Agnie

Μάνος Ελευθερίου

123 posts in this topic

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ένα κεράκι σε κάτι που αγαπώ, το θέατρο, είναι αυτό το βιβλίο

-Στο βιβλίο μου μέσα περιγράφονται πολλά θαύματα. Στο ταξίδι του θιάσου από τον Πειραιά στην Ερμούπολη κάποιος καταφέρνει να κοπάσει την τρικυμία, είναι το πρώτο θαύμα.

Περιγράφω μια γυναίκα που κεντάει και μετά το θάνατό της. Είναι αμίλητη, μένει στα πάνω δωμάτια του σπιτιού και κεντάει αυτό. (Μου δείχνει έναν πίνακα) Το κεντάει 40 χρόνια περίπου. Αυτόν τον πίνακα το αγόρασα πριν 30 χρόνια περίπου. Είναι ο Έκτωρ συρόμενος υπό τον ίππον του Πηλίδου. Μου τον είχε πάρει ο Γιώργος Χειμωνάς τόσα χρόνια, τον είχε μαζί του και στο Παρίσι στο προηγούμενο ταξίδι του, όχι σ' αυτό το τελευταίο τουΤώρα πια τον πήρα πίσω.

-Γιατί τόσα θαύματα;

-Οι άνθρωποι όταν πιστεύουν πολύ σε κάτι μπορούν να κάνουν θαύματα. Το πιστεύω αυτό!

"Δίνεται η παράσταση της 'Φαύστας' με επιτυχία. Συμβαίνουν πολλά εν τω μεταξύ. Μίση, ζήλιες, πένθη, έρωτες, περιγράφονται μέσα στο βιβλίο. Τέλος πάντων.

Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παραθέτει η οικογένεια Πινά σε όλο το θίασο, οι παριστάμενοι θα ακούσουν για πρώτη φορά φωνόγραφο. Θα ακούσουν αρκετές από τις όπερες που ήδη κυκλοφορούσαν σε δίσκους στο εξωτερικό.

Το χιόνι εκείνο το βράδυ είχε σκεπάσει την πόλη.

Ξαφνικά, ένα μέρος της οροφής πέφτει. Ευτυχώς είχαν σηκωθεί από το τραπέζι όλοι.

Αίφνης το σπίτι βρίσκεται να ταξιδεύει στη θάλασσα. Οπότε πάνε και στέκονται όλοι μαζί παίζοντας την πρώτη σκηνή από τον ’μλετ, δίπλα στη θαλαμηγό της Μοσχάνθης Μαγκαδάκη."

-Μου άρεσε πολύ αυτό το όνομα!

Παίζουν ’μλετ;

Ναι, σε όλο το βιβλίο 'στοιχειώνουν' αποσπάσματα από τον ’μλετ είτε στο πρωτότυπο, είτε σε μεταφράσεις του Περβάνογλου ή του Δαμιράλη.

Γιατί; Είναι το όνειρο κάθε ηθοποιού να παίξει ’μλετ. Οι αλήθειες που λέει είναι αιώνιες. Βάζει πάρα πολλά ερωτήματα μέσα από το κείμενο του ’μλετ ο Σαίξπηρ.

"Οι ηθοποιοί κατορθώνουν και περπατούν πάνω στη θάλασσα και ανεβαίνουν στη θαλαμηγό. Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά θαύματα του βιβλίου."

-Να σας διαβάσω τις τελευταίες αράδες του βιβλίου;

'Τρέμοντας απ' το κρύο και τον πανικό, μούσκεμα από τη θάλασσα, αλλά ζωντανοί όλοι και ασφαλείς πάνω στο ουρανόσταλτο καράβι, στάθηκαν μια στιγμή και κοίταξαν από ένστικτο για τελευταία ίσως φορά πίσω τους, καθώς ακούστηκε ένας τρομακτικός κρότος και από κάπου μες στο σκοτάδι είδαν να σηκώνεται το εφιαλτικό φτερό μιας τεράστιας φλόγας και να ανεβαίνει στον ουρανό σαν λάβα ηφαιστείου και σαν πυροτέχνημα. Ήταν, όλοι το κατάλαβαν, το φιλόξενο μέγαρο των Πινά, βούλιαζε φλεγόμενο στη θάλασσα καταπίνοντας και παίρνοντας μαζί του νεκρούς και ζωντανούς και μαζί σχεδόν ολόκληρη την χρυσοπλοκότατη πόλη"

Τι θέλω να πω μ' αυτό το φινάλε; Ένα μέρος του παλαιού κόσμου τελειώνει και δημιουργείται ένας καινούργιος κόσμος που υπόσχεται αγάπη κι άλλες ευτυχίες.

Το βιβλίο αυτό με παίδεψε 14 χρόνια, τα τελευταία πέντε χρόνια ιδιαίτερα ήταν η κύρια έννοια μου. Η κ. Μεγαπάνου με καθοδήγησε να καταγράψω σωστά τα υφάσματα από τα οποία ήταν φτιαγμένα τα ρούχα των ηρωίδων. Τα πλούσια δείπνα τους μου πήρε καιρό να τα παρουσιάσω ακριβώς, μετά από μελέτη αρχείων, εφημερίδων κλπ της εποχής. Επίσης ανέτρεξα σε βιβλία, για να περιγράψω ακριβώς τους πολύτιμους λίθους κάποιων κοσμημάτων που φορούν ήρωες στο βιβλίο μου. Τα πρόσωπα τα περισσότερα είναι πραγματικά, τα περιστατικά, μερικά έστω, έχουν συμβεί. Ορισμένα ιστορικά και καλλιτεχνικά γεγονότα τα μετατόπισα χρονολογικά, για να με βοηθήσουν περισσότερο στη ροή της ιστορίας μου.

-Μου φάνηκε σαν να μου περιγράφατε μια θεατρική παράσταση.

-Έτσι είναι. (Σ.Σ. Είναι σαφές πως τη χάρηκε την παρατήρησή μου) Είναι θέατρο εν θεάτρω. Είναι γεμάτο διαλόγους το βιβλίο. Κάποιος σκηνοθέτης το διάβασε ήδη κι ενθουσιάστηκε. Δε θα σας πω ποιος είναι, είναι νωρίς ακόμη.

Τι να σας δείξω τώρα; Θέλετε να σας βάλω να ακούσετε τη Σάρα Μπερνάρ; Μου την έστειλε ένας φίλος από το Παρίσι τελευταία. Ο άντρας της Σάρας Μπερνάρ ήταν γιός δημάρχου της Ερμουπόλεως, ο Αριστείδης Δαμαλάς.

Το αγαπώ το θέατρο. Έχω σπουδάσει θέατρο. Κι αυτό το βιβλίο είναι ένα κεράκι σε κάτι που αγαπώ πολύ!

-Στίχοι για τραγούδια;

-Α, μπα. En passant

-Έχετε φωτογραφία της Ελένης Παπαδάκη με αφιέρωση εκεί.

-Α, την είδατε; Η διπλανή φωτογραφία είναι του Δημήτρη Μητρόπουλου. Η Ελένη Παπαδάκη ήταν τεράστια ηθοποιός. Δε νομίζω πως την έφαγε η Ιντέλιτζεν σέρβις όπως είπαν τότε, οι δικοί της την έφαγαν. Υπάρχει ηθοποιός που φώναξε δημόσια: Θάνατος στην πουτάνα!

Έβγαινε στη σκηνή κι έλεγε 40 λέξεις σ' όλη την παράσταση κι αυτές ιταλικά και τους έκλεβε την παράσταση.

Ήξερε πολλές γλώσσες και αρχαία ελληνικά, είχε τελειώσει Ωδείο και Φωνητική και Πιάνο. Απέκτησα τελευταία την αλληλογραφία της Ελένης Παπαδάκη.

Μου δείχνει τακτοποιημένα άλμπουμς με φωτογραφίες της Παπαδάκη από παραστάσεις.

-Γιατί δε γράφεται την ιστορία της Ελένης Παπαδάκη;

-Πού το καταλάβατε; Αυτό κάνω τώρα. Έλεν φον Παμστ. Μια μυθιστορία που η ηρωίδα σε κάποιους θα θυμίζει την ηθοποιό Ελένη Παπαδάκη.

Χτυπάει το τηλέφωνο.

-Ναι, ζήτησα ένα γιατρό να μου κάνει ένα καρδιογράφημα. Είμαι,το '38 έχω γεννηθεί, θα το βρείτε εσείς πόσο είμαι. Μέχρι σήμερα είμαι 65, από αύριο, 12 Μαρτίου, 66 χρόνων. Όχι δεν είναι επείγον! Θα ένιωθα καλά όμως, αν έκανα έναν έλεγχο

Όταν βγήκα στο δρόμο θυμήθηκα το 'En passant', που είπε ο Μάνος Ελευθερίου στην ερώτησή μου για επόμενους στίχους του. 'Είναι αρρώστια τα τραγούδια τι θαρρείς/ βρες αγάπες άλλες φως μου να χαρείς.', είχε γράψει.

Αγάπες άλλες «Ένα κεράκι σε κάτι που αγαπώ πολύ, δηλαδή το θέατρο είναι το βιβλίο μου 'Ο καιρός των χρυσανθέμων'» Μάλλον και το επόμενο του όπως φαίνεται. 'Έλεν φον Παμστ'.

Να 'σαι καλά να ανάβεις κεράκια σε αγάπες σου, Μάνο Ελευθερίου και να μας ζεσταίνεις όλους μας!

ΠΗΓΗ: ΩΣ3...με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Μάνου Ελευθερίου -Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΩΝ -(Αποσπάσματα από τη συνέντευξη)

http://www.melodia.gr/4dcgi/_w_articles_me...9/06/2004_99090

post-6-1086776869.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η Εύη Κυριακοπούλου στην εκπομπή της Η ζωή είναι αλλού στην ΕΤ-1 την προσεχή Τετάρτη 25.01.2006 στις 9 το βράδυ φιλοξενεί τον ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είδα την εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου και ότι και να πω είναι λίγο.

Ευτυχώς που υπάρχουν τέτοιοι διανοούμενοι που όταν αποφασίζουν να σπάσουν την σιωπή τους λένε πολλά και σημαντικά.Ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει με συστολή την επιτυχία του σε ένα χώρο που επικρατεί αλλαλούμ.... Μπράβο με κέρδισε για άλλη μια φορά η προσωπικότητα και το ήθος του. Συγχαρητήρια και στην Εύη Κυριακοπούλου .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικά είναι από τους ανθρώπους που τιμούν την έννοια του πνευματικού ανθρώπου.Χωρίς ρητορείες και με μια σεμνότητα που σε συγκινεί κοσμεί το χώρο του.Μπράβο και στην Ερτ που τον κατάφερε να βγει στην τηλεόραση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικό αφιέρωμα σ΄έναν από τους ανθρώπους της τέχνης ,των οποίων τον λόγο παρακολουθείς χωρίς διακοπή από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Repeat: ERTsat, Tuesday/Wednesday 03.00-04.00

Δείτε σήμερα: "Μ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ"

Καλεσμένος της Εύης Κυριακοπούλου αυτή την εβδομάδα είναι ο Μάνος Ελευθερίου. Ο γνωστός ποιητής, βραβευμένος πεζογράφος και στιχουργός σε πάνω από 400 τραγούδια, διεκδικεί άθελά του, πολλά χρόνια, το δικαίωμα μιας ηχηρής παρουσίας, που όμως απέχει διακριτικά. Ξεκίνησε τη ζωή του από την Ερμούπολη της Σύρου και κατ αρχήν σπούδασε ηθοποιός. Δεν έπαιξε όμως ποτέ στο θέατρο και σε πολύ νεαρή ηλικία, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο που ήταν ένα πεζό. Μιλάει για τη ζωή του, τους φίλους του, τις συλλογές του, απαγγέλει ποίημά του και τον στίχο του τραγουδιού του «Παραπονεμένα λόγια έχουν τα τραγούδια μας», που βρίσκεται πάνω σε κάποιο τάφο του Α Νεκροταφείου...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και ώρα 12.30 το μεσημέρι

Ο Μάνος Ελευθερίου υπογράφει το καινούργιο του βιβλίο "Η Γυναίκα που πέθανε δύο φορές" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας σεμνός άνθρωπος , ένας σεμνός καλλιτέχνης, ένας πραγματικός καλλιτέχνης...Αυτός είναι ο Μάνος Ελευθερίου.Ο οποίος το περασμένο Σάββατο το πρωί υπέγραψε τα καινούργια βιβλία του (και όχι μόνο :) στο πατάρι του Ιανού.Σε μια λιτή εκδήλωση στην οποία εκτός από τον ποιητή-συγγραφέα μίλησαν ο εκδότης Θανάσης Νιάρχος και ο στιχουργός Θοδωρής Γκόνης.

Το μόνο που με στενοχώρησε είναι ότι σε ερώτηση που του έκανα για το αν επίκειται η μελοποιημένη έκδοση του ποιήματος του "Το πλοίο Ναυκρατούσα " από τον Μίκη Θεοδωράκη με τον Γιώργο Νταλάρα , καθώς και η επανέκδοση του τραγουδιού "Του κάτω κόσμου τα πουλιά" με τους νέους στίχους (οι δυο πληροφορίες έχουν ανακοινωθεί δημόσια , πριν από μερικά χρόνια η πρώτη και μετά το θάνατο του Στ.Κουγιουμτζή η δεύτερη) , απάντησε αρνητικά και για τα δύο. :):)

Παρ'όλαυτά Κύριε Ελευθερίου, δηλώνω ευτυχής για τη γνωριμία...Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΣTA TOYPKIKA

O Mάνος Eλευθερίου μεταφράζεται για δεύτερη φορά στα Tουρκικά, καθώς ο εκδοτικός οίκος «Karkatu» αγόρασε τα δικαιώματα για το νέο του μυθιστόρημα «H γυναίκα που πέθανε δύο φορές», το οποίο αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής ηθοποιού που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς τον Δεκέμβρη του 1944 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Tο προηγούμενο μυθιστόρημά του που είχε μεταφραστεί στα Tουρκικά ήταν «O καιρός των χρυσανθέμων», που κέρδισε το Kρατικό Bραβείο Mυθιστορήματος 2005.

H Xρύσπα αναρωτιέται «πόσα χρωστάει» στο ολοκαίνουργιο άλμπουμ της «Πόσα χρωστάω» που μόλις κυκλοφόρησε. Eνάμιση χρόνο μετά από το «Mου κάνει πλάκα ο Θεός», «Φεύγω για το επτά» και «Aντρες 100%», που την καθιέρωσαν στη μουσική σκηνή, επιστρέφει δυναμικά με το τρίτο άλμπουμ της δισκογραφίας της. Tο «Πόσα χρωστάω» είναι το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ σε μουσική Bασίλη Γαβριηλίδη και στίχους Nάσου Σωκρατίδη.

Mια ιδιαίτερη βραδιά υπόσχεται ο Hλίας Aνδριόπουλος μεθαύριο στο Pωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, παρουσιάζοντας ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα με ποιητικό προσανατολισμό και επιμερισμένο σε τρεις αυτοτελείς ενότητες («Mουσική για σαντούρι και ορχήστρα», «Aργοναύτες», «Προσανατολισμοί»), στο πλαίσιο του Kαλλιτεχνικού Προγράμματος «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Eυρώπης - Πάτρα 2006». H μουσική θα συναντήσει την ποίηση των Oδυσσέα Eλύτη, Aνδρέα Kάλβου και Nίκου Γκάτσου με ερμηνευτές τους Mανώλη Mητσιά, Nένα Bενετσάνου, Aγγελίνα Tκάτσεβα, σαντούρι και τη συμμετοχή της Oρχήστρας Σύγχρονης Mουσικής και της Xορωδίας της EPT.

Tη μνήμη του Aργεντίνου συγγραφέα Xόρχε Λουό Mπόρχες, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατό του, τιμούν σε εκδήλωση, αύριο, ο Πολιτιστικός Kοινωνικός Σύλλογος των Aργεντίνων Eλλάδας «Argentinos.gr» και οι εκδόσεις «Eλληνικά Γράμματα». Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Aμφιθέατρο του Γαλλικού Iνστιτούτου Aθηνών, θα παρευρίσκεται η σύζυγος του Mπόρχες, Mαρία Kοδάμα, η οποία φροντίζει την προβολή του έργου του ανά τον κόσμο.

O Oθωνας Γκόγκας (φλάουτο), ο Δημήτρης Γκόγκας (τρομπέτα), ο Φιοντόρ Mιλκόβ (κρουστά) και ο Aγγελος-Φοίβος Kόλλιας (σύνθεση) είναι οι φετινοί νικητές των μουσικών υποτροφιών «Aλεξάνδρα Tριάντη». Oι υποτροφίες από το «Kληροδότημα Aλεξάνδρα Tριάντη» χορηγούνται από το 1994 κατόπιν διαγωνισμού. Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετείχαν φέτος οι: Θόδωρος Aντωνίου, Γιώργος Kουρουπός, Aντώνης Λαγός και Σπύρος Mουρίκης.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=550...d=2&pubid=50606

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνέντευξη του Μάνου Ελευθερίου φιλοξενεί το σημερινό(24/6/2007) "ΒΗMAGAZINO"(τεύχος 349,σελ. 26-32), που διατίθεται μαζί με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Συνέντευξη του Μάνου Ελευθερίου φιλοξενεί το σημερινό(24/6/2007) "ΒΗMAGAZINO"(τεύχος 349,σελ. 26-32), που διατίθεται μαζί με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ".

Σελίδα 1

Σελίδα 2

Σελίδα 3

Σελίδα 4

Σελίδα 5

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

O Mάνος Ελευθερίου λοιπόν

Ένας ποιητής της αλήθειας,της ζωής και του ξαφνιάσματος.Οι στίχοι του έγιναν απο άξιους συνθέτες και τραγουδιστές μεγάλα τραγούδια.Τα τραγούδια που ο λόγος του μέσα τους περιέχεται περπατούν με δύο τρόπους,ο ένας πάνω σε γυμνό μαχαίρι και ο άλλος πάντα ακριβώς στην μέση του δρόμου."Έγινε ο κόσμος καφενές για δολοφόνους...",η αλήθεια είναι πικρή και όμως δύσκολη,εκείνος την περνάει μέσα στα τραγούδια όχι συνθηματικά όπως κάνουν κάποιοι μα και ούτε ρόδινη όπως θα θέλαμε να φαίνεται."...αλλού μας πήγαιναν τα κύματα οι αλήτες","σε μιά θάλασσα μαλαματένια στολισμένος μάγκας και νταής"(απο την αναφορά του στον Μάρκο Βαμβακάρη),"'Εχει στ'αυτιά της κρεμασμένες τις Κυκλάδες,κι ειν'το κρεβάτι της λημέρι του φονιά","και στους καθρέφτες δικές μας λεν κουβέντες,οι ψεύτες και οι κλέφτες","μέσα σε κήπο κάθησα και σ'ένα περιβόλι","κι εγώ που έχω ζήσει ζωή γονατιστή,με δίκασες να βλέπω την πόρτα σου κλειστή".Λόγια χρυσάφι που ξεπερνούν τα όρια της τελειότητας και στέκονται απλά να βαδίσουν μέσα στα χρόνια μονάχα για την αξιοπρέπεια τους.

Το τραγούδι "Μαλαματένια λόγια",πιστεύω πως είναι εκείνο που έχει πετάξει λίγο πιό πάνω απο τα άλλα που έχει γράψει σαν χαρταετός του ουρανού του,μα και του δικού μας ουρανού.Ο φίλος μας Γιώργος Νταλάρας έχει τραγουδήσει πολλά δικά του λόγια βιώνοντας στα όρια την σημασία τους,το ίδιο και ο Μπιθικώτσης,ο Μητροπάνος,η Μοσχολιού,η Μαρινέλλα,η Αλεξίου,ο Καλατζής,ο Πάριος,ο Καζαντζίδης κ.α.

Μα και σχεδόν όλοι οι συνθέτες γιατί με τον Μάνο Λοϊζο δεν έτυχε να συνεργαστούν λόγω της φυγής του συνθέτη απο πολύ νωρίς(Κρίμα).Τον θεωρώ δάσκαλο,ο λόγος του με ξαφνιάζει γιατί ξέρω ότι θα μου πεί πράγματα και θα μου δείξει εικόνες που είναι μπρός στα μάτια μου και δεν τις έχω δει ή τις έχω προσπεράσει.Αν θέλουμε να φτιάξουμε την Ιστορία της Ελλάδας μέσα απο στίχους ποιητών αρκούν τα λόγια μονάχα των τραγουδιών του Μάνου Ελευθερίου,του Λευτέρη Παπαδόπουλου και φυσικά του Νίκου Γκάτσου.

Θα ήταν συνετό να γίνει μιά συναυλία για αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο και να ακουστούν όλα τα τραγούδια του,και ίσως το "Πλοίο Ναυκρατούσα"κάποια στιγμή να βάλει σημαία και να λύσει κάβους για την μυθολογία της δισκογραφίας.

Ο ίδιος έγραψε στα Μαλαματένια λόγια: "πως το'φεραν η μοίρα και τα χρόνια,να μην ακούσεις έναν ποιητή."Προφητεύοντας λοιπόν τα λόγια του προσωπικά αισθάνομαι τυχερός που απο όλους τους άλλους άκουσα πρώτα αυτόν.

(Συγχωρέστε μου την κατάχρηση του χώρου,αλλά αισθανόμουν κάποια πράγματα και έπρεπε να τα γράψω για άυτόν τον άνθρωπο που απεριόριστα θαυμάζω)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νέο βιβλίο για τον Μάνο Ελευθερίου. Όπως αναφέρει το "ΒΗΜΑ"(ένθετο "βιβλία", σελ. 5) της περασμένης Κυριακής(9/9/2007), θα κυκλοφορήσει, από τις εκδόσεις "Μεταίχμιο", η συλλογή διηγημάτων του Μάνου Ελευθερίου με τον τίτλο : "Η μελαγχολία της Αθήνας μετά τις ειδήσεις των οχτώ".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνεντευξη του Μανου Ελευθεριου φιλοξενειται σημερα στην Ελευθεροτυπια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα γιορτάζει ο Μάνος Ελευθερίου,ένας ποιητής μέγιστος του λόγου,καθώς και ακρογωνιαίος λίθος στο καλό Ελληνικό τραγούδι που εγώ αγαπώ πολύ.Του εύχομαι απο τα βάθη της καρδιάς μου να είναι πολύχρονος και για πολλά χρόνια ακόμα πολυγραφότατος.

Έχει δώσει τραγούδια σταθμούς χρυσοκεντημένα μαεστρικά με μιά απρόβλεπτη αύρα,και πεντακάθαρη αλήθεια.Τον πρωτοσυνάντησα στα μεγάλα της ζωής μου τραγούδια,εκείνα απο τον Ορφέα του άλλου φίλου της καρδιάς,του Γιώργου Νταλάρα.Εκείνος ο τότε αφανής δημιουργός με είχε μαγέψει θαρρώ περισσότερο απο τους άλλους και δεν ήξερα ούτε ποιός είναι.Σπάνια φωτογραφίζεται και σπάνια μιλάει,μα πολύ συχνά και ευτυχώς γεμίζει την ζωή μας με τα τραγούδια του.Εντάξει δεν θα αναφέρω την βιογραφία αυτού του άξιου Συριανού που θεωρώ "δάσκαλο",όμως δεν θα μπορούσα να μην μιλήσω λίγο για αυτόν.

Θα αναφέρω όμως κάποια λόγια στίχων του που θεωρώ διαμάντια και μαλάματα.

"Θα σου στήσω στις γωνές καρτέρι,ξόβεργα σ'αυλές κι ανηφοριές..."

"Έχει στα αυτιά της κρεμασμένες τις Κυκλάδες,κι ειν'το κρεβάτι της λημέρι του φονιά"

"Σε βρήκα στη Μονεμβασιά να περπατάς μ'αρματωσιά..."

"Μαύρα πουλιά του δείχνουνε το δρόμο..."

"Μαλαματένια λόγια στο μαντήλι,τα βρήκα στο σεργιάνι μου προχτές..."

"Κι έχουν δυό,τρείς που κυβερνούν μέσα απ'τα καφενεία..."

"Και στους καθρέφτες,δικές μας λεν κουβέντες οι ψεύτες και οι κλέφτες"

"Το σεργιάνι μας στον κόσμο ήταν δέκα μέτρα γης,όσο πιάνει ένα σπίτι και ο τοίχος μιάς αυλής"

"Με βάλαν πάνω στην κορφή,στ'αγριεμένο κύμα-

στης Σμύρνης την καταστροφή,στ'άδικο και το κρίμα"

"Τα χρυσά σου τα χεράκια σαν πουλιά χελιδονάκια"

"Εγώ που έχω ζήσει ζωή γονατιστή,με δίκασες να βλέπω την πόρτα σου κλειστή"

"...γιατι μπορεί και το μυρμίγκι να σε σώσει απ'τη θηλιά"

"Πολλές σημαίες τα καράβια μας αλλάξανε,πολλά ονόματα τους δώσαμε τις νύχτες....αλλού μας πήγαιναν τα κύματα οι αλήτες"

"Και με μιαν άγκυρα ζητάς οι ναύτες να σε δέσουν,μες στους βυθούς να ξαναβρείς τα σκοτεινά φιλιά"

"Τώρα που θα φύγεις πάρε μαζί σου και τον Χριστό"

Κύριε Ελευθερίου σας εύχομαι να είστε γερός και δυνατός,έχετε μαζί με τον μέγιστο σεβασμό και την εκτίμηση,εκείνη την δυσεύρετη μα και τόσο απλή αλήθεια στο λόγο σας.Χρόνια σας πολλά γεμάτα μαλαματένια τραγούδια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Έχω πρόβλημα υγείας", λέγεται το νέο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου, που έγραψε ειδικά για τον Ηλία Ψινάκη.

Αντιγράφω το δελτίο Τύπου της UNIVERSAL :

"ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΘΕΙ ΤΑ CHARTS ΜΕ ΤΟ "ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ" ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΨΙΝΑΚΗ

Ο Ηλίας Ψινάκης πρωτοτυπεί και τραγουδά σε hip hop ρυθμούς το "ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ".

Οι στίχοι είναι ειδικά γραμμένοι για τον Ηλία Ψινάκη από τον καταξιωμένο λογοτέχνη, ποιητή Μάνο Ελευθερίου σε μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου.

Η νεολαία έχει λατρέψει το τραγούδι γιατί είναι φτιαγμένο με χιούμορ, κέφι από τους δημιουργούς και με αυτοσαρκαστική διάθεση από τον Ηλία Ψινάκη.

Το τραγούδι πρωτοακούστηκε στα μουσικά βραβεία "Αρίων 2007", το χορέψαμε σε όλα τα clubs και το "κατεβάσαμε" σωρηδόν στα κινητά μας τηλέφωνα.

Αυτό άλλωστε μαρτυρεί το γεγονός ότι ο Ηλίας Ψινάκης και το "ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ" του σκαρφάλωσαν στην 5η θέση του Chart με τα Downlands των Ελληνικών τραγουδιών αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα της εγχώριας και ξένης δισκογραφίας. Τα κινητά της Ελλάδας χτυπούν στους ρυθμούς του Ψινάκη!

Το τραγούδι, που μόλις τώρα ξεκινά τη ξέφρενη πορεία του, μαζί με το remix του θα κυκλοφορήσουν μέσα στον Ιανουάριο σε cd single από τη Universal Music.

Το video clip του "ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ" θα προβληθεί σε λίγες μέρες και σίγουρα θα προκαλέσει ... ".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι απαντήσεις του Μάνου Ελευθερίου στο ερωτηματολόγιο του Προυστ(από τα "ΝΕΑ" / "βιβλιοδρομιο" - 19/1/2008, σελ. 3).

http://img134.imageshack.us/img134/3307/34...34252458uk5.jpg

Τάσο ευχαριστούμε! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το θεωρώ μεγάλο λάθος του Ελευθερίου να δώσει στον Ψινάκη ένα τραγούδι.Δεν είναι ζήτημα ούτε σνομπισμού ούτε έλλειψης ανεκτικότητας απέναντι σε διαφορετικού είδους μουσικές.Απλά θεωρώ ότι ο καθένας οφείλει να κάνει τις επιλογές του και όταν έχει υπηρετήσει μια συγκεκριμένη μουσική αισθητική θα πρέπει και να μένει πιστός σε αυτήν.Και ο Ελευθερίου δεν είναι κανένας άνθρωπος που του λείπουν οι -ακομα και με καθαρά εμπορικά κριτήρια να το δει κανεις-επιτυχίες.Και είναι από τους ανθρώπους του χώρου που τον σέβονται και τον εκτιμούν οι πάντες.Ό Ψινάκης αποτελεί το σύμβολο και τον ορισμό του τηλεοπτικού σκουπιδαριού και της πολιτιστικής παρακμής αυτού του τόπου και αυτό και μόνο θα έπρεπε να κάνει τον Ελευθερίου όχι να του δίνει τραγούδια ενισχύοντάς τον αλλά να τον κατακεραυνώνει καθημερινά.Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν οι στίχοι του τραγουδιού μπορεί να είναι καλοί.Το γεγονός ότι ο Ελευθερίου δέχτηκε να δώσει στίχους στον Ψινάκη είναι κάτι που με στεναχωρεί και με απογοητεύει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΤΡΙΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ώρα 20.00

ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ο IANOS σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ «Η ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ». Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί ΜΑΝΟΣ ΠΙΝΤΖΗΣ και ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ.

Είσοδος ελεύθερη

Share this post


Link to post
Share on other sites
"Έχω πρόβλημα υγείας", λέγεται το νέο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου, που έγραψε ειδικά για τον Ηλία Ψινάκη.

Παιδιά, γι' αυτό εδώ μιλάμε;;;;

:blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι γλυκιά μου, γι'αυτό ακριβώς..... Και τώρα μπορείς να λιποθυμήσεις...ελεύθερα....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μήπως υπάρχει κι άλλος Μάνος Ελευθερίου; Σας θυμίζουν αυτοί οι στίχοι Μάνο Ελευθερίου;; :blink: :music::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με μεγάλη απογοήτευση σε διαβεβαιώνω ότι πρόκειτο για το γνωστό, πολυαγαπημένο Μάνο Ελευθερίου....Εξακριβωμένο...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αύριο, στην εκπομπή ''Έχει γούστο'', θα υπάρχει αφιέρωμα στον Μ.Ελευθερίου.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...