AntonisGitsas

Γιάννης Μαρκόπουλος

26 posts in this topic

 Bgalte apo ti diskothiki sas to "Sergiani ston kosmo" tou G. Markopoulou me ton Giwrgo Dalara. Akouste ta tragoudia tou. Einai entypwsiako to pws tairiazoun ta logia tous stis meres mas, me tis maxes gia ton elegxo tis Asias, tou maurou lakou kai tou maurou xrysou, kai ti diasimi pleon "pagkosmiopoiisi". Fainetai pws o kosmos paramenei apathis...na doume mexri pote!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αντώνη

Πράγματι απίθανοσ δίσκος, όχι απλώς επίκαιρος...περιττό να σου πω ότι, όντας ο πρώτος δίσκος του Γιωργάκη που άκουσα, έχω αποστηθίσει όλα τα λόγια του Μαρκόπουλου πριν από κάθε τραγούδι!

Share this post


Link to post
Share on other sites

κριμα φιλε, Αντωνι η Νικολα, αλλα δεν καταλαβαινω αρκετα καλα τι εννωεις.

Ειμαι μονο εξωτερικος που μιλαει λιγο ελληνικα.

Σας Παρακαλω να γραφετε αυτα , επανο, στην αγγλικα.

Sergiana ston kosmo sounds familiar to me but I could not found it back (Haystack is still too big).

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Sergiani ston Kosmo", (A walk around the world)

was released in 1979, and it includes songs that Dalaras sung in his last appearence in a "bouat" until Zygos last year. It was in Plaka, Athens again (at "Diagonios")were Dalaras' friends heard those songs about Macedonia, Arabs, slavery and the common fate of the people.

  Nikola, autos o diskos itan kai gia mena to prwto Dalaroakousma

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Μαρκόπουλος για τη «Λειτουργία του Ορφέα»

Από τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο η ακόλουθη επιστολή:

«Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,

Στην κριτική που έκανε ο συντάκτης σας, Γ. Σβώλος, στο φύλλο της Τετάρτης 20/7, για τη Λειτουργία του Ορφέα -μουσικό μου έργο πάνω σε αρχαία ορφικά ποιήματα και αφηγηματικά κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδη, που παρουσιάστηκε στις 7 Ιουλίου στο Ηρώδειο με τον διάσημο βαθύφωνο Jose Van Dam, κατέβαλε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ισοπεδώσει τη μουσική μου δημιουργία με ένα άλλο έργο που παρουσιάστηκε ύστερα από λίγες μέρες στον ίδιο χώρο.

Με αυτή την επιστολή θέλω να σας παραθέσω ένα χρονικό της παρουσίασης της Λειτουργίας του Ορφέα.

Τμήματα της Λειτουργίας του Ορφέα ερμηνεύτηκαν σε συναυλία στο "Παλλάς" τον Δεκέμβριο του 1992. Διευρυμένη εκδοχή του έργου παρουσιάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 1993 στο Konzerthaus της Βιέννης και βελτιωμένη αυτής στις 22 Μαρτίου 1994 στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πρωτοερμηνεύτηκε στην ολοκληρωμένη και οριστική μορφή του στις 20 και 22 Οκτωβρίου 1994.

Το 1995 στο Palais des Beaux-Arts των Βρυξελλών, αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπου ως προς τη φύση, εγκαινιάζοντας μια νέα σχέση κοινού και συναυλιακής παράστασης. Το 1995 στο αρχαίο θέατρο "Κούριον" της Κύπρου 1996 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το 1997 στην Unesco στο Παρίσι για την προστασία του περιβάλλοντος, το 1999 στο Elisabethzaal της Αμβέρσας, το 2000 στο αρχαίο στάδιο των Δελφών, στην Οπερα του Καΐρου και στο Vrandembourg της Ολλανδίας, στις 21 Σεπτεμβρίου 1999 στο Ευρωκοινοβούλιο στη συναυλία για την ειρήνη στα Βαλκάνια, το 1995 στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1995 στο Κατράκειο με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος και στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, στις 25 Μαΐου 1998 παίζεται στο Αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου στην Κομοτηνή και τον Ιούλιο στο αρχαίο θέατρο Δίον στον Ολυμπο, το 2002 στο ΜΜΑ, τον Ιούλιο του 2002 στο αρχαίο θέατρο της Εφέσσου, το 2003 στον Τύμβο του Μαραθώνα στις 15 Ιουνίου 2005 στο Coliseo του Μπουένος Αϊρες στην Αργεντινή, για τον ΟΗΕ.

Σε αυτές τις συναυλιακές παραστάσεις διηύθυνα ο ίδιος. Εχουν γίνει περίπου άλλες 40 παρουσιάσεις σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ από αξιόλογα μουσικά σύνολα καθώς και αναλύσεις από διαπρεπείς μουσικολόγους και διανοούμενους, όπως ο φιλόσοφος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Πιερ Μπρουνέλ και από τους Ελληνες ο καθηγητής Γρηγόρης Σηφάκης, και ο πρύτανης της μουσικολογίας ο αείμνηστος Γιώργος Αμαργιανάκης.

Στην τελευταία παρατήρηση του συντάκτη σας συμφωνούμε ότι άλλο το 1955 και άλλο το 2005. Το ερώτημα είναι ποιος βρίσκεται στο 1955 και ποιος στο 2005.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/07/2005

------------------------------------------------------

Σας παραθέτω και τη δημοσίευση για την οποία γίνεται λόγος.

Ορφέας και Μεγαλέξανδρος σε ολική επαναφορά

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε στο Ηρώδειο δύο φιλόδοξων προδιαγραφών έργα Ελλήνων δημιουργών του χώρου του τραγουδιού και του κινηματογραφικού soundtrack: τη Λειτουργία του Ορφέα (1992-'94) του Γιάννη Μαρκόπουλου (7/7) και την πρόσφατη Ωδή στον Μεγαλέξανδρο του Γιώργου Χατζηνάσιου (13/7).

Γιάννης Μαρκόπουλος

Συμμετείχαν πλήρεις συμφωνικές ορχήστρες, χορωδίες, τραγουδιστές και αφηγητές. Στη Λειτουργία χρησιμοποιήθηκαν επίσης παραδοσιακά όργανα, ενώ συνυπήρξαν ο οπερατικός Ζοζέ βαν Νταμ και, προερχόμενοι από το χώρο του τραγουδιού, η Βασιλική Λαβίνα και ο Κούλης Θεοδώρου. Στην Ωδή τραγούδησε ο Πέτρος Γαϊτάνος. Αναπόδραστα καθηλωμένες στις πρακτικές δεσμεύσεις (συνύπαρξη φωνών και οργάνων διαφορετικού τύπου και δυναμικής) και στα αισθητικά ήθη της εμπορικής δισκογραφίας, αμφοτέρων οι παρουσιάσεις βασίστηκαν σε συνολική ηλεκτρονική ενίσχυση ήχου, αναπαράγοντας το μουσικοαισθητικά παράδοξο και όλως προβληματικό να ακούμε μια μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και χορωδία «ζωντανά» μεν αλλά από ηχεία.

Γιώργος Χατζηνάσιος

Παρακολουθήσαμε αμφότερα τα έργα ως συνθέσεις σοβαρής μουσικής, καθώς τα ίδια υποβάλλουν ό,τι τους αρμόζει όταν απαιτούν συμφωνικά σύνολα και διεκδικούν ως χώρο παρουσίασης το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής· δηλαδή χώρους και μουσικές δυνάμεις που, ως κατεστημένοι ιδεολογικοί τόποι, είναι ιστορικά ταυτισμένοι με παρουσιάσεις σοβαρής μουσικής. Παρ' ότι οι απαντήσεις φαίνονται προ-δεδομένες και άνωθεν καταπλακωμένες από ιδεολογική ρητορεία υψηλών τόνων που ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με την τέχνη της σοβαρής μουσικής, υποχρεούμαστε να επερωτήσουμε σοβαρά το γενικό αισθητικό στίγμα και, συνεπώς, τη θέση αυτών των έργων στο επίσημο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Πώς δικαιώνεται αισθητικά η χρήση πλήρους συμφωνικής ορχήστρας όταν η επικών προθέσεων γραφή των έργων αυτών προβάλλει μονοδιάστατη, απροφάσιστα κοινότοπη και αδιαφοροποίητα επαναληπτική (παρ' ότι, βέβαια, όχι μινιμαλιστική), συχνά με δομή απλού στροφικού τραγουδιού ή εμβατηρίου, αναπαράγοντας διατυπώσεις όπου δεσπόζουν το δραματικό βάρος και τα στερεότυπα υπόκρουσης σε χολιγουντιανή κινηματογραφική ταινία ή τηλεοπτικό σίριαλ;

Πώς δικαιώνεται σήμερα μία από άποψη μουσικής γλώσσας απροσχημάτιστη και αβασάνιστη παλινδρόμηση σε παλαιότερες εποχές και σε ιστορικά εξαντλημένες μεθόδους στρατευμένης τέχνης και μάλιστα με απροκάλυπτο στόχο τη μνημειοποίηση ενός λόγου άμετρα εθνικού ή/και αφελώς διδακτικού που επιμένει να αγνοεί κάθε έννοια επιστημονικής ιστορικότητας;

Κυρίως όμως, τι μήνυμα εκπέμπει -και προς ποίους;- η συνύπαρξη στο Φεστιβάλ Αθηνών τέτοιων έργων δίπλα σε κανονικές συμφωνικές συναυλίες; Μήπως ότι πρόκειται για ίδιας τάξης αριστουργήματα κατά πώς υπονοεί ρητά η ανοικονόμητης μεγαλοστομίας παρουσίασή τους στα συνοδευτικά κείμενα μέσα στο επίσημο έντυπο του προγράμματος;

Θα μπορούσαν να επισημανθούν πολλά ακόμη: απλοϊκές πρόζες, προβληματική σχέση στίχου και μουσικής (παρατονισμοί, μουσικές φράσεις που δεν «χωρούσαν» τις συλλαβές), δάνεια από το θεοδωρακικό «Αξιον Εστί», ιδεολογικό στίγμα επιπέδου κόμικς, λανθανόντως αγοραίο τραγουδιστικό ήθος κ.λπ. Φυσικά, το ελληνοκεντρικών προδιαγραφών ιδρυτικό σκεπτικό του Φεστιβάλ Αθηνών ισχύει απαράλλαχτο από το μετεμφυλιοπολεμικό 1955. Ομως, σήμερα πια, έχουμε ενηλικιωθεί και ζούμε στο 2005!

Γ. ΣΒ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/07/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Γιάννης Μαρκόπουλος...
Αναφορά σε ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του, όπου, μεταξύ άλλων, τραγουδούν η Σωτηρία Μπέλλου και η Μελίνα Μερκούρη...
 
Γιάννης Μαρκόπουλος - «Περάστε κόσμε»

18/03/2016

 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

 
 
2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στις 18 Μαρτίου του 1939 γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Γιάννης Μαρκόπουλος…
Με αυτή την αφορμή, σήμερα πάμε 12 χρόνια πίσω για να παρακολουθήσουμε δυο από τις τηλεοπτικές «Συναντήσεις» του Λευτέρη Παπαδόπουλου, με καλεσμένο τον Γιάννη Μαρκόπουλο....

Οι «συναντήσεις» του Λευτέρη Παπαδόπουλου με τον Γιάννη Μαρκόπουλο

18/03/2019
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/oi-synantiseis-tou-lefteri-papadopoulou-me-ton-gianni-markopoulo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μελίνα Μερκούρη και Αντώνης Καλογιάννης σε μια άγνωστη ηχογράφηση ενός σπουδαίου τραγουδιού που κυκλοφόρησε σε 45άρι στη Γαλλία...

Με αφορμή τα σημερινά γενέθλια του Γιάννη Μαρκόπουλου...

 

«Όχι δεν πρέπει να συναντηθούμε» - Μελίνα & Καλογιάννης σε μια σπάνια εκτέλεση

18/03/2020
 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

 Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/oxi-den-prepei-na-synantithoyme-melina-kalogiannis-se-mia-spania-ektelesi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στις 18 Μαρτίου 1939 γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Την ίδια ημερομηνία, 57 χρόνια μετά, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 85 χρονών, ο Οδυσσέας Ελύτης…

Ακούμε το μοναδικό ολοκληρωμένο μουσικό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου με ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και τις φωνές της Μαρίας Δημητριάδη, του Σταύρου Πασπαράκη και του Γιάννη Φέρτη...

 

Γιάννης Μαρκόπουλος & Οδυσσέας Ελύτης: «Ήλιος ο Πρώτος»

18/03/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

 

Θανάσης Γιώγλου

 

https://www.ogdoo.gr/diskografia/diskoi-pou-den-ksexasa/giannis-markopoulos-odysseas-elytis-ilios-o-protos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος με ανέκδοτα τραγούδια και με ερμηνευτή τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, στην εκπομπή της Σοφίας Μιχαλίτση στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1987

Ζωντανές ηχογραφήσεις με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη (1987)

28/06/2021

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/zontanes-ixografiseis-me-ton-gianni-markopoulo-kai-ton-xaralampo-garganouraki-1987

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα πρώτα και παντελώς άγνωστα τραγούδια του σπουδαίου δημιουργού, που κλείνει σήμερα τα 83...

Γιάννης Μαρκόπουλος – Τα πρώτα μου τραγούδια

18/03/2022

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/diskografia/to-proto-tragoudi/giannis-markopoulos-ta-prota-mou-tragoydia

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα 84 κλείνει σήμερα ο Γιάννης Μαρκόπουλος.

Ακούμε μια σπάνια στιγμή που γεννήθηκε από τη μελοποίηση του Μαρκόπουλου, πάνω στην «Εαρινή Συμφωνία» του Γιάννη Ρίτσου.

Τραγουδούν: Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γλυκερία, Βασιλική Λαβίνα, Δημήτρης Κατοίκος και οι Νέοι Επιβάτες (Δημήτρης Ζερβουδάκης και Μαρία Φωτίου)...

Το «Τραγούδι για τους νέους της γης» των Γιάννη Μαρκόπουλου και Γιάννη Ρίτσου

18/03/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/to-tragoydi-gia-tous-neous-tis-gis-ton-gianni-markopoulou-kai-gianni-ritsou

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο από τους βασικότερους συνεργάτες του Γιάννη Μαρκόπουλου στα χρόνια του ’70, τόσο στη δισκογραφία, όσο και στις συναυλίες ήταν ο Λάκης Χαλκιάς και η Λιζέτα Νικολάου...

Σε δυο μεγάλες συνεντεύξεις που μου παραχώρησαν πριν από 15 χρόνια, αναφέρθηκαν, όπως ήταν φυσικό, εκτενώς στη συνεργασία τους με τον κορυφαίο δημιουργό...

Λάκης Χαλκιάς και Λιζέτα Νικολάου θυμούνται τον Γιάννη Μαρκόπουλο

12/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/thema/lakis-xalkias-kai-lizeta-nikolaou-thymoyntai-ton-gianni-markopoulo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το αγαπημένο του Σταύρου Κουγιουμτζή, από τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και το τηλεγράφημα που έστειλε ο Μαρκόπουλος, μετά τη «φυγή» του Κουγιουμτζή τον Μάρτη του 2005...

Με ποιο τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου ενθουσιάστηκε ο Σταύρος Κουγιουμτζής;

13/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/thema/me-poio-tragoydi-tou-gianni-markopoulou-enthousiastike-o-stayros-kougioumtzis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2006 ο Γιάννης Μαρκόπουλος πραγματοποίησε μια συναυλία στο πλαίσιο του 32ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Ιλίσια, έχοντας μαζί του τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τη Βασιλική Λαβίνα και την Καλλιόπη Βέττα.

Η συναυλία μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση από την τηλεόραση του 902 και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο video...

Η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ (2006)

14/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/i-synavlia-tou-gianni-markopoulou-sto-32o-festival-tis-kne-2006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tο αφιέρωμά μας στον μεγάλο εκλιπόντα Γιάννη Μαρκόπουλο συνεχίζεται σήμερα, όχι με ένα δίσκο ή μια παλιά συναυλία, αλλά με μια συνέντευξη...

Θεωρώ πως το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ο λόγος και οι απόψεις προσωπικοτήτων του βεληνεκούς του Μαρκόπουλου, είναι εξίσου σημαντικό με το καλλιτεχνικό τους έργο...

Γιάννης Μαρκόπουλος: «Το τραγούδι είναι σαν ένας γάμος» (2010)

15/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/giannis-markopoulos-to-tragoydi-einai-san-enas-gamos-2010

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια θαυμάσια μουσική παράσταση με την πρώτη παρουσίαση του έργου "Σειρήνες" σε ποίηση του Κώστα Γεωργουσόπουλου και μια επιλογή από τα κλασικά τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου...

Τραγουδούν: Θεόδωρος Βασιλικός, Βασιλική Λαβίνα, Ηλίας Κλωναρίδης, Μαρία Δημητριάδη, Ευγενία Συριώτη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Γιάννης Κούτρας, Κώστας Θωμαΐδης, Χρήστος Καρακώστας και ο Γιάννης Μαρκόπουλος...

Η συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου στο Ηρώδειο με τις «Σειρήνες» και άλλα τραγούδια (1981)

16/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/i-synavlia-tou-gianni-markopoulou-sto-irodeio-me-tis-seirines-kai-alla-tragoydia-1981

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όταν μια μελωδία του Γιάννη Μαρκόπουλου ζευγαρώθηκε με διαφορετικούς στίχους του Μιχάλη Κατσαρού και του Οδυσσέα Ιωάννου...

«Παράλληλες ιστορίες» του Γιάννη Μαρκόπουλου με Λιζέτα Νικολάου και Βασίλη Λέκκα

17/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/diskografia/stigmes/paralliles-istories-tou-gianni-markopoulou-me-lizeta-nikolaou-kai-vasili-lekka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λίγα και καλά...

Παραμένοντας στο πεντάγραμμο του Γιάννη Μαρκόπουλου, σήμερα «ταξιδεύουμε» κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 για να ξανακούσουμε τα εξαίσια τραγούδια της συνεργασίας του με τον Πάνο Τζανετή...

Ο Πάνος Τζανετής τραγουδά Γιάννη Μαρκόπουλο

23/06/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/thema/o-panos-tzanetis-tragouda-gianni-markopoulo

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Η σχετική έρευνα έδειξε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για απλή συνωνυμία.

Από κει και πέρα αν ξέρετε κάτι περισσότερο, θα ήταν χαρά να το μοιραστείτε μαζί μας, μπας και αποσαφηνιστεί η κατάσταση...

Ποιος είναι ο άγνωστος, λαϊκός συνθέτης Ιωάννης Μαρκόπουλος;

03/07/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/thema/poios-einai-o-agnostos-laikos-synthetis-ioannis-markopoulos

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η εργασία του Γιάννη Μαρκόπουλου πάνω στο ρεμπέτικο, μέσα από την οποία «γεννήθηκαν» ξεχωριστές επανεκτελέσεις και καινούργια τραγούδια...

(Αν και οι εποχές δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές απέναντι σε τέτοια κείμενα «σεντόνια», ελπίζω αυτό να διαβάζεται, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που συνοδεύεται από πλούσιο ηχητικό υλικό...)

Τα «Βαριά λαϊκά» και τα ρεμπέτικα του Γιάννη Μαρκόπουλου

05/07/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/thema/ta-varia-laika-kai-ta-rempetika-tou-gianni-markopoulou

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...