της τραγούδια από "Το απέναντι μπαλκόνι" και από το πρόσφατο "επτά... και να προσέχεις", αλλά και σε παραδοσιακά, δημοτικά, λαϊκά. Μαζί της επί σκηνής ο Haig Yazdjian, που μοιράζεται με τη Βιτάλη "Το τραγούδι των γύφτων" του Διονύση Τσακνή, χαρίζοντάς του μια εκπληκτική ενορχήστρωση, καθώς και το τραγούδι "Η έρημος" με τους εξαιρετικούς στίχους του Νίκου Μωραΐτη, που με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη συναντήσαμε για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια στο cd του Yazdjian "Amalur". Στις αξιομνημόνευτες στιγμές του "Κυττάρου" και "Η ξενιτιά", ένα παραδοσιακό αρμένικο σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, που πρωτόπε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Δίπλα στην Ελένη Βιτάλη και στο Haig Yazdjian βρέθηκε και η Αρετή Κετιμέ, που μας ξάφνιασε ευχάριστα ακούγοντάς την να τραγουδά το "Εις μνημόσυνον" (Αϊ γαρούφαλλό μου), ένα κλασικό τραγούδι - σταθμός στο "έντεχνο" ρεπερτόριο της Βιτάλη.

Στο "Ζωντανό Κύτταρο" υπάρχουν και κάποια κομμάτια που έχουν συμπεριληφθεί ξανά σε live δίσκους της ερμηνεύτριας, είτε στους "Δρόμους που αγάπησα" του '91, είτε στο "Προσκήνιο" του 2000. Όπως, το "Ίσως φταίνε τα φεγγάρια" του Νότη Μαυρουδή, το "Μακριά μου να φύγεις" του Πάνου Γαβαλά, το "Και τι δεν κάνω" του ’κη Πάνου, το "Ξενάκι" του Σταύρου Κουγιουμτζή... Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αυτή η επανάληψη, αν σκεφτεί κανείς ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα απουσιάζουν, για παράδειγμα, τραγούδια τόσο από τον ...κρυμμένο δίσκο της Βιτάλη "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ" όσο και από τις συνεργασίες της με συνθέτες, όπως ο Δημήτρης Λάγιος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης ή ο Γιώργος Ανδρέου, που πολύ θα θέλαμε να τραγουδήσει κάποια φορά ζωντανά και να τους χαρίσει έτσι μια δεύτερη δισκογραφική ζωή.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, το σχόλιο για τη μάλλον πρόχειρη επιλογή του υλικού στο "Κύτταρο" δε μπορεί να επισκιάσει το γεγονός ότι η Ελένη Βιτάλη είναι και πάλι παρούσα και με τη φωνή της εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά...

HIGHLIGHTS:

... Η φωνή της Ελένης Βιτάλη. Οι ερμηνείες της. Όσα επαινετικά επίθετα κι αν επιστρατεύσει κανείς για να τις προσδιορίσει, λίγα θα 'ναι. Το πως η Βιτάλη τραγουδά, αποτελεί "σχολή" για τις νεότερες συναδέλφους της και μια "ακριβή" κατάθεση αλήθειας για το ελληνικό τραγούδι. Γράφει η ίδια: "Κύτταρο. Πότε υγιές, πότε αδιάθετο... Έτσι άφησα τη φωνή μου ζωντανή με τα καλά και τα κακά της. Ανθρώπινη". Και μεγαλειώδη, θα προσθέταμε...

Στα "highlights" και οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις του Haig Yazdjian με τον αέρα της ανατολής, απ' τις οποίες απουσιάζει εντελώς το μπουζούκι! ...

ΕΝΘΕΤΟ CD:

Το βρίσκω πρόχειρο και ...λίγο. Ένα τετρασέλιδο, στο οποίο στριμώχτηκαν φωτογραφίες, οι τίτλοι των τραγουδιών, καθώς και σημειώματα της Ελένης Βιτάλη και του Haig Yazdjian. Λείπει μια αναφορά - χρήσιμη και απαραίτητη, κατά τη γνώμη μου - στους δίσκους απ' τους οποίους προέρχεται το υλικό.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:

"Χαραμάδα", "Η έρημος", "Το τραγούδι των γύφτων", "Με γέλασαν μια χαραυγή", "Στην αγκαλιά μου δεν κοιμούνται αγγελούδια", "Ταχεία" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Εγώ τραγούδαγα τα βράδια στα σκυλάδικα

σ' ένα χαμόγελο κρυμμένη και πουλούσα

μία καρδιά μικρού παιδιού και άδικα

μες τα σκοτάδια λίγο φως αναζητούσα.

Μικρός ο κόσμος μου, στα μέτρα μου ασήμαντος

πως να γεννήσει η μιζέρια ένα θαύμα

μια λεπτομέρεια μονάχα εγώ του σύμπαντος

μια υποχρέωση η ζωή μου κι ένα τάμα"...

(στίχοι: Ελένη Βιτάλη - "Εγώ τραγούδαγα")

http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/09/vitali.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ωραίο το αφιέρωμα μέχρι στιγμής. Και χαίρομαι που δεν κατάντησε η απόλυτη αποθέωση της συρτορούμπας, όπως άλλες εκπομπές...

Και πολύ καλά τα είπε ο Τσάμπρας στην αρχή...Απ'το να κάθονται να σαλιαρίζουν ο ένας με τον άλλον και να λένε πόσο σπουδαίος είναι ο καλεσμένος, έχουν πολύ ουσιαστικότερα πράγματα να πούνε...

(Δεν τα είπε ακριβώς έτσι αλλά εγώ έτσι το εξέλαβα...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αναφορά του Βαγγέλη Αρναουτάκη στην Ελένη Βιτάλη, με σπάνιο ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο...

"Στην πλατεία της βουλής" του Χρήστου Νικολόπουλου

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?optio...d=470&Itemid=23

"Φέρτε το Χρήστο με το μπουζούκι

να ζωγραφίσει με τις πενιές

και το Νταλάρα να παίξει ούτι

να ξεσηκώσει τις γειτονιές"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγκλονιστική η Ελένη Βιτάλη εχτές(13/Αυγ,)στο Ευρυπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας.

Κάτω από ένα θαυμάσιο αυγουστιάτικο φεγγάρι η ερμηνεύτρια ξεσήκωσε τον κόσμο με τα τραγούδια της και τα έξαιρετικά γυρίσματα της.

"Ισως φταίνε τα φεγγάρια,το τραγούδι των γύφτων,έρωτα μου αγιάτρευτε,εγώ τραγούδαγα,η αρκούδα,άσε με να λέω-(μαζί με τον Haig Yazdjian),καράβια αραγμένα,μιά γυναίκα μπορεί,φτάνει-φτάνει,ένα χειμωνιάτικο πρωί,ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ(σε αυτό το τραγούδι κόντεψε να γκρεμιστεί το Ευρυπίδειο θέατρο από την ερμηνία της αφού συνδέεται και απόλυτα με τον πρώτο ερμηνευτή και Σαλαμίνιο Γιώργο Παπασίδερη),και στο τέλος το μπιζάρισμα με την συγκλονιστική Ταχεία).

Τιμήθηκε από τον δήμαρχο Σαλαμίνας στην αρχή της συναυλίας για την μεγάλη προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι.

Μαζί της ο Haig Yazdjian και η επίσης εξαίρετη Μυρτώ Ναούμ,η ορχήστρα αποτελούνταν από 5 εκπηκτικούς μουσικούς.

Υ.Γ.

"Σας αγαπάει πολύ ο Γιώργος Νταλάρας!"της είπα στο τέλος της συναυλίας και μάλιστα δύο φορές!

"Κι εγώ τον αγαπώ πολύ,είμαστε και ξαδέλφια!" μου απάντησε χαμογελαστή και με χαμόγελο μικρού παιδιού.

"Μα γιατί δεν τραγουδάτε μαζί έναν χειμώνα ολόκληρο;"την ρώτησα

"Ήταν να το κάνουμε,αλλά δεν έγινε.Όμως αγαπιόμαστε,ο Γιώργος είναι ο πιό σωστός από όλους μας και ο καλύτερος."μου απάντησε

"Ε,να το κάνετε!"της λέω.

"Που ξέρεις....είμαστε τρελοί και οι δύο!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστούμε πολύ για τα ωραία και συγκινητικά σχόλια σου Αντώνη!

Μακάρι να γίνει μια τέτοια συνεργασία!

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρόβα Τζενεράλε στο ACRO (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1412&Itemid=125

Βιτάλη και Σούκας Μαζί – Βίντεο με Δηλώσεις και Τραγούδια (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=1435&Itemid=125

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετά τη συναυλία στο ΜΜΑ είπαμε να κατηφορίσουμε προς το Acro.Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο λαϊκό πρόγραμμα με αρκετά τραγούδια στο μέρος που βγήκε ο Σούκας που δεν πολυακούγονται(αν και θα μπορούσαν να είναι και παραπάνω αυτά).Επίσης στα πολύ μεγάλα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι ο Αντρεας Καραντίνης.Ο Καραντίνης junior έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τον μπαμπά του.Απλά εκπλητικός.Αν και δεν βοηθήθηκε από την ενορχήστρωση που έτεινε σε μπουζούκια (με την κακή έννοια του όρου) έδωσαν μαζί με το επίσης εξαιρετικό κανονάκι ρεσιτάλ παιξίματος.

Τις φωνές τις ξέρουμε όλοι.Η Νέγκα απέδειξε ότι είναι φωνάρα και ο Ανδρεάτος ότι όταν βρίσκεται στα λαϊκά λημέρια του (Διονυσίου, Καζαντζίδης) είναι εξαιρετικός.Η Ασλανίδου χωρίς να είναι κακή δεν έδειξε κάτι παραπάνω εκτός από αυτά που γνωρίζουμε.Τέλος για το μεγάλο όνομα της βραδιάς, τη Βιτάλη, η γνώμη μου είναι ότι ενώ έχει φωνάρα δεν την αξιοποεί πάντα όπως πρέπει.Ενώ πρόκειται για πολύ μεγάλη φωνή έχει κάτι ο τρόπος με τον οποίο τραγουδάει που δεν με ενθουσιάζει.Σε κάθε περίπτωση όσοι θέλετε ένα γνήσιο λαικό πρόγραμμα είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Υ.Γ. Απαράδεκτη τιμή το 12 ευρώ για το δεύετερο ποτο.Εντάξει τα 20 ευρώ με ποτό για το bar(το οποιο ειναι πολύ ωραίο και άνετο) πάει κι έρχεται.Αλλά τα 12 ευρώ το δεύετερο ποτό είναι απαράδεκτο!!!

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...