Sign in to follow this  
Followers 0
kostasp

Τα Διαμάντια είναι παντοτινά

82 posts in this topic

Kαλά τω΄ρα τι μου κάνετε πρωί πρωί με τον Νταλαρα να ασχολούμαι !!![ άλλο που δεν θέλω ]. Λοιπόν η περίπτωση με τα αδικημένα του Νταλάρα είναι μια υπόθεση που με διαλύει. Συμφωνώ με τα περισότερα που λέτε παραπάνω [ Mακρινές Θάλασσες αριστούργημα, το Όλα μοιάζουν Μαγικά επίσης καλό, το Αχ τι άδικο Λατρεμένο και άλλα ] αλλά εγώ θα σας πω για το δικό μου κόλημα. Στο ΄΄Σεργιάνι στο κόσμο΄΄ λέει ένα τραγούδι με την Λαβίνα τον ΄΄Σκλάβο΄΄ σε κάποιο σημείο του τραγουδιού ΄μπαίνει και λέει΄΄ Την σκλαβιά μου λύνωντας καλοπιασέ με΄............΄΄ εκει είναι όλα τα λεφτά ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tι ωραίες εποχές εκείνες που τα έλεγε στη στην Διαγώνιο και τι τυχεροί όσοι τον παρακολουθούσαν, εγώ δυστυχώς δεν τα πρόλαβα. ΑΧ ΤΙ ΑΔΙΚΟ!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

«το χρυσάφι σου χαρίζω - προτιμώ την λευτεριά»

Την στιγμή που πρωτάκουσα αυτό το τραγούδι είναι από τις για πάντα αξέχαστες μουσικές εμπιρείες μου. Τίποτα δεν είχε αλλάξει κα τίποτα δεν ήταν όπως παλιά. Έχεις ακούσει το «Πετρελαιο» τώρα τελευταια; και το τραγούδι «του Χάρου»

Αυτός ο δίσκος ΟΛΟ είναι διαμάντι, κι ο Μαρκόπουλος με τον Νταλάρα το ηφαίστειο που το εφτυσε. Όσο πιο πολύ τον ακούω, τόσο λιγότερο τον χορταίνω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Να ονειρεύομαι απ' το παράθυρο να ταξιδεύω

να μπαίνω μέσα σου να καταστρέφομαι και να πεθαίνω

Η σωτηρία μου είναι ο θάνατος και το κορμί σου

να μπαίνω μέσα σου να καταστρέφομαι και να πεθαίνω

..."

’λλο ένα τραγούδι που λατρεύω...Είναι από το δίσκο "Ερωτική πρόβα" του Δ.Λάγιου(1991). Ο Νταλάρας το ερμηνεύει με τον απόλυτα αισθαντικό τρόπο! Εξαίρετος!

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα πολύ όμορφο τραγούδι από τον - κατά τη γνώμη μου, λίγο αδικημένο - δίσκο "Τρελοί και άγγελοι" του Σταύρου Κουγιουμτζή είναι το "Μη γυρεύεις ομορφιές". Χθες άκουσα ξανά το δίσκο μετά από αρκετό καιρό και μου προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. Αν και δεν θα μπορώ να βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 13-6-2005, θα ήθελα να πει ο Γιώργος αυτά τα λίγο ξεχασμένα τραγούδια για τους φίλους που θα είναι εκεί.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτόν τον καιρό ακούω "Τα κατά Μάρκον"(Σ.Ξαρχάκος-Ν.Γκάτσος)! Τι υπέροχος δίσκος!

"Οι αστρολόγοι" , "Οι πρώτοι και οι δεύτεροι" και βέβαια "Η χοντρομπαλού" !Τραγούδια ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!!!!! Ο Ξαρχάκος σε στιγμές μεγάλης έμπνευσης, ο Ν.Γκάτσος με λόγια-διαμάντια και διορατικά! Συγκλονιστική η Δέσπω Διαμαντίδου!Ο Νταλάρας...Νταλάρας! :)

Κρίμα που δεν ακούστηκε πολύ! Είναι από τις δουλειές που τις ανακαλύπτεις κάθε φορά που τις ακούς!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αυτόν τον καιρό ακούω "Τα κατά Μάρκον"(Σ.Ξαρχάκος-Ν.Γκάτσος)! Τι υπέροχος δίσκος!

"Οι αστρολόγοι" , "Οι πρώτοι και οι δεύτεροι" και βέβαια "Η χοντρομπαλού" !Τραγούδια ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ!!!!! Ο Ξαρχάκος σε στιγμές μεγάλης έμπνευσης, ο Ν.Γκάτσος με λόγια-διαμάντια και διορατικά!

Και εμένα μου αρέσουν μερικά τραγούδια του δίσκου από απόψη μουσικής και ερμηνείας. (Καταπληκτική η φωνή του Νταλάρα σε κάποια κομμάτια.)

Δεν συμφωνώ, όμως, ως προς την αξιολόγηση των στίχων του Γκάτσου. Πίσω τους κρύβεται εθνικισμός, ελιτισμός και σε ένα σημείο μάλιστα η υποστήριξη της εξόντωσης ανθρώπων ("βρείτε κάπου έναν Καιάδα και γκρεμοτσακίστε τους" [στο τραγούδι "Τα γερόντια"])!

Για την προβληματική ιδεολογία του Γκάτσου (όχι μόνο στα τραγούδια αυτού του δίσκου) ο ’κης Γαβριηλίδης έχει γράψει ένα πολύ καλό άρθρο. Δυστυχώς δεν υπάρχει πια στο Ίντερνετ. Αλλά το απόσπασμα στο οποίο μιλά για τον κύκλο "Τα κατά Μάρκον" το είχα παραθέσει εδώ:

http://www.dalaras.com/forum/index.php?act...b93ffe3076312bc

Γι αυτό νιώθω πάντα άβολα όταν ακούω τραγούδια αυτού του δίσκου και απολαμβάνω - ομολογουμένως - τη μουσική και τη φωνή του Νταλάρα σε μερικά από αυτά .... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Γκάτσος ήταν καίριος και προφητικός στο συγκεκριμένο έργο. Τα τραγούδια γράφτηκαν σε συγκεκριμένη εποχή και θέλησε να λύσει τη σιωπή του και να καταθέσει άποψη για όσα διαδραματιζόταν τότε και λίγο πριν. Τα <<Γερόντια>> είναι ένα από τα το πιο ουσιαστικά πολιτικά-κοινωνικά τραγούδια(μαζί με το Ανεμολόγιο και το Χαίρε φτώχια) των τελευταίων ετών. Αναφέρεται στους πολιτικούς-δεινόσαυρους. Τα Κατά Μάρκον -ίσως- είναι το τελευταίο ολοκληρωμένο μεγάλο έργο στη δισκογραφία.

Ο Ελύτης και ο Γκάτσος πολεμήθηκαν για κάποιες θέσεις τους -κυρίως από λογοτεχνικούς κύκλους του εξωτερικού. Αντιμετωπίστηκαν ως εκφραστές εθνικιστικών τάσεων. Δεν μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν πως στην Ελλάδα αντιμετωπίζαμε την λαίλαπα της προπαγάνδας. Θεωρώ μεγάλο κέρδος που αυτοί οι δύο επίγειοι <<θεοί>> του ελληνικού πολιτισμού βγήκαν από το καβούκι της σιωπής και μίλησαν εκφράζοντας τον Έλληνα και όχι τον Ελληναρά. Δεν κάνει να μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες αλλά νομίζω πως η διαφορά μας είναι στο πώς βιώνει κανείς τις καταστάσεις. Αλλιώς στην πράσινη γραμμή της Κύπρου ή και στην Ελλάδα -κάποιες περιόδους- κι αλλιώς στις Βρυξέλλες ή στην Ελβετία. Δίκιο είχε και ο Νταλάρας στην παραπάνω δήλωσή του, κατά τη γνώμη μου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

EKOSTEL , συμφωνώ απόλυτα μ'αυτά που έγραψες!

"...Σ'αυτά τα νέα "ΑΜΟΡΓΙΑΝΑ" τραγούδια του ο Ν.Γκάτσος, με δέος , οργή και πόνο, βάζει τίτλους σκληρούς και λέει λόγια πικρά για να ξυπνήσει τους συνέλληνες, λίγο πριν από μια ανεπανόρθωτη καταστροφή..."έγραφε, μεταξύ άλλων , στο σημείωμα του δίσκου , ο Σ.Ξαρχάκος.

Κι εγώ πιστεύω , ότι ο δίσκος αυτός είναι από τους πιο μεστούς (στίχοι-μουσική-ερμηνεία, υψηλού επιπέδου)των τελευταίων χρόνων! Και το κύκνειο άσμα του Ν.Γκάτσου...

Share this post


Link to post
Share on other sites

EKOSTEL και kostasp, επιτρέψτε μου να παραθέσω τα πιο πάνω σχόλιά σας στο (παλιό) topic που ασχολείται με τον Νίκο Γκάτσο,

δηλαδή εκεί:

http://www.dalaras.com/forum/index.php?s=6...=ST&f=15&t=1673

Aπλώς γιατί νομίζω ότι εκεί ταιριάζει καλύτερα μια σχετική συζήτηση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τη μουσική του Ξαρχάκου , την ποίηση του Γκάτσου και την ερμηνεία του Νταλάρα δε νομίζω ότι χρειάζεται η δική μου επικύρωση .Τα είπατε ήδη όλα.Απλά θέλω να καταθέσω μια προσωπική εμπειρία που μού΄ρχεται στο νου όποτε ακούω ή θυμάμαι αυτό τον δίσκο.

Εκείνη την περίοδο υπηρετούσα τη θητεία μου στο ναυτικό στην Αθήνα στο Κ.Ε.ΠΑΛΑΣΚΑΣ. Στις εξόδους μου ξόδευα τον περισσότερο χρόνο μου τριγυρίζοντας και ψάχνοντας στα δισκάδικα της Αθήνας.Σε μια απ'αυτές τις εξόδους λοιπόν και πηγαίνοντας σ'ένα κεντρικό δισκάδικο αγόρασα μαζί ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ και τις ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ.(Κυκλοφόρησαν σχεδόν την ίδια μέρα).Με τη σακούλα στα χέρια , τηλεφώνησα στο σπίτι να δω τι γίνεται και τα σχετικά , οπότε μου λέει ο πατέρας μου :"O Nταλάρας έβγαλε δίσκο με τον Ξαρχάκο, μην τον πάρεις, θα τον πάρουμε εμείς από 'δω" :wow: :lol:

"Τώρα , λέω, αργήσατε.Στα χέρια μου τον έχω..." :wow:

"Καλά ρε ,πότε πρόλαβες κιόλας;..." απάντησε εκείνος.

Εν πάσει περιπτώσει ο δίσκος έμεινε καμια δεκαριά μέρες κλεισμένος στο ερμάριο του στρατοπέδου, αφού δεν είχα που να τον ακούσω.Οπότε ανεβαίνοντας στη Θεσ/νίκη για το επόμενο Σαββατοκύριακο το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βάλω το δίσκο στο πικάπ.Φαντάζεστε τώρα όταν έχεις στο μυαλό σου τον τελευταίο δίσκο του Ξαρχάκου με νέα τραγούδια που ήταν το ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ, περιμένεις ν'ακούσεις κάτι ανάλογο και παρόμοιο.Κι εκεί γίνεται το πρώτο σοκ.

Κοντραμπάσσο : "ντουμ..."

Πιάνο : "Γκλαν..." :wow::wow::wow: κλπ, κλπ...

Νταλάρας: "Σκοτεινό το τραγούδι που θα πω....." μπλα, μπλα, μπλα...

Τι μαυρίλα είναι αυτή, σκέφτομαι...Σοκαρίστηκα.Σιγά σιγά με τους Αστρολόγους , Τα γερόντια και το συγκλονιστικό Πίσω από μαύρα σίδερα επανήλθα.Ήταν κάπως πιο οικεία τ'ακούσματα .Έγραψα κατευθείαν το δίσκο σε κασέτα μαζί με τις Γραμμές των Οριζόντων κι από κείνη τη στιγμή δεν πέρασε βάρδια στο στρατό που να μην τ'ακούσω.Τελικά ίσως ήθελα λίγο το χρόνο μου αλλά το συγκεκριμένο δίσκο τον λάτρεψα.Είναι πραγματικά σπουδαίος.

Δεν θα ξεχάσω επίσης τη μέρα που τον ξαναπρομηθεύτηκα σαν "δημοσιογράφος" στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μακεδονία Παλάς στη Θεσ/νίκη στις 30-12-1991 με αφορμή τις παραστάσεις του Νταλάρα με τους Χ & Π.Κατσιμίχα στο Ολύμπιον .

Αυτά είχα να γράψω για τον συγκεκριμένο δίσκο .Σας ζάλισα λίγο πάλι αλλά τι να κάνουμε... αναμνήσεις είναι αυτές... :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites
.Σας ζάλισα λίγο πάλι αλλά τι να κάνουμε...

Να σ' ευχαριστήσουμε, αυτό να κάνουμε... Αφού η αγάπη είναι ζάλη.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αυτά είχα να γράψω για τον συγκεκριμένο δίσκο .Σας ζάλισα λίγο πάλι [...]

Εμένα δεν με ζάλισες καθόλου, Θανάση. Μπορεί να έχω διαφορετική γνώμη ως προς το έργο, αλλά παρ όλα αυτά έχει πάντα ενδιαφέρον η ανάγνωση τέτοιου είδους προσωπικών αναμνήσεων. :wow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πριν λίγα απογεύματα, το ALTER πρόβαλε την ταινία του Θ.Μαραγκού "ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ". Ξαναβλέποντάς την , θυμήθηκα ξανά τη συμμετοχή του Νταλάρα...Το "Μια ζωή με τους χαμένους" , Είδαν πολλά τα μάτια μου"αλλά και το "Αγάπη την αγάπη σου" σε μουσική Ν.Τάτση και στίχους Κ.Θεοδωρίδου. Τι όμορφα τραγούδια! Τα έχω συνδέσει με διάφορα γεγονότα που συνέβησαν τότε (1984) στη ζωή μου και κάθε φορά που τα ακούω νιώθω το άρωμα εκείνης της περιόδου...Ο Νταλάρας σε μεγάλες φόρμες... :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τις τελευταίες ημέρες ακούω στο cd player το δίσκο "Ες Γην Εναλίαν Κύπρον", ένα εξαιρετικό διαμάντι της ελληνικής δισκογραφίας. Ένα τραγούδι που θεωρώ πολύ όμορφο και ακούω συνέχεια αυτό τον καιρό είναι ο "Γυρισμός" σε μουσική πάντα του Μιχάλη Χριστοδουλίδη και σε ποίηση της Νίκης Κατσιαούνη. Πρόκειται κατά τη γνώμη μου πάντα, για ένα εξαιρετικό τραγούδι και για μία εξαιρετική ερμηνεία από το Γιώργο Νταλάρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και μιας και είμαστε στα τραγούδια για την Κύπρο ένα εξαιρετικό κομμάτι είναι το "Δυσδαιμόνα" αλλά και το "Μάνα".Πραγματικά διαμάντια!!!! :D:D:D:D:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αφού πιάσατε την Κύπρο δεν μπορώ να μην αναφέρω το "Λογαριάσατε Λάθος", που είναι το τραγούδι που με έκανε να ασχοληθώ με τον Νταλάρα.

Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι μπορούν να γραφτούν τέτοια τραγούδια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το "Λογαριάσατε Λάθος" είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια... Το πρωτοάκουσα όταν ήμου 4 χρονών και μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα ήθελα να αναφέρω δύο ακόμη τραγούδια από αυτά που δεν πολυακούγονται και που κατά τη γνώμη μου. Το πρώτο είναι η μπαλάντα "Δε φταίω" από το δίσκο "Οι Μάηδες οι ήλιοι μου" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική -αν δεν κάνω λάθος- Γιάννη Σπανού.

Πάρε σου είπα τα φτερά μου για να πετάξεις αψηλά

κι είπες μ' αρέσει εδώ χάμω κάλλιο τα λίγα και καλά

Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

κι αντί για να φωτάς την πόλη είπες ο κόσμος τι θα πει

Τώρα θα κλαις σε άδειο σπίτι και θα σε λιώνει ο πυρετός

δε φταίω που 'μεινες σπουργίτι δε φταις που ήμουνα αϊτός

Το τραγούδι είναι πολύ όμορφο και ειδικά στην περίπτωση αυτή με έχουν αγγίξει ιδιαίτερα οι στίχοι. Κάποιες φορές στη ζωή μου, όπως και στον καθένα από εμάς φαντάζομαι, μου έχει τύχει να απογοητευτώ και να φερθώ σαν "σπουργίτι". Τότε, πάντα επιλέγω να ηρεμώ στη μουσική και είναι ένα από τα τραγούδια που με κάνει να αναθεωρώ και να διαλέγω το δρόμο του "αετού".

Το δεύτερο τραγούδι είναι από το δίσκο "Τα τραγούδια μας" σε μουσική Μάνου Λοίζου και σε στίχους Φώντα Λάδη, το προτελευταίο τραγούδι του δίσκου αν θυμάμαι καλά με τίτλο "Απ΄τη συνοικία". Στιχουργικά, το τραγούδι κινείται στα ίδια πλαίσια με τα υπόλοιπα, μουσικά νομίζω ότι διαφέρει λίγο από το ύφος του δίσκου, πάντως πρόκειται για ένα πολύ όμορφο τραγούδι, όπως άλλωστε και όλα τα πιο γνωστά ή τα λιγότερο γνωστά τραγούδια αυτής της δουλειάς και όταν πρωτοάκουσα το δίσκο ήταν το αγαπημένο μου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα σας πω για ένα τραγούδι που ακούω αυτή τη στιγμή, ενώ βρίσκομαι στο γραφείο προσπαθώντας φιλότιμα να δουλέψω και το οποίο έχω εντάξει σε μία συλλογή από αγαπημένα τραγούδια με το Γιώργο Νταλάρα. Είναι το τραγούδι "Δώστε μου μια ταυτότητα" από το δίσκο "Τα κατά Μάρκον" σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους του Νίκου Γκάτσου. Πρόκειται για μία πολύ όμορφη μπαλάντα του Σταύρου Ξαρχάκου, που αξίζει να θυμηθούμε, επιτρέψτε μου όμως να πω ότι τη διαφορά εδώ την κάνει η φωνή και η ερμηνεία. Το τραγούδι αυτό δεν θυμάμαι αν έχει παρουσιαστεί σε κάποια συναυλία - σίγουρα δεν υπάρχει σο δίσκο από το Παλλάς. Πραγματικά, θα ήθελα να δω και να ακούσω κάποια στιγμή να το τραγουδά με την κιθάρα του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το έχει πει τουλάχιστον σε μια συναυλία στο Δηνοτικό θέατρο Πειραιά το 1992, που μου την έχει δείξει σε βίντεο ένας φίλος (να 'σαι πάντα καλά Παύλο!). Δεν θα προσπαθήσω να πω πώς ένιωθα.

Πραγματικά, θα ήθελα να δω και να ακούσω κάποια στιγμή να το τραγουδά με την κιθάρα του.

................................................

Share this post


Link to post
Share on other sites
Είναι το τραγούδι "Δώστε μου μια ταυτότητα" από το δίσκο "Τα κατά Μάρκον" σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους του Νίκου Γκάτσου.

Εκτός από εκείνο τον κύκλο παραστάσεων με τους αδερφούς Κατσιμίχα , αν θυμάμαι καλά το ξανάπαιξε στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ στη συναυλία που έγινε τον Δεκέμβρη του 1995 στα πλαίσια του 1ου συνεδρίου αποδήμου Ελληνισμού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μιας και λεμε για Ξαρχακο...''Κλαψτε ουρανοι κι αστερια'' σε στιχους του Λευτερη με τον Γιωργο. Απλα καταπληκτικος!! B)B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προσωπικά επειδή μου αρέσουν τα κοινωνικοποιημένα τραγούδια, και με κάνουν να ανατριχιάζω όταν τα ακούω, θα ξεχωρίσω δυο τέτοια τραγούδια λόγω στίχων και ερμηνείας... Πρώτον, 'Παραπονεμένα λόγια', και δεύτερον 'Της κοινωνίας η διαφορά' του ενός και μοναδικού Βασίλη Τσιτσάνη, για τον οποίο περηφανεύομαι που είναι συμπατριώτης μου(από Τρίκαλα είμαι κι εγώ)! Είναι και τα δύο αυτά τα τραγούδια διαμάντια που θα λάμπουν για πάντα στην Ελληνική μουσική....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0