Jump to content


Photo

Ξεχασμένα Διαμάντια


1203 replies to this topic

#1161 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 20 June 2008 - 06:56 AM

Από τη στήλη του Τάσου Κριτσιώλη στο Μusic Corner:

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ
«Σ' ΑΓΑΠΩ» (PHILIPS 6331 145)

Η δεκαετία του '70 πλησίαζε στο τέλος της, το πολιτικό τραγούδι στην Ελλάδα είχε πλέον ελάχιστη ζήτηση και δειλά - δειλά οι πρώτες ντισκοτέκ είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα. Στο πνεύμα αυτό λοιπόν, στις 10 Αυγούστου 1979 κυκλοφορεί αυτός ο δίσκος της Μαρινέλλας, ένα χρόνο και κάτι μετά την τεράστια επιτυχία του «Σήμερα» που είχε πουλήσει περισσότερες από 100.000 αντίτυπα.

Αλλά και ο συγκεκριμένος δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, αφού ξεπέρασε τις 50.000 κι έβγαλε μεγάλες «εποχιακές» αλλά και διαχρονικές επιτυχίες. Εδώ συναντάμε μια Μαρινέλλα της ντίσκο, αλλά και της ερωτικής μπαλάντας. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα «Καλύτερα» (πασίγνωστο κι αγαπημένο) και «Η αγάπη μας γιορτή» (από τα ελάχιστα «μεταγλωττισμένα» τραγούδια που ερμήνευσε). Στη δεύτερη τα «Να 'μαι», «Έτσι απλά σε αγαπάω», «Πρώτη μου φορά» και «Σ' αγαπώ», ένα υπέροχο ντουέτο με τον τότε σύζυγό της Τόλη Βοσκόπουλο (τα δύο τελευταία έγιναν μεγάλες επιτυχίες).

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου «όλα τα λεφτά» του άλμπουμ είναι το «Ποτέ να μη χαθείς απ' τη ζωή μου», το οποίο ακούστηκε κι αγαπήθηκε πολύ με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα η Μαρινέλλα να το περιλαμβάνει στα προγράμματά της. Εξάλλου, πολύ γνωστά είναι και τα «Τι κι αν περάσαν χρόνια» και «Και μου μιλάς για μοναξιά».

Γενικότερα, πρόκειται για ένα δίσκο γεμάτο επιτυχίες που διατήρησε τη Μαρινέλλα στην κορυφή των πωλήσεων, όταν αυτές είχαν πραγματική αξία. Τις ενορχηστρώσεις και τη διεύθυνση ορχήστρας επιμελήθηκαν οι Νίκος Ιγνατιάδης και Γιώργος Κατσαρός στα τραγούδια τους και ο Κώστας Κλάββας στα υπόλοιπα. Παραγωγός ήταν ο Φίλιππος Παπαθεοδώρου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο.

Τα τραγούδια του δίσκου
1) Καλύτερα (Ν. Ιγνατιάδη)
2) Να 'μαι (Θ. Πολυκανδριώτη-Γ. Πάριου)
3) Ποτέ να μη χαθείς απ' τη ζωή μου (Ν. Ιγνατιάδη-Μ. Κουφιανάκη)
4) Η αγάπη μας γιορτή (Hello) (R. Palmer James-R. Trombetta-Γ. Πάριου)
5) Έτσι απλά σ' αγαπώ (Γ. Κατσαρού-Γ. Πάριου)
6) Πρώτη μου φορά (Ν. Ζαχά)
7) Σ' αγαπώ (Γ. Αξιώτη-Ν. Νανόπουλου) Ντουέτο με τον Τόλη Βοσκόπουλο
8) Θέλω να ζήσω (Ν. Ζαχά)
9) Τι κι αν περάσαν χρόνια (Ν. Ιγνατιάδη-Γ. Πάριου)
10) Περιμένω μόνο εσένα (Ν. Τζαβάρα-Σ. Ζανίνου)
11) Και μου μιλάς για μοναξιά (Γ. Κατσαρού-Γ. Πάριου)
12) 1001 νύχτες (Ν. Τζαβάρα-Μ. Θειόπουλου)


ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ
«ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ» (COLUMBIA 71110)
Είναι ο δίσκος ο οποίος σηματοδοτεί τη σχεδόν αποκλειστική συνεργασία της Αλέκας Κανελλίδου με τη Νινή Ζαχά, η οποία πρόσφερε ορισμένες θαυμάσιες στιγμές στο ελληνικό ερωτικό τραγούδι. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις αρχές του 1980 - ένα χρόνο μετά τη μεγάλη επιτυχία του αντίστοιχου «Για λίγους» που καθιέρωσε την τραγουδίστρια - και σταδιακά (όπως συνέβαινε σχεδόν πάντα με τις δουλειές της Κανελλίδου) άρχισε να ξεχωρίζει και να «βγάζει» επιτυχίες.

Μεγαλύτερη και πιο γνωστή απ' όλες είναι το «Δεν είναι έτσι η αγάπη», γραμμένο στο πνεύμα των ντίσκο ρυθμών της εποχής. Από εκεί και πέρα, ακούστηκαν πολύ τα «Όχι τώρα», «Κάτσε λίγο πλάι μου», «Φτάνει ως εδώ» και «Καυγαδάκι», μέσα από μια δουλειά που βασίστηκε κυρίως σε «μεταγλωττισμένα» τραγούδια κυρίως γαλλικά. Επίσης, υπάρχει η πρώτη δισκογραφική εκτέλεση του «Ξέρω δε θα 'ρθεις», ένα κομμάτι του Γιώργου Χατζηνάσιου που ακουγόταν το 1979 από τη Δήμητρα Γαλάνη στην ταινία «Ένα γελαστό απόγευμα» με πρωταγωνιστές τον Νίκο Κούρκουλο και τη Μπέτυ Λιβανού, βασισμένη στην ομότιτλη νουβέλα του Φρέντυ Γερμανού.

Να σημειώσουμε ότι το κάλυμμα του δίσκου είναι από χοντρό χαρτόνι και περιλαμβάνει φωτογραφία της Κανελλίδου και μιας πανέμορφης σιαμαίας γάτας! Παραγωγός ήταν ο Γιώργος Πετσίλας, ενορχηστρωτής και διευθυντής ορχήστρας ο Χάρης Ανδρεάδης και η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο Columbia και ERA.

Τα τραγούδια του δίσκου
1) Μόλις χθες (C. Azhnavour-Ν. Ζαχά)
2) Κάτσε λίγο πλάι μου (Ν. Ζαχά)
3) Πάντα κοντά σου (G. Becaud-P. Delanoe-Ν. Ζαχά)
4) Όχι τώρα (Ν. Ζαχά)
5) Χωρίσαμε (Ν. Ζαχά)
6) Φτάνει ως εδώ (L. Missir-P. Carli-Ν. Ζαχά)
7) Θα φύγω εγώ (J. L. Dabadie-J. Datin-Ν. Ζαχά)
8) Δεν είναι έτσι η αγάπη (Ν. Ζαχά)
9) Καυγαδάκι (Gallagher-Lyle-Ν. Ζαχά)
10) Ξαναγύρνα (R. Carlos-E. Carlos-Ν. Ζαχά)
11) Πάλι βράδιασε (Ν. Ζαχά)
12) Ξέρω δεν θα 'ρθεις (Γ. Χατζηνάσιου-Αν. Θωμόπουλου)


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
«ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΣΑΙ» (MINOS MSM 374)
Το έχω γράψει πολλές φορές ότι από τα μέσα της δεκαετίας του '70 και μετά, ο Γιάννης Πουλόπουλος διαφοροποίησε εντελώς το στυλ των τραγουδιών του και στράφηκε στο «ευρωπαϊκό» ερωτικό, ερμηνεύοντας αρκετές «μεταγλωττισμένες» επιτυχίες του εξωτερικού. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι απέφευγε να συμπεριλαμβάνει περισσότερες από δυο-τρεις σε κάθε δίσκο του, οι οποίες όμως κατά βάση έμπαιναν πρώτες στις πλευρές...

Δε θα μπορούσε λοιπόν ν' αποτελέσει εξαίρεση κι αυτός ο δίσκος που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1980 κι έγινε χρυσός, ξεπερνώντας τις 50.000 αντίτυπα. Τα δύο «μεταγλωττισμένα» τραγούδια είναι αυτά που «ανοίγουν» την πρώτη πλευρά και αμφότερα στην εποχή τους γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Ο λόγος για τα «Αγάπη μου» και «Δεν ξεχνιέσαι», τα οποία πάντως είναι πολύ όμορφα ως προς τη μελωδία τους και ειδικά το δεύτερο με τα βιολιά να κυριαρχούν στην εισαγωγή του.

Από εκεί και πέρα, το εν λόγω άλμπουμ δεν έβγαλε άλλες επιτυχίες ωστόσο περιλαμβάνει μερικές καλές στιγμές όπως τα «Χρόνια πολλά» (η «αδυναμία» μου), «Θέλω να σε δω» και «Ένα καράβι πέρασε». Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι όλα αυτά απέχουν παρασάγγας από τον Πουλόπουλο που ο κόσμος ήξερε και είχε συνηθίσει τη δεκαετία 1965-1975 και οι συγκεκριμένοι δίσκοι δεν άφησαν πίσω τους τίποτε πέρα από μια-δυο διαχρονικές και αρκετές εποχιακές επιτυχίες...

Παραγωγός ήταν ο Σπύρος Ράλλης και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Polysound με ηχολήπτη τον Γιάννη Σμυρναίο. Στο εσώφυλλο υπάρχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του τραγουδιστή.

Τα τραγούδια του δίσκου
1) Αγάπη μου (D. Baldan Bembo-G. Conte-Σ. Τσώτου)
2) Δεν ξεχνιέσαι (Camilo Blanes-Σ. Τσώτου)
3) Χρόνια πολλά (Ν. Ζαχά)
4) Έτσι ειν' εμένα η καρδιά μου (Δ. Σταμπουλή-Σ. Τσώτου)
5) Θέλω να σε δω (Θ. Πολυκανδριώτη-Γ. Πάριου)
6) Ένα καράβι πέρασε (Αντ. Στεφανίδη-Γ. Πουλόπουλου)
7) Αγαπώ για δυο (Δ. Σταμπουλή-Σ. Τσώτου)
8) Όλοι το ξέρουν βρε καρδιά (Γ. Πολυχρονιάδη-Σ. Μανέττα)
9) Χάσαμε κάθε επαφή (Δ. Σταμπουλή-Σ. Τσώτου)
10) Στον κόσμο την πόρτα μου σφράγισα (Μ. Σουβατζή-Σ. Τσώτου)
11) Τώρα τι να σου πω (Ν. Ζαχά)
12) Στα χέρια μου αγάπη μου (Γ. Γεροντάκη-Σ. Μανέττα)

http://www.musiccorn...cord/index.html
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1162 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 24 June 2008 - 01:45 PM

Ένα από τα ωραιότερα φωνητικά συγκροτήματα των τελευταίων ετών είναι το "Τρίφωνο"...Ένα τρίο από δυο αντρικές φωνές, το Νίκο Κουρουπάκη και το Δημήτρη Υφαντή και μια γυναικεία, την Ερωφίλη.
Σ'αυτήν και στο δεύτερο προσωπικό της δίσκο,είναι αφιερωμένη η σημερινή μας στήλη...Σ'έναν πολύ όμορφο λαικό δίσκο , που κυκλοφόρησε το 1999 από τη Minos-Emi σε παραγωγή και επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή. Και μόνο λοιπόν το όνομα του Χατζηδουλή αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, εγγύηση για την ποιότητα του ρεπερτορίου. Οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια είναι του Αλέξανδρου Αλεξάνδρου ή Θεόδωρου Ποάλα και οι μελωδίες των Κώστα Παπαδόπουλου, Χρήστου Νικολόπουλου, Δομένικου Βαμβακάρη, Τάσου Γκρους, Σπύρου Ιωαννίδη και Παντελή Σπυρογιώτη. Συμμετέχουν φιλικά ο Γιάννης Πάριος και ο Μιχάλης Δημητριάδης. Τίτλος του δίσκου "Στα μυστικά σου βάλε με"

1)Σημειώσατε λάθος (Κώστα Παπαδόπουλου)
Ερωφίλη-Χ.Νικολόπουλος-Μ.Δημητριάδης
2)Το καινούργιο ποτέ (Σπύρου Ιωαννίδη)
Ερωφίλη-Μ.Δημητριάδης
3)Τσάρκα στον Παράδεισο (Τάσου Γκρους)
Ερωφίλη
4)Κάλπικη λίρα (Σπύρου Ιωαννίδη)
Ερωφίλη-Γ.Πάριος-χορωδία
5)Αν ήξερα (Σπύρου Ιωαννίδη)
Ερωφίλη-Μ.Δημητριάδης
6)Στην πάνω πόλη (Τάσου Γκρους)
Ερωφίλη-Γ.Πάριος-χορωδία
7)Δικός σου Θεός (Παντελή Σπυρογιώτη)
Ερωφίλη-Γ.Πάριος
8)Για ώριμους (Δομένικου Βαμβακάρη)
Ερωφίλη-Μ.Δημητριάδης
9)Ωδή στον καημό (Κώστα Παπαδόπουλου)
Ερωφίλη-Χ.Νικολόπουλος-Μ.Δημητριάδης
10)Φίλε, γλυκέ μου φίλε (Χρήστου Νικολόπουλου)
Ερωφίλη-Χ.Νικολόπουλος-Μ.Δημητριάδης

Η επιμέλεια της ορχήστρας ήταν του Σπύρου Ιωαννίδη.
Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί

Σπύρος Ιωαννίδης: Μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, γόνατο , μαντολίνο
Παντελής Μπενετάτος: Πιάνο
Γιώτης Σαμαράς: Κιθάρες
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: Κρουστά
Κώστας Κωνσταντίνου: Μπάσο
Γεωργία Ροιλού: Φυσαρμόνικα
Δημήτρης Πατερέλης: Πνευστά

Η ηχοληψία έγινε από τον Γιάννη Παπαιωάννου στο studio Digital.

Όπως πληροφορούμαστε από το ένθετο του cd στα τραγούδια "Σημειώσατε λάθος" και "Ωδή στον καημό" παίζουν μπουζούκια οι Κώστας Παπαδόπουλος και Σπύρος Ιωαννίδης.
Στο τραγούδι "Φίλε, γλυκέ μου φίλε" παίζει μπουζούκι ο Χρήστος Νικολόπουλος και το ταξίμι στο τέλος (επιμύθιον) ο Κώστας Παπαδόπουλος.Γράφτηκε για το Γιώργο Ζαμπέτα το 1996.Συμπεριλήφθηκε και το πρώτο cd της Ερωφίλης "Πάμε για το Γιάχο Βάχο" και ξαναηχογραφήθηκε γι'αυτή την έκδοση το 1999.
Στο τραγούδι "Δικός σου Θεός", οι στίχοι μελοποιήθηκαν στο στούντιο (την ώρα της δουλειάς) από την ορχήστρα , το Μάρτιο του 1999.
Πίσω από το ψευδώνυμο "Παντελής Σπυρογιώτης" βρίσκονται οι μουσικοί:
Παντελής Μπενετάτος, Γιώτης Σαμαράς, Σπύρος Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Ιωαννίδης.

Πολύ ωραία λαικά τραγούδια, μόνο έτσι θα μπορούσα να χαρακτηρίσω τα τραγούδια αυτού του δίσκου.Που φέρνουν μαζί τους την "αύρα" του παρελθόντος αλλά με τη "φρεσκάδα" του σήμερα...
Η Ερωφίλη , με την όμορφη φωνή της , τα αποδίδει εξαιρετικά, ενώ στο όμορφο ηχητικό αποτέλεσμα, εκτός από τον ήχο της ορχήστρας , συμβάλλει και η φωνή του Μιχάλη Δημητριάδη.
Έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή του Γιάννη Πάριου...Είναι κάτι άλλωστε που δεν το πολυσυνηθίζει, ειδικά σε δουλειές με τέτοιο περιεχόμενο...Και συμμετέχοντας σε τραγούδια , που σε δικούς του δίσκους , μάλλον δεν θα είχαν θέση...Η "Κάλπικη λίρα" κυρίως, μας μεταφέρει στο κλίμα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του '50 και του '60.

Θα προσπαθήσω να κάνω μια ενδεικτική καταγραφή των εργασιών που επιμελήθηκε ο "ρακοσυλλέκτης", ο Κώστας Χατζηδουλής τα τελευταία χρόνια...Πιστεύω πως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Το εξώφυλλο του cd.
http://i65.photobuck...006/0001-50.jpg
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1163 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 26 June 2008 - 08:31 AM

"Το Γιάχο Βάχο είναι μία φανταστική, μα φανταστική χώρα, που ακόμα εκεί πέρα, δεν έχουν εγκατασταθεί τα προβλήματα των πολιτισμένων χωρών.
Είναι δηλαδή -με τη φαντασία μου- κάποιος επίγειος παράδεισος".
Κώστας Βίρβος-1988


Το 1997,η Ερωφίλη ηχογραφεί τον πρώτο της δίσκο και πάλι σε επιμέλεια και παραγωγή του "ρακοσυλλέκτη" Κώστα Χατζηδουλή για τον "Όμιλο Ελληνικής Δισκογραφίας Ε.Π.Ε." (Ε.2)

Ας διαβάσουμε δυο λόγια του Κώστα Χατζηδουλή για το πώς, περίπου, γεννήθηκε αυτός ο δίσκος.
http://i65.photobuck...006/0002-35.jpg

1)Χορός στ'αστέρια (Κώστα Ερνάνη-Σπύρου Ιωαννίδη)
Β'φωνές: Αρχέλαος-Σπύρος Ιωαννίδης
2)Φίλε, γλυκέ μου φίλε (Αλέξανδρου Αλεξάνδρου-Χρήστου Νικολόπουλου)
B' φωνή: Χρήστος Νικολόπουλος
3)Σαν προσευχή (Μπάμπη Μπακάλη)
4)Φεγγαροβραδιά (Γιάννη Λελάκη-Σπύρου Ιωαννίδη)
Β'φωνές: Αρχέλαος-Οδυσσέας-Σπ.Ιωαννίδης
5)Το κόκκινο λουλούδι (Αλέξανδρου Αλεξάνδρου-Θύμιου Στουραίτη)
6)Ο Βλάμης (Χρήστου Γιαννακόπουλου-Μιχάλη Σουγιούλ)
7)Ένα παραμύθι της γιαγιάς (Κώστα Βουγιουκλάκη-Θανάση Αθανασίου)
Β'φωνές : Νίκος Καρανικόλας-Μιχάλης Δημητριάδης
8)Τ'όνειρό μου αναζητώ (Μίμη Τραιφόρου-Κώστα Καπνίση)
9)Μαρτυρία (Κώστα Βίρβου)
Κώστας Βίρβος
10)Γιάχο Βάχο (Κώστα Βίρβου)
Β'φωνές: Αρχέλαος-Οδυσσέας

Η έκδοση είναι αφιερωμένη στο Γιάννη Τσαρούχη.

Στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Ιωαννίδης: μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, "γόνατο", μαντολίνο
Παντελής Μπενετάτος: πιάνο
Γιώτης Σαμαράς: κιθάρες
Μίμης Ντούτσουλης: μπάσο
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: κρουστά
Δημήτρης Πατερέλης : πνευστά
Χάρης Λαμπράκης : νέι

Η ηχογράφηση έγινε στο studio Digital από τον Γιάννη Παπαιωάννου.

"Χορός στ'αστέρια"

Ο Γιάννης χόρευε πάνω στ'αστέρια
κι είχε στους ώμους του δυο περιστέρια
Οι μούσες στόλιζαν προσκυνητάρι
κι η Μπέλλου έψελνε γλυκό τροπάρι.

Ο Γιάννης μοίρασε στα κουτσαβάκια
ζωνάρια κόκκινα και κουστουμάκια
Ο πόθος ζήτησε σκέρτσο και πόζα
κι η Βέμπο κοίταξε λοξά την Ρόζα.

Ο Γιάννης άφησε στην άλλη άκρη
τρεις στάλες βάλσαμο και πέντε δάκρυ
η Νίνου στέλνει μισό λουλούδι
κι ο Τσίλας έρωτα μ'ένα τραγούδι.

Ο Γιάννης φίλησε τα περιστέρια
κι οι Μοίρες μύρωσαν της γης τα χέρια


Ο Γιάννης είναι ο Τσαρούχης, ενώ "Τσίλας" είναι το χαιδευτικό του Τσιτσάνη.

Το τραγούδι "Σαν προσευχή" πρωτοβγήκε το 1960 με άλλο τίτλο με το Στράτο Διονυσίου.
Το τραγούδι "Ο Βλάμης", όπως μας πληροφορεί στο ένθετο του cd,μια από τις κόρες του Μ.Σουγιούλ, η Ηρώ, είναι ανέκδοτο και γράφτηκε στο Μεσοπόλεμο για μια επιθεώρηση, όπου το απέδιδε η Ζαζά Μπριλάντη.
Το "Ένα παραμύθι της γιαγιάς" είναι αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη.
Το "Τ'όνειρό μου αναζητώ" γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1961 για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας "Σκότωσα για το παιδί μου" που προβλήθηκε το 1962.Στην ταινία το ερμηνεύει η Ελένη Χατζηαργύρη, στην οποία αφιερώνεται και στην παρούσα έκδοση.

O δίσκος αυτός κινείται , περίπου στα ίδια ηχητικά πλαίσια με τον δεύτερο δίσκο της Ερωφίλης, για τον οποίο έγραψα παραπάνω.Ωραία λαικά τραγούδια, ενορχηστρωμένα και παιγμένα με φυσικά όργανα...Και τραγουδισμένα πολύ όμορφα από την Ερωφίλη, με τη συνοδεία αρκετών φωνών , για τις οποίες , δυστυχώς, στο ένθετο δεν αναγράφονται περισσότερα στοιχεία. Δεν ξέρουμε , ας πούμε, ποιοί είναι ο Αρχέλαος (ο οποίος συμμετέχει και σε άλλες δουλειές του Χατζηδουλή) και ο Οδυσσέας.

Νομίζω πως ο Χατζηδουλής θα έπρεπε να ανοίγει πιο συχνά το συρτάρι του και να "εφοδιάζει" τους τραγουδιστές με τέτοια "διαμάντια"...Και απορώ πραγματικά , γιατί οι τραγουδιστές δεν ανατρέχουν σ'αυτόν προκειμένου να πάρουν μερικά τραγούδια της "προκοπής"... Και το αποτέλεσμα ποιο είναι τελικά; Τα τραγούδια που έχει αυτός ο άνθρωπος στην κατοχή του, να τα ηχογραφεί και να τα τραγουδά ο Λαζόπουλος, όπως έκανε πρόσφατα σ'ένα δίσκο που κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Θρύψαλα".

Και το εξώφυλλο του cd.
http://i65.photobuck...006/0001-53.jpg
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1164 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 30 June 2008 - 01:24 PM

Ο τρίτος δίσκος της Ερωφίλης με τον πολύ "γλυκό" τίτλο "Τραγουδάκι μου" κυκλοφόρησε το 2001 και πάλι σε επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή από την V2 Eλλάς Δισκογραφική Α.Ε. 10 τραγούδια σε μουσική Σάκη Βαρέμ (Βαριεμτζίδης προφανώς, αφού στην επιμέλεια ορχήστρας αναφέρεται σαν Σάκης Βαριεμτζίδης) και στίχους Λάζαρου Παριανού. Τους στίχους σε ένα τραγούδι έγραψε η Αθηνά Παριανού.

1)Τραγουδάκι μου (Ορχηστρικό)
2)Είδα
3)Των ματιών σου η φυλακή
4)Πέπλο του καπνού
5)Και θα σε παντρευτώ
στίχοι Αθηνά Παριανού
6)Μόνο η σιωπή (Ερωφίλη-Σάκης Βαρέμ)
7)’ρχοντας
8)Ιπτάμενο κρεβάτι (Ερωφίλη-Σώτος Κωνσταντίνου)
9)Όμορφοι καβαλάρηδες (Ερωφίλη-χορωδία)
10)Τραγουδάκι μου (Ερωφίλη-Σάκης Βαρέμ)

Η επιμέλεια της ορχήστρας είναι του Σάκη Βαριεμτζίδη και του Σπύρου Ιωαννίδη.
Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Ιωαννίδης : Μπουζούκι, λαούτο, τζουρά, μπαγλαμά, γόνατο, μαντολίνο.
Σάκης Βαριεμτζίδης: Πιάνο
Γιώτης Σαμαράς: Ακουστική κιθάρα
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: Κρουστά
Κώστας Κωνσταντίνου: Ακουστικό μπάσο
Φίλιπος Τσεμπερούλης: Κλαρίνο, φλάουτο άλτο, φλογέρα
Θανάσης Γκιουλετζής: Βιολί
Χρήστος Περτσινίδης: Κιθάρα δωδεκάχορδη

Η ηχογράφηση έγινε στο studio "Kiriazis" από τον Γιάννη Παπαιωάννου.

Όμορφα λαικά, κατά βάθος τραγούδια...Και λέω "κατά βάθος" γιατί είναι πιο χαμηλόφωνα και πιο λιτά ενορχηστρωμένα, απ'ότι στις δυο προηγούμενες δουλειές...Αλλά είναι λαικά τραγούδια...Ίσως να μην έχουν τη "δυναμική" των δυο δίσκων της Ερωφίλης στους οποίους αναφέρθηκα, ακούγονται όμως ευχάριστα....
Ξεχωρίζει το ομότιτλο τραγούδι με το οποίο ξεκινά και κλείνει ο δίσκος.

Και το εξώφυλλό του
http://i65.photobuck...006/0001-57.jpg
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1165 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 02 July 2008 - 01:57 PM

"Mε τα φώτα νυσταγμένα και βαριά...." τραγουδούσε στις αρχές της δεκαετίας του '80 ο Γιώργος Σαρρής... Και μαζί του όλη η Ελλάδα, αφού το τραγούδι ακουγόταν παντού, από τα ραδιόφωνα της Αλεξανδρούπολης μέχρι την Κρήτη...Το τραγούδι αυτό έδωσε και τον τίτλο, λίγο αργότερα, στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Σαρρή, δίσκος ο οποίος δεν έτυχε ανάλογης αποδοχής...Όπως στη συνέχεια, οι υπόλοιπες δουλειές του καλού λαικού τραγουδιστή...Εξαίρεση ίσως 1-2 τραγούδια που ακούστηκαν περιστασιακά, την εποχή που κυκλοφόρησαν , όπως το "Και μόνο που με κοιτάς λιώνω..."
Αδελφός της Χαρούλας Αλεξίου, ο Γιώργος Σαρρής, ευτύχησε μετά από πολλά χρόνια να γράψει τον καλύτερο , κατά τη γνώμη μου, προσωπικό του δίσκο...Και γι'αυτό ευθύνεται ο Κώστας Χατζηδουλής ο οποίος του "μάζεψε" 8 ωραία λαικά τραγούδια, που κυκλοφόρησαν όλα μαζί το 1997, σ'ένα δίσκο με τίτλο "Φταίνε οι άπονοι καιροί" στην εταιρεία Polygram με το label "Fontana".
Εδώ επαληθεύεται για μια φορά ακόμα το "Ουκ εν τω πολλώ το ευ".Ο δίσκος έχει μόνο 8 τραγούδια και κρατάει μόλις 23 λεπτά...Αυτό όμως δε μειώνει σε τίποτα την αξία του.Περιέχει συνθέσεις της Χαρούλας Αλεξίου, του Μιχάλη Γενίτσαρη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Νίκου Καρανικόλα και του Χρήστου Νικολόπουλου, πάνω σε στίχους του Γενίτσαρη, του Κώστα Βίρβου , της Βούλας Γκίκα , της Λίνας Νικολακοπούλου αλλά και της ίδιας της Χαρούλας.Μαζί με τον Σαρρή τραγουδά σε κάποια τραγούδια και η Δέσποινα Ολυμπίου.

1)Η κούνια μας (Χαρούλας Αλεξίου)
συμμετέχει η Δέσποινα Ολυμπίου
2)Απάνω μου κρατήσου (Κώστα Βίρβου-Νίκου Καρανικόλα)
3)Φταίνε οι άπονοι καιροί (Κώστα Βίρβου-Χρήστου Νικολόπουλου)
4)Αχυράνθρωπος Ε.Δ.Ε. (Κώστα Χατζηδουλή-Νίκου Καρανικόλα)
συμμετέχουν η Δέσποινα Ολυμπίου και ο Γιάννης Μωραίτης
5)Προχτές-Εχτές-Σήμερα (Βούλας Γκίκα-Νίκου Καρανικόλα)
6)Πουλί θαλασσινό (Λίνας Νικολακοπούλου-Θάνου Μικρούτσικου)
7)Βρε Χαρούλα, Χαρικλάκι (Μιχάλη Γενίτσαρη)
συμμετέχουν η Δέσποινα Ολυμπίου και χορωδία
8)Χασάπικο για 4 (Χαρούλας Αλεξίου)
συμμετέχει η Δέσποινα Ολυμπίου

Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Ιωαννίδης: Μπουζούκι, γόνατο, μπαγλαμάς, τζουράς, κιθάρα
Παντελής Μπενετάτος :Πιάνο
Γιώτης Σαμαράς: Κιθάρες
Μίμης Ντούτσουλης: Μπάσο
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: Κρουστά

Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Παπαιωάννου στο στούντιο Digital.

Όπως πληροφορούμαστε από τις πληροφορίες του ενθέτου, το πρώτο τραγούδι, "Η κούνια μας" της Χαρούλας Αλεξίου,ο γράφων ρακοσυλλέκτης (Χατζηδουλής) το πρωτάκουσε το καλοκαίρι του 1989 από την ίδια τη Χαρούλα μέσα στο αυτοκίνητό της , καθ οδόν προς Φρεατύδα στην επιστροφή από μια επίσκεψη στο σπίτι του Γιώργου Ζαμπέτα.

Το "Βρε Χαρούλα, Χαρικλάκι" του Γενίτσαρη, κυκλοφόρησε το 1982 (με πρωτοβουλία του Χατζηδουλή), αλλά πέρασε απαρατήρητο.

Το τελευταίο τραγούδι "Χασάπικο για 4" μια όμορφη σύνθεση της Χ.Αλεξίου, γράφτηκε το 1995 για τις ανάγκες αυτής της έκδοσης.

Για να σας δώσω ένα "στίγμα" αυτής της δουλειάς, που δυστυχώς δεν ακούστηκε καθόλου, θα την παρομοιάσω με τους δυο δίσκους που έκανε ο Μανώλης Λιδάκης με πρωτοβουλία του Χατζηδουλή το "Ούτε που ρώτησα" και το "Καράβι απόψε το φιλί"...Ωραία λαικά τραγούδια δηλαδή, που είχαν μείνει για χρόνια στα συρτάρια των δημιουργών ή είχαν κυκλοφορήσει και πέρασαν απαρατήρητα ή ακόμα γράφτηκαν για τις ανάγκες των συγκεκριμένων εκδόσεων.
Θα ξεχώριζα ένα όμορφο ζειμπέκικο του Νίκου Καρανικόλα , το "Προχτές-Εχτές-Σήμερα" αλλά και ένα συρτό του Θάνου Μικρούτσικου που ακούγοντάς το , σίγουρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου, δεν είναι πως το έγραψε ο συγκεκριμένος συνθέτης.
Το "Αχυράνθρωπος Ε.Δ.Ε." είναι γραμμένο για έναν κλόουν ενώ είναι χαρακτηριστική η τραγουδιστική συμμετοχή του Γιάννη Μωραίτη , του μπουζουξή.
Πολύ όμορφα επίσης και τα δυο τραγούδια της Αλεξίου με τα οποία ξεκινά και κλείνει ο δίσκος...
Η Δέσποινα Ολυμπίου, ενώ ξεκίνησε την καριέρα της συμμετέχοντας στις δουλειές του Χατζηδουλή, στη συνέχεια , δυστυχώς προτίμησε άλλο ρεπερτόριο, πιο "in" θα το έλεγα...

Ο Γιώργος Σαρρής πέρασε πρόσφατα μια πολύ σοβαρή περιπέτεια , μετά από ένα τροχαίο...Πληροφορήθηκα πριν από λίγες μέρες πως το ξεπερνάει και η υγεία του είναι σε πολύ καλό στάδιο...Του ευχόμαστε να το ξεπεράσει τελείως...

Και το εξώφυλλο του δίσκου:
http://i65.photobuck...006/0001-59.jpg
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1166 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 04 July 2008 - 11:46 AM

Ένας από τους ωραιότερους δίσκους που κυκλοφόρησαν με την επιμέλεια του Κώστα Χατζηδουλή είναι αυτός με τα "12 Ανέκδοτα της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου" με τον Μιχάλη Δημητριάδη. Τα τραγούδια έγραψαν 12 μπουζουξήδες.Κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1996 από τη Sony Music/Portrait.

Tα τραγούδια του δίσκου (η χρονολογία στην παρένθεση αφορά τη χρονολογία της μελοποίησης του τραγουδιού):
1)Ζε'ι'ρέ (Γιώργου Ζήκα) (1990)
β'φωνές Ερωφίλη-Χορωδία
2)Πάλι ξενύχτης και ταπής (Γιώργου Ζαμπέτα) (1989)
β'φωνή Νίκος Καρανικόλας
3)Έχασα τη χαρά μου (Γιάννη Μωραίτη) (1988)
4)Από κάποιο ακροθαλάσσι (Θύμιου Στουραίτη)(1989)
5)Συμβουλή σε φιλαράκο (Νίκου Καρανικόλα) (1995)
β'φωνές Ν.Καρανικόλας-Β.Γκίκα-Ερωφίλη
6)Θέλεις να με κάνεις πέρα (Σπύρου Ιωαννίδη)(1988)
7)Να τριτώσει το κακό (Κώστα Παπαδόπουλου)(1995)
β'φωνή Ερωφίλη
8)Μαζί σου κακογέρασα (Στέλιου Ζαφειρίου) (1995)
β'φωνές Στέλιος Ζαφειρίου-Ερωφίλη
9)Στα όνειρα παρηγοριά (Θανάση Πολυκανδριώτη) (1995)
β'φωνές Ερωφίλη
10)Τσιφτετέλι Τσιτσάνη (Χρήστου Νικολόπουλου) (1993)
β'φωνές Χρ.Νικολόπουλος-Ερωφίλη
11)Ουσάκ Σπανιόλικο (Τάκη Μπίνη) (1988)
β'φωνή Ερωφίλη
12)Μια Σαμπάχ (Χρήστου Κωνσταντίνου) (1989)
β'φωνές Ερωφίλη-ορχήστρα

Η ηχογράφηση έγινε στο studio Digital από τον Γιάννη Παπαιωάννου.
Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί:
Παντελής Μπενετάτος: πιάνο
Παναγιώτης Σαμαράς: κιθάρες
Γιάννης Παπατριανταφύλλου: μπάσο
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: κρουστά
Σπύρος Ιωαννίδης: μπουζούκι-μπαγλαμά-γόνατο
Κώστας Παπαδόπουλος: μπουζούκι
Στέλιος Ζαφειρίου: μπουζούκι-μπαγλαμά στο 8
Θανάσης Πολυκανδριώτης: μαντολίνα στο 9
Χρήστος Κωνσταντίνου: ταμπουρά στο 12

Όπως αναφέρει ο Κώστας Χατζηδουλής στο ένθετο , "Το 1993, το "Τσιφτετέλι Τσιτσάνη" μετά από επιθυμία του Χρήστου μπήκε στο δίσκο του "Ξημέρωμα 1ης Ιανουαρίου 2000 μ.Χ". Τώρα επανήλθε στη θέση του".

Για το "Ουσάκ Σπανιόλικο" αναφέρει πως "Ο Μπίνης όταν μας έδωσε το τραγούδι είπε τη φράση "είναι ουσάκ σπανιόλικο". Και το χρησιμοποιήσαμε σαν τίτλο".

Αξίζει όμως να διαβάσουμε και όσα γράφει ο Κώστας Χατζηδουλής σχετικά με τη δημιουργία αυτού του δίσκου:
http://i65.photobuck...006/0002-37.jpg

Aν και πολλά χρόνια στο χώρο του τραγουδιού, από τις αρχές της δεκαετίας του '80 σχεδόν και με κάποιους προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, ο Μιχάλης Δημητριάδης δεν είχε παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη δουλειά...Και με την έννοια της ολοκληρωμένης εννοώ, μια δουλειά με 100% ωραία λαικά τραγούδια , που να ταιριάζουν απόλυτα στο όμορφο ηχόχρωμα της φωνής του.Και δεν είναι τυχαίο πως τον είχαν διαλέξει άνθρωποι όπως ο Γιώργος Νταλάρας ή ο Σταύρος Κουγιουμτζής το 1983 για να συμμετάσχει στις παραστάσεις τους στον "Ορφέα" και στο "Λυκαβηττό"...Έχω την εντύπωση πως μ'αυτή τη δουλειά, επιτέλους, τα καταφέρνει...Ωραία λαικά τραγούδια, γραμμένα από 12 αξιόλογους μπουζουξήδες και λαικούς συνθέτες και σε διαφορετικούς λαικούς "δρόμους" και ρυθμούς. Πολύ σημαντική , στο ηχητικό αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς και η τραγουδιστική συμμετοχή της Ερωφίλης...
Είναι αξιοσημείωτο , επίσης, το γεγονός πως σπάνια μαζεύονται τόσοι πολλοί συνθέτες για τη δημιουργία ενός και μόνο δίσκου.
Και φυσικά οι στίχοι της "Γριάς" του λαικού τραγουδιού,άλλοτε ερωτικοί άλλοτε περισσότερο κοινωνικοί, το όνομα της οποίας αποτελεί εγγύηση για την ποιότητά τους.
Αν σας αρέσει το λαικό τραγούδι και πέσει στα χέρια σας αυτός ο δίσκος, ακούστε τον....

Το εξώφυλλό του
http://i65.photobuck...006/0001-60.jpg

Κι ένα άρθρο σχετικό με την κηδεία της Ε.Παπαγιαννοπούλου από το αρχείο του "ρακοσυλλέκτη" Κ.Χατζηδουλή.
http://i65.photobuck...006/0003-25.jpg
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1167 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 08 July 2008 - 09:21 AM

"Από την αύρα την παντοτινή
ήρθες κοντά μου Φραγκοσυριανή
ήσουν το μύρο το πελαγινό
κοχύλι ξέχωρο λουσμένο με λυγμό

Σ'αυτή τη φλόγα-καρφιά τα λόγια
καιγόμαστε κι οι δυο
χωρίς το ψέμα - εγώ μ'εσένα
γίναμε ένα σ'αυτό το μακελειό!

Μ'ανέβασες ψηλά στο λυτρωμό
και πώς να κάτσω τώρα να στα πω;
μείνε κοντά μου δοσ μου επιμονή
νάναι μια φούντωση γλυκειά ,
σαν προσευχή!"


Λόγια του Μάνου Ελευθερίου μελοποιημένα από από τον Τάσο Γκρους το 1998. Έτσι ξεκινά μια ωραία λαική δισκογραφική δουλειά, κι αυτή επιμελημένη από τον Κώστα Χατζηδουλή, με τίτλο "Του πόθου και του πάθους". Τραγουδά ο Μιχάλης Δημητριάδης. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τον "Ε.2.Όμιλο Ελληνικής Δισκογραφίας".

’λλη μια δουλειά που τιμά το λαικό τραγούδι με ωραία χασάπικα, στιβαρά ζειμπέκικα και μελωδικά μπολερό και διαψεύδει όλους αυτούς που ισχυρίζονται πως σήμερα δεν γράφονται καλά λαικά τραγούδια ή πως το λαικό τραγούδι έχει πεθάνει...Τους προτείνω λοιπόν να ακούσουν τόσο αυτήν όσο και τις υπόλοιπες δουλειές του Χατζηδουλή και αν δεν βρίσκουν λαικά τραγούδια , ας ψάξουν να τον βρουν...Πιστεύω πως όλο και κάτι καλό θα έχει...Σίγουρα καλύτερο από τα διάφορα "μπασταρδεμένα" λαικά τραγούδια, με τις περίεργες ενορχηστρώσεις και τις "λούπες" που μας πλασάρουν τα τελευταία χρόνια...Και το κακό είναι πως μ'αυτή την ιστορία έχουν παρασύρει όλες τις καλές λαικές φωνές που έχουμε σήμερα...

Και τα δέκα τραγούδια είναι σε μουσική του Τάσου Γκρους.Οι πληροφορίες προέρχονται από το ένθετο του cd.

1)Εγώ μ'εσένα
(Μάνου Ελευθερίου)
(Γράφτηκε για κάποιον άνθρωπο που , ξαφνικά, ανακαλύπτει, μέσα στην "μυθική" "Φραγκοσυριανή" (του Βαμβακάρη), τον αληθινό έρωτα. Τα κουπλέ απευθύνονται, από τον άνθρωπό μας, προς το τραγούδι του Μάρκου.Ενώ τα ρεφραίν δεν είναι παρά η προσπάθειά του να παραθέσει, (ταυτόχρονα) και εκείνο που ο ίδιος έζησε...
Γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1998).

2)Με την καλή την έννοια
(Λίνα Νικολακοπούλου)
(Οι στίχοι είναι γραμμένοι από το 1984.Μελοποιήθηκαν 14 χρόνια αργότερα)

3)Γεννήθηκα δύο φορές
(Ηλία Κατσούλη)
(Πρωτοβγήκε το 1990 με τον Κ.Χατζημιχάλη)

4)Το βέλος είναι βάλσαμο
(Αλέξανδρου Αλεξάνδρου)
(Mια παρατήρηση: Ζέα εδώ, εννοούμε φυσικά την αληθινή Ζέα που αρχίζει από τα σύνορα των δήμων Πειραιά και Δραπετσώνας και καταλήγει λίγο πριν την πλατεία Καραισκάκη (Τζελέπη). ’λλωστε ο Μπάρμπα-Γιάννης στο τραγούδι του "Απ'της Ζέας το λιμάνι" ("μέχρι το Πασαλιμάνι") δίνει τη σωστή (Γεωγραφικά και Ιστορικά) θέση της Ζέας.Ένα άλλο σημείο του Πειραιά, που κατασκευάσθηκε-ισοπεδώνοντας μάλιστα τα βράχια των ύμνων της Φρεαττύδας!- από τη Σκυλίτσια αλητεία και που φέρει εισέτι τη βλακώδη ονομασία "ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑ" δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με την πραγματική Ζέα.
Κ.Χ.
Αφιερωμένο στις Πειραιώτισσες και στους Πειραιώτες.Και ειδικότερα , (γιατί το θέλει και η πόλις) στους κ.κ.Βασίλη Χριστοδούλου (σκιτσογράφο), Μάριο Πλωρίτη και Γιάννη Μαρίνο.
Γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1998).

5)Ένα τραγούδι
(Μάνου Ελευθερίου)
(Έως το 1967, οι ανθρώπινες υπάρξεις των πορνείων , δεν είχαν δικαίωμα την Κυριακή να πάνε ούτε στην εκκλησία!...Διότι απλούστατα, η μέρα αυτή ήταν η πιο επικερδής της εβδομάδας....
Γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1998)

6)Λουλουδάκι του χειμώνα (Αργυρώ Καπαρού-Μ.Δημητριάδης)
Ηλία Κατσούλη
(Γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1987).

7)Μπρος στου έρωτα την πόρτα
(Ηλία Κατσούλη)
(Γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1989)

8)Πλανήτης Αντιγόνη
Γιώργου Μιράνα
(Γράφτηκε το 1991 και μελοποιήθηκε το 1997)

9)Ώρα να φύγω
(Ηλία Κατσούλη)
(Γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1989)

10)΄Οσα θέλει ο άνθρωπος
(Αλέξανδρου Αλεξάνδρου)
(Γράφτηκε και μελοποιήθηκε το 1998)

Την επιμέλεια ορχήστρας είχε ο Σπύρος Ιωαννίδης.
Έπαιξαν οι μουσικοί:
Σπύρος Ιωαννίδης: μπουζούκι, "γόνατο", μπαγλαμά, μαντολίνο
Παντελής Μπενετάτος: πιάνο
Θανάσης Ματσίνος : κιθάρα
Γιώτης Σαμαράς: κιθάρα
Γιάννης Παπατριανταφύλλου: μπάσο
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: κρουστά
Αντώνης Απέργης: κανονάκι, φλογέρα
Δεύτερες φωνές κάνουν ο Αρχέλαος και η Φίλη Γεωργιάδου.Ο Αρχέλαος είναι πρόσωπο που εμφανίζεται και σε άλλες δουλειές του Χατζηδουλή , αλλά χωρίς περισσότερα στοιχεία. Η Φίλη Γεωργιάδου, αν δεν με απατά η ακοή μου , πρέπει να είναι η Ερωφίλη.
Η ηχογράφηση έγινε από τον Γιάννη Παπαιωάννου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 21 Μαίου 1998. Ο Τάσος Γκρους σημειώνει στο εσώφυλλο:
"Του πόθου μου κρυφή πληγή
Του πάθους μου τραγούδι
Γυναίκα μου μονάκριβη
’σβεστη φλόγα της ψυχής
Και της ζωής λουλούδι

21 Μαίου 1998
Μέρα γιορτής της ενσάρκωσης του πόθου και του πάθους μας
Τάσος Γκρους
Υ.Γ: Στη μνήμη του πατέρα μου


Και το εξώφυλλο του δίσκου
http://i65.photobuck...006/0001-61.jpg
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1168 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 14 July 2008 - 11:52 AM

"Eορτολόγιον" -Κεφάλαιον Α'.
’λλη μια ενδιαφέρουσα παραγωγή του Κώστα Χατζηδουλή για τoν Ελληνικό΄Ομιλο Δισκογραφίας (Ε2) που κυκλοφόρησε το 1997 και περιέχει 10 επανεκτελέσεις τραγουδιών που σχετίζονται με κάποιο όνομα και μια ηχογράφηση του 1960...

1)Δώδεκα η ώρα θά'ρθω βρε Μαριώ (1960) (Βασίλης Τσιτσάνης)
Γρηγόρης Μπιθικώτσης-Βασίλης Τσιτσάνης
2)Το θύμα ο Νικόλας (Κώστας Βίρβος-Γρηγόρης Μπιθικώτσης)
Χορωδία Φρεαττύδας
3)Έδιωξες το Δημητράκη (Γιώργος Μητσάκης)
Νίκος Καρανικόλας & Ασύστολη Κομπανία
4)Μπιρμπίλω (Αιμίλιος Σαββίδης-Μιχάλης Σουγιούλ)
Χορωδία Φρεαττύδας-Χρήστος Νικολόπουλος
5)Ο Παντελής (Τόλης Χάρμας)
Βούλα Γκίκα & Χορωδία Φρεαττύδας
6)Τρία παιδιά βολιώτικα (Παραδοσιακό)
Αρχέλαος- Αρετή Μπέλλου-Ασύστολη Κομπανία
7)Ο Σπύρος (Διονύσης Τζεφρώνης-Γιώργος Ζαμπέτας)
Χορωδία Φρεαττύδας
8)Όπου Γιώργος και μάλαμα (Γιώργος Μητσάκης)
Νίκος Καρανικόλας & Χορωδία Φρεαττύδας
9)Βαγγελίτσα μου (Κώστας Κιούσης-Σώτος Πετράς-Θόδωρος Παπαδόπουλος)
Αρετή Μπέλλου-Αρχέλαος-Ασύστολη Κομπανία
10)Γειά σου Γιάννη (Μανώλης Χιώτης)
Βούλα Γκίκα-Ασύστολη Κομπανία
11)Καλώς τονε τον Κωνσταντή (Σταμάτης Κραουνάκης-Γιώργος Ζαμπέτας)
Χορωδία Φρεαττύδας

Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί:
Σπύρος Ιωαννίδης (Μπουζούκι, μπαγλαμά, γόνατο)
Σπύρος Παναγιωτόπουλος (Κρουστά)
Μίμης Ντούτσουλης (Μπάσο)
Γιάννης Παπατριανταφύλλου (Μπάσο)
Παντελής Μπενετάτος (Πιάνο)
Γιώτης Σαμαράς (Κιθάρες)
Στην "Μπιρμπίλω" κλαρίνο παίζει (λίγο πριν φύγει από τη ζωή , το 1996) ο Στέφανος Στεφανόπουλος
Στην ηχογράφηση του "12 η ώρα θά'ρθω βρε Μαριώ" μπουζούκια παίζουν ο Λάκης Καρνέζης με τον Κώστα Παπαδόπουλο.

Η ηχογράφηση έγινε στο studio Digital από τον Γιάννη Παπαιωάννου.

Ωραίες και "συμπαγείς" ηχογραφήσεις περιέχονται σ'αυτή τη δουλειά...Γίνεται μια προσπάθεια να επαναφερθούν στην επικαιρότητα τραγούδια που τα περισσότερα, δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα στην εποχή τους....Μόνο που υπάρχουν κάποια στοιχεία που , τόσο σ'αυτήν , όσο και σε άλλες δουλειές του Χατζηδουλή , όπως τα "Ασεβή τροπάρια" δεν διευκρινίζονται. Δηλαδή, δεν έχουμε στοιχεία ούτε για τη Χορωδία Φρεαττύδας, ούτε για την Ασύστολη Κομπανία, ούτε για τον τραγουδιστή "Αρχέλαο"...Σε κάποια σημεία πάντως είμαι σίγουρος πως τραγουδούν ο Μιχάλης Δημητριάδης και η Ερωφίλη...Οι φωνές τους είναι ευδιάκριτες, συν το γεγονός , ότι αποτελούσαν εκείνη την εποχή , μόνιμους συνεργάτες του Χατζηδουλή...

Το εξώφυλλο του cd
http://i65.photobuck...006/0001-64.jpg
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1169 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 17 July 2008 - 06:00 PM

"...Tα τραγούδια που έλεγα, ακούστηκαν επανειλημμένα σε πολιτικές εκδηλώσεις της εποχής, χωρίς να είναι φωναχτά πολιτικά. Έχοντας μεγαλώσει σ'ένα εξαιρετικά πολιτικοποιημένο περιβάλλον, δεν χρειαζόταν να ποιούμαι την αριστερή ούτε να το κραυγάζω. Eίχα κάθε λόγο δε, να πολεμάω με μένος την πολιτική καπηλεία που γινόταν με αφορμή τη χούντα στην Eλλάδα. Όλα τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Aλλά έτσι κι αλλιώς, δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεκινάς τη ζωή σου μέσα σε δικτατορία. Eκείνη την εποχή μέχρι και σε δίσκο συμμετείχα, προκειμένου να δίνουν άδειες στον Aντώνη Bαρδή που έκανε τη θητεία του, -ήταν ναύτης- και παράλληλα έπαιζε κιθάρα στο ZOOM. O Δήμος Mούτσης τού είχε μεγάλη αδυναμία και μας ήταν απολύτως απαραίτητος, γιατί ήταν ένας πολύ καλός μουσικός -κι αυτό αποδείχτηκε άλλωστε και στην πορεία. O Bαρδής δεν ήταν ένα παιδί που μπορούσε να'χει συμβατική σχέση με το στρατό για να περάσει πιο άνετα και τον είχαν τσακίσει. Ήταν τότε στου Παλάσκα... Tο ναυτικό, απ'ότι ξέρουμε όλοι, ήταν κάπως έξω από τη χούντα, εθεωρείτο έως και αντικαθεστωτικό, δεν μπορούσαν να βρουν άνθρωπο να βάλουν αρχηγό... Θυμάμαι έναν πολύ ευγενικό άνθρωπο με τον οποίο η συναλλαγή μας ήταν άψογη. Tο ναύαρχο Mαργαρίτη. Θαυμάσιος κύριος. Έτσι έγινε ο δίσκος ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ του Πιτσιλαδή που τραγουδούσε ο Kόκοτας κι είχα κι εγώ μια συμμετοχή. Έγινε ο δίσκος, πήγα και κάνα δυο φορές σε κάτι χορούς της Λέσχης Aξιωματικών κι έτσι εξασφαλίστηκε η άδεια του Aντώνη. Aπ'τη μία ήταν στην ορχήστρα μας ο Aντώνης Bαρδής, που τότε ερχόταν από γκρουπάκι με τ'όνομα Vikings, κι από την άλλη ο Kώστας Παπαδόπουλος και ο Λάκης Kαρνέζης... "
Λόγια της Δήμητρας Γαλάνη από την επίσημη ιστοσελίδα της....

Είχαν γίνει της "μόδας" εκείνη την εποχή οι κυκλοφορίες των δίσκων με "εθνικά" θέματα..."Αλβανία", "Μικρά Ασία", "Παύλος Μελάς", "Ο Σταμούλης ο λοχίας" (όσον αφορά μόνο το συγκεκριμένο τραγούδι) , τραγούδια όπως "Μακρυγιάννης-Παλαμάς" με τον Γρ.Μπιθικώτση κι ένας δίσκος μισός-μισός...Τον αποκαλώ έτσι γιατί από τη μια πλευρά είχε εμβατήρια και από την άλλη λαικά τραγούδια...Τίτλος του "Το ναυτικό μας" και κυκλοφόρησε το 1970 από την Columbia.
Η πρώτη πλευρά του περιλαμβάνει έξη ναυτικά εμβατήρια παιγμένα από τη Μπάντα του πολεμικού ναυτικού υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Π.Ν Δημ.Σελλάκη.
1)Ο ναύτης του Αιγαίου
2)Αβέρωφ
3)Η γαλανή μας θάλασσα
4)Ναυαρίνο
5)Περνάει το ναυτικό μας
6)Εις τάξιν απάρσεως

Το ενδιαφέρον του δίσκου βρίσκεται στη δεύτερη πλευρά στην οποία υπάρχουν πέντε τραγούδια σε μουσική του Βαγγέλη Πιτσιλαδή και στίχους των Νίκου Μαστοράκη και Γιάννη Κιούρκα.
Από δυο τραγούδια ερμηνεύουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Σταμάτης Κόκοτας κι ένα τραγούδι ο Γιώργος Βάρσος, ένας τραγουδιστής με όχι ιδιαίτερα μεγάλη καριέρα.

1)Γυρισμός (Ν.Μαστοράκη)
Σταμάτης Κόκοτας
2)Βάρκα δεμένη (Γ.Κιούρκα)
Δήμητρα Γαλάνη
3)Ναύτης (Ν.Μαστοράκη)
Γιώργος Βάρσος
4)Πόσο τη θάλασσα αγαπάμε (Γ.Κιούρκα)
Δήμητρα Γαλάνη
5)Αγάπη ξένη (Ν.Μαστοράκη)
Σταμάτης Κόκοτας
Η διεύθυνση είναι του Βαγγέλη Πιτσιλαδή.

Πρόκειται για πέντε όμορφα μελωδικά τραγούδια, με θέμα τη θάλασσα. Το πρώτο είναι ένα χασάπικο που στο ρεφραίν καταλήγει σε ζειμπέκικο, ίσως και το πιο όμορφο κομμάτι του δίσκου.Το δεύτερο είναι χασάπικο , όπως και το τρίτο το οποίο είναι παιγμένο σε πιο μοντέρνο ρυθμό. Το τέταρτο κομμάτι είναι ένα slow rock που καταλήγει σε 6/8 , τσάμικο δηλαδή και το τελευταίο είναι και πάλι slow rock. Είναι εμφανείς , τόσο από τις ενορχηστρώσεις όσο και από τη ρυθμική αγωγή , οι επιροές του Πιτσιλαδή από το μοντέρνο τραγούδι της εποχής, σε συνδυασμό όμως με πολλά λαικά στοιχεία, όπως στις περισσότερες από τις δουλειές του.

Όπως αναφέρεται στο εσώφυλλο:
"Τον δίσκο αυτό που είναι γεμάτος θάλασσα και καράβια, πραγματοποίησε η Columbia με την βοήθεια του Αρχηγείου Ναυτικού. Το Ναυτικό μας με πραγματικό πάθος και αγάπη έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την πραγματοποίηση του άλμπουμ: Μουσική, στίχους, φωτογραφίες, επιμέλεια εξωφύλλου. Ο Νίκος Μαστοράκης-στιχουργός των τριών τραγουδιών- είναι επίκουρος σημαιοφόρος στο 7ο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγείου Ναυτικού. ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής , που συνέθεσε, διασκεύασε και διηύθηνε τα μουσικά μέρη, ναύτης. Και , μαζί τους , στον δίσκο, ολόκληρο το ναυτικό έδωσε ένα υπερήφανο άγγιγμα ιστορίας, παραδόσεως και σύγχρονης πραγματικότητας"
ενώ λίγο πιο πάνω αναγράφεται με μεγάλα γράμματα:

"Τραγουδήστε και σεις τα εμβατήρια του Ναυτικού μας. Με τους ήχους αυτούς που έρχονται σαν ηχώ του παιάνος των Σαλαμινομάχων πολεμούν οι Έλληνες ναύτες. Με τους ήχους αυτούς νικούν και δοξάζονται. Τιμή και υπερηφάνεια για τον ένδοξο στόλο μας, δια την αιώνια ναυτική ψυχή του έθνους".

Δεν μπορώ να ξέρω τι σκοπούς εξυπηρετούσε , εκείνη την εποχή , μια τέτοια έκδοση...Ίσως πρέπει να σημειώσουμε πως μετά από τρία χρόνια έγινε και η ανταρσία του ναυτικού κατά του στρατιωτικού καθεστώτος...
Μετά από τόσα χρόνια μπορεί να μην έχει και μεγάλη σημασία...’λλωστε τα λόγια της Δήμητρας Γαλάνη, λένε πολλά...
Προσωπικά ,απομόνωσα τα κομμάτια της β'πλευράς, τα οποία ακούγονται ευχάριστα....

Ο δίσκος αποσύρθηκε από την κυκλοφορία σχετικά γρήγορα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε σε cd και παραμένει αρκετά δυσεύρετος.

Το εξώφυλλο σε δυο μέρη
http://i65.photobuck...s_2006/01-6.jpg
http://i65.photobuck...s_2006/02-6.jpg

Kαι το οπισθόφυλλο, στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες για τα εμβατήρια.
http://i65.photobuck...s_2006/03-3.jpg
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1170 albert

albert

  Νταλαρας..και ροκ γωνία

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,717 posts
 • Gender:Male

Posted 17 July 2008 - 09:39 PM

Ο δίσκος αποσύρθηκε από την κυκλοφορία σχετικά γρήγορα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε σε cd και παραμένει αρκετά δυσεύρετος.

Θαναση σ' ευχαριστω πολυ για την αμεση αποκριση σου..:)
TO NAYTIKO MAΣ
(ΕΜΙ-ΗΙS MASTER VOICE-GSDG 44) 1970
front lp
back lp
inside lp
side a lp
side b lp

"Αν δεις στον υπνο σου ερημιά...

(ο.. Νορβηγος  18.05.13)


#1171 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 22 July 2008 - 09:47 AM

Βλέπω σήμερα το ημερολόγιο που γράφει "Μαρίας Μαγδαληνής" και το μυαλό μου πάει στη "Μαρία-Μανταλένα" ένα πολύ ωραίο χασάπικο του Σπύρου Περιστέρη, που ηχογραφήθηκε το 1939. Ευκαιρία λοιπόν να γράψω για μια συλλογή, με δυο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρεμπέτικου και λαικού μας τραγουδιού, στην οποία υπάρχει αυτό το κομμάτι.

Μάρκος Βαμβακάρης-Στράτος Παγιουμτζής "Εν φωναίς και οργάνοις..."
Έτσι τιτλοφορείται το cd που κυκλοφόρησε το 1996 από τις μουσικές εκδώσεις "Πανδώρα" σε επιμέλεια του Δημήτρη Ράνιου. Περιέχει 22 τραγούδια , πολλά απ'αυτά συνθέσεις του Μάρκου, στα οποία τραγουδούν ξεχωριστά ή και μαζί, σαν ντουέτο...

Πριν γράψω τους τίτλους νομίζω πως είναι απαραίτητο να διαβάσουμε τα σύντομα βιογραφικά , που βρίσκονται στο ένθετο:
http://i65.photobuck...006/0002-40.jpg
http://i65.photobuck...006/0003-27.jpg
http://i65.photobuck...006/0004-26.jpg

1)Mπουζούκι μου διπλόχορδο (Μ.Βαμβακάρης-1937)
Μ.Βαμβακάρης-Σ.Παγιουμτζής
2)Μες στης Πεντέλης τα βουνά (Σ.Παγιουμτζής-Ν.Βασιλάκης-1939)
Στράτος Παγιουμτζής
3)Το πορτοφόλι (Σπ.Περιστέρης-Γ.Πετρουλέας-1939)
Μ.Βαμβακάρης-Απ.Χατζηχρήστος
4)Σε γελάσανε (Κ.Σκαρβέλης-1940)
Σ.Παγιουμτζής-Μ.Βαμβακάρης
5)Θα σπάσει το μπουζούκι μου (Σπ.Περιστέρης-1939)
Μ.Βαμβακάρης-Απ.Χατζηχρήστος
6)Εγώ για σε βρε πονηρή (Μ.Βαμβακάρης-Π.Χρυσίνης-1937)
Σ.Παγιουμτζής-Μ.Βαμβακάρης
7)Τα καραβοτσακίσματα (Μ.Βαμβακάρης-1936)
Μ.Βαμβακάρης-Σ.Παγιουμτζής
8)Με τις μυρωδιές σου (Μ.Βαμβακάρης-1938)
Σ.Παγιουμτζής-Στ.Περπινιάδης (μπουζούκι ο Β.Τσιτσάνης)
9)Φίνα τά'χεις καταφέρει (Ν.Γούναρης-Χ.Βασιλειάδης-1940)
Μ.Βαμβακάρης-Απ.Χατζηχρήστος
10)Γιατί, γιατί μου τό'κρυψες (Μ.Βαμβακάρης-Επ.Γιαννακός-1940)
Σ.Παγιουμτζής-Σ.Χρυσίνης (μπουζούκι ο Μ.Χιώτης)
11)Τα ζηλιάρικά σου μάτια (Μ.Βαμβακάρης-1937)
Μ.Βαμβακάρης-Σ.Παγιουμτζής
12)Κάτσε ν'ακούσεις μια πενιά (Β.Τσιτσάνης-1946)
Στ.Παγιουμτζής (μπουζούκι ο Μ.Χιώτης)
13)Σού'δωσα διαζύγιο (Μ.Βαμβακάρης-1936)
Μ.Βαμβακάρης (μπουζούκι ο Μ.Βαμβακάρης-τζουρά ο Σ.Παγιουμτζής)
14)Περσεφόνη μου γλυκειά (Πάνος Τούντας-1940)
Στ.Παγιουμτζής
15)Ψηλά τη χτίζεις τη φωλιά (Μ.Βαμβακάρης-1939)
Μ.Βαμβακάρης
16)Γιατί μικρούλα μου (Μ.Βαμβακάρης-Σ.Παγιουμτζής-1938)
Σ.Παγιουμτζής-Στ.Περπινιάδης (μπουζούκι ο Β.Τσιτσάνης)
17)Κούλα Φραγκοσυριανή (Μ.Βαμβακάρης-1940)
Μ.Βαμβακάρης-Απ.Χατζηχρήστος
18)Η πονηρή (Με χτυπά η φτώχεια κι ο βοριάς) (Μ.Βαμβακάρης-1939)
Σ.Παγιουμτζής-Μ.Βαμβακάρης
19)Γέρασες πια δεν σ'αγαπώ (Μ.Βαμβακάρης-1936)
Μ.Βαμβακάρης-Σ.Παγιουμτζής
20)Μαρία-Μανταλένα (Σπ.Περιστέρης-1939)
Μ.Βαμβακάρης-Απ.Χατζηχρήστος
21)Βάρκα γιαλό (Β.Τσιτσάνης-1946)
Σ.Παγιουμτζής-Β.Τσιτσάνης
22)Μια γαλανομάτα στην Αθήνα (Μ.Βαμβακάρης-Σ.Παγιουμτζής-1938)
Μ.Βαμβακάρης-Σ.Παγιουμτζής

Βλέπουμε πως οι 20 από τις 22 ηχογραφήσεις είναι προπολεμικές.Όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στις εταιρείες Odeon-Parlophone και His master's voice...Πολλά απ'αυτά, όλα ίσως, έχουν συμπεριληφθεί κι άλλες φορές σε συλλογές του Μάρκου ή του Στράτου...Τώρα, τι ακριβώς γίνεται με την απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και ξανακυκλοφορούν από μια ανεξάρτητη εταιρεία, δεν ξέρω...Αν δεν κάνω λάθος , μετά από πενήντα χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του τραγουδιού, "απελευθερώνεται" από μια συγκεκριμένη εταιρεία και μπορεί να το χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε...Κάτι τέτοιο πρέπει να ισχύει...Αυτό αποδεικνύεται και από τις συλλογές "Χρονικό του λαικού (ή δημοτικού) τραγουδιού" που κυκλοφορούν από την ανεξάρτητη εταιρεία "Ελληνικός δίσκος" σε επιμέλεια Πέτρου Ταμπούρη. Η σειρά αυτή ξεκίνησε από το 1950 (πριν από 2-3 χρόνια) και μέχρι σήμερα έχει φτάσει μέχρι το 1957.Και περιέχει ηχογραφήσεις που έγιναν στις εταιρείες που προανέφερα...Το ίδιο ισχύει και στη συλλογή "Ρεμπέτικα και λαικά" που κυκλοφόρησε από την Fm Records, πριν από 2 χρόνια σε επιμέλεια Κώστα Χατζηδουλή...

Ξέφυγα όμως...
"Εν φωναίς και οργάνοις" ακούμε τα 2 από τα 4 μέλη της "θρυλικής" κομπανίας "Η τετράς του Πειραιώς" σε τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία , έχουν γράψει τη δική τους μεγάλη ιστορία και ακούγονται σ'αυτές ή στις δεκάδες επανεκτελέσεις που ακολούθησαν, μέχρι σήμερα..."Κάτσε ν'ακούσεις μια πενιά", "Καραβοτσακίσματα", "Βάρκα γιαλό", το "Διαζύγιο" , "Τα ζηλιάρικά σου μάτια" κάποια απ'αυτά....Αλλά και μερικά λιγότερο "διάσημα" όπως το υπέροχο μελωδικό , "Τσιτσανικό" θα το χαρακτήριζα χασάπικο, "Η πονηρή", με τη χαρακτηριστική διφωνία του Στράτου και του Μάρκου...Διφωνία που ακούμε σε αρκετά τραγούδια και που , λόγω της τελείως αντίθετης χροιάς που έχουν οι φωνές τους, ακούγεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και "ιδιαίτερη"...Βραχνός και μπάσος ο Μάρκος, λαικό και μελωδικό τενόρο, θα χαρακτήριζα το Στράτο...Τα δε επιφωνήματα, που ακούγονται σε πολλά από τα τραγούδια, όπως "Γειά σου Μάρκο με τις πενιές σου" ή "Γειά σου Στράτο" , δείχνουν καθαρά τη φιλική τους σχέση...Κι άλλη μια ξεχωριστή στιγμή , που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή είναι η σύνθεση του Νίκου Γούναρη "Φίνα τά'χεις καταφέρει" που ηχογραφείται με τις φωνές του Μάρκου και του Απόστολου Χατζηχρήστου...Του σπουδαίου αυτού συνθέτη και τραγουδιστή , η φωνή του οποίου , θυμίζει αρκετά εκείνη του Στράτου....Αλλά και ο Στελλάκης Περιπινιάδης σε κάποιες στιγμές σιγοντάρει μοναδικά το Στράτο...
Μάρκος, Στράτος, Στελλάκης....Τρεις μορφές του ρεμπέτικου , που πέρασαν στην ιστορία με τα μικρά τους ονόματα...Κι αυτό λέει πολλά....

Κλείνουμε βλέποντας το εξώφυλλο της συλλογής με το Στράτο και το Μάρκο πολλά χρόνια αργότερα, από τότε που ηχογραφήθηκαν τα τραγούδια...
http://i65.photobuck...006/0001-68.jpg

Y.Γ: Για το φίλο μου τον Αντώνη-anemologio...
;) :)
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1172 aldebaran

aldebaran

  THANKS mr. G.

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 244 posts

Posted 22 July 2008 - 11:28 AM

Καλά δεν παίζεσαι.Δεν πρόλαβα να το ζητήσω και το έγραψες.Ευχαριστώ πολύ.

anemologio
Aς κανουμε εισαγωγη Γιαπωνεζων πολιτικων.Τουλαχιστον αυτοι,οταν τους πιανουν στα πρασα,κανουν χαρακιρι
{ Γιωργος Νταλαρας -1992 }

#1173 petros_petrakis

petros_petrakis

  Dalaras Sick

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 5,400 posts
 • Gender:Not Telling

Posted 23 July 2008 - 02:06 PM

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση, με πολύ σπουδάιο υλικό, απο δυο ξεχωριστές μορφές του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Ευχαριστούμε Θάνο.
:)
"ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΙ το τίμημα!" (Ο. Ελύτης)

""Μάρτυρες για τα λάθη σου δεν είχες. Μόνος μάρτυρας ο ίδιος εσύ. Τα τακτοποίησες, τα μονόγραψες, τα σφράγισες" (Γ. Ρίτσος)

"Ο καθένας μας, είναι το σύνορο του"

Posted Image

#1174 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 25 July 2008 - 09:07 AM

To Eλληνικό τραγούδι, ειδικότερα αυτό των περασμένων δεκαετιών , συχνά θυμίζει "ξέφραγο αμπέλι"...
Θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό διαβάζοντας τα σχετικά με μια συλλογή που διανεμήθηκε πριν από μερικά χρόνια από κάποιο περιοδικό.
Η συλλογή έχει τίτλο "Οι μεγάλοι απόντες" και περιέχει τραγούδια με τον Μάρκο Βαμβακάρη και το Στράτο Παγιουμτζή.
Χρονολογία έκδοσης άγνωστη, αν θυμάμαι καλά , ήταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '90....Εταιρεία , επίσης άγνωστη...Οι συνθέτες , επίσης άγνωστοι, όχι πως δεν αναγράφονται, αλλά δεν έχουν καμία σχέση μ'αυτούς που αναγράφονται...
Και δικαιολογημένα θα αναρωτηθείτε, "γιατί γράφεις γι'αυτή τη συλλογή";
Αφενός γιατί τις προάλλες , ψάχνοντας για το άλλο cd του Μάρκου και του Στράτου για το οποίο έγραψα, ξαναάκουσα κι αυτό στο οποίο αναφέρομαι σήμερα και αφετέρου , γιατί πιστεύω, πως καμιά φορά πρέπει να αναφέρουμε και τα αίσχη και την εκμετάλλευση που γίνεται από διάφορους τυχάρπαστους , "εν ονόματι" της "διάσωσης του καλού λαικού τραγουδιού"...

Το εξώφυλλο της συλλογής λοιπόν είναι αυτό:
http://i65.photobuck...006/0001-69.jpg

Και περιέχει τα τραγούδια (τα αναγράφω όπως ακριβώς είναι στο εξώφυλλο):
1)Είμαι ο Στράτος (Στράτος Παγιουμτζής)
Στράτος Παγιουμτζής
2)Η ρουλέτα (Στράτος Παγιουμτζής)
Στράτος Παγιουμτζής
3)Σε λατρεύω (Μάρκος Βαμβακάρης)
Μάρκος Βαμβακάρης
4)Τι σου λέει η μάνα σου για μένα (Στράτος Παγιουμτζής)
Στράτος Παγιουμτζής
5)Καλέ Ντουντού δεν ντρέπεσαι (Στράτος Παγιουμτζής)
Στράτος Παγιουμτζής
6)Προσφυγοπούλα μου γλυκειά (Μάρκος Βαμβακάρης)
Μάρκος Βαμβακάρης
7)Ο σεργιάνης (Μάγκας βγήκε για σεργιάνι) (Στράτος Παγιουμτζής)
Στράτος Παγιουμτζής
8)Αχ τα όμορφά σου μάτια (Μάρκος Βαμβακάρης)
Μάρκος Βαμβακάρης
9)Μπήκε ο χειμώνας (Κ.Κοφινιώτης-Κ.Καπλάνης)
Στράτος Παγιουμτζής
10)Το φιλί δεν είναι κρίμα (Στράτος Παγιουμτζής)
Στράτος Παγιουμτζής
11)Μου γίνηκες μπελάς (Μάρκος Βαμβακάρης)
Μάρκος Βαμβακάρης
12)Σε μπελάδες μη με βάζεις (Στράτος Παγιουμτζής)
Στράτος Παγιουμτζής

"Ότι νά'ναι" δηλαδή...
Εκτελέσεις που έγιναν στη δεκαετία του '60 στη Fidelity ή σε άλλες μικρές εταιρείες αλλά και ηχογραφήσεις της His Master's voice, όπως η πρώτη εκτέλεση της σύνθεσης των Κ.Καπλάνη-Κ.Κοφινιώτη :wow: "Μπήκε ο χειμώνας"...Προφανώς οι δημιουργήσαντες τη συλλογή ήθελαν να βάλουν τη δεύτερη εκτέλεση του τραγουδιού, που έγινε στη δεκαετία του '60...Επίσης , το πρώτο τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα "Μάγκας βγήκε για σεργιάνι" "πολιτογραφήθηκε" -και αυτό- ως σύνθεση του Στράτου Παγιουμτζή και βρίσκεται εδώ στην εκτέλεση του 1946....
Τα τραγούδια που λέει ο Στράτος είχαν κυκλοφορήσει και σε μια συλλογή της εταιρείας "Panivar" με τίτλο "Είμαι ο Στράτος".

http://i65.photobuck...2006/PA5683.jpg

Παρόλα αυτά, ξεχνώντας όλο το παρασκήνιο και ακούγοντας τη συλλογή, χωρίς το εξώφυλλο, ο ακροατής βρίσκεται μπροστά σε 12 κλασσικά λαικά τραγούδια , ερμηνευμένα με το χαρακτηριστικό τρόπο του Στράτου και του Μάρκου, για τους οποίους έγραψα τόσο στον προηγούμενο δίσκο, όσο και σε παλαιότερες αναφορές μου...

Θα σταθώ στο αυτοβιογραφικό "Είμαι ο Στράτος" το οποίο είναι γραμμένο πάνω στη μουσική του "θρυλικού" "Μπουφετζή" του Γιώργου Μπάτη και με πολλά στοιχεία από τα τραγούδια του Ζαμπέτα,εκείνης της εποχής...
Αλλά και η επανεκτέλεση του "Τι σου λέει η μάνα σου για μένα" είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα...Εκείνη την εποχή , το συγκεκριμένο τραγούδι ηχογραφήθηκε τόσο με τη Σωτηρία Μπέλλου, στα πλαίσια των επανεκτελέσεων των παλιών ρεμπέτικων που έκανε στη Lyra, αλλά και από τον Πάνο Γαβαλά...Νομίζω πως αυτή η εκτέλεση με το Στράτο, πραγματικά ξεχωρίζει... B)
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1175 albert

albert

  Νταλαρας..και ροκ γωνία

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,717 posts
 • Gender:Male

Posted 25 July 2008 - 09:07 PM

ΠΑΝΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΛΗΜΕΡΙ ΤΟΥ
LP: ΜΙΝΟS MSM 265-YGOX 1355
CD: 7243 8 34514 2 5
(Ζωντανή ηχογράφηση στην μπουάτ « Λήδρα»)

«ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, ΕΛΛΑΔΑ αστέρι τ’ ουρανού..»
Ό,τι τραγουδουσε ο λαος μας πριν,κατά και μετα την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Κάπως έτσι αρχίζει το σημείωμα στο οπισθόφυλλο του δίσκου.Τραγούδια που κυκλοφορούν σε μια εποχή που ο κοσμος επιλεγει να μαζευεται στις διαφορες μπουάτ της εποχής.Ο δισκος αυτός ηχογραφημένος ισως σε μια από τις ιστορικότερες, την μπουάτ ΛΗΔΡΑ. Το 1975 εποχή που ακομα ανθει το πολιτικο τραγούδι συνθετες της εποχής όπως ο Πάνος Τζαβέλλας επιλεγουν να τραγουδουν τα λεγόμενα αντάρτικα κλεφτικα και λαϊκα τραγουδια.
Τραγούδια που εμπνεουν το λαο στον οποιο απευθυνεται για καλύτερες μερες που θα ‘ρθουν.Τραγούδια που προσπαθουν να εμπνευσουν την αδελφοτητα και την ομονοια των λαων μεταξυ των ανθρωπων για ένα καλυτερο μελλον
Όλα αυτά συνδιασμενα με αρκετα στοιχεια της ελληνικης μουσικής παραδοσης, ηχογραφημενα σε ένα κλιμα ζωντανης ηχογράφησης τοσο αμεσο μεταξυ τραγουδιστη-κοινου που σημερα είναι πολύ δυσκολο εως αδυνατο να επιτευχθεί.
Ο Πανος Τζαβέλλας στον δισκο του αυτό που είναι ο πρωτος «μεγάλος» του δίσκος από την MINOS εχει στο ενεργητικο του μια δισκογραφια που κυρίως διαπνεεται από την σταση αντιταξης απεναντι στο κατεστημενο και στο «συστημα» (ΜΩΡΑΪΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-VENUS 1981,EΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ- ARIOSO 1986 καθως και ΣΤ’ΑΡΜΑΤΑ –ARIOSO 1986)Γεννημενος στις 27-12-1925 στην Κοζάνη ζει στην Αθήνα από το 1960 απ’οπου από το 1964 ξεκιναει επαγγελματικα να εργαζεται ως μουσικος σε μπουατ της Πλάκας.Γνωστός στο κοινο του Γ.Νταλάρα με το "Παρε με φεγγάρι μου" του 1974("Στα χοντρά τα σύρματα"ή "Η νυχτιά").
Την παραγωγή του δίσκου είχε ο Αχιλλέας Θεοφίλου.Την ηχοληψια ο Στελιος Γιαννακοπουλος.Οπως χαρακτηριστηκα σημειωνεται στον δίσκο Πρωτη ηχογραφηση στην Ελλάδα εγινε με την AUDIOLAB STUDIOS ΤΟΥ κ.ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΛΗ. Υπαρχουν οι ευχαριστιες της ΜΙΝΟΣ στον διευθυντη και καλλ. Συμβουλο της μπουατ ΛΗΔΡΑ Κ.Μανιουδάκη για την βοηθεια του στην ηχογραφηση του δισκου,Καθως και ένα χαρακτηριστικο σημείωμα του Τζαβελλα που εκφραζει τις αποψεις για την κακοδαιμονιά της Ελλάδας μιλα για τους κυριους υπαοιτιους και εκφραζει την λαχταρα της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ όπως τονιζεται χαρακτηριστικά.
Ο δισκος αφηνει καλες εντυπωσεις κατά την ακροαση του αφου είναι ένα καλα -για τα μετρα της εποχής-ζωντανα ηχογραφημενο ομοιογενες συνολο.
Τραγουδια που ξεχωρίζω είναι το ΜΑΗΜ’ ΜΑΗΜ΄ του συνθετη που ερμηνευει εκπληκτικα η Χαρουλα .Επισης σε «ξυπνάνε» κυριολεκτικα» οι 2 συνθεσεις του Π.Τζαβέλλα Ο ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ και ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ που ο ιδιος ερμηνευει ξεχωριστα…
Ο δισκος κυκλοφορησε και σε cd το 1995 & σε μια αποκλειστικη επανεκδοση –ομοια με αυτή του 95 από τα ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ το 2006.Γενικα είναι ενας δυσευρετος τιτλος

Τα τραγουδια του δισκου:

ΠΛΕΥΡΑ Α’
ΤΗΣ ΝΕΙΟΤΗΣ-Χορωδία (Φ.Ανωγιαννάκη-Σ.Μαυροειδή-Παπαδάκη)
ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΠΛΑΓΙΑΣΟΥΜΕ-Χορωδία(κλεφτικο)
ΜΠΕΖΕΝΤΑΚΟΣ Κ.Μαντζόπουλος(Λαϊκο της πολης)
ΣΑΜΑΡΙΝΑ-Κ.Μαντζόπουλος(Μοιρολόϊ Ηπείρου)
ΑΪΝΤΕ ΠΑΙΔΙΑ-Ν.Παπαδόπουλου & Χορωδία (Π.Τζαβέλλα-Θ.Πανουτσόπουλου)
ΜΑΗΜ’ ΜΑΗΜ’ –Χ.Αλεξίου & Χορωδία (Π.Τζαβέλλα)

ΠΛΕΥΡΑ Β’
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΑ –Χορωδία (Λαϊκο τραγούδι)
Ο ΚΥΡ ΠΑΝΤΕΛΗΣ-Π.Τζαβέλλας (Π.Τζαβέλλα)
ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ-Π.Τζαβέλλας
ΑΧ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΓΛΥΚΕΙΑ –Χορωδία(δημοτικό Θεσσαλίας)
ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ-Κ.Μαντζόπουλος (δημοτικό του Μωρηά)
ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ ΣΤΑ ΔΕΚΑΕΝΗΑ ΣΟΥ-Ν.Παπαδοπουλου(Π.Τζαβέλλα)
Ο ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-Κ.Μαντζοπουλος (Δημοτικό Μακεδονιας)

Το εξώφυλλο το οπισθόφυλλο και η ετικετα της του δισκου:
lp front
lp back
lp label

"Αν δεις στον υπνο σου ερημιά...

(ο.. Νορβηγος  18.05.13)


#1176 albert

albert

  Νταλαρας..και ροκ γωνία

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,717 posts
 • Gender:Male

Posted 29 July 2008 - 07:50 PM

ΓΛΥΚΕΡΙΑ
Από τη Σμύρνη στον Πειραιά (LYRA 3760)

Μετά την μεγάλη επιτυχία και αναγνωριση ως μια από τις σπουδαιες φωνές που είχε η Γλυκερία με την κυκλοφορία του δίσκου της «Τα Σμυρνέικα» το 1981, η καλλιτέχνης επιχειρει να συνεχίσει με ακομα έναν δίσκο ,συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε 2 χρονια μολις πρίν.Ετσι τώρα πλεον το 1983 εκδιδεται ο δισκος «Από τη Σμύρνη στον Πειραιά» με παλια σμυρνεικα που επανεκτελει.
Τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν ηταν Σμυρνεικα παραδοσιακά καθως και τραγούδια μεγάλων συνθετών του ελληνικου τραγουδιού όπως του Σπύρου Περιστέρη του Γιάννη Παπαιώννου ,του Β.Παπάζογλου, του Μητσάκη, του Τούντα.του Κώστα Σκαρβέλη,του Απ. Χατζηχρήστου και τέλος του Δημήτρη Γκόγκου «Μπαγιαντέρα».
Από τα παραπάνω ξεχώρισαν το «Καραμπιμπερίμ» η «Κατσιβέλα» «Πασαλιμανιώτισα» «Η Μαρίτσα η Σμυρνιά» η «Ξαβεριώτισα» χωρις φυσικά να υπολοιπονται σε αξία τα υπολοιπα κομμάτια του δίσκου.Γνωρίζουν μεχρι και σήμερα πολλές επανεκτελέσεις. Αξια προσοχής και αγαπημένο μου «Η μικρή του καμηλιέρη» του Απ.Χατζηχρήστου. & το «Από ξένο τόπο»
Την μουσική επιμέλεια και διεύθυνση είχε ο Στέλιος Φωτιάδης (σύζυγος της Γλυκερίας)
Οι μουσικοι που συμμετείχαν ηταν ο Αρ.Μόσχος με τον Γ.Κορο στο βιολί ο Χρ.Νικολόπουλος στο μπουζούκι και στον τζουρά. Ο Β.Ηλιάδης μπουζούκι μπαγλαμά ούτι ο Γ.Μωραϊτης μπουζούκι ο Ν.Σαμπαζιώτης κιθάρα , οΣτ Καρύδας κιθάρα και μπαγλαμά ο Β.Κονιτόπουλος κιθάρα και λαούτο ο Π.Καλύβας κλαρίνο και ουτι , ο Λ.Κουλαξίζης ακορντεόν ο Αγ.Ιακωβίδης μπαγλαμά ο Γ.Αγαπητός και ο Στ.Φωτιάδης μπάσο και τέλος ο Σπ.Λιβιεράτος στα κρουστά.
Σόλίστ –όπως αναφερεται στον δίσκο- ο Αριστείδης Μόσχος στο σαντούρι και ο Γ.Κόρος στο βιολί.
Την παραγωγή του δισκου ανελαβε ο Δημήτρης Ράνιος .Την ηχογραφηση ο Τακης Φιλιππίδης στο στουντιο Columbia Η χαραξη του δισκου εγινε από τον Γιάννη Ιωαννίδη (G.P.I.) Oi φωτογραφίες της Γλυκερίας είναι του Παυλου Πατσούκα.
Στο φάκελο «κόσμημα» της εκδοσης βινυλίου στο εσωφυλλο παρατηρουμε τους στιχους των τραγουδιών τα τραγούδια όπως και φωτογραφίες από καρτ-ποσταλ του λιμανιού του Πειραιά και της Σμυρνης.Καρτ –ποσταλ αντίστοιχα παρατηρουμε και στο οπισθόφυλλο συνοδευμένες από μια ομορφη φωτογραφία της Γλυκερίας με την κλασικη –πλεον-περμανάντ της εποχής..

Τα τραγούδια του δίσκου:

Πλευρά Α:
ΓΚΕΛ ΓΚΕΛ ΑΜΑΝ
(Παραδοσιακό Σμυρνης)
ΚΑΡΑΜΠΙΜΠΕΡΙΜ
(Σπ.Περιστερη-Γ.Παπαιωάνου)
ΒΑΛΕ ΜΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ
(Ευαγγελου Παπαζογλου)
ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ
(Γ.Μητσακη)
ΧΗΡΑ Η ΜΟΝΤΕΡΝΑ
(Π,Τούντα)
Ο ΜΕΜΕΤΗΣ
(Παραδοσιακό)

Πλευρά Β:
ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΤΟΠΟ [κι απ’ αλαργινό]
(Παραδοσιακό Σμυρνης)
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΩΤΙΣΑ
(Π.Τουντα)
ΜΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ
(Κ.Σκαρβέλλη)
Η ΜΙΚΡΗ ΤΟΥ ΚΑΜΗΛΙΕΡΗ
(Απ.Χατζηχρήστου)
Η ΜΑΡΙΤΣΑ Η ΣΜΥΡΝΙΑ
(Παραδοσιακό)
Η ΞΑΒΕΡΙΩΤΙΣΣΑ
(Δ.Γκόγκου-Μπαγιαντέρα)

Το εξώφυλλο το οπισθόφυλλο και το 'σαλόνι" του δισκου:

lp front
lp back
lp inside

"Αν δεις στον υπνο σου ερημιά...

(ο.. Νορβηγος  18.05.13)


#1177 albert

albert

  Νταλαρας..και ροκ γωνία

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,717 posts
 • Gender:Male

Posted 31 July 2008 - 09:49 PM

Σήμερα σκέφτηκα να αφιερωσω το post σε 4 σπάνιες συλλογές που έχω βρεί:
Παραθέτω παρακάτω ο,τι πληροφορία εχω βρεί:

ΕΛΛΑΣ
(Atlantis SPR 138.)

Ελληνικά τραγούδια-συλλογή-με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
Ακούγονται: - Χάρις Αλεξίου,Μάνος Λοϊζος, Kώστας Χατζής. Γιάννης Πουλόπουλος,Κώστας Σμοκοβίτης,Αλέκα Αλιμπέρτη Χριστόφορος-Σπιλιωτοπούλου
Σπάνιο promo lp "not for sale" printed on labels and back cover
Printed in Greece: 1983

Τα τραγούδια που υπάρχουν όπως αναφέρονται:

Side 1:
Good Morning Sun-Smokovitis-Loizos-Aliberti/
Accordeon-Manos Loizos/
Don't Talk Only of Love-Giannis Poulopoulos/
Gather a Shell From The Aegean-Kostas hatzis/
We'll Meet Again in the Garden-Christoforos Spiliotopoulou/
Mandalio-Haris Alexiou/
Pervolaria-Giannis Parios

Side 2:
Instrumental The Neighborhood Maiden/
Andriko's Ballad
/I am Myself/In Otto's Day
/Traditional Hassapiko/
The Fair/Who Pays the Ferryman

Το εξωφυλλο της συλλογής:
Ελλάς


MANOS HΑDJIDAKIS + 5 LP:
When Crete Is Freed

P.I. Minos Series (New York) PI LPS 77, stereo
Comments: With Litsa Sakellariou. From a well-kept collection.
Kυκλοφορία: Αρχές 70'
(Συλλογη με γενικό τιτλο το τραγούδι "Αμα λευτερωθεί η Κρήτη" του Μ.Χατζιδάκι.
Ερμηνεύει η Λιτσα Σακκελαρίου, -γνωστη και απο την ερμηνεία του τραγουδιού "Αχ χελιδόνι μου" του Λοίζου-.)
Μάνος Χατζιδάκις: Αμα λευτερωθεί η Κρήτη

ΟI EΠITYXIΕΣ ΤΗΣ ΜΙΝΟS (Minos)
Kυκλοφορία:1973

Οι επιτυχίες της MINOS front

Οι επιτυχίες της ΜINOS -back

Tα τραγούδια της συλλογής:
Μέρος 1ον

ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ (’κη Πάνου) Στ.Καζαντζίδης (:music:
ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ (Π.Ζέρβα-Δ.Καραστάθη) Δ.Κοντολάζος-το πρωτο του τραγούδι-
ΈΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΠΑΠΟΥΛΗ (Γ.Κατσαρού-Πυθαγόρα) Γ.Καλατζής
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑ (Λ.Μαρκέα-Πυθαγόρα) Γ.Παριος
ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ (Α.Καλδαρα-Ε.Παπαγιανοπούλου)Στ.Καζαντζίδης
Ο ΤΥΠΟΣ Ο ΜΥΣΤΗΡΙΟΣ (Β.Βασιλειάδη-Πυθαγόρα);;
ΘΕΛΩ ΑΛΛΑ ΠΩΣ (Δ.Γεωργιάδη-Σ.Τσώτου) Δ.Γεωργιάδης
ΠΙΚΡΗ ΖΩΗ (Α.Καλδάρα-Α.Χατζηνικολάου) Στ.Καζαντζίδης (:razz:

Μερος 2ον

ΑΠ'ΤΑ ΨΗΛΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ (Χρ.Νικολόπουλου-Στ.Καζαντζίδη-Πυθαγόρα)Στ.Καζαντίδης
ΜΑΣ ΜΑΤΙΑΣΑΝ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑΣΑΝ (Λ.Μαρκέα-Πυθαγόρα) Λ.Διαμάντη
ΤΑ ΒΛΕΦΑΡΙΣΜΑΤΑ (Τ.Βοσκόπουλου-Η.Λυμπερόπουλου)
Τόλης Βοσκόπουλος-Δούκισσα
ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ (Α.Καλδάρα-Πυθαγόρα) Χάρις Αλεξίου
ΚΑΙ ΠΕΣ ΠΕΣ ΠΕΣ (Γ.Κατσαρού-Πυθαγόρα) Γ.Καλατζής(:razz:
ΑΡΜΕΝΑΚΙ (Παραδοσιακό-Διασκευή:Μ.Κώχ ) Μαρίζα Κώχ
ΕΓΩ"ΙΣΜΕ ΜΟΥ (Σπ.Παπαβασιλείου-Μ.Μπιζάνη)Γ.Παριος

Και για το τέλος μια ξένη συλλογη με τραγούδια του Μίμη Πλέσσα:

"MIMIS PLESSAS: Song of The MERMAID" (Philips)
[Τα τραγούδια της γοργόνας]
LP from Stereo P.I.
Recorded in Greece USA Records
(Stereo 60s era PI Records # PI- LPS 10..)

"Γοργόνα" εξωφύλλου: Aν.. Kαναβάκη
Σόλο μπουζούκι: Στέλιος Ζαφειρίου

Selections are:
[Τα τραγούδια του δίσκου οπως αναγράφονται είναι:]
"PEBBLE BY PEBBLE,
LADY FROM SYROS
TO THE YOUNG BOY
MINOR AT DAWN
IT IS RAINING AGAIN TONIGHT
THE POOR PEOPLE
ΙT'S GOING GOING
YESTERDAY I CRIED
WORRY BEADS
HADJIKIRIAKIO
DON'T SPEAK TO THE LAD
KIR ANTONIS

.With Arrangements and conducting by Mimis Plessas....
(ενορχήστρωση και δ/νση ορχήστρας:Μίμης Πλέσσας)

Μίμη Πλέσσα:Τα τραγούδια της γοργόνας

"Αν δεις στον υπνο σου ερημιά...

(ο.. Νορβηγος  18.05.13)


#1178 Χελιδόνι

Χελιδόνι

  Νταλάρας:"ΜΑΓΚΑΣ ΕΝ ΔΙΚΑΙΩ"

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,765 posts

Posted 01 August 2008 - 06:54 PM

Είναι μιά συλλογή που έψαχνα χρόνια και την ξαναβρήκα σε CD.Λέω την ξαναβρήκα γιατί ακούγαμε αυτά τα τραγούδια στο αυτοκίνητο με τους γονείς μου σε μεγάλη "προπολεμική" κασέτα απο τις τεράστιες και ήμουν περίπου 7 χρόνων τότε.Οι κασέτες αυτές αχρηστεύτηκαν η τεχνολογία προχώρησε,και εγώ με χαρά πριν λίγες μέρες ανακάλυψα και πάλι αυτά τα μαγικά τραγούδια.
"ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑΣ-ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ-ΚΑΠΛΑΝΗΣ"
Τα μεγάλα αυτά τραγούδια είναι μισά αλλά η μαγεία τους ανεκτίμητη.
Τα τραγούδια:
1.Φαληριώτισσα-μοδιστρούλα-Βαγγελίτσα-Ζέππος
2.Καψουρης-βαδίζω και παραμιλώ-ο μπουφετζής-Αλεξανδριανή-Ταξίμ
3.’νοιξε-άνοιξε-ο Περικλής-Είμαστε φίλοι-σου'χα χαρίσει την καρδιά-απ'της Ζέας το λιμάνι
4.Σαν μαγεμένο το μυαλό μου-Νυχτερίδα-ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη-Χατζηκυριάκειο.
5.Μάνα μου γιατι να με γεννήσεις-άμαξα μες στη βροχή-Καροτσέρη τράβα-Πάμε στο Φάληρο
6.Ένας αλήτης πέθανε-μας ζηλεύουνε-ψιλή βροχή-φέρε μας κάπελα κρασί.

Τραγουδούν:
Λύδια-Μπιθικώτσης-Ρεπάνης-Κλειδωνάρης-Γκρέυ-Πόλυ Πάνου-Διονυσίου-Γαβαλάς-Χρηστάκης-Βούλα Γκίκα-Δούκισσα-Χρυσάφη-Ρία Κούρτη-Νικολαϊδης.

Απο την MINOS-EMY
Πέρα απο τις οικογενειακές ακροάσεις,αυτήν τη συλλογή την είχα ακούσει και σε ταβερνάκια πίνοντας ρετσίνα και τραγουδώντας.Δεν ξέρω αν θα ήταν υπερβολή να πω ότι απο αυτά τα μαγικά λαϊκά τραγούδια πολλοί νέοι όπως κι εγώ μυήθηκαν στον κόσμο του λαϊκού τραγουδιού που μιλούσε αληθινά και με αξιοπρέπεια.Κάτι ανάλογο έγινε και το 1975 όταν ο Γιώργος Νταλάρας έβγαλε το "50 χρόνια Ρεμπέτικο τραγούδι".Εδώ είμαστε...
όλα αυτά τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια όπως και εκείνα του Ξαρχάκου,του Θεοδωράκη του Λοϊζου,του Κουγιουμτζή και των άλλων δεν είναι ότι μας σημάδεψαν ακούγοντας τα και τραγουδώντας τα κι εμείς με τη σειρά μας,αλλά περισσότερο πιστεύω ότι γίναμε καλύτεροι σαν άνθρωποι.

(Δεν ξέρω αν η συλλογή αυτή έχει αναφερθει ξανά εδώ στα "Ξεχασμένα διαμάντια" αλλά εγώ πήρα το θάρρος να σας την ξαναθυμήσω)
"ΣΤΑΣΟΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΑΒΑΤΗ,ΗΡΩΕΣ ΜΙΚΡΟΙ ΠΕΡΝΑΝ"!!(Αντώνης Σαμαρακης)

"Πάντα ψηλά στέκει η κορφή,ας ειν'και χιονισμένη,το βράχο δέρνει η θάλασσα,μα κείνος βράχος μένει."(Μαντινάδα)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΘΑΛΑΣΣΑ
(Χελιδονιού μιλιά)

#1179 ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

  DALARAS GOOGLE

 • Moderators
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 18,591 posts
 • Gender:Male
 • Location:Καλαμαριά
 • Interests:Μουσική

Posted 02 August 2008 - 06:50 PM

Γειά σου ρε Αντώνη με τις δισκάρες σου!...
Δεν έχει σημασία αν έχει ξαναμπεί ο δίσκος, ίσως νά'χει ξαναμπεί...Σημασία έχει πως μας θύμισες έναν από τους ωραιότερους δίσκους της ελληνικής λαικής μουσικής.
Να συπληρώσω μόνο πως αυτά τα τραγούδια είχαν πρωτοβγεί σε μικρούς δίσκους 45 στροφών extended play, μεγαλύτερης διάρκειας δηλαδή.Ήταν αυτοί με τις πράσινες ετικέτες...
Ήταν 2 δισκάκια του Παπαιωάννου με 4 ποτ-πουρί.Το ένα απ'αυτά έμεινε έξω απ'αυτό το δίσκο και συμπεριλήφθηκε αργότερα σε μια άλλη συλλογή της Columbia με τραγούδια του.
Το δισκάκι με τα τραγούδια του Μπαγιαντέρα , από την άλλη πλευρά είχε ένα ποτ-πουρί με τραγούδια του Γ.Λαύκα, που βγήκε αργότερα σε δίσκο με τραγούδια του Λαύκα.
Η δεύτερη πλευρά από το δισκάκι του Χατζηχρήστου δεν έχει επανεκδοθεί ποτέ, όπως και η β'πλευρά με τα τραγούδια του Καπλάνη.
Στα "Ξεχασμένα 45άρια" υπάρχουν αναφορές σε όλα αυτά τα 45άρια, ενώ οι μεγάλοι δίσκοι του Παπαιωάννου και του Λαύκα, που έχουν αυτά τα ποτ-πουρί έχουν μπει στο παρελθόν στα "Ξεχασμένα διαμάντια".
"Θάνο, συνέχισε να μας βασανίζεις" (Γ.Νταλάρας-2005)

www.ogdoo.gr

#1180 Χελιδόνι

Χελιδόνι

  Νταλάρας:"ΜΑΓΚΑΣ ΕΝ ΔΙΚΑΙΩ"

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 2,765 posts

Posted 03 August 2008 - 01:27 PM

Το έργο που θα αναφερθώ θεωρώ ότι είναι απο τα πολύτιμα της Ελληνικής δισκογραφίας.
Είναι "Ο ΑΗ ΛΑΟΣ" του αγαπητού Δημήτρη Λάγιου σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη με την δωρική και αξεπέραστη φωνάρα της μεγάλης Ρεμπέτισσας Σωτηρίας Μπέλλου.
Έχω αυτόν τον δίσκο σε βινύλιο,αλλά και για μένα έχει την ιστορία του.Ψάχνοντας σε ένα δισκάδικο της Σαλαμίνας όπως πάντα για δίσκους παλιούς,πήρε το μάτι μου ένα ράφι με προσφορές.Ότι πάρεις 500 δρχ. τότε(το 1987 περίπου) οι δίσκοι βινυλίου πωλούνταν γύρω στις 4000 δρχ.Αγόρασα τον δίσκο αυτόν ΄με κλειστά μάτια και ευλογώντας την καλή μου τύχη γιατί δεν ήξερα ότι υπήρχε.
"Πάρτο να μου φύγει" είπε αυτός που είχε το μαγαζί κι εγώ κούνησα το κεφάλι μου...
Έτρεξα σπίτι μου και τον άφησα να περπατήσει στο πικαπ.Μαγεύτηκα,η εξαιρετική μουσική ενός μεγάλου συνθέτη που τον ήξερα καλά απο τον "Ήλιο τον ηλιάτορα",οι πραγματικά συγκλονιστικοί στίχοι του Μιχάλη Μπουρμπούλη και η μεγάλη φωνή της Μπέλλου με ράγισαν.Η Σωτηρία Μπέλλου μετά το Ρεμπέτικο μας χάρισε μεγάλα τραγούδια.Θεωρώ ότι ήταν ένα θείο δώρο η φωνή της σε όλους μας,στα τραγούδια όλης της πορείας της.Πάντα ακούγοντας την φωνή της έβαζα μαζί στη δική μου ψυχή τα τραγούδια του Τσιτσάνη,του Χατζηχρήστου,του Παπαϊωάννου,του Μητσάκη με εκείνα του Ανδριόπουλου του Δημητρίου και του Μούτση.
Μέρες αργότερα όταν ξανασυναντήθηκα με εκείνον που μου πόυλησε το αριστούργημα αυτό,όταν γελώντας με ρώτησε πως μου φάνηκε ο δίσκος-πήρε μιά πληρωμένη απάντηση.
"Φίλε μου πούλησες έναν θησαυρό για ψίχουλα,τώρα και 50000 δραχμές να μου έδινες δεν υπήρχε περίπτωση να σου τον δώσω πίσω."
Αξίζει να αναφερθώ στο συγλονιστικό εξώφυλλο του Συριανού (μάλλον) Θέμη Τσιρώνη (Είναι αυτός που έχει ζωγραφίσει το εκπληκτικό πορτραίτο του Μάρκου Βαμβακάρη με το μπλέ πουκάμισσο να παίζει το μπουζούκι και τα διπλωμένα γυαλιά στην τσέπη με την μορφή της Φραγκοσυριανής πίσω του και σπίτια της άνω Σύρας).
"ΑΗ ΛΑΟΣ" λοιπόν,τα τραγούδια:
ΣΑΚΑΤΕΜΕΝΗ ΜΟΥ ΓΕΝΙΑ
ΘΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΕΙ
ΑΓΑΠΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ
Ο ΑΗ ΛΑΟΣ
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΜΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΑ
ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΚΙ ΑΜΙΛΗΤΟΣ
ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΡΛΑ
ΣΑΝ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ
ΘΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΕΙ(χορωδία)
Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1983 απο την LYRA

"...μα στη Αγιάσο σε μιάν έρημη εκκλησιά
ζωγράφισε ο Θεόφιλος με αίμα
το χάρο να φοράει θαλασσιά" (ΘΑ ΜΕ ΔΙΚΑΣΕΙ)

"Βαρέθηκα τη μοναξιά
το ούζο το τσιγάρο,
να'χω την τρέλλα μου δεξιά
κι αριστερά το χάρο."(ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ)

"Περαστικός και αμίλητος
κι απ'τη ζωή φευγάτος,
η ο θεός θα'ν άδικος
η θαν'ο κόσμος σκάρτος."(ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΜΙΛΗΤΟΣ)

Πρόσφατα είδα ότι η LYRA έκανε επανέκδοση του έργου "Ο ΑΗ ΛΑΟΣ" σε μορφή Remasters.Αξίζει να ακούσουν όσοι δεν έχει τύχει αυτά τα τραγούδια και να τα αποκτήσουν.
(Αναφέρω πως υπάρχει πιθανότητα να έχει ξανααναφερθεί σε αυτήν την ενότητα το συγκεκριμένο έργο,όμως ένοιωσα πραγματικά την ανάγκη να το ξαναθυμήσω.
Επίσης να ευχαριστήσω και τον Θάνο για την συμπλήρωση του προηγούμενου δίσκου που είχα αναφέρει(ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ-ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑΣ-ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ-ΚΑΠΛΑΝΗΣ).Οι γνώσεις του ήταν πολύτιμες)
"ΣΤΑΣΟΥ ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΙΑΒΑΤΗ,ΗΡΩΕΣ ΜΙΚΡΟΙ ΠΕΡΝΑΝ"!!(Αντώνης Σαμαρακης)

"Πάντα ψηλά στέκει η κορφή,ας ειν'και χιονισμένη,το βράχο δέρνει η θάλασσα,μα κείνος βράχος μένει."(Μαντινάδα)

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΘΑΛΑΣΣΑ
(Χελιδονιού μιλιά)Reply to this topic  


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users