Sign in to follow this  
Followers 0
RENA

Αλέκος Αλεξανδράκης

8 posts in this topic

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε ότι <<έφυγε >> από κοντά μας ο Αλέκος Αλεξανδράκης΄. Ενας μεγάλος ηθοποιός, από τους πιό αξιόλογους της γενειάς του. Μεγάλη η προσφορά του στον Ελληνικό κινηματογράφο.

Θα τον θυμόμαστε πάντα.

ΡΕΝΑ :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευτυχώς,RENA, ο Α.Αλεξανδράκης δεν μας άφησε ακόμα. Τα κανάλια την έπαθαν πάλι! :music:

Τα πράγματα-αυτή τη στιγμή-δεν πηγαίνουν καλά για κείνον και οδεύει για το μοιραίο. :music:

Δύσκολες στιγμές....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης έφυγε τελικά από κοντά μας, αργά σήμερα το απόγευμα. Ήταν ένας άνθρωπος, ένας καλλιτέχνης, νομίζω που υπηρέτησε την τέχνη του και τον πολιτισμό μας με πίστη, αφοσίωση, αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Από την πλευρά μου να σας πω ότι όταν μικρό παιδί πρωτοείδα την ταινία "Η συνοικία το όνειρο", σκηνοθεσίας Αλεξανδράκη, τη λάτρεψα, όπως και το τραγούδι που ακούγεται σε αυτή, το πασίγνωστο "Βρέχει στη φτωχογειτονιά". Η ταινία υπάρχει στην ταινιοθήκη μου, παραμένει ίσως το αγαπημένο μου κινηματογραφικό φιλμ μου και είναι από τις λίγες παλιές ταινίες που βάζω στο video και βλέπω συχνά.

Έτσι, πραγματικά ένιωσα μεγάλη συγκίνηση στο άκουσμα του θανάτου του Αλέκου Αλεξανδράκη. Να πω λοιπόν καλό ταξίδι. Και να ευχηθώ να βρίσκει πάντα η τέχνη άξιους συνεχιστές της πορείας των μεγάλων καλλιτεχνών που υπηρέτησαν τον πολιτισμό μας από κάθε γωνιά ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στη "Συνοικία το Όνειρο"...

Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο ο μεγάλος ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, Αλέκος Αλεξανδράκης. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο αιώνιος ζεν πρεμιέ κατέληξε στις 19:15, το βράδυ της Τρίτης, από περιφερική νεφρική και κυκλοφορική ανεπάρκεια, στο νοσοκομείο "Σωτηρία", όπου νοσηλευόταν από τις 9 Οκτωβρίου, με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Ωστόσο, πριν από λίγα 24ωρα η υγεία του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Όλο αυτό το διάστημα, στο πλευρό του ήταν η αγαπημένη του οικογένεια. Η κηδεία του Αλέκου Αλεξανδράκη θα γίνει με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού ως ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα. Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Μοναδικές ερμηνείες

Αγάπησε, αγαπήθηκε, αγωνίστηκε, χόρτασε από επιτυχία, ανέβηκε σκαλί-σκαλί στα υψηλότερα της τέχνης του, ήταν ο ζεν πρεμιέ, έγινε ο πρωταγωνιστής, ο εραστής, ο γοητευτικός, ο τζέντλεμαν, περπάτησε με στιλ στο δρόμο της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής, άφησε εποχή.

Γιος δικηγόρου από τη Μάνη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα. Φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής και μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία. Στα 16 του μπήκε στη Σχολή Δοκίμων, θέλοντας να γίνει αξιωματικός του Ναυτικού. Μετά από λίγο καιρό έδωσε εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο και πέρασε πρώτος. Πρώτο του έργο η "Φθινοπωρινή Παλίρροια" όπου αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις σε κριτικούς και κοινό. "Παρουσιάστε όπλα. Επιτέλους, ένας εραστής στο ελληνικό θέατρο", γράφει ο Αιμίλιος Χουρμούζιος , στην "Καθημερινή".

Ένα χρόνο μετά την επιτυχία της πρώτης του παράστασης, μπαίνει στη ζωή του ο Φίνος και του προτείνει να παίξει στον ελληνικό κινηματογράφο. Με δύο ταινίες, το "Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν" και το "Δύο κόσμοι" μπαίνει στον κόσμο της Εβδομης Τέχνης, αφήνοντας ανεξίτηλο το σημάδι του, από τη γοητεία του. Σε μια περιοδεία του στο Σουδάν, θα συναντήσει την πρώτη του γυναίκα Μαρτζ Βάλβη, με την οποία παντρεύεται λίγο αργότερα, στην Αθήνα και θα μείνουν μαζί τρία χρόνια. Στη συνέχεια παντρεύεται την Κλοντ Σαμπαντού, μια πανέμορφη Γαλλίδα, και θα μείνει μαζί της άλλα τρία χρόνια. Παράλληλα, εργάζεται στη μεγάλη εταιρεία του Φίνου, όπου και θα μείνει γύρω στα 25 χρόνια.

Το 1956, παντρεύεται την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη. Μαζί ανεβάζουν στο θέατρο "Γκλόρια" της πλατείας Αμερικής, το "Πικνίκ", ενώ, παίρνουν μέρος σε πορείες ειρήνης και δημοκρατικά συλλαλητήρια. Όμως, ύστερα από τέσσερα χρόνια χωρίζουν. Ο τέταρτος γάμος του είναι με την Ελβετίδα Βερένα Γκάουερ. Θα ζήσουν μαζί πέντε χρόνια και θα αποκτήσουν δύο παιδιά. Το 1969 γνωρίζει τη Νόνικα Γαληνέα που την ερωτεύτηκε βαθιά και για την οποία είχε πει "Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι". Μαζί της θα παραμείνει 21 χρόνια.

Εκτός από την ιδιότητα του θιασάρχη που ξεκίνησε το 1956 και κράτησε τουλάχιστον 35 χρόνια, είχε σκηνοθετήσει θεατρικά έργα, αλλά και ταινίες όπως, το περίφημο "Συνοικία το όνειρο" το 1961. και τον "Θρίαμβο" , έναν χρόνο νωρίτερα, με τον Καρύδη-Φουκς. Η λογοκρισία απαγόρευσε την προβολή της ταινίας "Συνοικία το όνειρο" και ο Αλεξανδράκης καταστράφηκε τότε οικονομικά.

Το 1994 ανέβασε με τη Μιμή Ντενίση, τον "Θείο Βάνια" και δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει στο Εθνικό. Τα τελευταία χρόνια, πριν αρρωστήσει, δίδασκε υποκριτική στο Εργαστήρι του Διαμαντόπουλου. Στην τηλεόραση , παίζει στον "Παράξενο Ταξιδιώτη", τον "Γιούγκερμαν" και τους "Μυστικούς Αρραβώνες".

Βραβεύτηκε για το ρόλο του στην ταινία "Συνοικία το Ονειρο" (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης-1961). Τιμήθηκε από Δήμους για το σύνολο της καλλιτεχνικής του προσφοράς. Το 2001, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος του απένειμε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στην τέχνη.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε σε αμέτρητες ταινίες: "Ο βαφτιστικός" , "Στέλλα", "Το νησί των γενναίων", "Ραντεβού στην Κέρκυρα", "Δεσποινίς Διευθυντής", "Δάκρυα για την Ηλέκτρα", "Ομορφες μέρες" "Η κόμισσα της Κέρκυρας", "Η Μαρία της σιωπής", "Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο" , "Τα παιδιά της Χελιδόνας" και άπειρες ακόμα.

Εξάλλου, ερμήνευσε τους σημαντικότερους ρόλους του θεατρικού ρεπερτορίου. Μεταξύ των θεατρικών παραστάσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε και άφησαν εποχή, είναι: "Παράξενο Ιντερμέτζο", "Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα", "Ήταν όλοι τους παιδιά μου", "Μαντάμ Μπατερφλάι", "Η γυναίκα με τα μαύρα", "Τέσσερα δωμάτια με κήπο", "Έγκλημα και τιμωρία", "Τα μεγάλα χρόνια", "Ο γλάρος".

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Τα συλλυπητήριά του στους οικείους του εκλιπόντος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, χαρακτηρίζοντας το θάνατο του σπουδαίου ηθοποιού μεγάλη απώλεια για όλους μας και σημειώνοντας ότι επρόκειτο για έναν από τους κορυφαίους της υποκριτικής τέχνης.

"Ο Αλέκος Αλεξανδράκης σημάδεψε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. (...) Η ουσιαστική παρουσία του στην πολιτιστική, αλλά και την ευρύτερα κοινωνική ζωή του τόπου, χαρακτηρίστηκε από τη συνέπειά του στα ιδανικά και τα οράματα που πρέσβευε", σημείωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός και υπ. Πολιτισμού, Κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι "το ήθος, η αξιοπρέπεια και η προσωπική του ακτινοβολία θα μείνουν τεκμήρια της σπουδαιότητάς του".

"(Ο Αλέκος Αλεξανδράκης) Ήταν ένας πραγματικός κύριος του ελληνικού θεάτρου, γενναιόδωρος, ευγενικός στην ουσία και στην πράξη. Αποσύρθηκε με αξιοπρέπεια και έδωσε με θάρρος μια σκληρή μάχη. Μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν έχασε τον εαυτό του και το νόημα των πραγμάτων. Με την απώλειά του, η θεατρική οικογένεια και όλοι όσοι τον αγάπησαν, θα θρηνήσουν έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, έναν χαρισματικό άνθρωπο με υψηλό ήθος", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

"Έφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος και σπουδαίος ηθοποιός, που σφράγισε με την ξεχωριστή προσωπικότητα και το μεγάλο ταλέντο του, το χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης κόσμησε με την παρουσία του την τέχνη της υποκριτικής παραδίδοντας μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας", σημειώνει η αναπληρωτής υπ. Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

"Ο Αλέκος Αλεξανδράκης έγραψε ένα μεγάλο κεφάλαιο στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ έως και πριν από λίγα χρόνια τον θαυμάσαμε και μέσα από την τηλεόραση. Ο σημαντικός αυτός ηθοποιός τίμησε τη νεότερη ελληνική πολιτιστική δημιουργία με το ταλέντο και τον ακέραιο χαρακτήρα του", αναφέρει ο υφυπ. Πολιτισμού, Π. Τατούλης,

Ολοκληρωμένο καλλιτέχνη, γνήσιο δημοκράτη, βαθιά προοδευτικό άνθρωπο, χαρακτηρίζει τον μεγάλο ηθοποιό και ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι "άφησε, πολύ περισσότερο σε εμάς τους αριστερούς, τις μνήμες και τη συγκίνηση από τη μάχιμη παρουσία του στις δύσκολες εποχές".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακόμα ένας θάνατος στον κατάλογο του 2005.Θα τον θυμόμαστε πάντα γιατί ήταν ένας σπουδαίος ηθοποιός και εξίσου γλυκύτατος άνθρωπος.Καλό ταξίδι!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι περιπέτειες της «Συνοικίας το όνειρο»

Την κλασική ελληνική ταινία «Συνοικία το όνειρο», που σκηνοθέτησε και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Αλέκος Αλεξανδράκης, προσφέρει σε DVD η αυριανή «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Για τις ταλαιπωρίες που αντιμετώπισε η ταινία με την επίσημη και μη λογοκρισία στην περίοδο του παρακράτους στη δεκαετία του '60, γράφει στο βιβλίο της, «Από τον Λένιν... στον Βερσάτζε», η Αλίκη Γεωργούλη, πρωταγωνίστρια της ταινίας και σύζυγος τότε του σκηνοθέτη.

«Την προηγούμενη μέρα της κανονικής προγραμματισμένης προβολής της ταινίας, οι δημιουργοί της οργανώσαμε, αν θυμάμαι καλά στο Ράδιο Σίτυ, μια επίσημη avant-premiere, όπως λέμε στο θέατρο. Καλεσμένοι κόσμος και κοσμάκης. Ηθοποιοί διάσημοι, σκηνοθέτες, λογοτέχνες ποιητές, κριτικοί, μουσικοί, κοσμικοί, πρεσβευτές ...έλαμπε ο τόπος εκείνο το πρωινό. Σταματούσαν κάθε δευτερόλεπτο τα αυτοκίνητα και άδειαζαν μια φωτεινή παρδαλή πραμάτεια. Εμείς τρέμαμε. Είχαμε βάλει όλη μας την ψυχή σ' εκείνη την ταινία. Γεμάτο το Ράδιο Σίτυ...

...Ενθουσιασμένοι όλοι οι παράγοντες! Ο Κοτζιάς γελούσε αδιάκοπα... Εγώ να λέω "είδες, όλοι ήρθανε! Κι οι πρεσβευτές της Ιταλίας και της Γαλλίας... και η Ειρήνη Παπά!". Ηρεμήστε! Ελεγε κάθε τόσο ο Αλέκος. Ο σκηνοθέτης. Απ' τις λίγες φορές όμως που ούτε ο ίδιος ήταν ήρεμος. Ο Λειβαδίτης σιωπηλός. Σοβαρός. Και όμως λίγο ανήσυχος. Τόσο ωραία όλα; Περίεργα πράματα αυτά για τη δύσκολη ζωή μας!

Πίσω πίσω σταθήκαμε στην αίθουσα. Σβήνουν τα φώτα. Αρχίζει η ταινία. Ξεχύνεται η μουσική του Θεοδωράκη πάνω στα γράμματα: "Βρέχει στη φτωχογειτονιά". Να τος ο Ασύρματος! Να τος ο Αλεξανδράκης να βγαίνει από τη φυλακή...και ξαφνικά ένα "κλάψιμο" στον ήχο, η εικόνα χάνεται και όλη η αίθουσα βυθίζεται στο σκοτάδι.

Σαν ελατήριο έφυγα. Ετρεξα στην καμπίνα. Στο μεταξύ άναψαν τα φώτα. Η οθόνη όμως αδειανή. Τα μεγάφωνα μουγγά. Η βουή του κόσμου μόνο. Απορία και ανησυχία.

Πλάκα τα γαλόνια στην καμπίνα της προβολής. Κι ο νεαρός μηχανικός να διαμαρτύρεται: Δεν επιτρεπόταν αυτό! Μπορεί να γινόταν δυστύχημα. Πυρκαγιά! Αυτός και μόνο ήταν υπεύθυνος!...

Ανωθεν διαταγή

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος της περιοχής στημένος δίπλα στον πίνακα, απαθής και ακίνητος. Ανωθεν, είπε κάποτε. Είχε διαταγή άνωθεν να διακόψει αυτοπροσώπως την προβολή. Δεν ήταν δα και δύσκολο! Ενας μοχλός ήταν. Ο γενικός!

Ο κόσμος έζωσε τον πόλο έλξης: Την καμπίνα. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν ...οι πρεβευτές καλού-κακού έφυγαν ...ο διοικητής μπορεί και να πανικοβλήθηκε. Διάταξε συλλήψεις. 1960! Αγρια τα πράγματα. Καραμανλής....

Υστερα από έξι περίπου μήνες η ταινία πήρε την κανονική της άδεια. Εγιναν μερικές περικοπές από τη λογοκρισία. Υποτυπώδεις. Το πλάνο του τρελού της γειτονιάς, κόψανε, που τον πειράζουν τα παιδιά. Οι τρελοί στην Ελλάδα είναι στα άσυλα. Ενα πλάνο που έδειχνε φωτισμένο το στέμμα στο καμπαναριό μιας εκκλησίας. Τόση φτώχεια επί βασιλείας! Καλύτερα να το σβήσουμε το στέμμα. Και το κυνηγητό κάποιων αστυνομικών κόψανε. Οχι όλο. Αφήσανε μια ή δυο φάσεις. Κυνηγούσανε κάποιους δύστυχους μικροπωλητές. Η αλήθεια ήτανε πως τους κυνηγούσανε...τους κυνηγούσανε....εντάξει, φτάνει αρκετά! Το είδαμε».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2005

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να επισημάνουμε βέβαια και την αριστερή - προοδευτική πλευρά του Αλέκου Αλεξανδράκη. Ήταν πάντα παρών στα κινήματα, από τους "Λαμπράκηδες", μέχρι πρόσφατα, όπου με αφορμή την ιμπεριαλιστική εισβολή των αγγλοαμερικάνων στο Ιράκ, υπέγραψε τα αντιπολεμικά μανιφέστα της "Πρωτοβουλίας ΓΕΝΟΒΑ 2001" και της "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ".

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Σε χρόνο TV», στην εκπομπή αυτού του Σαββάτου (18/3/06, 14.30, ET1) ένας μοναδικός άνθρωπος, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, μια τεράστια καριέρα. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, μέσα από το αρχείο της ΕΡΤ και τα «μάτια» ανθρώπων που έζησαν δίπλα του, συνεργάστηκαν και λάτρεψαν.

Ο κινηματογραφικός Αλέκος Αλεξανδράκης στην ταινία «Συνοικία το όνειρο», απέσπασε βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στη «Στέλλα», στις «Κυρίες της αυλής», στη «Σωφερίνα», «Μια ιταλίδα από την Κυψέλη» κ.ά.

Ο τηλεοπτικός Αλέκος Αλεξανδράκης, στον «Παράξενο ταξιδιώτη», «Ο χαρτοπαίκτης», «Η φυλή των ανθρώπων», «Ταξίμ» κ.ά.

Συγκλονιστική στιγμή η συνύπαρξη Αλέκου Αλεξανδράκη και Αλίκης Βουγιουκλάκη στην εκπομπή «Αλάτι και πιπέρι» με τον Φρέντυ Γερμανό το 1976.

Καλεσμένοι της Μάριον Μιχελιδάκη σ αυτό το γλυκό ταξίδι του οι Νόνικα Γαληνέα, Νίκος Νικόλιζας, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ’ννα Φόνσου.

Μουσικά μας ταξιδεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0