Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ξεχασμένα Διαμάντια

1,215 posts in this topic

...Και υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που, για κάποιο περίεργο κομπλεξισμό, δεν πιστεύουν οτι τα τραγούδια του Μίκη ακούγονται στο εξωτερικό ορισμένες φορές περισσότερο και από την Ελλάδα...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για την ακρίβεια: τα έργα του Μίκη που άκουγονται πολύ δεν είναι τα ίδια στο εξωτερικό όπως στην Ελλάδα (με λίγες εξαιρέσεις).

Παράδειγμα: το Matthausen, σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα αλλά απ' τα γνωστόρερά του στο εξωτερικό. Ανάποδα: τραγούδια της ψυχής των Ελλήνων σαν τους «Καημός», «Δραπετσόνα», «Της ξενιτιάς», κλπ κλπ κλπ που εκτός (ξενιτεμένης) Ελλάδας δεν τα βρίσκεις ούτε στα δισκοπωλεία ούτε στις συναυλιακές αίθουσες.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το ευχάριστο είναι πως στο εξωτερικό υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έργα του Μίκη και όχι μόνο για τα απλά τραγούδια του αλλά και για πιο σύνθετα έργα,

well, not a 'forgotten' diamond, but the proof of the interest in Germany

GRAND OPENING CONCERT 24 October 2007 8 p.m., Alte Oper Frankfurt, Grosser Saal

"Axion Esti" by Mikis Theodorakis

The popular oratorio "Axion Esti" by Mikis Theodorakis was written in 1964, based on the poem of the same name by Nobel prize laureate Odysseas Elytis.The work will be played by the Orchestra of Contemporary Music and Choir of the Hellenic Broadcasting Corporation, as well as musicians from the Orchestra Mikis Theodorakis. Soloists: D. Bassis, Ch. Staboglis; Narrator: Ch. Nickel; Choir: A. Kontogeorgiou; Conductor: A. Pylarinos

http://www.ecb.int/events/cultural/cultday...l/index.en.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγκινήθηκα ιδιαίτερα, όταν στο αφιέρωμα που οργάνωσε το Β'πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το χειμώνα στον Ιανό, στο στιχουργό Μιχάλη Μπουρμπούλη, ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του στιχουργού, ακούστηκε ένα , σχεδόν, άγνωστο τραγούδι του σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο ερμήνευε ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, από έναν, ομολογουμένως, αδικημένο κύκλο τραγουδιών , με τίτλο "Μνήμη της πέτρας". Στο εν'λόγω αφιέρωμα ακούστηκε το ομώνυμο κομμάτι.

Ο δίσκος στον οποίο αναφέρομαι , κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1987 από την εταιρεία παραγωγής δίσκων και εκδόσεων, την οποία διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης, με τίτλο "Ιουλιανός".Στο δίσκο τραγουδά ο Θανάσης Μωραίτης, ενώ σ'ένα τραγούδι ακούγεται ο ίδιος ο Μίκης.

1)Χαμένη αποστολή

2)Κάποτε

3)Ασανσέρ

4)Χάραμα Παρασκευή

5)Τρίπολη

6)Πρόσφυγας

Τραγουδά ο Μίκης Θεοδωράκης

7)Μνήμη της πέτρας

8)Μοναξιά

9)Οι ανυποψίαστοι

10)Δεν ησυχάζουν οι νεκροί

11)Πατρίδα μου

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Μίκη Θεοδωράκη.Στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί:

Κώστας Παπαδόπουλος (μπουζούκι)

Γιάννης Σπάθας (κιθάρα ηλεκτρική)

Αντώνης Τουρκογιώργης (μπάσσο)

Νίκος Αντύπας (ντραμς, κρουστά)

Δημήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα ακουστική)

Γιάννης Ζερβίδης (πιάνο)

Christian Boissel (όμποε, cor anglais)

Ντάνα Χατζηγεωργίου (βιολοντσέλλο)

Η ηχογράφηση της "Μνήμης της πέτρας" έγινε από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο του 1987 στο studio "Θήτα" με ηχολήπτες το Γιώργο Θεοδωράκη και το Γιώργο Γρίκο.Το remixing έκανε ο Γιώργος Γρίκος.

Η παραγωγή είναι του ίδιου του Θεοδωράκη ενώ η επιμέλεια παραγωγής του Γιώργου Μακράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης , στο μικρό σημείωμα του εσωφύλλου , γράφει τα εξής:

"Στη "Μνήμη της πέτρας" ο λυρικός λόγος ντύνεται την ιστορία και το πάθος μιας μαρτυρικής χώρας που είναι η χθεσινή, η σημερινή και η αυριανή Ελλλάδα.Οι δυνατοί ποτέ δε διαμαρτύρονται, ποτέ δεν κλαίνε.Ποτέ δεν ζητούν.Η "Μνήμη της πέτρας" έχει τη δύναμη της πέτρας , του βράχου-που είναι η πατρίδα μας.Ούτε θρηνεί, ούτε ζητά.Τραγουδά.Για όσους και όποιους το αξίζουν".

Αθήνα ,Αύγουστος 1987

Μίκης Θεοδωράκης

’λλη μια δουλειά του Μίκη που δημιουργεί αντιφατικά συναισθήματα.

Χαράς και περηφάνειας γιατί ο άνθρωπος αυτός είναι Έλληνας αλλά και προβληματισμού, λύπης, απογοήτευσης και συγχρόνως αηδίας γιατί τέτοια τραγούδια γραμμένα για την Ελλάδα, έχουν μείνει θαμμένα από τους ίδιους τους Ελληνες.Δισκογραφικούς παράγοντες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς αλλά και κοινό. Ποτέ δεν πίστευα πως το κοινό είναι άμοιρο των ευθυνών του για την κατάντια που μαστίζει εδώ και πολλά χρόνια το Ελληνικό τραγούδι.

Είναι χαρακτηριστικό πως καμιά εταιρεία δεν ενδιαφέρθηκε να επανεκδόσει αυτό το δίσκο σε cd κι αν εκείνη την εποχή ο Θεοδωράκης δεν είχε δημιουργήσει την ανεξάρτητη εταιρεία "Ιουλιανός",στην οποία κυκλοφόρησε κάποιες δουλειές του, που απείχαν από την τρέχουσα νοοτροπία της δισκογραφία της δισκογραφίας, το πιθανότερο είναι πως αυτή η δουλειά δεν θα είχε κυκλοφορήσει καθόλου.

Και η ίδια η ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" όμως, δεν ξέρω αν έχει παρουσιάσει ποτέ ολόκληρο αυτό το έργο.Ίσως θα έπρεπε, αυτή η ορχήστρα να παρουσιάσει ολοκληρωμένα και κάποια έργα του Θεοδωράκη που δεν έγιναν ευρέως γνωστά και να ξεφύγει λίγο από τα Κινηματογραφικά τραγούδια και τα υπόλοιπα ,τεράστια βέβαια, τραγούδια του '60 και να σκύψει πάνω απ'αυτά τα αδικημένα έργα.

Για τη μουσική του Μίκη νιώθω πολύ μικρός να γράψω.Το ίδιο και για τους υπέροχους στίχους του Μπουρμπούλη, που ντύνουν αυτή τη μουσική.Εξαιρετικός και ο Θανάσης Μωραίτης, ένας τραγουδιστής με τσαγανό. Ένας τραγουδιστής με δυνατή φωνή, που μετά τη συμμετοχή του στο "Διόνυσο" και στα "Πρόσωπα του ήλιου", σφραγίζει με την "από ψυχής" ερμηνεία του κι αυτό τον κύκλο τραγουδιών του Μίκη.Μπορεί ο Μωραίτης να μην είναι τεχνίτης, αλλά έχει τη φωνή που χρειάζονται πολλά από τα συγκεκριμένα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πριν από μερικές εβδομάδες το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" διένειμε μια σειρά dvd's με ολόκληρη την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ "Το μινόρε της αυγής" που προβλήθηκε το 1982-83. Στη σειρά η παραγωγή και η σκηνοθεσία ήταν του Φώτη Μεσθεναίου, το σενάριο των Β.Κωσταρά-Φ.Περδικόπουλου-Θ.Κωστή.Πρωταγωνιστούσαν οι Γιάννης Ζαβραδινός, Αντώνης Καφετζόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Ηλίας Λογοθέτης, Τίμος Περλέγκας κ.α.

Ένας διπλός δίσκος με τα τραγούδια που ακούστηκαν στη σειρά κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 1983 από τη Minos.Τα τραγούδια απέδιδαν η Αθηναική Κομπανία, ο Γιώργος Σαρρής και ο Γιώργος Ξηντάρης.

Δίσκος 1ος

1)Αλήτη μ'είπες μια βραδυά (Απ.Χατζηχρήστος)

Αθηναική κομπανία

2)Η άμαξα μες στη βροχή (Απ.Χατζηχρήστος-Χαρ.Βασιλειάδης)

Γ.Σαρρής-Αθηναική κομπανία

3)Το κουρασμένο βήμα σου (Μ.Μπακάλης-Κ.Βίρβος)

Αθηναική κομπανία

4)Νόστιμο τρελλό μικρό μου (Μ.Βαμβακάρης)

Γ.Ξηντάρης

5)Συννέφιασε (Γ.Μητσάκης)

Αθηναική κομπανία

6)Η Ελένη η ζωντοχήρα (Γ.Ειτζιρίδης)

Γ.Ξηντάρης

7)Η γάτα (Ν.Μάθεσης)

Γ.Σαρρής

8)Μες στην πολλή σκοτούρα μου (Β.Τσιτσάνης)

Αθηναική κομπανία

9)Μ'έκανες και χώρισα (Μ.Βαμβακάρης)

Αθηναική κομπανία

10)Πάλι τραγούδι θα σου πω (Μ.Βαμβακάρης)

Γ.Ξηντάρης

11)Το μονοπάτι (Γ.Μουζάκης-Αλ.Σακελλάριος-Χ.Γιαννακόπουλος)

Αθηναική κομπανία

12)Λαχανάδες (Κάτω στα λεμονάδικα) (Ευ.Παπάζογλου)

Αθηναική κομπανία

Δίσκος 2ος

1)Ματσάκια πεντοχίλιαρα (Μ.Βαμβακάρης)

Γ.Ξηντάρης

2)Ρίξε τσιγγάνα τα χαρτιά (Μ.Βαμβακάρης)

Αθηναική κομπανία

3)Φαληριώτισσα (Γ.Παπαιωάννου-Ευ.Γρυπάρης)

Γ.Σαρρής-Αθηναική κομπανία

4)Εγώ μάγκας φαινόμουνα (Μ.Γενίτσαρης)

Αθηναική κομπανία

5)Η καλοκαιριά (Γ.Μαλλίδης-Θ.Σοφός-Κ.Παπαδόπουλος)

Γ.Ξηντάρης

6)Μαύρα μάτια (Μ.Βαμβακάρης)

Αθηναική κομπανία

7)Στου Βάβουλα τη γούβα (Σ.Παγιουμτζής-Σ.Κηρομύτης)

Γ.Ξηντάρης

8)Πριν το χάραμα (Γ.Παπαιωάννου-Χ.Βασιλειάδης)

Γ.Σαρρής-Αθηναική κομπανία

9)Αργοσβύνεις μόνη (Β.Τσιτσάνης)

Αθηναική κομπανία

10)Χρόνια στον Περαία (Μ.Βαμβακάρης)

Αθηναική κομπανία

11)Όσοι έχουνε πολλά λεφτά (Μ.Βαμβακάρης)

Γ.Ξηντάρης

12)Τα δυο σου χέρια πήρανε (Μ.Βαμβακάρης)

Αθηναική κομπανία

13)Φάνταζες σαν πριγκηπέσσα (Β.Τσιτσάνης)

Αθηναική κομπανία

14)Το μινόρε της αυγής (Καντάδα) (Σ.Περιστέρης-Μ.Μάτσας)

Αθηναική κομπανία

Η παραγωγή του δίσκου είναι του Ηλία Μπενέτου.

Να σημειωθεί πως στη σειρά, τόσο η κομπανία όσο και οι τραγουδιστές ακούγονταν play-back στους ηθοποιούς.

Εκείνη την εποχή τόσο η Αθηναική Κομπανία, μετά από δυο δίσκους και ειδικότερα μετά το δεύτερο με τις επανεκτελέσεις παλιών λαικών τραγουδιών, αλλά και ο Γιώργος Σαρρής με τις "Νταλίκες" , γνώριζαν μεγάλη επιτυχία.Μαζί με τη συμβολή του νέου στο χώρο, τότε, Γιώργου Ξηντάρη, του οποίου το ηχόχρωμα της φωνής παρέπεμπε στο Μάρκο Βαμβακάρη και το Στέλιο Κηρομύτη και στους τραγουδιστές του προπολεμικού ρεμπέτικου, δεν είναι τυχαίο πως ο Ξηντάρης ερμηνεύει τα περισσότερα προπολεμικά τραγούδια και τα τραγούδια του Μάρκου, όλοι μαζί λοιπόν δημιούργησαν έναν πολύ όμορφο δίσκο με αξιοπρεπέστατες επανεκτελέσεις.Ο δίσκος πούλησε 100.000 αντίτυπα,εκείνη την εποχή και έγινε πλατινένιος.Δυστυχώς ο δίσκος από τη δεύτερη περίοδο της σειράς δεν έτυχε ανάλογης ανταπόκρισης, το ίδιο συνέβη και με την Αθηναική κομπανία και το Γιώργο Σαρρή, οι οποίοι μετά την επιτυχία εκείνης της εποχής , δεν είχαν την ανάλογη συνέχεια.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Το μινόρε της αυγής".

Τον Ιούλιο του 1984 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τα τραγούδια από τη 2η περίοδο της σειράς.Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν η Χαρά Αγγελούση, Χρ.Βαλαβανίδης, Γ.Διαλεγμένος, Α.Καφετζόπουλος, Δ.Καταλειφός, Η.Λογοθέτης, Αλ.Παίζη, Τίμος Περλέγκας.Η παραγωγή και σκηνοθεσία ήταν του Φώτη Μεσθεναίου, το σενάριο των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου και οι ειδικοί διάλογοι του Νάσου Κατακουζηνού.

Στο δεύτερο διπλό δίσκο η Αθηναική Κομπανία κρατά και πάλι το μεγαλύτερο βάρος της ερμηνείας των τραγουδιών, ενώ συμμετέχουν ο Μιχάλης Γενίτσαρης, ο Γιώργος Ξηντάρης και η Χάρις Αλεξίου με δυο τραγούδια, τα οποία βέβαια υπάρχουν και στο δίσκο της "Τα Τσίλικα" που είχε κυκλοφορήσει εκείνη την εποχή.

Η παραγωγή και σ'αυτό το δίσκο ήταν του Ηλία Μπενέτου.

Δίσκος 1ος

1)Χωρίσαμ'ένα δειλινό (Β.Τσιτσάνη)

Αθηναική Κομπανία

2)Ντερμπεντέρισσα (Β.Τσιτσάνη)

Αθηναική Κομπανία

3)Στον Πειραιά συννέφιασε (Γ.Μητσάκη)

Αθηναική Κομπανία

4)Ο Αντώνης ο βαρκάρης (Σ.Περιστέρη-Π.Οικονόμου)

Αθηναική Κομπανία

5)Το αμαρτωλό σου βάδισμα (Μ.Γενίτσαρη)

Μ.Γενίτσαρης

6)Οι μηχανές (Μ.Βαμβακάρη)

Γ.Ξηντάρης

7)Το βουνό (Λ.Νταράλα-Ε.Πρέκα)

Αθηναική Κομπανία

8)Θα σαλτάρω-θα σαλτάρω (Μ.Γενίτσαρη)

Μ.Γενίτσαρης

9)Ας μην ξημέρωνε ποτέ (Απ.Χατζηχρήστου)

Χάρις Αλεξίου

10)Ένας διαβάτης (Σ.Τζουανάκου-Κ.Κοφινιώτη)

Αθηναική Κομπανία

11)Ο πασατέμπος (Μ.Χιώτη-Γ.Γιαννακόπουλου)

Αθηναική Κομπανία

12)Μες στη φυλακή που μπήκα (Μ.Γενίτσαρη)

Μ.Γενίτσαρης

13)Καρδιά παραπονιάρα (Απ.Χατζηχρήστου-Γ.Λελάκη)

Γ.Ξηντάρης

14)Ποτ-πουρί (Τραγουδά η Αθηναική Κομπανία)

Σάπιο σανίδι (Χ.Βασιλειάδη-Γ.Κλουβάτου)

Είμαστε αλάνια (Β.Τσιτσάνη)

Το δικό σου το μαράζι (Γ.Μητσάκη)

Βαγγελιώ δεν είσαι εντάξει (Απ.Χατζηχρήστου)

Τράβα-τράβα (Απ.Χατζηχρήστου)

Δίσκος 2ος

1)Αμάν Κατερίνα μου (Π.Τούντα)

Χάρις Αλεξίου

2)Κάνε λιγάκι υπομονή (Β.Τσιτσάνη)

Αθηναική κομπανία

3)Γκιουλμπαχάρ (Β.Τσιτσάνη)

Αθηναική Κομπανία

4)Το πορτοφόλι (Γ.Πετροπουλέα-Σ.Περιστέρη)

Αθηναική Κομπανία

5)Σεράχ (Β.Τσιτσάνη)

Αθηναική Κομπανία

6)Ψεύτη ντουνιά (Απ.Χατζηχρήστου)

Γ.Ξηντάρης

7)Ποτ-πουρί (Τραγουδά η Αθηναική Κομπανία)

Πέφτουν της βροχής οι στάλες (Β.Τσιτσάνη)

Σε διώξαν απ'την Κοκκινιά (Β.Τσιτσάνη)

Η Μάρω (Απ.Χατζηχρήστου)

Τσάρκα στην Ελλάδα (Β.Τσιτσάνη-Χ.Κολοκοτρώνη)

8)Το ρετσινάτο το κρασί (Παραδοσιακό)

Γ.Ξηντάρης

9)Μην ξαναπερνάς (Β.Τσιτσάνη)

Αθηναική Κομπανία

10)Βαδίζω και παραμιλώ (Γ.Παπαιωάννου)

Αθηναική Κομπανία

11)Λίγα ψίχουλα αγάπης (Στ.Τζουανάκου-Κ.Βίρβου)

Αθηναική Κομπανία

12)Η μόνη μου παρηγοριά (Στ.Κηρομύτη)

Γ.Ξηντάρης

13)Τα λερωμένα τ'άπλυτα (Β.Τσιτσάνη)

Αθηναική Κομπανία

14)Ότι κι αν πω δεν σε ξεχνώ (Β.Τσιτσάνη)

Αθηναική Κομπανία

Με μεταπολεμικά τραγούδια κυρίως και στο ίδιο ηχητικό κλίμα με τον πρώτο δίσκο και ο δεύτερος.Αθάνατα ρεμπέτικα και παλιά λαικά τραγούδια ερμηνευμένα με σεβασμό και πίστη στο παλιό λαικό τραγούδι , με μερικούς από τους καλύτερους εκπροσώπους του είδους...

Η "Σεράχ" και η "Γκιουλμπαχάρ" βρίσκονται και στο δεύτερο δίσκο της Κομπανίας "Θυμήσου θείε Τάκη".

Στην επανέκδοση του δίσκου σε cd ενώ αναγράφεται το τραγούδι "Η Μάρω" του Απόστολου Χατζηχρήστου, ακούγεται "Η Μαρίτσα στο χαρέμι" του Βασίλη Τσιτσάνη, ενώ έχει γίνει και κάποιο μπέρδεμα με τα ποτ-πουρί και υπάρχει ανακολουθία των τίτλων του εξωφύλλου με τη σειρά των τραγουδιών.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έγραψα πριν από λίγες μέρες για ένα μεγάλο λαικό συνθέτη , που χάθηκε άδικα σε αυτοκινητιστικό δυστήχημα στο Πέραμα το 1972,τον Γιάννη Παπαιωάννου.

Το 1987 η Columbia στη σειρά "Ο μουσικός θησαυρός της Columbia" κυκλοφόρησε μια εξαιρετική συλλογή με τίτλο "Πριν το χάραμα", με 20 τραγούδια του.

1)Σουρωμένος θά'ρθω πάλι (Γ.Μπιθικώτσης)

2)’νοιξε άνοιξε (Κ.Γκρέυ)

3)Ο θάνατος του μπεκρή (Α.Ρεπάνης-Σ.Διονυσίου)

4)Είμαστε φίλοι (Σ.Διονυσίου-Α.Ρεπάνης)

5)Σού΄χα χαρίσει την καρδιά (Γ.Λύδια-Χρηστάκης)

6)Απ'της Ζέας το λιμάνι (Π.Πάνου-Χρηστάκης)

7)Θέλω τρελλά να μ'αγαπάς (Γ.Παπαιωάννου-Κ.Γκρέυ)

8)Πάρε φωτιά και κάψε με (Στέλιος Καζαντζίδης)

9)Όταν νυχτώνει σκέπτομαι (Ν.Καλλέργης-Ρ.Στάμου)

10)Η Πειραιώτισσα (Σ.Μπέλλου-Σ.Περπινιάδης)

11)Την καταργώ την προίκα (Ρένα Ντάλλια)

12)Καλή καρδιά, καλό κρασί (Οδ.Μοσχονάς-Ν.Καλλέργης)

13)Βασανίζομαι και λυώνω (Τζιμ Αποστόλου)

14)Εσύ αν είσαι πονηρή (Ρ.Σακελλαρίου-Γ.Παπαιωάννου)

15)Ο καψούρης (Γ.Μπιθικώτσης)

16)Η νοσοκόμα (Πόλυ Πάνου)

17)Εσύ θα μετανιώσεις (Σ.Διονυσίου-Α.Ρεπάνης)

18)Πριν το χάραμα (Σ.Διονυσίου-Α.Ρεπάνης)

19)Παπούτσια τυρολέζικα (Α.Διονυσίου-Α.Ρεπάνης)

20)Αλλέγκρο σόλο (Γιάννης Παπαιωάννου μπουζούκι)

Τα κομμάτια 7-14 είναι ολόκληρα.Το γράφω αυτό γιατί τα υπόλοιπα είναι σε μορφή ποτ-πουρί.Μάλιστα η εταιρεία έχει κάνει και την εξής ατασθαλία.

Τα τραγούδια 2-6 αποτελούν ένα ενιαίο ποτ-πουρί που κυκλοφόρησε αρχικά , στις αρχές της δεκαετίας του '60, σε δίσκο 45 στροφών extended play και στη συνέχεια εντάχθηκε στο μεγάλο δίσκο "Παπαιωάννου-Μπαγιαντέρας-Χατζηχρήστος-Καπλάνης".Απάνω σ'αυτά "κόλλησαν" το πρώτο τραγούδι "Σουρωμένος θά'ρθω πάλι" (Φαληριώτισσα) από άλλο ποτ-πουρί του Παπαιωάννου που είχε κυκλοφορήσει κι αυτό στον ίδιο δίσκο.

Το ίδιο συμβαίνει και στα κομμάτια 16-20.Αυτά αποτελούν ένα ποτ-πουρί του Παπαιωάννου το οποίο , μετά την έκδοσή του σε 45άρι, εκδίδεται για πρώτη φορά σ'αυτό το δίσκο.Απάνω σ'αυτά, άγνωστο γιατί, κόλλησαν τον "Καψούρη" με τον Μπιθικώτση από άλλο ποτ-πουρί που υπήρχε στον προαναφερθέντα μεγάλο δίσκο.

Παρόλα αυτά, τόσο για το τελευταίο ποτ-πουρί με τις εξαιρετικές ερμηνείες του Διονυσίου , του Ρεπάνη και της Πόλυς Πάνου, σε εκτελέσεις που δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα, όσο και για τα υπόλοιπα ολόκληρα κομμάτια, αρκετά από τα οποία δεν έχουν εκδοθεί σε άλλους δίσκους, ο δίσκος έχει λόγο ύπαρξης και αποτελεί χαρακτηριστικό πορτρέτο , ενός από τους συνθέτες που , μετά το Μάρκο και τον Τσιτσάνη, καθόρισαν τον ήχο του καθαρού λαικού τραγουδιού.Συνθέτες όπως ο Καλδάρας, ο Μητσάκης, ο Χιώτης, ο Μπακάλης, ο Δερβενιώτης και πολλοί άλλοι...

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας όμορφος δίσκος με λαικά τραγούδια κυκλοφόρησε το1997 από την Polygram με το label της Mercury και ερμηνευτή τον Πέτρο Γαιτάνο. Ο τίτλος του "Ελεύθερες θάλασσες". Ο δίσκος αυτός,αν και περιείχε μερικά πολύ όμορφα τραγούδια , πέρασε σχεδόν απαρατήρητος. Σε αντίθεση με τους δίσκους με τα παραδοσιακά τραγούδια και τους ύμνους που έχει ηχογραφήσει ο Γαιτάνος και έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Οι "Ελευθερες θάλασσες" περιέχουν τα τραγούδια:

1)Ψάχνω το γιατί

(Γιάννης Μπουφίδης-Ρένα Αυγέρη)

2)Γειά σου ζωή

(Γιάννης Μπουφίδης-Ρένα Αυγέρη)-Συμμετέχει χορωδία

3)Μάνα μου Ελλάδα

(Παντελής Αμπαζής)

4)Θεωρίες

(Παντελής Αμπαζής)

5)Μια ανάσα είναι η ζωή

(Παντελής Αμπαζής)

6)Δύση κι ανατολή

(Παντελής Αμπαζής)

7)Τραγούδια κάνω για να δω

(Παντελής Αμπαζής)

8)Όπως κάποτε στην Πόλη

(Παντελής Αμπαζής)

9)Αγια-Σοφία μου

(Γιάννης Μπουφίδης-Ρένα Αυγέρη)-Συμμετέχει Βυζαντινή χορωδία

10)Που να βρω

(Γιάννης Μπουφίδης-Ρένα Αυγέρη)-Συμμετέχει χορωδία

11)Χρησμός

(Παντελής Αμπαζής)

12)Ελεύθερες θάλασσες (Ψάχνω το γιατί)

(Γιάννης Μπουφίδης-Ρένα Αυγέρη)

Η ενορχήστρωση είναι του Νίκου Κούρου.Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί:

Νίκος Κούρος:Πιάνο, πλήκτρα, ακορντεόν

Γιάννης Μπιθικώτσης :Μπουζούκι, τζουρά, πολίτικο λαούτο, μπαγλαμά

Χακάν : Σάζι, τσουμπούς

Βασίλης Ηλιάδης : Τζουρά, σάζι,τσουμπούς (8,9,10)

Φίλιππος Τσεμπερούλης: Κλαρίνο, φλογέρα

Θάνος Γκιουλετζής :Βιολί

Γιώργος Ροιλός: Κρουστά

Σπύρος Γλένης: Κρουστά (3,4,7)

Μπάμπης Λασκαράκης: Κιθάρες

Παναγιώτης Γεωργοτάς : Μπασο

Γιώργος Τσουπάκης:Ντραμς

Στο τραγούδι "Ψάχνω το γιατί" έπαιξαν οι μουσικοί Βασίλης Σαλέας :κλαρίνο

Aχιλλέας Περσίδης :Λαούτο

Aντώνης Μιτζέλος: Ηλεκτρική & 12χορδη κιθάρα , προγραμματισμός computer και ενορχήστρωση.

Στο δίσκο συμμετέχει γυναικεία χορωδία υπεύθυνη της οποίας είναι η Μυρσίνη Κατσιναβάκη και βυζαντινή χορωδία με υπεύθυνο το Γιώργο Ναούμ.

Η επιμέλεια παραγωγής είναι του Πέτρου Γαιτάνου και του Κώστα Καλημέρη και η επιμέλεια παραγωγής του Γιώργου Τζοβανάκη.

Ο Πέτρος Γαιτάνος σημειώνει στο εσώφυλλο:

"Είναι πολύ όμορφο να ανακαλύπτεις τη ζωή και την αξία της και να χαίρεσαι γι'αυτή σου την ανακάλυψη.Μια και ό,τι ανήκει σ'αυτήν από το σημαντικότερο έως το πιο ασήμαντο ,είναι όλο το νόημα της ύπαρξής μας.Με αυτή την αίσθηση και τη βαθιά χαρά από μικρό παιδί, βήμα προς βήμα περπατώ και ζω.Θυμάμαι τα καλοκαίρια στο χωριό μου.Τη ζέστη, τη δουλειά,τα χωράφια ,τη φύση.Αχ, αυτή η φύση, πού'ναι η πύλη για την μεγάλη ανακάλυψη.Αργότερα το φθινόπωρο, οι εθνικές γιορτές που με κάνανε να πλημμυρίζω από περηφάνεια, τα ασβεστωμένα κράσπεδα που φωτίζανε όλη την οικουμένη.Στο σχολείο το πρωί, ο εθνικός ύμνος.Η πειθαρχία, ο σεβασμός και η ταυτότητα.Η προσευχή.Η συγκίνηση, η αλήθεια, το φως, η χαρά, η ολοκλήρωση.Τα χρόνια περάσανε, τίποτα δεν άλλαξε μέσα μου.Ξανασυνάντησα τις ίδιες συγκινήσεις στο στρατό.Το πρωί όλοι μαζί, προσοχή απέναντι στην έπαρση της σημαίας και με μια πίστη όλοι μαζί πάλι για την προσευχή.Κάθε πρωί η ίδια συγκίνηση.Πόσα αλήθεια κερδίζαμε...!Κουβαλάω μέσα μου τις ρίζες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μου , από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.Με συγκινούν ήχοι, λόγια και ιστορικά στοιχεία, χωρίς να τα έχω ζήσει, χωρίς να έχουν συγκεκριμένο πάντα σημείο αναφοράς στη μέχρι τώρα ζωή μου.Λες και κυλάει μέσα στο αίμα μου η κληρονομιά.Δεν αλλάζω τίποτα στη ζωή μου απέναντι στην αγάπη που έχω για την πατρίδα μου και την πίστη μου στο Χριστό.Είναι η μεγαλύτερη αλήθεια μέσα μου.Αυτός ο δίσκος και κάθε δίσκος που κάνω είναι ένας τρόπος για να εκφράσω την ψυχή μου.Το υλικό το ετοιμάζω εδώ και 5 χρόνια.Χαίρομαι που και σήμερα υπάρχουν συνθέτες, υπάρχουν , συνθέτες , στιχουργοί-ποιητές που εκφράζουν με άξιο τρόπο την τέχνη του τραγουδιού, προσφέροντας σπουδαία τραγούδια.Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Μπουφίδη, την Ρένα Αυγέρη και τον Παντελή Αμπαζή, που όλα αυτά τα χρόνια οδηγήθηκαν μαζί μου σ΄ένα κοινό όραμα.Τους ευχαριστώ για την υπομονή και την εργατικότητά τους.Ο τίτλος ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ εκφράζει την καθαρή ματιά που έχω ματιά που έχω κάθε πρωί που ξυπνώ και την αξία που δίνω στην κάθε στιγμή , αλλά και την γαλήνη και την απλότητα που αποζητώ στη ζωή μου.Εκφράζει βέβαια και την αγάπη που έχω για τις θάλασσες που πρωτοαντίκρυσα, τις θάλασσες του τόπου μου που είναι γεμάτες φως & θάλασσες.Σ'αυτόν το δίσκο σας μιλώ , τραγουδιστά βέβαια μια και έτσι τα λέω καλύτερα, μέσα από τους ρυθμούς και το χρήσιμο λόγο,για τις απόψεις και την αίσθηση που έχω απέναντι στον έρωτα το χρόνο, την ιστορία του τόπου μου, το κέφι και το ελληνικό γλέντι, το όνειρο, την ελπίδα και την αναζήτηση.Αλλά και για την συγκίνηση και τη χαρά που νιώθω ως Έλληνας και ως Χριστιανός!"

Και σε άλλο σημείο του εσωφύλλου ο Πέτρος Γαιτάνος σημειώνει:

"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ:Τον Νίκο Κούρο και την καθοριστική παρουσία του στο δίσκο, καθώς και για την ωραία συνεργασία και τον επαγγελματισμό του.Τον Κώστα Καλημέρη για τη σημαντική προσφορά του στο δίσκο.Τον Γιώργο Τζοβανάκη και τη γλυκύτατη Κατερίνα Τράκη.Τον Πέτρο Παράσχη που σχεδίασε υπέροχα το εξώφυλλο του δίσκου.Την αδελφή μου Ασπασία, που ήταν πάλι δίπλα μου.Αφιερώνω αυτόν το δίσκο σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με στηρίζουν και καταλαβαίνουν την αλήθεια μου, μέσα σε μια εποχή όπου τις περισσότερες φορές οι ένοχοι δοξάζονται και καλοπροαίρετοι κυνηγιούνται".

Ο δίσκος περιέχει πολύ όμορφα λαικά τραγούδια, αρκετά από τα οποία έχουν τις ρίζες τους στη Βυζαντινή μουσική παράδοση.Είναι ευδιάκριτο το "άρωμα της Πόλης" σε πολλά σημεία και αρκετές και οι αναφορές.Δυστυχώς, με εξαίρεση τις "Θεωρίες", δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα. Κι ο Γαιτάνος, ο οποίος κατά τη γνώμη μου διαθέτει μια από τις καλύτερες φωνές που ακούστηκαν στο χώρο τα τελευταία 15 χρόνια, τα ερμηνεύει εξαιρετικά.Είναι απορίας άξιον γιατί δεν εστίασε περισσότερο στην καριέρα του σ'αυτό το είδος τραγουδιού και αφιερώθηκε στους Ύμνους.Ίσως γιατί του αρέσει περισσότερο...Ίσως γιατί , ειδικά οι δυο πρώτοι δίσκοι με τους ύμνους, έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση και γνώρισαν μεγάλης αποδοχής από το ευρύ κοινό.Αν και κάποτε ένας φίλος μου , από τη μεγάλη οικογένεια ιεροψαλτών των Καραμάνηδων, μου εξέφρασε την προσωπική του άποψη, λέγοντας πως "ο Γαιτάνος δεν ψέλνει αλλά τραγουδάει στους ύμνους...".

Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε μόνο σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάνε 10 χρόνια από τότε που η Σωτηρία Μπέλλου ξεκίνησε το ταξίδι της για τη "Γειτονιά των αγγέλων". Η μεγάλη αυτή τραγουδίστρια που φωνή , όμοιά της ,μ'αυτό το συγκεκριμένο "σκληρό" ηχόχρωμα δεν υπήρξε ποτέ πριν και δε νομίζω να γεννηθεί ποτέ...

"Αφιέρωμα στη Σωτηρία Μπέλλου " λοιπόν, όπως λέγεται και ο δίσκος στον οποίο αναφέρομαι σήμερα.Ένας δίσκος με 12 πρώτες εκτελέσεις που κυκλοφόρησε το 1977 από την Emi-Regal σε επιμέλεια Κώστα Χατζηδουλή.

1)’σε με άσε με (Σ.Μπέλλου-Ν.Καλλέργης)

Κ.Μάνεση-Γ.Παπαιωάννου

2)Που με βρήκες (Σ.Μπέλλου-Ν.Καλλέργης)

Κ.Μάνεση-Γ.Παπαιωάννου

3)Ο ναύτης (Σ.Μπέλλου-Σ.Περπινιάδης)

Γ.Μητσάκη

4)Σε φιλίες δεν πιστεύω (Σ.Μπέλλου-Β.Τσιτσάνης)

Σ.Μπέλλου

5)Η μάνα μου με δέρνει (Σ.Μπέλλου-Σ.Περπινιάδης)

Ν.Ρούτσου

6)Τέτοιον άντρα θε να πάρω (Σ.Μπέλλου-Ν.Καλλέργης)

Κ.Μάνεση-Γ.Παπαιωάννου

7)Ομορφόπαιδο (Σ.Μπέλλου-Σ.Κηρομύτης-Σ.Περπινιάδης)

Β.Τσιτσάνη

8)Το μεράκι της καρδιάς μου (Σ.Μπέλλου-Σ.Περπινιάδης)

Γ.Μητσάκη

9)Κλαμμένη ήρθες μια βραδιά (Σ.Μπέλλου-Β.Τσιτσάνης)

Β.Τσιτσάνη

10)Το καινούργιο τσιφτετέλι (Σ.Μπέλλου-Β.Τσιτσάνης)

Β.Τσιτσάνη

11)Σ'έχω κάνει πέρα (Σ.Μπέλλου-Β.Τσιτσάνης)

Β.Τσιτσάνη

12)Πάψε μανούλα μου κλαις (Σ.Μπέλλου)

Σ.Μπέλλου

Στο σημείωμα του εξωφύλλου υπάρχει ένα σύντομο βιογραφικό της μεγάλης τραγουδίστριας:

"Η Σωτηρία Μπέλλου, στο χωριό Χάλια της Χαλκίδας, στο 1921 βλέπει για πρώτη φορά το φως της ζωής.Από πολύ μικρή παίρνει μαθήματα κιθάρας.Στα 1940,την ημέρα της κηρύξεως του πολέμου, παίρνει το δρόμο για την Αθήνα.Στην πρωτεύουσα, πουλώντας εφημερίδες και παίζοντας κιθάρα, και τραγουδώντας στις ταβερνίτσες για το φαί, ξεπερνά ολόκληρη την δύσκολη περίοδο της κατοχής.

Σε μια ταβέρνα, στα Εξάρχεια, γύρω στα 1946, την ακούει τυχαία να τραγουδάει ο συγγραφέας Κ.Καπετανάκης, ο οποίος ενθουσιασμένος την πηγαίνει στον Τσιτσάνη για ακρόαση.Ο μεγάλος δάσκαλος πράγματι εντυπωσιάζεται και δεν αργεί να της δώσει το πρώτο τραγούδι ("Καλέ μου το παιδί"), που το γραμμοφωνεί στην "Κολούμπια" στα 1947. Στη συνέχεια τραγουδά εκτός από Τσιτσάνη και Παπαιωάννου, Χιώτη, Μητσάκη και οι επιτυχίες ακολουθούν η μια την άλλη.Θεωρείται σαν το σύμβολο της μεταπολεμικής περιόδου του ανόθευτου λαικού τραγουδιού".

Μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες όπως "Η μάνα μου με δέρνει", "Σ'έχω κάνει πέρα", "Ο ναύτης" και το "Ομορφόπαιδο" αλλά και λιγότερο γνωστά τραγούδια περιλαμβάνονται σ'αυτή την εξαιρετικά επιμελημένη, από ηχητικής πλευράς συλλογή.Το γράφω αυτό, γιατί αντίστοιχες συλλογές εκείνης της εποχής από την άλλη μεγάλη εταιρεία , την Margophone (Minos) , διακατέχονταν από ιδιαίτερη προχειρότητα με κομμένα τραγούδια, ανούσια fade-out και διάφορα άλλα...

Η συλλογή κυκλοφόρησε αργότερα και σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε μουσικές και τραγούδια από τη μεγάλη οθόνη "ταξιδεύουν" σήμερα τα "διαμάντια" μας...

"Ελληνικός κινηματογράφος" "28 ανέκδοτα τραγούδια", ονομάζεται μια ενδιαφέρουσα συλλογή, που κυκλοφόρησε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του '90 με αρχές του 2000 (στο cd δεν αναγράφεται ημερομηνία κυκλοφορίας) από την Fm Records και περιλαμβάνει μερικές ιδιαίτερα αξιόλογες ηχογραφήσεις.

Στο διπλό cd ακούγονται:

cd1

1)Γοργόνα (Ορχηστρικό)

(Μ.Λοίζος-Λ.Παπαδόπουλος) (από την ταινία "Πρόκληση")

2)5000 ψέματα (Γ.Ζαμπέτας-Μανταλένα)

(Γ.Ζαμπέτας-Β.Μακρίδης-Στ.Φιλίππου) (από την ομώνυμη ταινία)

3)Πόσα ζήσαμε μαζί (Δήμητρα Γαλάνη)

(Γ.Σπανός-Κ.Κωτούλας) ("Οργισμένη γενιά")

4)Τι'ναι αυτό που το λένε αγάπη (Ρένα Βλαχοπούλου)

(Τ.Μωράκης-Γ.Φερμάνογλου) ("Το παιδί και το δελφίνι")

5)Αφού αγαπιώμαστε (Μάγια Μελάγια)

(Κ.Ξενάκης-Χ.Βασιλειάδης) ("Αγαπούλα μου")

6)Στ'ακρογιάλι το μικρό (Μαίρη Λω)

(Κ.Καπνίσης-Θ.Σοφός) ("Το ραντεβού της Κυριακής")

7)Απόψε την κιθάρα μου (Χορωδία)

(Παραδοσιακό-Διασκευή:Μ.Πλέσσας) ("Ποπολάρος")

8)Δός μου ένα άστρο (Καίτη Καρεκλά)

(Γ.Μαρκόπουλος-Ν.Κούνδουρος) ("Μικρές Αφροδίτες")

9)Κάθε όνειρο (Μαίρη Λω)

(Κ.Καπνίσης-Θ.Σοφός) ("Το κορίτσι με τα παραμύθια")

10)Αγάπη μην προδώσεις (Λίτσα Σακελλαρίου)

(Γ.Χατζηνάσιος-Δ.Τζεφρώνης) ("Οι αιχμάλωτοι του μίσους")

11)Κλείσε σιγά την πόρτα (Έλενα Νικήτα)

(Γ.Χατζηνάσιος-Λ.Παπαδόπουλος) ("Οι αμαρτωλοί")

12)Τι αγάπη (Δήμητρα Γαλάνη)

(Γ.Σπανός-Κ.Κωτούλας) ("Οργισμένη γενιά")

13)Αστέρι στο παράθυρο (Μαρία Δημητριάδη)

(Σ.Ξαρχάκος-Ι.Καμπανέλλης) ("Γυμνοί στο δρόμο")

14)Ο ήλιος εβασίλεψε (Μάνος Κατράκης)

(Χρήστος Λεοντής) ("Η δίκη των δικαστών")

cd2

1)Χι χι χι (Γ.Κωνσταντίνου-Θ.Καρακατσάνης)

(Κ.Καπνίσης-Γ.Λαζαρίδης) ("Μπουμ ταρατατζούμ")

2)Στον ύπνο μου (’ννα Φόνσου)

(Μ.Λοίζος-Λ.Παπαδόπουλος) ("Πρόκληση")

3)Κλείσε τα ματάκια σου (Ρένα Κουμιώτη)

(Γ.Θεοδοσιάδης-Σ.Τσώτου) ("Η αεροσυνοδός")

4)Το τραγούδι της ταβέρνας (Χορωδία)

(Κ.Καπνίσης-Γ.Λαζαρίδης) ("Μπουμ ταρατατζούμ")

5)Υπάρχουνε κάτι καράβια (Χαριτίνη Καρόλου)

(Γ.Θεοδοσιάδης-Σ.Τσώτου) ("Η αεροσυνοδός")

6)Ο Πάρις και η Ελένη (Γ.Κωνσταντίνου-Θ.Καρακατσάνης)

(Κ.Καπνίσης-Γ.Λαζαρίδης) ("Μπουμ ταρατατζούμ")

7)Πλύθηκα με ανθόνερο (Ελένη Ανουσάκη)

(Μ.Λοίζος-Λ.Παπαδόπουλος) ("Πρόκληση")

8)Περασμένα ξεχασμένα (Ρένα Βλαχοπούλου)

(Γ.Κριμιζάκης) ("Είσαι το λαχείο μου")

9)Τις νύχτες μου μετρώ (Καίτη Χωματά)

(Μ.Πλέσσας-Κ.Κινδύνης) ("Ένα κορίτσι για δύο")

10)Έχω στην πόρτα το κλειδί (Ελένη Ανουσάκη)

(Β.Πιτσιλαδής-Γ.Κιούρκας) ("Έχω στην πόρτα το κλειδί")

11)Σόλο μπουζούκι (Γ.Ζαμπέτας-σόλο μπουζούκι)

(Γ.Ζαμπέτας ) ("Η εφοπλιστίνα")

12)Σπασμένο ρόδι (Δώρα Σιντζάνη)

(Γ.Κριμιζάκης-Σ.Τσώτου) ("Αγάπησα έναν αλήτη")

13)Κάνε το σταυρό σου και προχώρα (Δώρα Σιντζάνη)

(Γ.Κριμιζάκης-Σ.Τσώτου) ("Αγάπησα έναν αλήτη")

14)Το Χατζηκυριάκειο (Πάνος Τζανετής)

(Δ.Γκόγκος-Μπαγιαντέρας) ("Έκλαψα πικρά για σένα")

Η διεύθυνση παραγωγής είναι του Μάκη Δελαπόρτα και η καλλιτεχνική επιμέλεια της Νέλλης Γκίνη.

Ο δίσκος περιέχει αρκετές ηχογραφήσεις όπως ακριβώς ακούστηκαν στις ταινίες.Υπάρχουν επίσης και κάποιες μεταγενέστερες από άλλους καλλιτέχνες.

Αρκετές απ'αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές ενώ σε όλο το cd υπάρχει το μουσικό κλίμα της δεκαετίας του '60 και των αρχών της δεκαετίας του '70.Τα τραγούδια είναι γραμμένα από μερικούς από τους πιο σημαντικούς έλληνες δημιουργούς.Πολλά απ'αυτά τα ερμηνεύουν τραγουδιστές.Σε κάποια άλλα ακούγονται οι φωνές των ηθοποιών , οι περισσότεροι από τους οποίους, δεν διεκδικούν βέβαια τραγουδιστικές δάφνες αλλά τραγουδούν με τη φωνή της ψυχής τους...

Το εξώφυλλο γράφει "28 ανέκδοτα τραγούδια".Έχω την εντύπωση πως όταν κυκλοφόρησε ο δίσκος , τα περισσότερα αν όχι όλα τα τραγούδια ήταν ανέκδοτα....

Η συλλογή αυτή κυκλοφόρησε στη συνέχεια και με άλλες μορφές ως τριπλή αλλά και ως πενταπλή , με τραγούδια από το νεότερο ελληνικό κινηματογράφο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1931 γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης.

Νομίζω πως οποιοδήποτε άλλο σχόλιο,τη στιγμή που έχουν γραφτεί χιλιάδες σχόλια και αναλύσεις, θα ήταν περιττό.

Ας "ακούσουμε" λοιπόν μια συλλογή με κάποιες μεγάλες επιτυχίες με το Στέλιο Καζαντζίδη από την πρώτη περίοδο του στην εταιρεία Odeon-Parlophone.Μια συλλογή που κυκλοφόρησε το 1965 από την Odeon με τίτλο "Τραγουδήστε μαζί μου" και σε επανέκδοση από την Margophone το 1973.

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Παράπονα και κλαματα

(Θ.Δερβενιώτη-Κ.Βίρβου)

2)Μ'άφησες πρώτα να σ'αγαπήσω

(Β.Χαλκίδη-Στ.Βαρτάνη)

3)Μπροστά στο πλουσιόσπιτο

(Χ.Κολοκοτρώνη)

4)Σε ξένη χώρα μόνος

(Β.Χαλκίδη-Στ.Βαρτάνη)

5)Στης κοινωνίας τα σκαλοπάτια

(Χ.Κολοκοτρώνη)

6)Σαν μου φύγεις και σε χάσω

(Κ.Βίρβου-Θ.Δερβενιώτη)

7)Στην καλύβα τη δική μου

(Γ.Μητσάκη)

8)Γεννήθηκα για να πονώ

(Μ.Μπακάλη-Κ.Βίρβου)

9)Αν μου φύγεις τώρα

(Σ.Καζαντζίδη-Σ.Βαρτάνη)

10)Σ'έχω ξεχάσει πια

(Κ.Βίρβου)

11)Αχ πως γέρασα

(Κ.Σταματάκη)

12)Κάθε άσπρη τρίχα πού'χω στα μαλλιά μου

(Κ.Βίρβου-Θ.Δερβενιώτη)

Δεύτερες φωνές κάνει η Μαρινέλλα.

Στο σημείωμα του εξωφύλλου αναγράφονται τα εξής:

"Πολλοί ζητούν να μάθουν από εμάς ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Στέλιου Καζαντζίδη.Ειλικρινά όμως φίλοι μου είναι τόσο εύκολο να απαντήση κανείς σ'αυτή την ερώτηση.Και να γιατί.Καθ'ένας και κάθε μια ξέρει , ότι ο Καζαντζίδης γεννήθηκε , για να υπηρετεί θαυμάσια το λαικό τραγούδι.Δεν έγινε τυχαία ερμηνευτής του όπως τόσοι άλλοι.Και γι'αυτό μεγαλούργησε.

Αν μπορούσε να μας μιλήσει το ελληνικό λαικό τραγούδι, θα μας έλεγε για τον Καζαντζίδη: "Ο Στέλιος , που τον περίμενα τόσα χρόνια μου έμαθε ποιος είναι ο προορισμός και η αξία μου.Μ'εγνώρισε με το αληθινό μου πρόσωπο! Κι εγώ σαν ευγνωμοσύνη του χάρισα τα πρωτεία..."

Γιατί αληθινά ο Καζαντζίδης είναι ο πρώτος , ο πραγματικά ασυναγώνιστος.

Η φωνή του είναι μελωδική, αντρίκια και προ παντός πάλλεται από πάθος.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης κάνει-στον τομέα του-αριστουργήματα, που η φήμη τους ξεπερνά τα όρια της πατρίδας"

Μ.ΣΚΟΥΝ.

Ο δίσκος έχει μερικά εξαιρετικά τραγούδια , που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα "Παράπονα και κλάματα" , "Το πάπλωμα" ("Στην καλύβα τη δική μου", ή το "Εγώ γεννήθηκα μονάχα να πονάω¨..." αλλά και κάποια που ακούστηκαν λιγότερο.Είναι και μερικά,που σίγουρα δεν είναι και ότι καλύτερο έχει τραγουδήσει ο Καζαντζίδης στην καριέρα του.

Για τις ερμηνείες του Στέλιου έχω ξαναγράψει.Το μόνο που σκέπτομαι βλέποντας τους τίτλους των τραγουδιών αυτού του δίσκου , είναι το ότι , πως ένας μεγάλος τραγουδιστής μπορεί να κάνει ακόμα και τα μέτρια τραγούδια , όπως κάποια απ'αυτά που υπάρχουν στη συγκεκριμένη συλλογή, το λιγότερο καλά...Κι έχω ξαναγράψει πως , κατά τη γνώμη μου, λίγοι, μετρημένοι στα δάχτυλα ήταν και είναι οι τραγουδιστές που έχουν αυτό το χάρισμα.Ο Καζαντζίδης, ο Μπιθικώτσης και ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στα "Λαικά μονοπάτια" του Απόστολου Καλδάρα τα οποία "περπάτησε" με τη φωνή του ο Λάκης Χαλκιάς το 1979, θα περιπλανηθούμε σήμερα...μιας και ο πολύ καλός τραγουδιστής, γόνος της μεγάλης μουσικής οικογένειας των Χαλκιάδων, γεννήθηκε σα σήμερα,πριν από 64 χρόνια.

"Λαικά μονοπάτια" λοιπόν λέγεται ένας πολύ ωραίος λαικός δίσκος που κυκλοφόρησε το 1979 στην Columbia.14 νέες αλλά και παλαιότερες συνθέσεις του Απόστολου Καλδάρα με το Λάκη Χαλκιά.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Για μας τους άτυχους (στίχοι Ε.Παπαγιαννοπούλου)

2)Τη βαρέθηκα τη νύχτα

3)Παρασκευή απόγευμα

4)Στου μπουζουκιού τα τέλια

5)Τελευταίο σύνορο (Στίχοι:Γ.Σαμολαδά)

6)Ο Αντώνης

7)Νά'χα τον τρόπο

8)Η δόλια μάνα

9)Ένας σκύλος και μια γυναίκα (Στίχοι:Γ.Σαμολαδά)

10)Στη φτώχεια γνωριστήκαμε (Στίχοι :Κ.Βίρβου)

11)Μαθημένα τα βουνά (Στίχοι:Κ.Βίρβου)

12)Στάσου στο 14 (Στίχοι:Κ.Βίρβου)

13)Από μεγάλο ποταμό

14)Είμαστε αδέλφια (Στίχοι:Κ.Βίρβου)

Στα τραγούδια που δεν αναγράφονται οι στιχουργοί, οι στίχοι είναι του Απόστολου Καλδάρα.Όπως επίσης η ενορχήστρωση και η διεύθυνση ορχήστρας.Η παραγωγή είναι του Σπύρου Ράλλη.Ηχολήπτης ο Γ.Κωνσταντόπουλος με τη βοήθεια των Γ.Παπαιωάννου, Δ.Καννή, Κ.Ράινιγκ.

Πολλά από τα τραγούδια είναι σε δεύτερη εκτέλεση, αλλά με το στίγμα και την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του Λάκη Χαλκιά.Ακούμε λοιπόν το "Για μας τους άτυχους" , ένα από τα ωραιότερα τραγούδια του δίσκου, το οποίο είχαν ηχογραφήσει τόσο ο Γιάννης Καλατζής, όσο και ο Δημήτρης Κοντολάζος, στο δίσκο "Για ρεμπέτες και για φίλους" με τίτλο "Η φιλοσοφία του μπαγλαμά". Το "Ένας σκύλος και μια γυναίκα" και το "Στη φτώχεια γνωριστήκαμε" είναι δυο τραγούδια που είχε πρωτοτραγουδήσει ο Στέλιος Καζαντζίδης, το δεύτερο με τον τίτλο "Του φτωχού ο πόνος".Το "Στάσου στο 14" , ένα ακόμα εξαιρετικό ζειμπέκικο, που πρωτογνωρίσαμε με τη φωνή του Πάνου Γαβαλά, δυο τραγούδια που είχε πρωτοπεί η Πόλυ Πάνου, το "Είμαστε αδέλφια" ( ή "Τ'αδέλφια δεν χωρίζουνε") και "Μαθημένα τα βουνά" και ένα υπέροχο τραγούδι για τη μάνα, με σαφείς επιρροές από την παραδοσιακή μουσική, που εκείνη την εποχή είχε ηχογραφήσει και η Γλυκερία στον πρώτο της δίσκο με τον Καλδάρα, με τίτλο "Η δόλια μάνα".

Πολύ ωραία είναι και τα νέα τραγούδια του δίσκου.Ατόφια λαικά τραγούδια που δυστυχώς "θάφτηκαν" στα συρτάρια των δισκογραφικών εταιρειών...Τραγούδια όπως το "Τη βαρέθηκα τη νύχτα" ή "Την Παρασκευή απόγευμα"....

Δυστυχώς αυτός ο δίσκος παραμένει ανέκδοτος σε cd.Η εταιρεία είχε πιο σοβαρά πράγματα να επανεκδόσει...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όπως έγραψα και στο topic για τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα για τις απαγορευμένες ουσίες στο Ηρώδειο, σήμερα θα γράψω για ένα cd που κυκλοφόρησε περίπου στα τέλη της δεκαετίας του '90 (στο δίσκο δεν αναγράφεται χρονολογία έκδοσης) από την Fm Records."Ρεμπέτικο και επιθεώρηση" ο τίτλος του και περιλαμβάνει 18 τραγούδια , αρκετά από τα οποία ακούσαμε στη συναυλία του Ηρωδείου που προανέφερα.

1)Αθάνατο ρωμαίικο (Ιερόθεος Σκίζας)

Αντώνης Νταλγκάς

2)Έφοδος στον τεκέ (Γ.Καμβύσης-Β.Μεσολογγίτης)

Πέτρος Κυριακός

3)Η γραμματική του μάγκα (Γ.Καμβύσης)

Πέτρος Κυριακός

4)Ήμουνα μόρτης μια φορά (Δημοσθένης Ζάττας)

Γιάννης Ιωαννίδης

5)Κοσμογονία (Π.Παπαδούκας-Κ.Καπετανάκης-Β.Σπυρόπουλος-Γ.Κωνσταντινίδης)

Πέτρος Κυριακός-Νίτσα Λαζαρίδου

6)Νά'χα μάνα να με ειδή (Δ.Γιαννουκάκης)

Πέτρος Κυριακός

7)Ο Πινοκλης (Δ.Ζάττας)

Γιάννης Ιωαννίδης

8)Ο βλάμμης του Ψυρρή (Μ.Μιχαηλίδης)

Αντώνης Νταλγκάς

9)Ο μπεκροκανάτας (Π.Κυριακός)

Πέτρος Κυριακός

10)Ο σελέμης (Γ.Καμβύσης)

Πέτρος Κυριακός

11)Ο Σταύρακας χαρτοπαίκτης (Παραδοσιακό)

Δημήτρης Μανωλόπουλος

12)Οι μάγκες της Αθήνας (Ζάχος Θάνος)

Γιώργος Νοδέος

13)Παλιά στρατώνα (Δημ.Ζάττας-Ορφέας Καραβίας)

Γιάννης Ιωαννίδης

14)Πολιτισμένος μάγκας (Γ.Καμβύσης-Β.Μεσολογγίτης)

Πέτρος Κυριακός-Μαρία Ανδρονίκου

15)Στρίβε λόγια (Γ.Καρράς-Θ.Ζάχος)

Γιώργος Καρράς

16)Το παράπονο του μάγκα (Γ.Καμβύσης-Μ.Μάτσας)

Πέτρος Κυριακός

17)Το μεθυσμενάκι (Θ.Ζάχος)

Γιώργος Νοδέος

18)Ο μόρτης (Παραδοσιακό)

Ελληνική ορχήστρα Κολούμπια (1929,Νέα Υόρκη)

Η επιμέλεια του συγκεκριμένου δίσκου , όπως και πολλών άλλων αυτής της σειράς , (για κάποιους θα γράψω τις επόμενες μέρες) είναι του Πέτρου Ταμπούρη.

Μια πολύ καλή συλλογή με ηχογραφήσεις ντοκουμέντα.

Ίσως να θυμάστε πως το "Αθάνατο ρωμαίικο" είναι το τραγούδι με το οποίο ξεκινά το τρίτο αφιέρωμα του Γ.Νταλάρα (1984) με τον ίδιο να το τραγουδά...Και είναι και η αιτία η οποία με έκανε να αγοράσω τότε το cd.

"Βιολί, μπουζούκι, καφενές, ντέρτια , καημοί , μεράκια..." κλπ κλπ.

Αρκετά από τα τραγούδια αυτά γνώρισαν και επανεκτελέσεις.

Το "Ήμουνα μόρτης μια φορά" από τον Μπάμπη Τσέρτο και αρκετά άλλα, όπως "Ο βλάμης του Ψυρρή", "Η έφοδος στον τεκέ" , το "Νά'χα μάνα να με ειδή" και φυσικά η "Παλιά στρατώνα" που ακούστηκαν στο Ηρώδειο στις 4 & 5 Ιουλίου 2007.

Tα συγκεκριμένα τραγούδια, αλλά και οι πρόζες, γιατί μέσα στο cd υπάρχουν κάποια "προζάτα" τραγούδια, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Κι αυτό γιατί , λίγοι ξέρουν πως το χασικλήδικο τραγούδι απασχόλησε κι άλλα είδη της μουσικής εκτός από το ρεμπέτικο.Εδώ λοιπόν ακούμε χασικλήδικα τραγούδια από ένα μουσικό είδος ,το οποίο είχε συνδεθεί, κυρίως, με άλλη θεματολογία...

Οφείλω για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω την Ιrina και τον Αποστόλη , ο οποίος μου έστειλε το σκανναρισμένο εξώφυλο και μ'αυτήν την αφορμή θυμήθηκα πως είχα το συγκεκριμένο δίσκο...

Και τα εξώφυλλα.

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...hsh-frontep.jpg

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...ewrhsh-back.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Του άδη και του Χάρου" (1931-1950).

’λλη μια συλλογή που κυκλοφόρησε την ίδια εποχή , δηλαδή στα τέλη περίπου της δεκαετίας του '90 από την Fm records και περιλαμβάνει 18 ρεμπέτικα τραγούδια , με κοινό θέμα , τον ’δη, το Χάρο, το θάνατο...

18 τραγούδια που καλύπτουν την περίοδο από το 1931 ως το 1950.

1)Γλυκοβραδιάζει κι ο ντουνιάς (Απ.Χατζηχρήστου)

Απόστολος Χατζηχρήστος

2)Μες στης Πεντέλης τα βουνά (Σ.Παγιουμτζή-Κ.Καπλάνη)

Στράτος Παγιουμτζής

3)Μανές Νεβά τσιφτετέλι (Τον χάρο τον ρωτήσανε) (Π.Τούντα-Δ.Ατραίδη)

Δημήτρης Ατραίδης

4)Μάνα με μαχαιρώσανε (Μ.Βαμβακάρη)

Μάρκου Βαμβακάρη

5)Ο Χάρος (Π.Τούντα)

Δημήτρης Στεργίου (Μπέμπης)

6)Η μόνη μου παρηγοριά (Στ.Κηρομύτη)

Στέλιος Κηρομύτης

7)Μάνα μου διώξε τους γιατρούς (Στ.Χρυσίνη)

Ρίτα Αμπατζή

8)Μινόρε μανές (Στ.Παγιουμτζή)

Στράτος Παγιουμτζής

9)Κακούργα πεθερά (Ι.Μοντανάρη)

Αντώνης Νταλγκάς

10)Η μανούλα (Απ.Χατζηχρήστου)

Απόστολος Χατζηχρήστος

11)Τα νιάτα μου δεν χάρηκα (Γ.Παπαιωάννου)

Βιργινία Μαγκίδου

12)Η αμαρτωλή (Σ.Καλούμενος)

Σ.Καλούμενος

13)Γιώργο μου φαρμακώθηκα (Ρ.Εσκενάζυ-Δ.Σέμση-Γ.Πετροπουλέα)

Ρόζα Εσκενάζυ

14)Λιώνει το κορμί μου λιώνει (Στ.Περπινιάδη)

Στελλάκης Περπινιάδης

15)Σαν πεθάνω (Ι.Μοντανάρη)

Κώστας Ρούκουνας

16)Ο Πίκινος (Κ.Ρούκουνα)

Κώστας Ρούκουνας

17)Στα πεύκα και στα έλατα (Γ.Παπαιωάννου)

Οδυσσέας Μοσχονάς

18)Αγιάτρευτος καημός (Κ.Σκαρβέλη)

Ρόζα Εσκενάζυ

Και σ'αυτή τη συλλογή η επιμέλεια είναι του Πέτρου Ταμπούρη.

Πολλά από τα τραγούδια αυτής της συλλογής, οι νεώτεροι τα μάθαμε στις μεταγενέστερες εκτελέσεις τους.Το "Γλυκοβραδιάζει" από τη Χαρούλα, τον "Πίκινο" από τον Νταλάρα, το "Χάρο" από τη διασκευή του Μπιθικώτση, τη "Μανούλα" από την εκτέλεση της δεκαετίας του '60 από το Στράτο Παγιουμτζή με τη συνοδεία του Ζαμπέτα στο μπουζούκι.

Και σ'αυτές τις πρώτες εκτελέσεις όμως ακούμε σπουδαίες φωνές.Φωνές που αδικήθηκαν από την εποχή τους και από τα μέσα παραγωγής.Ακούστε το Στράτο Παγιουμτζή στους αμανέδες που περιλαμβάνονται σ'αυτή τη συλλογή και είναι σίγουρο πως θα συμφωνήσετε μαζί μου , όταν λέω πόσο μεγάλος τραγουδιστής υπήρξε...Αλλά και η Ρόζα Εσκενάζυ, η Ρίτα Αμπατζή, ο Ρούκουνας , ο Μοσχονάς και ο Στελλάκης Περπινιάδης...Μεγάλες φωνές, σπουδαία τραγούδια...

...άλλες εποχές...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όπως υποσχέθηκα χθες στο φίλο Aldebaran, σειρά σήμερα έχει ο Βασίλης Τσιτσάνης μ'ένα διπλό δίσκο που κυκλοφόρησε το 1980 με τίτλο "Το χάραμα Τραγούδια και ταξίμια του Βασίλη Τσιτσάνη".

Ο δίσκος κυκλοφόρησε από τη μικρή εταιρεία Venus-Tzina και περιέχει μεγάλες επιτυχίες του Τσιτσάνη, ερμηνευμένες από τον ίδιο και την Ελένη Γεράνη αλλά και υπέροχα ορχηστρικά θέματα, με προεξάρχοντα στο μπουζούκι τον ίδιο τον Τσιτσάνη.

Δίσκος 1ος

1)Συννεφιασμένη Κυριακή

2)Να γιατί γυρνώ

3)Μπαξέ Τσιφλίκι

4)Πήρα τη στράτα κι έρχομαι (Στρώσε μου να κοιμηθώ)

5)Παίξε Χρήστο το μπουζούκι

6)Σόλο σε ρυθμό 5/8 Λα μινόρε

(Σόλο μπουζούκι)

7)Μη μου ξαναφύγεις πια

8)Όταν πίνεις στην ταβέρνα

9)Πέφτεις σε λάθη

10)Το παράπονο του ξενιτεμένου (Σαν απόκληρος γυρίζω)

11)Το γράμμα

12)Ταξίμι μινόρε

(Σόλο μπουζούκι)

Τραγουδά ο Βασίλης Τσιτσάνης.Τον συνοδεύει η Ελένη Γεράνη στα 1,3,4,5,7,9,10,11.

Δίσκος 2ος

1)Ταξίμι πειραιώτικο

(Σόλο μπουζούκι Β.Τσιτσάνης)

2)Ο Σακαφλιάς

3)Δεν ξαναπιάνω γκόμενα (Η σουπιά)

4)Τρελλή που θέλεις να με στεφανώσεις

5)Σε μάζεψα σε σύμασα

6)Ταξίμ χετζάζ-Πειραιώτικο-Αλέγκρο 9/8

(Σόλο μπουζούκι Β.Τσιτσάνης)

7)Τα λερωμένα τ'άπλυτα

8)Τη μοίρα μου την είδα

9)Το μινόρε του Τσιτσάνη

(Σόλο μπουζούκι Β.Τσιτσάνης)

10)Κάτσε ν'ακούσεις μια πενιά

11)Εγώ πληρώνω τα μάτια π'αγαπώ

12)Αυτοσχεδιασμοί

(Σόλο μπουζούκι Β.Τσιτσάνης)

Τραγουδά ο Β.Τσιτσάνης με τη συνοδεία της Ελ.Γεράνη στα 3,4,5,7,11.

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά γι'αυτό τον εξαιρετικό δίσκο.Νομίζω όμως πως όταν στο εσώφυλλο υπάρχει ένα κείμενο σαν του Βασίλη Χριστιανού, τα υπόλοιπα είναι περιττά.

Γράφει λοιπόν ο Βασίλης Χριστιανός:

"Kάθε καινούργιος δίσκος του Τσιτσάνη είναι και ήταν πάντοτε ένα μεγάλο μουσικό γεγονός.

Η Μουσική του δεν είναι εποχιακή αλλά αιώνια...Είναι τελείως περιττό να αναφερθώ στη μουσική του Τσιτσάνη.Θα πρέπει σε κάποιον να του λείπουν τ'αυτιά για να μην γνωρίζει το μέγεθός της, άσχετα από τις προσωπικές προτιμήσεις του.

Οι δύο δίσκοι όμως που περιέχονται σ'αυτό το φάκελο έχουν ένα μικρό ιστορικό που αξίζει τον κόπο να το γνωρίζετε.

Μερικοί ξένοι κάνουν και καλό σ'αυτό τον τόπο.Στην σπάνια αυτή περίπτωση ανήκει και ο καθηγητής SIMHA AROM , ένας από τους μεγαλύτερους μουσικολόγους και ερευνητές στον κόσμο, που σαν εκπρόσωπος της UNESCO γυρίζει εδώ και χρόνια από το Θιβέτ στην Αυστραλία και από την Αφρική ως την Αμερική και τα πιο απόμακρα νησιά καταγράφοντας την παραδοσιακή Λαική Μουσική κάθε χώρας.

Σημαντικότατο ρόλο σ'αυτή την ηχογράφηση έπαιξε η ερευνήτρια της Λαικής μας Μουσικής Τατιάννα Γιαννοπούλου που ζει και εργάζεται στο Παρίσι.Θαυμάστρια της Μουσικής του Τσιτσάνη, μεσολάβησε ώστε να πραγματοποιηθεί η απόφαση της UNESCO και να προχωρήσει το σχέδιο στην πράξη στέλνοντας τον καθηγητή SIMHA AROM στην Ελλάδα.

Ο AROM έφτασε στην Αθήνα περίπου στις 10 Φεβρουαρίου '80 και άρχισαν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για την ηχογράφηση.Ο AROM από την πρώτη στιγμή δήλωσε καθαρά ότι ενδιαφερόταν για μια αυθεντική ηχογράφηση με τα τρία παραδοσιακά όργανα, Μπουζούκι, Κιθάρα και Μπαγλαμά, εγγραφή ζωντανή χωρίς PLAYBACK και REMIXING, όπως τον παλιό καλό καιρό , μια και έξω.Ήξερε τι ήθελε δηλαδή!

Ο Τσιτσάνης αντέδρασε , συνηθισμένος εδώ και χρόνια να ηχογραφεί με πιάνο και τζαζ (έτσι παράξενα ορολογούνται στα λαικά συγκροτήματα τα τύμπανα), αλλά στο τέλος κατάλαβε ότι ο AROM ήθελε μια απλή και ζωντανή δουλειά , κάτι που έπαψε να γίνεται από το 1956-57, και επιπλέον όσο το δυνατόν περισσότερα οργανικά κομμάτια , ταξίμια, σόλα και βέβαια τραγούδια.

Και δεν είχε καθόλου άδικο.Γιατί είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα καθαρά οργανικά κομμάτια που υπάρχουν στη Ρεμπέτικη και λαική δισκογραφία.

Σ'αυτό το σημείο υπήρξε συμβιβασμός και καθορίστηκε ο χρόνος, μισά σόλα και μισά τραγούδια.

Ο Τσιτσάνης με το πρόσχημα ότι είναι απροετοίμαστος, καθυστέρησε μερικές μέρες την ηχογράφηση με αποτέλεσμα τη δυσφορία του AROM , η αλήθεια όμως είναι άλλη.Είχε τόσο συγκινηθεί με την ιδέα μιας ηχογράφησης με τον παλιό αυθεντικό τρόπο που τελικά διασκέδαζε την όλη ιστορία.

Τελικά, το βράδυ της Παρασκευής, 15 Φεβρουαρίου του '80, στις 2 και μισή το πρωί, μετά το τέλος του προγράμματος στο "Χάραμα" , όταν έφυγε και ο τελευταίος πελάτης και τα γκαρσόνια, μαζεύτηκαν στην κουζίνα του μαγαζιού, ο Τσιτσάνης με το παλιό του μπουζούκι- όχι το ηλεκτρικό- ο Γιάννης Δεδές με την κιθάρα, ο Μ.Μαλλίδης μπαγλαμά και η Ελένη Γεράνη και βέβαια ο εξουθενωμένος πια AROM μ'ένα φορτηγό NAGRA.

Η ηχογράφηση άρχισε με πολύ κέφι , χωρίς καμιά σχεδόν διακοπή, χωρίς καμιά επανάληψη, μια κι έξω.Το τι παίχτηκε εκείνο το βράδυ το έχετε πια στα χέρια σας...

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ.Το άλλο πρωί ο AROM, μετρώντας το χρόνο που ηχογράφησε, είδε ότι του χρειαζόταν και άλλη μουσική για να συμπληρωθεί ο χρόνος 2 δίσκων που ήθελε να κάνει.Έτσι αποφασίστηκε την Καθαρά Δευτέρα , 18 του μηνός- η μοναδική αργία του Τσιτσάνη κάθε χρόνο στο μαγαζί- να την εκμεταλλευτούν για τα υπόλοιπα.

Το "Χάραμα" εκείνη την ημέρα ήταν κλειστό.Στις 9 το βράδυ μου τηλεφωνεί ο Τσιτσάνης και μου λέει : "ερχόμαστε στο σπίτι σου που έχει ησυχία να ηχογραφήσουμε..."

Μετά από λίγο ήρθε , μαζί και ο Δέδες, ο AROM και ένας φίλος για να μεταφράζει τα λεγόμενα.Σ'αυτή τη δεύτερη συνάντηση ηχογραφήθηκαν το "Μινόρε του Τσιτσάνη", το "Πειραιώτικο ταξίμι με το Σακαφλιά" το "Σόλο σε ρυθμό 5/8".

Ήταν όμως πια αργά και ο Δέδες έπρεπε να φύγει.

Ακολούθησε φαγητό και κουβέντα για την μουσική και τους αυτοσχεδιασμούς της στιγμής.Ο AROM είχε τόσο ενθουσιαστεί που ξαφνικά είπε ότι αν και έπρεπε να φύγει για το Παρίσι στις 5 το πρωί ευχαρίστως θα ανέβαλε το ταξίδι αν ο Τσιτσάνης είχε κέφι να παίξει κι άλλο.Πήγαμε δίπλα, στο μικρό δωμάτιο "ηχογραφήσεως" , όπου μόνος πια ο Τσιτσάνης άρχισε να παίζει...

Και τι δεν έπαιξε εκείνες τις ώρες που τελικά κατέληξαν έξω από κάθε προγραμματισμό. Ο Μουσικολόγος, η UNESCO , το σχέδιο ηχογράφησης είχαν χάσει πια κάθε έννοια.Υπήρχε μόνο ο Τσιτσάνης με το μπουζούκι του...Από αυτή την τρίτη φάση έιναι και το "Ταξίμι μινόρε" και οι "Αυτοσχεδιασμοί".

Η αξία των δυο αυτών δίσκων είναι πολύπλευρη.Πριν από όλα η επιμονή του AROM για να χρησιμοποιηθούν μόνον τα τρία βασικά όργανα και για μια ζωντανή ηχογράφηση χωρίς PLAYBACK και ECKO και άλλα ηλεκτρονικά συνοθυλεύματα που παραμορφώνουν και αφαιρούν κάθε αυθορμητισμό από τη λαική μουσική, έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μια αυθεντική ηχογράφηση, όπως γίνονταν μέχρι το 1940 και με εξαιρέσεις ως το 1957.Η φωνή του Τσιτσάνη είναι η δική του και όχι η φωνή που θά'θελε ο κάθε ηχολήπτης, ο ήχος του μπουζουκιού κρυστάλλινος και αρρενωπός.Τέλος με το άκουσμα των δίσκων φαίνεται πόσο υπεραρκετά είναι τα τρία αυτά "ψιλά" όργανα για τη λαική μουσική, όταν μάλιστα είναι στα πιο κατάλληλα χέρια.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά δίνεται στον Τσιτσάνη η ευκαιρία να κάνει ταξίμια διαρκείας.Μέχρι το 1960 οι δίσκοι των 78 στροφών με τους χρονικούς περιορισμούς των 2μιση λεπτών περίπου δεν έδιναν το χρόνο για κάτι παρόμοιο, αλλά και αργότερα με τις 45 στροφές και τα lp κανένας παραγωγός ή εταιρεία δεν σκέφτηκε να ηχογραφήσει κάτι τέτοιο.Σ'αυτούς τους δίσκους έχουμε την ευκαιρία, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ρεμπέτικου και της Λαικής Μουσικής , να ακούσουμε ταξίμια-αυτοσχεδιασμούς διαρκείας 4 και 5 λεπτών , όπως στην περίπτωση του Πειραιώτικου, πριν το Σακαφλιά και στο Ταξίμι Μινόρε και αλλού.

Η τρίτη και σημαντικότερη ίσως αξία των δίσκων είναι ότι στις τέσσερις πλευρές τους ακούμε την φωνή και το μπουζούκι του Τσιτσάνη τελείως απελευθερωμένα από κάθε είδους περιορισμό.Πρόκειται για ένα μουσικό γλέντι χωρίς προηγούμενο! Οι εκτεταμένες εισαγωγές , τα ανεπανάληπτα ταξίμια, τα τραγούδια και τα σόλο διαδέχονταν το ένα το άλλο σ'έναν καταιγισμό κεφιού.Επιτέλους, ακούμε μπουζούκι και το χαιρόμαστε, ακούμε τη μοναδική φωνή του Τσιτσάνη που σαν μουσικός και εκτελεστής μόνον αυτός ξέρει πως τραγουδιούνται τα τραγούδια του.Ακούμε αληθινή Λαική Μουσική και τραγούδι για μιάμιση ολόκληρη ώρα!

Η πλευρά ’ του δίσκου αρχίζει με τη θρυλική "Συννεφιασμένη Κυριακή".Το τραγούδι αυτό στο παρελθόν το τραγούδησαν ο Τσαουσάκης, η Μπέλλου, ο Καζαντζίδης, αλλά εδώ , για πρώτη φορά σε δίσκο, το τραγουδά ο ίδιος ο συνθέτης.Ακολουθεί το "Να γιατί γυρνώ", το πρώτο χασάπικο που ηχογράφησε ο Τσιτσάνης το 1937 με τον Μάρκο και την Καρίβαλη, που ξανακούμε ύστερα από τόσα χρόνια.Στη συνέχεια έχουμε ταξίμι , εισαγωγή για το κλασσικό "Μπαξέ Τσιφλίκι" και μετά τα εξίσου πασίγνωστα "Πήρα τη στράτα κι έρχομαι" και το "Παίξε Χρήστο το μπουζούκι".Στο τέλος αυτής της πλευράς υπάρχει μια έκπληξη , το "Σόλο σε ρυθμό 5/8".Η βασική μελωδία είναι φτιαγμένη από τον Τσιτσάνη το 1960 αλλά δεν φωνογραφήθηκε τότε.Την ώρα της δεύτερης ηχογράφησης που έγινε γι'αυτόν το δίσκο, το θυμήθηκε ξαφνικά και το ακούμε τώρα ολοκληρωμένο, με τον αυτοσχεδιασμό της στιγμής, μικρή εισαγωγή και το κυρίως θέμα.Μια μουσική σπάνιας ομορφιάς , πολύ κεφάτη και αισιόδοξη -όπως άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής του Τσιτσάνη. Μπουζούκι, κιθάρα και ντέφι παίζουν σ'αυτό το θαυμάσιο κομμάτι.

Η πλευρά Β' του δίσκου αρχίζει με το "Μη μου ξαναφύγεις πια" σε μια ιδιαίτερα χαρούμενη εκτέλεση με τον Τσιτσάνη και την Ε.Γεράνη.

Ακολουθούν τα πολυτραγουδισμένα "Όταν πίνεις στην ταβέρνα" , "Πέφτεις σε λάθη" και τα κλασικά πια "Σαν απόκληρος γυρίζω" και το "Γράμμα".

"Ταξίμι μινόρε", αυτό το μοναδικό σε έμπνευση και εκτέλεση ταξίμι, το παίζει ο Τσιτσάνης στην τρίτη φάση της ηχογράφησης, όπως αναφέραμε πιο πάνω στο ιστορικό.Τι να πει κανείς για μια τόσο σπάνια στιγμή, το ακούει συνέχεια, το ακούει για πάντα...

Περνώντας στυν πρώτη πλευρά του δεύτερου δίσκου, έχουμε πολλές εκπλήξεις.Η αρχή γίνεται με το τετράλεπτο σχεδόν "Πειραιώτικο ταξίμι" και με τον "Σακαφλιά" , όπως μόνο ο Τσιτσάνης ξέρει να τραγουδάει.Ακολουθεί ένα επίσης ανέκδοτο τραγούδι του Τσιτσάνη που παρ'όλο ότι δεν ξαναηχογραφήθηκε τότε ήταν μεγάλη επιτυχία μέχρι το 1950.Πρόκειται για το "Δεν ξαναπιάνω γκόμενα" πιο γνωστό σαν "Η σουπιά".Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1943 και τραγουδήθηκε πολύ στη Θεσσαλονίκη.Όταν αργότερα ήρθε ο Τσιτσάνης στην Αθήνα μπήκε στο ρεπερτόριο απ'όλα τα πάλκα της εποχής.Κρίμα που στη σημερινή του εκτέλεση δεν ακούμε όλους τους στίχους.

"Τρελλή που θέλεις να με στεφανώσεις" ένα από τα πολύ ωραία τραγούδια του Τσιτσάνη.Το ξανακούμε εδώ από τον ίδιο σε μία εκτέλεση που θα έλεγα ότι έλειπε."Σε μάζεψα σε σύμασα", ένα από τα βαρειά ζειμπέκικα του Τσιτσάνη, ηχογραφημένο παλιότερα στις 78 στροφές με τον συνθέτη και τη Μαίρη Λίντα και σε άλλη εκτέλεση με την Καίτη Γκρέυ, νομίζω όμως ότι η εκτέλεση που κάνει εδώ ο Τσιτσάνης ξεπερνάει πολύ τις δυο προηγούμενες.

Η πλευρά αυτή κλείνει μ'ένα οργανικό αριστούργημα , το "Ταξίμι Χετζάζ-Πειραιώτικο-Αλέγκρο 9/8".

Τη σύνθεση αυτή που πρόκειται για πολύπλοκο συνδυασμό δρόμων , αυτοσχεδιασμών και εκτέλεσης, παίζει ο Τσιτσάνης καμιά φορά στο πάλκο μόνον και τώρα πια ηχογραφήθηκε στη συνολική του μορφή.Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του κομματιού ο Τσιτσάνης παίζει μπουζούκι, προς το τέλος και σε κλάσματα δευτερολέπτου, το αφήνει για να πιάσει το μπαγλαμά και συνεχίζει.

Η τελευταία πλευρά του δίσκου αρχίζει με το χορευτικότατο βαρύ ζειμπέκικο "Τα λερωμένα τ'άπλυτα" για να συνεχίσει με "Τη μοίρα μου την είδα", τραγουδισμένο από το συνθέτη.

Το "Μινόρε του Τσιτσάνη" πασίγνωστο οργανικό κομμάτι που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν έρχεται κατόπιν.Το σόλο αυτό έχει κατά καιρούς ηχογραφηθεί σε 4 διαφορετικές εκτελέσεις: στην πρώτη ο Τσιτσάνης μπουζούκι και ο Μανώλης Χιώτης κιθάρα, στις 78 στροφές, στη δεύτερη ο Τσιτσάνης και ο Σπύρος Περιστέρης κιθάρα-ζωντανή ηχογράφηση στον Παρνασσό-, η τρίτη είναι σε δίσκο 45 στροφών με τον Δέδε στην κιθάρα και η τέταρτη , πάλι με τον Δέδε στην κιθάρα είναι αυτή που ακούμε στο δίσκο αυτό, μια εκτέλεση που φέρνει σε δίλημμα αυτούς που ξέρουν τις προηγούμενες.

Ακολουθούν τα κλασσικά τραγούδια "Κάτσε ν'ακούσεις μια πενιά" και "Εγώ πληρώνω τα μάτια π'αγαπώ" για να καταλήξουμε σ'έναν εκπληκτικό , "απρόσμενο" αυτοσχεδιασμό του Τσιτσάνη.

Οι δίσκοι αυτοί είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο.Είναι ένα κομμάτι αληθινής λαικής μουσικής του τόπου μας βγαλμένο από την καρδιά και την έμπνευση ενός γνήσιου καλλιτέχνη που για χρόνια τώρα την υπηρετεί.Είναι μια δημιουργία του αυθεντικού Τσιτσάνη με όλο το μεγαλείο και την εκφραστικότητά του"

Βασίλης Χριστιανός.

Απλά να συμπληρώσω πως ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει και σε cd ενώ το 1985, με την έκδοσή του στην Γαλλία πήρε το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας Charles Gross.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα θα αναφερθώ σ'έναν άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά πολύ καλό λαικό τραγουδιστή.Έναν τραγουδιστή της "σχολής Καζαντζίδη", το Σταύρο Καμπάνη. Ο Σταύρος Καμπάνης γεννήθηκε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης.Το πραγματικό του επώνυμο είναι Ψωμάς.Το Καμπάνης του το έδωσε , αν δεν απατώμαι, ο Τσιτσάνης, επειδή είχε φωνή "καμπάνα"...

Ο Καμπάνης μπήκε στη δισκογραφία το 1958 με ένα υπέροχο τραγούδι του Τσιτσάνη, το οποίο αργότερα γνώρισε και αρκετές επανεκτελέσεις, το "Της ταβέρνας το ρολόι" , με τη συνοδεία της Γιώτας Λύδια στη β'φωνή.

Στη συνέχεια και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60 περίπου , δισκογράφησε πολλά ωραία τραγούδια μερικών από τους μεγαλύτερους λαικούς συνθέτες, όπως ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Μητσάκης, ο Βαμβακάρης, ο Καραπατάκης και άλλων.

Η φωνή του είχε αρκετές ομοιότητες με τη φωνή του Καζαντζίδη , γι'αυτό και οι συνθέτες του έδιναν τραγούδια, περίπου στο ίδιο στυλ με τα τραγούδια που έλεγε εκείνος

Εξαίρεση αποτέλεσαν ο στιχουργός Θάνος Σοφός και ο συνθέτης Γιώργος Μαλλίδης οι οποίοι του έδωσαν στις αρχές της δεκαετίας του '60 , έξη υπέροχα τραγούδια σε άλλο ύφος, λαικό μεν αλλά πιο "έντεχνο".Στους δίσκους 45 στροφών, ο κύκλος αυτών των τραγουδιών ονομάστηκε "Αντίλαλοι".

Αυτά τα τραγούδια , μαζί με πέντε ακόμα, αποτέλεσαν το υλικό του μοναδικού μεγάλου δίσκου που ηχογράφησε ο Καμπάνης στην καριέρα του.Το 1978 ξαναηχογράφησε τους "Αντίλαλους" για ένα μεγάλο δίσκο με τον τίτλο "Ο μαύρος ήλιος" στην εταιρεία Music box.

Ο "Μαύρος ήλιος" περιέχει τα τραγούδια:

1)Mαύρος ήλιος

2)Το θυμάρι

3)Σαν ξένος

4)Σαν πουλί

5)Οι βράχοι της ακρογιαλιάς

6)Τραγούδησα φθινόπωρο

7)Η χαρά

8)Το τάμα της μάνας

9)Αν είχα αητού φτερά

10)Έφυγε η ’νοιξη

11)Ο Γιάννης

12)Ο μαύρος ήλιος.

Τα τραγούδια Νο 2, 3, 4, 5, 8, 10 ήταν αυτά από τον κύκλο "Αντίλαλοι". Ο "Μαύρος ήλιος" επίσης είχε ξαναηχογραφηθεί με τον Πάνο Γαβαλά , στα μέσα της δεκαετίας του '60, αλλά και με το Γρηγόρη Μπιθικώτση, σε μορφή καθαρού χασάπικου , αφού η πρώτη εκτέλεση ήταν σε ρυθμό συρτό,με τον τίτλο "Καρδιά μου σε δικάσανε", για το δίσκο "Επιλογή" το 1968.Το "Θυμάρι" επίσης υπήρχε σ'αυτό το δίσκο με το Μπιθικώτση και τον τίτλο "Πες τον πόνο σου σε μένα" αλλά και "Οι βράχοι της ακρογιαλιάς" με το Σταμάτη Κόκοτα και τον τίτλο "Τι φριχτός καημός", επίσης σε ρυθμό κλασικού χασάπικου.

Τα περισσότερα τραγούδια είναι γραμμένα σε ρυθμό συρτό, ρούμπα και μπαγιό.Πολύ όμορφες μουσικές και στίχοι ενώ σε πολλά σημεία είναι εμφανείς οι επιρροές από το δημοτικό τραγούδι.

Εξαιρετικός είναι και ο Σταύρος Καμπάνης, ο οποίος έμεινε , δυστυχώς , στη σκιά του Καζαντζίδη και δεν μπόρεσε να αναδειχθεί.Τα τελευταία χρόνια τραγουδούσε σε πολύ γνωστή ταβέρνα στην Καλαμαριά...

Ο πολύ καλός αυτός δίσκος , δυστυχώς , δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd.Όπως άλλωστε και τα περισσότερα τραγούδια του Καμπάνη, δεν έχουν επανακυκλοφορήσει σε lp ή cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όταν συνεργάζονται τρεις κορυφαίοι δημιουργοί, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι καλό.

Αυτό συνέβη και το 1977 όταν συνεργάστηκαν ο Απόστολος Καλδάρας με το Λευτέρη Παπαδόπουλο και το Σταμάτη Κόκοτα, με αποτέλεσμα έναν ωραίο λαικό δίσκο, που κυκλοφόρησε από την Columbia με τον τίτλο "Η τελευταία νύχτα".

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Μέτρα τα λάθη

2)Γιέ μου, γιέ μου

3)Χόρεψε σα ρωμιά

4)Μού'λειψες πολύ

5)Ορθόπλωρο καίκι

6)Πέρσα

7)Η γειτονιά

8)Όσα γίνανε

9)Δεν έχεις όνομα

10)Χριστέ μου αγάπα

11)Ανάθεμα τη θάλασσα

12)Γυάλινος κόσμος (στίχοι Ε.Παπαγιαννοπούλου)

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Απόστολου Καλδάρα.

Ο δίσκος αυτός περιέχει μερικά εξαιρετικά λαικά τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία έμειναν στην αφάνεια.Δυο πολύ ωραία χασάπικα "Η γειτονιά" και το "Χριστέ μου αγάπα" , μια πολύ ωραία λαική μπαλάντα με τίτλο "Αναθεμά τη θάλασσα" , δυο γρήγορα τραγούδια , το "Ορθόπλωρο καίκι" και το "Χόρεψε σα ρωμιά" , σε ρυθμό 5/8 το πρώτο και κάτι σα λαικό ζωναράδικο το δεύτερο.Ρυθμός που θυμίζει αυτόν του "Βάρα νταγερέ"...Πολύ ωραία ερωτική μπαλάντα και το "Μέτρα τα λάθη" , ενώ ευχάριστα ακούγονται και τα υπόλοιπα τραγούδια του .

Τελείως διαφορετική φυσικά η ενορχήστρωση αλλά και η ερμηνεία του Κόκοτα , σε μια τρίτη εκτέλεση, σ'ένα μεγάλο τραγούδι που σφράγισε με την ερμηνεία του ο Στέλιος Καζαντζίδης, το "Γυάλινο κόσμο".

Μπορεί τα συγκεκριμένα τραγούδια να μην ακούστηκαν ιδιαίτερα, η επιτυχία όμως ενός και μόνο τραγουδιού, έφτασε για να κάνει το δίσκο χρυσό και να ξεπεράσει τις 50.000 πωλήσεις.Ενός τραγουδιού, που προσωπικά δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα, άρεσε όμως στο πλατύ κοινό και ακούγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.Αναφέρομαι φυσικά στο "Γιέ μου, γιέ μου"...

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τρεις εξαιρετικούς δίσκους παρουσιάζει σήμερα ο Τάσος Κριτσιώλης στη στήλη του στο musiccorner.

1)Ηλίας Ανδριόπουλος "Γράμματα στο Μακρυγάννη"

2)Δήμος Μούτσης "Το δρομολόγιο΄"

3)Σταύρος Κουγιουμτζής "Μικραίνει ο κόσμος".

http://www.musiccorner.gr/extras/record/index.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aρχές της δεκαετίας του 1970 και στην Ελλάδα επικρατεί το μαύρο καθεστώς των συνταγματαρχών.Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη έχει απαγορευθεί από το 1967 με το "διάταγμα Αγγελή".Παρόλα αυτά ο Μίκης,πότε φυλακισμένος και πότε σε κατ'οίκον περιορισμό, βρίσκει ή εφευρίσκει πάντα έναν τρόπο για να στείλει τα νέα του τραγούδια στους τραγουδιστές του που βρίσκονται στο εξωτερικό και εκείνοι τα παρουσιάζουν στις συναυλίες διαμαρτυρίας που πραγματοποιούν.Πάρα πολλά έργα του Μίκη κυκλοφόρησαν, πότε στη Γαλλία, πότε στην Αγγλία, στην Ολλανδία ή στην Αμερική εκείνη την εποχή, ειδικότερα μετά τη φυγή του στο εξωτερικό.

Ένας από τους δίσκους που κυκλοφόρησε στην Ολλανδία εκείνη την περίοδο, στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '70 , υποθέτω, (δυστυχώς δεν αναγράφεται η ακριβής χρονολογία έκδοσής του) από την εταιρεία CNR, είναι ο δίσκος "Dora Gianakopoulou sings Mikis Theodorakis ("H Nτόρα Γιαννακοπούλου τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη").

Η Γιαννακοπούλου, ηθοποιός πρώτα, αλλά και συγγραφέας, τραγούδησε πολλά τραγούδια του Θεοδωράκη πριν από τη χούντα.Τραγούδια από την "Όμορφη Πόλη" και το θεατρικό έργο "Ένας Όμηρος".

Ο δίσκος αυτός δυστυχώς , δεν περιλαμβάνει ούτε τους στιχουργούς,ούτε τους μουσικούς, ούτε κάποια στοιχεία για την ηχογράφηση.Τα 11 από τα 12 τραγούδια υπάρχουν και στους κύκλους τραγουδιών του Θεοδωράκη "Τα λαικά" και "Αρκαδία Νο 3 (για τη μάνα και τους φίλους)" και είναι σε στίχους Μάνου Ελευθερίου.Ένα μόνο τραγούδι , το "Χίλιες καρδιές ενώθηκαν" δεν έχει επισημανθεί (τουλάχιστον μ'αυτόν τον τίτλο) σε άλλο κύκλο τραγουδιών.

Η Γιαννακοπούλου , είχει επίσης ηχογραφήσει στο εξωτερικό και σε πρώτη εκτέλεση , νομίζω, και κάποια από τα τραγούδια από τις "Αρκαδίες" , σ'έναν πολύ δυσεύρετο δίσκο με τίτλο "The Zatouna-songs of Mikis Theodorakis".

Οι τίτλοι των τραγουδιών (στις παρενθέσεις βρίσκονται οι κανονικοί τίτλοι των τραγουδιών, όπως κυκλοφόρησαν στα "Λαικά" και στην "Αρκαδία 3"):

1)Στις φάμπρικες μια ιστορία (Κάθε πρωί)

2)Ζωή πικρή (Το σπίτι μου είναι μικρό)

3)Μια Κυριακή και σχόλη (Μέσα σε κήπο)

4)Σ'αυτή τη γειτονιά

5)Χίλιες καρδιές ενώθηκαν

6)Έχω νερό (Η πόρτα μου είναι ανοιχτή)

7)Γλυκοφιλούσα Παναγιά

8)Σου στέλνω χαιρετίσματα (Η νυχτερίδα)

9)Του χάρου η μάνα

10)Σ'αυτό το δύσκολο καιρό

11)Έχει ο καιρός γυρίσματα (Ήσουν μπαξές)

12)Απόψε απόψε (Το παληκάρι έχει καημό)

Τα περισσότερα από τα τραγούδια είναι αρκετά διαφοροποιημένα στην ενορχήστρωσή τους, όπως τα ακούσαμε στις εκτελέσεις τους από τον Καλογιάννη, τη Δημητριάδη, το Μητσιά, αλλά και τους άλλους τραγουδιστές που τα ερμήνευσαν.Σε κάποια είναι διαφοροποιημένοι και οι ρυθμοί τους.

Αργό χασάπικο , για παράδειγμα, έχει γίνει το "Μέσα σε κήπο" , ενώ σαν χασάπικο παίζεται και "Του χάρου η μάνα".Ιδιαίτερα λιτή είναι και η ενορχήστρωση.Η ορχήστρα αποτελείται από το μπουζούκι και 2-3 ακόμα φυσικά όργανα.

Στη φωνή της Γιαννακοπούλου, η οποία από μόνη της έχει κάποια δραματικά στοιχεία , διακρίνεται καθαρά η σχέση της και η επιρροή της από το θέατρο.Η ερμηνεία της, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τις πιο λαικές και στιβαρές ή επικές ερμηνείες των τραγουδιστών που προανέφερα....Είναι τελείως διαφορετική...Μέσα από τη δραματικότητα που δίνει στα τραγούδια, αντικατοπτρίζεται όλη η εποχή στην οποία κυκλοφόρησαν...

Για το αν κυκλοφόρησε σε cd δεν έχω υπ'όψη μου.Το δίσκο δεν τον είδα ούτε στον οδηγό δισκογραφίας του Δραγουμάνου...

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Πήρα λουλούδια κι έπλεξα

στεφάνι να σου κάνω

κι ένα άσπρο σύννεφο

κι ένα άσπρο σύννεφο

εκεί για να σε βάλω

Και χίλια περιστέρια

να σου φιλούν τα χέρια

κι εγώ να σ' αγαπώ

κι εγώ να σ' αγαπώ

Πήρα απ τ'αηδόνια τις φωνές

να λέω τ'όνομά σου

και από χίλια αρώματα

και από χίλια αρώματα

έφτιαξα τ'άρωμά σου

Πήρα των αστεριών το φως

χρυσάφι να σε ντύσω

την αγκαλιά μου άνοιξα

την αγκαλιά μου άνοιξα

εκεί για να σε κλείσω"

Γιώργος Ζαμπέτας λοιπόν για σήμερα και μια από τις δυο τελευταίες δισκογραφικές του δουλειές που κυκλοφόρησαν σχεδόν παράλληλα.Το Δεκέμβρη του 1991 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Τα ερωτικά".Τρεις μήνες πριν , το Σεπτέμβρη,και ενώ ο Ζαμπέτας ήταν ήδη άρρωστος, κυκλοφόρησε από την Polygram η δουλειά στην οποία αναφέρομαι σήμερα, τα "Χίλια περιστέρια".

Ένας πολύ ωραίος δίσκος με κλασσικά "Ζαμπετικά" τραγούδια.Τραγουδούν ο ίδιος ο Ζαμπέτας, με τη χαρακτηριστικότατη ερμηνεία του και οι Ελένη Καρουσάκη, Δούκισσα, Μιχάλης Ζαμπέτας, Τάσος Γετίμης.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Xίλια περιστέρια (στίχοι Ιωάννα Κλειάσιου)

Γιώργος Ζαμπέτας

2)Κι όλο καλάραμε ζωή (Ευγενία Δρούζα)

Γιώργος Ζαμπέτας

3)Ταξίδι μακρινό (Ευγενία Δρούζα)

Ελένη Καρουσάκη

4)Τι να πω (Ευγενία Δρούζα)

Γιώργος Ζαμπέτας

5)Με τα μάτια κλαμένα (Ευγενία Δρούζα)

Μιχάλης Ζαμπέτας

6)Έρημος μόνος και βαρύς (Ιωάννα Κλειάσιου)

Γιώργος Ζαμπέτας

7)Ο πρωταγωνιστής (Τασία Δούμα)

Δούκισσα

8)Συγνώμη σου ζητώ (Ίωάννα Κλειάσιου)

Γιώργος Ζαμπέτας

9)Μα η κυρία (Ευγενία Δρούζα)

Γιώργος Ζαμπέτας

10)Δεν θυμάμαι (Ευγενία Δρούζα)

Ελένη Καρουσάκη

11)Ποια είσαι εσύ (Ευγενία Δρούζα)

Τάσος Γετίμης

12)Σαφάρι στην Αθήνα (Βασίλης Λεμπέσης)

Μιχάλης Ζαμπέτας

Στην έκδοση του δίσκου σε cd υπάρχουν και τα δυο παρακάτω τραγούδια:

13)Λίγη αγάπη (Γιάννης Παπανικολόπουλος)

Ελένη Καρουσάκη

14)Ο άντρας θέλει προσοχή (Ανδρέας Αθανασίου)

Μιχάλης Ζαμπέτας

Η ενορχήστρωση και η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Γιώργου Ζαμπέτα.

Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί:

Γιώργος Ζαμπέτας (μπουζούκι, μπαγλαμά)

Γιάννης Αλεξάκης, Νίκος Καστανιάς (μπουζούκι)

Μιχάλης Ζαμπέτας (κιθάρα κλασική και ηλεκτρική)

Τάσος Γετίμης (κιθάρα κλασική)

Νίκος Ρούλος (μπάσο)

Νίκος Καλατζάκος (πιάνο)

Γιώργος Ροιλός (ντραμς , κρουστά, φυσαρμόνικα)

Σπύρος Νίτης (ντραμς)

Νίνο Κιτάτι (κλαρίνο)

Β'φωνές κάνει ο Τάσος Γετίμης

Φωνητικά επίσης κάνουν στα 1 & 2 οι Λία Βίσση, Στέλιος Γουλιέλμος, Ράνια Διζικιρίκη.

Η παραγωγή είναι του Παντελή Εμμανουηλίδη.

Tα "Χίλια περιστέρια" έμελλε να γίνουν μια από τις μεγαλύτερες , ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία του Ζαμπέτα τα τελευταία, τουλάχιστον 15 χρόνια.

Ο δίσκος περιέχει επίσης κι άλλα όμορφα τραγούδια εκτός από το ομώνυμο.Ειδικά αυτά με τη φωνή του Ζαμπέτα είναι "απίθανα".Και σε συνδυασμό με το χαρακτηριστικότατο ήχο του μπουζουκιού του , το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.Ο Ζαμπέτας, αν και κουρασμένος, είναι πολύ απλά ο Ζαμπέτας.

Πολύ καλή και η Ελένη Καρουσάκη, χωρίς ανάλογη πορεία όμως στο μέλλον.Η Δούκισσα ερμηνεύει πολύ όμορφα ένα πολύ όμορφο ζειμπέκικο ενώ ο Μιχάλης Ζαμπέτας και ο Τάσος Γετίμης , χωρίς να διεκδικούν ερμηνευτικές δάφνες, είναι αξιοπρεπείς.Ο Μιχάλης Ζαμπέτας ιδιαίτερα, βαδίζει καθαρά στα χνάρια του πατέρα του.

Ερωτικοί στα περισσότερα τραγούδια οι στίχοι,αλλά και καυστικοί-σατυρικοί , όπως στο "Σαφάρι στην Αθήνα" ή πιο κοινωνικοί όπως στο χορωδιακό "Κι όλο καλάραμε ζωή".Η Ιωάννα Κλειάσιου, εκτός από τα "Χίλια περιστέρια" ήταν και η βιογράφος του Ζαμπέτα, γράφοντας ένα εξαιρετικό βιβλίο με τις αφηγήσεις του μεγάλου λαικού δημιουργού...

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του δίσκου γεννήθηκε πριν από 8 χρόνια.Η κλασσική μουσική είναι για μένα η πεμπτουσία της αρμονίας και του μουσικού ονείρου.Σκέφτηκα λοιπόν ότι το μπουζούκι, το όργανο που με συντροφεύει από τα παιδικά μου χρόνια, θα μπορούσε να είχε μια θέση και μάλιστα σημαντική στην αρμονία της κλασσικής μουσικής.

Φίλοι στους οποίους εκμυστηρεύτηκα την επιθυμία μου αυτή, αντέδρασαν παράξενα: "Δεν κολλάει ρε Θανάση αυτή η ιστορία" μου είπαν.Όμως επειδή πιστεύω ότι όλες οι ιστορίες της μουσικής έχουν τη σχετικότητά τους, τόλμησα να βάλω το μπουζούκι μου και το άγχος μου στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, παίζοντας τις δικές μου συνθέσεις με συνοδεία συμφωνικής ορχήστρας.

Το μπουζούκι δικαίωσε την ιστορία του.

Σας προσκαλώ λοιπόν όλους σε αυτό το γάμο του ελληνικού λαικού οργάνου με τα κλασσικά όργανα, στον οποίο πρώτη αποδέχτηκε την πρόσκληση η ΑΕΠΙ και μερικοί καλοί φίλοι."

Θανάσης Πολυκανδριώτης.

Έτσι προλογίζει ο Θανάσης Πολυκανδριώτης έναν εξαιρετικό δίσκο του που κυκλοφόρησε το 1996 (μόνο σε cd) από την BMG/RCA σε συμπαραγωγή με την ΑΕΠΙ.Ο δίσκος είχε τον τίτλο "Βrahms & bouzouki". Μαζί με τον Θανάση Πολυκανδριώτη συμπράττει η "Failoni Orchestra of the Hungarian State Opera".

Πρόκειται για μια εξαιρετική μίξη των ήχων της κλασικής, συμφωνικής ορχήστρας με τους ήχους του μπουζουκιού , το οποίο στα χέρια του Θανάση γίνεται αναπόσπαστο μέλος της ορχήστρας αυτής, στους 11 χορούς του Brahms.

Μια μαγευτική συνάντηση...

1)Νο 5 in G Minor

2)No 4 in F Diesis Minor

3)No 6 in D Major

4)No 11 in D Minor

5)No 1 in G Minor

6)No 21 in E Minor

7)No 16 in F Minor

8)No 7 in A Major

9)No 8 in A Minor

10)No 17 in F Diesis Minor

11)No 9 in E Minor

H παραγωγή έγινε από το Φίλιππο Παπαθεοδώρου για την RCA.

Η διεύθυνση της ορχήστρας έγινε από τον Kalman Drafi.H ηχογράφηση έγινε στο Alfa studio στη Βουδαπέστη.

Xαιρετίζοντας την έκδοση , η Α.Ε.Π.Ι. σημειώνει στο εσώφυλλο:

"H ξεχωριστή καλλιτεχνική προσφορά και η δημιουργική παρουσία του Θανάση Πολυκανδριώτη, άξιου εκφραστή της ιστορίας μιας μουσικής οικογένειας που συνεχίζει να παράγει έργο πολιτισμού, υπήρξε το κίνητρο εκ μέρους της Α.Ε.Π.Ι. να υποστηρίξει την συγκεκριμένη δισκογραφική παραγωγή, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία εκ μέρους του συνθέτη, της χρήσης ενός κλασσικού λαικού ελληνικού οργάνου, όπως είναι το μπουζούκι, σ'ένα έργο δημιουργία του μεγάλου κλασσικού συνθέτη Johannes Brahms.

Η καινοτομία αυτή και η ευαισθησία του Θανάση Πολυκανδριώτη για την καταξίωση και το πέρασμα του Ελληνικού λαικού ήχου μέσα στα διαχρονικά κλασσικά ακούσματα , ανοίγει όχι μόνο νέους δρόμους στην Ελληνική μουσική αλλά ενώνει και διασταυρώνει δρόμους άγνωστους μέχρι σήμερα μεταξύ τους.

Η Α.Ε.Π.Ι. , με συμβασμό και αγάπη στον δημιουργό και το έργο του, θεωρεί τιμή της και μια μικρή πολιτιστική συμβολή τη χορηγία αυτής της σημαντικής μουσικής πρότασης".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στέλιος Καζαντζίδης

"Ελεύθερος"

Εταιρεία Polygram

Έτος 1988

1)Είμαι τραγούδι είμαι λαός

(Τάκης Σούκας-Νίκος Λουκάς)

2)Μάνα μου

(Τάκης Σούκας-Νίκος Λουκάς)

3)Ας ήτανε ο πόνος ένα τσιγάρο δρόμος

(Τάκης Σούκας-Σμαρούλα Μαραγκουδάκη)

4)Αν ρωτάς να σου πω

(Θανάσης Πολυκανδριώτης-Μάνος Ελευθερίου)

5)Στην οδό της τρέλλας

(Τάκης Σούκας-Νίκος Λουκάς)

6)Ζηλεύω τα πουλιά

(Θανάσης Πολυκανδριώτης-Γ.Γιαννόπουλος-Ν.Λουκάς)

7)Πέτρινα χρόνια

(Σταμάτης Σπανουδάκης)

8)Μην κλαις

(Τάκης Σούκας-Νίκος Λουκάς)

9)Ανήμπορος

(Τάκης Σούκας-Νίκος Λουκάς)

10)Μόνος

(Τάκης Σούκας-’γγελος Αξιώτης)

11)Δεν είσαι εσύ (Συμμετέχει η Κατερίνα Στανίση)

(Τάκης Σούκας-Νίκος Λουκάς)

12)Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους

(Θανάσης Πολυκανδριώτης-Βασίλης Παπαδόπουλος)

13)Πικρός καφές

(Τάκης Σούκας-Σμαρούλα Μαραγκουδάκη)

Η ενορχήστρωση στα κομμάτια είναι των συνθετών που τα έχουν γράψει.

Η παραγωγή είναι του Νίκου Τζανιδάκη.

Στο δίσκο έπαιξαν οι μουσικοί:

Θανάσης Πολυκανδριώτης (Μπουζούκι-τζουρά-μπαγλαμά)

Τάκης Σούκας (Ακορντεόν-σαντούρι-συνθεσάιζερ-πιάνο)

Βασίλης Σαλέας (Κλαρίνο)

Λευτέρης Ζέρβας (βιολί)

Γιάννης Μπιθικώτσης (Μπουζούκι)

Κιθάρες έπαιξαν οι Φώτης Σούκας, Χρήστος Ζέρβας, Μιχ.Σεραφείμ, Κώστας Νικολόπουλος, Γιάννης Λογοθέτης, Μιχάλης Νικολούδης, Παν.Σαμαράς

Μπάσο οι Γ.Ζηκογιάννης, Π.Γεωργοτάς, Αν.Σαργολόγος

Κρουστά οι Γ.Ροιλός και Αντ.Κουλούρης

Πιάνο, συνθεσάιζερ οι Νίκος Ζέρβας, Χρ.Ζερμπίνος, Γ.Ιωάννου, Π.Μπαιλάκης.

Η ηχογράφηση έγινε στο studio Sierra με ηχολήπτη τον Κώστα Φασόλα.

Τα "Πέτρινα χρόνια" είχε ακουστεί , χωρίς λόγια στην ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη.Η ηχογράφηση έγινε από τον συνθέτη, ο οποίος παίζει τα όργανα που ακούγονται , στο STAM studio, εκτός από τη φωνή του Καζαντζίδη , που ηχογραφήθηκε , όπως προανέφερα στο studio Sierra.Kλαρίνο παίζει ο Βασίλης Σαλέας.

Στο εξώφυλο του δίσκου ο Στέλιος Καζαντζίδης σημειώνει:

"Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω τους Βίκο Αντύπα, Νίκο Τζανιδάκη, Τέλη Δαμασκηνό, Νίκο Καραγιάννη, Παντελή Εμμανουηλίδη, τον ηχολήπτη Κώστα Φασόλα και φυσικά τους δημιουργούς αυτού του δίσκου για τη βοήθειά τους στην πρώτη μου ΕΛΕΥΘΕΡΗ δισκογραφική δουλειά".

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε δυο εκδόσεις.Μια με ολόασπρο εξώφυλο και στη συνέχεια με άσπρο εξώφυλο και τη φωτογραφία του Καζαντζίδη με φόντο, τι άλλο; τη θάλασσα...

Για τη φωνή του Καζαντζίδη, δεν γράφω τίποτα...Ακούστε τα "Μάνα μου" , "Πέτρινα χρόνια" και "Ζηλεύω τα πουλιά" και θα καταλάβετε...Τι να γράψω εγώ τώρα...

Ο Καζαντζίδης μετά την απελευθέρωσή του από τη δυναστεία του Μάτσα, καταθέτει έναν καθαρό λαικό δίσκο.Μέσα του υπάρχουν μεγάλες στιγμές αλλά και κάποιες, ίσως , θα έλεγα, μετριότερες...Αλλά εδώ φαίνεται το μεγαλείο του τραγουδιστή. Να ακούς ένα μέτριο τραγούδι και η φωνή που το τραγουδά να σε κάνει να ξεχνάς το τραγούδι, σαν σύνθεση ή στίχο και να στέκεσαι στην ερμηνεία....

Θα ήθελα να σταθώ σε κάποιες στιγμές του δίσκου.

"Μάνα μου". Ο Στέλιος Καζαντζίδης, αποχαιρετά την πολυαγαπημένη μάνα του, την κυρά Γεσθημανή ή Χατζήδαινα,η οποία μόλις έχει φύγει, μ'αυτό το τραγούδι.Ο λυγμός στο τέλος της δεύτερης στροφής είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της συγκίνησης του Στέλιου την ώρα που ηχογραφούσε το τραγούδι.Από τις πιο μεγάλες ερμηνείες της καριέρας του....

"Ζηλεύω τα πουλιά".Ένα μεγάλο ζειμπέκικο, ένα από τα ωραιότερα, αν όχι το ωραιότερο τραγούδι του Θανάση Πολυκανδριώτη.Ο Στέλιος το απογειώνει...

""Αν ρωτάς να σου πω" .Ακόμα ένα υπέροχο τραγούδι του Πολυκανδριώτη σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.Αυτή είναι, δυστυχώς και η μοναδική συνεργασία του Καζαντζίδη με τον μεγάλο ποιητή-στιχουργό.

"Πέτρινα χρόνια".Πιστεύω το ξέρετε όλοι...Πιστεύω επίσης πως το αγαπάτε όλοι...’λλη μια μεγάλη ερμηνεία...Αργότερα κυκλοφόρησε και σε δεύτερη εκτέλεση σε μια συλλογή του Σπανουδάκη αλλά και στο cd-single "Έρχονται χρόνια δύσκολα".

"Ανήμπορος".Ένα αντρίκιο ουσάκ-ζειμπέκικο, ένα τραγούδι που "μυρίζει" Τάκη Σούκα από χιλιόμετρα μακρυά...

"Δεν είσαι εσύ".'Ενα ντουέτο με την Κατερίνα Στανίση, χαρακτηριστικό δείγμα κι αυτό της γραφής του Σούκα.Μια λαική μπαλάντα , θα την έλεγα, της οποίας η ενορχήστρωση θυμίζει βέβαια νυχτερινό κέντρο αλλά το ντουέτο είναι εξαιρετικό.

"Πικρός καφές" .’λλο ένα πολύ ωραίο ζειμπέκικο του Σούκα με το οποίο κλείνει ο δίσκος.

Και μόνο γι'αυτά τα τραγούδια ο δίσκος δικαιολογεί την ύπαρξή του και την επανειλημμένη ακρόασή του.

Τα υπόλοιπα, χωρίς να είναι άσχημα, ενισχύονται σαφώς από τη φωνή του Καζαντζίδη.Ένα τραγούδι, ας πούμε, σαν το "Ας ήτανε ο πόνος ένα τσιγάρο δρόμος" θα μπορούσε κάλλιστα να το είχε ηχογραφήσει ο οποιοσδήποτε τραγουδιστής νυχτερινού παραλιακού κέντρου και να είχε περάσει αδιάφορο.Στο στόμα του Καζαντζίδη όμως, γίνεται ένα πολύ ωραίο λαικό τραγούδι...Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα τραγούδια. Στο "Μόνος" ο Καζαντζίδης, ακολουθώντας το δρόμο του Πάνου Γαβαλά στο "Σήκω πάνω, κάτσε κάτω", νομίζω, ανάμεσα στις δυο στροφές φωνάζει "Οπ, οπ, οπ..." :) Αυτά αν είχε αποφύγει...

Ο δίσκος φυσικά κυκλοφόρησε και σε cd με το εξώφυλλο με τη φωτογραφία.

"Είμαι τραγούδι , είμαι λαός

δεν είμαι σκλάβος κανενός".

Share this post


Link to post
Share on other sites

1)Πως σε λένε; Ευδοκία

2)Τίτλοι

3)Στρατιώτες στο δρόμο περνάνε

4)Ζειμπέκικο

5)Προσευχή

6)Χασάπικο

7)Η κούνια

8)Τσιφτετέλι

9)Τουμπερλέκι

10)Στη θάλασσα

11)Έχεις ένα δίφραγκο;

12)Διμοιρία επιδείξεων

13)Θα σε περιμένω

14)Η ανάμνηση

15)Θεέ μου , θεέ μου να γλυτώναμε

16)Επίλογος

1971...Μετά το "Σταθμό" και τις "Θαλασσογραφίες" ο Μάνος Λοίζος, ο οποίος σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια "μετακόμισε" για τη "Γειτονιά των αγγέλων", γράφει τη μουσική για την ταινία του Αλέξη Δαμιανού "Ευδοκία". Η ταινία, αν δεν απατώμαι προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Παράλληλα η μουσική κυκλοφορεί σε μεγάλο δίσκο.

Ο δίσκος περιέχει κάποια ορχηστρικά κομμάτια και κάποια ηχητικά αποσπάσματα από την ταινία.Ακούγεται χαρακτηριστικά η φωνή της Ελένης Ροδά , η οποία ντουμπλάρει την πρωταγωνίστρια Μαρία Βασιλείου.

Στην "Ανάμνηση" ακούγεται η φωνή του Αλέξη Δαμιανού.

Ο δίσκος περιέχει ένα τσιφτετέλι , το οποίο την επόμενη χρονιά , θα κυκλοφορήσει με λόγια στο δίσκο "Νά'χαμε τι νά'χαμε". Είναι ο περιβόητος "Κουταλιανός". Επίσης ένα μικρό (σε διάρκεια) χασάπικο κι ένα τεράστιο ζειμπέκικο που δεν είναι άλλο από το "Ζειμπέκικο της Ευδοκίας". Κι αυτό το κομμάτι θα ηχογραφηθεί το 1972 για τις ανάγκες του δίσκου "Νά'χαμε τι νά'χαμε". Ένα κομμάτι για το οποίο , σύμφωνα με μαρτυρίες του Λευτέρη Παπαδόπουλου, γράφτηκαν στίχοι από τον ίδιο.Τελικά όμως προτιμήθηκε αυτή η ορχηστρική εκδοχή του. Η "Ευδοκία" ακούγεται και χορεύεται μέχρι σήμερα παντού.Από μεγάλες συναυλίες σε Μέγαρα και θέατρα, μέχρι το πιο μικρό σκυλάδικο της Εθνικής οδού. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που νομίζουν πως το κομμάτι είναι παλιό λαικό ή ρεμπέτικο αγνοώντας το συνθέτη του...

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε cd σε remaster και πρόσφατα επανεκδόθηκε και ο δίσκος βινυλίου.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η ταινία, αν δεν απατώμαι προβάλλεται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.Παράλληλα η μουσική κυκλοφορεί σε μεγάλο δίσκο.

Ο δίσκος περιέχει κάποια ορχηστρικά κομμάτια και κάποια ηχητικά αποσπάσματα από την ταινία.Ακούγεται χαρακτηριστικά η φωνή της Ελένης Ροδά , η οποία ντουμπλάρει την πρωταγωνίστρια Μαρία Βασιλείου.

Kι από τα παλαβά της ιστορίας είναι ότι η Μαρία Βασιλείου κέρδισε το βραβείο ερμηνείας α' γυναικείου ρόλου, ενώ είναι ντουμπλαρισμένη :blink: :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για μια ανεξάρτητη παραγωγή του Πολιτιστικού Σωματείου "’γιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος" της Θεσσαλονίκης γράφω σήμερα.Κυκλοφόρησε το 2001 με τίτλο "Μάνα μου και Παναγία". Τραγουδούν ο Μανώλης Χατζημανώλης, ο Μιχάλης Παπαζήσης, η Χορωδία Νέων του συλλόγου και η Παιδική χορωδία του.

Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

1)Θάλασσα (Μιχάλης Παπαζήσης-Χορωδία Νέων)

Χρυσόστομου Σταμούλη

2)Μέρα Μαγιού μου μίσεψες (Χορωδία Νέων)

Μ.Θεοδωράκη-Γ.Ρίτσου

3Στο παραθύρι στέκοσουν (Αθανάσιος Σταμούλης-Γιώργος Κουτσοκώστας-Μαριάννα Γκιουλέκα (μέλη της παιδικής χορωδίας) & παιδική χορωδία)

Μ.Θεοδωράκη-Γ.Ρίτσου

4)Που πέταξε τ'αγόρι μου (Χορωδία νέων)

Μ.Θεοδωράκη-Γ.Ρίτσου

5)Κάποια μάνα αναστενάζει (Μανώλης Χατζημανώλης-Χορωδία Νέων)

Β.Τσιτσάνη-Μπ.Μπακάλη

6)Τζιβαέρι (Χορωδία Νέων)

Παραδοσιακό Κώτικο τραγούδι

7)Έχε γεια Παναγιά (Παιδική χορωδία)

Παραδοσιακό τραγούδι της Πόλης

8)Θάλασσα (Ορχηστρικό)

Χρ.Σταμούλη

Η ενορχήστρωση είναι του Χρυσόστομου Σταμούλη και των μουσικών.Του Σταμούλη επίσης είναι η χορωδιακή επεξεργασία των τραγουδιών, η διδασκαλία και η διεύθυνση της Χορωδίας Νέων.Η διδασκαλία και η διεύθυνση της Παιδικής Χορωδίας είναι της Ιωσηφίνας Κατωφλίδου-Σταμούλη.

Η επιμέλεια της παραγωγής του Χρυσόστομου Σταμούλη και του Κωνσταντίνου Χαίνογλου.

Η ηχογράφηση έγινε ζωντανά στο Studio Πολύτροπο τον Μάρτιο και το Μάιο του 1991.

Παίζει η Ορχήστρα Νέων "’γιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος":

Στέφανος Κωφίδης:Κρουστά, ακορντεόν

Στέφανος Λιόλιος: Σάζι, μπαγλαμά, τζουρά

Μιλτιάδης Σπυριδόπουλος: Κιθάρα, λαούτο, ούτι, μπαγλαμά

Στέλλα Αβραμίδου:Φλάουτο , φλογέρες

Σπύρος Ρασσιάς :Πιάνο

Χρήστος Τσαιρίδης: Μπουζούκι

και συμμετέχουν οι φίλοι μουσικοί:

Δημήτρης Πασλαμούσκας:Μπάσο

Παντελής Τερεζάκης:Λύρα κρητική

Παναγιώτης Ζηκίδης:Γκάιντα

Μια πολύ όμορφη δουλειά.Ένας πολύ γλυκός και τρυφερός δίσκος.

Και τι όμορφη θεματολογία....Τραγούδια της Μάνας και της Παναγιάς....

Απλή,λιτή , χωρίς πολλές φιοριτούρες η ενορχήστρωση, το ίδιο και οι ερμηνείες.Τόσο ο Χατζημανώλης, όσο και ο Παπαζήσης ερμηνεύουν εξαιρετικά τα τραγούδια.Το ίδιο όμορφα ακούγονται και τα τραγούδια με τις νεανικές χορωδίες.Πολύ ιδιαίτερη και η εκτέλεση από το "Παραθύρι" με τις παιδικές φωνές...

Δυστυχώς αυτός ο δίσκος , που διανεμήθηκε από την εταιρεία "Πολύτροπον", δεν έφτασε σε όλα τα καταστήματα δίσκων.Κυρίως διανεμήθηκε στα μαγαζιά της Θεσσαλονίκης.

Αν όμως πέσει ποτέ στα χέρια σας ακούστε τον...

Θα αγαλλιάσετε...

B);):disgust:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0