Sign in to follow this  
Followers 0
Anna

Athens 2004

93 posts in this topic

Dalaras about the opening ceremony in Ta Nea:

Με ανθρώπινο μέτρο και ουμανισμό

«Μέσα στο βαρύ κλίμα από το θέμα Κεντέρη - Θάνου, η γιορτή ήταν πολύ πολύ καλή. Μας αλάφρωσε την ψυχή, εντυπωσιακή στα περισσότερα σημεία της. Αισθητικότατη κίνηση, ενδιαφέροντα θεατρικά στοιχεία και συμβολισμοί που με την αισθητική του Δημήτρη Παπαϊωάννου και των συνεργατών του ήταν διασφαλισμένα. Είχε ανθρώπινο μέτρο, ουμανισμό. Το εύρημα με το νερό, οι τυμπανιστές, ωραία στοιχεία, η Λυδία Κονιόρδου, ο Κένταυρος, οι αθλητές που πέφτουν κάτω στους πολέμους, το "Αστέρι του Βοριά" του Μάνου Χατζιδάκι, τα "Περβόλια" του Μίκη Θεοδωράκη. Το "ντανς" χαλί ήθελε ίσως δεύτερο κοίταγμα, ελπίζω στην τηλεόραση να πέρασε χαμηλά. Όλα πήγαν καλά. Μπράβο τους. ʼξιζε στον απλό κόσμο η γιορτή, τον κόσμο που επωμίστηκε το βάρος με φιλότιμο και τα κατάφερε».

http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.pri...8012&m=N10&aa=1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

<< Θα είμαι στο στάδιο όσο περισσότερο μπορώ >>

<< Θα παπακολουθήσω όσο το δυνατόν περισσότερα αθλήματα μέσα στο στάδιο. Ειδικά το στίβο γιατί από παιδί είχα μανία έτρεχα ο ίδιος και είχα μάλιστα καλούς χρόνους>>. Λόγω αυτής της... συγγένειας με τα αστέρια της Ολυμπιάδας, ο Γιώργος Νταλάρας έχει μάτια μόνο γι αυτούς: <<Αυτή τη στιγμή περιμένω πώς και πώς. Να συμμεριστούμε την αγωνία και τη συγκίνηση των αθλητών, όχι μόνο των πρώτων, αλλά και των τελευταίων, τη στιγμή του αγώνα. Αυτών των μοναχικών ανθρώπων που αγωνίζονται πολλά χρόνια, κάθε μέρα, για δευτερόλεπτα ή για λίγα λεπτά. Μια μικρή στιγμή όπου εκατομμύρια μάτια είναι πάνω τους την ώρα που προσπαθούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, ενώ οι ίδιοι είναι τόσο ευάλωτοι και τόσο αδύναμοι. Αυτή η προσπάθεια με ξετρελαίνει, με συγκλονίζει. Μόνο γι αυτό αξίζουν οι Αγώνες

Γι αυτό και για το συμβολισμό. Το συμβολισμό της εκεχειρίας, της ειρήνης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της θετικής δυναμικής του αθλητισμού>>.

Υπάρχει κάτι που χαλάει την όμορφη εικόνα; <<Είναι η μεγαλύτερη γιορτή του μάρκετινγκ της ανθρωπότητας. Γι αυτό φτάσαμε και στην ακραία διαφήμιση: Για να είσαι χορηγός, πρέπει να έχεις ήθος και συνέπεια. Λες και από άλλους που ήθελαν να είναι χορηγοί, αλλά δεν έχουν τα λεφτά, λείπει το ήθος. Γι αυτό νομίζω ότι η καμπάνια ήταν ετεροβαρής και ελιτίστικη. Μάθαμε κυρίως τους χορηγούς και τα μέτρα ασφαλείας και λίγα για την ουσία. Επειδή όμως είμαστε ενθουσιώδεις και μας αρέσουν τα γλέντια, τελικά θα το χαρούμε. Αισιοδοξία λοιπόν και ελληνικό φιλότιμο, να βάλουμε τα δυνατά μας, να συμμαζέψουμε μετά το πάρτι και να ξηλώσουμε και καμιά κάμερα. Τις πληρώσαμε που τις πληρώσαμε...>>

Ταχυδρόμος 14.08.2004

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.skairadio.gr/4dcgi/_w_articles_.../08/2004_105013

Γ. Νταλάρας: «Ούτε βαρέθηκα, ούτε στεναχωρήθηκα στην τελετή έναρξης»

Συνέντευξη στη Δήμητρα Κουντή

Για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων

ΝΤΑΛΑΡΑΣ: Ευτυχώς που είναι λίγο καλλιτεχνική, αλλά κυρίως φαντασμαγορική γιατί κυρίως αυτό το στοιχείο έχει. Δεν είμαστε πια στο 600 π.Χ. Πάλι καλά που οι άνθρωποι, που ανέλαβαν να κάνουν αυτή την εκδήλωση, φαίνεται να έχουν γνώση και καλή αισθητική, γιατί εκεί στηρίζονται όλα. Αν παρατηρήσετε στις γιορτές των Ολυμπιάδων των περασμένων χρόνων τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία ήταν είτε σε πολύ οργανωμένα κράτη (όπως ήταν η Ιαπωνία ή το Μόναχο ή η Μόσχα). Υπήρχε μια σοβαρότητα και μια τεχνολογική, θα έλεγα, συμμετοχή των ανθρώπων και πειθαρχία, στρατιωτική σχεδόν. Το πετύχαιναν αυτό, βεβαίως ήταν εντυπωσιακό αλλά τα πιο πολλά πράγματα έμεναν στην επιφάνεια. Σε κάποιες άλλες χώρες πιο «ελαφριές» (ΗΠΑ, Καναδάς...) που κάνουν ορισμένα πράγματα ίσως γιατί και η παράδοσή τους δεν είναι αιώνων, εκτός από την Κορέα (ας πούμε) που βασιζόταν στην παράδοση πολύ. Τα υπόλοιπα είναι πιο pop θα έλεγα.

«Όταν κανείς έχει ένα καλλιτεχνικό έργο που να έχει σχέση με την ιστορία, με την παράδοση και παράλληλα τη φαντασμαγορία που χρειάζεται αυτή η αρένα -γιατί είμαστε σε μια αρένα, μην το ξεχνάμε- είναι θέαμα. Πετυχαίνει, νομίζω ότι στην περίπτωση τη δική μας πήγαμε πολύ καλά. Ήταν ωραίο το θέαμα. Είχε πολύ ωραία σημεία, είχε και αιχμές, που κανείς μπορεί με μια δεύτερη ανάγνωση να τις καταλάβει. Ο αθλητής που «τσακίζεται» και πέφτει κάτω στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο και στο δεύτερο. Αυτοί οι συμβολισμοί είναι πολλοί καλοί, όπως επίσης και όλα αυτά στοιχεία που είχαν ένα μέτρο, ίσως επειδή αυτός ο άνθρωπος, ο Παπαϊωάννου, γνωρίζει. Είναι ένας άνθρωπος της τέχνης, ξέρει και έχει καλή αισθητική».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πιο συγκινητική στιγμή μέχρι στιγμής είναι η αθωότητα ενός παιδιού, αυτό το χάρτινο καραβάκι;

ΝΤΑΛΑΡΑΣ: Το περίμενα αυτό με το καραβάκι, είναι κάτι που θα το έκανα και εγώ. Όπως θα έκανα οπωσδήποτε αυτό με τους τυμπανιστές. Αυτά ήταν σα να μου τα πήρε από τη σκέψη μου...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συνομιλία με την Ολυμπία ήταν επίσης...

ΝΤΑΛΑΡΑΣ: Βεβαίως, μου άρεσε αυτό το θραύσμα από το αρχαίο κυκλαδίτικο εδώλιο που εξελίχθηκε και δημιούργησε μέσα σε λίγες στιγμές μια ιστορία από τους πρωτοέλληνες, από τον πολιτισμό του Αιγαίου μέχρι την κλασική περίοδο. Όπως μου άρεσε και η αναφορά στη σύγχρονη Ελλάδα με τα μικρά αυτά στοιχεία από τον Καραγκιόζη και την ταβέρνα και τους ρεμπέτες... όλα αυτά κάτι έχουν να πούνε. Εγώ δε βαρέθηκα πουθενά και δε στεναχωρήθηκα πουθενά. Ό,τι χρειάζεται μιάμιση ώρα για να βγούνε όλοι οι αθλητές, τι να κάνουμε δέκα χιλιάδες πότε θα βγούνε. Θα ήθελα μια άλλη μουσική από το ντίσκο, αυτό το περίεργο...

«Όταν έτρεχα με τη φλόγα με συγκίνησε το γεγονός ότι έβλεπα αυτή την αντίφαση ότι θα έχουμε και Ιρακινή αντιπροσωπία αθλητική και των ΗΠΑ. Σε μια γωνιά της γης παρακάτω οι ίδιοι άνθρωποι, που στέλνουν εδώ τα παιδιά τους να αγωνιστούν με άμιλλα, σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Θα μπορούσαν συμβολικά οι αθλητές και των δύο ομάδων (το εύχομαι δηλαδή) να βγουν και να πούνε «εμείς που είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για τις πατρίδες μας, δεν θέλουμε αυτό που κάνετε...»

«Κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι υπάρχει και κάτι άλλο συγκινητικό. Ο τρόπος και οι αντιδράσεις του κόσμου, των απλών ανθρώπων, που γνωρίζουν την τεράστια περιπέτεια στην οποία μπήκαμε όλοι για να οργανώσουμε αυτούς τους αγώνες και με ιδιαίτερο φιλότιμο, πραγματικά με μεράκι και αγωνία συμμετέχουν σ' αυτή την τεράστια ευθύνη που ανέλαβαν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τη βγάλουν σε πέρας. Είναι αξιοθαύμαστοι».

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have to endorse everything Natalie said. I thought the whole spectacle was very original and the artistry was incredible.

I read an article in one of our Sunday newspapers prior to the Games about a Greek dress designer who had been working on the costumes in a top secret hideaway, so I was intrigued to see what she had created. However, I never expected to see anything quite so beautiful. It was breathtaking to see all the familiar sights from Greek history coming to life - the statues, the fresco's, the friezes (particularly the friezes - the statues climbing into their costumes was masterly :) )

All this, coupled with the other effects - the flying figures, the lighting (particularly the DNA sequence which, as Natalie said, was a stroke of genius), combined to produce something very, very special.

I have often felt that opening ceremonies for sporting events are usually "over the top", and sometimes tedious. This one broke the mould, with its vision and artistry - I have to say I felt very proud that evening (and I'm not even Greek!)

One major, major complaint:- Bjork?????? :blink: :blink: Why?? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
One major, major complaint:- Bjork?????? :blink: :blink: Why?? :D

With my hand over my heart... unable to breath proprly..with my eyes widely openned and with the company of my (non-Greek) colleagues I sat and watched the ceremony.

You can't imagine the relief I felt when the whole show ended....

I agree with Diane the the show was special...It was indeed.

And I agree again with Diane and Olga regarding Bjork : Why? What for?

The world is full of artists, what was so special about her? Is she SO famous?

Or should I ask the question in a Greek style: Does her mother know her? :);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η νύφη, ο γαμπρός και η τελετή

Ανώτερο και από την εναρκτήρια φιέστα αναμένεται να είναι το φινάλε των Αγώνων

Η αρπαγή της ωραίας Βίκυς από τους Κινέζους δεν θα είναι η αιτία για να γίνει ένας νέος Τρωικός Πόλεμος, αλλά θα είναι η αρχή της διαδικασίας για να αρχίσει η Ολυμπιάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια στην Κίνα.

Αν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στην Τελετή Εναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων έκανε τους Ελληνες να δακρύσουν από μεγάλη χαρά και την υφήλιο να υποκλιθεί μπροστά στο ταλέντο του, στην Τελετή που θα σημάνει τη Λήξη των Αγώνων υπόσχεται ότι θα μας μείνει αξέχαστη.

Και δύο 24ωρα να είχε η ημέρα δεν θα του έφθαναν έτσι όπως δουλεύει. Οι ρυθμοί είναι εξουθενωτικοί, αλλά δεν πτοείται. Πρέπει να φθάσει το στόχο του πάση θυσία.

Οι γενικές δοκιμές γίνονται στον Ασπρόπυργο, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από παντού είναι συγκεχυμένες, αφού όλοι τηρούν σιγήν ιχθύος και δυσκολευόμαστε έτσι να ελέγξουμε την εγκυρότητα.

Το βακχικό στοιχείο θα βγει έντονα σε αυτή τη γιορτή, η οποία θα εξελιχθεί σε πανηγύρι που θα χει τα χρώματα του Διονύσου. Σαν αυτά που γίνονται ακόμη σε πολλά μέρη της χώρας μας ύστερα από έναν παραδοσιακό γάμο.

Ετσι όπως γλεντάνε μόνον οι Ελληνες. Εξω καρδιά.

Στο ρόλο της νύφης, της Ολυμπιάδας, θα εμφανισθεί η Βίκυ Κουλιανού και του γαμπρού ο Σταύρος Ζαλμάς.

Η Δόμνα Σαμίου θα τραγουδήσει ένα παραδοσιακό δίστιχο και αμέσως θα ξεκινήσει η γαμήλια τελετή.

«Είναι σαν το πάρτι που κάνουμε στην ταράτσα. Γι αυτό και η τελετή αυτή θα είναι πιο ανθρώπινη και πιο τρυφερή και γεμάτη χορό και γλέντι», είπε εν ευθέτω χρόνο ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, που όμως δεν επιβεβαίωσε καμία από τις φήμες. Ούτε ακόμη ότι θα προθερμάνει την ατμόσφαιρα η Κρατική Ορχήστρα του Σταύρου Ξαρχάκου με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων ερμηνευτών, όπως είναι η Μαρινέλλα, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Πάριος, η Χάρις Αλεξίου, η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Αντώνης Ρέμος, η Αννα Βίσση, και πως θα δέσει με όλους αυτούς ο Σάκης Ρουβάς.

Θα συμμετάσχουν λαϊκοί οργανοπαίκτες με ζουρνάδες και νταούλια που έχουν έρθει από τη Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουν τους λαϊκούς παραδοσιακούς δρόμους. Αυτοί, άλλωστε, κρατούν τα κλειδιά της παράδοσης.

Το πρόγραμμα, που θα κρατήσει διόμισι ώρες, θα κλείσει ένα παιδάκι που θα κλέψει από το βωμό την Ιερή Φλόγα, η οποία, ούτως ή άλλως, μας ανήκει.

Μέχρι την τελευταία στιγμή διάφορες πηγές υποστήριζαν ότι η τελετή θα γίνει στο Καλλιμάρμαρο, αλλά τελικά θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου τη θέση της λίμνης θα πάρει ένα απέραντο λιβάδι που τα στάχυα του είναι έτοιμα για το θερισμό

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ

24/8/2004

http://www.apofasi.gr/index.asp?intid=show&nid=10206

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η πιο μεγάλη "γιορτή των ανθρώπων"

Μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές θα πάρουν μέρος στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνει την Κυριακή στις 21.15, στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος των τελετών Δημήτρης Παπαϊωάννου στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο Βασικό Κέντρο Τύπου.

Επίσης, πρόσθεσε ότι "θα είναι μια γιορτή των ανθρώπων, γεμάτη μουσική και τραγούδια. Θα χορεύουμε με ελληνικό τρόπο, ενώ θα έχουμε ένα μωσαϊκό με μουσικά κομμάτια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και με μια συνεχή ροή, όπως το ποτάμι της ενέργειας". Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο πρώτο μέρος της τελετής, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, είναι οι: Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη και Γιάννης Πάριος, ενώ στο δεύτερο τη σκυτάλη παίρνουν οι: Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, ’ννα Βίσση, ’λκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Μιχάλης Χατζηγιάννης και Σάκης Ρουβάς.

City Press

25/08/2004

Share this post


Link to post
Share on other sites

TEΛETH ΛHΞHΣ

Γλέντι ναι, πυροτεχνήματα ίσως

Θα είναι μια μεγάλη γιορτή, η Τελετή Λήξης των Αγώνων. Με μουσικές και χορούς που θα τελειώνουν και θα αρχίζουν ξανά, σε ένα μεγάλο ελληνικό γλέντι. Για ένα ψηφιδωτό γιορτής μάς προετοιμάζει ο «μαέστρος» της Τελετής Δημήτρης Παπαϊωάννου, «με συγκίνηση και ρυθμούς ελληνικούς», ένα αλλιώτικο από αυτό της Έναρξης ταξίδι, από τα δημοτικά και τα ρεμπέτικα έως τις μουσικές ενός πάρτι.

Όπως τα αθλήματα στα γήπεδα και τους στίβους ενώνουν τους λαούς, στην Τελετή Λήξης θα είναι οι μουσικές που θα ενώσουν. Τα ελληνικά έθιμα θα ζωντανέψουν σαν σε «κολλάζ» μέσα από «εικόνες» ελληνικές, από έναν παραδοσιακό γάμο, από το γλέντι, τη συγκίνηση του αποχωρισμού και τη χαρά του έρωτα, μέσα από τα στάχυα που θα κιτρινίσουν το Στάδιο.

H παρέλαση, διαφορετική και αυτή από της Έναρξης, δεν θα έχει κανόνες και τάξη, αλλά τους αθλητές όλους μαζί να παίρνουν μέρος στη γιορτή. Ήταν στη Μελβούρνη το 1956 που οι αθλητές της Λήξης μπήκαν για πρώτη φορά μέσα όλοι αγκαλιασμένοι. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος δουλεύουν εντατικά για το φινάλε, όπως και ο Σταύρος Ξαρχάκος και ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο καθένας στο δικό του κομμάτι, οργανώνουν τα μουσικά της γιορτής. Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής, του Σταύρου Ξαρχάκου και τα 40 μπουζούκια του Θανάση Πολυκανδριώτη θα ταξιδέψουν πρώτα το Στάδιο και τις οθόνες όλου του κόσμου σε στιγμές της ελληνικού τραγουδιού.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος δίνει το σύνθημά του για να αρχίσουν οι χοροί. ʼλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Δόμνα Σαμίου επί σκηνής. Ώστε στη συνέχεια μαζί με Αντώνη Ρέμο, Μιχάλη Χατζηγιάννη, Σάκη Ρουβά ακόμη και ʼννα Βίσση θα ενώσουν τις φωνές τους σε ένα Ολυμπιακό συναπάντημα. H εμφάνιση των τελευταίων φαίνεται πως θα είναι off-show, μόνον για το κοινό του Σταδίου και όχι για τις οθόνες της υφηλίου, όπως το pre-show της Έναρξης.

Το «ζωντανό» στοιχείο της Τελετής Λήξης (το Στάδιο δεν είναι διαθέσιμο για πολλές πρόβες και δοκιμές) θα ενισχύσουν με την ορμητική παρουσία τους εθελοντές, οι οποίοι θα περάσουν και αυτοί στο Στάδιο, στο μεγάλο πάρτι, που επιφυλάσσει η διοργάνωση. Παρών και ο ντιτζέι της Έναρξης, ο Ολλανδός Τιέστο, μέσα από ένα ριμίξ που ετοίμασε ειδικά για την περίσταση.

Χειροκρότημα ενθουσιώδες αναμένεται στην απονομή των μεταλλίων του μαραθώνιου ανδρών, που για πρώτη φορά εντάσσεται στην Τελετή. Παραδοσιακά στη Λήξη θα γίνει και η τελετή παράδοσης στο «Πεκίνο 2008».

Δίχως εκρήξεις;

H γιορτή των πυροτεχνημάτων κινδυνεύει να ματαιωθεί. Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την Τελετή, στην εταιρεία που έχει αναλάβει το σόου των πυροτεχνημάτων δεν έχει δοθεί άδεια (για την αγορά, μεταφορά και καύση). «Κανείς δεν λέει επίσημα τίποτε. Μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε άδεια στα χέρια μας», λέει ο Σπύρος Νάνος από τη Nanos Fireworks, που φώτισε με πυροτεχνήματα την Έναρξη, τη γέφυρα του Ρίου, την υποδοχή των ποδοσφαιριστών τού Euro. «Μετά τη φωτιά της Φιλοθέης από τα πυροτεχνήματα στο σπίτι της κ. Αγγελοπούλου, που είχε αναλάβει αμερικανική εταιρεία, υπάρχει πρόβλημα για όλους και για όσους δουλεύουν με υπευθυνότητα χρόνια τώρα... Εμείς είχαμε πάρει την εντολή από το "2004" να εξασφαλίσουμε τις άδειες και τώρα, χωρίς κανείς να μας εξηγεί γιατί βρισκόμαστε εκτεθειμένοι».

ΤΑ ΝΕΑ , 24-08-2004 , Σελ.: P17

Κωδικός άρθρου: A18020P171

ID:429545

http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.pri...8020&m=P17&aa=1

Share this post


Link to post
Share on other sites

"H εμφάνιση των τελευταίων φαίνεται πως θα είναι off-show, μόνον για το κοινό του Σταδίου και όχι για τις οθόνες της υφηλίου, όπως το pre-show της Έναρξης. "

====================================

Exei kaneis plhrofories gia to anaferomeno 'pre-show' tis Enarksis?? Poioi kalitexnes htan sto 'pre-show' ayto kai posh diarkeia eixe? Matadothike sthn TV?

Thanks

ILIAS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ηλία,

Ελαβαν μέρος ερμηνεύοντας από ένα τραγούδι η Αρετή Κετιμέ, ο Γ. Κότσιρας & ο Μ. Χατζηγιάννης. Η τηλεόραση το έδειξε στις 19/8.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Μια γιορτή με επίκεντρο τον άνθρωπο

.

ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ γεμάτη μουσική, χορό και τραγούδια από 14 κορυφαίους Ελληνες τραγουδιστές θα είναι η τελετή λήξης που θα γίνει την Κυριακή στις 21.15 στο ΟΑΚΑ, στην οποία θα αφεθούν 250.000 μπαλόνια και θα ριχθούν πολλά πυροτεχνήματα.

Mε βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος των τελετών, Δημήτρης Παπαϊωάννου, η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα είναι εντελώς διαφορετική από την τελετή έναρξης, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «στην έναρξη κοιτάξαμε κατάματα ένα αρχαίο άγαλμα, ενώ στην τελετή λήξης κοιτάμε κατάματα ένα ανθρώπινο πρόσωπο, όταν χορεύει και γιορτάζει. Δεν θα χορεύουν μόνο οι θεατές, αλλά και οι αθλητές, ενώ ταυτόχρονα θα ριχθούν και πολλά πυροτεχνήματα».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι θα είναι μια γιορτή των ανθρώπων, γεμάτη μουσική και τραγούδια. «Θα χορεύουμε με ελληνικό τρόπο, ενώ θα έχουμε ένα μωσαϊκό με μουσικά κομμάτια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και με μια συνεχή ροή, όπως το ποτάμι της ενέργειας».

Αναφερόμενος στους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, ανακοίνωσε ότι στο πρώτο μέρος της τελετής, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, είναι οι Χρόνης Αϊδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Μαρινέλλα, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη και Γιάννης Πάριος, ενώ, στο δεύτερο, οι Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αννα Βίσση, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Μιχάλης Χατζηγιάννης και Σάκης Ρουβάς.

Παρουσιάζοντας τα κυριότερα σημεία της τελετής λήξης, στην οποία θα λάβουν μέρος και 2.200 εθελοντές, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου τόνισε ότι «θα έχουμε τα πιο σημαντικά ελληνικά τραγούδια. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν 100 κουδουνάτοι -έθιμο των αρχαίων χρόνων- και 60 Πόντιοι χορευτές, που αποτελούν ένα δυνατό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, ενώ θα υπάρχει ένα χωράφι με 14.000 κομμάτια σίτου.

Μετά την απονομή των μεταλλίων του Μαραθωνίου, θα εμφανιστούν σημαίες από όλες τις Ολυμπιακές ομάδες, ενώ δεν θα υπάρχει διάκριση εθνικοτήτων.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του πρόεδρου της ΔΟΕ και της δημάρχου Αθηναίων και θα ακουστεί στη συνέχεια ο Εθνικός Υμνος της Ελλάδας.

Αμέσως μετά, θα παραδώσουμε στην Κίνα τη σκυτάλη των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ οκτώ εθελοντές, που θα αναδειχθούν με κλήρωση, θα μεταφέρουν τη σημαία και, σε μια φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή, θα αποχαιρετήσουμε τη Φλόγα, συνοδεύοντάς την με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Τότε θα αρχίσει το πάρτι με τη συμμετοχή των πιο σημαντικών Ελλήνων τραγουδιστών και θα κληθεί όλος ο κόσμος να χορέψει, ενώ θα αφεθούν και 250.000 μπαλόνια».

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την τηλεοπτική κάλυψη της τελετής έναρξης των Αγώνων, υπογραμμίζοντας ότι «η τηλεοπτική κάλυψη ξεπέρασε τον εαυτό της».

Εξάλλου, όπως ανέφεραν στη χθεσινή ενημέρωση οι εκπρόσωποι της Αθήνα 2004, «υπάρχουν ακόμη εισιτήρια για την τελετή λήξης», ενώ, σε ό,τι αφορά το συνολικό αριθμό πώλησης των Ολυμπιακών εισιτηρίων, τόνισαν ότι έχει φθάσει τα 3.436.000, ενώ προχθές πωλήθηκαν 58.000 εισιτήρια.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των κυλικείων στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ισχυρίσθηκαν ότι τηρούν τις αγορανομικές διατάξεις και γίνονται καθημερινά έλεγχοι και για τους αναδόχους ισχύουν τα ποσοστά κέρδους της αγοράς.

Από την πλευρά της η διευθύντρια επικοινωνίας της ΔΟΕ, Ζιζέλ Ντέιβις, επανέλαβε σε ερώτηση για τους ελέγχους ντόπινγκ στην κούρσα των 100 μέτρων ότι γίνονταν σε όλα τα αγωνίσματα στους τέσσερις πρώτους νικητές.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2004 07:00

http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/...8/25/951574.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Μια γιορτή των ανθρώπων, γεμάτη μουσική και τραγούδια» η τελετή λήξης των Αγώνων

«Μια γιορτή των ανθρώπων, γεμάτη μουσική και τραγούδια» θα είναι η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, την Κυριακή, δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής και υπεύθυνος των τελετών, Δημήτρης Παπαϊωάννου. «Θα χορεύουμε με ελληνικό τρόπο, ενώ θα έχουμε ένα μωσαϊκό με μουσικά κομμάτια από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και με μια συνεχή ροή, όπως το ποτάμι της ενέργειας», πρόσθεσε ο κ. Παπαιωάννου.

Αναφερόμενος στις διαφορές της τελετής έναρξης με αυτή της λήξης, επισήμανε: «Αισθάνομαι, ότι υπάρχει διαφορά. Στην έναρξη κοιτάξαμε κατάματα ένα αρχαίο άγαλμα, ενώ στην τελετή λήξης κοιτάμε κατάματα ένα ανθρώπινο πρόσωπο, όταν χορεύει και γιορτάζει. Δεν θα χορεύουν μόνο οι θεατές, αλλά και οι αθλητές».

Στην τελετή λήξης θα συμμετάσχουν μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων οι Χρόνης Αϊδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Μαρινέλα, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη και Γιάννης Πάριος, στο πρώτο μέρος της τελετής υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου, και στο δεύτερο μέρος, οι Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αννα Βίσση, Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Ρέμος, Μιχάλης Χατζηγιάννης και Σάκης Ρουβάς.

«Θα έχουμε τα πιο σημαντικά ελληνικά τραγούδια. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν 100 "κουδουνάτοι" -έθιμο των αρχαίων χρόνων- και 60 Πόντιοι χορευτές οι οποίοι αποτελούν ένα δυνατό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, ενώ θα υπάρχει ένα χωράφι με 14.000 κομμάτια σίτου», είπε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Όπως έκανε γνωστό ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής, «μετά την απονομή των μεταλλίων του Μαραθωνίου, θα εμφανιστούν σημαίες από όλες τις Ολυμπιακές ομάδες, ενώ δεν θα υπάρχει διάκριση εθνικοτήτων». Έτσι, οι αθλητές των ολυμπιακών ομάδων δεν θα μπουν ανά χώρα, αλλά όλοι μαζί, συμμετέχοντας στο μεγάλο αυτό πολιτιστικό και αθλητικό πανηγύρι.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του πρόεδρου της ΔΟΕ και της Δημάρχου Αθηναίων και στη συνέχεια θα ακουστεί ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Αμέσως μετά, η σκυτάλη των Ολυμπιακών Αγώνων θα παραδοθεί στην Κίνα, θα μεταφέρουν τη σημαία των Αγώνων. «Σε μια φορτισμένη συναισθηματικά στιγμή θα αποχαιρετήσουμε τη Φλόγα, συνοδεύοντάς την με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου και πρόσθεσε: «Τότε θα αρχίσει το πάρτυ με τη συμμετοχή των πιο σημαντικών ελλήνων τραγουδιστών. Θα καλέσουμε όλο τον κόσμο να χορέψει, ενώ θα αφεθούν και 250.000 μπαλόνια».

Εξάλλου, ερωτηθείς για το επίπεδο της τηλεοπτικής κάλυψης της τελετής έναρξης των Αγώνων, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επισήμανε: «Η τηλεοπτική κάλυψη ξεπέρασε τον εαυτό της. Είχα μια πολύ στενή συνεργασία, επί μήνες, με τους αρμόδιους της τηλεοπτικής κάλυψης. Έκανε πολύ καλή δουλειά ο Μανόλο Ρομέρο. Φάνηκε το ήθος και το ύφος μιας διαφορετικής αντίληψης».

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE

Τρίτη, 24 Αυγούστου 2004

http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/...8/24/951451.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Signomi, this has nothing to do with Giorgo Dalara,

but with the Olympics, yes:

we have again gold! In walking, 50 kilometers.

Robert Korzeniowski is the winner, as he was in Sydney and Atlanta, too.

:):disgust::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A celebration of humanity

A taste of Greece in store for tomorrows closing ceremony of the Olympic Games

Stavros Xarchakos and Dionysis Savvopoulos will direct the show, designed by Dimitris Papaioannou.

FOTIS KOLLIAS

"In the opening ceremony, we looked at an ancient statue straight in the eye, while in the closing ceremony, we will gaze upon a human face when it is dancing and celebrating. It wont be just the spectators dancing but the athletes as well and there will also be lots of fireworks.

Dimitris Papaioannou tried to convey the atmosphere of the end to the Olympic festivities, as he has conceived it and the way it will be staged tomorrow at the Olympic stadium. It will be a celebration of humanity, full of music and songs. We will dance in the Greek way and we will have a mosaic of musical pieces from all over Greece which will flow constantly, like a river of energy, he added.

In the first part of the ceremony, vocalists Chronis Aidonidis, Domna Samiou, Marinella, Giorgos Dalaras, Haris Alexiou, Dimitra Galani and Yiannis Parios will participate, under the direction of Stavros Xarchakos. The second part, directed by Dionysis Savvopoulos, will feature singers Eleftheria Arvanitaki, Anna Vissi, Alkistis Protopsalti, Antonis Remos, Michalis Hadziyiannis, Sakis Rouvas and Dionysis Savvopoulos himself.

For a few minutes, the stadiums arena will turn into a huge granary which will replace the striking lake of the opening ceremony. On this field of 14,000 stalks of wheat, groups that are a powerful part of Greek tradition will dance. Participants will include 100 bell-carriers (koudounatoi), who date back to ancient times, and 60 Pontian dancers. For the first time, the award ceremony for the mens marathon race has been incorporated into the closing ceremony, to honor Spyros Louis who won the marathon race in 1896. The race itself will also take place tomorrow.

After the award ceremony, the parade of the athletes will start to the sounds of a percussion band. Speeches by Athens Mayor Dora Bakoyannis and IOC President Jacques Rogge will follow and then, in an eight-minute ceremony, the Olympic Flame will be handed over to Beijing, which will host the 2008 Olympic Games. Eight volunteers who were chosen by lot will take the Olympic Flag down and then we will bid farewell to the flame, accompanied by Manos Hadjidakiss music.

At that point, the party with all the Greek singers will start. We will invite everyone to dance and 250,000 balloons will be let loose. The lyrical, dreamy and poetic atmosphere of the opening ceremony will give way to an explosive and festive atmosphere, which will overcome the sadness of goodbye and of the return to impersonal daily routine.

The feast seems perfectly suitable to an Olympiad hailed as successful and will also stamp on it the character of the country, its traditions and its people.

When asked whether he feared comparison with the much-praised opening ceremony, Papaioannou said that this is something else and he seemed satisfied with the way the opening ceremony had been broadcast on television: Television coverage outdid itself. I had a very close collaboration with those responsible for months. Manolo Romero did a very good job. The moral standards and style arising from a different mentality came across.

Kathimerini 28.08.2004

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με 50 κάμερες θα καλυφθεί σκηνοθετικά η τελετή λήξης των Αγώνων

Με Δία τον Σαββόπουλο και Ηρα τη Μαρινέλλα

Η τηλεόραση ετοιμάζεται για την καλύτερη εικόνα! Αυτή που θα στείλει στις 202 χώρες του πλανήτη, το βράδυ της 29ης Αυγούστου, τις ώρες που η Αθήνα θα αποχαιρετά τους Ολυμπιακούς της (γιατί όλα τα ωραία τελειώνουν νωρίς!) και θα παραδίδει τη σκυτάλη στο Πεκίνο. Τις ώρες που στο χώρο του σταδίου θα στηθεί ένα ελληνικό πανηγύρι για να πούμε όλοι μαζί, τραγουδώντας, «αντίο» στους ξένους και να φύγουν για τα μέρη τους, κρατώντας τις καλύτερες εντυπώσεις!

Το βαρύ φορτίο πέφτει και πάλι στην ΕΡΤ, τον τελικό αποδέκτη της εικόνας που η κρατική τηλεόραση θα πάρει από την Αθηναϊκή Ραδιοτηλεοπτική του Ισπανού Μανόλο Ρομέρο (ΑΟΒ). Τα τρία κρατικά κανάλια, η ΕΤ1, η ΝΕΤ και η ΕΤ3 σε ζωντανή διακαναλική σύνδεση με το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο (ΙBC), θα μεταδώσουν ταυτόχρονα την τελετή λήξης.

Οπως ακριβώς έκαναν και με την τελετή έναρξης.

Μέχρι χθες δεν ήταν έτοιμο το τελειωτικό πλάνο: «Δεν έχει ετοιμαστεί το πλάνο, διότι εξαιτίας των αγωνισμάτων δεν γίνονται πρόβες στο στάδιο (όπως έγιναν για την τελετή έναρξης). Ωστόσο, σύμφωνα με τους τρεις σκηνοθέτες, η τηλεοπτική κάλυψη αυτήν τη φορά δεν αφορά τόσο το θέαμα, όσο το χώρο, ο οποίος θα καλυφθεί από τις κάμερες στο σύνολό του», μας διευκρίνισαν από τον ΑΟΒ.

Κι έτσι είναι, αφού η τελετή της λήξης θα είναι ένα μεγάλο γλέντι στο οποίο θα πάρει μέρος και το κοινό. Πρέπει λοιπόν να δει όλος ο κόσμος πώς θα γιορτάσουν οι θεατές του σταδίου το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, να πάρουν μια δυνατή γεύση αυτής της μεγάλης, ελληνικής γιορτής.

Περισσότερες από 50 κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, σε συντονισμό με τα 100 μόνιτορ, θα καλύπτουν το χώρο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και δύο ελικόπτερα για τη λήψη πανοραμικής εικόνας.

Τη σκηνοθεσία έχουν αναλάβει και πάλι οι δύο Φινλανδοί, ο Καλέβι Ουσινβόρι και ο Ταπάνι Παρμ, οι οποίοι βέβαια στη τελετή έναρξης δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες του τηλεοπτικού κοινού.

«Εάν δεν είχαμε παρακολουθήσει την πρόβα δεν θα καταλαβαίναμε τι βλέπαμε», εξομολογήθηκαν στην «Α» Ελληνες σκηνοθέτες με γνώσεις και πείρα.

Πολλά κοντινά πλάνα, που δεν σου επέτρεπαν να έχεις σαφή εικόνα του μεγέθους και της δυναμικής του καλλιτεχνικού θεάματος που εμπνεύσθηκε και επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και το άφησε άφωνους όλους, όσους το παρακολούθησαν μέσα στο χώρο του σταδίου.

Αυτή τη φορά λοιπόν, και από την ίδια τη φύση της γιορτής που ετοιμάζεται, αυτού του γενικευμένου γλεντιού, θα πρέπει ν ανοίξουν τα πλάνα για να μπορέσουν να απολαύσουν και οι τηλεθεατές το μεγάλο γεγονός.

Κι αν με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων δακρύσαμε από υπερηφάνεια, με την τελετή λήξης θα μεθύσουμε από χαρά!

«Φανταστείτε ένα επιτυχημένο πάρτι! Τι συναισθήματα μπορεί να νιώσει κανείς όταν βρίσκεται σ ένα πάρτι με καλή παρέα, ακούει τραγούδια που του αρέσουν και διασκεδάζει!

Κάπως έτσι θα νιώσουν και όσοι θα παρακολουθήσουν την τελετή λήξης», εκμυστηρεύθηκαν στην «Α» άνθρωποι που γνωρίζουν λεπτομέρειες γι αυτή τη βραδιά, για την οποία έχουμε όλοι μεγάλη αγωνία και η οποία θα σημάνει και το φινάλε της μεγάλης γιορτής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ενα αποχαιρετιστήριο πάρτι λοιπόν, διάρκειας δυόμισι ωρών, θα είναι η τελετή λήξης, στο οποίο συμμετέχει μια πλειάδα Ελλήνων καλλιτεχνών, τους οποίους αγαπήσαμε κι έχουμε όλοι σιγοτραγουδήσει τα τραγούδια τους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της γιορτής έχουν γίνει γνωστά τις τελευταίες ημέρες, έχει μιλήσει μάλιστα και ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Ωστόσο πολλά είναι τα μυστικά και οι εκπλήξεις που θα αποκαλυφθούν το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Α», οι καλλιτέχνες θα μεταμορφωθούν σε θεούς του Ολύμπου, γι αυτό το πανηγύρι της χαράς και της μέθης.

Πατέρας των θεών θα είναι ο συνθέτης Διονύσης Σαβόπουλος και θεά Ηρα η μεγάλη μας τραγουδίστρια, η Μαρινέλλα.

Ο Γιάννης Πάριος, ο πιο ερωτικός Ελληνας τραγουδιστής, θα μεταμορφωθεί σε θεό Ερμή ενώ η Αννα Βίσση θα ντυθεί Αφροδίτη, θεά της ομορφιάς.

Θεά Δήμητρα η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, θεά Αθηνά η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ενώ η ερμηνεύτρια των παραδοσιακών μας τραγουδιών, Δόμνα Σαμίου, θα υποδυθεί την Εστία, τη θεά του σπιτιού και της οικογένειας.

Βack

ΧΡΥΣΑ ΔΟΤΣΙΟΥ

26/8/2004

http://www.apofasi.gr/index.asp?intid=show&nid=10276

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

do you know if this very special thing will be broadcast in an internet radio/tv site?!

:) thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

thank u Anna

but they don't work :(:disgust::)

only these two sites will braodcast it?!

What about Internet Radio sites?!

thanks again :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0