kostasp

Ξεχασμένα 45άρια & 78άρια

542 posts in this topic

Σήμερα ξεκινάω ένα νέο topic με τίτλο "ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ 45άρια & 78άρια". Μετά τα topic ''ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ" που αναφέρεται σε "αδικημένα" τραγούδια του Νταλάρα & "ΤΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ" (αυτό το δημιούργησε ο Θανάσης) , το topic αυτό έρχεται σαν συνέχεια, σαν συμπλήρωμα...Υπάρχουν , ξέρετε, πολλά 45άρια και 78άρια που είναι ξεχασμένα, όχι γιατί δεν άξιζαν, αλλά γιατί οι εταιρείες δεν φρόντισαν να τα επανεκδόσουν ώστε να τα μάθουν οι επόμενες γενιές κι έτσι σε πολλούς είναι παντελώς άγνωστα!

Ελπίζω το νέο topic να έχει το ίδιο ενδιαφέρον με τα προηγούμενα που φυσικά συνεχίζουν την πορεία τους!

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ξεκινάω μ' εναν δίσκο που τραγουδάει η μεγάλη τραγουδίστρια Ρίτα Αμπατζή. Ο δίσκος είναι γραμμοφώνου και βέβαια 78 στροφών και εκδόθηκε το 1937.

Η μία πλευρά έχει το τραγούδι "ΕΣΥ Μ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑ" και στην άλλη το "ΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ".

Και στα δυο δημιουργοί αναφέρονται οι Κ.Καρίπης & Γ.Πετρουπουλέας. Τα τραγούδια ανήκουν στα ρεμπέτικα. Τα δυο τραγούδια αυτά δεν χορταίνω να τα ακούω! Υπέροχες μουσικές , υπέροχοι στίχοι και άφταστη ερμηνεία από την Ρίτα Αμπατζή! Ακούγοντά τα ,φαντάζουν πολύ μακριά τα παιδιά του fame-story και οι "κοντές φούστες"! Τραγούδια που ηχογραφήθηκαν το 1937 φαντάζουν τόσο καινούρια!

"Εσύ μ' αυτά τα πείσματα

κι εγώ μ' αυτή τη γνώση

να δούμε ποιος από τους δυο

θε να το μετανοιώσει.

Θυμάσαι όταν γύριζες

στους δρόμους αλανιάρα

για σένανε δεν έδινε

κανένας μια δεκάρα.

Σε μένα τότε ερχόσουνα

κι αγάπη μου ζητούσες

και χίλιους όρκους έκανες

τρελά πως μ' αγαπούσες.

Μ΄αλίμονο σε σένανε

αν τύχει και ξεπέσεις

και ' ρθεις ακόμη μια φορά

στα χέρια μου να πέσεις."

Κρίμα που τέτοια τραγούδια δεν τα ξανακούμε -σε νέες εκτελέσεις-σήμερα σε συναυλίες και δυστυχώς ακούμε όλο τα ίδια και ίδια! :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κώστα συγχαρητήρια για τη δημιουργία του topic.Σίγουρα είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε να γράψουμε και εδώ.

Εγώ σαν πρώτο δίσκο θα διαλέξω ένα από τα αγαπημένα μου 45άρια του Στέλιου Καζαντζίδη.Από την πρώτη πλευρά έχει ένα ζειμπέκικο που προσωπικά το συγκατελέγω στα ωραιότερα τραγούδια του.Έχει τον τίτλο

"Τι κρύβω μέσα στην καρδιά". Η μουσική και οι στίχοι είναι του Καζαντζίδη και δεύτερη φωνή κάνει η Μαρινέλλα.

Η άλλη πλευρά έχει ένα συρτό τσιφτετέλι με τον τίτλο

"Μες στα έρημα τα ξένα". σε μουσική και στίχους πάλι του Καζαντζίδη.Και τα δυο τραγούδια ηχογραφήθηκαν το 1961 και κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών "His Master's Voice".

Το πρώτο τραγούδι αν δεν απατώμαι δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ σε μεγάλο δίσκο ή cd .(Δεν θυμάμαι , επειδή δεν έχω αυτή τη στιγμή την κασετίνα 10 δίσκων του Καζαντζίδη ,αν υπάρχει εκεί).To δεύτερο τραγούδι υπάρχει και στο μεγάλο δίσκο (και cd) "Καζαντζίδης Νο 6".

Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω σχετικά με αδικημένα τραγούδια, τραγούδια που έμειναν στο συρτάρι κλπ , τα έχουμε πει τόσες φορές.

Απλά είναι κρίμα, μεγάλο κρίμα , τέτοια σπουδαία λαικά τραγούδια με καταπληκτικές μουσικές, υπέροχους στίχους, ερμηνείες σαν του Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας, καλοδουλεμένες ορχήστρες , να τα ξέρουν μόνο λίγοι συλλέκτες και φίλοι του τραγουδιστή...

Απλά παραθέτω τους στίχους.Στίχοι τους οποίους κανένας άλλος εκτός από τον Καζαντζίδη δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει έτσι.Στίχοι πραγματικά αυτοβιογραφικοί...

"Τι κρύβω μέσα στην καρδιά"

"Τι κρύβω μέσα στην καρδιά

κανένας δεν ρωτάει

πικρό φαρμάκι μοναχά

ξέρει να με κερνάει

Κανένανε δεν έβλαψα

μα ο ντουνιάς με βρίζει

και πάντα με πικρόλογα

τα σωθικά μου σκίζει.

Η καλωσύνη στη ζωή

δεν βρέθηκε μπροστά μου

κι όπου κι αν έκανα καλό

βρήκα και τον μπελά μου.

Κανένανε δεν έβλαψα...

Η κοινωνία χάλασε

κι ο κόσμος έχει αλλάξει

κι ο ένας το λάκο του αλλουνού

κοιτάζει πως να σκάψει..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο πρώτος δίσκος (78 στρ.) του Μάρκου Βαμβακάρη:

Απ' τη μία πλευρά έχει το «Καραντουζένι» (Έπρεπε να ρχόσουνα μάγκα μες στον τεκέ μας) και από την άλλη μεριά ένα σόλο ζεϊμπέκικο με τίτλο «Αράπ»

(Δίσκος 78 στρ. Odeon , 1933)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σειρά έχει ένα άλλο υπέροχο 78άρι του 1954.

Α' ΠΛΕΥΡΑ "ΦΤΩΧΟ ΚΟΡΜΙ" (Μ.Λίντα-Β.Τσιτσάνης)

Β' ΠΛΕΥΡΑ "ΕΙΜΑΣΤΕ ΖΕΥΓΑΡΙ ΦΙΝΟ" (Μ.Λίντα-Β.Τσιτσάνης)

και στα δύο μουσική του Τσιτσάνη σε στίχους Γερ.Τσάκαλου.

Δυο τραγούδια διαμάντια και μια Μαίρη Λίντα -προ Χιώτη εποχή- κι ένας Τσιτσάνης , να δίνουν "ρέστα"....

"Φτωχό κορμί κουράστηκες

μ' αυτή την τυραννία

σαν το σκουπίδι σε πετούν

σ' αυτή την κοινωνία!

Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ

με κάνουν όλοι πέρα

κι εσύ ηλιοβασίλεμα

μου σβήνεις την ημέρα!

Φτωχό κορμί δεν έφταιξες

για το κατάντημά σου

και σέρνεις απ' τα βάσανα

βαριά τα βήματά σου!"

Η φωνή της Λίντα είναι ακόμα "άγουρη" αλλά πανέμορφη! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 45άρι για το οποίο θα γράψω σήμερα έχει μια μικρή ιστορία που με στενοχωρεί, όποτε τη θυμάμαι, παρόλαυτά όμως έχει και 4 υπέροχα τραγούδια.

Κάποια στιγμή πριν από αρκετά χρόνια , άνοιξα τη θήκη με τους μικρούς δίσκους και τι βλέπω: ο συγκεκριμένος δίσκος από άγνωστη αιτία είχε γίνει δυο κομμάτια. :);):mad: Μαζί του ένιωσα να γίνομαι κι εγώ δυο κομμάτια B):(:( Πως έγινε αυτό; Προφανώς επειδή ο δίσκος ήταν ο πρώτος στη θήκη , την τελευταία φορά που την έκλεισα πιάστηκε στην πλαινή πλευρά της και έσπασε χωρίς να το καταλάβω.Ευτυχώς είχα προλάβει να γράψω τα τραγούδια γιατί κάποια δεν έχουν ξανακυκλοφορήσει.Τον δίσκο τον έχω ακόμα , κρεμασμένο σε κάποιο σημείο του δωματίου μου.

Αφού τέλειωσα μ'αυτή τη δυσάρεστη ιστορία, ας γράψω και για τα τραγούδια.Ο δίσκος είναι ένα 45άρι extended play της Columbia (με την πράσινη ετικέτα).Δίσκος μεγαλύτερης διάρκειας δηλαδή , που έχει 2 τραγούδια από κάθε πλευρά.

Τα τραγούδια είναι τα :

1)Παλιοκόριτσο με πήρες στο λαιμό σου

(Κ.Μάνεση-Β.Τσιτσάνη) Στ.Καζαντζίδης (ζειμπέκικο)

2)Κοινωνία και γυναίκα (Β.Τσιτσάνη )Π.Πάνου-Αν.Κλειδωνιάρης (Χασαποσέρβικο)

3)Να'τόβρεις από άλλη (Γ.Μητσάκη-Θ.Δερβενιώτη)

Π.Πάνου-Αν.Κλειδωνιάρης (Ζειμπέκικο)

4)Νέο σόλο Παπαιωάννου (Ι.Παπαιωάννου)

Ι.Παπαιωάννου-σόλο μπουζούκι

Και τα 4 τραγούδια είναι εξαιρετικά.Το τραγούδι του Καζαντζίδη έχει κυκλοφορήσει και στο μεγάλο δίσκο του Καζαντζίδη με τα τραγούδια του Τσιτσάνη (για τον οποίο έχω γράψει στα "Ξεχασμένα Διαμάντια").Το καταπληκτικό σόλο του Παπαιωάννου επίσης έχει κυκλοφορήσει στη σειρά των cd "Συνθέτες του ρεμπέτικου-Γ.Παπαιωάννου" της οποίας την επιμέλεια είχε ο Π.Κουνάδης.

Σίγουρα δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ το καταπληκτικό "Κοινωνία και γυναίκα" με την Πόλυ Πάνου, ενώ δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή αν κάπου έχει βγει και το άλλο τραγούδι με την Πόλυ Πάνου.

Τα τραγούδια αρχικά είχαν πρωτοκυκλοφορήσει σε δίσκους 78 στροφών στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '50.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα θα σας γράψω για τις πρώτες ηχογραφήσεις του μεγάλου Νίκου Ξυλούρη!

Μιλάμε για το 1958 και από τις 78 στροφές!

ΠΛΕΥΡΑ Α' : "ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΡΔΙΕΣ "

ΠΛΕΥΡΑ Β' : "ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ"

όπως καταλαβαίνετε από τους τίτλους πρόκειται για τραγούδια από την κρητική παράδοση! Η φωνή του Ξυλούρη είναι ακόμα "άφτιαχτη" αλλά ακούγεται τόσο μελιστάλαχτη! Η πορεία του βέβαια είναι γνωστή σε όλους όπως και πόσο νωρίς μας "έφυγε"! :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1957 κυκλοφόρησε από την Columbia ένας δίσκος 78 στροφών με τα τραγούδια "Πονώ και τυρρανιέμαι" (Γ.Λαύκας)Στ.Καζαντζίδης

"Πολλά καράβια φεύγουνε"(Στ.Καζαντζίδης) Στ.Καζαντζίδης-Μαρινέλλα

Το πρώτο είναι ένα βαρύ ζειμπέκικο .Τέτοιου είδους τραγούδια έλεγε πολύ συχνά εκείνη την περίοδο ο Καζαντζίδης.Το τραγούδι αργότερα συμπεριλήφθηκε στη συλλογή τραγουδιών "Γ.Λαύκας-Μεγάλες επιτυχίες".

Το αριστουργηματικό τραγούδι "Πολλά καράβια φεύγουνε" μετά από τις παραστάσεις του Νταλάρα με τη Μαρινέλλα πιστεύω ότι το ξέρετε όλοι.

Αργότερα, το 1963, ξανακυκλοφόρησε (στην ίδια εκτέλεση) και σε δίσκο 45 στροφών Columbia .Από την άλλη πλευρά ο δίσκος είχε το τραγούδι "Μαζί σου πως να ζήσω" του Τάκη Λαβίδα. με τον Καζαντζίδη πάλι, το οποίο είχε πρωτοκυκλοφορήσει σε δίσκο 78 στροφών το 1955 και υπάρχει και στην κασετίνα 10 δίσκων του Στέλιου Καζαντζίδη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα βράδυ άκουσα σε ραδιοφωνική εκπομπή το τραγούδι "Στο Χόλλυγουντ", του Μάρκου Βαμβακάρη. ("Θα πάω στην Αμερική και πλούτη θ'αποκτήσω...") Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό το τραγούδι, οπότε το έψαξα λίγο... Τελικά βρήκα ότι ειναι σε δισκο 78 στροφών της PARLOPHONE με κωδικο Β21977 και χρονολογείται το 1939. Όμως δυστυχώς δεν έγραφε ποιό τραγούδι έχει απ' την άλλη πλευρά... :)

Όποιος το ξέρει ας με συμπληρώσει... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ένα βράδυ άκουσα σε ραδιοφωνική εκπομπή το τραγούδι "Στο Χόλλυγουντ", του Μάρκου Βαμβακάρη. ("Θα πάω στην Αμερική και πλούτη θ'αποκτήσω...") Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό το τραγούδι, οπότε το έψαξα λίγο... Τελικά βρήκα ότι ειναι σε δισκο 78 στροφών της PARLOPHONE με κωδικο Β21977 και χρονολογείται το 1939. Όμως δυστυχώς δεν έγραφε ποιό τραγούδι έχει απ' την άλλη πλευρά... :mad:

Όποιος το ξέρει ας με συμπληρώσει... :blush:

Χρύσα , δεν έχω τον πρωτότυπο δίσκο των 78 στροφών για να σου πω τι έχει από την άλλη πλευρά.

Σύμφωνα όμως με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο cd "Συνθέτες του Ρεμπέτικου-Μάρκος Βαμβακάρης-Νο 5" (επιμέλεια Παναγιώτης Κουνάδης), το συγκεκριμένο τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1936.Η διέυθυνση ορχήστρας είναι του Σπύρου Περιστέρη.

Μεταφέρω το κείμενο που βρίσκεται στο φυλλάδιο του cd:

"Xιούμορ, όνειρα και φαντασία στο εξαίρετο αυτό τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη, που μας παραπέμπει στα παιδικά μας όνειρα και στην έλξη που δημιουργούσε ο κινηματογράφος και τ'αστέρια του "με τα μεγάλα μάτια".

Ερωτευμένα και τα παιδιά του μεσοπολέμου με τον Ροδόλφο Βαλεντίνο, την Τζην Χάρλοου, που έφυγαν νωρίς από τη ζωή, την ’ννυ Όντρα, τη Λίλιαν Χάρβευ, τον Ραμόν Νοβάρο, τον Μπιλλυ Φριτς κ.α.Αυτά και άλλα πρόσωπα συγκινούσαν τότε και τον Μάρκο Βαμβακάρη που μερικά συμπεριέλαβε και στους στίχους των τραγουδιών του.Όμως ,το όνειρο για ένα ταξίδι στην Αμερική και στο Χόλυγουντ έμεινε μόνο όνειρο, για τον μεγάλο μας συνθέτη, αφού όταν ακόμη και στα γεράματά κατόρθωσε να εξασφαλίσει βίζα και διαβατήριο (το 1970), η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεψε να πραγματοποιήσει το όνειρο της παιδικής του ηλικίας.

Δίσκος Parlophone Β-21977 του 1936 , με τον ίδιο τον συνθέτη.Ρυθμικά πρόκειται για δίσημο χασάπικο (2/4), σε 15σύλλαβα δίστιχα στη μορφή 1,2,2,1.

Ορχήστρα με δύο μπουζούκια, που παίζουν ψηλά-χαμηλά και κιθάρα.

"Θα πάω στην Αμερική και πλούτη θ'αποχτήσω

Αμερικάνους και Ρωμιούς να τους ευχαριστήσω.

Ακόμα και στο Χόλυγουντ, θα βάλω το ποδάρι

που'ναι στρωμμένο μάλαμα κι όλο μαργαριτάρι

Τ'άστρα θα ιδώ του σινεμά με τα μεγάλα μάτια

Στης ’ννυς Όντρα(ς) θ'ανεβώ τα ολόχρυσα παλάτια.

Κι αν θέλει χαιρετίσματα κανένας να της στείλει

Έγνοια θα τά'χω μες'στο νου και κόμπο στο μαντήλι".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να γράψω και την δική μου επιλογή για σήμερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ξεκίνησε από την Columbia μια σειρά επενεκτελέσεων των ρεμπέτικων τραγουδιών .Πολύ συχνά οι συνθέτες ξαναηχογραφούσαν τα τραγούδια τους σε μορφή ποτ-πουρί με τους τραγουδιστές της εποχής.Τα τραγούδια κυκλοφορούσαν σε δίσκους 45 στροφών extended play (μεγαλύτερης διάρκειας δηλαδή).Οι περισσότερες απ'αυτές τις ηχογραφήσεις έχουν επανεκδοθεί σε μεγάλους δίσκους και cd.Κάποιες όμως απ'αυτές παραμένουν ακόμη ανέκδοτες.

Ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες-τραγουδιστές εκείνης της εποχής ήταν ο Σταύρος Τζαουανάκος.Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 λοιπόν (1961-62 υποθέτω, ο δίσκος δεν γράφει χρονολογία )ξαναηχογράφησε μια σειρά από συνθέσεις του .Τόσο η ενορχήστρωση , όσο και οι ερμηνείες είναι καταπληκτικές.

Τα τραγούδια που έχει αυτός ο μικρός δίσκος είναι τα εξής:

1)Σταλαγματιά σταλαγματιά (Πόλυ Πάνου)

2)Ένας διαβάτης (Στ.Διονυσίου)

3)Τι να σου κάνω αφού δεν σ'αγαπώ (Γ.Λύδια)

4)Λίγα ψίχουλα αγάπης (Στ.Τζουανάκος)

5)Μα είναι και Θεός (Στ.Τζουανάκος)

6)Κρίμα τέτοιο παληκάρι (Π.Γαβαλάς)

7)Του χωρισμού η μαχαιριά (Π.Πάνου)

8)Όπου άνθρωπος κακία (Στ.Τζουανάκος)

Μεγάλα τραγούδια, μεγάλες ερμηνείες... :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1970 ο γάλλος σκηνοθέτης P.Jourdan γύρισε μια ταινία . Τίτλος -σε μετάφραση-"Η καρδιά της Ελλάδας". Στη Γαλλία κυκλοφόρησε ένας δίσκος 45 στροφών με ερμηνεύτρια τη ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ και μουσική ΣΤ. ΞΑΡΧΑΚΟΥ και στίχους Ν.ΓΚΑΤΣΟΥ. Τα τραγούδια αυτά ακούγονταν στην ταινία! (Μόνο αυτά; )

ΠΛΕΥΡΑ Α' : Μη λυγίσετε παιδιά

ΠΛΕΥΡΑ Β' : Όλα είναι τυχερά

Την επμέλεια και την ενορχήστρωση έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Ξαρχάκος. Τα τραγούδια έγιναν γνωστά στην Ελλάδα από τη Μούσχουρη (LP: Σπίτι μου, σπιτάκι μου) αλλά και τη Μαρινέλλα (Όλα είναι τυχερά -στη ζωντανή ηχογράφηση από το ΣΤΟΡΚ). Οι ηχογραφήσεις αυτές είναι άγνωστες στην Ελλάδα. Η Μαρινέλλα δίνει απίστευτες ερμηνείες κάτω από την καθοδήγηση του Ξαρχάκου, ενώ ο συνθέτης χρησιμοποιεί μια μεγάλη ορχήστρα που απογειώνει τις μελωδίες!

Οι στίχοι του "Μη λυγίσετε παιδιά" αντικατοπτρίζουν το πολιτικό σκηνικό της εποχής! :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σωτηρία Μπέλλου - Γ.Παπαϊωάννου στα 1950

Δίσκος 78 στροφών

ΠΛΕΥΡΑ Α' : ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΣΕ ΧΑΣΩ (στίχοι: Α.Αγγελόπουλου)

ΠΛΕΥΡΑ Β' : Ν' ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟ ΒΙΟΛΙ (β΄φωνή Ν.Καλλέργης)

Δυο υπέροχα τραγούδια - διαμάντια του Γ.Παπαϊωάννου με τη σφραγίδα της ερμηνείας της Σωτηρίας Μπέλλου. Τα τραγούδια ακούγονται -ευτυχώς-και σήμερα...

"Πώς θα περάσει η βραδιά

΄και πώς θα ησυχάσω

που σκέφτομαι εσένανε

μην τύχει και σε χάσω.

Πολλές γυναίκες γνώρισα

εσένα σε φοβάμαι

να μη σε ξεμυαλίσουνε

γι' αυτό και δεν κοιμάμαι..." :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για έναν ακόμη δίσκο 45 στροφών extended play της Columbia τον οποίο όμως δεν έχω στη συλλογή μου , θα γράψω σήμερα.Γι'αυτό οι πληροφορίες μου είναι και ελλιπείς και αν κάποιος φίλος ξέρει κάτι παραπάνω ας συμπληρώσει.Τώρα θα μου πείτε αφού δεν έχω τον δίσκο , τι θα γράψω...Απλά η μία πλευρά του δίσκου έχει κυκλοφορήσει και σε δίσκο 33 στροφών και cd και την β'πλευρά την έχω σε κάποια κασέτα χωρίς πλήρη στοιχεία.

Ο δίσκος λοιπόν κυκλοφόρησε το 1965.Πρόκειται για τις επανεκτελέσεις τραγουδιών του λαικού συνθέτη Κώστα Καπλάνη.

Περιέχει τα τραγούδια:

Πλευρά Α' (Αυτή η πλευρά υπάρχει και στον μεγάλο δίσκο "Παπαιωάννου-Μπαγιαντέρας-Χατζηχρήστος-Καπλάνης)

1)Ένας αλήτης πέθανε (Γ.Μπιθικώτσης)

2)Μας ζηλεύουνε (Γ.Λύδια-Α.Χρυσάφη)

3)Ψιλή βροχή (Π.Γαβαλάς-Ρ.Κούρτη)

4)Φέρε μας κάπελα κρασί (Απ.Νικολαίδης-Α.Χρυσάφη)

Πλευρά Β'

1)Ο μπατήρης (Σ.Διονυσίου-Β.Γκίκα)

2)Το πικρό ποτήρι (Μ.Δαφεράνου)

3)Για ένα χαμόγελο (Σ.Διονυσίου-’.Χρυσάφη)

4)Δεν σε νοιάζει (Γ.Μπιθικώτσης-Β.Γκίκα)

Πρόκειται για άλλη μια εξαιρετική σειρά επανεκτελέσεων ρεμπέτικων τραγουδιών ενός σπουδαίου λαικού δημιουργού .Ο Κώστας Καπλάνης γεννήθηκε στις 15/8/1920 στη Σμύρνη και έφυγε στις 2/3/1997 στο Los Angeles των ΗΠΑ αφήνοντας πίσω του πολλά τραγούδια που έμειναν διαχρονικά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1964 βγήκε στους κιν/φους η ταινία του Ντ.Δημόπουλου "ΛΟΛΑ". Τα τραγούδια της ταινίας κυκλοφόρησαν τότε κι έμειναν κλασικά! Η Μουσική βέβαια ήταν του Στ. Ξαρχάκου!

Το δισκάκι 45 ΕP που θα σας μιλήσω σήμερα κυκλοφόρησε στη Γαλλία με τίτλο " LA FILLE DU PIREE" και έχει τραγούδια και μουσικά θέματα της ταινίας ΑΛΛΑ σε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ εκτελέσεις!

ΠΛΕΥΡΑ Α : LE CIEL (Όνειρο δεμένο) (Β.Γκούφας) Π.Γαβαλάς-Ρ.Κούρτη. ARIS ET STELIOS (’ρης & Στέλιος)(ορχηστρικό)

ΠΛΕΥΡΑ Β΄ : SIRTAKI DE LOLA (Ο χορός του Σάκαινα) (ορχήστρα-μπουζούκι Γ.Ζαμπέτας). CHANSON DE LOLA (Δεν έχει αρχή) (Β.Γκούφας) Τζ. Καρέζη.

Στην παρένθεση έγραψα όχι τη μετάφραση αλλά τους τίτλους που ξέρουμε γι'αυτά τα τραγούδια στην Ελλάδα, εκτός από το "ΑΡΗΣ & ΣΤΕΛΙΟΣ" που νομίζω πως δεν έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα!

Οι ερμηνείες είναι τόσο καλές που δεν ξέρεις ποιες να προτιμήσεις, αυτές ή τις ελληνικές! Ακόμα και τώρα που εκδόθηκαν σε cd τα τραγούδια από τη ¨ΛΟΛΑ" χρησιμοποιήιηκαν οι γνωστές ηχογραφήσεις! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

’λλο ένα 45άρι extended play της Columbia το οποίο πάλι δεν κατέχω στη συλλογή μου :mad: είναι αυτό με τις επανεκτελέσεις τραγουδιών ενός σπουδαίου λαικού συνθέτη του Απόστολου Χατζηχρήστου.Κυκλοφόρησε το 1962.

Τα τραγούδια είναι:

A'πλευρά.

1)Μάνα μου γιατί να με γεννήσεις (Π.Πάνου)

2)Η άμαξα μεσ στη βροχή (Γ.Μπιθικώτσης)

3)Καροτσέρη τράβα (Δούκισσα)

4)Πάμε στο Φάληρο (Γ.Μπιθικώτσης)

Β'πλευρά

1)Καρδιά παραπονιάρα (Π.Γαβαλάς)

2)Η μανούλα (Π.Πάνου)

3)Καταραμένη φτώχεια (Α.Ρεπάνης)

4)Ψεύτη ντουνιά (Π.Γαβαλάς)

Η πρώτη πλευρά του δίσκου υπάρχει και στο δίσκο "Παπαιωάννου-Μπαγιαντέρας-Χατζηχρήστος-Καπλάνης".Η δεύτερη δεν έχει εκδοθεί ποτέ.Μόνο το τραγούδι "Καταραμένη φτώχεια" υπάρχει στη συλλογή τραγουδιών του Αντώνη Ρεπάνη με τίτλο "Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 3".

Οι ερμηνείες είναι μοναδικές.

Τρέφω μια απεριόριστη αγάπη και εκτίμηση σ'αυτές τις επανεκδόσεις των ρεμπέτικων που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του '60.Αυτά τα τραγούδια και κυρίως οι επανεκτελέσεις του Τσιτσάνη ήταν αυτά με τα οποία έμαθα ν'ακούω τα παλιά ελληνικά λαικά τραγούδια.

Y.Γ.: Κώστα ευχαριστώ πολύ για την δεύτερη πλευρά του δίσκου.:rolleyes::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ψάχνοντας στο αρχείο μου, έπεσε στην αντίληψή μου ένα 45άρι που κι εγώ το είχα ξεχάσει... :wacko:

ΠΛΕΥΡΑ Α' : ΜΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΤΕ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΠΛΕΥΡΑ Β' : ΣΕ ΛΕΝΕ ΠΟΝΟ

Συνθέτης, και στα δυο τραγούδια, ο Τόλης Βοσκόπουλος και στιχουργός ο Ηλίας Λυμπερόπουλος. Ερμηνεύτρια η Πίτσα Παπαδοπούλου. Το δισκάκι κυκλοφόρησε το 1971.

Η Πίτσα Παπαδοπούλου είναι μια μεγάλη λαϊκή φωνή που-κατά τη γνώμη μου- δεν έκανε την καριέρα που της άξιζε!

Την περίοδο εκείνη ήταν γνωστή και αποδεκτή στον καλλιτεχνικό χώρο. Θυμηθείτε τη β΄φωνή στον Καζαντζίδη στο "Αγριολούλουδο"!

Ο Βοσκόπουλος έγραψε δυο πολύ καλά τραγούδια για τη φωνή της Πίτσας Παπαδοπούλου κι εκείνη τα τραγουδά υπέροχα!

Δυστυχώς το δισκάκι δεν επανεκδόθηκε-απ' όσο ξέρω-σε μεγάλο δίσκο ή cd... :confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ένα βράδυ άκουσα σε ραδιοφωνική εκπομπή το τραγούδι "Στο Χόλλυγουντ", του Μάρκου Βαμβακάρη. ("Θα πάω στην Αμερική και πλούτη θ'αποκτήσω...") Μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό το τραγούδι, οπότε το έψαξα λίγο... Τελικά βρήκα ότι ειναι σε δισκο 78 στροφών της PARLOPHONE με κωδικο Β21977 και χρονολογείται το 1939. Όμως δυστυχώς δεν έγραφε ποιό τραγούδι έχει απ' την άλλη πλευρά... :confused:

Όποιος το ξέρει ας με συμπληρώσει...  :wacko:

Νταλαρόφιλη, από την άλλη πλευρά έχει ένα τραγούδι με τίτλο "Κι αν είμαι φτωχαδάκι". Αν χρειαστείς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δισκογραφία του Βαμβακάρη στις 78 και 45 στροφές μπορείς να μου στείλεις μήνυμα μέσω Messenger ή e-mail.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε συνέχεια της αναφοράς μου στους δίσκους 45 στροφών extended play της Columbia με τις επανεκτελέσεις των ρεμπέτικων, πάω στο 1961.Τότε ο Γιώργος Μητσάκης κυκλοφόρησε δύο δίσκους.

Ο πρώτος που είναι και πιο γνωστός με τα Κομπολογάκι, Συννέφιασε συννέφιασε κλπ. και υπάρχει στον μεγάλο δίσκο και cd "Μητσάκης" (το εξώφυλλο με τη βελέντζα και την καρέκλα).

Ο δεύτερος στον οποίο θα αναφερθώ σήμερα δεν ακούστηκε ιδιαίτερα.Το 1987 μπήκε στη συλλογή τραγουδιών "Γ.Μητσάκης-οι μεγαλύτερες επιτυχίες".Ο δίσκος αυτός όμως γρήγορα καταργήθηκε.Ακόμα και το cd που κυκλοφόρησε αργότερα , σήμερα πολύ δύσκολα βρίσκεται.

Περιέχει τα τραγούδια:

Πλευρά α'

1)Όσο βαρειά είν' τα σίδερα (Γ.Μπιθικώτσης)

2)Θλιμμένο δειλινό (Κ.Γκρέυ)

3)Πέφτουν τα φύλλα απ'τα κλαριά (Ν.Γιουλάκης)

4)Δυο κορμάκια ενωμένα (Γ.Λύδια)

5)Κάτω απ'το σβηστό φανάρι (Αν.Ρεπάνης)

6)Οι καλοί πεθαίνουν νέοι (Π.Πάνου)

Πλευρά β'

1)Υπόφερα για σένα τόσο (Γ.Μπιθικώτσης)

2)Θα σου φύγω με καιρό (Π.Πάνου)

3)Είναι κρίμα (Ν.Γιουλάκης)

4)Η αιτία θα'σαι εσύ (Γ.Λύδια)

5)Το παιδί του δρόμου (Αν.Ρεπάνης)

6)Νά'χεις χάρη που σε αγαπώ (Κ.Γκρέυ)

Ο χαρακτηριστικός ήχος του μπουζουκιού του Μητσάκη δεσπόζει.Για τα τραγούδια και τους τραγουδιστές νομίζω ότι είναι περιττό να γράψω οτιδήποτε περισσότερο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1967 κυκλοφόρησε ένα 45άρι του Μ.Πλέσσα με τη φωνή της Τζένης Βάνου!

ΠΛΕΥΡΑ Α΄: ΜΑΡΜΑΡΩΣΕ Η ΘΑΛΑΣΣΑ (στίχοι: Α.Δασκαλόπουλος)

ΠΛΕΥΡΑ Β' : ΜΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ (στίχοι: Μ΄.Πλέσσας)

Το δισκάκι δεν πολυακούστηκε κι έτσι χάθηκε....Δεν υπάρχει σε συλλογές του Πλέσσα , ούτε της Βάνου! Τα τραγούδια είναι "πλεσσέϊκα" και φυσικά υπέροχα! Για τη φωνή της Τζένης Βάνου, τα έχω ξαναγράψει.... :huh: Εκείνη την εποχή ήταν στην καλύτερή της στιγμή! :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας δίσκος 45 στροφών His master's voice με δυό τραγούδια του Μανώλη Χιώτη κυκλοφόρησε το 1961.

1)Αν ήξερα μια μέρα (Στέλιος Καζαντζίδης)

2)Όλα θα περάσουνε (Στέλιος Καζαντζίδης-Μαρινέλλα)

Πρόκειται για δυο εξαιρετικά και άγνωστα τραγούδια.Το πρώτο, ένα εξαιρετικό ζειμπέκικο, υπάρχει και στη συλλογή τραγουδιών "30 χρόνια Χιώτης Νο 2" για την οποία θα γράψω σήμερα στα "Ξεχασμένα διαμάντια" , αλλά και αυτός ο δίσκος σήμερα είναι εξαιρετικά δυσεύρετος.

Το δεύτερο τραγούδι είναι πραγματικά ένα αριστούργημα.Ένα μικρό δείγμα που δείχνει πόσο μεγάλος δεξιοτέχνης και ευφυής συνθέτης ήταν ο Χιώτης και ένα από τα λίγα τραγούδια τέτοιου ύφους που τραγούδησε ο Καζαντζίδης.

Ο Καζαντζίδης κι εδώ δεν παίζεται, ενώ μοναδική είναι η διφωνία στο refrain.Η Μαρινέλλα ήταν πραγματικά η "βδέλλα" που κόλλησε πάνω στη φωνή του (όπως έλεγε ο Στέλιος).Αυτό το υπέροχο τραγούδι δυστυχώς δεν έχει επανεκδοθεί ποτέ σε μεγάλο δίσκο ή cd. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα , θα σας μιλήσω για ένα 45άρι που τραγουδάει η Ρένα Κουμιώτη. Το δισκάκι κυκλοφόρησε το 1970 .

ΠΛΕΥΡΑ Α' : ΨΕΥΤΡΑ ΖΩΗ (Χ.Λυμπερόπουλου-Μ.Παγίδα-Χ.Λυμπερόπουλου)

ΠΛΕΥΡΑ Β' : ΠΕΘΑΙΝΕΙ Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΜΑΣ (Χ.Λυμπερόπουλου-Μ.Παγίδα)

Η Ρένα Κουμιώτη , λίγο καιρό μετά το "ΔΡΟΜΟ", ερμηνεύει υπέροχα τα δυο τραγούδια αυτά! Παρ' όλες τις επανεκδόσεις τραγουδιών της, τα τραγούδια αυτά δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ μέχρι σήμερα σε καμιά συλλογή ;)

Το "Ψεύτρα ζωή" το άκουγα στο ραδιόφωνο από μικρό παιδί... :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα δυο τραγούδια απ'το 45άρι για το οποίο θα γράψω σήμερα έχουν εκδοθεί (και τα δυο) σε μεγάλους δίσκους και cd.Παρόλα αυτά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά, ειδικά το πρώτο.

Πρόκειται για ένα 45άρι με δυο τραγούδια του Μανώλη Χιώτη με τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα που ηχογραφήθηκαν το 1961.Το πρώτο είναι σε στίχους Γ.Βρούβα κι έχει τον τίτλο "Παράκλησις" Το δεύτερο λέγεται "Τώρα που είσαι νέα"

Το τραγούδι "Παράκλησις" δεν είναι ένα απλό τραγούδι.Όταν το ακούω μου θυμίζει ένα μικρό συμφωνικό έργο.Υπάρχει και στη δυσεύρετη πλέον συλλογή τραγουδιών του Χιώτη "Το δέκα το καλό" (σε lp και cd).

Χθες έγραψα για το πόσο μεγάλος δεξιοτέχνης και ευφυής συνθέτης ήταν ο Χιώτης.Ακούγοντας τη μελωδία και την ενορχήστρωση αυτού του τραγουδιού δε νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω κάτι παραπάνω.Ένα τραγούδι το οποίο κάλλιστα μπορεί να συμπεριληφθεί σ'αυτό που λέμε "έντεχνο" τραγούδι.Ο Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα αφιερώνουν και στα δύο τραγούδια.Στο πρώτο μάλιστα γίνεται κι ένας μικρός διάλογος , ενώ μαζί με τη Μαρινέλλα ακούγεται και ο ίδιος ο Χιώτης.

Το δεύτερο τραγούδι "Τώρα που είσαι νέα" έχει συμπεριληφθεί και στη συλλογή του Στέλιου Καζαντζίδη "Καζαντζίδης-για πάντα-ιστορικές ηχογραφήσεις Νο 2".Πρόκειται για ένα αλλέγκρο τραγούδι, τελείως διαφορετικό από το πρώτο, αλλά εξίσου όμορφο.

Κλείνω με τους εξαιρετικούς στίχους του Γ.Βρούβα από το τραγούδι "Παράκλησις".

"Κάνε τη νύχτα μου αυγή

τον ήλιο να χορτάσω

και τα χειλάκια σου πηγή

να πιω να ξεδιψάσω.

Κάνε τον πόνο μου γιορτή

πριν σβήσω απ'το κλάμα

κάνε το δρόμο μου πλατύ

για να μας φέρει αντάμα.

Κάνε τα χέρια σου φωλιά

να μπω να ξαποστάσω

και μη θυμάσαι τα παλιά

κι εγώ θα τα ξεχάσω.

Κάνε τη νύχτα μου αυγή

θα στο χρωστώ για χάρη

και την αγάπη σου πουλί

και στείλτο για να με πάρει".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάμε στα 1967. Από την ODEON κυκλοφόρησε ένα 45άρι σε μουσική του Γ.Κατσαρού και στίχους Γ.Στεφάνου (που δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Παπαστεφάνου).

ΠΛΕΥΡΑ Α' : ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ

ΠΛΕΥΡΑ Β' : ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

Και τα δυο τραγούδια ερμηνεύει η ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ . Η τραγουδίστρια -μετά το χωρισμό της από το Στέλιο- προσπαθεί να κάνει -μόνη πια-τα δικά της βήματα στο τραγούδι...Ο Κατσαρός είναι ένας άνθρωπος που πίστεψε στο ταλέντο και τη φωνή της και τη βοήθησε πολύ στα πρώτα της βήματα! Μαζί -εκείνη τη εποχή-πηγαίνουν για συναυλίες στη Ρωσία που γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και λίγους μήνες μετά η Μαρινέλλα αλλάζει εταιρεία, πηγαίνει στην PHILIPS όπου αρχίζει τη μεγάλη πορεία της...

Τα τραγούδια είναι μελωδικά κι ερωτικά!

"Η μέρα και το δειλινό

δε θα με δούνε να περνώ

στο δρόμο σου

Τώρα θα φύγω μακριά

μου' χει πικράνει την καρδιά

ο τρόπος σου...

Έτσι είναι η αγάπη

δεν κρατάει

φεύγει και πίσω δε γυρνάει

φεύγει και σαν πουλί , πετάει

έτσι είναι η αγάπη δεν κρατάει....

Χέρι με χέρι στο γυαλό

δε θα μας δούν ξανά τους δυο

τα βράδια μας

Θα φύγω όσο είναι καιρός

πριν έρθει δάκρυ και καημός

στα μάτια μας..." ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα θα γράψω για ΄΄ενα δίσκο 78 στροφών του 1927! ;)

Και στα δυο τραγούδια του δίσκου ερμηνευτής είναι ο αξεπέραστος Αντ. Νταλγκάς!

ΠΛΕΥΡΑ Α ΄: ΣΜΥΡΝΙΑ ΚΑΜΩΜΑΤΟΥ (Δ.Σέμσης)

ΠΛΕΥΡΑ Β' : Ο ΜΑΓΚΑΣ (παραδοσιακό της Σμύρνης)

Ο Νταλγκάς είναι μια όαση ερμηνείας! Ότι και να πω είναι λίγο! Μακάρι να τον ακούγατε! Τον "Μάγκα" τον ξανακούσαμε -δισκογραφικά-από την Αλεξίου στα "ΤΙΣΙΛΙΚΑ"....Δυο υπέροχα τραγούδια που δεν χορταίνεις να ακούς! ;)

"Οπα ! Ορέ γεια σας μάγκες!" φωνάζει ο Νταλγκάς στο τέλος του δεύτερου τραγουδιού κι έτσι σας χαιρετώ κι εγώ! :(:xmas:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έναν άλλο δίσκο 78 στροφών θα δούμε σήμερα! Αυτή τη φορά οι ηχογραφήσεις ανήκουν στο 1956.

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΠΙΟΤΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ (Απ.Καλδάρας)

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΜΕΝΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΕΡΙΚΛΗ (Απ.Καλδάρας-Κ.Βίρβος)

Και στα δυο ερμηνευτής είναι ο μεγάλος τραγουδιστής ΠΑΝΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ!

Στο 1ο β' φωνή κάνει η Κ.Τσιτσικλή, ενώ στο 2ο β' φωνή κάνει ο συνθέτης!

Το ΜΕΝΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΕΡΙΚΛΗ βέβαια το γνωρίζετε όλοι οι Νταλαρικοί πολύ καλά ;) μια και το είπε κι ο Γιώργος! (Μη μου πείτε και για την άλλη την ..."εκτέλεση" ενός..Περικλή γιατί δεν θα το αντέξω :blink: :blink: )

Το ΠΙΟΤΑ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΑ είναι ένα υπέροχο τραγούδι του Καλδάρα που όμως δεν πολυακούγεται σήμερα! :(

Ο Γαβαλάς -περιττό να το πω-τραγουδάει υπέροχα ! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...