Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ξεχασμένα Διαμάντια

1,215 posts in this topic

Είναι η Αλεξίου στα σεγόντα! Η φωνή της ακούγεται πεντακάθαρα! Εξάλλου το έχει δηλώσει σε συνέντευξη και ο Κλωναρίδης. Τώρα γιατί δεν αναφέρεται στο δίσκο...Πολλές φορές οι καλλιτέχνες το κάνουν για το κέφι τους και χωρίς διάθεση προβολής. Επίσης επειδή η Αλέξίου ήταν στη ΜΙΝΩΣ και ο δίσκος έβγαινε στην ΕΜΙ δεν γράφτηκε τίποτα. Τα πράγματα τότε δεν ήταν τόσο εύκολα στο να δώσει κάποια εταιρεία άδεια έστω και για φιλική συμμετοχή. Εξάλλου δεν είναι και ο μόνος δίσκος που δεν αναφέρεται το σεγόντο. Μπορώ να αναφέρω ένα σωρό δίσκους εκείνων των χρόνων χωρίς καμιά αναφορά...

Ακούστε το "Δεν έχω εκτίμηση στο χρήμα" και ποιος δεν καταλαβαίνει τη Χαρούλα;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Είναι η Αλεξίου στα σεγόντα! Η φωνή της ακούγεται πεντακάθαρα! Εξάλλου το έχει δηλώσει σε συνέντευξη και ο Κλωναρίδης. [...]

Ακούστε το "Δεν έχω εκτίμηση στο χρήμα" και ποιος δεν καταλαβαίνει τη Χαρούλα;

Αν το είπε ο ίδιος ο Κλωναρίδης, προφανώς έτσι είναι ... :D Παρ όλα αυτά, όμως, τη φωνή της δεν την ακούω καθόλου πεντακάθαρα, ούτε στο "Δεν έχω εκτίμηση στο χρήμα" ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

1976. Δυο χρόνια μετά την μεταπολίτευση...Οι συναυλίες σε στάδια είναι πάντα σημαντικό γεγονός για τα πολιτιστικά πράγματα...

Στις 4 Οκτωβρίου 1976 ο Γ.Μαρκόπουλος δίνει μια σημαντική συναυλία στο Ηρώδειο με τραγούδια βασισμένα στα έργα του "Χρονικό", "Ιθαγένεια","Θητεία","Μετανάστες","Θεσσαλικός κύκλος","Ριζίτικα" & "Ανεξάρτητα". Ερμηνευτές οι: Ν.Ξυλούρης, Λ.Χαλκιάς, Λ.Νικολάου, Χ.Γαργανουράκης και Π.Σιδηρόπουλος. Τη συναυλία ηχογράφησε ο ηχολήπτης Τάκης Παπαμώρος χωρίς να υπάρχει καμιά συννενόηση με τον συνθέτη. Έτσι διασώθηκε η συναυλία και το κλίμα της...Μετά από χρόνια , το 1990, ο συνθέτης ευχαρίστησε τον ηχολήπτη γι'αυτή του την πρωτοβουλία και κυκλοφόρησε τα κομμάτια της συναυλίας που δεν είχαν υποστεί μεγάλη φθορά!

Τα τραγούδια:

ΜΑΛΑΜΑΤΕΝΙΑ ΛΟΓΙΑ

ΤΟ ΚΑΡΥΟΦΙΛΙ ΜΑΝΑ ΜΟΥ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘ.ΔΙΑΚΟ

ΤΕΛΑΛΗΣ

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Ο ΦΤΕΡΟΠΟΔΑΡΟΣ

ΔΙΓΕΝΗΣ

ΑΓΡΙΜΙΑ ΚΙ ΑΓΡΙΜΑΚΙΑ ΜΟΥ

Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ

Ο ΡΟΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Π.Χ.

ΧΙΛΙΑ ΜΥΡΙΑ ΚΥΜΑΤΑ

ΠΩΣ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΩ

ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ

ΛΕΝΓΚΩ

Υπέροχες ερμηνείες από σημαντικούς ερμηνευτές...

Αν , σήμερα, προσπαθήσετε να βρείτε σε cd τη "ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ" μάλλον θα απογοητευτείτε! Ο δίσκος έχει καταργηθεί από την εταιρεία....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χθες άκουγα έναν δίσκο που δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ξεχασμένος, είναι όμως απ'αυτούς που δεν ακούγονται συχνά .Πρόκειται για τον δίσκο του Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ "ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΓΗ".

Ο δίσκος πρωτοεκδόθηκε τον Μάριο του 1962 και περιείχε 12 διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών από τον Μ.Χατζιδάκι.Πιστεύω , ότι πρόκειται για την καλύτερη εργασία που έκανε ο Χατζιδάκις σχετικά με τα ρεμπέτικα.Μπουζούκι έπαιζε ο Γ.ΖΑΜΠΕΤΑΣ.Στην πρώτη έκδοση βινυλίου υπήρχαν τα παρακάτω τραγούδια.

1)ΤΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ (ΦΤΩΧΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ ΜΟΥ)-Γ.ΜΗΤΣΑΚΗΣ

2)ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ (ΜΠΑΞΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ)-Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

3)ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ (ΜΕΣ ΣΤΟΝ ΟΝΤΑ)-Σ.ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ-Π.ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

4)ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΠΟΣ (ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΝΤΡΕΑΣ ΖΕΠΟΣ)-Γ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

5)ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ (ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΑΝΗ ΦΕΛΑΧΑ)-Δ.ΣΕΜΣΗΣ-Ρ.ΕΣΚΕΝΑΖΥ

6)Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ (ΠΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΑ ΚΑΜΠΟΥΣ)-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

7)ΕΠΙΜΟΝΗ (ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ ΚΥΡΑ ΜΟΥ)-Μ.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ

8)ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ (ΖΟΥΣΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ)-Δ.ΓΚΟΓΚΟΣ-ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑΣ

9)ΕΝΑ ΔΕΙΛΙΝΟ (ΧΩΡΙΣΑΜΕ ΕΝΑ ΔΕΙΛΙΝΟ)-Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

10)Ο ΠΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ (ΠΑΛΙΩΣΕ ΤΟ ΣΑΚΚΑΚΙ ΜΟΥ)-Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

11)ΤΟ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ-Δ.ΓΚΟΓΚΟΣ-ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑΣ

12)ΟΤΑΝ ΑΝΑΨΟΥΝ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ (ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ)-Β.ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

Μετά από αγωγή που κατέθεσε τότε ο Γ.ΜΗΤΣΑΚΗΣ , επειδή δεν αναφερόταν το όνομά του στο ΦΤΩΧΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΑΚΙ ΜΟΥ, το κομμάτι αφαιρέθηκε , και ο δίσκος επανεκδόθηκε έχοντας στη θέση του ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΕΡΟ-ΝΑΥΤΗ των Μ.ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ-Ι.ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ.

Στην επανέδοση του δίσκου σε cd το 1998,στη σειρά REMASTERS του Μ.Χατζιδάκι, υπήρχαν και τα 13 κομμάτια συν μια ανέκδοτη ηχογράφηση του τραγουδιού ΑΠ'ΤΗΣ ΖΕΑΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ (Γ.ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ-Χ.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ) που υπήρχε στο αρχείο του Γ.Παπαστεφάνου.

Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν έχει ακούσει ακόμα αυτό τον δίσκο να το κάνει... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

"ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ/ΟΡΦΕΑ", ένα ιστορικό άλμπουμ! Ένα διπλό άλμπουμ -ντοκουμέντο! Στον ένα δίσκο συναυλία του Μ.Χατζιδάκι και στον άλλο συναυλία του Μ.Θεοδωράκη!

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ" Μάρτιος 1961

Μ.Θεοδωράκης

Η ΜΥΡΤΙΑ , Μ.Λίντα

ΑΝ ΘΥΜΗΘΕΙΣ Τ'ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ,Μ.Χιώτης σόλο

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ,Μ.Λίντα

Η ΒΑΓΙΑ, (Γ.Μαρκόπουλου-Ν.Γκάτσου)Τ.Χρυσός

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΥΡΟ ΚΑΙ ΤΖΙΑ, Μ.Λίντα

ΣΕ ΠΟΤΙΣΑ ΡΟΔΟΣΤΑΜΟ, Γ.Μπιθικώτσης

ΤΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΕΧΕΙ ΚΑΥΜΟ, Μ.Θεοδωράκης

ΒΡΑΧΟ ΒΡΑΧΟ ,Καζαντζίδης-Μαρινέλλα

Ο ΚΑΥΜΟΣ, Καζαντζίδης-Μαρινέλλα

ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ,Καζαντζίδης-Μαρινέλλα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ,Καζαντζίδης-Μαρινέλλα

ΠΑΡΑΠΟΝΟ,Καζαντζίδης-Μαρινέλλα

ΕΙΧΑ ΦΥΤΕΨΕΙ ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ,Μ.Χατζιδάκις στο πιάνο

Την παρουσίαση κάνει η Μάρω Κοντού

Μια συναυλία -ντοκουμέντο με σημαντικά τραγούδια και σημαντικούς ερμηνευτές! Ο Θεοδωράκης παρουσιάζει επίσης σύνθεση του Μαρκόπουλου, ο Μπιθικώτσης από το τρακ αφήνει στη μέση το τραγούδι, ο Χατζιδάκις παίζει στο πιάνο τραγούδι του Θεοδωράκη κι ο κόσμος κάτω να χειροκροτεί αδιάκοπα!

ΟΡΦΕΑΣ , Μάιος 1961

ΠΑΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ, Ν.Μούσχουρη

Ω ΜΑΚΑΡΙΑ ΠΕΤΕΙΝΑ,Γ.Μούτσιος-Ν.Μούσχουρη

ΜΕΣΑ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΡΚΑ,Ν.Μούσχουρη

ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΛΑΤΕΙΑ,Ν.Μούσχουρη

ΚΑΚΟ ΜΟΥ ΚΑΚΟ ΜΟΥ,Γ.Μούτσιος

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΟ, Ν.Μούσχουρη

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ,Ν.Μούσχουρη

ΕΠΙΤΑΦΙΟΝ,Γ.Μούτσιος

ΑΘΗΝΑ,Ν.Μούσχουρη-Γ.Μούτσιος

ΠΟΥ ΠΕΤΑΞΕ Τ' ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ (Μ.Θεοδωράκη-Γ.Ρίτσου) Γ.Μούτσιος

ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ , (Μ.Θεοδωράκης-Γ.Ρίτσος)Γ.Μούτσιος

ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ, Γ.Μούτσιος-Ν.Μούσχουρη

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ , Ν.Μούσχουρη-Γ.Μούτσιος

Την παρουσίαση κάνει ο Δ.Παπαμιχαήλ

Επίσης σημαντική συναυλία με υπέροχα τραγούδια κι ερμηνείες. Η συναυλία κλείνει με το τραγούδι που μόλις είχε πάρει το όσκαρ τραγουδιού ο Χατζιδάκις! Τα άλλα τραγούδια είναι από το θέατρο και τον κινηματογράφο ενώ φιλοξενούνται και τραγούδια από τον ΕΠΙΤΑΦΙΟ (Θεοδωράκη-Ρίτσου) που είχε πρωτοπαρουσιάσει ο Μ.Χατζιδάκις με ερμηνεύτρια τη Ν.Μούσχουρη.Ιστορικές στιγμές...

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1985, αλλά...γρήγορα αποσύρθηκε μετά από έντονη διαμαρτυρία του Μ.Χατζιδάκι στην εταιρεία που τον κυκλοφόρησε χωρίς την άδειά του. Έτσι το άλμπουμ ξανακυκλοφόρησε χωρίς τη συναυλία του Μ.Χατζιδάκι. Υπάρχει και σήμερα στα ράφια των δισκοπωλείων σε cd , αλλά μόνο η συναυλία του Θεοδωράκη....Όσοι έχετε την πρώτη έκδοση είστε τυχεροί, οι υπόλοιποι πολύ μα πολύ δύσκολα θα βρείτε το άλμπουμ και με τις δυο συναυλίες....

:rolleyes::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
’λλος ένας σπουδαίος και αγαπημένος δίσκος που κυκλοφόρησε στις 4/7/1974 είναι η ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ σε μουσική ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ και στίχους ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πράγματι πρόκειται για έναν πολύ όμορφο δίσκο. Πολύ καλή ήταν και η ιδέα για τη δημιουργία του παρόντος topic. Θα ήθελα να συμπληρώσω δύο λόγια, αναφορικά με τον τίτλο του δίσκου. Πάντα είχα την εντύπωση, καθώς μεγάλωσα στην Αθήνα, πως ο τίτλος του δίσκου "Οδός Αριστοτέλους", καθώς και το ομώνυμο τραγούδι αναφέρονται στο γνωστό κεντρικό Αθηναϊκό δρόμο. Αργότερα έμαθα πως η "Οδός Αριστοτέλους" του δίσκου είναι μικρός δρόμος που βρίσκεται στο Κιάτο Κορινθίας, τόπο καταγωγής του συνθέτη. Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε σε ένα γωνιακό σπίτι της οδού Αριστοτέλους, αν δεν κάνω λάθος Αριστοτέλους και Αράτου γωνία, το οποίο λειτουργεί σαν ταβέρνα μόνο το χειμώνα, μία πολύ ζεστή γωνιά όπου ακούγεται πολύ καλή μουσική από νεανικά σχήματα και συνήθως θα βρει κανείς εκεί και τον ίδιο το συνθέτη.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πάντα είχα την εντύπωση, καθώς μεγάλωσα στην Αθήνα, πως ο τίτλος του δίσκου "Οδός Αριστοτέλους", καθώς και το ομώνυμο τραγούδι αναφέρονται στο γνωστό κεντρικό Αθηναϊκό δρόμο.

Σωστή, προφανώς, η εντύπωσή σου, Δώρα.

Βλ. http://www.dalaras.com/forum/index.php?act...c2e1bab45c0921e

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάντα είχα την εντύπωση, καθώς μεγάλωσα στην Αθήνα, πως ο τίτλος του δίσκου "Οδός Αριστοτέλους", καθώς και το ομώνυμο τραγούδι αναφέρονται στο γνωστό κεντρικό Αθηναϊκό δρόμο.

Σωστή, προφανώς, η εντύπωσή σου, Δώρα.

Σ΄ευχαριστώ Michael, είχα δει το topic παλιότερα αλλά δεν το θυμόμουν. Στην ταβέρνα του Γιάννη Σπανού στην οδό Αριστοτέλους στο Κιάτο δυστυχώς δεν έχω βρεθεί εγώ ακόμη, την έχουν επισκεφθεί όμως οι γονείς μου οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και με τον ίδιο το συνθέτη. Μάλλον, η αλήθεια ως προς το δίσκο πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγκαινιάζοντας τη συμμετοχή μου στο τρομερά ενδιαφέρον topic θα ήθελα να αναφερθώ κι εγώ σ ένα δίσκο, σχετικά πιο πρόσφατο από όσους συνήθως αναφέρονται εδώ, (πάνε βέβαια σχεδόν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του) μπορεί όμως άνετα να χαρακτηριστεί ξεχασμένος σαν σύνολο δουλειάς, παρ ότι ένα-δυο τραγούδια που περιλαμβάνονται ακούγονται συχνότατα και σήμερα.

Αναφέρομαι στο δίσκο «Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις» των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα , που κυκλοφόρησε το 1987, είναι ο δεύτερος δίσκος του Ντουέτου, ακολούθησε τα ζεστά ποτά με την τεράστια επιτυχία τους (ειδικά για πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες) και σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ο πλέον αντιεμπορικός τους παρ ότι κατά την προσωπική μου εκτίμηση περιέχει «διαμάντια».

Τα τραγούδια του δίσκου:

1.ΣΗΜΑΤΑ ΜΟΡΣ

2.ΝΥΧΤΩΣΕ ΝΥΧΤΑ

3.ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΣΠΙΡΤΑ

4.Η ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΑΖΙ

5.Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΚΩΝ

6.ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ

7.ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ

8.Η ΜΑΪΜΟΥ

9.ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΛΕΩ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙΣ

10.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ

Ξεχωρίζω το «Είμαστε ακόμα εδώ», ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έγραψαν ποτέ οι Κατσιμιχαίοι,

τα «Σήματα μορς» με την υπέροχη «εισβολή» του μπουζουκιού στη μελωδία της μπαλάντας,

το υποβλητικό «Όταν σου λέω πορτοκάλι να βγαίνεις» που αφιερώνεται από τους δημιουργούς στον Μάνο Χατζιδάκι,

τη λαϊκή επιτυχία «Η συνέλευση των ποντικών» με τη σαφέστατη επιρροή της συνεργασίας τους με τον Νταλάρα (όπως επισημάνθηκε και από τον τύπο της εποχής) που μόλις είχε προηγηθεί στο Περοκέ,

και φυσικά το «Νύχτωσε νύχτα» μεγάλο «σουξέ» του δίσκου.

Υπάρχει βέβαια και η μελοποιημένη ποίηση, πάντα παρούσα στους δίσκους των Κατσιμιχαίων, εδώ μα τα :

-Καταγγέλλω, του Λ.Καρακάση

-Η Μαϊμού, του Νίκου Καββαδία

και η «Εχεμύθεια» που μπορεί να είναι ορχηστρικό αλλά η μουσική γράφτηκε πάνω στο ομώνυμο ποίημα του Ανδρέα Εμπειρίκου (ασχέτως αν δεν τους επιτράπηκε από τους κληρονόμους του ποιητή να χρησιμοποιηθεί το έργο).

Πολύ πετυχημένη επίσης η έμμετρη προσαρμογή σε τραγούδια γνωστών παραμυθιών,

του τρυφερού «Το κορίτσι με τα σπίρτα» του ’ντερσεν

και του διδακτικού μύθου του Αισώπου «Η συνέλευση των ποντικών»

Στο δίσκο παίζουν και μια πλειάδα ικανότατων μουσικών, μεταξύ άλλων η Ευανθία Ρεμπούτσικα βιολί και βιόλα, ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας ακορντεόν, ο Δημήτρης Μαρινάκης ντραμς και ο Παναγιώτης Καλατζόπουλος που όχι μόνο έπαιξε τα περισσότερα όργανα (κιθάρες, μπάσο, μπουζούκι, κόρνα, κοντραμπάσο, μαντολίνο) αλλά έκανε και την παραγωγή μαζί με τους Κατσιμιχαίους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα, ξαναάκουσα έναν πολύ όμορφο κατά τη γνώμη μου δίσκο, από αυτούς που δεν πολυακούγονται. Πρόκειται για το δίσκο "Οι ώρες" του συνθέτη Λίνου Κόκοτου. Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε το 1969 από τη ΛΥΡΑ και τραγουδούν σε αυτόν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Ρένα Κουμιώτη, ο Μιχάλης Βιολάρης και ο αείμνηστος Γιώργος Ζωγράφος. Τους στίχους έχουν γράψει ο ’κος Δασκαλόπουλος και ο Αργύρης Βεργόπουλος, προσωπικός φίλος του συνθέτη που όπως αναφέρει ο ίδιος δεν ασχολήθηκε στη συνέχεια ξανά με τη στιχουργική. Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας ανήκουν στο Νίκο Μαμαγκάκη.

Νομίζω πως πρόκειται για μία πανέμορφη - στο σύνολό της - δουλειά, ένα δίσκο που όλα του τα τραγούδια έχουν κάτι πολύ όμορφο να πουν. Γνωστά τραγούδια από το δίσκο αυτό, τα οποία έγιναν επιτυχίες είναι το "Γειτονάκι μου" με το Γιάννη Πουλόπουλο και το "Κόρη του γιαλού" με τη Ρένα Κουμιώτη, όπως και το "Όσα δε βάνει ο λογισμός" από τα καλύτερα τραγούδια του Γιάννη Πουλόπουλου κατά τη γνώμη μου, ενώ ο Γιώργος Ζωγράφος στο δίσκο αυτό ερμηνεύει εξαιρετικά τον "Οδυσσέα". Τέλος, το τραγούδι "Ασημένιο φύλλο" σε στίχους του ’κου Δασκαλόπουλου, που ερμηνεύει μοναδικά ο Μιχάλης Βιολάρης υπήρξε από τα αγαπημένα μου από τη στιγμή που το πρωτοάκουσα και είναι ένα από εκείνα που θα ήθελα να ακούσω από το Γιώργο Νταλάρα.

Η μουσική και τα τραγούδια του δίσκου αναλυτικά:

1. Χορός (εισαγωγή) - Οργανικό

2. Όσα δε βάνει ο λογισμός - Γιάννης Πουλόπουλος

3. Και συ δε μου μιλάς - Μιχάλης Βιολάρης

4. Ερημιά - Γιώργος Ζωγράφος

5. Κοιμάσαι στο γιαλό - Ρένα Κουμιώτη

6. Ασημένιο φύλλο - Μιχάλης Βιολάρης

7. Ο Οδυσσέας - Γιώργος Ζωγράφος & χορωδία

8. Η κόρη του γιαλού - Ρένα Κουμιώτη

9. Γειτονάκι μου - Γιάννης Πουλόπουλος

10. Ραχήλ αγαπημένη - Γιώργος Ζωγράφος & χορωδία

11. Καράβι αραγμένο - Γιάννης Πουλόπουλος

12. Στα χείλη μας ακόμα το φιλί - Μιχάλης Βιολάρης

13. Χορός (φινάλε) - Οργανικό

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1969 παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο "Ο Δρόμος" των Μ.Πλέσσα και Λ.Παπαδόπουλου όπου μέσα σ' αυτό πρωτακούστηκαν και δυο τραγούδια από το δίσκο που θα γράψω σήμερα. Αυτά είναι :"¨Εξι άντρες" και "Μίλα μου για τη λευτεριά"....Η παράσταση την εποχή που βγήκε ενόχλησε το καθεστώς της χούντας και βέβαια "κατέβηκε"....Ο δίσκος , λοιπόν, "ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ" είναι η συνέχεια του "ΔΡΟΜΟΥ" αλλά κυκλοφόρησε το 1974 για προφανείς λόγους....Ερμηνευτές του έργου οι ίδιοι που ερμήνευσαν το "ΔΡΟΜΟ", ο Γ.Πουλόπουλος και η Ρ.Κουμιώτη.

Τα τραγούδια:

ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

ΟΚΤΩΒΡΗΣ ΗΤΑΝ

Η ΟΥΡΑΝΙΑ

Ο ΤΖΑΝΝΗΣ

Ο ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ

ΤΟΥ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

Η ΜΑΝΑ ΜΟΥ

ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ

ΕΞΙ ΑΝΤΡΕΣ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ο δίσκος έμεινε στη "σκιά" του ΔΡΟΜΟΥ... Τα τραγούδια είναι η φωνή που υψώνει κάθε ελεύθερος άνθρωπος εναντίον κάθε τυραννίας! Ίσως η εποχή που βγήκε ο δίσκος δεν ήταν η κατάλληλη. Οι έλληνες απελευθερωμένοι από το χουντικό ζυγό ίσως είχαν ανάγκη γι' άλλα ακούσματα....

Τα τραγούδια πάντως είναι πανέρμοφα και πάντα θα είναι επίκαιρα σε δύσκολους καιρούς....Ο Πουλόπουλος στο ζενίθ του τότε και η Ρένα Κουμιώτη δωρική κι επική!

Θα ξεχώριζα ίσως πιο πολύ τα: "Η Ουρανία", "Ο Τζαννής", "Από πείνα"και πιο πολύ το "Φεγγάρι μου φυλακισμένο". :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μπράβο παιδιά, καταπληκτικοί όλοι οι προηγούμενοι δίσκοι.

Συνεχίζω μ'έναν ακόμα δίσκο του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΛΔΑΡΑ που έχει τον τίτλο ΓΙΑ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ.Κυκλοφόρησε το 1974 και περιέχει πολύ όμορφα λαικά τραγούδια.Κάποιες επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών του Καλδάρα , αλλά και πολλά καινούργια.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Σ'ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ (στίχοι Α.Καλδάρα)-Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ

2)ΔΙΑΛΕΞΕ ΚΥΡΑ ΜΟΥ (στίχοι Α.Καλδάρα)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

3)ΜΙΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ (στίχοι Κ.Βίρβου)-Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ

4)ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΠΑΙΔΙ (στίχοι Ε.Καμαρινάκη)-Δ.ΚΟΝΤΟΛΑΖΟΣ

5)ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΒΑΠΟΡΙΑ (στίχοι Σ.Τσώτου)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

6)ΔΥΟ ΠΟΤΗΡΙΑ (στίχοι Κ.Βίρβου)-Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ

7)ΠΑΛΙ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΣΚΕΠΤΙΚΟ (στίχοι Α.Καλδάρα)-Δ.ΚΟΝΤΟΛΑΖΟΣ

8)ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ (στίχοι Γ.Σαμολαδά)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

9)ΚΑΠΟΥ ΚΛΑΙΕΙ ΕΝΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ (στίχοι Πυθαγόρα)-Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ

10)ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΠΗΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΟΥ (στίχοι Α.Καλδάρα)-Α.ΚΑΛΔΑΡΑΣ

11)Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΓΛΑΜΑ (στίχοι Ε.Παπαγιαννοπούλου)-Δ.ΚΟΝΤΟΛΑΖΟΣ

12)Η ΝΥΧΤΑ ΧΑΣΜΟΥΡΗΘΗΚΕ (στίχοι Γ.Σαμολαδά)-Δ.ΚΟΝΤΟΛΑΖΟΣ

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε μια εποχή στην οποία οι συνθέτες είχαν ακόμα τον πρώτο λόγο.

Ακόμα είναι σπουδαίες οι ερμηνείες και των τριών τραγουδιστών , ενώ πολύ χαρακτηριστικά ερμηνεύει ένα τραγούδι και ο ίδιος ο συνθέτης.Η Χ.Αλεξίου αποδίδει τέσσερα τραγούδια, τα δύο από τα οποία συμπεριλήφθηκαν αργότερα και στον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο 12 ΛΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (Σ' ΕΝΑ ΒΡΑΧΟ και ΜΙΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ).Πολύ όμορφες οι ερμηνείες και των υπολοίπων τραγουδιών από τους Κ.Σμοκοβίτη και Δ.Κοντολάζο για τους οποίους έχω γράψει και σε άλλους ξεχασμένους δίσκους.

Ο δίσκος αποσύρθηκε σχετικά γρήγορα από την κυκλοφορία, (θυμάμαι ότι από τα μέσα της δεκαετίας του '80 τον έψαχνα) ενώ κυκλοφόρησε αργότερα σε cd το οποίο έχει σήμερα εξαφανιστεί.

Share this post


Link to post
Share on other sites
μα τι να πουν στο δισκάδικο αν έρχομαι με τέτοια shopping list.........  :D  :D  :D

Δεν θα σου πουν τίποτα .Απλά αν πας σε κάποιο δισκάδικο έχοντας λίστα με τους παραπάνω δίσκους , το πιθανότερο θα είναι να σε κοιτάξουν κάπως έτσι:

:D :blink: :music::D :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας ακόμα πολυσυλλεκτικός ερμηνευτικά δίσκος (έχετε μάλλον καταλάβει την "αδυναμία" που έχω σε τέτοιους δίσκους) ,είναι και οι "ΡΟΒΙΝΣΩΝΕΣ" του ΑΠ.ΚΑΛΔΑΡΑ σε στίχους του Γ.ΣΑΜΟΛΑΔΑ.Τραγουδούν ο Γ.ΠΑΡΙΟΣ, η Χ.ΑΛΕΞΙΟΥ και σε ένα τραγούδι η Β.ΛΑΒΙΝΑ. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1974 και περιέχει τα τραγούδια:

1)ΜΙΑ ΑΧΤΙΔΑ ΗΛΙΟ (ΠΑΡΙΟΣ)

2)ΠΟΡΤΑ ΔΕΝ ΈΧΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ (ΠΑΡΙΟΣ)

3)ΩΣ ΠΟΤΕ (ΑΛΕΞΙΟΥ)

4)ΣΕ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΜΕΓΑΛΟ (ΠΑΡΙΟΣ)

5)ΣΤΑΜΑΤΑ ΑΥΓΗ ΝΑ ΧΤΕΝΙΣΤΩ (στίχοι ΝΑΣΟΥ ΝΑΚΑ) (ΑΛΕΞΙΟΥ)

6)ΕΝΑ ΣΤΑΧΥ Σ'ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ (ΛΑΒΙΝΑ)

7)ΚΟΥΡΔΙΣΑ ΤΟ ΛΑΟΥΤΟ ΜΟΥ (ΠΑΡΙΟΣ)

8)ΣΕ ΓΚΑΖΑΔΙΚΟ ΝΑΥΤΑΚΙ (ΠΑΡΙΟΣ)

9)Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ (ΑΛΕΞΙΟΥ)

10)ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΟΥ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (ΠΑΡΙΟΣ)

11)ΠΡΟΣΜΟΝΗ (ΑΛΕΞΙΟΥ)

Οι στίχοι αναφέρονται στους μετανάστες περιγράφοντας ανάγλυφα τις περιπέτειες και τις δυσκολίες της ζωής τους. Η εξαιρετική μουσική του Καλδάρα, σε παραπέμπει με το πρώτο άκουσμα σ'αυτόν , ακόμα κι αν δεν ξέρεις ότι είναι ο συνθέτης.Πρόκειται για μια από τις κλασσικές δουλειές του Καλδάρα , στο δρόμο του "έντεχνου" τραγουδιού , απ'αυτές που έκανε στη δεκαετία του '70 και που δυστυχώς εκτός από τη ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ και τον ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ δεν βρήκαν την ανταπόκριση που τους άξιζε.

Για τους τραγουδιστές δεν έχω να γράψω πολλά περισσότερα απ'αυτά που έχω ξαναγράψει γι'αυτούς και σε άλλους δίσκους αυτής της κατηγορίας.Ο Πάριος είναι εξαιρετικός και σ'ένα άλλο είδος τραγουδιού , το οποίο βέβαια δεν έχει καμία σχέση με ότι κατά κόρον τραγούδησε στη συνέχεια.Η Αλεξίου για μια ακόμη φορά και πριν ακόμα κάνει τον πρώτο προσωπικό της δίσκο δικαιώνει τις προσδοκίες του συνθέτη , ενώ πολύ όμορφη και διακριτική η συμμετοχή της Β.Λαβίνα.

Ωραία τραγούδια, πολύ ωραία τραγούδια , κρίμα που παρέμειναν και παραμένουν άγνωστα.Ας όψονται οι αίτιοι...

Ο δίσκος από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80 αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, ενώ κάποια στιγμή κυκλοφόρησε και σε cd το οποίο γρήγορα εξαντλήθηκε χωρίς να ξανακυκλοφορήσει...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να γράψω κι εγώ για έναν δίσκο, μιας και μιλήσαμε για το Γιάννη Πάριο, που δεν είναι και από τους πολύ ξεχασμένους, διότι τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ. Μιας και υπάρχει αυτό το πολύ όμορφο topic ας τον θυμηθούμε. Πρόκειται για τον προσωπικό δίσκο του Γιάννη Πάριου με τίτλο "Που θα πάει που", ο οποίος πρωτοκυκλοφόρησε - αν θυμάμαι καλά - το 1978. Είναι ένας πολυσυλλεκτικός δίσκος με τραγούδια γραμμένα από διάφορους σπουδαίους συνθέτες και στιχουργούς, όπως Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Απόστολος Καλδάρας, Πυθαγόρας.

Ο δίσκος περιέχει στο σύνολό του πολύ όμορφα τραγούδια και ο κόσμος τον αναγνώρισε, τον αγάπησε και τον πολυτραγούδησε. "Που θα πάει που", "Συγνώμη που σ΄αγάπησα πολύ" (τραγουδισμένο και από τη Δήμητρα Γαλάνη), "Όταν με φιλάς πεθαίνω", "Θα σε θυμάμαι",¨"Το καναρίνι", "Το Δεσποινάκι", "Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε".

Το "Καναρίνι" του Καλδάρα με τη Χαρούλα να κάνει τη δεύτερη φωνή είναι ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής (ή μάλλον σύνθεσης!). Εγώ, λόγω και της γνωστής αδυναμίας, ξεχωρίζω ιδιαίτερα και το τραγούδι "Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε" μία σύνθεση του Σταύρου Κουγιουμτζή, σε έναν πολύ γλυκό ζεϊμπέκικο ρυθμό.

Ο δίσκος κυκλοφορεί σε cd, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμη στα δισκοπωλεία. Κάποια online δισκοπωλεία τον περιλαμβάνουν πάντως στις λίστες τους.

Τα τραγούδια του δίσκου:

1. Που θα πάει που (Γ. Χατζηνάσιου, Τ. Οικονόμου)

2. Θα σε θυμάμαι (Γ. Σπανού, Πυθαγόρα)

3. Το καναρίνι (Απ. Καλδάρα, Γ Σαμολαδά)

4. Όταν με φιλάς πεθαίνω (Ανδρ. Χατζηαποστόλου, Τ. Σωτήρχου)

5. Σαν τα πουλιά σκορπίσαμε (Στ. Κουγιουμτζή, Κ. Αθανασίου)

6. Αυτός αυτός (Χρ. Νικολόπουλου, Πυθαγόρα)

7. Το Δεσποινάκι (Στ.Κουγιουμτζή, Κ. Αθανασίου)

8. Συγνώμη που σ΄αγάπησα πολύ (Γ. Χατζηνάσιου, Γ. Κανελλόπουλου)

9. 'Ηρθα σαν άντρας (Γ. Σπανού, Πυθαγόρα)

10. Εγωϊσμέ μου (Σπ. Παπαβασιλείου, Μ. Μπιζάνη)

11. Ο ξένος (Ανδρ. Χατζηαποστόλου)

12. Που να΄σαι εσύ (Χρ. Νικολόπουλου, Πυθαγόρα)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικά σπουδαίος δίσκος.Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για έναν από τους 2-3 καλύτερους προσωπικούς δίσκους του Πάριου .Μια μικρή διόρθωση μόνο , κυκλοφόρησε το 1974. :D

HARDET πραγματικά τα δύο τραγούδια που ξεχωρίζεις (ΤΟ ΚΑΝΑΡΙΝΙ , ΣΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΣΚΟΡΠΙΣΑΜΕ) , είναι ίσως τα καλύτερα του δίσκου και δύο από τα καλύτερα τραγούδια που είπε ο Πάριος στην καριέρα του. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μια μικρή διόρθωση μόνο , κυκλοφόρησε το 1974.

Σ' ευχαριστώ Θανάση, δεν έχω το δίσκο μπροστά μου και από ότι φαίνεται δεν το θυμόμουν και πολύ καλά τελικά. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τον Πάνο Τζαβέλ(λ)α δυστυχώς δεν ξέρω πολλά πράγματα. Είναι στιχουργός, συνθέτης, ποιητής και απ ό,τι διάβασα στο Ίντερνετ "αγωνιστής της Αριστεράς". Ο Νταλάρας, το 1973 έχει ερμηνεύσει δύο τραγούδια του Τζαβέλλα (σε δίσκο 45 στροφών): "Ροδακινιά ξανθή" και "Πάρε με φεγγάρι μου". (Το τελευταίο το θεωρώ ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που έχει τραγουδήσει ποτέ ο Νταλάρας.)

Το 1983 κυκλοφόρησε (από την εταιρεία Venus-Tzina) ένας δίσκος με τραγούδια του Πάνου Τζαβέλλα που τα ερμηνεύει η Καίτη Γκρέυ:

"Θρήνοι κι αναστάσιμα"

Ένας δίσκος τέλειος, συναρπαστικός, φανταστικός - κυριολεκτικά από την πρώτη ως την τελευταία νότα! Θαυμάσιες μελωδίες, θαυμάσιος, καθαρά λαϊκός ήχος (πρώτο μπουζούκι παίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος) συν δύο κομμάτια βασισμένα σε παραδοσιακούς σκοπούς. Είναι σοβαρά τραγούδια - τόσο η μουσική όσο και οι στίχοι (όπως δείχνει το παράδειγμα παρακάτω) -, και σίγουρα δεν πρόκειται για εύκολο άκουσμα.

Η Καίτη Γκρέυ σε αυτό τον δίσκο είναι απίστευτη. Μια φωνή που κόβει σαν γυαλί. Μάλλον δεν έχω ακούσει ποτέ πιο "κοφτερή" φωνή από εκείνη της Γκρέυ σε αυτά τα τραγούδια. (Καλύτερη και πάνω απ όλα πιο συγκλονιστική απ ό,τι σε διάφορες όμορφες αλλά ρηχές επιτυχίες της "κλασικής" περιόδου, όπως το "’ναψε το τσιγάρο".)

Κανονικά θα έλεγα ότι αυτός ο δίσκος δεν θα έπρεπε να λείψει σε καμία δισκοθήκη με ελληνική μουσική, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι παρά μια καθαρά θεωρητική υπόδειξη διότι (απ, ό,τι ξέρω) ο δίσκος ποτέ δεν ξανακυκλοφόρησε σε CD. :D

Τα τραγούδια του δίσκου είναι (μουσική και στίχοι: Πάνος Τζαβέλλας, με τις εξαιρέσεις που αναφέρω στο εξής):

1. Της φωτιάς ο γιος

2. Λεβεντογενιά (στίχοι: Θάνος Πανουτσόπουλος, Π. Τζαβέλλας)

3. Θρήνος για το Μανώλη Σιγανό

4. Της φυλακής το γλέντι (Π. Τζαβέλλας, Γιώργος Μυλωνάκος)

5. Μάνα και γιος

6. Κάποια μέρα - κάποια ώρα (σκοπός ποντιακός, διασκευή: Π. Τζαβέλλας)

7. Στον ίσκιο του θανάτου

8. Ένοχη συνείδηση

9. Γαλάζια περιστέρα (σκοπός κοζανιώτικος, διασκευή: Π. Τζαβέλλας)

10. Ταξιδιάρικα πουλιά

11. Το όνειρο στα δυό

12. Θέλω αγάπη - θέλω χαρά

Να οι στίχοι του "Θρήνου για το Μανώλη Σιγανό" (ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, χωρίς κρητικές προσμείξεις όπως ίσως θα νόμιζε κάνεις διαβάζοντας τους στίχους):

«Ναυαγισμένο χλομό αστέρι

νύχτα σφαγμένο στο καρτέρι.

Λυπημένο το φεγγάρι

κρύφτηκε από ντροπή,

το χλομό το παλικάρι

χάθηκε μες στη σιωπή.

Σε κλαιν τα μάθια μου!

Χρόνια και χρόνια μες στο σκοτάδι

σκάψε και σκάψε για φως στον ’δη.

Στου ντουνιά τα σταυροδρόμια

μοίραζες ζεστό ψωμί.

κρίνα φύτευες και βιόλες

να γλυκάνεις τη ζωή.

Της Κρήτης σταυραϊτέ!

Τώρα τα μάθια ποιος θα σου κλείσει

που ήσαν δυο ήλιοι, στη δίψα βρύση.

Σε προσμένουνε τα στέκια,

σε ζητούν οι γειτονιές.

Μαύρο φόρεσεν η Κρήτη

και θρηνούν οι κοπελιές.

Μάνωλη, αδελφέ!»

Όποιος ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες για τον δίσκο (την δημιουργία του, τη θεματολογία των στίχων κλπ.) ή για τον Πάνο Τζαβέλλα γενικά, ας μας πληροφορήσει σχετικά. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικά ένας ακόμα πολύ όμορφος δίσκος για τον οποίο όμως , δυστυχώς , δεν ξέρουμε περισσότερα, όπως και για τον δημιουργό του , εκτός από το ότι την εποχή που έγραψε το "Πάρε με φεγγάρι μου" ήταν πολιτικός κρατούμενος.

Ξεκινώντας την καταγραφή κάποιων δίσκων του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ,για σήμερα έχω διαλέξει έναν πολύ όμορφο και αδικημένο δίσκο του ,με ερμηνεύτρια την ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ που φέρει τον γενικό τίτλο ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.Κυκλοφόρησε το 1979 από την LYRA και περιέχει τα τραγούδια:

1)H AΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΣΕΝΑ (στίχοι Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)

2)ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ (στίχοι Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

3)ΦΕΥΓΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ (στίχοι Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)

4)ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ (στίχοι Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)

5)ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ (στίχοι Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)

6)ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ (στίχοι Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)

7)ΕΛΑ Ν'ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ (στίχοι Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)

8)ΒΑΛΕ ΤΑ ΚΑΛΑ (στίχοι Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)

9)ΜΙΑ ΦΟΡΑ (στίχοι Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)

10)ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ (στίχοι Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)

11)ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ (στίχοι ΣΤ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ)

12)ΣΤΟΥΣ ΚΑΦΕΝΕΔΕΣ (στίχοι Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)

στις β'φωνές είναι ο Κ.Σμοκοβίτης.

Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου ακούστηκαν τότε και ακούγονται και μέχρι σήμερα (όχι ιδιαίτερα συχνά βέβαια )στο ραδιόφωνο.Γενικότερα όμως ο δίσκος παρέμεινε στην αφάνεια .Και είναι άξιον απορίας αυτό , αφού πρόκειται για την πρώτη και μοναδική συνεργασία του Κουγιουμτζή με την Μοσχολιού, με 12 πολύ ωραία απλά λαικά τραγούδια.

Κάποια στιγμή ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd , αν δεν απατώμαι όμως δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να βρεθεί σήμερα.

Τι κρίμα όμως...Τόσο αυτός όπως και πολλοί άλλοι δίσκοι στους οποίους έχουμε αναφερθεί , να είναι σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό...

Δυστυχώς φέτος έμελλε να μας αφήσουν τόσο ο Κουγιουμτζής , όσο και η Μοσχολιού.Τα τραγούδια τους όμως έμειναν καταγεγραμμένα και θα ακούγονται για πάντα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το συγκεκριμένο topic μετατρέπεται σιγά - σιγά σε αλφαβητάρι της ελληνικής μουσικής :D !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ξεκινώντας την καταγραφή κάποιων δίσκων του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ,για σήμερα έχω διαλέξει έναν πολύ όμορφο και αδικημένο δίσκο του ,με ερμηνεύτρια την ΒΙΚΥ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ που φέρει τον γενικό τίτλο ΟΤΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.

Να αναφέρω σχετικά με αυτό τον - υπέροχο - δίσκο δύο σημεία που μου κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση: Οι (ορχηστρικές) εισαγωγές των τραγουδιών "Φεύγει ο καιρός" και "Έτσι είναι η ζωή μας". Είναι σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας. :D:D

Το συγκεκριμένο topic μετατρέπεται σιγά - σιγά σε αλφαβητάρι της ελληνικής μουσικής  :D !

:D

Μόνο που είναι κρίμα ότι τόσα από αυτά τα διαμάντια (η πλειονότητα μάλιστα, όπως μου φαίνεται) είτε είναι δυσεύρετα είτε δεν κυκλοφόρησαν καθόλου σε CD. :D

Α, κάτι άλλο ακόμα, σχετικά με τον δίσκο "Όταν σε περιμένω" με τη Μοσχολιού. Όταν κάποιος ενδιαφέρεται να τον αποκτήσει (σε βινύλιο βέβαια και μεταχειρισμένο αλλά - σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω - σε καλή κατάσταση) ας μου στείλει μήνυμα μέσω PM. Η τιμή είναι μόνο 2,7 !

Το ίδιο ισχύει για τα δύο LP της Λιζέττας Νικολάου για τα οποία έγινε λόγος εδώ πριν από μερικές μέρες ("Το χαμόγελο της Λιζέττας" και "Σ αγάπησα, μ αγαπήσες") (Τιμή: 4,05 το καθένα).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το συγκεκριμένο topic μετατρέπεται σιγά - σιγά σε αλφαβητάρι της ελληνικής μουσικής :music: !

:rolleyes::):razz:

Κι ακόμα είμαστε μόνο στην αρχή...

;)B):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

1977. Ο συνθέτης Νάσος Παναγιώτου παρουσιάζει το δίσκο "ΗΛΙΕ ΜΕΓΑΛΕ" αφιερωμένο στην Κύπρο που δεινοπαθούσε μετά την εισβολή...

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ :

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (στιχ. Χ.Πισιάρας) αφηγητής Β.Καυκαρίδης & χορωδία

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ (στιχ. Μ.Πασιαρδής) Β.Αναστασιάδου

ΔΕΙΞ'ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΟΥ (στιχ. Μ.Πασιαρδής) Α.Καλογιάννης

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ (στιχ. Μ.Πασιαρδής) Στ.Σιδεράς

ΦΕΤΟ ΠΟΥΛΙ ΝΕΡΟ ΜΗ ΠΙΗ (στιχ. Μ.Πασιαρδής) Μ.Δουράκη

ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ (στιχ. ’νθος Λυκούγης) Β.Αναστασιάδου

ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΖΩΣΑΝ ΟΙ ΚΑΫΜΟΙ (στιχ. Μ.Πασιαρδής) Μαρινέλλα

ΗΛΙΕ ΜΕΓΑΛΕ ΑΝΑΤΟΛΙΤΗ ΜΟΥ (στιχ.Ν.Καζαντζάκης) Χορωδία

ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΙΛΙΟΠΡΟΔΟΜΕΝΗ (στιχ. Σιών Ο Κέυζι) Α.Καλογιάννης

ΤΟ ΔΕΚΑΝΙΚΙ (στιχ. Τεύκρος Ανθίας) Σ.Σιδεράς

ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΤΗΝ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙΣ (στιχ. Σιών Ο Κέυζι) Α.Καλογιάννης

ΞΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ (στιχ. Ν.Καζαντζάκης) αφηγητής Β.Καυκαρίδης & Β.Αναστασιάδου

την ενορχήστρωση έκανε ο Κ.Κλάββας.

Τα τραγούδια άλλοτε είναι λυπημένα κι άλλοτε κρύβουν πόνο , οργή αλλά κι ελπίδα....Ο δίσκος είναι πολυσυλλεκτικός. Στην πρώτη έκδοση του δίσκου, που έχει άλλο εξώφυλλο από αυτό που ίσως οι περισσότεροι ξέρετε με τις φωτογραφίες των συντελεστών, αναφέρεται πως "οι καθαρές εισπράξεις θα διατεθούν για τα ορφανά του πολέμου".

Δυστυχώς ο δίσκος δεν έγινε πολύ γνωστός...Κι εγώ τον ανακάλυψα στα τέλη της δεκαετίας του '80 τυχαία! Δεν γνωρίζω πόσες ήταν τελικά οι εισπράξεις κι αν βοήθησαν ουσιαστικά τα ορφανά! Το επλίζω....Όπως δεν ξέρω την τύχη του συνθέτη, αφού στην Ελλάδα δεν ξαναέκανε δίσκο. Ξέρω όμως πως ο δίσκος έχει τραγούδια που αγαπώ ιδιαίτερα, όπως τα "Δείξ'τη φωτογραφία σου", "Φέτο πουλί νερό μη πιη", "Πατρίδα χιλιοπροδομένη" και ¨Την Κύπρο ζώσαν οι καϋμοί" , ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει πει η Μαρινέλλα...Ο Καλογιάννης και η Μ.Δουράκη εξαιρετικοί αν και η Δουράκη δεν είχε τη συνέχεια που άξιζε στη φωνή της....Συγκλονιστικός ο αφηγητής Β.Καυκαρίδης!

Τώρα τα ...γνωστά...ο δίσκος δεν έχει εκδοθεί σε cd και σε LP μπορεί να τον βρείτε .ίσως,μετά από πολύ ψάξιμο με πιθανότερο να βρείτε τη δεύτερη έκδοση... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κώστα, πραγματικά πολύ ωραίος δίσκος.Κι έχεις δίκιο για το τραγούδι που ερμηνεύει η Μαρινέλλα.Είναι συγκλονιστικό...

Δυστυχώς κι εγώ τη δεύτερη έκδοση έχω... Τι έχει το εξώφυλλο της πρώτης;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0