Bithidalaras

Τα παραπονεμένα τραγούδια

15 posts in this topic

Ένα παράπονο που έχω από το Γιώργο είναι η παραμέληση ορισμένων τραγουδιών τα οποία δεν πρέπει να παραμελούνται! Τραγούδια που τον ανέδειξαν και που τον έφτασαν εκεί που είναι, έχω να ακούσω σε συναυλία πολύ καιρό! Τραγούδια όπως τα εξής:

Να 'τανε το '21

Μ' έκοψαν με χώρισαν στα δυο

Ένα τραγούδι απ' τ' Αλγέρι

Μάνα δεν φυτέψαμε

Μάνα μου αλλιώς μου τα' πες

Το γράμμα

Στα ψηλά τα παραθύρια

Bαμμένα κόκκινα μαλλιά

Ο θάνατος του ποιητή

κ.α....

Συγνώμη αν κάνω λάθος και απλώς δεν έχει τύχει να τα ακούσω, αλλά μου έχει δημιουργηθεί η ιδέα ότι κάποια τραγούδια παραμελούνται! Βέβαια είναι τόσα τραγούδια που όπως και να γίνει, κάποια θα παραμεληθούν! Αλλά πιστεύω ότι κάτι θα μπορούσε να κάνει ο Γιώργος! Μια συναυλία ας πούμε με αποκλειστικά δικά του κομμάτια! Να πει την μάνα του Αλέξανδρου, το Ανεμολόγιο, ή το 'Μόνο η αγάπη μένει', το ΄θέλω να τα πω'!!! Μερικοί λένε ότι δεν μπορεί πια να τα πει! Πράγμα το οποίο δεν ισχύει! Υπάρχουν άτομα που ξέρω, τα οποία θεωρούν ως μεγαλύτερη επιτυχιά του Γιώργου το Μη μιλάς Μη γελάς.... Μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν ακούσει ποτέ τα παλιότερα! Και είναι λογικό να μην τα ακούν από το ραδιόφωνο, έτσι όπως έχουν καταντήσει τα πράγματα και η μουσική! Αλλά να μην τα ακούνε από τον ίδιο τον Νταλάρα;;;;; :pity::(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bithidalara, έτσι είναι.

Απλά θέλω να σου πω οτι "Το γράμμα" το λέει σχετικά συχνά. Στον ζυγό θυμάμαι οτι το έλεγε αρκετά συχνά.

Το "Θέλω να τα πω" ήμουνα από τους τυχερούς που το άκουσα στην πρεμιέρα της Αρένας. Υπέροχη στιγμή! Δεν πρέπει να το ξαναείπε στην Αρένα εκτός από την πρεμιέρα.

Το Ανεμολόγιο το είχε πει στις παραστάσεις με την Μαρινέλλα στο Μέγαρο Μουσικής.

Πάντως σίγουρα υπάρχουνε εκατοντάδες αδικημένα και παραπονεμένα τραγούδια. Γι' αυτό και οι συναυλίες τύπου : "Αφιέρωμα στον Κουγιουμτζή" είναι καλλιτεχνικά τόσο σημαντικές (εκτός από συναισθηματικά).

Ας πούμε, εγώ θέλω να τον ακούσω μια φορά να πει ζωντανά το "Τούτος ο ντουνιάς" καθώς και το "Χαίρε φτώχεια"....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακριβώς! Αυτά τα τραγούδια πρέπει να λέγονται και να τα τραγουδάει! Ο λόγος για τον οποίο δεν τα λέει ίσως είναι και εμπορικός! Με την άποψη ότι π.χ στην Αρένα άμα τραγουδούσε το Ήλιε μου σε παρακαλώ ή το Όταν ανθίζουν πασχαλιές, δεν θα έκανε κέφι! Βέβαια όταν κάποιος πάει να ακούσει τον Νταλάρα πρέπει να ξέρει από πριν ότι θα ακούσει και πιο ήρεμα τραγούδια εκτός από κομμάτια τύπου 'ο τραγουδιστής', που είναι ξεσηκωτικά! Απλώς ο ίδιος ο Νταλάρας, λέγοντας πριν αρχίσει το πρόγραμμα ότι θα είναι κάτι διαφορετικό, πως θα χορέψει π.χ, αυτομάτως βγάζει από το μενού τέτοια τραγούδια! Είναι κρίμα και άδικο για τα ίδια τα αριστουργήματα αυτά αλλά και για τον κόσμο, όπως εμείς, που δεν μπορούμε να τα ακούσουμε! Ακόμα και στις εκπομπές που περίμενα να ακούσω κάτι, όπως στην Τσουκαλά ή στον Τριανταφυλλόπουλο, είπε ελάχιστα, όπως ας πούμε το Ανεμολόγιο! :(;) Θα ήθελα να ακούσω και την γνώμη των άλλων μελών πάνω σε αυτό το θέμα που με έχει στεναχωρήσει αρκετά... :pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κακά τα ψέματα, τα τραγούδια που ο Νταλάρας μπορεί να πει σε κάθε συναυλία-εμφάνιση κλπ είναι άπειρα. Έχουμε παρατηρήσει, έτσι τουλάχιστον φαίνεται από τις επιλογές του, ότι μάλλον και ο ίδιος έχει κάποιες εμμονές με κάποια τραγούδια. Ας πούμε το "Καράβια στη στεριά" το λέει αρκετά συχνά, και παρότι είναι ένα όμορφο και ευφυές τραγούδι, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα που το ξεπερνάνε, που όμως δε μας τα χαρίζει εύκολα... ;)

Ο λόγος που γίνεται αυτό σίγουρα δεν έχει να κάνει με τη δυνατότητά του να τα ερμηνεύσει. Αυτό το ξεχνάμε! :mad: Έχει αποδείξει ότι μπορεί να πει τα πάντα, μην πω ότι όσο μεγαλώνει τα λέει και καλύτερα...

Θεωρώ ότι ένας τραγουδιστής -γενικά ένας μουσικός- περνάει κάποιες περιόδους όπου έχει και συγκεκριμένες προτιμήσεις. Είτε λόγω συγκυριών, είτε λόγω εμπορικότητας τραγουδιών, είτε λόγω του χώρου στον οποίο εμφανίζεται. Να θυμίσω -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- ότι πριν το Ζυγό δεν είχαμε ακούσει για αρκετά χρόνια τόσα τραγούδια του Κουγιουμτζή μαζεμένα σε μία εμφάνιση. Είχαμε όμως ακούσει πολλα άλλα καινούργια πράγματα. Νομίζω ότι αυτό είναι που έχει κάνει τον Νταλάρα τόσο μεγάλο μουσικό και τραγουδιστή. Το γεγονός ότι ψάχνει-ψάχνεται μουσικά, δεν αναπαύεται στις δάφνες του και σε τραγούδια με δεδομένη ανταπόκριση από τον κόσμο. Από κει και πέρα, είπαμε, μπορεί να έχει και τις προτιμήσεις του. Δεν μπορούμε να του το στερήσουμε αυτό... :pity:

Ξέρουμε αν ο ίδιος έχει αναφερθεί ποτέ σε ένα τέτοιο θέμα; Στα...ξεχασμένα τραγουδια; :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το "Ήλιε μου σε παρακαλώ" το είπε τουλάχιστον 3 φορές που ήμουνα παρών στην Αρένα!! :pity::(. (Επίσης το είπε και στις Πρέσπες το 2002.)

Όπως και να έχει πάντως, όπως είπα και πριν, σίγουρα υπάρχουνε δεκάδες - εκατοντάδες αδικημένα τραγούδια. Δεν ξέρω αν είναι εμπορικός ο λόγος ή το γεγονός οτι στην δισκογραφία του έχει περίπου 1000 τραγούδια... Ποιο να πρωτοπεί... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κοίτα να δείς Αποστόλη! Δεν ζητήσαμε να πεί την....Προσμονή ή το Σήμερον κρεμάται επι ξύλου.. Τα τραγούδια στα οποία αναφερόμαστε είναι τραγούδια που τον καθιέρωσαν! 'Τώρα που θα φύγεις', 'Κάτω απ'την κληματαριά', 'Ταξίδι στα Κύθηρα'(εγώ δεν έτυχε να το ακούσω τα τελευταία χρόνια), 'Του χάρου', 'Χάντρα στο κομπολόι σου', 'Αχ ο μπαγλαμάς'! Για το τελευταίο, π.χ, μου λέει ένας φίλος μου: 'Πήγα να δω τον Νταλάρα στην Αρένα για να ακούσω το Αχ ο μπαγλαμάς, την όμορφη και παράξενη πατρίδα, έστω το ξένος για σένανε και εχθρός, και άκουσα δύο φορές το Κι αν σε θέλω....' Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την αξία αυτών των τραγουδιών, δεν έχουνε σχέση με τα παλιά του Λοίζου(Το δέντρο, Ελισσώ) ή του Κουγιουμτζή και του Νικολόπουλου! Ίσως ο Γιώργος όμως έχει κάποιες εμμονές! Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπτρεπε να τις αποβάλλει, ή έστω να μην τις ακολουθήσει σε δυο-τρεις περιπτώσεις, ώστε να μην έχει να του τη λέει κανείς για την επιλογή ρεπερτορίου(όπως έχουν αρχίσει να λένε κάποιοι)..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πράγματι, η συναυλία αφιερωμένη στον Σταύρο Κουγιουμτζή ήταν μία σπουδαία ευκαιρία να ακουστούν πανέμορφα τραγούδια που δεν ακούμε συχνά. Θα ευχόμασταν όλοι να είχε γίνει και με το συνθέτη παρόντα όπως ήταν προγραμματισμένο.

Είναι γεγονός ότι πολλά όμορφα και αγαπημένα τραγούδια, κυρίως από τα πρώτα χρόνια του Γιώργου Νταλάρα, δεν ακούγονται συχνά σε συναυλίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όσον αφορά τις συναυλίες, το πρόγραμμα πρέπει να είναι πλουραλιστικό και να αφορά και ανθρώπους που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου του Γιώργου Νταλάρα. Όχι πως δεν θα ήταν, βέβαια, καλό να γίνουν! Από την άλλη, υπάρχει και η ανάγκη εμφανίσεων με άλλους καλλιτέχνες, κάτι που προφανώς και ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας επιθυμεί και δεν μπορούμε να του το στερήσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως στις συναυλίες με τη Μαρινέλλα για παράδειγμα, και ο χρόνος πρέπει να είναι μοιρασμένος και το ύφος να "παντρεύει" τις καλλιτεχνικές εκφράσεις όλων αυτών που συμμετέχουν. Όσον αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο, αυτός κι αν είναι περιορισμένος (κι όταν μας προσφέρεται είμαστε ευγνώμονες γιατί δε συμβαίνει συχνά) και προφανώς δεν επιτρέπει μεγάλης τάξεως αποκλίσεις από πιο γνωστά μουσικά ακούσματα.

Ο Γιώργος Νταλάρας έχει αποδείξει ότι "ακούει" και για το λόγο αυτό θα ήθελα να κάνω μία πρόταση ή να ζητήσω μια χάρη αν θέλετε. Θα μπορούσε να γίνει μία ειδική εκπομπή ή μία ειδική παράσταση ή μία συναυλία αφιερωμένη σε αυτά τα τραγούδια που ο Γιώργος Νταλάρας έχει τραγουδήσει στο παρελθόν και ακούγονται . Δεν θα τα πω "ξεχασμένα" ή "αδικημένα" τραγούδια. Ξεχασμένα είναι αυτά που κανείς δεν αναφέρει, κανείς δεν θυμάται και κανείς δε σιγοτραγουδά. Ας τα πούμε "όμορφα τραγούδια" ή "αθάνατα τραγούδια" για παράδειγμα, καθένας μας μπορεί να βρει έναν τίτλο που να ταιριάζει. Για μία φορά θα μπορούσε να μας χαρίσει αυτή τη μουσική εμπειρία, ιδίως σε εμάς στους νεότερους που ποτέ δε γευτήκαμε τέτοιες στιγμές. :(:pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έχεις δίκιο για την συναυλία! Εγώ π.χ είμαι 17 χρονών, άσχετα αν ξέρω ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ρεπερτορίου του! Έτσι δεν είχα ποτέ την τύχη να ακούσω αυτά τα τραγούδια εκείνων των πρώτων, των αθανάτων δίσκων, ζωντανά! Δυστυχώς πιστεύω όμως ότι αν είναι να γίνει κάποια τέτοια συναυλία θα γίνει με αφορμή το τέλος της ενεργούς δράσης του Γιώργου, και μόνο για αυτό τον λόγο...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτή η ιδέα της ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ είναι πολύ όμορφη! :pity::(

Κι επειδή είναι άνθρωπος που "ακούει" και "αφουγκράζεται", που ξέρετε, πιθανόν και να έιμαστε τυχεροι να το ζήσουμε κι αυτό.

Πάντως, είδαμε ότι όταν κάποιοι του ζήτησαν να πει και τα ξεχασμένα τραγούδια του Κουγιουμτζή, αυτός δεν παρέλειψε.

Οπότε.... αναμένουμε! ;):mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites
'Τώρα που θα φύγεις', 'Κάτω απ'την κληματαριά', 'Ταξίδι στα Κύθηρα'(εγώ δεν έτυχε να το ακούσω τα τελευταία χρόνια), 'Του χάρου', 'Χάντρα στο κομπολόι σου', 'Αχ ο μπαγλαμάς'! Για το τελευταίο, π.χ, μου λέει ένας φίλος μου: 'Πήγα να δω τον Νταλάρα στην Αρένα για να ακούσω το Αχ ο μπαγλαμάς, την όμορφη και παράξενη πατρίδα, έστω το ξένος για σένανε και εχθρός, και άκουσα δύο φορές το Κι αν σε θέλω....' Χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την αξία αυτών των τραγουδιών, δεν έχουνε σχέση με τα παλιά του Λοίζου(Το δέντρο, Ελισσώ) ή του Κουγιουμτζή και του Νικολόπουλου!

Εντάξει ίσως άμα πηγαίνετε συχνότερα σε εμφανίσεις του Γιώργου (Ζυγός, Αρένα, FIX, καλοκαιρινές συναυλίες), να έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε τα τραγούδια που ζητάτε. Στο "λαϊκό" μέρος, το πρόγραμμα του κάθε βράδυ εναλλάσσεται.

Το "Χάντρα στο κομπολόι σου", το λέει πολύ συχνά (και Ιερά Οδό, και FIX, και Αρένα). Το "Αχ, ο μπαγλαμάς" φέτος στην Αρένα το άκουσα 2 φορές, το "Ταξίδι στα Κύθηρα", για μια περίοδο 1988-1995, το είχε σχεδόν σε κάθε συναυλία, υπάρχει πια... σε 5 επίσημες live εκτελέσεις (στην δισκογραφία) συν την studio... νομίζω πως φτάνει! Ε, τον "Ξένο" στην Αρένα, τον έλεγε κάθε βράδυ, και επίσης ήταν αναπόσπαστο κομμάτι στα προγράμματά του για πολλά χρόνια....

Σίγουρα, υπάρχουν κάποια τραγούδια του Bregovic που τα λέει πάντα ("Νύχτα", "Κι αν σε θέλω") ή το "Καράβια στη Στεριά" και το "Λεβερκούζεν", αλλά καλώς ή κακώς, αρέσουν, είναι επιτυχίες, και αποτελούν σίγουρη συνταγή για να φτιάξει το κέφι του κόσμου (κυρίως, των μη φανατικών αλλά περιστασιακών θεατών).

Όσο για τα τραγούδια του Κουγιουμτζή, στη συναυλία αφιέρωμα στην Θεσσαλονίκη, πριν 2 εβδομάδες, τα είπε σχεδόν όλα...! (Τραγούδησε 28 τραγούδια του Κουγιουμτζή). Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στη συναυλία της Αθήνας.

Οπότε πηγαίνετε σε όσες περισσότερες συναυλίες μπορείτε. Υπάρχει κάθε φορά κάτι διαφορετικό, που κάνει την κάθε εμφάνιση μοναδική σε σχέση με μια άλλη. :(:pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σίγουρα, υπάρχουν κάποια τραγούδια του Bregovic που τα λέει πάντα ("Νύχτα", "Κι αν σε θέλω")

Μικρή διόρθωση:

Το "Κι αν σε θέλω" δεν είναι τραγούδι του Bregovic, αλλά του Amrani Abderrahmane. Ο Bregovic έκανε μόνο τη διασκευή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έγω που στα ελληνικά είμαι τεσσάρων χρονών παιδί, καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοεί ο Bithidalaras όταν στεναχωριέται πως δεν είχε την τύχη ν' ακούσει live τόσα από τα μεγαλύτερα τραγούδια.

Συμφωνώ με τον Χρήστο πως αξίζει να πάμε (εμείς οι "μικροί") σε όσο περισσοτερες παραστάσεις μπορούμε. Όταν μου λένε "μα γιατί πήγες δέκα φορές στην Αρένα" (δεν ξέρω αν είναι δέκα ακριβώς, έχασα τον λογαριασμό, δεν έχει σημασία), αυτό απαντάω: "κάθε βράδυ λέει κάτι άλλο".

Η δική μου εντύπωση είναι ότι λέει σε κάθε συναυλία αρκετά "αναμενόμενα" τραγούδια, που τα ξέρουν και τα περιμένουν και ο κόσμος και η ορχήστρα, και που για τον ίδιο είναι σχετικά εύκολα (αφού έχει τους στίχους έτοιμους στο μυαλό κλπ), και ταυτόχρονα προσπαθεί να μην ξεχαστούν τα παλία, δηλαδή λέει όσο μπορεί μερικά "σπάνια", καθε φορά διαφορετικά τραγούδια.

Βέβαια για μας, η συναυλία με ΜΟΝΟ τα σπάνια είναι το όνειρο, αλλά... παιδιά... λέτε να μπορούμε να συμφωνήσουμε ποτέ για το ΠΟΙΑ τραγούδια θέλουμε στο πρόγραμμα αυτό; να χωράνε σε μια βραδιά; :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν γινότανε μια τέτοια βραδιά θα ήθελα να ξαναπεί το "Σε τούτο το στενό" που το ακούσαμε μία και μόνο φορά στην Αρένα!

Βέβαια για μας, η συναυλία με ΜΟΝΟ τα σπάνια είναι το όνειρο...

Geeske η βραδιά αυτή που αναφέρεις μοιάζει τόσο μαγική που ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν μπορώ να φανταστώ πόσο μαγική θα μπορούσε να είναι!

ΥΓ: Η ηχογράφηση και η μαγνητοσκόπηση επιτρέπετε;;;;; :(;):pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

H ιδέα αυτή, της συναυλίας με τα 'σπάνια' τραγούδια, είναι πολύ καλή, όπως ξαναείπα! Μακάρι όμως να μπορούσε να την ακούσει και ο ίδιος ο Γιώργος, καθώς μόνοι μας δεν κάνουμε τίποτα.... :pity: Ένα πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να φτιάχναμε ένα ανεπίσημο πρόγραμμα για μια τέτοια συναυλία! Θα μπορούσαμε να λέγαμε ο καθένας μια δική του επιλογή, και να επιλέγαμε τα κομμάτια που υπάρχουν τις πιο πολλές φορές για να μπουν στο πρόγραμμα! Απλώς πρέπει να καθορίσουμε πρώτα τον αριθμό των τραγουδιών! Πόσα να πούμε;;;; :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Υπάρχει ένα topic με περίπου αυτό το θέμα!

Ας γράψει ο καθένας πως φαντάζεται μία συναυλία που θα τον έστελνε στα σύννεφα!! :pity: Η συναυλία θα αποτελείτε από το πολύ 30 τραγούδια!

Δείτε αυτό το topic:

http://www.dalaras.com/forum/index.php?act...ct=ST&f=1&t=767

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...