Jump to content


Photo

Ξεχασμένα Διαμάντια


1203 replies to this topic

#81 HARDET

HARDET

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,491 posts
 • Gender:Female

Posted 09 September 2005 - 01:39 PM

Ένας ακόμη εξαιρετικός δίσκος της ελληνικής δισκογραφίας είναι ο δίσκος "ΚΑΤΑΧΝΙΑ" σε μουσική του Χρήστου Λεοντή πάω σε ποίηση του Κώστα Βίρβου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1964 από την εταιρία MINOS και τραγουδούν ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Μαρινέλλα και χορωδία. Στις αφηγήσεις ο ηθοποιός Δημήτρης Μυράτ.

Ο δίσκος έχει σαν θέμα του την Ελλάδα του πολέμου του 1940, της κατοχής και του εμφυλίου μετέπειτα. Στην πράξη αποτελεί μελοποιημένη ποίηση του Βίρβου από το Λεοντή, καθώς έγινε πολλά χρόνια αργότερα ενώ τα ποιήματα γράφτηκαν την ίδια εποχή την οποία περιγράφουν. Κυρίως μέσα στα κρατητήρια της ασφάλειας, όπου ο Βίρβος φυλακίστηκε και βασανίστηκε και στο "βουνό". Αν συντονιστείτε στα ραδιόφωνα στις εθνικές επετείους θα ακούσετε τραγούδια από το δίσκο, όχι τόσο στην κατ' ουσία σχετική επέτειο, αυτή του "ΟΧΙ", αλλά πιο πολύ στις 17 του Νοέμβρη στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο δίσκος είναι ένα διαμάντι για πολλούς λόγους. Ο Καζαντζίδης είναι εξαιρετικός ερμηνευτικά. Μας δίνει δε, την εικόνα μιας πολύπαθης Ελλάδας, λίγο μακρινής για εμάς, από "πρώτο χέρι", ίσως όπως τη μάθαμε από τους παππούδες μας, λίγο πολύ όπως και τα τραγούδια του Θεοδωράκη από τη φυλακή και την εξορία.

Το τραγούδι που πάντα ακούω πρώτο στο δίσκο αυτό και το έχω εντάξει σε προσωπικές συλλογές που ακούω στις επετείους είναι το "Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια" με έναν συγκλονιστικό Καζαντζίδη.

Τα τραγούδια
1. Εισαγωγή
2. Καταχνιά
3. Τα Ελληνόπουλα μοιάζουν
4. Πείνα
5. Πόδια που σέρνοντα
6. Τι κι αν με ρίξεις στο κελί
7. Και πυκνώνουν τα μηνύματα
8. Ο Νεοζηλανδός
9. Είχα κι εγώ
10. Γιατί να γίνω μάνα
11. Όπου σταυροδρόμι
12. Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια
13. Και υφαίνουν το σάββανο
14. Αδελφέ Ισραηλίτη
15. Και φορτώνουν τα τρένα
16. Ομηρία
17. Και η καταχνιά περνάει
18. Ένας ξύλινος σταυρός
19.Ήταν σα να άνοιξε
20. Το τραγούδι της Ειρήνης

Ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει και σε cd.

#82 kostasp

kostasp

  ΜΟΥΣΙΚΟmaniac

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,677 posts
 • Gender:Male

Posted 10 September 2005 - 11:00 AM

HARDET , πράγματι , ο δίσκος είναι εξαιρετικός και πολύ μπροστα από την εποχή που βγήκε (1964). Επιτρέψτε μου να προσθέσω στα αγαπημένα και τα "ΕΝΑΣ ΞΥΛΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ", "ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΜΑΝΑ" & "ΑΔΕΡΦΕ ΙΣΡΑΗΛΙΤΗ"....


Το 1986 κυκλοφόρησε ένας δίσκος -έκπληξη για πολλούς. Κι αν το σκεφτεί κανεις ΄"λογικά" είναι! Μια διάσημη mezzo-soprano αποφασίζει να τραγουδήσει... Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη & Ξαρχάκο... Είναι η Αγνή Μπάλτσα. Τίτλος "SONGS MY COUNTRY TAUGHT ME",σε ενορχήστρωση Στ.Ξαρχάκου.
ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ ΣΤ'ΑΥΤΙ
ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΠΕΘΑΝΕ
ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ
ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΦΕΥΓΕΙ ΣΤΙΣ ΟΚΤΩ
ΣΕ ΠΟΤΙΣΑ ΡΟΔΟΣΤΑΜΟ
ΣΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ
ΒΑΡΚΑΡΟΛΑ
ΤΑ ΤΡΕΝΑ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝ
ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ

Τα τραγούδια, βέβαια, δεν χρειάζονται συστάσεις! Εκείνο το διαφορετικό είναι ο τρόπος προσέγγισης των τραγουδιών και από ερμηνευτικής και από ενορχηστρωτικής πλευράς!
Η Μπάλτσα δεν προσπάθησε να γίνει λαϊκή τραγουδίστρια -θα ήταν γελοίο-αλλά με τις κλασικές καταβολές της, έδωσε μια νέα διάσταση στα χιλιοακουσμένα ,από λαϊκούς τραγουδιστές, τραγούδια. Κατά τη γνώμη μου, εξαιρετική! Βέβαια υπήρξαν ,τότε, κάποιες επικρίσεις από τον Χατζιδάκι για το "Γαρύφαλλο.." αλλά νομίζω ότι ο χρόνος είναι ο τελικός κριτής!
Συγκλονιστική θεωρώ την ερμηνεία της στη "Βαρκαρόλα" των Ξαρχάκου-Γκούφα, που πρωτοακούσαμε από χορωδία στην ταινία "ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ" του Ντ.Δημόπουλου(τι ταινία κι αυτή!). Αλλά υπέροχη τη θεωρώ και στα "Μέρα Μαγιού", ¨"Στου ¨Οθωνα τα χρόνια" και στην "Αρχόντισσα". Οι ενορχηστρώσεις του Ξαρχάκου...απλά ΥΠΕΡΟΧΕΣ! :)
meter

#83 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 12 September 2005 - 07:30 AM

Σε έναν εξαιρετικό δίσκο του ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ θα αναφερθώ σήμερα.Πρόκειται για τον δίσκο "Ω!ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ" που κυκλοφόρησε το 1974.Τραγουδούν η ΧΑΡΙΣ ΑΛΕΞΙΟΥ, ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Ω! ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ (στίχοι Κ.ΜΟΥΡΣΕΛΑ)-Γ.ΚΑΛΑΤΖΗΣ-ΧΟΡΩΔΙΑ
2)ΧΑΣΑΠΙΚΟ (Α.ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)-Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ
3)Η ΜΥΓΔΑΛΙΑ (Ν.ΓΕΩΡΓΙΟΥ)-Γ.ΚΑΛΑΤΖΗΣ
4)ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΛΕΙΣΤΟ (Α.ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ
5)ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΖΩΓΡΑΦΙΣΩ (Β.ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ)-Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ
6)ΕΠΙΑΣΕ ΝΑ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ
7)ΣΙΝΑΙΝΑ (Ν.ΓΕΩΡΓΙΟΥ)-Γ.ΚΑΛΑΤΖΗΣ-ΧΟΡΩΔΙΑ
8)ΠΕΝΤΟΛΙΡΑ (Β.ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ)-Γ.ΚΑΛΑΤΖΗΣ
9)ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΑΝΕΣ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ
10)ΕΓΕΙΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ
11)ΤΩΡΑ ΕΧΕ ΓΕΙΑ (Β.ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ
12)ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ (Β.ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ)-Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ-ΧΟΡΩΔΙΑ
13)ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ (ΟΡΓΑΝΙΚΟ)

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Β.ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
Το ομώνυμο τραγούδι είναι από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Κ.Μουρσελά.Αν δεν απατώμαι το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου (δεν είμαι σίγουρος).Το 45άρι με το τραγούδι Ω ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ (σε διαφορετική εκτέλεση απ'αυτή του μεγάλου δίσκου)από την άλλη πλευρά περιέχει το τραγούδι ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ με τον Γ.Καλατζή χωρίς να αναγράφεται κάτι σχετικό με το θεατρικό έργο.
Ο δίσκος περιέχει πολύ ωραία τραγούδια , αλλά μερικά πραγματικά ξεχωρίζουν.Το ΧΑΣΑΠΙΚΟ που ερμηνεύει η Αλεξίου το θεωρώ απ'τα καλύτερα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει στην καριέρα της.Μου θυμίζει πολύ ΤΟ ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ του ίδιου συνθέτη.Ξεχωρίζουν επίσης τα ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΖΩΓΡΑΦΙΣΩ, ΕΠΙΑΣΕ ΝΑ ΣΟΥΡΟΥΠΩΝΕΙ , ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΑΝΕΣ.Το ορχηστρικό με το οποίο τελειώνει ο δίσκος βασίζεται στη μελωδία του τραγουδιού ΧΑΣΑΠΙΚΟ.
Ο δίσκος ήταν κατηργημένος για αρκετά χρόνια.Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε σε cd.Από τότε κάποια κομμάτια βινυλίου διέρρευσαν στα καταστήματα μεταχειρισμένων δίσκων.
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#84 kostasp

kostasp

  ΜΟΥΣΙΚΟmaniac

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,677 posts
 • Gender:Male

Posted 12 September 2005 - 10:32 AM

Πραγματικά , ωραίος δίσκος! Ο Β.Δημητρίου είναι ένας ιδιαίτερος συνθέτης με πολύ αξιόλογο έργο με έμφαση σε μουσικές για το θέατρο & την τηλεόραση! (Θα βρω στο αρχείο μου ένα σπάνιο δίσκο του-δεν τον αναφέρει ούτε ο Δραγουμάνος-και θα τον παρουσιάσω με την πρώτη ευκαιρία)

Θυμάμαι έντονα το "ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΖΩΓΡΑΦΙΣΩ" που άκουγα στο ραδιόφωνο και μου είχε κάνει εντύπωση, όταν ήμουν μικρός! Έψαχνα το τραγούδι στους προσωπικούς δίσκους της Χαρούλας...αλλά...Ο δίσκος ήταν καταργημένος κι έψαχνα...μέχρι που βρέθηκε τελικά! :)
meter

#85 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 12 September 2005 - 11:11 AM

(Θα βρω στο αρχείο μου ένα σπάνιο δίσκο του-δεν τον αναφέρει ούτε ο Δραγουμάνος-και θα τον παρουσιάσω με την πρώτη ευκαιρία)

:) :blink:
Θά'πρεπε ήδη να το΄χεις κάνει... :D :)
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#86 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 13 September 2005 - 06:52 AM

Ένας εξαιρετικός δίσκος του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ με τον τίτλο ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ κυκλοφόρησε το 1969 .Στο δίσκο (που στη συνέχεια κυκλοφόρησε και σε cd) τραγουδούν ο Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, η Β.ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ , ο Σ.ΚΟΚΟΤΑΣ και ο ΧΡ.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ.
Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)MIA KYΡΙΑΚΗ (στίχοι Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)-Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
2)ΞΕΧΑΣΕΣ (Κ.ΚΩΤΟΥΛΑΣ)-Β.ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
3)ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)-Χ.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
4)ΜΠΡΟΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΣΟΥ (Γ.ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ)-Β.ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
5)Η ΠΛΗΡΩΜΗ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-Χ.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
6)ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Η ΚΑΡΔΙΑ (Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)-Β.ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
7)ΠΕΣ ΠΩΣ Μ'ΑΝΤΑΜΩΣΕΣ (Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)-Σ.ΚΟΚΟΤΑΣ
8)ΤΙ ΣΟΥ'ΦΤΑΙΞΑΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ (Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)-Β.ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ
9)ΠΟΥ ΣΕ ΕΙΔΑ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΩ (Κ.ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)-Σ.ΚΟΚΟΤΑΣ
10)ΓΕΙΤΟΝΑΚΙ ΜΟΥ (Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)-Σ.ΚΟΚΟΤΑΣ
11)ΑΣ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΚΙ ΑΣ ΒΡΕΧΟΣΟΥΝ (Κ.ΚΩΤΟΥΛΑΣ)-Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ
12)Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ (Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)-Γ.ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ

Όσο κι αν ψάξουμε σε κάποιους δίσκους σαν κι αυτόν , δύσκολα θα βρούμε ένα τραγούδι κακό ή έστω μέτριο.Όλα είναι από καλά έως πολύ καλά.Όπως φαίνεται κι από τους τίτλους , πολλά από τα τραγούδια του δίσκου παρέμειναν σχεδόν άγνωστα.Υπάρχουν όμως και κάποια που έχουν μείνει κλασσικά και έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες του ιστορίας του ελληνικού πενταγράμμου :razz:
Τραγούδια όπως τα ΠΕΣ ΠΩΣ Μ'ΑΝΤΑΜΩΣΕΣ, ΤΙ ΣΟΥ'ΦΤΑΙΞΑΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ και φυσικά τα μεγαλειώδη ζειμπέκικα τα οποία ερμηνεύει με μοναδικό τρόπο ο μεγάλος Μπιθικώτσης, ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ και Ο ΜΠΑΓΛΑΜΑΣ (’κου πως κλαίει ο μπαγλαμάς).
Ο Γιάννης Σπανός αποδεικνύει περίτρανα και μ'αυτό το δίσκο πόσο σπουδαίος λαικός συνθέτης είναι, δίνοντας μια σειρά από λαικά τραγούδια τελείως διαφορετικά από τις μπαλάντες και τα τραγούδια του Νέου Κύματος με τα οποία ξεκίνησε.
Για τους ερμηνευτές δε νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις .Εκτός από τον Μπιθικώτση , εξαιρετικοί είναι και η Μοσχολιού με τον Κόκοτα όπως και ο νέος τότε και πολύ καλός τραγουδιστής Χρ.Εμμανουήλ , του οποίου η καριέρα δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη με το ξεκίνημά του.
Στο δίσκο συμμετέχει μια πλειάδα εξαιρετικών στιχουργών .Τα περισσότερα τραγούδια είναι ερωτικά.Τι διαφορά όμως....Ακούστε το οποιοδήποτε σημερινό ερωτικό τραγούδι και προσπαθήστε να κάνετε μια σύγκριση, με το καθαρά επηρρεασμένο από τη δημοτική παράδοση δίστιχο του Λ.Παπαδόπουλου με το οποίο κλείνει ο δίσκος:

"Πως να ταιριάξω μ'άλληνε
ψεύτικε κόσμε γυάλινε..."

Δε νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερα σχόλια... :confused:
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#87 kostasp

kostasp

  ΜΟΥΣΙΚΟmaniac

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,677 posts
 • Gender:Male

Posted 13 September 2005 - 08:17 PM

1965. Στη δισκογραφία κυριαρχούσαν τα 45άρια. Μεγάλους δίσκους έκαναν μόνο οι μεγάλες φίρμες! Αυτή την εποχή ο Μ.Πλέσσας τολμά να προτείνει ένα μεγάλο δίσκο στον Αλ.Πατσιφά της LYRA. Η μια όψη να έχει τα μοντέρνα του τραγούδια (της εποχής) και η άλλη όψη να περιέχει (πολύ πριν ξεκινήσει η μόδα των επανεκτελέσεων λαΙκών τραγουδιών από τραγουδιστές του ελαφρού) 6 αυθεντικά λαϊκά τραγούδια! Η φωνή που θα υπηρετούσε το τόλμημα αυτό ήταν η ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ. Αυτή η τεράστια φωνή! Η φωνή που ο Καζαντζίδης θα πει ότι αν δεν είχε δίπλα του τη Μαρινέλλα , σίγουρα θα είχε αυτή και η Μούσχουρη είχε δηλώσει ότι αν είχε τη φωνή της Βάνου θα έκανε διπλάσια καριέρα στο εξωτερικό από αυτή που έκανε!

ΤΙΤΛΟΣ : "ΕΞΗ ΤΡΑΓ. ΤΟΥ Μ.ΠΛΕΣΣΑ & ΕΞΗ ΛΑΪΚΑ"

ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ (στιχ. Μ.Πλέσσας)
ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ (στιχ.Κ.Κινδύνη)
ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ (στιχ. Μ.Πλυτά)
ΠΕΣ ΜΟΥ (στιχ.Θ.Σοφού)
ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ (στιχ.Κ.Κινδύνη)
ΤΙ ΚΡΙΜΑ (στιχ.Κ.Κινδύνη)
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (Β.Τσιτσάνη-Α.Γκούβερη)
ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ (Σπ.Περιστέρη-Μ.Μάτσα)
ΨΙΛΗ ΒΡΟΧΟΥΛΑ ΕΠΙΑΣΕ (Γ.Μητσάκη)
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΡΑΔΥ ΜΟΥ (Στ.Καζαντζίδη-Ε.Παπαγιαννοπούλου)
ΑΓΑΠΗ ΠΟΥ ΄ΓΙΝΕΣ (Μ.Χατζιδάκι-Μ.Κακογιάννη)
ΝΥΧΤΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΦΕΓΓΑΡΙ (Απ.Καλδάρα)

Η αρχή για μένα ήταν ένα 45άρι που είχα βρει κι έψαχνα , έψαχνα μια κι ο δίσκος ήταν καταργημένος χρόνια... Τελικά ένας φίλος που του είχα δώσει λίστα , μου τηλεφώνησε πριν χρόνια ότι τον βρήκε στα...Χανιά! Χαράς ευαγγέλια εγώ! Το 1995 η LYRA τον κυκλοφόρησε σε cd και επιτέλους τον άκουγα πεντακάθαρο!
Τα σχόλια για τη φωνή της Τζένης Βάνου είναι περιττά! :D
meter

#88 kostasp

kostasp

  ΜΟΥΣΙΚΟmaniac

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,677 posts
 • Gender:Male

Posted 13 September 2005 - 08:20 PM

[.........
meter

#89 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 13 September 2005 - 08:41 PM

Κώστα πραγματικά πολύ ωραίος δίσκος.Και ειδικότερα η β'πλευρά με τα ρεμπέτικα , το κάτι άλλο... :D
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#90 Michael

Michael

  Member

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,287 posts

Posted 13 September 2005 - 09:40 PM

Ένας εξαιρετικός δίσκος του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ με τον τίτλο ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ κυκλοφόρησε το 1969 .

Όντως εξαιρετικός δίσκος! :D

Η "παρουσίαση" εκ μέρους του Θανάση μού θύμισε έναν άλλο κύκλο τραγουδιών που κατά τη γνώμη μου είναι κάτι σαν "δίδυμος αδελφός" του δίσκου "Μια Κυριακή": Ίδια εποχή (1970 σε αυτή την περίπτωση), ίδιος συνθέτης (Σπανός), εν μέρει οι ίδιοι ερμηνευτές (Κόκοτας και Μοσχολιού [ο τρίτος είναι ο Μανώλης Μητσιάς σε δύο τραγούδια]), ίδιο (ή πολύ συγγενικό) ύφος τραγουδιών, κ.λπ.

Ο δίσκος λέγεται "Το Σαββατόβραδο". Στιχουργός όλων των τραγουδιών είναι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Τα τραγούδια είναι:
1. Ο τρελός (Κόκοτας)
2. Τα ματάκια σου (Κόκοτας)
3. Τα χέρια (Μοσχολιού)
4. Μη καλέ μου, μη (Κόκοτας)
5. Καλογεράκι (Κόκοτας)
6. Ξύνπνησε η πόλη (Μοσχολιού)
7. Το φεγγάρι (Μητσιάς)
8. Το Μαρικάκι (Μητσιάς)
9. Το γράμμα (Μοσχολιού)
10. Οι άγγελοι (Κόκοτας)
11. Πειραιωτάκι (Μοσχολιού)

Νομίζω ότι και για αυτό τον δίσκο ισύχει αυτό που έγραψε ο Θανάσης για το "Μια Κυριακή":

Όπως φαίνεται κι από τους τίτλους , πολλά από τα τραγούδια του δίσκου παρέμειναν σχεδόν άγνωστα.Υπάρχουν όμως και κάποια  που έχουν μείνει κλασσικά και έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες του ιστορίας του ελληνικού πενταγράμμου :razz:


Το αγαπημένο μου τραγούδι από το "Σαββατόβραδο" δυστυχώς ανήκει στην πρώτη κατηγορία. B) Είναι "Το γράμμα" με τη Μοσχολιού. Το θεωρώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια του Σπανού και ένα από τα κορυφαία ελληνικά τραγούδια γενικά!! Αριστούργημα!

Τέλος, ας αναφέρω και δυο λεπτομέρειες από το εξώφυλλο του δίσκου:

- Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Σπανός
Μπουζούκι παίζουν ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Καρνέζης

- Και το "εισαγωγικό σημείωμα" στο εξώφυλλο έλεγε:

"Η αβασίλευτη μαγεία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού είναι πάντα η δροσερότερη πηγή εμπνεύσεως. Έτσι απ’ αυτό το λαϊκό τραγούδι ξεκίνησε και η νέα δημιουργία του Γιάννη Σπανού και του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Το νέο μας άλμπουμ «Το Σαββατόβραδο», πλημμυρισμένο στις λάμψεις των ήχων της αγάπης και της χαράς και στις ανταύγειες του πόνου και της λύπης της σύγχρονης ζωής, προχωρεί σωστά το νεοελληνικό τραγούδι.
Η ευθύνη της ερμηνείας ανήκει στην βαθύφωνη νοσταλγικότητα της Βίκης Μοσχολιού, στη γοητευτική μελωδικότητα του Σταμάτη Κόκοτα και στην αδρή, άμεση, καινούρια φωνή του Μανώλη Μητσιά."

Η "καινούργια φωνή" του Μανώλη Μητσιά. ;) Ας μην ξεχνάμε ότι το 1970 δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα ούτε ο πρώτος προσωπικός του δίσκος.

#91 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 14 September 2005 - 06:54 AM

Μichael πραγματικά εξαιρετικός δίσκος.Προσωπικά λατρεύω ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ με τον Μητσιά.Υπέροχο τραγούδι.
Μια που σήμερα είναι η μέρα που πριν από 4 χρόνια έφυγε από κοντά μας ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ , διάλεξα μια συλλογή τραγουδιών , η οποία με τη μορφή που κυκλοφόρησε θυμίζει ενιαίο έργο.Πρόκειται για ένα δίσκο ο οποίος κυκλοφόρησε το 1977 και έχει τίτλο Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.Πρόκειται για ηχογραφήσεις δημοτικών τραγουδιών που έκανε ο Καζαντζίδης το 1960 και το 1962 σε δίσκους 45 στροφών και κυκλοφόρησαν το 1977 σαν ολοκληρωμένο έργο.Στο δίσκο εμπεριέχονται τα τραγούδια (σημειώνω τους συνθέτες όπως αναγράφονται στο εξώφυλλο χωρίς να μπω σε ανάλυση γιατί το θέμα σηκώνει μεγάλη συζήτηση):

1)ΜΟΥ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΕ Τ'ΑΗΔΟΝΙ (διασκ.Χ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ-Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ)1960
2)ΚΟΒΩ ΜΙΑ ΚΛΑΡΑ (διασκ.Χ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ-Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ) 1960
3)ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ (Γ.ΚΟΡΟΥ-Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ) 1962
4)ΝΑΣΑΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ (Χ.ΛΕΙΒΑΔΗ) 1962
5)ΕΛΑ ΒΡΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ (Χ.ΛΕΙΒΑΔΗ) 1962
6)ΑΓΓΙΝΑΡΑ (διασκ.Χ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ-Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ) 1960
7)Μ'ΕΚΑΨΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ (Γ.ΚΟΡΟΥ-Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ) 1962
8)ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ (διασκ.Χ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ-Σ.ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗ) 1960

Τον δίσκο συμπληρώνουν τρία ποτ-πουρί με την ΓΙΩΤΑ ΛΥΔΙΑ και την ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ σε διασκευή ΑΚΗ ΣΜΥΡΝΑΙΟΥ με την ορχήστρα του συνθέτη:

1)ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ:
ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΕ ΠΑΝΤΡΕΥΟΥΝΕ
ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ
ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΣ ΓΙΑΤΙ

2)ΣΥΡΤΑ:
Μ'ΟΡΚΙΖΕΣΑΙ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ
ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠ'ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ
Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΟΥ ΜΕ ΣΚΛΑΒΩΣΕ

3)ΤΣΑΜΙΚΑ:
ΓΡΙΒΑ Μ'ΣΕ ΘΕΛΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ
ΠΟΥΛΑΚΙ ΞΕΝΟ

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd και μάλιστα σε ειδική τιμή , ενώ το 1991 τα τραγούδια του Καζαντζίδη κυκλοφόρησαν και σε μία συλλογή με τίτλο ΕΞ ΑΝΑΤΟΛΩΝ ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ που περιείχε τα δημοτικά μαζί με τα 8 τούρκικα τραγούδια που ηχογράφησε ο Καζαντζίδης στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Δεν έχω να γράψω τίποτα για το πως τραγουδά ο Καζαντζίδης τα δημοτικά.Είναι άλλωστε περιττό.Απλά προτείνω ανεπιφύλακτα το συγκεκριμένο δίσκο (ή cd) πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να λείπει από καμιά ελληνική δισκοθήκη. :D
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#92 kostasp

kostasp

  ΜΟΥΣΙΚΟmaniac

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,677 posts
 • Gender:Male

Posted 14 September 2005 - 07:52 AM

Ότι είναι υπέροχες οι ερμηνείες του Στέλιου είναι περιττό να το λέμε, Θανάση!
Να εκφράσω όμως μια αμφιβολία μου...Εξηγούμαι. Ενώ στα "ΕΛΑ ΒΡΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ" και "Μ' ΕΚΑΨΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ" δεύτερη φωνή κάνει η Μαρινέλλα, διατηρώ επιφυλάξεις στις ηχογραφήσεις με τη Γ.Λύδια. Έχω την εντύπωση ότι η Λύδια κάνει και τις δεύτερες.
meter

#93 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 14 September 2005 - 08:03 AM

Ότι είναι υπέροχες οι ερμηνείες του Στέλιου είναι περιττό να το λέμε, Θανάση!
Να εκφράσω όμως μια αμφιβολία μου...Εξηγούμαι. Ενώ στα "ΕΛΑ ΒΡΕ ΧΑΡΑΛΑΜΠΗ" και "Μ' ΕΚΑΨΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΣΣΑ" δεύτερη φωνή κάνει η Μαρινέλλα, διατηρώ επιφυλάξεις στις ηχογραφήσεις με τη Γ.Λύδια. Έχω την εντύπωση ότι η Λύδια κάνει και τις δεύτερες.

Πιθανόν , αλλά δεν είναι κάπως δύσκολο τεχνικά για κείνη την εποχή να κάνει ο ίδιος τραγουδιστής τις α' & β'φωνές;
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#94 kostasp

kostasp

  ΜΟΥΣΙΚΟmaniac

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,677 posts
 • Gender:Male

Posted 14 September 2005 - 08:16 AM

Θα σου αναφέρω ηχογραφήσεις εκείνης περίπου της εποχής που μου έρχονται τυχαία στο μυαλό "Τα παληκάρια", "Κι αν είμαι τραπουλόχαρτο", "Σβύσε φεγγάρι", "Έχω καεί" όπου η Μαρινέλλα κάνει η ίδια τις δεύτερες στον εαυτό της. Αν ακούσει κανείς το "Ας το διαλύσουμε λοιπόν " , ή το "¨Ηρθα πάλι κοντά σου" ή το "Μαύρος χωρισμός" όπου Μαρινέλλα & Λύδια τραγουδούν μαζί, οι φωνές στο ηχόχρωμα μπορεί να μοιάζουν (εκείνη την εποχή) αλλά είναι ξεκάθαρο πως τραγουδούν και οι δυο. Αλήθεια οι ηχογραφήσεις με την ορχήστρα του Α.Σμυρναίου πότε έγιναν;
meter

#95 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 14 September 2005 - 08:18 AM

Αλήθεια οι ηχογραφήσεις με την ορχήστρα του Α.Σμυρναίου πότε έγιναν;

Έχεις δίκιο.
Οι ηχογραφήσεις με την ορχήστρα του Σμυρναίου λογικά πρέπει να έχουν γίνει στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '60.
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#96 kostasp

kostasp

  ΜΟΥΣΙΚΟmaniac

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 1,677 posts
 • Gender:Male

Posted 14 September 2005 - 08:44 PM

Τον Οκτώβρη του 1979, κυκλοφόρησε ο πολύ σημαντικός δίσκος "Η Μ.ΦΑΡΝΤΟΥΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΜΠΡΕΧΤ". Οι μουσικές των Κ.Βάιλ, Χ.’ισλερ, Μπ.Μπρεχτ. Η ενορχήστρωση ανήκει στον Χένρυ Κριτσελ, ενώ τη μετάφραση έκανε ο Π.Μάτεσις.
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ
ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΜΟΛΔΑΒΑ
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ο ΜΑΚ Ο ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ
ΣΟΥΡΑΜΠΑΓΙΑ ΤΖΩΝΝΥ
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΑ ΦΑΝΤΑΡΟΥ
Η ΤΖΕΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ
ALAMBAMA SONG
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Τα τραγούδια , βέβαια, είναι από θεατρικά έργα του πολύ σημαντικού Μπ.Μπρεχτ (Όπερα της πεντάρας, Happy end κά) καθώς και από ποιητικές συλλογές του!

Η θεματολογία του Μπρεχτ , σε όλο της το μεγαλείο!....Οι μουσικές υπέροχες-ειδικά του Κ.Βάιλ-και η ερμηνεία της Μ.Φαραντούρη είναι αξεπέραστη!!!! Σ'αυτό βέβαια βοήθησε και η θεατρική διδασκαλία του Θ.Τερζόπουλου.
Το τραγούδι που ξέρουν οι περισσότεροι είναι "Η Τζένη των πειρατών" που τραγούδησε χρόνια αργότερα η Αλέξίου στα "Απρόβλεπτα" (υπό τον Μ.Χατζιδάκι) και η Τ.Τσανακλίδου στο "LIVE".Ίσως και από τις ερμηνείες της Μ.Μερκούρη....
Εξαιρετικά θεωρώ και τα "Μπαλάντα του νεκρού στρατιώτη","Η μπαλάντα του Σολομώντα","Μακ ο μαχαιροβγάλτης". Τα τραγούδια ακούγονται και χωρίς να είναι αναγκαίο να έχει δει κανείς τις παραστάσεις και προβληματίζουν το ίδιο.

Με λίγα λόγια...ένας πολύ σημαντικός δίσκος-απόκτημα! :)
meter

#97 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 15 September 2005 - 07:47 AM

Ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος)κατά τη γνώμη μου, ολοκληρωμένους δίσκους που τραγούδησε ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ήταν ΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ σε μουσική και στίχους του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΔΑΡΑ.
Περιέχει τα τραγούδια:

1)Τ'ΑΝΤΡΙΚΙΟ ΜΑΤΙ
2)Τ'ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ
3)ΑΚΡΙΒΑ ΠΛΗΡΩΝΩ
4)ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΣΟΥ ΚΛΕΨΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ (στίχοι Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ)
5)ΔΙΠΛΗ ΑΠΟΨΕ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ
6)ΣΥΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ ΕΚΕΙΝΗ
7)ΤΑ ΦΥΛΛΟΚΑΡΔΙΑ
8)ΑΡΓΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΓΑ
9)ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΑ ΧΕΙΛΙΑ ΤΗΣ
10)ΚΑΚΟΛΟΓΑ ΜΕ
11)ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
12)ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΕΡΑΣ (Ορχηστρικό)

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1978 και δυστυχώς , εκτός από τα ΑΡΓΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΡΓΑ και ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑ ΕΚΕΙΝΗ ,τα υπόλοιπα τραγούδια αν και εξαιρετικά , έμειναν στην αφάνεια. Ο "βυζαντινός" ήχος του Καλδάρα είναι για μια ακόμη φορά πολύ έντονος.Ακούγοντας ειδικά εκείνο το αριστουργηματικό και γεμάτο εικόνες χασάπικο ΣΤ'ΑΓΙΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (το οποίο κατατάσσω στα καλύτερα τραγούδια που είπε ο Διονυσίου στην καριέρα του),νομίζεις ότι ξαφνικά ξεπροβάλλει μπροστά σου ο Βόσπορος και η Αγια-Σοφιά...
Το τραγούδι ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΣΟΥ ΚΛΕΨΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ έιναι γραμμένο πάνω στη μελωδία του ορχηστρικού ΑΠΤΑΛΙΚΟ που βρίσκεται στο δίσκο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ. Στο ορχηστρικό ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΕΡΑΣ αργότερα μπήκαν στίχοι και έγινε το τραγούδι ΔΥΟ ΕΙΚΟΣΑΧΡΟΝΑ ΠΑΙΔΙΑ που ερμήνευσε ο Η.Κλωναρίδης στο δίσκο Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.
Για τον Διονυσίου δε νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω κάτι καινούργιο.Απλά μ'αυτό το δίσκο ,το ύφος του οποίου διαφέρει πολύ απ'τις υπόλοιπες δουλειές του, αποδυκνείει περίτρανα πόσο μεγάλος τραγουδιστής ήταν.
Ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει και σε cd. :)
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#98 GIANNHS

GIANNHS

  GIANNHS -

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 567 posts

Posted 15 September 2005 - 10:05 AM

Εγώ με την σειρά μου θέλω να αναφερθώ σήμερα σε ένα δίσκο που αποτελεί ορόσημο στην ελληνική δισκογραφία, ο δίσκος λέγετε ΄΄Η Μοσχολιού τραγουδά Σπανο΄΄ και κυκλοφόρησε το 1977. Είναι ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της Μοσχολιού με 12 τραγούδια , μετά της Στροφές΄΄ του Μούτση, ένας δίσκος αριστούργημα που ανακαλύπτεται ακόμα και σήμερα από τους νεότερους.
Τα τραγούδια δεν τα θυμάμαι όλα απ΄ έξω-ο δίσκος είναι σπίτι και εγώ γράφω από τη δουλειά - αλλά ενδεικτικά αναφέρω τα εξής τραγούδια
1. Η ΞΕΝΗ ΠΟΛΗ
2 ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΠΡΕΣ
3. ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΙΧΕ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΙΔΑ
4.ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΣ
5. ΝΑΥΤΗΣ ΒΓΗΚΕ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
6. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ
7. Η ΜΑΡΚΙΖΑ και άλλα που δεν θυμάμαι τώρα . Ο Σπανός σε μεγάλες φόρμες και η Μοσχολιού σε ακόμα μεγαλύτερες τραγουδάει με μια απίστευτη απλότητα, με μια αδιάκριτη τεχνική , μας έδωσαν ένα δίσκο αριστούργημα σε στίχους του Ελευθερίου, Παπαδοπουλου, Μπουρμπούλη, και Καλαμίτση.
΄΄Γέλα πουλί μου γέλα
είναι η ζωή μια τρέλα΄΄
Χάρης Πάνος Κατσιμίχας

#99 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 16 September 2005 - 06:41 AM

Doctor 49 πραγματικά πρόκειται για εξαιρετικό δίσκο.Να προσθέσω μόνο για την ιστορία και τα υπόλοιπα τραγούδια του :

8)ΕΙΠΑ ΚΙ ΕΓΩ
9)ΠΕΦΤΕΙ ΜΙΑ ΒΡΟΧΗ
10)ΤΑ ΚΑΡΝΑΓΙΑ
11)ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΩΡΑ ΚΑΛΗ
12)Σ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ Τ'ΟΡΦΑΝΟ
:D :D
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#100 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,586 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 16 September 2005 - 07:13 AM

Ήδη διανύουμε τις πρώτες φθινοπωρινές μέρες .Οι πρώτες φθινοπωρινές εικόνες έχουν κάνει διακριτικά την εμφάνισή τους.Μια τέτοια εικόνα στο εξώφυλλο ενός εξαιρετικού δίσκου του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΔΑΡΑ σε στίχους ΣΩΤΙΑΣ ΤΣΩΤΟΥ μου δίνει σήμερα το κίνητρο να γράψω...
Πρόκειται για έναν δίσκο που κυκλοφόρησε το 1975 από την PHILIPS και λέγεται ΣΚΟΡΠΙΑ ΦΥΛΛΑ.Τραγουδούν ο Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ και η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ.
Περιέχει τα τραγούδια:

1)O AΦΕΝΤΗΣ ΛΑΟΣ (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ)
2)ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΛΕΝΕ (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ)
3)ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΤΑ ΧΕΙΛΗ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ)
4)ΤΟ ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ ΕΚΕΙΝΟ (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ)
5)ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ)
6)ΑΥΓΗ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ)
7)Σ'ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ ΚΑΘΗΣΑ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ)
8)ΑΣ'ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΒΑΓΓΕΛΗ (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ)
9)ΚΙ ΟΠΩΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΑΖΕΙ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ)
10)ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΚΕΤΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ)
11)ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΕΓΩ ΚΙ ΕΣΥ (ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ)
12)Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ)
13)Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΛΑΟΣ (Φινάλε) (Δ.ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ)
(Αφιερώνεται στη Νεολαία της Ελλάδος)

Σε πολλά από τα τραγούδια τους τραγουδιστές συνοδεύει ένα μικρό χορωδιακό σύνολο.
’λλη μια εξαιρετική δουλειά με τη σφραγίδα του Απόστολου Καλδάρα που δυστυχώς έμεινε στο περιθώριο.Οι στίχοι της Τσώτου πάντα γεμάτοι εικόνες , άλλοτε περιγράφουν τη ζωή και τα προβλήματα των απλών ανθρώπων , άλλοτε είναι καθαρά επηρρεασμένοι από το κλίμα που επικρατούσε μετά τη μεταπολίτευση στο τραγούδι.
Πολύ καλοί και οι ερμηνευτές.Πιστεύω πως ο Μητροπάνος αν και καθιερώθηκε τελικά με άλλου είδους τραγούδια , θα μπορούσε κάλλιστα να συνεχίσει με τέτοιου ύφους δουλειές όπως ο ΑΓΙΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ή ΤΑ ΣΥΝΑΞΑΡΙΑ. Το ίδιο ισχύει και για τη Χριστιάνα η οποία αν και ερμηνεύει εξαιρετικά αυτά τα τραγούδια , τελικά έμεινε σ'ένα άλλο είδος .Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν εξαφανισθεί...
Ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει και σε cd.

"TO ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΟ ΕΚΕΙΝΟ"
Ότι έχω το δίνω σ'όποιον μου ξαναβρεί
το γραμμόφωνο εκείνο που άκουγα παιδί
Είχαν τα τραγούδια ντέρτια που δεν έχουν πια
ήταν κι η καρδιά μας τέτοια που έπιανε φωτιά

Το χωνί του σαν κρίνο , άνθιζε στη βροχή
το γραμμόφωνο εκείνο , λες κι είχε ψυχή
Είχαν τα τραγούδια ντέρτια που δεν έχουν πια
ήταν κι η καρδιά μας τέτοια που έπιανε φωτιά.

Ότι έχω το δίνω σ'όποιον μου ξαναβρεί
το γραμμόφωνο εκείνο που άκουγα παιδί
:D :D
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.grReply to this topic  


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users