Sign in to follow this  
Followers 0
Tasos

Ο Γ.Νταλάρας για την Χιλή

1 post in this topic

Στην "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ" της 18ης Σεπτέμβρη 2005 πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό αφιέρωμα με τίτλο "Στη Χιλή του Νερούδα και του Αλλιέντε".

Στο αφιέρωμα αυτό υπάρχει μεγάλη αναφορά στον νομπελίστα Χιλιανό ποιητή Πάμπλο Νερούδα, όσο και τον Σαλβαδόρ Αλλιέντε και το επαίσχυντο πραξικόπημα του Πινοσέτ(1973). Με αφορμή τη μελοποίηση του "Κάντο Χενεράλ" του Νερούδα από τον Μίκη Θεοδωράκη, υπάρχουν συνεντεύξεις του Μίκη, της Φαραντούρη και του Πανδή.

Ως γνωστό, προσωπική φίλη του Νερούδα και μεταφράστρια του έργου του στα ελληνικά υπήρξε η γνωστή παλαιά τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου(της οποίας δημοσιεύεται και συνέντευξη στο αφιέρωμα της "Αυγής").

Στο ίδιο αφιέρωμα υπάρχει και συνέντευξη της κόρης της Δανάης, της Λήδας Χαλκιαδάκη, η οποία αναφέρεται στην ιστορική συναυλία αλληλεγγύης προς το χιλιανό Λαό που διοργανώθηκε στην Ελλάδα το 1974(στο γήπέδο του Πανιωνίου). Η συναυλία διοργανώθηκε από την ίδια τη Λήδα Χαλκιαδάκη μαζί με την επιτροπή αλληλεγγύης προς τον χιλιανό Λαό, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Μελίνα Μερκούρη, η Αμαλία Φλέμινγκ και η Δανάη.

Στην ιστορική αυτή συναυλία συμμετείχε και ο ΝΤΑΛΑΡΑΣ.

Μεταφέρω εδώ τη μαρτυρία της Λήδας Χαλκιαδάκη που ήταν υπέυθυνη για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα :

"...Εκεί παρευρέθηκε και η χήρα του Αλλιέντε. Είχα καλέσει και και δύο χιλιανά συγκροτήματα. Από Έλληνες είχα καλέσει τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Γιώργο Νταλάρα, που τότε ήταν ένας λαϊκός τραγουδιστής που δεν είχε σχέση με τραγούδια διαμαρτυρίας, μόλις άρχιζε να μπαίνει στο χώρο αυτόν. ".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0