Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ξεχασμένα Διαμάντια

1,215 posts in this topic

Θανάση , το πρώτο εξώφυλλο έχει με άλλη γραμματοσειρά τον τίτλο και τον συνθέτη και η εικόνα είναι ένας τεράστιος λαμπερός ήλιος-μοιάζει από πίνακα και υπάρχουν μόνο τα ονόματα των ερμηνευτών στην άκρη κάτω αριστερά. Υπάρχει δε, η ένδειξη που έγραψα παραπάνω , ότι οι εισπράξεις κτλ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κώστα ευχαριστώ...

Αν και για σήμερα είχα σκοπό να γράψω για έναν ακόμα δίσκο του Στ.Κουγιουμτζή , χθες ανέσυρα από τη δισκοθήκη μου ένα cd της X.ΑΛΕΞΙΟΥ με τη συναυλία της στο THEATRE DE LA VILLE στο Παρίσι το 1986 .Το cd έχει τίτλο HARIS ALEXIOY "A PARIS" .Επρόκειτο να κυκλοφορήσει σε δίσκο από το 1986.Για λόγους όμως που δεν γνωρίζω εκδόθηκε τελικά σε cd τo 1995.

Το cd περιέχει τα τραγούδια (μεταφέρω τους τίτλους και τους συντελεστές , όπως ακριβώς αναγράφονται στο εξώφυλλο):

1)Η ΑΝΟΙΞΗ (Ν.ΤΑΤΣΗΣ-Η.ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ)

2)ΟΛΑ ΣΕ ΘΥΜΙΖΟΥΝ (Μ.ΛΟΙΖΟΣ-Μ.ΡΑΣΟΥΛΗΣ)

3)Η ΣΑΜΑΡΙΝΑ (ΔΗΜΟΤΙΚΟ)

4)ΜΑΝΤΑΛΙΩ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ)

5)ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ (Μ.ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ)

6)ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ (ΦΑΙΔΡΑ) (Μ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ)

7)ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ (Μ.ΛΟΙΖΟΣ-Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

8)ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ (Γ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ)

9)ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ (Γ.ΣΠΑΝΟΣ-Λ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)

10)QUAND ON N'A QUE L'AMOUR (J.BREL)

11)ΕΡΩΤΙΚΟ (Θ.ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ-ΑΛ.ΑΛΚΑΙΟΣ)

12)Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ (Μ.ΛΟΙΖΟΣ-Μ.ΡΑΣΟΥΛΗΣ)

13)ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ (Θ.ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ-Μ.ΤΣΙΚΛΗΡΟΠΟΥΛΟΣ)

14)ΤΟ ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ (Μ.ΛΟΙΖΟΣ-Γ.ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ)

***Σημείωσα τη ΣΑΜΑΡΙΝΑ για να σας καταθέσω μια εμπειρία που είχα πρόσφατα σχετικά μ'αυτό το τραγούδι.Βρέθηκα πριν από λίγες μέρες σ'ενα χωριό του Ν.ΓΡΕΒΕΝΩΝ το ΠΕΡΙΒΟΛΙ το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ από τη Σαμαρίνα.Μόλις λοιπόν μπήκα στο χωριό και ενθουσιασμένος από το καταπληκτικό τοπίο και την ατμόσφαιρα γενικότερα , έβαλα στο cd του αυτοκινήτου τη Σαμαρίνα με τον Νταλάρα στο διαπασών.Ο φίλος που με περίμενε μόλις το άκουσε μου λέει : :) "χαμήλωσέ το , χαμήλωσέ το".

Toν κοίταξα απορημένα. B):music: "Εδώ , μου λέει , υπάρχει από χρόνια, κόντρα με τη Σαμαρίνα , και όταν παίζουν το τραγούδι λένε Παιδιά απ'το Περιβόλι..." .

Όντως έτσι ήταν και το διαπίστωσα το βράδυ στο πανηγύρι του χωριού , όταν η ορχήστρα με τα κλαρίνα (αρκετά εκκωφαντικά οφείλω να ομολογήσω )έπαιξε το τραγούδι λέγοντας "...παιδιά απ'το Περιβόλι..."Τι πιο τρανταχτή απόδειξη λοιπόν για τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρονται τα δημοτικά τραγούδια ανά τους αιώνες.

Επιστρέφοντας στο cd να σημειώσω ότι οι μουσικοί που απαρτίζουν την ορχήστρα είναι οι :

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΟΣ (Βιολί)

ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ (Ακορντεόν, σαντούρι)

ΜΑΚΗΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Μπουζούκι, λαούτο)

ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΜΑΓΓΑΝΑΡΗΣ (Μπουζούκι)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ (Κιθάρα)

ΘΥΜΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο)

ΤΑΚΗΣ ΜΠΟΥΡΜΑΣ (Μπάσο)

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΗΣ (Κρουστά)

ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΕΑΣ (Πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας)

Από το πρόγραμμα και την πλειάδα των δεξιοτεχνών που παίζουν στο δίσκο είναι εύκολο να καταλάβει κανείς και την ποιότητα της συναυλίας.Και απ'ότι φαίνεται και ακούγεται είναι αληθινό LIVE και όχι "LIVE".

Δεν έχω να γράψω πολλά περισσότερα για το συγκεκριμένο δίσκο .’λλωστε το όνομα της τραγουδίστριας , τα τραγούδια και η ορχήστρα είναι υπεραρκετά για να πείσουν και τον πιο δύσπιστο ακροατή.

Κι αν δεν απατώμαι το cd πρέπει να κυκλοφορεί ακόμη... :razz::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάρα πολύ καλό live ο δίσκος της Χαρούλας που ανέφερε ο Θανάσης. Μιας και μιλάμε για την Αλεξίου, θα ήθελα να θυμηθούμε το δίσκο "Λαϊκές Κυριακές" του Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος πρωτοκυκλοφόρησε το 1976. Τους στίχους στα τραγούδια του δίσκου έχουν γράψει οι "μεγάλοι" του είδους, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο ’κος Δασκαλόπουλος, ο Μιχάλης Μπουρμπούλης.

Δεν πρόκειται για έναν άγνωστο δίσκο. Ο κόσμος στην εποχή του και στη συνέχεια τον αγκάλιασε και τον τραγούδησε. Το αναφέρω κατ΄αρχήν γιατί συνθέτει ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο οποίος μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη είναι η αναντικατάσταση συντροφιά μου στο μουσικό ταξίδι. Τα τραγούδια "Χρόνια σαν βροχή" και "Μάτια μου μάτια μου" έγιναν μεγάλες επιτυχίες και πολυτραγουδήθηκαν. Εγώ προσωπικά, ξεχωρίζω ακόμη τα "Σκούρα μάτια" του Λ. Παπαδόπουλου, τα "Χαιρετίσματα" και την όχι πολύ γνωστή μπαλάντα "Φύγανε τα χρόνια".

Εκτός του ότι πρόκειται για πολύ όμορφα τραγούδια, αναφέρω το δίσκο και για έναν ακόμη λόγο. Παρά το γεγονός, ότι ο δίσκος κυκλοφορεί και σε remastered έκδοση cd, έχω την αίσθηση ότι η τραγουδίστρια δεν αγάπησε το συγκεκριμένο δίσκο, καθώς αν δε με απατά η όρασή μου (το κοιτάζω τώρα), ούτε ένα από τα 12 τραγούδια του δίσκου δεν υπάρχει στη συλλογή "Ανθολόγιο". Κρίμα, γιατί εκτός του ότι πρόκειται για πολύ όμορφα τραγούδια, είναι επίσης και τραγούδια που έβαλαν και αυτά ανεξίτηλα τη σφραγίδα τους και στην εποχή της κυκλοφορίας τους και στα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αλλά και στην καριέρα της ίδιας της Χαρούλας.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙΣ

2. ΕΣΕΝΑΝΕ ΘΑ ΔΙΑΛΕΓΑ

3. ΤΡΕΙΣ Η ΩΡΑ ΝΥΧΤΑ

4. ΕΦΤΑΙΞΑ - ΕΦΤΑΙΞΑ

5. ΣΟΥ ΣΤΕΛΝΩ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ

6. ΘΑ΄ΤΑΝ 12 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

7. ΤΑ ΣΚΟΥΡΑ ΜΑΤΙΑ

8. ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΒΡΟΧΗ

9. ΑΠ΄ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΑΡΤΗ

10. ΦΥΓΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

11. ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ

12. ΠΗΝΕΛΟΠΗ

Θα επανέλθω σε λίγο με έναν ακόμη δίσκο, από τους λιγότερο γνωστούς.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μιας και μιλάμε για την Αλεξίου, θα ήθελα να θυμηθούμε το δίσκο "Λαϊκές Κυριακές" του Σταύρου Κουγιουμτζή, ο οποίος πρωτοκυκλοφόρησε το 1976.

Για μένα ένας από τους καλύτερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας - τέλειος κυριολεκτικά από την πρώτη ως την τελευταία νότα ...

Παρά το γεγονός, ότι ο δίσκος κυκλοφορεί και σε remastered έκδοση cd, έχω την αίσθηση ότι η τραγουδίστρια δεν αγάπησε το συγκεκριμένο δίσκο, καθώς αν δε με απατά η όρασή μου (το κοιτάζω τώρα), ούτε ένα από τα 12 τραγούδια του δίσκου δεν υπάρχει στη συλλογή "Ανθολόγιο".

Έτσι (φαίνεται να) είναι. (Δεν έχω μπροστά μου το "Ανθολόγιο".) :D Αν θυμάμαι καλά, το ίδιο το επισήμανα κι εγώ όταν εκδόθηκε αυτή η συλλογή ... Τέλος πάντων, το πιο σημαντικό είναι ότι ο αυθεντικός δίσκος (οι "Λαϊκές Kυριακές") συνεχίζει να κυκλοφορεί ... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σπουδαίος δίσκος.Προσωπικά τον κατατάσσω στους 3 καλύτερους της Αλεξίου μαζί με τα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ του ΛΟΙΖΟΥ και τα 12 ΛΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα αναφερθώ σ'ενα 'αλμπουμ που κι αυτό ανήκει σε ένα άλλο με τη σειρά του! Σας μπέρδεψα, ε;

Αναφέρομαι στο cd "ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ '83" που βρίσκεται μέσα στην κασετίνα "ΠΑΡΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ". Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε τρία βράδια του Οκτώβρη του 1983. Ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε τότε γιατί θύμιζε πολύ τα "Τραγούδια της χθεσινής μέρας" κι έτσι έμεινε στο συρτάρι μέχρι την έκδοση της κασετίνας. Τον Πάριο συνοδεύει η Χ.Αλεξίου. Τα τραγούδια ένα κι ένα κι ακούγοντας το cd νομίζεις ότι το δωμάτιο ή το αυτοκίνητο ξεχειλάει από συναισθήματα...

ΘΑ Σ'ΑΚΟΛΟΥΘΩ

ΣΥ ΜΟΥ ΧΑΡΑΞΕΣ ΠΟΡΕΙΑ

ΜΟΙΑΖΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΣΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΔΕΝ ΚΛΑΙΩ ΓΙΑ ΤΩΡΑ

ΑΥΡΙΟ ΠΑΛΙ

ΤΙ ΓΛΥΚΟ ΝΑ Σ' ΑΓΑΠΟΥΝ

ΤΑ ΔΕΙΛΙΝΑ

ΤΟ ΓΡΑΜΑ ΚΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΘΑ ΣΕ ΚΑΡΤΕΡΩ

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ

ΠΙΟ ΚΑΛΗ Η ΜΟΝΑΞΙΑ

Σ'ΑΓΑΠΩ

ΤΙ ΣΟΥ 'ΦΤΑΙΞΑΝ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΜΟΥ

ΕΙΠΑ ΝΑ ΦΥΓΩ

ΠΕΣ ΠΩΣ Μ'ΑΝΤΑΜΩΣΕΣ

ΕΚΛΑΨΑ ΧΘΕΣ

ΘΑ ΠΙΩ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΟΥ

ΑΧ ΚΑΝΑΡΙΝΙ ΜΟΥ

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΦΥΓΕ ΚΙ ΕΣΥ

ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

ΜΗ ΡΩΤΑΣ

Η κασετίνα κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν φοβερά καλαίσθητη αλλά και τσουχτερή στην τιμή! Όσοι μπόρεσαν και την αγόρασαν άκουσαν αυτό το υπέροχο cd, τη "συνέχεια" των "Τραγουδιών της χθεσινής μέρας"...Οι υπόλοιποι :D .....Τα τραγούδια δεν ακούστηκαν πολύ από το ραδιόφωνο και το cd σχετικά γρήγορα ξεχάστηκε! Αν σκεφτείτε ότι και η κασετίνα δεν κυκλοφορεί πια.... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αναφέρομαι στο cd "ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ '83" που βρίσκεται μέσα στην κασετίνα "ΠΑΡΙΟΣ ΕΡΩΤΑΣ".

Η κασετίνα κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν φοβερά καλαίσθητη αλλά και τσουχτερή στην τιμή! [...] Αν σκεφτείτε ότι και  η κασετίνα δεν κυκλοφορεί πια.... :music:

Μόλις έψαξα την κασετίνα στην ιστοσελίδα του greekbooks.gr. Σύμφωνα με όσα γράφουν είναι διαθέσιμη ακόμα (αν και η ένδειξη αυτή δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα ... :pity:). Δελεαστική η περιγραφή που έδωσε ο Κώστας, αλλά η τιμή είναι όντως τσουχτερή: 117 Ευρώ. Από την άλλη, όμως, πρόκειται για 8 (!) CD ...

Κώστα, εκτός από την ενότητα "Φθινόπωρο 83" υπάρχουν και άλλες ηχογραφήσεις στην κασετίνα που δεν κυκλοφόρησαν πιο πριν σε κάποιο δίσκο; (Μάλλον όχι, θα έλεγα ύστερα από μια γήγορη ματιά στη λίστα με τους τίτλους ...)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Κώστα, εκτός από την ενότητα "Φθινόπωρο 83" υπάρχουν και άλλες ηχογραφήσεις στην κασετίνα που δεν κυκλοφόρησαν πιο πριν σε κάποιο δίσκο;

Κώστα πραγματικά εξαιρετικό και πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο cd .Μακάρι κάποτε να κυκλοφορήσει αυτόνομο για να μπορέσει να το προμηθευθεί όλος ο κόσμος.

Σχετικά με την ερώτηση του Michael να πω ότι υπάρχει η ηχογράφηση του ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ με τον ΠΑΡΙΟ και την ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ η οποία μέχρι τότε είχε κυκλοφορήσει μόνο σ'ένα δίσκο της Μούσχουρη στη Γαλλία, (στη συνέχεια βγήκε το 2003 στη συλλογή της Μούσχουρη 40 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ) και κάποιες διαφορετικές εκτελέσεις στο cd με τα Νησιώτικα (από τα Νησιώτικα Νο 2).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για σήμερα διάλεξα έναν ακόμη δίσκο του πολυαγαπημένου μας ΣΤ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ που κυκλοφόρησε το 1982 από τη LYRA και έχει τίτλο ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.Ο Κουγιουμτζής σ'αυτό το δίσκο μελοποιεί με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ποιήματα διαφόρων ποιητών , τα οποία ερμηνεύονται από μία πλειάδα ξεχωριστών ερμηνευτών.Περιλαμβάνονται τα τραγούδια:

1)ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ (Τ.ΚΟΡΦΗΣ)-Α.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

2)Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ (Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)-Γ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ

3)ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗ (Κ.ΡΙΤΣΩΝΗΣ)-ΑΙΜ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

4)ΛΥΠΟΥΜΑΙ (Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ)-Γ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ

5)ΤΟ ΤΡΑΝΤΖΙΣΤΟΡΑΚΙ (Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)-

ΑΙΜ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ-Γ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ

6)ΜΕ ΓΕΛΑΣΕΣ ΜΕ ΓΕΡΑΣΕΣ (Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)-Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

7)ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΙΑ (Κ.ΡΙΤΣΩΝΗΣ)-ΑΙΜ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

8)ΕΙΚΟΝΑ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ (ΑΛ.ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ)-ΑΙΜ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

9)ΚΑΗΜΕΝΕ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ (Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)-Γ.ΚΟΥΤΡΑΣ

10)Ο ΝΑΥΤΗΣ (Μ.ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ)-ΑΙΜ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

11)ΤΟ ΠΑΡΚΟ (Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)-Γ.ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ

12)ΜΠΑΤΙΡΗΜΕΝΟ ΚΟΥΡΕΙΟ (Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)-Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

13)ΦΙΝΑΛΕ (ΜΕ ΓΕΛΑΣΕΣ ΜΕ ΓΕΡΑΣΕΣ) (Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ)-Ν.ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Όπως διαβάσατε στο δίσκο υπάρχει σε 1η εκτέλεση το ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΓΑΠΗ το οποίο αργότερα ηχογραφήθηκε από τον Νταλάρα στο δίσκο ΤΡΕΛΟΙ ΚΙ ΑΓΓΕΛΟΙ.Να συμπληρώσω επίσης ότι το τραγούδι ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ξαναηχογραφήθηκε αργότερα με την Αιμιλία Κουγιουμτζή για το δίσκο ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.Σ'εκείνο το δίσκο αφιερώθηκε στον Στέλιο Καζαντζίδη.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε cd και νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και σήμερα σε σχετικά χαμηλή τιμή.

Περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά τραγούδια με καλύτερα κατά τη γνώμη μου τα ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ, Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ και το κορυφαίο ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.Κάποια απ'αυτά ακούστηκαν και ακούγονται στο ραδιόφωνο μέχρι σήμερα.

Ιδιαίτερα ευαίσθητη η φωνή της Αιμιλίας Κουγιουμτζή (παραμένει έτσι μέχρι σήμερα), ενώ ξεχωρίζει και η ερμηνεία του Καλογιάννη στο ομώνυμο τραγούδι.Ο Γ.Μπογδάνος (ανηψιός του Γ.Μπιθικώτση και μόνιμος συνεργάτης του Γ.Μητσάκη στη δεκαετία του '70) αποδίδει εξαιρετικά τα τραγούδια ενώ ιδιαίτερη είναι και η ερμηνεία του Γ.Κούτρα σε ένα τραγούδι.Χωρίς βέβαια να διεκδικεί δάφνες τραγουδιστή , αλλά με πολύ ευαισθησία και η συμβολική συμμετοχή του ποιητή Ντ.Χριστιανόπουλου στο δίσκο.

Καταλαβαίνετε πόσο αντικειμενικός μπορεί να είμαι όταν μιλάω για έναν δίσκο του Κουγιουμτζή .Πραγματικά όμως πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο δίσκο υπάρχουν διαμάντια που ενώ το άξιζαν δεν ακούστηκαν όσο θάπρεπε...

Κλείνοντας απλά παραθέτω τους στίχους του Κ.ΡΙΤΣΩΝΗ από το τραγούδι ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΙΑ:

Καμιά φορά όταν κοιμούνται κουρασμένα

κάτι παιδιά που αγαπάνε το τραγούδι

ζηλεύουνε τη δόξα σου και βλέπουν στ'όνειρό τους

πως τραγουδούν στα κέντρα και στις συναυλίες

με τη δική σου τη φωνή

Μα ξημερώνει και τελειώνουν τα τραγούδια

ήρθε η ώρα να ετοιμαστούν

και στη δουλειά τους βιαστικά να πάνε.

Καμιά φορά όταν κοιμούνται κουρασμένα

κάτι παιδιά που αγαπάνε το τραγούδι.

Αφιερωμένο στη μνήμη τους...(Του Σταύρου και του Στέλιου...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είχα σκοπό να γράψω για κάποιο άλλο δίσκο, αλλά δεν τον έχω μαζί μου (σε λίγο με αυτό εδώ το topic θα έρχομαι στο γραφείο καθημερινά κουβαλώντας και μία τσάντα δίσκους :blink: ) οπότε συνεχίζω με αυτόν εδώ. Πρόκειται για το δίσκο "Λαϊκά Προάστια" σε μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου και στίχους του Μιχάλη Μπρουρμπούλη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1980 από τη ΛΥΡΑ και τα τραγούδια ερμηνεύει η Σωτηρία Μπέλλου.

Υπάρχουν γνωστά τραγούδια στο δίσκο όπως το "Μην κλαις", η "Πλατεία Βάθης", το "Μεταξουργείο". Αγαπώ το δίσκο αυτό, κατ΄αρχήν για τη μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου. Ο τίτλος του δίσκου είναι απόλυτα ταυτισμένος με τους τίτλους των τραγουδιών του και περιγράφει τη ζωή στις φτωχογειτονιές της Αθήνας. Ίσως αυτές οι εικόνες να είναι και σημερινές, απλά με άλλους πρωταγωνιστές.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος επέλεξε τη Μπέλλου να πει τα τραγούδια του, σχεδόν στο ξεκίνημα της καριέρας του. Η Μπέλλου από την άλλη ήταν ενθουσιασμένη με το γεγονός, διότι θεωρούσε πως της εμπιστεύτηκαν "μοντέρνα" τραγούδια - έτσι χαρακτήριζε τα έντεχνα, όπως αυτά του Θεοδωράκη και όχι ρεμπέτικα όπως αυτά που συνήθιζε να λέει.

Όπως έλεγε ο ίδιος ο συνθέτης, στην εκπομπή του αείμνηστου Πάνου Γεραμάνη λίγο καιρό πριν το θάνατό του, - ελπίζω ότι τα μεταφέρω σωστά - ο δίσκος αρχικά δεν είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό. Έτσι, αποφασίστηκε να προωθηθεί με κάποια ζωντανή παρουσίαση σε κάποια μπουάτ της Αθήνας. Έτσι κι έγινε, αλλά οδήγησε σε καταστροφή. Η Μπέλλου είχε τέτοιο τρακ που αρχικά εγκατέλειψε τη σκηνή, ενώ στη συνέχεια με τα βίας κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, χωρίς όμως στην πράξη να ερμηνεύσει όπως έπρεπε τα τραγούδια. Έτσι ο δίσκος έμεινε στα αζήτητα για κάποιο διάστημα και πέρασε αρκετός καιρός για να γίνει γνωστός και να αγαπηθεί.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. ΤΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΜΑΣ ΜΕΣ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΑ

2. ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ

3. ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ

4. ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

5. ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ

6. Ο ΑΕΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

7. ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ

8. ΣΤΙΣ ΛΑΣΠΩΜΕΝΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

9. ΚΑΠΟΙΟ ΒΡΑΔΥ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ

10. ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ

11. ΕΙΠΑ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ [ΧΟΡΩΔΙΑ]

12. ΛΑΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ

Ο δίσκος κυκλοφορεί σε cd. Εξίσου όμορφη ερμηνεία σε άλλο στυλ (αυτή την έκδοση ακούω τώρα :music:) σε κάποια από τα τραγούδια του δίσκου, είναι και αυτή της ’λκηστης Πρωτοψάλτη στη συναυλία που έδωσε στο Ηρώδειο με το συνθέτη.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(σε λίγο με αυτό εδώ το topic θα έρχομαι στο γραφείο καθημερινά κουβαλώντας και μία τσάντα δίσκους :blink: )

:lol: :lol: :lol: Έτσι , έτσι ...τι μόνο εμείς δηλαδή; :music:

Kαλά πρόκειται για δισκάρα έτσι;

Αφού λοιπόν η HARDET μας θύμισε αυτή τη σπουδαία συνεργασία, δράττομαι της ευκαιρίας για να γράψω για έναν δίσκο που κυκλοφόρησε το 1985 από τη LYRA και έχει τον τίτλο ΞΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ.

Η μουσική είναι του Η.ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ οι στίχοι του ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ και τραγουδά η ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ.

Τα τραγούδια του δίσκου:

1)ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΗΜΑΤΑ

2)ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΚΟΨΑΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ

3)ΚΑΗΜΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΡΕΜΠΕΤΗ

4)ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΚΡΥΝΟ (στίχοι Η.ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ)

5)ΜΟΝΑΧΙΚΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ (στίχοι Η.ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ)

6)ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΜΗ ΧΤΥΠΑΣ

7)ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΠΟΥ ΣΟΥ΄ΓΡΑΨΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

8)ΕΠΕΣΕ ΒΡΟΧΗ ΚΙ ΑΓΕΡΑΣ

9)ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΣΟΥ ΠΑΛΤΟ

10)ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ 1985 (στίχοι Η.ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ) τραγουδά ο συνθέτης

11)ΜΟΤΙΒΟ ΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ (Οργανικό)

12)ΕΠΙΛΟΓΟΣ (στίχοι Η.ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ) τραγουδά ο συνθέτης.

’λλος ένας σπουδαίος αλλά αδικημένος δίσκος.Δυστυχώς δεν ευτύχησε να έχει την επιτυχία που είχε η προηγούμενη συνεργασία του Ανδριόπουλου με την Μπέλλου ΛΑΙΚΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ.(Έστω και ετεροχρονισμένα).Ίσως να είχε κάπως πιο "δύσκολα" τραγούδια με το πρώτο άκουσμα.

Ο Ελευθερίου για μια ακόμη φορά δίνει σπουδαία δείγματα γραφής. Ο Ανδριόπουλος , από τους πιο αξιόλογους , κατά τη γνώμη μου, συνθέτες των τελευταίων χρόνων, δίνει άλλη μια σειρά με υπέροχες μουσικές , ενώ η Μπέλλου είναι πολύ απλά η Μπέλλου.Δικαιώνει απόλυτα για μια ακόμη φορά έναν από τους συνθέτες που της εμπιστεύθηκαν τραγούδια του λεγόμενου έντεχνου χώρου.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να αναφερθώ σε ενα πολύ ξεχωριστό δίσκο, που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε. (Εγώ προτιμώ την πρώτη έκδοση, με το "πλαστικό" κουτί, της οποίας είμαι κάτοχος). Πρόκειται για την μουσική παράσταση "ΑΜΑΝ - ΑΜΗΝ" του Στ. Ξαρχάκου, βασισμένη στο ρεμπέτικο τραγούδι. Η (αυθεντική) ηχογράφηση έγινε στις 24 και 25 Απριλίου του 1994 στο Αθηναϊκό Θέατρο. Κυκλοφόρησε σε 2 cd τον Μάρτιο του 1995.

Τραγουδούν οι Πόλυ Πάνου, Σωτηρία Λεονάρδου, Μαρία Σουλτάτου, Δήμητρα Μαυροδάκου, Νίκος Μαραγκόπουλος, Κώστας Τσίγκος, Κώστας Μαντζόπουλος, και ο Σπύρος Λιόσης.

Παίζουν οι μουσικοί: Κώστας Παπαδόπουλος: μπουζούκι. Χ.Κωνσταντίνου: μπουζούκι, ούτι, ταμπουρά και μπαγλαμά. Σπύρος Λιόσης: μπουζούκι. Αγαπητός Μαγκανάρης: μπουζούκι, ούτι και τζουρά. Μ.Καραντίνης: μπουζούκι, μπαγλαμά και τζουρά. Γ.Ρόκας: μπουζούκι και μπαγλαμά. Ν.Σαμπαζιώτης: κιθάρα. Λ.Κολιόπουλος: κιθάρα. Σ.Μαργώνης: βιολί. Η.Λυμπερόπουλος: κοντραμπάσο. Β.Δρογκάρης: ακορντεόν. Στ.Σωφρονάς: πιάνο και Γ.Λάσκαρης: κρουστά. Ενορχήστρωση και Διασκευή: Σταύρος Ξαρχάκος.

Τα τραγούδια του διπλού δίσκου (που είναι χωρισμένα σε "κεφάλαια", ανάλογα με την θεματική ενότητα που καλύπτουν), είναι:

CD1

ΤΟΥ ΧΑΡΟΥ

1 ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΕΛΛΑΣ

2 ΤΟ ΒΟΥΝΟ

3 ΒΓΗΚΕ Ο ΧΑΡΟΣ ΝΑ ΨΑΡΕΨΕΙ

ΤΟΥ ΤΕΚΕ

4 ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ

5 ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ

6 ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΚΑ

7 ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΟΙ

ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

8 ΟΣΟΙ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ

9 ΜΕΣ' ΤΟΝ ΟΝΤΑ ΕΝΟΣ ΠΑΣΑ

10 Η ΣΕΡΑΧ

11 ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΧΑΡ

12 ΜΑΝΑΚΙ ΜΟΥ

13 ΜΠΟΥΡΝΟΒΑΛΙΑ

CD2

14 ΞΑΒΕΡΓΙΤΙΣΣΑ

15 ΚΑΠΡΙΤΣΙΟΖΑ (ΑΛΑΝΙΑΡΑ)

16 ΖΟΥΣΑ ΜΟΝΑΧΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ

17 ΤΟ ΔΙΧΤΥ

ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ

18 ΚΑΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙΓΟΜΑΙ

19 ΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑ

20 ΤΗΣ ΓΕΡΑΚΙΝΑΣ ΓΙΟΣ

ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ

21 Ο ΣΑΚΑΦΛΙΑΣ

22 ΙΜΙΤΛΕΡΙΜ (ΕΛΠΙΖΩ)

23 ΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ

24 ΣΤΟΥ ΘΩΜΑ

25 ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ

26 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Οι εντυπώσεις; Απλά εξαιρετικές... Οι ερμηνείες είναι μοναδικές, ταυτισμένες με το κλίμα της παράστασης. Αξίζει να αναφερθεί οτι προκειται για "θεατρική" παράσταση, αφού οι τραγουδιστές κάθε φορά αναλαμβάνουν "ρόλους", ανάλογους των τραγουδιών. Η προβολή της παράστασης είχε γίνει από την ΕΤ1, πριν από κάποια χρόνια.

Οι ορχήστρα είναι πραγματικά μοναδική. Δεμένη όσο δεν πάει άλλο, αναδεικνύει τα τραγούδια, μέσα από τις ενορχηστρώσεις του Σ. Ξαρχάκου, με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια... Ενδεικτικά αναφέρω το "Πέντε Έλληνες στον ’δη", "Τα μάνταλα", "Της Γερακίνας γιός"... φτάνει!!!

Καλή ακρόαση! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πρόκειται για την μουσική παράσταση "ΑΜΑΝ - ΑΜΗΝ" του Στ. Ξαρχάκου

Πράγματι πολύ καλή παράσταση. Εγώ έχω το δίσκο και είχα παρακολουθήσει και την παράσταση στο θέατρο του Λυκαβηττού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η σημερινή μέρα μου θύμισε έναν δίσκο που δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί ξεχασμένος , σίγουρα όμως είναι σπουδαίος.

Πρόκειται για τον δίσκο ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ σε μουσική ΗΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ , στίχους ΜΑΝΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ και ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ και ερμηνευτές την ΑΛΚΗΣΤΗ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ και τον ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την LYRA στις 10 Σεπτεμβρίου 1979 και περιέχει τα τραγούδια:

1)ΘΑ ΣΕ ΞΑΝΑΒΡΩ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΞΕΔΕΣ(Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-Α.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΑΛ.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

2)ΧΤΥΠΩ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-

Α.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΑΛ.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

3)ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-ΑΛ.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

4)ΕΙΧΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)-Α.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

5)ΟΣΟΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΣΑΚΙΣΜΕΝΟΙ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-ΑΛ.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

6)ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-ΑΛ.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

7)ΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΝΑ ΣΟΥ ΓΡΑΨΩ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)-ΑΛ.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

8)ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)-Α.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

9)ΔΕΙΛΙΝΑ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)-Α.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

10)ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΑΓΑΖΙ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ)-Α.ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

11)ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-Α.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

12)ΜΟΥ'ΠΕΣ ΦΕΥΓΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ (Μ.ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ)-Α.ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ

Όσοι έχουν ακούσει αυτό τον δίσκο και πιστεύω ότι είναι αρκετοί, θα συμφωνήσουν , πιστεύω , μαζί μου ότι πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας.Οι μουσικές του Ανδριόπουλου είναι εξαιρετικές.Πιστεύω πως ο συγκεκριμένος συνθέτης όφειλε να δώσει περισσότερα δείγματα της δουλειάς του.Οι στίχοι τόσο του Ελευθερίου όσο και του Μπουρμπούλη δένουν με τις εξαιρετικές μουσικές με τον καλύτερο τρόπο.Ο Καλογιάννης και η Πρωτοψάλτη στις καλύτερες στιγμές τους.Προσωπικά πιστεύω πως η Πρωτοψάλτη , στα πρώτα της βήματα εδώ, έπρεπε να συνεχίσει την καριέρα της με τέτοιου ύφους τραγούδια.

Όλα σχεδόν τα τραγούδια του δίσκου ακούστηκαν και ακούγονται και στις μέρες μας .Αυτό που ξεχώρισε αμέσως φυσικά , ήταν το πασίγνωστο ΘΑ ΣΕ ΞΑΝΑΒΡΩ ΣΤΟΥΣ ΜΠΑΞΕΔΕΣ (κλασσικό πλέον).

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε cd και σημείωσε και σημειώνει μέχρι σήμερα πολύ μεγάλες πωλήσεις.

Προσωπικά μου αρέσουν όλα τα τραγούδια.Αν μου επιτρέπεται όμως να εκφράσω μια επιθυμία, είναι ότι θα ήθελα πολύ κάποτε ν'ακούσω τα δύο τελευταία τραγούδια (ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ-ΜΟΥ'ΠΕΣ ΦΕΥΓΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ) και από τη φωνή του Νταλάρα.(Χωρίς να υποτιμώ βέβαια καθόλου τις ερμηνείες της Πρωτοψάλτη αλλά και του Ν.Δημητράτου μου τα είπε αργότερα σε κάποιον άλλο δίσκο του Η.Ανδριόπουλου).

"Θα'σε ξανάβρω στους μπαξέδες , τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θανάση, εξαιρετικός ο δίσκος που ανέφερες!

Εγώ θα σας πάω σε ένα soundtrack από την ταινία "ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ" σε σκηνοθεσία Ν.Τζήμα. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1985 σε ήχο ΜΟΝΟ "για ν'αντανακλά τη γνώριμη ηχητική που έχουν οι ελληνικές αίθουσες προβολής" αναφέρει ο συνθέτης Γ.Μαρκόπουλος.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ , (Αντ.Ανδρικάκης) Β.Λαβίνα

ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ , (Λ.Παπαδόπουλος) Η.Κλωναρίδης

Η ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ , ορχήστρα

ΠΕΡΝΟΥΣΑΝΕ ΜΑΥΡΗ ΖΩΗ, (Γ.Μαρκόπουλος)Β.Λαβίνα

ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΞΕΦΩΤΟ, ορχήστρα

ΜΗΤΕ ΝΕΡΟ ΜΗΤΕ ΦΕΓΓΑΡΙ, (Β.Λεοντάρης)Β.Λαβίνα & χορωδία

ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΣΤΑ ΔΑΣΗ, ορχήστρα

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ, (Γ.Μαρκόπουλος) Θ.Θωμαϊδης

ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ , ορχήστρα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, (Α.Ανδρικάκης) Β.Λαβίνα

ΤΟ ΦΙΝΑΛΕ (Γ.Μαρκόπουλος) Β.Λαβίνα

Τα soundtrack συνήθως ζουν υπάρχουν μαζί με την ταινία για την οποία φτιάχτηκαν. Η συγκεκριμένη μουσική και τα τραγούδια του Μαρκόπουλου πιστεύω πως αντέχουν και μόνα τους! Ο Μαρκόπουλος έχει κάνει υπέροχη δουλειά κι από παντού αναδύεται άρωμα της παράδοσης , από την οποία είναι βαθύτατα επηρεασμένο όλο το έργο του συνθέτη. Οι ερμηνευτές είναι πλήρως εναρμονισμένοι με το ύφος του συνθέτη -άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται...

Το 5ο , το 7ο , 10ο μουσικό κομμάτι δεν ακούστηκαν στην ταινία.

Τραγούδια όπως τα "Περνούσανε μαύρη ζωή" και "Καλύτερα ο θάνατος" κάνουν το δίσκο ακόμα πιο δυνατό!

Η αποτύπωση της φωνής του Μ.Κατράκη -που ήταν και η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση-είναι συγκλονιστική!

...Φυσικά ο δίσκος δεν εκδόθηκε ποτέ σε cd -όπως τόσο και τόσα soundtrack-και ο δίσκος είναι δυσεύρετος... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λιγο ασχετο βεβαια, αλλα μηπως ξερει κανεις την ι στορια της περιφημης ''Φαντασιας''? B)B)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Κώστα, εκτός από την ενότητα "Φθινόπωρο 83" υπάρχουν και άλλες ηχογραφήσεις στην κασετίνα που δεν κυκλοφόρησαν πιο πριν σε κάποιο δίσκο;

[...]

Σχετικά με την ερώτηση του Michael να πω ότι υπάρχει η ηχογράφηση του ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ με τον ΠΑΡΙΟ και την ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ η οποία μέχρι τότε είχε κυκλοφορήσει μόνο σ'ένα δίσκο της Μούσχουρη στη Γαλλία, (στη συνέχεια βγήκε το 2003 στη συλλογή της Μούσχουρη 40 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ) και κάποιες διαφορετικές εκτελέσεις στο cd με τα Νησιώτικα (από τα Νησιώτικα Νο 2).

Σ ευχαριστώ, Θανάση. B)

-----------

Το 1995 κυκλοφόρησε ένα CD με τον τίτλο "Τ ανεκτίμητα". Ο τραγουδιστής λέγεται Ντίνος Βρεττός. Τη μουσική έγραψε ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, τους στίχους ο Μάνος Ελευθερίου.

(Ένα από τα 12 τραγούδια το ερμηνεύει η Νατάσσα Μουτσανά, ένα δεύτερο είναι ντουέτο Βρεττού Μουτσανά.)

Στο ένθετο, σε ένα σύντομο σημείωμα οι δύο δημιουργοί γράφουν μεταξύ άλλων: "Το καραβάκι μας το ονομάσαμε «Τ ανεκτίμητα»." Και τελειώνουν με την ευχή: "Ας ελπίσουμε ότι το καραβάκι μας θα το αγαπήσει και ο Ποσειδώνας και θα τ αφήσει να αλωνίζει τις θάλασσες για πολλά χρόνια."

Αυτό δεν έγινε βέβαια. Ο δίσκος πέρασε απαρατήρητος (έτσι μου φαίνεται τουλάχιστον) και σήμερα είναι δυσεύρετος. Έτυχε να ακούσω κάποια παρουσίασή του στο ραδιόφωνο (τότε που κυκλοφόρησε), ενθουσιάστηκα με τα τραγούδια και έψαξα αμέσως να τον βρω. Διαφορετικά δεν θα ήξερα τίποτα για αυτόν, αφού προφανώς κι εκείνοι οι "μουσικόφιλοι" στους ραδιοφωνικούς σταθμούς και στα σχετικά περιοδικά που θεωρούν τον εαυτό τους υποστηρικτές του "ποιοτικού" ελληνικού τραγουδιού προβάλλουν και προωθούν άλλου είδους τραγούδια ... B) (Η παρουσίαση του δίσκου από την κρατική ραδιοφωνία ήταν μάλλον μεμονωμνένο συμβάν ...)

Ο Ντίνος Βρεττός έχει όμορφη φωνή η οποία μοιάζει πάρα πολύ με εκείνη του Πάριου. (Απ ό,τι θυμάμαι το είπαν μάλιστα στην εκπομπή.) Αν δεν ήξερα ποιος είναι ο ερμηνευτής μάλλον θα νόμιζα πως για τον Πάριο πρόκειται!

Και όπως συμβαίνει πολλές φορές με τους φωνητικούς "σωσίες", έτσι και ο Βρεττός δεν κατάφερε να προκόψει. (Πολλά τα παραδείγματα: Καζαντζίδης ---> Λεωνίδας Βελής // Γαλάνη (+ Τσανακλίδου; ) ---> Πένυ Ξενάκη // Παπακωνσταντίνου ---> Μιχάλης Φραγκούλης // Αλεξίου ---> Χριστίνα Μαραγκόζη κλπ.) Ακραία η περίπτωση του Βρεττού: Μετά "Τ ανεκτίμητα" χάθηκε τελείως και απ ό,τι ξέρω ποτέ δεν εμφανίστηκε ξανά ως τραγουδιστής (τουλάχιστον όχι δισκογραφικά). (Το ίδιο συνέβη στην περίπτωση του Μιχάλη Φραγκούλη.) :mad:

Στη μουσική των περισσότερων τραγουδιών διαφαίνεται λίγο-πολύ καθαρά ο τρόπος γραφής του Πολυκανδριώτη. Ίσως η ενορχήστρωση σε μερικά κομμάτια να είναι λίγο πιο "μαλακή" απ ό,τι την γνωρίζουμε από άλλα έργα του (πράγμα που ενδεχομένως έχει να κάνει με το ότι ενορχηστρωτής εδώ δεν ήταν ο ίδιος αλλά ο Χάρης Ανδρεάδης). Για το δικό μου γούστο το μοναδικό (μικρό) μειονέκτημα του δίσκου ...

Πάντως ένας δίσκος χωρίς οποιαδήποτε ηλεκτρονικά εφέ και όλα τα κομμάτια είναι καθαρά λαϊκά τραγούδια είτε στους χαρακτηριστικούς ρυθμούς (ζεϊμπέκικο, χασάπικο ...) είτε σε είδος μπαλάντας. Όλα έχουν πολύ ωραίες μελωδίες (οι κορυφαίες ίσως στα τραγούδια "Με μια κόκκινη βαλίτσα", "Τ ανεκτίμητα" και "Κάποια πρόφαση").

Όσο για τους στίχους του Μάνου Ελευθερίου, να ένα παράδειγμα (ελπίζω ότι τους άκουσα σωστά στο ένθετο λείπουν δυστυχώς):

"Τ ανεκτίμητα (Το περιθώριο)

Τι τα θέλεις τα διαμάντια μες στις ερημιές,

τα παγώνια και τ αηδόνια μέσα στις οχιές;

Τα σημάδια της ζωής μας είν ατίμητα,

δεν χρειάζονται σφραγίδες τ ανεκτίμητα.

Τι τα θέλεις τόσα λόγια στη μεθόριο

αφού είμαστε κι οι δυο μας περιθώριο;

Τι τα θέλεις και τα γράφεις τόσα σφάλματα;

Τα ημερολόγιά σου είν εντάλματα.

Για τους άλλους είναι τ άλλα τ αδικήματα

γιατί εμείς θα δικαστούμε απ τα αισθήματα.

Τι τα θέλεις τόσα λόγια στη μεθόριο

αφού είμαστε κι οι δυο μας περιθώριο;"

Κατή τη γνώμη μου ένας από τους ωραιότερους δίσκους της δεκαετίας του 90. B)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Λιγο ασχετο βεβαια, αλλα μηπως ξερει κανεις την ι στορια της περιφημης ''Φαντασιας''? B)B)

Το μόνο που ξέρω είναι ότι πρωτοκυκλόφόρησε σε δίσκο 45 στροφών το 1969 .Ο δίσκος από την άλλη όψη είχε το τραγούδι ΕΣΥ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ του Καλδάρα με την Λ.Διαμάντη.Αλλά για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ερώτηση για να μπει στο dalaroquiz. :mad:B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας ακόμα εξαιρετικός δίσκος του ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ τον οποίο θυμάμαι από την εποχή της έκδοσής του , είναι ο δίσκος ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ .Τραγουδούν ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ και η ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1977 (στη συνέχεια επανεκδόθηκε με διαφορετικό εξώφυλλο)από την MINOS και έχει κυκλοφορήσει και σε cd

Περιέχει τα τραγούδια:

1)TO MΠΛΟΥ ΤΖΗΝ (Α.ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

2)ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

3)ΘΑ ΦΥΓΩ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

4)ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ ΜΟΡΤΑΚΙ (Α.ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

5)ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ)-ΑΙΜ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

6)ΠΡΟΧΤΕΣ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

7)Η ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ (Α.ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

8)ΠΑΙΡΝΩ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ (Β.ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

9)ΘΑ ΒΑΛΩ ΡΟΥΧΟ ΔΑΝΕΙΚΟ (Μ.ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

10)ΤΑΞΙΔΕΜΕΝΟ ΜΟΥ ΠΟΥΛΙ (Μ.ΤΑΞΕΙΔΗ)-Κ.ΣΜΟΚΟΒΙΤΗΣ

11)ΤΟ ΔΡΟΜΑΚΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ (Ν.ΛΑΠΑΘΙΩΤΗ)-ΑΙΜ.ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗ

12)ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ (Α.ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ)-ΟΡΓΑΝΙΚΟ

Τρία από τα τραγούδια αυτά (ΣΑΝ ΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ-ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟ ΜΟΡΤΑΚΙ-Η ΜΙΚΡΗ ΟΘΟΝΗ) ξεχώρισαν και ακούγουνται στο ραδιόφωνο μέχρι σήμερα.Παρόλα αυτά πιστεύω ότι όλα τα τραγούδια είναι εξαιρετικά.

Πάντα ευαίσθητος, τρυφερός και μελαγχολικός ο Κουγιουμτζής συνοδευόμενος από μια πλειάδα εξαιρετικών στιχουργών , προσφέρουν 11 πολύ όμορφα , απλά λαικά τραγούδια (συν το οργανικό) στα οποία φαίνεται καθαρά η σφραγίδα των δημιουργών τους.

Εξαιρετικός ο Κώστας Σμοκοβίτης , αποδίδει άψογα τα τραγούδια.Έχω πει για τον συγκεκριμένο τραγουδιστή , ότι αν και ερμήνευσε σπουδαίους συνθέτες , τελικά δεν κατάφερε να κάνει μια καριέρα άξια της φωνής του.Η αντιμετώπιση από την εταιρεία του όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Δίφωνο ή στο Echo (δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή) δεν ήταν σωστή (δεν ήταν η πρώτη φορά άλλωστε).Αλλά ακόμα και όταν άλλαξε εταιρεία (μετά από τον συγκεκριμένο δίσκο) δεν ακούστηκε ιδιαίτερα.

Δυό τραγούδια επίσης αποδίδει με ιδιαίτερη ευαισθησία η Αιμιλία Κουγιουμτζή.Έχω την εντύπωση όταν την ακούω, ότι ήταν η φωνή της ψυχής του ίδιου του Σταύρου.

Θα ήθελα να τελειώσω με τους προφητικούς για τον Σταύρο Κουγιουμτζή

(ο οποίος μετά από κάποια χρόνια εγκατέλειψε την Αθήνα και εγκαταστάθηκε στη γειτονιά μας) στίχους του Μ.Μπουρμπούλη:

"Θα φύγω κάποια μέρα, θα φύγω κάποιο μήνα

την ώρα που βραδιάζει και με πονάς Αθήνα..."

Είμαι σίγουρος ότι κάθε μέρα που περνάει αυτοί οι στίχοι εκφράζουν όλο και περισσότερους...Απορώ λοιπόν γιατί το σκέφτονται...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για σήμερα διάλεξα έναν σπουδαίο δίσκο , από τον οποίο , δυστυχώς , ακούστηκε και ακούγεται μόνο ένα τραγούδι.Ο δίσκος είναι του ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ και έχει τίτλο ΠΑΡΩΝ ή Ο ΤΡΕΛΟΣ.Κυκλοφόρησε στις 7/7/1977 και τραγουδά ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)AΣ ΜΗ ΜΕ ΔΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

2)ΜΕΙΝΕ ΠΙΚΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ

3)Ο ΤΡΕΛΟΣ

4)ΣΕ ΜΑΘΑΝΕ

5)ΖΩΗ ΜΟΥ

6)ΑΜΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΤΟ ΔΩ

7)ΠΝΙΓΕΤ'Η ΖΩΗ

8)ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ

9)ΚΟΙΝΩΝΙΑ

10)ΦΑΡΜΑΚΙ

11)ΤΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΝΑ ΓΡΑΨΩ

12)ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ

Η ενορχήστρωση είναι των Ν.Δάνα και Α.Πάνου.Μπουζούκι παίζει ο Σπύρος Λιόσης ενώ σ'ένα τραγούδι (ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ) συμμετέχει και ο Γ.Ζαμπέτας, ο οποίος "επιστρατεύθηκε" από τον συνθέτη αφού (σύμφωνα με τις μαρτυρίες τόσο του Ζαμπέτα όσο και του Πάνου) ούτε ο Λιόσης ούτε ο Α.Πάνου μπορούσαν να αποδώσουν το συγκεκριμένο τραγούδι όπως το ήθελε ο συνθέτης.

Μοναδικός για μια ακόμη φορά ο συνδυασμός στίχων και μουσικής.Ο ’κης Πάνου άλλωστε είναι μάστορας σ'αυτό.

Οι μουσικές κινούνται άλλοτε σε πιο λαικούς κι άλλοτε σε πιο "έντεχνους" δρόμους .Οι στίχοι έχουν κοινωνικό περιεχόμενο κυρίως, ενώ συχνά είναι επηρρεασμένοι από το γενικότερο κλίμα της εποχής (ΩΣ ΠΟΤΕ ΠΙΑ). Το τραγούδι ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΙ γράφτηκε ύστερα από μια πολύ σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχε εκείνη την εποχή ο συνθέτης.

Ο Μητσιάς αποδεικνύει και μ'αυτή τη σειρά τραγουδιών πόσο δίκαια του εμπιστεύθηκαν όλα αυτά τα τραγούδια που του εμπιστεύθηκαν οι μεγάλοι μας συνθέτες.

Ο δίσκος βινυλίου κυκλοφόρησε με δύο διαφορετικά εξώφυλλα από την Columbia ενώ σήμερα κυκλοφορεί και σε cd.

Θα κλείσω την αναφορά μου σ'αυτόν τον σπουδαίο δίσκο παραθέτοντας τους στίχους από ένα μεγάλο τραγούδι (το οποίο ήταν και επιθυμία του Καζαντζίδη να το πει-δυστυχώς τελικά δεν πρόλαβε).Ακούστηκε και ακούγεται μέχρι σήμερα.Δυστυχώς όμως , επισκιάζοντας όλα τα άλλα τραγούδια τα οποία παρέμειναν και παραμένουν άγνωστα στο πλατύ κοινό...

Ας τον τρελό στην τρέλα του

και μη τον συνεφέρεις

τι κρύβει μέσα το μυαλό

ενός τρελού δεν ξέρεις

Μπορεί να βρει στην τρέλα του

αυτά που'χει ποθήσει

και που δεν αξιώθηκε

να δει και ν'αποκτήσει

Βρε άστον τρελό στην τρέλα του

άστονε στ'όνειρό του

τον κόσμο αυτό σιχάθηκε

κι έφτιαξε ένα δικό του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πέτρο συμφωνώ και επαυξάνω για τον συγκεκριμένο δίσκο ΄΄Αμάν Αμήν΄΄, ότι και να πω είναι πραγματικά λίγο.

Είχα δει την παράσταση με την Πόλυ Πάνου 4 φορές εκ των οποίων την μία πέτυχα και τον Νταλάρα.

Έτσι για την ιστορία να πω για όσους δεν το ξέρουν ότι η συγκεκριμένη παρασταση είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1986 με ερμηνεύτρια όμως την Ελένη Βιτάλη η οποία ήταν συγκλονιστική , και τότε θυμάμαι είχα συναντήσει τον Νταλάρα που παρακολουθούσε την παράσταση μαζί με την Χαρούλα και ήταν γοητευμένος.

Θανάση συμφωνώ και με σένα για το δίσκο του ’κη Πάνου , καμιά φορά σκέφτομαι τι δίσκοι κυκλοφορούσαν παλιά ενώ τώρα.......

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Έτσι για την ιστορία να πω για όσους δεν το ξέρουν ότι η συγκεκριμένη παρασταση είχε πρωτοπαρουσιαστεί το 1986 με ερμηνεύτρια όμως την Ελένη Βιτάλη...

Είναι μια πληροφορία που δεν την ήξερα... Ευχαριστώ πολύ!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μάιος & Ιούνιος 1974. Στα studio της Columbia.

Γ.Μαρκόπουλος & Γ.Σκούρτης.

Β.Μοσχολιού-Λ.Χαλκιάς

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί "ξεχασμένος" ο δίσκος αυτός αλλά σίγουρα είναι διαμάντι!!!

ΟΙ ΟΧΤΩ ΧΩΡΙΑΤΕΣ , Β.Μοσχολιού

Η ΜΠΑΛΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ, Λ.Χαλκιάς

Η ΑΝΤΑΡΑ, ΤΟ ΛΕΝΑΚΙ & Η ΡΗΝΙΩ, Β.Μοσχολιού

Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ, Λ.Χαλκιάς

ΕΙΠΕΣ ΑΠΡΙΛΗ ΠΩΣ ΘΑ 'ΡΘΕΙΣ, Β.Μοσχολιού-Λ.Χαλκιάς

ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ, Β.Μοσχολιού

ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΧΩΡΑ, Λ.Χαλκιάς

ΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ, Β.Μοσχολιού

Ο ΡΟΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ, Λ.Χαλκιάς

ΜΗ ΜΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ, Β.Μοσχολιού

Είναι από τους δίσκους που έχω που τους αφήνω να παίζουν χωρίς διακοπή...Όλα τα τραγούδια είναι υπέροχα! Αγαπημένο μου κι όχι τόσο γνωστό είναι το τελευταίο. Η Μοσχολιού είναι "βελούδο"! Συγκλονιστική κι η ΄"Φάμπρικα" με τον Χαλκιά (πόσο ταιριάζουν στον Νταλάρα αυτά τα τραγούδια.!..)

Θα 'πρεπε να υπάρχουν στο ρεπερτόριο των συναυλιών που παρακολουθούμε, αλλά όλοι ανακυκλώνουν τα ίδια και τα ίδια...

Στις 7/7 στον Βύρωνα ακούσαμε τη Μαρινέλλα να λέει το "Μιλώ για τα παιδιά μου" και πάλι λόγω της βραδιάς που ήταν αφιερωμένη στη Μοσχολιού...

:music:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κώστα πραγματικά σπουδαίος δίσκος... :music:

Ένας δίσκος , ο οποίος δυστυχώς δεν ακούστηκε ποτέ , είναι ο δίσκος ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ σε μουσική ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ και στίχους ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ.Κυκλοφόρησε το 1981, ενώ πριν από μερικά χρόνια εκδόθηκε και σε cd.

Ο δίσκος περιέχει λαικά τραγούδια αλλά και μπαλάντες.Η μουσική είναι εξαιρετική.Οι στίχοι αναφέρονται καθαρά στους ναυτικούς και στα ταξίδια τους.Ακούγοντας τον δίσκο από την αρχή ως το τέλος, νομίζεις ότι πρόκειται για ένα θαλασσινό ταξίδι, γεμάτο εικόνες...δυστυχώς με όχι ευχάριστο τέλος.

Ο Μπιθικώτσης αν και με κάπως σπασμένη φωνή ,άλλωστε μιλάμε για το 1981, καταφέρνει και αποδίδει τα τραγούδια εξαιρετικά.Αυτό άλλωστε είναι και το προνόμιο των μεγάλων τραγουδιστών.Σε οποιαδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται η φωνή τους, να καταφέρνουν να ταξιδεψουν τον ακροατή ,χωρίς να χρειαστεί να μπει στη διαδικασία να ψάξει αδυναμίες και ατέλειες.Κι ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του δίσκου είναι ότι ξεχωρίζει απ'όλες τις δουλειές του Μπιθικώτση που έκανε στη δεκαετία του '70 (προς Θεού δεν το λέω υποτιμητικά) και που πάνω-κάτω κινούνταν στους ίδιους δρόμους.

Πιστεύω ακράδαντα πως αυτός ο δίσκος, όπως βέβαια και οι περισσότεροι δίσκοι για τους οποίους έχουμε γράψει , άξιζε καλύτερης τύχης.Εν πάσει περιπτώσει τα ξαναείπαμε αυτά...

Αγαπώ ιδιαίτερα τα τραγούδια που αναφέρονται στη θάλασσα.Όπως και όλα τα τραγούδια αυτού του δίσκου.Αυτού του ταξιδιού με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

1)ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΓΙΑΛΟ ΓΙΑΛΟ

2)ΣΤΗ ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ

3)ΕΝ ΠΛΩ

4)ΤΑ ΜΕΛΤΕΜΙΑ

5)Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΥΡΟΦΑΝΙ

6)ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΡΑΖΙ

7)ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΧΑΡΕΣ

8)Ο ΛΟΣΤΡΟΜΟΣ Ο ΓΡΑΙΚΟΣ

9)Η ΑΓΚΑΛΗ ΣΟΥ ΛΙΜΑΝΙ

10)ΤΟ ΣΤΕΡΝΟ ΤΑΞΙΔΙ

11)ΣΕ ΩΚΕΑΝΙΣΙΕΣ ΣΤΡΑΤΕΣ

12)ΣΤΗ ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ (ΟΡΓΑΝΙΚΟ)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ο δίσκος ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ σε μουσική ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ και στίχους ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ με τον ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ.

Αν και ο Θανάσης το ανέφερε, ας ξανατονίσω για τους αναγνώστες που δεν έδωσαν σημασία στη λεπτομέρεια αυτή ότι ο συνθέτης του δίσκου είναι ο Κώστας Νικολόπουλος (και όχι ο πολύ πιο γνωστός Χρήστος). Υπάρχουν διάφοροι δίσκοι στους οποίους εμφανίστηκαν μαζί. (Λ.χ. "Περιμένοντας τα καλοκαίρια" και "Να μη λέμε ονόματα" με τον Κώστα ως συνθέτη και τον Χρήστο ως ενορχηστρωτή και στις δύο περιπτώσεις.) Εξάλλου και το ύφος των τραγουδιών τους δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Γι αυτό πάντα είχα την εντύπωση πως υπάρχει συγγενική σχέση μεταξύ τους (αδελφοί;; ) αλλά δεν έχω πληροφορίες που τεκμηριώνουν την εικασία μου. Μήπως ο ίδιος ο Θανάσης ξέρει περισσότερα;

ΥΓ:

Ο Μπιθικώτσης αν και με κάπως σπασμένη φωνή ,

;) :lol: :music:

(Τελείως άσχετο με τη φωνή του Μπιθικώτση και τα λόγια του Θανάση είναι αυτό το ... εικονικό μου "σχόλιο". Απλώς δεν αντέξα στον πειρασμό, αφού τα όσα διαβάζω μου φέρνουν στο νου τις δικαιολογίες και θεωρίες περί μη σπασμένης φωνής που από κάποιους αναπτύσσονται αλλού εδώ στο Φόρουμ και οι οποίες βέβαια δεν εφαρμόζονται και προς όφελος του καημένου του Μπιθικώτση ...) :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0