Sign in to follow this  
Followers 0
Bithidalaras

Χρόνης Αηδονίδης

20 posts in this topic

Ο μεγάλος Δάσκαλος της παράδοσής μας, Χρόνης Αηδονίδης, θα διδάσκει από φέτος παραδοσιακό τραγούδι αλλά και βυζαντινή μουσική στο ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΚΛΑΒΒΑ, στην Αθήνα (Πατησίων & Τήνου 12, Αθήνα, τηλ.: 210-8217844, 8217435).

Θα δοθεί δε Συνέντευξη Τύπου για τη λειτουργία των νέων τμημάτων του Ωδείου, στις 28 Σεπτεμβρίου, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι στο ίδιο Ωδείο θα διδάσκουν μουσικοί και άλλα σημαντικά ονόματα όπως αυτό του Μίμη Πλέσσα και του Μάνου Μουντάκη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η διεύθυνση του Κεντρικού Ωδείου σας προσκαλεί στην Press Conference που θα γίνει στην Αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23) την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου και ώρα 12 μ.μ., με θέμα την ίδρυση νέων τμημάτων και συνεργασιών, που στόχο έχουν την αναβάθμιση των μουσικών σπουδών στην χώρα μας, και την ένταξη της παραδοσιακής μουσικής στη ακαδημαϊκή εκπαίδευση, με υπεύθυνο του τμήματος το μεγάλο δάσκαλο της παράδοσής μας, Χρόνη Αηδονίδη.

(κ. Ιάκωβος Κολανιάν σολίστ κιθάρας, κ. Γιάννης Γεωργιάδης σολίστ βιολιού, κ. Χρόνης Αηδονίδης παραδοσιακό τραγούδι και βυζαντινή μουσική, η Σχολή Κρητικής Μουσικής με υπεύθυνο τον κ. Μάνο Μουντάκη, κ. Θανάσης Ζέρβας συνθέτης-σαξοφωνίστας, και τις συνεργασίες με το London College of Μusic και το Thames Valley University, κ.α. ).

Επίσης, με ιδιαίτερη χαρά θα ανακοινωθεί ότι το Ωδείο μας, εξασφάλισε για το νέο ακαδημαϊκό έτος και την συνεργασία με το διακεκριμένο συνθέτη και φίλο μας Μίμη Πλέσσα.

Μετά την Press Conference θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.

Γιώργος Ζάγκας

Διοικητικός Δ/ντής

Κεντρικού Ωδείου

e-mail:gzagas@otenet.gr

κιν.: 6945 294 195

B);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΔΕΥΤΕΡΑ 21-11-05

Ο Χρόνης Αηδονίδης τραγουδά ζωντανά στο πλατώ του «Εχει Γούστο» παραδοσιακά θρακιώτικα τραγούδια, αφηγείται στην Μπήλιω Τσουκαλά τις αναμνήσεις του από τα πανηγύρια στην ιδιαίτερη πατρίδα του Καρωτή, εξηγεί γιατί τραγουδούσαν μόνο οι γυναίκες, αλλά και την τύχη που τον έφερε να μην τραγουδήσει ποτέ σε πανηγύρι.

Ο Λάκης Χαλκιάς τραγουδά ζωντανά τα ηπειρώτικα, μιλά για την οικογενειακή παράδοση και την τέταρτη γενιά των Χαλκιάδων, θυμάται παλιούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές πανηγυριών, ευράπελα και παράδοξα και μιλά για τη στροφή του το 1972 στην έντεχνη μουσική.

Για τα πανηγύρια την καταγωγή τους, τις αφορμές, το χαρακτήρα, το περιεχόμενο αλλά και τις αλλαγές που έχει «υποστεί» στο πέρασμα του χρόνου ο ομαδικός αυτός εορτασμός της υπαίθρου- μιλούν στην Μπήλιω Τσουκαλά η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και ο Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Το αφιέρωμα στα πανηγύρια πραγματοποιείται με αφορμή το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνικό Πολιτισμό με θέμα «Η πανήγυρις: Μία διαχρονική ματιά στον κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό της ρόλο» που διοργανώθηκε στο Σουφλί από την Ενωση «Εκαταίος» (Ενωση Φοιτητών και Αποφοίτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και τον δήμο Σουφλίου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε συνέντευξη του Χρόνη Αηδονίδη στο musicheaven ανέφερε τα εξής για τη συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα:

Η ερώτηση:<<Μιλήστε μας για τις πρώτες δισκογραφικές σας δουλειές και για τους δισκογραφικούς σας σταθμούς στην μέχρι τώρα πορεία σας.>>

Η απάντηση: <<Ο πρώτος μου δίσκος ήταν 78 στροφών, με δύο τραγούδια με τη χορωδία Καβακόπουλου. Αργότερα, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν τα δισκάκια των 45 στροφών, έκανα περίπου 15 με δύο ή τέσσερα τραγούδια.

Και πολύ αργότερα, έκανα 13 μεγάλους δίσκους.Το 1979, γνώρισα σε κάποια συναυλία ειρήνης, τον Γιώργο Νταλάρα στο στάδιο Καραϊσκάκη. Τότε έπεσε ο πρώτος σπόρος για συνεργασία. Κάναμε κάποιες συναυλίες και κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές μαζί, και το 1990 κάναμε την πρώτη δισκογραφική μας δουλειά, "Τ'Αηδόνια της Ανατολής". Αυτός ήταν και ο πρώτος σημαντικός δισκογραφικός σταθμός στην καριέρα μου. Ο Γιώργος έκανε πραγματικό αγώνα για να πείσει τη "Μίνως" για την κυκλοφορία του δίσκου και τελικά ανέλαβε ο ίδιος την παραγωγή, γιατί η εταιρεία δεν έπαιρνε το ρίσκο για μια παραγωγή με δημοτικά τραγούδια.

Ο αγώνας του όμως δικαιώθηκε και αποδείχτηκε ότι έβλεπε μακριά, γιατί αυτός ο δίσκος πουλάει ακόμα. Είναι διαχρονικός.

Ο δεύτερος επίσης σημαντικός δισκογραφικός σταθμός στην καριέρα μου ήταν η συνεργασία μου με τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, για την έκδοση ενός διπλού δίσκου, του οποίου όλα τα τραγούδια είναι ερμηνευμένα από εμένα, με τίτλο: "τραγούδια και σκοποί της Θράκης". Ήταν σημαντικό ότι άνθρωποι από την Κρήτη απευθύνθηκαν σε έναν θρακιώτη ερμηνευτή και έδειξαν τέτοιο ενδιαφέρον για τη θρακιώτική μουσική. Εγώ στην αρχή είχα κάποιους ενδοιασμούς, γιατί έπρεπε αυτή η δουλειά να είναι πολύ προσεγμένη, ανάλογη της πρώτης. Πράγματι όμως έγινε μια πολύ καλή δουλειά, με τον Νίκο Διονυσόπουλο ως συντονιστή και είχε εμπορική επιτυχία ανάλογη της δουλειάς που είχαμε κάνει με τον Νταλάρα..>>

:razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τσέρτος και Αηδονίδης στο Αττικό Θέατρο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Θέατρο του Αττικού Αλσους και το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2006: Η ένωση τραγουδιστών Ελλάδος παρουσιάζει τον Μπάμπη Τσέρτο.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2006: Η ένωση τραγουδιστών Ελλάδος τιμά τον Χρόνη Αηδονίδη.

Συμμετέχουν: Παναγιώτης Λάλεζας, Νεκταρία Καρατζή, Λάκης Χαλκιάς, Γιάννης Κωνσταντίνου, Κάτια Παπαδοπούλου.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς, η οποία παραχωρεί το Αττικό Θέατρο για τους καλοκαιρινούς μήνες δωρεάν.

Ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 9μ.μ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

O ΟΑΣΑ για την εξυπηρέτηση των δημοτών θα δρομολογήσει λεωφορείο που θα αναγράφει -ΑΤΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ- ειδικά για το Θέατρο του Αττικού Αλσους, το οποίο θα ξεκινάει στις 8.30μ.μ. από την Πλ. Κάνιγγος και στις 11.30μ.μ. από το Αττικό Θέατρο.

Η είσοδος στο θέατρο του Αττικού Αλσους είναι από την οδό Καρπενησιώτη.

Η πρόσβαση στο Θέατρο γίνεται από τον κόμβο Κηφισίας - Κατεχάκη μέσω της οδού Μουσών (μπροστά από το ΛΗΤΩ) ή από την οδό Πατησίων μέσω της Λεωφόρου Γαλατσίου, Πρωτοπαπαδάκη.

http://entertainment.flash.gr/music/concer...6/6/26/20542id/

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Eν... φωναίς και οργάνοις»

Παραδοσιακά τραγούδια με σημαντικούς ερμηνευτές, δύο βραδιές στους Βράχους

Eτοιμαστείτε για γλέντια. Tη Δευτέρα και την Tρίτη το βράδυ έχετε κάθε λόγο να ανηφορίσετε στο θέατρο Bράχων Mελίνα Mερκούρη. O Λάμπρος Λιάβας γιορτάζει τα 25χρονα της ραδιοφωνικής του εκπομπής «Tο αλάτι της γης», που ξεκίνησε το 1981 από το Kρατικό, συνέχισε από το 1988 στον ΣKAΪ και εδώ και 15 χρόνια σταθεροποιήθηκε στον «Mελωδία». Mε αυτή την αφορμή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, να δει και να χορέψει το πρώτο βράδυ με τη Δόμνα Σαμίου και τον Xρόνη Aηδονίδη, τη Σαβίνα Γιαννάτου από τη νεότερη γενιά που ξέρει και προσεγγίζει άριστα την παράδοση, τον Πετρολούκα Xαλκιά στο κλαρίνο και τους: Nίκο και Γιασεμή Σαραγούδα (ούτι - τραγούδι), Στάθη Kουκουλάρη (βιολί), Mάνο Aχαλινωτόπουλο - Γιώργο Kωτσίνη (κλαρίνο, φλογέρες), Bίκο Oικονομίδη - Σωκράτη Σινόπουλο, Mιχάλη Kαλιοντζίδη, τα Xάλκινα της Kοζάνης και χορευτικές ομάδες. O τίτλος «Eν... φωναίς και οργάνοις» τα λέει όλα, όπως άλλωστε και αυτός της δεύτερης βραδιάς: «T αηδόνια της ανατολής και τα πουλιά της δύσης».

Oικοδέσποινα αυτού του αφιερώματος είναι η Xάρις Aλεξίου, που με την καταγωγή της γεφυρώνει τα μουσικά είδη, το δημοτικό με το ρεμπέτικο, το λαϊκό με το νεοδημοτικό και το έντεχνο. Θα την ακούσουμε μάλιστα με το συγκρότημα «Arakne Mediterrannea» των Eλληνόφωνων της Kάτω Iταλίας, με τα τραγούδια της ξενιτιάς, όπως το «Αντρα μου πάει», αλλά και σε διονυσιακές ταραντέλες.

Mαζί και οι Mικρασιάτισσες από τη Nέα Eρυθραία, οι Γλεντιστάδες από τον Mεσότοπο της Λέσβου με τα τουμπελέκια τους και τα αυθεντικά ζεϊμπέκικα, καθώς και οι Πόντιοι «Aργοναύτοι-Kομνηνοί» με τους πανάρχαιους τελετουργικούς χορούς τους. Oι συναυλίες γίνονται υπό την αιγίδα του Mουσείου Λαϊκών Oργάνων.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articl.../07/2006_189860

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου

Βυζαντινοί ήχοι από τον Χρ.Αηδονίδη και τη Ν.Καραντζή στο σπήλαιο της Αποκάλυψης

Την έναρξη του 6ου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικής Μουσικής της Πάτμου, μπροστά στο σπήλαιο της Αποκάλυψης του Ιωάννου, θα πραγματοποιήσουν την 1η Σεπτεμβρίου ο Χρόνης Αηδονίδης και η νεαρή μαθήτριά του Νεκταρία Καραντζή.

Οι δύο καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν αποκλειστικά βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, αποβλέποντας στην ανάδειξη του μουσικού πλούτου της βυζαντινής μουσικής.

Ο Χρόνης Αηδονίδης ξεδιπλώνει, με τη χαρισματική φωνή του, την πείρα και το ταλέντο του και στο χώρο της βυζαντινής μουσικής, από τον οποίο ξεκίνησε.

Επίσης για πρώτη φορά, μια νεαρή γυναίκα ψάλτρια, η Νεκταρία Καραντζή, η οποία έχει επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες και στον χώρο της παραδοσιακής μουσικής με δάσκαλό της, τον Χρόνη Αηδονίδη, θα ερμηνεύσει στον χώρο αυτό βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την 1η έως 10 Σεπτεμβρίου από το Δήμο Πάτμου και ενισχύεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, την Ιερά Μονή Θεολόγου και το υπουργείο Αιγαίου. Φέτος θα πάρουν μέρος συνολικά 190 καλλιτέχνες (σολίστ, μέλη ορχήστρας και χορωδιών).

Ο κύριος κορμός των συναυλιών είναι η κλασική μουσική με έργα εμπνευσμένα από την χριστιανική θρησκεία αλλά και την βυζαντινή και δημοτική μουσική παράδοση.

Πρόγραμμα:

* Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου: Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής

* Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου: Θρησκευτική μουσική και ποίηση Θρησκευτικά χορωδιακά έργα

* Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου: «Ω Γλυκύ μου Έαρ»

* Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου: Αφιέρωμα στον Ολιβιέ Μεσσιάν

* Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου: Το Τετράδιο του Πατριάρχη

* Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου: Θρησκευτική μουσική από τη Νορβηγία

* Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου: Amadeus, ο αγαπημένος του Θεού

* Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου: «Υμνείτε τον Κύριο» με την Πειραματική Χορωδία Δήμου Ροδίων

news.in.gr

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntit...45&lngDtrID=253

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απο το www.aidonidis.gr

Το μουσικό περιοδικό Δίφωνο διοργανώνει μια μεγάλη συναυλία στο πλαίσιο του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στο Αλεξάνδρειον Μέλαθρον (Παλαί ντε Σπορ), μια μεγάλη παρέα τραγουδιστών, που είτε κατάγονται, είτε συνδέονται με την πόλη της Θεσσαλονίκης, θα ερμηνεύσουν τραγούδια που αγαπήσαμε και τα οποία έλκουν την καταγωγή τους στις ταινίες που πέρασαν όλα αυτά τα 47 χρόνια από το φεστιβάλ.

Δεκαπενταμελής ορχήστρα θα συνοδεύσει τους τραγουδιστές σ ένα ταξίδι που αρχίζει από την εποχή της «Μανταλένας» και συνεχίζεται ακόμα. Με αλφαβητική σειρά θα τραγουδήσουν: Χρόνης Αηδονίδης, Πέτρος Γαϊτάνος, Γλυκερία, Παντελής Θεοχαρίδης, Κώστας Θωμαΐδης, Λιζέτα Καλημέρη, Μελίνα Κανά, Βασίλης Λέκκας, Μαριώ, Μανώλης Μητσιάς, Σοφία Παπάζογλου, Μαρία Φωτίου.

Η συναυλία θα «πλαισιώνεται» από ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων των ταινιών που «γέννησαν» τα τραγούδια.

Χορηγοί επικοινωνίας ΕΡΤ3 και το Ράδιο Έκφραση..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tην Tετάρτη 15 Αυγούστου στην εκπομπή "Μονόγραμμα" στην ΕΤ 1 στις 13.20 θα προβληθεί ένα αφιέρωμα στο Χρόνη Αηδονίδη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αύριο το απόγευμα θα παιχτεί σε επανάληψη (στις 6μμ στο Β'πρόγραμμα ΕΡΑ) η εκπομπή του Γ.Τσάμπρα με καλεσμένο το Χρόνη Αηδονίδη.

Από τη Ραδιοτηλεόραση της τρέχουσας εβδομάδας.

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...006/0001-71.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

From the Facebook Page: http://www.new.facebook.com/event.php?eid=73454805776

Ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή στον Ρ/Σ της Εκκλησίας Ελλάδος

Την Κυριακή, 5 Απριλίου 2009 ο Χρόνης Αηδονίδης και η Νεκταρία Καραντζή φιλοξενούνται στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος (89,5 FM) και στην εκπομπή "Ταξιδεύοντας στον κόσμο του βιβλίου", για να μιλήσουν για τη σχέση βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, να παρουσιάσουν το άλμπουμ "Επικράνθη" με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους της Μ. Εβδομάδας αλλά και να μιλήσουν για το βιβλίο - επίσημη βιογραφία του Χρόνη Αηδονίδη που πρόκειται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, με επιμέλεια της Νεκταρίας Καραντζή.

Ώρα μετάδοσης: 11:10 το πρωί.

- - - - - - - - -

Chronis Aidonidis and Nektaria Karantzi on Church of Greece Radio

On Sunday, 5 April 2009 Chronis Aidonidis and Nektaria Karantzi will be guests of Church of Greece Radio (89.5 FM) during the show "Travelling with the people of the book" where they'll discuss byzantine and traditional music, present the album "Epikranthi" with ecclesiastical hymns for Easter Holy Week. They'll also talk about the official biography of Chronis Aidonidis which is due for release at the end of the year, edited by Nektaria Karantzi.

Time: 11:10 AM

You can listen live, at http://www.ecclesia.gr/greek/ecclesiaradio/index.htm

:wow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ο Γιώργος Νταλάρας μιλά για τον Χρόνη Αϊδονίδη (ένας άγγελος που το έχει σκάσει απ᾽το παράδεισο)....

:)

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ολόκληρη η μουσική παράσταση «Στα μονοπάτια της παράδοσης», που ήταν αφιερωμένη στον σπουδαίο Χρόνη Αηδονίδη και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον περασμένο Φλεβάρη. Ένα μουσικό οδοιπορικό από τον Πόντο και την Κρήτη, μέχρι την Κύπρο και τα Επτάνησα, με την ορχήστρα και τη χορωδία του συλλόγου «Ιωνία» και με ερμηνευτές τον Μπάμπη Τσέρτο, την Νάντια Καραγιάννη, τον Βασίλη Αγροκώστα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου. Στο τέλος της συναυλίας, επί σκηνής και ο Χρόνης Αηδονίδης...

Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

30/04/2017
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/afieroma-ston-xroni-aidonidi-sto-megaro-mousikis-athinon

Share this post


Link to post
Share on other sites

''Το αηδόνι της Θράκης'' ένα βιβλίο του Κώστα Παπασπήλιου για τον σπουδαίο Χρόνη Αηδονίδη. Προλογίζει ο Γ.Νταλάρας. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Παρά το γεγονός ότι ο Χρόνης Αηδονίδης μετρούσε σχεδόν 25 χρόνια στη δισκογραφία του παραδοσιακού τραγουδιού, η πρώτη φορά που άκουσα τη φωνή του ήταν αυτή...

«Τρία καράβια πάνε» με Χρόνη Αηδονίδη και Γιώργο Νταλάρα

23/10/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/tria-karavia-pane-me-xroni-aidonidi-kai-giorgo-dalara

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η διαδρομή του θρυλικού ερμηνευτή στη δισκογραφία των 78 και 45 στροφών από το 1953 και την πρώτη ηχογράφησή του, ως μέλος χορωδίας, σε δίσκο γραμμοφώνου, μέχρι το 1999 κι ένα δισκάκι που κυκλοφο΄ρησε από το "Δίφωνο" για να "αποχαιρετήσει τον περασμένο αιώνα και... το βινύλιο".

Χρόνης Αηδονίδης - Οι πρώτες ηχογραφήσεις και τα τραγούδια των 45 στροφών

02/11/2023

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου

https://www.ogdoo.gr/erevna/thema/xronis-aidonidis-oi-protes-ixografiseis-kai-ta-tragoydia-ton-45-strofon

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0