Bithidalaras

Κριτικές

96 posts in this topic

Αφού έχετε άποψη, κύριοι της ρεμπέτικης νομενκλατούρας που θέλετε το ρεμπέτικο να το περιορίζετε και να είναι μονίμως περιθωριοποιημένο, πάρτε και την δική μου άποψη:

Από πότε την αποτυχία την ονομάζουμε άποψη δεν ξέρω. Από πότε την ''αδερφίστικη'' λογική ερμηνείας του κ.Πανούση την ονομάζουμε ερμηνεία με άποψη δεν καταλαβαίνω. Την ερμηνεία κι όχι τον ίδιο, εξηγούμαι.

Εμένα μου αρέσουν και γουστάρω πολύ τις λεβέντικες, μάγκικες, σωστές, χωρίς φαλτσαδούρες, γεμάτες ψυχή και γνώση και μεράκι ερμηνείες του Νταλάρα! Καλό και το ''τσαλάκωμα'' αλλά όχι να το αναγάγουμε σε υπέρτατο κριτήριο ερμηνείας! Ούτε μου αρέσουν σαν τραγουδιστές ο Μάρκος κι ο Τσιτσάνης. Σαν συνθέτες μέγιστοι, τους προσκυνάμε και -κυρίως- τους αγαπάμε! Γιατί έχω ακούσει κάτι τρελά πως είναι καλύτερες οι ερμηνείες τους!!!! Ούτε τα ''σκρατς'' στις παλιές ηχογραφήσεις μου αρέσουν. Υπέροχος ο Παγιουμτζής, η Μπέλλου, η Νίνου, ο Τσαουσάκης αλλά καλά έκανε ο Μπιθικώτσης κι αργότερα ο Νταλάρας και τα ερμήνευσαν ξανά. Έτσι τα έμαθαν οι ρεμπέτικες κομπανίες κι έγινε μόδα το ρεμπέτικο.

Ο Νταλάρας, κύριοι, έχει ανάγκη τα ρεμπέτικα και τα χρειαζόταν κι από παλιά. Όχι για να πουλήσει αλλά για να χαρεί, να θυμηθεί και να προσφέρει από την ψυχή του σε αυτά τα αριστουργήματα. Πόσα χέρια νάχει αυτός ο άνθρωπος για να τα απλώνει στους συλλέκτες, συνθέτες, τραγουδιστές και να ησυχάζουν μετά;;!!Δύο χέρια έχει και πολλοί του τα έχουν δαγκώσει κιόλας.

Έτσι είναι όμως! Πολλοί κάναν καριέρα στην πλάτη του Νταλάρα. Είτε με το να τον βρίζουν είτε με το άπλωμα του χεριού από εκείνον.

Κι αν με πει κανείς ''κολλημένη'' με τον Νταλάρα, ποσώς με ενδιαφέρει. Τίτλος τιμής είναι νάναι κανείς ''κολλημένος'' με τους καλούς του τραγουδιού. Εγώ κάτι εισέπραξα: χαρά και γνώσεις. Αλοίμονο στους άλλους ''κολλημένους'' με το αντινταλαρικό μένος τους. Αλλά όταν κάποιος αποτυχαίνει γίνεται και μίζερος με τους επιτυχημένους.

Θα μπορούσα να είμαι σύντομη και να πω''’ντε κάντε μας την χάρη'' αλλά δεν πάει έτσι...

Υ.Γ Χρύσα, πουλάκι μου, το έζησες κι αυτό! Να δεις και να ακούσεις την λογική την άλλη...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενώ ο "Τεκές", έχει πατήσει πάνω στην αυθεντική ρεμπέτικη ορχήστρα...

Ρε αντε απο δω άσχετοι! Που το μόνο που κανετε, είναι να είστε αντιδραστικοί σε οτι καλό γίνεται, μόνο και μόνο για να αποκτήσετε δημοσιότητα.

Αρκετά ασχολήθηκα - άλλωστε με κάλυψε η Ελίνα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Υ.Γ Χρύσα, πουλάκι μου, το έζησες κι αυτό! Να δεις και να ακούσεις την λογική την άλλη...

Τη λογική του παραλόγου...

Συμφωνώ με την Ελίνα, αν και περίμενα πιο ισχυρή την "έκρηξή της". :razz:

Επίσης, δεν μπορώ να παραθέσω τώρα ούτε επιχειρήματα ουτε τίποτα. Απλά σκέφτομαι... "ποιος σαββόπουλος? ποιος είναι ο κύριος?".... Κανείς δε θυμάται αυτούς που κάνουν κριτική, όλοι θυμόμαστε αυτούς που δίνουν τροφή για κριτική, γιατί αυτοί είναι που δημιουργούν. Κι ο Γιώργος Νταλάρας δημιουργεί ακατάπαυστα, κι αυτό ενοχλεί.

Κι επίσης...όλα αυτα που κατα καιρους ακουμε για τον Νταλαρα, ειδικα για τη σχέση του με το ρεμπέτικο, αυτά είναι κολλήματα & ΚΟΜΠΛΕΞ! Όπως έχουν δηλώσει περήφανα από εδω πολλοί φίλοι, είμαι πολύ ευτυχισμένη για το κόλλημά μου με τον Νταλάρα, ειδικά με τον "μάγκα της κοκκινιάς", αυτό που βγάζει δηλαδή όταν τραγουδάει παλιά λαϊκά & ρεμπέτικα... ’ντε γεια σε όλους τους άλλους! ’ντε γεια!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω. Μόνο και μόνο που έβαλα να ακούσω τον ''Τεκέ'' με την εκτέλεση αυτή, αηδίασα. Συμφωνώ με τον Θάνο για όσα είπε σε σχέση με το αναμάσημα και τις κοπιές των παλιών εκτελέσεων, όπως συμφωνώ σε όλα και με την Ελίνα. Κάτι τέτοια άτομα που το παίζουν γνώστες και ψευτοεπιστήμονες , θέλω να τους πιάσω και να τους πλακώσω στο ξύλο.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Συμφωνώ με την Ελίνα, αν και περίμενα πιο ισχυρή την "έκρηξή της". :razz:

Κάποιες αρρυθμίες με αναγκάζουν να είμαι λίγο πιο συγκρατημένη...Λίγο όμως. :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κάποιες αρρυθμίες με αναγκάζουν να είμαι λίγο πιο συγκρατημένη...Λίγο όμως. :music:

"Μια ασπιρίνη, μια ασπιρίνη γρήγορα!" (*)

:blush::razz::blush::wow:

(*: Πάτρα 1987) :razz::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φίλοι μου

καλύψατε τα πάντα μην αφήνοντας να γράψω κάτι αφου τα ίδια ακριβώς πράγματα θα έλεγα ειδικά με την Ελίνα και τον Ser Γιώργο τον φίλο μου.Όμως θα πω τούτο.

Ευτυχώς για όλους μας που υπάρχει ο Γιώργος Νταλάρας και μάθαμε τι θα πει ρεμπέτικο.Σωστά και ταπεινά,σαν αλφαβήτα,σαν καθαρό νερό με σταγόνες απο την ψυχούλα του και το πάθος του.

Όταν είπα εγώ ότι "Το κρυφό σχολειό του Ρεμπέτικου ξανάνοιξε με τον Νταλάρα" δεν το είπα για πλάκα,ούτε και για να το κάνω λεζάντα.Όλοι εμείς ακούγοντας τον σε αυτές ειδικά τις παραστάσεις νοιώσαμε τα φτερά μας να παίρνουν αέρα.Αλλά κάποιοι άλλοι γύφτοι και πραγματογνώμονες αντι να ασπαστούν το αστείρευτο μεράκι ενός ταπεινού μουσικού και τραγουδιστή με όλη την μεγαλοπρέπεια που του ταιριάζει το παιζουνε σερίφηδες του ρεμπέτικου και αναλυτές.

Μα καλά θα μου πει κάποιος,κολλημένος είσαι;

Και βέβαια,κολλημένος με τον Νταλάρα εδώ και χρόνια.

Μαγκιά μου!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πριν ακούσω το ηχητικό απόσπασμα που έβαλε η Χρύσα, διάβασα τις απόψεις σας για το συγκεκριμένο θέμα και στην αρχή νόμιζα οτι αντιδράσατε λίγο υπερβολικά. Τώρα που το άκουσα, μπορώ να πω με βεβαιότητα οτι ο κ.Πάνος Σαββόπουλος είναι τραγικός! Έχει καεί ο εγκέφαλός του.....!!!

...Μας κάνει κήρυγμα για το πως πρέπει να είναι οι αυθεντικές ορχήστρες και μετά μας προτρέπει να ακούσουμε τον Τεκέ από μία ροκ διασκευή του Πανούση........ Η λογική του ανθρώπου αυτού σε κάνει να κοπανάς το κεφάλι σου στον τοίχο!!

...Μετά μας λέει οτι οι καταξιωμένοι έντεχνοι τραγουδάνε ρεμπέτικα γιατί τα άλλα τραγούδια που βγάζουν δεν πουλάνε.... Να τον ενημερώσουμε λοιπόν τον κ.Σαββόπουλο οτι ο Γ.Νταλάρας ξεκίνησε, δισκογραφικά, να τραγουδάει ρεμπέτικα από το 1971 και από τότε δεν σταμάτησε ποτέ!! Δεν πουλούσε το 1975 ο Γ.Νταλάρας;; Το 1980;; Το 1983 που έκανε και τις τεράστιες συναυλίες στο ΟΑΚΑ;; Δεν πουλούσε τότε και αναγκάστηκε να το γυρίσει στα ρεμπέτικα;; Για σκέψου το λίγο καλύτερα κ.Σαββόπουλε....

ΥΓ: Το οτι θα άκουγα τον ....Τζιμάκο να τραγουδάει τον Τεκέ δεν το φανταζόμουν... Η "διασκευή" του πάντως μου θύμισε το "Η φωνή του αργιλέ" που "διασκεύασε" και η ’ννα Βίσση... Τουλάχιστον η Βίσση δεν βγήκε με τουπέ να μας το παίξει "αυθεντική" και με "άποψη"....

Πόσο δίκιο είχες ρε Γιώργο.... Πόσο δίκιο είχες!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν ο "κύριος" Σαββόπουλος θεωρεί πιο αυθεντική την ερμηνεία(;;;;;;;;;;;;;:D του Πανούση στον"Τεκέ" από τις ερμηνείες του Νταλάρα η λύση είναι μία:ο ψυχίατρος.Ούτε καν ψυχανάλυση.Και δεν είναι καθόλου θέμα ότι λέω να πάει στον ψυχίατρο αν κάποιος διαφωνεί με την μουσική αισθητική μου.Είναι ζήτημα του ότι όταν μετατρέπεις την ικανότητα και την επιτυχία κάποιου σε πρόβλημα τότε το πρόβλημα είναι αυτού που τη μετατρέπει.Δεν είναι καθόλου του ικανού και του επιτυχημένου.Και τι να κάνουμε που ο Νταλάρας είναι και ικανός και επιτυχημένος.Το πρόβλημα είναι δικό τους και όχι του Νταλάρα.Είναι πολύ πιο αποδεκτή μια κριτική του τύπου ότι είναι πολλά για τραγούδια του Βαμβακάρη τα 5 μπουζούκια ή κάτι τέτοιο με το οποίο μπορεί να διαφωνώ αλλά έχει μια λογική αφετηρία από την οποία μπορεί να ξεκινήσει μια ενδιαφέρουσα κουβέντα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομαστεί κριτική η θέση του Σαββόπουλου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φίλε μου Θάνο μπορεί να ασχοληθήκαμε αρκετά,αλλά δεν μπορεί να μένουμε αμίλητοι σε σπρωξήματα πίσω απο την πλάτη.Γιατι ο Γιώργος Νταλάρας δεν είναι μόνος του,και ας το καταλάβουν καλά όσοι λένε ότι τους γουστάρει.Είμαστε και εμείς μαζί του,και μιά ζωή θα είμαστε.

Αν ξέρανε όλοι να τιμούν τα τραγούδια και τα "δώρα" των παλιών δασκάλων και μουσικών όσο ο Νταλάρας,τα πράγματα θα ήταν αλλιώς.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο βίντεο "Τα λόγια και τα χρόνια" από την εκπομπή Στην υγειά μας,

κάποιος τα χώνει (κλασσικά) και λέει ότι ο Νταλάρας δεν θα γίνει ποτέ Γαργανουράκης... :blink:

Μεταξύ μας, καλύτερα που δεν είναι Γαργανουράκης, γιατί αν ήτανε τότε δεν θα μου άρεσε! :D

Υπήρξε μια συνέχεια, την οποία θα τη δείτε στα σχόλια. (δείτε και τα προηγούμενα σχόλια που είναι "κρυμμένα".) Και μετά προσπαθεί να μας πείσει κιόλας ότι σ' αυτή την εκπομπή ο Νταλάρας δεν είχε κλειστή φωνή και να μην κάνουμε, λέει, εικασίες! :blink: Έλεος! Παιδιά, θα πηδηχτώ απ' το παράθυρο! Μα πόσο στόκος μπορεί να είναι κανείς που να μην το καταλαβαίνει αυτό ή πόσο κολλημένος είναι που δεν θέλει να το καταλάβει;;; B):wow::razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ διαφωνώ 100% με την ανάρτηση του συγκεκριμένου video στο Youtube. Κακώς ανέβηκε...Πολύ κακώς μάλιστα...

Γιατί δίνει αφορμή για τέτοια σχόλια...Και στο κάτω-κάτω τι θα γινόταν αν δεν έβλεπε ο πολύς ο κόσμος "Τα λόγια και τα χρόνια" σ'αυτή την εκτέλεση;

Νομίζω δηλαδή πως από τη στιγμή που κάποιοι αποφασίζουν να βάζουν στο youtube αυτά που βάζουν, θα έπρεπε να τα "φιλτράρουν" καλύτερα...

Κάπου πήρε το μάτι μου το "Αυτός είσαι" και τον "Αναπτήρα". Νομίζω πως απ'τη στιγμή που ο ίδιος ο Νταλάρας έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψή του γι'αυτά τα τραγούδια (πρόχειρα θυμάμαι το βιβλιαράκι από το "Μουσικό Κουτι") θα έπρεπε όποιος τα ανέβασε να είχε σεβαστεί τουλάχιστον την άποψη του ίδιου του ερμηνευτή γι'αυτά,(εκτός αν δεν την ήξερε, οπότε πάω πάσο) η οποία είναι πάνω από τη σπανιότητα των τραγουδιών και να μην τα βάλει στο youtube. Έχω καιρό να δω αυτό το βιντεάκι και δεν έχω χρόνο να το ψάξω αυτή τη στιγμή, αλλά αν θυμάμαι καλά, στις πληροφορίες της ανάρτησης του έγραφε και "ωραίο λαϊκό τραγούδι" ή κάτι τέτοιο....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Εγώ διαφωνώ 100% με την ανάρτηση του συγκεκριμένου video στο Youtube. Κακώς ανέβηκε...Πολύ κακώς μάλιστα...

Γιατί δίνει αφορμή για τέτοια σχόλια...Και στο κάτω-κάτω τι θα γινόταν αν δεν έβλεπε ο πολύς ο κόσμος "Τα λόγια και τα χρόνια" σ'αυτή την εκτέλεση;

Νομίζω δηλαδή πως από τη στιγμή που κάποιοι αποφασίζουν να βάζουν στο youtube αυτά που βάζουν, θα έπρεπε να τα "φιλτράρουν" καλύτερα...

Τί σημαίνει αν δίνει αφορμή για τέτοια σχόλια; Κι αν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα σχόλια για το συγκεκριμένο τραγούδι, υπάρχουν άλλα για τόσα άλλα θέματα. Και τί να κάνουμε δηλαδή; Να κάνουμε μονίμως πίσω προκειμένου να μην "μπλέκουμε" (ή να μη δημιουργούμε) σε τέτοιες αντιπαραθέσεις ή να περάσουμε στην αντεπίθεση και να δώσουμε ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να βρίζουν τον Νταλάρα με το παραμικρό;

Για το "Αυτός είσαι" και τον "Αναπτήρα" συμφωνώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρύσα μάλλον δεν κατάλαβες...

Εννοώ πως κάποιοι είναι ήδη έτοιμοι "με το δάχτυλο στη σκανδάλη"...

Κι είτε το θέλουμε, είτε όχι το συγκεκριμένο απόσπασμα δεν είναι ότι καλύτερο (και ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό δεν είναι μόνο δική μου γνώμη), πώς να το κάνουμε;

Εγώ τόσο καιρό φωνάζω εδώ μέσα να απαντάμε στα blogs κι όλα αυτά. Κι εσύ κατάλαβες πως είπα να κάνουμε πίσω; Είναι δυνατόν;

Αλλά δε νομίζω πως βάζοντας το συγκεκριμένο τραγούδι κάνεις καμιά αντεπίθεση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κατάλαβα ακριβώς τί θέλεις να πεις, αλλά στέκομαι στο ότι "κακώς ανέβηκε γιατί δίνει αφορμή για τέτοια σχόλια". Και εδώ πάει αυτό που λέω: επειδή δίνει αφορμή, θα κάνουμε πίσω;

Για το ότι το απόσμασμα αυτό είναι "προβληματικό" δεν συμφωνώ. Πράγματι, όπως όλοι καταλαβαίνουμε (εκτός από έναν στόκο...) έχει κλείσει η φωνή του, αλλά παρόλα αυτά στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δίνει μια καταπληκτική ερμηνεία! Κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό!

Και, για να το πάω λίγο παραπέρα το θέμα:

κοιτούσα βίντεο που έχει τραγουδήσει ο Σφακιανάκης τη "Μπαλάντα του κυρ Μέντιου" και την "Αλάνα". Στη "Μπαλάντα" υπάρχουν αντιδράσεις με Ξυλούρη, οι οποίες κλασσικά καταλήγουν σε βρισίδι και από τις δύο πλευρές (και εδώ ξεχωρίζει νομίζω η διαφορά παιδείας που έχουμε εμείς όταν υπερασπιζόμαστε τον Νταλάρα με επιχειρήματα και όχι με βρισίδια) Στην "Αλάνα" που είναι τραγούδι "του Νταλάρα" όμως, δεν βγαίνει κανείς να πει ότι η ερμηνεία του Νταλάρα σε σχέση με του Σφακιανάκη είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και εγώ δεν συμφωνώ ότι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι προβληματικό. Στο κάτω-κάτω σε μια εκπομπή προς τιμήν ενός φίλου του τραγούδησε και ας ήταν βραχνιασμένος. Το ότι δεν είναι προβληματικό αποδεικνύεται από το είδος των σχολίων που κάνει ο συγκεκριμένος. Τι είδους κριτική είναι αυτή που στην πραγματικότητα αρχίζει και τελειώνει με τις γνωστές και αήθεις κατηγορίες εναντίον του Γ. Νταλάρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Εγώ διαφωνώ 100% με την ανάρτηση του συγκεκριμένου video στο Youtube. Κακώς ανέβηκε...Πολύ κακώς μάλιστα...

Γιατί δίνει αφορμή για τέτοια σχόλια...Και στο κάτω-κάτω τι θα γινόταν αν δεν έβλεπε ο πολύς ο κόσμος "Τα λόγια και τα χρόνια" σ'αυτή την εκτέλεση;

Νομίζω δηλαδή πως από τη στιγμή που κάποιοι αποφασίζουν να βάζουν στο youtube αυτά που βάζουν, θα έπρεπε να τα "φιλτράρουν" καλύτερα...

Κάπου πήρε το μάτι μου το "Αυτός είσαι" και τον "Αναπτήρα". Νομίζω πως απ'τη στιγμή που ο ίδιος ο Νταλάρας έχει εκφράσει επανειλημμένα την άποψή του γι'αυτά τα τραγούδια (πρόχειρα θυμάμαι το βιβλιαράκι από το "Μουσικό Κουτι") θα έπρεπε όποιος τα ανέβασε να είχε σεβαστεί τουλάχιστον την άποψη του ίδιου του ερμηνευτή γι'αυτά,(εκτός αν δεν την ήξερε, οπότε πάω πάσο) η οποία είναι πάνω από τη σπανιότητα των τραγουδιών και να μην τα βάλει στο youtube. Έχω καιρό να δω αυτό το βιντεάκι και δεν έχω χρόνο να το ψάξω αυτή τη στιγμή, αλλά αν θυμάμαι καλά, στις πληροφορίες της ανάρτησης του έγραφε και "ωραίο λαϊκό τραγούδι" ή κάτι τέτοιο....

Υπαρχει λοιπον στο καναλι μου απο εμενα ανεβασμένο το ΑΥΤΟΣ ΕΙΣΑΙ & Ο ΑΝΑΠΤΗΡΑΣ

Μια χαρά τραγουδάκια λαικα είναι και μαλιστα σπανιότατα....(Μητσάκης...)

Απλα να πω οτι δέν ακουω απο τον Νταλάρα .ό,τι αρέσει στον ίδιο.

Γιατι??

Γιατι ειμαστε αλλές οντότητες...

Σεβομαι πρωτα τον ευατό μου που γουστάρει τον Νταλαρα και οπωσδηποτε διαφωνω σε πολλα που εχει κανει...Οποτε δεν παιζει ''τυφλη υπακοη'''

Τωρα τα λεω αγόρασέ τα,τωρα δεν τα λέω ξεχνα τα.....Οχι.....

Αφηστε που ΑΝΕΒΑΖΩ σπάνια συλλεκτικα ντοκουμέντα ,για τους φίλους που δεν τα εχουν......Δεν ''εκπροσωπω'' κανέναν παρα μονον ΕΜΕΝΑ.....

*****Και αμα θελετε μια προσωπικη αποψη, ο Γιώργος ΟΤΑΝ ΞΑΝΑΠΕΙ καποια που δεν λέει,θα εχει παρει μια νίκη ,απέναντι στους λόγους που δεν τα λέει....

Share this post


Link to post
Share on other sites
EYTYXOS POU O NTALARAS DEN EGINE POTE O GARGANOURAKIS TON 5 TRAGOUDION KAI TON OLIGON EVDOMADON KARRIERAS.....

Αegean60 ?Στο είχα τάξει να το ανεβάσεις εσύ,αλλά μιας κ ήταν πολυ ασχημη η ηχογράφησή του.τότε από την τηλεόραση,είπα να το ανεβάσω εγω ....Ασε να τα ''ακούω'' εγω μόνο....

http://www.youtube.com/watch?v=YB1wZxe0K7o

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...