Anna

Ο γύρος του αρχαίου κόσμου σε 40 ώρες

38 posts in this topic

Ο γύρος του αρχαίου κόσμου σε 40 ώρες

Σαράντα ώρες προβολής (2.250 λεπτά!), εξήντα άγνωστες αρχαιολογικές ταινίες, διαλέξεις και παράλληλες εκδηλώσεις: ιδού ο προγραμματισμός της 4ης Διεθνούς Συνάντησης Aρχαιολογικής Tαινίας «Aγών»

Έναν συναρπαστικό κινηματογραφικό και αρχαιολογικό γύρο του κόσμου με εξήντα ταινίες, ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, ανακαλύψεις που αναδύονται από τα βάθη του προϊστορικού και ιστορικού χρόνου περιλαμβάνει το διαγωνιστικό και ενημερωτικό πρόγραμμα του «Αγώνος», της 4ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, στο θέατρο «Κνωσός» (Κνωσού 11, στάση Καλλιφρονά), από 7 έως 15 Νοεμβρίου.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του «Αγώνος», που οργανώνεται από το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες», υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, περιλαμβάνεται και συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, στις 15 Νοεμβρίου, στο «Ρεξ», όπου μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής θα ερμηνεύει και η Μέμη Σπυράτου θα διαβάζει ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ με τίτλο «H φωνή της Ιστορίας», μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο.

More read here:

http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.pri...8061&m=P25&aa=1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η προπώληση ξεκινάει 01/11/04 (Δευτέρα) στο θέτρο REX Πανεπιστημίου 48 τηλ: 210- 38 14 592.

ώρες 10:00 - 13:00 & 17:00-21:00 εκτός Δευτέρας που είναι μόνο πρωί.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Forty hours of projection (2.250 minutes!), sixty unknown archaeological films, lectures and parallel events: Here is the planning of 4th International Meeting of Archaeological Film "Fight". A fascinating cinematographic and archaeological tour of world with sixty films, documentary, reportage, you will discover that emerges from depths of historical time includes the diagnostic and informative program of "Fight", the 4th International Meeting of Archaeological Film, that is realized in Athens, in the theatre "Knosos" , from 7 until 15 November. In the parallel events of "Fight", that are organized by the magazine "Archaeology and Arts", under the aegis of ministry of Culture, is included also concert of Giorgos Dalaras, on 15 November, in the "Rex", where inter alias the singer will interpret also the Memi Spyratou will read poems of Helen Arveler titled "The voice of History", setting from Nikos Platano."

Tickets sale begins: 1st November at theatre "REX" Panepistimiou 48,tel 210 38 14 592

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδιά καλημέρα και καλό μήνα!

Υπάρχει κάτι νεώτερο για την παράσταση στο Ρεξ ; Χθες Κυριακή που τηλεφώνησα στο ταμείο του θεάτρου, μου είπαν ότι δεν είχαν ιδέα....!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παιδιά μην κάνει κανείς τον κόπο να πάει σήμερα !

Θα τηλεφωνήσουμε πάλι αύριο :) δυστυχώς σήμερα τα ταμεία είναι κλειστά :D δεν ξέρουν τι τους γίνεται :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αρχαιολογικές ταινίες με ομιλίες και συναυλίες

Ο «Αγών», ήτοι η 5η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, στο θέατρο «Κνωσός», από τις 7 ώς τις 14 του μηνός. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, εκτός από την προβολή, στο διαγωνιστικό και μη τμήμα, 60 ταινιών (20 ελληνικών και 40 ξένων), θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις μαζί με ειδικά αφιερώματα. Ετσι, ομιλίες, συναυλίες (με τον Γιώργο Νταλάρα, στις 15/11, στο «Ρεξ»), αγορά ελληνικών αρχαιολογικών βιβλίων κ.ά. θα παρεμβάλλονται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, μεταξύ των προβολών.

Εξι βραβεία διεκδικούν στον «Αγώνα», που υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, οι 26 διαγωνιζόμενες ταινίες (από αυτές οι 3 ελληνικές) της διοργάνωσης: τα βραβεία σεναρίου, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, πρωτότυπης σύλληψης, εκπαιδευτικής ταινίας και αρχαιολογικού ρεπορτάζ. Μάλιστα, τα δύο τελευταία βραβεία θα τα διεκδικήσουν όλες ανεξαιρέτως οι ταινίες - και του διαγωνιστικού και του πληροφοριακού τμήματος. Ας σημειωθεί ότι ο «Αγών», του οποίου η κριτική επιτροπή είναι διεθνής, πρόκειται για μια, ανά διετία, διοργάνωση, που έχει αποδείξει ότι η λέξη αρχαιολογία μπορεί να αποκτήσει ευρύτερες διαστάσεις. Διαστάσεις που αγγίζουν και τα πεδία της κοινωνιολογίας, της λαογραφίας, της βιομηχανικής αρχαιολογίας , των λαϊκών τεχνών και γενικότερα της πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Μεσογείου. Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το λεπτομερές πρόγραμμα της Διεθνούς Συνάντησης, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα: 210-3312990-1.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/11/2004

maybe it's worth to try this phone nr. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από τα ταμεία του θεάτρου, τα εισιτήρια θα κυκλοφορήσουν τελικά την ερχόμενη Τρίτη 9/11και η τιμή τους θα είναι μάλλον γύρω στα 25.

Με επιφύλαξη οι πληροφορίες γιατί δεν έχουν φανεί συνεπείς και ενημερωμένοι, μέχρι τώρα, οι οι υπεύθυνοι του ΡΕΞ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δευτέρα 15 Nοεμβρίου , ώρα 21.00

ΘΕΑΤΡΟ REX

«H ΦΩNH THΣ IΣTOPIAΣ»

A' MEPOΣ

O Γιώργος Nταλάρας ερμηνεύει ποιήματα της Eλένης Aρβελέρ

μελοποίηση: Nίκος Πλάτανος

διαβάζει: η Mέμη Σπυράτου

B' MEPOΣ

Tα τραγούδια του Γιώργου Nταλάρα

Mια επιλογή από τη διαδρομή του στις μουσικές σκηνές

μαζί του η μικρή Aρετή Kετιμέ

προπώληση εισιτηρίων για τη συναυλία: Θέατρο KNΩΣΣOΣ Θέατρο REX (από 7 Νοεμβρίου)

http://www.sitemaker.gr/agwn/page_GREEK_4.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites
O Γιώργος Nταλάρας ερμηνεύει ποιήματα της Eλένης Aρβελέρ

μελοποίηση: Nίκος Πλάτανος

διαβάζει: η Mέμη Σπυράτου

Όλοκαινουργια τραγούδια δηλαδή;;;;;;;;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν ,ακούγεται από πολύ ενδιαφέρον έως τέλειο.’ντε πάλι τρέχα Αθήνα.Στο τέλος θ'αρχίσω να σκέφτομαι σοβαρά την περίπτωση της μετακόμισης στην πρωτεύουσα.Ε δε γίνεται αλλιώς!!! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe it's time to translate some of this intriguing information.

This concert is called "the voice of history" and is given as part of a larger manifestation including a lot of films of, and about, archeology.

The concert is to be in two parts, the second being a selection of Dalaras' songs (anybody's guess what he'll). The first part is to be "Dalaras sings poems of Helene Ahrweiler set to music by Nikos Platonos".

If it's accurate, it means NEW songs.

Having not the faintest clue who mrs. Ahrweiler is, I went and googled around a bit.

a very short bio from a "distinguished women" page http://web.ukonline.co.uk/m.gratton/Ladies...1st%20-%20H.htm

Helene Ahrweiler

born 1916

..... FIRST woman head of the Department of History at the Sorbonne in 1967 and in 1976 was the FIRST woman President of the Sorbonne in its 700-year history. She was born in Athens and studied and taught medieval history and archaeology before moving to France in 1950

a list of honours from http://www.devinci.fr/chostakovitch/VA/ahr...hrweilerang.htm

follow link for a foto

Hélène AHRWEILER

--------------------------------------------------------------------------------

Rector of Academy

Professor at the University of Sorbonne

Honorary President of  the Georges Pompidou Center

President of the European University

President of the European Cultural Center of Delphi

Honorary President and Chairman of the Terra Foundation for Arts and Education (Chicago-Geverny)

Docteur honoris causa of the Universities of London, Belgrade, New York, Lima, Harvard, Haifa, Paris (American University), Athens (Pandios)

and last and best an interesting interview for those who can read French:

http://www.unige.ch/presse/campus/pdf/c47/invite.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΣYNANTHΣH APXAIΟΛΟΓIKΩN TAINIΩN

Ο πρίγκηπας που έγινε εφευρέτης

Ένας πρίγκηπας και παραγωγός που υπέκυψε στις χάρες της υποβρύχιας αρχαιολογίας είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της Διεθνούς Συνάντησης Aρχαιολογικής Tαινίας «Aγών», που ξεκινά την Kυριακή, με οράματα και θαύματα σε μεγάλη οθόνη

Ο πρίγκηπας Φρανσέσκο Αλιάτα ντε Βίλα Φράνκα (αριστερά), παραγωγός της «Χρυσής άμαξας» (1952) του Ζαν Ρενουάρ, με το σκηνοθέτη και την πρωταγωνίστρια ʼννα Μανιάνι. Στην ένθετη φωτογραφία, ο ίδιος με την υποβρύχια κάμερα την οποία εφηύρε, σε μια από τις αρχαιολογικές αποστολές του στο βυθό

Ένας Σικελός πρίγκιπας που έγινε εφευρέτης για χάρη της υποβρύχιας αρχαιολογίας, ο σκηνοθέτης Φραντσέσκο Αλιάτα, μια καθηγήτρια της Μεσαιωνικής Βυζαντινής Ιστορίας, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, που θα ακούσει τον Γιώργο Νταλάρα να ερμηνεύει τα ποιήματα που εκείνη έγραψε κρυφά, είναι δύο μόνο από τα συναρπαστικά πρόσωπα και πράγματα που φέρνει κοντά μας η 5η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου και για συντομία ο «Αγών», που ξεκινά με μια εβδομάδα προβολών, εκθέσεων, ομιλιών και συναυλιών.

Ο Πρίγκιψ της Βίλα Φράνκα σήμερα πλησιάζει τα ενενήντα. Πριν από 65 χρόνια και πριν γυρίσει την ταινία «Βουλκάνο», μητέρα μιας γενιάς ταινιών αφιερωμένων στη γοητεία της ηφαιστειολογίας με την ʼννα Μανιάνι, ανακάλυψε την υποβρύχια κινηματογραφική μηχανή. Έφτιαξε ένα σκάφανδρο δικής του εμπνεύσεως και βούτηξε στα νερά, για να φέρει στην επιφάνεια τις πρώτες υποβρύχιες κινηματογραφικές σκηνές, που διαρκούσαν όσο κρατούσε και η ανάσα του.

H πρώτη προβολή της ταινίας «Βουλκάνο» ατύχησε γιατί, παρότι ο Αλιάτα κέρδισε στην κούρσα ταχύτητας από τον αντίπαλό του Ρομπέρτο Ροσελίνι, που ετοίμαζε το «Στρόμπολι» με την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, οι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν την πρώτη προβολή του «Βουλκάνο» και την ʼννα Μανιάνι για να τρέξουν στην Ίνγκριντ Μπέργκμαν που μόλις είχε γεννήσει το πρώτο παιδί του έρωτά της με τον Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Ο άνθρωπος έγραψε ιστορία, που θα την γνωρίσουμε και... προσωπικά, αφού θα είναι παρών, αλλά και μέσα από την έκθεση 54 φωτογραφικών πανό και ενθυμίων στο φουαγιέ του Θεάτρου Κνωσσός (Κνωσού 11, στάση Καλλιφρονά) όπου φιλοξενείται η προβολή των 60 ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό και πληροφοριακό μέρος του φεστιβάλ. Την πρώτη ημέρα των προβολών, Κυριακή 7 Νοεμβρίου στις 20.45, θα τον γνωρίσουμε και μέσα από το ντοκιμαντέρ «Τα παιδιά της Πανάρια» που παρακολουθεί τη ζωή του Αλιάτα και των μελών εκείνου του πρώτου υποβρύχιου κινηματογραφικού συνεργείου.

Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στις 17.30, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα με ελληνικούς υπότιτλους η άπαιχτη ταινία του Αλιάτα «H χρυσή άμαξα» με πρωταγωνίστρια την ʼννα Μανιάνι.

Οι δύο πρώτες ταινίες του «Αγώνα» είναι τελείως διαφορετικές. H μία γεμάτη εκπλήξεις της Γερμανίδας αρχαιολόγου ντοκιμαντερίστ Έλι Φρις παρουσιάζει μια σύγχρονη γερμανική έρευνα για τα ζωηρά χρώματα που ζωντάνευαν τα αρχαία ελληνικά αγάλματα πολεμιστών που ανήκαν στον ναό της Αφαίας στην Αίγινα και θα προβληθεί στις 17.30. Στις 18.20 ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς θα μιλήσει για «Το χρώμα στην αρχαία Ελλάδα».

H δεύτερη ταινία, στις 19.00, είναι σκηνοθετημένη το 1985 από τον Τάκη Χατζόπουλο και είναι αφιερωμένη σ' έναν θρυλικό εργάτη ανασκαφής, τον Γιάννη Καραμήτρο, που άνοιξε χιλιάδες αρχαίους τάφους και μνημεία. Στις 20.00 ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, θα μιλήσει για τη γοητεία και τις αμφιβολίες της ανασκαφής.

Την οργάνωση της Διεθνούς Συνάντησης «Αγών» έχει το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνη» υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου. Χορηγοί: Εθνική Τράπεζα, υπουργείο Πολιτισμού, Mega, Ίδρυμα Ωνάση, υπουργείο Ανάπτυξης.

H ύδραυλις και τα ποιήματα

Στον φετινό «Αγώνα» προνομιακή θέση έχει το θέατρο και η μουσική, αρχαία και σύγχρονη. Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Αρχαία Ύδραυλις» της Μαρίας Παπαλιού, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου στις 11.45 θα εκτεθεί η ανακατασκευασμένη ύδραυλις σύμφωνα με το πρωτότυπο μουσικό όργανο που βρέθηκε στον Δίον. Την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, λίγο πριν από την απονομή των βραβείων ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης θα εκτελέσει με την ύδραυλι χορικά, που θα ακουστούν στην ορχηστρική μορφή τους στην εκδήλωση «Τι είχαμε, τι χάσαμε». Αποκορύφωμα είναι η συναυλία «H φωνή της Ιστορίας» με πέντε ποιήματα της καθηγήτριας Ελένης Αρβελέρ, τα οποία μελοποίησε ο Νίκος Πλάτανος και θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας με ορχήστρα και Χορωδία, με την Αρετή Κετιμέ στο σαντούρι, για να τιμηθεί η Βυζαντινολόγος που υπήρξε η πρώτη πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του «Αγώνα» πριν από δέκα χρόνια. Παράλληλα θα προβάλλονται μικρές ταινίες της Μέμης Σπυράτου εμπνευσμένες από τα ποιήματα. H σκηνοθέτις θα απαγγείλει και θα υποβάλει την τιμώμενη σε... ανάκριση: γιατί η Ιστορία, γιατί η Βυζαντινή Ιστορία, γιατί η απόκρυψη ιστορίας των μικρών στιγμών, στις οποίες είναι αφιερωμένα τα ποιήματα. Το δεύτερο μέρος θα είναι μια αναδρομή του Γιώργου Νταλάρα. Στο «Rex» με τη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου. Εισιτήριο: 25 ευρώ.

INFO

5η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «Αγών», από την Κυριακή 7 Νοεμβρίου, στο Θέατρο «Κνωσσός» (Κνωσού 10, τηλ. 210-8677.070). Είσοδος ελεύθερη.

ΤΑ ΝΕΑ , 05-11-2004 , Σελ.: P27

Κωδικός άρθρου: A18082P271

ID:440181

http://ta-nea.dolnet.gr/neaweb/nsearch.pri...8082&m=P27&aa=1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Εισιτήριο: 25 ευρώ.

Μάθαμε και την τιμή του εισιτηρίου!!!!!!!!! :):D:D

Ολεεεεεεε!!!!! :D:D:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

οι άνθρωποι είναι Α Π Α Ρ Α Δ Ε Κ Τ Ο Ι !!!!!!!!!!!!

το πρωί που τους πήρα τηλέφωνο μου είπαν ότι δεν ξέρουν στα σίγουρα πότε θα ξεκινήσει η προπώληση, μάλλον Κυριακή και να ξαναπάρω το απόγευμα........ το απόγευμα που τους ξαναππήρα μού είπαν ότι..............

Η προπώληση έχει ήδη αρχίσει από σήμερα το πρωί........ :mad::mad::mad:

Εισιτήρια υπάρχουν μόνο στον εξώστη!!!!!! :mad::mad::mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I like that interview with Helene Ahrweiler (http://www.unige.ch/presse/campus/pdf/c47/invite.pdf )

Quote: «Je pense que nous pourrons réellement parler d'égalité lorsque des femmes laides, sans diplôme, et incompétentes, occuperont des postes à responsabilité!»

Translated (she is answering a question about positive discrimination of women): «I think that will not be able to speak of equality, really, until women who are ugly, not-qualified, and incompetent, will occupy responsible posts». Αυτά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah! merci Geeske for translating this gem :mad:

I hoped you would do it :mad:

Madame Ahrweiler is an incredible woman.

She is a well kown scholar and a VIP in many fields here in France - she has been awarded the title of "Commandeur de la Legion d'Honneur" (the highest award in France) by President Jacques Chirac for all her achievements.......and now we learn that she is a poet too !

And our own Giorgos Dalaras will sing her poems :mad:

Just wonderful ! :mad:

Who will go to the concert ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗ "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ"

"Η φωνή της ιστορίας" είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δώσει ο Γιώργος Νταλάρας στις 15 του μήνα στο θέατρο "REX".

Η μουσική αυτή βραδιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου, που οργανώνεται από το φεστιβάλ "Αγών" σε συνεργασία με το περιοδικό "Αρχαιολογία και Τέχνες".

Το πρόγραμμα της συναυλίας του τραγουδιστή θα είναι ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση και θα περιλαμβάνει ποιήματα της Ελένης Αρβελέρ που έχει μελοποιήσει ο Νίκος Πλάτανος.

Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα θα είναι η μικρή Αρετή Κετιμέ, ενώ θα συμμετέχει 15μελής χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Ιωάννη Τσιαμούλη.Η σκηνοθεσία είναι της Μέμης Σπυράτου και η ενορχήστρωση του Κώστα Γανωσέλη.

Πριν από την έναρξη της συναυλίας η Ελένη Αρβελέρ , η οποία είναι και το τιμώμενο πρόσωπο αφού έχει διατελέσει πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του "Αγώνα", θα κάνει μια σύντομη εισήγηση.

Η ομιλία της θα περιστραφεί γύρω από τα ιστορικά ποιήματα και τον τρόπο με τον οποίο αυτά οργανώνουν την καθημερινότητα μας και την εθνική μας συνείδηση, ενώ θα εξηγήσει επισης πως τα μικρά ιστορικά γεγονότα μας δίνουν την απόκρυφη ιστορία.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ και εισιτήρια διατίθενται από τα ταμεία των θεάτρων "Κνωσσός" και "REX".

"ΕΘΝΟΣ" 11/11/04

Share this post


Link to post
Share on other sites

EΛ. APBEΛEP - Γ. NTAΛAPAΣ

H Iστορία τραγουδάει και τραγουδιέται

Mια συναυλία αλλιώτικη: οι στίχοι της Eλένης Aρβελέρ, η μουσική του Nίκου Πλάτανου και η φωνή του Γιώργου Nταλάρα. Πρωταγωνίστρια; Η Iστορία

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

«Ο λόγος της Ελένης Αρβελέρ είναι πολλές φορές αιχμηρός, ανατρεπτικός», παρατηρεί ο Γιώργος Νταλάρας για τα ποιήματα της καθηγήτριας της Μεσαιωνικής Βυζαντινής Ιστορίας, που θα αποδώσει μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο τη Δευτέρα

«Στο μπράτσο γοργόνες τατουάζ, στο αυτί ένας χαλκάς/ τσούρμο παιδιά αγκαλιασμένα, στην άμμο ξαπλωμένα/ ξεκαρδισμένα γελούσανε για σένα και για εμένα/ που χέρι χέρι βγήκαμε στο περιγιάλι τσάρκα/ με εκείνη τη σαραβαλιασμένη, τη σαπισμένη βάρκα/ που το όνομά της ήτανε "η ένδοξη Ελλάς". / Χαμένη, ασυμβίβαστη και αδιέξοδη γενιά...».

Μετά τη σταδιοδρομία της και τη διεθνή αναγνώριση ως «πρέσβειρα» του βυζαντινού πολιτισμού, η Ελένη Αρβελέρ καταθέτει μια ακόμη πλευρά της πολύπλευρης προσωπικότητάς της, με 15 ποιήματά της που έγιναν τραγούδια. H πρώτη μουσική «ανάγνωση» των ιστορικών ποιημάτων της, στο θέατρο «Ρεξ» στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «Αγών», γίνεται από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο με τη συμβολή του Γιώργου Νταλάρα και της μικρής Αρετής Κετιμέ. Την παράσταση σκηνοθετεί (και εικονογραφεί με σλάιντς) η Μέμη Σπυράτου. Συμμετέχει 15μελής ορχήστρα και η χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Τσιαμούλη.

«Θα παρουσιάσουμε έξι από τα 15 τραγούδια, τα οποία αποτελούν μια ολοκληρωμένη ενότητα και θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο», είπε στα «NEA» ο Γιώργος Νταλάρας.

Αν και η κυρία Αρβελέρ έχει δηλώσει «ιστορικός και όχι ποιήτρια», τα ποιήματά της, που η ίδια αποκαλεί «μαθήματα Ιστορίας», έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενο προβληματισμού για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σαν τραγούδια. Κι αυτό γιατί αν και διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας, έχουν την αμεσότητα του ανθρώπου που λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

«Είναι ποιήματα ιστορικά», λέει ο Γιώργος Νταλάρας. «Καταλαβαίνεις ότι είναι γραμμένα από κάποιον που έχει βαθιά γνώση της εποχής, γιατί καταφέρνουν να ζωντανέψουν μια άλλη καθημερινότητα. Επιπλέον έχουν μια εσωτερική μουσικότητα. Σαν να περίμεναν πάντα να γίνουν τραγούδι. Νομίζω ότι πολλοί θα δουν και μια άλλη πλευρά της κυρίας Αρβελέρ που δεν περιμένουν».

H πηγή βέβαια αυτής της ποιητικής μεταφοράς της Ιστορίας παραμένει η ίδια η... Ιστορία. Το δήλωνε κάποτε η ίδια η Ελένη Αρβελέρ: «Βρε Ελένη, κάνε κάτι να μάθουν Ιστορία τα παιδιά», της έλεγαν γνωστοί και φίλοι. Και εκείνη ενέδωσε... «Ξέρω πολύ καλά ότι η πραγματική μάθηση της Ιστορίας δεν θα προέλθει από ένα σχολικό εγχειρίδιο. Σημασία έχει να καταλάβουμε την Ιστορία. Αυτή είναι η έγνοια μου». Αυτή την οπτική θα ακούσουμε απευθείας από την κυρία Αρβελέρ τη Δευτέρα, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης του «Αγώνος». Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα.

INFO

«H Φωνή της Ιστορίας», συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο «Ρεξ» (Πανεπιστημίου 48) τη Δευτέρα 15/11, στις 21.00. 25 ευρώ. Οργάνωση: Φεστιβάλ «Αγών» σε συνεργασία με το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» (τηλ. 210-3305.074). Προπώληση στο «Ρεξ» και στο θέατρο «Κνωσσός» (Κνωσσού 10, τηλ. 210-8677.070).

ΤΑ ΝΕΑ , 12-11-2004 , Σελ.: P47

Κωδικός άρθρου: A18088P471

ID:441162

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νταλάρας τραγουδά Αρβελέρ

Τραγούδια σε ποίηση Ελένης Αρβελέρ, μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο, θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας την ερχόμενη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, στις 9 μ.μ., στο θέατρο «Κοτοπούλη» στο πλαίσιο της 5ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου «Ο Αγών», που γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο.

Μαζί του θα τραγουδήσει η Αρετή Κετιμέ, ενώ τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης έχει αναλάβει η Μέμη Σπυράτου. Την ενορχήστρωση έκανε ο Κώστας Γανωσέλης. Συμμετέχει δεκαπενταμελής ορχήστρα.

Η Ελένη Αρβελέρ είναι το τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης, έχοντας διατελέσει πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του «Αγώνα», στην 1η Διεθνή Συνάντηση Ταινιών το 1996.

Με αφορμή την ανάγνωση ποιημάτων της από τη Μέμη Σπυράτου, η Ελένη Αρβελέρ θα μιλήσει για τα ιστορικά ποιήματα ως «μαθήματα ιστορίας», που οργανώνουν τόσο την καθημερινότητά μας όσο και την εθνική μας συνείδηση.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας, ο Γιώργος Νταλάρας θα ερμηνεύσει και ορισμένα τραγούδια από την προσωπική του μουσική διαδρομή. Εισιτήρια προπωλούνται στο ταμείο του Εθνικού Θεάτρου Πανεπιστημίου 48 και από το θέατρο «Κνωσός». Τιμή εισιτηρίου 25 ευρώ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2004

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Ο λόγος της Ελένης Αρβελέρ είναι πολλές φορές αιχμηρός, ανατρεπτικός», παρατηρεί ο Γιώργος Νταλάρας για τα ποιήματα της καθηγήτριας της Μεσαιωνικής Βυζαντινής Ιστορίας, που θα αποδώσει μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο τη Δευτέρα

post-2-1100259944.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...