Elias

Του Κάτω Κόσμου Τα Πουλιά ( Σταύρος Κουγιουμτζής - Μάνος Ελευθερίου )

9 posts in this topic

Hi all

I'm not sure if this is the right area to start this thread but here goes anyway.  I was watching a Dalaras video a while ago of his concert in Cyprus with the Katsimiha brothers and before George sang the song 'tou kato kosmou ta poulia', he introduced it and said something to the effect that it is a song that is as relevant today as it was during the time it was written.

My question is, does anyone know the meaning of this song?  I got the impression from Dalaras' introduction that it is a political song but I could be wrong.

To me it feels like a very powerful song and the images I get in my mind when I hear the lyrics are quite 'dark'.

Any info would be appreciated.

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

think about it. Who is the bride who 's staying awake and has the  Kyklades islands for earings and also has killers sleeping in her bed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είχα την απορία γιατί στο συγκεκριμένο τραγούδι λέει συνήθως δύο φορές το πρώτο ρεφραίν. Θυμόμουν αδρά, οτι κάπου είχα διαβάσει οτι δεν του άρεσε πολύ το δεύτερο ρεφραίν, αλλα δε θυμόμουν που το είχα διαβάσει.

Το βρήκα τελικά! Ο Θανάσης το είχε γράψει:

Είχα κι εγώ αυτή την εύλογη απορία.Γιατί δηλαδή στο τελευταίο refrain αντί να πει "του κάτω κόσμου τα πουλιά και τα παγώνια..." , επαναλαμβάνει τον στίχο "σε καρτερούν μαστιγωτές και συμπληγάδες...". Κάποτε ρώτησα τον ίδιο τον Κουγιουμτζή γι'αυτό και μου απάντησε ότι ενώ του άρεσε πολύ η φράση " του κάτω κόσμου τα πουλιά και τα παγώνια , με φως και νύχτα σου κεντούν μια φορεσιά",  στη συνέχεια , η εξέλιξη της φράσης " άνθρωποι τρίζουν κι ακονίζουν τα σαγόνια, πηδούν και τρέχουν και σε φτάνουν στα μισά...",

δεν του άρεσε καθόλου .Την θεωρούσε ιδιαίτερα "σκληρή" και ότι δεν ταίριαζε με το υπόλοιπο τραγούδι.Έτσι προτιμούσε το τραγούδι να παίζεται μ'αυτή την εκδοχή.

Την ίδια κουβέντα κάναμε και την Παρασκευή με την κ.Αιμιλία. Αν και στην πρόβα ο Νταλάρας το είπε με τα κανονικά του λόγια.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή όπως είπε και στην επανάληψη της εκπομπής του Σ.Παπαδόπουλου να το ξαναηχογραφήσει για να προσθέσει και τα καινούργια λόγια που έγραψε ο Μ.Ελευθερίου γι'αυτό το τραγούδι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απόσπασμα συνέντευξης του Μ.Ελευθερίου σχετικά με το τραγούδι.

 

http://www.tovima.gr/vimagazino/interviews/article/?aid=504131

 

Αναφέρατε πριν ότι πολλές φορές ένα τραγούδι μπορεί να ατυχήσει. Υπήρχε κάποια στιγμή που νιώσατε ότι η συγκυρία ήταν ευτυχής; «Πολλές φορές, με πολλά τραγούδια, από τα πρώτα χρόνια κιόλας. Ενα παράδειγμα, ας πούμε, όταν με πήρε ο Κουγιουμτζής, ένα βράδυ στις 12.30, και μου είπε: “Για άκουσε ένα τραγούδι που σου έγραψα”. Του το είχα πάει στις 9.00 η ώρα. Ηταν “Του κάτω κόσμου τα πουλιά”. Μου είπε “αυτό θα μου το πει ο Νταλάρας”. Και το είπε ο Νταλάρας... Είναι από τα ευτυχισμένα μου τραγούδια».

 

Όπως και το συγκεκριμένο βίντεο σχετικό με ένα από τα ''ευτυχισμένα'' τραγούδια.

5 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό το χειρόγραφό δείχνει ακριβώς αυτό που λέει ο ίδιος ο ποιητής. Πως παλεύει με τις λέξεις όπως οι άρρωστοι με τα σεντόνια τους. Καλύτερη παρομοίωση δεν υπάρχει!

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απαράμιλλο σμίξιμο μουσικής-στίχου-ερμηνείας. Τι σπουδαίο τραγούδι !

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ξέρω γιατί, αλλά εδώ και 2-3 μέρες στο νου μου τριγυρνούν αδιάκοπα αυτοί οι στίχοι... Εδώ σε μια ξεχωριστή ζωντανή εκτέλεση από το αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στην Καλαμαριά τον Σεπτέμβρη του 2008. Με τη σκέψη στις Βρυξέλλες και την ευχή της καλύτερης δυνατής λύσης για τη χώρα, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής…

«Σε καρτερούν μαστιγωτές και συμπληγάδες…», ξανά…

Γράφτηκε από τον  Θανάσης Γιώγλου

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015

http://www.ogdoo.gr/apopseis/thanasis-giogloy/se-karteroyn-mastigotes-kai-sympligades-ksana

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε χθες, που ήταν η επέτειος "φυγής" του Σταύρου Κουγιουμτζή και γέννησης του Μάνου Ελευθερίου.

Σήμερα, στη στήλη "Θα σας πω μια ιστορία", επέλεξα να ακούσουμε αυτό το εμβληματικό ζεϊμπέκικο του Σταύρου και του Μάνου με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα, μαζί με ένα ηχητικό απόσπασμα από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε το 2011 ο Μάνος Ελευθερίου, όπου αναφέρεται στο συγκεκριμένο τραγούδι...

Θα σας πω μια ιστορία: «Του κάτω κόσμου τα πουλιά»

13/03/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/tha-sas-po-mia-istoria-tou-kato-kosmou-ta-poulia

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...