Sign in to follow this  
Followers 0
Apostolis

Πάνος Γεραμάνης

41 posts in this topic

Ο κόσμος συγκλονίστηκε πάλι με τον αναπάντεχο θάνατο του Πάνου Γεραμάνη. Είναι απίστευτο. Η θλίψη για αυτούς που τον ήξεραν δεν περιγράφεται.

Αντίο Πάνο....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φτωχότερη η δημοσιογραφία

Την τελευταία του πνοή άφησε ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης

Την τελευταία του πνοή άφησε το Μεγάλο Σάββατο ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης. Ο γνωστός δημοσιογράφος πέθανε στο εξοχικό του στην Πάργα, όπου είχε μεταβεί για τις ημέρες του Πάσχα, από ανακοπή καρδιάς.

O Πάνος Γεραμάνης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1945 στα Βασιλικά Χαλκίδας. Εκεί εξέδωσε το 1964 την «Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας», ενώ από νωρίς έγινε αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας «Φως των Σπορ».

Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ, κριτικός δίσκων: στην «Απογευματινή» από το 1968-1971, στην «Ακρόπολη» έως το 1981 και στο «Έθνος» από το 1981-1986.

Υπήρξε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ελληνοσοβιετικά χρονικά», εργάστηκε επίσης στην «Πρώτη» το 1986 και στο «Κέρδος» από το 1986-1987.

Επίσης, στην εφημερίδα Τα Νέα από το 1987 έως το θάνατο του, ξεχώριζε η στήλη του στις αθλητικές σελίδες, όπου έκανε αναφορά στους παλιούς ποδοσφαιριστές και τις ομάδες που τους ανέδειξαν.

Ήταν επίσης βαθύτατος γνώστης του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού.

Αλλά και ο απόδημος ελληνισμός θα πενθήσει τον χαμό του Πάνου Γεραμάνη, αφού κάθε Πέμπτη βράδυ είχε ζωντανή επικοινωνία μαζί του μέσα από τα βραχέα και τη «Φωνή της Ελλάδας».

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Εφυγε» ο Πάνος Γεραμάνης

Από ανακοπή καρδιάς απεβίωσε το Μ. Σάββατο στο εξοχικό του στην Πάργα, όπου είχε μεταβεί για το Πάσχα, ο δημοσιογράφος Πάνος Γεραμάνης.

Ο Πάνος θα μείνει μοναδικός γιατί ζωντάνευε το ελληνικό τραγούδι στην εκπομπή του «Λαϊκοί βάρδοι», δίνοντας το λόγο στους δημιουργούς και τους εκτελεστές.

Γεννήθηκε τον Δεκέμβρη του 1945 στα Βασιλικά Χαλκίδας. Εκεί εξέδωσε, το 1964 την «Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας», ενώ από νωρίς έγινε αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας «Φως των Σπορ».

Εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ, κριτικός ελληνικών δίσκων, στην Απογευματινή από το 1968-1971, στην Ακρόπολη ως το 1981, στο Έθνος 1981-1986, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ελληνοσοβιετικά χρονικά», στην Πρώτη το 1986, στο Κέρδος 1986-1987.

Στα Νέα, από το 1987 έως το θάνατο του, ξεχώριζε η στήλη του για τις καλές λαϊκές ταβέρνες, ενώ στις αθλητικές σελίδες η αναφορά του στους παλιούς ποδοσφαιριστές και τις ομάδες έδινε ανάγλυφη την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μέσα στην εβδομάδα αυτή, θα γυριστεί μία νέα εκπομπή "Στην υγειά μας" με τιμώμενο πρόσωπο τον Πάνο Γεραμάνη, στην οποία θα τραγουδήσει και η Πόλυ Πάνου και μπουζούκι θα παίξει ο Μανώλης Καραντίνης (πιο άλλος;;; ).

Η εκπομπή γυρίστηκε πριν από 3 εβδομάδες. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος είχε κάνει αφιέρωμα στον Πάνο Γεραμάνη.

Λες και το ήξερε...... :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστυχώς η λίστα με αγαπημένους μας ανθρώπους που χάνονται το τελευταίο διάστημα όλο και μεγαλώνει.

Καλό ταξίδι Πάνο Γεραμάνη...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έφυγε" ο Πάνος Γεραμάνης

Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

Ένας αγαπητός συνάδελφος, που τιμούσε το επάγγελμα του δημοσιογράφου, ο Πάνος Γεραμάνης, πέθανε αιφνίδια λίγο πριν τα μεσάνυχτα, από ανακοπή, σε ηλικία 59 ετών, στο χωριό Αγιά τής Πάργας. Ο Πάνος Γεραμάνης, που εργαζόταν στην εφημερίδα "Τα Νέα" αλλά και στην ΕΡΑ, όπου για πολλά χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή "Λαϊκοί Βάρδοι", αφήνει πίσω του μια μεγάλη προσφορά, κυρίως από την ενασχόλησή του με το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1945 στο Βασιλικό Χαλκίδος. Εκεί εξέδωσε, το 1964 την "Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας", ενώ από νωρίς έγινε αθλητικός συντάκτης της εφημερίδας "Φως των Σπορ". Εργάστηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης ύλης και επιτελικός σε μεγάλες εφημερίδες. Στο ραδιόφωνο ξεκίνησε στα 1989 από τον 902 Αριστερά στα FΜ και από το 1990 βρισκόταν στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Ήταν στενός φίλος του Στέλιου Καζαντζίδη, από το 1963. Όπως λέει ο ίδιος ο Πάνος Γεραμάνης "μέσα απ αυτή τη γνωριμία, τη μακρά και αδιάσειστη φιλία και από μια διακριτική (από πλευράς μου) συμπεριφορά βγήκαν 56 συνεντεύξεις και κάποιες δεκάδες κασέτες, μέσα από τις οποίες ζωντανεύουν οι πιο δυνατές έως συγκλονιστικές στιγμές του Καζαντζίδη για την πολυτάραχη ζωή του και για το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι, για το οποίο θα λέγαμε ότι γεννήθηκε μαζί του, όταν πρωτοβγήκε στη μουσική σκηνή το 1951 και πέθανε μαζί του".

Ο Πάνος Γεραμάνης, βραβευμένος για την 32χρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία καθώς και για την ιστορική έρευνα και μελέτη της λαϊκής μουσικής και του αθλητισμού μέσα από 1.500 εκπομπές από το κρατικό ραδιόφωνο, θα μας μείνει αξέχαστος, γιατί συνδύαζε τεράστιες γνώσεις και αγάπη για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, την 1η Απριλίου 2004, όταν η ΕΡΤ είχε τιμήσει τον δημοσιογράφο για τα 15 χρόνια της εκπομπής "Λαϊκοί Βάρδοι" είχε πει, πως "ο Πάνος Γεραμάνης πρέπει να χαίρεται γιατί με την πέννα και τον λόγο του συνέβαλε στη διάδοση και κατανόηση ενός είδους μουσικής, που την είχαν καταδικάσει στο περιθώριο".

Θερμά συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του δημοσιογράφου εξέφρασε στην οικογένεια του η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα. "Υπήρξε ένας από τους λίγους, που μελέτησε σε βάθος το λαϊκό τραγούδι και ανέδειξε τη σύνδεσή του με τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας" αναφέρει σχετικά η κα. Παπαρρήγα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τα παράξενα παιχνίδια της ζωής....Χθες στο αφιέρωμα στη Γιώτα Λύδια (ΚΟΙΤΑ ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ) ήταν καλεσμένος για να πει τη γνώμη του για την μεγάλη τραγουδίστρια. Η Σεμίνα τον ευχαρίστησε λέγοντας : "Σας ευχαριστούμε κ.Γεραμάνη που είστε πασχαλιάτικα μαζί μας..."

Πέρα από τη φυσική απώλειά του , που θα την νιώσουν οι δικοί του άνθρωποι, θα μας λείψουν οι γνώσεις του για το λαϊκό τραγούδι...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το λαϊκό τραγούδι έχασε έναν εργάτη του. Ο θάνατος του ερευνητή Πάνου Γεραμάνη είναι μεγάλη απώλεια. Τελικά αφού "η ζωή είναι ένα ψέμα", παραμένουν, για τον καθένα μας, μόνο οι πράξεις και τα έργα μας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ήταν και σχετικά νέος ο άνθρωπος.Αυτό το στοιχείο εντείνει τη θλίψη περισσότερο... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστυχώς έσβησε ένας από τους τελευταίους φωτεινούς φάρους που έφεγγαν μέσα στο μαύρο σκοτάδι της δημοσιογραφίας στη χώρα μας.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πριν από 7-8 χρόνια (όντας εγώ φανατικός ακροατής της εκπομπής του ΛΑΙΚΟΙ ΒΑΡΔΟΙ), τον συνάντησα τυχαία σ'ένα καφέ-ουζερί στο Μοναστηράκι και τον πλησίασα για να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω για την όλη προσπάθειά του για το ελληνικό τραγούδι.Χωρίς δεύτερη κουβέντα μου πρότεινε να καθήσω (κι εγώ φυσικά άλλο που δεν ήθελα), και μεταξύ καφέ και ούζου κλπ.κάναμε μια αξέχαστη κουβέντα για το λαικό τραγούδι και τον Στ.Καζαντζίδη.Πιστέυω ότι λίγοι άνθρωποι έχουν το χάρισμα να σε κερδίζουν με την πρώτη κουβέντα.Ένας απ'αυτούς ήταν και ο Πάνος Γεραμάνης.Από τότε δεν τον ξανασυνάντησα , απλά κρατήσαμε μια τηλεφωνική επαφή που αφορούσε περισσότερο πληροφορίες για το ιστορικό κάποιων τραγουδιών, η οποία αυξήθηκε όταν μετά από λίγες μέρες πληροφορήθηκα ότι είχαμε και μια κοινή φίλη η οποία τυχαίνει να είναι και ανηψιά του σπουδαίου λαικού τραγουδιστή Σταύρου Τζουανάκου.

Δυστυχώς η φετινή χρονιά μόνο δυσάρεστα νέα είχε να μας "κεράσει" μέχρι στιγμής.Είναι λίγο ουτοπικό αλλά ας ευχηθούμε να είναι και το τελευταίο.

Λένε για πολλούς όταν φεύγουν , ότι αφήνουν ένα δυσαναπλήρωτο κενό πίσω τους.Για πόλύ λίγους πιστεύω ότι αυτό ισχύει.

Για τον Πάνο Γεραμάνη δεν χωράει καμιά αμφιβολία...

Καλές ζωντανές εκπομπές Παναγιώτη ΣΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ που θα πας...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ταγμένος στο λαϊκό τραγούδι

Πάθος και εμμονές. Ολα αυτά, που υποτίθεται ότι πρέπει να αποφεύγει ένας δημοσιογράφος, ο Πάνος Γεραμάνης τα είχε αναδείξει σε βασικά του προσόντα. Το πάθος του για το λαϊκό τραγούδι μεταγγιζόταν και στον πιο αδιάφορο αναγνώστη ή ακροατή: μάλλον γιατί οι ιστορίες και τα πρόσωπα των γραπτών ή των εκπομπών του Γεραμάνη είχαν πάντα τη γοητεία της προσωπικής εμπλοκής και του εντοπισμού εκείνης της μαγικής λεπτομέρειας, που χρησίμευε ως κλειδί για την ανακάλυψη του θησαυρού του λαϊκού τραγουδιού.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπιζε τα άλλα του πάθη: το ποδόσφαιρο ή το καλό φαγητό σε ταβέρνες που διατηρούσαν το χρώμα της παλαιάς Αθήνας. Ολα αυτά αποτελούσαν μια ενότητα στο σύμπαν του Πάνου Γεραμάνη, όπου, σε ένα γαλαξία λαϊκών βάρδων, το λαμπρότερο άστρο ήταν η φωνή του Καζαντζίδη.

Ο Πάνος Γεραμάνης ήταν από το είδος εκείνο των δημοσιογράφων που είχαν άποψη, προσωπικότητα και υπόσταση τέτοια, ώστε να έχει νόημα η φράση περί του «δυσαναπλήρωτου κενού». Πέθανε το Μεγάλο Σάββατο από ανακοπή καρδιάς, στην Πάργα, όπου βρισκόταν για τις ημέρες του Πάσχα. Ηταν 60 ετών.

Κηδεία στα Βασιλικά

Η νεκρώσιμος ακολουθία ψάλλεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου (Πλ. Χαλανδρίου) και η κηδεία του θα γίνει στις 4 μ.μ. στο κοιμητήριο Βασιλικών Ευβοίας.

Στα Βασιλικά Ευβοίας είχε γεννηθεί ο Πάνος Γεραμάνης τον Δεκέμβριο του 1945. Στη δημοσιογραφία μπήκε στα 17 του, αρχικά ως αθλητικός ρεπόρτερ στην εφημερίδα «Φως των Σπορ». Το 1964 εξέδωσε στην ιδιαίτερη πατρίδα του την «Αγροτική Φωνή της Χαλκίδας».

Εκτοτε εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ αλλά και ως κριτικός δίσκων. Εργάστηκε κατ' αρχήν στην «Απογευματινή» (1968-1971), στην «Ακρόπολη» έως το 1981, στο «Εθνος» (1981-86), την ίδια περίοδο ως αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Ελληνοσοβιετικά χρονικά», στην «Πρώτη» (1986) και στο «Κέρδος» (1987). Τελευταίος του σταθμός στην έντυπη δημοσιογραφία η εφημερίδα «Τα Νέα», όπου από το 1987 ήταν συντάκτης ύλης, γράφοντας ταυτόχρονα για το λαϊκό τραγούδι και υπογράφοντας μια στήλη στις αθλητικές σελίδες για την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και μια για τις καλές λαϊκές ταβέρνες της Αθήνας.

Στο ραδιόφωνο

Ξεχωριστή ήταν και η πορεία του στο ραδιόφωνο. Ξεκίνησε το 1989 από τον «902 Αριστερά στα FM». Το 1990 πήγε στην ΕΡΑ. Στο Β' Πρόγραμμα διατηρούσε τα τελευταία 16 χρόνια την περίφημη εκπομπή «Λαϊκοί Βάρδοι», ερευνώντας το μικρασιατικό, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι και φιλοξενώντας περισσότερα από 235 πρόσωπα που εμπλέκονταν μ' αυτό.

«Ο Πάνος Γεραμάνης πρέπει να χαίρεται, γιατί με την πέννα και τον λόγο του συνέβαλε στη διάδοση και κατανόηση ενός είδους μουσικής που την είχαν καταδικάσει στο περιθώριο», ήταν τα εύσημα που είχε αποσπάσει από τον Μίκη Θεοδωράκη πέρυσι, όταν η ΕΡΑ γιόρτασε τη 15ετία των «Λαϊκών Βάρδων» με μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν του στο «Περιβόλι του Ουρανού» -είχε προηγηθεί η βράβευση της ΕΣΗΕΑ για την πολύχρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της δημοσιογραφικής ιστορίας του Γεραμάνη ήταν η βαθειά του φιλία με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Είχαν γνωριστεί το 1963, λόγω μιας συνέντευξης για το «Φως των Σπορ». Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε μακρά φιλία και όπως έλεγε ο ίδιος ο Γεραμάνης «και λόγω μιας διακριτικής από την πλευρά μου συμπεριφοράς, βγήκαν 56 συνεντεύξεις και μερικές δεκάδες κασέτες μέσα από τις οποίες ζωντανεύουν οι πιο δυνατές και συγκλονιστικές στιγμές του Καζαντζίδη και για την πολυτάραχη ζωή του και για το αυθεντικό λαϊκό τραγούδι-για το οποίο θα έλεγα ότι γεννήθηκε μαζί του, όταν πρωτοβγήκε στη μουσική σκηνή το 1951 και πέθανε μαζί του».

Μέρος των εξομολογήσεων του Καζαντζίδη αποτέλεσε και το υλικό της βιογραφίας του Καζαντζίδη που έγραψε ο Πάνος Γεραμάνης, με τίτλο «Οταν η φωνή φτάνει τον θρύλο: Ημερολόγιο τιμής 2001» (Αγκυρα).

Από τους πιο αγαπημένους συναδέλφους ο Πάνος Γεραμάνης με τη θηριώδη μνήμη για ό,τιδήποτε αφορούσε το λαϊκό τραγούδι, ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθήσει τους νεώτερους με εκείνη την ανιδιοτέλεια και γενναιοδωρία που συμπλήρωναν την εικόνα του. Αυτήν που θα διατηρήσουμε στη μνήμη μας.

**Θερμά συλληπητήρια για τον θάνατο του Πάνου Γεραμάνη εξέφρασε στην οικογένειά του η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Υπήρξε», δήλωσε, «ένας από τους λίγους που μελέτησε σε βάθος το λαϊκό τραγούδι και ανέδειξε τη σύνδεσή του με τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας».

**Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης:

«Η προσφορά του Πάνου Γεραμάνη αναγνωρίστηκε από όλους και πρώτα από τους συναδέλφους του, που τον τίμησαν γι' αυτήν. Αλλά οι τιμές δεν τον άλλαξαν. Παρέμεινε πάντα ένας απλός άνθρωπος, ένας ακούραστος ερευνητής, με ιδιαίτερα σημαντικό έργο».

**Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του Πάνου Γεραμάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Π. Γεραμάνης υπήρξε ένας σεμνός αγωνιστής της Αριστεράς, με βαθιά αγάπη στο λαϊκό τραγούδι, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του. Το στήριξε και το ανέδειξε σε δύσκολους καιρούς».

**Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και το δ.σ. της ΕΣΗΕΑ.

Ν. ΧΑΤΖ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/05/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Ηταν σπάνιος άνθρωπος ο Πάνος Γεραμάνης. Μονομανής, αλλά και πολυπράγμονας. Γερό ποτήρι και συνεπέστατος επαγγελματίας. Ολυμπιακός μιας άλλης εποχής στην οποία ακόμα δεν είχαν ισοπεδωθεί τα πάντα αλλά και ταυτόχρονα φίλαθλος, δηλαδή άνθρωπος αποφασισμένος να χαρεί ό,τι ωραίο προσφέρουν οι αγωνιστικοί χώροι. Και αριστερός, με την ιδιαίτερη υπερηφάνεια των ανθρώπων της γενιάς του, που είχαν κάνει αυτού του είδους την επιλογή.

Βλέποντας τα αφιερώματα στα δελτία ειδήσεων δεν θα ήθελα αυτοί που δεν τον γνώριζαν να σχηματίσουν λαναθασμένη εντύπωση, ότι ήταν ένας αθεράπευτος νοσταλγός, ένας από τους πολλούς κολλημένους με το παρελθόν. Ο Γεραμάνης αντιμετώπιζε πάντα στις έρευνές του το χθες (είτε αυτές αφορούσαν το τραγούδι είτε οτιδήποτε άλλο) σαν μια ευκαιρία να σε πάει ένα ταξίδι σε μια εποχή που πέρασε: οι διηγήσεις του (και τα γραπτά του) δεν ήταν ωραιοποιημένες εικόνες, αλλά καταστάσεις πολύ πραγματικές. Ο Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης, ο Ζαμπέτας, το λαϊκό του '50 και του '60 αντιμετωπίζονταν από αυτόν όχι ως κάτι το ιερό, αλλά όπως αυτό ήταν: ο ήχος της ελληνικής ψυχής που άλλοτε διασκέδαζε, άλλοτε πονούσε κι άλλοτε υπέφερε, χωρίς ποτέ να τα παρατάει.

Ο Γεραμάνης ήταν ένας μεγάλος συλλέκτης και ταυτόχρονα ένας μεγάλος κοινωνός. Προσωπικά θα μου μείνουν αξέχαστες οι εκπομπές του, που άκουγα φαντάρος στις σκοπιές στον Εβρο στις πέντε τα χαράματα, όταν μόνος σε ένα στούντιο μετέδιδε από το πέμπτο πρόγραμμα της ελληνικής ραδιοφωνίας τραγούδια κυρίως για τον ελληνισμό της διασποράς στα μεσαία και όχι στα FM. Ο Γεραμάνης και μόνο γι' αυτό παρέμεινε στα μάτια μου ως ο τελευταίος της ερασιτεχνικής ραδιοφωνίας, ο πειρατής που έστελνε μηνύματα στο κοινό του μακριά από το mainstream, παραμένοντας βασιλιάς μιας ζώνης, την οποία ο ίδιος είχε δημιουργήσει, όπως περίπου οι καλλιτέχνες που θαύμαζε. Κυρίως όμως με συγκλόνισε ότι ο θάνατός του ήρθε λίγες μέρες έπειτα από αυτόν του Μπιθικώτση. Πιθανότατα υπάρχει ένας βαθύς συμβολισμός σε αυτό: ένα κωδικοποιημένο μήνυμα της μοίρας ότι έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο, ίσως στην ίδια την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Αν ο Καζαντζίδης, ο Τσιτσάνης, ο Μπιθικώτσης ήταν οι πρωταγωνιστές, ο Γεραμάνης ήταν αναμφίβολα ο διακριτικός συγγραφέας του: η φυγή του είναι σημάδι ότι ο κύκλος ολοκληρώθηκε.

Εφυγε -πιστεύω- ευτυχισμένος..."

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εφημερίδα "SPORTDAY"

4-5-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στον γνήσιο και αγαπητό άνθρωπο, στον έγκριτο δημοσιογράφο και αφοσιωμένο ερευνητή του ελληνικού τραγουδιού, στον αείμνηστο Πάνο Γεραμάνη, αποτίει φόρο τιμής η εκπομπή «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ», (το προσεχές Σάββατο 7/5 στις 22.00 στη ΝΕΤ) ξεδιπλώνοντας διακριτικά αλλά και ουσιαστικά, το προφίλ ενός αυθεντικού γνώστη της λαϊκής μας μουσικής.

Η εκπομπή γυρίστηκε 15 μέρες πριν τον αδόκητο χαμό ενός ανθρώπου ξεχωριστού, του οποίου το στίγμα αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τραγούδια ψυχής και φίλους ζωής, που εκείνο το βράδυ βρέθηκαν μαζί του.

Τον πάντα σεμνό και διακριτικό Πάνο Γεραμάνη ο οποίος ως καλός οικοδεσπότης και με τη συνδρομή του Σπύρου Παπαδόπουλου προσκάλεσε πολυαγαπημένους του φίλους, τίμησαν με την παρουσία τους οι τραγουδιστές Πόλυ Πάνου, Μιχάλης Μενιδιάτης, Ρία Κούρτη, Πάνος Τζανετής, Βούλα Γκίκα, Μάριος Κώστογλου, οι σολίστες του μπουζουκιού Γιάννης Σταματίου και Μανώλης Καραντίνης, ο συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης, ο στιχουργός Κώστας Βίρβος, οι ποδοσφαιριστές Αριστείδης Καμάρας, Τάκης Νικολάου και Σάββας Παπάζογλου, οι φίλοι του Στέλιος Πλακίτσης, Στυλιανός Βαρσαμάς, Γιώργος Παπαδημητρόπουλος, Ειρήνη Βασάλου, Στέλλα Κτιστάκη και οι πιστές ακροάτριες της ραδιοφωνικής εκπομπή του «ΛΑΪΚΟΙ ΒΑΡΔΟΙ» Αμαλία Μπέφα και Ιωάννα Ιωσηφίδου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

’κουσα μέσα από την ΕΡΑ οτι θα κυκλοφορήσουν σε CD οι παλιές εκπομπές του κυρίου Γεραμάνη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όμορφη εκπομπή. Μου προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση όταν λίγο πριν το φινάλε ο Πάνος Γεραμάνης τραγούδησε παρέα με τον αγαπημένο του φίλο Στέλιο Καζαντζίδη, σε απόσπασμα από παλιά εκπομπή "το τελευταίο βράδυ μου απόψε το περνάω...". Την ίδια στιγμή, στο στούντιο ο Π. Γεραμάνης ήταν αρκετά σκεφτικός. Σαν να ήξερε ...

Η εκπομπή τελείωσε μέσα στο ραδιοφωνικό θάλαμο, με τον Π. Γεραμάνη να ανακοινώνει το τέλος μίας ακόμη εκπομπής των Λαικών Βάρδων.

Τέλος, όταν έπεσαν οι τίτλοι ακούστηκε το "Απόψε είναι βαριά η δόλια μου καρδιά ..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

"’κουσα μέσα από την ΕΡΑ οτι θα κυκλοφορήσουν σε CD οι παλιές εκπομπές του κυρίου Γεραμάνη"

Auta einai yperoxa nea kai nomizo oti tha htan oraio thn ora pou htan h ekpomph tou na ksekinagan epanalhpseis ton proton ekpompon kai eidika synenteukseon tou Kazanztidh i tou Mpithikotsi pou dystyxestata den yaprxoun pia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tha htan oraio thn ora pou htan h ekpomph tou na ksekinagan epanalhpseis ton proton ekpompon kai eidika synenteukseon tou Kazanztidh i tou Mpithikotsi pou dystyxestata den yaprxoun pia.

"Από το στόμα σου και στης ΕΡΑ το αυτί..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είδα χθες στη ΝΕΤ διαφημιστικό της εκπομπής "Στην υγειά μας" που θα μεταδοθεί το προσεχές Σάββατο. Η εκπομπή θα είναι αφιέρωμα στον Πάνο Γεραμάνη. Πρόκειται για νέα εκπομπή και όχι για αυτήν που έχει ήδη προβληθεί (ίσως να δείξουν αποσπάσματα). Είδα να τραγουδά ο Μανόλης Μητσιάς. Έδειξε επίσης το διευθυντή της Ελευθεροτυπίας Σεραφείμ Φυντανίδη και αν πρόλαβα να δω καλά τραγούδησαν ο Νίκος Δημητράτος και ο Δημήτρης Μητροπάνος. Από ότι φαίνεται πρόκειται για ένα γενικό αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι, σαν φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που το υπηρέτησε πιστά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το δεύτερο αφιέρωμα στον αξέχαστο Πάνο Γεραμάνη προβάλλει αυτή την εβδομάδα η ΝΕΤ. (Σάββατο 14-5 στις 22.00)

Πρόκειται για μία εκπομπή, την οποία είχε σχεδιάσει και επιμεληθεί ο ίδιος και απαρτίζεται από εκλεκτούς προσκεκλημένους, οι οποίοι παρίστανται εκδηλώνοντας ένα χρέος τιμής, αλλά και ως ένδειξη αναγνώρισης στο έργο και στην προσωπικότητα του σπουδαίου αυτού ανθρώπου και δημοσιογράφου.

Οι εξαιρετικοί σολίστες του μπουζουκιού Λάκης Καρνέζης και Κώστας Παπαδόπουλος ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους 34 χρόνια μετά. Τα τραγούδια - παραγγελιές του Πάνου ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Νίκος Δημητράτος, Διονύσης Τσακνής, Μελίνα Ασλανίδου, Παντελής Θεοχαρίδης και Αναστασία Καπάνταη.

Την παρέα που τιμά και φιλοτεχνεί το προφίλ του Πάνου Γεραμάνη απαρτίζουν οι: Σεραφείμ Φυντανίδης, Θανάσης Λάλας, Γιώργος Παπαστεφάνου, Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ’ρης Σκιαδόπουλος, Ανδρέας Ρουμελιώτης, Γιώργος Τσαγκάρης, Γιώργος Κοντογιάννης, Σπύρος Ορνεράκης, Παύλος Αγιαννίδης, Χάρις Ποντίδα, Χρήστος Ιερείδης και Βασίλης Λουμπρίνης.

Μια εκπομπή γεμάτη ιδιαίτερες αναμνήσεις, υπέροχα τραγούδια και όμορφα συναισθήματα, έτσι όπως και ο ίδιος ο Πάνος Γεραμάνης θα ήθελε να είναι...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mε τσαντίζει!

Περι-κοπές;

Π.Α.

Συγκινητικό και πλήρες, μουσικώς, το (δεύτερο) αφιέρωμα στον αξέχαστο Πάνο Γεραμάνη, του λαϊκού μουσικού μας πολιτισμού, των «Λαϊκών βάρδων», του «Για θυμήσου», των «’σων των γηπέδων», από την εκπομπή «Στην υγειά μας» του Σπύρου Παπαδόπουλου, στη NET. Όμως ο «Προκρούστης» του μοντάζ έκοψε δυστυχώς σημαντικές πτυχές του. Όπως ότι ο Πάνος έδινε χρήματα στον άνθρωπο που τον παρακολουθούσε επί χούντας (τον «χαφιέ» του, όπως ελέχθη) που τα έβγαζε πια δύσκολα πέρα. Αλλά κόπηκαν και κάποια πράγματα που δεν κολάκευαν την EPT. Όπως ότι ένα δίωρο αφιέρωμά του στον Μανώλη Χιώτη δεν προβλήθηκε ποτέ, με ένα σωρό κωλύματα. Να μην πούμε ότι η EPT χρωστάει απάντηση γιατί ύστερα από 16 χρόνια ραδιοφωνικών «Λαϊκών βάρδων» ο Πάνος δεν μονιμοποιήθηκε και η σύντροφός του δεν δικαιούται - ούτε καν τιμητικά; - σύνταξη...

ΤΑ ΝΕΑ , 16/05/2005 , Σελ.: P19

Κωδικός άρθρου: A18238P193

ID: 467927

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η πορεία της ζωής του Πάνου Γεραμάνη, εργάτη συλλέκτη της ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού παρουσιάζεται στην εκπομπή "Οι δρόμοι" που μεταδίδεται αύριο Κυριακή 5/6/05 στις 23.00 από τη ΝΕΤ.

Το ξεκίνημα από τα Βασιλικά Ευβοίας, με μία νταλίκα για την πρωτεύουσα και το στάδιο Καραϊσκάκη, όπου γίνεται η αφετηρία για μία συνεπή πορεία στη δημοσιογραφία. Κάπου στο Χαλάνδρι ανταμώνει με τον Θανάση Πολυκανδριώτη, που αυτοσχεδιάζει με το μπουζούκι του Μανώλη Χιώτη. Από κοντά ο Ασωνίτης, που ψάχνει τις ρίζες του ρεμπέτικου στην Αρχαία Ελλάδα, μέσα από μία ενδιαφέρουσα μελέτη. Από τα στούντιο της ΕΡΑ αναφέρεται ο Πάνος στη στενή σχέση και φιλία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη και ο κοινός τους φίλος Τσερόλας θυμάται τα χρόνια που τον κυνηγούσε η ασφάλεια κι ο Στέλιος τον φιλοξενούσε σ ένα υπόγειο στη Νέα Ιωνία

Ο συνάδελφος Γιώργος Λεβεντογιάννης μιλάει για την παρουσία του Γεραμάνη στη δημοσιογραφία. Την εκπομπή κλείνει ο Χαρίλαος Φλωράκης. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ αξιολογεί την προσφορά του στο λαϊκό μας πολιτισμό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΓΕΡΑΜΑΝΗ

"Αυτό δεν ήταν μνημόσυνο. Μια ωραία συγκέντρωση φίλων ήταν, που με ρετσίνα, λαϊκή ορχήστρα και τραγούδια, τίμησαν, όπως της έπρεπε, τη μνήμη του πρόωρα χαμένου φίλου τους, του ξεχωριστού δημοσιογράφου, ερευνητή, μουσικού παραγωγού, κομμουνιστή και γαύρου Πάνου Γεραμάνη. Η συγκέντρωση έγινε - που αλλού; - στον Κολωνό, στην ταβέρνα του Χαμηλού, στέκι για χρόνια του Πάνου και πολλών φίλων του κάθε Παρασκευή βράδυ.".

Αυτά γράφει η σημερινή(3/3/2006) "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"(σελ. 2) για τον αείμνηστο Πάνο Γεραμάνη και συνεχίζει :

"Απ όλα τα σουξέ που τραγουδήσαμε, προχτές, ένα ξεχώρισε - αφιερωμένο σπέσιαλ στον απόντα τιμώμενο..."

Σκέφτηκα λοιπόν να το μεταφέρω εδώ,για τους φίλους του φόρουμ, γιατί είναι καλό.

Σχετικά με την ταυτότητα του τραγουδιού, η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" αναφέρει :

Σε μουσική : "Τον χάρο τον αντάμωσα κ.τ.λ."

Σε στίχους των : "Βλάμηδων Φ.ΛΑ.Τ. '71"

Σε σόλο ερμηνεία από τον : Πρόδρομο(ένας είν' ο Πρόδρομος!)...

Και οι στίχοι :

Ο Χάρος σαν αντάμωσε τον Πάνο Γεραμάνη

του λέει : "Σε τοποθέτησα στην πτέρυγα Τσιτσάνη

αλλ' άμα θέλεις διάλεξε Μουράτη στραβοκάνη

μια κι είσαι γαύρος ζωντανός, καλό παιδί, τζιμάνι.".

"’σε ρε Χάρε να χαρώ τ' αρχαίο τρίλημμά μου

να 'χω κιλά για να μου λεν' αφέντη κι άρχοντά μου

σαν πίνω απ' το καλό κρασί στα στέκια τα δικά μου

οπού' χει τις Παρασκευές συλλείτουργο η καρδιά μου".

"Να μη μετράς τις Κυριακές που βλέπω τους Ριβάλδους

ούτε τα ψυχο - Σάββατα που κελαηδώ για βάρδους

τον Στέλιο και τον Πρόδρομο για βάζελους και γαύρους

για Πράσινους και Βένετους, για Κίτρινους και Μαύρους.".

"Δευτέρα ως Πέμπτη μη γυρνάς σε λαϊκά σοκάκια

να παίρνεις ταξικούς νεκρούς από τα Κολωνάκια

να κάνεις ρεκτιφιέ χαφιέ και πάντα τον μαλάκα

για το δρεπάνι που κρατάς να λες πως κάνεις πλάκα.".

"Αυτό 'ναι το κοντράτο μας κακόχρονο που νά 'χεις

μέρα Λαμπρής στην Πρέβεζα καριόλη να την πάθεις

μια κι είσαι χώμα και νερό Πρωτομαγιά θα μάθεις

πως ήμουν πάντα νικητής της ταξικής μου μάχης.".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το τελευταίο, μεταθανάτιο, βιβλίο του Πάνου Γεραμάνη με τον τίτλο : "Η ζωή μου ένα τραγούδι"(εκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ / 2007) και με πρόλογο του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται-δυο χρόνια μετά το θάνατό του- 90 δημοσιεύματά του για το λαϊκό τραγούδι(συνεντεύξεις, αφιερώματα, πορτρέτα) από έντυπα που δούλεψε : "Ακρόπολις", "Νέα", "Ταχυδρόμος", "Δίφωνο" κ.ά.

Δημοσιεύονται, επίσης, και κάποια ανέκδοτα κείμενά του για τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Στράτο Διονυσίου κ.ά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλό ακούγεται! :)

Σε ευχαριστούμε Τάσο!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0