Sign in to follow this  
Followers 0
Anna

Dalaras at Irodion

34 posts in this topic

and for those who don't read long posts, the summary:

The new record with laika will now take precedence, coming out in early October.

and

come to see Dalaras together with Remos...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αληθινές μεσογειακές ιστορίες με νότες

Τι περιλαμβάνει το μουσικό ταξίδι στη θάλασσα των πολιτισμών που διοργανώνει ο Γιώργος Νταλάρας στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

Μουσικές που «βρέχονται» από τη θάλασσα της Μεσογείου θα παρουσιαστούν αύριο και την Τρίτη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Μουσικές χωρών που κρύβουν μυστήρια και ιστορίες αληθινές πίσω από τους στίχους και τις νότες, ιστορίες που θα ξεδιπλωθούν στις δύο μουσικές παραστάσεις που φέρουν τον τίτλο «30ός - 40ός Παράλληλος». Οικοδεσπότης σε αυτή τη μουσική (μεσογειακή) γιορτή είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος έχει προσκαλέσει την Ντούλτσε Πόντες από την Πορτογαλία, τον Εντι Νάπολι από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του ναπολιτάνικου τραγουδιού, τη Μίρα Ανουάρ Αουάντ από το Ισραήλ, τους Χαλίλ Μουσταφά (ούτι, φωνή) και Μεχμέτ Μουσταφά (βιολί) από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, τη Μακαρένα Χιράλντες Λοσάδα, την Compania Flamenca με τον Μάρκο Χιμένες και τη Χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα.

Δύο παραστάσεις όπου οι συμμετέχοντες μας προσκαλούν σε ένα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο παρουσιάζοντας τη μουσική των χωρών τους, οι οποίες περικλείονται γεωγραφικά ανάμεσα στους δύο Παραλλήλους (30ός και 40ός). Ο Γιώργος Νταλάρας μιλώντας στο «Βήμα» σημειώνει ότι προσπαθούσε να κάνει αυτές τις δύο συναυλίες πράξη τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια. «Οσο όμως και αν το προσπαθούσα δεν τα είχα καταφέρει» σημειώνει και συνεχίζει: «Ισως επειδή άλλο είναι να απευθύνεις πρόσκληση σε ξένους καλλιτέχνες γαι τις ανάγκες μιας συναυλίας και άλλο στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ. H αλήθεια είναι όμως ότι και εδώ υπήρχαν δυσκολίες όσον αφορά τις μετακλήσεις, αλλά πιστεύω ότι τελικά το όνειρό μου θα γίνει πραγματικότητα. Στόχος όλων των συντελεστών που παίρνουν μέρος είναι να αποδείξουμε ότι αυτή η μουσική έχει λόγο να υπάρχει. Οπως το να καταδείξουμε επίσης τα διάφορα μουσικά είδη της Μεσογείου καθώς και τις προσμείξεις που έχουν επέλθει με το πέρασμα των αιώνων».

Ο Γιώργος Νταλάρας χαρακτηρίζει τη μουσική της Μεσογείου «έναν κήπο όπου ανθίζουν κοινές μυρωδιές και κοινοί ήχοι. Αυτό για μένα, ως δημιουργό, είναι θελκτικό. Ισως γι' αυτό δεν βαριέμαι να κάνω πράγματα διαφορετικά μεταξύ τους και γι' αυτόν τον λόγο δεν έχω προδώσει τίποτε από όλα όσα έχω κάνει». Το μουσικό ταξίδι της Μεσογείου περιλαμβάνει σεφαραδίτικα, ρεμπέτικα, φλαμένκο και φάντος, μπαλάντες, μουσικές και τραγούδια γνωστά σε όλους που χάνονται στο πέρασμα των αιώνων. «Στις δύο αυτές συναυλίες είχα σκοπό να φωνάξω τούρκους μουσικούς» σημειώνει ο Γιώργος Νταλάρας, «και αυτό επειδή η Τουρκία αποτελεί ένα σχολείο στη μουσική της Ανατολής, ενώ έχουν και μεγάλο σεβασμό στην παράδοση και στη βυζαντινή μουσική. Τελικά, αντί να πράξω αυτό, αποφάσισα να καλέσω τους δύο έλληνες μουσουλμάνους μουσικούς από την Ξάνθη και την Κομοτηνή, οι οποίοι κουβαλούν τη μεγάλη παράδοση των παππούδων και των πατεράδων τους. Και φυσικά η "κίνηση" αυτή έχει και τον συμβολισμό της».

Οσον αφορά το πρόγραμμα, τα τραγούδια που θα ακουστούν προέρχονται από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κορσική, την Αίγυπτο, τη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, χωρίς να αγνοηθεί η μουσική παράδοση των νησιών αλλά και της Μικράς Ασίας. «Πιστεύω ότι το κοινό μέσα από αυτές τις δύο συναυλίες θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τις κοινές ρίζες της μουσικής. Για παράδειγμα, το τραγούδι "Σ' αγαπώ γιατί είσαι ωραία" είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε από τους Εβραίους της Διασποράς, έφθασε όμως σε ελληνικά χέρια στη Μικρά Ασία, μπήκαν ελληνικοί στίχοι και όλοι θεωρούμε ότι είναι ελληνικό. Ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και με αραβικά, περσικά, τουρκικά και ελληνικά τραγούδια τα οποία μεταφέρονται από λαό σε λαό. Αυτό, με λίγα λόγια, προσπαθεί να αποτυπώσει το συναυλιακό πρόγραμμα».

Ο Γιώργος Νταλάρας πιστεύει ότι δεν χωράει σε ένα μουσικό είδος. «Εγώ καθώς και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες δεν μπήκαμε στη μουσική μέσω κάποιου τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά σε εμάς η μουσική είχε να κάνει με την πίστη σε μια... θεότητα. Αυτό θέλει να πάρει το κοινό από τις δύο συναυλίες του Ηρωδείου. Να δει και να καταλάβει για ποιο λόγο έχω ασχοληθεί με όλα αυτά τα πράγματα. Και νιώθω ότι τελικά το κοινό όλα αυτά τα χρόνια έχει επικροτήσει αυτή τη στάση μου».

Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Τιμές εισιτηρίων 90, 75, 54, 38 και 28 ευρώ. Εισιτήρια πωλούνται στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39) και στο Ηρώδειο. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 9282.900. Ωρα έναρξης: 21.00.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΝΤΣΑΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ , 01-08-2004

Κωδικός άρθρου: B14226C051

http://tovima.dolnet.gr/demo/owa/tobhma.pr...05&aa=1&cookie=

Ο Γιώργος Νταλάρας χαρακτηρίζει τη μουσική της Μεσογείου «έναν κήπο όπου ανθίζουν κοινές μυρωδιές και κοινοί ήχοι»

post-2-1091359810.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο με "οικοδεσπότη" το Γιώργο Νταλάρα

Στις 2 και 3 Αυγούστου ο Γιώργος Νταλάρας υποδέχεται στο Ηρώδειο μια σειρά από καταξιωμένους καλλιτέχνες από τις χώρες της Μεσογείου σε δύο ξεχωριστές συναυλίες που δένουν σφιχτά τον κύκλο του πολιτισμού ανά τους αιώνες, ανάμεσα στον "30ο και τον 40ο Παράλληλο". Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια μουσική συνάντηση ψυχής που περιλαμβάνει από ναπολιτάνικα ως ρεμπέτικα και από φλαμένκο έως φάντος και μπαλάντες!

"Στη Μεσόγειο έχουν γεννηθεί ρυθμοί και μουσικοί φθόγγοι που ακούγονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ήθελα εδώ και πολλά χρόνια να συγκεντρώσω σε μια κοινή συναυλία τραγούδια και καλλιτέχνες από τη Μεσόγειο, μια περιοχή στην οποία κάθε τόπος και κάθε νησί είχε τη δική του μουσική", σημειώνει ο Γιώργος Νταλάρας και υπόσχεται: "Θα παρακολουθήσετε μια συναυλία με χαρακτήρα και περιμένω να ακούσω το κοινό να μετατρέπεται σε χορωδία. Αυτό που θα προσπαθήσω να αναδείξω σαν οικοδεσπότης της μελωδικής αυτής συνάντησης είναι οι προσμίξεις, τα δάνεια, οι αναλογίες, ο κοινός τόπος δηλαδή των μεσογειακών μουσικών. Ανακαλύπτουμε άλλωστε αρκετά στοιχεία για τους λαούς και την ιστορία τους, παρακολουθώντας και μελετώντας τη μουσική τους διαδρομή στο χρόνο..."

Μαζί με το δημοφιλή έλληνα τραγουδιστή εμαφανίζεται η Ντούλσε Πόντες, η διάσημη ερμηνεύτρια από την Πορτογαλία που επαναπροσδιόρισε μοναδικά με τη χαρακτηριστική μελωδική φωνή της τα fados και συνοδεύεται στο πιάνο από το συνθέτη και σολίστα Στέφανο Κορκολή.

Ο Έντι Νάπολι, ένας από του σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους του ναπολιτάνικου τραγουδιού, φέρνει στη συναυλία εικόνες και αισθήματα της χώρας του και συναντιέται μουσικά με την Μίρα Αρουά Ρουάντ, μια ευαίσθητη φωνή από το Ισραήλ, που φυλάει τον πόνο και το πάθος των δύο χωρών προέλευσής της: της Παλαιστίνη από τον πατέρα της και της Βουλγαρίας από τη μητέρα της.

Η Μακαρένα Γκιραλντέζ Λοσάντα θα φέρει την κίνηση του χορού για να ενώσει τα παράλια των χωρών της Μεσογείου με το εκρηκτικό ταπεραμέντο της. Μαζί τους η Compania Flamenca με το Μάρκο Χιμένες και η χορωδία Fons Musicalis υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα.

Τέλος, την πλειάδα των εκλεκτών μουσικών συμπληρώνουν οι Χαλήλ Μουσταφά στο ούτι και τη φωνή και Μεχμέτ Μουσταφά στο βιολί, που πλαισιώνουν τη συναυλία με το πνεύμα της μουσικής τους παράδοσης, όπως αυτή βιώνεται σήμερα.

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Πάνου Παπαδόπουλου, που επιμελήθηκε και τους φωτισμούς μαζί με τον Δημήτρη Παπαδόπουλο, ενώ την ενορχηστρωτική επιμέλεια έχει αναλάβει ο Κώστας Γανωσέλης.

Οι παραστάσεις στο Ηρώδειο αρχίζουν στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 90, 75, 54, 38, 28 ευρώ.

Εισιτήρια πωλούνται στα Κεντρικά Ταμεία (Πανεπιστημίου 39) και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τηλέφωνο: 210 -9282900 Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30-16.00, Σάββατο: 9.00-14.30, Κυριακή κλειστά.

Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν από κάθε παράσταση. Τηλεφώνικη προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα (τηλ. 210-9282900) Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30 - 20.00, Σάββατο: 9.00-14.30, Κυριακή κλειστά.

Η προπώληση των εισιτηρίων τηλεφωνικά αρχίζει μία ημέρα μετά την ενάρξη της προπώλησης από τα ταμεία και ολοκληρώνεται για κάθε παράσταση στις 16.00 της ημέρας της παράστασης.

http://www.e-go.gr/music/article.jsp?pubid...34775&catid=250

post-2-1091460854.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

30ος-40ος Παράλληλος: Μια μουσική διαδρομή στη Μεσόγειο

Από το ρεμπέτικο στο fado και από το flamenco στη μπαλάντα. Ο Γιώργος Νταλάρας και άλλοι σημαντικοί ερμηνευτές από χώρες της Μεσογείου, συναντώνται στις 2 και 3 Αυγούστου στο Ηρώδειο, σε δύο παραστάσεις με ξεχωριστό μουσικό χρώμα

Πώς μπορεί μία μπαλάντα να συνδυαστεί με ένα ρεμπέτικο τραγούδι και πώς ένα θλιβερό fado είναι δυνατό να δώσει τη θέση του σε ένα επιβλητικό flamenco; Κι όμως όλες αυτές οι εκ πρώτης όψεως διαφορετικές μουσικές είναι εμπνευσμένες από το συναίσθημα και τη ζωή της Μεσογείου.

Στις 2 και 3 Αυγούστου, στο Ηρώδειο, ο Γιώργος Νταλάρας συνθέτει αυτές τις μουσικές και παρουσιάζει δύο παραστάσεις με τη μουσική σφραγίδα της Μεσογείου έχοντας δίπλα του διακεκριμένους μουσικούς, Έλληνες αλλά και σημαντικούς ξένους ερμηνευτές όπως τη Nτούλσε Πόντες από την Πορτογαλία, τον Έντι Νάπολι από την Ιταλία, τη Μίρα Ανουάρ Αουάντ από το Ισραήλ. Ένα συγκρότημα φλαμένκο καθώς και σολίστ στο ούτι, το νέι συμμετέχουν επίσης στις δύο ξεχωριστές αυτές μουσικές βραδιές.

Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Πάνου Παπαδόπουλου, την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο Κώστας Γανωσέλης και τους φωτισμούς έχουν επιμεληθεί ο Δημήτρης και ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Πληροφορίες: 2 και 3 Αυγούστου στο Ηρώδειο. Τιμές εισιτηρίων: 90,00 (διακεκριμένη ζώνη), 75,00 (ζώνη Α΄), 54,00 (ζώνη Β΄), 38,00 (ζώνη Γ΄), 28,00 (άνω διάζωμα). Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών: Πανεπιστημίου 39 και στο ταμείο του Ηρωδείου. Τηλ. κρατήσεων μέσω πιστωτικής κάρτας: 210-9282900.

http://portal.eone.gr/4dcgi/_w_articles_en.../08/2004_102741

post-2-1091461049.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα ταξίδι στους ήχους της Μεσογείου θα πραγματοποιήσει ο Γιώργος Νταλάρας στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Οι μουσικές που θα ακουστούν έχουν κάτι κοινό: είναι καταγεγραμμένες στο υποσυνείδητο των λαών που τις εμπνεύστηκαν.

Στη συναυλία με τίτλο 30ός - 40ός Παράλληλος ο Γιώργος Νταλάρας, πλαισιωμένος από μεγάλους καλλιτέχνες της κάθε χώρας, θα ερμηνεύσει τραγούδια από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Μαρόκο, τα αραβικά κράτη, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Για τις δύο αυτές παραστάσεις κάλεσε τους καλύτερους μουσικούς και ερμηνευτές, που θα οδηγήσουν μαζί του το κοινό σε ένα ταξίδι ήχων όχι και τόσο μακρινών, αφού το φάδο αναζητά συγγένειες με το ρεμπέτικο και το φλαμένκο με τις λαϊκές μπαλάντες.

Η Ντούλσε Πόντες από την Πορτογαλία, ο Έντυ Νάπολι από την Ιταλία, ο Μάρκο Χιμένεθ και η Compania Flamenco της Ισπανίας, ο Τσεμπ Μάμι από ένα μικρό χωριό της νοτιοδυτικής Αλγερίας, η Μίρα Ανουάρ Αουάντ από την Παλαιστίνη, αλλά και σολίστ στο ούτι, το νέι και στα άλλα όργανα από το Μαρόκο και τα αραβικά κράτη, μαζί με εξέχοντες Έλληνες μουσικούς, θα αγγίξουν το πνεύμα της μουσικής παράδοσης.

Τα φάδο -τα πορτογαλέζικα μπλουζ- και τα ρεμπέτικα θα εναλλάσσονται με τους αραβικούς ήχους, το φλαμένκο και το τάνγκο.

Στο πιάνο συνοδεύει ο Στέφανος Κορκολής. Χορεύει ο Μάρκο Χιμένεθ.

http://www.in.gr/agenda/AgendaEvent.asp?ln...rEDate=2/8/2004

post-2-1091461340.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

So, how was the concert last night? :)

Hours later.............. Hmm, I suppose you must be asleep then, right? What about hangovers? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've just returned back...I don't know from where to begin? Eddy Napoli,Dulce Pontes (I was left speechless when she performed),the turkish singers,Miss Makrinikola singing "Spente le Stelle" or the company from Spain?I was astounded hearing for the first time "Corsica" with Greek lyrics sang by Dalaras.Also when he sang with Dulce Pontes as a duet.A magnificent night!

I would like to thank

Rena,Agnie,Vivian,Spiros,Christos,Agglelos,Anna,Niki,Marijke,Irina,Diane,Margarette and her husband and celeste for the magnificent night.(I hope I haven't left anyone out).Thank you all! :):):D

-John

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0