Agnie

Λευτέρης Παπαδόπουλος

214 posts in this topic

ΦΛΩΡΙΝΑ Τα Πρέσπεια στη νέα εικοσαετία τους

Για εικοστή πρώτη χρονιά διοργανώνονται φέτος τα Πρέσπεια, οι εκδηλώσεις που έβαλαν στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας τις ακριτικές περιοχές.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου πραγματοποιούνται στον νομό Φλώρινας τα Πρέσπεια, που προβάλλουν πρωτίστως την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής. Το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

-Την Παρασκευή 21 Αυγούστου θα εγκαινιαστεί στο Μέγαρο Εξάρχου στη Φλώρινα η μεγάλη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων Η γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει παράσταση από τα παιδιά του Ωδείου της Φλώρινας σε χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου.

-Το Σάββατο 22 Αυγούστου στη Νέα Πλατεία Φλώρινας εμφανίζεται η Ορχήστρα του Δρόμου με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Έλλη Πασπαλά.

-Την Κυριακή 23 Αυγούστου στον ’γιο Αχίλλειο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση των Πρεσπείων υπό τον γενικό τίτλο Η φωνή των Βαλκανίων, με συντονιστή και αφηγητή τον Σπύρο Σακκά. Είναι ένα πολυθέαμα που θα συνδέσει τις συμμετέχουσες χώρες μέσα από την ανθρώπινη φωνή σε όλα τα είδη του τραγουδιού και της αφήγησης. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων η χορογράφος Σοφία Σπυράτου, η σοπράνο Μάτα Κατσούλη, η ηθοποιός Κοραλία Καράντη, ο μπάσος Δημήτρης Κασιούμης, ο τενόρος Σώτος Παπούλκας, ο Δώρος Δημοσθένους, η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Γιάννης Χριστόπουλος, συγκροτήματα και τραγουδιστές παραδοσιακής μουσικής όπως ο Χρόνης Αηδονίδης, κ.ά. Επίσης η Χάρις Αλεξίου με τον Σπύρο Σακκά θα παρουσιάσει τραγούδια-εκπλήξεις από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής.

Στο δεύτερο μέρος η Χάρις Αλεξίου θα παρουσιάσει τα δικά της τραγούδια, ενώ οι Καλαντζόπουλος - Ρεμπούτσικα - Πασπαλά θα συμπράξουν με την τουρκάλα -αλλά πολιτογραφημένη ελληνίδα- Dilek Kots, τις τέσσερις βουλγάρες τραγουδίστριες του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, τον κλαρινετίστα Φερούζ Μουστάφοφ από την ΠΓΔΜ κι ένα συγκρότημα σέρβων μουσικών.

-Τα Πρέσπεια θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας με τη συναυλία Στου Καββαδία τ ανοιχτά από το συγκρότημα Νυχτερινή Κυβέρνηση.

Μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του Λευτέρη Παπαδόπουλου

Τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εορταστική εκδήλωση για τα πενήντα χρόνια του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο τραγούδι και τη δημοσιογραφία. Η πρόταση για τη διεξαγωγή της τιμητικής εκδήλωσης στον μεγαλύτερο εν ζωή έλληνα στιχουργό υποβλήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πρεσπών Φλώρινας και την εταιρεία Εντός των Τεχνών και τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΣΗΕΑ.

Β.ΠΑΓΚ.

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&...ticle&sid=41297

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συναυλία-αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο στο ΟΑΚΑ

Θα πραγματοποιηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο των Πρέσπειων 2009.

Με μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο Ολυμπιακό Στάδιο, 7 Σεπτεμβρίου, θα κορυφωθούν τα Πρέσπεια 2009, που ξεκινούν στις 21 Αυγούστου και θα διαρκέσουν έως τις 24 Αυγούστου με εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την επέτειο των 20 χρόνων τους.

Η συναυλία για το Λευτέρη Παπαδόπουλο γίνεται στο πλαίσιο των Πολιτιστικών εκδηλώσεων Πρεσπών - Φλώρινας, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ και της ΕΣΗΕΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία «Εντός των Τεχνών», με επικεφαλής τη σκηνοθέτη Ράια Μουζενίδου, σύζυγο του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Μια οφειλούμενη τιμή στο δημοσιογράφο, στιχουργό και ποιητή, που ενώνει όλους τους ερμηνευτές και αντάξιους με τον Λευτέρη συνθέτες, οι οποίοι μελοποίησαν τους στίχους του, έλεγε σήμερα η Χάρις Αλεξίου, στη συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων Πρεσπών -Φλώρινας.

«Από καρδιάς», μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Γιατί «εδώ και 50 χρόνια μας μιλά μέσα από τα τραγούδια του. Για τον έρωτα, τις λύπες κα τα πάθη των αφανών ανθρώπων της εποχής μας. Κανείς δεν τραγούδησε όπως ο Λευτέρης την προσφυγιά. Αλλά και η προσφορά του στη δημοσιογραφία είναι ανεκτίμητη. Θεώρησα αυτονόητο να θέσω υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ. τις εκδηλώσεις Πρεσπών - Φλώρινας που φέτος κλείνουν 20 χρόνια, τιμώντας τα σύνορα με εκδηλώσεις που μοσχοβολούν Ελλάδα», είπε ο κ. Σαμαράς.

Για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, «ζωντανό μνημείο της ελληνικής δημοσιογραφίας», όπως χαρακτηριστικά τον αποκάλεσε ο Πάνος Σόμπολος, «ό,τι και να κάνουμε είναι λίγο μπροστά στα όσα έχει προσφέρει. Από το 1959 είναι στα ''ΝΕΑ''. Προσφέρει επί 50 χρόνια στη δημοσιογραφία και την κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

«Απ' αυτή τη συναυλία δεν θα λείπει κανείς», τόνισε ο βουλευτής Φλώρινας, Γιώργος Λιάνης, παλιός φίλος και συνάδελφος του «φετινού ήρωα των Πρεσπών», όπως αποκάλεσε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους.

«Ελπίζω να είναι βραδιά χαράς για τον κόσμο που περνά δύσκολες στιγμές κυρίως στο δικό μας επάγγελμα», είπε. Και χωρίς να χάσει το χιούμορ του συμπλήρωσε: «Μ' αυτή την υπέρτατη τιμή που μου αποδίδετε αισθάνομαι ως προκείμενος νεκρός, που έλεγε και ο Γιάννης Θεοδωράκης».

Σημειώνεται πως μεγάλο μέρος από τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν, σύμφωνα με επιθυμία του Λευτέρη Παπαδόπουλου, για την προστασία του Δρυμού της Πάρνηθας, που έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων.

Τα φετινά Πρέσπεια ξεκινούν στις 21 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 24 Αυγούστου.

Στη συνέντευξη Τύπου, σήμερα, με την ευκαιρία της παρουσίασης του προγράμματος των φετινών επετειακών εκδηλώσεων, παρόντες ήταν ο βουλευτής Φλώρινας, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο νομάρχης, Γιάννης Βοσκόπουλος, και ο δήμαρχος Πρεσπών, Λάζαρος Ναλπαντίδης, καθώς και η φετινή αριστούχος των Πανελληνίων, με 19.824 μόρια, Αλεξάνδρα Αρβανιτάκη, από τη Φλώρινα, στην οποία απένειμε τιμητικό έπαινο ο υπουργός Πολιτισμού.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο Down Town που κυκλοφορεί υπάρχει συνέντευξη του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Σάββατο και την Κυριακή στις 4μμ στο Β'πρόγραμμα οι εκπομπές του Γιώργου Τσάμπρα θα είναι αφιερωμένες στο έργο του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετική συνέντευξη!!!!! :);)

Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ Αγνή!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το ερωτικότερο ποίημα, το ''’σμα ασμάτων'', σε μετάφραση Λ.Παπαδόπουλου μελοποιημένο από τον Μ.Στρόφαλη.

Παρουσίαση του cd σε χτεσινή συν.τύπου.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=...9&dt=27/11/2009

Share this post


Link to post
Share on other sites

"...εγώ εργάτης χρόνια σ'ορυχεία,κι εσύ γκαρσόνα σ'ένα μαγαζί"

Είναι λόγια απο το τραγούδι "Σε τρώει η σκουριά" που υπάρχει στον εξαιρετικό δίσκο του Γιώργου Νταλάρα "Γι'αυτό υπάρχουνε οι φίλοι" σε μουσική Μάριου Στρόφαλη,και κατ'εμέ το καλύτερο πεντακάθαρο λαϊκό τραγούδι που έχω ακούσει εδώ και δέκα χρόνια.Και αισθάνομαι πως απο δω και πέρα το τραγούδι αυτό θα είναι ένα μέρος απο τα φτερά της ψυχής του Νταλάρα για να το ταξιδέψει στον κόσμο και τις ζωές μας.Όμως θα αναφέρω κάτι που έγραψε πρόσφατα ο φίλος μου Θοδωρής που όχι απλά με συγκίνησε αλλά με ράγισε:)Έχει δίκιο ο Θανάσης.Πρέπει να είσαι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος για να γράψεις το 2010 για εργάτες σε ορυχεία και να μη φαίνεται παράταιρο.)

Αυτές οι μεγάλες αλήθειες των δύο φίλων του Θοδωρή και του Θανάση έχουν ένα ειδικό βάρος με μιά τεράστια σημασία του ότι ο λόγος,που απλώνεται καθαρά και ξάστερα με παράπονο,πάθος,πόνο και αντίκρυσμα αλήθειας ζωής και πραγματικότητας,στριφογυρίζουν στο μυαλό μου εδώ και μέρες.Γιατι ¨Η Σκουριά" έρχεται με τη μουσική της και την ακριβή της διάσταση να φωτίσει με πολύ φως το πρόσωπο του καλού Ελληνικού τραγουδιού.Αυτό που πραγματικά εμείς αγαπάμε και αναπνέουμε.

Ο συνθέτης έδωσε ανάσα στα λόγια με τα φτερά της ψυχής του,δίνοντας μας σε πραγματικό χρόνο ένα ακριβό ζεϊμπέκικο,τη στιγμή που το ελληνικό τραγούδι με σχισμένο χιτώνα παρελαύνει σε τηλεοπτικά κανάλια και σε λάθος παλμούς.Η ατάκα και τα στολίσματα όμως που κάποιοι επιθυμούν σαν εξερεύνηση του θησαυρού της προβολής,και της μόστρας δεν είναι ικανά να κάνουν στην άκρη το καλό Ελληνικό τραγούδι και να ικανοποιήσουν την επιθυμία των πολυεθνικών δισκογραφικών εταιριών που έχουν βάλει χέρι στο τραγούδι για να αλλάξουν τους παλμούς του Έλληνα.

Η Σκουριά θα πιαστεί χέρι,χέρι με το Δάκρυ με το δάκρυ,με την Καισαριανή και το Κάπου Νυχτώνει,με τα Μαλαματένια λόγια και το Μερτικό μου απ'τη χαρά,με το Αχ χελιδόνι μου και με την Αλάνα.Έτσι είναι αυτά τα πράγματα και δεν αλλάζουν,γιατι απλά η καρδιά μας δεν αλλάζει.Και όσο υπάρχουν άνθρωποι μεγαλειώδεις σαν τον Νταλάρα,και τον Παπαδόπουλο και άλλα τραγούδια θα γεννηθούν και θα τρέφουν το πάθος μας.Γιατι απλά και πάλι,η καρδιά δεν αλλάζει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την Παρασκευή,το Α΄Μέρος με τον Λ.Παπαδόπουλο στην εκπομπή ''Στα άκρα''. Όπως καταλαβαίνεται τα ευχάριστα συνεχίζονται...Και πώς θα με ικανοποιούσε να δούμε κι έναν άλλο σε αυτή την εκπομπή. Ξέρετε ποιον εννοώ.

http://tvradio.ert.gr/tv/details.asp?pid=3...=3193128&chid=9

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστούμε Ελίνα! :razz:

Υ.Γ.: Καλά έκανες και έγραψες "Παρασκευή"! Στις 00:00 κανονικά έχει μπει το Σάββατο, παρόλα αυτά το γράφουν στο πρόγραμμα της Παρασκευής.. μπλέξιμο. Παλιότερα είχα χάσει μια εκπομπή με αυτόν τον τρόπο! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρύσα στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα κι έτσι να μπερδευτείς, δεν θα το χάσεις γιατί το Σάββατο το βράδυ (μετά το "Στην υγειά μας") το έχει σε επανάληψη. :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν επαναλαμβάνει πάντα την εκπομπή της προηγούμενης μέρας, αλλά μερικές φορές παλιότερες.

Μήπως ξέρει κανείς αν μπορούμε να δούμε ΝΕΤ μέσω internet;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Χρύσα στη συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα κι έτσι να μπερδευτείς, δεν θα το χάσεις γιατί το Σάββατο το βράδυ (μετά το "Στην υγειά μας") το έχει σε επανάληψη. :razz:

Δυστυχώς όχι πάντα, Θάνο. Γι αυτή την εβδομάδα έχει την Κική Δημουλά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Α....Γιατί στη Ραδιοτηλεόραση γράφει "Λευτέρης Παπαδόπουλος Μέρος 1ο"

Εγώ το είδα από το site της ΕΡΤ. Μπορεί όμως να αποδειχθεί η ''Ραδιοτηλεόραση'' σωστή -και κατά συνέπειαν εσύ. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θάνο μάλλον δεν κατάλαβες.

Η Ελίνα λέει, πως το site γραφει οτι θα εχει την Κική Δημουλά, το Σάββατο.

Αύριο Παρασκευή, το site γράφει κανονικά:Λευτέρης Παπαδόπουλος Μέρος 1ο.

Φαντάζομαι αυτο που αναφέρεις για τη Ραδιοτηλεόραση είναι για την Παρασκευή.

Με την ευκαιρία, να πω πως οι εκπομπές με καλεσμένο τον Λευτέρη Παπαδόπουλο είναι συνολικά 3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όχι ρε, κατάλαβα...Για το Σάββατο μιλούσα κι εγώ...Η Ραδιοτηλεόραση γράφει "Λευτέρης Παπαδόπουλος 1ο" (Ε).

Αλλά μάλλον το site της ΕΡΤ είναι πιο έγκυρο, αφού ενημερώνεται καθημερινά, ενώ η "Ραδιοτηλεόραση" ήδη έχει τυπωθεί πριν από μερικές μέρες.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...