Sign in to follow this  
Followers 0
GIANNHS

Αφιέρωμα στην Β.Μοσχολιού «Δεν ξέρω πόσο σ� αγαπώ»

71 posts in this topic

Έμαθα από έγκυρη πληροφορία ότι ετοιμάζεται μια γιορταστική βραδυά στις 7 Ιουλίου στο θέατρο ΄΄Βράχων ΄΄ στο ΄Βύρωνα προς τιμήν αυτής της μεγάλης τραγουδίστριας της Βίκυς Μοσχολιού για την προσφορά της στο τραγούδι με την συμμετοχή αρκετών γνωστών τραγουδίστριών

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δελτίο Τύπου:

Βίκυ Μοσχολιού

«Δεν ξέρω πόσο σ αγαπώ»

Η αγαπημένη φωνή των συνθετών για 4 δεκαετίες τώρα.

Ο λιτός δωρικός τρόπος της έκφρασης της, φώτισε την αρχοντιά του λαϊκού αισθήματος, την ευγένεια του πόνου της αγάπης, την μαγεία του έρωτα, την τρυφερότητα για τους άτυχους της ζωής.

Η φωνή της έγινε μέτρο και σχολή για τις επόμενες γενιές.

Το ρεπερτόριο, αξιοζήλευτο, φανερώνει την συνεχή και καθαρή εστίασή της στο καλό Ελληνικό τραγούδι.

Τιμώντας την προσφορά της, την στάση της και την φωτεινή της διαδρομή, μια ομάδα γυναικείων φωνών, γιορτάζει μαζί της τους μεγάλους σταθμούς της καριέρας της.

Το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου, ώρα 9.30 στο θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, τραγούδια των:

Σταύρου Ξαρχάκου και Γιώργου Ζαμπέτα, Απόστολου Καλδάρα και Γιάννη Μαρκόπουλου, Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, Μάνου Ελευθερίου, ’κη Πάνου και Γιάννη Σπανού, Δήμου Μούτση και Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και πολλών ακόμα, θα ερμηνεύσουν μαζί της αλλά και μόνες οι:

Μαρινέλλα, Δήμητρα Γαλάνη, Μελίνα Κανά, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γλυκερία, Χάρις Αλεξίου, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Μελίνα Ασλανίδου, για να της πούνε, Βίκυ Μοσχολιού «Δεν ξέρεις πόσο σ΄ αγαπώ».

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mια ζωή Bίκυ

Χ.Π.

Τιμώντας τη στάση της, την προσφορά της και μια διαδρομή 40 χρόνων, μια ομάδα γυναικείων φωνών γιορτάζει μαζί της. Βίκυ Μοσχολιού. Ο δωρικός τρόπος έκφρασής της, το ξεχωριστό μέταλλο, η λαϊκότητά της έκαναν τους μεγαλύτερους συνθέτες του λαϊκού, από τον Ζαμπέτα μέχρι τον Ξαρχάκο και από τον Καλδάρα μέχρι τον Κραουνάκη να γράψουν για τη φωνή της. Τη δικαιούται τούτη τη γιορτή (7 Ιουλίου στο Θέατρο Μελίνα Μερκούρη). Τη δικαιούται γιατί την εποχή που μεσουράνησε ο τραγουδιστής δεν είχε τη δόξα, την προβολή, το χρήμα που απέκτησε αργότερα. Για τη Βίκυ Μοσχολιού θα τραγουδήσουν η Μαρινέλλα, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μελίνα Κανά κ.ά. Είναι από τις φορές που το ρεπερτόριο είναι τόσο πλούσιο που δεν θα ξέρουν τι να διαλέξουν.

ΤΑ ΝΕΑ , 15/06/2005

:pity::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τα 40 χρόνια της Βίκυς Μοσχολιού θα τραγουδήσουν στις 29 Ιουνίου η Μαρινέλλα, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Γλυκερία, η Ανδριάννα Μπάμπαλη στο φεστιβάλ του Βύρωνα. Την επιμέλεια θα έχει η Λίνα Νικολακοπούλου.

ΤΑ ΝΕΑ , 21/06/2005

’λλη ημερομηνία εμφανίζεται εδώ '"29 Ιουνίου" κι όχι 7 Ιουλίου που είχε ανακοινωθεί;

Τι ισχύει τελικά; :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικά, η συναυλία θα γίνει στις 7 Ιουλίου.

Η προπώληση αρχίζει τη Δευτέρα... :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικά, νιώθω πως η συγκεκριμένη συναυλία θα είναι πολύ , μα πολύ φορτισμένη....Η Β.Μοσχολιού ξαναμπήκε στο νοσοκομείο, λίγες μέρες πριν τη συναυλία προς τιμήν της....Αυτά που άκουσα στην τηλεόραση μου δίνουν την εντύπωση πως δύσκολα θα είναι στο θέατρο Βράχων στις 7 Ιουλίου! Εμείς που θα είμαστε εκεί , θα την περιμένουμε...

Share this post


Link to post
Share on other sites

AΦIEPΩMA ΣTH BIKY MΟΣXΟΛIΟY

«Mαραθώνιο στήνουν τα τραγούδια της!»

Δέκα σημαντικές γυναικείες φωνές του ελληνικού τραγουδιού δίνουν συναυλία προς τιμήν της Bίκυς Mοσχολιού στο Θέατρο Bράχων Mελίνα Mερκούρη

ΧΑΡΗ ΠΟΝΤΙΔΑ

Μεγάλα τραγούδια από κορυφαίους συνθέτες θα περιέχει η κασετίνα «40 χρόνια Βίκυ Μοσχολιού» (Minos - ΕΜΙ), που επιμελήθηκε ο Γιώργος Τσάμπρας και θα κυκλοφορήσει την ημέρα του αφιερώματος στη Βίκυ Μοσχολιού στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη

«Είσαστε να πιάσουμε όλες μαζί ένα μεγάλο μαγαζί τον Οκτώβρη; Και τον ένα μήνα να λέμε Ξαρχάκο, τον άλλο Ζαμπέτα...».

Μπορεί η η Βίκυ Μοσχολιού να μην ήταν χθες ανάμεσα στις εκλεκτές συναδέλφους της στην αίθουσα συνεντεύξεων του υπουργείου Πολιτισμού, επί της ουσίας όμως δεν έλειψε λεπτό. Και οι ιδέες της - είναι αλήθεια - είχαν ενδιαφέρον.

H Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρινέλλα, η Γλυκερία, η Τάνια Τσανακλίδου και οι νεώτερες Μελίνα Ασλανίδου και Ανδριάννα Μπάμπαλη μάς έδωσαν εικόνες από τις πολύ γλυκές και συχνά συγκινητικές στιγμές των παρασκηνίων στις πρόβες (η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά δεν μπόρεσαν χθες να είναι εκεί). «Μου κάνει μάθημα», έλεγε η Χάρις Αλεξίου που είναι η ηθική αυτουργός και πρωτοστατούσε στα διαδικαστικά της διοργάνωσης της συναυλίας. «Έχει για την καθεμία μας τα τραγούδια που πρέπει να πει. Και πώς θα τα πει». Σαράντα χρόνια Βίκυ Μοσχολιού. Μεγάλη διαδρομή με μεγάλα τραγούδια, γραμμένα από τους κορυφαίους της ελληνικής τραγουδοποιίας. Από το 1962 στην «Τριάνα» του Χειλά κοντά στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, μέχρι πολύ πρόσφατα, είχε την τύχη να συνδέσει την πορεία της με τους πιο λαμπρούς συνθέτες: Ζαμπέτας, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης και Χατζιδάκις, Κραουνάκης, μέχρι Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Πάνου, Μούτσης, Σπανός, Κηλαηδόνης, Πλέσσας, Κουγιουμτζής κ.ά. Στη γιορτή που διοργανώνεται προς τιμήν της θα ακουστεί (αποκλειστικά) το δικό της ρεπερτόριο.

«Είναι τόσα τα τραγούδια που θα μπορούσαμε να πούμε», έλεγε η Γλυκερία, «που θα μπορούσε να γίνει μαραθώνιος συναυλιών».

«Όλες μας έχουμε ζηλέψει το ρεπερτόριό της - και είναι θεμιτή ζήλεια», ήταν η ατάκα της Δήμητρας Γαλάνη.

«Έχει τραγούδια θησαυρούς και όλες θα βάλουμε τα δυνατά μας να τα πούμε καλά», έλεγε η Μαρινέλλα. «Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω μια τέτοια στιγμή, είναι να είμαι εκεί».

Όλες μαζί καθισμένες δίπλα δίπλα, με την «αύρα» της πολύ ιδιαίτερης «συνενοχής» του επαγγέλματός τους να τις συνδέει, χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς πάθη, ενωμένες σε έναν «ανώτερο» σκοπό - να τιμήσουν μία τραγουδίστρια που έδωσε πολλά.

«Κατ' αρχάς είναι μεγάλη η χαρά να είμαστε όλες εδώ, με έναν τρόπο που ταιριάζει στη Βίκυ. Και δεν εννοώ μόνο τη φωνή της. Γιατί η Βίκυ ζει στη συνείδηση όλων μας ως απλός άνθρωπος, αγνός, με απόλυτο ήθος, αξίες, διακριτικότητα».

Την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων θα έχει ο Χάρης Ανδρεάδης και στην επιλογή των τραγουδιών συνέβαλε σημαντικά η Λίνα Νικολακοπούλου. Όλοι συμμετέχουν αφιλοκερδώς. H βραδιά θα ηχογραφηθεί (από τη Minos - EMI) και θα κυκλοφορήσει σε CD.

«Κάλεσα την παρέα μου...»

Γιατί λείπουν από το αφιέρωμα στη Βίκυ Μοσχολιού ονόματα καταξιωμένων τραγουδιστριών, όπως λόγου χάριν της Πόλυς Πάνου; «Θα απαντήσω σταράτα», είπε η Χάρις Αλεξίου. «Σίγουρα θα υπάρχουν καλλιτέχνες που θα ήθελαν να είναι στη συναυλία, αλλά εγώ κάλεσα την παρέα μου. Που ήξερα πως θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε. Αν αυτό το πράγμα άνοιγε πολύ - και θα μπορούσε να ανοίξει - δεν θα βρίσκαμε άκρη».

INFO

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στις 21.30. Είσοδος: 25 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ , 30/06/2005 , Σελ.: P43

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εμείς ξέρουμε πόσο σ' αγαπάμε

Δέκα από τις καλύτερες γυναικείες φωνές του ελληνικού τραγουδιού και της παλαιότερης «φρουράς» και της νεότερης και της... πολύ νέας. Σε μια συστράτευση για μια μεγάλη συναυλία τιμής και αναγνώρισης σε μια συνάδελφό τους με σπουδαία φωνή, παρουσία και ρεπερτόριο: την Βίκυ Μοσχολιού.

Σαράντα χρόνια στο τραγούδι γιορτάζει η Βίκυ Μοσχολιού

Με πρωτοβουλία της Χαρούλας Αλεξίου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση στις 7 Ιουλίου (9.30 μ.μ.) στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» της συναυλίας-γιορτής με το συμβολικό τίτλο «Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ» για τα 40 χρόνια της Μοσχολιού στο ελληνικό τραγούδι. Θα τραγουδήσουν οι Χάρις Αλεξίου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Μελίνα Ασλανίδου, Δήμητρα Γαλάνη, Γλυκερία, Μελίνα Κανά, Μαρινέλλα, Ανδριάννα Μπάμπαλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, επιλέγοντας τραγούδια από το μεγάλο και υπέροχο ρεπερτόριο της Μοσχολιού. Τραγούδια δηλαδή των Σταύρου Ξαρχάκου, Γιώργου Ζαμπέτα, Ακη Πάνου, Απόστολου Καλδάρα, Γιάννη Μαρκόπουλου, Γιάννη Σπανού, Δήμου Μούτση, Σταμάτη Κραουνάκη κ.ά.

Μαρινέλλα, Χάρις Αλεξίου, Μελίνα Ασλανίδου, Τάνια Τσανακλίδου, Ανδριάννα Μπάμπαλη και Δήμητρα Γαλάνη αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους

Την αγάπη τους έστειλαν στην απούσα (λόγω επιδείνωσης της υγείας της, δυστυχώς) Βίκυ Μοσχολιού οι επτά από τις δέκα κυρίες που μίλησαν χθες για τη συναυλία και το νόημά της. Και να τι είπαν:

* Χάρις Αλεξίου: «Αυτή είναι μια συναυλία-δώρο στην πολυαγαπημένη μας Βίκυ. Είναι μεγάλη τιμή να πούμε τα τραγούδια της που λάμπουν στο χρόνο».

* Δήμητρα Γαλάνη: «Είναι μια συναυλία που ετοιμάσαμε 10 γυναίκες με τη λαχτάρα του μαγικού της ρεπερτορίου. Η Βίκυ Μοσχολιού είναι για όλες μας μια μεγάλη σχολή».

* Μαρινέλλα: «Και εγώ, η παλαιότερη της παρέας, τρέφω βαθιά αγάπη, εκτίμηση και φιλία για τη Μοσχολιού. Είναι μεγάλη μου τιμή να πω τραγούδια-θησαυρούς».

* Τάνια Τσανακλίδου: «Η Βίκυ, ένα πλάσμα αγνό σαν άγγελος, με ήθος, αξίες και διακριτικότητα, μας μαθαίνει πώς να αγωνιζόμαστε και να αγαπάμε. Αγχος για τα τραγούδια που θα πω δεν έχω, γιατί αποκλείεται να τα πω καλύτερα από εκείνη».

* Γλυκερία: «Το ρεπερτόριό της είναι τεράστιο. Θα μπορούσαμε λοιπόν να κάνουμε άπειρες συναυλίες. Κάνουμε αυτή για να τιμήσουμε αυτόν τον απλό, λαϊκό άνθρωπο που λειτουργεί πάντα με το ένστικτό του».

* Τη βαθιά τους συγκίνηση που τους δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν μέρος σ' αυτό το αφιέρωμα, αλλά και να τραγουδήσουν κοντά σε όλες αυτές τις σημαντικές κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, εξομολογήθηκαν η Μελίνα Ασλανίδου και η Ανδριάννα Μπάμπαλη.

Η ημέρα της συναυλίας συμπίπτει με την κυκλοφορία από τη Minos της κασετίνας «40 χρόνια Βίκυ Μοσχολιού», με 4 cd, 85 από τα σπουδαιότερα τραγούδια της και πολυσέλιδο ένθετο με ιστορίες και φωτογραφίες από την καριέρα της.

Τα εισιτήρια για τη συναυλία στον Υμηττό στοιχίζουν 25 ευρώ και προπωλούνται στα δισκοπωλεία Metropolis και στο δημαρχείο Υμηττού (210-7625700).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/06/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yesterday(June 29) was a program on ERT, called 40 years Biky Mosxoliou. All the feminin artists were there, and sang...

I think this concert on July 7 will be wonderful!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

MATIEΣ

H Mοσχολιού

Ποια απ' όλες είχε την πρωτοβουλία; H Χαρούλα, αλλά αυτό ίσως δεν έχει σημασία. Σημασία έχει τούτο: ότι η Χάρις Αλεξίου, η Μαρινέλλα, η Δήμητρα Γαλάνη, η Ελευθ. Αρβανιτάκη, η Μελίνα Κανά, η Γλυκερία, η Μελίνα Ασλανίδου και η Ανδριάνα Μπάμπαλη αποφάσισαν να εμφανισθούν, στις 7 Ιουλίου, στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη, για να τιμήσουν μια πολύ μεγάλη συνάδελφό τους, την Βίκυ Μοσχολιού.

Είναι η δεύτερη φορά, που Έλληνες τραγουδιστές οργανώνουν μια «συναυλία τιμής» για σημαντικό καλλιτέχνη από τον χώρο τους. H πρώτη ήταν πριν από τρία χρόνια, περίπου, με τιμώμενο τον αξέχαστο Γρηγόρη Μπιθικώτση. Τότε, όλοι οι επιφανείς Έλληνες τραγουδιστές πήγαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και είπαν, ο καθένας από ένα, «κομμάτια» που είχε λανσάρει ο Γρηγόρης, κάνοντάς τα πανελλήνια σουξέ.

Το στάδιο, θυμάμαι, ήταν κατάμεστο. Χιλιάδες άνθρωποι, επί τρεις ώρες, τραγουδούσαν εκείνα τα υπέροχα τραγούδια που χάραξαν τη ζωή του Μπιθικώτση και όλων μας. Από τη «Φραγκοσυριανή» και τα «Ματόκλαδα», ως τις μοναδικές δημιουργίες του Μίκη, από το «’ξιον εστί», φυσικά και τη «Ρωμιοσύνη». Από τα έργα του Ξαρχάκου, του Χατζιδάκι, του Μούτση, του Σπανού και του Κουγιουμτζή, ως το «Γεννήθηκες για την καταστροφή» και τον «Μπελαμί» του ίδιου του Γρηγόρη και του Κώστα Βίρβου.

Το ίδιο θα γίνει, είμαι βέβαιος, και στην εκδήλωση για την Μοσχολιού, στο «Μελίνα». Γιατί όλο το νεώτερο λαϊκό τραγούδι, χωρίς αμφιβολία, στηρίχτηκε στις μοναδικές ερμηνείες της Βίκυς, που έφερε έναν αέρα δικό της, μια ανάσα προσωπική στο λαϊκό πεντάγραμμο. Τη συμβολή της αυτή, όλες οι τραγουδίστριες την αναγνωρίζουν και την χειροκροτούν. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χαρακτήρισαν την ερμηνεύτρια των «Δειλινών» και του «Πέτρα την πέτρα περπατώ», «θηλυκό Μπιθικώτση».

Το ένα φέρνει το άλλο: ο Γιώργος Νταλάρας, δεν ξεχνάει. Γι' αυτό και προ ημερών, παρά την υπερκόπωση που έχει πάθει από τις απανωτές υποχρεώσεις του, ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσει τη μνήμη του Σταύρου Κουγιουμτζή. Εκδήλωση, που οργάνωσε ο ίδιος και τα έσοδα τής οποίας θα δοθούν στη χήρα αυτού του εξαιρετικού και σπάνιου ήθους συνθέτη.

Δεν έχω να προσθέσω τίποτ' άλλο. Μόνο να ευχηθώ, «πάντα τέτοια», γι' αυτούς που χάραξαν δρόμους στο τραγούδι μας - και όχι μόνο στο τραγούδι μας.

ΤΑ ΝΕΑ , 02/07/2005 , Σελ.: N06

Κωδικός άρθρου: A18278N062

ID: 474884

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΑΓΙΚΗ....

Στις 7/7/2005 , το θέατρο Βράχων "Μ.Μερκούρη" "βούλιαξε" από τον κόσμο που πήγε να εκδηλώσει την αγάπη του στη Β.Μοσχολιού! Νομίζω ότι η συναυλία έπρεπε να γίνει σε μεγαλύτερο χώρο!

Τη βραδιά ξεκίνησε με δυο ουσιαστικά και μεστά λόγια η Λίνα Νικολακοπούλου κι ακολούθησε βίντεο με τη Μοσχολιού...Το τραγουδιστικό μέρος άνοιξε με όλες τις τραγουδίστριες επί σκηνής και τις Μαρινέλλα-Αλεξίου να κάνουν το πρώτο τους ντουέτο με το τραγούδι "Τα τρένα που φύγαν".

Ο κόσμος τραγουδούσε συνέχεια! Θυμήθηκαν όλοι μαζί τα μεγάλα τραγούδια...Όλες οι τραγουδίστριες έδωσαν με σεβασμό και ήθος τον καλύτερό τους εαυτό!

Η Μαρινέλλα ήταν σε μεγάλες φόρμες ! Τη Χαρούλα είχα καιρό να την ακούσω τόσο καλά φωνητικά! Αυτές οι δυο ξεχώριζαν!

Ξεχωριστές στιγμές , για μένα ήταν(σε τυχαία σειρά):

"Η ΝΥΧΤΑ" Μαρινέλλα-Γαλάνη

"ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ" Μαρινέλλα

"ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ" Αλεξίου

"ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ" Αλεξίου

"ΤΑ ΔΕΙΛΙΝΑ" Μαρινέλλα

"ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ" Μαρινελλα-Αλεξίου

"ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ" Αλεξιου-Γαλάνη

"ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝ" Μαρινελλα-Αλεξιου¨

"ΤΑ ΧΕΡΙΑ" Μαρινελλα-Αλεξιου-Αρβανιτακη

Η παρουσία-απουσία της Β.Μοσχολιού μας γέμισε με συγκίνηση...

Τη συναυλία την βιντεσκοπούσε συνεργείο! Ελπίζουμε να βγει σε DVD & CD...

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γέμισε κόσμο και μελωδίες το Θέατρο Βράχων

Συναυλία αγάπης για τη Μοσχολιού

«Ενα αστέρι πέφτει, πέφτει...» τραγουδούσε η δεκάδα με κάποιες από τις ωραιότερες γυναικείες φωνές του ελληνικού τραγουδιού προχθές στο κατάμεστο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» του Βύρωνα.

Αλλά το αστέρι της Βίκυς Μοσχολιού όλο κι ανέβαινε και σκαρφάλωνε πιο ψηλά στους βράχους του θεάτρου και ο κόσμος ταξίδευε μαζί της σιγοτραγουδώντας. Οι περισσότεροι λικνίζονταν στις θέσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι στα «μετόπισθεν» είχαν πιαστεί και το είχαν ρίξει στον χορό.

Η βραδιά ήταν ζεστή, νοσταλγική, αγαπησιάρικη. Μια συναυλία αγάπης ήταν, σε μια τραγουδίστρια που αγάπησε κι αγαπήθηκε, σε μια γνήσια λαϊκή ψυχή, όπως η Βίκυ Μοσχολιού, που, αν και απούσα, γιατί η υγεία της έχει τελευταία επιδεινωθεί, δήλωνε συνεχώς την παρουσία της. Με την ξεχωριστή φωνή της, το τεράστιο ρεπερτόριό της, τις μεγάλες επιτυχίες της.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ίδια, σε ένα βίντεο, να αναφέρεται στα παιδικά της χρόνια στη γειτονιά όπου μεγάλωσε, στο Μεταξουργείο, και στην αγάπη της, που ήταν το τραγούδι. «Καθόμουν και τραγουδούσα αυτά που μου λείπανε, τις χαρές και τους καημούς μου...». «Εζησα μεγάλες στιγμές. Μια ζωή γεμάτη. Είμαι ευχαριστημένη γι' αυτά που έκανα, και πιστεύω πως έκανα πολλά στη ζωή μου. Εκανα τα παιδιά και τα εγγόνια μου... Δεν με ενοχλεί να σταματήσω και τώρα!» έλεγε και ενδιάμεσα τραγουδούσε τραγούδια λυπητερά («Μάτια βουρκουμένα», «Πέτρα την πέτρα περπατώ») και ελάχιστα χαρούμενα. Αμέσως μετά το αστέρι της, λευκό, μεγάλο, στρογγυλό σκαρφάλωσε στους βράχους και τότε εμφανίστηκε επί σκηνής το πιο όμορφο μπουκέτο του ελληνικού τραγουδιού: Μαρινέλλα, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γλυκερία, Μελίνα Κανά, Μελίνα Ασλανίδου και Ανδριάννα Μπάμπαλη.

Η Βίκυ Μοσχολιού τις ένωσε σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις τους. Πότε άλλοτε είχαμε την τύχη να δούμε τόσο μεγάλα ονόματα στην ίδια σκηνή; Με κορυφαία τη Μαρινέλλα, δέκα γυναικείες φωνές τής έστειλαν θερμές ευχές τραγουδώντας καθεμιά χωριστά και όλες μαζί «Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ...». Και έπειτα άρχισαν να παρουσιάζουν το ανεξάντλητο ρεπερτόριό της ανά ντουέτα, με πρώτες τις νεότερες, για να καταλήξουν και πάλι όλες μαζί επί σκηνής. Ο κόσμος που στριμώχτηκε στις κερκίδες, που σκαρφάλωσε στους βράχους, κρεμάστηκε στις σκαλωσιές του θεάτρου ή βολεύτηκε μακριά στο γρασίδι, τις αποθέωσε. Ιδίως όταν τις άκουσε να τραγουδούν το «Φεύγουν τα καλύτερά μας χρόνια». Τη βραδιά αυτή την έζησαν πολλοί (γύρω στους 6.500 θεατές) και θα αργήσουν να την ξεχάσουν.

Ν.Κ.-Ρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/07/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από ότι διάβασα στις εφημερίδες, η συναυλία ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σύντομα σε cd. :):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η Βίκυ Μοσχολιού δεν ήταν στη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν της, αλλά το χειροκρότημα των θεατών που κατέκλυσε το θέατρο Βράχων ήταν ενθουσιώδες και διαρκές όταν η ερμηνεύτρια έλαμψε με τα λόγια και τα τραγούδια της από ένα βίντεο που προβλήθηκε στη μεγάλη οθόνη της σκηνής. Ένα πρόσωπο στιβαρό και ακτινοβόλο είναι η Μοσχολιού και το επεσήμανε η Λίνα Νικολακοπούλου στο καλωσόρισμα, προτού οι δέκα κυρίες του τραγουδιού δώσουν τη δική τους εκδοχή στα μεγάλα και διαχρονικά τραγούδια που η Μοσχολιού ευτύχησε να ερμηνεύσει. Μια συναυλία γενναιόδωρη ήταν. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Γαλάνη, Γλυκερία, Αρβανιτάκη, Τσαλιγοπούλου, Τσανακλίδου, Κανά, Ασλανίδου, Μπάμπαλη: άλλοτε με κέφι, άλλοτε με συναίσθημα, άλλοτε με μέτρο και άλλοτε με τρυφερότητα. Οπωσδήποτε με αγάπη. Από το "Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι" ως το "Χάθηκε το φεγγάρι", το "Δεν κλαίω για τώρα", το "’νθρωποι μονάχοι", τη "Μαρκίζα", τις "Αναμνήσεις", τα "Δειλινά", τον "Αλήτη" και άλλα τόσα που κύλησαν σα νεράκι από στόμα σε στόμα. Ντουέτα εξαιρετικά (Αλεξίου - Γαλάνη, Μαρινέλλα - Γαλάνη, Αλεξίου - Μαρινέλλα), σόλο συγκινητικά ("Μαρκίζα" με Τσαλιγοπούλου, "’νθρωποι μονάχοι" με Αλεξίου), ομαδικά με τον ενθουσιασμό παιδικής χορωδίας. Μία συναυλία που υπερβαίνει τα συνήθη προσωποκεντρικά, απολαμβάνει την ομαδικότητα και αποδεικνύει ότι η ευγένεια μπορεί να ευδοκιμεί ανάμεσά μας.

Το Βήμα, 9-7-2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και από το site της Καθημερινής.

Tραγούδια και αγάπη για τη Bίκυ Mοσχολιού

Eνωσαν τις φωνές τους με τις φωνές έξι χιλιάδων θεατών· την αγάπη τους για τη Bίκυ Mοσχολιού με την αγάπη του κόσμου που εκτιμά, αναγνωρίζει και σέβεται τους ερμηνευτές που παίρνουν το λαϊκό αίσθημα το κάνουν δικό τους και το επιστρέφουν απλόχερα στο κοινό. Tην Πέμπτη το βράδυ στο θέατρο Bράχων Bύρωνα συναντήθηκε η αφρόκρεμα των ερμηνευτριών του ελληνικού τραγουδιού για να τιμήσει τη Bίκυ Mοσχολιού που για περισσότερα από σαράντα χρόνια γράφει τη δική της, μεγάλη μουσική ιστορία. H Mαρινέλλα, η Xάρις Aλεξίου, η Eλευθερία Aρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη, η Γλυκερία, η Tάνια Tσανακλίδου, η Eλένη Tσαλιγοπούλου, η Aνδριάννα Mπάμπαλη, η Mελίνα Kανά και η Mελίνα Aσλανίδου, έκαναν κατάθεση ψυχής, συγκίνησαν με τις ερμηνείες τους, πότε όλες μαζί και πότε σε διφωνίες και σόλο, έκαναν το κοινό να τραγουδήσει μαζί τους, άλλοτε με ενθουσιασμό κι άλλοτε με τρυφερότητα.

Hταν μία βραδιά που τα είχε όλα. Tη μοναδική σκηνική παρουσία της Mαρινέλλας, το λυγμό της Xαρούλας Aλεξίου, τις ιδιαίτερες ερμηνείες της Eλευθερίας Aρβανιτάκη, της Δήμητρας Γαλάνη και της Γλυκερίας, τη θεατρικότητα της Tάνιας Tσανακλίδου, το λυρισμό της Eλένης Tσαλιγοπούλου, τη δροσιά των νεαρότερων ερμηνευτριών, σε τραγούδια σπουδαίων Eλλήνων συνθετών και ποιητών από το τεράστιο πραγματικά ρεπερτόριο της Bίκυς Mοσχολιού.

Στην αρχή της συναυλίας προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο με αποσπάσματα από εμφανίσεις και συνεντεύξεις της ντυμένα με τραγούδια. Mέσα απ αυτό το μικρό οδοιπορικό που όλοι παρακολούθησαν με προσοχή και μέσα από τα απλά της λόγια επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν αρκεί μόνο να είναι κανείς προικισμένος με το δώρο της μεγάλης φωνής. Xρειάζεται σεμνότητα, ειλικρίνεια και απλότητα. Kαι η Bίκυ Mοσχολιού τα έχει όλα αυτά από το ξεκίνημα της το 1962 πλάι στη Δούκισσα και τον Γρηγόρη Mπιθικώτση στην ιστορική «Tριάνα» του Xειλά μέχρι και σήμερα. Γι αυτό και παραμένει πρότυπο για πολλές νεότερες της ερμηνεύτριες. Mοναδική παραφωνία στη γιορτή αυτή, ήταν μερικά λεκτικά μικροεπεισόδια μεταξύ θεατών που δυσκολεύτηκαν να βρουν κάποια θέση. Πάντως για όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία, ηχογραφήθηκε και θα κυκλοφορήσει σε άλμπουμ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Της αξίζουν πολλά της Β.Μοσχολιού. Μακάρι να πάνε όλα καλά με την υγεία της.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ήμουν και εγώ στην συναυλία και συγκινήθηκα πολύ ακούγωντας όλα αυτά τα αριστουργήματα μαζί, που έχει τραγουδήσει αυτή η γυναίκα. Όλες οι τραγουδίστριες κατέβαλαν φιλοτιμες προσπάθειες και τους αξίζουν συγχαρητήρια, αλλά ήταν μεγάλη η απουσία της από αυτά τα τραγούδια που τα έχει σφραγίσει με την ερμηνεία της, με αυτό τον δωρικό τρόπο που τα λέει , με αυτήν την εγκεφαλική φωνη, και η αλήθεια είναι ότι έφυγα από την συναυλία κάπως μουδιασμένος. Ξεχωριστές στιγμές για μένα η ΄΄Μαρκίζα ΄΄ με την Τσαλιγοπύλου, και το ΄΄’νθρωποι μονάχοι΄΄ με την Χαρούλα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά με την υγεία της . Και κάτι τελευταίο , κανένας άνθρωπος από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν στην συναυλία να δώσουν έστω μια πλακέτα στα παιδιά της που ήταν εκεί... έτσι βρε αδερφέ για την προσφορά της στην μουσική. Στο Ηρώδειο πάνε και στριμώχνονται και ακούν τους ξένους καλλιτέχνες, [ και ας τους σκυλοβαριούνται ] και φωτογραφίζονται επειδή το Ηρώδειο είναι IN!!!!!!

Θα μου πείτε τώρα τι ψάχνεις μεγάλε!!!!

Τέλως πάντων ευτυχώς που ο κόσμος ξέρει και τιμά τους λαικούς καλλιτέχνες και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(doctor49@Jul 11 2005, 12:52 PM)

Και κάτι τελευταίο , κανένας άνθρωπος από το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ήταν στην συναυλία να δώσουν έστω μια πλακέτα στα παιδιά της που ήταν εκεί... έτσι βρε αδερφέ για την προσφορά της στην μουσική.

Μήπως δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι (ή αν όχι οι ίδιοι, άνθρωποι της ίδιας νοοτροπίας, της ίδιας ψευτομοντέρνας λογικής και και του ίδιου πολιτισμικού κενού) που έχουν καταδικάσει τις κρατικές θεατρικές και μουσικές σκηνές σε μαρασμό; Δεν είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αφήνουν τους αρχαιολογικούς χώρους στο έλεος της τύχης τους; ’λλωστε, πόσες φορές οι κρατικοί φορείς έχουν πάρει την πρωτοβουλία να τιμήσουν ανθρώπους της τέχνης, όποιο καλλιτεχνικό δρόμο κι αν τράβηξαν; Ακόμη και όταν γίνουν τέτοιες τιμητικές εκδηλώσεις, δυστυχώς πολλές φορές εμπεριέχουν και λόγους σκοπιμότητας.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους οργανώνουν τέτοιες βραδιές, πλούσιες σε ομορφιά και συναίσθημα και σε όλους όσους είναι αρωγοί με τη συμμετοχή και την παρουσία τους. Απευθύνω στη Βίκυ Μοσχολιού ευχές για γρήγορη ανάρρωση, μαζί με ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα το πρωί "έφυγε" από κοντά μας η μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού!

Βίκυ Μοσχολιού, σ' ευχαριστούμε για όλα !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κρίμα... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αλλη μια μεγάλη απώλεια μέσα στο 2005.

Αντίο Βίκυ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την τελευταία της πνοή άφησε στις 11 το πρωί της 16ης Αυγούστου, σε ηλικία 62 ετών, η μεγάλη κυρία του ελληνικού πενταγράμμου Βίκυ Μοσχολιού.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια, που με τη φωνή της σφράγισε την ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, «έσβησε» έπειτα από άνιση πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Υγεία».

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στο Μεταξουργείο στις 17 Μαΐου του 1943 και έκανε τα πρώτα της βήματα στο λαϊκό πάλκο στην περίφημη «Τριάνα του Χειλά», πλάι στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα.

Το αστέρι της άρχισε να λάμπει το 1964, όταν ο Σταύρος Ξαρχάκος την επέλεξε για να ερμηνεύσει το τραγούδι Χάθηκε το φεγγάρι στην ταινία Λόλα.

Από τη στιγμή εκείνη και μετά, η Βίκυ Μοσχολιού θα τραγουδήσει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου. Τη φωνή της, άλλωστε, εμπιστεύθηκαν οι σημαντικότεροι από τους Έλληνες συνθέτες.

Ανάμεσα σε αυτούς, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Γιώργος Ζαμπέτας, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Ακης Πάνου, Μίμης Πλέσσας, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Χατζηνάσσιος, Τζορτζ Μουστακής, Βασίλης Τσιτσάνης, Μάρκος Βαβακάρης, Λουκιανός Κηλαϊδόνης και Σταμάτης Κραουνάκης.

Επιπλέον, τους στίχους τραγουδιών της υπογράφουν οι σημαντικότεροι ποιητές και στιχουργοί της χώρας: Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Νίκος Γκάτσος, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Βαγγέλης Γκούφας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκούρτης, Δημήτρης Χριστοδούλου, Μάνος Ελευθέριου, Πυθαγόρας, Κώστας Κινδύνης, Κώστας Βίρβος, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χρονάς, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Τριπολίτης και Θεόδωρος Ποάλας.

Το 1967 χιλιάδες άνθρωποι τη συνόδευσαν στη Μητρόπολη των Αθηνών, όπου ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου με τον «στρατηγό» του ελληνικού ποδοσφαίρου Μίμη Δομάζο. Από το γάμο της με τον Δομάζο απέκτησε δύο κόρες.

Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν η πρώτη που οργάνωσε μεγάλη συναυλία συμπαράστασης στην Κύπρο, αλλά και η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που άφησε τις μεγάλες πίστες και κατέβηκε στις μπουάτ της Πλάκας.

in.gr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η αγαπημένη γυναικεία φωνή του ελληνικού τραγουδιού, έφυγε γιά πάντα. Η Βίκυ Μοσχολιού, το πρωί της Τρίτης, μας αποχαιρέτησε, ύστερα από μιά μακρά μάχη με τον καρκίνο. Η καρδιά της δεν άντεξε τον πόλεμο και αναζήτησε τη γαλήνη...

Γεννήθηκε το 1945 στο Μεταξουργείο και έκανε την πρώτη εμφάνιση στο πάλκο το 1962, λέγοντας τέσσερα τραγούδια κάθε βράδυ κοντά στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα. Η ουσιαστική δισκογραφική της πορεία, αρχίζει το 1964, όταν την ανακαλύπτει ο Σταύρος Ξαρχάκος για να τραγουδήσει το «Χάθηκε το φεγγάρι» στην ταινία «Λόλα». Μετά την πρεμιέρα της ταινίας εμφανίζεται στα καλύτερα νυχτερινά κέντρα της εποχής. Δυο μαγαζιά «βαφτίστηκαν» με ονόματα από τα τραγούδια της «Τα Ξημερώματα» και «Τα Δειλινά». Από εκείνη την περίοδο και μετά ξεκινά η καριέρα της. Όλοι οι μεγάλοι συνθέτες αρχίζουν να δίνουν στην Μοσχολιού μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους. Συνεργάστηκε με πάρα πολλούς, από τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Απόστολος Καλδάρα, τον Δήμο Μούτση, τον Γιάννη Μαρκόπουλο μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Ακη Πάνου, τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιώργο Χατζηνασσιο, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μάρκο Βαμβακάρη, αλλά και τους Λουκιανό Κηλαιδόνη και Σταμάτη Κραουνάκη.

Καθιερώθηκε ως μία από τις καλύτερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού και με την μπάσα, ιδιαίτερη φωνή της, ερμήνευσε μοναδικά μερικά από τα πιο αγαπημένα μας τραγούδια, όπως τα: «Τα τραίνα που φύγαν», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι», «Χωρισμός», «Δεν ξέρω πόσο σ αγαπώ», «Ένα αστέρι πέφτει, πέφτει», «Πέρα από τη θάλασσα», «Αλήτης», «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Μετανάστες», «’νθρωποι μονάχοι», «Μαρκίζα».

Η Βίκυ Μοσχολιού έχει λάβει αμέτρητες τιμές . Το 1971 το BBC London την αποκάλεσε τη «μεγαλύτερη φωνή της Ελλάδος». Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκης έχουν αποκαλέσει τη φωνή της «ογκόλιθο» και «βιολοντσέλο». Η ίδια παρέμεινε σεμνή και πάντα έλεγε ότι η μεγαλύτερη τιμή είναι η αγάπη του κόσμου.

http://new.e-go.gr/news/articles.asp?catid...=2&pubid=270396

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΠΕΘΑΝΕ Η ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

Αθήνα, 16 Αυγούστου 2005 (12:55 UTC+2)

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα στο ιδιωτικό νοσοκομείο "ΥΓΕΙΑ" η λαϊκή τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού.

Η Βίκυ Μοσχολιού έσβησε σήμερα το πρωί μετά από πολυήμερη νοσηλεία, αφού ήταν γνωστό ότι τα δύο τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο.

http://www.mpa.gr/article.html?doc_id=540815

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ μεγάλη απώλεια για την ελληνική μουσική. Παιδιά, αν το σκεφτεί κανείς δεν υπήρχε τραγούδι που είχε πει και να μην ήταν καλό. Εννοώ ότι, η Μαρινέλλα ας πούμε, όσο μεγάλη κι αν είναι, είχε πει ένα διάστημα και κάτι χαζομάρες. Η Μοσχολιού ποτέ. Ας είναι καλά εκεί που πάει... Η γειτονιά των αγγέλων πληθαίνει...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0