EKOSTEL

Η καθημερινή αποδελτίωση του ημερησίου τύπου

3,924 posts in this topic

Σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙ-VO ο Γιώργος Νταλάρας με την ’ννα και την κόρη τους βρέθηκαν για λίγες μέρες στην Ιταλική Ριβιέρα...Υπάρχει μικρό μονόστηλο σχετικό...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το "Κ" της Καθημερινής είχε γράψει κάτι αντίστοιχο πριν 2 εβδομάδες!

Με συγχωρείτε που το αναφέρω τώρα, αλλά το ανακάλυψα αρκετές μέρες αργότερα... :pity: Συνοδευόταν και από φωτογραφία του ζεύγους Νταλάρα από "επίσκεψη στη Βίλα Meltem", όπως γράφει χαρακτηριστικά η λεζάντα.

Συγκεκριμένα:

Η ελληνική συντροφιά, με τον Κωνσταντίνο και τη Γέλη Αγγελοπούλου, τον Γιώργο και την ’ννα Νταλάρα, τη γλύπτρια Μάρα Καρέτσου που έχει στούντιο στο St Tropez και τη βρήκαν εκεί, έκαναν τη σύγκριση μεταξύ Ιταλικής και Γαλλικής Ριβιέρας και των ελληνικών νησιών. "Το καθένα έχει τη χάρη του, στα λιμάνια αυτά οι ώρες προσέλευσης και παραμονής των σκαφών τηρούνται σχολαστικά, καθώς και οι ώρες κοινής ησυχίας, και το πρωί βρίσκει την παραλιακή να αστράφτει, με τα απορριματοφόρα να δουλεύουν νύχτα και αθόρυβα, και με τον δήμαρχο να έχει το νου του παντού."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν έλεγε τουλάχιστον ο συντάκτης ότι η παραμονή του Γιώργου Νταλάρα στο Σαν Τροπέ ήταν ολιγόωρη και είχε αποκλειστικό σκοπό να παραβρεθεί στο πάρτι της οικογένειας Αγγελόπουλου, θα ήταν πιο "μέσα στο πράγματα"....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το σημερινό ΒΗΜΑ αλλά και η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ φιλοξενούν εκτενές ρεπορτάζ για τα ΠΡΕΣΠΕΙΑ και φωτό του Νταλάρα από τη χθεσινή συνέντευξη στη Μεγάλη Βρετανία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τις Πρέσπες...

http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&...8601&m=P27&aa=2

Mήνυμα ειρήνης με Eλύτη στις Πρέσπες

Α.Π.

Στον Οδυσσέα Ελύτη είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Πρέσπες 2006», ενός θεσμού με επίκεντρο το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου στη Μικρή Πρέσπα, που συμπληρώνει φέτος τα 17 του χρόνια.

Ενώ οι βομβαρδισμοί στη Μέση Ανατολή κουρελιάζουν την ειρήνη, οι διοργανωτές του Φεστιβάλ που θα αρχίσει στις 24 και θα ολοκληρωθεί στις 28 Αυγούστου τιμούν τον μεγάλο Έλληνα ποιητή. Γιατί η ποίηση ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς. «H Πρέσπα, που είναι σήμερα χαροποιός περιοχή, δεν παύει να είναι μια περιοχή μυρωμένη από τις λαβωματιές του Εμφυλίου. Ό,τι πετύχαμε εκεί οι πολιτικοί του νομού ξεπερνώντας τις αντιθέσεις μας, ό,τι πέτυχε ο ακριτικός λαός μας, είναι να εκπέμπει σαν φάρος στα ταραγμένα Βαλκάνια και στην Ευρώπη ένα μήνυμα ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά εκ των διοργανωτών ο βουλευτής Φλώρινας Γιώργος Λιάνης.

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στις 24 Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, με τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης χαρακτικών και σχεδίων του Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα που είναι αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον τίτλο «Από τη Σαπφώ στον Ελύτη», όπου θα πάρουν μέρος η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο Γιώργος Κουρουπός και ο Σπύρος Σακάς.

Στις 25 Αυγούστου στον ’γιο Αχίλλειο θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία σε δύο μέρη: στο πρώτο ο Ηλίας Ανδριόπουλος θα παρουσιάσει μαζί με την ορχήστρα και τη χορωδία της EPT το έργο του «Προσανατολισμοί» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη με τη Νένα Βενετσάνου. Στο δεύτερο μέρος η ’λκηστις Πρωτοψάλτη θα παρουσιάσει a cappela δύο τραγούδια από το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και τραγούδια από το ρεπερτόριό της.

Στις 26 Αυγούστου η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της EPT, η Χορωδία της EPT, ο Γιώργος Νταλάρας και ο ψάλτης Ανδρέας Κουλουμπής θα παρουσιάσουν το «’ξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη με αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα τραγουδήσει η Μαρία Δημητριάδη και το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπός, Δημήτρης Υφαντής).

Στις 27 Αυγούστου ο Γιώργος Νταλάρας θα δώσει συναυλία στο χωριό Κέλλη, που βρίσκεται σε ύψος 1.000 μέτρων, με θέμα τη νέα του δουλειά «Έρημα Χωριά» σε μουσική του Αλβανού συνθέτη Ντάσο Κούρτι. Ενώ τις εκδηλώσεις θα κλείσει στις 28 στο Λιμνοχώρι της Φλώρινας ο Κώστας Μακεδόνας με μια μεγάλη λαϊκή συναυλία.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα σημερινά ΝΕΑ φιλοξενούν συνέντευξη της ’ννας Νταλάρα , όπου μιλάει για το Μέγαρο Μουσικής και όχι μόνο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστούμε Γιάννη.B)

Πολύ ωραίες οι 20 ερωτήσεις από ΤΑ ΝΕΑ:

http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&...8603&m=N16&aa=1

Να κρατήσω την τελευταία:

Μετά τις «Αίθριες Νύχτες»;

Το καινούργιο πρόγραμμα του Μεγάρου με πιο σύνθετες παραγωγές και δύο περιοδείες του Γιώργου Νταλάρα, Ευρώπη, Λατινική Αμερική.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο ΤΙ-VO φωτογραφία του ζεύγους Νταλάρα-όπως θα' γραφε κι η EKOSTEL :lol: :lol: :lol: -από τη δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στον χτεσινό "Ταχυδρόμο" (5/8/06) υπάρχει ένα θέμα για τα "ελληνικά best seller" δηλαδή τις ταινίες με τα περισσότερα εισιτήρια, τους δίσκους και τα βιβλία με τις περισσότερες πωλήσεις, τις συναυλίες με τον περισσότερο κόσμο, τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, τους αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ με τα περισσότερα εισιτήρια.Ολα αυτά για τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα.

Τόσο στους δίσκους όσο και στις συναυλίες υπάρχουν χαρακτηριστικές αναφορές στον Γιώργο Νταλάρα όπου φιλοξενούνται και δηλώσεις του.

Τα παραθέτω ακριβώς όπως δημοσιεύονται:

ΔΙΣΚΟΙ

Στη δεκαετία του 1980 έχουν κυκλοφορήσει οι έξι από τους δέκα δίσκους με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, με πρώτο "Τα νησιώτικα" με τον Γιάννη Πάριο.Είναι η δεκαετία του λαϊκού τραγουδιού κατά την οποία η πειρατεία δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα τα νούμερα να ευημερούν.

"Αντίθετα, σήμερα, η πειρατεία δεν αφήνει περιθώριο για μεγάλες πωλήσεις" λέει ο μελετητής της ελληνικής μουσικής Πέτρος Δραγουμάνος.Όπερ και η σταδιακή αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ορίου απονομής χρυσού δίσκου, το οποίο έχει οριστεί σε 20.000 αντίτυπα από 50.000 που ήταν έως και το 1999.

Σήμερα, κατά τον κύριο Δραγουμάνο, τα ακούσματα που κυριαρχούν είναι η δυτικότροπη μουσική με προσαρμογή στο μπουζούκι, ενώ τη δεκαετία του 1990 κυριάρχησε το λαϊκό τραγούδι της πίστας.Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των βιβλίων, λόγοι ανταγωνισμού δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ως προς τη δημοσιοποίηση των πωλήσεων από τις δισκογραφικές εταιρείες.Αυτός είναι ενδεχομένως ο λόγος για τον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο Τop 10 "Ο δρόμος", δίσκος ορόσημο για το λαϊκό τραγούδι των Μίμμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Στο top 10 της ελληνικής μουσικής δεν περιλαμβάνονται ακόμη Ελληνες που έχουν κάνει διεθνή καριέρα, όπως η Νάνα Μουσχουρη, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ή ο Ντέμης Ρούσσος. "Οι πωλήσεις καθενός ξεπερνούν συνολικά τα 10 εκατομμύρια" παρατηρεί ο κ. Δραγουμάνος.Όμως απευθύνονται στη διαθνή αγορά, ξεπερνώντας τα όρια του ελληνικού top 10.

Η λίστα με τις πωλήσεις.

1."Tα νησιώτικα" Γιάννης Πάριος, 1982

800.000

2."Τα τραγούδια μου" Γιώργος Νταλάρας, 1983

700.000

3."Λάτιν" Γιώργος Νταλάρας, 1987

600.000

4.'50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι" Γιώργος Νταλάρας, 1975,

500.000

5.'' ¨Αξιον Εστί" Θεοδωράκης, Ελύτης, Μπιθικώτσης, 1964

500.000

6."Τραγούδι αισθηματικό" Γλυκερία, 1985

400.000

7."ΧΧΧ ενθύμιον" Νότης Σφακιανάκης, 1999

365.000

8."Κραυγή" ’ννα Βίσση, 2000

350.000

9."Με τη Γλυκερία στην όμορφη νύχτα" Γλυκερία, 1983,

350.000

10."Αφιερωμένο εξαιρετικά" Τα παιδιά από την Πάτρα, 1983

350.000

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για εισιτήρια συναυλιών, best seller είναι όσες γέμισαν το Ολυμπιακό στάδιο, πριν από τις μετατροπές για την ολυμπιάδα που μείωσαν τη ζωρητικότητά του.

"Πρωταθλητής" των μεγάλων συναυλιών είναι ο Γιώργος Νταλάρας που το 1983 σε δύο συνεχόμενες συναυλίες (29 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου) συγκέντρωσε 160.000 θεατές.

Λίγες μέρες πριν, τη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο ΟΑΚΑ παρακολούθησαν 75-80.000 θεατές.

Ο Γιώργος Νταλάρας ωστόσο πρωταγωνίστησε ή συμμετείχε και σε όλες τις sold out συναυλίες του ΟΑΚΑ που καθεμιά "μεταφράζεται" σε 75-80.000 θεατές:

στην αφιερωμένη στον Μάνο Λοϊζο (1984) στην οποια τραγούδησαν επίσης οι Αλεξίου, Γαλάνη, Παπακωνσταντίνου., Καλατζής,

στη συναυλία της ΕΜΣΕ (1986),

στην προσωπική με τα latin (1987) και

σε αυτή για τη Διεθνή Αμνηστία (1988) με τη συμετοχή και ξένων καλλιτεχνών όπως ο Sting.

Επίσης, δύο ξένα συγκροτήματα συγκέντρωσαν πάνω από 70.000 θεατές στο ΟΑΚΑ.Οι Pink Floyd το 1989 και οι Rolling Stonew το 1998.

Γιώργος Νταλάρας

"Μηδένισα το κοντέρ"

"Χαίρομαι γιαυτή τη διάκριση.Όπως και να το κάνουμε, το μπεστ σέλλερ είναι απόδειξη ότι το κοινό επιβραβεύει τις επιλογές σου.Και χαίρομαι ακόμη πιο πολύ γιατί αυτά τα "ρεκόρ" δεν ήταν αυτοσκοπός, αλλά αποτέλεσμα της προσωπικής μου διάθεσης, επιμονής και επιλογής, ένα αποτέλεσμα που αγκάλιασε το κοινό...

Όταν χτίζεις τέτοιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τον κόσμο, έχεις το δικαίωμα να πειραματίζεσαι και με άλλα είδη μουσικής και να κάνεις δουλειές λιγότερο "μπεστ σέλλινγκ" , αλλά το ίδιο πλατινένιες και λαμπερές για την ψυχή σου.Με αυτή την έννοια, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι δίσκοι είχαν στην προσωπική μου διαδρομή πολύ πιο σημαντική αξία από την πλατίνα των πωλήσεών τους.Το ίδιο και οι δύο συναυλίες των 160.000 θεατών το 1983 στο Ολυμπιακό στάδιο- τα επόμενα χρόνια έγιναν άλλες δύο με αντίστοιχο αριθμό θεατών.Αυτές οι οριακές στιγμές μαζί με τη διάρκεια της σχέσης μου με το κοινό μού δίνουν το δικαίωμα να μην έχω πια το άγχος του "ρεκόρ".Σαν να ξεκαθάρισα τους λογαριασμούς μου με την έννοια της επιτυχίας και μηδένισα το κοντέρ.Τα 'κατοστάρια", για μένα είναι υπόθεση περασμένων εποχών.Τώρα, καλλιτεχνικά, ζω την εποχή των μεγάλων αποστάσεων.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jimi σε ευχαριστούμε για την μεταφορά του κειμένου! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πράγματι, πάρα πολύ ενδιαφέρον, από πολλές πλευρές, δημοσίευμα. Σε ευχαριστούμε Jimi που έκανες τον κόπο να το ανεβάσεις στο φόρουμ.

Θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις και να θέσω κάποια ερωτήματα:

-Είναι πάρα πολύ θετικό ότι από τους 10 δίσκους με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, οι 8 αφορούν το καλό ελληνικό τραγούδι! Και οι 3 στους 10 είναι του Νταλάρα! Ο μοναδικός με 3 συμμετοχές!

-Μου προκαλεί εντύπωση και με στενοχωρεί ότι στη δεκάδα δεν υπάρχουν εξαιρετικοί δίσκοι των μεγάλων συνθετών μας(εκτός φυσικά του Θεοδωράκη) αλλά κι άλλων σημαντικών ερμηνευτών της γενιάς του Νταλάρα. Εγώ, για παράδειγμα, περίμενα ότι θα ήταν και η Αλεξίου μέσα στη λίστα...

-Που είναι ρε παιδιά ο "μύθος Καζαντζίδης" ;! Και μάλιστα να αναφερθώ σε δουλειές σταθμούς, από την ίδια-για παράδειγμα- εταιρεία με τον Νταλάρα(ΜΙΝΩΣ), όπως το "ΥΠΑΡΧΩ"(1975) και "Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ"(1987) που, κυριολεκτικά, έγινε χαμός όταν κυκλοφόρησαν! Δεν είναι περίεργο;

-Αν "αφαιρέσουμε" τους δίσκους των Σφακιανάκη - Βίσση, που-κατά την προσωπική μου εκτίμηση και ιδεολογική θέση ανήκουν στην εποχή της "νεοελληνικής μετάλλαξης"- προσέξτε ποια ονόματα είναι στη δεκάδα : Θεοδωράκης, Μπιθικώτσης, Νταλάρας, Πάριος, Γλυκερία και Παιδιά απ' την Πάτρα.

-Και μια τελευταία παρατήρηση : "αφαιρώντας" πάλι τους δίσκους των Σφακιανάκη - Βίσση, παρατηρώ ότι από τους υπόλοιπους 8, οι 5, δηλαδή παραπάνω από τους μισούς αφορούν-με εξαίρεση το φαινόμενο των λάτιν του Νταλάρα- παλαιά(δημοτικά-νησιώτικα-σμυρνέϊκα, ρεμπέτικα, λαϊκά), τραγούδια κι όχι τραγούδια νέου ρεπερτορίου(έστω από το '70 και μετά). Θέλω να σημειώσω, δηλαδή, με ότι αυτό συνεπάγεται, ότι όλοι αυτοί οι μεγάλοι ερμηνευτές, τις τεράστιες πωλήσεις δεν τις έκαναν με τραγούδια του προσωπικού τους ρεπερτορίου. Εξαίρεση, φυσικά, αποτελεί ο Θεοδωράκης με το "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ", άρα, μόνο οι Νταλάρας - Γλυκερία, πέρασαν στη δεκάδα με δίσκους τους όπου περιλαμβάνουν τραγούδια του προσωπικού ρεπερτορίου τους. Νομίζω χρειάζεται προσοχή αυτό το τελευταίο, για να βγουν τα σωστά και, πολλαπλά χρήσιμα, συμπεράσματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των βιβλίων, λόγοι ανταγωνισμού δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια ως προς τη δημοσιοποίηση των πωλήσεων από τις δισκογραφικές εταιρείες.Αυτός είναι ενδεχομένως ο λόγος για τον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο Τop 10 "Ο δρόμος", δίσκος ορόσημο για το λαϊκό τραγούδι των Μίμμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Αυτή η παράγραφος Τάσο τα λέει ΟΛΑ!

Έτσι εξηγείται η απουσία του Καζαντζίδη, του Πουλόπουλου, του Χατζιδάκι (σκέψου ότι "Το χαμόγελο της Τζοκόντας" είναι συνεχώς μέσα στο top 50), του "Ρεσιτάλ" (Χατζή - Μαρινέλλας που έχει περάσει τις 500.000 πωλήσεις , το αναφέρει ο Λάμπρος Λιάβας) και τόσων άλλων...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κώστα τη διάβασα κι εγώ τη συγκεκριμένη παράγραφο και συμφωνώ με όσα έγραψες, εξάλλου έκανα τις παρατηρήσεις κι έθεσα τα ερωτήματα, για να γίνει, αφενός, συζήτηση, κι, αφετέρου να κατατεθούν, επ' ευκαιρία, κι άλλα στοιχεία.

Όμως, βρε Κώστα μου, εξακολουθεί να μου φαίνεται περίεργο! Σχετικά με τον Καζαντζίδη, για παράδειγμα, το "ΥΠΑΡΧΩ"(1975) το ξέρουν και οι...πέτρες! Δεν πούλησε; Με το "ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ"(1987), την επάνοδο δηλαδή του Καζαντζίδη στη δισκογραφία, έγινε χαμός! Τι συνέβηκε; Δεν πούλησε όσο ο Νταλάρας; ή η ΜΙΝΩΣ(στην προκειμένη περίπτωση η ίδια εταιρεία και για τον Νταλάρα και για τον Καζαντζίδη) έδωσε στοιχεία για τις πωλήσεις των δίσκων του Νταλάρα κι όχι για του Καζαντζίδη ; Το ίδιο και με την Αλεξίου(ήταν την εποχή αυτή στη ΜΙΝΩΣ), δηλαδή, έκανε πωλήσεις αντίστοιχες με του Νταλάρα και η εταιρεία δεν δίνει στοιχεία για τους δικούς της δίσκους; Περίεργο μου φαίνεται...

Τελικά, η συκγεκριμένη λίστα των 10 πιο εμπορικών δίσκων στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, δεν αντικατοπτρίζει, καθόλου, την πραγματικότητα;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Τελικά, η συκγεκριμένη λίστα των 10 πιο εμπορικών δίσκων στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, δεν αντικατοπτρίζει, καθόλου, την πραγματικότητα;

Κατά τη γνώμη μου, αντικατοπτρίζει ΕΝΑ μέρος της πραγματικότητας! Αλλά σίγουρα υπάρχει και η...άλλη όψη B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αγαπητέ Κώστα, η Ekostel θα έλεγε -όντως- φωτογραφία του ζεύγους Νταλάρα, από την δεξίωση στο Προεδρικό. Μόνο που η Ekostel το Tivo δεν το πήρε. :music: Παραχαλάρωσα στις διακοπές, μου φαίνεται... :music:

Καλώς σας βρίσκω και πάλι! B)

Και στο ΘΕΜΑ της Κυριακής, υπάρχει αφιέρωμα στον Λίβανο. Υπάρχουν κατατιθεμένες απόψεις αρκετών σημαντικών. Και του Γ.Νταλάρα. Μόλις έχω το κείμενο θα φροντίσω για την μεταφορά του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το νέο τεύχος του περιοδικού ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ εκτός από τα πολύ ενδιαφέροντα, όπως πάντα, άρθρα του φιλοξενεί ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα για τα 15 χρόνια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στα Μακρήσια Ολυμπίας.Υπάρχει εκτενέστατο φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις.Μεταξύ των φωτογραφιών και μία με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Κώστα Γαβρά, τον στιχουργό και ψυχή των εκδηλώσεων Γιάννη Τζουανόπουλο και τον πρώην δήμαρχο Πύργου Γιώργο Δημητρακόπουλο.

Στο βιβλίο του Χρήστου Χαλαζία

"Μίκης Θεοδωράκης-’ξιος Εστί και οι "διανοούμενοι""

υπάρχει φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Νταλάρα την Φαραντούρη και τον Μητσιά από τις συναυλίες στο Καραισκάκη τον Οκτώβρη του 1974.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο ένθετο του Επενδυτή, ''Εργα & ημέρες'', κριτική του Γ.Μητράκη για το cd ''Ερημα χωριά''. Εν γένει, πρόκειται για θετική κριτική, αλλά με απωθεί-προσωπικά- ο ''στεγνός'' (σχεδόν αδιάφορος) τρόπος γραφής του Μητράκη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επειδή πρέπει να κρατάμε τις υποσχέσεις μας, μεταφέρω την άποψη που διατύπωσε ο Γ.Νταλάρας για το θέμα του Λιβάνου, στην εφημερίδα ''ΘΕΜΑ''(Κυριακή 6-8-2006):

Τους πολέμους τους κάνουν οι μεγάλες εταιρείες

Η φρίκη και η αγριότητα αυτού του πολέμου αποδεικνύουν για μια φορά ακόμη ότι στις σύγχρονες ''πολιτισμένες'' κοινωνίες οι πόλεμοι δεν έχουν βασικές αιτίες τους ίδιους τους ανθρώπους και τις διαφορές τους, ούτε καν τους φανατισμούς, εθνικούς ή θρησκευτικούς. Αυτά είναι τα προσχήματα, ενώ πραγματικά τους πολέμους τους κάνουν οι μεγάλες εταιρείες. Αυτές τους οργανώνουν, αυτές τους αρχίζουν και αυτές τους ολοκληρώνουν. Είναι υπεύθυνες για όλες τις θηριωδίες και διπλά υπεύθυνες όταν υποκριτικά κατευθύνουν τους πολιτικούς τους υπαλλήλους να ανησυχούν δήθεν για την ''κατάσταση του λιβανέζικου λαού'' ή κάθε λαού, κατά περίπτωση, που αποφασίζουν να ισοπεδώσουν. Αυτές οι παράνομες παρεμβάσεις της υπερδύναμης είναι ισοδύναμες με εγκλήματα πολέμου που είχαμε την ελπίδα ότι τερματίστηκαν πολλά χρόνια πριν. Και δυστυχώς τα βλέπουμε να επαναλαμβάνονται με αφελείς δικαιολογίες ''περί προστασίας της διεθνούς ειρήνης'', την ώρα που ο άμαχος πληθυσμός βομβαρδίζεται και ολόκληρες πόλεις υποχωρούν μέσα στις φλόγες και τα ερείπια. Και αυτό είναι ντροπή και αίσχος για όλους μας. Ο μοναδικός αντίλογος για μένα είναι οι μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις και η μαζική διαμαρτυρία. Η απάθεια μας κάνει συνένοχους σε αυτή τη φρίκη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ελίνα σε ευχαριστούμε!

Ας κρατήσουμε αυτό : "Ο μοναδικός αντίλογος για μένα είναι οι μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις και η μαζική διαμαρτυρία".

Θετικά αναφέρεται το "ΒΗΜΑ" της περασμένης Κυριακής(20/8/2006), στη σελίδα "ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ" του ένθετου "ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΗΜΑ"(σελ. 10) - που επιμελούνται οι ’ννα Βλαβιανού και Κατερίνα Λυμπεροπούλου - στη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα σε χωριό της Φλώρινας στις 27/8.

Συγκεκριμένα στη στήλη "άσπρο - μαύρο", "άσπρο" είναι το σχόλιο για τον Νταλάρα και γράφει το εξής :

"..."άσπρο"... στον Γιώργο Νταλάρα που, αν και μαθημένος να τραγουδάει σε πολυπληθή ακροατήρια, θα δώσει συναυλία σε ένα απομακρυσμένο χωριό λίγων κατοίκων, στο χωριό Κέλλη της Φλώρινας, στις 27 Αυγούστου, παρουσιάζοντας τη νέα του δισκογραφική δουλειά "Έρημα χωριά" σε μουσική του Αλβανού συνθέτη Ντάσο Κούρτι".

Υ.Γ.

Ελίνα, αν μπορείς, μετέφερέ μας, στο σχετικό τόπικ, την κριτική του Μητράκη για τα "Έρημα χώρια", που δημοσιεύτηκε στον "Επενδυτή".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η κριτικη του Γ.Μητρακη για τα ''Ερημα χωρια''-ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ ΤΑ ''ΕΡΗΜΑ ΧΩΡΙΑ''- Οσοι πιστεψαν οτι οι διεθνεις ισορροπιες μετα τον Β'Παγκοσμιο Πολεμο και στη διαρκεια του Ψυχρου πολεμου θα κρατουσαν για παντα διαψευστηκαν απο τις μετα το 1990 εξελιξεις,οι οποιες ακομη δεν εχουν ολοκληρωθει.Οι διεργασιες συνεχιζονται ακομη και σημερα που τα φωτα της δημοσιοτητας ειναι σβηστα και οι τηλεοπτικες καμερες ειναι στραμμενες σε αλλες ''καυτες'' περιοχες του πλανητη,οπως τις τελευταιες εβδομαδες στη Μ.Ανατολη.Οι Ελληνες βιωσαν αυτες τις αλλαγες-μεταξυ αλλων-υποδεχομενοι μεγαλο αριθμο οικονομικων μεταναστων κυριως απο την Αλβανια.Οι ανθρωποι αυτοι για αρκετα χρονια εμπαιναν στην Ελλαδα λαθραια.Ζουσαν και δουλευαν λαθραια,αφηνοντας πισω την αθλιοτητα μιας πατριδας που αγαπησαν,αλλα δεν τους αγαπησε,και αναζητωντας μια καλυτερη ζωη σε μια πατριδα μητρια,που επισης δεν τους αγαπησε.Πριν απο δυο χρονια ο Μανωλης Λιδακης τραγουδησε το ''Να σ'αγαπω κοσμε'' του Δημητρη Παπαδοπουλου και της Ιωαννας Αντωνοπουλου,εκφραζοντας ακριβως την ψυχοσυνθεση αυτων των ανθρωπων.Ολο αυτο το σκηνικο κινειται ακομη και σημερα στο περιθωριο της ψυχολογικης ζωης των νεοελληνων.Σε σημαντικο βαθμο αποτελει απλως ειδηση στα δελτια της τηλεορασης,οταν για καποιο λογο θεματα που απτονται των μεταναστων βγαινουν στην επιφανεια.Στη χειροτερη περιπτωση η καταγραφη και η αναλυση της υποθεσης αφηνεται στους συγγραφεις και στους σκηνοθετες των τηλεοπτικων σειρων,οι οποιοι τοκιζουν το κεφαλαιο τους,αναδεικνυοντας και εξιδανικευοντας την πραγματικοτητα προς χαριν της τηλεθεασης. -ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΝΤΑΣΟ ΚΟΥΡΤΙ-Στο πλαισιο αυτο ο δισκος ''Ερημα χωρια'',με τραγουδια του Αλβανου ακορτεονιστα Ντασο Κουρτι και βασικο ερμηνευτη τον Γιωργο Νταλαρα, που κυκλοφορησε στις αρχες του καλοκαιριου,εχει εξ ορισμου ενδιαφερον.Περιεχει τραγουδια απο την παραδοση,αλλα και τη συγχρονη πραγματικοτητα ενος δημιουργου ο οποιος γεννηθηκε και μεγαλωσε στην Αλβανια,''περασε''απο τις γνωστες διοδους στην Ελλαδα και τα αρκετα τελευταια χρονια ζει και εργαζεται στη χωρα μας.Προκειτα για κομματια με ηπειρωτικο χρωμα,αφου,περα απο τα εθνικα συνορα που καθορισαν οι διεθνεις συνθηκες, οι περιοχες της ελληνικης και της Βορειας Ηπειρου εχουν κοινη μουσικη παραδοση.Η αγρια-μαλλον αφιλοξενη μορφολογια του εδαφους επηρεασε-και εξακολουθει να επηρεαζει-τοσο την ψυχοσυνθεση οσο και τον τροπο ζωης και σκεψης των ανθρωπων.Οπως εχει κανει στο παρελθον ο Γκοραν Μπρεγκοβιτς-με τον οποιο αυτη την περιοδο ετοιμαζει δισκο ο Γιωργος Νταλαρας-,ο Κουρτι διασκευαζει και παραδοσιακα τραγουδια της πατριδας του.Μονο που το δικο του μελωδικο και ηχητικο κλιμα ειναι ασπρομαυρο και εσωστρεφες,σε αντιθεση με του Μπρεγκοβιτς που ειναι πολυχρωμο και εξωστρεφες.Ο Κουρτι μεταφερει στο πενταγραμμο τον καημο και την ελπιδα ενος ανθρωπου για τον οποιο ο ξεριζωμος και η μεταναστευση δεν αποτελουν θεωρητικα σχηματα,αλλα βιωματα.Τους στιχους των τραγουδιων εγραψαν ο Ηλιας Κατσουλης,η Αγαθη Δημητρουκα,η Σμαρω Παπαδοπουλου και η Λιζετα Καλημερη,οι οποιοι προσπαθησαν να αποδωσουν το ιδιο πνευμα.Η μεταναστευση,το ζητημα των συνορων-το οποιο διαπαραγματευθηκε πολυ εγκαιρα το 1991 ο Θοδωρος Αγγελοπουλος στην ταινια ''Το μετεωρο βημα του πελαργου''- και η περιπετεια ενος ανθρωπινου βιου κυριαρχουν στη θεματολογια των τραγουδιων.Ειδικοτερα τα συνορα,που για πολλους απο εμας αποτελουν απλως μια γραμμη στον χαρτη,για καποιους πολυ κοντινους μας ανθρωπους εκφραζουν τα σιδερα μιας φυλακης σωματων,ψυχων,συναισθηματων και επιθυμιων.Στον ηχο των τραγουδιων κυριαρχει το ακορτεον του συνθετη,ενω σε αυτον τον επι της ουσιας πολυσυμμετοχικο δισκο τραγουδουν ακομη η σπουδαια Ελενη Βιταλη,ο-πρωην Πυξ Λαξ- Μπαμπης Στοκας και οι απο την Αλβανια προερχομενοι Αρτιολα Τοσκα,Φατος Σελμαν.Βαλπονα Μεμα.Τα ''Ερημα χωρια'' προσφερονται για πολλαπλη ακροαση αν και μαλλον δεν εχουν τα φοντα να δημιουργησουν ραδιοφωνικα σουξε.Αυτο-βεβαια- ειναι ενα τεχνικο στοιχειο,το οποιο αφορα πιθανως το περιφημο music control ή το λογιστηριο της εκδιδουσας τον δισκο εταιρειας,αλλα οχι την ουσια ενος δισκου που εχει-ή τουλαχιστον προσπαθει- να πει πραγματα που μας αφορουν. ΥΓ.Αρκετα αποστεωμενη θα ελεγα η κριτικη του.Δεν αξιζει σε αυτον τον δισκο-ποσο μαλλον σε αυτον τον καλλιτεχνη!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ,Νανά για την ωραία πρωτοβουλία της παράθεσης της κριτικής Μητράκη. Χαίρομαι που τα νέα παιδιά του forum έχουν και πάθος και μεράκι και συγκρότηση.

Και μετά τα ''σοβαρά'' έντυπα να περάσουμε και στο περιοδικό που ακούει στο όνομα ''Ciao''. Εσωκλείει μια φωτογραφία του ζεύγους Νταλάρα (Κώστα, μάλλον έχω κάνει σχολή με αυτήν την έκφραση :) ), από την συναυλία του Πάριου στην Πάρο(11-8-2006). Η φωτογραφία δεν σχετίζεται με ρεπορτάζ για την συναυλία, αλλά με άσχετο ρεπορτάζ. ’λλωστε τα συγκεκριμένα περιοδικά μας έχουν συνηθίσει άλλα να εννοούν, άλλα να φαντάζονται και αλλιώς να είναι η πραγματικότητα.

Το τελευταίο ως σχόλιο, για να μην ξεχνιόμαστε... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νανά σε ευχαριστώ πολύ!

Πράγματι, η κριτική του Μητράκη στον "Επενδυτή" είναι "ψυχρή", αλλά θετική. Νομίζω ότι είναι λίγο καλύτερο το κλίμα στην κριτική του που δημοσιεύεται στο περασμένο τεύχος(του Ιούλη) του "ΔΙΦΩΝΟΥ". Την έχω ανεβάσει στο σχετικό τόπικ.

Ελίνα δεν σου ξεφεύγει, κυριολεκτικά, τίποτα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μίλησα με μια φίλη μου στο τηλέφωνο και μου είπε ότι στις ειδήσεις της ΕΤ-3 είπαν ότι ο Νταλάρας βρήκε ένα σκοτωμένο αρκουδάκι στο δόμο, το μάζεψε με το αμάξι και το πήγε στο νοσοκομείο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την συνέντευξη στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" της προηγούμενης Κυριακής 27/8 δεν βλέπω ν' αναφέρεται εδώ.Μεταξύ άλλων ο Γιώργος ανέφερε ότι ετοιμάζει περιοδείες σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική καθώς και μικρή έκπληξη για εδώ,για την οποία αρνήθηκε να πεί περισσότερες λεπτομέρειες.

-John

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτή την έκπληξη μας την είχε αναφέρει και στο Βύρωνα... ’ντε, να μάθουμε κι εμείς περί τίνος πρόκειται! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...