Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ξεχασμένα Διαμάντια

1,215 posts in this topic

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1954 γεννήθηκε μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες η Ελένη Βιτάλη ή Ελένη Λαβίδα όπως είναι το πραγματικό της όνομα.Κόρη του δεξιοτέχνη στο σαντούρι και το τσέμπαλο και συνθέτη Τάκη Λαβίδα, ξεκίνησε την καριέρα της το 1967.Το 1974 έγινε ευρέως γνωστή τραγουδώντας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το τραγούδι "Χωρίς δεκάρα". Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε από τη Lyra ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με κάποιες από τις μέχρι τότε συμμετοχές της σε δίσκους συνθετών, από δίσκους 45 στροφών, κάποιες επανεκτελέσεις και κάποια καινούργια.

1)Πήρα χτες το ραβασάκι (Δ.Ψαριανού-Δ.Ιατρόπουλου)

2)Που το πάνε το παιδί (Χελιδόνι σε κλουβί) (Μ.Χατζιδάκι-Ν.Γκάτσου)

3)Καράβι-καραβάκι (από το τηλεοπτικό σήριαλ "Τερέζα Βάρμα-Δακόστα)

(Α.Κουνάδη-Β.Γκούφα)

4)Πως θα μεταλάβω (Α.Πρέζα-Β.Τσιμπούλη)

5)’ιντε γιε μου (Ν.Ιγνατιάδη-Φ.Τέζα)

6)’ι γαρούφαλλό μου (Α.Κουνάδη-Β.Γκούφα)

7)Χωρίς δεκάρα (Ν.Μέτσικα-Β.Τσιμπούλη)

8)Θα σε περιμένω (Τέτη) (Κ.Κωνσταντακόπουλου)

9)Το κυκλάμινο (Μ.Θεοδωράκη-Γ.Ρίτσου)

10)Κι αν είσαι γιος του βασιλιά (Γ.Μέτσικα)

11)Σάββατο βράδυ (Γ.Μέτσικα-Β.Τσιμπούλη)

12)Τραγούδι που δεν άκουσα (Μ.Πλέσσα-Γ.Καλαμαριώτη)

13)Το χωριανάκι (Σ.Σαμοίλη-Σ.Αλιβιζάτου)

Tο μικρό σημείωμα του δίσκου αναφέρει:

"H Ελένη Βιτάλη μας δίνει με τον πρώτο προσωπικό της δίσκο όλη τη φρεσκάδα, όλα τα νιάτα της , αλλά και όλη την πρώιμη ωριμότητα της φωνής της.

Τραγούδια απλά, τραγούδια δύσκολα, δραματικά και τραγούδια κεφάτα.

Το ταλέντο της Ελένης της επιτρέπει να περνά με την μεγαλύτερη ευκολία από το ένα είδος στο άλλο , δίνοντας πάντα τη σωστή ερμηνεία.Το ταλέντο της και απλότητά της κάνουν τη νεαρή τραγουδίστρια να πλησιάζει τον υψηλότερο στόχο κάθε καλλιτέχνη: Tην αλήθεια".

Και είναι έτσι ακριβώς.Το σημείωμα τα λέει όλα.

Ίσως το επίπεδο των νέων τραγουδιών που ερμήνευσε στην καριέρα της η Βιτάλη, ειδικά τη δεκαετία του '80 , να μην είναι αντάξιο της μεγάλης φωνής της και της ερμηνευτικής της δεινότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που συμβαίνει αυτό.Με την Γλυκερία το ίδιο δεν συμβαίνει;Kαι με πόσους ακόμα τραγουδιστές... Το βέβαιο είναι όμως, πως ότι τραγούδησε , το τραγούδησε βάζοντας όλη την ψυχή της και όλη την αλήθεια της.

Κι αυτός ο δίσκος πραγματικά περιέχει μερικά διαμάντια.Και το δυστύχημα είναι πως, με εξαίρεση το τραγούδι του Φεστιβάλ, ελάχιστα ακούστηκε.

Έχει κυκλοφορήσει και σε cd.Προσωπικά δεν το έχω δει ποτέ μου.

Σίγουρα , μόνο ξεχασμένος δεν μπορεί να θεωρηθεί ο δίσκος στον οποίο θ'αναφερθώ σήμερα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1969 γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της νέας γενιάς, συνθέτης, στιχουργός αλλά και εξαιρετικός τραγουδιστής, ο Αλκίνοος,το 1993 και με την ουσιαστική συμβολή της Δήμητρας Γαλάνη, κυκλοφόρησε στην Polygram τον πρώτο προσωπικό του δίσκο σε μουσική και στίχους Νίκου Ζούδιαρη με τίτλο "Στην αγορά του κόσμου".

Περιέχει τα τραγούδια:

1)Ζήνωνος

2)Στην αγορά του Αλ-Χαλίλι

3)Το όνειρο

4)Πόθοι αδιέξοδοι (Τραγούδι:Δ.Γαλάνη)

5)Καθώς περνά η ώρα

6)Δύσκολοι καιροί

7)Τα φιλιά θα στά'δινα (Τραγούδι:Δ.Γαλάνη)

8)Η μπαλάντα του μισθοφόρου

9)Οχι, μην κλαις

10)Το κουτί της Πανδώρας

11)Δεύτε τελευταίες εισπνοές (Τραγούδι: Δ.Γαλάνη-Αλ.Ιωαννίδης)

Η ενορχήστρωση είναι του Τάκη Μπουρμά.Η διεύθυνση παραγωγής είναι της Δήμητρας Γαλάνη.Στο δίσκο συμμετέχει μια πλειάδα εξαιρετικών μουσικών.

Ο δίσκος άργησε λίγο να "πάρει μπρος". Μόλις ακούστηκε όμως η "Αγορά του Αλ Χαλίλι" έγινε το μεγάλο μπαμ .Η φωνή του Αλκίνοου άρχισε να ακούγεται σε όλα τα ραδιόφωνα, το videoclip παίζεται στις τηλεοράσεις και ο δίσκος πολύ απλά ξεπέρασε τις 50.000 πωλήσεις.’ξιζε τον κόπο η επιμονή της Δήμητρας Γαλάνη , χωρίς την βοήθεια της οποίας , ίσως αυτός ο δίσκος να μην είχε κυκλοφορήσει ποτέ.

Μεγάλη επιτυχία και εξαιρετικό τραγούδι επίσης το "Ζήνωνος".

Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε σε lp και φυσικά και σε cd.

To 1994 κυκλοφόρησε σε 500 αντίτυπα βινυλίου-μόνο-ο δίσκος "ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ" -εκτός επίσημης κυκλοφορίας. Ο δίσκος ήταν ένα δώρο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στους καλεσμένους των γενεθλίων της, εκείνης της χρονιάς-δυο χρόνια πριν το βιολογικό της τέλος.... :)

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Σ' ΑΓΑΠΩ (Μ.Χατζιδάκι-Αλ.Σακελλάριου)

ΤΑ ΝΙΑΤΑ (Μ.Χατζιδάκι-Αλ.Σακελλάριου)

Ο ΑΜΑΞΑΣ (Μ.Χατζιδάκι-Αλ.Σακελλάριου)

ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙΑ (Μ.Χατζιδάκι-Αλ.Σακελλάριου)

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ (Μ.Χατζιδάκι-Αλ.Σακελλάριου)

ΧΑΛΥ ΓΚΑΛΥ (Γ.Λαβράνου-Αλ.Σακελλάριου)

ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ (Γ.Λαβράνου-Αλ.Σακελλάριου)

Η ΚΥΡΙΑΚΗ (Γ.Ζαμπέτα-Αλ.Σακελλάριου)

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΟΥ ΜΟΝΟ (Γ.Ζαμπέτα-Αλ.Σακελλάριου)

ΓΥΡΝΑ ΜΕ ΣΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ (Στ.Ξαρχάκου-Αλ.Σακελλάριου)

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ (Γ.Ζαμπέτα-Αλ.Σακελλάριου)

ΣΗΚΩ ΧΟΡΕΨΕ ΣΥΡΤΑΚΙ (Γ.Ζαμπέτα-Αλ.Σακελλάριου)

ΥΠΟΜΟΝΗ (Στ.Ξαρχάκου-Αλ.Σακελλάριου) μαζί με τον Γρ.Μπιθικώτση

Τραγούδια αγαπημένα, τραγούδια δροσερά που τα ξέρουμε όλοι. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Μάκης Δελαπόρτας.

Στο εξώφυλλο του δίσκου η Αλίκη , βέβαια, στο γνωστό εξώφυλλο από τις παλαί ποτέ ΕΙΚΟΝΕΣ με ιδιόχειρη αφιέρωση :

Στους φίλους μου

με την αγάπη μου

Αλίκη Βουγιουκλάκη

20 Ιουλίου 1994

Πέφτει βροχή σήμερα στην Αθήνα και όχι μόνο. Αυτό είναι και το πρώτο τραγούδι του δίσκου που κυκλοφόρησε το 1985 από την Polygram με τίτλο Η ενδεκάτη εντολή. Ο δίσκος περιλαμβάνει τραγούδια του Γιώργου Χατζηνάσιου σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Ερμηνεύτρια η Νάνα Μούσχουρη. Η ενορχήστρωση ανήκει στο συνθέτη.

Η Νάνα Μούσχουρη είναι μία ερμηνεύτρια με ιδιαίτερη φωνή και για το λόγο αυτό οι γνώμες ποικίλουν, χωρίς βέβαια να αμφισβητείται η καλλιτεχνική της αξία. Προσωπικά, συχνά θεωρώ τις ερμηνείες της λίγο υπερβολικές, κάτι που φαίνεται να μην ισχύει εδώ. Ο δίσκος έχει ένα όμορφο, ιδιαίτερο ύφος, με μία ενορχήστρωση που μας παραπέμπει σε πιο σύγχρονο άκουσμα.

Τα τραγούδια του δίσκου ακούστηκαν αρκετά στα ραδιόφωνα της εποχής. Ιδιαίτερα το ομώνυμο, το "Πέφτει βροχή", το "Μακριά στο Κατμαντού".

1. Πέφτει βροχή

2. Ηενδεκάτη εντολή

3. Αλληλούια

4. Ήλιε που χάθηκες

5. Πυρρίχιος

6. Μια θέση στον ήλιο

7. Το παιδί με το ταμπούρλο

8. Μακριά στο Κατμαντού

9. Γιαρέμ γιαρέμ

10. Ο ταξιδιώτης του ονείρου

11. Της χαράς αδέλφι

12. Μικρό μου αλφαβητάρι

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd.

"Πέφτει βροχή πέφτει βροχή στο πρόσωπό μου πέφτει ..." :)

Ξεχασμένος δεν είναι...Παλιός δεν είναι...Σίγουρα όμως πρόκειται για διαμάντι.Ένας από τους δίσκους που με κέρδισαν από το πρώτο άκουσμα και ακούγεται χωρίς διακοπή από την αρχή ως το τέλος...Το βέβαιο είναι πως δεν ακούστηκε όσο θά'πρεπε, αυτό όμως δε λέει τίποτα...

"Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος τραγουδά Παντελή Θαλασσινό" ή "Όλα πολύτιμα". Και πραγματικά, όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι πολύτιμα... :music: Κυκλοφόρησε (μόνο σε cd φυσικά) το 2001 από την MBI και περιέχει τα τραγούδια:

1)Έλα και φίλα με (Στίχοι Βαγγέλης Βελώνιας)

2)Τα μεγάλα τα ποτάμια (Θοδωρής Γκόνης)

3)Το γράμμα (Ηλίας Κατσούλης)

4)Κράτα, καρδούλα μου (Παντελής Θαλασσινός)

5)Να πιω απ'το ποτήρι σου (Ευθυμία Πανταζοπούλου)

6)Μες στα συντρίμμια μου (Μάνος Ελευθερίου)

(τραγούδι Παντελής Θαλασσινός)

7)Ταξίμι (ουσάκ) (Γιάννης Βασιλόπουλος-Χάρης Λαμπράκης)

8)Το κορμί σου το αλάνι (Μιχάλης Γκανάς)

9)Ταξίμι (Χουσεινί) (Χρήστος Τσιαμούλης-Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος)

10)Αχ, κορμί ζωγραφιστό (Ηλίας Κατσούλης)

11)Ό,τι φεύγει από κοντά σου (Θοδωρής Γκόνης)

12)Αχ, φεγγάρι (Μιχάλης Γκανάς)

13)Ο "Αθάνατος" (Παντελής Θαλασσινός)

14)Στης Χαλιμάς το περιβόλι (Ηλίας Κατσούλης)

(τραγούδι Γεράσιμος Ανδρεάτος-Παντελής Θαλασσινός)

15)Όλα πολύτιμα (Ηλίας Κατσούλης)

16)Στις φυλακές του Ρίου (Ηλίας Κατσούλης)

17)Χασάπικο της Σαλαμίνας (Ορχηστρικό)

Η ενορχήστρωση είναι του Ανδρέα Τσεκούρα ενώ η παραγωγή του Κώστα Κωτούλα.

Β'φωνές εκτός από τον Ανδρεάτο και το Θαλασσινό κάνουν η Σοφία Παπάζογλου και η Δέσποινα Ολυμπίου.Στο δίσκο συμμετέχουν δεκάδες μουσικοί , από τους πιο αξιόλογους του χώρου , παίζοντας σχεδόν όλα τα φυσικά όργανα.

Πρόκειται για ένα "χορταστικό" δίσκο.Έχοντας συνηθίσει σήμερα, όταν ακούμε ένα δίσκο με τόσα πολλά (17) τραγούδια ,να ξεχωρίζουμε 2-3 απ'αυτά, εδώ συναντούμε την ευχάριστη έκπληξη. "Μην πετάξεις τίποτα" έλεγε ο Σαββόπουλος σ'ένα δίσκο του.Αυτό συμβαίνει κι εδώ.Τίποτα δεν είναι για πέταμα.

Ακούγοντάς τον ο ακροατής ταξιδεύει στις χρυσές εποχές του Ελληνικού τραγουδιού.Τόσο οι μελωδίες του Θαλασσινού, ταξιδιάρικες όπως πάντα, όσο και τα λόγια των πρωτοπόρων του στίχου σήμερα αλλά και η ερχόμενη από παλιά φωνή του Ανδρεάτου,σε συνδυασμό με την καταπληκτική ενορχήστρωση, δημιουργούν ένα δίσκο άλλων εποχών.

Το "Αχ, κορμί ζωγραφιστό" ηχογραφήθηκε λίγα χρόνια αργότερα και με τη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη στο δίσκο του Παντελή Θαλασσινού "Στης καρδιάς μου τ'ανοιχτά".

Σας προτείνω λοιπόν ανεπιφύλακτα αυτόν τον εξαιρετικό δίσκο. :music::music::music:

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1969 γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Από τους πιο ταλαντούχους  εκπροσώπους της νέας γενιάς, συνθέτης, στιχουργός αλλά και εξαιρετικός τραγουδιστής, ο Αλκίνοος,το 1993 και με την ουσιαστική συμβολή της Δήμητρας Γαλάνη, κυκλοφόρησε στην Polygram τον πρώτο προσωπικό του δίσκο σε μουσική και στίχους Νίκου Ζούδιαρη  με τίτλο "Στην αγορά του κόσμου".
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είχε και συνέχεια και ως εξαιρετικός τραγουδοποιός κυκλοφόρησε το 1997, μέσω της ίδιας εταιρίας (Polygram) το δίσκο Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος. Οι στίχοι και η μουσική των τραγουδιών του δίσκου ανήκουν στον ίδιο. Ένας δίσκος με πολύ όμορφες μπαλάντες, από ένα πολύ ταλαντούχο δημιουργό με ευαισθησία και όνειρα, αλλά και πολύ καλή αισθητική, αν κρίνουμε από τις συσκευασίες των δημιουργιών του. Το πιο όμορφο τραγούδι του δίσκου αυτό με τον πιο ωραίο τίτλο: Φως.

Τα τραγούδια

1. Edgar Alan Poe

2. Στο τέλος του Μάη

3. Καθρέφτης

4. Μισό φεγγάρι

5. Έχω μια λέξη

6. Όσα η αγάπη ονειρεύεται

7. Ο δρόμος, ο χρόνος και ο πόνος

8. Βυθός

9. Σταγόνες (αυτοσχεδιασμός)

10. Φως

11. Σταγόνες στο γυαλό

12. Μαύρη πεταλούδα

13. Ησυχία

:music::music::music:

Παρακολουθώντας τις φετινές καλοκαιρινές συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα και βλέποντας τη Δέσποινα Ολυμπίου να τραγουδά,θυμάμαι ένα cd που κυκλοφόρησε πριν από έξι χρόνια (το 2000)από την MBI,με τον πολύ όμορφο τίτλο "Των ματιών σου η καλημέρα". Οι στίχοι είναι του Ηλία Κατσούλη και η μουσική των Γεράσιμου Ανδρεάτου, Γιώργου Αρσενίδη, Τάσου Γκρους, Παντελή Θαλασσινού, Σπύρου Ιωαννίδη και Μανώλη Λιδάκη. Στο δίσκο συμμετέχουν ερμηνευτικά και ο Παντελής Θαλασσινός με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο.

Τα τραγούδια του:

1)Tέσσερις ευχές (μουσική Π.Θαλασσινός)

2)Τα χρώματα της λησμονιάς (Σπ.Ιωαννίδης)

3)Το "σ'αγαπώ" που βρήκαμε (Π.Θαλασσινός)

Τραγουδούν Παντελής Θαλασσινός-Δέσποινα Ολυμπίου

4)Θέλω (Μ.Λιδάκης)

5)Μ'ένα προαίσθημα (Π.Θαλασσινός)

6)Οι έρημες ακρογιαλιές (Μ.Λιδάκης)

7)Η ώρα που σε θυμάμαι (Τ.Γκρους)

8)Ξανά (Γ.Αρσενίδης)

9)Όσοι τα μαύρα φόρεσαν (Γ.Ανδρεάτος)

10)Θα σε θυμάμαι ακόμα (Γ.Ανδρεάτος)

Τραγουδούν Γεράσιμος Ανδρεάτος-Δέσποινα Ολυμπίου

11)Φιτιλάκι (Σπ.Ιωαννίδης)

12)Στην υγειά της μνήμης (Π.Θαλασσινός)

13)Λεμεσός Αροδαφνούσα (Γ.Αρσενίδης)

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Σπύρου Ιωαννίδη.Η επιμέλεια παραγωγής του Κώστα Κωτούλα.

Από τα ονόματα των δημιουργών , φαίνεται περίπου και το περιεχόμενο του δίσκου.Πολύ όμορφα έντεχνα λαικά τραγούδια, με τη Δέσποινα Ολυμπίου, που χωρίς να είναι η πολύ μεγάλη φωνή τα αποδίδει αξιοπρεπέστατα.Τα τραγούδια έχουν κάτι από το παρελθόν.Καμία σχέση δηλαδή, με ότι τραγουδά η Ολυμπίου σήμερα.Ο δίσκος επίσης, θυμίζει αρκετά το στυλ και το ύφος των δίσκων του Παντελή Θαλασσινού.Εξαιρετικά και φερμένα από πολύ παλιά τα δυο ντουέτα του δίσκου.

Ας δούμε τι γράφει στο σημείωμα του δίσκου ο παραγωγός του Κώστας Κωτούλας:

"Για την Δέσποινα Ολυμπίου μας πρωτομίλησε πριν από τρία χρόνια ο Μανώλης Λιδάκης.

Το χειμώνα του 1998 ακούγοντας και βλέποντας τη Δέσποινα να τραγουδάει δίπλα στον Παντελή Θαλασσινό και τον Γεράσιμο Ανδρεάτο στην Πανσέληνο στην Πλάκα συμφωνήσαμε απόλυτα με τον ενθουσιασμό του Μανώλη.

Από τότε η Δέσποινα έγινε ένα από τα αγαπημένα παιδιά της MBI και αφού ταξίδεψε συναυλιακά και δισκογραφικά με τον Παντελή στο "πλατινένιο" του ταξίδι "Από την Τήλο ως τη Θράκη", τώρα με τον πρώτο της προσωπικό δίσκο, σας τραγουδάει...την καλημέρα της.

Τώρα αν όλοι εμείς που με πρώτο και καλύτερο τον Μανώλη Λιδάκη σωστά προβλέψαμε πως η Δέσποινα φέρνει ένα καινούργιο αεράκι στο τραγούδι μας...εσείς τελικά θα το κρίνετε".

Αλλά και ο στιχουργός του δίσκου Ηλίας Κατσούλης σημειώνει τα εξής:

"Μιλάω για τη Δέσποινα (Δένα για τους φίλους).

Κορίτσι προικισμένο με νιάτα, ομορφιά, χαρακτήρα, αλλά και φωνή.

Όλα αυτά ενέπνευσαν μια παρέα (έτσι νιώθουμε και έτσι είμαστε) να της γράψουμε τραγούδια.

Γι'αυτά θα μιλήσουν όσοι τ'ακούσουν .Εσείς.Εμείς "μιλήσαμε " με τη δύναμη της ψυχής.Δεν ξέρω ποιοί περίεργοι συνειρμοί φέρνουν στ'αυτιά μου ένα τραγούδι του Σαββόπουλου στο οποίο κάνει προσκλητήριο αγαπημένων φίλων.

Ακούω άλλα ονόματα από αυτά που φώναζε ο Διονύσης, των δικών μου φίλων που τίμησαν τους στίχους μου.

"Παντελής , Γεράσιμος, Μανώλης, Τάσος, Γιώργος , Σπύρος"

Το τραγούδι που επιμένει...

Κι ύστερα: "Καλωσόρισες, πουλί μου, ομορφιά ελληνική μου"

(Για τη Δέσποινα αυτό.Χρειάζεται να το πω;

Hλίας Κατσούλης

Καλοκαίρι 2000

"γυναίκες...γυναίκες..."

Βρισκόμαστε στα 1979 και ο Στράτος Διονυσίου ηχογραφεί την τελευταία του δουλειά στην Columbia , πριν ξεκινήσει μια νέα καριέρα στη Minos και ξαναπεράσει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.Μια νέα καριέρα με πολλές και μεγάλες επιτυχίες.

Για να δούμε τι περιέχει όμως αυτή η δουλειά του Στράτου.

Τι άλλο , από 12 καθαρά λαικά τραγούδια.

1)Γυναίκες , γυναίκες (Ι.Παλαιολόγου-Σ.Παπά)

2)Το τέλος είναι θάνατος (Α.Ρεπάνη-Γ.Ρούβελα)

3)Μινόρε παράπονο (Θ.Πολυκανδριώτη-Γ.Πάριου)

4)Κι είχα μια πίκρα (Α.Ρεπάνη-Γ.Ρούβελα)

5)Εγωιστής (Ι.Παλαιολόγου-Σ.Παπά)

6)Νά'σαι καλά (Σπ.Παπαβασιλείου-Μ.Κουφιανάκη)

7)Γιατί Θεέ μου η ζωή (Τα βάσανά μου) (Θ.Πολυκανδριώτη-Γ.Πάριου)

8)Στην καρδιά μου ένα μαχαίρι (Θ.Πολυκανδριώτη-Γ.Πάριου)

9)Αγάπη όμορφη (Α.Ρεπάνη)

10)Το δικό μου το δράμα (Α.Ρεπάνη-Μ.Τουτουντζή)

11)Φτάνει πια (Σπ.Παπαβασιλείου-Τ.Οικονόμου)

12)Μα εγώ ελπίζω (Σπ.Παπαβασιλείου-Τ.Οικονόμου)

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Σπύρου Παπαβασιλείου.

Σίγουρα δεν είναι όλα τα τραγούδια σπουδαία.Περιέχονται όμως σ'αυτό το δίσκο κάποια μεγάλα λαικά τραγούδια.Τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο και γνώρισαν αρκετές επανεκτελέσεις."Γιατί Θεέ μου η ζωή", "Μινόρε παράπονο" (εξαιρετικές και οι μετά από αρκετά χρόνια εκτελέσεις με τον Γιάννη Πάριο), "Το τέλος είναι θάνατος", "Κι είχα μια πίκρα" κάποια απ'αυτά.

Κάποια άλλα δυστυχώς δεν ξεφεύγουν από τα όρια του καψουροτράγουδου, που επί σειρά ετών υπηρέτησε ο Διονυσίου.

Υπήρξε όμως μεγάλος ερμηνευτής κι έφυγε αφήνοντας τη στάμπα του έντονη στο λαικό πεντάγραμμο.

"O λαός τραγούδι θέλει"

Συνεχίζω και σήμερα με Στράτο Διονυσίου. Το 1987 ηχογραφεί στη Minos αυτό το δίσκο με 12 λαικά τραγούδια σε μουσική του Τάκη Σούκα.

1)Ο λαός τραγούδι θέλει (στίχοι Γ.Βρούβα-Γ.Παπαγιαννόπουλου)

2)Δεν μ'αρέσει η κουβέντα (Ν.Λουκά)

3)Μια γυναίκα μας παράτησε (Ν.Μπακογιάννη)

4)Συλλογίσου (Ν.Μπακογιάννη)

5)Αυτός που μένει αθάνατος (Ν.Λουκά)

6)Σκιά που σέρνομαι (Σμ.Μαραγκουδάκη)

7)Έφυγε (Α.Αξιώτη)

8)Είσαι η πρώτη (Γ.Βρούβα)

9)Τελειώσαμε (Ν.Λουκά)

10)Το μπουζούκι του Μανώλη (Γ.Βρούβα)

11)Κάθε καινούργια γνωριμία (Β.Παπαδόπουλου)

12)Δικιά μου είναι η ζωή (Ν.Λουκά)

Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας είναι του συνθέτη.

Β'φωνές κάνει η Μαρίνα Βλαχάκη.

Ατόφια λαικά τραγούδια απ'αυτά που κατά κόρον τραγουδούσε ο Στράτος.Κάποια απ'αυτά θα τα ονόμαζα "Λαικά της νύχτας" και δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά αυτό.Μ'αυτά και με πολλά παρόμοια τραγούδια έχουν διασκεδάσει και διασκεδάζουν εκατοντάδες άνθρωποι, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας.Είναι τραγούδια που δεν χρειάζονται δεύτερη ανάγνωση.Τ'ακούς μια φορά και καταλαβαίνεις τι λένε.Γιατί σίγουρα καλή η σκέψη, καλός ο προβληματισμός, εν τέλει όμως όλα είναι απαραίτητα.

Και ο Στράτος ήταν μοναδικός σ'αυτό το είδος.Ακούστε το τραγούδι "Έφυγε" , με τον αμανέ στο μέσο του τραγουδιού και θα καταλάβετε για τι τραγουδιστή μιλάμε.

Ιδιαίτερη επιτυχία έκανε εκείνη την εποχή το "έξω καρδιά" τσιφτετέλι "Ο λαός τραγούδι θέλει", που έδωσε και τον γενικό τίτλο του δίσκου.Ακούγεται δε, μέχρι σήμερα.

Αυτό όμως που έγινε τεράστια επιτυχία και έμεινε διαχρονικό είναι σίγουρα το "Τελειώσαμε και μείναμε μονάχοι".

Υπάρχει επίσης ένα μικρό αφιέρωμα στο Μανώλη Χιώτη ("Το μπουζούκι του Μανώλη") και εξαιρετικά ζειμπέκικα όπως το "Δε μ'αρέσει η κουβέντα" , "Αυτός που μένει αθάνατος, είναι μονάχα ο θάνατος" ενώ ο δίσκος κλείνει με το πολύ όμορφο μελωδικό χασάπικο "Δικιά μου είναι η ζωή".

"Ο λαός τραγούδι θέλει

φτάνουν τα προβλήματα

χόρεψε το τσιφτετέλι

κι όλα πια βλαστήμα τα".

100.000 δίσκους πούλησε το 1989 η Minos με το δίσκο "Νομίζεις" σε μουσική Αλέκου Χρυσοβέργη και στίχους Σπύρου Γιατρά. Ερμηνευτής ο Στράτος Διονυσίου.

1)Νομίζεις

2)Καλύτερα μαζί σου και τρελλός

3)Μας υποχρέωσες

4)Εγώ τον πόνο τον τραγούδησα

5)Τι αχαριστία Θεέ μου

6)Ποιος σ'αγαπάει

7)Θέλω να πηγαίνω,να πηγαίνω

8)Όλα για όλα δικά σου

9)Που πας χωρίς εμένα

10)Αλοίμονό μου

11)Ντροπή

12)Τι να φοβηθούμε

Λαικά τραγούδια , γραμμένα αποκλειστικά για τη φωνή του Στράτου.Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ο δίσκος περιέχει μερικά εξαιρετικά κομμάτια .Κάποια απ'αυτά όπως το ομώνυμο ή το "Καλύτερα μαζί σου και τρελλός" και το "Μας υποχρέωσες" έκαναν μεγάλη επιτυχία και ακούγονται μέχρι σήμερα.Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα, εξίσου όμορφα που έμειναν στην αφάνεια. "Που πας χωρίς εμένα", "Ποιος σ'αγαπάει", "Τι αχαριστία Θεέ μου" κάποια απ'αυτά.

Σίγουρα υπάρχουν και τραγούδια από τα οποία δεν κέρδισε τίποτα ιδιαίτερο ο Στράτος και μπήκαν απλώς για να συμπληρωθεί ο δίσκος.Αλλά αυτό συμβαίνει συχνά.

Το 1974 κυκλοφόρησε από την Polygram, ο δίσκος Κυρά ζωή με ερμηνευτή το Δημήτρη Μητροπάνο. Ο δίσκος περιλαμβάνει λαϊκά τραγούδια διαφόρων συνθετών, όπως του Σπύρου Παπαβασιλείου με τον οποίο συνεργάστηκε πολλές φορές ο Μητροπάνος, του Τάκη Μουσαφίρη και άλλων. Πρόκειται για όμορφα και απλά λαϊκά τραγούδια με κεντρικό θέμα τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Το ομώνυμο τραγούδι και το πολύ γνωστό ζεϊμπέκικο "Πες μου που πουλάν καρδιές" ακούστηκαν πολύ και ακούγονται ακόμη πότε - πότε.

1. Κυρά ζωή (Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάσος Οικονόμου)

2. ’στε φίλε παραείναι (Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάσος Οικονόμου)

3. Ξεκινήσαμε πρωί (Τάκης Μουσαφίρης)

4. Πέσε κάτω και θα δεις (Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάσος Οικονόμου)

5. Δε μ΄ενδιαφέρει (Γιώργος Κατσαρός, Πυθαγόρας)

6. Καρδιά βαλαντωμένη (Τάκης Μουσαφίρης)

7. Πες μου που πουλάν καρδιές (Τάκης Μουσαφίρης)

8. Ο βιοπαλαιστής (Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάσος Οικονόμου)

9. Μη ρωτάς γιατί (Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάσος Οικονόμου)

10. Ποιος σε πήρε (Γιώργος Κατσαρός, Ηλίας Λυμπερόπουλος)

11. Σκουριασμένο το κλειδί (Νάκης Πετρίδης, Πυθαγόρας)

12. ’στα και μην τα ρωτάς (Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάσος Οικονόμου)

Πήρα σαν ένα χωρατό, κυρά ζωή τα βάσανα

γιατί αλλιώς από νωρίς, θα μ΄είχε φάει η μαύρη γης

Όλο τάζεις, κι όλο λες

βρε ζωή μες το μαράζι, αν μας ρίχνεις δε σε νοιάζει

κι ούτε σ΄είδαμε να κλαις

Πήρα σαν ένα χωρατό, κυρά ζωή το ψέμα σου

γιατί αλλιώς, μιας και φτωχός, ούτε που θα 'στεκα ορθός

Ο δίσκος κυκλοφόρησε και σε cd. :huh:

Στις 2 Οκτωβρίου 1962 γεννήθηκε ένας τραγουδιστής , της νέας γενιάς των λαικών τραγουδιστών, τον οποίω εκτιμώ ιδιαίτερα , τόσο για τη φωνή του όσο για το ήθος και τις επιλογές του.Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος. Ο Ανδρεάτος ξεκίνησε την καριέρα του ως οργανοπαίκτης , παίζοντας μπουζούκι.Ακούγεται να παίζει μπουζούκι μαζί με τους αδερφούς Κατσιμίχα στην ηχογράφηση του "Νύχτωσε νύχτα" στο Σείριο.(Lp: "Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά", cd: "Παράλληλη δισκογραφία).

Το 1988 ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής.Από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους πιο αξιόλογους συνθέτες, στιχουργούς αλλά και τραγουδιστές, τόσο από το χώρο του λαικού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού.

Η φωνή του θυμίζει κάτι απ'τα παλιά.Δεν είναι τυχαίο, πως, εκτός των άλλων, ο Στέλιος Καζαντζίδης τον είχε ξεχωρίσει και είχε εκφρασθεί με τα πιο θετικά σχόλια για την παρουσία του Ανδρεάτου στο Ελληνικό τραγούδι.

Το 1997 κυκλοφόρησε από τη Lyra , ένας εξαιρετικός λαικός δίσκος σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους Θοδωρή Γκόνη με τίτλο "Δέκα χρόνια στου Μπακάκου".

Περιέχει τα παρακάτω τραγούδια:

1)Oι γυναίκες οι παλιές

2)Παράλογο

3)Δέκα χρόνια στου Μπακάκου

4)Ξέρω

5)Το μελάνι και το ψέμα

6)Στο Μποζ-Νταγ και στο Παγγαίο

7)Ληστής

8)Τα λάθη τα μεγάλα

9)Ο Καφαντάρης

10)Δεν είμαι και δεν θέλω

11)Με του τρελλού τον πυρετό

12)Νταμάρια (συμμετέχει ο Γιώργος Μαργαρίτης)

13)Λόγια κλέβω από τη μέρα

Δεύτερες φωνές κάνουν ο συνθέτης και η Σοφία Παπάζογλου.Η ενορχήστρωση και η επιμέλεια παραγωγής είναι του Νικολόπουλου.

Ο δίσκος αυτός, τον οποίο θεωρώ από τις καλύτερες δουλειές του Νικολόπουλου τα τελευταία χρόνια, θυμίζει κάτι από τους παλιούς καλούς λαικούς δίσκους.Τόσο οι συνθέσεις του, όσο και οι στίχοι, αλλά και οι ενορχηστρώσεις σε συνδυασμό με τη στιβαρή φωνή του Ανδρεάτου, δημιουργούν ένα εξαιρετικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Ζειμπέκικα όπως το ομώνυμο, το οποίο είναι αφιερωμένο από τον τραγουδιστή στη μνήμη του πατέρα του, αλλά και πολύ όμορφα χασάπικα, ρούμπες και πιο αργά τραγούδια συνθέτουν το μελωδικό παζλ αυτού του δίσκου.

Εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, ακούστηκε αρκετά το "Με του τρελλού τον πυρετό".

Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε μόνο σε cd.

Δυο χρόνια μετά, το 1999 δηλαδή, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος κυκλοφορεί ένα δίσκο στη Lyra , ο οποίος δεν ακούστηκε ιδιαίτερα παρόλο που περιείχε μερικά εξαιρετικά τραγούδια.

"Το στοίχημα" ο τίτλος του.Το κοινό στοιχείο μεταξύ των τραγουδιών είναι ότι στιχουργός όλων είναι ο πολύ γνωστός, κυρίως από τις επιτυχίες του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου , Σταμάτης Μεσημέρης. Οι συνθέσεις είναι του ίδιου του Ανδρεάτου , της Ζωής Τηγανούρια στην πρώτη της συνθετική απόπειρα και σε ένα τραγούδι του Στέλιου Καρύδα.

Τα τραγούδια:

1)Δικαίωμά μου (μουσική Ζωή Τηγανούρια)

2)Αν ακούω καλά (Ζωή Τηγανούρια)

3)Τα μεσάνυχτα (Γ.Ανδρεάτος)

4)Πάνω χέρι (Γ.Ανδρεάτος)

5)Το στοίχημα (Γ.Ανδρεάτος)

6)Ο τρίτος δρόμος (Γ.Ανδρεάτος)

7)Οι θάλασσες (Γ.Ανδρεάτος)

8)Το καράβι μας (Γ.Ανδρεάτος)

9)Τα άτοκα (Γ.Ανδρεάτος)

10)Έχεις κάτι που μου λείπει (Ζωή Τηγανούρια)

11)Ασήμι μαγικό (Στέλιος Καρύδας)

Η ενορχήστρωση είναι του Γιώργου Μπουσούνη.Φωνητικά κάνουν ο Δημήτρης Λογαράς και η Δέσποινα Ολυμπίου.

Γνήσια λαικά τραγούδια.Μοναδικά ζειμπέκικα όπως οι γνωστές μας από το "Από καρδιάς-live", "Θάλασσες" ή "Τα μεσάνυχτα" αλλά και πιο γρήγορα τραγούδια όπως "Το καράβι μας" , το "Αν ακούω καλά" κ.α.

Κάτι έλειπε όμως απ'αυτό το δίσκο , για να γίνει , αυτό που λέμε, ολοκληρωμένος.Όπως , ας πούμε οι δίσκοι του Κορακάκη ή του Νικολόπουλου που τραγούδησε ο Γεράσιμος.Δεν μπορώ να προσδιορίσω τι ακριβώς είναι αυτό.Ίσως γι'αυτό και δίσκος δεν έκανε ιδιαίτερη επιτυχία.

Δεν έχει σημασία όμως.Τα καλά στοιχεία του και η εξαιρετική φωνή του "Μάκη" , όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του μουσικοί, είναι αρκετά για να πάρει μια θέση στη δισκοθήκη μας. :)

Το 1972 κυκλοφόρησε ο δίσκος : ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ με ερμηνευτή τον Τόλη Βοσκόπουλο.

Τα τραγούδια

ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΩ (Γ.Χατζηνάσιου-Ν.Βρεττού)

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΑ (Χ.Λυμπερόπουλου-Δ.Τζεφρώνη)

ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ (Μ.Πλέσσα-Η.Λυμπερόπουλου)

ΔΩΣ ΜΟΥ ΤΟ ΡΑΒΑΣΑΚΙ (Κ.Βίρβου-Θ.Δερβενιώτη)

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ((Γ.Χατζηνάσιου-Ν.Βρεττού)

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΟΣ (Τ.Παναγόπουλου)

ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΝΑ ΔΙΝΩ (Μ.Πλέσσα-Η.Λυμπερόπουλου)

ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΡΔΙΑ (Μ.Πλέσσα-Η.Λυμπερόπουλου)

ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑ (Α.Καλδάρα-Πυθαγόρα)

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ (Χ.Λυμπερόπουλου-Δ.Τζεφρώνη)

ΠΑΡΤΕ ΜΕ ΧΕΛΙΔΟΝΑΚΙΑ (Α.Καλδάρα-Πυθαγόρα)

ΠΡΙΝ ΦΑΝΕΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ (Κ.Βίρβου-Θ.Δερβενιώτη)

Ένας δίσκος με επιτυχίες που ακούστηκαν πολύ! "Στοιχηματίζω", "Γεννήθηκα να δίνω", "Λάθος δρόμο πήραμε καρδιά"...Υπέροχο θεωρώ το τραγούδι "Κυρά των αστεριών", όπως και τα "Πάρτε με χελιδονάκια", "Το δίλημμα"...Ο Τόλης Βοσκόπουλος στο απώγειο της δόξας του -τότε-ερμηνεύει με τη σιγουριά του "σταρ" τα τραγούδια. Ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί με την όλη πορεία του Τόλη, δείτε τους συνθέτες και τους στιχουργούς και θα καταλάβετε γιατί όλοι αυτοί οι τραγουδιστές διατήρησαν τις καριέρες τους για πολλά χρόνια! :)

Το 1994 κυκλοφόρησε από τις μουσικές εκδόσεις "Παπαδάς" ένα πολύ ενδιαφέρον cd με τίτλο "Ερωτικές καντάδες των Επτανήσων". Το cd δεν κυκλοφόρησε ευρέως σε όλη την αγορά.Εγώ το βρήκα πριν από μερικά χρόνια στην Κέρκυρα.Περιέχει 16 τραγούδια από την Επτανησιακή παράδοση.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του δίσκου είναι ότι έχουμε την πρώτη δισκογραφική παρουσία του Γιάννη Κότσιρα ο οποίος συμμετέχει ερμηνευτικά σε τέσσερα τραγούδια.Εκτός από τον Κότσιρα τις καντάδες τραγουδούν η Λίνα Γεράρδη, η Διατσέντα Γονή και ο Γιώργος Μπαγιώκης.

1)Λαλούν τ'αηδόνια (Δ.Λαυράγκα)Χορωδία

2)Ένα κορίτσι εις το λαιμό του (Παραδοσιακή καντάδα)

Γ.Κότσιρας-χορωδία

3)Η ψαρόβαρκα (Δ.Λαυράγκα-Ι.Πολέμη-Διασκευή : Γ.Θεοχαρόπουλου)

Δ.Γονή-Χορωδία

4)Κελαηδήστε ωραία μου πουλάκια (Δ.Λαυράγκα) Χορωδία

5)Κεφαλλονιτοπούλα μου (Κεφαλλονίτικη Αριέττα)Γ.Κότσιρας-χορωδία

6)Η Αγράμπελη (Ε.Μακρή-Α.Βαλαωρίτη-Διασκευή Γ.Θεοχαρόπουλου)

Γ.Κότσιρας-χορωδία

7)Κέρκυρα-Κέρκυρα (Γ.Κατσαρού-Α.Σακελάριου) Χορωδία

8)Στης εκκλησιάς τα σκαλοπάτια (Δ.Λαυράγκα-Γ.Αθάνα)Χορωδία

9)Ο πικραμένος (παραδοσιακό Ζακύνθου)Γ.Κότσιρας-χορωδία

10)Απόψε την κιθάρα μου (Κεφαλονίτικη Αριέττα)Χορωδία

11)Η Ξανθούλα (Π.Καρέρ-Δ.Σολωμού) Γ.Μπαγιώκης-χορωδία

12)Γιαλό-γιαλό (παραδοσιακή καντάδα)Χορωδία

13)Λάμπει απόψε το φεγγάρι (Α.Κουνάδη) Χορωδία

14)Δυο γλυκά ματάκια (Παραδοσιακή καντάδα)Χορωδία

15)Του γάμου (παραδοσιακό Κέρκυρας) Γ.Μπαγιώκης-χορωδία)

16)Η χαραυγή (παραδοσιακή καντάδα) Χορωδία

Η ενορχήστρωση είναι του Γιώργου Θεοχαρόπουλου.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Μαντολίνο ο Παναγιώτης Μπαρμπάτης , Κιθάρα ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και κόντρα μπάσο ο Αλέκος Βασιλάτος.

Στο εξώφυλο υπάρχουν ευχαριστίες στον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου διατήρησης και διάδοσης της Επτανησιακής καντάδας , για τη συμβολή τους στην έκδοση αυτού του δίσκου.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση.Τα κομμάτια είναι ενορχηστρωμένα και εκτελεσμένα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης των Επτανησιακών τραγουδιών.Παράλληλα τόσο οι ερμηνευτές , όσο και η χορωδία, η οποία , αν κατάλαβα καλά αποτελείται από τους τραγουδιστές και τους μουσικούς (στο cd δεν αναγράφονται περισσότερες λεπτομέρειες), δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στην εκτέλεση των τραγουδιών. :)

Στις 5 Οκτωβρίου 1969 γεννήθηκε στην Αθήνα ο Γιάννης Κότσιρας. Το δισκογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1994 στο δίσκο "Ερωτικές καντάδες των Επτανήσων" για τον οποίο έγραψα χθες.

Τον Ιούλιο του 1998 κυκλοφόρησε μέσω περιοδικού ένα cd, μια συλλογή , από την εταιρεία ’νοδος, με τίτλο "Τα πρώτα μου τραγούδια" που περιείχε αυτά τα τέσσερα πρώτα του τραγούδια , μαζί με κάποιες ηχογραφήσεις εκείνης της εποχής, αγνώστων λοιπών στοιχείων.Ακούγονται σαν demo ή κάτι τέτοιο.Από την εταιρεία του Γιάννη Κότσιρα αλλά και από τον ίδιο ασκήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα και το περιοδικό με το cd αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία.Βέβαια σήμερα, αν ψάξει κανείς στα καταστήματα μεταχειρισμένων δίσκων είναι πολύ πιθανό να το βρει.

Το cd περιέχει τα παρακάτω τραγούδια:

1)’ιντε στην υγειά της (Θ.Πολυκανδριώτη-Γ.Πάριου)

2)Και λέγε λέγε (Θ.Πολυκανδριώτη-Γ.Πάριου)

3)Ειμαι ερωτευμένος με τα μάτια σου (Παραδοσιακό)

4)Ο πικραμένος (Παραδοσιακό)

5)Ένα κορίτσι εις το λαιμό του (Παραδοσιακό)

6)Οι θαλασσινοί (Γ.Ζαμπέτα-Γ.Γεράνη)

7)Να χαρείς τα μάτια σου καλέ (Π.Γαβαλά-Σ.Ζαφειρίου)

8)Η Αγράμπελη (Ε.Μακρή-Α.Βαλαωρίτη)

9)Στο Λευκό τον Πύργο (Γ.Ζαμπέτα-Ξ.Φιλέρη)

10)Κεφαλλονιτοπούλα μου (Παραδοσιακό)

Στο cd δυστυχώς δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για τον τόπο, το χρόνο και τους συντελεστές της ηχογράφησης.

Φαίνεται καθαρά από τη φωνή του Κότσιρα ότι βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση.

Η παραγωγή είναι αρκετά καλή αλλά φαίνεται ότι πρόκειται για δοκιμαστική ηχογράφηση (demo) ή κάτι παρόμοιο.Και τα τραγούδια τα οποία ερμηνεύει , τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα καινούργια και πολύ ωραία τραγούδια που ερμήνευσε στη συνέχεια, προφανώς αποτελούσαν μέρος των προγραμμάτων του εκείνη την εποχή.

Στις 6 Οκτωβρίου 1953 γεννήθηκε στη Μηχανιώνα της Θεσ/νίκης , ο φιλόλογος,συγγραφέας και ερασιτέχνης συνθέτης , στιχουργός και τραγουδιστής Θωμάς Κοροβίνης. Από το 1988 ως το 1995 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί.

Εκτός από τη συγγραφή αρκετών βιβλίων (πολύ πρόσφατα εξέδωσε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στο Στέλιο Καζαντζίδη), ο Κοροβίνης ερασιτεχνικά ασχολείται με τη σύνθεση , το στίχο και το τραγούδι.Μια τέτοια πολύ ενδιαφέρουσα κατάθεση όλων αυτών αποτυπώθηκε το 1998 σ'ένα cd με τίτλο "Τακίμια". Εκδόθηκε από την Fm Records.Περιέχει 12 , "ακατέργαστα" θα τα έλεγα, και πολύ ενδιαφέροντα λαικά τραγούδια.Τραγουδούν ο ίδιος ο Κοροβίνης αλλά και τέσσερις Θεσσαλονικιές κυρίες, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μαριώ, η Βούλα Σαββίδη και η Σοφία Εμφιετζή.

1)Ο χρόνος είναι σταυρωτής (Θ.Κοροβίνης)

2)Θα περιμένω (Λ.Καλημέρη)

3)Τακίμια (Θ.Κοροβίνης)

4)Φτωχές καρδιές (Β.Σαββίδη)

5)Της ζωής τα κουρέλια (Θ.Κοροβίνης)

6)Το τραγούδι της νύχτας (Θ.Κοροβίνης)

7)’γγελος (Μαριώ)

8)Το κρατητήριο της ζωής (Θ.Κοροβίνης)

9)Αμαρτία (Σ.Εμφιετζή)

10)Προσευχή (Θ.Κοροβίνης)

11)Ούτε να πεθάνεις πρέπει (Θ.Κοροβίνης)

12)Ύποπτα στενά (Θ.Κοροβίνης)

Η ενορχήστρωση είναι του Δημήτρη Μυστακίδη ενώ η επιμέλεια παραγωγής του Θωμά Κοροβίνη και του Γιώργου Καζαντζή.Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο δίσκος έχει κάτι από το άρωμα της Πόλης αλλά και της πόλης μας , της Θεσσαλονίκης.Οι εμπειρίες του Κοροβίνη από τη ζωή του στην Πόλη,έχουν αποτυπωθεί ανάγλυφα στα τραγούδια του.Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τραγούδι "Προσευχή". Μια ικεσία στην Παναγιά των Βλαχερνών της Κωνσταντινούπολης."Μεριέμ-Ανά" (Μάνα-Μαρία) λένε οι Τούρκοι την Παναγιά (όπως αναγράφεται στο εσώφυλλο).

Το "Για όλες τις φτωχές καρδιές" είχε γραφτεί το 1991 για τη Σωτηρία Μπέλλου. "Η αρχέγονη φωνή της Βούλας Σαββίδη πυροδοτεί ναρκωμένες αισθήσεις" όπως αναγράφεται στο cd.

Kαι είναι πραγματικά πρωτόλειες οι φωνές που συμμετέχουν στο δίσκο.Αρχής γενομένης από του Κοροβίνη, ο οποίος ενδεχομένως θα μπορούσε να είχε δώσει κάποια περισσότερα τραγούδια,σε κάποιον τραγουδιστή, με καλύτερο αποτέλεσμα.Όχι ότι λέει άσχημα, αλλά....αυτή η "μανία" των δημιουργών να ερμηνεύουν τα έργα τους, πιστεύω πως πολλές φορές έχει στερήσει το τραγούδι από καλύτερα ηχητικά αποτελέσματα.

Εν πάσει περιπτώσει...Οι συμμετοχές των θυληκών φωνών που συμμετέχουν, "γλυκαίνουν" τ'αυτιά μας και λειτουργούν καταλυτικά στο τελικό αποτέλεσμα.Εξαιρετικό χασάπικο το "Θα περιμένω" με τη Λιζέτα Καλημέρη αλλά και η "Αμαρτία" με την πρώην "Αθηναική Κομπανία" Σοφία Εμφιετζή.

Γεια σας,

Δεν έχω να προσθέσω κανένα διαμάντι. Απλώς θα ήθελα να ευχαριστήσω το Θανάση κι όλους τους άλλους για τις πολύτιμες πληροφορίες που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν σ' αυτήν την ενότητα. Είναι ένας πραγματικός θησαυρός από διαμάντια, κι ένας πολύ καλός οδηγός για όσους δεν άκουσαν/αγόρασαν αυτούς τους δίσκους όταν πρωτοβγήκαν.

Τώρα αν μπορείτε να μου πείτε πού να βρω τα λεφτά να αγοράσω αυτά τα σιντί, θα είμαι ακόμα πιο ευγνώμων! ;-)

Eva

Γιώργος Ζαμπέτας για σήμερα.Το 1997 η Minos-Emi στη σειρά "Τραγούδια από τις 45 στροφές" κυκλοφόρησε μια εξαιρετική συλλογή με κάποια πασίγνωστα και κάποια λιγότερο γνωστά τραγούδια του Ζαμπέτα.

1)Ο πιτσιρικάς (στίχοι Κ.Πρετεντέρη)1966-Γιώργος Ζαμπέτας

2)Το παγωμένο χέρι σου (Γ.Παπανικολόπουλου)1966-Βίκυ Μοσχολιού

3)Τα χρόνια σου (Δ.Χριστοδούλου) 1967-Σταμάτης Κόκοτας

4)Η Κυριακή (Αλ.Σακελλάριου) 1966-Μαρινέλλα-χορωδία

5)Το χαμόγελο (Αλ.Σακελλάριου)1966-Μπάμπης Τσετίνης-Μαρινέλλα

6)Θά'ρθει πάλι ξαστεριά (Αλ.Καγιάντα)1972-Πόλυ Πάνου

7)Για θυμήσου (Χ.Βασιλειάδη)1966-Μανταλένα-Μάριος

8)Η ξένη (Δ.Χριστοδούλου) 1969-Χρήστος Εμμανουήλ

9)Μαύρο πουλί (Β.Γκούφα) 1967-Μαίρη Λίντα

10)40 πόρτες χτύπησα (Χ.Βασιλειάδη) 1967-Ναυσικά

11)Νυχτερινές ιστορίες (Δ.Χριστοδούλου) 1971-Σταμάτης Κόκοτας

12)Είναι το στρώμα μου μονό (Αλ.Σακελλάριου) 1966-Μαρινέλλα-Μάριος

13)Τ'αθάνατο νερό (Αλ.Καγιάντα) 1972-Πόλυ Πάνου

14)Το περιστέρι (Αλ.Σακελλάριου) 1966-Μπάμπης Τσετίνης-Μάριος

15)Γιαλό-γιαλό (Χ.Βασιλειάδη) 1966-Μαρία Δουράκη

16)Ο περαστικός (Γ.Παπανικολόπουλου) 1967-Ναυσικά

17)Έσβυσες (Δ.Χριστοδούλου) 1969-Χρήστος Εμμανουήλ

18)Γειά σου (Δ.Χριστοδούλου) 1967-Μαίρη Λίντα

Μεγάλες επιτυχίες, εξαιρετικά τραγούδια.Κάποια απ'αυτά ακούστηκαν στην ταινία "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.Εδώ είναι ερμηνευμένα (και πολύ καλύτερα κατά τη γνώμη μου) από τη Μαρινέλλα και τον Μπάμπη Τσετίνη.

Και όχι μόνο αυτά.Υπάρχουν κι άλλα τραγούδια από τον Ελληνικό κινηματογράφο.Υπάρχουν επίσης τα γνωστά ζωηρά και εύθυμα τραγούδια του Ζαμπέτα όπως ο περίφημος "Πιτσιρικάς" και άλλα μελωδικότερα και πιο μελαγχολικά όπως το "Μαύρο πουλί" με τη Μαίρη Λίντα κ.α.

Θεωρώ πως αυτή η συλλογή όπως και το Νο 2 για το οποίο θα γράψω αύριο είναι από τις πιο σημαντικές συλλογές με τραγούδια του σπουδαίου αυτού δημιουργού.

Το 1992 κυκλοφόρησε ο δίσκος ΕΧΩ ΑΠΟΨΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ με τον Λάκη Λαζόπουλο. Ο δίσκος έγινε με την ευκαιρία των 100 χρόνων που έκλεινε η επιθεώρηση-τότε!

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΒΑΓΓΕΛΑΚΙ(Δ.Κάσσιου)

ΕΝΤΑΞΕΙ (Κ.Μπέζου)

ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΣΤΑΣΑ (Ι.Σχίζα-Π.Κυριακού) πρόζα: Αλίκη Βουγιουκλάκη-Λ.Λαζόπουλος

Η ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ (Θ.Σακελλαρίδη) Αλίκη Βουγιουκλάκη

ΚΑΝΕΛΙΑ (Μ.Τραϊφόρου-Σπ.Μεντή)

ΚΑΛΕ ΠΑΤΩΝΕΙΣ (Α.Δραγάτση)

ΤΟ ΚΑΟΥΜΠΟΥΚΟ (Γ.Ασημακόπουλου-Β.Σπυρόπουλου-Παπαδούκα-Μουζάκη) Λ.Λαζόπουλος-Λία Βίσση

ΑΛΑ ΚΑΛΑ ΚΟΥΜΠΑ (Γ.Μουζάκη)

ΤΣΙΚΑ ΤΣΙΚΑ ΜΠΟΥΜ (Μουζάκη-Ν.Ελευθερίου)

ΡΑΝΤΕΒΟΥ (Μουζάκη-Οικονομίδη)

ΒΟΥΑΛΑ Η ΑΘΗΝΑ (Ασημακόπουλου-Σπυρόπουλου-Παπαδούκα-Μουζάκη) Γ.Μουζάκης-Λ.Λαζόπουλος

ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ (Γιαννακόπουλου-Μουζάκη)

Τα τραγούδια -αγαπημένα- από τις κατα καιρούς επιθεωρήσεις! Η Αλίκη Βουγιουκλάκη με την προτροπή του Λαζόπουλου , τραγουδά για πρώτη φορά τραγούδια της επιθεώρησης και λέει μοναδικά τη "Νέα γυναίκα"!

Τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ένας θεατράνθρωπος , ο Γιώργος Μουζάκης! Πολύ καλή παραγωγή και τολμηρή -εμπορικά-για την εποχή της!

:)

Γιώργος Ζαμπέτας για σήμερα.Το 1997 η Minos-Emi στη σειρά "Τραγούδια από τις 45 στροφές"

Και συνεχίζω σήμερα με το Νο 2 της σειράς "Τραγούδια από τις 45 στροφές" με τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα. Κυκλοφόρησε (μόνο σε cd) το 2000 από τη Minos-Emi και περιέχει τα παρακάτω 20 τραγούδια.

1)Τα τέλια ανάψανε (Ορχηστρικό)1966

2)Ο Γιαννάκης (στίχοι Χ.Βασιλειάδης) 1967-Γιώργος Ζαμπέτας-χορωδία

3)Φάνη μου-Θεοφάνη μου (Ν.Μπακογιάννης) 1973-Έλια Φιλίππου

4)Τα δειλινά (Χ.Βασιλειάδης) 1965-Γιώτα Γιάννα

5)Σταλιά σταλιά (Δ.Χριστοδούλου) 1965 Γωγώ Θεοδώρου

6)Θα σπάσω χίλια πιάτα (Χ.Βασιλειάδης) 1967-Μαίρη Λίντα

7)Ο τελευταίος μάγκας (Ν.Μπακογιάννης ) 1973-Έλια Φιλίππου

8)Τι ήθελα-τι ήθελα (Χ.Βασιλειάδης) 1967-Ναυσικά

9)Ξενητειά (Δ.Χριστοδούλου) 1969-Χρήστος Εμμανουήλ

10)Γειά σου φίλε (Ηλ.Καραμανέας) 1967-Μανταλένα

11)Μιας πεντάρας νιάτα (Κ.Πρετεντέρης)-Μαρία Δουράκη

12)Το γαιδουράκι μου (Ο μανάβης)(Θ.Καπίρης)1968-Γιώργος Ζαμπέτας

13)Το μονοπάτι (Δ.Χριστοδούλου) 1967-Ναυσικά

14)Τι να φταίει (Δ.Χριστοδούλου) 1970-

Γωγώ Θεοδώρου-Χρήστος Εμμανουήλ

15)Λεβέντη μου (Αλ.Καγιάντα) 1973-Ελένη Ροδά

16)Η νυχτερίδα (Χ.Βασιλειάδης) 1969-Μανταλένα-Γιώργος Ζαμπέτας

17)Παλιά μου γειτονιά (Γ.Ζαμπέτα) 1968-Γιώργος Ζαμπέτας

18)Τα τέλια ανάψανε-τσιφτετέλι Νο 2 (Ορχηστρικό)

19)Η αγωνία (Χ.Βασιλειάδης) Φρύνη

20)Ποιος ήπιε δάκρυ για νερό (Γ.Παπανικολόπουλος)Σταμάτης Κόκοτας

’υτή η συλλογή περιλαμβάνει πολλά πασίγνωστα τραγούδια του Ζαμπέτα αλλά σε διαφορετικές εκτελέσεις με τραγουδιστές που , σχεδόν , έμειναν στην αφάνεια.Τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες στις εταιρείες Philips ή Columbia και επανηχογραφήθηκαν στη συνέχεια και στην Odeon-Parlophone.

Περιέχει επίσης και λιγότερο γνωστά αλλά πολύ όμορφα τραγούδια του όπως μια ανέκδοτη ηχογράφηση του ¨Μιας πεντάρας νιάτα" από την ομώνυμη ταινία με τη Μαρία Δουράκη.

Γενικά πρόκειται για μια συλλογή που αξίζει της προσοχής μας, όπως και οι περισσότερες αυτής της συγκεκριμένης σειράς. :)

Aφού έγινε αναφορά στα "Ξεχασμένα 45άρια" για τις ηχογραφήσεις του Μανώλη Χιώτη στην Αμερική, ας αναφερθώ σήμερα σε μια συλλογή που κυκλοφόρησε το 1998 (μόνο σε cd) από την εταιρεία "Καθρέφτης ήχων αληθινών" , με τίτλο "Μανώλης Χιώτης-Τα χρόνια της Αμερικής-Ηχογραφήσεις 1955-1965".

1)Hiotis sorrow (σόλο μπουζούκι)1962

2)Ηοney moon (Μ.Χιώτης-Μ.Λίντα) 1965

3)Θεσσαλονίκη μου (στίχοι Χ.Κολοκοτρώνη) (διασκευή Four Coins)1962

4)Απότομα (Εύα Στυλ) 1959

5)Σκότωσέ με (Χ.Κολοκοτρώνη) (Μ.Λίντα) 1957

6)Διάβασα πως παντρεύεσαι (Κ.Μάνεση) (Μ.Χιώτης) 1957

7)Πάρε το δάκρυ μου (Τρίο Κιτάρα) 1959

8)Απόψε φίλα με (Χ.Κολοκοτρώνη) (’ρης Σαν)1959

9)Ζιγκουάλα (Ρένα Ντάλλια) 1957

10)Συλβάνα (Dimitri and his enseble) 1962

11)Tα πεταλάκια (Η σούστα)(Ν.Ρούτσου) (Τζιμ Αποστόλου) 1961

12)Εσύ δεν είσαι άνθρωπος (Χ.Κολοκοτρώνη) (Μ.Λίντα-Μ.Χιώτης)1957

13)Έφυγες και που μ'αφήνεις (Χ.Κολοκοτρώνη) (Εύα Στυλ) 1956

14)Θέλω να πω τον πόνο μου (Χ.Κολοκοτρώνη) (Τζιμ Αποστόλου) 1955

15)Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω (Μ.Δασκαλάκη-Κ.Γρυπάρης)1959

16)Ώρα καλή καράβι μου (Χ.Κολοκοτρώνη) (Μ.Λίντα) 1957

17)Ναι μάτια μου (Χ.Κολοκοτρώνη) (Τζιμ Αποστόλου) 1955

18)Συγχώρα με μητέρα (Μ.Λίντα) 1957

19)Μελαχροινή τσιγγάνα μου (Χ.Κολοκοτρώνη)

(Μίλτον Στάμος-Σωτήρης Καλυμνάκης) 1963

20)Οριεντάλ σόλο (σόλο μπουζούκι Μ.Χιώτης) 1962

21)Σήκω κοπέλα μου (Ούλα Μπάμπα) 1964

22)Η μεγάλη μου αγάπη (Φαιακες) 1965

23)Ανοίχτε απόψε ουράνια (Τρίο Ορφέο) 1965

24)Σαν πρώτα δεν μ'αγαπάς (Μ.Λίντα) 1965

25)Σου γράφω μάνα από την Αμερική (Μ.Χιώτης-Μ.Λίντα) 1965

Τα περισσότερα από τα τραγούδια είναι επανεκτελέσεις τραγουδιών που είχαν ηχογραφηθεί στην Ελλάδα.Υπάρχουν όμως και πρώτες εκτελέσεις που έγιναν στην Αμερική .Αυτά είναι τα κομμάτια Νο 1-2-18-20-24 & 25.Πολλές από τις επανεκτελέσεις όπως η διασκευή του τραγουδιού "Θεσσαλονίκη μου" από τους Four Coins διαφέρουν ριζικά από τις πρώτες εκτελέσεις.

Ας δούμε τι σημειώνεται στο ένθετο του cd.

"O Mανώλης Χιώτης ένας από τους θρύλους του μπουζουκιού και του λαικού τραγουδιού ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα λίγο πριν το '40.Στην Αμερική ταξίδεψε για πρώτη φορά το 1956, όταν επισκέφτηκε τη Νέα Υόρκη.Τα τραγούδια του γνώρισαν επιτυχία στο κοινό των Η.Π.Α., αλλά και στις παρέες των μουσικών.Ηχογράφησε εκεί, λαικά κυρίως τραγούδια, σε δίσκους 78 και 45 στροφών, με τη Μαίρη Λίντα, Εύα Στυλ, τον Κώστα Σεβαστάκη (κλαρίνο) αλλά και μετά το 1959, όταν το υπερατλαντικό ταξίδι βρήκε το καλλιτεχνικό ζευγάρι ενωμένο και στη ζωή, ηχογράφησε τραγούδια , σόλο και ταξίμια.

Μετά το 1964, στην πιο μακρόχρονη παραμονή του στις Η.Π.Α. που κράτησε έως το 1968, ηχογράφησε τρεις δίσκους Long Play με την Μαίρη Λίντα και την ορχήστρα του ομογενούς George Stratis.Το 1966 ο πρόεδρος της Αμερικής Λίντον Τζόνσον του απένειμε τιμητικό δίπλωμα και τον ονόμασε επίτιμο κάτοικο της Αμερικής.Η εμπειρία του στην Αμερική και ότι πρωτόγνωρο συνέβαινε εκεί επηρρέασαν , σ'ένα μεγάλο βαθμό , όλη εκείνη την εποχή της latin jazz εποχής του από τα μέσα του '50 έως το τέλος της ζωής του.Στο Cd περιλαμβάνονται και ηχογραφήσεις γνωστών τραγουδιών του Μανώλη Χιώτη, που έγιναν από Έλληνες μουσικούς "μετανάστες" στην Αμερική".

Σαν σήμερα γεννήθηκαν το 1954 ο Διονύσης Τσακνής ενώ 30 χρόνια πριν γεννήθηκε ο Μίμης Πλέσσας. Θεωρώντας ότι "προτεραιότητα" έχει ο Πλέσσας, επιφυλλάσομαι να γράψω για τον Τσακνή σε μια από τις επόμενες μέρες.

Ο Πλέσσας μπήκε στη δισκογραφία το 1952.Ασχολήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένα τόσο με τη jazz μουσική όσο και με το ελαφρό αλλά και το λαικό τραγούδι.Τη δεκαετία του' 60 , γράφοντας μουσική και τραγούδια για τον Ελληνικό κινηματογράφο, οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη.

Το 1973 κυκλοφόρησε έναν όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο δίσκο στη Philips , διασκευάζοντας 12 θέματα από την κλασσική μουσική και ενορχηστρώνοντάς τα μ'έναν τελείως διαφορετικό , Ελληνικό τρόπο.Ο δίσκος αυτός είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη στο ότι η μουσική δεν έχει σύνορα.Ο δίσκος έχει τον τίτλο "Μimis Plessas & the cyclopes-Classics go bouzouki high".

Περιλαμβάνει τα παρακάτω κομμάτια:

1)From green to blue (Ιρλανδική μελωδία που πιθανά ανήκει στον Weelkes)

2)Carmen in Piraeus (Η γνωστή άρια από την Carmen του Georges Bizet)

3)Elise in Rhodes (Η πολύ γνωστή μελωδία του Fyr Elise του Ludwig Van Beethoven)

4)Thousand nights in Athens (Από τη σουίτα μπαλέτου Scheherazade του N.Rimsky-Korsakov)

5)Dance of the Macarres (Dance Macabre από τη Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό του Camile Saint-Saens)

6)Syrtaki ala Brahms (Ο πέμπτος ουγγρικός χορός του Johanes Brahms)

7)Anitra in Myconos (Ο χορός της Ανίτρας από τη σουίτα Μαύρο-’σπρο του Edvard Grieg)

8)Ludvig in Olympia (Το Adaggio από την έβδομη συμφωνία του Ludwig Van Beethoven)

9)Ala Turca (Από την όπερα Αρπαγή από το Σεράι του Wolfang Amadeus Mozart)

10)Cantata to Afroditi (Από τις πιο γνωστές μελωδίες του Albeniz)

11)Street Dance (H πιο γνωστή από τις ταραντέλλες του Gioacchino Rossini)

12)Sunset on the Acropolis (Το Αdagio του Tomaso Albinoni)

Όπως σημειώνει η Λουκίλα Καρρέρ-Πλέσσα στην επανέκδοση του δίσκου σε cd το 1997, η φαεινή ιδέα του Μίμη Πλέσσα ήταν να συγκεράσει δυο ηχοχρώματα τελείως διαφορετικά και με τις διασκευές του να καταφέρει να κάνει να συνυπάρξουν όργανα τόσο διαφορετικής προέλευσης (σαντούρι, μπουζούκια, τσέλο, φλάουτο, άρπα) αλλά και να αναδεικνύουν το ένα το άλλο στους μοναδικούς μελωδικούς διαλόγους τους.

Οι Cyclopes δεν ήταν άλλοι από τους μουσικούς μας που έπαιξαν:

Σωτήρης Ταχιάτης (τσέλο)

Στέλλα Γαδέδη (φλάουτο)

Τάσος Διακογιώργης (σαντούρι)

Μαίρη Αράγκη (άρπα)

Τίτος Καλλίρης (κιθάρα)

Νίκος Τσεσμελής (μπάσο)

Γιώργος Λαβράνος (ντραμς)

Στέλιος Ζαφειρίου-Γιάννης Μπιθικώτσης (μπουζούκια)

Έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι γράφει ο Μίμης Πλέσσας γι'αυτή την έκδοση το Μάρτη του 1973.

"Με πολύ σεβασμό και χωρίς προκαταλήψεις θα χώριζα με θάρρος τη μουσική σε δυο κατηγορίες.

Την πρώτη, που περιλαμβάνει την καλή, τη σημαντική, την ιδιοφυή μουσική και...την άλλη.

Στην πρώτη κατηγορία θα ξεχώριζα ακόμη τη δυτική μουσική, πλούσια σε αρμονία και την ανατολική μουσική , μελωδικά ισχυρή.Από τα αριστουργήματα των κλασικών, διάλεξα εκείνα που τα θέματά τους θα μπορούσαν να παιχθούν με το δικό μας τρόπο και να μη χάσουν την αναμφισβήτητη ομορφιά τους.

Αν με τη δουλειά μου αυτή βοηθήσω κάποιους να ανακαλύψουν τους κλασικούς και ν'ακούσουν τα πρωτότυπα, τότε θα έχω δικαιωθεί, γιατί θα συμφωνήσουν μαζί μου, πως εκείνα τα αυθεντικά είναι τόσο , μα τόσο όμορφα".

Για να συνεχίσει 24 χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1997, στην επανέκδοση του δίσκου σε cd.

"24 χρόνια αργότερα ...η επανέκδοση σε cd μιας τόσο αλλιώτικης παραγωγής μας με γεμίζει χαρά!

Πάντα πίστευα πως το σημαντικό είναι να υπάρχει το έργο, γιατί τότε είναι σίγουρο πως αν αξίζει, θα έρθει η στιγμή που θα δικαιωθεί.Για μένα η δικαίωση του "Classics go , bouzouki high" ήρθε ένα πρωί , που διασχίζοντας το αεροδρόμιο του San Francisco για να πετάξω με προορισμό το Reno για μια συναυλία στο Lake Taho, άκουσα από τα μεγάφωνα της τεράστιας αίθουσας αναμονής το "Sunset on the Acropolis".Σταμάτησα να περπατάω και ένιωσα έναν κόμπο στο λαιμό από τη συγκίνηση...Το κομμάτι μου παιζόταν ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες του 1973.

Χρόνια αργότερα , με έντονη αυτή την ανάμνηση χρησιμοποίησα τη διασκευή μου αυτή στο Adaggio του Albinoni , σε μιαν εκπομπή μου στο Δεύτερο Πρόγραμμα με τίτλο "Να μιλήσουμε για μουσική" που κράτησε 8,5 χρόνια!Πολλοί είχαν ενδιαφερθεί τότε για τη διασκευή μου αυτή, αλλά ο δίσκος είχε καταργηθεί και δεν κυκλοφορούσε πια...

Τι μου μένει λοιπόν, παρά να ευχαριστήσω τον Πέτρο Παράσχη και την Polygram που με στοργή αναβιώνουν το ρεπερτόριό μου, την Λουκίλα Καρρέρ για τη συμμετοχή της σε αυτήν την αναβίωση και να ευχηθώ σε αυτήν μας την έκδοση καλή επιτυχία!"

Εγώ να σημειώσω μόνο πως το "Αnitra's Dance" ("Anitra in Myconos" σ'αυτό τον δίσκο) του Grieg, είναι το κομμάτι με το οποίο , αν θυμάστε, ξεκινούσαν οι εμφανίσεις του Νταλάρα με τον G.Bregovic και τον Γιάννη Βαρδή στην Ιερά Οδό και το Fix το 1999.

Γράφω κατ'εξαίρεση για το συγκεκριμένο δίσκο, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα, επειδή μόλις χθες τον ανακάλυψα.Δεν υπάρχει καταχωρημένος ούτε στον οδηγό του Δραγουμάνου ούτε στο βιβλίο του Μπαλαχούτη με τη δισκογραφία του Καζαντζίδη.

Γύρω στο 1967 προφανώς, αφού ο δίσκος δεν αναγράφει ακριβή ημερομηνία έκδοσης, κυκλοφόρησε μια συλλογή με τραγούδια του Στέλιου Καζαντζίδη από την εταιρεία Odeon (OMCGA-84).Ο δίσκος έχει σαν τίτλο το όνομα του τραγουδιστή και περιλαμβάνει τα τραγούδια:

1)Έφυγε έφυγε (Β.Βασιλειάδη-Πυθαγόρα)

2)’πονη ζωή (Σ.Ξαρχάκου-Λ.Παπαδόπουλου)

3)Τι φταίω εγώ (Σ.Καζαντζίδη-Σ.Βαρτάνη)

4)Ποτέ σου δεν μ'αγάπησες (Σ.Καζαντζίδη-Σ.Βαρτάνη)

5)Παπούτσι από τον τόπο σου (Θ.Δερβενιώτη-Κ.Βίρβου)

6)Ο Νικόλας ο ψαράς (Β.Τσιτσάνη-Γ.Μητσάκη)

7)Δεν σε πιστεύω (Β.Βασιλειάδη-Πυθαγόρα)

8)Είμαστε κι οι δυο εγωισταί (Σ.Καζαντζίδη-Σ.Βαρτάνη)

9)Λες και χτίζαμε στην άμμο (Σ.Καζαντζίδη-Σ.Βαρτάνη)

10)Απ'τα ψηλα στα χαμηλά (Α.Καλδάρα-Ε.Παπαγιαννοπούλου)

11)Ήπια της πίκρας τα ποτήρια (Σ.Καζαντζίδη-Δ.Ατραίδη)

12)Φέρτε μου να πιω (Β.Τσιτσάνη)

Όλα τα τραγούδια είναι ηχογραφημένα την περίοδο 1964-1967.Σε κάποια κάνει β'φωνή η Μαρινέλλα ενώ μετά το χωρισμό της από το Στέλιο , τη σκυτάλη παρέλαβε η Λίτσα Διαμάντη ("Έφυγε έφυγε"- "Δεν σε πιστεύω").

Αυτό που προκαλεί απορία είναι ότι ενώ όλα τα τραγούδια είναι ηχογραφήσεις στην Odeon-Parlophone , το τραγούδι "Απ'τα ψηλά στα χαμηλά" υπάρχει στην ηχογράφηση που έγινε στη δεκαετία του'50 στην Columbia.Περίεργα πράγματα... :wow:

Ο δίσκος αυτός δεν έχει κυκλοφορήσει σε cd.Παρ'όλα αυτά , όλα τα τραγούδια συμπεριλήφθηκαν αργότερα σε άλλους δίσκους του Καζαντζίδη.

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0