Sign in to follow this  
Followers 0
Makis

Χρήστος Λεοντής

48 posts in this topic

Στο συνθέτη Χρίστο Λεοντή και στη μουσική του πορεία- που υπερβαίνει τα 40 χρόνια-είναι αφιερωμένη η εκπομπή "Στην υγειά μας" αυτό το Σάββατο 4/6/05 στις 22.00 στη ΝΕΤ.

Τον δημιουργό, που αποφαίνεται ότι «η μουσική είναι χώρος στοχασμού, έκφρασης και ελευθερίας» κι έχει ακολουθήσει ένα δρόμο συνέπειας και ήθους, τιμούν με την παρουσία τους ερμηνεύοντας τραγούδια του οι: Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου και Ιωάννα Φόρτη.

Την παρέα συμπληρώνουν η σύζυγος του συνθέτη Ουρανία Μπασλή και οι αγαπημένοι του φίλοι: Κώστας Τσιάνος, Γιάννης Κακουλίδης, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Παρτσαλάκης, Χρίστος Νικολόπουλος, Διονύσης Τσακνής, Φώντας Λάδης, Χριστόδουλος Χάλαρης, Τάσος Ψαρράς, Δημήτρης Λέντζος, Θανάσης Συλιβός και Μιχάλης Φουράκης.

Διαφορετικό τόνο στην εκπομπή δίνει η χορωδία του Δήμου Κηφισιάς που μας προσφέρει μια μελλοντική προσέγγιση των μουσικών επιτευγμάτων του Χρίστου Λεοντή.

Η εκπομπή βιντεοσκοπήθηκε λίγο πριν το «φευγιό» του αγαπημένου σε όλους Πάνου Γεραμάνη, ο οποίος είχε τιμήσει με την παρουσία του, το φίλο του Χρίστο Λεοντή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καιρός ήταν να θυμηθούν αυτόν τον σπουδαίο δημιουργό της ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ της ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΟΝΕΙΡΩΝ και του ΑΧ ΕΡΩΤΑ.Μπράβο στον Σπύρο Παπαδόπουλο και τους συνεργάτες του για μια ακόμη φορά...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όποιος δεν είδε την εκπομπή έχασε! Πολύ καλή, με ωραία και λιγάκι ξεχασμένα τραγούδια που δεν ακούγονται πλέον συχνά από την τηλεόραση.

Και με καλεσμένους που λειτουργούσαν συμπληρωματικά προς το "τιμώμενο" πρόσωπο και όχι παρουσιαστές και "μοντέλες" που λειτουργούν διακοσμητικά.

Μπράβο στην εκπομπή που τίμησε έναν συνθέτη που εμφανίζετια σπάνια στην τηλεόραση.Ακούστηκε κι ένα υπέροχο ανέκδοτο τραγούδι ερμηνευμένο από τον Δημήτρη Μητροπάνο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όντως εξαιρετικό αφιέρωμα.Η συγκεκριμένη εκπομπή φέτος πρόβαλε κάποιους ανθρώπους απ'αυτούς που αν και έχουν προσφέρει ένα τεράστιο έργο στην ελληνική μουσική , δυστυχώς τους βλέπουμε και τους ακούμε σπάνια.

Μάκη για μια ακόμη φορά ευχαριστώ για την ετοιμότητα...

:):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

¨Ηταν πραγματικά εξαιρετική εκπομπή. Απ`αυτές που σε κάνουν να νιώθεις περήφανος που γεννήθηκες σ`αυτή τη χώρα. ¨Οπου έχουμε την ευτυχία τέτοιος ποιητικός λόγος να συναντά τόσο καταπληκτικές μουσικές, όπως αυτή του Χρ. Λεοντή.

Και μια που μιλάμε για το έργο του να μην ξεχνάμε και το ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ, έναν δίσκο που είχα την τύχη να πάρω στα χέρια μου το 1975 και ακόμα θυμάμαι την συγκίνηση στο πρώτο άκουσμα της φωνής του

Γ. Ρίτσου και του Ν. Ξυλούρη.

Συγχαρητήρια στον κ. Παπαδόπουλο για άλλη μιά φορά.

ΡΕΝΑ :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η βραδιά του Λεοντή

Ενας ένας και οι έλληνες συνθέτες περνούν το κατώφλι του Ηρωδείου. Αυτήν την εβδομάδα είναι η σειρά του Χρήστου Λεοντή. Την Πέμπτη παρέα με μια πλειάδα καλλιτεχνών θα παρουσιάσει την παράσταση «Χελιδών Ηδομένη... και Τραγούδια Ευφρόσυνα», μια καλή ευκαιρία να ταξιδέψουμε στο αριστοφανικό παρελθόν του συνθέτη.

Το πρώτο μέρος της βραδιάς είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο θέατρο. Ο Χρήστος Λεοντής θα παρουσιάσει τη μουσική και τα τραγούδια του για κωμωδίες του Αριστοφάνη. Ας μην ξεχνάμε ότι η ιδιαίτερη σχέση του με το αρχαίο δράμα ξεκινά από τη μουσική του για τους «Αχαρνής» του Θεάτρου Τέχνης το 1976 και φτάνει μέχρι την πρόσφατη βράβευσή του από το Θεατρικό Μουσείο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» για τη μουσική της περσινής «Λυσιστράτης» του Εθνικού Θεάτρου.

Η συναυλία του Ηρωδείου θα ξεκινήσει με την μουσική από την ιστορική παράσταση του 1976 και θα συνεχιστεί με χορικά από τις «Σφήκες», τους «Ιππής», τον «Πλούτο» και την «Ειρήνη». Τα κείμενα που θα ακουστούν επιμελήθηκε ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, το ρόλο του αφηγητή θα κρατήσει ο Σπύρος Παπαδόπουλος, τη σκηνοθεσία αλλά και τη χορογραφία επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος (συμμετέχει το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ), ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Σοφία Παντουβάκη.

Στο δεύτερο μέρος το σκηνικό αλλάζει. Στη σκηνή θα ανέβουν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους, Ιωάννα Φόρτη, Πέτρος Δαμουλής για να ερμηνεύσουν κομμάτια από τα 40 και πλέον χρόνια του Χρήστου Λεοντή στη μουσική σκηνή. Τραγούδια λαϊκά όπως «Το Φεγγάρι», «Το σπίτι γέμισε με λύπη», οι «Πέντε Λεβέντες», το «Αβάσταχτο να σ' αγαπώ» αλλά και ανέκδοτα κομμάτια όπως το «Μαρακές», τα «Πλοία δίχως φώτα» κ.ά.

KYΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

07/08/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χρήστος Λεοντής

Ευφρόσυνα τραγούδια

στο Ηρώδειο

Ο συνθέτης παρουσιάζει ένα πανηγύρι με ρίζες σε παλαιότερες εποχές

Σε ένα «γνήσιο λαϊκό πανηγύρι, σε ένα αληθινό λαϊκό γλέντι» προσκαλεί ο Χρήστος Λεοντής τους θεατές του Ηρωδείου την 11η Αυγούστου. Ο τίτλος της μουσικής παράστασής του είναι «Χελιδών Ηδομένη... και τραγούδια ευφρόσυνα» και, όπως σημείωσε ο ίδιος στη συνέντευξη που παρεχώρησε στο «Βήμα», «στόχος μου είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που επικρατούσαν και στην παρουσίαση των κωμωδιών του Αριστοφάνη. Επιδιώκω μέσα από την παράσταση να καταδειχθούν ότι πολλά μουσικά στοιχεία παραμένουν αναλλοίωτα ακόμη και σήμερα. Για αυτό μιλώ για ένα πανηγύρι που θα έχει τις ρίζες του σε παλαιότερες εποχές».

Για να στηθεί αυτό το λαϊκό πανηγύρι στη σκηνή του αρχαίου ρωμαϊκού ωδείου την προσεχή Πέμπτη στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιασθούν οι συνθέσεις του Χρήστου Λεοντή που αφορούν κωμωδίες του Αριστοφάνη («Αχαρνής», «Σφήκες», «Ιππής», «Πλούτος», «Ειρήνη») ενώ στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσουν επιλογές από τραγούδια που έχει γράψει στη σαραντάχρονη και πλέον πορεία του στην ελληνική μουσική. Παράλληλα θα παρουσιασθούν και τρία ανέκδοτα τραγούδια του, τα «Μαρακές», «Τα πλοία δίχως φώτα» και «Ερωτας Αρχάγγελος», καθώς και το πρώτο του τραγούδι που έγραψε «Το σπίτι γέμισε με λύπη», σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου. Στη μουσική παράσταση συμμετέχουν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους, Ιωάννα Φόρτη, Πέτρος Δαμουλής, η Μεικτή Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς (υπό τη διεύθυνση του Θανάση Αρβανίτη) και Ορχήστρα. Τα κείμενα της παράστασης είναι του Γιώργη Γιατρομανωλάκη, η σκηνοθεσία-χορογραφίες του Κωνσταντίνου Ρήγου, συμμετέχει το Χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ενώ αφηγητής της παράστασης είναι ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

«Στο πρώτο μέρος της μουσικής παράστασης» λέει ο Χρήστος Λεοντής «εμπεριέχονται πολλά στοιχεία από το θέατρο, τον χορό, τη μουσική, την επιθεώρηση. Και αυτό επειδή επεδίωξα να γίνει κάτι τέτοιο, χωρίς όμως ταυτοχρόνως να υπερισχύει κάποια φόρμα έναντι κάποιας άλλης. Οσο για το δεύτερο μέρος, πιστεύω το κοινό του Ηρωδείου να ανταποκριθεί στο δεύτερο συνθετικό του τίτλου και να νιώσει όντως ευφροσύνη μέσω των τραγουδιών μου». Μπορεί ο Χρήστος Λεοντής να μη γνωρίζει αν όντως το κοινό νιώσει ευφροσύνη με τα τραγούδια του αλλά αναγνωρίζει σε αυτό την τιμή που του έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια. «Ο κόσμος με έχει τιμήσει περισσότερο από όσο το έχω τιμήσει εγώ» σημειώνει ο συνθέτης και συνεχίζει: «Αλλωστε έχω κυκλοφορήσει μόνο 8-10 δίσκους. Για αυτό σημειώνω ότι δεν το έχω υπηρετήσει όπως θα ήθελα. Από την άλλη πλευρά, βρήκα τον χώρο μου στο θέατρο. Μέσω αυτού κατέθεσα και εγώ το μερτικό μου στο (μουσικό) τραπέζι».

Ο Χρήστος Λεοντής, εκτός από μικρή δισκογραφία, έχει στο ενεργητικό του, ειδικά τα τελευταία χρόνια, περιορισμένο αριθμό συναυλιών. «Το γνωρίζω φυσικά αυτό αλλά για όλα υπάρχουν εξηγήσεις. Οπως για παράδειγμα εγώ δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, με αποτέλεσμα να με... χτυπούν όλοι μαζί. Επίσης δεν έχω συνεχώς κάποιον μάνατζερ γύρω μου, με αποτέλεσμα ή να περιμένω να με πάρει κάποιος τηλέφωνο ή να τηλεφωνώ εγώ για να προτείνω τον εαυτό μου». Για τον συνθέτη η μουσική «συμβολίζει το μεγαλείο της ανθρώπινης διανόησης και ψυχής. Δεν γνωρίζω κάτι άλλο που να ταξιδεύει στο όνειρο. H μουσική είναι αυτή που σε "αναγκάζει" να μην πατάς στη γη». Το σημερινό όμως τραγούδι και η μουσική έχουν τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να σε ταξιδεύουν στο όνειρο; «Θεωρώ εαυτόν φύσει αισιόδοξο και δεν πιστεύω ότι όλα είναι χαμένα. H πλειονότητα του κόσμου αγωνιά. Δεν είναι όλοι "τα χεράκια δεξιά, τα χεράκια αριστερά με το μπούτι έξω"» υπογραμμίζει ο Χρήστος Λεοντής και συνεχίζει: «Από την άλλη πλευρά, ό,τι έσπειρε τα τελευταία χρόνια η δισκογραφία αυτά θερίζει. Από αυτοάμυνα και μόνο το κοινό έχει αρχίσει να αντιδρά. Ηδη δεν αγοράζει όλα όσα του προτείνουν. Από την άλλη, τι θα κάνει ο νέος άνθρωπος που βλέπει συνεχώς τοίχο μπροστά του; Δεν έχουν άλλωστε όλοι οι νέοι δημιουργοί τη νοοτροπία του "Fame Story"». Ο Χρήστος Λεοντής για να βοηθήσει τους νέους δημιουργούς και πολύ περισσότερο για να τους δώσει βήμα, όπως σημείωσε, έχει προτείνει στο ΥΠΠΟ «την ίδρυση μιας μικρής λαϊκής ορχήστρας, όπου θα περιοδεύει με πρόγραμμα κατά το 1/3 δικό του και κατά τα 2/3 των νέων δημιουργών, οι οποίοι θα παρουσιάζουν τα κομμάτια τους όπως θέλουν. Αυτό είναι το όνειρό μου. Μένει να δούμε αν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα»

Ηρώδειο, πληροφορίες στο τηλ. 210 9282.900. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 80, 65, 50, 32 και 24 ευρώ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

7/8/05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συναυλία Xρ. Λεοντή την Πέμπτη

O ψεις του έργου του, τόσο από το θέατρο όσο και από τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό θα παρουσιάσει ο Xρήστος Λεοντής στο Ωδείο Hρώδου του Aττικού την Πέμπτη 11 Aυγούστου. Mε τον τίτλο «Xελιδών ηδομένη...» που παραπέμπει στις συνεργασίες του συνθέτη στο θέατρο, σε παραστάσεις κυρίως κωμωδιών του Aριστοφάνη, αλλά και με «Tραγούδια ευφρόσυνα» που σηματοδοτούν επιτυχίες του στο τραγούδι, η μουσική βραδιά αναμένεται «ηδομένη» και «ευφρόσυνος» με τη συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών όπως ο Δημήτρης Mητροπάνος, ο Mανώλης Mητσιάς, ο Γιάννης Kούτρας, η Mαρία Σουλτάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Iωάννα Φόρτη και ο Πέτρος Δαμουλής. Συμμετέχουν επίσης η Mικτή Xορωδία του Δήμου Kηφισιάς και ορχήστρα. Tα κείμενα της παράστασης είναι του Γιώργη Γιατρομανωλάκη, η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες του Kωνσταντίνου Pήγου (παίρνει μέρος το Xοροθέατρο KΘBE) και τα σκηνικά-κοστούμια της Σοφίας Παντουβάκη. Aφηγείται ο Σπύρος Παπαδόπουλος.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7/8/05

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Πρέπει ν ' αντιδράσουμε...»

Ο Χρήστος Λεοντής μιλά με αφορμή τη μουσική παράστασή του στο Ηρώδειο

Δημιουργός που για τέσσερις και πλέον δεκαετίες πορεύεται με ταλέντο, ήθος και σεμνότητα, ο Χρ. Λεοντής έχει αφήσει το ευδιάκριτο στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και στη μουσική για το θέατρο, το αρχαίο δράμα, τον κινηματογράφο. Η αυλαία της δημιουργικής του πορείας άνοιξε στις 12 του Μάρτη 1963, όταν στο κατάμεστο «Ακροπόλ», στη συναυλία του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής, ο Μ. Θεοδωράκης «σύστηνε» στο κοινό τούς δύο νεαρούς δημιουργούς Χρήστο Λεοντή και Μάνο Λοΐζο. Από τότε η δημιουργική του συνάντηση με τη μεγάλη ποίηση του Λόρκα, του Νερούντα, του Ρίτσου και άλλων μας πρόσφερε κορυφαία τραγουδιστικά έργα. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του το έχει αφιερώσει γράφοντας μουσική για το θέατρο και το αρχαίο δράμα, με το οποίο έχει επισταμένα ασχοληθεί.

Μια δυνατή «γεύση» της δημιουργικής κατάθεσης του Χρήστου Λεοντή θα έχουμε την ευκαιρία ν' απολαύσουμε στις 11 του Αυγούστου (9 μ.μ.), στο Ηρώδειο. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ο καταξιωμένος συνθέτης θα παρουσιάσει όψεις του έργου του, τόσο από το θέατρο όσο και τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό ιδιαίτερα.

Με τον τίτλο «Χελιδών ηδομένη..!», που παραπέμπει στις εξαιρετικές συνεργασίες του στο θέατρο, σε παραστάσεις κυρίως κωμωδιών του Αριστοφάνη, αλλά και με «Τραγούδια ευφρόσυνα» που σηματοδοτούν επιτυχίες μεγάλες στη μακρά δημιουργική του πορεία στο τραγούδι, η μουσική βραδιά προαγγέλλεται και «ηδομένη» και «ευφρόσυνος» με τη συμμετοχή εξαιρετικών ερμηνευτών: Η μουσική και τα τραγούδια του Χρήστου Λεοντή, είτε γράφονται για τον Αριστοφάνη είτε είναι άλλα τραγούδια, έχουν ειλικρίνεια και γνήσια λαϊκή συνείδηση. Ετσι, τα αριστοφανικά κομμάτια τραγουδιούνται σαν τραγούδια του σήμερα ενώ τα τραγούδια του σήμερα είναι σαν κομμάτια από την κωμωδία ή την τραγωδία της ζωής. Γεμάτα αλήθεια και γοητεία.

Ο στίχος «Χελιδών ηδομένη..!» από την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη δίνει το στίγμα του πρώτου μέρους του προγράμματος. «Περιλαμβάνει, όπως λέει ο συνθέτης, μουσική και τραγούδια, που έχω ανασυνθέσει από μουσικές που έγραψα για έργα του Αριστοφάνη, κυρίως με το Θέατρο Τέχνης, αλλά και με το Εθνικό και με άλλα θέατρα. Δεν μπόρεσα δυστυχώς να τα βάλω όλα γιατί θα χρειαζόμουν κάπου 10 ώρες. Θα κρατήσω μόλις μία ώρα. Βάζω κάποια πράγματα από πέντε κωμωδίες. Είναι μια μουσική παράσταση. Δεν είναι ούτε θέατρο, ούτε συναυλία, ούτε επιθεώρηση, ούτε Αριστοφάνης. Τα εμπεριέχει όλα. Η ανασύνθεση αφορά κομμάτια που μου άρεσαν. Αλλα τα μεγάλωσα γιατί ήταν μικρά, άλλα τα μίκρυνα, άλλα τα πέταξα, άλλα τα έφερα μπροστά, άλλα πίσω, με άλλα κριτήρια αισθητικά και έξω από τη θεατρική ανάγκη. Εχω κάνει την κάθε ενότητα σαν μικρή σουίτα. Τα περισσότερα από τα κομμάτια χορεύονται από το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ, που διευθύνει ο Κώστας Ρήγος. Τα τραγούδια χορογραφούνται ελεύθερα».

Στο δεύτερο μέρος θ' ακουστούν «Τραγούδια ευφρόσυνα». «Μια επιλογή», λέει ο Χρ. Λεοντής, «από πάρα πολλά κομμάτια που έγινε με πολλή "τσιγκουνιά" γιατί είναι λίγος ο χρόνος, όπου υπάρχουν από το πρώτο μου τραγούδι, "Το σπίτι γέμισε με λύπη", μέχρι το τελευταίο, ένα ζεϊμπέκικο που το λέει ο Μητροπάνος». Ερμηνευτές θα είναι οι Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους, Ιωάννα Φόρτη, Πέτρος Δαμουλής. Συμμετέχει η Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς (διεύθυνση: Θανάσης Αρβανίτης) και μια μεγάλη λαϊκή Ορχήστρα (16 όργανα), υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Παρουσιάζει και παρεμβαίνει ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Τα κείμενα της παράστασης είναι του Γιώργη Γιατρομανωλάκη. Σκηνοθεσία - χορογραφίες: Κ. Ρήγος. Σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη.

«Φιλοδοξώ να είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του καλοκαιριού», λέει ο Χρ. Λεοντής, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με μεγάλο πάθος με το θέατρο. «Είναι κάτι που και με έλκει και απ' ό,τι φαίνεται έλκει και τους άλλους. Το θέατρο είναι ένας χώρος στον οποίο αισθάνομαι πλήρη ελευθερία δημιουργίας. Είναι μια δουλιά μιας ομάδας ανθρώπων όπου ο καθένας καταθέτει το ταλέντο του: Συγγραφέας, σκηνοθέτης, χορογράφος, ηθοποιοί, σκηνογράφος... Κάνεις έναν πνευματικό διάλογο ουσίας εκεί πέρα. Και αυτό σε βοηθάει και σένα να δημιουργήσεις. Πρέπει να προκληθείς για να δημιουργήσεις. Κι εκεί είναι πολλές οι αφορμές που μου δίνονται για δημιουργία. Φαίνεται βέβαια ότι η εμπιστοσύνη που σου δείχνουν ανταποκρίνεται και στο έργο που παράγεις. Γιατί τόσα χρόνια αυτό είναι που με έχει κρατήσει ζωντανό. Δε με έχει κρατήσει η δισκογραφία. Με ποιους να συνεννοηθείς; Με ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν πού πάνε τα τέσσερα; Εγώ οκτώ-δέκα δίσκους έχω όλους κι όλους...».

Η σημερινή κατάσταση στη δισκογραφία για τον Χρ. Λεοντή «δείχνει μια ηλιθιότητα και μια εσκεμμένη ενέργεια να αποκλείσουν τη νεολαία κυρίως από την παράδοσή της και από το γνήσιο τραγούδι. Ομως, δεν είναι μόνο το τραγούδι. Δε βλέπετε τι γίνεται παντού σε όλους τους χώρους; Είναι η μία χρήση των πάντων και χωρίς μια δεύτερη κουβέντα. Ετσι είναι τα πράγματα και ο καθένας από εμάς προσπαθεί να αντισταθεί και να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους για να δημιουργήσει το ενδιαφέρον στον κόσμο. Βέβαια, είναι υπεύθυνος και ο κόσμος. Πρέπει να αντιδρά αποκλείοντας ή επιλέγοντας πράγματα με τα οποία θέλει να επικοινωνήσει μαζί τους. Είτε αυτά είναι μουσική, είτε βιβλίο, είτε οτιδήποτε. Να αντιδρά και στην τηλεόραση ακόμη. Θα πρέπει την ώρα που βλέπει κανείς μια αηδία να μη διστάζει να παίρνει τηλέφωνο και να διαμαρτύρεται. Αλλά δυστυχώς ο κόσμος κάθεται και περιμένει. Σου λέει "εγώ θα το κάνω;"».

«Το τραγούδι αντικατοπτρίζει την κοινωνική δομή κάθε στιγμής», αναφέρει ο Χρ. Λεοντής, σημειώνοντας πως «πρότυπο της δικής μου γενιάς ήταν ο αγώνας. Σήμερα καλλιεργούνε την παραίτηση. Μέσα από την παραίτηση, πιστεύω ότι θα βρεθούν άνθρωποι που θα σηκώσουν το ανάστημά τους. Και το βλέπω σε κάτι συναντήσεις που έχω με νέους ανθρώπους. Επαναστατούν. Ομως, έχουν τοίχο μπροστά. Ο νέος κόσμος σφαδάζει αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα όταν του έχουν στερήσει τη δυνατότητα να εκφραστεί. Πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να εκφραστεί. Να ανοίξουν πόρτες σε νέους ανθρώπους ώστε να εκφραστούν ελεύθερα. Πρέπει να γίνει προσπάθεια στην κρατική τηλεόραση, αλλά και σε άλλα κανάλια όπως ο "902". Χρειάζεται μια πιο συστηματική και πιο επιστημονική δουλιά γι' αυτό».

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

7/8/05

Share this post


Link to post
Share on other sites

XPHΣTOΣ ΛEONTHΣ

Tα τραγούδια του Aριστοφάνη

«Έχω την πεποίθηση ότι πολλά στοιχεία της καθημερινής μας ζωής παραμένουν αναλλοίωτα και κοινά από την αρχαιότητα. Ένα από αυτά είναι το στοιχείο της καθημερινής έκφρασης από τους χορούς και τα τραγούδια».

Με Αριστοφάνη, κυρίως, θα σχολιάσει το σήμερα ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, με Αριστοφάνη που αγάπησε και υπηρετεί σταθερά τριάντα χρόνια τώρα, ξεκινώντας από τους «Αχαρνής» του Θεάτρου Τέχνης, το 1977. Το πρώτο μέρος της βραδιάς που ετοιμάζει για τις 11 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (στο Ηρώδειο), με τίτλο «Χελιδών ηδομένη..! και τα τραγούδια ευφρόσυνα» φιλοδοξεί να μεταφέρει ανάγλυφα τον διονυσιασμό των κωμωδιών του Αριστοφάνη μέσα από μια μουσικοχορευτική παράσταση που στηρίζεται τόσο στις μουσικές του (ανασύνθεση των έργων που έχει γράψει για τον Αριστοφάνη από το 1970 εως σήμερα) όσο και στην κίνηση, κομμάτι που ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Ρήγος μαζί με το χοροθέατρο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Τις μουσικές ενότητες θα ενώνουν κείμενα που έγραψε ο καθηγητής Φιλολογίας και συγγραφέας Γιώργης Γιατρωμανολάκης και θα διαβάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Οι φωνές μία και μία: Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους, Ιωάννα Φόρτη, Πέτρος Δαμουλής και η Μεικτή Χορωδία Κηφισιάς (με διευθυντή τον Θανάση Αρβανίτη).

«H πρόθεση είναι σαφής» έλεγε χτες ο Χρήστος Λεοντής, καθισμένος ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης. «Θυμίζω τις παραστάσεις που κάναμε με τον Κουν. Εκεί το κύριο γνώρισμα που προσέδιδε αυτή τη λάμψη, τη φρεσκάδα και την αμεσότητα ήταν το γλέντι και το λαϊκό πανηγύρι που δημιουργούσαν τα τραγούδια, οι χοροί, η κίνηση του χορού και τα κοστούμια».

«Οι μουσικές του Χρήστου Λεοντή μού έδιναν πάντα την αίσθηση ότι σου αφήνουν χώρο να αυτοσχεδιάσεις» είπε ο Κωνσταντίνος Ρήγος. «H κύρια αίσθηση είναι ότι πρόκειται για σύγχρονα τραγούδια, απελευθερωμένα εντελώς από τα κείμενα των παραστάσεων, κομμάτια που σε καλούν να τα χορογραφήσεις».

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας - «Τα τραγούδια ευφρόσυνα» - θα ακουστούν επιτυχίες του από τη σχετικά μικρή αλλά πολύ σημαντική δισκογραφική του καριέρα καθώς και ανέκδοτα τραγούδια που έγραψε τα τελευταία χρόνια. Τα σκηνικά και κοστούμια έκανε η Σοφία Παντουβάκη.

INFO

11 Αυγούστου, στο Ηρώδειο. Τιμές εισιτηρίων: 80 (διακεκριμένη), 65, 50, 32, 24 ευρώ. Έναρξη: 21.00.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αύριο η συναυλία του στο Ηρώδειο με κεντρικό άξονα τις δημιουργίες του για παραστάσεις

Λεοντής με τραγούδια ευφρόσυνα

«Χελιδών ηδομένη...! και τραγούδια ευφρόσυνα». Ο εύγλωττος τίτλος της αυριανής (9 μ.μ.) μουσικής παράστασης του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο αντικατοπτρίζει και τη δομή της. «Στίχος από την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη το πρώτο του σκέλος, το δεύτερο φιλοδοξεί να... προβλέψει τη διάθεση και τα αισθήματα του κοινού», εξηγεί ο συνθέτης.

«Δεν κάνω τίποτε άλλο από το να προσπαθώ να ανακαλύψω αυτό που αυθαίρετα ονομάζω "λαϊκή συνείδηση"», λέει ο Χρήστος Λεοντής

Παράσταση με κεντρικό άξονα τη μουσική του Λεοντή, χρησιμοποιεί στοιχεία κι από άλλους πολλούς χώρους (θέατρο, χορός, επιθεώρηση, όπερα, μπαλέτο, κωμωδία). Ετσι, εκτός από τους σπουδαίους ερμηνευτές Δημήτρη Μητροπάνο, Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κούτρα, Μαρία Σουλτάτου, Δώρο Δημοσθένους, Ιωάννα Φόρτη, Πέτρο Δαμουλή, τη Μικτή Χορωδία του δήμου Κηφισιάς υπό τον Θανάση Αρβανίτη και 17μελή Ορχήστρα με βοηθό μαέστρου τον πιανίστα Νεοκλή Νεοφυτίδη, η παράσταση ζήτησε τη συνδρομή του Γιώργη Γιατρομανωλάκη που έγραψε τα κείμενα, του Κωνσταντίνου Ρήγου που σκηνοθετεί και χορογραφεί, της Σοφίας Παντουβάκη για τα σκηνικά και τα κοστούμια και, ως αφηγητή, του Σπύρου Παπαδόπουλου. Συμμετέχει και το χοροθέατρο του ΚΘΒΕ.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Γιάννης Κούτρας είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που θα τραγουδήσουν στη συναυλία του Χρήστου Λεοντή

Το πρώτο μέρος της είναι αυτό που προλογίζεται από τον μελωδικό στίχο «Χελιδών Ηδομένη», «χελιδόνι δηλαδή», εξήγησε ο Γιώργης Γιατρομανωλάκης, «που χαίρεται να τραγουδάει και, ακούγοντας τον εαυτό του, τρελαίνεται από τον σεβντά». Αφορά τις εξαιρετικές συνεργασίες του Λεοντή στο θέατρο, σε παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη (Αχαρνής, Σφήκες, Ιππής, Πλούτος, Ειρήνη) από το 1970 και μετά. Επελέγησαν με βάση τα μουσικά μοτίβα που είχε στη διάθεσή του ο συνθέτης («έχω κάνει 11 κωμωδίες του Αριστοφάνη, κάποιες σε παραπάνω από μία εκδοχές. Μου μένουν 2-3 έργα...») και το κατά πόσον συνδυάζονται αυτά μεταξύ τους.

Αλλά, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, «η ανάπτυξη, η διαδοχή και η ερμηνεία των χορικών έχουν πάρει νέα μορφή, απλή και άμεση, όπως τα καθημερινά τραγούδια». Αλλωστε, «η προσπάθειά μου αυτή έχει να κάνει και με τη στάση μου απέναντι στο ρόλο και τη χρήση της μουσικής στο αρχαίο δράμα (...) Εγώ δεν κάνω τίποτε άλλο από το να προσπαθώ να ανακαλύψω αυτό που αυθαίρετα ονομάζω "λαϊκή συνείδηση", να το εγκολπωθώ και να το προσφέρω...».

Τα («ευφρόσυνα») τραγούδια του συνθέτη, πάλι θα ακουστούν στο δεύτερο μέρος, συμπεριλαμβανομένων και δύο ανέκδοτων («Τα πλοία δίχως φώτα» και «Ερωτας Αρχάγγελος» σε στίχους Δημήτρη Λέντζου).

Συνεργάτης του Λεοντή και παλαιότερα (από το 1997 για την «Αλκηστη» του Ευριπίδη από το Θέατρο Τέχνης) ο Κωνσταντίνος Ρήγος, παρέλαβε τώρα ολόκληρο το θεατρογενές μουσικό υλικό του συνθέτη για να χορογραφήσει τα κομμάτια που ο ίδιος έκρινε ότι προσφέρονται. Και τα χορογράφησε όλα! «Κατάλαβα ότι η μουσική του δεν τελειώνει στην παράσταση, συνεχίζεται...», έλεγε ο ίδιος χθες, διαπιστώνοντας και «πόσο σύγχρονα είναι ακόμα και κομμάτια που γράφτηκαν 20-25 χρόνια πριν» και εκφράζοντας την επιθυμία να ανεβάσει αυτή τη δουλειά και ως αυτόνομο μουσικοχορευτικό έργο.

Για την παρουσίασή τους αποφάσισαν με τη σκηνογράφο να φτιάξουν μια μικρογραφία του θεάτρου της Επιδαύρου και να επιλέξουν ενδυματολογικές λύσεις που θα τονίσουν την ενότητα των έργων, διατηρώντας όμως και μικρά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε ένα από αυτά. Το στοιχείο της έκπληξης θα έχει και η αφήγηση, όπως θα παρεμβάλλεται διά Σπύρου Παπαδόπουλου.

«Μεγαλώνοντας διαπιστώνουμε όλο και περισσότερο πόση ανάγκη έχουμε από σταθερές, από μικρές πατρίδες», είπε αυτός ο τελευταίος. «Αναφορές μας είναι άνθρωποι ορατοί τε και αόρατοι-γιατί μερικοί παίζουν καλά το κρυφτό. Μια τέτοια μικρή πατρίδα είναι και ο Λεοντής και λόγω της μουσικής του αλλά και λόγω της στάσης του».

Ο Παπαδόπουλος γνωρίζει τον Λεοντή από παλιά («υπάρχει άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με το θέατρο και δεν τον ξέρει, δεν τον έχει τραγουδήσει;»). Το ίδιο και ο Γιάννης Κούτρας. Ο συνθέτης ήταν μάλιστα ο πρώτος ο οποίος τον ξεχώρισε και του έδωσε τραγούδια. Και τώρα του κάνει ένα ακόμα «δώρο: μου έδωσε να πω το πρώτο-πρώτο τραγούδι που έγραψε ποτέ. "Το σπίτι γέμισε με λύπη"».

Με θερμά λόγια μίλησαν για τη συνεργασία τους με τον «δάσκαλο» Λεοντή και οι Μαρία Σουλτάτου, Ιωάννα Φόρτη, Πέτρος Δαμουλής και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Η μουσική παράσταση αφιερώνεται, όπως είπε ο συνθέτης, «στην Ειρήνη, τον Ερωτα και το Περιβάλλον, έννοιες και ιδέες που με άκρατο πάθος και ορμή υπερασπίστηκε ο Αριστοφάνης μέσα σε όλο το έργο του». Κρατά κι άλλα διδάγματα όμως ο συνθέτης από τη χρόνια μαθητεία του στον Αριστοφάνη. Οπως το ότι «η ελευθερία σκέψης, ο σαρκασμός και η πλήρης... "ανατροπή της καθεστηκυίας νοοτροπίας" είναι τα σύγχρονα και σε μας στοιχεία του Αριστοφάνη, που βάλλουν ευθέως στη χυδαιότητα και την υποκρισία της καθημερινότητάς μας».

Η παράσταση θα μπορούσε να δισκογραφηθεί. Αλλά «η σχέση μου με τη δισκογραφία ήταν», εξομολογήθηκε ο Λεοντής, «πάντα περίεργη. Δεν την υπηρέτησα ποτέ. Ολους κι όλους 9-10 δίσκους έχω κάνει. Και τώρα μου ζήτησε μία μικρή δισκογραφική να ηχογραφήσει τη συναυλία. "Ετοιμάστε την πρότασή σας και είμαστε σύμφωνοι", τους είπα. Δεν ξανάρθαν...».

*Τα εισιτήρια στοιχίζουν 80, 65, 50, 32 και 24 ευρώ. Προπωλούνται στα κεντρικά ταμεία του Ελληνικού Φεστιβάλ (Πανεπιστημίου 39. Τηλ. 210-9282900) και στο Ηρώδειο.

Ν.ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/08/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Τραγούδια ευφρόσυνα» του Χρήστου Λεοντή

Αύριο στο Ηρώδειο (9.00 μ.μ.) η πολύμορφη μουσικοθεατρική παράσταση για την υπερσαραντάχρονη κατάθεση δημιουργίας του αξιόλογου συνθέτη

«Γεύση» της δημιουργικής κατάθεσης του Χρήστου Λεοντή, που για τέσσερις και πλέον δεκαετίες πορεύεται με ταλέντο, ήθος και σεμνότητα, δίνοντας το δικό του στίγμα στο ελληνικό τραγούδι, αλλά και στη μουσική για το θέατρο, το αρχαίο δράμα, τον κινηματογράφο, θα έχουμε την ευκαιρία ν' απολαύσουμε, αύριο, στις 9 το βράδυ, στο Ηρώδειο. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ο καταξιωμένος συνθέτης θα παρουσιάσει όψεις του έργου του, τόσο από το θέατρο όσο και τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από το ελληνικό κοινό ιδιαίτερα, με τον τίτλο «Χελιδών ηδωμένη..!», που παραπέμπει στις εξαιρετικές συνεργασίες του στο θέατρο, σε παραστάσεις κυρίως κωμωδιών του Αριστοφάνη, αλλά και με «Τραγούδια ευφρόσυνα» που σηματοδοτούν επιτυχίες μεγάλες στη μακρά δημιουργική του πορεία στο τραγούδι.

Ο στίχος «Χελιδών ηδωμένη..!» από την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη δίνει το στίγμα του πρώτου μέρους του προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει τη μουσική και τα τραγούδια από κωμωδίες του Αριστοφάνη κυρίως με το Θέατρο Τέχνης, αλλά και με το Εθνικό και με άλλα θέατρα, με εμβόλιμα τραγούδια και χορικά από την «Ιφιγένεια εν Ταύροις», τη «Μήδεια» και την «Αλκηστη» του Ευριπίδη. Κείμενα: Γιώργης Γιατρομανωλάκης. Αφήγηση: Σπύρος Παπαδόπουλος. Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Σκηνικά - Κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη. Συμμετέχει το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται ένα απάνθισμα των τραγουδιών και της μουσικής του Χρήστου Λεοντή από την 40ετή και πλέον μουσική του διαδρομή. Σολίστ: Δημήτρης Μητροπάνος, Μανώλης Μητσιάς, Γιάννης Κούτρας, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους, Ιωάννα Φόρτη, Πέτρος Δαμουλής. Συμμετέχει η Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς (διεύθυνση: Θανάσης Αρβανίτης) και μια μεγάλη λαϊκή Ορχήστρα (16 όργανα), υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Την παράσταση ο Χρήστος Λεοντής, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου, την αφιερώνει «στην Ειρήνη, τον Ερωτα και το Περιβάλλον, έννοιες και ιδέες που με άκρατο πάθος και ορμή υπερασπίστηκε ο Αριστοφάνης. Την αφιερώνω επίσης σε όλους εσάς γιατί η διάθεσή μου είναι να σας ενθαρρύνω και να σας συμπαρασταθώ στο τραγούδι, το χορό, το γέλιο, το όνειρο, αλλά και την προσπάθεια της καθημερινότητάς σας να σκέφτεστε, να ενεργείτε και να ζείτε με σωφροσύνη, αγωνιστικότητα και μέτρο». Και τέλος υπενθυμίζει ο συνθέτης ότι «η ελευθερία σκέψης, ο σαρκασμός και η πλήρης... "ανατροπή της καθεστηκυίας νοοτροπίας" είναι τα σύγχρονα και σε μας στοιχεία του Αριστοφάνη, που βάλλουν ευθέως στη χυδαιότητα και την υποκρισία».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 10/8/05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xρήστος Λεοντής στο Hρώδειο

«Xελιδών ηδομένη...», ένα χελιδόνι που χαίρεται να τραγουδάει· είναι ο τίτλος που επέλεξε για τη μουσική του παράσταση ο Xρήστος Λεοντής, αύριο, στο Hρώδειο. Mια μουσική παράσταση που περιλαμβάνει -στο πρώτο μέρος- μοτίβα από τη μουσική που έγραψε ο συνθέτης για παραστάσεις του Aριστοφάνη και -στο δεύτερο μέρος- «τραγούδια ευφρόσυνα», μερικούς σταθμούς από την σαραντάχρονη πορεία του στην ελληνική μουσική.

O Xρήστος Λεοντής και οι συντελεστές τής παράστασης υποσχέθηκαν, χθες το μεσημέρι, μια μουσική βραδιά με ευφρόσυνα τραγούδια. Oι μετέχοντες είναι μια καλή εγγύηση. O Kωνσταντίνος Pήγος επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία των μουσικών μοτίβων, αφού «η μουσική του Xρήστου Λεοντή έχει τη διάθεση να χορογραφηθεί και έξω από την παράσταση», όπως είπε. O φιλόλογος και συγγραφέας Γιώργης Γιατρομανωλάκης υπογράφει τα κείμενα της μουσικοθεατρικής παράστασης ανάμεσα στις ενότητες· ο ηθοποιός Σπύρος Παπαδόπουλος θα είναι ο αφηγητής, και αναγνωρίζει στον Xρήστο Λεοντή «μια μικρή πατρίδα, μια σταθερά». Στο δεύτερο μέρος, στην αναδρομή που θα γίνει στα τραγούδια του, ερμηνευτές θα είναι ο Δημήτρης Mητροπάνος, ο Mανώλης Mητσιάς, ο Γιάννης Kούτρας, η Mαρία Σουλτάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Iωάννα Φόρτη και ο Πέτρος Δαμουλής. «Aχαρνής», «Σφήκες», «Iππής», «Πλούτος», «Eιρήνη», είναι οι κωμωδίες του Aριστοφάνη στις οποίες τη μουσική έχει γράψει ο Xρ. Λεοντής. «Eχω κάνει μουσική για 11 κωμωδίες. Φιλοδοξία μου είναι να γράψω μουσική για όλον τον Aριστοφάνη», είπε. «Tα μοτίβα και οι ρυθμοί, τα τραγούδια, οι χοροί και τα ηχοχρώματα, διαδέχονται το ένα τ άλλο, έτσι που καθεμιά από τις κωμωδίες να αποτελείται από ένα ενιαίο και ενωμένο σύνολο, όπου οι τραγουδιστές εναλλάσσονται συνεχώς, τα μοτίβα το ίδιο, η κίνηση του μπαλέτου προσδίδει μιαν άλλη διάσταση στα τραγούδια, που μαζί με τη χορωδία εμπλέκεται σαν σε παρέα, όπως στον αρχαίο κωμό».

Γνώριμες μελωδίες

Oσο για το δεύτερο μέρος, με τα «ευφρόσυνα τραγούδια» θα ξαναθυμηθούμε μελοποιημένα στίχους του Λόρκα, του Mάνου Eλευθερίου, του Kώστα Bίρβου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου κ.ά. και θα ξαναψιθυρίσουμε «Tο στρείδι και το μαργαριτάρι», το «Mια φορά κι έναν καιρό», το «Λούζεται η αγάπη μου», το «Πού να χωρέσει τ όνειρο» και ένα σωρό άλλα. Eίναι το μέρος της παράστασης «που έρχεται να ολοκληρώσει την τέρψη και την ευφροσύνη του πρώτου μέρους, προσφέροντας στον ακροατή τη χαρά και το χαλάρωμα που αισθάνεται κανείς, συμμετέχοντας στο πανηγύρι αυτό με γνώριμα τραγούδια». O Xρήστος Λεοντής γράφει μουσική εδώ και 42 χρόνια, έχει κάνει ελάχιστους δίσκους («εννέα ή δέκα») και τον εμπνέει πάντα η μουσική για το θέατρο. Tην Πέμπτη το βράδυ θα συνοψίσει σε δυόμισι ώρες μια πορεία τεσσάρων δεκαετιών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

10/8/05

Share this post


Link to post
Share on other sites
¨

......

Και μια που μιλάμε για το έργο του να μην ξεχνάμε  και το ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΟ ΤΣΟΥΚΑΛΙ, έναν δίσκο που είχα την τύχη να πάρω στα χέρια μου το 1975 και ακόμα θυμάμαι την συγκίνηση στο πρώτο άκουσμα της φωνής του

Γ. Ρίτσου και του Ν. Ξυλούρη.

Συγχαρητήρια στον κ. Παπαδόπουλο για άλλη μιά φορά.

ΡΕΝΑ :)

Lucky those who own this CD ! **

I keep hoping that it will be re-issued soon.

If we are lucky this will happen around October/November of this year.

At least, this is the information I was given at Mrs. Xylouris' store on my last visit (June 05).

Whether this was said not to disappoint the persistent female tourist who has been asking this same question for years.or whether this is solid information, we will know in a few months.

(The information was actually given by a representative of EMI who happened to be present at the time of my visit).

There is some hope :)

Lucky too, those who will be able to enjoy the concert tonight ! :)

**I should have written "recording" instead of CD of course.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Festive songs from ancient comedies at the Herod Atticus

Composer Christos Leondis, full cast present 42 years worth of music

This evenings concert is very much like a retrospective of Leondiss output over four decades, with songs penned for Aristophanic plays and other light, popular melodies from the past.

Composer Christos Leondis has returned to the music he has written over the years for productions of Aristophanic comedies to compile the first part of the Swallows Delight program he is presenting at the Herod Atticus Theater this evening, in the context of the ongoing Athens Festival.

The second part of the evening will contain, according to the composer, joyous songs that have stood out and gained popular appeal over his 40-year career.

Leondis and the rest of the productions cast have promised a program full of light-hearted, fun music. The artists who are participating in the concert are a good guarantee of that: Constantinos Rigos was put in charge of direction and choreography of the Aristophanic motifs, a task he found easy considering the liveliness of Leondiss music. Literature professor and writer Giorgis Giatromanolakis has penned the narratives that will be heard in between the performances various scenes, and which will be read by popular actor and television game show presenter Spyros Papadopoulos.

The songs being presented are from productions of The Acharnians, The Wasps, The Knights, Plutus and Peace.

I have written the music for 11 comedies, said Leondis at a recent press conference. My ambition is to write music for all of Aristophanes plays.

In this performance, continued the composer, the motifs and rhythms, the songs, the dances, the tones of the music succeed one another in such a way that each of the comedies come together to compose a single unit, with alternating singers and motifs.

The ballet also lends the songs a new dimension and together with the choir they form one big company, like in antiquity.

The second part of the program, which revisits Leondiss past work, will be performed by singers Dimitris Mitropanos, Manolis Mitsias, Yiannis Koutras, Maria Soultatou, Doros Demosthenous, Ioanna Forti and Petros Damoulis.

Songs that will be performed include those written by Leondis or by other lyric writers in cooperation with Leondis for the music. There are also songs based on the poetry of Federico Garcia Lorca, Manos Eleftheriou, Costas Vrivos and Lefteris Papadopoulos. Many of the pieces are broadly known by Greeks and still hold popular appeal. This part is meant to give the evening an even more festive feel, inviting the public to revisit familiar tunes or to simply share the happy melodies.

Tickets and information on the performance are available from the Hellenic Festival box office at 39 Panepistimiou (tel 210.928.2900) or from the Herod Atticus Theater itself, located on the Dionyssiou Areopagitou pedestrian street, near the Acropolis metro station.

KATHIMERINI

11/8/05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καινούργια και δροσερά

Η μουσική του Χρήστου Λεοντή για το θέατρο και δη το αρχαίο δράμα είναι λίγο - πολύ γνωστή. Κι όσοι όμως ήξεραν καλά την αριστοφανική μουσική πλευρά του συνθέτη, είδαν προχθές στο Ηρώδειο ένα θέαμα εντελώς καινούργιο, φρέσκο και δροσερό: η μουσική ή μάλλον τα τραγούδια του Λεοντή έσμιξαν αρμονικά με το χορό και το λόγο σ' ένα πραγματικά υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα.

Ετσι, διαψεύστηκαν όσοι, πριν από τη μουσική παράσταση, προέβλεπαν πως θ' απολαύσουν περισσότερο το δεύτερο μέρος της βραδιάς με τα ωραιότερα της τραγουδοποιίας του συνθέτη. Οχι πως κι αυτό, το καθαρά συναυλιακό μέρος, με τις φωνές του Μανώλη Μητσιά, του Δημήτρη Μητροπάνου, του Γιάννη Κούτρα, της Ιωάννας Φόρτη, της Μαρίας Σουλτάτου, δεν καταχειροκροτήθηκε: κατάμεστο το Ηρώδειο (στο κοινό και οι Μ. Ελευθερίου, Κ. Τσιάνος, Ελ. Γερασιμίδου κ.ά.) σιγοτραγούδησε τα «Λούζεται η αγάπη μου», «Αβάσταχτο να σ' αγαπώ», «Πέντε λεβέντες» κ.ά. Ακουσε με προσοχή τα δύο ανέκδοτα τραγούδια του Λεοντή, «Τα πλοία δίχως φώτα» και «Ερωτας Αρχάγγελος» σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου. Κι έγινε ολόκληρο μια συγκινητική χορωδία για το τελευταίο τραγούδι της βραδιάς (που δεν είχε ανκόρ γιατί ο Λεοντής δεν το συνηθίζει), το «Και να αδελφέ μου» σε ποίηση του Ρίτσου που βρήκε κι όλους τους ερμηνευτές (πλην του Μητσιά) μαζί.

Με χορωδία («Ποιο έργο να διαλέξουμε») είχε ξεκινήσει κι η βραδιά: η Μικτή Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς είχε τοποθετηθεί αριστερά και δεξιά από το κυκλικό πατάρι το οποίο, τοποθετημένο στο κέντρο της σκηνής, θα φιλοξενούσε τα ωραία χορογραφικά σχόλια του και σκηνοθέτη της παράστασης Κωνσταντίνου Ρήγου.

Ο ίδιος και η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Σοφία Παντουβάκη είχαν μια εξαιρετική ιδέα: ερμηνευμένα από τους τραγουδιστές και τη χορωδία τα στάσιμα του Λεοντή για κάθε μιά από τις αριστοφανικές κωμωδίες είχαν μια διαφορετική χρωματική ταυτότητα: π.χ. μαύρο και κίτρινο φως έλουζε την ορχήστρα (υπό τον ίδιο τον συνθέτη) και μαύρα και κίτρινα ήταν τα ρούχα που φορούσαν οι χορευτές στους «Σφήκες». Κάθε χορευτής διαφορετικό ρούχο: άλλος κίτρινη φόρμα με μαύρη ζώνη, άλλος μαύρο παντελόνι και κίτρινο πουκάμισο...

Αντίστοιχα σε αποχρώσεις του πράσινου ήταν οι «Ιππής», του μπλε ο «Πλούτος» και εντυπωσιακότερη η «Ειρήνη» στα κατάλευκα όταν, σε ανάμνηση και της παλιάς παράστασης του Θεάτρου Τέχνης, οι χορευτές κράτησαν μικρά πλακάτ με γραμμένη τη λέξη «Ειρήνη» σε όλες τις γλώσσες και μετά λευκές σημαίες.

Η ομορφιά της λιτότητας αφορούσε και την παρουσία του διακριτικού αφηγητή Σπύρου Παπαδόπουλου: ο ίδιος και τα κείμενα του Γιώργη Γιατρομανωλάκη παρεμβάλλονταν από κωμωδία σε κωμωδία, ως σύντομα και περιεκτικά σχόλια πολιτικών αναφορών ή ιστορικών στοιχείων, τονίζοντας όλα τη διαχρονικότητα της αριστοφανικής σκέψης.

Η τελική αίσθηση; Οπως το υποσχόταν και ο τίτλος της παράστασης («Χελιδών ηδομένη... και Τραγούδια Ευφρόσυνα»), ευφρόσυνη!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/08/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΠHΓAME ΣTΟ HPΩΔEIΟ

Tραγούδια ευφρόσυνα κι ένα «καπνισμένο τσουκάλι»

Το γέμισε το Ηρώδειο ο Χρήστος Λεοντής! Παραμονές Δεκαπενταύγουστου, άδεια η Αθήνα κι όμως βρέθηκαν γύρω στα τεσσερισήμισι χιλιάδες άτομα που ξεκίνησαν και πήγαν στην πολλοστή στη σειρά φέτος συναυλία του Φεστιβάλ Αθηνών με τραγούδια. Τονίστηκε η σχέση αυτή με το θέατρο στη συναυλία του Ηρωδείου, που είχε τον - καθόλου, μάλιστα, λαϊκίστικο... - τίτλο «Χελιδών ηδομένη...! και τραγούδια ευφρόσυνα». Και πολύ καλώς τονίστηκε. Διότι ακριβώς το πρώτο μέρος, που πήρε τη μορφή παράστασης μουσικοχορευτικής, αποκλειστικά στις μουσικές που έγραψε ο Λεοντής για παραστάσεις του Αριστοφάνη, κυρίως του «Θεάτρου Τέχνης», ήταν αφιερωμένο.

Το παν είναι το ξεκίνημα... Και η βραδιά ξεκίνησε από... τη δεξιά πάροδο του θεάτρου, με τα παιδιά της Μεικτής Χορωδίας του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Κηφισιάς, με «κορυφαίο» τον ηθοποιό - τραγουδιστή Πέτρο Δαμουλή, να ξεχύνονται στην ορχήστρα του θεάτρου - αιφνιδιασμός! - μ' ένα τραγούδι, ελεύθερα, χαρούμενα, θεατρικότατα, και να το λένε σε μια κυκλική κίνηση, γύρω απ' τη σκηνή. Το παιχνίδι κερδισμένο απ' την αρχή.

Ανέβηκαν στη σκηνή, στη σκηνή και η λαϊκή ορχήστρα, και αμέσως μετά, στα λευκά, ο Σπύρος Παπαδόπουλος. Συμπαθέστατος, άμεσος, με χιούμορ, με τα άμεσα, ζεστά κείμενα του Γιώργη Γιατρομανωλάκη απλωμένα στο αναλόγιο μπροστά του, ξεκίνησε «ψάχνοντας» τον - συνήθως κρυμμένο... - Χρήστο Λεοντή. Ώσπου να τον... βρουν, ακούσαμε μια ηχογράφηση του 1977 - ένα κομμάτι μουσικής του από τους «Αχαρνείς» του Κάρολου Κουν και του «Θεάτρου Τέχνης».

Ο Λεοντής στο πόντιουμ πια και η συναυλία πήρε τον δρόμο της. Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο να μη χάνει στιγμή το μέτρο και με τον Κωνσταντίνο Ρήγο που υπέγραφε τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες και τα παιδιά του Χοροθεάτρου του ΚΘΒΕ να δίνουν μια πληρωμένη απάντηση στο χορογραφικό «ατύχημα» του Μπαλέτου της Λυρικής που «ξενέρωσε» και «εικονοποίησε» γλυκερά το «Canto General» του Μίκη Θεοδωράκη: μουσικές στιβαρές και οι μουσικές του Λεοντή, αρσενικές, χορογραφήθηκαν αδρά, «αρσενικά», με κινήσεις πλατιές, με τους χορευτές να φέρουν ανεπαισθήτως αρώματα των αριστοφάνειων κωμωδιών με τη βοήθεια της εξαιρετικής, διακριτικής ενδυματολογικής παρέμβασης της Σοφίας Παντουβάκη.

Τέσσερα, πέντε, έξι τραγούδια από κάθε κωμωδία και ο Γιάννης Κούτρας, η πάντα εξαίρετη Μαρία Σουλτάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Ιωάννα Φόρτη, ο Πέτρος Δαμουλής, οι μουσικοί, οι χορωδοί να δίνουν όλοι τον καλύτερο εαυτό τους.

Στο δεύτερο μέρος οι χοροί και η θεατρικότητα και ο Σπύρος Παπαδόπουλος μας τελείωσαν. Τραγούδι καθαρό και ξάστερο. Και τα γερά χαρτιά της συναυλίας: οι «all time classics» Μανώλης Μητσιάς και - σε μεγάλη φόρμα - Δημήτρης Μητροπάνος. Οι οποίοι εναλλάσσονταν στη σκηνή με τους τραγουδιστές του πρώτου μέρους. Πού να τελειώσει όμως το σύμφυτο με τον Λεοντή θέατρο...: «Μαριάννα Πινέδα», και «Ισαβέλλα, τρεις καραβέλες κι ένας παραμυθάς» - ο Δώρος Δημοσθένους τα έδωσε όλα στα τραγούδια από το έργο του Ντάριο Φο -, και «Προστάτες»... Και μνήμες Υπογείου, Κουν, «Βεάκη», Λαζάνη...

Στη σκηνή όλοι - πλην Μανώλη Μητσιά - στο τέλος, έκλεισαν με «Καπνισμένο τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου - «Και να αδελφέ μου».

ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. Κ. ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΗΣ

"ΤΑ ΝΕΑ" 16/8/05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το νέο "Δίφωνο":

"Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά του-καθώς συνειδητά αφοσιώθηκε στη μουσική για το θέατρο-ο Χρήστος Λεοντής μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα καινούργια τραγούδια του, δεκαπέντε στο σύνολό τους, τα οποία, με τον τίτλο "Έρωτας Αρχάγγελος", πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις αρχές Ιουνίου.

Οι στίχοι είναι του νέου ποιητή Δημήτρη Λέντζου και ερμηνεύουν οι αξιόλογοι τραγουδιστές: Δημήτρης Μητροπάνος, Νίκος Δημητράτος, Παντελής Θαλασσινός, Δώρος Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου και Ιωάννα Φόρτη".

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΟΝΤΗΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ

Την ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 22.00 στο Βιβλιοπωλείο "Ιανός"

Το περιοδικό και οι εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ παρουσιάζουν τον καινούριο δίσκο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΕΟΝΤΗ «ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ» σε στίχους ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΝΤΖΟΥ, με ερμηνευτές τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ, τον ΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΑΤΟ, τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ, τη ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΛΤΑΤΟΥ, τον ΔΩΡΟ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ και την ΙΩΑΝΝΑ ΦΟΡΤΗ.

Θα μιλήσουν οι συνθέτες Νίκος Μαμαγκάκης, Γιάννης Γλέζος, Ηλίας Ανδριόπουλος και ο δημοσιογράφος ’ρης Σκιαδόπουλος.

Είσοδος ελεύθερη

Share this post


Link to post
Share on other sites

«ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ» is one of the finest albums I heard in recent months. Great composer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
«ΕΡΩΤΑΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ» is one of the finest albums I heard in recent months. Great composer.

Έτσι. ’λλος ένας πολύ όμορφος δίσκος, αρχές καλοκαιριού, σε πείσμα αρκετών μουσικών σκουπιδιών της εποχής μας. Ο νέος δίσκος του Χρήστου Λεοντή έχει, θα έλεγα, αφετηρία και τέρμα το λαϊκό τραγούδι. Αγόρασα το δίσκο χθες (κάτω από τους 43 βαθμούς!) και τον άκουσα δύο - τρεις φορές. Διαπίστωσα, με μία πρώτη εντύπωση, τα εξής:

- Ο Χρήστος Λεοντής γράφει ωραία λαϊκά τραγούδια, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

- Κλασικές οι ενορχηστρώσεις

- Οι στίχοι του Δημήτρη Λέντζου είναι απλοί και καθημερινοί. Όμορφοι θα έλεγα

- Ο Νίκος Δημητράτος τραγουδά στα περισσότερα τραγούδια και με έναν ασυνήθιστο τρόπο, πιο χαμηλών τόνων που μου άρεσε.

- Πολύ ωραίο το ομώνυμο τραγούδι με το Μητροπάνο, από τα καλύτερα που έχει τραγουδήσει τα τελευταία χρόνια

- Από τις πιο όμορφες στιγμές, τα "Πλοία δίχως φώτα και σημαία" με το Δώρο Δημοσθένους

- Πολύ όμορφη στιγμή επίσης η "Θαλασσινή αναφορά" με τη Μαρία Σουλτάτου

- Τα τραγούδια με τον Παντελή Θαλασσινό δε με ενθουσίασαν ιδιαίτερα

- Ωραία η εικαστική δουλειά

Τα τραγούδια

1. Ένα ζειμπέκικο παλιό - Νίκος Δημητράτος

2. Τα όνειρα - Νίκος Δημητράτος

3. Έρωτας αρχάγγελος - Δημήτρης Μητροπάνος

4. Τα λόγια ανατέλλουνε - Παντελής Θαλασσινός

5. Τα μάτια που δακρύζουνε - Μαρία Σουλτάτου

6. τα πλοία δίχως φώτα και σημαία - Δώρος Δημοσθένους

7. Φεγγάρι μου πορτοκαλί - Ιωάννα Φόρτη

8. Μαρακές - Νίκος Δημητράτος

9. Θαλασσινή αναφορά - Μαρία Σουλτάτου

10. Αμάρτημα προπατορικό - Νίκος Δημητράτος

11. Κόλλα με σφιχτά στον τοίχο - Νίκος Δημητράτος

12. Με παλιά μοτοσυκλέτα - Παντελής Θαλασσινός

13. Σαν της μαστίχας τα κλαριά - Δώρος Δημοσθένους

14. Αγάπες μάγισσες - Δώρος Δημοσθένους

15. Αχ Ελλάδα μου που πας - Νίκος Δημητράτος - Δώρος Δημοσθένους

Αυτά σαν πρώτη εντύπωση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aπό το Musical.gr

" Καταχνιά, Ανάσταση Ονείρων, Δώδεκα Παρά Πέντε, Αχ Ερωτα, Καπνισμένο Τσουκάλι, Παραστάσεις, είναι κάποιοι από τους δίσκους-κύκλους τραγουδιών του Χρήστου Λεοντή που έδωσαν το στίγμα τους και γράψανε τις δικές τους ανεξίτηλες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Δεκατρία χρόνια μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά του καθώς συνειδητά αφοσιώθηκε στη μουσική για το θέατρο ο Χρήστος Λεοντής, επιστρέφει στη δισκογραφία και παρουσιάζει τον καινούργιο κύκλο τραγουδιών του, με τίτλο Ερωτας Αρχάγγελος.

Δεκαπέντε τραγούδια σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου και ερμηνευτές τον Δημήτρη Μητροπάνο, το Νίκο Δημητράτο, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Δώρου Δημοσθένους, την Μαρία Σουλτάτου και την Ιωάννα Φόρτη. «Πρόκειται για λαϊκά τραγούδια μας λέει ο Χρήστος Λεοντής - που διαφέρουν από τα υπόλοιπα επειδή εκτρέπονται λίγο από την τρέχουσα νοοτροπία και κατά πολύ από τη νοοτροπία της τηλεόρασης. Δηλαδή υπάρχουν ζεϊμπέκικα, χασάπικα αλλά και τραγούδια μπαλάντες. Αλλα πάλι που είναι αφηγηματικά, άλλα άκρως ερωτικά ή ρομαντικά που σου δημιουργούν μια συγκίνηση και μια τρυφερότητα. Μεγάλη ποικιλία ρυθμών και καταστάσεων».

Επαιξαν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης: πιάνο. Γιάννης Σινάνης: μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά. Παναγιώτης Μάργαρης: κλασική κιθάρα. Γιάννης Παπαζαχαράκης: ακουστική κιθάρα. Μαριλίζα Παπαδούρη: βιολοντσέλο. Μάνος Αβαράκης: φυσαρμόνικα. Χρήστος Πανόπουλος: κρουστά. Κώστας Παριορίτσας: κρουστά. Τεό Λαζάρου: κόντραμπάσο. Στέλιος Πετράκης: ούτι, λύρα. και Φαίδρα Λεοντή: φωνητικά.

Ενορχήστρωση - Διεύθυνση ορχήστρας: Χρήστος Λεοντής. Παραγωγή: Περιοδικό Μετρονόμος Επιμέλεια παραγωγής: Θανάσης Συλιβός.

Το album συνοδεύεται από ένθετο βιβλιαράκι με τους στίχους των τραγουδιών, τους συντελεστές και άλλες πληροφορίες".

http://www.musical.gr/cddetails.scr?gui_la...e=5203785900014

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρουσιάστηκε χτες(28/6), στον ΙΑΝΟ, η νέα δισκογραφική δουλειά του Χρήστου Λεοντή "Έρωτας Αρχάγγελος", που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το μουσικό περιοδικό "ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ".

Δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, καθώς και οι φίλοι και λάτρεις του έργου του Λεοντή γέμισαν το χώρο και συμμετείχαν σε μια βραδιά που ξεκίνησε από την παρουσίαση του καινούριου δίσκου του δημιουργού και κατέληξε σε καταγγελία για τα σημερινά τεκταινόμενα στην ελληνική δισκογραφία, αλλά και στον μοναδικό τρόπο αντίστασης, στη λαίλαπα της υποκουλτούρας που παράγει η μουσική βιομηχανία(τα λεγόμενα χτες μου θύμισαν ένα σύνθημα που'χα δει σε τοίχο των Εξαρχείων : "η βιομηχανία σκοτώνει τη μουσική"), που είναι οι ανεξάρτητες παραγωγές - έξω από τις πολυεθνικές εταιρείες - των ίδιων των δημιουργών και, βέβαια, η διακίνηση από τους ίδιους των πολιτιστικών προϊόντων που παράγουν.

Το έναυσμα για το όλο επαναστατικό κλίμα της βραδιάς το έδωσε ο ίδιος ο Λεοντής, λέγοντας ότι "απόψε, από εδώ, ξεκινάμε αντάρτικο!". Αναφέρθηκε στην δική του περίπτωση, αλλά και σ' αυτήν του Νίκου Μαμαγκάκη(ήταν ένας από τους ομιλητές της χτεσινής βραδιάς), όπου κυκλοφόρησε, μόνος του, ο ίδιος, το σύνολο του έργου του! Ο Λεοντής προέτρεψε όλα τα νέα παδιά να ακολουθήσουν το δρόμο του και προθυμοποιήθηκε να τους βοηθήσει!

Ομιλητές στη χτεσινή βραδιά ήταν οι : ’ρης Σκιαδόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιάννης Γλέζος, ο ίδιος ο Λεοντής κι ο εκδότης του "ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΥ", ο Θανάσης Συλιβός. Όλοι τους, πέρα από τα όσα είπαν για το νέο δίσκο, κινήθηκαν στο ίδιο, καταγγελτικό, μήκος κύματος για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο ελληνικό τραγούδι, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι δημιουργοί και κοινό θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα, ενεργητικά κι επαναστατικά!

Από τους συντελεστές του δίσκου, εκτός του Λεοντή, παραβρέθηκαν, ο στιχουργός Δημήτρης Λέντζος, οι ερμηνευτές Νίκος Δημητράτος, Μαρία Σουλτάτου, Δώρος Δημοσθένους και Ιωάννα Φόρτη και πολλοί μουσικοί που έπαιξαν στο δίσκο. Ενδιαφέρον ήταν αυτό που είπε ο Λεοντής ότι στο ομώνυμο τραγούδι "Έρωτας Αρχάγγελος", που έδωσε και τον τίτλο στο δίσκο, η φωνή του Μητροπάνου πάρθηκε από την προ δύο ετών ζωντανή εκτέλεση του κομματιού από τον τραγουδιστή στο Ηρώδειο και ντύθηκε εξαρχής από την ορχήστρα στο, στούντιο!

Αίσθηση κι εντύπωση προκάλεσαν χτες, τα όσα είπε ο συνθέτης Γιάννης Γλέζος(πρόεδρος της ΕΜΣΕ), όπου κατήγγειλε ανοιχτά, για τον παραγκωνισμό των δημιουργών και την ανάδειξη των σταρ-εμπορικών τραγουδιστών, δυο συγκεκριμένες δισκογραφικές εταιρείες, τη ΜΙΝΩΣ και την ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ. Όπως είπε, το 1974, με την μεταπολίτευση, κάθησαν οι δυο αυτοί εταιρειάρχες σ' ένα τραπέζι και, συνωμοτικά, αποφάσισαν την ανατροπή του μέχρι τότε σκηνικού, καθαρά για λόγους κερδοσκοπικούς! Από εκεί άρχισαν όλα, είπε, για να καταντήσουμε στην σημερινή κατάσταση με τον "Βας- βας ο Παρασκευάς". Προχώρησε μάλιστα ακόμα περισσότερο και είπε πως σ' όλη αυτήν την "ιστορία" των δύο εταιρειών, τον "δούρειο ίππο" τον έπαιξε ένας τραγουδιστής, που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν θέλω να πω το όνομά του, γιατί θα στενοχωρήσω αρκετούς εδώ μέσα! Πάντως, τη στιγμή που ανέφερε αυτά, πολλοί από το κοινό σιγοψιθύρησαν ένα όνομα που έληγε σε -ης ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έρωτας αρχάγγελος"

Πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο δίσκο.Ένα δίσκο που έρχεται από άλλες εποχές.Τον ακούς και νομίζεις πως ακούς ένα δίσκο που γράφτηκε στη δεκαετία του '70.Κι όμως είναι τόσο σημερινός....

Τόσο οι , όπως πάντα, εξαιρετικές μελωδίες του Λεοντή αλλά και ο λόγος του Δημήτρη Λέντζου, δένουν μοναδικά με τις υπέροχες ερμηνείες όλων των τραγουδιστών που συμμετέχουν.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και ιδιαιτέρως στο περιοδικό "Μετρονόμος" που ανέλαβε αυτή τη δύσκολη για την εποχή μας παραγωγή...

Μακάρι να έχει συνέχεια και να βρει πολλούς μιμητές...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεόραση, το Σάββατο και την Κυριακή θα μεταδοθεί από την ΕΤ1 η συναυλία (σε 2 μέρη) με τίτλο : "Χελιδών ηδομένη" του 2005 από το Ηρώδειο! Μουσικές του Χρήστου Λεοντή και ερμηνείες Δ.Μητροπάνου, Μ.Μητσιά και Γ.Κούτρα!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0