henk de leeuw

Goran Bregovic

102 posts in this topic

Kαι νέο άλμπουμ από τον Bregovic!

Η επιστροφή του Goran Bregovic στη χώρα μας προμηνύεται πολύ δυναμική μέσα στο 2007. Ο συνθέτης που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τόσο μέσα από αυτό καθαυτό το συνθετικό του έργο (Καιρός των Τσιγγάνων, Undergound, Arizona Dream, Reine Margot, κ.α.) όσο και από τις πολύ πετυχημένες συνεργασίες του με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες (Αλκηστη Πρωτοψάλτη και Γιώργο Νταλάρα) ξεκινά από τον Απρίλιο ένα "ράλλυ" δραστηριοτήτων στην χώρα μας που περιλαμβάνει:

Α. Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τρίτη 17 Απριλίου σε συνεργασία με το σύνολο Absolute Ensemble, σε ένα νέο συνθετικό έργο, που ακολούθως θα παρουσιαστεί σε ανάλογους χώρους ανά την Ευρώπη

Β. Δισκογραφική κυκλοφορία του νέου του δίσκου, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαϊου με τίτλο KARMEN with a Happy End

Γ. Συναυλίες σε θερινά θέατρα στην Ελλάδα, τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο

Δ. Παράλληλα, δουλεύει πάνω στο νέο δίσκο συνεργασία με το Γιώργο Νταλάρα, που θα κυκλοφορήσει πριν το τέλος του έτους και σίγουρα θα αποτελέσει μια ακόμα έκπληξη.

Ακούραστος, αφού βρίσκεται συνεχώς σε ένα αεροπλάνο περιοδεύοντας τον πλανήτη τα τελευταία οκτώ (8) χρόνια, καταφέρνει ωστόσο να εξασφαλίσει χρόνο για να περάσει μαζί μας φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα, που πρώτη (εκτός της Σερβίας) αναγνώρισε την ποιότητα και την δυναμική συνθετική ικανότητά του. Σε ό, τι αφορά στις καλοκαιρινές συναυλίες με την συνοδεία της Wedding and Funeral Band, ο Bregovic θα μας ταξιδέψει σε γνωστούς και άγνωστους τόπους εισάγοντάς μας σε μια νέα μουσική ατμόσφαιρα διαφορετική από αυτή που χαρακτήριζε το έργο του μέχρι σήμερα.

Ο τσιγγάνικος ήχος σε αρμονία με την Τσιγγάνικη φωνή της Vaska (γνωστή σε όλους μας από τη συμμετοχή της στον Καιρό των Τσιγγάνων) και τις Βουλγάρικες φωνές, θα μας σαγηνεύσουν για άλλη μια φορά φέρνοντας στο μυαλό μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν μας!

http://new.e-go.gr/music/article.asp?catid...%E1%EB%DC%F1%E1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Δ. Παράλληλα, δουλεύει πάνω στο νέο δίσκο συνεργασία με το Γιώργο Νταλάρα, που θα κυκλοφορήσει πριν το τέλος του έτους και σίγουρα θα αποτελέσει μια ακόμα έκπληξη.

B):wow::wow: Τελικά θα βγει αυτός ο δίσκος?? :wow::)

So, there are still chances that this album will be released finally. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνέντευξη του Γκόραν Μπρέγκοβιτς φιλοξενεί το σημερινό(28/4/2007) τεύχος(374) του "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ"(εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ").

Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται σχετικά και για την προσεχή δισκογραφική συνεργασία του με τον Γιώργο Νταλάρα(σελ. 21) :

ΕΡΩΤΗΣΗ : Τι καινούριο μπορούμε να περιμένουμε από τη νέα συνεργασία σας με τον Γιώργο Νταλάρα;

ΓΚΟΡΑΝ ΜΠΡΕΓΚΟΒΙΤΣ : Βρισκόμαστε ακόμα σε ένα αρχικό στάδιο, αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε έναν καλό ελληνικό δίσκο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την πρώτη του αθηναϊκή συναυλία, όπου θα παρουσιάσει κομμάτια από το σύνολο του έργου του, θα δώσει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, το Σάββατο 9 Ιούνη 2007, στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", στα πλαίσια του 21ου Φεστιβάλ Υμηττού.

Εισιτήρια(30 ευρώ) προπωλούνται στα ΜETROPOLIS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

from Eleftherotypia 06.06.2007

Μουσική για γάμους και κηδείες

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

«Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ισως επειδή είμαστε αρκετά αφελείς και πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα έχει κάποιο βιώσιμο σχέδιο για τα Βαλκάνια. Αλλα εδώ είναι το μέρος όπου ο άκρατος ενθουσιασμός ακολουθείται συχνά από την πιο βαθιά απόγνωση. Τώρα είμαστε στη φάση του ενθουσιασμού. Και μην ξεχνάς ότι τα Βαλκάνια είναι ένας τόπος όπου τα πάντα μπορούν να γίνουν χειρότερα».

Ετσι εξηγεί την κατάσταση στο Βελιγράδι ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, μιλώντας στην «Ε» λίγο πριν έρθει για μια περιοδεία στην Ελλάδα, που ξεκινάει την Παρασκευή από την Πάτρα και συνεχίζεται το Σάββατο στο Θέατρο Βράχων.

Ελπίδα και απελπισία

Ο μουσικός από το Σαράγιεβο έρχεται με μια σειρά από τραγούδια για την ελπίδα και την απελπισία, όπως ακριβώς δηλώνει και το όνομα της ορχήστρας («για γάμους και κηδείες») που τον συνοδεύει. «Ξεκίνησε σαν ένα αστείο. Γιατί πριν μαζέψω τους μουσικούς μου, αυτοί έπαιζαν σε γαμήλια γλέντια αλλά και στις κηδείες. Μάλλον είμαστε ο μόνος τόπος όπου παίζουν πάνω από το φέρετρο τα αγαπημένα τραγούδια του νεκρού. Και συχνά ο θάνατος, ένα τραγικό γεγονός, γίνεται ξανά αφορμή για γλέντι».

Από την εποχή που ζούσε στο Σαράγιεβο ως πιτσιρικάς ρόκερ κόλλησε τον ιό της τσιγγάνικης μουσικής, με την οποία έγινε γνωστός. «Δεν το επέλεξα συνειδητά αλλά ενστικτωδώς» εξηγεί. «Για μένα οι Τσιγγάνοι έπαιζαν και παίζουν τη μοναδική μοντέρνα μουσική από τη Βουδαπέστη ώς τη Θεσσαλονίκη. Ηταν πάντα εκλεκτικοί και αφομοίωναν στον ήχο τους στοιχεία από παντού όπου περιπλανούνταν, χωρίς να οριοθετούνται από φυλές και έθνη. Ηταν πάντα μοντέρνοι όχι μόνο σαν ήχος, αλλά κυρίως σαν φιλοσοφία».

Σαν τον Στραβίνσκι

Γι' αυτό οδηγήθηκε σε αυτήν την κατεύθυνση. «Και φυσικά δεν επινόησα τίποτε. Το ίδιο έκανε και ο Στραβίσνκι και ο Μπάρτοκ και ο Γκέρσουιν αλλά και ο Λένον και ο Μακ Κάρτνεϊ και ο Μπόνο. Αυτοί ακολούθησαν την αγγλοσαξονική παράδοση, που είναι κυρίαρχη. Εγώ προσπάθησα να κάνω κάτι αντίστοιχο για τα Βαλκάνια, το δικό μου τόπο».

Ετσι πάνω στην ίδια φιλοσοφία βασίζεται και το άλμπουμ του «Carmen with happy end», που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Είναι η όπερα του Μπιζέ που ανασκευάστηκε ως τσιγγάνικη όπερα και την είχε παρουσιάσει παλιότερα και στην Αθήνα. «Το συζητούσαμε με την ορχήστρα μου πίνοντας», διηγείται ο Μπρέγκοβιτς. «Εγώ ισχυριζόμουν ότι η Κάρμεν είναι η μόνη όπερα που οι πρωταγωνιστές είναι Τσιγγάνοι. Και οι μουσικοί μου μού επισήμαναν ότι το τέλος είναι πάλι αιματηρό με θύματα Τσιγγάνους. Οπότε αποφάσισα να γράψω την ίδια όπερα, να τελειώνει, όμως, με ελπίδα. Ξεκίνησε ως σενάριο για μια φτηνή ταινία και κατέληξε όπερα. Είναι όμως μια όπερα που την καταλαβαίνει ο καθένας χωρίς να έχει κλασική παιδεία.

Οπως για παράδειγμα τα νέα κορίτσια από την Ανατολική Ευρώπη που έρχονται στη Δύση με όνειρα, για να καταλήξουν πόρνες. Και τον επόμενο χρόνο ξεκινάω τα γυρίσματα της ταινίας».

Παλιά και νέα

Στις συναυλίες του στην Ελλάδα θα παίξει παλιά τραγούδια από το «Underground», αλλά και τα νέα της «Carmen». «Πάντα πίστευα και ιδιαίτερα τον καιρό του Εμφυλίου, όπου όλοι με ρωτούσαν τη γνώμη μου, ότι δεν αντιπροσωπεύω κανέναν παρά μόνο τον εαυτό μου», λέει αναφερόμενος στις περιοδείες του. «Ωστόσο, θεωρώ ότι όταν ξέρεις τη μουσική, την κουλτούρα κάποιου, του φέρεσαι ασυναίσθητα με σεβασμό.

Ακόμα και ο Χίτλερ δεν βομβάρδισε την Ακρόπολη, γιατί ήξερε τους Αρχαίους Ελληνες. Αλλά οι σύμμαχοι δεν είχαν πρόβλημα να βομβαρδίσουν τη Σερβία».

«Φυσικά η μουσική δεν αλλάζει τον κόσμο» συνεχίζει. «Ξέρουμε πολύ καλά, ιδιαίτερα εμείς που ζήσαμε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, πώς λειτουργεί η εξουσία, συγκεντρωτικά και απάνθρωπα. Αλλά από την άλλη η μουσική είναι μια μαγική μορφή επικοινωνίας. Και συνεχίζω να πιστεύω ότι όταν γνωρίζεις τη μουσική κάποιου λαού, τον αντιμετωπίζεις χωρίς προκαταλήψεις και στεγανά».

* Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς με την ορχήστρα του Wedding and Funeral Band, θα παίξει την Παρασκευή στο αρχαίο Ωδείο Πάτρας ανοίγοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Το Σάββατο θα παίξει στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Εναρξη 21.30 και εισιτήρια 30 ευρώ.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=11...113,id=30863228

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ καλή συναυλία πραγματικά!Σε μερικά τραγούδια μου σηκώθηκε η τρίχα που λέμε! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο G.Bregovic φιλοξενούμενος του Κ.Μπλιάτκα και της εκπομπής της ΕΤ3, ''Εκ του πλησίον''.

Σήμερα στις 11 το βράδυ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΤΡΙΤΗ 01/01/2008 22:00

TOP STORIES

http://tvradio.ert.gr/profile/worldnew.asp

Διάρκεια: 60'

Δείτε σήμερα: "Εορταστικό πρόγραμμα"

Πρωτοχρονιά με τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς θα κάνει η Σεμίνα Διγενή.

Ο σημαντικός διεθνής δημιουργός, με την συνοδεία της θρυλικής μπάντας με το όνομα «The Wedding and the Funeral Band», θα μας ταξιδέψει στη συναρπαστική ατμόσφαιρα του «Καιρού των Τσιγγάνων», του «Arizona Dream», του «Underground», αλλά και των πολύ μεγάλων επιτυχιών του, που τραγουδήσαμε όλοι μας στα ελληνικά («Βενζινάδικο», «Παραδέχθηκα», «Θεός αν είναι»). Στην παρέα του, οι Σέρβοι Ζέλικο Ομπράντοβιτς (προπονητής ΠΑΟ), Ντέγιαν Τομάσεβιτς (μπασκετμπολίστας ΠΑΟ), η ηθοποιός ’ννα Δημητρίεβιτς, η επίτιμη πρέσβειρα των γραμμάτων της Σερβίας Γκάγκα Ρόσιτς, ο βουλευτής Γιώργος Λιάνης, η ηθοποιός Ελισάβετ Μουτάφη και βεβαίως, η φίλη και συνεργάτης του στις μεγάλες επιτυχίες Λίνα Νικολακοπούλου.

Απέναντι στην παρέα του Μπρέγκοβιτς, η παρέα του Θανάση Πολυκανδριώτη, με 20 μπουζούκια κόντρα στα πνευστά των Σέρβων, την Κατερίνα Κούκα, τον Νίκο Μακρόπουλο, τη ντίβα Καίτη Ντάλι, αλλά και τους δημοσιογράφους Νίκο Μάνεση και Φαίη Μαυραγάνη και τον ηθοποιό Τάσο Κωστή.

Από τις καλύτερες στιγμές της εκπομπής οι ελληνοσέρβικες μουσικές «κόντρες» σε μεγάλες επιτυχίες και των δύο συνθετών.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Goran Bregovic συμμετείχε απόψε στον διαγωνισμό της Eurovision. Έπαιξε με την ορχήστρα του ένα απάνθισμα από τα γνωστότερα κομμάτια του.. Παραπάνω πληροφορίες δεν έχω, γιατί η ΕΡΤ είχε διαφημίσεις εκείνη την ώρα, οπότε τον πέτυχα στο τελευταίο πλάνο του.. B) :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goran Bregovic is doing one concert in Germany this summer. The 12th of July hes coming to Ulm.

More infos: http://www.donaufest.de/

In Greece hes doing more:

GREECE - HERAKLION (CRETE ISLAND)

03 August at 21:30 - Open Air Theater "Nikos Kazantzakis"

GREECE - CHANIA (CRETE ISLAND)

04 August at 21:30 - Medieval Moat Theater

GREECE - RHODOS ISLAND

06 August at 21:30 - Medieval Moat Theater "Melina Merkouri"

GREECE - KARDAMILA (CHIOS ISLAND)

12 August at 21:30 - 1st Mediterranean Festival

Open Air Theater "Adamantios Laimos"

and inbetween he does one in Istanbul:

TURKEY - ISTANBUL

05 August at 21:00 - Harbiye Open-air Theatre

(Harbiye Açikhava Tiyatrosu)

"Best of Goran Bregovic"

(big ensemble, 37 musicians on stage)

Phone info: +90.212.257 62 00

Ticket sales and web info: www.mostproduction.com, www.biletix.com.tr

http://www.goranbregovic.co.yu/upcaming.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goran Bregovic is participating in the Melbourne International Arts festival in October.

18 and 19 October - Tales and Songs for Weddings and Funerals Click here for more details

20 October - In concert - Click here for more details

There will also be one show in Sydney as part of the Sydney Opera House's Hemispheres series:

14 October - Tales and Songs for Weddings and Funerals Click here for more details

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is an article that appeared in today's Sydney Morning Herald promoting Bregovic's upcoming Australian tour.

Click here for the article at www.smh.com.au

- - - - - - - - - - -

When the spirit moves him

September 23, 2008

Advertisement

His music is intoxicating, bridging the extremes of euphoria and melancholy, capable of inducing tears or the manic desire to dance like a drunken lunatic. It is the music of the Balkans and holds within it all the madness, passion and grief of a rich and dreadful history. But it is also irrevocably human, intuitively understood whether one hails from the Balkans or not - a catharsis of bellowing brass, clashing percussion, yearning violins and soulful polyphonic voices.

When Goran Bregovic plays in concert halls around the world with his traditional gypsy brass band, string orchestra, all-male choir and Bulgarian singers, even purists have been known to ditch formalities and start dancing in the aisles. A smoky bar would seem the most appropriate venue for the Sarajevo-born composer's music; it is, by his own account, music made for drinking. But Bregovic, who performs at the Sydney Opera House next month, loves the pomp of a concert hall, especially when there's a bottle of Scotch in easy reach.

"My contract says that I must have alcohol on stage. Jack Daniels is in my contract. It's a party for me. If you ask me where would you like to go in the evening, it's always on stage with my musicians," Bregovic says, by phone from Athens, before a concert at the Acropolis.

His touring schedule confirms his love of partying on stage: over the past month he has performed in Greece, Poland, Italy, France, Romania and Russia. Next month, there are another five Russian destinations, including Moscow and St Petersburg, then Izmir in Turkey before Australia.

The party began at 17 when Bregovic, now 58, began to sing and play guitar at communist strip clubs. It was fun watching naked women, he admits, but communist bars were not just about that; they were also a meeting place for intellectuals.

He went on to found the rock band dubbed the Beatles of Yugoslavia, Bijelo Dugme (White Button), in 1974, before moving on to a successful solo career when the band split in 1989.

But he is best known as the man who wrote the music for the films of fellow Sarajevan Emir Kusturica, rising to international fame after composing the score for Underground, Kusturica's delirious epic about the history of the former Yugoslavia, which won the Palme d'Or at the 1995 Cannes film festival.

The two also collaborated on the earlier film Time Of The Gypsies and were working on Arizona Dream in Paris when their home town was besieged by Serb paramilitaries in 1992. The world watched on in horror as Bosnian-Serb forces committed brutal massacres and ethnic cleansing - more than 10,500 Sarajevans died and 50,000 were wounded during the three-year siege.

"Suddenly I found myself in situation of exile artist, which was not very comfortable humanly, but it's interesting creative time for artist. You have to survive because you have to start again from zero," Bregovic says.

It was not part of his life plan. Bregovic had just bought his dream home on the Adriatic island of Brac, near Split in Croatia, and was ready to become a retired rock'n'roll star.

Instead, he lost everything.

"I was a rich and famous rock star. It made me panic and then you understand that what you own is not big deal. What you really own is what you have got inside you. I had the luck to start from zero again. The beginning is the best. Even the most glamorous routine is still a routine."

War and exile did not unduly change his musical style. His music, he says, has always begun with the traditions of the Balkans, where Sarajevo stands at the crossroads of Muslim, Orthodox and Catholic religions and the heritage includes more than 400 years of Turkish rule. Bregovic draws on this heritage and transforms it, creating music that is lushly traditional and vigorously contemporary.

In Sydney with his 37-piece Wedding and Funeral Choir and Orchestra Bregovic plans to perform pieces from movie scores, the liturgy My Heart Has Become Tolerant, inspired by an old Arab verse, and songs from his new album Alcohol, among other things. "The record is divided into two parts," he says. "One part is for heavy drinking, and called Rakia, the other part is called Champagne."

The national drink of Slavs, rakia is 40 per cent alcohol, although home brews can be as high as 50 to 60 per cent - mayhem guaranteed.

"My music is music for alcohol," Bregovic says.

"It is a culture where all of the music is only for drinking and if you want to be an important composer for them, you should write music for alcohol."

The music itself can sound inebriated, out of tune, discordant and clashing. This is not a case of your ears playing tricks with you - the musicians use old military brass, which is impossible to tune perfectly. And that's the effect Bregovic wants: mad, chaotic and bent.

"The music has to produce a little madness, it's a little bit like early punk," he says.

The recent arrest of war criminal Radovan Karadzic, who stands accused of masterminding the siege of Sarajevo and subsequent massacres, prompts questions about the Bosnian war.

"I knew him for sure," Bregovic says of Karadzic. "In the war you can discover how people can be animals and how people can be angels. Without that war he would just be a psychiatrist and poet."

So how did he feel when Karadzic was arrested? "They are just small politicians in the middle of big historical events. They are not Tito [the communist leader of Yugoslavia, who died in 1980]. Poor guys. They found themselves in the middle of a situation they could not handle."

Poor guys? It's a strange assessment of men with the blood of tens of thousands of people on their hands. Maybe something was lost in translation, but this could also be a peculiarly Balkan way of philosophising horrors past.

Bregovic now divides his time between Paris and Belgrade. With Slovenia already part of the European Union and Serbia, Croatia and other former Yugoslav republics angling for membership, I ask whether he is hopeful about the future of the Balkans.

"If you are born in that place, you have to be ready to have lots of bad news," he says.

In the meantime, there appears to be nothing better than drinking to the fiery sounds of gypsy brass and fiddles and giving the two-finger salute to the absurdity of life.

Goran Bregovic, Tales and Songs for Weddings and Funerals, October 14 and 16, Sydney Opera House.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just arrived home from the Goran Bregovic show in Sydney and my eardrums are still thumping! :wow: ...no, my ears just hurt......:)

In his set he played three songs from his album with Dalaras.

Κέρνα μας (one of my personal favourites) - he played in Greek, but at three times the speed of the Dalaras recording :wow:

Νύχτα and Με λένε Πόπι in Serbian....

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is the review from the Sydney Morning Herald for the concert on Tuesday night.

Click here to see the review on the SMH website....

Fiery Balkan hotpot has flavours to suit most palates

John Shand, reviewer

October 16, 2008

AFTER 2¼ hours one was grateful Goran Bregovic had brought on only a tumbler of what looked like scotch rather than a bottle. Otherwise he may have played his marvellous music all night. As it was, the concert contained as great a breadth as any I can recall: symphonic music, choral music, Balkan folk, pop, tango, a close relation of punk rock and a distant one of jazz. It all pointed to Bregovic's larger-than-life skills as a composer and the fact that many pieces were written for films.

Four months after Emir Kusturica's No Smoking Orchestra played at the Concert Hall, here was the man who composed the scores for such Kusturica films as Underground in a performance called Tales And Songs For Weddings And Funerals. The Bosnian was one of 37 people on stage, including a string section, a male choir, a Balkan brass band, two female singers and the remarkable Alen Ademovic, who not only deployed a vast, resonant and emotive voice, but also played accordion and, more often, created furious and irresistible drumming.

The energy set this concert apart as much as its scope. It exploded off the stage and engulfed the room, astutely tempered by Bregovic's sophisticated and nuanced writing for strings and choir. The latter made the hairs on the back of the neck tremble with every entry, the mighty chords underpinned by one bass voice that must have sent ripples clean across the harbour to Kirribilli.

Bregovic sat throughout, idly playing electric guitar, casually conducting those behind him with an outstretched right hand and always smiling. Often providing backing vocals, he took the lead for the gentle pop of In The Death Car, sung with unwavering charm. The brilliant soloists included Bokan Stankovic on bagpipes, braying trumpet and sprightly wooden flute, and Stojan Dimov creating almost miraculous inventions on clarinet and alto saxophone.

This wonderful night was opened by the Martenitsa Choir, local champions of Bulgarian women's singing for 18 years. Tonight's final show should not be missed.

October 14, Opera House Concert Hall

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goran Bregović Wedding And Funeral Ensemble: Alcohol

March 12. 2009 Thursday 19:30 - 22:00

Palace of Arts Béla Bartók National Concert Hall

Featuring:

Gypsy Brass Band: Alen Ademovic drums, vocals, Bokan Stankovic trumpet, Dalibor Lukic trumpet, Stojan Dimov saxophone, clarinet, Milos Mihajlovic trombone, Aleksandar Rajkovic trombone, Dejan Manigodic tuba

Vocals: Dejan Pesic, Karolj Kolar, Igor Arizanovic, Vladimir Rumenic, Dusan Ljubinkovic, Sinisa Dutina, Ludmilla Radkova-Trajkova, Daniela Radkova-Aleksandrova

Goran Bregović was born in Sarajevo to Serbian and Croatian parents. He enjoyed his first successes with the legendary Bijelo Dugme ethno-rock band, which released a dozen albums until it disbanded with the approach of the Yugoslav war. Bregović was then encouraged by Emil Kusturica to try his hand at film music and their first joint work was Time of the Gypsies, which became a huge international hit. This led to further commissions and his compositions were sung by world stars, such as Iggy Pop, Ofra Haza and Cesaria Evora. He achieved something that few composers could dream of: his songs Ederlezi and Mesecina are now known across the world as Balkan evergreens.

He last visited the Palace of Arts with his opera Karmen with a Happy End in which he queried why there is always a tragic end to the only opera about Gypsies, the famous Carmen by Bizet. On this occasion, we shall hear songs from his new double album, Alcohol that is released in January 2009. The first album is called Plum Brandy, the second Champagne and this completes the circle: we can sample in Alcohol the shaping influences of Bregovićs musical culture, through the Gypsy brass band with their enthralling rawness and the more refined devices of a concerto, written for string quartet, violin, brass band and male choir.

Ticketprices: 4000.- 6300.- 8300.- 9900.- HUF

Travel Checques, Sodexho Culture Vouchers and Palace Gift Vouchers are also accepted at the Palace of Arts Ticket Office when purchasing tickets for this concert.

http://www.mupa.hu/programreszletes.jsp?id=K_12935

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Γκόραν Μπρέγκοβιτς: Από τη μεγάλη οθόνη στο σπίτι σας

Η μεγάλη προσφορά της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ: 4 αυθεντικά soundtrack του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, από τις ταινίες «Arizona Dream», «Underground», «Ο καιρός των τσιγγάνων», «Βασίλισσα Μαργκό»

"Η" Online 7/7 18:51

Μια νέα μεγάλη προσφορά ξεκινάει το Σάββατο 11 Ιουλίου με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ.

Από το Σάββατο 11 Ιουλίου και κάθε Σάββατο, η ΗΜΕΡΗΣΙΑ προσφέρει στους αναγνώστες της τη δυνατότητα να αποκτήσουν 4 αυθεντικά soundtrack των κινηματογραφικών ταινιών «Arizona Dream», «Underground», «Ο καιρός των τσιγγάνων», «Βασίλισσα Μαργκό» με τις μεγαλύτερες δημιουργίες του συνθέτη Γκόραν Μπρέγκοβιτς σε 4πλη πολυτελή κασετίνα, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής UNIVERSAL MUSIC.

Συγκεκριμένα: Κάθε εβδομάδα θα δίνεται ΔΩΡΕΑΝ με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ του ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ένα μουσικό CD του δημοφιλούς δημιουργού.

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες της Γιουγκοσλαβίας, γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1950, στο Σεράγεβο από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα. Λόγω της τριπλής καταγωγής του, ακόμα και σήμερα ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν ως καταγωγή τους τη Γιουγκοσλαβική. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός. Οι γονείς του χώρισαν σε πολύ μικρή ηλικία, έτσι ο Γκόραν έζησε με τη μητέρα του στη γενέτειρά του.

Από μικρή ηλικία, ο Μπρέγκοβιτς ασχολήθηκε με τη μουσική, συγκεκριμένα με το βιολί. Στην εφηβεία ζήτησε από τη μητέρα του να γραφτεί σε μουσική ακαδημία, όμως εκείνη τον απέτρεψε, ισχυριζόμενη ότι εκεί φοιτούν κυρίως ομοφυλόφιλοι. Όταν, μερικά χρόνια αργότερα, η μητέρα του χρειάστηκε να μετακομίσει στις ακτές τις Αδριατικής, έφηβος ακόμα χρειάστηκε να επιβιώσει μόνος του, παίζοντας μουσική σε μπαρ και κάνοντας διάφορες άλλες μικροδουλειές.

Η πρώτη επαγγελματική επαφή του Μπρέγκοβιτς με τη μουσική ήταν μέσω του συγκροτήματος Kodeksi, το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε με νέα μέλη και μετονομάστηκε σε Bijelo Dugme (Λευκό Κουμπί). Το συγκρότημα έμελλε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά της Γιουγκοσλαβίας. Όταν το συγκρότημα άρχισε να διαλύεται, εκείνος στράφηκε στη σύνθεση μουσικής για ταινίες.

Το στυλ του επηρεάστηκε έντονα από τη μουσική των Ρομά και των τσιγγάνων, καθώς και από τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής των βαλκανίων.

Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο αλλά και κλασική μουσική («Κουαρτέτο εγχ.» για το Balanesku Quartet, κ.λπ.). Με την ορχήστρα του (επικεφαλής τα χάλκινα όργανα) περιόδευσε επανειλημμένα την Ελλάδα, και τα τραγούδια του Ο Μπρέγκοβιτς είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως την ’λκηστη Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Νταλάρα.

Είναι παντρεμένος και έχει τρεις κόρες. Μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο Βελιγράδι και το Παρίσι.

Τα soundtracks της γοητείας

Σήμερα ο συνθέτης και τραγουδοποιός συχνά αποκαλείται ο «Νίνο Ρότα των Βαλκανίων». Η κορύφωση της δουλειάς του ήρθε με τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα.

’νθρωποι από το ίδιο περιβάλλον, την ίδια γενιά, που είχαν περάσει τις ίδιες εμπειρίες, ο Goran Bregovic και ο Emir Kusturica συνθέτουν ένα δίδυμο στο οποίο η ταύτιση είναι τέτοια ώστε δεν χρειάζονται λέξεις για να εκφραστεί.

Όπως ο Nino Rota για τον Fellini, ή ο Michael Nyman για τον Peter Greenaway, ο Goran ανέλαβε την μουσική της ταινίας ''Arizona Dream'', πριν καν αυτή αρχίσει να γυρίζεται. Δουλεύοντας με τον Kusturica, o Goran δεν σταμάτησε να συνθέτει μουσική και για άλλα φιλμ καθώς και μουσική καθαρά για κονσέρτα.

Mετά την ολοκλήρωση ενός κουαρτέτου εγχόρδων που έγραψε για το BALANESCU QUARTET, στο Λονδίνο, ο Patrice Chereau του εμπιστεύεται την ''La Reine Margot'' και ο Γκόραν γράφει μια μεγαλειώδη μουσική όπου το ροκ εισβάλλει κυρίως στην σκηνή της σφαγής του Aγ. Bαρθολομαίου...

H κινηματογραφική επιτυχία της ταινίας ''O καιρός των Tσιγγάνων'' στην Eλλάδα, σηματοδότησε την επαφή του ελληνικού κοινού με τη μουσική του Goran Bregovic. Oι εντυπώσεις ήταν θαυμάσιες από αυτήν την πηγαία, αυθεντική, γεμάτη πάθος μουσική του εμπνευσμένου συνθέτη.

Τις πιο γνωστές δουλειές του αποτελούν η μουσική για τις ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο Καιρός των Τσιγγάνων», «Arizona Dream», «Underground», καθώς και η μουσική για «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρίκ Σερό. Όλα αυτά ανήκουν στο πακέτο της προσφοράς της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ που ξεκινά 11 Ιουλίου και προσφέρει κάθε Σάββατο και για τέσσερις εβδομάδες από ένα CD.

ARIZONA DREAM

Ένα μοναδικό soundtrack γεμάτο συγκίνηση και αισθήματα που ξεπηδούν από τις τρυφερές μελωδίες, όπως το "Childhood" έως τους σκληρούς ήχους του "Death"! Η μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβις αιχμαλωτίζει με τρόπο εξαιρετικό την ευαισθησία της ταινίας ενώ η συνεργασία Ίγκι Ποπ και Γκόραν Μπρέγκοβιτς υπογραμμίζει με τον καλύτερο τρόπο το χιούμορ και την τρέλα της «Σύγχρονης Αμερικανικής ιστορίας».

UNDERGROUND

H μουσική για την ταινία αυτή του Εμίρ Κουστουρίτσα, που κέρδισε τον Mάη του '95 στις Kάννες, τον ''Xρυσό Φοίνικα'' κι έγινε χρυσός δίσκος, συνοδεύοντας την μεγάλη επιτυχία της ταινίας, δεν έχει μόνον βαλκανικές επιρροές, αλλά μια οικουμενικότητα που αγγίζει όλους τους ανθρώπους όπου γης. Οι μπαλάντες αφήνουν μια γεύση βαθιάς ιστορικής συνείδησης ενώ το γενικό αίσθημα είναι αυτό της βαθιάς αγάπης. Της αγάπης για τη ζωή. Αντιπροσωπεύει τέλεια την ατμόσφαιρα της ταινίας αλλά και της κοινωνίας στην καθημερινότητα της. Το μοναδικό τραγούδι « Ausencia», που ερμηνεύει η Σεζάρια Εβόρα είναι ακαταμάχητο.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ

Σ αυτή την αριστουργηματική ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα, για έναν νεαρό Ρομά που έχει μαγικές δυνάμεις ο σκηνοθέτης κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες το 1989 ενώ ο Μπρέγκοβιτς έγραψε μία από τις γοητευτικότερες μουσικές του. Ο Καιρός των Τσιγγάνων είναι ουσιαστικά του εισιτήριο του Μπρέγκοβιτς στην Ελλάδα, καθώς σύντομα τα τραγούδια του σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και με τη φωνή της ’λκηστης Πρωτοψάλτη έγιναν επιτυχία στη χώρα μας. Με τη μουσική του αυτή ο Μπρέγκοβιτς αποδεικνύεται ταυτόχρονα Βαλκάνιος και Παγκόσμιος. Σε αίσθημα και σε μουσικότητα.

ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΜΑΡΓΚΟ

Όποιος έχει δει την ταινία του Σερό «Βασίλισσα Μαργκό» έχει σίγουρα μείνει γοητευμένος από τη μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Το τραγούδι που ανοίγει την ταινία, ερμηνευμένο από την Οφρα Χάζα είναι μοναδικό. Συνολικά το soundtrack διακρίνεται από την ευγένια και την ομορφιά. Ο Μπρέγκοβιτς κατορθώνει να μεταφέρει τον ακροατή σε μια άλλη εποχή, χωρίς επιτηδεύσεις μόνον με τις μελωδικές κινήσεις των οργάνων και της γοητευτική ροή της αρμονικής του ανάπτυξης.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=1...&pubid=12275143

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο συνθέτης Goran Bregovic που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τόσο μέσα από το συνθετικό του έργο (Καιρός των Τσιγγάνων, Undergound, Arizona Dream, Reine Margot, κ.ά.), όσο και από τις πολύ επιτυχημένες συνεργασίες του με καταξιωμένους Έλληνες Καλλιτέχνες (την ’λκηστη Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Νταλάρα) ξεκινά στα τέλη Ιουλίου τις καλοκαιρινές του εμφανίσεις στην χώρα μας, στα πλαίσια μίας περιοδείας που περιλαμβάνει σταθμούς σε 12 Φεστιβάλ.

Μόλις πρόσφατα, o Goran Bregovic κυκλόφορησε το πρώτο μέρος από τo διπλό άλμπουμ του με τίτλο ALKOHOL και για άλλη μια φορά ξεκίνησε την διαδρομή του στα μεγάλα Φεστιβάλ του Πλανήτη, σε Αμερική, Καναδά και Ευρώπη.

Την τελευταία δεκαετία, o Goran Bregovic με την συνεχή παρουσία του στα διεθνή φεστιβάλ, κατόρθωσε να βάλει τα Βαλκάνια στον παγκόσμιο χάρτη και αυτή τη φορά για ευχάριστο λόγο: τη μουσική και τα τραγούδια με επίκεντρο τα χάλκινα πνευστά. Οι μουσικές του πια αποτελούν την βάση της νέας μόδας στα ευρωπαικά και αμερικάνικα κλάμπ, της μόδας που ονομάζεται dj Balkan. Ο χορός είναι δυνατός και τα χάλκινα σπιντάρουν πάνω στα πικάπ.

Έτσι και στο νέο του δίσκο, σπιντάρει ζωντανά και δίνει ένα άλλο τόνο και ρυθμό σε κομμάτια που ξέρουμε από το παρελθόν, αλλά και σε νέα. Πάντα με την μπάντα του για Γάμους και Κηδείες o Goran Bregovic υπόσχεται βραδιές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Παρασκευή 31 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΕΡΡΕΣ Γήπεδο Σερρών Φεστιβάλ Ειρήνης και Πολιτισμού/Γεφυρουδιανά 09

Σάββατο 1 Αυγουστου ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Φεστιβάλ Θάλασσας-Αμφιθεατρο Νέων Μουδανιών

Τρίτη 11 Αυγούστου ΣΑΛΑΜΙΝΑ Ευριπίδειο Θέατρο

Τετάρτη 12 Αυγουστου - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - Στον αμφιθεατρικό χώρο του Santowines με θέα την Καλντέρα

Παρασκευή 14 Αυγούστου ΚΕΡΚΥΡΑ Κάστρο

Κυριακή 16 Αυγούστου ΖΑΚΥΝΘΟΣ Παραλία Αλυκών

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Φράγμα Θέρμης

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ΙΩΑΝΝΙΝΑ Θέατρο ΕΗΜ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου ΓΛΥΦΑΔΑ 3η Μαρίνα Γλυφάδας

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ Γήπεδο Κορυδαλλού

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΑΙΤ www.ticketquest.gr

http://www.musicheaven.gr/html/modules.php...8914&gotolast=1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Σάββατο 1 Αυγουστου ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Φεστιβάλ Θάλασσας-Αμφιθεατρο Νέων Μουδανιών

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Φράγμα Θέρμης

Α, γιά να σου πω!!!! :razz:

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου ΓΛΥΦΑΔΑ 3η Μαρίνα Γλυφάδας !

:razz:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goran Bregovic: Έρχεται με ελεύθερη είσοδο στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ 07/09/2009

Δύο μεγάλες συναυλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στην Γλυφάδα, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου (στην Γ Μαρίνα Γλυφάδας) και στον Κορυδαλλό, την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου (στο Γήπεδο Κορυδαλλού), ολοκληρώνουν το Alkohol Tour του Goran Bregovic και της μπάντας του, στην Ελλάδα.

Σε πείσμα των καιρών, ο αγαπητός στο ελληνικό κοινό, συνθέτης από την γειτονική Σερβία, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους πολυάριθμους φίλους του που θα επιθυμούσαν να παρευρεθούν - άνευ αντιτίμου - σε μία (τουλάχιστον) δίωρη γιορτή ζωντανής μουσικής, με αποσπάσματα από την καινούρια του δουλειά, το άλμπουμ Alkohol, αλλά και μία πλήρη επιλογή υλικού από τις κλασικές του δισκογραφικές εργασίες (Καιρός των Τσιγγάνων, Arizona Dream, Underground, Reine Mergot κ.ά.).

Πράγματι, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί η απόλυτα επιτυχημένη συναυλιακή διαδρομή του Goran Bregovic και της μπάντας του για Γάμους και Κηδείες (Wedding And Funeral Band) στην χώρα μας, τούτο το καλοκαίρι, από δύο μεγάλες συναυλίες ανοιχτές σε όλο τον κόσμο, με δωρεάν είσοδο σε δύο από τους πολυπληθείς Δήμους της Αττικής και σε χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα μεγάλο αριθμό θεατών.

Η εφετινή περιοδεία του Goran Bregovic και της Wedding And Funeral Band στην διάρκεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα και στα πλαίσια μίας εκτεταμένης παγκόσμιας τουρνέ υπό τον τίτλο Alkohol Tour 2009, ήδη κάλυψε μία διαδρομή με 7 εγχώριους σταθμούς, από τα τέλη Ιουλίου έως σήμερα και αναμφίβολα στέφθηκε με επιτυχία, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του πολυάριθμου κοινού που έσπευσε να δώσει το παρών, στους χώρους των συναυλιών.

Ο Goran Bregovic με τους μουσικούς του και τις μοναδικές τραγουδίστριες από την Βουλγαρία (εξαίρετες εκπροσώπους της βουλγαρικής παράδοσης στο πολυφωνικό τραγούδι), απέδωσαν ζωντανά τη μουσική τους επί σκηνής, στο πλαίσιο τοπικών πολιτιστικών Φεστιβάλ και συνεισέφεραν θετικά στην ευρύτερη πολιτιστική δραστηριοποίηση, αλλά και την αφύπνιση του κοινού που ψάχνει κάτι πέρα από τα συνήθη και τετριμμμένα των καλοκαιρινών περιοδειών.

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου ΓΛΥΦΑΔΑ 3η Μαρίνα Γλυφάδας ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ 21.00

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ Γήπεδο Κορυδαλλού ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ 21.00

http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=315205&cid=153

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...