Agnie

Λευτέρης Παπαδόπουλος

214 posts in this topic

Ένας βάρδος του λαϊκού τραγουδιού

Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένας από τους μεγαλύτερους στιχουργούς του ελληνικού τραγουδιού, με στίχους που έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής μας μνήμης, αλλά και που κατέχουν, δικαιωματικά, μια προνομιακή θέση δίπλα στα μεγάλα έργα της ποίησής μας. Αν το τραγούδι εκφράζει την ψυχή, τους καημούς, τα πάθη και τις ελπίδες ενός λαού, οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου τα εκφράζουν όσο γίνεται καθαρότερα, γνήσια και αυθεντικάΈνας δημιουργός του λόγου που δεν περιορίζεται στο χώρο της στιχουργίας, αλλά έχει μια γόνιμη κατάθεση και στον τομέα της μυθιστορηματικής συγγραφής. Έδωσε λόγια του στους μεγαλύτερους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού, όπως οι Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Λοΐζος, Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Σταύρος Κουγιουμτζής, που τραγουδήθηκαν από τους μεγαλύτερους έλληνες ερμηνευτές, όπως οι Στράτος Διονυσίου, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Πουλόπουλος κ.ά.

Μια κορυφαία κληρονομιά, ίσως από τον τελευταίο των μεγάλων της ελληνικής στιχουργικής παράδοσης. Ποιος να ξεχάσει το ’γαλμα, Έχω έναν καφενέ, Τζαμάικα, Στην απάνω γειτονίτσα, Δελφίνι δελφινάκι, Ξημερώνει Κυριακή, Μέθυσ απόψε το κορίτσι μου, Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα, Παποράκι του Πουρνόβα, Ο Κουταλιανός και δεκάδες άλλα.

Ποιος να θυμηθεί, άλλωστε, 1200 τόσα τραγούδια, που αποτελούν την παρακαταθήκη του στο ελληνικό τραγούδι αλλά και στη νεοελληνική συνείδηση.

Για να τιμήσει λοιπόν αυτόν τον μεγάλο δημιουργό, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός ’στρα διοργανώνει την Παρασκευή, 18 Ιουνίου, στις 8.00μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, μεγάλη λαϊκή συναυλία, όπου οι γνωστοί τραγουδιστές Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μαρία Ρουσέα και Κούλης Θεοδώρου θα ερμηνεύσουν μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του. Στη συναυλία θα παρευρίσκεται και ο ίδιος ο δημιουργός.

http://www.simerini.com/nqcontent.cfm?a_id=147498

Share this post


Link to post
Share on other sites

From Eleftherotypia 12.04.2005

Μια βραδιά για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο

Μια μουσική αναδρομή, «όπως την αποτύπωσε με την πένα και την ψυχή του», θα είναι το αυριανό αφιέρωμα (στις 9.30 μ.μ.) στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, που θα πραγματοποιηθεί στη Μουσική Σκηνή του Πολυχώρου «Δίπυλον», «Μεθυσμενάκι». Αγαπημένα τραγούδια του, που τραγουδήθηκαν όπως λίγα, θα ερμηνεύσει το μουσικό σχήμα «Πνοή». Ητοι, ο Τάσος Καλαφάτης (μουσική επιμέλεια-πιάνο), ο Μάριος Καραγκιόζογλου, (μπουζούκι), ο Νίκος Παπαλεοντίου (κιθάρα), ο Μιχάλης Κουλουμής (βιολί),ο Χρήστος Βεργίνης (μπάσο), ο Σπύρος Κοντογιώργης (κρουστά), η Μαρία Παντελάκη (τραγούδι) και ο Κώστας Υφαντής (τραγούδι).

http://www.enet.gr/online/online_text?c=11...113&id=72800400

post-6-1113325478.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι Ελληνες της Γερμανίας τίμησαν τον Λευτέρη

«Να ζεις όσον τα μαλλιά μ' χρόνια. Το χιόν' να 'ίνεται ευλογία και να καπατεύ' το σπίτι σ' και όλα τα ολόερα». Με την ευχή της Πόντιας μάνας και με το αγαπημένο του ποντιακό δημώδες «Η κόρ' επήεν σο παρχάρ» με τη λύρα του Μιχάλη Καλιοτζίδη τιμήθηκε χθες ο Λευτέρης Παπαδόπουλος από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης.

Ο δημοσιογράφος που επί μια 20ετία βρίσκεται στο πλευρό των αποδήμων, ο ποιητής των 1.300 τραγουδιών του λαού, ο συγγραφέας των 13 βιβλίων από τις «Επαρχίες της Αθήνας» έως το «Να συλληφθεί το ντουμάνι». Στο πλευρό του η οικογένειά του, η Ράϊα, ο Νότης, η Υακίνθη, ο εγγονός του Λευτεράκης, ο Γιώργος με την Αννα Νταλάρα, οι οποίοι συγκινημένοι από τις εγκάρδιες εκδηλώσεις των Ελλήνων της Γερμανίας, ευχαρίστησαν και μίλησαν με θερμά λόγια για το «θαύμα» των Ποντίων στην Ευρώπη. «Ερχομαι κάθε χρόνο εδώ και παρακολουθώ αυτή τη συγκλονιστική πραγματικότητα. Ολόκληρος ο ποντιακός Ελληνισμός της Γερμανίας παρατάει τις δουλειές του και τρέχει κάθε φορά σε μια πόλη για την πρώτη ευθύνη, το σμίξιμο με τον συμπατριώτη. Για να μη σπάσουν οι γέφυρες».

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Γιώργος Νταλάρας με τις συζύγους τους στην εκδήλωση της Γερμανίας

Με ανοιχτό το πουκάμισο, το κομπολόι στο χέρι, στις οθόνες εικόνες από τη Μαύρη Θάλασσα και την Προύσα απ' όπου καταγόταν ο πατέρας του, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος γνώρισε την αγάπη των Ποντίων που ήθελαν να τον αγκαλιάσουν και να τον ευχαριστήσουν.

Μια ομάδα μουσικών, ο Κώστας Καραγκιοζίδης, ο Δημήτρης Ζαράρης και ο Γιώργος Καβακληλής παίζουν τη «Φτωχολογιά» και μετά το «Εχω έναν καφενέ». Ανεβαίνει στο βήμα ο Γιώργος Νταλάρας. «Δυο λόγια θα πω για τον Λευτέρη που αγαπώ. Λευτέρη, σε κουβαλώ από το 1968 και να θέλω να γλιτώσω, περίπτωση δεν υπάρχει. Είσαι ένα κομμάτι της ζωής μου. Ο Λευτέρης σ' όλη του τη ζωή έσπαγε τις φόρμες, γι' αυτό είναι μεγάλος και σπουδαίος. Αναμόρφωσε το τραγούδι. Κανείς δεν το πήγε τόσο βαθιά στην ψυχή μας».

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης τού ευχήθηκε προσκαλώντας τον στην αγία ποντιακή γη:«Λευτέρη, θέλω να σε δω σ' ένα παρχάρ (ανθοστόλιστο λιβάδι) εκεί στην Τραπεζούντα, να πάμε και να τραγουδήσουμε τα τραγούδια π' αγαπάμε».

Στην τεράστια προσφορά του Λευτέρη Παπαδόπουλου, στην προβολή του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ομοσπονδίας Χρήστος Γαλανίδης, ο οποίος τον χαρακτήρισε «εμβληματική φυσιογνωμία», «κυρίαρχο σύμβολο», μαζί με τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Κυριακίδη. «Ευχαριστούμε Λευτέρη που μας σεργιάνισες με τα τραγούδια σου και τα κείμενά σου, στην Ελλάδα των μοναχικών ανθρώπων, του έρωτα, της χαρά, της βιοπάλης», είπε ο Γιώργος Παρχαρίδης, ο καθηγητής Καρδιολογίας, πρόεδρος της Ποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο οποίος ανανέωσε το ραντεβού για τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί το Α' Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντίων.

ΤΟ ΡΑΔΙΟ «Ε» ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ

ΛΟΥΤΒΙΚΣΧΑΦΕΝ

Αποστολή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2005

http://www.enet.gr/online/online_hprint.js...&a=&id=21451560

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το σημερινό άρθρο του Λευτέρη Παπαδόπουλου στη στήλη του "Ματιές" στα "Νέα".

"MATIEΣ

Ποντιόπουλα

Δεν θυμάμαι πότε πρωτοπήγα στο φεστιβάλ ποντιακών χορών της Γερμανίας. Νομίζω το 1987. Τότε, τις εκδηλώσεις τις παρακολουθούσαν 15-17.000 Πόντιοι, που πλήρωναν εισιτήριο. Τώρα, τις παρακολουθούν 2-2.500 θεατές, το πολύ. Κι αυτό είναι κάτι που με πειράζει. Γιατί το δέντρο που φύτεψαν κάποτε στην καρδιά της Ευρώπης ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Χρ. Παπαδόπουλος, ο Γ. Τσορακλίδης, ο Γ. Ταϊγανίδης, ο T. Εμμανουηλίδης, ο Γ. Αμαραντίδης, χρόνο με τον χρόνο, χάνει πολλά κλαδιά, πολλά φύλλα.

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι σήμερα όπως ήταν πριν από 18-20 χρόνια. Τώρα, πια, χιλιάδες Έλληνες κάποιας ηλικίας γύρισαν στα σπίτια τους, στα χωριά τους στην Ελλάδα, ενώ πολλοί νέοι, παρά τις λαμπρές σπουδές που έκαναν, αντιμετωπίζουν πρόβλημα εργασίας. Από την άλλη, τα καθημερινά έξοδα κάθε σπιτικού έχουν πάρει την ανηφόρα, το μάρκο έπαθε νίλες με το ευρώ και οι επιχορηγήσεις που δίνονταν στο παρελθόν, από γερμανικούς δήμους, έχουν κοπεί με το μαχαίρι. Ευτυχώς που υπάρχει ο Χρ. Γαλανίδης, ο οποίος βάζει μονίμως το χέρι στην τσέπη και βουλώνει όποια τρύπα ανοίγει.

Παλιά, η αχανής Γερμανία αισθανόταν το φεστιβάλ των Ποντίων: εκατοντάδες πούλμαν, με παιδάκια 5-12 ετών, διέσχιζαν τους αυτοκινητοδρόμους, για να φθάσουν στον τελικό προορισμό τους, την αίθουσα, όπου θα χόρευαν τους χορούς των πατεράδων και των παππούδων τους, χορούς φερμένους από την άγια Τραπεζούντα, τη Σαμψούντα, τη Σινώπη, την περιοχή της Σουμελά. Κάποτε, χόρευαν 10.000 παιδιά. Φέτος, χόρεψαν 1.200. Αριθμός που είναι πολύ υψηλός, αν λάβουμε υπόψη μας τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Το φεστιβάλ (24ο) έγινε και με μεγάλη επιτυχία. Στην επιτυχία έπαιξε ρόλο σημαντικό ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου (Λουντβισχάφεν) Τάσος Καραγκιοζίδης. Όλα ήταν μια χαρά και νοικοκυρεμένα. Και κατάλαβα ότι πέρασαν πολύ καλά όλοι οι προσκεκλημένοι: ο Γιώργος και η ’ννα Νταλάρα, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης (παρουσίασε και το πρόγραμμα μαζί με τον Αχιλλέα Βασιλειάδη), ο Νότης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κιούσης, ο Λάμπης Ταγματάρχης και πολλοί άλλοι δημοσιογράφοι, από την Ελλάδα.

Έχω, όμως, να πω κι άλλα για το φεστιβάλ ποντιακών χορών του Λουντβισχάφεν. Θα συνεχίσω το Σάββατο, σημειώνοντας ότι βρέθηκαν κοντά στα Ποντιόπουλα ο πρόεδρος του ΣΑΕ A. ’θενς και βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους οι Νιώτης και Χαϊτίδης".

ΤΑ ΝΕΑ , 15/06/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 25/3/2004, 6-8 ΑΠΟΓΕΥΜΑ

(.)

-Όλο αυτό το ταξίδι άξιζε? Είναι λίγο κλισέ η ερώτηση που κάνω, αλλά συνήθως εξαρτάται από την απάντηση αν είναι κλισέ η ερώτηση. Δηλαδή, έχεις φτάσει εδώ που έχεις φτάσει τώρα, όλη η Ελλάδα τραγουδάει τα τραγούδια αυτά, άπειρους φίλους, αν είναι φίλοι ή απλά γνωστοί, δεν ξέρω.. τώρα κάθεσαι μόνος στο σπίτι, τώρα, και γυρνάς πίσω ’ξιζε η ιστορία αυτή όλη?

-Νομίζω ότι τελικά άξιζε. Κι αυτό έχει πολλές υποδιαιρέσεις.. Έδωσα σε πάρα πολύ κόσμο, εκατομμύρια ανθρώπους, στιγμές μεγάλης χαράς, παρέας, αγωνιστικότητας, πάθους

-Το πήρες πίσω?

-Το ΄χω εισπράξει πολλαπλά και το 'χω εισπράξει και οικονομικά πρέπει να πω.. Γιατί εγώ δεν είμαι από εκείνους οι οποίοι κάνουν το κορόιδο και λένε μα, μου Υπήρξε εποχή που όσα λεφτά ήθελα μπορούσα να τα βγάλω, και τώρα, όσα λεφτά θέλω μπορώ να τα βγάλω.. δεν μ΄ ενδιαφέρει πια

Διότι το τραγούδι στις μέρες μας έχει γίνει ένα προϊόν άθλιο. Αν ζούσαμε σε μια άλλη εποχή θα 'γραφα πολλά τραγούδια.

Θα πρέπει να προσθέσω εδώ αυτό που ρώτησε μια κυρία - ήρθε ένα μήνυμα- «τι γίνεται με το δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη». Όντως κάνουμε ένα δίσκο με τον Μίκη Θεοδωράκη, μπαίνουμε τη Δευτέρα στο στούντιο, εκείνο που δεν μπορώ ν΄ αποκαλύψω γιατί δεσμεύτηκα, και δεσμεύτηκε κι ο Θεοδωράκης, είναι ποιος θα τραγουδήσει. Θα είναι νέος τραγουδιστής, της νεότερης γενιάς που τον εμπιστευόμαστε κι οι δυο γιατί η πρόθεσή μας είναι και τα νέα αυτά παιδιά τα οποία λένε διάφορα σαχλοτράγουδα σήμερα, να πούνε κάτι άλλο, κάπως αλλιώτικο, να υπάρχει μια μετάβαση, να έχει ο κόσμος να τραγουδήσει πέρα από αυτά που τραγουδάει σήμερα και κάτι άλλοκι ίσως από εκεί να ξεκινήσει μια άλλη διαδρομή

Τα λέγαμε και με τον Θεοδωράκη σε μια συνέντευξη που του πήρα για την τηλεόραση.. και με τον Μικρούτσικο.. ότι πρέπει να γίνει ένας πυρήνας, να ξαναρχίσουμε να γράφουμε όλοι μαζί τραγούδια κι επειδή και οι τραγουδιστές έχουν φτάσει σ΄ ένα έσχατο σημείο παρακμής, και ζήτημα είναι αν εξαιρώ απ΄ αυτή την κουβέντα τρεις - τέσσερις, να βρούμε «εθελοντές τραγουδιστές» ανθρώπους δηλαδή που αγαπούν το τραγούδι, να τους πάρουμε να τραγουδήσουν τα δικά μας τα τραγούδια, τα σπουδαία τα τραγούδια, υποθέτω, που θα γράψουμε

Και το 'φερε η ευκαιρία.. στο θέατρο «Δίπυλο» που έχει η γυναίκα μου, και παίζει «Ρωμέο και Ιουλιέττα « και δεν παίζει καμιά μπούρδα του συρμού, «Ρωμέο και Ιουλιέττα « του Σαίξπηρ, υπάρχει ένα μπαρ από κάτω, το οποίο έχει σκηνή και σήμερα μάλιστα, Πέμπτη, θα πάνε εκεί πέρα δεκάδες νέοι άνθρωποι που τους ακούει η γυναίκα μου, τους ακούω εγώ, τους ακούει καμιά φορά κι ο Μούτσης, όποιος είναι δηλαδή εκεί, τους ακούει κι ο κόσμος και αν αυτοί οι τραγουδιστές είναι καλοί, εντάσσονται σ΄ ένα πρόγραμμα και με τον καιρό αυτοί οι άνθρωποι, σ΄ ένα μήνα, δυο, μπορεί ν ΄αποτελέσουν τη μαγιά αυτού που απεκάλεσα εγώ «εθελοντές τραγουδιστές»

-Κάτι σαν οντισιόν δηλαδή?

-Όχι, είναι μέσα στο γλέντι.. δεν είναι οντισιόν...

(.)

-Η εικόνα που έχει για τον Παπαδόπουλο ο κόσμος είναι ότι είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει στη μισή Ελλάδα γνωστούς, σε βλέπει συνεχώς με διάφορους φίλους, με πολλούς επώνυμουςΑυτό είσαι?

-Όχι δα. Να ξεκαθαρίσουμε μια ιστορία μια και καλή. Κανένας άνθρωπος απ' αυτούς που γράφει στίχους, που γράφει μουσική ή ζωγραφίζει, δεν είναι όλα αυτά τα γύρω, η κρέμα Είναι μόνος του. Εγώ, για να γράψω αυτά τα χίλια διακόσια που κυκλοφόρησαν τώρα κι άλλα πεντακόσια που υπάρχουνε, έχω περάσει ατελείωτες ώρες μοναξιάς και ατελείωτες ώρες διαλόγου με την ψυχή μου. ’ρα, δεν είμαι με τον κόσμο.

Στα καφενεία που γίνεται το μεγαλύτερο βουητό του κόσμου και στα οποία έχω ζήσει εγώ ατελείωτες ώρες, αισθάνομαι πάντα μόνος μου.. Είναι ακριβώς επειδή γίνεται μεγάλη φασαρία..

Όποτε συναντιόμασταν με τον Αντώνη Σαμαράκη, τον συγχωρεμένο, μιλάγαμε και λέγαμε ό,τι θέλαμε για να είμαστε και μόνοι μας και να κουβεντιάζουμε χωρίς να μας ακούνε και οι δίπλα. Λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί που γράφουνε και ο,τιδήποτε κάνουνε στα θέματα της τέχνης, έχουνε πραγματικά ατελείωτη μοναξιά αλλά έχουν και μια πολύ μεγάλη γλύκα, αυτή που σου είπα στην αρχή, διότι δώσανε σ΄ ένα ολόκληρο κόσμο ένα ποτήρι νερό. Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή, μεγάλη προσφορά, το αισθάνεσαι Να τώρα, βλέπεις εδώ, έχει πλημμυρίσει από μηνύματα (..)

Βλέπεις ότι υπάρχουν άνθρωποι, κι αυτοί οι άνθρωποι πού είναι τώρα? Ακούνε ραδιόφωνο 25η Μαρτίου, θέλουν να επικοινωνήσουνε. Ξέρεις τι θα πει ένας άνθρωπος, τέτοια ώρα, τέτοια μέρα και να θέλει να επικοινωνήσει μαζί σου ? Γιατί δεν είναι νύχτα με φοβερή μοναξιά κι είναι ένας φαντάρος στη σκοπιά. Είναι ένας άνθρωπος μέρα μεσημέρι και σου στέλνει ένα μήνυμα, να σου πει ότι «Κοίτα ρε μάγκα, είμαι μαζί σου» « μπράβο» και « γιατί» και «πώς». Είναι μεγάλη υπόθεση αυτή.

Δηλαδή τη μοναξιά που την πληρώνεις, την βγάζεις με το γράψιμό σου, έρχεται να σου την μαλακώσει, να στην πραΰνει αυτός ο άνθρωπος ο οποίος στέκεται συντροφικά δίπλα σου. Εγώ τους έχω μεγάλη ευγνωμοσύνη. ()

http://www.melodia.gr/4dcgi/_w_articles_me...6/06/2005_93156

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

MATIEΣ

Aναισθησία

Δεν ξέρω αν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διαβάζει εφημερίδες και ποιες. Υποπτεύομαι ότι διαβάζει πολλές. Θα του προτείνω άλλη μία, που την γράφουν πιτσιρικάδες και την γνωρίζει: την εφημερίδα-περιοδικό «Schooligans». Σ' αυτό το φύλλο, οι μικροί δημοσιογράφοι «του τελευταίου θρανίου» έχουν πάρει συνέντευξη από τον γνωστό μουσικό Γιάννη Αγγελάκα, που εμφανιζόταν παλαιότερα στις Τρύπες.

Ο Αγγελάκας αφιερώνει στον Μακαριώτατο ένα «αιρετικό τραγουδάκι», που το πιο ήπιο τετράστιχό του είναι αυτό: «Πες μου πώς γίνεται η αγάπη/ να ζει από τη λέξη "εχθρός"/ και πώς θα βρω τη σωτηρία/ σκυμμένος και βουβός». Θα αντιγράψω, όμως, και το επόμενο: «Κι αν πάλι αυτό το τραγουδάκι/ σου μοιάζει αιρετικό/ διάολε, φύγε από μπροστά μου/ μου κρύβεις τον Θεό»!

Βάζω αυτούς τους στίχους, για να δει ο Χριστόδουλος ότι πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρκετοί νέοι και «προχωρημένοι», δεν τον βλέπουν με τα ίδια μάτια που βλέπει ο ίδιος τον εαυτό του. Και αυτό θα τον βοηθήσει να γίνει, σίγουρα, καλύτερος. H κριτική, ακόμη και η πιο σκληρή, ποτέ δεν κάνει κακό. Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς. Που ο Αγγελάκας, ο οποίος συναναστρέφεται νέους, τους αντιμετωπίζει έτσι: «Ο Καραμανλής; Λίγος». «Ο Γιώργος Παπανδρέου; Πολύ λίγος».

Διάβασα ένα κομμάτι του Φώτη Απέργη για τον Μάνο Χατζιδάκι - συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από τον θάνατό του - στο περιοδικό «7» της «K. Ελευθεροτυπίας». Πρόκειται για μια συνέντευξη του Γιώργου Χατζιδάκι - θετού γιου τού μεγάλου συνθέτη - στην οποία λέγονται πολύ ωραία πράγματα: για νέα CD, για βιβλία, για πολιτικούς που τρέχουν να συναντήσουν τη νικήτρια της «Γιουροβίζιον», για τους χιλιάδες δίσκους που πουλάει η «Τζοκόντα» κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες...

Κάποια στιγμή, ο Απέργης ρωτάει: «Βλέπω ότι έχετε αλλάξει ελάχιστα το σπίτι, από τότε που ζούσε ο Χατζιδάκις. Το νιώθετε πια σαν δικό σας σπίτι ή υπάρχουν ακόμα στιγμές που πιστεύετε ότι εκείνος δουλεύει κλεισμένος στο γραφείο του;». «Δικό μου σπίτι το ένιωθα και όσο ζούσε ο Μάνος. Και δεν τον φαντάζομαι στο γραφείο του. Κατοικεί μέσα μου. ’λλωστε, τίποτα εδώ δεν είναι μουσειακό (...) Αλλ' αυτό που έχει σημασία είναι να ψηφιοποιηθεί το αρχείο του, δεκάδες μαγνητοταινίες, παρτιτούρες και άλλα ντοκουμέντα και να αξιοποιηθεί σ' έναν καταλληλότερο χώρο, επισκέψιμο από μελετητές και σπουδαστές, όπως ο ίδιος ονειρευόταν». «Και έντεκα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκε κανείς γι' αυτό;». «Κανείς. Βλέπετε, ο Χατζιδάκις έχει ευθύνη για την ευαισθησία των σύγχρονων Ελλήνων. Για την αναισθησία, αναζητήστε αλλού τους υπευθύνους». Υπέροχο!

ΤΑ ΝΕΑ , 29/06/2005 , Σελ.: N04

Κωδικός άρθρου: A18275N042

ID: 474440

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/12/2005:

2006: Με τα ωραία τού Λευτέρη Παπαδόπουλου

Ο χρόνος φεύγει. Το 2006 βρίσκεται προ των πυλών. Και το ένα ημερολόγιο καταφθάνει μετά το άλλο. Κι όμως, αυτό, με το αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο από τον Σύλλογο Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, που κυκλοφορεί σε δύο μορφές -επιτραπέζιο και τοίχου- δεν είναι ένα απλό ημερολόγιο, αλλά ντοκουμέντο.

Μήνας και τραγούδι (στίχοι) του Παπαδόπουλου, μαζί με μια φωτογραφία του από τα παλιά, σ' αυτές τις συνεργασίες που άφησαν εποχή: με τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, τον Λοΐζο, τον Σπανό, τον Ζαμπέτα, τον Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα, τον Νικολόπουλο, τον Πλέσσα, τον Μπιθικώτση, την Αλεξίου, τον Νταλάρα, αλλά και τη σκηνοθέτιδα και σύζυγό του, Ράια Μουζενίδου.

«Εντάξει. Τα τραγούδια ακούγονται στα ραδιόφωνα, στα κέντρα, στις παρέες, αναπνέουν. Αλλ' αυτό εδώ (σ.σ. το ημερολόγιο) είναι κάτι άλλο», παραδέχεται ο Παπαδόπουλος στην πρώτη σελίδα του ημερολογίου. «Κάθε μήνας έχει συντροφιά του ένα τραγούδι. Μιλάει το τραγούδι στον απέναντί του, τον εργαζόμενο, και του θυμίζει κομμάτια από τη ζωή του, από τους έρωτες και τα ναυάγιά του, από τις χαρές και τα μεθύσια. Και είμαι ευτυχής που εγώ συμμετέχω σ' αυτή τη διαδικασία που θα κρατήσει έναν ολόκληρο χρόνο».

Αγκαλιά με τον Λοΐζο ο Λευτέρης και το «Αχ, χελιδόνι μου» στον Ιανουάριο. Η «Φτωχολογιά» με τον Ξαρχάκο στον Φεβρουάριο. Σπανός, Παπαδόπουλος και «Οδός Αριστοτέλους» ο Μάρτιος. Μίμης Πλέσσας και «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» ο Απρίλιος. Μίκης, Λευτέρης και «Εχε το νου σου στο παιδί» ο Μάιος.

Και μπαίνει το καλοκαιράκι με Νικολόπουλο- Παπαδόπουλο ανφάς και «Ολες του κόσμου οι Κυριακές». «Μάτια μου μεγάλα» ο Ιούλιος με Ζαμπέτα, με τον Λευτέρη και το κομπολόι του. «Δεν θα ξαναγαπήσω» για τον Αύγουστο, με Στέλιο Καζαντζίδη. «Καισαριανή» ο Σεπτέμβριος, με Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Και ο έρωτας της ζωής του Παπαδόπουλου όμως, η σκηνοθέτις σύζυγός του Ράια Μουζενίδου, έχει τη θέση της στο ημερολόγιο. Τον Οκτώβριο μοιράζονται ξαπλωμένοι τις θέσεις μιας θεατρικής σκηνής, μαζί με τη «Δημαρχάρα», το τραγούδι του Λευτέρη για τη σάτιρα «Ο Γολγοθάς μιας ορφανής ανύπαντρης μητέρας», που σκηνοθέτησε η Μουζενίδου. «Ανοιξε πέτρα», με πούρο ο Παπαδόπουλος και τη Μαρινέλλα απέναντί του ο Νοέμβριος. Και, στο «κλείσιμο», έρχεται ο χειμώνας με τον Νταλάρα και το «Ηλιε μου, σε παρακαλώ». Ημερολόγιο που το κρατάς και μετά το 2006!

http://www.enet.gr/online/online_text?c=11...113&id=34852776

Share this post


Link to post
Share on other sites

From Ta Nea 28.12.2006

«Στα χέρια σου μεγάλωσαν...»

«Πράξη αντίστασης» στη βιομηχανοποίηση της εγχώριας μουσικής είναι το ημερολόγιο-αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο με στίχους του και ανέκδοτες φωτογραφίες

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

«Περισσότερο από τους ανθρώπους, τα τραγούδια τους αγάπησα», έλεγε ο Ναζίμ Χικμέτ και τη ρήση του κάνει πράξη ο Σύλλογος Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, αφιερώνοντας το ημερολόγιό του για το 2006 σε έναν άλλο ποιητή (και δημοσιογράφο), τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, του οποίου οι στίχοι για τις χαρές, τις πίκρες, τις φτωχογειτονιές, τα πάθη, τους έρωτες και τους χωρισμούς, τα τσακισμένα νιάτα και τα ματαιωμένα όνειρα αγαπήθηκαν όσο λίγων και τραγουδιούνται εδώ και τέσσερις δεκαετίες σαν να ήταν η πρώτη φορά...

«Τα τραγούδια ακούγονται στα ραδιόφωνα, στα κέντρα, στις παρέες, αναπνέουν. Αλλά αυτό εδώ είναι κάτι άλλο. Κάθε μήνας έχει συντροφιά του ένα τραγούδι. Μιλάει το τραγούδι στον απέναντί του, τον εργαζόμενο, και του θυμίζει κομμάτια από τη ζωή του, από τους έρωτες και τα ναυάγιά του, από τις χαρές και τα μεθύσια», εξηγεί στην εισαγωγή του ημερολογίου ο δημιουργός της «Καισαριανής», της «’πονης ζωής», του «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», του «Δεν θα ξαναγαπήσω» και τόσων άλλων τραγουδιών (συνολικά 1.200!) που απελευθέρωσαν τη συγκίνηση και βρέθηκαν στα χείλη όλων μας. Συντροφιά με ένα λυτρωτικό τραγούδι κάθε μήνας του χρόνου, αλλά και με ανέκδοτες φωτογραφίες από την καλλιτεχνική διαδρομή του Λευτέρη Παπαδόπουλου με κορυφαίους συνεργάτες του, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, τον Λοΐζο, τον Σπανό, τον Ζαμπέτα, τον Καζαντζίδη, τη Μαρινέλλα, τον Νικολόπουλο, τον Πλέσσα, τον Μπιθικώτση, την Αλεξίου, από μια εποχή που τα σουξέ δεν τα επέβαλαν οι δισκογραφικές εταιρείες και η ανελέητη διαφήμιση, αλλά η αποδοχή του κοινού και τα τραγούδια στις παρέες.

«Αχ χελιδόνι μου» για τον πρώτο μήνα του νέου έτους με τις μελωδίες του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου, «Φτωχολογιά» (Φεβρουάριος), «Οδός Αριστοτέλους» (Μάρτιος), «Θα πιω απόψε το φεγγάρι» (Απρίλιος), «Έχε το νου σου στο παιδί» (Μάιος), «Όλες του κόσμου οι Κυριακές» (Ιούνιος), «Μάτια μου μεγάλα» (Ιούλιος), το θρυλικό πλέον «Δεν θα ξαναγαπήσω» (Αύγουστος), «Καισαριανή» (Σεπτέμβριος), «H Δημαρχάρα» (Οκτώβριος), «’νοιξε πέτρα» (Νοέμβριος), «Ήλιε μου σε παρακαλώ» (Δεκέμβριος) είναι τα τραγούδια που παρελαύνουν μέσα από τους στίχους στο ημερολόγιο, υπενθυμίζοντας ότι ο καθαρός λόγος είναι το αντίδοτο στη χυδαιότητα και την... ηχορρύπανση (όπως επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος από τη στήλη του στα «NEA») των ημερών.

and they show three more photos of the calendar:

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?...8425&m=P22&aa=2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έπεσε στα χέρια μου,μετά από πολύ κόπο και ψάξιμο, το παραπάνω ημερολόγιο!

Ο Λ.Παπαδόπουλος έδωσε σπάνιες & ανέκδοτες φωτογραφίες από το αρχείο του. Η μία καλύτερη από την άλλη! Με τον Νταλάρα -τουλάχιστον εγώ-δεν την είχα ξαναδεί. Όπως και αυτή του Καζαντζίδη, του Σπανού, της Μαρινέλλας, του Ζαμπέτα....

Πολύ ωραία δουλειά! Μπράβο! :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είναι προσκεκλημένος της Μπήλιως Τσουκαλά στην αυριανή εκπομπή του Έχει γούστο, Τρίτη 14 Φλεβάρη στις 4 το απόγευμα στην ΕΤ-1.

Ο ποιητής και δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται στην Μπήλιω Τσουκαλά, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ιστορίες αγάπης, από τη ζωή και από τα τραγούδια του. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μιλά στην Μπήλιω Τσουκαλά για τα χίλια τραγούδια που έχει γράψει, για τις μεγάλες του αγάπες, για τη γυναικεία παρουσία στη ζωή του, για τη δημοσιογραφία, τους φίλους του, την ΑΕΚ, τα παιδιά του. Μερικά από τα ωραιότερα ερωτικά του τραγούδια -«Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Τι σου κανα και πίνεις», «Μάτια μου μεγάλα», «Πες πως μ αντάμωσες», «Ολες του κόσμου οι Κυριακές» -ακούγονται ζωντανά στο πλατώ του «Εχει Γούστο».

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω ότι είναι εμφανής πλέον η ιδιαίτερη συμπάθεια που τρέφει η Μπήλιω Τσουκαλά για τον Γιώργο Νταλάρα...

Τόσα τραγούδια παίξανε, τόσοι τραγουδιστές τα έχουν πει, μόνο στο "Αχ, χελιδόνι μου" έδειξε τη φωτογραφία του τραγουδιστή, ο οποίος "έτυχε" να είναι ο Νταλάρας! :razz: Δε μας "χαλάει" φυσικά καθόλου, την καταλαβαίνουμε απόλυτα... :music:^_^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Σάββατο 18/11 στην εκπομπή "Ημερολόγια" στην Ετ-1 στις 22.00 καλεσμένοι ο Λ.Παπαδόπουλος, ο Στέφανος Κορκολής και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου ο Λευτέρης Παπαδόπουλος θα παρουσιάσει στον Ιανό της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7) τα δύο τελευταία βιβλία του:

-"Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους" και

¨"Είναι γλεντζές, πίνει γάλα"

στις 8 το βράδυ.

Θα μιλήσουν, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο Γιώργος Λιάνης.

Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια του Λευτέρη με τους

Γιώργο Κανακάρη, Κωνσταντίνο Κασιμίδη, Αλέκο Κιζιρίδη, Νίκο Ορδουλίδη

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Λ.Παπαδόπουλος στο ''Ουδείς αναμάρτητος'' σήμερα το βράδυ στις 22.00 μ.μ από την ΕΤ1.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ο Λ.Παπαδόπουλος στο ''Ουδείς αναμάρτητος'' σήμερα το βράδυ στις 22.00 μ.μ από την ΕΤ1.

Μοναδικός, όπως πάντα, ήταν χτες ο Λευτέρης Παπαδόπουλος! Είναι μεγάλη απόλαυση να τον ακούς να αφηγείται...

Είχε, φυσικά, και Νταλάρα η εκπομπή! :naughty: Έδειξαν τα εξής αποσπάσματα από τραγούδια :

-"Αχ χελιδόνι μου" : το ασπρόμαυρο "βιντεοκλίπ"-ντοκουμέντο της δεκαετίας του '70.

-"Σαββατόβραδο στην Καισαριανή" : η γνωστή τηλεοπτική ηχογράφηση των αρχών της δεκαετίας του '80.

-"Στην αλάνα" : από εκπομπή των αρχών της δεκαετίας του '90.

Στην ίδια εκπομπή ο Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο πως έγραψε, στο Μόλυβο της Μυτιλήνης, το "Τραγούδι της Υακίνθης", που, ως γνωστόν, είναι ένα νανούρισμα(έτσι τουλάχιστον είπε και χτες ο ίδιος) για την κόρη του Υακίνθη.

:music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης του βιβλίου του Λευτέρη Παπαδόπουλου "Τα τραγούδια γράφουν την ιστορία τους"(εκδ. ΙΑΝΟΣ 2006), μεταφέρω εδώ κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες :

-Ο Νταλάρας αναφέρεται στις εξής σελίδες του βιβλίου : 31, 36, 40, 50, 62, 70-71, 127, 161, 163, 166, 189, 190, 197-199, 213, 215-216, 235-236, 262-267, 287, 313, 318, 345-348, 350-354, 367, 399-404, 411.

-Φωτό με τον Νταλάρα υπάρχουν στις εξής σελίδες του βιβλίου : 53 & 73.

-Από τα 300 καλύτερα-κατά τη γνώμη του ίδιου του Λευτέρη του Παπαδόπουλου-τραγούδια του(πρώτες εκτελέσεις), τα (39) είναι με ερμηνευτή τον Νταλάρα. Και συγκεκριμένα τα εξής :

1)Ήτανε οχτώ-εννιά(σελ. 127)

2)Δέκα παλικάρια(σελ. 161)

3)Έχω έναν καφενέ(σελ. 163)

4)Μάνα δε φυτέψαμε(σελ. 166)

5)Πάνε να πεις(σελ. 189)

6)Αχ χελιδόνι μου(σελ. 190)

7)Ήλιε μου σε παρακαλώ(σελ. 198)

8)Ο Λιόντας(σελ. 199)

9)Ελισσώ(σελ. 200)

10)Εκεί που σμίγει η δύση κι η ανατολή(σελ. 212)

11)Για πιάσε γύφτο σφυρί κι αμόνι(σελ. 215)

12)Αχ ο μπαγλαμάς(σελ. 216)

13)Στα ψηλά τα παραθύρια(σελ. 235)

14)Κάποιος χτύπησε την πόρτα(σελ. 236)

15)Στην αλάνα(σελ. 262)

16)Δε φταίω(σελ. 263)

17)Ξεκινάει τ' αρχοντολόι(σελ. 264)

18)Να'μαι από καμιά μεριά(σελ. 265)

19)Στην ανατολή στη δύση(σελ. 266)

20)Μην ακούς(σελ. 267)

21)Αντίο φίλε(σελ. 313)

22)Τα βουρκωμένα μάτια μου(σελ. 318)

23)Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς(σελ. 345)

24)Ήθελα να σ' αντάμωνα(σελ. 346)

25)Μαγνητοφώνησα απόψε το φεγγάρι(σελ. 347)

26)Είχα ένα όνομα(σελ. 348)

27)Το'πες(σελ. 350)

28)Ξένος για σένανε κι εχθρός(σελ. 351)

29)Μη γυρίζεις πια(σελ. 352)

30)Φωτιά χιονίζει ο ουρανός(σελ. 353)

31)Εσύ το τσιφτετέλι σου(σελ. 354)

32)Το τραγούδι της Υακίνθης(σελ. 367)

33)Ατέλειωτο σώμα / στο cd : Ανάβει η Ανατολή(σελ. 399)

34)Η δική μου πατρίδα / στο cd : Σ' αγαπώ και σε θέλω(σελ. 400)

35)Στο σώμα σου να κατοικώ(σελ. 401)

36)Το πέλαγο κορμί σου(σελ. 402)

37)Έφυγες ολόγυμνη(σελ. 403)

38)Το μεγαλομάχαιρο / στο cd : Εννιά μαχαίρια(σελ. 404)

39)Οι λέξεις / στο cd : Όλα γραφτήκανε για σένα(σελ. 411)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τη σημερινή(11/5/2007) "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", ένθετο "η άλλη όψη", σελ. 26 :

"Στον πολυχώρο "Δίπυλον", στη μουσική σκηνή "Μεθυσμενάκι", σήμερα και αύριο, γίνεται η παρουσίαση ανέκδοτων τραγουδιών του Λευτέρη Παπαδόπουλου σε μουσική της Πηγής Λυκούδη, στην παράσταση "Δυο σταλιές ανατολή" ...

Έκπληξη της βραδιάς η φωνή του Λευτέρη Παπαδόπουλου που απαγγέλει ...

Πολυχώρος "Δίπυλον", μουσική σκηνή "Μεθυσμενάκι", Καλογήρου Σαμουήλ 2 και Διπύλου, πλατεία Κουμουνδούρου - Ψυρρή. Τηλ. 210 - 3229771 & 210 - 3228881.

Έναρξη : 22.30, είσοδος : 10 ευρώ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο..

''Τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στον Έλληνα δημοσιογράφο και στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τίτλο "Θα πιω απόψε το φεγγάρι" οργανώνει σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας η Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν οι Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Μελίνα Ασλανίδου και Μάριος Τόκας ερμηνεύοντας επιτυχίες του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Νίκος Βιτσαίδης, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας. Για το έργο και τη ζωή του Λευτέρη Παπαδόπουλου θα μιλήσει ο πρόεδρος του ιδρύματος Λαμπράκη, Διαμαντής Πεπελάσης και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Λευτέρης Παπαδόπουλος-Ιστορική Αναδρομή".

Τέλος, θα μιλήσει και ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος ο οποίος θα παραλάβει από τους διοργανωτές της εκδήλωσης αντίγραφο του Κυπριακού πήλινου συμπλέγματος "Έρωτας και Ψυχή" της Ελληνορωμαϊκής Περιόδου. ''

http://www.cosmo.gr/Music/Cyprus/157802.html

(Στην φωτογραφία του άρθρου είναι και ο Νταλάρας)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τιμητική εκδήλωση για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο

Με τίτλο "Θα πιώ απόψε το φεγγάρι" η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης οργανώνει απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας τιμητική εκδήλωση- αφιέρωμα στον Έλληνα δημοσιογράφο και στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Νίκος Βιτσαίδης και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας.

Για τη ζωή και το έργο του Λευτέρη Παπαδόπουλου θα μιλήσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη, καθηγητής Διαμαντής Πεπελάσης και θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ "Λευτέρης Παπαδόπουλος-Ιστορική Αναδρομή".Θα μιλήσει επίσης ο ίδιος ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, στον οποίο η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης θα απονείμει αντίγραφο του Κυπριακού πήλινου συμπλέγματος " Έρωτας και Ψυχή" της Ελληνορωμαϊκής Περιόδου.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο οι Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης και Μελίνα Ασλανίδου θα ερμηνεύσουν επιτυχίες του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Θα συμμετάσχει επίσης ο Μάριος Τόκας.

Σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Νίκος Βιτσαίδης ανέφερε ότι οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου,που μελοποιήθηκαν από όλους τους μεγάλους συνθέτες της Ελλάδας, "έχουν ξεπεράσει το χρόνο και τραγουδιούνται μέχρι τώρα από τρεις γενιές".

Φιλοδοξία μας είναι , είπε ο κ. Βιτσαίδης, να φέρουμε μαζί παππούδες , γονείς και παιδιά και να σιγοτραγουδήσουμε μαζί με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες τα τραγούδια, που μας συντροφεύουν, χρόνια τώρα, στις χαρές και στις λύπες μας.Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποψινή βραδιά θα είναι "εξόχως ενδιαφέρουσα , γιατί οι καλλιτέχνες είναι εξαιρετικοί και ο κόσμος της Κύπρου αγκαλιάζει την τέχνη με ζήλο".

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι "η Κύπρος φέρει ακόμη το θανάσιμο τραύμα της προσφυγιάς" και ευχήθηκε η πληγή της Κύπρου να κλείσει σύντομα.

http://news.pathfinder.gr/culture/news/409126.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tην Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Αυγούστου στην εκπομπή "Μονόγραμμα" στην ΕΤ 1 στις 13.20 θα προβληθεί ένα αφιέρωμα στο Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρέπει να έχει ενδιαφέρον και το νέο βιβλίο του Λευτ.Παπαδόπουλου

"Εθελοντές Ρεμπέτες",απο τον Καστανιώτη που αναμένεται να κυκλοφορήσει.Η γραφή και ο λόγος του Προέδρου είναι σημαντικά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πρέπει  να  έχει  ενδιαφέρον  και  το  νέο  βιβλίο  του  Λευτ.Παπαδόπουλου

"Εθελοντές  Ρεμπέτες",απο  τον  Καστανιώτη  που  αναμένεται  να  κυκλοφορήσει.Η  γραφή  και  ο  λόγος  του  Προέδρου  είναι  σημαντικά.

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Εθελοντές ρεμπέτες. Ένα αφήγημα που ανασυνθέτει την ιστορία και τα πρόσωπα του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, από τον Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι τον 'Ακη Πάνου. Ένα βιβλίο γραμμένο μέσα από βιώματα προσωπικά και γεγονότα πραγματικά, μια πανοραμική ανασύσταση ενός σημαντικού κεφαλαίου του νεοελληνικού πολιτισμού.

http://www.kastaniotis.com/new-site/index.html

(Επιλέξτε απο την κατηγορία "Νέα" την επιλογή "Τα νέα βιβλία των Εκδόσεων Καστανιώτη για το φθινόπωρο και το χειμώνα 2007")

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...