Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ξεχασμένα Διαμάντια

1,217 posts in this topic

Το 1996 κυκλοφόρησε από τη Wea ο δίσκος του Μπάμπη Τσέρτου με τίτλο "Ερωτοπουλείον".

Εκτός απ' τον Τσέρτο, τραγουδούν και οι Λουκιανός Κηλαηδόνης, Γλυκερία και Νάντια Καραγιάννη.

Τα τραγούδια του δίσκου:

1. Ήμουνα μόρτης μια φορά (Ερωτοπουλείον)

Στίχοι - Σύνθεση: Δημοσθένης Ζάττας

Τραγούδι ελληνικής επιθεώρησης στην Αμερική.

Το πρωτοτραγούδησε ο Γιαννάκης Ιωαννίδης

2. Καραντερβίσης (10ετία '50)

Στίχοι: Χρ. Γιαννακόπουλος, Σύνθεση: Μιχ. Σογιούλ

Το πρωτοτραγούδησαν οι Κορώνης - Φίλανδρος

3. Κάιρο (10ετία '50)

Στίχοι - Σύνθεση: Νίκος Γούναρης

Το πρωτοτραγούδησε ο Νίκος Γούναρης

4. Ας τη χαρώ (10ετία '50)

Στίχοι: Χρ. Γιαννακόπουλος, Σύνθεση: Μιχ. Σογιούλ

Το πρωτοτραγούδησε το Τρίο Κιτάρα

5. Αλλάχ (10ετία '50)

Στίχοι - Σύνθεση: Νίκος Γούναρης

Το πρωτοτραγούδησε ο Νίκος Γούναρης

6. Το 'φαγες το παιδί (1952)

Στίχοι: Κώστας Μάνεσης, Σύνθεση: Γιάννης Παπαϊωάννου

Το πρωτοτραγούδησαν οι Νίνου - Στελλάκης

7. Εγώ το είδα τ' όνειρο (10ετία '50)

Στίχοι: Ν. Φατσέας, Σύνθεση: Μιχ. Σογιούλ

Το πρωτοτραγούδησε το Τρίο Κιτάρα

8. Βασανιστήριο είναι ο έρως (1949)

Στίχοι - Σύνθεση: Γιάννης Παπαϊωάννου

Το πρωτοτραγούδησε ο Οδυσσέας Μοσχονάς

9. Εύχομαι και στα δικά σου (10ετία '50) Τραγούδι: Γλυκερία

Στίχοι: Χρ. Κολοκοτρώνης, Σύνθεση: Θεοδ. Δερβενιώτης

Το πρωτοτραγούδησε η Μαρίκα Νίνου

10. Πού είν' ο Κώστας μου θα λες (1950)

Στίχοι - Σύνθεση: Αθανάσιος Μπουρλιάσκος - Κωνσταντίνος Κοφινιώτης - Οδυσσέας Μοσχονάς

Το πρωτοτραγούδησαν οι Μοσχονάς - Καλλέργης

11. Το ξεφάντωμα (10ετία '50) Τραγούδι: Νάντια Καραγιάννη

Στίχοι - Σύνθεση: Β. Τσιτσάνης

Το πρωτοτραγούδησαν οι Μπέλλου - Τσαουσάκης - Τσιτσάνης

12. Μυστικό να το 'χεις πρέπει (1935-36) Τραγούδι: Γλυκερία & Μπ. Τσέρτος

Στίχοι - Σύνθεση: Παν. Τούντας

Το πρωτοτραγούδησαν η Ρίτα Αμπατζή και ο Στελλάκης

13. Δυο όμορφες στην Κοκκινιά (1955)

Στίχοι: Στ. Παντελίδης, Σύνθεση: Στ. Χρυσίνης - Χαρ. Βασιλειάδης

Το πρωτοτραγούδησε το Ντούο Σταμπούλ

14. Ήσουνα Ξυπόλυτη (1930)

Πρώτη εκτέλεση, Κιθάρα: Α. Κωστής

15. Στρίβε λόγια (1930)

Παραδοσιακό απτάλικο τραγούδι Μυτιλήνης και Μ. Ασίας

Πρώτη εκτέλεση, Κιθάρα - τραγούδι: Γεώργιος Καρράς

16. Στην υπόγα (1930)

Στίχοι - Σύνθεση Κ. Μπέζος

Πρώτη εκτέλεση: Κ. Μπέζος

Κιθάρα - τραγούδι: Α. Κωστής

17. Συρτά Πελοποννήσου

______α) Νάχα 'να μήλο να 'ριχνα

______β) Σουλιμιώτισσα

______γ) Κόρη που 'φαίνεις αργαλειό

18. Ο ασημένιος κόπανος

Τσάμικος (Περιοχής Τροπαίων Γορτυνίας)

Μοναδική εκτέλεση στο τέλος της 10ετίας του 1950 από την Γεωργία Μηττάκη

19. Δόντια πυκνά (1930)

Παραδοσιακό Ηπειρώτικο στα τρία

20. Εκεί που κάνεις τον σταυρό σου

Καγκέλι Λεπενιώτικο

Παραδοσιακό τραγούδι Μεγάρων

21. Γυρίζω Τραγούδι: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Παραδοσιακό τραγούδι Ζακύνθου, Ανέκδοτο

Αφιερώνεται από τον Λουκιανό Κηλαηδόνη στον Μίμη Σταμίρη, την ψυχή της Ζάκυνθος

Στο εισαγωγικό σημείωμα του δίσκου, ο Παναγιώτης Κουνάδης γράφει:

Τα τελευταία χρόνια έχει δρομολογηθεί μια "υγιέστερη" διαδοχή, στην διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών ερμηνευτών του ελληνικού τραγουδιού από τους νεώτερους τραγουδιστές του είδους.

Το μεσοπολεμικό ρεπερτόριο του Ελληνικού Τραγουδιού -που ήταν και το σημαντικότερο στην ιστορία της δισκογραφίας μας- υπέστη μεταπολεμικά μια πραγματική καθίζηση, αφού και οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες λειτούργησαν αρνητικά. Πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος πόλεμος, ξενοκρατία, λογοκρισία από τη μια μεριά, θάνατος ή απομάκρυνση από την ενεργό δραστηριότητα σημαντικών δημιουργών και εκτελεστών στα χρόνια της κατοχής και μετά, από την άλλη.

Σημαντικότατες δημιουργίες όλων των κατηγοριών του Ελληνικού τραγουδιού εξαφανίστηκαν για δεκάδες χρόνια από τη δισκογραφία και το πάλκο, βασικά όργανα και μορφές ορχηστρών δεν επανήλθαν μετά τον πόλεμο, ενώ η δισκογραφία των αρχών του αιώνα στη Σμύρνη-Πόλη και στις Η.Π.Α. έμειναν στη λήθη της ιστορίας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70. Ακόμα και πολλά από τα ονόματα των περίφημων δημιουργών του Ελληνικού τραγουδιού δεν επαναφέρθηκαν ή κατεγράφησαν σε κανένα έντυπο μέσο για δεκάδες χρόνια.

Μόλις το 1975 άρχισε δειλά-δειλά η επαναφορά του παλιού ρεπερτορίου ή από πρόσωπα του μουσικού χώρου που το χρησιμοποίησαν στην πρώτη αυτή φάση σαν "εφαλτήριο" για ν' ανέβουν στις πρώτες βαθμίδες του Ελληνικού τραγουδιού -εγκαταλείποντάς το στη συνέχεια- ή από άγνωστα -ανασφαλή και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνα για την παράδοση- πρόσωπα που με τη μορφή "κομπανιών" λειτούργησαν ως επί το πλείστον αρνητικά για τη σωστή διάδοση και διάσωση.

Παράλληλα όμως, τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, μια νέα γενιά ερμηνευτών με πίστη στην αξία του υλικού αυτού, συνέβαλε στη διατήρηση στο πάλκο και -λιγότερο λόγω συνθηκών- στη δισκογραφία των πολύ ελκυστικών νεώτερων τραγουδιών των πόλεων με επίκεντρο το ρεμπέτικο.

Ο Μπάμπης Τσέρτος, ανήκει σ' αυτή την κατηγορία των ερμηνευτών, που μαζί με τ' άλλα, συνδυάζει μια ορθότερη αντίληψη και γνώση της πορείας και ιστορίας του νεώτερου Ελληνικού τραγουδιού. Το γεγονός αυτό μαζί με τις ευρύτατες φωνητικές του δυνατότητες, παρέχουν την ευχέρεια ερμηνείας τραγουδιών από διαφορετικούς -αλλά συγγενείς φυσικά- χώρους του ελληνικού ρεπερτορίου.

Η εκ Πελοποννήσου προέλευσή του, τον διατήρησε για πολλά χρόνια και κοντά στους ήχους -βάσεις- των δημοτικών τραγουδιών των περιοχών αυτών και του δημιούργησε πιο στέρεη υποδομή για την προσέγγιση και των δημοτικών και των ρεμπέτικων και των νεώτερων αρχοντο-ρεμπέτικων τραγουδιών.

Στην παρούσα έκδοση τα τραγούδια που περιλαμβάνονται, μπορούν να καταταγούν σε τρεις βασικές ενότητες, που σε ορισμένα τραγούδια μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει κάποια αλληλοκάλυψη.

Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει πέντε νεώτερα λαϊκά τραγούδια της περιόδου 1948-1960, που κυριάρχηςε το αρχοντο-ρεμπέτικο, των Μιχάλη Σογιούλ (2,4,7), Νίκου Γούναρη (3.5) και ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα επιθεωρησιακά ρεμπέτικα της Αμερικής που πρέπει να θεωρηθούν οι πρόδρομοι των αρχοντορεμπέτικων- του περίφημου συνθέτη Δημοσθένη Ζάττα (1).

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει δέκα τραγούδια ρεμπέτικου ύφους, εκ των οποίων τέσσερα μεσοπολεμικά και έξη μεταπολεμικά. Στα πρώτα επαναφέρονται τρία ενδιαφέροντα ρεμπέτικα τραγούδια που πρωτοκυκλοφόρησαν το 1930 για την αγοτά των ελλήνων μεταναστών αν και ηχογραφήθηκαν εδώ (14,15,16), ενώ το τέταρτο είναι ένα τραγούδι του Παναγιώτη Τούντα σε ελαφροδημοτικό ύφος (12).

Στα δεύτερα, περιλαμβάνονται δύο τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου (6,8), ένα του Βασίλη Τσιτσάνη (11), ένα των Αθαν. Μπουρλιάσκου - Κων. Κοφινιώτη - Οδυσσέα Μοσχονά (10), ένα των Στ. Παντελίδη - Στ. Χρυσίνη (13), βασισμένο σε παλιά παραδοσιακή μελωδία της Μ. Ασίας και ένα των Χρ. Κολοκοτρώνη - Θεοδ. Δερβενιώτη (9).

Η Τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τραγούδια από τη Δημοτική παράδοση της Πελοποννήσου (17,18), των Μεγάρων (20), της Ηπείρου (19) και τέλος ένα παραδοσιακό της Ζακύνθου (21).

Η μουσική επιμέλεια του δίσκου, που οφείλεται σ έναν παλαίμαχο της επαναφοράς των ρεμπέτικων, μέλος της πρώτης ρεμπέτικης κομπανίας, τον Ανδρέα Τσεκούρα, ανοίγει νέους ορίζοντες στον ενορχηστρωτικό τομέα, αφού επαναφέρει ξεχασμένες λειτουργίες και ενδυναμώνει με νέες ενορχηστρωτικές ιδέες την νεώτερη παράδοση. Κι είναι σημαντικό αυτό, γιατί με για δεκαετίες ολόκληρες, η μεγάλη πλειοψηφία των μουσικών ενορχηστρωτών- επιμελητών, είχε εγκλωβιστεί σε τυποποιημένα πρότυπα που ξεκίνησαν τα μεταπολεμικά χρόνια, όταν καταργήθηκαν στο πάλκο και τις ηχογραφήσεις μια σειρά από ενδιαφέρουσες μορφές ορχήστρας και πολλά παραδοσιακά όργανα.

Εδώ φαίνεται να πρυτανεύει η καθ όλα ορθή άποψη, ότι για κάθε τραγούδι διαμορφώνεται ένας διαφορετικός τύπος ορχήστρας, που να μην αφίσταται βέβαια από το πνεύμα της αρχικής ηχογραφήσεων (όπου υπήρχε), αλλά ταυτόχρονα να αποδίδει το ανάλογο μουσικό ύφος που προσιδιάζει στη μορφή και τον τύπο κάθε τραγουδιού.

Οι ακροατές αυτού του δίσκου, θα έχουν την ευκαιρία, πέρα από το να απολαύσουν τις ερμηνευτικές δυνατότητες του Μπάμπη Τσέρτου στα διαφόρων κατηγοριών τραγούδια να θαυμάσουν και τις δεξιοτεχνικές αποδόσεις μιας σειράς σπουδαίων μουσικών της νεώτερης γενιάς και μερικών παλαιότερων- που έλαβαν μέρος στις ηχογραφήσεις.

Τέλος δεν πρέπει να παραλείψουμε τις συμμετοχές σημαντικών καλλιτεχνών όπως του Λουκιανού Κηλαηδόνη, της Γλυκερίας και της Νάντιας Καραγιάννη που με τις ερμηνείες τους εμπλουτίζουν την ωραία αυτή προσπάθεια.

Παναγιώτης Κουνάδης

Ιανουάριος 1996

Ωραίο εισαγωγικό σημείωμα, όπως τα περισσότερα του Παν. Κουνάδη, ενός ανθρώπου με γνώσεις πάνω στο τραγούδι, αλλά θέλω να σημειώσω μια ακούσια, θέλω να πιστεύω- παράλειψη. Εκεί που αναφέρεται στην επαναφορά του ρεμπέτικου τραγουδιού το 1975, από διάφορους ερμηνευτές, γράφει:

«Μόλις το 1975 άρχισε δειλά-δειλά η επαναφορά του παλιού ρεπερτορίου ή από πρόσωπα του μουσικού χώρου που το χρησιμοποίησαν στην πρώτη αυτή φάση σαν "εφαλτήριο" για ν' ανέβουν στις πρώτες βαθμίδες του Ελληνικού τραγουδιού -εγκαταλείποντάς το στη συνέχεια-[]»

Εδώ θα έπρεπε να προσθέσει ένα «εκτός ολίγων εξαιρέσεων» (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων) -και όλοι καταλαβαίνετε ποιες εξαιρέσεις εννοώ ;) Φυσικά δεν θα πρότεινα να κατονομάσει τις εξαιρέσεις, γιατί τότε το εισαγωγικό σημείωμα θα ξέφευγε από το στόχο του, αλλά πάντως θα έπρεπε να αναφέρει ότι υπάρχουν!

Ο δίσκος είναι πολύ αξιόλογος, και αξίζει να τον ακούσετε! :) Προσωπικά πιστεύω πως αυτές οι επανεκτελέσεις των τραγουδιών από τον Μπάμπη Τσέρτο είναι σημαντικότατες, γιατί μεταφέρουν τα ρεμπέτικα στις επόμενες γενιές. Τα περισσότερα από τα τραγούδια που έχει πει ή δεν τα ήξερα καθόλου, ή ήξερα απλώς ότι υπάρχουν, διαβάζοντάς τα σαν τίτλους. Με αυτές τις επανεκτελέσεις μας φέρνει σε επαφή με τραγούδια που θα ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε στις πρώτες τους εκτελέσεις. Ας αφήσουμε λοιπόν τους διάφορους ρεμπετολόγους να πιστεύουν ότι οι μόνες εκτελέσεις που έχουν αξία είναι στους δίσκους 78 στροφών, με τα χρατς χρουτς :vlakas:

’λλη μια διεθνής κυκλοφορία με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της δικτατορίας τόσο στην Ολλανδία όσο και στη Γαλλία.

"Christina Cunne sings Mikis Theodorakis-Songs of Zatouna"

Έτσι τιτλοφορείται ο δίσκος της Γερμανίδας τραγουδίστριας Christina Cunne με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που γράφτηκαν εκείνα τα μαύρα χρόνια...

Περιλαμβάνει τραγούδια που ο Θεοδωράκης έγραψε στην εξορία του στη Ζάτουνα αλλά και στις φυλακές Αβέρωφ και Μπουμπουλίνας.Τραγούδια από τις "Αρκαδίες",από "Τα τραγούδια του Αντρέα" και τον κύκλο "Ο ήλιος και ο χρόνος" σε στίχους Μίκη Θεοδωράκη και από το "Μυθιστόρημα" σε στίχους Γιώργου Σεφέρη.

"Τραγούδια από τη Ζάτουνα"

(στίχοι Μίκης Θεοδωράκης)

1)Θούριον (Αρκαδία 6)

2)Νάνι , Ελληνοπούλα (Αρκαδία 1)

3)Ω βουνά (Αρκαδία 1)

4)Ήρθαν οι άνθρωποι με τα μαύρα (Αρκαδία 2)

5)Αυτοί που θά'ρθουν (Αρκαδία 2)

6)’γνωστε ποιητή (Αρκαδία 6)

Τραγούδια από τις φυλακές του Αβέρωφ και της Μπουμπουλίνας.

"Μυθιστόρημα"

(ποίηση Γιώργος Σεφέρης)

1)Τώρα που θα φύγεις

2)Στο στήθος μου

3)Ο ύπνος σε τύλιξε

4)Λίγο ακόμα

"Τα τραγούδια του Αντρέα"

5)Είσαι Έλληνας

6)Το σφαγείο

"Ο ήλιος και ο χρόνος"

7)Γειά σου Ακρόπολη

8)Επουράνιοι ποταμοί

9)Αντίο ήλιε

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την εταιρεία Imperial στην Ολλανδία και από την Pathe στη Γαλλία.Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του Wolfang Geri και η παραγωγή του Loet Steenbergen.

Η Christina Cunne είναι σοπράνο.Η φωνή της αλλά και ο τρόπος ερμηνείας της, θυμίζει αρκετά τη Σόνια Θεοδωρίδου (έτσι τουλάχιστον έρχεται στ'αυτιά μου). Έτσι και η ενορχήστρωση είναι προσαρμοσμένη στη φωνή της.Έχουμε δηλαδή εκτελέσεις με ελαφρά και μικρή συμφωνική ορχήστρα, οι οποίες δίνουν έναν άλλο, διαφορετικό ήχο στα τραγούδια απ'αυτόν που έχουμε συνηθίσει από τις εκτελέσεις με τους έλληνες τραγουδιστές , όπως η Φαραντούρη, ο Καλογιάννης, η Δημητριάδη, ο Γ.Καπερνάρος και ο Π.Πανδής που τραγούδησαν με ελληνικούς στίχους αυτά τα τραγούδια.

Αν και είναι μια από τις δεκάδες ηχογραφήσεις τραγουδιών του Θεοδωράκη που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό από ξένους τραγουδιστές, νομίζω πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

....και δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε cd.

Να κάνω δύο παρατηρήσεις μόνο για τον δίσκο της Christina Cunne. Πρώτα απ' όλα να πω οτι ο δίσκος "sings Mikis Theodorakis-Songs of Zatouna" είναι ο τρίτος κατά σειρά δίσκος της Christina Cunne με τραγούδια του Θεοδωράκη.

Το τραγούδι "Νάνι , Ελληνοπούλα (Αρκαδία 1)" δεν ανήκει στον κύκλο "Αρκαδία 1". Προφανώς ο δίσκος αναγράφει εσφαλμένα αυτή την πληροφορία και κακώς μπήκε αυτό το τραγούδι στον δίσκο "Songs of Zatouna" καθώς είναι ένα τραγούδι που δεν γράφτηκε εκείνη την περίοδο. Είναι ένα παιδικό νανούρισμα σε ποίηση Φώτη Αγγουλέ.

Το τραγούδι "Αντίο ήλιε (Ο ήλιος και ο χρόνος)" είναι στην ουσία το τραγούδι "Πάνω - κάτω".

Τις παρατηρήσεις τις κάνω απλά για να μην μπερδευτεί ο ακροατής του δίσκου.

Ένας πολύ όμορφος και ξεχασμένος δίσκος με τραγούδια του Θανάση Πολυκανδριώτη κυκλοφόρησε το 1975 από τη Lyra με το label της Zodiac με τίτλο "Μια καρδιά θα ζωγραφίσω". Αν δεν απατώμαι , είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του ως συνθέτη.

Τραγουδούν οι καθιερωμένοι πλέον τότε Μάνος Παπαδάκης και Γιάννης Μπογδάνος και οι νεώτεροι Γιάννης Παναγιώτου και Έλενα Κωστή.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Ένα καράβι γίνομαι (στίχοι Β.Τσιμπούλη)

Έλενα Κωστή

2)Αχ τι τραβώ που σ'αγαπώ (’.Δασκαλόπουλου)

Γιάννης Παναγιώτου

3)Τα τέρματα (’.Δασκαλόπουλου)

Μάνος Παπαδάκης

4)Ζήτησέ μου (Μ.Μπιζάνη)

Έλενα Κωστή

5)Στη ταβέρνα τ'Αποστόλη (Α.Δασκαλόπουλου)

Γιάννης Μπογδάνος

6)Μια καρδιά θα ζωγραφίσω (’.Δασκαλόπουλου)

Μάνος Παπαδάκης

7)Τι γαιτανάκι (Α.Δασκαλόπουλου)

Μάνος Παπαδάκης

8)Σ'είπαν ληστή (Β.Τσιμπούλη)

Έλενα Κωστή

9)Παποράκι (Α.Δασκαλόπουλου)

Γιάννης Παναγιώτου

10)Πάρε σκαμνί (Α.Δασκαλόπουλου)

Γιάννης Μπογδάνος

11)Απίθανο κι όμως αληθινό (Μ.Μπιζάνη)

Έλενα Κωστή

12)Πιάσε ρε χάρε τις πενιές (Α.Δασκαλόπουλου)

Μάνος Παπαδάκης

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Θανάση Πολυκανδριώτη.

Ο δίσκος αυτός δυστυχώς δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd.

Πολύ όμορφα λαικά τραγούδια ερμηνευμένα από ιδιαίτερα αξιόλογες φωνές.Ο Μάνος Παπαδάκης με τη στιβαρή λαική φωνή είναι εξαιρετικός σε τραγούδια όπως το ομώνυμο χασάπικο ή "Τα τέρματα" ή το ζειμπέκικο "Πιάσε ρε χάρε τις πενιές". Πολύ καλοί και οι Γιάννης Παναγιώτου και Έλενα Κωστή, χωρίς όμως ιδιαίτερα μεγάλη πορεία στη συνέχεια.

Ο Γιάννης Μπογδάνος, μόνιμος συνεργάτης της Lyra τότε , είναι κι αυτός εξαιρετικός στα δυο τραγούδια που ερμηνεύει.Στο "Πάρε σκαμνί" και στο χασάπικο "Στην ταβέρνα τ'Αποστόλη" με τους στίχους του αλησμόνητου ’κου Δασκαλόπουλου.

"Στην ταβέρνα του Αποστόλη

φίλος τράβηξε πιστόλι

το Θανάση να χτυπήσει

το τραγούδι του να σβήσει

το Θανάση να χτυπήσει

το τραγούδι του να σβήσει

refrain

Κι ο Θανάσης τραγουδούσε

αγκαλιά το μπαγλαμά

μη φοβάσαι Αποστόλη

ψεύτικο είναι το πιστόλι,

μη φωνάζεις Αποστόλη

φιλαράκια είμαστε όλοι.

Μα ο φίλος δεν θ'αργήσει

το Θανάση να χτυπήσει

μια γυναίκα η αιτία

όμορφη σαν Παναγία

μια γυναίκα η αιτία

όμορφη σαν Παναγία

refrain

Κι ο Θανάσης τραγουδούσε

αγκαλιά το μπαγλαμά

μη φοβάσαι Αποστόλη

ψεύτικο είναι το πιστόλι,

μη φωνάζεις Αποστόλη

φιλαράκια είμαστε όλοι.

Που τα βρίσκεις ρε παλαβέ;;;; Παραγγελιές τα είχες κάνει;;; :D :lol:

Ντρέπομαι να γράψω εγώ εδώ, ανάμεσα σε ανθρώπους που ξέρουν πραγματικά για τι μιλάνε. Έγινε όμως (στις «Μεταφράσεις») μια συζήτηση για το «Νανούρισμα» των Λοΐζου-Παπαδόπουλου που μ' έκανε να ξανακούσω έναν δίσκο που νομίζω τελικά ότι του αξίζει ένα ποστ, έστω κι από μένα.

Λέγεται, απλώς, «Νανουρίσματα».

Το βρήκα (ή μάλλον ο δίσκος με βρήκε; ) σ' ένα καταπληκτικό δισκοπωλείο της Θεσσαλονίκης, που δυστυχώς δεν υπάρχει πια, όπου ζητούσα για Νανουρίσματα επειδή λίγο καιρό πριν είχε γεννηθεί η ανίψιά μου. Όταν η κοπέλα πήρε από το ράφι αυτό τον δίσκο ομολογώ ότι μόρφασα - τόσο άσχημο εξώφυλλο είχα καιρό να δω!

Όμως με το που είδα τον υπότιτλο είπα αμέσως και αποφασιστικά: «θα το πάρω».

Ο υπότιτλος είναι «Ηχογραφήσεις 1930-1998».

Οι φωνές που ακούγονται δεν είναι φωνές τραγουδιστριών. Είναι φωνές μητέρων, φωνές γιαγιάδων...

Σώθηκαν από μια εποχή κι έναν λαό πού το τραγούδι ήταν είδος καθημερινής χρήσεως, όπως το ψωμί, και συνήθως σπιτικό όπως το ψωμί: οι ίδιοι τον έφτιαχναν που τον κατανάλωσαν.

Δεν θέλω να μιλήσω για την συγκίνηση που μου προκαλούν αυτές οι ηχογραφήσεις. Είναι κάτι πολύ προσωπικό και υποκειμενικό.

Το μουσικό ενδιαφέρον όμως είναι αναμφισβήτητο.

Αυτά τα ξεχασμένα διαμάντια δεν είναι παρά ελάχιστο ποσοστό από τα διαμάντια τα χαμένα, που πέθαναν με τις φωνές πού δεν γράφτηκαν ποτέ...

Ακούμε τραγούδια από όλη την Ελλάδα (και την Μικρά Ασία), με τις πιο αυθεντικές φωνές. Ακούμε τα διαφορετικά τραγούδια που ανήκουν στις διαφορετικές περιοχές, ακούμε επίσης τραγούδια που, από κοινή αρχή, διαμορφώθηκαν τοπικά. Ακούμε γυμνή ποιήση...

1. Κοιμής' κοιμής' πουλάκι μου (ν. Εύβοια)

2. Νάνι νάνι το παιδί μου (Καστοριά)

3. Νάνι το χαϊδεμένο μου (μ. Ασία)

4 Μικρό μικρό σου το 'δωσα (Κρήτη)

5 Έλα ύπνε μ' ασά μακρά (Πόντος)

6 Νάνι του ρήγα το παιδί (Κάρπαθος)

7 Κοιμήσου χαϊδεμένο μου (μ. Ασία)

8 Κούνια μου κουνιέ το παιδί (Κρήτη)

9 Κοιμήσου και παρήγγειλα (μ. Ασία)

10 Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά (Λέρος)

11 Νάνι του ρήγα το παιδί (Ρόδος)

12 Του χαγιαδιόυ μου τ' άσλαμα (Καππαδοκία)

13 Στην αγκαλιά μου σε κρατώ (Καστοριά)

14 Νάνι μου το νάνι νάνι (Κάλυμνος)

15 α) Κάνε μωρό μου δυο νανά (Κρήτη) β) Να κάμει το παιδί νανά (Κρήτη)

16 Νανα του βασιλιά (μ. Ασία)

17 Νάνι του ρήγα το παιδί (μ. Ασία)

18 Και να το κάμω 'γω νανα (Κρήτη)

19 Αν πεθάνω εγώ μικρό μου (Καστοριά)

20 Κοιμήσου χαϊδεμένο μου (Αίγινα)

21 Ο ήλιος πάει στη μάνα του (μ. Ασία)

22 Νάνι νάνι το μωρό μου (β. Εύβοια)

23 Νάνι νάνι (Αίγινα)

24 Κοιμήσου που ν' ανεθραφεις (Κρήτη)

25 Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά (β. Εύβοια)

26 Κλαίει το αηδόνι (β. Εύβοια)

27 Κοιμάτ' ο ήλιος στα βουνά (Αίγινα)

28 Κοιμήσου που να σε χαρεί (Κρήτη)

29 Νάνι νάνι (β. Εύβοια)

30 Τούρνανα μωρή Σουσόυ (Κόνιτσα)

31 Ύπνε που παίρνεις τα μωρά (μ. Ασία)

32 Να κοιμήσω πολλά (μ. Ασία)

33 Ο ύπνος το παρακαλεί (Κρήτη)

34 Να κάμει νάνι νάνι (β. Εύβοια)

35 Το ποτήρι γεμάτο με μπεζιρι (μ. Ασία)

36 Έλα ύπνε ύπνωσε το (Καστοριά)

37 Κοιμάται ο ήλιος ο μισός (Κρήτη)

38 Έλα ύπνο έπνωσέ το (β. Εύβοια)

39 Κάνε μωρό μου το νανα (Κρήτη)

40 Έλα ύπνε 'πο τ' αμπέλι (Καστοριά)

41 Έλα ύπνε μ' έλα πάλι (Ίος)

42 Νάνι νάνι (Κύθνος)

43 Να κοιμάται να μερώνει (σκόπελος)

44 Νάνι μονακριβό μου (β. Εύβοια)

45 Κάμε νανα μωρό μου (Κρήτη)

46 Ο ύπνος παίρνει τα παιδιά (Λέρος)

47 Μα ποιος βροντάει το μάνταλο (β. Εύβοια)

48 Σιγαλά φύσα αγέρι δροσάτο (Σαλαμίνα)

Είναι έκδοση του Μουσικού λαογραφικού αρχείου Μέλπως Μερλιέ, επιμέλεια του Μάρκο Δραγούμη και του Θανάση Μωραΐτη, και περιέχει ωραίο ένθετο, χονδρούλι, με κείμενα και με στοιχεία και στοίχους του κάθε τραγούδι, και όπου χρειάζεται, μετάφραση σε σύγχρονα ελληνικά...

υ.γ. Δείτε και http://www.mla.gr

Θάνο, αυτό το "Στην ταβέρνα τ' Αποστόλη" θέλω να το ακούσω οπωσδήποτε! :lol:

Geeske, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρων ο δίσκος που έγραψες ;) Δεν είναι απλώς ένας δίσκος, είναι ντοκουμέντο!

Υ.Γ.: Δε χρειάζεται να ντρέπεσαι για τίποτα! :blush:

_____________________________________________________________________________________________________________________

Από τη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο MusicCorner

"Ένας δίσκος ήρθε απ' τα παλιά!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ

«ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ» (MINOS MSM 402)

Ένας από τους καλύτερους δίσκους στη μεγάλη καριέρα του Γιάννη Πάριου, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1981 και σηματοδότησε μιαν αλλαγή πλεύσης του τραγουδιστή ως προς το μουσικό ύφος. Κι αυτό γιατί από το 1975 έως το 1980 είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία του «ευρωπαϊκού ελαφρού τραγουδιού» ερμηνεύοντας αρκετές «μεταγλωττισμένες» επιτυχίες του εξωτερικού με ελληνικούς στίχους κατά βάση του Πυθαγόρα. Ο ίδιος βεβαίως δεν έχει άμεση ευθύνη για το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς αυτή ήταν η πολιτική της εταιρείας και στο κάτω - κάτω δε βγήκε χαμένος, αφού τα άλμπουμ που περιείχαν τέτοιου είδους τραγούδια σημείωσαν τεράστιες πωλήσεις και τον καθιέρωσαν στο κλαμπ των μεγάλων του ελληνικού τραγουδιού.

Στο «Ένα γράμμα» λοιπόν, ο Πάριος ανοίγει ένα νέο κύκλο στη δισκογραφική του πορεία. Εμπιστεύεται αποκλειστικά Έλληνες δημιουργούς (κυρίως τον Αντώνη Βαρδή), ενώ υπογράφει κι ο ίδιος ορισμένα κομμάτια είτε στιχουργικά, είτε συνθετικά. Το κλίμα του δίσκου θυμίζει κλασική μουσική καθώς κυριαρχεί ο ήχος του βιολιού, της κιθάρας και του τσέλου, ενώ πρωτεύοντα ρόλο έχουν και τα πνευστά (μέχρι και φλογέρα ακούγεται).

Το άλμπουμ περιλαμβάνει δώδεκα εκπληκτικά τραγούδια, τα περισσότερα εκ των οποίων έγιναν γνωστά κι ακούστηκαν πολύ. Πρώτο απ' όλα το διαχρονικό «Για πάντα μαζί» το οποίο μάλιστα έχει μπει τέταρτο στην πρώτη πλευρά, δείγμα του ότι οι συντελεστές δεν πόνταραν ιδιαίτερα επάνω του. Ωστόσο, έχει μείνει ως ένα από τα πιο διαχρονικά κι αγαπημένα κομμάτια του νησιώτη ερμηνευτή.

Εξαιρετική - κι εξίσου διαχρονική - στιγμή του δίσκου είναι το ομότιτλο τραγούδι, στο οποίο πραγματικά ο Πάριος δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας φτάνοντας (και ξεπερνώντας) τα όριά του. ’λλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι με αυτό άνοιγε τις συναυλίες που έδωσε φέτος στο Μέγαρο Μουσικής, όπου και πάλι το ερμήνευε καταπληκτικά, αν και η (ευτυχώς μικρή) αλλοίωση της φωνής του είναι εμφανής.

Από τα υπόλοιπα, αγαπήθηκαν πολύ τα «Έλεγα», «Δε θα χωρίσουμε», «’σε με στη μοναξιά μου» (το οποίο λατρεύω, όπως και το «Έφυγες»), «Σαν της θάλασσας τ' αγέρι», το υπέροχο «Σ' αγαπώ» και «Η αγάπη είναι μια», χωρίς βεβαίως να υστερούν και τ' άλλα. Οι πωλήσεις του δίσκου ξεπέρασαν τις 100.000 αντίτυπα, συνήθης αριθμός εκείνα τα χρόνια για τις δουλειές του Πάριου.

Η παραγωγή ήταν του Αχιλλέα Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο "Polysound" με ηχολήπτη τον Γαβριήλ Παντζή και βοηθό τον Δημήτρη Κατσούλα. Στο εσώφυλλο του άλμπουμ αναφέρονται τα ονόματα των μουσικών που παίζουν, ενώ ο ερμηνευτής εγκαινιάζει και την επικοινωνία του με το κοινό με ένα σημείωμά του, κάτι που θα κάνει αρκετά συχνά στο εξής στους δίσκους του. Οι ενορχηστρώσεις είναι του Χάρη Καλέα, του Αντώνη Βαρδή και του Νίκου Λαβράνου.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Δε θα χωρίσουμε (Αντ. Βαρδή-Σ. Αλιβιζάτου)

2. ’σε με στη μοναξιά μου (Χ. Καλέα-Δ. Ιατρόπουλου)

3. Σαν της θάλασσας τ' αγέρι (Αντ. Βαρδή-Χ. Αλεξίου)

4. Για πάντα μαζί (Ν. Λαβράνου-Δ. Ιατρόπουλου)

5. Ήθελα κάτι να σου πω (Αντ. Βαρδή-Σ. Αλιβιζάτου)

6. Μόνος (Γ. Πάριου)

7. Ένα γράμμα (Αντ. Βαρδή-Σ. Αλιβιζάτου)

8. Σ' αγαπώ (Γ. Πάριου-Δ. Ιατρόπουλου)

9. Έφυγες (Χ. Καλέα-Δ. Ιατρόπουλου)

10. Έλεγα (Σπ. Παπαβασιλείου-Μ. Κουφιανάκη)

11. Η αγάπη είναι μια (Γ. Πάριου-Δ. Ιατρόπουλου)

12. Να 'χα μια αγάπη (Θ. Πολυκανδριώτη-Γ. Πάριου)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

«ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΑΝΕ» (MINOS MSM 424)

Ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Μανώλη Λιδάκη, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1981 σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού. Το ύφος και το στυλ των τραγουδιών δεν έχει καμία σχέση με τις μετέπειτα επιλογές του ερμηνευτή, ωστόσο τι περιθώρια μπορεί να έχει ένας πρωτοεμφανιζόμενος σαν κι αυτόν να διαλέξει τι θα πει;

Ο Λιδάκης είχε πάρει μέρος στην γνωστή τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία» και είχε διακριθεί, οπότε ο συνθέτης που ήταν και μέλος της κριτικής επιτροπής τον πήγε στην εταιρεία και του έγραψε ολόκληρο το δίσκο, όπως είχε κάνει και τρία χρόνια νωρίτερα με τον Ηλία Κλωναρίδη που κι εκείνος είχε συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα.

Ακούγοντάς τον στο συγκεκριμένο άλμπουμ, η φωνή του μοιάζει καταπληκτικά μ' αυτή του Γιάννη Πάριου σε σημείο που τότε πολλοί αναρωτιούνταν αν ο δημοφιλής τραγουδιστής είχε κυκλοφορήσει την καινούργια του δουλειά. Ήμουν πολύ μικρός τότε, αλλά θυμάμαι ότι όταν ακούσαμε στο ραδιόφωνο το ομότιτλο κομμάτι είχαμε πάει με τον πατέρα μου σ' ένα δισκοπωλείο και ζητήσαμε τον δίσκο του Πάριου! Φυσικά, ο πωλητής μας ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα νέο παιδί ονόματι Μανώλης Λιδάκης...

Με τα χρόνια βεβαίως έχτισε τη δική του ξεχωριστή καριέρα με ιδιαίτερη επιτυχία κι έβγαλε από πάνω του πολύ γρήγορα τη στάμπα του «νέου Πάριου», ο οποίος μάλιστα έγραψε στίχους σε δύο από τα τραγούδια του δίσκου που εξετάζουμε. Εκτός από το ομότιτλο, ακούστηκε αρκετά και το «Κι όλο λέω να φύγω», ενώ γενικότερα πρόκειται για μια αρκετά καλή δουλειά που ίσως της άξιζε μια καλύτερη τύχη...

Παραγωγός ήταν ο Σπύρος Ράλλης και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο "Polysound" με ηχολήπτη τον Γαβριήλ Παντζή και βοηθό τον Δημήτρη Καραβάκη.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Μετά από σένανε (Γ. Πάριου)

2. Στο λόγο της τιμής μου (Δ. Ιατρόπουλου)

3. Σ' αγαπώ (Δ. Ιατρόπουλου)

4. Κι όλο λέω να φύγω (Γ. Πάριου)

5. Μην περιμένεις (Π. Φαλάρα)

6. Μην ακούς τη θάλασσα (Ηλ. Λυμπερόπουλου)

7. Τα χαμόγελα (Ηλ. Λυμπερόπουλου)

8. Σ' αγάπησα πολύ (Δ. Ιατρόπουλου)

9. Τι κρύβεται (Γ. Μυλωνά)

10. Αν σε φέρνανε οι νύχτες (Θ. Σοφού)

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ

«ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» (MINOS 501-502)

Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για την σπουδαιότερη «προσωπική» δισκογραφική δουλειά της Δήμητρας Γαλάνη η οποία κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1983. Ένα διπλό άλμπουμ με συνδυασμούς τραγουδιών που ως τότε κανένας Έλληνας τραγουδιστής δεν είχε «τολμήσει» να παρουσιάσει, καθώς συναντώνται ο Τσιτσάνης με τον Μπρελ, ο Χατζιδάκις με τον Γκέρσουιν, ο Σαββόπουλος με παραδοσιακά λατινοαμερικάνικα κομμάτια κ.τ.λ.

Όπως αναφέρει η Γαλάνη στο βιβλίο που συνοδεύει την έκδοση «Εφ' όλης της ύλης» με δέκα CD-αφιέρωμα στα 30 χρόνια της καριέρας της που κυκλοφόρησε το 1999, όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεοπτικό πορτραίτο τεσσάρων εκπομπών που της πρότεινε ο τότε διευθυντής της ΕΡΤ Βασίλης Βασιλικός. Η μία θα ήταν αφιερωμένη στους «Χαιρετισμούς» του Μίκη Θεοδωράκη που είχαν κυκλοφορήσει με τη φωνή της τον Σεπτέμβριο του 1982 και οι υπόλοιπες τρεις στην εν γένει πορεία της στο τραγούδι.

Πέρα από τις προσωπικές της επιτυχίες που θα παρουσιάζονταν σ' αυτό, η τραγουδίστρια αποφάσισε σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη των συγκεκριμένων εκπομπών Πάνο Παπαδόπουλο να κάνει άνοιγμα σε ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο που περιλάμβανε από ρεμπέτικα μέχρι λατινοαμερικάνικα τραγούδια. Έτσι λοιπόν, με βάση τούτο το υλικό μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει ένα διπλό δίσκο που η ίδια χαρακτηρίζει ως «μια από τις πιο σημαντικές δουλειές της καριέρας μου» κι έχει απόλυτο δίκιο.

Πέρα από το ποικίλο ρεπερτόριο του άλμπουμ, η Γαλάνη ξανατραγουδά τρεις παλιές επιτυχίες της με νέα «ηλεκτρονική» ενορχήστρωση του Κώστα Γανωσέλη: Το «Κάποιο τρένο» που ήταν το πρώτο τραγούδι που ηχογράφησε τον Μάρτιο του 1969, το «Ήταν μια φορά κι ένα καιρό» που είχε ερμηνεύσει το 1972 και το σχετικά πιο πρόσφατο «Σε ψάχνω» (1980) του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου. Επίσης, ηχογραφεί ξανά το «Ακρογιαλιές δειλινά» που είχε η ίδια επαναφέρει στο προσκήνιο το 1973 τραγουδώντας το μαζί με τον δημιουργό του Βασίλη Τσιτσάνη.

Εξάλλου, ο Νίκος Γκάτσος γράφει στίχους στη «Μπαλάντα του Ουρί» που ως ορχηστρικό κομμάτι πρωτοακούστηκε στην «Αθανασία» του Μάνου Χατζιδάκι το 1976 και γίνεται «Αχ ουρανέ» ειδικά για να το τραγουδήσει η Γαλάνη, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου της δίνει ένα από τα ελάχιστα «ολοκληρωμένα» (μουσική-στίχος) κομμάτια του και σιγά-σιγά ο «Ατέλειωτος δρόμος» παίρνει την οριστική του μορφή.

Νομίζω ότι οι ερμηνείες της τραγουδίστριας είναι υπεράνω πάσης κριτικής. Αποδεικνύει ότι μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα, αποτινάσσοντας από πάνω της τις «ταμπέλες» που κατά καιρούς της είχαν «κολλήσει» διάφοροι ειδικοί και μη και πραγματικά αξίζει τον κόπο να έχετε αυτό το άλμπουμ στη δισκοθήκη σας, ανεξαρτήτως του αν σας αρέσει ή όχι η Δήμητρα Γαλάνη. Είναι το καλύτερο μάθημα ερμηνείας...

Στο εσώφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες από την εποχή των ηχογραφήσεων και των τηλεοπτικών γυρισμάτων, καθώς και σημείωμα της ερμηνεύτριας. Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο PDR με ηχολήπτη τον Πάνο Δράκο. Τις ενορχηστρώσεις επιμελήθηκαν οι Κώστας Γανωσέλης, Κώστας Καπνίσης, Τάσος Καρακατσάνης, οι «Σφινξ», ο Δ. Ζαφειρέλης και η «Οπισθοδρομική κομπανία».

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Κάποιο τρένο (Δ. Μούτση-Ν. Γκάτσου)

2. Περιμπανού (Μ. Χατζιδάκι-Ν. Γκάτσου)

3. Μαρίνα (Μ. Θεοδωράκη-Οδ. Ελύτη)

4. Χόρεψαν τα άσπρα πουλιά (Στ. Ξαρχάκου-Ι. Νταϊφά)

5. Ήταν μια φορά κι ένα καιρό (Γ. Χατζηνάσιου-Χρ. Στίππα)

6. Εγώ που σ' αγαπούσα μια ζωή (J. Ghesnut-Λ. Νικολακοπούλου)

7. Κι είχες χαθεί (Β. Παπαθανασίου-Λ. Νικολακοπούλου)

8. Te ador (Παραδοσιακό)

9. Yo tengo tantos hermanos (A. Yapangui)

10. La chanson des vieux amants (J. Brell)

11. Σε ψάχνω (Μ. Λοϊζου-Δ. Σιτζάνη)

12. Decadenza (Λ. Κηλαηδόνη)

13. Ξύπνα αγάπη μου (Κ. Γιαννίδη)

14. The man I love (G. Gershwin-Ira Gershwin)

15. Θα 'θελα νάμουνα εκείνη π' αγαπάς (Ηρ. Θεοφανίδη)

16. Πλάκα-πλάκα (Δ. Σαββόπουλου)

17. Αχ ουρανέ (Μ. Χατζιδάκι-Ν. Γκάτσου)

18. Καρδιά απ' αγάπη ορφανή (Ν. Χατζηαποστόλου)

19. Ακρογιαλιές δειλινά (Β. Τσιτσάνη)

20. Κάθε βράδυ λυπημένη (Β. Τσιτσάνη)

21. Τα λιμάνια (Β. Τσιτσάνη)

22. Τρεχαντήρι (Αττίκ)

23. Το βράδυ (Λ. Πλάτωνος-Κ. Καρυωτάκη)

http://www.musiccorner.gr/extras/record/064.html

Συνεχίζοντας την αναφορά μου στις δισκογραφικές δουλειές του Βαγγέλη Κορακάκη , σήμερα θα αναφερθώ στην πρώτη δισκογραφική του συμμετοχή που έγινε το 1985 , σ'ένα δίσκο που κυκλοφόρησε το Νοέμβρη αυτής της χρονιάς από τη Lyra.Τίτλος του δίσκου "Σε στρατόπεδα και πλοία". Τραγουδά ένας τραγουδιστής με πολύ μικρή δισκογραφική παρουσία ο Κώστας Αντωνόπουλος. Ο δίσκος περιλαμβάνει 12 τραγούδια διαφορετικών συνθετών , τα οποία αναφέρονται στο στρατό και τις περιπέτειές του.Τελείως συμπτωματικά ανακάλυψα αυτό το δίσκο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, οπότε όταν τον πρωτοάκουσα ήταν ιδιαίτερα επίκαιρος για μένα.

Όλα τα τραγούδια είναι γραμμένα σε στίχους του Τάσου Σαμαρτζή. Και είναι τα ακόλουθα:

1)H κατάταξη (μουσική Γιάννης Καραλής)

2)Αθήνα-Σαλονίκη (Χρήστος Ζέρβας)

3)Για σένα (Βαγγέλης Κορακάκης)

4)Μια θητεία η ζωή (Γιώργος Κούκιος)

5)Πέντε μπρος και δέκα πίσω (Βαγγέλης Κορακάκης)

6)Σιωπηλή η Σαλαμίνα (Νίκος Ξυδάκης)

7)Σαν γράμμα (Χρήστος Ζέρβας)

8)Γνώρισα μια παντρεμένη (Γιάννης Καραλής) (β'φωνή Νάντια Καραγιάννη)

9)Της Ψυττάλειας ο βράχος (Βαγγέλης Κορακάκης)

10)Αυτές τις νύχτες (Ντίνος Κωνσταντινίδης)

11)Η τελευταία βάρδια (Χρήστος Ζέρβας)

12)Απόψε είδα όνειρο (Θανάσης Βρυνιώτης)

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Χρήστου Ζέρβα.

Η παραγωγή είναι του Γιώργου Κοντογιάννη ενώ στην κάτω δεξιά πλευρά του εξωφύλλου υπάρχει η ένδειξη "Νέο Λαικό Τραγούδι".

Στο δίσκο παίζουν εξαιρετικοί μουσικοί όπως ο

Δημήτρης Μαριολάς (Μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς)

Λευτέρης Ζέρβας (βιολί)

Νίκος Χατζόπουλος (βιολί στο 1)

Χρήστος Ζερμπίνος (πιάνο,ακορντεόν)

Χρήστος Ζέρβας (κιθάρες, λαούτο, μπουζούκι στην εισαγωγή και στο 7)

Γιάννης Τασσούλας (μπάσο)

Τόλης Πιπέρας (ντραμς)

Γιωργος Ροιλός (κρουστά)

Στο 6 παίζουν ο Γιώργος Μαγκλάρας , βιολί, ο Αχιλλέας Περσίδης , κλασσική κιθάρα και τζουρά και ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος, ακουστική κιθάρα.

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο δίσκο με αρκετά καλά λαικά τραγούδια.Δεν είναι τυχαίο πως τα τραγούδια του Κορακάκη, ένα χασάπικο, ένα χασαποσέρβικο κι ένα ζειμπέκικο απτάλικο, ξεχωρίζουν από το πρώτο άκουσμα.Πολύ όμορφο επίσης το τραγούδι του Νίκου Ξυδάκη για τη Σαλαμίνα.

Οι στίχοι του Τάσου Σαμαρτζή, χωρίς να γίνονται μελό, παρουσιάζουν όσο πιο ανάγλυφα γίνεται τη στρατιωτική θητεία με τις περιπέτειές της.Η σειρά των τραγουδιών του δίσκου, θυμίζουν έντονα μια στρατιωτική θητεία που ξεκινά με την "Κατάταξη" για να καταλήξει στην απόλυση με το τραγούδι

"Απόψε είδα όνειρο

πού'χε πολλά ελάφια

και λέω ήρθε ο καιρός

να απολυθώ πιλάφια..." κλπ κλπ.

("Πιλάφια" είναι το παρατσούκλι των αξιωματικών του ναυτικού).

Ο Κώστας Αντωνόπουλος , έχει μια καθαρά λαική φωνή.Η χροιά του θυμίζει έντονα το Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο δίσκος δεν είχε καμιά τύχη και δεν ακούστηκε.Δεν έχει κυκλοφορήσει ούτε σε cd.

Παρόλα αυτά δεν ξέφυγε από το δαιμόνιο Γιώργο Νταλάρα , ο οποίος διάλεξε ένα τραγούδι και με διαφορετικούς στίχους το παρουσίαζε την περίοδο 1989-1990, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου στο Αττικόν της Αθήνας και με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Ράδιο Σίτυ της Θεσσαλονίκης.

Αναφέρομαι φυσικά στο τραγούδι "Αθήνα-Σαλονίκη".Δεν ξέρω αν και οι στίχοι του τραγουδιού , όπως το έλεγε ο Νταλάρας είναι του Τάσου Σαμαρτζή ή κάποιου άλλου στιχουργού.

Κλείνοντας παραθέτω τους αρχικούς στίχους αυτού του τραγουδιού του Χρήστου Ζέρβα.

"Αθήνα-Σαλονίκη"

1)Μ'αυτό το τρένο που θα'ρθείς

μ'αυτό θα ξαναφύγεις

είναι η άδεια μικρή

και σώνεται μες στη γραμμή

Αθήνας -Σαλονίκης

R)Σάββατο βράδυ Τζιτζιφιές

με τους παλιούς σου φίλους

και ιστορίες θα τους λες

για τα καψόνια τις σκοπιές

για τους χακί σου θρύλους

2)Ομόνοια την Κυριακή

σουλάτσο και καμάκι

μα ντρέπεσαι για το μαλλί

μπαίνεις στο τρένο και γραμμή

για το Καραισκάκη

R)Μεσάνυχτα θα είσαι εκεί

μες στο σταθμό Λαρίσης

το τέλος μοιάζει με αρχή

κι εσύ με καθαρή στολή

παλεύεις αναμνήσεις

Fin)Μ'αυτό το τρένο που θα'ρθείς

μ'αυτό θα ξαναφύγεις

είναι η άδεια μικρή

και σώνεται μες στη γραμμή

Αθήνας -Σαλονίκης

Σήμερα δεν έχω κέφι για να γράψω για καινούργιο δίσκο...

Επαναφέρω ένα δίσκο που θέλω να αφιερώσω στο φίλο μου τον Αποστόλη...

Με την πτώση της χούντας, το 1974, ξεκίνησε ένας καταιγισμός επανεκδόσεων, επανεκτελέσεων αλλά και νέων τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη. Όλες οι εταιρείες τύπωναν δίσκους με τραγούδια του.Τα καινούργια του έργα κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή η Minos. Η Columbia κυρίως, επανεξέδιδε όλο το παλιό, προ του 1967, ρεπερτόριό του και όλες οι εταιρείες μαζί κυκλοφορούσαν δίσκους με επανεκτελέσεις των καινούργιων αλλά και παλαιοτέρων τραγουδιών του.

Σ'αυτή την κατηγορία ανήκει κι ένας όμορφος δίσκος που κυκλοφόρησε το 1974 από τη Lyra (με το label της Minerva) με τον τίτλο "Επιλογή". Τραγουδούν η Μαρία Δουράκη και ο Κώστας Καμένος. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Τάσου Καρακατσάνη. Η συγκεκριμένη ενορχήστρωση αποτελεί κι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία αυτής της δουλειάς. Ο Καρακατσάνης έχει δώσει ένα νέο πιο λυρικό ήχο στα τραγούδια, προσπαθώντας να ξεφύγει από το "σκληρότερο" ήχο των πρώτων εκτελέσεων.

Όσον αφορά τους τραγουδιστές, η Δουράκη και ο Καμένος, ερμηνεύουν αξιοπρεπέστατα τα τραγούδια με τις ιδιαίτερες, θα τις χαρακτήριζα, φωνές τους. Τόσο η Δουράκη όσο και ο Καμένος είχαν συνεργαστεί εκείνη την εποχή με αρκετούς σημαντικούς συνθέτες , ερμηνεύοντας αξιόλογα έργα.

Η Δουράκη, έχει κάτι από τη χροιά της φωνής της Μαρίας Φαραντούρη, άλλωστε αρκετές τραγουδίστριες εκείνη την εποχή είχαν επηρρεαστεί από τη φωνή της.Θα θυμίσω τις περιπτώσεις της Αλέκας Αλιμπέρτη ή της Αιμιλίας Σαρρή.

Ο Καμένος με την αρκετά ιδιόμορφη και "σκληρή" φωνή του είναι μέσα στο "πνεύμα" των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο δίσκος περιλαμβάνει τα τραγούδια:

1)Οι πρώτοι νεκροί (στίχοι Αλ.Παναγούλη)

Μαρία Δουράκη-χορωδία

2)Η αυλή (Μ.Ελευθερίου)

Μαρία Δουράκη

3)Σ'αυτόν το δύσκολο καιρό (Μ.Ελευθερίου)

Κώστας Καμένος

4)Είμαστε δυο , είμαστε τρεις (Μ.Θεοδωράκη)

Μαρία Δουράκη-χορωδία

5)Ο ύπνος σε τύλιξε (Γ.Σεφέρη)

Μαρία Δουράκη

6)Στα περβόλια (Μ.Θεοδωράκη)

Κώστας Καμένος

7)Μην ξεχνάς τον Ωρωπό (Μ.Θεοδωράκη)

Κώστας Καμένος-χορωδία

8)Το μεσημέρι (Μ.Θεοδωράκη)

Μαρία Δουράκη-χορωδία

9)Τον Παύλο και το Νικολιό (Μ.Θεοδωράκη)

Κώστας Καμένος

10)Στο στήθος μου η πληγή (Γ.Σεφέρη)

Μαρία Δουράκη

11)Ο ταμένος (Γ.Ρίτσου)

Κώστας Καμένος

12)Κάθε πρωί (Μ.Ελευθερίου)

Μαρία Δουράκη

Ο δίσκος αυτός δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd.

Λέγεται, απλώς, «Νανουρίσματα».

Ο υπότιτλος είναι «Ηχογραφήσεις 1930-1998».

Geske σ'ευχαριστούμε πολύ γι'αυτό το δίσκο...

Συνέχισε να μας εμπλουτίζεις... :(;)

Και να σκεφτείς ότι πρώτη φορά ακούω γι'αυτή τη συλλογή...Ιδέα δεν είχα...

Νά'σαι καλά... ;)

Σ'έναν δεξιοτέχνη του μπουζουκιού , άγνωστο σχετικά στο πλατύ κοινό,αναφέρομαι σήμερα.Το όνομά του Μάνος Τακτικός. Γεννήθηκε στην Κάσο αλλά εδώ και χρόνια ζει και εμφανίζεται στο Λονδίνο.Εκεί ηχογραφήθηκε , το 1973 και ο δίσκος "The music of Mikis Theodorakis-Played by Manos Tacticos & his bouzoukis".

O δίσκος κυκλοφόρησε από την Emi στην Αγγλία και στη συνέχεια σε πολλές χώρες του εξωτερικού,με διαφορετικά εξώφυλλα. Κάποιες απ'αυτές τις εκδόσεις έχουν φθάσει και στην Ελλάδα.

Περιέχει έντεκα συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και ένα αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, μια σύνθεση , προφανώς του Μάνου Τακτικού.

Η ενορχήστρωση είναι πολύ όμορφη και ξεφεύγει από την απλή εκτέλεση των τραγουδιών με ένα ή δυο μπουζούκια, κάτι που συνηθίζεται στους ορχηστρικούς δίσκους με τα τραγούδια του Θεοδωράκη, ιδιαίτερα στους τουριστικούς.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Ο Αντώνης

2)Ο δραπέτης

3)Χελιδονάκι

4)Στου κόσμου την ανηφοριά

5)Χαρταετοί

6)Χρυσοπράσινο φύλλο

7)Ο χορός του Ζορμπά

8)Ροδόσταμο

9)Δόξα τω Θεώ

10)Κουράστηκα να σε κρατώ

11)Το παλικάρι έχει καημό

12)Prisoner of freedom (Tribute to Theodorakis)

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία που βρήκα στo Ιnternet (αφού ο δίσκος δεν υπάρχει ούτε στον οδηγό του Δραγουμάνου) , ο δίσκος αυτός έχει κυκλοφορήσει και σε cd.

Τις προάλλες σκαλίζοντας στη δισκοθήκη του Αποστόλη, ανάμεσα στους δίσκους του Νταλάρα και του Θεοδωράκη , είδα κι ένα δίσκο, του οποίου ήξερα μεν την ύπαρξη αλλά δεν έτυχε να πέσει ποτέ στα χέρια μου.Δεν τον είχα ψάξει και ιδιαίτερα.Κακώς...

Αναφέρομαι σ'ένα δίσκο που αποδεικνύει περίτρανα πως οι μεγάλοι δημιουργοί παραμένουν μεγάλοι και μετά το θάνατό τους.Ο δίσκος έχει τον τίτλο "Γειά σου έρωτα" και περιέχει τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα τα οποία εκδόθηκαν ένα χρόνο μετά το θάνατό του,το 1993.Τραγουδά η Έφη Κοντού μια τραγουδίστρια με καλή λαική φωνή αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντική καριέρα.Οι στίχοι είναι του Σαράντη Αλιβιζάτου. Ο δίσκος εκδόθηκε από την εταιρεία Efcon music (της Warner music).

Όπως αποδεικνύεται κι από ένα ηχητικό ντοκουμέντο , με το οποίο ξεκινά ο δίσκος, ο Γιώργος Ζαμπέτας είχε παραδώσει αυτά τα τραγούδια στην Έφη Κοντού , λίγο πριν πεθάνει.Δεν πρόλαβε όμως και ηχογραφήθηκαν μετά το θάνατό του.Πρόκειται για πολύ ωραία λαικά τραγούδια με το στίγμα του δημιουργού τους.

Υπάρχει και μια επανεκτέλεση του τραγουδιού "Τον άγγελο που σού'στειλα" σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου που είχε πρωτοηχογραφήσει η Βίκυ Μοσχολιού.Η επανεκτέλεση αυτή έγινε, όπως σημειώνεται στο εξώφυλο, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του Ζαμπέτα. Στο εξώφυλο υπάρχουν και κάποιες φωτογραφίες του Ζαμπέτα με την τραγουδίστρια από κάποιο κέντρο στο οποίο , προφανώς, είχαν συνεργαστεί.

Τα τραγούδια του δίσκου:

1)Εισαγωγή-πρόβα

Γιώργος Ζαμπέτας

2)Τ'αγόρια

3)Γάμος στην Κανά

4)Νύχτες ελληνικές

5)Εδώ είναι νύχτα

6)Σε είχα στην τρίχα

7)Εγώ μπορεί να τρελλαθώ

8)Τα κόκκινα φουστάνια

9)Γεια σου έρωτα

10)Με τα παιδιά του Πειραιά

11)Χρησμός απ'το μαντείο

12)Τον άγγελο που σού'στειλα (στίχοι Δ.Χριστοδούλου)

13)Κύριε πλανητάρχα μου

14)Αναφορά

Η ενορχήστρωση είναι του Γιάννη Γκιούρα.Η παραγωγή του ’ρη Στεφανίδη.

Στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί:

Παναγιώτης Αποστολίδης (μπουζούκι, μπαγλαμά)

Παναγιώτης Τσαουσάκης (τύμπανα)

Πετρος Δραγούμης (μπάσο)

Μπάμπης Γιαγκούδης (ηλεκτρική, ακουστική κιθάρα)

Γιάννης Γκιούρας (πλήκτρα, ακορντεόν, πιάνο)

Γιώργος Ροιλός (κρουστά)

Δεύτερες φωνές κάνει ο Θανάσης Κομνηνός και φωνητικά οι Γιάγκος Χαρτοφύλακας, Χάρης Αρώνης, Λευκή Πουλοπούλου και η Μακρίνα.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd.

Από τη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο musiccorner:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ

«ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» (COLUMBIA 70135)

Από τους πρώτους δίσκους που κυκλοφόρησαν μετά τη μεταπολίτευση και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1974, αλλά κι εκείνος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της συγκεκριμένης εποχής για τον συνθέτη (πάνω από 50.000 αντίτυπα που ήταν το «χρυσό» όριο). Ο Γιάννης Μαρκόπουλος αυτή τη φορά δημιουργεί μελωδίες που προσεγγίζουν περισσότερο το λαϊκό τραγούδι, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έργα του που στηρίζονταν σε κατά βάση παραδοσιακά μοτίβα, με τη λύρα, το σαντούρι και το βιολί να κυριαρχούν στην ορχήστρα.

Για ερμηνευτές, επιλέγει τη μοναδική Βίκυ Μοσχολιού με την οποία είχε συνεργαστεί και παλαιότερα («Πέρα από τη θάλασσα», «Η θαλασσινή» κ.α.) και τον πολύ σπουδαίο τραγουδιστή Λάκη Χαλκιά, βασικό μέλος του «συγκροτήματός» του εκείνη την περίοδο αλλά και αργότερα. Το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικό, αφού και οι δύο δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας και στα δέκα τραγούδια του δίσκου τα περισσότερα εκ των οποίων ακούστηκαν και αγαπήθηκαν πολύ. Κυρίως όμως το συγκλονιστικό «Μιλώ για τα παιδιά μου» με μια Μοσχολιού να συγκινεί ακόμη και τις πέτρες και το αριστούργημα «Ο Ρόκο και οι άλλοι» με έναν Χαλκιά να ξεπερνά ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό, είναι «όλα τα λεφτά»!

Δεν ξεχνώ βεβαίως το «Οκτώ χωριάτες», την πασίγνωστη «Φάμπρικα», το μοναδικό ντουέτο «Είπες Απρίλη πως θα 'ρθεις» και βεβαίως πάνω απ' όλα το αγαπημένο μου «Η Αντάρα, το Λενάκι κι η Ρηνιώ», το οποίο λατρεύω και συγκινούμαι κάθε φορά που τα ακούω. Γενικότερα, πρόκειται για έναν από τους καλύτερους δίσκους του Μαρκόπουλου ο οποίος επιβάλλεται να βρίσκεται σε κάθε «αξιοπρεπή» δισκοθήκη.

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Μακράκης και η ηχογράφηση έγινε το Μάιο και τον Ιούνιο του 1974 στα στούντιο της Columbia με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο. Το εξώφυλλο είναι του Θόδωρου Καλούμενου και στο οπισθόφυλλο υπάρχουν φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Σολίστ, στο μπουζούκι ο Κώστας Παπαδόπουλος, στο σαντούρι ο Αριστείδης Μόσχος, στην κιθάρα ο Μάριος Κώστογλου, στο πιάνο ο Χάρης Καλέας, στο μπάσο ο Νίκος Κεχαγιάς και στα κρουστά ο Σπύρος Λιβιεράτος.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Οκτώ χωριάτες (Β. Μοσχολιού)

2. Η μπαλάντα του μετανάστη (Λ. Χαλκιάς)

3. Η Αντάρα, το Λενάκι κι η Ρηνιώ (Β. Μοσχολιού)

4. Η φάμπρικα (Λ. Χαλκιάς)

5. Είπες Απρίλη πως θα 'ρθεις (Β. Μοσχολιού-Λ. Χαλκιάς)

6. Μιλώ για τα παιδιά μου (Β. Μοσχολιού)

7. Εδώ στην ξένη χώρα (Λ. Χαλκιάς)

8. Κλείσε την πόρτα (Β. Μοσχολιού)

9. Ο Ρόκο και οι άλλοι (Λ. Χαλκιάς)

10. Μη μου μιλήσεις πάλι για ταξίδια (Β. Μοσχολιού)

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - PABLO NERUDA

«CANTO GENERAL» (MINOS MSM 252-253)

Αυτό το καταπληκτικό έργο έχει κυκλοφορήσει αρκετές φορές στην ελληνική και παγκόσμια δισκογραφία σε ζωντανή ηχογράφηση, ωστόσο επέλεξα τη συγκεκριμένη που έγινε από τις 13 έως τις 16 Αυγούστου 1975 στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Κι αυτό γιατί πέρα από το ότι μεταφέρει αυτούσια την απίθανη ατμόσφαιρα που υπήρχε τότε σ' εκείνες τις μοναδικές συναυλίες παρουσία χιλιάδων θεατών, ο Μίκης Θεοδωράκης παρουσίασε σε «παγκόσμια πρώτη» και τα επτά μέρη του έργου που είχε συνθέσει ως τότε (ακολούθησαν αργότερα τα υπόλοιπα πέντε, συν το «Ρέκβιεμ» που έγραψε ο ίδιος ο συνθέτης μετά το θάνατο του Πάμπλο Νερούντα και το αφιέρωσε στη μνήμη του).

Πριν αναφερθώ στη μουσική αξία του, θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω ένα ιστορικό για το πώς ο Θεοδωράκης ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με το ποίημα. Σύμφωνα με δική του αφήγηση, αυτό έγινε το 1972 όταν είχε πάει στη Χιλή κατόπιν πρόσκλησης του Νερούντα. Παρακολούθησε μια συναυλία με έργα του σπουδαίου ντόπιου ποιητή, όπου μεταξύ άλλων δύο Χιλιανοί συνθέτες παρουσίασαν κάποιες συνθέσεις βασισμένες στο "Canto General" και την επόμενη μέρα συναντήθηκε με τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος και του έδωσε τους δύο τόμους του έργου όταν ο συνθέτης του μίλησε με θαυμασμό για τον ποιητή.

Μέσα στο αεροπλάνο της επιστροφής, ο Θεοδωράκης άρχισε να διαβάζει τα ποίημα κι αμέσως άρχισε να συνθέτει, ενώ όταν έφτασε στο Παρίσι εγκαινίασε το νέο του πιάνο με το "Canto General". Έτσι, σιγά-σιγά έφτιαξε τα πρώτα έξι μέρη και μέσα σε δέκα ημέρες, το καλοκαίρι του '72 στη Νότια Γαλλία, το είχε ολοκληρώσει. Τα τρία από αυτά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς στο «Μαν Οντιτόριουμ» του Τελ Αβίβ, με σολίστες τον Πέτρο Πανδή, τη Μαρία Φαραντούρη και την ’ρια Σαϊγιονμάα.

Και τα επτά μέρη πρωτοπαρουσιάστηκαν από τις 13 ως τις 16 Αυγούστου στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, από όπου και η ηχογράφηση που περιλαμβάνεται σ' αυτό το διπλό άλμπουμ. Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε μονό δίσκο με λιγότερα κομμάτια. Συνολικά, τις τέσσερις συναυλίες παρακολούθησαν 125.000 θεατές!

Πραγματικά δεν έχω λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματα που γεννά η ακρόαση του έργου. Η ερμηνεία της Φαραντούρη και του Πανδή ξεπερνά ακόμη και το τέλειο, ενώ υποδειγματική είναι η παρουσία της Εθνικής χορωδίας της Γαλλίας με διευθυντή τον Jacques Grimbert. Εξάλλου, τα κρουστά του Στρασβούργου δίνουν μιαν άλλη οντότητα σ' αυτό το ορατόριο, που στα κατοπινά χρόνια έγινε ύμνος σχεδόν για όλη τη Λατινική Αμερική, όπως για μας το «’ξιον Εστί». Επίσης, παίζει και λαϊκή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Γιάννη Διδίλη και σολίστες στα μπουζούκια τον Λάκη Καρνέζη και τον Χρήστο Κωνσταντίνου.

Πρόκειται για μιαν ηχογράφηση πραγματικό ντοκουμέντο, με τη στιβαρή και μοναδική φωνή του αξέχαστου Μάνου Κατράκη να δεσπόζει στην εισαγωγή. Σε ψηφιακή μορφή κυκλοφόρησε μόλις πριν δυο χρόνια, αλλά η ακρόασή του από το βινύλιο δε συγκρίνεται με τίποτε...

Στο εσώφυλλο του διπλού άλμπουμ υπάρχει δισέλιδο με όλους τους στίχους στα ισπανικά και στην ελληνική τους απόδοση από τη Δανάη Στρατηγοπούλου, καθώς και φωτογραφίες από εκείνες τις μοναδικές συναυλίες. Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η εξαιρετική ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Σμυρναίο στο στούντιο Polysound.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Algunas bastias

2. Voy a vivir

3. Los libertadores

4. La united fruit Co

5. Vienen los pajaros

6. Vegetationes

7. America insurrecta 1800

ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ - ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

«ΕΜΠΑΡΓΚΟ» (CBS 85700)

Η πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία του Θάνου Μικρούτσικου με τον ποιητή ’λκη Αλκαίο (Βαγγέλης Λιάρος το πραγματικό του ονοματεπώνυμο), η οποία κυκλοφόρησε το χειμώνα του 1982 με κύριους ερμηνευτές τη Μαρία Δημητριάδη, τον αξέχαστο Βλάση Μπονάτσο, τον Κώστα Καράλη (Καραγιαννόπουλο, αδελφό της γνωστής τραγουδίστριας Ελπίδας) και τον ίδιο τον συνθέτη.

Ωστόσο, το «κάτι άλλο» στο δίσκο έδωσε η «φιλική» συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά που τραγούδησε το «Ερωτικό», το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από την πασίγνωστη «Πιρόγα» που θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Ένα κομμάτι που έμεινε και θα παραμένει εσαεί στα «διαμάντια» της καλλιτεχνικής μας ιστορίας για να θυμίζει σε όλους ότι κάποτε υπήρχε ένα «άλλο» τραγούδι...

Πρόκειται για ένα δίσκο ο οποίος δεν έχει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ύφος του Μικρούτσικου που είχε καθιερωθεί στις προηγούμενες δουλειές του. Τα κομμάτια έχουν και πάλι έντονα τα πολιτικά στοιχεία, αλλά με μια σύγχρονη για την εποχή διάθεση καθώς βρισκόμαστε πια οκτώ χρόνια μετά τη μεταπολίτευση και τα πράγματα κάπως έχουν ηρεμήσει.

Εκτός από το «Ερωτικό», ξεχώρισαν «Το κακόηθες μελάνωμα» (στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά) ερμηνευμένο με τη χαρακτηριστική φωνή του συνθέτη και η εξαιρετική μπαλάντα «Πρωινή ή βραδινή σερενάτα», ενώ η αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο «Ωδή σ' ένα δρομέα ημιαντοχής» προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο τους, ιδίως μετά από μια συνέντευξη που έδωσε τότε ο Μικρούτσικος στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Στο ένθετο δισέλιδο που υπάρχει μέσα στη θήκη του δίσκου περιλαμβάνονται όλοι οι στίχοι των τραγουδιών και φωτογραφίες από την εποχή των ηχογραφήσεων. Η παραγωγή ήταν του συνθέτη και του Μίλτου Καρατζά και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ERA με ηχολήπτη τον Κώστα Φασόλα. Το εξώφυλλο είναι δημιουργία του Εργαστηρίου Γραφικών Εφαρμογών.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Εισαγωγή (ποίηση Βλ. Μαγιακόφσκι) (Θ. Μικρούτσικος)

2. Το κακόηθες μελάνωμα (Θ. Μικρούτσικος)

3. Μες στο χημείο του Μαγιού (Μ. Δημητριάδη)

4. Ερωτικό (Μ. Μητσιάς)

5. Ταπεινό ρέκβιεμ για το μέλλον ή το άλλο πρόσωπο ενός αυτόνομου (Βλ. Μπονάτσος)

6. Γαμμαγραφία (Μ. Δημητριάδη)

7. Σκάντζα (Βλ. Μπονάτσος)

8. Πρωινή ή βραδινή σερενάτα (Κ. Καράλης)

9. Ωδή σ' ένα δρομέα ημιαντοχής (Θ. Μικρούτσικος)

10. Χαρούμενο τραγούδι για τη Σύλβια Πλαθ (Μ. Δημητριάδη)

11. Μεταμεσονύχτιο (Κ. Καράλης)

12. Υστερόγραφο

http://www.musiccorner.gr/extras/record/index.html

Κυκλοφόρησε το 1974 και δυστυχώς πέρα από ένα τραγούδι του δεν ακούστηκε καθόλου.Αναφέρομαι σ'έναν πολύ όμορφο δίσκο σε μουσική Γιώργου Γιαννουλάτου και στίχους Πυθαγόρα. Τίτλος του δίσκου "Τα λιοτρόπια" και τραγουδούν ο Αντώνης Καλογιάννης και η Πετρή Σαλπέα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Polydor.

Τα τραγούδια του:

1)Κάντε κουράγιο

Αντώνης Καλογιάννης

2)Ήταν σωτήρας μας να γίνει

Αντώνης Καλογιάννης

3)Η φτώχεια είναι καμάρι

Πετρή Σαλπέα

4)Τι θέλεις από την καρδιά μου

Αντώνης Καλογιάννης

5)Πότε θα μπούμε στον Απρίλη

Πετρή Σαλπέα

6)Κι όμως τραγουδούσαν

Αντώνης Καλογιάννης

7)Ο Σίμος

Πετρή Σαλπέα

8)Αν θες να μάθης

Αντώνης Καλογιάννης

9)Πως να σ'αφήσω

Πετρή Σαλπέα

10)Ρίξε Θεέ μου

Αντώνης Καλογιάννης

11)Αφήστε με να κοιμηθώ

Αντώνης Καλογιάννης

12)Φινάλε

Ορχηστρικόν

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Γιώργου Γιαννουλάτου.

Πολύ όμορφα έντεχνα λαικά τραγούδια.Οι μουσικές του Γιαννουλάτου ,ο οποίος δυστυχώς δεν είχε μεγάλη καριέρα στη δισκογραφία είναι εξαιρετικές.Το ίδιο και οι στίχοι του μεγάλου στιχουργού, του Πυθαγόρα.Συχνά οι στίχοι έχουν σαφέστατες πολιτικές αιχμές.Δυστυχώς δεν ξέρω αν ο δίσκος κυκλοφόρησε πριν την πτώση της χούντας ή μετά.

Πολύ όμορφες ερμηνείες τόσο από τον Αντώνη Καλογιάννη , ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν στα "φόρτε" του, όσο και από την Πετρή Σαλπέα, μια τραγουδίστρια η οποία δεν είχε μεγάλη πορεία στο τραγούδι, είχε όμως την τύχη να τραγουδήσει σε κάποια μεγάλα έργα όπως ο "’γιος Φεβρουάριος" των Δ.Μούτση-Μ.Ελευθερίου αλλά και στο "Για μια σταγόνα αλάτι" των Μ.Πλέσσα-Δ.Χριστοδούλου.

Απ'αυτόν το δίσκο που, όπως είπα, ελάχιστα ακούστηκε , το μόνο τραγούδι που "επέπλευσε" και ακούγεται μέχρι σήμερα είναι το "Κάντε κουράγιο".Εξαιρετικά επίσης και τα ζειμπέκικα "Πότε θα μπούμε στον Απρίλη" και "Αν θες να μάθεις" αλλά και το "Ρίξε Θεέ μου". Γενικά όλος ο δίσκος ακούγεται ευχάριστα από την αρχή ως το τέλος του.

Δυστυχώς η δισκογραφική εταιρεία που τον εξέδωσε είχε σοβαρότερα πράγματα να επανεκδώσει κι έτσι ακόμα παραμένει ανέκδοτος σε cd και ιδιαίτερα δυσεύρετος.

'Ενας καλλιτέχνης με ιδιαίτερα ευαίσθητη φωνή έφυγε πριν από μερικές μέρες , στις 28 Οκτωβρίου, στο ταξίδι του για τη "Γειτονιά των Αγγέλων" σε ηλικία 72 ετών.Ένας τραγουδιστής με λαμπρή καριέρα στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού,ο Τζίμης Μακούλης. Ο Μακούλης εκτός από ελαφρά τραγούδια , ερμήνευσε με εξαιρετικό τρόπο και με ιδιαίτερη επιτυχία και λαικά τραγούδια όπως το "Έρχομαι έρχομαι" του Ζαμπέτα και αρκετά άλλα.

Το 1992 κυκλοφόρησε από την Polygram μια συλλογή με κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Τζίμη Μακούλη με τίτλο "Τα ωραιότερά μου τραγούδια".Τραγούδια διαχρονικά όπως το "Ένας φίλος ήρθε απόψε απ'τα παλιά" ή ακόμα τα μεταγλωτισμένα "Όταν αγαπάς" και "Τσιγγάνα καρδιά" τα οποία με τη φωνή του Μακούλη έκαναν μια δεύτερη καριέρα και στη χώρα μας.

Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει τα :

1)Όταν αγαπάς (Love story)

(F.Lai-Νίκος Ελληναίος)

2)Τσιγγάνα καρδιά (Il cuore e uno zingaro)

(Migliacchi-Mattone-Νότης Κύταρης)

3)Βράδυασε βράδυασε

(Γεράσιμος Λαβράνος-Τάσος Μαστοράκης)

4)Φεύγω μακριά σου σ'αφήνω

5)Έρχομαι έρχομαι

(Γιώργος Ζαμπέτας-Πυθαγόρας)

6)Μια καρδιά χτυπά (Un banc, un abre, une rue)

(Jean Pierre Bourtayre-Yves Dessca-Σέβη Τηλιακού)

7)Ακρόπολη δεν σε ξεχνώ (Acropolis adieu)

(Dessage-Bruhm-Θανάσης-Τσόγκας)

8)Ένα βότσαλο χαμένο

(Γεράσιμος Λαβράνος-Κώστας Κοφινιώτης)

9)Τ'απόγευμα της Κυριακής

(Γεράσιμος Λαβράνος-Κώστας Κοφινιώτης)

10)Θαλασσοπούλια

11)Καράβια φεύγουνε

(Γεράσιμος Λαβράνος-Ρέτη Ζαλοκώστα)

12)Ποτ-πουρί

1)Ένας φίλος ήρθε απόψε απ'τα παλιά

(Γιώργος Μουζάκης-Φίλων Αρίας)

2)Έχω ανάγκη απόψε από σένα

(Σταύρος Ρουχωτάς-Κώστας Κοφινιώτης)

3)Μια Ελληνοπούλα μού'χει πάρει την καρδιά

(Τζίμης Μακούλης-Κώστας Κοφινιώτης-Γρηγόρης Κωνσταντινίδης)

4)Μια μαργαρίτα κόψε

(Γιώργος Μουζάκης-Αλέκος Σακελλάριος-Χρήστος Γιαννακόπουλος)

5)Το ρομάντζο μας

(Ηρακλής Θεοφανίδης-Γιώργος Οικονομίδης)

Η επιλογή των τραγουδιών έγινε από Παντελή Εμμανουηλίδη

Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε και σε cd.

"Η νύχτα κατεβαίνει..." με μαύρο μενεξέ, έλεγε αρχικά ο στίχος του Κώστα Κινδύνη...Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Αιμιλίας Κουγιουμτζή , στη συνέντευξή της στο Β'Πρόγραμμα ΕΡΑ (12-10-07) ο "μενεξές" έγινε "φερετζές" μετά από παρέμβαση του κ.Μάτσα...

Και να που οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση, το συγκεκριμένο τραγούδι έγινε και τίτλος ενός από τους πιο επιτυχημένους δίσκους της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Αναφέρομαι φυσικά στη ζωντανή ηχογράφηση που κυκλοφόρησε το 1993 σε διπλό δίσκο και μονό cd από την Polygram.Οι ηχογραφήσεις έγιναν στις 26 & 27 Φεβρουαρίου του 1993 στο κέντρο "Απόλλων", με το κινητό συνεργείο του Sierra και ηχολήπτη τον Παναγιώτη Πετρονικολό.

Ο δίσκος αυτός πούλησε περίπου 100.000 αντίτυπα κι έγινε πλατινένιος.Εκτός της Ελευθερίας συμμετέχουν η παλιά λαική τραγουδίστρια Ανθούλα Αλιφραγκή και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης

1)Αν σ'αρνηθώ αγάπη μου

(Μ.Πλέσσας-Δ.Στρατηγοπούλου)

2)Ξύπνα αγάπη μου

(Κώστας Γιαννίδης)

3)Το ξέρω πια δεν μ'αγαπάς

(Γ.Ζαμπέτας-Λ.Παπαδόπουλος)

4)Με το ίδιο μακό

(Α.Μιτζέλος-Λ.Νικολακοπούλου)

5)Ζωή κλεμμένη

(Σταμάτης Σπανουδάκης)

6)Πριν το τέλος

(Lucio Battisti-Mogol-ελλ.στίχοι Λ.Νικολακοπούλου)

7)Στην αρχή του τραγουδιού

(Ν.Ξυδάκης-Κ.Γουδής)

8)Κύμα το κύμα

(Γιώργος Ζήκας)

9)Στις άκρες απ'τα μάτια σου

(Γιώργος Ζήκας)

10)Σεράχ

(Βασίλης Τσιτσάνης)

11)Θα πιω απόψε το φεγγάρι

(Μ.Πλέσσας-Λ.Παπαδόπουλος)

12)Γράμμα σ'έναν ποιητή (Δημήτρης Ζερβουδάκης)

(Δ.Ζεβουδάκης-ποίηση Νίκος Καββαδίας)

13)Στου Σου-μι-τζου κάποια βραδιά

(Ν.Ξυδάκης-Μ.Γκανάς)

14)Οι γλάροι (Όλοι μαζί)

(Ν.Μειμάρης-Σπ.Περιστέρης-Χ.Βασιλειάδης)

15)Είμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου

(Γ.Βέλλας-Κ.Κοφινιώτης)

16)Εφτά τραγούδια θα σου πω

(Μ.Χατζιδάκις-Μ.Κακογιάννης)

17)Το κόκκινο φουστάνι

(Σ.Κουγιουμτζής-Κ.Κινδύνης)

18)Ερωτικό

(Ν.Ξυδάκης-Ν.Λαπαθιώτης)

19)Καρδιά μου καημένη

(Ανατολίτικο παραδοσιακό-διασκευή Μπ.Μπακάλης-Δ.Γκούτης)

20)Το μινόρε της αυγής (Ανθούλα Αλιφραγκή)

(Σπ.Περιστέρης-Μ.Μάτσας)

21)Σόλο κλαρίνο (Θανάσης Σέρκος)

(Σουμπέτι, χασαποσέρβικο, συρτό Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας)

22)Γιάννη μου το μαντήλι σου

(Παραδοσιακό Ηπείρου)

23)Δυνατά (Homecoming)

(Ara Dinkjian-Λ.Νικολακοπούλου)

24)Της καληνύχτας τα φιλιά

(Χ.Νικολόπουλος-Λ.Νικολακοπούλου)

Η επιμέλεια του προγράμματος έγινε από τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η παραγωγή του δίσκου από το Γιώργο Μακράκη με τη συνεργασία της Λίνας Νικολακοπούλου.

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Κώστα Γανωσέλλη στα 2,3,5,6,9,10,11,13,14,15,23,24 και του Αντώνη Μιτζέλου στα 1,4,7,12,16,17,19,20,21.

Mίμης Ντούτσουλης (Όρθιο μπάσο, ηλεκτρικό μπάσο)

Αχιλλέας Περσίδης (κλασική κιθάρα)

Αντώνης Μιτζέλος (Ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα)

Ιωάννα Andrews (Ούτι)

Θανάσης Σέρκος (κλαρίνο)

Γιώργος Χαλκιαδάκης (Φλάουτο σαξόφωνο, κλαρίνο)

Κώστας Χριστοδούλου (Keyboards)

Σωτήρης Λεμονίδης (Πιάνο , συνθεσάιζερ)

Νίκος Κατσίκης (Μπουζούκι, τζουρά)

Στέφανος Λογοθέτης (Ντραμς, κρουστά)

Νομίζω πως αν και η Ελευθερία είχε κάνει αρκετές και μεγάλες επιτυχίες πριν απ'αυτό το δίσκο, η οριστική καταξίωση και καθιέρωση ήρθε μ'αυτή τη ζωντανή ηχογράφηση. Τα κομμάτια αυτού του δίσκου ακόμα παίζονται στα ραδιόφωνα αλλά και στα νυχτερινά κέντρα.

Το μόνο που δεν έχω καταλάβει ακόμα είναι γιατί από το cd λείπει το κομμάτι "Το ξέρω πια δεν μ'αγαπάς".Είναι κάτι τελείως αντίθετο μ'αυτό που συνήθως συνέβαινε εκείνη την εποχή, να έχουν δηλαδή τα cd's 1-2 κομμάτια παραπάνω από τα lp's.Ίσως για να μην εκδοθεί διπλό, αλλά και πάλι η διάρκειά του δεν ξεπερνά τα 80 λεπτά....Ίσως εκείνη την εποχή να υπήρχε τέτοια χρονική δέσμευση, δεν ξέρω...Κρίμα γιατί είναι μια όμορφη ερμηνεία ενός σπουδαίου λαικού τραγουδιού....

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Ένας δίσκος ήρθε απ' τα παλιά!, Τάσος Κριτσιώλης - MusicCorner

ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«24 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ» (MINOS MSM 316-317)

Θα χαρακτήριζα αυτό τον διπλό δίσκο ως μια μουσική αυτοβιογραφία της Χαρούλας Αλεξίου, καθώς περιλαμβάνει όλα τα είδη που ερμήνευσε μέχρι τότε κι εξακολουθεί να ερμηνεύει μέχρι σήμερα: Λαϊκά (παλιά και νέα), δημοτικά και μπαλάντες συνυπάρχουν αρμονικά σε τούτη την καταπληκτική από κάθε άποψη δουλειά που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1977 και ξεπέρασε σε πωλήσεις το πλατινένιο όριο των 100.000 αντιτύπων.

Πιστεύω ότι είναι μια από τις δυο-τρεις κορυφαίες δισκογραφικές παρουσίες της καριέρας της, όσο μπορεί κάποιος να μετρήσει την αξία των άλμπουμ της σπουδαίας ερμηνεύτριας και να τα κατατάξει. Έχοντας κλείσει επτά χρόνια στο τραγούδι, η Αλεξίου κάνει αυτό τον διπλό δίσκο ο οποίος περιλαμβάνει ορισμένες από τις μεγαλύτερες και πιο διαχρονικές επιτυχίες της πορείας της στο χώρο (ιδιαίτερα ο δεύτερος).

Στην πρώτη πλευρά του πρώτου δίσκου υπάρχουν παλιά λαϊκά των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα, τα οποία είχαν έλθει εκ νέου στην επιφάνεια με τη δική της φωνή στα μέσα εκείνης του '70 («Δημητρούλα μου», «Ελενίτσα», «Η γκαρσόνα» κ.α.). Από την «καινούργια σοδειά», ακούστηκαν πολύ η «Μανταλιώ» («Μανταλένα») και το «Ούζο όταν πιεις», ενώ ξεχωριστή στιγμή είναι το ντουέτο με τον Γιώργο Νταλάρα στον «δερβίση» και την «’ννα» και η ερμηνεία της Χαρούλας στο «Μινόρε της αυγής».

Στη δεύτερη πλευρά η Αλεξίου ηχογραφεί για πρώτη φορά δημοτικά τραγούδια και πραγματικά είναι καταπληκτική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι κάθε φορά που συναντιόταν με τον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο, εκείνος της ζητούσε να του τραγουδά μόνο τέτοια κομμάτια. Ακούστε τα «γυρίσματα» της φωνής της στο «Όμορφη που 'ναι η Λειβαδιά»και γενικότερα σε όλα τα δημοτικά και είμαι βέβαιος ότι θα συγκινηθείτε. Το τελευταίο τραγούδι της πλευράς είναι στο ίδιο στυλ, αλλά γραμμένο εκείνη την εποχή από τους Νίκο Τάτση και Κώστα Παπαγεωργίου, οι οποίοι πρωτοεμφανίστηκαν δισκογραφικά το 1974 στο δίσκο «Νιάτα» με το τραγούδι «Ο σαραντάπηχος» που είχαν ερμηνεύσει ο Νταλάρας και η Αλεξίου.

Και πάμε στο δεύτερο δίσκο. Αρχίστε να μετράτε επιτυχίες: «Οι Κυριακές στην Κατερίνη», «Χρόνια χελιδόνια», «Όλες του κόσμου οι Κυριακές» (τα πρώτα δύο τραγούδια που έγραψαν μαζί οι Χρήστος Νικολόπουλος και Λευτέρης Παπαδόπουλος), «Το Ανεστάκι» (καταπληκτικό και κλασικό κομμάτι), «Τι γλυκό να σ' αγαπούν», «Το ξέρω πια δε μ' αγαπάς» (τα μοναδικά τραγούδια του Ζαμπέτα σε στίχους Παπαδόπουλου), συν το «Εν Βελγίω» και το «Χάθηκα» από τους «Λιποτάκτες» σε τρίτη εκτέλεση που ακούστηκαν αρκετά. Δε φτάνουν;

Επίσης, υπάρχει «Το μπλόκο της Καισαριανής» που γράφτηκε το 1974 από τον Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο ενός κύκλου τραγουδιών για τη θεατρική παράσταση του Νότη Περγιάλη «Αυτό το δέντρο δεν το 'λεγαν υπομονή». Ο εν λόγω κύκλος ηχογραφήθηκε ολόκληρος με την Αλεξίου αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ, εκτός από ετούτο το κομμάτι. Ως 25ο τραγούδι συμπεριλαμβάνεται η κλασική «Οδός Αριστοτέλους» στην πρώτη της ηχογράφηση (1974).

Και μια λεπτομέρεια για το «Χρόνια χελιδόνια»: Η πρώτη στροφή του δεύτερου κουπλέ γράφτηκε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο «Χρόνια από μετάξι, σχόλαγε όλη η τάξη», αλλά η Χαρούλα έκανε λάθος και το ηχογράφησε «σου κόλλαγε όλη η τάξη» κι έτσι έμεινε μέχρι σήμερα!

Στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν φωτογραφίες της τραγουδίστριας κι ένα δισέλιδο ένθετο με όλους τους στίχους των τραγουδιών, σημειώσεις για τα παλιά λαϊκά από τον Σπύρο Παπαϊωάννου, τα ονόματα των μουσικών που παίζουν κι ένα μικρό σημείωμα της Αλεξίου, που αφιερώνει τα δημοτικά στη μνήμη του πατέρα της.

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της Columbia από το Μάιο ως τον Οκτώβριο του 1977 με ηχολήπτες τους Στέλιο Γιαννακόπουλο και Τάκη Φιλιππίδη και βοηθούς τους Μίμη Καννή και τον Μανώλη Ψαρρά.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Μανταλιώ (Μανταλένα) (Παλιό λαϊκό)

2. Ούζο όταν πιεις (Σ. Ψυριώτη-Ν. Δέλτα)

3. Ο δερβίσης και η ’ννα (Χ. Αλεξίου-Γ. Νταλάρας) (Ι. Μοντανάρη)

4. Ο μπερμπάντης (Παλιό λαϊκό)

5. Στρίβε σπάγκο (Δ. Σέμση)

6. Το μινόρε της αυγής (Σπ. Περιστέρη-Μ. Μάτσα)

7. Πουλάκι ξένο (Δημοτικό)

8. Θ' αρρωστήσω μάνα (Παλιό λαϊκό)

9. Μαυριδερούλα (Δημοτικό)

10. Ντράιλα (Δημοτικό σε διασκευή Τ. Σούκα-Χ. Χατζάκη)

11. Όμορφη που 'ναι η Λειβαδιά (Δημοτικό)

12. Μη χαράζεις βλέφαρό μου (Ν. Τάτση-Κ. Παπαγεωργίου)

13. Οι Κυριακές στην Κατερίνη (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)

14. Μόνος ήσουν πάντα (Τ. Καρακατσάνη-Λ. Παπαδόπουλου)

15. Εν Βελγίω (Ν. Τζαβάρα-Δ. Ιατρόπουλου)

16. Χρόνια χελιδόνια (Χρ. Νικολόπουλου-Λ. Παπαδόπουλου)

17. Χάθηκα (Μ. Θεοδωράκη-Γ. Θεοδωράκη)

18. Το μπλόκο της Καισαριανής (Μ. Θεοδωράκη-Ν. Περγιάλη)

19. Το Ανεστάκι (Ν. Τάτση-Λ. Παπαδόπουλου)

20. Τι γλυκό να σ' αγαπούν (Γ. Ζαμπέτα-Λ. Παπαδόπουλου)

21. Σε ψάχνω (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)

22. Όλες του κόσμου οι Κυριακές (Χρ. Νικολόπουλου-Λ. Παπαδόπουλου)

23. Τ' αγαπώ και δεν το ξέρει (Μ. Τερζή-Λ. Παπαδόπουλου)

24. Το ξέρω πια δε μ' αγαπάς (Γ. Ζαμπέτα-Λ. Παπαδόπουλου)

25. Οδός Αριστοτέλους (Γ. Σπανού-Λ. Παπαδόπουλου)

ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

«ΛΑΪΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» (LYRA 3732)

Δίσκος που κυκλοφόρησε προς το τέλος του 1978 και περιλαμβάνει λαϊκά τραγούδια από διάφορες χώρες (κυρίως της Ευρώπης), διαλεγμένα και διασκευασμένα από τον Νίκο Λαβράνο και με ελληνικούς στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ερμηνεύτρια η αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού, η οποία τα αποδίδει με τρόπο μοναδικό κι ανεπανάληπτο προσθέτοντας άλλα δώδεκα «στολίδια» στην σπουδαία καριέρα της.

Πρόκειται για μελωδίες που ήταν πασίγνωστες στην Αγγλία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και στην Ελλάδα καθώς υπάρχει το κλασικό πια «Γελεκάκι» και το δωδεκανησιακό «Πέρα στους πέρα κάμπους». Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Λαβράνος επιχείρησε μια μουσική «συνάντηση» των χωρών της Μεσογείου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιβηρικής χερσονήσου, με θαυμαστά αποτελέσματα.

Κρατώντας το βασικό ύφος των τραγουδιών, ο γνωστός συνθέτης κι ενορχηστρωτής (και τότε σύντροφος της Μοσχολιού), βάζει τη δική του ξεχωριστή πινελιά και δίνει τη δυνατότητα στην τραγουδίστρια να ξεδιπλώσει όλη τη γκάμα της μαγευτικής φωνής της, η οποία πάντως είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια της παρακμής που κορυφώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80.

Οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου στα περισσότερα τραγούδια έχουν το νόημα των πρωτότυπων, με εξαίρεση το «Πέφτει η Μαδρίτη» (που ακούστηκε και περισσότερο εκείνη την εποχή αλλά και αργότερα) που είχε γνωρίσει αρκετές εκτελέσεις στο εξωτερικό ως ερωτικό κομμάτι, αλλά ο Έλληνας στιχουργός του έδωσε πολιτικές διαστάσεις, κάνοντας λόγο για τις δικτατορίες που υπήρχαν τότε σε Ισπανία, Χιλή κι Αργεντινή.

Εκτός από τη «Μαδρίτη», έγινε αρκετά γνωστό και «Ο ναύτης το ναυτόπουλο» όπου έχουμε ένα διάλογο μεταξύ μητέρας και κόρης, ενώ εξαιρετικές στιγμές του δίσκου είναι τα «Το φεγγάρι μες στο δρόμο», «Να 'τανε τι να 'τανε» και η ερμηνεία της Μοσχολιού στο «Γελεκάκι».

Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Μακράκης και η ηχογράφηση έγινε στο - νεοσύστατο τότε - στούντιο ERA με ηχολήπτη τον Νίκο Δεσποτίδη. Την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκε ο Νίκος Λαβράνος, ενώ στο εσώφυλλο του άλμπουμ υπάρχουν φωτογραφίες από τις ώρες της ηχογράφησης, καθώς και πληροφορίες για κάθε τραγούδι ξεχωριστά όσον αφορά την προέλευση και τη σημασία του.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Το γελεκάκι (Ι. Θεοδωρίδη-Σπ. Ολλανδέζου)

2. Να 'τανε τι να 'τανε (The robbery)

3. Σ' αγαπώ (Cruiscin Lan)

4. Κρίμα που δε θυμάσαι (A la Nanita Nana)

5. Εγώ θα ζω με τα όνειρα (Greensleeves)

6. Σάλμα για σάλαμα (Salma ya Salama)

7. Το φεγγάρι μες στο δρόμο (My old sieve all worn out)

8. Πέφτει η Μαδρίτη (Romance anonyme)

9. Ο ναύτης το ναυτόπουλο (Tell me darling daughter)

10. Αν θα 'ρθεις (The leaving of Liverpool)

11. Γειτονάκι - γειτονάκι μου (Avridme galanica)

12. Πέρα στους πέρα κάμπους (Παραδοσιακό Δωδεκανήσου)

ΓΛΥΚΕΡΙΑ

«ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ» (LYRA 3400-3401)

Το πρώτο μισό της δεκαετίας του '80 κύλησε με το λαϊκό τραγούδι να παίζει κυρίαρχο ρόλο στα μουσικά πράγματα της χώρας μας, με τη Γλυκερία να είναι μια εκ των βασικών πρωταγωνιστών αυτού του φαινομένου. Έχοντας καθιερωθεί με τα «Σμυρναίικα» (1981) και τις τεράστιες πωλήσεις της ζωντανής ηχογράφησης στην «Όμορφη νύχτα» το φθινόπωρο του 1983 (350.000 και πλέον αντίτυπα), τον Απρίλιο του 1985 κυκλοφορεί ένα διπλό άλμπουμ με 24 τραγούδια διαφόρων δημιουργών.

Οι παλαιότεροι από σας σίγουρα θα θυμάστε τι επακολούθησε, αφού επί μήνες τα ραδιόφωνα έπαιζαν συνεχώς τα περίφημα «Πεντοχίλιαρα» που δεν είναι «πετσετάκια», το πασίγνωστο «Πήγα σε μάγισσες», την ομότιτλη του δίσκου εξαιρετική μπαλάντα του Γιώργου Κόρου, το «Φανταράκι», τα κλασικά «Δαχτυλίδια» του Γιώργου Μητσάκη και κατά δεύτερο λόγο τα «Να 'χα όσα έχει η τράπεζα» και «Στην οδό ερωτευμένων».

Αποτέλεσμα; Οι πωλήσεις του δίσκου ξεπέρασαν τις 400.000 αντίτυπα και το άλμπουμ συγκαταλέγεται μέσα στην πρώτη εξάδα των «μπεστ σέλερ» στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας. Πραγματικά έγινε πανικός με αυτά τα τραγούδια και ειδικά εκείνο το καλοκαίρι ακούγονταν παντού, όπου κι αν πήγαινε κάποιος.

Για την ερμηνεία της εξ Αγίου Πνεύματος Σερρών τραγουδίστριας δεν έχω να κάνω το παραμικρό σχόλιο, αφού έτσι κι αλλιώς η φωνή της είναι μοναδική. Θα αναφερθώ όμως σε κάποια άλλα κομμάτια του δίσκου που έμειναν στη σκιά των επιτυχιών της εποχής που κυκλοφόρησε, όπως στο «Ζωή το γλυκοχάραμα» με μιαν εκπληκτική Γλυκερία να δίνει ρεσιτάλ, στο υπέροχο ζεϊμπέκικο του Μάριου Τόκα «Κι εσύ χορεύεις σαν βροχή» και στην πανέμορφη μπαλάντα «Σ' αγαπώ», τα οποία αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής και ποτέ δεν είναι αργά να έλθουν στην επιφάνεια.

Οι περισσότεροι συνθέτες των τραγουδιών είναι γνωστοί, υπάρχει όμως και κάποιος που αναφέρεται ως «Γ. Τσελέπης». Είναι βεβαίως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο οποίος όμως τότε δεσμευόταν με αποκλειστικό συμβόλαιο στη "MINOS" κι έτσι υπογράφει τα τραγούδια αυτού του δίσκου με ψευδώνυμο! Να πούμε επίσης ότι η Γλυκερία είχε ζητήσει να συμπεριλάβει στο άλμπουμ κάποια κομμάτια από το «Ρεμπέτικο» του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος ωστόσο δεν έδωσε άδεια για κάτι τέτοιο...

Στο οπισθόφυλλο του δίσκου υπάρχει σημείωμα της τραγουδίστριας και η αναλυτική αναφορά των μουσικών που παίζουν. Η παραγωγή ήταν του συζύγου της Στέλιου Φωτιάδη, ο οποίος επιμελήθηκε την ενορχήστρωση και τη διεύθυνση ορχήστρας και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Sierra με ηχολήπτες τον Γαβριήλ Παντζή και τον Μπάμπη Μπίρη. Στις δεύτερες φωνές ο Δημήτρης Ψαριανός, ο Γιάννης Κούτρας, ο Νίκος Παπάζογλου και ο Γιώργος Μητσάκης στα «Δαχτυλίδια».

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Τα πεντοχίλιαρα (Γ. Καραλή)

2. Στην οδό ερωτευμένων (Μ. Τόκα-Σ. Αλιβιζάτου)

3. Σ' αγαπώ (Σ. Φωτιάδη-Χ. Προμοίρα)

4. Μια καρδιά την έχω (Γ. Κόρου-Ν. Δαλέζιου)

5. Τραγούδι αισθηματικό (Γ. Κόρου-Χ. Χατζάκη)

6. Παράδεισο μου έταξες (Γ. Κόρου-Λ. Χαψιάδη)

7. Πήγα σε μάγισσες (Γ. Τσελέπη-Λ. Χαψιάδη)

8. Δε μου φτάνουν δυο ζωές (Γ. Καραλή)

9. Δικιά σου η καρδιά (Σ. Τσιβγούλη-Π. Φαλάρα)

10. Σαν το ζάρι η αγάπη (Β. Ηλιάδη-Λ. Χαψιάδη)

11. Και συ χορεύεις σαν βροχή (Μ. Τόκα-Σ. Αλιβιζάτου)

12. Κάνει η αγάπη θαύματα (Σ. Τσιβγούλη-Π. Φαλάρα)

13. Να 'χα όσα έχει η τράπεζα (Γ. Καραλή)

14. Τα δαχτυλίδια (Γ. Μητσάκη)

15. Θα με θυμηθείς μια μέρα (Γ. Καραλή)

16. Ζωή το γλυκοχάραμα (Κ. Καπλάνη-Γ. Πια)

17. Απόψε που έφυγες εσύ (Μ. Τόκα-Σ. Αλιβιζάτου)

18. Τα μάτια σου είναι όνειρο (Γ. Κόρου-Χ. Χατζάκη)

19. Φανταράκι (Γ. Κονιτόπουλου)

20. Με σένανε που διάλεξα (Γ. Τσελέπη-Λ. Χαψιάδη)

21. Του έρωτα το φάρμακο (Α. Πρέζα-Π. Φαλάρα)

22. Σου στέλνω δυο παράπονα (Γ. Καραλή)

23. Σε ψάχνω και σ' αναζητώ (Α. Μέξα-Π. Φαλάρα)

24. Κράτησα την αγάπη μας (Γ. Τσελέπη-Λ. Χαψιάδη)

http://www.musiccorner.gr/extras/record/066.html

Σ'έναν δεξιοτέχνη του μπουζουκιού , άγνωστο σχετικά στο πλατύ κοινό,αναφέρομαι σήμερα.Το όνομά του Μάνος Τακτικός. Γεννήθηκε στην Κάσο αλλά εδώ και χρόνια ζει και εμφανίζεται στο Λονδίνο.Εκεί ηχογραφήθηκε , το 1973 και ο δίσκος "The music of Mikis Theodorakis-Played by Manos Tacticos & his bouzoukis".

O δίσκος κυκλοφόρησε από την Emi στην Αγγλία και στη συνέχεια σε πολλές χώρες του εξωτερικού,με διαφορετικά εξώφυλλα. Κάποιες απ'αυτές τις εκδόσεις έχουν φθάσει και στην Ελλάδα.

Η ενορχήστρωση είναι πολύ όμορφη και ξεφεύγει από την απλή εκτέλεση των τραγουδιών με ένα ή δυο μπουζούκια, κάτι που συνηθίζεται στους ορχηστρικούς δίσκους με τα τραγούδια του Θεοδωράκη, ιδιαίτερα στους τουριστικούς.

Στον ίδιο καλλιτέχνη θα αναφερθώ και σήμερα.Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Μάνος Τακτικός ηχογράφησε το 1968 στο Λονδίνο, για λογαριασμό της EMI έναν ορχηστρικό δίσκο με τραγούδια διαφόρων Ελλήνων συνθετών.Ο τίτλος του Μusic from the Greek islands" και συμπληρώνεται με τη σημείωση "Including Zorba's Dance-Never On Sunday". Και γι'αυτόν τον όμορφο δίσκο ισχύουν όσα έγραψα και για τον προηγούμενο με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Η ενορχήστρωσή του είναι τέτοια που επιτρέπει και σε άλλα όργανα να ακούγονται...Ξεφέυγει δηλαδή από τη μονότονη , συχνά, ακρόαση ενός μπουζουκιού -ηλεκτρικού πολλές φορές- και την απλή παράθεση κάποιων γνωστών τραγουδιών.Εκτός από τα, περισσότερο ίσως, ηχογραφημένα ελληνικά τραγούδια λοιπόν, ακούμε και κάποια άλλα , λιγότερο ακουσμένα , που ίσως να μην ξαναηχογραφήθηκαν σε ορχηστρική μορφή.

1)Στρώσε το στρώμα σου για δυο-Χορός του Ζορμπά

(Μ.Θεοδωράκη-Ι.Καμπανέλλη)

2)Αυτό το αγόρι

(Μ.Λοίζου-Λ.Παπαδόπουλου)

3)Σήκω χόρεψε κουκλί μου

(Στέλιου Καζαντζίδη)

4)Σήκω χόρεψε συρτάκι

(Γ.Ζαμπέτα-Αλ.Σακελλάριου)

5)Φαληριώτισσα

(Γ.Παπαιωάννου-Ε.Γρυπάρη)

6)Λαικός χορός σε 9/8

(Μάνου Λοίζου)

7)Τα παιδιά του Πειραιά

(Μάνου Χατζιδάκι)

8)Πάει, πάει

(Γ.Ζαμπέτα-Χ.Βασιλειάδη)

9)Φτωχολογιά

(Σ.Ξαρχάκου-Λ.Παπαδόπουλου)

10)Βάρκα στο γυαλό

(Μίκη Θεοδωράκη)

11)Τα δάκρυά μου είναι καυτά

(Σ.Ξαρχάκου-Β.Γκούφα)

Η παραγωγή είναι του Jonh Boyden.Όλα τα στοιχεία του δίσκου είναι γραμμένα στα αγγλικά ενώ λείπουν και τα ονόματα των στιχουργών, με εξαίρεση το "Αυτό το αγόρι" , όπου αναφέρεται το όνομα του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Για την έκδοσή του σε cd δυστυχώς δεν γνωρίζω.Δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου.

Στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας , οι ανεγκέφαλοι διαχειριστές της εξουσίας , θεώρησαν σωστό, εκτός από τη χώρα, την οποία έβαλαν "στο γύψο", να βάλουν το Μίκη Θεοδωράκη και τη μουσική του "στο ψυγείο"...Το κακό είναι πως και στα σημερινά χρόνια κάποιοι από τους κρατούντες στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, συνεχίζουν αυτή τη στάση...

Κόντρα σε όλους αυτούς, εμείς προτιμούμε να τον κρατάμε πάντα "ζεστό" και φρέσκο...Έτσι αυτό τον καιρό στο "φούρνο" του μουσικού διαδικτυακού περιοδικού "Ορφέας" , "ψήνεται" μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, θέλω να πιστεύω , έρευνα , σχετικά με τον τραγουδιστή Θεοδωράκη, η οποία σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμη...

"Ο τραγουδιστής Θεοδωράκης" λοιπόν...Με 300 σχεδόν ηχογραφημένα τραγούδια με τη φωνή του.Σε πρώτη αλλά και σε μεταγενέστερη εκτέλεση...

12 απ'αυτά ηχογραφήθηκαν το 1991 στη Γερμανία από την Intuition records και κυκλοφόρησαν σε ένα cd με τίτλο "Theodorakis sings Theodorakis" ("O Θεοδωράκης τραγουδάει Θεοδωράκη"). Το cd κυκλοφόρησε αρχικά στη Γερμανία και στη συνέχεια ήρθε και στη χώρα μας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τραγουδά με τη συνοδεία λαικής ορχήστρας τα :

1)Όμορφη πόλη

(στίχοι Γιάννη Θεοδωράκη)

2)Διότι δεν συνεμορφώθην

(Μίκη Θεοδωράκη)

3)Ήταν 18 Νοέμβρη

(Μπρένταν Μπήαμ, μτφ.Β.Ρώτα)

4)Το γελαστό παιδί

(Μπρένταν Μπήαμ, μτφ Β.Ρώτα)

5)Την πόρτα ανοίγω το βράδυ

(Τάσου Λειβαδίτη)

6)Χάθηκα

(Γιάννη Θεοδωράκη)

7)Ανοίγω το στόμα μου

(Οδυσσέα Ελύτη)

8)Είμαστε δυο

(Μίκη Θεοδωράκη)

9)Μαργαρίτα Μαργαρώ

(Μίκη Θεοδωράκη)

10)Στο περιγιάλι το κρυφό

(Γιώργου Σεφέρη)

11)Μυρτιά

(Νίκου Γκάτσου)

12)Αυτοί που θά'ρθουν

(Μάνου Ελευθερίου)

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από το Γιάννη Ζώτο.Η παραγωγή του δίσκου έγινε από τον Wolfgang Loos ενώ η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο Bερολίνο από τον Ulli Gladisch. Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Αστέρη Κούτουλα.

Christian Boissel (oboe,cor anglais, flute)

Christian Georgi (flutes, panflute)

Charis Papadopoulos (bouzouki)

Rainer Rohloff (guitar)

Jannis Zotos (guitar)

Thomas Marquard (violin, viola)

Jens Naumilkat (violoncello)

Henning Schmiedt (grand piano)

Rainer Kirchmann (grand piano)

Wolfgang Loos (grand piano)

Wolfgang Musick (double-bass)

Hermann Naehring (percussions, drums)

Thanassis Zotos (backing vocals)

Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη συγκεκριμένη ορχήστρα σαν την "Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης" της Γερμανίας.Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι συγκεκριμένοι μουσικοί έχουν αποδώσει έργα του Μίκη σε συναυλίες και δίσκους.

Τα τραγούδια τα ξέρετε όλοι...Για τον τραγουδιστή Θεοδωράκη έχω γράψει αρκετές φορές τη γνώμη μου...Όταν τον ακούω έρχεται στο νου μου η Ελλάδα...

Δεν είναι καλλίφωνος ο Μίκης....Αλλά δεν έχω ακούσει κάποιον άλλον τραγουδιστή να βγάζει έτσι την ψυχή του μέσα από το τραγούδι του....

Περισσότερα όμως πολύ σύντομα στον "Ορφέα"... :)

Από τη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο musiccorner:

ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

«ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΜΟΝΗ» (MINOS MSM 420)

Η δεκαετία του '80 σήμανε το οριστικό τέλος του παλιού «εμπορικού» κινηματογράφου, μέσα από τον οποίον ο Τόλης Βοσκόπουλος κατάφερε να γίνει ένας μεγάλος σταρ ερμηνεύοντας και κάνοντας πασίγνωστα αρκετά τραγούδια του, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα δρόμο γεμάτο επιτυχίες μέσα από τα προσωπικά του άλμπουμ και την πολυτάραχη προσωπική ζωή του.

Έτσι λοιπόν, αφήνει πίσω του τα «μελοδραματικά» κομμάτια των '70s και τον Νοέμβριο του 1981 κυκλοφορεί αυτό τον δίσκο που ναι μεν έχει και πάλι ως μοναδική του θεματολογία τον έρωτα και την αγάπη, αλλά μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό στυλ, προσαρμοσμένο στο πλαίσιο και στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εποχής. Τα τραγούδια είναι πιο «ψαγμένα» και «ποιοτικά» σε σχέση με παλαιότερες δουλειές του (αν και πάλι δε λείπουν οι «κιτς» πινελιές όπως «Χελιδόνα μου» και «Τι σας φταίω») και «απογειώνουν» τις πωλήσεις του άλμπουμ που ξεπερνούν το χρυσό όριο των 50.000 αντιτύπων!

Ο δίσκος (που ήταν ο τελευταίος του Βοσκόπουλου στην τότε "MINOS" μετά από 12 χρόνια συνεργασίας, πριν επιστρέψει σ' αυτήν το 1990) περιλαμβάνει ορισμένες πολύ μεγάλες επιτυχίες, όπως το «’ιντε στην υγειά της», το «Μιλάς κι εσύ», το «Και σου είχα τόση αγάπη» και πάνω απ' όλα το ομότιτλο, το οποίο κατά τη γνώμη μου ανήκει στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων τραγουδιών που έχει πει. Γράφτηκε από τον Γιάννη Πάριο το 1970 με αφορμή το θάνατο του πατέρα του και τόσο ως προς τη μελωδία, όσο και ως προς την ερμηνεία του Βοσκόπουλου είναι καταπληκτικό.

Εξίσου καλές στιγμές του άλμπουμ είναι τα «Μια μαργαρίτα μάδησα», «Να σου θυμίσω», «Είναι που φεύγεις» και «Σε σκέφτομαι». Δεύτερες φωνές κάνει η Μαρινέλλα, σε μια περίοδο που στον γάμο του λαμπερού ζευγαριού είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σύννεφα...

Παραγωγός ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο και βοηθό τον Δημήτρη Κατσούλα. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Νέστορα Δάνα.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. ’ιντε στην υγειά της (Θ. Πολυκανδριώτη-Γ. Πάριου)

2. Μιλάς κι εσύ (Γ. Πάριου)

3. Μια μαργαρίτα μάδησα (Θ. Πολυκανδριώτη-Γ. Πάριου)

4. Έλα μου (Θ. Πολυκανδριώτη-Ηλ. Λυμπερόπουλου)

5. Να σου θυμίσω (Θ. Πολυκανδριώτη-Ηλ. Λυμπερόπουλου)

6. Και σου είχα τόση αγάπη (Γ. Πάριου)

7. Καρδιά μου μόνη (Γ. Πάριου)

8. Είναι που φεύγεις (Τ. Βοσκόπουλου-Σ. Παππά)

9. Χελιδόνα μου (Θ. Πολυκανδριώτη-Γ. Πάριου)

10. Την πόρτα μου χτυπούν οι αναμνήσεις (Κατ. Κόρου-Β. Ζαϊμη)

11. Τι σας φταίω (Θ. Πολυκανδριώτη-Σ. Παππά)

12. Σε σκέφτομαι (Γ. Πάριου-Τ. Βοσκόπουλου)

ΗΛΙΑΣ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ

«ΘΑ 'ΡΘΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ» (MINOS MSM 493)

Ο πρώτος δίσκος του Ηλία Κλωναρίδη στην τότε "MINOS" σηματοδοτεί το πέρασμά του στο «καθαρόαιμο» λαϊκό τραγούδι. Μέχρι τότε, ο τραγουδιστής από το Περιβολάκι Λαγκαδά είχε συνεργαστεί με «έντεχνους» συνθέτες (Μαρκόπουλο, Κατσαρό, Καλδάρα που είχε «μεταπηδήσει» σε άλλο είδος κ.α.) και είχε ερμηνεύσει κατά βάση τέτοιου είδους κομμάτια, τα οποία όμως περιείχαν και λαϊκές «πινελιές» («Αυγερινός», «Δρόμοι της Αθήνας», «Ασταφτοκοπήσαν τα μαχαίρια» κ.α.).

Αυτό το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1983 περιλαμβάνει τραγούδια κυρίως λαϊκά, αλλά υπάρχει και το στοιχείο του έντεχνου. Έτσι λοιπόν, συναντάμε το «τσιφτετελοειδές» «Μη μου λες για τα μάτια της» του Θόδωρου Καμπουρίδη να συνδυάζεται με το εξαιρετικό «Θάλασσες» του Αντώνη Βαρδή, τα οποία ήταν και οι μεγαλύτερες επιτυχίες του δίσκου. Η ερμηνεία του Κλωναρίδη στο δεύτερο είναι πραγματικά καταπληκτική, όπως και στο «Παράτα με πια» που έγραψε ο ίδιος και πιστεύω ότι είναι η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το ομότιτλο που ακούστηκε αρκετά, καθώς επίσης και τα «Τι θέλεις και γυρνάς» και «Εργενάκι» που μπορεί να μην έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση, αλλά αξίζει τον κόπο να τα ακούσετε, όπως και γενικότερα τις δουλειές του Ηλία Κλωναρίδη (ιδιαίτερα τις πρώτες) για να θυμηθείτε έναν τραγουδιστή που η αξία του είναι πολλαπλάσια της προβολής που είχε κι έχει από τα ΜΜΕ...

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας ήταν του Νέστορα Δάνα, εκτός από τα τραγούδια του Αντώνη Βαρδή που τα επιμελήθηκε ο ίδιος. Η παραγωγή ήταν του Γιώργου Μακράκη και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτες τον Γιάννη Σμυρναίο και τον Γαβρίλη Παντζή.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Μη μου λες για τα μάτια της (Θ. Καμπουρίδη-Α. Σπυρόπουλου)

2. Ζεϊμπέκικο αργό (Θ. Καμπουρίδη-Μ. Μπιζάνη)

3. Θα 'ρθω μαζί σου (Θ. Πολυκανδριώτη-Δ. Ρήτα)

4. Όλες τις μάρκες άλλαξα (Θ. Πολυκανδριώτη-Β. Παπαδόπουλου)

5. Παράτα με πια (Ηλ. Κλωναρίδη)

6. Κι έπλασε τη γυναίκα ο Θεός (Θ. Καμπουρίδη-Μ. Μπιζάνη)

7. Το θολό μου το μυαλό (Αντ. Βαρδή-Σ. Αλιβιζάτου)

8. Θάλασσες (Αντ. Βαρδή)

9. Τι θέλεις και γυρνάς (Αντ. Βαρδή-Γ. Πάριου)

10. Κάθε βράδυ στην ταβέρνα (Ηλ. Κλωναρίδη)

11. Εργενάκι (Θ. Πολυκανδριώτη-Τ. Κωλέττη)

12. Κι όλο πίνω (Ηλ. Κλωναρίδη-Γ. Σκούρτη)

13. Ήθελα (Θ. Καμπουρίδη-Α. Σπυρόπουλου)

14. Όλα τα τραγούδια μου (Αντ. Βαρδή-Γ. Πάριου)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ

«ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ» (COLUMBIA 170148)

Δίσκος που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1987 με αποκλειστική ερμηνεύτρια την Πίτσα Παπαδοπούλου, η οποία για πρώτη φορά δοκιμάζει τις δυνάμεις της σε άλλο είδος τραγουδιού πέρα από το καθαρά λαϊκό. Έχοντας ήδη πίσω της αρκετά σουξέ και χρυσούς δίσκους με συντελεστές κυρίως τους δύο ...Τάκηδες (Σούκα και Μουσαφίρη), επιχειρεί ένα πέρασμα σε ένα πιο «μοντέρνο» στυλ, συνεργαζόμενη με τον Αντώνη Βαρδή που πέρα από τις επιτυχίες του ως συνθέτης, είχε αρχίσει εκείνη την περίοδο να γίνεται γνωστός και ως τραγουδιστής.

Η αλήθεια είναι ότι καταφέρνει να προσαρμοστεί απολύτως σ' αυτό το νέο για κείνη ύφος ερμηνείας, αν και ο Βαρδής προσπάθησε να γράψει τα περισσότερα κομμάτια στα μέτρα της. Μπορεί οι πωλήσεις του δίσκου να μην ήταν τόσο μεγάλες όσο στις προηγούμενες δουλειές της, ωστόσο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα ακούσματα κι όσοι δεν έτυχε να ακούσετε την Παπαδοπούλου σε κάτι διαφορετικό εκτός από το λαϊκό τραγούδι, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το κάνετε...

Όσο για το πιο γνωστό κομμάτι του άλμπουμ, δεν είναι άλλο από το «Μη μιλάς» που έγινε μεγάλη επιτυχία, εξακολουθεί να τραγουδιέται μέχρι σήμερα και από πολλούς θεωρείται ως η «κορωνίδα» των όσων έχει ερμηνεύσει στην καριέρα της η τραγουδίστρια, τουλάχιστον από πλευράς αποδοχής. Γράφτηκε εντελώς τυχαία, αφού ο Βαρδής βρήκε ένα γράμμα του Γιάννη Πάριου προς τη Σοφία Αλιμπέρτη, το πήρε κρυφά από κείνον και του έβαλε μουσική! Πολλά χρόνια μετά, ο μεγάλος ερμηνευτής ανέφερε σε συνέντευξή του ότι μόλις άκουσε το τραγούδι ξαφνιάστηκε και σκέφτηκε ότι αυτούς τους στίχους κάπου τους ξέρει...!

Ο ίδιος ο Πάριος συμμετέχει φιλικά στο δίσκο τραγουδώντας μαζί με την Παπαδοπούλου το «Τι με ρωτάς», ένα πάρα πολύ όμορφο κομμάτι που τουλάχιστον εκείνη την εποχή «κάπως» ακούστηκε...

Η παραγωγή, η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Αντώνη Βαρδή (ο οποίος υπογράφει κι ένα σημείωμα στο οπισθόφυλλο αναφέροντας κι ευχαριστώντας τους συντελεστές) και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο SIERRA με ηχολήπτες τους Μπάμπη Μπίρη και Κώστα Καλημέρη.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Μη μιλάς (Γ. Πάριου)

2. Ξέχασες γρήγορα (Σαρ. Αλιβιζάτου)

3. Μας ζηλεύουνε (Αντ. Βαρδή)

4. Όλα τα τραγούδια μου (Αντ. Βαρδή)

5. Θα 'ρθω ξανά (Αν. Σπυρόπουλου)

6. Τι με ρωτάς (Γ. Βρούβα) ντουέτο με τον Γιάννη Πάριο

7. ’νευ όρων (Ιφ. Γιαννοπούλου)

8. Μη μου λες σ' αγαπώ (Γ. Πάριου)

9. Δίκοπή μου αγάπη (Τ. Θωμαϊδου)

10. Πώς θες να σε ξεχάσω (Ε. Δρούτσα)

11. Ορκίζομαι να σ' αγαπώ (Ε. Δρούτσα)

12. Μη μιλάς (Γ. Πάριου)

http://www.musiccorner.gr/extras/record/index.html

Ήταν 4 Δεκεμβρίου του 2001 , γύρω στις 9 το βράδυ , την ώρα που θα ξεκινούσε η τελευταία γενική πρόβα για τη συναυλία-αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που διοργάνωνε ο Δήμος Καλαμαριάς.Στην πρόβα που έγινε στο μικρό θεατράκι του Δήμου Καλαμαριάς, στην οδό Χηλής, παρευρίσκονταν κι ο ίδιος ο συνθέτης. Λίγο πριν είχα περάσει από το δισκοπωλείο της γειτονιάς και είχα πάρει το cd στο οποίο αναφέρομαι σήμερα.Το cd "Λόγια της καρδιάς"-18 τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή". Τα κομμάτια αποδίδει η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Καρκάλα. Μόλις ήρθε ο Κουγιουμτζής του έδειξα το cd κι εκείνος έκπληκτος μου είπε:

"Α!...κυκλοφόρησε αυτό; Δεν μου έστειλαν τίποτα...Θα πάω αύριο να το πάρω...Μπορείς να μου το δανείσεις για λίγο να το δω;... :):):)

Aνέφερα το περιστατικό αφενός γιατί αυτό το cd έχει συνδεθεί στη μνήμη μου μ'εκείνη τη βραδιά, αφετέρου για να δείξω την , για ακόμη μία φορά, τη συνέπεια των εταιρειών απέναντι στους δημιουργούς...

Το cd εκδόθηκε από την Eros music με το label Corifeo, του οποίου την ευθύνη είχε ο Νότης Μαυρουδής...

Είναι δύσκολο για κάποιον που έχει συνηθίσει στις πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών, να εξοικειωθεί με τον ήχο μιας χορωδίας που συνοδεύεται μόνο από ένα πιάνο. Έχω την εντύπωση πως το cd απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις της χορωδιακής μουσικής.Από την άλλη πιστεύω πως τα τραγούδια του Κουγιουμτζή είναι μεγάλα όπως κι αν παίζονται.

Στο Cd αυτό υπάρχουν , εκτός από τα πολύ γνωστά και κάποια λιγότερο ακουσμένα , όπως τα "Αγάπη βουρκωμένη" (από τα "Νυχτέρια μας" με το Δημήτρη Μητροπάνο) ή τα "’δειοι οι δρόμοι" και "Σ'αυτή την πόλη" (από το "Τρελοί και άγγελοι" με το Γιώργο Νταλάρα).Είναι χαρακτηριστικό πως απουσιάζουν τελείως κάποια από τα μεγάλα ζειμπέκικα που έγραψε ο Κουγιουμτζής.

Οι ηχογραφήσεις έγιαν στις 23 Σεπτεμβρίου στο Εργαστήριο Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης (ΕΠΕΟΤ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διευθυντή τον καθηγητή κ.Παντελή Λαζαρίδη.Ηχοληψία έχει κάνει ο Γιάννης Βογιατζής.

Τα τραγούδια 13, 15, 17, 18 ηχογραφήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου 2001 στην Αίθουσα Συναυλιών του Δήμου Βόλου "Σπήρερ" παρουσία του συνθέτη από το "Πολύτροπον Studio" του Γιώργου Καζαντζή με ηχολήπτη τον Αργύρη Παπαγεωργίου.

Τη χορωδία συνοδεύει στο πιάνο η Ελένη Τσαρδακά-Ντόνα.

Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Νότη Μαυρουδή.

Το cd συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών, στοιχεία για τις πρώτες εκτελέσεις, ένα εκτενέστατο σημείωμα του Γιώργου Τσάμπρα για το Σταύρο Κουγιουμτζή κι ένα σημείωμα του Νότη Μαυρουδή που λέει τα εξής:

"Η συνθετική παρουσία του Σταύρου Κουγιουμτζή στο ελληνικό τραγούδι υπήρξε ουσιώδης από την πρώτη στιγμή.Ανάμεσα στον Θεοδωράκη και τον Χατζιδάκι, γεφύρωσε (μαζί με τον Μαρκόπουλο, τον Ξαρχάκο, τον Λοίζο κ.α.) τις μελωδικές γραμμές και την ανάγκη για ελληνικό λυρισμό.Ένας από τους πιο μελωδικούς δημιουργούς με την βαλίτσα αναμνήσεων του '60, πορεύτηκε ως τις μέρες μας , απτόητος και ακαταπόνητος απέναντι στον εμπορευματικό μουσικό καταιγισμό της σύγχρονης ζωής.Όμως , προς πείσμα των καιρών, ο Κουγιουμτζής, είναι από τους πιο εμπορικούς συνθέτες, προσδίδοντας στην έννοια "επιτυχία" διαφορετικό νόημα.

Η χορωδιακή αντιμετώπιση των γνωστών τραγουδιών του, από τον μαέστρο Γιάννη Καρκάλα ξαφνιάζει και μας βάζει μπροστά στην γοητεία του Lied χορωδιακού τραγουδιού.Τοποθετεί σ'αυτές τις εξαίσιες μελωδίες μια διαφορετική ακουστική "οπτική".Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνεται πως η καλή μουσική είναι σημείο αναφοράς για διασκευές εμπνευσμένες.

Το Corifeo νιώθει πολύ καλά που παρουσιάζει ένα τέτοιο μουσικό υλικό".

Νότης Μαυρουδής

Οκτώβριος 2001.

Το cd περιλαμβάνει τα κομμάτια:

1)Nτύλαν Τόμας (Τρελοί και άγγελοι)

(στίχοι Στ.Κουγιουμτζή)

2)Μικραίνει ο κόσμος

(Τάσου Κόρφη)

3)Ήταν πέντε ήταν έξι

(Στ.Κουγιουμτζή)

4)Όταν ανθίζουν πασχαλιές

(Στ.Κουγιουμτζή)

5)Στα χρόνια της υπομονής

(Μάνου Ελευθερίου)

6)Κάπου νυχτώνει

(Στ.Κουγιουμτζή)

7)Ένας κόμπος η χαρά μου (Solist Φανή Καρκάλα)

(Στ.Κουγιουμτζή)

8)’δειοι οι δρόμοι

(Μαρίας Κουγιουμτζή)

9)Οι ελεύθεροι κι ωραίοι

(Μάνου Ελευθερίου)

10)Μη μου θυμώνεις μάτια μου

(Στ.Κουγιουμτζή)

11)Σ'αγαπώ

(’κου Δασκαλόπουλου)

12)Σ'αυτή την πόλη

(Στ.Κουγιουμτζή)

13)Ήσουν ωραία

(’κου Δασκαλόπουλου)

14)Παράπονό μου

(Λάκη Τεάζη)

15)Δίψασα στην πόρτα σου

(Μάνου Ελευθερίου)

16)Αγάπη βουρκωμένη

(Λάκη Τεάζη)

17)Μάτια μου, μάτια μου (solist Κατερίνα Αποστολοπούλου)

(Λευτέρη Παπαδόπουλου)

18)Τώρα που θα φύγεις

(Μάνου Ελευθερίου)

Ανάμεσα στην πληθώρα των εκδόσεων των έργων του Μίκη Θεοδωράκη στα χρόνια της μεταπολίτευσης , κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ κι ένας δίσκος , στο εξωτερικό νομίζω, με τίτλο Κονσέρτο 5". Κυκλοφόρησε το 1976 και περιέχει τραγούδια από τους κύκλους τραγουδιών "Επιτάφιος" -"Η γειτονιά των αγγέλων"- "’ξιον Εστί" στα οποία τραγουδούν η Αφροδίτη Μάνου και ο Πέτρος Πανδής. Το δίσκο συμπληρώνουν και πέντε τραγούδια , τα οποία τραγουδά , a capella, ο Μίκης Θεοδωράκης.Στα πέντε αυτά τραγούδια έχει δοθεί ο τίτλος "Αντιγόνη ΙΙ".

"Επιτάφιος" (Ποίηση Γιάννη Ρίτσου)

Τραγουδά η Αφροδίτη Μάνου

1)Μέρα Μαγιού

2)Βασίλεψες αστέρι μου

3)Ήσουν καλός

4)Στο παραθύρι στέκοσουν

"Η γειτονιά των αγγέλων" (Ιάκωβου Καμπανέλλη)

5)Η γειτονιά των αγγέλων (Ορχηστρικό)

"’ξιον Εστί" (Ποίηση Οδυσσέα Ελύτη)

Τραγουδά ο Πέτρος Πανδής

6)Ένα το χελιδόνι

7)Της αγάπης αίματα

8)Ανοίγω το στόμα μου

"Αντιγόνη ΙΙ" (Ποίηση Μίκη Θεοδωράκη)

(Τραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης)

9)Στα περβόλια

10)Ένα δειλινό

11)Διότι δεν συνεμορφώθην

12)Ένας αητός (Ριζίτικο)

13)Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις (Ποίηση Γιάννη Ρίτσου)

Παίζουν οι μουσικοί:

Γιάννης Διδίλης (Πιάνο & Σαντούρι)

Θανάσης Σαρελάς (Μπουζούκι)

Αχιλλέας Κωστούλης (Μπουζούκι)

Αντώνης Πολεμίτης (Μπουζούκι)

Νίκος Μανιάτης (Ηλεκτρική κιθάρα)

Νίκος Μωραίτης (Μπάσο)

Gerard Berlioz (Κρουστά)

Μου αρέσει ιδιαίτερα αυτός ο δίσκος.Τόσο οι ερμηνείες της Μάνου όσο και του Πανδή είναι εξαιρετικές και άκρως "Θεοδωράκικες". Ο ήχος της ορχήστρας είναι σαν από ζωντανή ηχογράφηση , πρόκειται όμως για studio.Σίγουρα όμως όλοι παίζουν ζωντανά.

Αυτό όμως που , πραγματικά , είναι συγκλονιστικό είναι οι , χωρίς ορχήστρα, ερμηνείες του Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα ο Θεοδωράκης έχει γράψει τις πρώτες φωνές σε μαγνητόφωνο κι από πάνω έχει προσθέσει και τις δεύτερες και τις τρίτες φωνές αλλά και τα μέρη των οργάνων ο ίδιος.Δυστυχώς στο cd, το οποίο εκδόθηκε πολύ αργότερα , στη δεκαετία του '90 από την εταιρεία "’νοδος" δεν γράφει περισσότερα στοιχεία για τις ηχογραφήσεις κι αυτός που έχει το δίσκο βινυλίου , αυτή τη στιγμή υπηρετεί την πατρίδα και δεν μπορεί να βοηθήσει. :razz: Αν θυμάμαι καλά όμως δεν πρέπει να γράφει κάτι περισσότερο...

"Xορέψτε γιατί χανόμαστε" προέτρεπε το 1984 η Ελένη Βιτάλη, μέσω ενός ζωντανού δίσκου που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά από τη Minos μ'αυτό τον τίτλο...

Ξαναθυμήθηκα αυτό το δίσκο το περασμένο Σάββατο, αφού διανεμήθηκε μαζί με την εφημερίδα "Ισοτιμία".

Εκείνη την εποχή όλα τα ραδιόφωνα, εκτός από τα "Νησιώτικα" του Πάριου, έπαιζαν και τις ζωντανές ηχογραφήσεις με λαικά τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει. "Τα τραγούδια μου" με τον Νταλάρα, η "Όμορφη νύχτα" με τη Γλυκερία και αυτό το δίσκο με τη Βιτάλη...Νομίζω πως , μετά την τεράστια επιτυχία αυτών των δίσκων, εδριαώθηκε ουσιαστικά, αυτό το φαινόμενο , της ηχογράφησης και κυκλοφορίας δηλαδή των ζωντανών προγραμμάτων. Είχαν προηγηθεί βέβαια, στις δεκαετίες του '60 και του '70 κυρίως , οι ζωντανοί δίσκοι του Κώστα Χατζή και της Μαρινέλλας αλλά και του Μίκη Θεοδωράκη, από κάποιες συναυλίες στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Εδώ όμως έχουμε κάτι άλλο, διαφορετικό...

Στο συγκεκριμένο δίσκο έχουμε την αποτύπωση του ζωντανού προγράμματος της Ελένης Βιτάλη.Ακούμε τραγούδια-προσωπικές επιτυχίες της ίδιας αλλά και τραγούδια του κεφιού, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στις περασμένες δεκαετίες.Υπάρχει κι ένα τραγούδι του πατέρα της , του Τάκη Λαβίδα, το "Με ιπτάμενο δίσκο" που η ίδια είχε πρωτοτραγουδήσει, σε δίσκο 45 στροφών, σε ηλικία 13-14 ετών.

Η Βιτάλη είναι αξεπέραστη...Νομίζω πως εκείνη την εποχή η φωνή της βρισκόταν στο απώγειό της...Προσφέρει εξαιρετικές ερμηνείες, οι οποίες συνδυάζονται με μοναδικές στιγμές κεφιού...

Στο δίσκο ακούγονται τα:

1)Ο Μουσταφάς

(Αντ.Πλωμαρίτη)

2)Αλεξανδριανή φελάχα

(Γ.Παπαιωάννου)

3)Καναρίνι μου γλυκό

(Παραδοσιακό)

4)Βάρα μου το ντέφι

(Τ.Σούκα-Ν.Λουκά)

5)Δε με πόνεσε κανείς (Καρδιά μου καημένη)

(Διασκευή Μπ.Μπακάλη-Στίχοι Δ.Γκούτη)

6)Έξω ντέρτια και καημοί

(Στ.Καζαντζίδη)

7)Ανοίξτε τα τρελάδικα

(Τ.Σούκα-Β.Παπαδόπουλου)

8)Κοινωνία ένοχη

(Χ.Κολοκοτρώνη)

9)Τι τα θέλεις τα λεφτά

(Γ.Παπαιωάννου-Β.Παπαδόπουλου)

10)Γιούργια

(Τ.Λαβίδα)

11)Τσαντηράκι

(Ν.Γιάγκοβλεφ-Δ.Τζεφρώνη)

12)Δεν ξανακάνω φυλακή-Ο Καπετανάκης

(Παραδοσιακό)

13)Παίξε Χρήστο επειγόντως

(Χ.Νικολόπουλου-Μ.Ρασούλη)

14)Ανάψτε φλόγες

(Τ.Λαβίδα-Λ.Καραγεωργίου)

15)Ιπτάμενος δίσκος

(Τ.Λαβίδα)

16)’λλον έχεις αγκαλιά

(Κ.Σούκα-Λ.Τσώλη)

Στο σημείωμα του δίσκου η Ελένη Βιτάλη σημειώνει:

"Κοίταζα τα πόδια του κόσμου που χορεύανε και για μία στιγμή τα ένιωσα δικά μου.Δεν ήμουνα εγώ μόνη μου κι άλλοι όλοι μαζί. Ήμουνα εγώ και κατάλαβα πως πρέπει να δεις τον εαυτό σου μέσα στους άλλους για να καταλάβεις ότι οι άλλοι δεν είναι απλά "ε, οι άλλοι". Ο κόσμος.Τι έκφραση κι αυτή! Ένα πράγμα γενικό. Την ώρα που τους κοίταζα κατάλαβα πως καλλιεργούνται οι ψευδαισθήσεις με γενικότητες όπως ταξιτζήδες, κριτικοί, λαικοί μουσικοί και έντεχνοι, το καλό ροκ, η κακή ντίσκο, χριστιανοί, βουδιστές και πυροσβέστες. Είναι τόσο ανόητο να είσαι μια χαρά εκεί που είσαι και να πρέπει ντε και καλά να δεις τι είσαι για να ανακαλύψεις τάχα πως βρέθηκες εκεί που είσαι. Έβλεπα τα πόδια του κόσμου που χορεύανε και τα ένιωσα δικά μου.Δεν ήμουνα αυτή που επινόησε το ντέφι για της μόδας το κέφι και ούτε ήτανε εκείνοι που χορεύανε γιατί η νέα άποψη θέλει του ροκ του μέλλοντός μας καλαματιανό ή τσιφτετέλι.Απλά περνάγαμε τη φάση μας κι αφού η φάση αυτή θέλει να διονυσιαστείς για να ελευθερωθείς , με γειά της με χαρά της. Πόσο γουστάρω να βλέπω τα πόδια να χτυπάνε με δύναμη τη γη μ'εκείνο τον τσαμπουκά που ξυπνάει με τον ήχο του κλαρίνου και παίρνει φόρα κι επιβεβαιώνεται. Και δεν είναι ο τσαμπουκάς μου κι ο τσαμπουκάς σου. Είναι ένας γιατί ένα είναι όλο το πράγμα τέτοιες ώρες .Πίστευε και μη ερεύνα, θέλεις φίλε μου; Ότι πεις .Εμείς τη βρήκαμε .Τι να "ερευνά"; Παιδιά χορέψτε γιατί χανόμαστε. "Λέτε να τόπε ο σατανάς";

Eλένη Βιτάλη

Ένας δίσκος με ήχο και "άρωμα" Θεσσαλονίκης για σήμερα.

Ένας δίσκος καμωμένος από Θεσσαλονικείς δημικουργούς και ηχογραφημένος σ'αυτή την πόλη "Με τέχνη και με πάθος" ,όπως λέει και ο τίτλος του...Τίτλος παρμένος από το "Φωτογράφο" του Σταύρου Κουγιουμτζή και του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Αυτοί είναι και οι δημιουργοί των 10 τραγουδιών του δίσκου , ο οποίος συμπληρώνεται με ένα πολύ όμορφο ορχηστρικό του , επίσης Θεσσαλονικιού μουσικού, Στάθη Σαββίδη. Τραγουδά , ένας τραγουδιστής με όμορφη και ευαίσθητη φωνή, ο οποίος επίσης δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη, ο Δημήτρης Νικολούδης, ενώ με ένα τραγούδι συμμετέχει ο Μανώλης Μητσιάς. Το cd κυκλοφόρησε το 1997 από την εταιρεία "Μύλος" και περιέχει τα τραγούδια:

1)Έλα ν'ανταλλάξουμε

(Στ.Κουγιουμτζή-Ντ.Χριστιανόπουλου)

2)Ορχηστρικό

(Στάθη Σαββίδη)

3)Επεισόδιο

(Ντ.Χριστιανόπουλου-Ν.Λαπαθιώτη)

4)Όταν σε περιμένω

5)Βαρδάρι-Τραγουδά ο Μανώλης Μητσιάς

(Ντίνου Χριστιανόπουλου)

6)Στο λασπωμένο σου στενό

(Ντ.Χριστιανόπουλου)

7)Φωτογράφος

8)Απληστία

(Ντ.Χριστιανόπουλου)

9)Γεντί Κουλέ

(Ντ.Χριστιανόπουλου)

10)Σ'αυτή την πόλη

(Στ.Κουγιουμτζή)

11)Όταν ανθίζουν πασχαλιές

(Στ.Κουγιουμτζή)

Η ενορχήστρωση και οι εισαγωγές στα τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου έγιναν από το Στάθη Σαββίδη.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο studio "Πολύτροπον" του Γιώργου Καζαντζή με ηχολήπτη τον Αργύρη Παπαγεωργίου.

Παίζουν οι μουσικοί:

Στάθης Σαββίδης (μπουζούκι, κιθάρα, πιάνο , ακορντεόν)

Νικόλας Ωρολογάς (κιθάρα)

Κώστας Γιαννακάκης (μπάσσο)

Χρήστος Κίλιας (κρουστά)

Τόλης Τσαρδάκας (σόλο κιθάρα στο "Σ'αυτή την πόλη")

Ένας όμορφος δίσκος με επανεκτελέσεις κάποιων τραγουδιών του Κουγιουμτζή που , με εξαίρεση τις "Πασχαλιές" δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα.

Τραγούδια που είχε πρωτοπεί η Βίκυ Μοσχολιού ("Έλα ν'ανταλλάξουμε", "Όταν σε περιμένω") , ο Γιάννης Μπογδάνος ("Ο φωτογράφος") και ο Γιώργος Νταλάρας ("Σ'αυτή την πόλη", "Όταν ανθίζουν πασχαλιές"). Τα τραγούδια του Ντίνου Χριστιανόπουλου είναι καινούργια ενώ, εκτός από τους στίχους,ο ίδιος έχει σκαρώσει και τις μελωδίες.Εκτός από ένα το οποίο είναι πάνω σε ποίηση του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

Ο Νικολούδης , με μακρά καριέρα στις μουσικές σκηνές της πόλης, αποδίδει όμορφα τα τραγούδια.Δεν είναι τυχαίο , πως πριν από μερικά χρόνια, η Μαρία Φαραντούρη τον διάλεξε για να τη συνοδεύσει σε εμφανίσεις της στο Ηρώδειο. Ο ίδιος είναι και ραδιοφωνικός παραγωγός στο ραδιόφωνο της ΕΤ-3.

Εξαιρετικά είναι επίσης τόσο το "Ορχηστρικό" , όσο και το τραγούδι με το Μανώλη Μητσιά.

Ένα μικρό σημείωμα του Σταύρου Κουγιουμτζή που βρίσκεται στο ένθετο του cd:

"Στο τραγούδι αλλά και γενικότερα για να κάνεις κάτι , πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προυποθέσεις.Δηλαδή ν'αγαπάς αυτό που κάνεις και να δουλεύεις γι'αυτό που αγαπάς.Ο Δημήτρης Νικολούδης έχει αυτά τα προσόντα, αγαπάει το τραγούδι και δουλεύει γι'αυτό.Έτσι μαζί με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, του εμπιστευτήκαμε κάποια από τα τραγούδια μας και τον αφήσαμε ελεύθερο να δουλέψει όπως νομίζει αυτός.Πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό".

Σταύρος Κουγιουμτζής

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σημειώνει τα εξής:

"Με πολλή χαρά δέχτηκα την πρόταση του φίλου τραγουδιστή Δημήτρη Νικολούδη να συνεργαστούμε για μια ακόμη φορά, παρουσιάζοντας το δίσκο "Με τέχνη και με πάθος".Και δέχτηκα με πολλή χαρά γιατί μου δίνεται έτσι η δυνατότητα να συνεμφανιστούν μερικά τραγούδια μου με τραγούδια του εκλεκτού συνθέτη και φίλου Σταύρου Κουγιουμτζή.Είναι μεγάλη τιμή για μένα η συνεμφάνιση αυτή, παρόλο που και στο παρελθόν συνεργαστήκαμε μαζί (τρία από τα τραγούδια του δίσκου βασίζονται σε ποιήματά μου). ’λλωστε τα τραγούδια μας , πέρα από τον ιδιαίτερο κόσμο του καθενός μας, έχουν κάτι κοινό: τη λαική τους καταβολή και την απλότητά τους. Ο δίσκος αυτός παρουσιάζει και άλλα στοιχεία: ένα τραγούδι μου βασίζεται σε ποίημα του Ναπολέοντος Λαπαθιώτη και ένα άλλο , το "Βαρδάρι", το ερμηνεύει ο συμπαθής καλλιτέχνης Μανώλης Μητσιάς.Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι και πάλι ενορχηστρωμένα από τον νέο μουσικό Στάθη Σαββίδη, με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί στο "Αιώνιο παράπονο".Όσο για τον κύριο ερμηνευτή , τον Δημήτρη Νικολούδη, παρουσιάζει περισσότερη ωριμότητα προσφέροντας τον καλύτερο εαυτό του".

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας σημειώνει επίσης:

"Ο Δημήτρης Νικολούδης , παρά τις ευκολίες της εποχής, τεχνολογικές και άλλες, επιμένει να εργάζεται με βάση την παλιά συνταγή: Δουλειά, σταδιακή βελτίωση, προσεκτικές επιλογές.Αυτή τη φορά καλείται να αποδείξει τις ερμηνευτικές του δυνατότητες και να αναδείξει το ταλέντο του ανάμεσα σε δυο "συμπληγάδες".

Το να τραγουδάς αλλά και να ενσαρκώνεις τη συνάντηση του Χριστιανόπουλου με τον Κουγιουμτζή δεν είναι μόνο τιμή για τον τραγουδιστή, είναι και μια εξαιρετική πρόκληση.Ελπίζω το αποτέλεσμα να δικαιώσει τους δυο μεγάλους δημιουργούς και τον τραγουδιστή".

Κώστας Μπλιάτκας

Δημοσιογράφος

Το cd-ντοκουμέντο στο οποίο αναφέρομαι σήμερα , κυκλοφόρησε από την Fm records το 2004, δυστυχώς όμως, ακολούθησε κι αυτό τη μοίρα , όλων , σχεδόν, των εκδόσεων αυτού του είδους και πέρασε "στα ψιλά".

Πρόκειται για μια έκδοση με τραγούδια του Γιάννη Παπαιωάννου με τίτλο "Εχτές αργά το δειλινό", η οποία βγήκε με την επιμέλεια του "ρακοσυλλέκτη" Κώστα Χατζηδουλή.Περιέχει ανέκδοτες ηχογραφήσεις, μαρτυρίες του Παπαιωάννου καθώς και κάποιες νέες ηχογραφήσεις.

1)Πενιές του μπάρμπα-Γιάννη

Γ.Παπαιωάννου-σόλο μπουζούκι

(Ανέκδοτη ηχογράφηση στο σπίτι του στις Τζιτζιφιές-1967)

2)Μαρτυρία Παπαιωάννου

3)Σβήσε το φως (στίχοι Χ.Βασιλειάδη)

Χορωδία Δήμου Μοσχάτου

(Ηχογράφηση 2003)

4)Τα σφάλματα

Δημήτρης Ευσταθίου

(Ανέκδοτη ηχογράφηση της (τελευταίας) πρόβας για το τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Γιάννη Παπαιωάννου-1983)

5)Μαρτυρία Παπαιωάννου

6)Σε δείλιασε η φτώχεια μου (στίχοι Κ.Μάνεση)

Ρένα Ντάλλια -Γιάννης Σαλασίδης

(Ανέκδοτη ηχογράφηση από το τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Γιάννη Παπαιωάννου-1983)

7)Στο ράφι μείνανε πολλές

Ν.Καλλέργης-χορωδία

(Δίσκος του 1959 στην Αμερική)

8)Μαρτυρία Παπαιωάννου

9)Μας κυνηγούν τον αργιλέ (Ν.Μάθεση-Δ.Μπαρούση)

Γιάννης Παπαιωάννου

(Ανέκδοτη ηχογράφηση στο κέντρο "Πανόραμα" -σχήμα:Τσιτσάνης-Παπαιωάννου-Λαμπράκη- το 1971)

10)Ο Παναής

Αντώνης Παπαιωάννου-χορωδία

(Ηχογράφηση ορχήστρας 1996-Αντ.Παπαιωάννου 2003)

11)Εγώ θα σε γλυτώσω (στίχοι Κ.Μάνεση)

Απόστολος Νικολαίδης

(Ανέκδοτη ηχογράφηση από το τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ στο Γιάννη Παπαιωάννου-1983)

12)Μαρτυρία Παπαιωάννου

13)Βαδίζω και παραμιλώ

Βασίλης Τσιτσάνης-Ελένη Γεράνη

(Ανέκδοτη ηχογράφηση από το κέντρο "Χάραμα" -1981)

14)Γυναίκα του μπελά (στίχοι Χ.Βασιλειάδη)

Τάκης Μπίνης-Μίνα Δερλίκου

15)Μαρτυρία Παπαιωάννου

16)Έζησα στην Αμέρικα

Γ.Παπαιωάννου-Ν.Καλλέργης

(Δίσκος του 1959 στην Αμερική)

17)Είμαστε φίλοι (στίχοι Χ.Βασιλειάδη)

Ρ.Ντάλλια-Γ.Σαλασίδης

18)Το σπίτι έμεινε ορφανό (στίχοι Κ.Μάνεση)

Στέλιος Καζαντζίδης

(Δίσκος του 1953)

19)Μαρτυρία Παπαιωάννου

20)Πέντε Έλληνες στον ’δη (στίχοι Κ.Μάνεση)

Γιάννης Πάριος

(Ηχογράφηση του 2004)

Χορηγός επικοινωνίας του cd ήταν η Ραδιοτηλεόραση.

Ο Κώστας Χατζηδουλής σημειώνει στο ένθετο:

"Η έκδοση αυτή ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, αλλά λίγο μετά την παράτησα μισοτελειωμένη.

Αρχινά ξανά, σιγά σιγά, πριν δυο χρόνια για να εκδοθεί μέσα στο 2003.μ.Χ., ενενήντα χρόνια από τη γέννησή του , στην Κίο της Μικράς Ασίας, στις 16 Ιανουαρίου (1913 μ.Χ) ημέρα Σάββατο.

Τελικά κυκλοφόρησε τώρα...

Στο cd υπάρχουν ανέκδοτες ζωντανές ηχογραφήσεις από τις πρόβες για το τηλεοπτικό αφιέρωμα που έκαμε η ΕΡΤ 1 (το 1983) από τα μαγαζιά ("ΠΑΝΟΡΑΜΑ" με τον ίδιο και "ΧΑΡΑΜΑ" με τον Τσιτσάνη), πεννιές απ'το σπίτι, τρία τραγούδια από δίσκους 78 στροφών, καθώς και τρία -παλιά τραγούδια του που ηχογραφήσαμε τώρα και φυσικά ξανατραγουδήθηκαν...

ΑΡΓΑ και που η κρυστάλλινη και τρυφερή φωνή του μπάρμπα-Γιάννη μας χαρίζει αύρα από την αγιοσύνη του.Και βέβαια κύματα από το ταλέντο αυτού του "παιγνιώδη Αρχάγγελου"...

Κώστας Χατζηδουλής (Γενάρης 2003)

Στις νέες εκτελέσεις των τραγουδιών "Ο Παναής", "Σβήσε το φως" και "Πέντε Έλληνες στον ’δη" παίζουν οι μουσικοί:

Μπουζούκια, τζουρά, γόνατο, μπαγλαμά: Σπύρος Ιωαννίδης

Κιθάρα:Γιώτης Σαμαράς

Μπάσο :Κώστας Κωνσταντίνου

Πιάνο :Παντελής Μπενετάτος

Κρουστά : Σπύρος Παναγιωτόπουλος

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο ΣΥΝ 1 με ηχολήπτη τον Βαγγέλη Καλάρα.

Στην ορχήστρα των ηχογραφήσεων για τα τραγούδια από το Τηλεοπτικό αφιέρωμα της ΕΡΤ το 1983 παίζουν οι:

Μπουζούκια:Στέλιος Μακριδάκης-Γιάννης Μωραίτης

Κιθάρα: Οδυσσέας Μοσχονάς

Μπαγλαμάς:Κ.Τριανταφύλλου

Πιάνο:Ευαγγελία Μαργαρώνη

Στην ορχήστρα του κέντρου "Πανόραμα" παίζουν:

Mπουζούκι:Γιάννης Παπαιωάννου

Κιθάρα:Γιάννης Δέδες

Αρμόνιο:Γιώργος Κουλαξίζης

Μπάσο:Λουκάς Καρμανιώλας

Πιάνο: Ευαγγελία Μαργαρώνη

Ντραμς: Χρήστος Ζιώγας

ενώ στην ορχήστρα από το "Χάραμα" εκτός του Τσιτσάνη, πιάνο παίζει η "πανταχού παρούσα" κ.Βαγγελιώ Μαργαρώνη, αρμόνιο ο Γ.Κουλαξίζης , κιθάρα ο Βενεκάς και κρουστά ο Τ.Καλλέργης.

Οι αφηγήσεις (μαρτυρίες) του Παπαιωάννου πάρθηκαν από το Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Ψώνη το 1972.

Οι φωτογραφίες , οι σημειώσεις και τα σχόλια προέρχονται από το αρχείο του Κώστα Χατζηδουλή.

Και μόνη η παράθεση των αφηγήσεων του Παπαιωάννου και των ανεκδότων ηχογραφήσεων, κάποιες από τις οποίες είναι υπέροχες, καθιστά την έκδοση αυτήν ένα πραγματικό ντοκουμέντο.Το μόνο μειονέκτημά της είναι σε μια -δυο ηχογραφήσεις από το Αφιέρωμα του 1983, ειδικά στα "Σφάλματα" με τον Δ.Ευσταθίου, στις οποίες υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις στροφές.Προφανώς το μαγνητόφωνο που έγιναν οι αντιγραφές είχε πρόβλημα κι αυτό πέρασε έτσι και στο cd.Ακούγεται κάπου σα να χάνει στροφές.

Εξαιρετική και απρόβλεπτη η ηχογράφηση του "Πέντε Έλληνες στον ’δη" από το Γιάννη Πάριο.Είναι από τις συμμετοχές που , πολύ κακώς, δε συνηθίζει ο Πάριος.Κατά τη γνώμη μου , θα έπρεπε να έχει ηχογραφήσει κι άλλα τέτοια τραγούδια...

Μια ιστορική φωνή θα "ακούσουμε" σήμερα...Τη Σωτηρία Μπέλλου... Μια φωνή , όμοια της οποίας, δεν έχει ξανακουστεί και δε νομίζω να ξανακουστεί...Και δεν αναφέρομαι τόσο στις τεχνικές της δυνατότητες, αναπνοές, γυρίσματα κλπ ,όσο στο ανεπανάληπτο "σκληρό" ηχόχρωμά της...

Η Μπέλλου, από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και ενώ τα τελευταία χρόνια η Columbia την είχε τοποθετήσει στα "αζήτητα" , ξεκίνησε μια νέα καριέρα , στη νεοσύστατη Lyra του Αλέκου Πατσιφά.Από τότε , μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 ηχογράφησε 12 δίσκους με επανεκτελέσεις παλιών ρεμπέτικων και λαικών τραγουδιών.Παράλληλα όμως τραγούδησε εξαιρετικά και έκανε μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες με τους συνθέτες του λεγόμενου έντεχνου χώρου , όπως ο Ανδριόπουλος, ο Μούτσης, ο Κουνάδης, ο Σαββόπουλος, ο Δημητρίου, ο Λάγιος, ο Κόκοτος, ο Κ.Καλδάρας, ο Μαρκόπουλος και ο Γ.Κατσαρός.Επίσης ηχογράφησε έναν πολύ όμορφο λαικό δίσκο με το Στέλιο Βαμβακάρη.

Το 1990 ηχογράφησε τον τελευταίο δίσκο με ρεμπέτικα τραγούδια με τίτλο "Η ρεμπέτισσά μας" Νο 12 Περιέχει 7 επανεκτελέσεις παλιών λαικών τραγουδιών καθώς και 5 τραγούδια , σε πρώτη εκτέλεση, τα οποία μέχρι τότε παρέμεναν ανέκδοτα. 5 τραγούδια του Μαρίνου Γαβριήλ ή Μαρινάκη και της Σωτηρίας Μπέλλου.

Η "Ρεμπέτισσά μας" ερμηνεύει τα τραγούδια:

1)Λεμονίτσα-Λεμονιά

(Μ.Γαβριήλ-Σ.Μπέλλου)

2)Απόψε στο δικό σου μαχαλά

(Σπύρου Περιστέρη)

3)Γιατί δακρύζεις

(Γιάννη Παπαιωάννου)

4)Μια μικρή γαλανομάτα

(Μ.Γαβριήλ-Σ.Μπέλλου)

5)Κοίτα ξηγήσου πιο καλά

(Μ.Γαβριήλ-Σ.Μπέλλου)

6)Μες στα βαριά μεσάνυχτα

(Τ.Λαβίδα-Κ.Μάνεση)

7)Πειραιάς και Αθήνα

(Χρήστου Κολοκοτρώνη)

8)Δεν θέλω να ξανάρθεις πια

(Απόστολου Χατζηχρήστου)

9)Απόψε θα πεθάνει ο Χάρος

(Μπ.Μπακάλη-Κ.Βίρβου)

10)Πρόσεξε-πρόσεξε

(Τριαντάφυλλου Ντόβα-Χαρ.Βασιλειάδη)

11)Ο Αγαθοκλής

(Μ.Γαβριήλ-Σ.Μπέλλου)

12)Θα σας πω μια ιστορία- Συμμετέχει ο Νίκος Δημητράτος

(Μ.Γαβριήλ-Σ.Μπέλλου)

Η ενορχήστρωση είναι του Κώστα Παπαδόπουλου

Μπουζούκι:Κώστας Παπαδόπουλος

Ακορντεόν:Λάζαρος Κουλαξίζης

Κιθάρα:Στέλιος Καρύδας

Κιθάρα-μπαγλαμά:Σπύρος Γκούμας

Κιθάρα:Κώστας Πίτσιος

Μπάσο:Ανδρέας Φλωράκης

Μπάσο:Γιώργος Κώστογλου

Κρουστά:'Αγγελος Σφακιανάκης

Φωνητικά:Νίκος Δημητράτος - Χρήστος Γουργιώτης-Νανά Παναγιώτου

Το εξώφυλλο κοσμεί ένα χαρακτικό του Α.Τάσσου, όπως όλους σχεδόν τους δίσκους με τα ρεμπέτικα της Μπέλλου, αλλά και πολλούς άλλους δίσκους της εταιρείας Lyra.

Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Sigma από τους Βασίλη Γεωργόπουλο και Τάκη Φιλιππίδη.

Ένας πολύ καθαρός λαικός δίσκος, στολισμένος από τις "ιδιαίτερες" ερμηνείες της Σωτηρίας Μπέλλου.Τα περισσότερα από τα τραγούδια δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστά στην εποχή τους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα 5 καινούργια τραγούδια του Μαρίνου Γαβριήλ ή Μαρινάκη και της Σωτηρίας Μπέλλου.

Στο ένθετο του cd που κυκλοφόρησε το 1996 , σε επιμέλεια του Γιώργου Τσάμπρα , υπάρχει ένα σημείωμα για τον Μαρίνο Γαβριήλ, όπως επίσης κι ένα σημείωμα του Κώστα Παπαδόπουλου.

Μαρίνος Γαβριήλ ή Μαρινάκης

"Γεννήθηκε στον Πειραιά , κοντά στα Βούρλα, το 1919.Πριν συμπληρώσει τα 10 του χρόνια βγαίνει στη βιοπάλη.Στα 15 του δουλεύει σ'ένα χασάπικο στην Καστέλα.Το αφεντικό του παίζει μπουζούκι.Όταν διακρίνει ότι ο μικρός Μαρινάκης έχει μια κλίση προς αυτό, του χαρίζει ένα από τα δικά του όργανα.Γύρω στο 1936 πρωτοεμφανίζεται στη ρεμπέτικη πιάτσα σαν μουσικός και παράλληλα αρχίζει να γράφει και τα δικά του τραγούδια.Το 1938 γράφει το πρώτο του τραγούδι, που έιναι ίσως και το πιο γνωστό του. "Πάντα περιπλανώμενος εδώ κι εκεί γυρίζω...".Τραγούδι που σχεδόν περιγράφει και τη ζωή του.

Δημιουργός της σχολής του Μάρκου Βαμβακάρη γράφει τραγούδια που έχουν παράπονο αλλά και υπερηφάνεια.Δεν ασχολείται πολύ με τη δισκογραφία και ζει στο δικό του περιθώριο μ'όλες τις δυσκολίες που μπορεί να έχει αυτό.Συνεργάζεται στα πάλκα με κάποιους από τους κλασικούς του ρεμπέτικου, αλλά και δε διστάζει όταν χρειάζεται , να βγάλει "πιατάκι" στις συνοικίες προκειμένου να εξασφαλίσει τον επιούσιο.

Στα χρόνια της αναβίωσης του ρεμπέτικου, γύρω στα 1970, η Σωτηρία Μπέλλου είναι η μόνη που ηχογραφεί κάποια τραγούδια του στους προσωπικούς της δίσκους."Είμαι ένα παλιόπαιδο", "Τα καλά παιδιά", τον "Περιπλανώμενο" το 1969 και το "Μαζί σου πού΄'χω μπλέξει" το 1971.

Ο ίδιος συμμετέχει σαν τραγουδιστής το 1975 στο δίσκο του Γιώργου Κριμιζάκη "Η αγωγή του πολίτου" ενώ παράλληλα ηχογραφεί σε μια μικρή εταιρεία "Τα κειμήλια του Μαρινάκη". Φεύγει για πάντα στις 19 Νοέμβρη του 1977...Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια ωσότου η Σωτηρία Μπέλλου πάλι, ηχογραφεί κάποια από τα ανέκδοτά του τραγούδια , σ'αυτό το δίσκο".

Ο Κώστας Παπαδόπουλος σημειώνει τα εξής:

"Με φώναξε ο Κυριάκος Μαραβέλιας στη Lyra κι εκεί με την παρουσία της Μπέλλου μου έβαλε μια κασέτα.Ήταν τα τραγούδια που είχε γράψει ο Μαρίνος.Ο ίδιος ακουγόταν να παίζει μπουζούκι, ίσως να τραγουδούσε κιόλας ο ίδιος.Πρόχειρη ηχογράφηση.Δεν ήταν ξεκαθαρισμένα τα τραγούδια.Αλλού έλειπαν ακόρντα, αλλού εισαγωγές.Ήτανε όμως ωραία τραγούδια.Τα έφτιαξα και τα βγάλαμε.Ο Μαρινάκης είχε πεθάνει βέβαια τότε.Δεν τον γνώρισα ποτέ.Αν και απ'ότι μου είπανε , έμενε πολύ κοντα σε μένα.Είχε ένα ταβερνάκι στην Καλλιθέα , κοντά στον ΟΤΕ.Είχε φλέβα να γράφει τραγούδια, δεν έγραψε πολλά όμως.Ποιος ξέρει γιατί; Πάντα υπάρχουν δυσκολίες σε τέτοιες περιπτώσεις.Τη θέση την έχουνε πιάσει οι μεγάλοι κι είναι πολλοί οι μικροί που μένουν έξω από το παιχνίδι.Κι ακόμα έτσι είναι..."

Κώστας Παπαδόπουλος

21 Οκτώβρη 1995

Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε και τους στίχους από το τελευταίο τραγούδι του δίσκου.

"Θα σας πω μια ιστορία"

(Μαρίνου Γαβριήλ-Σωτηρίας Μπέλλου)

"Θα σας πω την ιστορία

πως στο λαικό τραγούδι

η μεγάλη μας κυρία

ειν' η Μπέλλου η Σωτηρία

Θα ανοίξω ένα μπουκέτο

από διάφορα λουλούδια

από όμορφους μπαξέδες

κι από λαικά τραγούδια

Είν'οι διάφοροι πατέρες

μες στο λαικό τραγούδι

που ο καθένας έχει βάλει

το δικό του το λουλούδι

Μάρκος Βαμβακάρης πρώτος

για τη Φραγκοσυριανή μιλούνε

και ο Δημήτρης Μπαγιαντέρας

π'όλα γύρω του γελούνε

Γιάννης Παπαιωάννου

ήταν πάντα σουρωμένος

κι ο Βασίλης ο Τσιτσάνης

στην καρδιά συννεφιασμένος

Κι ένας δάσκαλος μεγάλος

της διπλοπενιάς ιππότης

στα ηλιοβασιλέματά του

ο Μανώλης μας ο Χιώτης

Και ο Γαβρίλος ο Μαρίνος

τραγουδώντας τον καημό του

στο ωραίο του τραγούδι

τον Περιπλανώμενό του"

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0