Sign in to follow this  
Followers 0
christos-regnis

Φως-18 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

5 posts in this topic

Κυκλοφόρησε επίσημα χθες το επίσημο CD των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 που δεν είναι τίποτε άλλο από 18 νέες εκτελέσεις πασίγνωστων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνευμένες από μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας (Για την ακρίβεια πρόκειται για 13 νεες ηχογραφήσεις και 5 επανεκδόσεις ηχογραφήσεων από παλιότερα cd). Αναλυτικά τα τραγούδια που υπάρχουν στο cd είναι τα παρακάτω:

1. Το τρένο φεύγει στις Οκτώ - ΠΥΞ ΛΑΞ (νέα ηχογράφηση)

2. Αγάπη μου (Φαίδρα) - ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ (νέα ηχογράφηση)

3. Όμορφη Πόλη - ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ & METROPOLE ORCHESTRA (η γνωστή live εκτέλεση στο Ηρώδειο το 1995)

4. Ποιος τη ζωή μου - ΧΑΡΗΣ & ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ (ηχογράφηση του 2000)

5. Κάποτε θα 'ρθουν - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ (νέα ηχογράφηση)

6. Δρόμοι Παλιοί - ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ (νέα ηχογράφηση) [Πιάνο: Στέφανος Κορκολής]

7. Αν θυμηθείς Τ' Όνειρό Μου - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ (νέα ηχογράφηση)

8. Οι Χαρταετοί - Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" (νέα ηχογράφηση)

9. Νύχτα Μαγικιά - ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ (η live εκτέλεση στο Λυκαβηττό το 2001)

10. Στρώσε το στρώμα σου για δυο - ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ (νέα ηχογράφηση) [ενορχήστρωση: Γιάννης Σπάθας]

11. Το τραγούδι της ξενιτειάς - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ (νέα ηχογράφηση)

12. Χάθηκα - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (νέα ηχογράφηση)

13. Χρυσοπράσινο Φύλλο - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ (νέα ηχογράφηση)

14. Δραπετσώνα - ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΕΜΟΣ (νέα ηχογράφηση)

15. Παράπονο - ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ (νέα ηχογράφηση)

16. Ήσουνα παράπονο - ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ (ηχογράφηση του 1998)

17. Στο περιγιάλι το κρυφό (’ρνηση) - ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ (νέα ηχογράφηση)

18. Ένα το χελιδόνι - ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ (Live εκτέλεση στο Ηρώδειο το 2001)

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Ολυμπιακή» μουσική συνύπαρξη

Η Μαρία Κάλλας και ο Μόμπι, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Πλάθιντο Ντομίνγκο, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Λένι Κράβιτζ, ο Μίκης Θεοδωράκης και οι Public Enemy έχουν κάτι κοινό, τραγουδούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στα τρία διαφορετικά άλμπουμ που φρόντισε να κυκλοφορήσει η ΕΜΙ. Και προσπάθησε να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερους ακροατές, καλύπτοντας ένα μεγάλο πεδίο της σύγχρονης μουσικής.

n Ετσι, το πρώτο άλμπουμ, με τίτλο «Φως», αποτελείται από δεκαοχτώ συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη σε νέες ερμηνείες και ενορχηστρώσεις από καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής. Στη χθεσινή επίσημη παρουσίαση των άλμπουμ στο «St. George Lycabettus» ο συνθέτης δεν μπόρεσε να παραστεί αλλά έστειλε επιστολή όπου, ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε: «Θέλω να εκφράσω δημόσια την αγάπη, την εκτίμηση και τις ευχαριστίες σε όλους τους άξιους συναδέλφους μου, τραγουδίστριες, τραγουδιστές και μουσικούς, που με το ταλέντο, την προσωπικότητα και την τέχνη τους έχουν αναδείξει με τόσο θαυμάσιο τρόπο τα τραγούδια μου». Στην παρουσίαση ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Δημήτρης Μπάσης είπαν ότι θεωρούν τιμή γι' αυτούς να συμμετέχουν σε ένα ιστορικό άλμπουμ. Στο «Φως» ερμηνεύονται τραγούδια του Μίκη από τον Κότσιρα, τον Τερζή και τον Ρέμο μέχρι τους Πυξ Λαξ, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιώργο Νταλάρα.

n Το δεύτερο άλμπουμ, με τίτλο «Harmony», περιλαμβάνει κλασικές συνθέσεις. Η άρια της Μαρίας Κάλλας «Qui Radames Verra» από την «Aida» του Βέρντι συναντά τους «Δρόμους της φωτιάς» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ ο Πλάθιντο Ντομίνγκο συναγωνίζεται τη Βανέσα Μέι, η οποία παίζει το «Happy valley», το θέμα που συνόδευσε την άφιξη της ολυμπιακής φλόγας στο Πεκίνο. «Είναι χαρά μου και τιμή μου να συμμετέχω σε ένα τέτοιο άλμπουμ τώρα που οι Αγώνες επιστρέφουν στη γενέτειρά τους», υποστήριξε, ο Κροάτης πιανίστας Μαξίμ, ο οποίος πρόσφερε στο άλμπουμ το θέμα «Olympic dream» εμπνευσμένο από τους Ολυμπιακούς. Το έπαιξε, μάλιστα, και στο σινθεσάιζερ στο τέλος της συνέντευξης Τύπου.

n Το τρίτο άλμπουμ, «Unity», είναι και το πιο ποπ αλλά και το πιο απρόσμενο. Ντουέτα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους από δεκαπέντε χώρες ενώνουν τις φωνές τους για την ολυμπιακή εκεχειρία και το τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Για παράδειγμα, ο Λένι Κράβιτζ συμμετέχει με το «We want peace», ένα ξεκάθαρα αντιπολεμικό τραγούδι. Μάλιστα, ο Μόμπι συναντά τους Public Enemy, ο Γιώργος Νταλάρας τον Αλγερινό Σεμπ Μάμι και το Γερμανό Χέρμπερτ Γκροουνεμέγιερ, οι παλιοί Earth Wind and Fire συμπράττουν με το Βρετανό ράπερ Roots Manuva, ο Μπράιαν Ινο με τη Σκιν και τον Ρασίντ Τάχα και η Μέισι Γκρέι με τον Κεζάια Τζόουνς. «Το τραγούδι μιλά για τον αγώνα που δίνεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου», εξήγησε η Μέισι Γκρέι. «Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε ένα άλμπουμ για την ειρήνη, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς». Αλλά ο πιο αιρετικός υπήρξε ο Μόμπι, ο οποίος στο βίντεο που προβλήθηκε με δηλώσεις των καλλιτεχνών ήταν σαφής. «Οι πολιτικοί είναι ηλίθιοι και θέλουν να αλληλοεξοντωθούν, ενώ οι αθλητές και οι απλοί πολίτες είναι σώφρονες άνθρωποι και θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά».

Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των άλμπουμ θα δοθούν στη Unicef για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού του AIDS στην Αφρική.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/07/2004

Copyright © 2001 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

http://www.enet.gr/online/online_hprint.js...&a=&id=97793636

Share this post


Link to post
Share on other sites

TPIA AΛMΠΟYM

Ολυμπιακή μουσική εκεχειρία

Mουσικοί και ερμηνευτές από 15 χώρες ένωσαν τις φωνές τους για... Ολυμπιακούς σκοπούς. Tα άλμπουμ Ρhos, Unity και Ηarmony βρίσκονται από χθες στα δισκοπωλεία του κόσμου

«Σε εποχές σαν κι αυτές που ζούμε, είναι ανάγκη ο κόσμος να έρχεται κοντά», αιτιολόγησε η Μέισι Γκρέι τη συμμετοχή της στο Ολυμπιακό άλμπουμ Unity

Ο Δημήτρης Μητροπάνος και η Μέισι Γκρέι, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Κροάτης πιανίστας Μακσίν με φόντο την Αθήνα και το περιστασιακό της, χθεσινό μπλακ άουτ έμοιαζαν με παράξενο κουαρτέτο. Και θα ήταν μια μάλλον... προχωρημένη μουσική άποψη, αν δεν τους ένωναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Από τις πρώτες επιδόσεις που σημειώνονται στον ευρύτερο Ολυμπιακό χώρο είναι η κυκλοφορία τριών άλμπουμ - του Phos, του Unity και του Harmony - που από χθες βρίσκονται επίσημα στα δισκοπωλεία όλου του κόσμου, παραλαμβάνοντας σκυτάλη από τη φλόγα που «καίει» πια σε ελληνικό έδαφος.

Για την ενότητα των λαών, για την αγάπη και τη συμφιλίωση - είπαν οι καλλιτέχνες - «είμαστε εδώ, απόλυτα σύμφωνοι με το Ολυμπιακό πνεύμα, που αποκτά ιδιαίτερη αξία αυτόν τον καιρό - («με τα όσα συμβαίνουν στην Αμερική, με τον πόλεμο, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο» - έκανε αναφορά εδώ η Μέισι Γκρέι, που ήταν στην Αθήνα για τη συναυλία της στον Λυκαβηττό και έδινε μία νότα σόουλ στη χθεσινή συγκέντρωση.

«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έρχονται πάλι κοντά με πράγματα που τους ενώνουν και δεν τους χωρίζουν». Από αυτά που τους ενώνουν, ένα σίγουρα είναι ο στίβος. Όλοι τους στη χθεσινή μουσική παρέα, ξεχώρισαν τα αγωνίσματα του στίβου σαν αυτά που έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις τους. H Μέισι Γκρέι με την τζαμαϊκάνικη - πλην όμως σε άσπρα/μπλε χρώματα τραγιάσκα της - δήλωσε και το ενδιαφέρον της για τα αγωνίσματα της πισίνας αλλά και τις γυμναστικές.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Δημήτρης Μπάσης (συμμετέχουν και οι δυο τους στο άλμπουμ «Φως») δεν έκρυβαν την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και η χαρά φαινόταν στα πρόσωπά τους. Ο άλλος της παρέας, ο Κροάτης Μακσίν, με ένα μαύρο ροκ στυλ, που για... κλασικό πιανίστα δεν θα τον έκανες, όμως η φήμη του ταξιδεύει μαζί με την «ποπ σταρ» του βιολιού Βανέσα Μέι, έγραψε ένα εμπνευσμένο από τους αγώνες μουσικό θέμα - το Olympic Dream και επειδή πιάνο υπήρχε εκεί, άφησε τα λόγια και έδωσε δείγμα της τέχνης του.

Σε οθόνες βίντεο υπήρχε και άλλη δράση. Πρωταγωνιστές πολλοί και ανάμεσά τους ο Λένι Κράβιτς και ο Μόμπι, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Γιάννης Κότσιρας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Τρέβορ Χορν και άλλοι, σε ολυμπιακούς τόνους - που επιβάλλουν οι συμμετοχές τους - και ένας ʼλις Κούπερ, απρόβλεπτος - αν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο γι' αυτόν - με την ολυμπιακή σημαία αγκαλιά να δηλώνει περήφανα «And Ι Don't Do Steroids» («Και δεν κάνω χρήση στεροειδών») και για του λόγου το αληθές να δείχνει στην κάμερα τους... μυς του. Φυσικά δεν τους είδαμε.

Μίκης και Vangelis

Για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής δισκογραφίας, 16 καλλιτέχνες ερμηνεύουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Και είναι η Χάρις Αλεξίου, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρινέλλα, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Πάριος, η ʼλκηστη Πρωτοψάλτη, ο Πάνος και ο Χάρης Κατσιμίχας, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, οι Πυξ Λαξ, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Πασχάλης Τερζής, ο Γιάννης Πλούταρχος, ο Αντώνης Ρέμος και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και ο σύνθετης ο ίδιος που με επιστολή του ευχαρίστησε όλους.

Στο «Unity», το ποπ άλμπουμ, οι συμμετοχές έρχονται από Λένι Κράβιτς, Μπράιαν Ίνο, ʼβριλ Λαβίν, Earth Wind and Fire μαζί με Roots Manuva, ο Μόμπι με τους Public Enemy, η Μέισι Γκρέι με τον Κεζάια Τζόουνς, ο Γιώργος Νταλάρας με τον Γερμανό Χέρμπερτ Γκρόνεμαγιερ και τον Αλγερινό Τσεμπ Μαμί. Ενώ το κλασικό Harmony ενώνει ερμηνείες όπως αυτές των Μαρίας Κάλλας, Πλάσιντο Ντομίνγκο, Νάιτζελ Κένεντι με το Chariots Of Fire αναμενόμενο και πάντα με υπογραφή Vangelis.

ΤΑ ΝΕΑ , 15-07-2004 , Σελ.: P47

Κωδικός άρθρου: A17987P471

ID:423867

http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.pri...7987&m=P47&aa=1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0