Sign in to follow this  
Followers 0
Michael

Τάκης Σούκας - Καινούργιο CD

9 posts in this topic

:):razz::razz:

;):rolleyes::rolleyes:

Καινούργιος δίσκος με τραγούδια σε μουσική του Τάκη Σούκα, ερμηνευμένα από διάφορους ερμηνευτές! Λέγεται "Αψέντι".

’κουσα αποσπάσματα όλων των 16 τραγουδιών! Τέλεια είναι, καταπληκτικά!!!!! Το ύφος μακριά απ όλα όσα έχουμε συνηθίσει να ακούμε, είτε από έναν Νταλάρα είτε από οποιονδήποτε άλλον καλλιτέχνη, όλα τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για κομμάτια χαρακτηριστικότατα για τον Σούκα ο οποίος σώπασε τόσα χρόνια. Επιτέλους πάλι ένας δίσκος που ούτε "φλερτάρει" με τις διάφορες μόδες ούτε επιχειρεί να επιβάλει στον ακροατή κάτι άχρωμο και πληκτικό "κουλτουριάρικο".

Απλώς θαυμάσια ελληνικά τραγούδια! (Το αγαπημένο μου κομμάτι αυτή τη στιγμή είναι ίσως "Το χτες" με την Πέρσα Σούκα.)

Οι ερμηνευτές είναι

η Λένα Αλκαίου,

ο Γεράσιμος Ανδρεάτος,

ο Γιώργος Μαργαρίτης (ευτυχώς ένας Μαργαρίτης έτσι όπως ήταν στο παρελθόν, όχι ένας ψευτοροκάς),

η Σοφία Παπάζογλου,

ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (!) (2 τραγούδια / ευτυχώς και τα δύο χωρίς οποιαδήποτε προσπάθεια ... μίξης λαϊκού και μοντέρνου),

η Πέρσα Σούκα (η κόρη του Τάκη)

και η Θεοδώρα Τζίτα.

Τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών έγραψε ο Κώστας Μπαλαχούτης.

Πληροφορίες και σχόλιο για το δίσκο:

http://www.musiccorner.gr/nees_kyklof/05/soukas.html

Τα αποσπάσματα που ανέφερα μπορούν να ακουστούν στο

http://www.mpgreek.com/ (ύστερα από δωρεάν εγγραφή).

____________________________

In English I will restrict to a short comment:

Takis Soukas for me one of Greece's best composers after many years of silence has published a new CD with 16 songs, performed by various artists (the most well-known of them are Vasilis Papakonstantinou [usually a rock-singer, but here he sings two completely different songs], Jorgos Margaritis, Gerasimos Andreatos etc.).

The title of the CD is "Apsendi" ("Αψέντι").

I listened to samples of the songs, they are all wonderful!

These samples can be heard at http://www.mpgreek.com/ (after free registration).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε 7 μήνες ούτε καν 40 αναγνώσεις (συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου) σε ένα topic που στον τίτλο του έχει το όνομα του Τάκη Σούκα αυτό λέει πολλά για το (μη) ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτός ο σημαντικός συνθέτης για το κοινό ... :razz:

Ωστόσο ή ίσως ακριβώς γι αυτό - θέλω να επανέλθω σε αυτό τον εξαιρετικό δίσκο, τώρα που τον άκουσα για πρώτη φορά πιο προσεκτικά.

Στο ένθετο ο Τάκης Σούκας γράφει ότι "το «Αψέντι» περιλαμβάνει σύγχρονα λαϊκά τραγούδια". Εγώ θα τους χαρακτήριζα λίγο διαφορετικά: Σε σύγκριση με όσα ακούγεται σήμερα είτε στον χώρο της (λεγόμενης) "εμπορικής" είτε της (λεγόμενης) "έντεχνης" μουσικής τα θεωρώ μάλλον λαϊκά τραγούδια σε "συντηρητικό" ή "καθιερωμένο" ύφος, με την θετική έννοια που έχουν τουλάχιστον για μένα αυτοί οι όροι εφόσον μιλάμε για ελληνική μουσική. Όποιος ξέρει παλιότερα τραγούδια του Τάκη Σούκα θα αναγνωρίσει και σε αυτή τη δουλειά αμέσως το χαρακτηριστικό ύφος των συνθέσεών του. Ίσως σε αυτό τον δίσκο να υπάρχουν περισσότερα τραγούδια μελαγχολικών/χαμηλών τόνων απ ό,τι σε προηγουμένες δουλειές του και να λείπει κάποιο πραγματικά συναρπαστικό τσιφτετέλι όπως εκείνα που ήταν παλιότερα πολλές φορές μέρος των δίσκων του, αλλά κατά τα άλλα η μουσική γλώσσα του Σούκα ευτυχώς δεν έχει αλλάξει.

Ο δίσκος αποτελείται από 16 τραγούδια, όλα πολύ μελωδικά κομμάτια, που από άποψη ρυθμού καλύπτουν βέβαια ένα ευρύ φάσμα της λαϊκής μουσικής: ζεϊμπέκικο (λ.χ. "Αερικό"), τσιφτετέλι (λ.χ. "Αψέντι το φιλί"), χασαποσέρβικο (;; ) (λ.χ. "Μέγαρα" "Χίλιες φορές") κλπ.

Η ενορχήστρωση (που την έκανε ο συνθέτης με τον γιο του Φώτη) βασίζεται σε φυσικά όργανα. Λέω "βασίζεται" γιατί στο ένθετο γίνεται λόγος και για κάποιον προγραμματισμό, αλλά ευτυχώς δεν ακούω τίποτα από ηλεκτρονικούς ήχους. Ως (φυσικά) όργανα υπάρχουν μόνο μπουζούκια (συν λαούτο και σάζι), κιθάρες, μπαγλαμάς και (βέβαια) σαντούρι, ακκορντεόν και πλήκτρα (που και τα τρία τα παίζει όπως σε παλιότερους δίσκους του ο ίδιος ο Τάκης Σούκας).

Λίγο διαφορετικό σε σύγκριση με τα κλασικά τραγούδια του Σούκα είναι ίσως το "κλίμα" των (περισσότερων) στίχων. Τους έχει γράψει κυρίως ο Κώστας Μπαλαχούτης, ο συγγραφέας μερικών βιβλίων με θέμα την ελληνική μουσική ("Κι όσο υπάρχεις θα υπάρχω" [για την πορεία και τα τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη], "’πονες εξουσίες" [για το λαϊκό τραγούδι στη δεκαετία του 70] κ.ά.). Για τρία τραγούδια τα λόγια έγραψε η Λίτσα ’ρχοντα.

Οι περισσότεροι στίχοι έχουν κατά τη γνώμη μου έναν πιο "ποιητικό"/"ρομαντικό" χαρακτήρα από εκείνους των κύριων συνεργατών του Σούκα στο παρελθόν (όπως οι ’γγελος Αξιώτης, Βασίλης Παπαδόπουλους, Γιώργος Βρούβας και πάνω απ όλους ο Νίκος Λουκάς). Αναμφισβήτητα είναι πολύ ωραίοι και ευαίσθητοι, αλλά παρ όλα αυτά μού λείπει λίγο ο κάπως πιο "χειροπιαστός" τρόπος γραφής των προαναφερθέντων, κυρίως του μεγάλου Νίκου Λουκά. Τέλος πάντων ... Αν δεν υπήρχαν και εκείνοι (οι παλιοί συνεργάτες του Σούκα), θα επικροτούσα ανεπιφύλακτα τους στίχους στο "Αψέντι". :razz:

Κορυφαίο τραγούδι στον δίσκο έμεινε για μένα (από τότε που άκουσα για πρώτη φορά τα αποσπάσματα) "Το χτες" με την Πέρσα Σούκα, την κόρη του συνθέτη. Να οι στίχοι του:

«Κι απόψε πάλι έχω χαθεί

στις σκέψεις που έγιναν βροχή,

ποτίσαν το κορμί μου.

Η νύχτα ντύθηκε φωτιά

για να ξεχάσω τα παλιά

ν αλλάξω τη ζωή μου.

Αφήνω πίσω μου το χτες

φωτογραφίες σκοτεινές

με χρώματα σβησμένα.

Χαράζω νέα διαδρομή

παίρνω τα χνάρια απ την αρχή

που φέρνουνε σε σένα.

Κι απόψε πάλι έχω χαθεί

στις σκέψεις που έγιναν ευχή

να ρθώ στην αγκαλιά σου.

Το βλέμμα σου να ξαναδώ

μέσα στο αίμα σου να μπω

να νιώσω τη χαρά σου.»

Να αναφέρω και το ποσοστό της συμμετοχής των ερμηνευτών:

Λένα Αλκαίου (3 τραγούδια), Γεράσιμος Ανδρεάτος (2), Γιώργος Μαργαρίτης (3), Σοφία Παπάζογλου (2), Βασίλης Παπακωνσταντίνου (2), Πέρσα Σούκα (2) και Θεοδώρα Τζίτα (1). ’λλο ένα τραγούδι είναι ντούετο της Αλκαίου με την Παπάζογλου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από μια αρκετά άγνωστη, όπως μου φαίνεται, εταιρεία με όνομα "Diktio" ("Δίκτυο").

Αρκετά έγραψα για αυτή τη δουλειά, αλλά νομίζω ότι το αξίζει επειδή προσφέρει τραγούδια που ούτε από τους σημερινούς "εμπορικούς" καλλιτέχνες τα ακούμε ούτε από έναν Νταλάρα. (Να το υλικό από το οποίο θα έπρεπε μεταξύ άλλων να αντλήσει!)

Τον τελευταίο λόγο να έχει ο συνθέτης, που αρχίζει το σημείωμά του στο ένθετο με την εξής διαπίστωση:

«Η δουλειά και το μεράκι μου είναι να φτιάχνω και τραγούδια. Σαν επαγγελματίας μουσικός παίζω μόνο πια για το κέφι μου σε παραστάσεις και εργασίες, που με εκφράζουν και μου δίνουν τη δυνατότητα να βγάλω πράγματα κρυμμένα, από τα πολλά που έχω μέσα στην ψυχή και στις αποσκευές μου. Η ίδια λογική κυβερνά και τις δισκογραφικές μου καταθέσεις.»

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα χαρακτήριζα τον Τάκη Σούκα έναν πολύ μεγάλο μουσικό - μουσικάρα για την ακρίβεια-, και έναν καλό συνθέτη, μάστορα για το είδος του.

Τον συγκεκριμένο δίσκο δεν τον έχω αγοράσει γιατί δυστυχώς δεν ξέρω τι τραγούδια έχει μέσα, έχω ακούσει μόνο το ΄΄Αψέντι΄΄ με τον Μαργαρίτη, και είναι αρκετά καλό.

Θα μπορούσε να γίνει και μέγα σουξέ αυτο το τραγούδι αν ο δίσκος αυτός έβγαινε από μια μεγάλη δισκογραφική εταιρεία,, αλλά τα άλλα τραγούδια δεν παίζονται πουθενά, και ο μόνος ραδιοφωνικός σταθμός εδώ στην Αθήνα που διαφημίζει τον δίσκο είναι ο 902 μόνο δυστυχώς.

Michael ασφαλώς και ο Νταλάρας θα μπορούσε να κάνει κάτι μαζί του αλλά.......

Ο Σούκας έχει γράψει μερικά τραγούδια που είναι καταπληκτικά, και αρκετά επίσης που είναι άσχημα[αυτά τα έγραφε για εμπορικούς λόγους όπως και τόσοι άλλοι]. Τον έίχα δει πέρυσι στο ΄΄Χαμάμ΄΄ μια μουσική σκηνή στην Αθήνα και ήταν εξαιρετικός. Να πω επίσης για όσους δεν το ξέρουν ότι ο Σούκας είναι μεγάλος γνώστης του δημοτικού τραγουδιού.

Τέλος ο Σούκας στους δίσκους του έχει καταπληκτικούς μουσικούς δρόμους, με καλυτερό του για μένα το ΄΄Βάρα μου το ντέφι΄΄ όπου έχει τρια αριστουργήματα το ΄΄Ίδιος ο δρόμος που μας δένει΄΄ ΄΄Στην ζωή μου στράτα στράτα΄΄ και το κορυφαίο ΄΄Βροχή τα παράπονα΄΄[πρόσφατα έκανε και ο Κώστας αναφοράΥπέροχα τραγούδια και το ΄΄Αν μ΄ αγαπούσες λίγο΄΄ το ΄΄’λλη μια νύχτα΄΄ ΄΄Τα σκαλιά΄΄ και παρα πολλά γνωστά τραγούδια του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γεια σας,

Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια σιντί με τον Σάκη Σούκα ως συνθέτης; Μου αρέσουν πολύ αυτά που έχω ακούσει με τη Βιτάλη και άλλους, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσετε να μου βοηθήσετε να ανακαλύψω πολλά άγνωστα (για μένα) "διαμάντια".

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Εύα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα  μπορούσε  να  γίνει  και μέγα  σουξέ αυτο  το  τραγούδι [σημ.: "Αψέντι"] αν  ο  δίσκος  αυτός  έβγαινε  από μια  μεγάλη  δισκογραφική  εταιρεία,, αλλά τα  άλλα τραγούδια  δεν  παίζονται πουθενά, και ο μόνος  ραδιοφωνικός  σταθμός εδώ  στην Αθήνα  που διαφημίζει  τον δίσκο είναι ο  902 μόνο δυστυχώς.

Πολύ κρίμα! Αν και φοβήθηκα πως ακριβώς έτσι είναι η κατάσταση. ;)

________________

Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια σιντί με τον Σάκη Σούκα ως συνθέτης; Μου αρέσουν πολύ αυτά που έχω ακούσει με τη Βιτάλη και άλλους, αλλά είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσετε να μου βοηθήσετε να ανακαλύψω πολλά άγνωστα (για μένα) "διαμάντια".

Εύα, όντως τέτοια "διαμάντια" υπάρχουν αρκετά. :) Αλλά φοβάμαι ότι πολλές φορές είναι δύσκολο να βρεις τα CD (για να μη μιλήσω για τις δουλειές που κυκλοφορούν μόνο σε βινύλιο). :confused:

Ας αρχίσω με μερικά CD που ίσως μπορούν να βρεθούν ακόμα σχετικά εύκολα:

Με τη Βιτάλη ο Σούκας έχει κάνει δύο δίσκους:

- "Βάρα μου το ντέφι" (1983)

Συμμερίζομαι ανεπίφυλακτα τα θετικά σχόλια του "kostasp" (βλ. τόπικ "Ξεχασμένα διαμάντια" στις 13 Ιανουαρίου 2006) και του "doctor49" (Γιάννη) για αυτό τον δίσκο. Όλα τα τραγούδια είναι υπέροχα. Κορυφαίο κομμάτι για μένα το "Στη ζωή μου στράτα-στράτα".

- "Τα Λαϊκά της Ελένης" (1988)

Σε μερικά κομμάτια (όχι σε όλα) είναι αισθητή πια η επιρροή των ηλεκτρονικών ήχων όπως έγιναν τότε της μόδας, αλλά ο δίσκος συμπεριλαμβάνει και μερικά υπέροχα λαϊκά τραγούδια "κλασικού" τύπου. Αρκετά διαμάντια περιέχει λοιπόν και αυτός ο δίσκος. Ο Νίκος Λουκάς έγραψε καταπληκτικούς στίχους για 6 από τα 12 τραγούδια.

Με τον Καζαντζίδη ο Σούκας έκανε δύο ολοκληρωμένους δίσκους:

- "Και που θεός" (1994) (+ 2 τραγούδια με μουσική του Πολυκανδριώτη)

(βλ. το σχόλιο του Θανάση για αυτή τη δουλειά στα "Ξεχασμένα διαμάντια" στις 8 Νοεμβρίου 2005)

- "Τραγουδώ" (1997)

Θαυμάσια τραγούδια υπάρχουν και σε συτή τη δουλειά.

Να αναφέρω όμως και τον εξής δίσκο με τον Καζαντζίδη:

- "Ελεύθερος" (1988)

Περιέχει 8 τραγούδια με μουσική του Σούκα.

Ο ίδιος ο συνθέτης λέει αργότερα στο ένθετο του δίσκου "Και που θεός": "Η πρώτη μας συνεργασία το 1988 με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ. Η δεύτερη τώρα πιο ώριμη πιο καλή."

Παρ όλα αυτά, προσωπικά βρίσκω ότι τα κομμάτια στο "Ελεύθερος" είναι εφάμιλλα των επόμενων.

12 τραγούδια έγραψε ο Σούκας για έναν δίσκο με τον Στράτο Διονυσίου:

- "Ο λάος τραγούδι θέλει" (1987)

Το ομώνυμο τραγούδι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό που εννοώ με "συναρπαστικό τσιφτετέλι". :confused: Θαυμάσιο τραγούδι είναι ειδικά και το "Δεν μ αρέσει η κουβέντα".

(Αξιόλογα είναι και τα σκόρπια τραγούδια του Σούκα σε διάφορους άλλους δίσκους του Στράτου Διονυσίου.)

Δεν θέλω να αποσιωπήσω πως έκανε και έναν δίσκο με τη Γαλάνη, αν και αυτός συμπεριλαμβάνει τραγούδια λίγο διαφορετικού (ίσως πιο "εσωστρεφούς") ύφους το οποίο εμένα με αγγίζει λιγότερο απ ό,τι εκείνο άλλων δίσκων του Σούκα. Παρ όλα αυτά πρόκειται για ωραία κομμάτια:

- "Τα χάρτινα" (1997)

Καταπληκτικό βρίσκω σε αυτό τον δίσκο το τραγούδι "Μήπως" (με στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου). Δυστυχώς ο στιχουργός Νίκος Λουκάς συμμετέχει μονό σε ένα τραγούδι αφού η Γαλάνη (όπως έχω κάποτε διαβάσει) δεν ήθελε να τραγουδήσει άλλους στίχους που είχε προετοιμάσει πια. :razz: Έτσι οι περισσότεροι στίχοι είναι το Νίκου Μωραΐτη.

Και να μερικά άλλα CD που φοβάμαι ότι είναι πια δυσεύρετα:

- "Και νάταν όλα ψεύτικα" (1989) με τον Λεωνίδα Βελή

Λατρεύω τη φωνή του Βελή, και εδώ ερμηνεύει 12 τραγούδια που είναι όλα γραμμένα από τον Τάκη Σούκα και τον Νίκο Λουκά. Συμπεριλαμβάνει μερικά πραγματικά διαμάντια αυτή η δουλειά.

Περίπου τον ίδιο καιρό κυκλοφόρησαν λ.χ. και τα άλμπουμ "Η νύχτα θέλει έρωτα" με την Αλεξίου και το "Μη μιλάς κινδυνεύει η Ελλάς" με τον Νταλάρα - και τα δύο με μουσική του Νικολόπουλου και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Και παρ όλο τον σεβασμό μου για αυτούς τους δύο δημιουργούς οφείλω να πω: Αν μπορούσα να κρατήσω μόνο έναν από αυτούς τους τρεις δίσκους θα διάλεγα οπωσδήποτε αυτόν με τα τραγούδια των Σούκα/Λουκά. Τα θεωρώ σαφώς τα πιο ουσιαστικά.

- "’κου τι σου λέω" (1991) με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Εδώ επικρατεί βέβαια ένα διαφορετικό (πιο ... σκληρό) "κλίμα" απ ό,τι λ.χ. στον δίσκο που έκανε ο Σούκας με τη Γαλάνη, αλλά εμένα μου αρέσουν τα τραγούδια. Και σε αυτή τη δουλειά βρίσκεις ένα "συναρπαστικό τσιφτετέλι": το ίδιο το "’κου τι σου λέω". Κύριος στιχουργός είναι και εδώ άλλη μια φορά ο Νίκος Λουκάς με στίχους για 9 (από 12) τραγούδια.

- "Όλα παίζονται απόψε" (1992) με τον Γιώργο Σαρρή

Κορυφαίο κομμάτι για μένα: "Στα ρηχά πελάγωσα". Η Χάρις Αλεξίου συμμετέχει στον δίσκο κάνοντας δεύτερες φωνές.

(Δυστυχώς ένας παλιότερος δίσκος του Σαρρή με τραγούδια του Σούκα δεν επανεκδόθηκε ως CD. Λέγεται "Η αγάπη είναι το θέμα" και κυκλοφόρησε το 1985. Και σε αυτή τη δουλειά συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου ερμηνεύοντας δύο τραγούδια: το γνωστό "Μια ζωή μέσα στους δρόμους" και το καταπληκτικό "’λλη μια νύχτα" που το ανέφερε πια ο Γιάννης και το οποίο θεωρώ ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει πει ποτέ η Αλεξίου. Επίσης ο δίσκος περιέχει ένα ντουέτο του Σαρρή με την Αλεξίου: "Όλα για μένα είσαι εσύ".)

- "Λαϊκά και πάσης Ελλάδος" (1984)

Ερμηνευτές είναι οι Στράτος Διονυσίου, Λίτσα Διαμάντη, Γιώργος Σαρρής και Θανάσης Κομνηνός.

Ένας δίσκος που μου αρέσει από την πρώτη ως την τελευταία νότα.

- "Τα ερωτιάρικα" (1986)

Τραγουδούν οι Λίτσα Διαμάντη, Δημήτρης Κοντολάζος και Γιώργος Σαρρής.

Μπορεί μερικά τραγούδια εδώ να μη μου κάνουν την ίδια εντύπωση με αυτά του δίσκου που προανέφερα, αλλά κάποια κομμάτια είναι καταπληκτικά: "Ο χορός δεν ξέρει τάξεις" (ένα από τα ωραιότερα τσιφτετέλια που έχω ακούσει ποτέ), "Η κιμπάρισσα", "Προχώρησε στην αλλαγή", ...

Δύο δίσκοι που έκανε ο Σούκας με τον Δημήτρη Κοντολάζο:

- "Μου λείπεις εσύ" (1980)

- "Αν μ αγαπούσες λίγο" (1981)

Την επανέκδοση την έχω σε ένα κοινό CD του 1994. Αλλά αμφιβάλλω αν κυκλοφορεί ακόμα.

’λλη μια δουλειά με τον Γιώργο Μαργαρίτη:

- "Εσύ μιλάς στην καρδιά μου" (1981)

Επρόκειτο για την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Μαργαρίτη. Ωραία τραγούδια υπάρχουν και σε αυτό τον δίσκο, αλλά συνολικά προτιμώ την συνεργασία που πραγματοποίησαν 10 χρόνια αργότερα (το πιο πάνω "’κου τι σου λέω").

Τέλος μια από τις τελευταίες (!) δισκογραφικές δουλειές του Τάκη Σούκα παρ όλο που είναι πια του 1998:

- "Μ ένα ονειροπλάνο"

Ερμηνεύτρια είναι η Πέρσα Σούκα (η οποία συμμετέχει και στο "Αψέντι"). Τραγουδά 8 κομμάτια με μουσική του πατέρα της και άλλα 7 με μουσική γραμμένη από την ίδια. Για ένα τραγούδι ("Βαγδάτη") τους στίχους έγραψε μάλιστα ο Μάνος Ελευθερίου. Όπως συμβαίνει στα "Χάρτινα" με τη Γαλάνη, το κλίμα και αυτού του δίσκου διαφέρει λίγο (ή ίσως ακόμα και αρκετά) από τις "κλασικές" δισκογραφικές δουλειές του Σούκα. Μπορεί κάποια στιγμή να επανέλθω στον δίσκο στα "Ξεχασμένα διαμάντια" (ή ίσως και να βρεθεί κάποιος άλλος που θα ήθελε να τον σχολιάσει).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γεια σου Μιχάλη,

Σου ευχαριστώ εγκάρδια για την παρουσίαση του έργου του Τάκη Σούκα. Έχω μείνει έκπληκτη με τις γνώσεις σου! Δεν ξέρεις μόνο τους συνθέτες, αλλά και τους στιχουργούς βλέπω. Θα ψάξω για τα σιντί που ανέφερες. Ο Σούκας, για μένα, είναι ένας από αυτούς τους μουσικούς/συνθέτες που ακολουθούν τα χνάρια των μεγάλων λαϊκών δημιουργών του παρελθόντος. Γράφει τραγούδια που δεν είναι μιας χρήσεως και δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη του ακροατή, και που λειτουργούν εξίσου καλά στην πίστα (ή στο γλέντι) και στο σπίτι. Ο Νικολόπουλος είναι της ίδιας κλάσεως, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστο κρίνοντας από αυτά που έχω ακούσει.

Αν δεν κάνω λάθος, ο Σούκας είναι από μια μεγάλη μουσική οικογένεια Τσιγγάνων (η Ρομ).

Εύα

Share this post


Link to post
Share on other sites
Γράφει τραγούδια που δεν είναι μιας χρήσεως και δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη του ακροατή, και που λειτουργούν εξίσου καλά στην πίστα (ή στο γλέντι) και στο σπίτι. Ο Νικολόπουλος είναι της ίδιας κλάσεως, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστο κρίνοντας από αυτά που έχω ακούσει.

Ο Σούκας και οι στιχουργοί του είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που μου "έμαθαν" ότι δεν είναι κάτι το ασυμβίβαστο να ακούς από τη μία τραγούδια της πίστας (τραγούδια προορισμένα για γλέντι κλπ.) και από την άλλη "σοβαρά" τραγούδια. Αυτός ο (τελείως λαθεμένος κατά τη γνώμη μου) διαχωρισμός δυστυχώς φαίνεται να κυριαρχεί επίμονα στο μυαλό (ή στα αυτιά) πολλών ακροατών όπως και ερμηνευτών της ελληνικής μουσικής. Και προφανώς αυτό οδηγούσε στο να αγνοούν / περιφρονούν ολόκληρο το έργο ορισμένων συνθετών. :rolleyes:

Ο Νικολόπουλος είναι της ίδιας κλάσεως, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστο κρίνοντας από αυτά που έχω ακούσει.

Συμφωνώ. Και θα έλεγα το ίδιο για τους Μουσαφίρη, Θανάση Πολυκανδριώτη και Χρυσοβέργη.

Αν δεν κάνω λάθος, ο Σούκας είναι από μια μεγάλη μουσική οικογένεια Τσιγγάνων (η Ρομ).

Σωστά. Και μόνο στην "Ελληνική δισκογραφία" του Δραγουμάνου αναφέρονται 8 μουσικούς με όνομα "Σούκα(ς)". Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τις συγγενικές τους σχέσεις. Πάντως η Πέρσα και ο Φώτης είναι τα παιδιά του Τάκη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γεια σου Μιχάλη,

Αυτό που λες για "παραγνωρισμένους" δημιουργούς είναι ένα ενδιαφέρον θέμα και σηκώνει πολλή συζήτηση. Θα επανέλθω με μερικές σκέψεις όταν θα έχω περισσότερο καιρό.

Για τους Σουκαίους βρήκα το εξής:

Από την περιοχή των Ιωαννίνων έπαιξαν σε πανηγύρια και γάμους κατοίκων της Αιτωλ/νίας ο μεγάλος Τάσος Χαλκιάς κλαρίνο, ο Κυριάκος Χαλκιάς βιολί και ο Φώτης Χαλκιάς λαούτο και από την περιοχή της ’ρτας ο Βασίλης Σούκας κλαρίνο, ο Φώτης Σούκας βιολί ο Ηλίας Σούκας βιολί, ο Κων/νος Σούκας κιθάρα και ο Χρήστος Σούκας γιος του Φώτη σαντούρι, ακορντεόν και αρμόνιο.

Ο Χρήστος, γιος του Φώτη, είναι μάλλον ο δικός μας Τάκης, μια και ο γιος του Τάκη λέγεται Φώτης.

Το απόσπασμα είναι από ένα άρθρο για τους λαϊκούς οργανοπαίχτες της Αιτολοακαρνανίας:

http://www.aitoloakarnania.gr/music/organo...xtes/organo.htm

Εύα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Σ ευχαριστώ, Εύα. :D

Ναι, όντως ο "Χρήστος" μάλλον θα είναι ο "Τάκης", αφού ταιριάζουν και απόλυτα τα τρία όργανα που αναφέρει το άρθρο για τον εν λόγω μουσικό: Σαντούρι, ακορντεόν και αρμόνιο είναι ακριβώς τα όργανα που παίζει ο Τάκης σε δίσκους και - όπως ξέρω (δυστυχώς μόνο) από φωτογραφίες - σε εμφανίσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0