ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ρεμπέτικα της Κατοχής

47 posts in this topic

Από www.politis-news.com

Ρεμπέτικα της Κατοχής

Γιώργος Νταλάρας

1980

****

Ήδη ο Γιώργος Νταλάρας με το δίσκο "50 χρόνια Ρεμπέτικο" που εντελώς ανυποψίαστα και "προφητικά" κυκλοφόρησε το 1975, έκανε μία από τις σημαντικότερες τομές στην ελληνική δισκογραφία. Έβαλε τον πρώτο σπόρο, για ν' ανθίσει το ενδιαφέρον για αυτή την κατηγορία των λαϊκών τραγουδιών, που σήμερα πια όλοι οι έλληνες γνωρίζουν και αποδέχονται. Το περιθωριοποιημένο και εν πολλοίς επιβεβλημένα παρεξηγημένο από τις διάφορες εξουσίες αυτό τραγούδι, έχει πλέον αποκατασταθεί και συνεχώς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δεκάδες αρθρογραφήματα και μελέτες για το φαινόμενο αυτό. Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Κώστας Χατζηδούλης (επιλογή τραγουδιών), πάλι πρωτοπόροι, έρχονται το 1980 να μας συστήσουν μία ομάδα απαγορευμένων τραγουδιών υπό τον τίτλο "Ρεμπέτικα της Κατοχής". Και ήταν βεβαίως τα τραγούδια που γράφτηκαν από τους ρεμπέτες και αφορούσαν την ελληνική αντίσταση κατά της Ιταλικής και Γερμανικής κατοχής του '40. Πέραν του γεγονότος ότι τα τραγούδια αυτά ήταν πολύ μεγάλες συνθετικές δημιουργίες, συνέβαλαν ώστε να αρθεί σε μεγάλο βαθμό η παρεξηγημένη άποψη που επικρατούσε τότε, ότι οι ρεμπέτες ήταν άνθρωποι του "υποκόσμου" που δεν είχαν άλλες ευαισθησίες. Στην πορεία του χρόνου, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν λαϊκά στοιχεία -και έτσι ένιωθαν-με όλα τα καλά και τα κακά τους. Όπως άλλωστε η πλειοψηφία του λαού. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Εν ολίγοις συνέχιζαν τη μεγάλη παράδοση του ελληνικού τραγουδιού, που ήθελε τους δημιουργούς του να μην αισθάνονται κάτι το ιδιαίτερο. Αλλά ότι μέσα στην καθημερινότητα τους παίζουν και το μπουζουκάκι τους, για να ξεχνιούνται τα βάσανα και οι πίκρες. Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνευτικά είναι άψογος, όπως πολύ καλή είναι και η επιμέλεια της ορχήστρας και η ενορχήστρωση από τον ίδιον. Στο δίσκο συμμετείχε και ο Μιχάλης Γενίτσαρης. Τα τραγούδια αγαπήθηκαν αμέσως και άνοιξε πλέον ο δρόμος για την ανακάλυψη από νέα παιδιά του Ρεμπέτικου.

ΠΟΛΙΤΗΣ:30/01/2005 Σελ.: 5

Κωδ. άρθρου: 519738

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τον άκουγα αυτόν τον καιρό τον δίσκο και είπα να τον ανεβάσω στην κατάταξη και να μας τον θυμίσω για λίγο..:music::music::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπό τη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο Μusiccorner:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

«ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» (MINOS MSM 391)

Πέντε χρόνια μετά το άκρως επιτυχημένο διπλό άλμπουμ «50 χρόνια ρεμπέτικο τραγούδι» (με περισσότερες από 300.000 πωλήσεις), το 1980 ο Γιώργος Νταλάρας αποφασίζει να κάνει άλλη μια «βουτιά» στον τόσο πλούσιο «βυθό» αυτής της κατηγορίας της λαϊκής μουσικής μας. Τούτη τη φορά όμως φέρνει στην επιφάνεια τα τραγούδια μιας άκρως ταραγμένης εποχής για την πατρίδα μας, που ξεκινά από την Κατοχή και φτάνει στον Εμφύλιο. Κάποια από αυτά δεν πέρασαν ποτέ τη μέγγενη της λογοκρισίας και δεν ηχογραφήθηκαν ποτέ, παρά μόνο 35 και πλέον χρόνια μετά το τέλος της τόσο οδυνηρής δοκιμασίας για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ένα από τα πολλά σημειώματα που υπάρχουν στο πολυσέλιδο ένθετο του άλμπουμ, ο ερευνητής και μελετητής του ρεμπέτικου τραγουδιού Κώστας Χατζηδουλής πρότεινε το 1975 στον Νταλάρα να ερμηνεύσει αυτά τα κομμάτια και το 1976 του έδωσε 25 από εκείνα που κατάφερε να συλλέξει μέσα από την έρευνά του. Το Μάιο του 1977 ο τραγουδιστής τα πρωτοπαρουσίασε σε μια συναυλία στην Καλλιθέα έχοντας στο πλάι του τους ίδιους τους δημιουργούς (Μιχάλης Γενίτσαρης, Οδυσσέας Μοσχονάς κ.α.) και το φθινόπωρο του 1980 μπήκε στο στούντιο για να τα ηχογραφήσει.

Και τότε όμως δεν έλειψαν τα εμπόδια. Η εταιρεία δεν πολυενδιαφερόταν γι' αυτά τα τραγούδια και η όλη στάση της ανάγκασε τον Νταλάρα να της απαγορεύσει να προβάλλει τους δίσκους του στα διαφημιστικά προγράμματά της. Στο συνοδευτικό βιβλιαράκι που υπάρχει στο «Μουσικό κουτί» που κυκλοφόρησε το 1997 στην ενότητα για τα ρεμπέτικα με τον τίτλο «Όταν ο χρόνος μετράει αλλιώς», ο Κώστας Χατζηδουλής εξιστορεί λεπτομερώς τα παρασκήνια αυτής της δουλειάς και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όταν ο ίδιος πρότεινε στην εταιρεία ένα ένθετο που είχε φτιάξει με σπάνιο φωτογραφικό και έντυπο υλικό της εποχής από το προσωπικό του αρχείο, η απάντηση ήταν: «Βιβλίο θα κάνουμε ή δίσκο»;

Αρχικά, τα τραγούδια που επρόκειτο να ηχογραφηθούν ήταν 16, αλλά εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου στις πλευρές του δίσκου περιορίστηκαν στα 10 και τελικώς έγιναν 12, αφού ο Νταλάρας θέλησε επιπλέον να συμπεριλάβει το «Κάποια μάνα αναστενάζει» και ο Χατζηδουλής του πρότεινε να πει και το «Κάνε λιγάκι υπομονή», όπως κι έγινε. Στο εσώφυλλο αναφέρεται ότι η ηχογράφηση έγινε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1980, όμως ο Χατζηδουλής στην αφήγησή του στην έκδοση που αναφέραμε παραπάνω επισημαίνει ότι ο Νταλάρας μπήκε στο στούντιο στις 22 Οκτωβρίου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 1980 και χωρίς απολύτως καμία διαφήμιση πούλησε περισσότερα από 50.000 αντίτυπα! Το να μιλήσουμε για την ερμηνεία του τραγουδιστή είναι εντελώς περιττό και θα πούμε μόνον ότι ακούστηκαν πολύ τα «Σαλταδόρος (Θα σαλτάρω-θα σαλτάρω)», «Κάνε λιγάκι υπομονή» και «Χαϊδάρι», το οποίο μελοποίησε εκ νέου ο Στέλιος Βαμβακάρης καθώς κανείς δε θυμόταν τη μουσική που είχε γράψει ο πατέρας του Μάρκος. Στις δεύτερες φωνές η Γλυκερία και ο Δημήτρης Κοντογιάννης.

Το άλμπουμ αποτελεί κυριολεκτικά ντοκουμέντο, καθώς πέρα από ορισμένα τραγούδια που είδαν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας υπάρχει και το πολυσέλιδο ένθετο με σπάνιο υλικό του Κώστα Χατζηδουλή από εφημερίδες, φωτογραφίες, σκίτσα και πολλά άλλα μιας εξαιρετικά ταραγμένης κι επώδυνης εποχής για την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν αφηγήσεις των δημιουργών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγραψαν τα τραγούδια, οι στίχοι όλων των κομματιών και σημειώσεις για το πότε γράφτηκε το καθένα. Στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα ζωγραφικό πορτραίτο του Γιώργου Νταλάρα φτιαγμένο από τον Σπύρο Καραχρήστο.

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο ίδιος ο Νταλάρας μαζί με τους μουσικούς που παίζουν στο δίσκο.

Τα τραγούδια του δίσκου

1) Σαλταδόρος (Μ. Γενίτσαρη)

2) Επιδρομή στον Πειραιά (Μ. Γενίτσαρη)

3) Να 'ναι γλυκό το βόλι (Δ. Γκόγκου-Μπαγιαντέρα)

4) Μαυραγορίτες (Μ. Γενίτσαρη)

5) Χαϊδάρι (Μ. και Στ. Βαμβακάρη)

6) Ένας λεβέντης έσβησε (Ν. Μάθεση-Μ. Χιώτη-Μ. Γενίτσαρη)

7) Κάνε λιγάκι υπομονή (Β. Τσιτσάνη)

8) Στέλιος Καρδάρας (Μ. Γενίτσαρη)

9) Αδερφός τον αδερφό (Οδ. Μοσχονά)

10) Χτίζουν και γκρεμίζουν κάστρα (Β. Τσιτσάνη)

11) Κάποια μάνα αναστενάζει (Μπ. Μπακάλη-Β. Τσιτσάνη)

12) Της κοινωνίας η διαφορά (Β. Τσιτσάνη)

http://www.musiccorner.gr/extras/record/index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

«ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» (MINOS MSM 391)

Θάνο, έδωσες το ερέθισμα και απο το πρώι αυτά ακούω! Το έχω σπάσει λέμε!!!

B)B);)B)

Share this post


Link to post
Share on other sites
E, μ'αρέσει να "ερεθίζω" , τι να κάνουμε... B)B);)

Καλά, καλά... θα σε δώ αύριο... B);)B)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

«ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ» (MINOS MSM 391)

Στο οπισθόφυλλο υπάρχει ένα ζωγραφικό πορτραίτο του Γιώργου Νταλάρα φτιαγμένο από τον Σπύρο Καραχρήστο.

Καλησπέρα παιδιά εδω aldert..

Σχετικά με το ζωγραφικό πορτραίτο στο οπισθόφυλλο του δίσκου, παρατηρώ οτι στην μεταβαση του δίσκου σε CD δυστυχώς αυτό δεν μπήκε ποτε!

-Αρχικά είχα στα χέρια μου την έκδοση σε cd και αργότερα "ψάχνωντας" βρήκα την αντίστοιχή του lp (με το σωστό οπισθόφυλλο!) Πιστεύω ότι το πορτραίτο αυτό του δίσκου είναι όπως και το υπόλοιπο ένθετο του δίσκου αναπασπαστο κομμάτι του δίσκου-το ίδιο φαινόμενο δυστυχώς παρατηρω και σε αλλους τίτλους του αγαπημένου μας καλλιτέχνη-

Ερώτηση: 1)όποιος έχει τον δίσκο [lp] των "Ρεμπετικων της κατοχής"πριν τον αριθμό καταλόγου (ΜSM 391) βλέπω την λέξη DAL-.Ωραία ως εδώ θα μου πείτε δίσκος του Νταλάρα είναι.Παρατήρησα όμως και την ίδια λέξη [DAL-] στον αριθμό καταλόγου και αλλου [LP] δίσκου "Δήμητρα Γαλάνη-Εικόνες_ DAL-MSM 362" Υποδυκνύει κάτι η ομοιότητα αυτή;Ή απλά είναι τυπογραφικό:

2)Γιατί άραγε δεν κάνουμε ενα topic σκαννάροντας τα εξωφυλλα-εσωφυλλα κτλ. των πρώτων εκδόσεων των lp του Νταλαρα όπως αντίστοιχα έχουμε και με τα εξωφυλλα των CD'S

(Προτίθεμαι να κάνω μια αρχή με όσα lp έχω,απλα αν θέλετε εξηγήστε μου το τρόπο της αποστολής εικόνων..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό το θυμόσασταν;

Μου το θύμισε πριν από λίγο στην εκπομπή του στο Β'πρόγραμμα ο Γιώργος Τσάμπρας.

Το τραγούδι του Μπαγιαντέρα "Το καντήλι του βουνού" ("Στη σκλαβωμένη Ελλάδα μας") που ακούγεται στις παραστάσεις "Σαν τραγούδι μαγεμένο" επρόκειτο να ηχογραφηθεί για το δίσκο "Ρεμπέτικα της Κατοχής". Η λογοκρισία της εποχής όμως και μάλιστα εν έτει 1980 έδωσε την έγκρισή της για την κυκλοφορία του τραγουδιού με την προυπόθεση να μην συμπεριληφθούν οι λέξεις ΕΑΜ και ΕΛΑΣ... :D:razz::razz:

Φυσικά το τραγούδι δεν ηχογραφήθηκε ποτέ...

Μεταφέρω τις σελίδες οι οποίες αναφέρονται σ'αυτή την ιστορία από το βιβλιαράκι που βρίσκεται στο cd με τα Ρεμπέτικα μέσα στο "Μουσικό κουτί".Στην πρώτη σελίδα ο Κώστας Χατζηδουλής αφηγείται στον Γιώργο Τσάμπρα.

0002-27.jpg

0001-40.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

spacer.gif Γιώργος Νταλάρας. «Στη φυλακή θα λιώσω» (ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ)

Υπογράφει: Βαγγέλης Αρναουτάκης

23/09/2011

http://www.ogdoo.gr/...=1046&Itemid=43

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξαιρετικό ντοκουμέντο!!!!! :wow::music: :music: :music:

Μήπως ξέρουμε αν θα δημοσιευτεί στο όγδοο και το τραγούδι "Οι λαδάδες";; :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα δούμε....Ένα, ένα....Όλα μαζί τα θες ανυπόμονε...

Μέχρι στιγμής μπορώ να σε ικανοποιήσω μ'ένα Γενίτσαρη... :whistling2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ντοκουμεντάρα,πραγματικά! :majesty:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στη φυλακή θα λιώσουμε για αυτά τα ακυκλοφόρητα...

Μου αρέσει πολύ ο ήχος της ηχογράφησης - γενικά της συγκεκριμένης παραγωγής - "καθαρή", χωρίς μπουκώματα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστούμε πολυ για το δωρο αυτο!!Να εισαστε καλα και συνεχιστε με τετοια ωραία!! :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρόνια το περιμέναμε, χρόνια το ζητούσαμε

και λέγαμε πως κάποτε, κάπου θα βρεθεί...

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο Θανάση.Εξαιρετικό ντοκουμέντο.Χιλιάδες ευχαριστούμε :walkman: :walkman: :walkman: :walkman: :D :D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...