Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ξεχασμένα Διαμάντια

1,215 posts in this topic

To 1995 κυκλοφόρησε από την Polygram μια συλλογή από δίσκους 45 στροφών -πολλοί από αυτούς ήταν δυσεύρετοι- με ερμηνευτή την κυρίαρχη αντρική φωνή του "ελαφρού" τραγουδιού της δεκαετίας του '60, δηλ. τονΓιάννη Βογιατζή .

Τίτλος του cd "ΤΑ ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΟΥ '60"

Τα τραγούδια

ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ (Μ.Χατζιδάκις-Ν.Γκάτσος)

ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΗ (Μ.Χατζιδάκις-Ν.Γκάτσος)

ΕΛΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ (Λ.Κόκορη-Κ.Πρετεντέρη)

ΟΛΟΙ ΖΗΛΕΥΟΥΝΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΜΑΣ (Σ.Πιπεράκης-Κ.Μάνεσης)

ΠΟΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΕ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝΕ (Λ.Μαρκέας)

Ο ΚΙΣΣΟΣ (Κ.Κλάββας-Τ.Μαστοράκης)

ΣΑΝ ΣΦΥΡΙΞΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ (Μ.Χατζιδάκις)

ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΚΑΣ (Α.Κουνάδης-Μ.Κακογιάννης)

ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ (Λ.Μαρκέας)

ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΞΑΝΑ (Α.Κουνάδης-Μ.Κακογιάννης)

ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΡΑΘΕΙ (Γ.Λαβράνος-Ρ.Ζαλοκώστα)

ΑΛΙΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΛΑΙΝΕ (Α.Σπάθης-Γ.Οικονομίδης)

ΑΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ, ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙΑ (Γ.Μουζάκης-Α.Σακελλάριος-Χ.Γιαννακόπουλος)

Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΝΥΧΤΑ (Μ.Πλέσσας-Κ.Πρετεντέρης)

Σ'ΑΓΑΠΩ (Γ.¨Λαβράνος-Ν.Λουκόπουλος)

ΘΑ ΄ΡΘΕΙ Η ΣΤΙΓΜΗ (Μ.Πλέσσας-Κ.Κινδύνης)

ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ (Γ.Μουζάκης)

ΕΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΣ Μ'ΑΣΤΕΡΙΑ (Μ.Πλέσσας-Θ.Σοφός)

PERCE (Γ.Θεοδοσιάδης-Ρ.Ζαλοκώστα)

NON CREDO (Γ.Θεοδοσιάδης-Ρ.Ζαλοκώστα)

Τα τραγούδια είναι μεγάλες επιτυχίες του '60 ερμηνευμένες υποδειγματικά από τον Βογιατζή! Όσοι ασχολούνται με το "ελαφρό"τραγούδι σίγουρα θα πρέπει να μελετήσουν τις ερμηνείες του! Μπράβο και στην εταιρεία που μάζεψε αυτά τα τραγούδια και τα μετέδωσε και στις νεώτερες γενιές! :music:

Κλείνοντας ραδιοφωνικά, θα σας έβαζα για το τέλος το τραγούδι : "ΑΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ, ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΟΥ ΧΕΡΙΑ" που πρωτακούστηκε στην ταινία "Όταν λείπει η γάτα".... :(:music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ξαναγυρνώ στον Σταύρο Κουγιουμτζή και σ'έναν πολύ όμορφο λαικό δίσκο που κυκλοφόρησε το 1985 σε στίχους Λάκη Τεάζη από την Polygram.Τραγουδά ο Δημήτρης Μητροπάνος και έχει τον τίτλο "Τα νυχτέρια μας" .Έχει κυκλοφορήσει και σε cd.

O δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Οι άντρες π'αγαπάνε

2)Είσαι ωραία σαν αμαρτία

3)Παράπονό μου

4)Γυναίκα σκάρτη

5)Δεν με θέλεις

6)Πικρός καφές

7)Αν μ'αγαπάς

8)Ο κατηφές

9)Είμαι μάγκας

10)Αγάπη βουρκωμένη

11)Για μια γυναίκα

12)Πόσα χρόνια

Πολύ όμορφα λαικά τραγούδια με τη σφραγίδα του Κουγιουμτζή.Μπορεί βέβαια η συγκεκριμένη δουλειά να μην έχει τα τραγούδια που έχουν οι "Μικρές πολιτείες" ή το "Νά'τανε το 21" , έχει όμως κάποια εξαιρετικά τραγούδια όπως το "Παράπονό μου" ή το "Οι άντρες π'αγαπάνε" που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ο δίσκος δεν ακούστηκε ιδιαίτερα.Κάποια απ'τα τραγούδια του βέβαια ακούγονται ακόμα στο ραδιόφωνο ("Είσαι ωραία σαν αμαρτία"-"Παράπονό μου"), γενικά όμως δεν "περπάτησε" πολύ.Ίσως γιατί κι ο ίδιος ο Μητροπάνος δεν στήριξε ανάλογα τα τραγούδια.Ο Μητροπάνος , ο οποίος τα αποδίδει βεβαίως πολύ όμορφα , με την χαρακτηριστική λαική φωνή του.

Δεν έχω να γράψω άλλα για τον συγκεκριμένο δίσκο.Ένας ακόμα λόγος που ήθελα να γράψω τόσο γι'αυτόν τον δίσκο όσο και γι'αυτόν που θα γράψω αύριο, είναι ότι ήθελα σ'αυτό το Topic να υπάρχουν όλες οι εκτός Νταλάρα ολοκληρωμένες δουλειές του Κουγιουμτζή (δεν συμπεριλαμβάνω βέβαια τις διάφορες συλλογές οι οποίες κατά καιρούς κυκλοφόρησαν).

Share this post


Link to post
Share on other sites
ήθελα σ'αυτό το Topic να υπάρχουν όλες ... οι ολοκληρωμένες δουλειές του Κουγιουμτζή

Συμφωνούμε απολύτως :D:blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτές τις μέρες η Θεσσαλονίκη ζει στον πυρετό του φεστιβάλ. Έτσι σκέφτηκα να σας γράψω σήμερα για έναν πολύ σπάνιο δίσκο που είναι ηχογραφημένος στην πανέμορφη συμπρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Palais de Sport.

Η συναυλία έγινε το 1975 και κράτησε 3 ώρες μέσα σε πολύ κρύο αλλά σε πολύ ζεστό κοινό(σύμφωνα με το σημείωμα του δίσκου). Πρωταγωνιστές τα πρώτα ονόματα εκείνη την εποχή-της ποπ μουσικής. Τη συναυλία διοργάνωσε η δισκογραφική εταιρεία ΦΩΝΟΓΚΡΑΜ (Polygram) με σκοπό τη γνωριμία κοινού & καλλιτεχνών! Για την ηχογράφηση χρησιμοποιήθηκαν τελευταίου τύπου μηχανήματα (3 κονσόλες 16 CH, 2 tapes recorders 8CH και 4 CH & άλλα ειδικά μηχανήματα για ζωντανές ηχογραφήσεις) . Από όλη αυτή τη βραδιά , στο δίσκο μπήκαν 11 ηχογραφήσεις (άραγε σώθηκαν οι άλλες; Μήπως θα έπρεπε να γίνει μια επανέκδοση με περισσότερο υλικό:blush:

Τίτλος: «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ»

Τα τραγούδια

I CANT HELP (Sunset)

B.Swan

LIVING FOR THE CITY (Τ.Αντωνιάδης)

St.Wonder

ΣΕΛΗΜ (Γ.Πολυχρονιάδης)

Γ.Πολυχρονιάδης-Κ.Πεϊδης

ΜΑΓΙΣΣΑ (Γ.Πολυχρονιάδης)

Γ.Πολυχρονιάδης-Κ.Πεϊδης

ΜΙΜΗΣΕΙΣ από τον ROCKY

ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ (Μπ.Αργυράκη)

Α.Σκαμάγκας

ΝΟΜΙΖΩ (R.Williams)

ΚΑΙ ΣΥ ΠΕΤΑΞΕΣ (R.Williams)

ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΓΑΠΑ (R.Williams)

Κ.Τουρνάς

GOING IN CIRCLES (Sunset)

Peters-Anitta Pores

ΤΡΑΓΟΥΔΩ, ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ (Ελπίδα)

Η.Ασβεστόπουλος

Ο δίσκος σε βάζει μέσα στο κλίμα και στο ρυθμό της συναυλίας το κακό είναι που η διάρκεια του LP δε φτάνει.Πολύ γέλιο βγάζουν οι μιμήσεις του ROCKY (σατυρίζει Βοσκόπουλο, Ζαμπέτα κτλ)!Θα ήταν πολύ ωραίο να γινόταν επανέκδοση σε cd με περισσότερες ηχογραφήσεις , πιο χορταστικές!

Για την ιστορία να πω ότι μέλος των SUNSET ήταν ο πολύ γνωστός μουσικός και συνθέτης , σήμερα, Νίκος Αντύπας!

Παιδιά του φόρουμ από τη Σαλονίκη που θα παρευρεθείτε στο φεστιβαλ αυτές τις μέρες , σας αφιερώνω όλο το άλμπουμ «ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ»!

:D:(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Να θυμίσω επίσης ότι το Χασάπικο Σαράντα έχει πάρει τον τίτλο του από τη συμφωνία Νο 40 του Μότσαρτ (αν δεν απατώμαι) μιας και η εισαγωγή του είναι παρμένη απ'αυτή τη μελωδία.

Να διευκρινίσω μόνο ότι δεν είναι απλώς η εισαγωγή παρμένη από τη συγκεκριμένη μελωδία του Μότσαρτ. Ολόκληρο το κεντρικό μοτίβο του "Χασάπικου 40" δεν είναι τίποτ άλλο από μια πιστή αντιγραφή της μελωδίας της εν λόγω συμφωνίας - χωρίς ο Χατζιδάκις να είχε την εντιμότητα να το αναφέρει ... (Κάπου άλλου στο Φόρουμ το θέμα έχει συζητηθεί πια.)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κλείνω σήμερα την αναφορά στους δίσκους του Στ.Κουγιουμτζή με μια δουλειά η οποία περιέχει επανεκτελέσεις τραγουδιών του και δυστυχώς πέρασε απαρατήρητη.Ο δίσκος έχει τον τίτλο "Κάτι παιδιά που αγαπάνε το τραγούδι" Ηχογραφήθηκε εξ'ολοκλήρου στη Θεσ/νίκη και κυκλοφόρησε το 1993 από μια μικρή εταιρεία της πόλης που λέγεται Artistic .Τραγουδά η Αιμιλία Κουγιουμτζή ενώ στις β'φωνές είναι ο Ανδρέας Καρακότας .

Τα τραγούδια του:

1)Kάτι παιδιά (Στίχοι Κ.Ριτσώνη)

2)Προχτές τα ξημερώματα (Μ.Μπουρμπούλη)

3)Όσοι αγαπάνε (Λ.Τεάζη)

4)Ο Φωτογράφος (Ν.Χριστιανόπουλου)

5)Μ'ένα τσιγάρο (Σ.Κουγιουμτζή)

6)Όταν σε περιμένω (Ν.Χριστιανόπουλου)

7)Ντύλαν Τόμας (Σ.Κουγιουμτζή)

8)Έλα ν'ανταλλάξουμε (Ν.Χριστιανόπουλου)

9)Τα μαύρα κοροιδεύεις (Μ.Ελευθερίου)

10)Το λεωφορείο (Μ.Μπουρμπούλη)

11)Τα σκούρα μάτια (Λ.Παπαδόπουλου)

12)Παραμύθι ξεχασμένο (Α.Δασκαλόπουλου)

Ο Κουγιουμτζής ήθελε μ'αυτή τη δουλειά του να ξαναπαρουσιάσει κάποια απ'τα τραγούδια του που δεν είχαν ακουστεί ιδιαίτερα.Βέβαια μια τέτοια κυκλοφορία από μια μικρή εταιρεία , επόμενο ήταν ότι δεν θα είχε και την καλύτερη τύχη.

Εν πάσει περιπτώσει , να σημειώσω ότι το τραγούδι "Κάτι παιδιά " αφιερώνεται στον Στέλιο Καζαντζίδη.Το "Όσοι αγαπάνε" είναι το "Οι άντρες π'αγαπάνε" που τραγούδησε πρώτος ο Μητροπάνος ενώ το "Μ'ένα τσιγάρο" είναι το "Σ'αυτή την πόλη" από το "Τρελοί κι άγγελοι".

Η Αιμιλία Κουγιουμτζή ερμηνεύει πολύ όμορφα με τη χαρακτηριστική και γεμάτη ευαισθησία φωνή της τα τραγούδια.Μερικά απ'αυτά ακούγονται πραγματικά σαν καινούργια.

Τά'χουμε πει τόσες φορές, αλλά δεν μπορώ να μη σημειώσω ότι ακούγοντας και ξανακούγοντας τις μελωδίες του Κουγιουμτζή , συνηδητοποιώ πόσο μας λείπουν σήμερα.Σήμερα που μας έχουν κατακλύσει όλα αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια και αποβράσματα...Υπομονή όμως .Όπως έγραψα και σε άλλο Topic ο Σταύρος φρόντισε ν'αφήσει σαν παρακαταθήκη , εκτός από τα παλιά αθάνατα τραγούδια του και άλλα πολλά τα οποία θα κυκλοφορήσουν σύντομα πιστεύω.

Αναμένουμε...

Share this post


Link to post
Share on other sites

To 1979 o Γ. Κατσαρός και ο Πυθαγόρας μας παρουσίασαν-ουσιαστικά χωρίς να είναι η πρώτη αλλά είναι η ολοκληρωμένη παρουσία -τη μεγάλη φωνή που ακούει στ' όνομα Ηλίας Κλωναρίδης .

Ο δίσκος είχε το όνομα του τραγουδιστή "ΗΛΙΑΣ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗΣ".

Τα τραγούδια:

ΕΡΧΟΜΑΙ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ

ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΤΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΣΕΝΑ

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΕΣΥ

ΔΕΝ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ

ΥΠΟΚΡΙΝΕΣΑΙ

ΘΑ ΚΛΑΨΕΙΣ

ΑΝΟΙΞΕ ΟΥΡΑΝΕ

Βέβαια το τραγούδι που έγινε μεγάλη επιτυχία-κι όχι άδικα-ήταν ο "Αυγερινός" μ' εκείνες τις απίστευτες αναπνοές και τα γυρίσματα της φωνής του Κλωναρίδη! Ακούστηκαν και "Οι δρόμοι της Αθήνας" ...Ο δίσκος πιστεύω ότι περιέχει πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια που ο Κλωναρίδης ξεδιπλώνει τη υπέροχη φωνή του και σε πολλά μας θυμίζει τις βυζαντινές του ρίζες!

Υπέροχα τραγούδια είναι και τα "ΕΡΧΟΜΑΙ", "ΑΝΟΙΞΕ ΟΥΡΑΝΕ" αλλά κι όλα τα υπόλοιπα! Αγαπημένος δίσκος.... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι από το 1979 και τον Ηλία Κλωναρίδη κάνουμε ένα άλμα στο χρόνο ,προς τα πίσω , και πάμε στο 1968 και στον πρώτο μεγάλο δίσκο του Δήμου Μούτση σε στίχους του Νίκου Γκάτσου που φέρει τον γενικό τίτλο "Κάποιο καλοκαίρι" .

Ο δίσκος κάποια στιγμή κυκλοφόρησε και σε cd αλλά έχω την εντύπωση ότι και το cd ακόμα είναι αρκετά δυσεύρετο.Για το βινύλιο δεν συζητάμε.Στην πρόσφατη κάθοδό μου στην πρωτεύουσα , σε κάποιο δισκοπωλείο, είδα τον δίσκο να πωλείται στην εξωφρενική τιμή των 115 euro. :wow:

Τα τραγούδια είναι τα εξής:

1)’πονη καρδιά (Στ.Κόκοτας)

2)Μια βραδυά στη Λάρισα (Μ.Δουράκη)

3)Στον Παράδεισο (Σ.Κόκοτας)

4)Τα καράβια μου (Ελ.Ροδά-Χορωδία)

5)Παραθύρι-παραθύρι (Γ.Χατζηαντωνίου)

6)Πρώτος χορός (Ορχήστρα)

7)Οι στρατιώτες (Σ.Κόκοτας)

8)Κάτω στα πετράλωνα (Ελ.Ροδά)

9)Πειραιώτισσα (Σ.Κόκοτας)

10)Θυμάμαι (Μ.Δουράκη)

11)Απόψε μην αργείς (Σ.Κόκοτας)

12)Δεύτερος χορός (Ορχήστρα)

’λλη μια εξαιρετική δουλειά δύο σπουδαίων δημιουργών.Μια ολοκληρωμένη και αψεγάδιαστη συνεργασία.Πολύ όμορφα τραγούδια με εξαιρετικές ερμηνείες απ'όλους τους τραγουδιστές.

Ο Κόκοτας καθιερωμένος πλέον , σηκώνει το μεγαλύτερο "βάρος" του δίσκου , ερμηνεύοντας και τα τραγούδια που ακούστηκαν περισσότερο ("Πειραιώτισσα"-"’πονη καρδιά"- "Απόψε μην αργείς").Η Ελ.Ροδά με την ιδιαίτερη βραχνάδα της φωνής της ερμηνεύει πολύ όμορφα άλλα δύο τραγούδια του δίσκου.Το ίδιο και η Μ.Δουράκη η οποία συμμετέχει με δυο τραγούδια του δίσκου , ένα εκ των οποίων ("Μια βραδιά στη Λάρισα")τραγούδησε στη συνέχεια και η Βίκη Μοσχολιού στο δίσκο "Στροφές".

Αλλά κορυφαία στιγμή του δίσκου θεωρώ προσωπικά το τραγούδι "Παραθύρι παραθύρι" με έναν λαικό τραγουδιστή , με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του ("Δεν θέλω τη συμπόνοια κανενός", "Τώρα κλαις", "Φίλησα δυο ξένα χείλια"κ.α.) , τον Γιώργο Χατζηαντωνίου.Ένα τραγούδι το οποίο παρέμεινε δυστυχώς τελείως άγνωστο.

’λλη μια εξαιρετική δουλειά λοιπόν .’λλο ένα "ξεχασμένο διαμάντι" στο τεράστιο κοσμηματοπωλείο του ελληνικού τραγουδιού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1974 το περιοδικό "Ταχυδρόμος" σε συνεργασία με την Columbia πραγματοποίησαν διαγωνισμό νέων δημιουργών με τραγούδια τα οποία ερμήνευσαν κάποιοι καταξιωμένοι τότε τραγουδιστές.Το αποτέλεσμα ήταν ένας δίσκος με τον τίτλο

"Χρυσός δίσκος 1974" .Κάτι ανάλογο είχε γίνει εκείνη την εποχή και από το περιοδικό "Επίκαιρα" και την Minos με αποτέλεσμα τον δίσκο "Νιάτα".

Ο "Χρυσός δίσκος 1974" είναι αρκετά δυσεύρετος σήμερα ,αλλά ευτυχώς έχει κυκλοφορήσει και σε ψηφιακή μορφή και μάλιστα σε ειδική τιμή.

Τα τραγούδια του:

1)Σου μήνυσα (Σπ.Κοσκινά-Κ.Συριόπουλου)-Μ.Μητσιάς

2)Εγκατάλειψη (Γ.Κωστόπουλου-Β.Γκάνια)-Δ.Γαλάνη

3)Το ποδήλατο (Π.Καπετανάκη-Λ.Μπίκα)-Θ.Ανδρεάδης

4)Αγάπη μου σταυρόλεξο (Χ.Κουρή-Κ.Βρέντζου)-Σ.Διονυσίου

5)Και δεν μίλησε κανείς (Γ.Κυριαζή-Γ.Καλαμίτση)-Μ.Μητσιάς

6)Απόδειπνο (Σ.Σακελλαρόπουλου-Γ.Χρονά)-Ν.Ξυλούρης

7)Μεσημεριανό φεγγάρι (Φ.Αποστολάκη-Μ.Καραμήτσου)-Δ.Γαλάνη

8)Ο Ήλιος ο ρεμπέτης (Ν.Τάτση-Λ.Πασσίση)-Μ.Μητσιάς

9)Καπετάνιος στη Χαβάη (Ι.Κοριζή-Π.Φαλάρα)-Θ.Ανδρεάδης

10)Το τραγούδι της πέρδικας (Σπ.Σαμοίλη-Φ.Γεωργίου)-Σ.Διονυσίου

11)Σαράντα παλικάρια (Α.Παπαγεωργίου-Α.Μαρνέρου)-Τ.Τσανακλίδου

12)’δειασέ μου τον καθρέφτη (Αθ.Καλαζά-Κ.Τραγανού)-Θ.Ανδρεάδης

13)Μ'Ενα καράβι όνειρα (Αρ.Καπετανάκη-Κ.Στυλιάτη)-Μ.Μητσιάς

Ο δίσκος περιέχει μερικά εξαιρετικά τραγούδια τα οποία , όπως διαβάσατε, ερμηνεύουν εξαιρετικοί τραγουδιστές.Δύο απ'αυτά τα τραγούδια ('Και δεν μίλησε κανείς"-"Μ'ένα καράβι όνειρα")μελοποιήθηκαν και από τον Μίκη Θεοδωράκη και κυκλοφόρησαν εκείνη τη χρονιά με τον Στέλιο Καζαντζίδη στο δίσκο "Στην Ανατολή".

Ελάχιστοι από τους παραπάνω δημιουργούς έδωσαν στο μέλλον κάποια δέιγματα της δουλειάς τους.Δυστυχώς δεν έχω άλλες λεπτομέρειες για την διαδικασία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, εκτός απ'το να μεταφέρω τα σημειώματα του Λουκιανού Κηλαηδόνη (ο οποίος ήταν και διευθυντής ορχήστρας στο δίσκο) και του Γιάννη Μαρκόπουλου για τον διαγωνισμό.

Λ.Κηλαηδόνης:

"Στους καινούργιους συνθέτες και στιχουργούς του δίσκου, εύχομαι καλή επιτυχία στον δρόμο που ανοίγεται μπροστά τους"

Γ.Μαρκόπουλος:

"Με τον δίσκο αυτό βγαίνει στην επιφάνεια μια σειρά τραγουδιών από νέους ανθρώπους στη μουσική και στον στίχο.Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον Ταχυδρόμο και στην Columbia .Ο ρόλος μου , σαν ένας από τα μέλη της επιτροπής, ήταν στο να ξεχωρίσω μέσα από το σύνολο, τραγούδια που η μελλοντική τους γραμμή έχει στοιχεία μιας μελλοντικής εξέλιξης των νεαρών μουσικών".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ψάχνοντας ένα παλιό ένθετο της Καθημερινής και του Μελωδία FM με τίτλο "100 δίσκοι και η ιστορία τους"(29/6/2003) θυμήθηκα έναν δίσκο , που μπορεί να μην είναι τόσο ξεχασμένος, είναι όμως σπουδαίος ενώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αφήγηση του συνθέτη του Χρήστου Λεοντή για τη δημιουργία του.

Πρόκειται για τον δίσκο "Αχ έρωτα"

Οι στίχοι είναι του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και η απόδοση τους στα ελληνικά του Λευτέρη Παπαδόπουλου.Τραγουδούν ο Μανώλης Μητσιάς και η Τάνια Τσανακλίδου.Κυκλοφόρησε το 1974 από την Columbia και φυσικά έχει εκδοθεί και σε cd.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Παραμύθι (Μητσιάς)

2)Μέρα γεμάτη θλίψη (Μητσιάς-Τσανακλίδου)

3)Αβάσταχτο να σ'αγαπώ (Μητσιάς)

4)Ο παράδεισός μου (Μητσιάς-Χορωδία)

5)Στου βελονιού την άκρη (Μητσιάς)

6)Το τραγούδι των κοντραμπατζήδων (Μητσιάς)

7)Λούζεται η αγάπη μου (Μητσιάς)

8)Ο Χάρος στην ταβέρνα (Μητσιάς)

9)Το φεγγάρι (Μητσιάς-Τσανακλίδου)

10)Νανούρισμα (Τσανακλίδου-Χορωδία)

11)Τέσσερις λεβέντες (Μητσιάς)

12)Αχ έρωτα (Μητσιάς-Τσανακλίδου)

Η μουσική του Λεοντή είναι καταπληκτική.Σε συνδυασμό και με την ενορχήστρωση , έρχονται στιγμές ακούγοντας τον δίσκο που ταξιδεύεις νοερά κάπου στην Ισπανία ή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Για την ποίηση του Λόρκα και την απόδοση του Παπαδόπουλου τι να γράψω τώρα εγώ...Καλύτερα να μην γράψω τίποτα.’λλωστε πιστεύω ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν στην κατοχή τους τον συγκεκριμένο δίσκο , θα έχουν ακούσει πολλά από τα τραγούδια του στο ραδιόφωνο , οπότε θα έχουν άποψη.

Το ίδιο εξαιρετικοί και οι ερμηνευτές του .Ο καταξιωμένος πλέον τότε Μανώλης Μητσιάς και η Τάνια Τσανακλίδου η οποία έκανε τα πρώτα της βήματα στη δισκογραφία.

Ας δούμε όμως τι λέει και ο συνθέτης του δίσκου.Διαβάστε το , έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

"Στις αρχές του 1974, έρχεται ο Πέτρος Φυσσούν και μου προτείνει να ανεβάσουμε το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα "Οι φασουλήδες του Κατσιπόρα" στη Θεσσαλονίκη.Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμασταν ήταν η μετάφραση.Εμένα δεν μ'ενδιέφερε τόσο ο πεζός λόγος, όσο οι στίχοι που υπήρχαν μέσα στο έργο.Ο μόνος που θα μπορούσε να είναι το ίδιο τρυφερός και διάφανος όπως ο Λόρκα ήταν ο Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ολοκληρώνεται η δουλειά κι αρχίζουμε τις πρόβες στο θέατρο.Η δικτατορία ήταν στα τελευταία της.Οι πρόβες γίνονταν στο Θέατρο Κήπου απέναντι από το κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ.Εκεί στον ξενώνα , μαζεύονταν παρακρατικοί, πετούσαν πέτρες και μας έβριζαν.Υπό αυτές τις συνθήκες αρχίσαμε να δουλεύουμε.Με την μεταπολίτευση άρχισα τις διαδικασίες για να ηχογραφήσω το δίσκο.

Ο Λευτέρης μου πρότεινε να ηχογραφήσουμε το δίσκο με την εταιρεία MINOS και ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα.Δέχθηκα την πρόταση του Λευτέρη όμως η συνάντηση στην εταιρεία δεν ευοδώθηκε γιατί καμιά φορά υπάρχει διαφορά στις σκέψεις των ανθρώπων. Ένας παράγοντας της εταιρείας μάλιστα , εξέφρασε το ερώτημα: "Είναι εμπορικός ο Λόρκα"; Ο Λευτέρης τότε του απάντησε : "’κουσε φίλε μου , ο Λόρκα κι ο Δομάζος είναι αξεπέραστοι".

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με την Columbia .Εκείνη την περίοδο στην εταιρεία ήταν ο Μανώλης Μητσιάς και η Τάνια Τσανακλίδου στα πρώτα της βήματα.Η ηχογράφηση πήγε καλά κι έφτασε η μέρα που έπρεπε να πάρω το δείγμα του δίσκου για να το ακούσω.Εκείνη την ημέρα είχα ένα ραντεβού με τον Μάνο Λοίζο.Θα περνούσα από την εταιρεία Minos που είχε δουλειά και εκεί με περίμενε μια έκπληξη:Οι πρώτοι ακροατές του δίσκου , που ήταν ο Αχιλλέας Θεοφίλου, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Λοίζος, ο Γιώργος Νταλάρας κι απ'έξω με περίμενε ένας νέος τραγουδιστής που θα τον άκουγα εκείνη την ημέρα, ο Γιώργος Μεράντζας.

Με παρεκάλεσαν ν'ακούσουν το δείγμα .Στο τέλος ενθουσιάστηκαν καθώς φάνηκε, ο Μίκης μάλιστα, είχε επισημάνει το τραγούδι "Ο Χάρος στην ταβέρνα" και μου είπε πως έχει κυκλική μορφή η μελωδία και θα μπορούσε να αναπτυχθεί σαν συμφωνικό ολόκληρο κομμάτι.Ο Μάνος μου επεσήμανε ότι ήταν πολύ τρυφερές οι μελωδίες και οι εκτελέσεις των τραγουδιστών.Αυτό ήταν ένα στιγμιότυπο με τους πρώτους ακροατές.Μ'αυτά τα στοιχεία ήθελα να σας διηγηθώ μια περίοδο,ένα μικρό ιστορικό , ενός κύκλου τραγουδιών, το "Αχ Έρωτα" σε ελέυθερη απόδοση της ποίησης του Λόρκα από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο".

’χ έρωτα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τον Λεοντή του '74 στο Λεοντή του '94. Ο δίσκος ονομάζεται "ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ" και τους στίχους έγραψε ο Θεοφ. Βερύκιος.

ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ -Λ.Κονιόρδου

ΕΝΑ ΕΛΑΦΙ ΣΤΗ ΣΤΑΔΙΟΥ-Γ.Μπαγιώκης

ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ-Λ.Κονιόρδου

ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΕΛΕΝΗ-Χρ.Λεοντής

ΚΑΝΤΑΔΑ-Λ.Κονιόρδου

ΧΑΛΚΙΔΑ-Λ.Κονιόρδου

ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΕΣ-Ν.Βενετσάνου

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-Λ.Κονιόρδου

ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ-Γ.Μπαγιώκης

ΠΟΥ ΠΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ-Λ.Κονιόρδου

Ο Λεοντής έκανε πολύ ωραία δουλειά. Χρησιμοποίησε την ηθοποιό Λ.Κονιόρδου για ν'αποδώσει τα περισσότερα τραγούδια κι εκείνη τους έδωσε θεατρικότητα μοναδική! Πολύ καλός ο Μπαγιώκης , εκπληκτική -όπως πάντα-η Βενετσάνου κι αποκαλυπτικός ο ίδιος ο συνθέτης στο ΓΙΑ ΜΙΑΝ ΕΛΕΝΗ! Ο Λεοντής και τη δεκαετία του '90 συνεχίζει το δικό του, μοναχικό δρόμο, ταγμένος στο ΚΑΛΟ τραγούδι κι όχι το εύκολο ! Πραγματικά πολύ σημαντικός δίσκος από έναν ΜΕΓΑΛΟ συνθέτη! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια τραγουδίστρια , η οποία ξεκίνησε την καριέρα της σαν ηθοποιός , για να συνεχίσει μετά στο τραγούδι ήταν η Αλεξάνδρα.Η καριέρα της στη δισκογραφία χρονολογείται από το 1973 ως το 1983 , όταν κυκλοφόρησε το δίσκο για τον οποίο θα γράψω σήμερα.Σ'αυτά τα 10 χρόνια συνεργάστηκε με μερικούς από τους σπουδαιότερους δημιουργούς μας όπως ο Τσιτσάνης (για πολλά χρόνια θήτευσε δίπλα του στο κέντρο "Χάραμα" ), ο Χατζιδάκις,ο Ζαμπέτας, ο Μαρκόπουλος , ο Μαυρουδής κ.α.

Ο τελευταίος δίσκος που έκανε ήταν μια σειρά από επανεκτελέσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι και του Βασίλη Τσιτσάνη και είχε τον τίτλο

"Η Αλεξάνδρα τραγουδά Βασίλη Τσιτσάνη-Μάνο Χατζιδάκι" και κυκλοφόρησε το 1983 από τη LYRA με την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Τάσου Καρακατσάνη.

Περιέχει τα τραγούδια:

Πλευρά Μ.Χατζιδάκι

1)Το πέλαγο είναι βαθύ (στίχοι Μ.Χατζιδάκι)(Έτσι γράφει ο δίσκος-σε άλλες εκδόσεις αναγράφεται ως στιχουργός ο Νίκος Γκάτσος)

2)Καημός τη χαραυγή (Μ.Μπουρμπούλη)

3)Ελένη (Μ.Χατζιδάκι)

4)Ακροκόρινθος (Μ.Μπουρμπούλη)

5)Που το πάνε το παιδί (Ν.Γκάτσου)

6)Νυχτερινός άγγελος (Μ.Μπουρμπούλη)

Πλευρά Β.Τσιτσάνη

1)Το καράβι

2)Ακρογιαλιές δειλινά

3)Τα ξένα χέρια

4)Πολιορκία

5)Που να πω τα βάσανά μου

6)Νοσταλγία

Οι στιχουργοί στα τραγούδια του Τσιτσάνη δεν αναγράφονται.

Ένας εξαιρετικός δίσκος ο οποίος φέρει την ενορχηστρωτική σφραγίδα του Τάσου Καρακατσάνη που έχει κάνει μια καταπληκτική δουλειά.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης συμμετέχει στα τραγούδια του παίζοντας μπουζούκι και κάνοντας δεύτερες φωνές με την ιδιαίτερη και χαρακτηριστική φωνή του.

Ο δίσκος περιέχει σπουδαία τραγούδια.Μερικά πασίγνωστα όπως "Το πέλαγο είναι βαθύ", "Που το πάνε το παιδί", "Ακρογιαλιές δειλινά" αλλά και μερικά λιγότερο γνωστά , αλλά καταπληκτικά , όπως "Το καράβι" που πρωτοερμήνευσε η Λάουρα στην ταινία "Συννεφιασμένη Κυριακή" , "Η Πολιορκία" (ή το τραγούδι της Κύπρου)που είχε τραγουδήσει πρώτος ο Μπιθικώτσης και η "Νοσταλγία" ένα τραγούδι που είχε πρωτοτραγουδήσει η Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο "Σκοπευτήριο" .Ακούγοντας αυτό το τελευταίο, πραγματικά ο ακροατής ξαφνιάζεται ευχάριστα, αφού πρόκειται για μια μπαλάντα τελείως διαφορετική από τα υπόλοιπα τραγούδια του Τσιτσάνη.

Η Αλεξάνδρα αποδίδει τα τραγούδια πάρα πολύ όμορφα.Είναι κρίμα πως αυτή η τραγουδίστρια έκανε μια πολύ μικρή καριέρα , η οποία περιορίστηκε κυρίως σε επανεκτελέσεις τραγουδιών του Χατζιδάκι , του Τσιτσάνη και άλλων ρεμπέτικων.

Ο δίσκος αργότερα κυκλοφόρησε και σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Οι στιχουργοί στα τραγούδια του Τσιτσάνη δεν αναγράφονται.

Το σίγουρο είναι ότι στιχουργός τού (όντως καταπληκτικού) τραγουδιού "Το καράβι" είναι ο Κώστας Βίρβος.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το Μάρτη του 1979 ο Μίμης Τραϊφόρος έγραψε ένα συγκινητικό σημείωμα στο δίσκο «Η ΒΕΜΠΟΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ ΤΗ ΒΕΜΠΟ» που κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ με αφορμή τον ένα χρόνο από το θάνατο της Σοφίας Βέμπο.

Μεταξύ άλλων το σημείωμα έγραφε: «.Οι ακροατές αυτού του δίσκου έξω από τις παλιές πασίγνωστες επιτυχίες της Σοφίας, θα χουν την ευκαιρία να τη χαρούν σε κάποιες μελωδίες της πολύ σημερινές-όχι και τόσο ακουσμένες-που εκφράζουν ωστόσο μια Βέμπο, ασυναγώνιστα επίκαιρη!...»

Τα τραγούδια:

ΠΕΡΣΙ ΤΕΤΟΙΟΝ ΚΑΙΡΟ (Λ.Ραπίτη-Μ.Τραϊφόρου)

ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ (Μ.Θεοφανίδη- Μ.Τραϊφόρου-Γ.Γιαννακόπουλου)

ΓΙΑ ΣΕΝΑ(Β.Λυκιαρδόπουλου- Μ.Τραϊφόρου)

ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΜΑΥΡΑ ΜΟΥ (Μ.Σουγιούλ-Χ.Γιαννακόπουλου)

ΣΕ ΡΩΤΩ (Β.Λυκιαρδόπουλου- Μ.Τραϊφόρου)

ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥ (Β.Λυκιαρδόπουλου- Μ.Τραϊφόρου)

ΟΣΟ Σ ΑΓΑΠΩ ΔΕΝ ΜΑΓΑΠΑΣ (Ν.Γούναρη-Ν.Φατσέα)

ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝ΄ΑΛΗΘΕΙΑ (Κ.Γιαννίδη-Α.Σακελλάριου)

ΦΤΩΧΟΛΟΓΙΑ (Β.Λυκιαρδόπουλου- Μ.Τραϊφόρου)

ΜΟΝΑ ΖΥΓΑ (Μ.Σουγιούλ-Δ.Γιαννουκάκη)

Σ ΑΓΑΠΩ (Α.Αλεξανδράτου-Μ.Τραϊφόρου)

ΜΕΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΖΗΣΑΜΕ (Β.Λυκιαρδόπουλου- Μ.Τραϊφόρου)

Τα τραγούδια είναι υπέροχα και η ερμηνεία της Βέμπο τα σφραγίζει τόσο που είναι πολύ δύσκολο να τα δεχτείς από άλλη φωνή! Τα τραγούδια είναι ερωτικά και κοινωνικά κι ανήκουν στο χώρο του «ελαφρού» τραγουδιού και των «αρχοντορεμπέτικων». Η Βέμπο για τον πολύ κόσμο είναι η τραγουδίστρια της Νίκης και δικαίως! Όμως εξίσου σημαντική ήταν και η καριέρα της στο ερωτικό τραγούδι! Αυτός ο δίσκος , λοιπόν, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα! Ακούστε την να ερμηνεύει το «ΚΑΙ ΣΕ ΡΩΤΩ» ή το «ΓΙΑ ΣΕΝΑ» και θα καταλάβετε τι εννοώ! Τέτοιες μέρες-κοντά στην 28η Οκτωβρίου-θα την ακούσουμε στα «πολεμικά» της, εγώ σας προτείνω να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να αφεθείτε στη μαγεία της αξεπέραστης φωνής της από τώρααλλά στα ερωτικά της! Όπως έγραφε κι ο Τραϊφόρος θα την βρείτε ασυναγώνιστα επίκαιρη!

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ίσως σας προκαλέσει έκπληξη ο συνθέτης για τον οποίο θα γράψω σήμερα.’ν όμως ακούσετε αυτό τον δίσκο σίγουρα θα καταλάβετε.Πρόκειται λοιπόν για τον Νίκο Καρβέλα :blink: :mad: (ναι, ναι μην παίρνετε αυτή την έκφραση)και για τον πρώτο δίσκο του που έχει τον τίτλο "Μια χαρά , μια καημός" .Οι στίχοι είναι της Βαρβάρας Τσιμπούλη.Κυκλοφόρησε το 1974 .

Στο δίσκο τραγουδούν η ’ννα Βίσση , ο Δημήτρης Κοντολάζος και ο Κώστας Σμοκοβίτης.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Στράτα τη στράτα (Κ.Σμοκοβίτης)

2)Κρύβαμε την αγάπη μας (Α.Βίσση)

3)Θα με θυμηθείς (Δ.Κοντολάζος)

4)Νά'σουν βρε κόσμε (Κ.Σμοκοβίτης)

5)Στον ύπνο τον αποψινό (Δ.Κοντολάζος)

6)Σαν τα πεινασμένα περιστέρια (Α.Βίσση)

7)Πολυξένη (Δ.Κοντολάζος)

8)Χάσαμε παιδιά τον Τέλη (Κ.Σμοκοβίτης)

9)Ούτε ένα σ'αγαπώ (Α.Βίσση)

10)Σαββάτο Κυριακή (Κ.Σμοκοβίτης)

11)Γιατί γελάς και παίζεις (Α.Βίσση)

12)Τι να σου κάνει κι η ζωή (Δ.Κοντολάζος)

Η Δ/νση ορχήστρας είναι του Τάσου Καρακατσάνη.

Ακούγοντας το όνομα του συνθέτη σίγουρα πάει το μυαλό μας αλλού.Τόσο όμως τα τραγούδια αυτού του δίσκου , όσο και κάποια άλλα που έκανε εκείνη την εποχή με τον Γ.Καλατζή δείχνουν ότι αν ήθελε ο Καρβέλας θα μπορούσε να δώσει πολύ όμορφα πράγματα στη δισκογραφία.Δυστυχώς όμως προτίμησε να ασχοληθεί με τον "Κοντό με την γραβάτα" και "τον γκέι σκύλο του". Ας όψονται "τα φράγκα τ'αφιλότιμα" που λέει κι ο Στράτος Διονυσίου.

Στο δίσκο λοιπόν και πάλι , ο οποίος θυμίζει πολλά από τους πολυσυλλεκτικούς ερμηνευτικά δίσκους του Χατζηνάσιου και του Σπανού εκείνης της εποχής ("’σπρο μαύρο"-"Οδός Αριστοτέλους" κλπ).

Εξαιρετικές μελωδίες , απλοί και ανθρώπινοι στίχοι (σε πολλά σημεία θυμίζουν τον τρόπο γραφής της Σώτιας Τσώτου) και πολύ όμορφες ερμηνείες και από τους τρεις τραγουδιστές συνθέτουν το μωσαικό αυτού του δίσκου.Για τον Κ.Σμοκοβίτη και τον Κοντολάζο εκείνης της περιόδου τα'χουμε ξαναγράψει.Πολύ όμορφη και η συμμετοχή της ’ννας Βίσση, τότε που η φωνή της ήταν ακόμα παρθένα.Κάποια από τα τραγούδια που ερμηνεύει σ'αυτό τον δίσκο, έχουν συμπεριληφθεί και σε κάποιες συλλογές που κυκλοφόρησε πολλά χρόνια αργότερα η Minos με μπαλάντες της Βίσση κλπ.

Σύμφωνα με τον οδηγό ελ.δισκογραφίας του Δραγουμάνου ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει και σε cd.Εγώ πάντως δεν το έχω δει πουθενά.’ν το βρείτε όμως ακούστε το.Αξίζει τον κόπο...

:mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites
’λλος ένας σπουδαίος και αγαπημένος δίσκος που κυκλοφόρησε στις 4/7/1974 είναι η ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ σε μουσική ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΝΟΥ και στίχους ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Ένα κείμενο του Λ.Παπαδόπουλου από το ένθετο της Καθημερινής και του Μελωδία fm "100 δίσκοι και η ιστορία τους" (29/6/2003) γι'αυτό τον δίσκο.

"Μόλις τέλειωσε η ηχογράφηση έπεσε η χούντα"

"Η Οδός Αριστοτέλους" είναι ο τέταρτος κατά σειρά δίσκος που έκανα με τον Γιάννη Σπανό. Ένα συνθέτη που αγαπώ πολύ , ταιριάζαμε κι έχουμε γράψει τραγούδια που, νομίζω ,άφησαν εποχή .Είχαν προηγηθεί οι δίσκοι "Μια Κυριακή", " Σαββατόβραδο", και "Μέρες αγάπης" που έβγαλαν μεγάλα σουξέ: ("Πες πως μ'αντάμωσες", "Μια Κυριακή", "Βροχή και σήμερα", ο "Μπαγλαμάς"κ.α.).Εκείνο τον καιρό (1973) ο Γιάννης έμενε στο πατρικό του σπίτι , στην οδό Μοσχονησίων ,ένα μικρό διαμέρισμα πολυκατοικίας, στον πρώτο όροφο, γεμάτο φασαρία.Εκεί τον συναντούσα όποτε έπρεπε να δουλέψουμε.Κουβεντιάζαμε , πίναμε , ξανακουβεντιάζαμε, ξαναπίναμε και κατά τις 10 το βράδυ έφευγα σχεδόν μεθυσμένος, έχοντας στις τσέπες μου μια- δυο κασέτες με μελωδίες.Γιατί , πρέπει να το πω, τα περισσότερα τραγούδια που έχω γράψει με τον Σπανό είναι πάνω σε μελωδίες: μου έδινε ο συνθέτης τη μουσική κι εγώ "κάρφωνα" στις νότες τους στίχους.

Στην "Οδό Αριστοτέλους" , όμως η δουλειά έγινε αλλιώς.Έγραψα πρώτα τους στίχους και ακολούθησε ο Γιάννης με τις μουσικές του.Εξαίρεση , τα τραγούδια "Γύριζαν τα τρένα" , "Και", "Ήταν μια φορά", "Μη με κοιτάς".Για τραγουδιστές είχαμε συννενοηθεί με τον Μάτσα να χρησιμοποιήσουμε τον Πάριο , τον Καλατζή και την ανερχόμενη τότε Χαρούλα Αλεξίου.

Φυσικά το "γενικό πρόσταγμα" στην υπόθεση έπειτα από μας το είχε ο Πάριος, που το όνομά του ήταν ήδη "μεγάλο".Με αυτό το δεδομένο, ο Σπανός θέλησε να του δώσει την "Οδό Αριστοτέλους".Εγώ, όμως είχα αντίρρηση.Πίστευα μεν ότι ο Πάριος θα το "ξεσκίσει" το τραγούδι, αλλά ήθελα να βοηθήσουμε και την Αλεξίου, που όλα έδειχναν ότι θα εξελιχθεί σε σπουδαία τραγουδίστρια.

Μαζευτήκαμε, τα είπαμε, "τσακωθήκαμε", αλλά τελικά , έγινε αυτό που ήθελα.Βοήθησε πολύ , πάντως και ο Πάριος που μπροστά στην επιμονή μου υποχώρησε.Έτσι , το τραγούδι το είπε η Χαρούλα και "χάλασε τον κόσμο".Και μάλιστα η ίδια λέει, έκτοτε, ότι από αυτό το τραγούδι κατάλαβε ότι είναι τραγουδίστρια.

Ο δίσκος άρχισε να γράφεται στις αρχές του '73.Δικτατορία.Γι'αυτό και ένα από τα τραγούδια του, παίρνοντας ,μια μικρή αφορμή από τον "Ύμνο στην Ελευθερία", τονίζει: "Μου λες υπομονή να κάνω λίγα χρόνια, θ'ανοίξουν οι ουρανοί θα 'ρθουν τα χελιδόνια, κι ακαρτέρει κι ακαρτέρει, η ζωή μας χάθηκε, τα παιδιά γινήκαν γέροι κι η χαρά μαράθηκε...".Μόλις τέλειωσε , όμως η ηχογράφηση , έπεσε η δικτατορία! (23/7/73).Την ίδια μέρα, άλλαξα τους στίχους που είχα γράψει για το "Και" -ένα ερωτικό τραγούδι-κι έβγαλα τον ενθουσιασμό μου μ'ένα κομμάτι θριάμβου.Το ίδιο έκανα και με το "Γύριζαν τα τρένα", λίγες μέρες αργότερα.Σημειώνω ότι το "Και" έχει εντυπωσιάσει την Κική Δημουλά, ιδίως για το παράξενο μέτρο του".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ο δίσκος είναι του ΑΚΗ ΠΑΝΟΥ και έχει τίτλο ΠΑΡΩΝ ή Ο ΤΡΕΛΟΣ.Κυκλοφόρησε στις 7/7/1977 και τραγουδά ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ.

Ένα κείμενο του Δ.Χατζόπουλου από το ένθετο της Καθημερινής και του Μελωδία fm "100 δίσκοι και η ιστορία τους" (29/6/2003) γι'αυτό τον δίσκο.

Δίσκος "μανιφέστο"

"Ο δίσκος με τους δύο τίτλους , τα δύο εξώφυλλα (με μια μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους) κι ένα χαρακτηριστικό δάχτυλο να δεσπόζει απειλητικά.Πρόκειται για ένα άλμπουμ "μανιφέστο" στην κυριολεξία , που μπορεί να συγκριθεί μόνο με το λόγο κάποιων ποιητών με λαοπρόβλητο προφίλ, όχι τόσο σε επίπεδο τεχνικής-άλλωστε δεν είναι εκεί το θέμα μας-αλλά σε επίπεδο ουσίας και νοημάτων.

Ο ερωτικός λόγος απουσιάζει παντελώς και στο έργο ως σύνολο κυριαρχούν οι ιδέες της αγανάκτησης και της αποστροφής απέναντι σε μια κοινωνία προσκυνημένη , βολεμένη με τα μικρά και τα λίγα ενώ ο λαικός τραγουδοποιός ταυτοχρόνως διαχωρίζει τον εαυτό του από αυτή την πραγματικότητα, διακηρύσσοντας την ουσιαστική μοναξιά του , χωρίς να διστάζει καθόλου να αναγνωρίζει τη συντριβή του μπροστά σε αυτή την κατάσταση , ως άλλος Καρυωτάκης.

Ίσως είναι ο πιο προχωρημένος και ο πιο αριστερός λόγος της εποχής από ένα σπουδαίο τραγουδοποιό,ο οποίος-και αυτό είναι το παράδοξο-διακρινόταν για τις συντηρητικές πολιτικές του αντιλήψεις.

Η παρατήρηση που περιέχεται στο δεύτερο εξώφυλλο του δίσκου από μία παρουσίασή του στο Γ'Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι-σχόλιο του Δημήτρη Λέκκα-για μια μετα-ρεμπέτικη γλώσσα είναι απολύτως εύστοχη.

Σαν να τα είχε καιρό μέσα του ο ’κης Πάνου και να του βγήκαν επιτέλους σαν ποταμός...

Όταν γινόταν η ηχογράφηση του δίσκου , ο Πάνου ήταν άρρωστος καιι νοσηλευόταν σε μια κλινική της οδού Καυταντζόγλου.Τα βράδια έμπαινε κανονικά στο νοσοκομείο και το πρωί τον μετέφεραν στο στούντιο.Πρόκειται για πραγματικό συγκλονιστικό γεγονός.Ο γιατρός που τον παρακολουθούσε τότε σ'εκείνη την κλινική , ο Λευτέρης Δούκας, έμελλε να παραμείνει γιατρός του για πολλά χρόνια μετά, μέχρι και την περιπέτειά του στη φυλακή λίγο καιρό πριν από το θάνατό του"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τον δίσκο ενός δημιουργού με καριέρα κυρίως στο ελαφρό τραγούδι γράφω σήμερα.Πρόκειται για τον Ανδρέα Χατζηαποστόλου και τον δίσκο "Καυτό παράπονο" που κυκλοφόρησε το 1974 από την Minos.Tραγουδούν ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης Κοντολάζος, η Λίτσα Σακελλαρίου και ο Δώρος Γεωργιάδης.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Ξένος (στίχοι Α.Χατζηαποστόλου) Γ.Πάριος

2)Ένα καυτό παράπονο (Γ.Πολίτη) Λ.Σακελλαρίου

3)Της νύχτας το τρένο (Τ.Σωτήρχου) Δ.Κοντολάζος

4)Γείρε στο μαξιλάρι μου (Τ.Σωτήρχου) Γ.Πάριος

5)Απόγνωση (Τ.Σωτήρχου) Δ.Κοντολάζος-Λ.Σακελλαρίου

6)Σταύρωσε το προσκεφάλι μου (Πυθαγόρα) Δ.Γεωργιάδης

7)Ανάμνησή μου μακρυνή (Πυθαγόρα) Δ.Γεωργιάδης

8)Καράβι καραβάκι μου (Γ.Πολίτη) Λ.Σακελλαρίου

9)Ότι αγαπώ το χάνω (Γ.Πολίτη) Λ.Σακελλαρίου

10)Όταν με φιλάς πεθαίνω (Τ.Σωτήρχου) Γ.Πάριος

11)Τι είναι αυτό που μας χωρίζει (Τ.Σωτήρχου) Λ.Σακελλαρίου

12)Μην τα θυμάσαι τα παλιά (Τ.Σωτήρχου) Δ.Κοντολάζος

Ο Χατζηαποστόλου θέλησε μ'αυτή τη δουλειά του να "εισχωρήσει" και σ'ένα άλλο διαφορετικό είδος τραγουδιού , πιο έντεχνο ίσως και πιο λαικό.Και το πετυχαίνει.Είναι βέβαια ακόμα εμφανείς οι επιρροές από τη θητεία του στο ελαφρό τραγούδι.Τα 12 τραγούδια αυτού του δίσκου , τραγούδια με ερωτικό κυρίως περιεχόμενο,καταφέρνουν να παντρέψουν αυτές τις δύο εποχές.

Ιδιαίτερα αξιόλογοι και οι ερμηνευτές.Ο Γιάννης Πάριος αποδίδει μοναδικά 3 από τα τραγούδια του δίσκου.Τραγούδια τα οποία εκδόθηκαν και σε άλλες δουλειές του βέβαια (2 στο δίσκο "Που θα πάει που" κι ένα στο δίσκο "Τι θέλεις να κάνω¨). Πολύ όμορφη και αισθαντική η φωνή της Λίτσας Σακελλαρίου.Κρίμα που δεν έκανε μεγαλύτερη πορεία.Εξαιρετικά αποδίδουν τα υπόλοιπα τραγούδια και ο Δ.Κοντολάζος με τον Δώρο Γεωργιάδη.Ο Δώρος Γεωργιάδης ο οποίος χωρίς να έχει την μεγάλη φωνή , έκανε μεγάλη επιτυχία στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 και ιδιαίτερα μετά την επιτυχία του "Αν ήμουν πλούσιος" στο φεστιβάλ Θεσ/νίκης το 1971(αν θυμάμαι καλά).Έγραψε και ερμήνευσε πολύ όμορφα δικά του τραγούδια , αλλά και άλλων δημιουργών όπως του Μητσάκη , του Πλέσσα κ.α.Στη συνέχεια χάθηκε κι αυτός.Επέστρεψε στην Κύπρο απ'όπου και ξεκίνησε.

Δυστυχώς ο συγκεκριμένος δίσκος δεν έχει , ακόμα , εκδοθεί σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η σειρά μου τώρα, να γράψω για ένα δίσκο, πάλι από τα παλιά που μου αρέσει πολύ. Πρόκειται για το δίσκο "Η κόκκινη κλωστή" του Λουκιανού Κηλαηδόνη στον οποίο τους στίχους των τραγουδιών έχει γράψει ο Νίκος Γκάτσος. Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1972 και τραγουδούν ο Μανώλης Μητσιάς και η Δήμητρα Γαλάνη που ήταν δίδυμο την εποχή εκείνη σε πολλές μουσικές δουλειές. Ο τίτλος του δίσκου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, αλλά υπάρχουν τραγούδια που ακούστηκαν πολύ από το δίσκο αυτό και θα τα γνωρίσετε μόλις δείτε τη λίστα. Πρόκειται για πολύ όμορφα έντεχνα τραγούδια, που με την ερμηνεία δύο μελωδικών, καθαρών φωνών όπως της Γαλάνη και του Μητσιά αφήνουν το άρωμα της παλιάς γειτονιάς να διαχέεται στον αέρα. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με το δίσκο αυτό και άλλες πολύ όμορφες δημιουργίες, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη αναφερθεί εδώ, κατατάσσεται νομίζω στην παρέα των καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών. Ο Νίκος Γκάτσος, στιχουργικά, δίνει όμορφα και αισιόδοξα τραγούδια, σε αντίθεση με επόμενες στιχουργικές του δημιουργίες. Όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις και εδώ ένας στίχος ενός τραγουδιού δίνει τον τίτλο του δίσκου (μια Κυριακή του Μάρτη και μια Σαρακοστή κρεμάσαμε στο χάρτη μια κόκκινη κλωστή). Ίσως, τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσε να αποτελέσει και θέμα στο DalaroQuiz (αν δεν υπάρχει ήδη), μιας και εμένα μου έρχονται στο μυαλό ήδη δύο δίσκοι του Νταλάρα στους οποίους ο τίτλος είναι στίχος ενός τραγουδιού αυτών. :music:

Σας αναφέρω τα τραγούδια του δίσκου, όχι όμως με τη σειρά που αναγράφονται στο δίσκο και συγχωρέστε με γι΄αυτό. Δεν έχω μπροστά μου το δίσκο αυτή τη στιγμή. Επειδή τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα είμαι μπροστά σε ένα φορητό υπολογιστή μεταφέρω εκεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους δίσκους μου για να τους ακούω στο γραφείο. :blush: Έτσι λοιπόν τα τραγούδια είναι τα εξής:

- Το σπίτι μου - Μανώλης Μητσιάς

- Ήρθατε σαν κύματα - Μανώλης Μητσιάς

- Μια Κυριακή του Μάρτη - Δήμητρα Γαλάνη

- Μικρή Ζακυνθυνιά - Μανώλης Μητσιάς

- Νυχτώθηκα στην πόρτα σου - Δήμητρα Γαλάνη

- Καλοκαίρια και βροχές - Μανώλης Μητσιάς

- Γκρεμός και βράχος - Μανώλης Μητσιάς

- Μια Κεφαλονίτισσα - Μανώλης Μητσιάς

- Με γαρύφαλλο στο πέτο - Δήμητρα Γαλάνη

- Μια Κατερίνα - Μανώλης Μητσιάς

- Δεκαπέντε του Αλωνάρη - Μανώλης Μητσιάς

- Κάθε χρόνο - Μανώλης Μητσιάς

- Ψαλμός - Δήμητρα Γαλάνη

Τα δύο τραγούδια που αγαπώ περισσότερο από το δίσκο αυτό είναι το "Νυχτώθηκα στην πόρτα σου" μία μπαλάντα με τη ζεστή φωνή της Δήμητρας Γαλάνη και το πολύ διαχρονικό "Ήρθατε σαν κύματα" με το Μανώλη Μητσιά.

Ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει και σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Ιδιαίτερα σημαντική θεωρώ και την ερμηνεία της στους δυο δίσκους με ποντιακά τραγούδια (λόγω της καταγωγής της) που γι'αυτούς θα γράψω σε μια άλλη στιγμή...

Το 1985 η Λιζέττα Νικολάου κυκλοφόρησε ένα δίσκο με τίτλο «ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ-ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΕΟΣ» με αφορμή την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ, σε σενάριο Δ.Ιατρόπουλου. Η τραγουδίστρια ,πόντια στην καταγωγή, ερμηνεύει υποδειγματικά τα παραδοσιακά τραγούδια!

Τα τραγούδια :

ΑΗΤΕΝΤΣ ΕΠΑΡΑΠΕΤΑΝΕΝ

ΣΟΥΜΠΟΥΛΑ Μ

ΤΟ ΤΣΑΜΠΑΣΙΝ

ΤΣΟΠΑΝΕΜ

ΛΑΧΑΝΑ

ΤΡΙΓΩΝΑ

ΜΑΝΑ ΜΑΝΑ ΓΙΑ ΤΕΜΕΝ

ΚΟΡΤΣΟΠΟΝ ΛΑΛ-ΜΕ

ΧΑΜΟΜΗΛΟΝ

ΧΑΨΙΑ

ΣΕΡΕΝΤΑ ΜΗΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

ΠΙΠΙΛΟΜΑΤΕΝΑ

Τ ΗΛ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟΝ

ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΕΘΕΝ (κάλαντα)

Πραγματικά ,τραγούδια διαμάντια της παράδοσης! Τη διασκευή των τραγουδιών έκαναν η Λιζέττα Νικολάου & ο Δ.Ιατρόπουλος. Η φωνή της Λιζέττας ακούγεται υπέροχα κρυστάλλινη! Ακούστε το «ΧΑΜΟΜΗΛΟΝ» και θα μαγευτείτε!

Βέβαια ,δε θα βρείτε εύκολα το δίσκο!...Νομίζω πως δεν κυκλοφορεί πια(?!). Για τον 2ο δίσκο της με ποντιακά θα γράψω σε κάποια άλλη στιγμή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λίγα λόγια ακόμα σχετικά τον δίσκο "Μια χαρά, μια καημός" των Καρβέλα/Τσιμπούλη για τον οποίο έγραψε πιο πάνω ο Θανάσης.

Πρώτον θα ήθελα να πω ότι συμμερίζομαι απολύτα την θετική του γνώμη για αυτή την δισκογραφική δουλειά.

Δεύτερον, ας αναφέρω συμπληρωματικά ένα σχόλιο του μουσικολόγου και συνθέτη Κώστα Μυλώνα ο οποίος στον τρίτο τόμο της "Ιστορίας του Ελληνικού Τραγουδιού" εκφέρει για τον Καρβέλα ακριβώς την ίδια γνώμη με τον Θανάση:

"Είναι αδιανόητη η σημερινή μουσική στάση και η επαγγελματική συμπεριφορά και αμετροέπεια του Νίκου Καρβέλα, ο οποίος στο ξεκίνημά του στη δεκαετία του 70 έδωσε μερικά πολύ ωραία τραγούδια όπως: «Στράτα τη στράτα», «Ούτε ένα σ αγαπώ», «Γιατί γελάς και παίζεις» σε στίχους Βαρβάρας Τσιμπούλη κ.ά."

:lol:

Μια ερώτηση σχετικά με την Βαρβάρα Τσιμπούλη: Πέθανε αρκετά νέα, το 1992 σε ηλίκια 45 χρονών. Μήπως ξέρει κάποιος από τι;

Και τελικά ως προς την παρατήρηση του Θανάση:

Σύμφωνα με τον οδηγό ελ.δισκογραφίας του Δραγουμάνου ο δίσκος  έχει κυκλοφορήσει και σε cd.Εγώ πάντως δεν το έχω δει πουθενά.

:wow: :blink: Δεν περίμενα ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί ποτέ: Κατέχω ένα CD που δεν το έχει ο Θανάσης. :razz: :lol: :confused::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόλις ακούω πάλι ύστερα από πολύ καιρό τον προσωπικό δίσκο του Γιάννη Ντουνιά "Όταν σε σκέφτομαι".

Νομίζω πως το έχω ξαναγράψει ότι τον Ντουνιά τον θεωρώ έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές. Έχει απίστευτα δυναμική, δυνατή και ανδρική φωνή (πράγμα που αναδεικνύεται ιδιαίτερα στα τραγούδια τού εν λόγω δίσκου) και πάντα την αξιοποιούσε για να ερμηνεύσει πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια. Το ότι, όπως φαίνεται, ποτέ δεν έγινε τόσο δημοφιλής και γνωστός όσο θα του άξιζε είναι για μένα ένα από τα μεγάλα αινίγματα σε σχέση με τον χώρο της ελληνικής μουσικής. (Σήμερα έτσι κι αλλιώς τα γούστα έχουν αλλάξει, αλλά αυτό είναι άλλο θλιβερό θέμα ... Πάντως όσοι ενθουσιάζονται ακούγοντας τις φωνίτσες διάφορων "τραγουδοποιών" ας φροντίσουν να βρουν κανένα δίσκο με τον Ντουνιά λίγο δύσκολο πράγμα βέβαια ώστε να καταλάβουν τι σημαίνει φωνή και ερμηνεία ενός τραγουδιού ...)

Λοιπόν, "Όταν σε σκέφτομαι" κυκλοφόρησε το 1988. (CD δεν υπάρχει.) Από τα 12 τραγούδια του δίσκου, τα 9 έχουν γράψει ο Νικηφόρος (μουσική) και ο Ηλίας Φιλίππου (στίχους).

Ο Νικηφόρος (επίθετο ποτέ δεν αναφέρεται στα τραγούδια του) είναι μια από τις άγνωστες, αλλά ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής. Λίγες οι δισκογραφικές δουλειές του και ούτε καν αυτές δεν τις έχω όλες, αλλά όσα τραγούδια του ξέρω μου αρέσουν. Ειδικά σε αυτό τον δίσκο πρόκειται για καθαρώς λαϊκά τραγούδια, "κομμένα και ραμμένα" στα μέτρα του Ντουνιά, με πανέμορφες μελωδίες και ρυθμούς.

Πιο γνωστός από τον συνθέτη είναι ο στιχουργός Ηλίας Φιλίππου, γνωστός τουλάχιστον σε εκείνους που ασχολούνται με τα τραγούδια των σκυλάδικων γιατί ειδικά για αυτήν την κατηγορία έχει γράψει στίχους.:confused: Είναι φυσικό λοιπόν να μην απέκτησε ιδιαίτερη φήμη στους φίλους του "ποιοτικού" στίχου, αλλά κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει ούτε στο παραμικρό το δικό μου γούστο ... :razz: Εμένα μου αρέσουν οι στίχοι του.

Τα τρία υπόλοιπα τραγούδια είναι μια καινούργια εκτέλεση τού "Νύχτα ονειρομάνα" (ο Ντουνιάς το είχε ηχογραφήσει πια για έναν παλιότερο δίσκο του που κυκλοφόρησε το 1979) σε μουσική του Ζαμπέτα και στίχους του Ξενοφώντα Φιλέρη, ένα κομμάτι των Δημ. Γεωργόπουλου και της Βέτας Ξανθοπούλου και ένα θαυμάσιο τραγούδι, πάλι σε στίχους του Ηλία Φιλίππου, του οποίου ο συνθέτης δεν αναφέρεται στο εξώφυλλο μόνο γράφουν: "διασκευή Νέστωρ Δάνας". Το κομμάτι λέγεται "Όλα τέλειωσαν" και θα μπορούσα να φανταστώ πως είναι τουρκικής προέλευσης.

Ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει για τον ενορχηστρωτή του δίσκου, τον Νέστωρα Δάνα (άλλον έναν ξεχασμένο μουσικό). Είναι καταπληκτικό το αποτέλεσμα της δουλειάς του: ιδιαίτερα "ζουμερός", καθαρός και δυναμικός ο ήχος που κατάφερε να βγάλει ο Δάνας, με κυρίαρχο όργανο βέβαια το μπουζούκι. (Μόνο σε ένα ή δύο τραγούδια επικρατούν τα ηλεκτρονικά εφέ, προμήνυμα των όσων στα επόμενα χρόνια θα εισέβαλλαν σε σχεδόν ολόκληρη την ελληνική μουσική ...) Μαγικός ο ήχος στο (προφανώς) μη-ελληνικό τραγούδι "Όλα τέλειωσαν": Αραβικά και τουρκικά στοιχεία, χρώματα, ευωδιές, "1001 νύχτες" ... Τέλειο!!!! :music::wow:

Τα αγαπημένα μου τραγούδια του δίσκου, δίπλα στο "Όλα τέλειωσαν", είναι: "Όταν σε σκέφτομαι", "Χριστέ μου καταστρέφομαι", "Αφήστε με να ζήσω", "Να περάσει ο επόμενος", "Τα παραλές" και "Τι πλάσμα είσαι εσύ".

Σίγουρα αυτός ο δίσκος είναι ... ακατάλληλος για όσους ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το λεγόμενο "έντεχνο τραγούδι (λαϊκό και μη)" ή για μουσική "χαμηλών τόνων". Αλλά τουλάχιστον εγώ διακρίνω "διαμάντια" και έξω από αυτές τις κατηγορίες ... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σας αναφέρω τα τραγούδια του δίσκου, όχι όμως με τη σειρά που αναγράφονται στο δίσκο και συγχωρέστε με γι΄αυτό. Δεν έχω μπροστά μου το δίσκο αυτή τη στιγμή. Επειδή τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα είμαι μπροστά σε ένα φορητό υπολογιστή μεταφέρω εκεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους δίσκους μου για να τους ακούω στο γραφείο. :music: Έτσι λοιπόν τα τραγούδια είναι τα εξής:

Δώρα, πρόκειται όντως για έναν εξαιρετικό δίσκο.Ας βάλουμε και τη σωστή σειρά των τραγουδιών:

- Το σπίτι μου - Μανώλης Μητσιάς

- Ήρθατε σαν κύματα - Μανώλης Μητσιάς

- Μια Κυριακή του Μάρτη - Δήμητρα Γαλάνη

- Μικρή Ζακυνθυνιά - Μανώλης Μητσιάς

- Νυχτώθηκα στην πόρτα σου - Δήμητρα Γαλάνη

- Μίλα Κατερίνα - Μανώλης Μητσιάς

- Μια Κεφαλονίτισσα - Μανώλης Μητσιάς

- Καλοκαίρια και βροχές - Μανώλης Μητσιάς

- Με γαρύφαλλο στο πέτο - Δήμητρα Γαλάνη

- Γκρεμός και βράχος - Μανώλης Μητσιάς

- Δεκαπέντε του Αλωνάρη - Μανώλης Μητσιάς

- Κάθε χρόνο-κάθε χρόνο- Μανώλης Μητσιάς

- Ψαλμός - Δήμητρα Γαλάνη

:confused::wow::razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0