Sign in to follow this  
Followers 0
kostasp

Ο Νταλάρας στις ΕΙΚΟΝΕΣ

60 posts in this topic

Ο Νταλάρας μας έκανε την έκλπηξη και πάλι...Στις ΕΙΚΟΝΕΣ βλέπουμε "εικόνες και λέξεις που σίγουρα δεν είδαμε ποτέ" από το προσωπικό του άλμπουμ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΤΟΥ

Μπορεί ένας ερμηνευτής με χιλιάδες ώρες εμφανίσεων, εκατομμύρια πωλήσεις και καθολική αναγνώριση να έχει ανεκπλήρωτες επιθυμίες; Ασφαλώς αν πρόκειται για κάποιον που δεν έπαψε ποτέ να βουτά στα άδυτα της ψυχής του όπως ο Γιώργος Νταλάρας. Λίγο πριν την εμφάνισή του στο Ηρώδειο παιδικό όνειρο για τον ίδιο ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με μυθικές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού συνάντησε την Γωγώ Αυγερινοπούλου και μοιράστηκε μαζί της σκέψεις, επιθυμίες αλλά και ανεκτίμητες εικόνες από το άλμπουμ της ζωής του.

Ήταν ένα όνειρο για τον Γιώργο Νταλάρα: μια συναυλία στο Ηρώδειο, που θα έμοιαζε με πάρτι. Ένα πάρτι, όπου πρωταγωνιστής θα ήταν η Μεσόγειος και οι μουσικές της. Κι αν φαντάζει παράδοξο, το ότι έχρι σήμερα δεν το δόθηκε η ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα παρά τις εμφανίσεις του στη σκηνή του αρχαίου ρωμαϊκού ωδείου, η αλήθεια είναι μια: απλά δεν τα είχε καταφέρει. Ίσως δεν είχε υπάρξει το σωστό timing όπως θα έλεγαν και οι Εγγλέζοι για να πραγματοποιηθεί η παιδική αυτή επιθυμία, να όμως τώρα, που έφτασε η στιγμή. Στις 2 και 3 Αυγούστου ο Γιώργος Νταλάρας θα κάνει ένα ταξίδι στη Μεσόγειο με συνεπιβάτες στο.καράβι ξεχωριστούς καλλιτέχνες, μοναδικές φωνές. Η Ντούλτσε Πόντες, η σημαντικότερη τραγουδίστρια της Πορτογαλίας, που θα τη συνοδέψει στο πιάνο ο Στέφανος Κορκολής, ο Ιταλός Έντι Νάπολι με την ορχήστρα του γνωστός από το «Luna Rosa» - η Παλαιστίνια τραγουδίστρια Μίρα Ανουάρ αλλά και ένα συγκρότημα φλαμένκο με την εικοσιτριάχρονη Ισπανίδα τραγουδίστρια Μακαρένα Τζιράλντεζ Λοσάντα κάνουν έναν γύρο, εκεί ανάμεσα στον 30ο και τον 40ο Παράλληλο. Γεννημένος μέσα στη μουσική, ο Γιώργος Νταλάρας από παιδί άκουγε τραγούδια στο ραδιόφωνο και ταξίδευε. Οι ρυθμοί μπερδεύονταν και τον οδηγούσαν σε άλλους τόπους, μακρινούς, που μέχρι τότε δεν γνώριζε, που τους είχε ακουστά μόνο μέσα από την γεωγραφία. Το νοερό αυτό ταξίδι των μάγευε. Τα χρόνια πέρασαν, εκείνος ταξίδεψε στα πέρατα της γης, επισκέφθηκε από κοντά τους τόπους των παιδικών του ονείρων αλλά μέσα από τη μουσική το ταξίδι αυτό ολοκληρωτικά δεν έχει γίνει. Ένα μέρος του μόνο με την κυκλοφορία του δίσκου «Latin»¨πριν από αρκετά χρόνια. Κι επειδή τις παιδικές φαντασιώσεις είναι καλό μεγαλώνοντας να τις «παιδεύουμε», ήρθε η ώρα που ο Νταλάρας θα πραγματοποιήσει την επιθυμία του Γιώργου. Λίγο πριν ξεκινήσει το μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο συναντήσαμε τον σπουδαίο Έλληνα ερμηνευτή , όχι μόνο για να μιλήσουμε αλλά και για ναανακατέψουμε το φωτογραφικό του αρχείο. Ανακαλύψαμε εικόνες με ξεχωριστή ιστορία. Και κομμάτι κομμάτι συμπληρώσαμε το παζλ της ζωής του.

-Το Φεστιβάλ Αθηνών υποδέχεται τον πιο πολυαναμενόμενο μήνα του χρόνου με τον Γιώργο Νταλάρα

Το όνειρό μου ήταν κάποια στιγμή στην ίδια σκηνή να συνυπάρξουν διαφορετικές μουσικές όπως το πορτογαλικό φάντο με το ρεμπέτικο, το φλαμένκο με τα λαϊκά τραγούδια της χώρας μας, οι ιταλικές καντσονέτες με τις ελληνικές μπαλάντες. Και να που τώρα μου δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσω το παιδικό μου όνειρο με τις δυο συναυλίες στο Ηρώδειο. Μαζί λοιπόν με εκλεκτούς καλλιτέχνες, που θα με συνοδέψουν σ αυτό το ταξίδι θα ερμηνεύσουμε τραγούδια, που μπορεί ν περικλείονται από τη Μεσόγειο, έχουν όμως διαφορετική προέλευση και ήχους. Παρ όλα αυτά τα συνδέει μια λεπτή γραμμή πάθους, έμπνευσης, χαράς και λύπης. Έχουν όλα αυτήν την «τρέλα», που διακρίνει το μεσογειακό τραγούδι. Μια δουλειά εμπνευσμένη, με μεράκι, με αγάπη και από τις πιο από καρδιάς, που έχω κάνει ως μουσικός και ως τραγουδιστής.

-Και μαζί με όλα αυτά οι Ολυμπιακού Αγώνες προ των πυλών.

Εύχομαι η διοργάνωση να πάει πολύ καλά. ’λλωστε είμαι από τους ανθρώπους, που υποστήριζαν τους Αγώνες παρά τα όσα αρνητικά. Δεν είναι τώρα ώρα για κριτική. Όλοι ενωμένοι πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Πιστεύω όμως ότι ο εθελοντισμός όσον αφορά στους καλλιτέχνες, στους ανθρώπους του πνεύματος αλλά και στους απλούς πολίτες έπρεπε να είναι προσβάσιμος με πιο λαϊκό και άμεσο τρόπο. Ίσως δεν ήταν αποδοτική η διαχείριση με τόση μυστικότητα, πέρα από τις τελετές έναρξης και λήξης, όλων των παράλληλων γεγονότων. Έπρεπε να γίνουν κτήμα του κόσμου. Να είναι απλά, ταπεινά, αφού η σημερινή εποχή δεν είναι αυτή των μεγάλων σταρ, ούτε των μεγαλόπνοων σχεδίων. Πάρτε παράδειγμα την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Ίσως με καλύτερη πρόσβαση στον κόσμο να είχαμε από την αρχή μαζικό χαρακτήρα. Όμως έστω και την τελευταία στιγμή ας κάνουμε το θαύμα γιατί δεν είμαι από αυτούς που θέλουν να γκρινιάζουν.

-Ταξιδέψατε στην Πορτογαλία για να βρεθείτε κι εσείς στο πλευρό της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και να εμψυχώσετε τους Πρωταθλητές Ευρώπης στην κατάκτηση του τροπαίου.

Βλέποντας μπροστά μου αυτό το θαύμα της Εθνικής, αυτών των παιδιών της διπλανής πόρτας, των ανθρώπων που δούλεψαν ομαδικά, των ατόμων που μέχρι τώρα δεν τους ήξερε κανείς, φανατίστηκα. Τα παιδιά δούλεψαν ομαδικά κάτω από την καθοδήγηση ενός εμπνευσμένου προπονητή που έδωσε το παράδειγμα ότι μπορεί κανείς να διαχειριστεί τα πράγματα άψογα παρά τις αντιγνωμίες και τις αντινομίες και να τις βάζει στην άκρη για το γενικό συμφέρον. Είδα βεντέτες να κάθονται στον πάγκο και άλλους, αγνώστους, που μέχρι τώρα δεν τους ήξερε η μάζα να παίζουν και να διαχειρίζονται το παιχνίδι. Κι όλα αυτά χωρίς γκρίνιες. Αυτό σημαίνει η μπαγκέτα ενός μεγάλου μαέστρου κι αυτό δίνει έναυσμα να επενδύσουμε σε άφθαρτους ανθρώπους, που δεν έχουν φορέσει τον μανδύα του σταρ αλλά έχουν πραγματική αξία. Κι ο Έλληνας από την άλλη όταν του χτυπήσεις την ευαίσθητη χορδή δείχνει το μεγαλείο του και είναι άξιος όχι μόνο να το αναγνωρίσει αλλά να δείξει και την ευγνωμοσύνη του σε αυτούς τους ανθρώπους, που μας έκαναν πραγματικά διάσημους στον κόσμο με την αξία, το ταλέντο και το ήθος τους.

-Το ελληνικό τραγούδι σήμερα χαρακτηρίζεται από τα ριάλιτι και τους διάττοντες αστέρες που ξεπηδούν;

Ίσως. Όμως είναι ωραία η πολυφωνία. Δεν πρέπει όλα να αρέσουν σε όλους ούτε όλα να είναι βολικά σε όλους. Τώρα γιατί συμβαίνει στην εποχή μας; Ίσως έπρεπε να το ψάξουμε κοινωνικά για να δούμε πως φθάσαμε σε αυτό το επίπεδο. Εγώ μάλλον έχω απαντήσεις για όλα αυτά, δεν ξέρω όμως αν υπάρχει λόγος να τις πω. Ξέρεις, καμιά φορά λέω τα πράγματα όπως έχουν και παρεξηγούμαι. Τα λέω και διαστρεβλώνονται. Κάποιοι για δικούς τους λόγους χρησιμοποιούν τα λόγια μου για δική τους χρήση ή τα τοποθετούν εκεί που τους βολεύει. Σημασία έχει ότι αν δούμε ιστορικά το τραγούδι μας πριν από 30-40 χρόνια όταν έγινε η μεγάλη αλλαγή, θα διαπιστώσουμε πως για να γίνει τότε κάποιος τραγουδιστής έπρεπε να έχει κυρίως καλή φωνή. Δεν ενδιαφερόταν κανείς αν ήταν όμορφος ή άσχημος, ψηλός ή κοντός, φαλακρόςή μη, χοντρός ή αδύνατος. Εντάξει, έψαχναν αν ήταν καλό ή κακό παιδί, αλλά κατά τα άλλα τους ενδιέφερε να είναι «τραγουδισταράς». Σήμερα δεν ισχύει αυτό γιατί ξεκινάμε από αλλού. Αυτό το «αλλού» ενοχλεί τις δικές μας ή τις πιο πίσω γενιές. Όμως εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το κρίνω. Εμένα δεν με πειράζουν οι αλλαγές, ίσα-ίσα μ αρέσουν. Έχω μόνο αρνητική στάση στην υπερβολή, στο αυθαίρετο, στο παραπάνω από αυτό που πρέπει. Η συμβουλή μου είναι να αποφεύγουμε τις υπερβολές και να δίνουμε σημασία στη δεύτερη ανάγνωση, σ αυτό που λέμε ψιλά γράμματα. Η μόνη αγωνία μου είναι αν με την πάροδο των χρόνων, ξεπερνώντας τη σημερινή αντίληψη των πραγμάτων αποστηθίζουμε πια πράγματα που στην ουσία μας είναι άχρηστα και ξεχάσουμε άλλα παλιότερα, που είχαν σημασία για τη ζωή μας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

-Εσείς όμως δεν ξεχνάτε και ανατρέχετε στα συρτάρια φέρνοντας στην επιφάνεια δημιουργούς που έγραψαν ιστορία. Πιστεύετε ότι είναι υποχρέωση του καλλιτέχνη να το κάνει;

Η υποχρέωση του καλλιτέχνη ξεκινάει από το τι αισθάνεται. Δεν κάνεις πάντα κάτι γιατί υπάρχει χρέος προς κάποιους. Στην τέχνη πρέπει να κάνεις πάντα αυτό που σου αρέσει κι εγώ αυτά που κάνω είναι δικές μου επιλογές. Πράγματα που μου αρέσουν.

-Οι καλές συνεργασίες είναι δυσεύρετες; Υπάρχουν αξιόλογοι συνεργάτες;

Το τραγούδι σήμερα στερείται ποίησης. Λείπει η υπέρβαση του να κάνεις την καθημερινότητα ποίηση. Είναι πια εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί. Είναι πολύ λίγοι αυτοί που μπορούν να μετατρέπουν τα συναισθήματα, τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας, τις ανθρώπινες σχέσεις, την καθημερινή μας ζωή σε στίχους και να κάνουν τον κόσμο να ανέβει ή να συγκινηθεί, να ξεδώσει ή να προβληματιστεί. Σήμερα τα περισσότερα τραγούδια που βραβεύονται είτε από πωλήσεις είτε από εκπομπές είναι αυτά που δεν λένε τίποτα. Είναι λες και βγαίνουν κατ εντολήν του νέου τρόπου ζωής, του νέου life style, που δεν θέλει κανέναν προβληματισμένο αλλά χαλαρό, καλοζωισμένο όπως άλλωστε είμαστε και πετυχημένο με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό όμως δεν μπορεί να διαρκέσει γιατί η ευμάρεια προσθέτει πολλά βάρη στη μνήμη, στην ψυχή, στην κοινωνική μας υγεία.

-Καινούργια δουλειά στο προσκήνιο;

Θα ήθελα σήμερα, που όλα είναι ρευστά, που καταρρέουν, που υπάρχει σύγχυση στον κόσμο, που η δισκογραφία περνά κρίση, που πολλούς μας θέλουν διχασμένους, που το έντεχνο, «μαλώνει» με το λαϊκό, πουπουνα κάνω αρκετά διαφορετικά πράγματα. Και το πετυχαίνω μέσα από τεθλασμένες, δεν μπορώ την μονοτονία. Πάντα στο πρόγραμμά μου έμπλεκα τα τραγούδια. Ανακάτευα τους ρυθμούς, από ένα βαθιά λαϊκόπήδαγα σε ένα του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι. Πάντως ακόμα κι εκείνα τα εύκολα τραγούδια περασμένων εποχών είχαν κάτι, τα σημερινά δεν έχουν τίποτα. Ο κόσμος μέσα του ξέρει τι είναι το καλό, το κακό, το πρόχειρο. Με βάση λοιπόν αυτά ο νέος μου δίσκος θα έχει και τραγούδια πιο εύληπτα. Είναι επιθυμία μου να πειραματιστώ για να δω αν ο κόσμος είναι ακόμα κοντά στο λαϊκό τραγούδι ή έχει ξεφύγει, αφού πρέπει να παραδεχτούμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του τραγουδιού μας δεν είναι καν ελληνικό. Κι ας έχουν γράψει Έλληνες κι ας το έχουν βαφτίσει έτσι.

-Κι η χειμερινή συνεργασία σας θα είναι ένα διαφορετικό γεγονός;

Αν όλα πάνω καλά, θα δημιουργήσουμε μια μεγάλη μουσική σκηνή μαζί με τον Αντώνη Ρέμο. Θέλουμε να κάνουμε ένα πολύ λαμπερό, πολύ χαρούμενο και πολύ λαϊκό πρόγραμμα με τα καλύτερα τραγούδια που θα μπορούσε κανείς να συμπεριλάβει. Ο Ρέμος αρχικά με συγκίνησε. Μου αρέσει πολύ ως χαρακτήρας, είναι ένας καθαρός άνθρωπος, λαϊκός. Και μπορεί να υπάρχει μια αντίφαση στο πως κινείται σε χώρους που είναι λίγο στημένοι. Όμως όλοι μας λίγο πολύ κάποια στιγμή βρεθήκαμε σε αυτούς τους χώρους και είναι κάτι που δεν ξεχνάμε. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Για μένα το δέλεαρ είναι να ρίξουμε την μπαριέρα στους διαχωρισμούς που κάνει ο κόσμος ανάμεσα στο έντεχνο και στο λαϊκό τραγούδι νομίζοντας ότι βρίσκεται σε κόντρα. Δεν υπάρχουν αυτά, απλά καλλιεργημένες λογικές για κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Συμμερίζομαι τον Αντώνη, που προσπαθεί να κάνει και κάτι άλλο και να εξελίξει την καριέρα του. Φαίνεται ότι αγαπάει το τραγούδι, ψάχνεται για τη συνέχειά του. Ίσως γι αυτό ήρθε σε επαφή με τον Μίκη και τον Λευτέρη και θα ερμηνεύσει τραγούδια τους. Για να θέλει λοιπόν κι εκείνος να μπει σε αυτή την περιπέτεια είναι μάλλον γιατί βλέπει άλλον έναν άνθρωπο δίπλα του, προηγούμενης γενιάς, που υπάρχει μέσα στα πράγματα, να λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πιστεύω ότι τον χειμώνα με τον Αντώνη θα κάνουμε την υπέρβαση κι αυτό τελικά είναι το ζητούμενο.

-Πέρα από την καταλυτική ιδιότητα του σπουδαίου ερμηνευτή, υπάρχει η ανθρώπινη πλευρά. Ποιες είναι οι αγαπημένες συνήθεις που σας χαρακτηρίζουν;

Η ταχύτητα, οι μηχανές, το φουσκωτό μου και οι εκδρομές κοντά στη φύση. Μεγάλωσε αυτή η πόλη πολύ, το τσιμέντο μας περικύκλωσε και όχι μόνο την καθημερινότητάς μας και τη ζωή μας αλλά και τις αισθήσεις μας. Αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας με τη φύση. Εκεί υπάρχει μια άλλη ζωή που προσπαθώ να απαθανατίσω με τη φωτογραφική μου μηχανή. Φωτογραφίζω από μικρό παιδί και ιδιαίτερα στα ταξίδια μου. Ακόμα και μέσα στη θάλασσα και σε καταδύσεις που μου αρέσουν. Κατά τα άλλα μ αρέσει να συναναστρέφομαι με τους φίλους μου. Είναι η μοναδική ασπίδα προς τον εγκλεισμό.

Περιοδικό «Εικόνες»

Ιούλιος 2004

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0