Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ξεχασμένα Διαμάντια

1,215 posts in this topic

Έναν ακόμη εξαιρετικό , αδικημένο και ξεχασμένο δίσκο του Απόστολου Καλδάρα σε στίχους Πυθαγόρα θυμάμαι σήμερα.Ο δίσκος έχει τον τίτλο "Τα σήμαντρα" και τραγουδούν η Βίκη Μοσχολιού και ο Νίκος Νομικός στην πρώτη δισκογραφική του εμφάνιση σε δίσκο 33 στροφών (αφού είχε προηγηθεί το 1962 η ηχογράφηση του τραγουδιού του Καλδάρα "Ο Νικολάκης το τζιτζίκι" σε δίσκο 45 στροφών όταν ο Νομικός ήταν μόλις 9 ετών :blink: :confused: )

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1976 στην Columbia και περιέχει τα τραγούδια:

1)Γιατί πεθαίνουν τα πουλιά-Β.Μοσχολιού

2)Αποστόλης-Ν.Νομικός-Απ.Καλδάρας

3)Ποιος θα μου πη-Β.Μοσχολιού

4)Θηλυκός αλήτης-Β.Μοσχολιού

5)Οι ξένες αγκαλιές-Ν.Νομικός

6)Παράπονο κανένα-Β.Μοσχολιού-Απ.Καλδάρας

7)Τα σήμαντρα-Β.Μοσχολιού

8)Τα γέρικα καράβια-Ν.Νομικός

9)Στις 9 το βράδυ-Β.Μοσχολιού

10)Έμπα μες τ'αμάξι-Ν.Νομικός

11)Φέρτε βόλια-Ν.Νομικός

12)Αποχαιρετισμός-Β.Μοσχολιού

Σίγουρα αυτή δεν είναι η πιο αντιπροσωπευτική δουλειά του Καλδάρα στη δεκαετία του '70, ειδικά όταν λίγα χρόνια πριν έχουν προηγηθεί η "Μικρά Ασία" και ο "Βυζαντινός Εσπερινός".Δυστυχώς αν και περιέχει εξαιρετικά τραγούδια, πέρασε τελείως απαρατήρητη και παραμένει άγνωστη μέχρι σήμερα.

Τόσο η μουσική όσο και η ενορχήστρωση, ακόμα κι αν δεν ξέρεις τον συνθέτη, παραπέμπει κατευθείαν στον Καλδάρα.Πάντα ο Καλδάρας ήταν επηρρεασμένος από τη βυζαντινή μουσική .Πολύ περισσότερο όμως, είναι εμφανείς αυτές οι επιρροές του , σ'αυτές τις εργασίες του στο χώρο του "έντεχνου" λαικού τραγουδιού.

Η θεματολογία των στίχων του Πυθαγόρα ποικίλει από τραγούδι σε τραγούδι.Όπως άλλωστε ποικίλλει και σε όλο του το έργο.Από ένα ερωτικό τραγούδι ,μπορεί άνετα να περάσει σ'ένα τραγούδι κοινωνικής αδικίας, ή σε τραγούδια επηρρεασμένα καθαρά από το κλίμα της εποχής, με σαφή πολιτική χροιά.

Η Μοσχολιού , όπως ακριβώς την ξέρουμε , ερμηνεύει μοναδικά επτά από τα τραγούδια του δίσκου.Πολύ όμορφα όμως ερμηνεύει και ο Νίκος Νομικός τα υπόλοιπα πέντε.Σίγουρα είχε μια φωνή που θα μπορούσε να ερμηνεύσει πολύ καλύτερα πράγματα απ'αυτά που τελικά τραγούδησε στη συνέχεια.

Ευτυχώς η εταιρεία μερίμνησε να κυκλοφορήσει το δίσκο και σε cd.

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω τους στίχους από ένα τραγούδι του δίσκου και να τους αφιερώσω σ'έναν φίλο μου που τον ξέρετε σχεδόν όλοι.

"Αποστόλης"

1)"’ν θες να μάθεις με λένε Αποστόλη

και για τα μέ- θα σου πουν πολλοί

λίγα τα φράγκα μου στο πορτοφόλι

πολλές γυναίκες όμως στη ζωή.

Εσύ που έχεις θεό το χρήμα

τσάμπα κολλάς σε μένα θαρρώ

εγώ ανήκω σε άλλο κύμα

και την αγάπη μόνο προσκυνώ.

’ν θες να μάθεις με λένε Αποστόλη

και για τα μέ- θα σου πουν πολλοί

λίγα τα φράγκα μου στο πορτοφόλι

πολλές γυναίκες όμως στη ζωή.

2)Αν θες να μάθεις με λένε Αποστόλη

της φτώχειας είμαι αγνό παιδί

κι ούτε κρατάω μαχαίρι πιστόλι

μα καθαρίζω φίνα στη ζωή.

Εσύ που έχεις θεό το χρήμα

τσάμπα κολλάς σε μένα θαρρώ

εγώ ανήκω σε άλλο κύμα

και την αγάπη μόνο προσκυνώ.

’ν θες να μάθεις με λένε Αποστόλη

και για τα μέ- θα σου πουν πολλοί

λίγα τα φράγκα μου στο πορτοφόλι

πολλές γυναίκες όμως στη ζωή".

:music::wow::razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τον Δεκέμβριο του 1983 ο Μ.Χατζιδάκις μας΄δώρισε ένα άλμπουμ με τίτλο "ΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΘΗΝΑΣ". Το έργο αυτό άρχισε να το σκέφτεται μετά το τέλος της ηχογράφησης του "Μεγάλου Ερωτικού", δηλ, στα 1973. Η προσωπική αναζήτηση και το εσωτερικό ψάξιμο του συνθέτη συνεχίστηκαν τα επόμενα χρόνια μέχρι την τελική ολοκλήρωση του έργου υπ'αριθμ. 35 το 1983.

Τα τραγούδια:

ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΥΗΣ ΓΙΟΣ (Μ.Χατζιδάκις) Β.Λέκκας

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 4ΗΣ ΠΡΩΪΝΗΣ (Αγ.Δημητρούκα) Η.Λιούγκος

ΤΡΕΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ (Μ.Χατζιδάκις) Ν.Βενετσάνου

ΑΡΧΑΙΑ ΒΙΑ ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ (Αγ.Δημητρούκα) Ε.Πασπαλά-Η.Λιούγκος

ΕΝΑ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ ΜΕ ΑΙΜΑ (Μ.Χατζιδάκις-Α.Δαβαράκης) Η.Λιούγκος

ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ (Α.Δαβαράκης) Ν.Βενετσάνου & οι 3 τραγουδιστές

ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΟ (Μ.Χατζιδάκις) Ε.Πασπαλά-Β.Λέκκας

ΕΡΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ (Μ.Χατζιδάκις) Οι 4 τραγουδιστές

Η ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ (Μ.Χατζιδάκις) Ν.Βενετσάνου

ΤΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΠΑΓΩΝΕΙ (Α.Δαβαράκης) Η.Λιούγκος

ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ (Μ.Χατζιδάκις) Ε.Πασπαλά

Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ (Α.Δημητρούκα) Πασπαλά-Λέκκας-Βενετσάνου

Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΣΤΙΓΜΩΝ (Α.Δαβαράκης) Β.Λέκκας

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ (Μ.Χατζιδάκις) Οι 4 τραγουδιστές

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΙΑΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (Α.Δαβαράκης) Ν.Βενετσάνου

ΝΤΟΜΙΝΕ (Αγ.Δημητρούκα) Η.Λιούγκος

Ο δίσκος είναι σπάνιας ομορφιάς ! Αληθινό κόσμημα της παγκόσμιας δισκογραφίας! Θεσπέσιες μουσικές αντάμα με ακριβούς στίχους ! Οι τραγουδιστές καθοδηγημένοι από τον Χατζιδάκι δίνουν υποδειγματικές ερμηνείες!

Θα τελειώσω με λόγια του Τσαρούχη για τον Χατζιδάκι:

"Ο Χατζιδάκις είναι ο μόνος που γράφει σοβαρή μουσική με λόγια, χωρίς να θυμίζει οπερέττα." :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εξέχουσα θέση στο πάνθεον των Ελλήνων δημιουργών κατέχει σίγουρα ο Γιώργος Ζαμπέτας.Ο Γιώργος Ζαμπέτας ο οποίος στη δεκαετία του 1970 κυκλοφόρησε μια σειρά από εξαιρετικούς δίσκους στους οποίους ανέλαβε και το ρόλο του τραγουδιστή.

Ένας απ'αυτούς τους δίσκους (και ο καλύτερος κατά τη γνώμη μου) είναι αυτός με τον γενικό τίτλο "Μάλιστα κύριε" που κυκλοφόρησε το 1973 από την Olympic και περιέχει τα ακόλουθα τραγούδια:

1)Μάλιστα κύριε (στίχοι Α.Καγιάντας)

2)Οι καινούργιες οι γυναίκες (Δ.Τζεφρώνης)

3)Μαύρη συντροφιά (Ν.Μπακογιάννης)

4)Η Παληοπαρέα (Ν.Μπακογιάννης)

5)Που'σαι Θανάση (Χ.Βασιλειάδης)

6)Oι φαντάροι (Ν.Μπακογιάννης)

7)Ο απόγονος (Ν.Μπακογιάννης)

8)Αποσπάσματα από έρωτες (Γ.Ζαμπέτας)

9)Ωραία πειραιώτισσα (Γ.Παπανικολόπουλος)

10)Μάλιστα κύριε (Ορχηστρικό)

11)Η τσιγγάνα (Α.Καγιάντας)

12)Ο τελευταίος μάγκας (Ν.Μπακογιάννης)

Εξαιρετικές μουσικές που "μυρίζουν" Ζαμπέτα και μια υπέροχη λαική ορχήστρα στην οποία δεσπόζει ο ανεπανάληπτος ήχος του μπουζουκιού του.Ο Ζαμπέτας μαζί με τον Χιώτη είναι αυτοί των οποίων ο ήχος του μπουζουκιού γίνεται αντιληπτός απ'τον ακροατή, ακόμα κι όταν αυτός δεν ξέρει ποιος παίζει.Πολύ όμορφοι οι στίχοι επίσης που μαζί με την ιδιαίτερη ερμηνεία του Ζαμπέτα , συνθέτουν το παζλ ενός ολοκληρωμένου λαικού δίσκου.

Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου έμειναν διαχρονικά και γνωρίσαν πολλές επανεκτελέσεις ("Μάλιστα κύριε"- "Που'σαι Θανάση"-" Η παληοπαρέα").Εντύπωση προκάλεσε και προκαλεί το σκωπτικό "Αποσπάσματα από έρωτες" με τον Ζαμπέτα κυριολεκτικά να αφιερώνει.

"Και η βρόχα έπεφτε ράιτ θρου...."

Κάποια εξαιρετικά τραγούδια όμως ("Μάυρη συντροφιά"- "Ο τελευταίος μάγκας" κ.α.)δυστυχώς έμειναν στην αφάνεια.

Ο δίσκος στην επανέκδοσή του σε cd το 1994 περιέχει και έξι τραγούδια από το LP "Περιπέτειες" για το οποίο θα γράψω μια από τις επόμενες μέρες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνεχίζοντας λοιπόν την αναφορά μας στον Γιώργο Ζαμπέτα , σειρά έχει σήμερα μια δουλειά που κυκλοφόρησε το 1972 από την εταιρεία Olympic κι έχει τον τίτλο "Περιπέτειες" Τα τραγούδια μοιράζονται η Βίκη Μοσχολιού (8) και ο συνθέτης (4).Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1996 σε cd.

Οι τίτλοι :

1)O Κρητικός κι η κοπελιά (Στίχοι Δ.Τζεφρώνης)-Β.Μοσχολιού

2)Ο Λουκάς (Θ.’θας)-Γ.Ζαμπέτας

3)Παιδί της νύχτας (Ν.Μπακογιάννης)-Β.Μοσχολιού

4)Δεκαεννιάρι μου (Δ.Τζεφρώνης)-Β.Μοσχολιού

5)Με το χρήμα με το χρήμα (Ν.Ελευθερίου)-Γ.Ζαμπέτας

6)Όταν δείτε (Ξ.Φιλέρης)-Β.Μοσχολιού

7)Ο πενηντάρης (Ν.Ελευθερίου)-Γ.Ζαμπέτας

8)Νά'τανε τα πράγματα αλλιώς (Αλ.Καγιάντας)-Β.Μοσχολιού

9)Το γραμμόφωνο (Αλ.Καγιάντας)-Β.Μοσχολιού

10)Ο Τζακ (Θ.’θας)-Γ.Ζαμπέτας

11)Εγωιστής και πεισματάρης (Δ.Τζεφρώνης)-Β.Μοσχολιού

12)Ποιος τα θυμάται (Δ.Χριστοδούλου)-Β.Μοσχολιού

Ατόφια λαικά τραγούδια με τη σφραγίδα του Ζαμπέτα και τις υπέροχες ερμηνείες της Μοσχολιού.’κούγοντας τη Μοσχολιού σ'αυτόν τον δίσκο, προσέχω για άλλη μια φορά , το πόσο άνετα μπορούσε και έμπαινε μέσα στο πνεύμα και στο ύφος του συνθέτη που τραγουδούσε. ’λλος ο τρόπος ερμηνείας στα τραγούδια του Ξαρχάκου, άλλος στου Μούτση, τελείως διαφορετικός στου Ζαμπέτα.

Οι στίχοι άλλοτε ερωτικοί, άλλοτε νοσταλγικοί, άλλοτε σατυρικοί και πάντα βαθιά φιλοσοφημένοι.Ακούστε για παράδειγμα τον πασίγνωστο "Πενηντάρη" ή το "Με το χρήμα με το χρήμα" και θα καταλάβετε.

"Με το χρήμα , με το χρήμα είσαι μέγας Δον Ζουάν

γιατί είσαι άλφα μάρκα, δηλαδή "νάμπερ ουάν" ;):razz::) :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι από τα παλιά τα χρόνια, πάμε στη δεκαετία του 1990, δέκα χρόνια πριν. Τότε, το 1995, κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Μιλτιάδη Πασχαλίδη, που μέχρι τότε ήταν γνωστός κυρίως από τη συμμετοχή του στους Χαίνηδες. Ο δίσκος έχει τίτλο Παραμύθι με λυπημένο τέλος και κυκλοφορεί από την εταιρία MINOS-EMI. Ο ίδιος ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης υπογράφει τη σύνθεση και το στίχο των περισσότερων τραγουδιών του δίσκου, ενώ επίσης συμμετέχουν μουσικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά οι Φίλιππος Πλιάτσικας, Μάνος Ξυδούς, Μπάμπης Στόκας, Θοδωρής Παυλάκος, Ελένη Αρβανίτη, Κώστας Γκολέμης.

Νομίζω πως έχουμε να κάνουμε με ένα δίσκο που έχει το δικό του ξεχωριστό, προσωπικό ύφος. Τα τραγούδια του είναι ευαίσθητες μπαλάντες, με πολύ όμορφες μελωδίες, τραγουδισμένες από μία γλυκιά, μελωδική φωνή όπως αυτή του Πασχαλίδη. Όντας δημιουργός πολλών από τα τραγούδια του και ερμηνευτής ταυτόχρονα, ο Μίλτος Πασχαλίδης νομίζω είναι από τους καλύτερους της γενιάς του και εμένα τουλάχιστον, μου αρέσει πολύ αν και δεν έτυχε ακόμη να παρακολουθήσω ζωντανά κάποια συναυλία. Ο στίχος είναι προσεγμένος, συνειδητοποιημένος θα έλεγα.

Το τραγούδι που ακούστηκε πολύ στα ραδιόφωνα ήταν το ομώνυμο (Κάποτε αγάπησα μια λίμνη, μάτια μου, μάτια μου, ... κ.ο.κ.). Ο δίσκος περιέχει δύο τραγούδια γραμμένα πάνω σε λαικούς δρόμους, το "Πεθαμένες καλησπέρες" και "Τραγούδι της πεταλούδας" που θα ακούγονταν πολύ όμορφα σε μία άλλη εκτέλεση με την προσθήκη του μπουζουκιού. Στην πραγματικότητα, το πρώτο τραγούδι βρίσκεται και στο δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου "Του έρωτα και της φυγής" που κυκλοφόρησε δύο - τρία χρόνια μετά και φαντάζομαι πως θα είναι σε λαικό ύφος (δεν έχω δυστυχώς το δίσκο αυτό και έτσι δεν έχω ακούσει αυτή την έκδοση). Εξαιρετικά τραγούδια είναι τα τραγούδια "Απόψε η νύχτα", "Ήλιος για τα μάτια σου" και "Νεράιδα χωρίς παραμύθι".

Αναμφησβήτητα το παρελθόν της ελληνικής μουσικής κρύβει μεγάλους μουσικούς θησαυρούς. Επειδή όμως υπάρχουν και εξαίρετοι νέοι καλλιτέχνες στις μέρες μας, πρέπει να στηρίξουμε αυτό το ήθος στο τραγούδι που για να είμαστε ειλικρινείς λείπει στις μέρες μας. Προσωπικά, μου αρέσει πολύ και ο καλλιτέχνης και ιδίως ο συγκεκριμένος δίσκος και τον συστήνω ανεπιφύλακτα.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Απόψε η νύχτα

(Μουσική, στίχοι: Θοδωρής Παυλάκος)

2. Τα μπλουζ της άγριας νιότης

τραγουδούν οι Μάνος Ξυδούς, Φιλιππος Πλιάτσικας, Μίλτος Πασχαλίδης

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης)

3. Σαν τραγουδάκι

(Μουσική, στίχοι: Θοδωρής Παυλάκος)

4. Παραμύθι με λυπημένο τέλος

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης)

5. Πεθαμένες καλησπέρες

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης)

6. Νεράϊδα δίχως παραμύθι

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης)

7. Κούκλα από χαρτί

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης)

8 Ο κύριος Αριστείδης

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης)

9. Μάτια που δε βλέπονται

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης)

10. Δε μ΄ένοιαξε να χάσω (τραγουδά ο Μπάμπης Στόκας)

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης)

11. Το τραγούδι της πεταλούδας (τραγουδά ο Μάνος Ξυδούς)

(Μουσική: Φίλιππος Πλιάτσικας, Μίλτος Πασχαλίδης, Μάνος Ξυδούς, στίχοι: Έλενα Αρβανίτη)

12. Ήλιος για τα μάτια σου

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Θοδωρής Παυλάκος)

14. Ο παραμυθάς

(Μουσική, στίχοι: Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Κώστας Γκολέμης)

Αυτά. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τυχαία, τον ίδιο χρόνο, δηλαδή το 1995, κυκλοφόρησε και ο δίσκος για τον οποίο θα γράψω τώρα: "Μάνα μου". 11 τραγούδια του Γιάννη Σπανού και της Τασούλας Θωμαΐδου με τη Μαίρη Λίντα.

Ανήκει στην ξεχωριστή κατηγορία εκείνων των δίσκων που είναι τέλειοι από την πρώτη ως την τελευταία νότα. Ούτε ένα αδύνατο σημείο υπάρχει σε αυτά τα τραγούδια. Σπανιότατο φαινόμενο, ειδικά για αυτή την εποχή, τη δεκαετία του 90. Δεν θα μπορούσα να διαλέξω κάποια αγαπημένα τραγούδια σε αυτό το δίσκο γιατί όλα είναι αγαπημένα μου. Και κάθε κομμάτι έχει τον ξεχωριστό του χαρακτήρα ως προς το ύφος, τη μελωδία και την ατμόσφαιρα γενικά. Υπάρχουν μελωδικές μπαλάντες, τραγούδια που έχουν ένα πιο έντονο λαϊκό ή και ανατολίτικο στοιχείο, τουλάχιστον δύο τραγούδια που προφανώς γράφτηκαν στο στυλ του Χιώτη (το "Μάνα μου" και το "Φιλί-φιλί") κλπ.κλπ.

Η τόσο ωραία ενορχήστρωση σημαντικός παραγόντας για την απόλαυση που προσφέρει το άκουσμα των τραγουδιών είναι του Νίκου Κούρου. (Σε κάποιους δίσκους το ηχητικό αποτέλεσμα των ενορχηστρώσεών του είναι απαράδεκτο, αλλές φορές όμως έκανε καταπληκτική δουλειά. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το "Μάνα μου".)

Η Τασούλα Θωμαΐδου είναι μια από τις αγαπημένες μου στιχουργούς. Κάποτε έλεγε: "Το να γράφεις στίχους το θεωρώ έρωτα. Για μένα είναι η αναπνοή μου." Και αυτό το νιώθεις στους στίχους της που καμιά φορά σχεδόν ξεχειλίζουν από εικόνες, ρομαντισμό και συναίσθημα. :razz:

Τώρα ως προς τη Μαίρη Λίντα: Παλιότερα δεν την είχα σε μεγάλη εκτίμηση: Η φωνή της πάντα μού θύμιζε το νιαούρισμα μιας γάτας, εντύπωση στην οποία συνέβαλε σημαντικά και το ρεπερτόριό της: Ερμήνευε, ως γνωστόν, σχεδόν αποκλειστικά τραγούδια του Χιώτη τα οποία στην πλειοψηφία τους θεωρώ πάρα πολύ ρηχά / ελαφρά για το δικό μου γούστο. Και ξαφνικά, ο Σπανός με τον δίσκο "Μάνα μου" με έκανε να αλλάξω γνώμη ριζικά ως προς τη φωνή της Λίντα: Ενθουσιάστηκα με τη φωνή, με τη φρεσκάδα, τη δροσιά και τη ζωντάνια της σε αυτά τα τραγούδια - ακόμα και σε εκείνα που θυμίζουν Χιώτη, ιδιαίτερα σε αυτά μάλιστα!

Την παραγωγή του δίσκου την είχε ο Κώστας Κωτούλας (παλιότερα στιχουργός κι αυτός). Τον αναφέρω ξεχωριστά γιατί όλες οι παραγωγές του που γνωρίζω (ίσως 5 - 6) είναι πάρα πολύ καλές, τόσο τα ίδια τα τραγούδια όσο και η όλη επιμέλεια του εκάστοτε δίσκου.

Το "Μάνα μου" κυκλοφόρησε από μια μάλλον άγνωστη και μικρή εταιρία που λέγεται "Ανατολή" ("Artistic"), τόσο σε βινύλιο όσο και σε CD.

Οι τίτλοι των τραγουδιών:

1. Χαμένη εφηβεία / 2. Μάνα μου / 3. Στον Πειραιά

4. Εγώ δεν είμαι ευκαιρία / 5. Το πλάσμα / 6. Φιλί - φιλί

7. Το οικόπεδο / 8. Δε βρήκαμε Θεό / 9. Μην καταντήσουμε "μελό"

10. Κήποι κρεμαστοί / 11. Καρτ-ποστάλ

Στο τέλος, ένα παράδειγμα για τους στίχους της Τασούλας Θωμαΐδου:

«Δε βρήκαμε Θεό

Υπάρχει λόγος, στάσου να σου πω

και άναψε τσιγάρο.

Πώς ξαργυρώνω ένα σ αγαπώ

σαν νόμισμα πλαστό, χωρίς να πικραθώ;

Κι ας ξεκινήσαμε κι οι δυο μαζί,

με χωριστή ζωή δε βρήκαμε Θεό.

Υπάρχει λόγος, μη βιαστείς πολύ,

έχεις το μερτικό σου.

Κι αν το παιχνίδι αυτό με απειλεί,

σ αγάπησα πολύ· γι αυτό δε σε μισώ.

Κι ας ξεκινήσαμε κι οι δυο μαζί,

με χωριστή ζωή δε βρήκαμε Θεό.

Υπάρχει λόγος, στάσου να σου πω

και δείξε λίγο θάρρος.

Καλύτερα ολόκληρη πληγή,

το λίγο δεν αρκεί, τόσο που σ αγαπώ.

Κι ας ξεκινήσαμε κι οι δυο μαζί,

με χωριστή ζωή δε βρήκαμε Θεό.»

Για μένα ένας δίσκος με ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική μουσική. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Νομίζω πως το έχω ξαναγράψει ότι τον Ντουνιά τον θεωρώ έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες τραγουδιστές. Έχει απίστευτα δυναμική, δυνατή και ανδρική φωνή (πράγμα που αναδεικνύεται ιδιαίτερα στα τραγούδια τού εν λόγω δίσκου) και πάντα την αξιοποιούσε για να ερμηνεύσει πολύ ωραία λαϊκά τραγούδια. Το ότι, όπως φαίνεται, ποτέ δεν έγινε τόσο δημοφιλής και γνωστός όσο θα του άξιζε είναι για μένα ένα από τα μεγάλα αινίγματα σε σχέση με τον χώρο της ελληνικής μουσικής. (Σήμερα έτσι κι αλλιώς τα γούστα έχουν αλλάξει, αλλά αυτό είναι άλλο θλιβερό θέμα ... Πάντως όσοι ενθουσιάζονται ακούγοντας τις φωνίτσες διάφορων "τραγουδοποιών" ας φροντίσουν να βρουν κανένα δίσκο με τον Ντουνιά λίγο δύσκολο πράγμα βέβαια ώστε να καταλάβουν τι σημαίνει φωνή και ερμηνεία ενός τραγουδιού ...)

Μιας κι έγινε λόγος για τον Γιάννη Ντουνιά σε προηγούμενο post του Μichael, να σημειώσω εδώ, αν και δεν είναι το κατάλληλο topic, πως μέσα στον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει νέος δίσκος από τον Ντουνιά σε καινούρια τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και να συμπληρώσω ότι ο Γιάννης Ντουνιάς, αυτός ο καταπληκτικός λαϊκός τραγουδιστής, φέτος(από 20/10) εμφανίζεται στα "Εννέα Όγδοα"(Λεωφ. Αλεξάνδρας 40, τηλ. 210-8235841) από Πέμπτη - Σάββατο.

Μαζί του και οι : Νάντια Καραγιάννη, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Ρίτσα Ποζιού και η Θεοδοσία Στίγκα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Μιας κι έγινε λόγος για τον Γιάννη Ντουνιά σε προηγούμενο post του Μichael, να σημειώσω εδώ, αν και δεν είναι το κατάλληλο topic, πως μέσα στον επόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει νέος δίσκος από τον Ντουνιά σε καινούρια τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη.
Και να συμπληρώσω ότι ο Γιάννης Ντουνιάς, αυτός ο καταπληκτικός λαϊκός τραγουδιστής, φέτος(από 20/10) εμφανίζεται στα "Εννέα Όγδοα"(Λεωφ. Αλεξάνδρας 40, τηλ. 210-8235841) από Πέμπτη - Σάββατο.

Μαζί του και οι : Νάντια Καραγιάννη, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Ρίτσα Ποζιού και η Θεοδοσία Στίγκα.

Aυτά είναι πολύ ευχάριστα νέα. Διπλή επιστροφή λοιπόν του Ντουνιά στον χώρο της μουσικής. :razz:

Μάκη και Τάσο, σας ευχαριστώ πολύ για αυτές τις σημαντικές πληροφορίες. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μιλώντας για τον δίσκο "Μάνα μου" με τη Μαίρη Λίντα, θα ήταν αδικία να μη γίνεται αναφορά αμέσως και σε μια άλλη δισκογραφική δουλειά πολύ παρόμοιου ύφους και ίδιας ποιότητας:

Δύο χρόνια μετά το "Μάνα μου" ακολούθσηε το 1997 άλλη μια υπέροχη συνεργασία του Γιάννη Σπανού και της Τασούλας Θωμαΐδου, αυτή την φορά με την Κατερίνα Κούκα ως ερμηνεύτρια: "Μας πήραν τα αισθήματα" λέγεται ο δίσκος.

Ακόμα και ο ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος: πάλι ο Νίκος Κούρος (εδώ μαζί με τον Ντίνο Γεωργούντζο).

Παραγωγός ("Καλλιτεχνικός διευθυντής παραγωγής" για την ακρίβεια) σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά ήταν ο Ηλίας Μπενέτος.

13 λαϊκά τραγούδια που χαρακτηρίζονται από την απίστευτη ομορφιά των μελωδιών του Σπανού, την ευαισθησία των στίχων της Θωμαΐδου και μια ιδανική ενορχήστρωση. Τραγούδια που εγώ τα αγάπησα από το πρώτο άκουσμα και δεν βαριέμαι να τα παίζω ξανά ξανά.

Οι τίτλοι των τραγουδιών:

1. Μας πήραν τα αισθήματα / 2. Τα λάθη / 3. Κάρβουνο αναμμένο

4. Θέλω να πάρεις Ι.Χ. / 5. Να φταίω μόνο εγώ / 6. Μες στα χέρια σου πέθαινα

7. Εσύ / 8. Έτσι μ αρέσεις / 9. Όλο τον κόσμο αψήφησα

10. Κάλπικο φιλί / 11. Στη Βουλιαγμένη / 12. Λόγω βραδιάς / 13. Βάσανο-βάσανο

Να οι στίχοι του τραγουδιού "Λόγω βραδιάς":

«Έχει η νύχτα απόψε, καρδιά μου, γλυκιά φεγγαράδα.

Φέγγει δρομάκια, αγάπες, μεράκια αυτό είν η Ελλάδα.

Έχει μια αύρα που φέρνει ο μπάτης από την Καστέλα,

πήρα μια κόλλα χαρτί και σου γράφω, κοντά μου πια έλα.

Πάρε τηλέφωνο λοιπόν,

κοίτα πώς λάμπει το παρόν

με το αμπαζούρ το θαλασσί,

εγώ κι εσύ κι η φεγγαράδα.

Πάρε το τρένο των εννιά

και φέρ το ως τη γειτονιά

μη γίνει έγκλημα καρδιάς

λόγω βραδιάς, κι ας λεν για μας.

Όσα τραγούδια θ ακούσω απόψε για σένα χαρίζω.

Κι όταν βρεθούμε ένα τέτοιο φεγγάρι να έχει ελπίζω.

Βγαίνω στο δρόμο και κάνω μια βόλτα στα στέκια τα ίδια.

Φταίει το φεγγάρι που είμαι σα γάτα και ψάχνω να βρω κεραμίδια.»

Οι δίσκοι "Μας πήραν τα αισθήματα" και "Μάνα μου" ανήκουν κατά τη γνώμη μου στις κορυφαίες δισκογραφικές δουλειές της δεκαετίας του 1990 (και ίσως όχι μόνο αυτής).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επιστρέφοντας στον Γιώργο Ζαμπέτα πάλι, θυμάμαι έναν εξαιρετικό δίσκο του που κυκλοφόρησε το 1973 από την LYRA κι έχει τον τίτλο "Λαικό μουσικόραμα Ζαμπέτα" Τραγουδούν ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Μάγδα Τζαβέλλα.

Ο δίσκος , ο οποίος νομίζω ότι δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd περιέχει τα τραγούδια:

1)Η Μαρίνα η Σαλονικιά (στίχοι Γ.Ζαμπέτα)Γ.Πουλόπουλος

2)Είχαμε πει (Αλ.Καγιάντα) Γ.Πουλόπουλος

3)Μόνο τα βουνά δε σμίγουν (Αλ.Καγιάντα)Μ.Τζαβέλλα

4)Με τον αυγερινό (Χ.Βασιλειάδη)Γ.Πουλόπουλος

5)Πάμε να βρούμε καλοκαίρι (Αλ. Καγιάντα) Γ.Πουλόπουλος

6)Πλούτη και φτώχεια (Χ.Βασιλειάδη)Μ.Τζαβέλλα

7)Πούλησα το ρολόι μου (Γ.Χαραλαμπόπουλου) Γ.Πουλόπουλος

8)Απόψε (Αλ.Καγιάντα)Μ.Τζαβέλλα

9)Το ρολόι θα σημάνει (Αλ.Καγιάντα) Γ.Πουλόπουλος

10)Αυτή που μπήκε ανάμεσά μας (Αλ.Καγιάντα) Μ.Τζαβέλλα

11)Στάλα στάλα (Χ.Βασιλειάδη) Γ.Πουλόπουλος

12)Που θα πάει (Αλ.Καγιάντα)Γ.Πουλόπουλος΄

Δυστυχώς ο δίσκος παρέμεινε τελείως άγνωστος.Μόνο ένα κομμάτι ξεχώρισε κι ακούγεται ."Η Μαρίνα η Σαλονικιά". Οι μελωδίες και το παίξιμο του Ζαμπέτα είναι για άλλη μια φορά μοναδικές.Μου αρέσει ιδιαίτερως ένα διακριτικό σαξόφωνο που ακούγεται πολλές φορές στα τραγούδια εκείνης της εποχής του Ζαμπέτα.

Οι πολύ όμορφοι στίχοι έχουν κυρίως ερωτικό περιεχόμενο.Εξίσου όμορφες και οι ερμηνείες τόσο του Πουλόπουλου όσο και της Μάγδας Τζαβέλλα , μιας κλασσικής λαικής φωνής , της οποίας το όνομα δεν έχει αναφερθεί πουθενά αλλού στη δισκογραφία.Ο Πουλόπουλος,μετά το πέρασμά του από τα τραγούδια του κινηματογράφου και του "Δρόμου" και λίγα χρόνια πριν αρχίσει τα μεταγλωτισμένα τραγούδια, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '70 δηλαδή, έκανε μερικές πολύ καλές δουλειές .Ανάμεσα σ'αυτές είχε την τύχη να ερμηνεύσει και αυτά τα πολύ όμορφα τραγούδια του Ζαμπέτα.Και τα απέδωσε εξαιρετικά.

Δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω .Δυστυχώς , όπως έχω γράψει πάμπολλες φορές , είναι κρίμα που τέτοιες δουλειές έμειναν στα χρονοντούλαπα της ιστορίας και στα συρτάρια των δισκογραφικών...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η πιο πάνω δισκοκριτική του Θανάση με την αναφορά σε σπάνιες ηχογραφήσεις τραγουδιών του Ζαμπέτα μού έδωσε την ιδέα να αντιστρέψω για μια στιγμή την καθιερωμένη διαδικασία και αντί να παρουσιάσω κάποιον δίσκο να ρωτήσω για ένα ενδεχόμενο ξεχασμένο διαμάντι:

Έχω, σε ασχημότατη ηχητική ποιότητα, σε κασέτα την ηχογράφηση ενός καταπληκτικού τραγουδιού του Γιώργου Ζαμπέτα και του Ξενοφώντα Φιλέρη. Τελείως άγνωστο τραγούδι αλλά για μένα ένα από τα ωραιότερα κομμάτια του Ζαμπέτα που έχω ακούσει ποτέ! (Προσωπικά το προτιμώ σαφώς από διάφορες μεγάλες επιτυχίες του.)

Τελικά έμαθα τον τίτλο του τραγουδιού ("Εκεί στο Βύρωνα"), ποια είναι η τραγουδίστρια και ποιος ο δίσκος:

Πρόκειται για τη Βασιλική Λαβίνα (συμμετείχε λ.χ. στον δίσκο του Νταλάρα "Σεργιάνι στον κόσμο"), ο (προσωπικός της) δίσκος λέγεται "Δυο σταγόνες ευτυχίας" και κυκλοφόρησε το 1978. Ποτέ δεν τον είδα πουθενά (και βέβαια δεν ξανακυκλοφόρησε σε CD).

Θα με ενδιέφερε λοιπόν ποια άλλα τραγούδια περιέχει αυτός ο δίσκος και αν είναι το ίδιο καταπληκτικά με το "Εκεί στο Βύρωνα". Μήπως κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες;

Να οι στίχοι του τραγουδιού:

«Αν πας ποτέ στο Βύρωνα

ψάξε λοιπόν να βρεις

το σπίτι που μεγάλωσα

και θα με θυμηθείς.

Εκεί, που λες, στο Βύρωνα

το χρέος μου ξεπλήρωνα

εκεί λοιπόν, που λες,

μου λέγανε "μην κλαις".

Εγώ, που λες, γεννήθηκα

σε δύσκολες χρονιές

και μόνη μου μεγάλωσα

μέσα στις ερημιές.»

:):rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Επιστρέφοντας στον Γιώργο Ζαμπέτα πάλι, θυμάμαι έναν εξαιρετικό δίσκο του που κυκλοφόρησε το 1973 από την LYRA κι έχει τον τίτλο "Λαικό μουσικόραμα Ζαμπέτα" Τραγουδούν ο Γιάννης Πουλόπουλος και η Μάγδα Τζαβέλλα.

Ο δίσκος , ο οποίος νομίζω ότι δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd περιέχει τα τραγούδια:

Σύμφωνα με τον Οδηγό Ελληνικής δισκογραφίας του Δραγουμάνου ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει σε cd .Εγώ πάντως δεν το έχω δει ακόμα. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πρόκειται για τη Βασιλική Λαβίνα (συμμετείχε λ.χ. στον δίσκο του Νταλάρα "Σεργιάνι στον κόσμο"), ο (προσωπικός της) δίσκος λέγεται "Δυο σταγόνες ευτυχίας" και κυκλοφόρησε το 1978. Ποτέ δεν τον είδα πουθενά (και βέβαια δεν ξανακυκλοφόρησε σε CD).

Θα με ενδιέφερε λοιπόν ποια άλλα τραγούδια περιέχει αυτός ο δίσκος και αν είναι το ίδιο καταπληκτικά με το "Εκεί στο Βύρωνα". Μήπως κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες;

Μichael , τον δίσκο τον έχω , απλά δεν τον έχω μαζί μου αυτή τη στιγμή.Αύριο θα είμαι σε θέση να δώσω περισσότερες πληροφορίες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας ακόμη υπέροχος και συνάμα τελείως άγνωστος δίσκος του Ζαμπέτα είναι αυτός που έκανε με ερμηνεύτρια την Αλεξάνδρα το 1978 και έχει τον τίτλο"Η δική μας η αγάπη" .Κυκλοφόρησε από την LYRA με το label της ZODIAC.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Η δική μας η αγάπη (στίχοι Αλ.Καγιάντα)

2)Ενα ταξίδι ειν'η ζωή (Αλ.Καγιάντα)

3)Φεύγει και τούτο το καράβι (Ξ.Φιλέρη)

4)Φεύγεις και μ΄αφήνεις μόνη (Αλ.Καγιάντα)

5)Να με ξεχάσεις δεν μπορείς (Αλ.Καγιάντα)

6)Ο Σάββας (Αλ.Καγιάντα) τραγουδά ο Γ.Ζαμπέτας

7)Μια θάλασσα τα μάτια σου (Αλ.Καγιάντα)

8)Και σε γυρεύω (Αλ.Καγιάντα)

9)Φωτιά είναι τα χείλη σου (Γ.Παπανικολόπουλου)

10)Ο Θεατρίνος (Ξ.Φιλέρη)

11)Πόσο σ'αγάπησα (Αλ.Καγιάντα)

12)Μπράβο φίλε (Γ.Βραδυνού) τραγουδά ο Γ.Ζαμπέτας

Ακούγοντας και αυτόν τον δίσκο,ο ακροατής αμέσως θα συμπεράνει πόσο αδικημένος συνθέτης υπήρξε ο Ζαμπέτας.Και το λέω αυτό γιατί από τις εκατοντάδες τραγουδιών που έγραψε, δυστυχώς στο πανελλήνιο έχουν γίνει πασίγνωστα κυρίως κάποια κινηματογραφικά ή κάποια σατυρικά όπως "ο αράπης" , "ο μαθητής", "το φανταράκι" κλπ.Ο μεγάλος όγκος του ρεπερτορίου του Ζαμπέτα δυστυχώς παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστος.

Η Αλεξάνδρα , αυτή η πολύ καλή λαική τραγουδίστρια ερμηνεύει υπέροχα τα τραγούδια.Τραγούδια που στηρίζονται σε ερωτικούς κυρίως στίχους και στις εξαίσιες μελωδίες του Ζαμπέτα.Φυσικά , όπως και σε κάθε δίσκο του , ο ήχος από το μπουζούκι του ξεχωρίζει .Είναι πραγματικά μοναδικός.Μοναδική επίσης και η ερμηνευτική συμμετοχή του σε δυο τραγούδια.

Σύμφωνα με τον οδηγό Ελ.δισκογραφίας του Δραγουμάνου, ο δίσκος κυκλοφόρησε σε cd.Aναζητήστε τον λοιπόν.Πρόκειται πραγματικά για διαμάντι. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πρόκειται για τη Βασιλική Λαβίνα (συμμετείχε λ.χ. στον δίσκο του Νταλάρα "Σεργιάνι στον κόσμο"), ο (προσωπικός της) δίσκος λέγεται "Δυο σταγόνες ευτυχίας" και κυκλοφόρησε το 1978. Ποτέ δεν τον είδα πουθενά (και βέβαια δεν ξανακυκλοφόρησε σε CD).

O πολύ καλός αυτός δίσκος λοιπόν περιέχει τα τραγούδια:

1)Δυο σταγόνες ευτυχίας (Α.Ρεπάνη-Μ.Τουτουντζή)

2)Βγήκε ψεύτρα η μαργαρίτα (Γ.Καραλή)

3)Δεν μετανιώνω (Γ.Κατσαρού-Δ.Ιατρόπουλου)

4)Πες μου γιατί (Γ.Ζαμπέτα-Ξ.Φιλέρη)

5)’ντε λοιπόν (Γ.Καραλή-Γ.Κανελλόπουλου)

6)Ένα παλιό ρεμπέτικο (Γ.Ζαμπέτα-Α.Καγιάντα)

7)Κι αν πονάω (Α.Ρεπάνη-Γ.Ρούβελα)

8)Δύσκολος είναι ο καιρός (Γ.Κατσαρού-Δ.Ιατρόπουλου)

9)Πως να τ'άναστήσεις (Γ.Καραλή)

10)Βγάλε τη μάσκα (Α.Ρεπάνη-Μ.Τουτουντζή)

11)Εκεί στο Βύρωνα (Γ.Ζαμπέτα-Ξ.Φιλέρη)

12)Μπαλάντα (Γ.Κατσαρού-Δ.Ιατρόπουλου)

Η ενορχήστρωση στα τραγούδια 1-5-7-9 είναι του Τάσου Καρακατσάνη, στα τραγούδια 3-8-12 του Γ.Κατσαρού και στα 4-6-11 του Γιώργου Ζαμπέτα.

Ο δίσκος περιέχει μερικές πολύ όμορφες μπαλάντες , αλλά και μερικά εξαιρετικά λαικά τραγούδια με αποκορύφωμα αυτά του Ζαμπέτα.Ειδικά το "Ένα παλιό ρεμπέτικο" είναι ένα καταπληκτικό κομμάτι.

Η Λαβίνα είναι εξαιρετική.Και δεν είναι τυχαίο το πως ερμήνευσε αργότερα πολύ όμορφα,κάποια από τα σημαντικότερα τραγούδια του συζύγου της Γιάννη Μαρκόπουλου.

Δεν ξέρω αν πρόκειται για την ίδια τραγουδίστρια που επρόκειτο να τραγουδήσει στα 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας .Στην πρώτη, πρώτη έκδοση του δίσκου στο εσώφυλλο , το όνομα της ’ννας Βίσσυ έχει προστεθεί με αυτοκόλλητο.Κάτω από το αυτοκόλλητο υπάρχει το όνομα Λαβίνα Κουνάδη.Τελικά στο δίσκο όπως γνωρίζουμε όλοι τραγούδησε η ’ννα Βίσσυ.Περισσότερες λεπτομέρειες δυστυχώς δεν γνωρίζω.

Ο δίσκος , όπως έγραψε και ο Michael δυστυχώς δεν έχει εκδοθεί σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θανάση, σ ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πολύτιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. :)

Προφανώς άλλο ένα ξεχασμένο διαμάντι λοιπόν (που συνέβαλα λίγο να ... ανακαλυφτεί ξανά :lol: ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έναν ακόμα υπέροχο δίσκο του Γιώργου Ζαμπέτα διάλεξα για σήμερα.Κυκλοφόρησε το 1973 με το label της Olympic κι έχει τον γενικό τίτλο "Λεωφόρος Ζαμπέτα" .

Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1994 και σε cd.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Κυρ δάσκαλε (στίχοι Αλ.Καγιάντας)

2)Πειραιά μου (Στ.Γεράνης)

3)Είσαι Γιώργο ερωτιάρης (Ν.Ελευθερίου)

4)Γλέντι ρωμέικο (Θ.’θας)

5)Το βοτάνι της αγάπης (Ν.Ελευθερίου) (Χορωδία)

6)Οι θαλασσινοί (Στ.Γεράνης)

7)Οι Μακεδόνες (Αλ.Καγιάντας)

8)Ήρθανε να με πάρουνε (Θ.’θας)

9)Τώρα που φεύγω (Ξ.Φιλέρης)

10)Η μοναχή κυρία (Θ.’θας)

11)Το κοκοράκι (Θ.’θας)

12)Στα σκαλοπάτια της ζωής (Ν.Ελευθερίου)

Συμμετέχει στις β'φωνές η Βούλα Γκίκα και χορωδία.Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του Ζαμπέτα.Η διέυθυνση παραγωγής του Γιώργου Μακράκη.

Στην επανέκδοση του δίσκου σε cd υπάρχει σαν επιπλέον τραγούδι το πασίγνωστο "Φανταράκι" σε μουσική Σπύρου Πιπεράκη και στίχους Κώστα Φέρρη.

Όλα τα τραγούδια τα αποδίδει με τον μοναδικό του τρόπο ο Γ.Ζαμπέτας.Για τις μελωδίες και το παίξιμο του ισχύει ότι έγραψα σε όλους τους προηγούμενους δίσκους.Οι στίχοι και εδώ άλλοτε ερωτικοί, άλλοτε σκωπτικοί ("Το κοκοράκι"-"Κυρ δάσκαλε"), άλλοτε με "μεταφυσικές"αναφορές ("Γλέντι Ρωμέικο"-"Ήρθανε να με πάρουνε").

Αφού λοιπόν αύριο είναι και η γιορτή του πολιούχου της πόλης μας Αγίου Δημητρίου και γιορτάζει όλη η Θεσσαλονίκη, ευκαιρία να παραθέσω τους στίχους του Αλέξανδρου Καγιάντα από ένα τραγούδι που βρίσκεται στον συγκεκριμένο δίσκο κι έχει τον τίτλο

"Οι Μακεδόνες"

"’κουσε να σου πω κυρία

κι αν είσαι από τη Δραπετσώνα

είναι για σένα ευκαιρία

που τά'μπλεξες με Μακεδόνα

Βεροιώτες , Δραμινοί , Σερραίοι

είμαστε όλοι μας λεβέντες

όλοι μας σοβαροί κι ωραίοι

με δίχως περιττές κουβέντες

Όλο φωτιά η αγκαλιά μας

και μην ξεχνάς κι αυτό κυρία

όσο για την παλικαριά μας

έχει γραμμένα κι η ιστορία

Τα παλικάρια του Βορρά

να τα μετράς στα σοβαρά

κι ο Μεγαλέξανδρος κι αυτός

ήτανε Θεσσαλονικιός, ήτανε Θεσσαλονικιός"

Δεν πιστεύω να διαφωνεί κανείς έτσι; :music::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μέρες εθνικής υπερηφάνειας έρχονται! Στο νου μου έρχονται διάφορες μουσικές ηχογραφήσεις κι εκείνου του καιρού (1940-41) και μεταγενέστερες! Η "Καταχνιά" παρουσιάστηκε ήδη.

Σήμερα θα σας γράψω για το έργο "ΑΛΒΑΝΙΑ" των Γ.Κατσαρού και Πυθαγόρα.

ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΌ ΤΟ ΒΡΑΧΩΡΙ

ΟΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΣΣΕΣ

Ο ΕΦΕΔΡΟΣ

ΜΑΝΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΠΗΡΑΜΕ Τ' ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

Ο ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟΣ

ΕΝΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ

ΝΥΧΤΑ ΕΥΛΌΓΗΜΕΝΗ

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Η ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ

ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΡΥΨΕ ΤΟ ΣΠΑΘΙ

Τα τραγούδια ερμηνεύει η Μαρινέλλα .

"Εμείς που κινούμαστε στο χώρο του τραγουδιού με δέος σκεφτήκαμε να τραγουδήσουμε τη μεγάλη Εποποϊα κι το αποφασίσαμε όταν η Μαρινέλλα μπήκε μπροστά, με τη Δωρική, αυστηρή προσωπικότητα, κορυφαία ιερών αναμνήσεων!!

Η Αλβανία, ο αγώνας ενός λαού για τη λευτεριά του, δε χωράει στις στροφές του δίσκου. Ελπίζουμε να χωρέσει η προσπάθειά μας στην καρδιάς σας!.." έγραψαν ,μεταξύ άλλων, ο Κατσαρός & ο Πυθαγόρας , στην Α΄έκδοση του δίσκου(1973).

Τα τραγούδια πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (1973) και μεταδόθηκαν ζωντανά από την τηλεόραση (αχ! πότε θα το ξαναδείξουν να το δούμε κι εμείς!).

Όλος ο δίσκος ακούγεται μια κι έξω από την αρχή ως το τέλος. Οι στίχοι του Πυθαγόρα τα λένε όλα τόσο απλά και κατανοητά,ακόμα και τις σκληρές αλήθειες,και ταυτόχρονα τόσο ποιητικά!

Μακάρι η Μαρινέλλα κι ο Κατσαρός να αποφασίσουν να ξαναπαρουσιάσουν το έργο ζωντανά! Θα ήταν ευχής έργο!

Ο δίσκος κυκλοφορεί σε cd αλλά είναι πιο φτωχό σε σχέση με την Α' έκδοση του δίσκου που περιείχε ένθετο με πολεμικό φωτογραφικό υλικό! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνεχίζοντας την μικρή αναφορά μου στον Γιώργο Ζαμπέτα σήμερα θα ασχοληθώ μ'έναν ορχηστρικό δίσκο που κυκλοφόρησε το 1980 από την Polygram και έχει τον τίτλο "Οι λαικοί δρόμοι της μουσικής μας"

Περιέχει τα κομμάτια:

1)Χασάπικο-κλασσικό

2)Αυτοσχεδιασμός σε ματζόρε (Ουζάμ)

3)Συρτός νησιώτικος

4)Ζειμπέκικο καμηλιέρικο

5)Ζειμπέκικο απτάλικο

6)Αυτοσχεδιασμός σε ματζόρε (Ραστ)

7)Πλάκα-Ψυρή-Μεταξουργείο

8)Χασαποσέρβικος

9)Αυτοσχεδιασμός σε μινόρε (Νιαβέντη)

10)Ζειμπέκικο πειραιώτικο

11)Ζειμπέκικος (Χιτζάζ)

12)Τσιφτετέλι

Το σημείωμα του δίσκου γράφει τα εξής:

"Ένας ακόμα δίσκος με λαικά κομμάτια δεν σημαίνει τίποτα.Αν αυτός ο δίσκος όμως έχει για εμπνευστή και δημιουργό του τον Γιώργο Ζαμπέτα σημαίνει πολλά.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας γεννήθηκε στο Μεταξουργείο και από επτά χρονών έπιασε στα χέρια του το μπουζούκι.Το όργανο παράδοση για την οικογένεια, μια και τόσο ο πατέρας του όσο και ο παππούς του ήταν βιρτουόζοι πάνω σ'αυτό.Η αξία του Γιώργου Ζαμπέτα δεν άργησε να αναγνωριστεί.Πρώτα σαν ερμηνευτής του λαικού αυτού οργάνου και μετά σαν συνθέτης και σαν τραγουδιστής.

Οι επιτυχίες του αμέτρητες και τραγουδισμένες από πρώτα ονόματα του τραγουδιού μας:Σήκω χόρεψε συρτάκι, Αγωνία, Σταλιά σταλιά, Χάθηκες, Αλήτης , Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά, Δειλινά, Ξημερώματα και τόσες ακόμα...

Ο Μάνος Χατζιδάκις τον είχε πάντα κοντά του και δεν ηχογραφούσε χωρίς αυτόν.

Οι λέξεις που βρίσκονται στις παρενθέσεις-ΟΥΖΑΜ, ΡΑΣΤ, ΝΙΑΒΕΝΤΗ, ΧΙΤΖΑΖ-μη σας ξενίσουν.Είναι ανατολίτικες και δηλώνουν το χαβά, τη μελωδία δηλαδή.Σ'αυτόν το δίσκο ο Γιώργος Ζαμπέτας παίζει με ακρίβεια διάφορους ρυθμούς και μελωδίες όπως γνωρίζει και αισθάνεται".

Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω γι'αυτόν τον εξαιρετικό δίσκο είναι ότι εκτός απ'το ότι αποτελεί ένα πολύ ευχάριστο άκουσμα για οποιονδήποτε ακροατή, σίγουρα πρέπει να τον ακούσουν όλοι οι μουσικοί που ασχολούνται με το μπουζούκι , αλλά και όλοι οι μουσικοί που σέβονται τον εαυτό τους και την τέχνη τους.

Αναζητήστε τον λοιπόν .Ευτυχώς το 1994 κυκλοφόρησε και σε cd και μάλιστα σε ειδική τιμή... :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτή τη στιγμή που γράφω αυτά που διαβάζετε ακούω το άλμπουμ «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ» και σκέφτομαι ότι όταν σε μια δουλειά συνυπάρχουν η Μελίνα, ο Ξαρχάκος, ο Ζαμπέτας κι ο Βασιλόπουλος τόσοι μεγάλοι μαζί-δεν μπορεί παρά να μιλάμε για κάτι σημαντικό! Κι έτσι είναι σίγουρα!

Το 1964 το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC γύρισε σειρά ντοκιμαντέρ όπου καλούνταν ένα διάσημο αστέρι ,κάθε φορά, να παρουσιάσει την πατρίδα του. Για την Ελλάδα επιλέχτηκε η μία και μοναδική Μελίνα!

Τη μουσική έγραψε ο Στ. Ξαρχάκος. Σολίστ ο Γ.Ζαμπέτας (μπουζούκι) & ο Γ.Βασιλόπουλος (κλαρίνο).

Η Μελίνα ηχογράφησε 3 τραγούδια (Τι έχει και κλαίει το παιδί, Να με θυμάσαι, Σαββατόβραδο στην Καισαριανή). Τελικά στο ντοκιμαντέρ μπήκαν τα δυο πρώτα. Τα άλλα κομμάτια ήταν μουσικές που συνόδευαν τις εικόνες.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ (Ευτ.Παπαγιαννοπούλου) Μ.Μερκούρη

ΜΥΣΤΡΑΣ

ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ

ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΚΝΩΣΟΣ

ΑΡΑΧΟΒΑ

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΑΙ (Β.Γκούφας) Μ.Μερκούρη

ΝΗΣΙΑ

ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟ

ΦΑΙΔΡΙΑΔΕΣ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΛΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ (Λ.Παπαδόπουλος)Μ.Μερκούρη

Για τα τραγούδια δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, τα έχει δικαιώσει ο χρόνος!

Τα ορχηστρικά μέρη ,ακούγοντάς τα, πλημμυρίζεις από Ελλάδα!!!!!!! Η μουσική του Ξαρχάκου, περνάει από το δημοτικό, στο ρεμπέτικο ,κι από το λαϊκό στο έντεχνο με αριστοτεχνικό τρόπο! Δεν είναι βέβαια τυχαίο που διάλεξε τον Ζαμπέτα και τον Βασιλόπουλο! Τα μουσικά μέρη ακούγονται αυτόνομα και είναι από μόνα τους μικρά αριστουργήματα της ελληνικής μουσικής!

Σ αυτό το topic παρελθοντολογούμε αλλά η ερώτηση είναι ΜΙΑ : Πού είναι σήμερα τέτοιοι ογκόλιθοι της μουσικής και του πνεύματος να μας καθοδηγήσουν και να μας δώσουν ώθηση για πιο ψηλά; Κι όσο δε θα βρίσκουμε απάντηση , θα γυρίζουμε πίσω ,πάλι και πάλι, να «τρεφόμαστε» από το «μάννα» αυτών των φωτισμένων ανθρώπων!!!!

:music::mad::mad::rolleyes::music::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

28 Οκτωβρίου αύριο και ψάχνοντας να βρω κάτι σχετικό κι αφού αυτές τις μέρες οι αναφορές μου είναι σχετικές με τον Ζαμπέτα, θα αναφερθώ στο δίσκο του "Ντοκουμέντα" που κυκλοφόρησε το 1975 από την Polygram .

Ο δίσκος αυτός περιέχει τα τραγούδια:

1)Σ'αυτές τις στράτες (στίχοι Αλ.Καγιάντας)

2)Βαράτε βιολιτζήδες (Ν.Μπακογιάννης)

3)Τα φιλοσόφησα πολύ (Ξ.Φιλέρης)

4)Πολυξένη (Θ.Σοφός)

5)Στο λευκό πύργο (Ξ.Φιλέρης)

6)Ομολογώ (Β.Μακρίδης)

7)1001 νύχτες (Ξ.Φιλέρης)

8)Το πιτσιρίκι (Ξ.Φιλέρης)

9)Ο Φιφίκος (Ξ.Φιλέρης)

10)Η Κομμαντατούρα (Ξ.Φιλέρης)

11)Μάνα ήρθανε ληστές (Ξ.Φιλέρης)

12)’ντε να σαλτάρω (Ξ.Φιλέρης)

13)Ο μπαρμπά Λευτέρης (Δ.Τζεφρώνης)

14)Σ'αυτές τις στράτες (ορχηστρικό)

Πολλά από τα τραγούδια του δίσκου αυτού αναφέρονται στην εποχή της κατοχής .Ας δούμε τι λέει ο στιχουργός Ξ.Φιλέρης στο σημείωμα του δίσκου:

"Τα πέντε από τα τραγούδια του δίσκου-προσωπικά μου βιώματα από την περίοδο της Κατοχής-είναι ιστορίες πέρα για πέρα αληθινές-ντοκουμέντα-απο την σκλαβωμένη Αθήνα.Οι ήρωες , πιτσιρικάδες σκελετωμένοι τότε, ζούνε σήμερα τριγύρω από την Αθήνα σε διάφορες συνοικίες, πατεράδες φιλήσυχοι πια και ...τυχεροί που γλίτωσαν από το μακελειό!

Ο Γιώργος Ζαμπέτας -παιδί κι αυτός της Κατοχής-που μελοποίησε και τα τραγούδησε ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, δικαίωσε με τη δουλειά του αυτή τη γνήσια λαική φλέβα.Ακούγοντας την ξαναγυρίζεις πίσω στην εποχή που το μπουζούκι δεν "έπαιζε" αλλά μαστόρευε τα θεμέλια της λαικής κληρονομιάς.

Εκεί μας ξαναγύρισες , Ζαμπέτα:στους πρωτομάστορες της λαικής μας μουσικής.Μπράβο σου.

Ξενοφών Φιλέρης"

Νομίζω ότι για τις μελωδίες , το παίξιμο και τις ερμηνείες του Ζαμπέτα είναι περιττό να γράψω οτιδήποτε καινούργιο , μετά από τόσες αναφορές τελευταία.

Από τον δίσκο ξεχώρισαν και ακούγονται μέχρι σήμερα τα "Σ'αυτές τις στράτες" και "Στο Λευκό Πύργο" (το δεύτερο επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την επανεκτέλεσή του από τον Κ.Μακεδόνα).

Ο δίσκος το 1994 κυκλοφόρησε σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1979 η Polygram για να τιμήσει "ένα γεννημένο πολυκαλλιτέχνη" , όπως έγραφε στο σημείωμα του δίσκου η εταιρεία, κυκλοφόρησε το δίσκο με όνομα ΄"’σε με ζωή". Η μουσική και οι στίχοι ανήκαν στον ’κη Πάνου.

Τα τραγούδια αυτά είχαν κυκλοφορήσει σε δίσκους 45 στροφών την περίοδο 1970-72.

ΚΟΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ (Μαρινέλλα)

ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ Τ' ΑΝΤΡΙΚΙΟ (Δ.Μητροπάνος)

ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΑ ΜΑΤΙΑ (Β.Μοσχολιού)

ΗΠΙΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΝΟΜΑΙ (Γ.Μαρίνος)

ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΘΑ ΠΕΣΩ (Ν.Ξανθόπουλος)

ΟΛΟ ΧΑΛΑΣ (Γ.Ντουνιάς)

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΛΑΙΝΕ (Β.Μοσχολιού)

ΠΥΡΕΤΟΣ (Μαρινέλλα)

ΑΣΕ ΜΕ ΖΩΗ (Γ.Ντουνιάς)

ΠΡΕΠΕΙ (Β.Μοσχολιού)

ΓΙΑΤΙ ΚΑΚΟΥΡΓΑ ΠΕΘΕΡΑ (Δ.Μητροπάνος)

ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΤΑΙΡΙ ΜΟΥ (Γ.Μαρίνος)

ΕΜΟΙΑΖΕ ΜΕ ΚΥΡΙΟ (Μπ.Διαμαντοπούλου)

ΤΙ ΛΕΣ ΚΑΛΕ (Β.Μοσχολιού)

Τα τραγούδια του ’κη Πάνου είναι όλα διαμάντια! Κάποια απ'αυτά έγιναν ΄μεγάλες επιτυχίες που τραγουδιούνται μέχρι σήμερα (Κοίτα με στα μάτια, Πυρετός, Πρέπει, Θα κλείσω τα μάτια) και κάποια άλλα δυστυχώς δεν ακούστηκαν όσο θα έπρεπε όπως το υπέροχο "Ηπια τα χείλη σου" που παρόλες τις επανεκτελέσεις (Βελής, Λιδάκης) δεν έχει πάρει ακόμα τη θέση που του πρέπει , νομίζω...

Ένας δίσκος με ΛΑΪΚΑ -πραγματικά-τραγούδια! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0