kostasp

Ξεχασμένα 45άρια & 78άρια

542 posts in this topic

Το 1964 κυκλοφόρησε από την εταιρεία Fidelity ένας δίσκος 45 στροφών με δύο καταπληκτικά τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.Δύο από τα πρώτα του τραγούδια.Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν με την χορωδία Φ.Ε.Μ. (Φίλων Ελληνικής Μουσικής) υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

1)Κρυφός καημός

2)Ήσουνα φως και χάθηκες

Δυο μοναδικές δημιουργίες (ένα ζειμπέκικο κι ένα χασάπικο) σπάνια δείγματα της ευαισθησίας του Σταύρου Κουγιουμτζή.Το τραγούδι "Κρυφός καημός" ηχογραφήθηκε αργότερα στη Lyra από τον Φώτη Δήμα και στη συνέχεια , το 1968 από τον Γιάννη Πάριο (η πίσω όψη του δίσκου "Νά'τανε το '21 με τον Νταλάρα στην 1η εκτέλεση με την "τουρκοπούλα").Η εκτέλεση με τον Πάριο υπάρχει και σε μια συλλογή τραγουδιών του με τίτλο "Οδοιπόρος συναισθημάτων" που κυκλοφόρησε το 2000 από το περιοδικό "Δίφωνο".

Δυστυχώς και τα δυο τραγούδια έμειναν στην αφάνεια.Πιστεύω κάποια στιγμή η εταιρεία Universal (πρώην Polygram, Philips και Fidelity) να μεριμνήσει , έτσι ώστε να κυκλοφορήσουν σε μια συλλογή όλες αυτές οι εξαιρετικές ηχογραφήσεις των πρώτων τραγουδιών του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Το ΜΕΝΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΠΕΡΙΚΛΗ βέβαια το γνωρίζετε όλοι οι Νταλαρικοί πολύ καλά ;) μια και το είπε κι ο Γιώργος! (Μη μου πείτε και για την άλλη την ..."εκτέλεση" ενός..Περικλή γιατί δεν θα το αντέξω :blink: :blink: )

Καλύτερα να μη σου πούμε....Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι (ονόματα δεν λέμε) που το έμαθαν από τον Πέρυ. :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

To 1975 κυκλοφόρησε ένας δίσκος 45 στροφών σε μουσική Νίκου Δανίκα και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου με ερμηνευτή τον Γιώργο Μαρίνο.

ΠΛΕΥΡΑ Α ΄: ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΒΥΣΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ

ΠΛΕΥΡΑ Β' : Η ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΟΧΤΩΒΡΗ

Ο Γιώργος Μαρίνος είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη που ο ίδιος προτιμά τον τίτλο του "διασκεδαστή". Δημιούργησε ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα που τώρα τελευταία αγωνίζονται και κάτι άλλοι :huh: να μιμηθούν αλλά μάταια!

Ο ΄Δανίκας ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης του. Ο Λ.Παπαδόπουλος έγραψε υπέροχους στίχους-οπως πάντα!

Το τραγούδι ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΣΒΥΣΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ το θεωρώ μεγάλο τραγούδι! Μουσική, ερμηνεία και στίχος υψηλού επιπέδου! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο δίσκος για τον οποίο θα γράψω σήμερα έχει μια μικρή ιστορία. Τον δίσκο αυτόν κάποτε τον είχα .Τώρα δεν τον έχω.Γιατί δεν τον έχω;

Πριν από αρκετά χρόνια (κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80), ο πατέρας μου θεωρώντας ότι έχει υποχρέωση σε κάποιον φίλο του , που του είχε γράψει σε κασέτα κάποια τραγούδια του Καζαντζίδη , του χάρισε αυτόν τον δίσκο. :huh::huh::mad: :blink: :blink: :blink:

ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΑ. Φυσικά ο δίσκος ήταν δικός του , δεν μπορούσα να πω και τίποτα. :music::mad::mad: Προσπάθησα να τον μεταπείσω , αλλά δυστυχώς δεν με άκουσε. Κι άντε να να τον βρεις σήμερα .Κι άντε και τον βρήκες.Πόσο θα έχει; :mad:

Tέλως πάντων, ο δίσκος για τον οποίο γράφω είναι της Columbia-extended play (με την πράσινη ετικέτα) και περιέχει 4 τραγούδια.

1)Βάσανα και παράπονα (Σ.Χρυσίνης) Στ.Καζαντζίδης

2)Απόψε είσαι για φιλί (Γ.Μητσάκης) Γεωργία Τζόυ-Α.Κλειδωνιάρης

3)Μάνα με γέννησε και μένα (Π.Πετσάς) Στ.Καζαντζίδης

4)Κατηγορούμενη κατατρεγμένη (Π.Πετσάς) Γ.Λύδια-Γ.Τζόυ

Τα τραγούδια είναι όλα ζειμπέκικα.Αυτά με τον Καζαντζίδη κυκλοφόρησαν αρχικά σε δίσκους 78 στροφών στα μέσα της δεκαετίας του '50 και αν δεν απατώμαι δεν έχουν κυκλοφορήσει σε κάποια από τις συλλογές του Καζαντζίδη.

Πολύ όμορφο και το τραγούδι με την Γιώτα Λύδια ενώ το τραγούδι του Μητσάκη "Απόψε είσαι για φιλί" (το οποίο υπάρχει και στη συλλογή "40 χρόνια Μητσάκης") είχε ακουστεί και σε μια ελληνική ταινία , νομίζω ότι η ταινία λεγόταν "Γλέντι, λεφτα και αγάπη" από την Σπεράντζα Βρανά. Ίσως και να το θυμάστε.Είναι αυτό που λέει:

"Έξω φτώχεια ο καημός κι η στεναχώρια

να ζήσει η μάνα που κάνει τέτοια αγόρια..." :music:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πριν από αρκετά χρόνια (κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80), ο πατέρας μου θεωρώντας ότι έχει υποχρέωση σε κάποιον φίλο του , που του είχε γράψει σε κασέτα κάποια τραγούδια του Καζαντζίδη

Ένα από τα τραγούδια αυτής της κασέτας λοιπόν είναι αυτό για το οποίο θα γράψω σήμερα.Ένα βαθιά φιλοσοφημένο τραγούδι.Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1957 ενώ το 1985 μπήκε στη συλλογή τραγουδιών του Στέλιου Καζαντζίδη "Στέλιος Καζαντζίδης για πάντα-Ιστορικές Ηχογραφήσεις 1952-1963 Νο 1".Έχει τον τίτλο "Πυρ, γυνή και θάλασσα"και είναι ένα ζειμπέκικο του Στέλιου Χρυσίνη σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη.Μπουζούκια παίζουν ο Ανέστος Αθανασίου ή Γύφτος και ο Λάκης Καρνέζης.

Την άλλη όψη του δίσκου γραμμοφώνου 78 στροφών (της Columbia)συμπληρώνει ένας καρσιλαμάς πάλι σε μουσική Στέλιου Χρυσίνη και στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη με την Καίτη Γκρέυ με τον τίτλο "Κάποια κοπέλα όμορφη" Ένα όμορφο κεφάτο τραγούδι.

Όταν άκουσα το τραγούδι του Καζαντζίδη , μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι στίχοι του.Φυσικά δεν υστερεί η μουσική του ενώ είναι περιττό να γράψω οτιδήποτε για την ερμηνεία του Στέλιου.Οι στίχοι λοιπόν αυτοί λένε τα εξής:

"Όμορφη είναι η γυναίκα

και η θάλασσα γλυκειά

η φωτιά στο τζάκι μέσα

έχει χάρη κι ομορφιά

μα κι οι τρεις αυτές δεν έχουν

ούτε μπέσα ούτε καρδιά.

Πυρ, γυνή και θάλασσα

πυρ, γυνή και θάλασσα

εσείς με καταστρέψατε

και την ζωή μου χάλασα.

Σε γυναίκα αν πέσεις θύμα

θα σε βρει καταστροφή

και στης θάλασσας το κύμα

όποιος πέσει θα πνιγεί

και μες στη φωτιά όποιος πέσει

δε γλιτώνει θα καεί

Πυρ, γυνή και θάλασσα...

Θάλασσα, αχ γλυκειά πλανεύτρα

μου'χεις φέρει συμφορές

αχ γυναίκα καρδιοκλέφτρα

είσαι μόνο για ζημιές

να πληγώνεις να ματώνεις

να σκοτώνεις τις καρδιές.

Πυρ, γυνή και θάλασσα....

Αν και φοβάμαι ότι ανοίγω θέμα, περιμένω εντυπώσεις από στίχους... :music::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν και φοβάμαι ότι ανοίγω θέμα, περιμένω εντυπώσεις από στίχους... :music::wow:

Τι περιμένεις φίλε Θανάση για απάντηση;

"Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος, πότε κόλαση και πότε παράδεισος"

:confused:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1971 η Μοσχολιού ήταν στην Polygram/ Olympic. Εκεί τραγούδησε ’κη Πάνου , Δ. Μούτση και Ζαμπέτα!

Για έναν δίσκο 45 στροφών θα σας γράψω σήμερα!

ΠΛΕΥΡΑ Α' : ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (Γ.Ζαμπέτας-Α.Καγιάντας)

ΠΛΕΥΡΑ Β' : ΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΠΟΥ ΣΟΥ 'ΣΤΕΙΛΑ (Γ.Ζαμπέτας-Δ. Χριστοδούλου)

Το πρώτο τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία που ακούγεται μέχρι σήμερα!

Η πίσω όψη όμως δεν ακούστηκε ιδιαίτερα και το τραγούδι δεν είναι γνωστό σήμερα παρόλο που ο Ζαμπέτας "εγραψε" πάλι διαμάντι!

Η Μοσχολιού με τη βελούδινη φωνή της μας συναρπάζει και μας ταξιδεύει! :wow:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είναι εκατοντάδες τα τραγούδια που πρωτο τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης στις 78 & 45 στροφές.Πολλές φορές διαλέγω τυχαία κάποια.’λλες φορές τυχαίνει ακούγοντας κάποιο, αυτομάτως να ψάξω τα στοιχεία προκειμένου να γράψω γι'αυτό.Συχνά βέβαια τυχαίνει αυτό να μην είναι ιδιαίτερα άγνωστο ή σπάνιο...

Δυο μοναδικά τραγούδια σε μουσική του Στέλιου Καζαντζίδη και στίχους του Βαγγέλη Ατραίδη κυκλοφόρησαν το 1965.

Οι τίτλοι τους

1)Να μην ξημερωθώ

2)Νιώθω μια κούραση βαρειά.

Και τα δυό τραγούδια κυκλοφόρησαν αργότερα σε μεγάλους δίσκους-συλλογές του Καζαντζίδη.Αυτό όμως που ακούστηκε περισσότερο και ακούγεται μέχρι σήμερα είναι το "Νιώθω μια κούραση βαρειά" το οποίο στην ηχογράφηση του 1965 (γιατί αργότερα ξαναηχογραφήθηκε για τις ανάγκες του δίσκου "Ένα γλέντι με τον Στελλάρα") υπάρχει σε δυο διαφορετικές εκτελέσεις.Είναι ένα από τα πολύ χαρακτηριστικά τραγούδια και ίσως και ένα από τα τραγούδια που χαρακτήριζαν όλη την ψυχοσύνθεση του Καζαντζίδη.Ένα μεγάλο τραγούδι... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1968 η ταινία του Γ.Δαλιανίδη "ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ" έσπασε τα ταμεία, ενώ τα τραγούδια του Μ.Πλέσσα τραγουδιούνται ακόμη και σήμερα και θα τραγουδιούνται και στο μέλλον!

Στην ταινία τραγουδούσαν η Μαρινέλλα , ο Γ.Πουλόπουλος και ο Δάκης.

Από τη LYRA κυκλοφόρησε το 45άρι που θα σας γράψω σήμερα!

ΠΛΕΥΡΑ Α΄: ΚΑΜΑΡΟΥΛΑ ΜΙΑ ΣΤΑΛΙΑ (Γ.Πουλόπουλος-Μ.Χρονοπούλου)

ΠΛΕΥΡΑ Β' : ΕΞΗ ΦΕΓΓΑΡΙΑ (Γ.Πουλόπουλος)

Και στα δυο τους στίχους έχει γράψει ο Λ.Παπαδόπουλος. Το πρώτο, τραγούδι που ακούστηκε στην ταινία, γνώρισε μεγάλη επιτυχία! Το δεύτερο όμως δεν ακούστηκε στην ταινία και έμεινε στη σκια του πρώτου τραγουδιού!

Ο Πουλόπουλος εκείνη την εποχή ήταν στη χρυσή στιγμή του! Για τον Πλέσσα ότι και να γράψω είναι λίγο!

B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο μεγάλα τραγούδια της ξενιτιάς με τον Στέλιο Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα κυκλοφόρησαν το 1960 σε δίσκο 45 στροφών Columbia. H μουσική είναι του Β.Καραπατάκη και οι στίχοι του Χ.Κολοκοτρώνη.Οι τίτλοι

1)Φεύγει το καράβι

2)Αθήνα-Πειραιάς-Θεσσαλονίκη

Το πρώτο τραγούδι είναι ένα συγκλονιστικό ζειμπέκικο για τους ξενιτεμένους ναυτικούς το οποίο ξεκινά με μια καταπληκτική εισαγωγή με τον Βασίλη Καραπατάκη (προφανώς) στο μπουζούκι για να συνεχιστεί με τον Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα σε μια από τις πιο δυνατές τους ερμηνείες.Το τραγούδι αργότερα συμπεριλήφθηκε και στο cd "Στέλιος Καζαντζίδης-Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 3".

Εξίσου υπέροχο και το δεύτερο τραγούδι στο οποίο την πρώτη φωνή κάνει η Μαρινέλλα και την σιγοντάρει ο Καζαντζίδης.Το τραγούδι αυτό μπήκε και στο δίσκο "Καζαντζίδης-Νο 6".

"ΦEYΓΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ"

"Λύστε τους κάβους, φωνάζει ο καπετάνιος

κι ετοιμαστείτε να φύγουμε παιδιά,

τ'ακούν οι ναύτες κι αναστενάζουν

και δακρυσμένοι κοιτάζουν τη στεριά

Φέυγει το καράβι , για τα ξένα πάει

και η κάθε μάνα το γιο της χαιρετάει

Φεύγει το καράβι για τα ξένα μέρη

μείναν οι κοπέλες τώρα δίχως ταίρι.

Φεύγουν , σαλπάρουν σε άγνωστα λιμάνια

μες στις φουρτούνες και μες στα κύματα

και για τα σπίτια τους όλοι αντάμα

γράφουνε γράμμα και χαιρετίσματα.

Φεύγει το καράβι..."

"ΑΘΗΝΑ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ"

"Θα φύγω Αθήνα μου Περαία μου γειά σου

Θεσσαλονίκη μου φεύγω μακρυά σου

Σ'αφήνω γεια μητέρα μου , σ'αφήνω γεια πατέρα

έχετε γεια αδέρφια μου και φίλοι πέρα ως πέρα.

Θα φύγω Αθήνα μου Περαία μου γειά σου

Θεσσαλονίκη μου φεύγω μακρυά σου.

Υπομονή αγάπη μου και θα ξαναγυρίσω

την κλειδωμένη πόρτα σου , πάλι θα την χτυπήσω

Θα φύγω Αθήνα μου Περαία μου γειά σου

Θεσσαλονίκη μου φεύγω μακρυά σου".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα χρόνο μετά, το 1961, ο Στέλιος Καζαντζίδης κυκλοφόρησε σε μουσική και στίχους δικούς του δυο ακόμα μεγάλα τραγούδια σε δίσκο 45 στροφών His Masters Voice.Oι τίτλοι τους:

1)Συγχώρεσέ με

2)Μέσα στο έρημο σπιτάκι (Κλάψε καρδιά μου)

Το πρώτο τραγούδι είναι ένα καταπληκτικό ζειμπέκικο το οποίο ο Καζαντζίδης ξαναηχογράφησε το 1989 στο δίσκο του "Ότι δεν είπα".Στην πρώτη εκτέλεση υπάρχει στο LP "Ανέκδοτα τραγούδια στις 33 στροφές" και στο cd "Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 3".

Το δεύτερο τραγούδι το ξέρετε και από την επανεκτέλεση του Νταλάρα στο δίσκο "Καλημέρα κυρία Λύδια".

Δεύτερη φωνή κάνει η Μαρινέλλα ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ενορχήστρωση του τραγουδιού με το πιάνο να παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε πολλά σημεία του τραγουδιού.Και αυτό το τραγούδι υπάρχει στην ίδια συλλογή "Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 3".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύς λόγος έγινε για το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέτος!

Ένα 45άρι του 1972 θα σας αναφέρω σήμερα που το ένα τραγούδι του διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ!

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΑΣ ΠΟΥΜΕ (Γ.Γεωργιάδη-Δ.Κωσταλένου) από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1972

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΑΠΟΨΕ ΝΥΧΤΩΣΕ ΝΩΡΙΣ (Γ.Γεωργιάδη-Γ.Σαράντη)

Και στα δύο τραγούδια ερμηνεύτρια είναι η μεγάλη Ρένα Κουμιώτη.

Το ΑΣ ΠΟΥΜΕ ακούστηκε -τότε- στα ραδιόφωνα αρκετά αλλά ...μετά σιωπή! Για το ΑΠΟΨΕ ΝΥΧΤΩΣΕ ΝΩΡΙΣ τα πράγματα ήταν από την αρχή δύσκολα, αφού δεν ακούστηκε....

Πιστεύω ότι τα τραγούδια αυτά άξιζαν καλύτερη τύχη!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για ένα 45άρι extended play της Columbia με τέσσερα τραγούδια θα γράψω σήμερα.Πρόκειται για τέσσερα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τις ταινίες "Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλο" και "Στέλλα".Τα τραγούδια είναι:

1)Είμαι άντρας (στίχοι Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου) Γ.Μπιθικώτσης-Ελ.Κώτσογλου

2)Γαρύφαλο στ'αυτί (στίχοι Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου)

Γ.Μπιθικώτσης-Ελ.Κώτσογλου-Αν.Κλειδωνιάρης

3)Ο μήνας έχει δεκατρείς (στίχοι Μ.Κακογιάννη) Ζωζώ Σαπουντζάκη

4)Αγάπη πού'γινες δίκοπο μαχαίρι (στίχοι Μ.Κακογιάννη)

Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν το 1956.Μπουζούκι παίζει ο Βασίλης Τσιτσάνης.Κυκλοφόρησαν πρώτα σε δίσκους 78 στροφών και στη συνέχεια στο 45άρι .Ο δίσκος με το "Γαρύφαλο στ'αυτί "σημείωσε τρομακτικές πωλήσεις εκείνη την εποχή.Στις ταινίες βέβαια τα τραγούδια τα ερμήνευαν οι ηθοποιοί.Ο Αυλωνίτης με τον Φωτόπουλο η Μελίνα και η Σοφία Βέμπο.

Αργότερα κυκλοφόρησαν και σε μεγάλους δίσκους συλλογές του Χατζιδάκι και του Μπιθικώτση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα θα ξεφύγω λίγο και θα γράψω για ένα maxi single (μεγάλος δίσκος 45 στροφών) με δυο τραγούδια στο πνεύμα των ημερών.Αν δεν απατώμαι δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην αγορά.Εκδόθηκε από την εταιρεία ΑΚΤΗ πριν από 15 χρόνια και διανεμήθηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.Περιέχει τα

1)"Κάλαντα Χριστουγέννων"

2)"Κάλαντα Πρωτοχρονιάς" και τραγουδούν οι Ελένη Βιτάλη, Κώστας Γανωτής, Ορφέας Περίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Σταμάτης Κραουνάκης. .

Πρόκειται για μια ηχογράφηση με φυσικά όργανα , ενώ οι τραγουδιστές λένε τα κάλαντα σαν μια παρέα, όπως θα τα λέγαμε σπίτι μας.

:):):)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χ.Αλεξίου, Μπ.Αργυράκη, Χ.Βαρθακούρης,’.Βίσση, Τ.Βοσκόπουλος, Δάκης, Ελ.Δήμου, Λ.Διαμάντη, Δούκισσα, Ελπίδα, Αντ.Καλογιάννης, Αλ.Κανελλίδου,Μαρινέλλα,Δ.Μητροπάνος,Β.Μοσχολιού,Τ.Μπινιάρης,Βλ.Μπονάτσος,Φ.Νικολάου,Β.Παπακωνσταντίνου,Γ.Πάριος,Πασχάλης,Γ.Πολυχρονιάδης,Κ.Τουρνάς,Τ.Τσανακίδου,Κ.Χατζής,Χριστιάνα!

Όλοι αυτοί :) μαζεύτηκαν το 1985 -ύστερα από προτροπή της Μαρινέλλας-και τραγούδησαν αφιλοκερδώς & μαζί με σκοπό τα χρήματα να πάνε σε παιδιά που έχουν ανάγκη!

Ο δίσκος είναι 45άρι maxi single και λέγεται ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ .

ΠΛΕΥΡΑ Α' : ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ (Αλ.Παπαδημητρίου-Φ.Νικολάου)

ΠΛΕΥΡΑ Β' : ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ (Αλ.Παπαδημητρίου)

Ο δίσκος κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 1985 κι ακούστηκε πολύ από το ραδιόφωνο! Με τον καιρό το maxi single εξαφανίστηκε από την αγορά κι έτσι είναι πολύ δύσκολο σήμερα να το βρει κανείς!

Κάποια στιγμή το 1996 το τραγούδι μπήκε σε μια συλλογή cd από χριστουγεννιάτικα τραγούδια -αθόρυβα... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τα τέσσερα πρώτα τραγούδια που τραγούδησε στη δισκογραφία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (πολύ πριν τραγουδήσει Λοίζο και Θεοδωράκη) θα γράψω σήμερα.Ηχογραφήθηκαν το 1972 σε δύο δίσκους 45 στροφών από την μικρή εταιρεία LINDOS.Τα τραγούδια αυτά δυστυχώς δεν ακούστηκαν ποτέ.Και τα τέσσερα είναι σε μουσική του Βασίλη Αρχιτεκτονίδη (ασφαλώς θυμάστε σε ποιον άλλον μεγάλο τραγουδιστή έδωσε το πρώτο του τραγούδι :D

Ο πρώτος δίσκος (τον οποίο δυστυχώς δεν έχω, γι'αυτό και δεν ξέρω το όνομα του στιχουργού στο δεύτερο τραγούδι) έχει τα τραγούδια:

1)Δυο φίλοι στίχοι Κ.Ασημακόπουλου

2)Φίλοι καλοί μου κι αδερφοί

Το πρώτο τραγούδι υπάρχει και στη συλλογή της LYRA

"Το πρώτο τραγούδι-Τραγουδιστές" (1993), για την οποία θα γράψω στα Ξεχασμένα διαμάντια σε μια από τις προσεχείς ημέρες.

Ο δέυτερος δίσκος έχει δυο τραγούδια σε στίχους Γ.Λογοθέτη, τα :

1)Xελιδονάκι

2)Σε είδα κι αναστήθηκα

Απλά, πρόκειται για τέσσερα εξαιρετικά λαικά τραγούδια και είναι πολύ κρίμα που έμειναν στην αφάνεια... ;);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Διάλεξα για σήμερα ένα δίσκο 45 στροφών του Διονύση Σαββόπουλου.Κυκλοφόρησε το 1975 από την Lyra και περιέχει τα τραγούδια :

1)Ο Πολιτευτής

2)Ο καθρέφτης

Το πρώτο τραγούδι αργότερα ξαναηχογραφήθηκε για τις ανάγκες του μεγάλου δίσκου "Ρεζέρβα".

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται κατά τη γνώμη μου στο δεύτερο τραγούδι το οποίο είναι σε μουσική και στίχους του Δημήτρη Γκόγκου ή Μπαγιαντέρα, ενώ μαζί με τον Σαββόπουλο τραγουδά και ο συνθέτης.Πολύ αργότερα το συγκεκριμένο τραγούδι το ηχογράφησε και η Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο της "Xάνομαι γιατί ρεμβάζω"

Στο δίσκο παίζουν οι μουσικοί:

κρουστά: Ν.Τσιλογιάννης

μπάσο: Γ.Γαβαλάς

πιάνο: Σ.Κασσάρας

ακορντεόν-ασκός:Αν.Τσεκούρας

μπουζούκι:X.Nικολόπουλος

μπαγλαμάς:Γ.Κοντογιάννης

βιολί:Γ.Μαγκλάρας

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για ένα ξεχασμένο 45άρι του 1961 θα σας γράψω σήμερα!

ΠΛΕΥΡΑ Α' : Έφυγες μάνα (Τ' ορφανό) (Χαρ.Λειβάδη) Μαρινέλλα - Καζαντζίδης

ΠΛΕΥΡΑ Β' : Η φτώχεια είναι αβάσταχτη (Χαρ.Λειβάδη) Στ.Καζαντζίδης

Πρόκειται για ένα ξεχασμένο και πολύ σπάνιο 45άρι! Στο πρώτο τραγούδι η Μαρινέλλα δίνει μια δυνατή ερμηνεία ως πρώτη φωνή σ' αυτό το ζεϊμπέκικο και ο Στέλιος της κάνει σεγόντο στο ρεφραίν (από τις λίγες φορές). Το δεύτερο τραγούδι κινείται στα θεματικά πλαίσια της εποχής που ο Καζαντζίδης ήταν κυρίαρχος κι εκφραστής! Χαρακτηριστική είναι η εισαγωγή με τις καμπάνες !!!! ΄(Συμφωνείς Θανάση; :D :lol: )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Χαρακτηριστική είναι η εισαγωγή με τις καμπάνες !!!! ΄(Συμφωνείς Θανάση; :D  :lol: )

Το κάτι άλλο.Τόσο οι καμπάνες όσο και το "αισιόδοξο " περιεχόμενο των στίχων του τραγουδιού που ξεκινά ως εξής:

"Το τέλος μου εσήμανε μια θλιβερή καμπάνα..."

Ειδικά αν κάνεις δώρο σε κάποιον άρρωστο στο νοσοκομείο κασέτα του Καζαντζίδη που ξεκινά μ'αυτό το τραγούδι... :blink: :blink: :blink:

Πάντως και τα δυο τραγούδια είναι μοναδικά. :D

Εγώ για σήμερα θα διαλέξω έναν δίσκο 45 στροφών της Columbia του 1968 με δυο τραγούδια σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή και ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

1)Πού'ναι τα χρόνια

(στίχοι Α.Δασκαλόπουλου-β'φωνή Χ.Λαμπράκη)

2)Πήρες απ'τα μάτια μου

(στίχοι Στ.Κουγιουμτζή)

Για το πρώτο τραγούδι δε νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω κάτι περισσότερο.

Το δεύτερο τραγούδι είναι ένα εξαιρετικό ζειμπέκικο που δυστυχώς δεν ακούστηκε καθόλου.Αργότερα συμπεριλήφθηκε στη συλλογή "Γ.Μπιθικώτσης-Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 1" ενώ πρόσφατα μπήκε και στην κασετίνα με τα 10 cd's του Μπιθικώτση με τίτλο "50 Χρόνια".

Και πως να έχει τύχη αυτό το τραγούδι όταν ένα χρόνο μετά και μετά την τρομακτική επιτυχία που είχε το "Νά'τανε το '21" με τον Νταλάρα, ο Μπιθικώτσης αποφάσισε να το πει και ο ίδιος.Το αποτέλεσμα ήταν ο δίσκος 45 στροφών να επανεκδοθεί έχοντας στην μία πλευρά το "Πού΄ναι τα χρόνια" και στην άλλη το "Νάτανε το 21" με τον Μπιθικώτση.Σ'αυτή την εκτέλεση ο Μπιθικώτσης λέει "μια τουρκοπούλα αγκαλιά".Πολύ σύντομα όμως και μετά τα γνωστά πλέον γεγονότα, αναγκάστηκε να ξαναηχογραφήσει το τραγούδι και αυτός με τη λέξη "ομορφούλα".Έτσι το υπέροχο τραγούδι "Πήρες απ'τα μάτια μου" καταδικάστηκε να μείνει στην αφάνεια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για ένα 45άρι του ’κη Πάνου θα γράψω σήμερα με ερμηνευτή τον μεγάλο Στράτο Διονυσίου!

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΘΑ ΡΙΞΩ ΡΟΔΟΖΑΧΑΡΗ Στρ. Διονυσίου

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΠΗΡΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ Στρ. Διονυσίου - Β.Γκίκα

Για τον ’κη Πάνου όπως και για τον Στράτο Διονυσίου , ό,τι και να πω είναι λίγο! Είναι δικαιωμένοι -ως καλλιτέχνες-στη συνείδηση του κόσμου!

Να πω , μόνο, πως το ΠΗΡΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ άξιζε καλύτερη τύχη, μια και δεν ακούστηκε όσο του άξιζε! Μεγάλο τραγούδι....

"Πήρα τα μάτια μου

για ξένους τόπους

κι αυτή με φίλησε

χωρίς μιλιά..." :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1968 κυκλοφόρησε από την His masters voice ένα 45άρι με δυο πασίγνωστα τραγούδια σε μουσική του Γρηγόρη Μπιθικώτση και με ερμηνευτή τον ίδιο.Ειδικά το πρώτο έγινε τεράστια επιτυχία και ακούγεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα.Τα τραγούδια αυτά είναι:

1)Eπίσημη αγαπημένη (στίχοι Ελ.Λιάκου)

2)Τα σκόρπισε ο άνεμος

Και τα δυο τραγούδια συμπεριλήφθηκαν αργότερα στον ομότιτλο δίσκο του Μπιθικώτση αλλά και σε πολλές συλλογές .

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο γράφω για την "Επίσημη αγαπημένη" είναι ότι η πρώτη έκδοση του δίσκου 45 στροφών περιέχει μια εκτέλεση του τραγουδιού τελείως διαφορετική απ'αυτήν που μπήκε αργότερα στον μεγάλο δίσκο και στις συλλογές .Μια εξαιρετική εκτέλεση του τραγουδιού με διαφορετική ενορχήστρωση και μπουζούκια με ηλεκτρικό ήχο.Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο προηγήθηκε αυτή η ηχογράφηση .Προφανώς ήταν κάποια δοκιμαστική ηχογράφηση , ίσως επρόκειτο να κυκλοφορήσει πρώτα αυτή και στη συνέχεια να προτιμήθηκε η άλλη, η γνωστή, όπως και να'χει όμως , πρόκειται για μια ηχογράφηση με εξαιρετικό ενδιαφέρον. :rolleyes:;);)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χθες για πρωτη φορά άκουσα τα δυο τραγούδια για τα οποία θα γράψω σήμερα.Οφείλω καταρχήν να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την οικογένεια του Σταύρου Κουγιουμτζή για την παραχώρηση του δίσκου 45 στροφών που περιέχει αυτά τα τραγούδια.

1)"Αποχαιρετισμός (Μη μου θυμώνεις μάτια μου)" (Χορωδία Φ.Ε.Μ.)

2)"Γλυκοχαράματα" (Χορωδία Φ.Ε.Μ.)

Οι στίχοι και στα δυο τραγούδια είναι του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Ο δίσκος-ντοκουμέντο κυκλοφόρησε το 1964 από την εταιρεία Fidelity και περιέχει την πρώτη εκτέλεση του "Μη μου θυμώνεις μάτια μου" με την χορωδία των φίλων ελληνικής μουσικής και την διεύθυνση της από τον συνθέτη.Πρόκειται για μια καταπληκτική εκτέλεση , ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορές που υπάρχουν στους στίχους του τραγουδιού.

"Μη μου θυμώνεις μάτια μου

θα φύγω για τα ξένα

πουλί θα γίνω και θα'ρθω

πάλι κοντά σε σένα

’νοιξτο παραθύρι σου

έρωτα λατρευτέ μου

και με γλυκό χαμόγελο

μια καληνύχτα πες μου

Μη μου θυμώνεις μάτια μου

παρηγοριά και φως μου

κι αυτή τη δύσκολή στιγμή

μόνο κουράγιο δως μου."

Το δεύτερο τραγούδι είναι ένα εξαιρετικό ζειμπέκικο σαν αυτά που έγραφαν ο Παπαιωάννου κι ο Μητσάκης.Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη που είχε ο Κουγιουμτζής γι'αυτούς τους συνθέτες.

"Γλυκοχαράματα κι ο πόνος μ'έχει πάρει

γλυκοχαράζει και στους δρόμους τριγυρνώ

είναι η καρδιά μου τώρα

σαν καταστραμμένη χώρα.

Αφού δεν είμαστε μαζί

να μου κρατάς το χέρι

έγινε νύχτα το πρωί, το πρωί,

κι ο πόνος μου μαχαίρι".

Για μια ακόμη φορά οφείλω να γράψω για το πόσο εντυπωσιάστηκα ακούγοντας αυτά τα τραγούδια και συγχρόνως το πόσο απογοητευμένος νιώθω που δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα το δρόμο για την έκδοσή τους στις 33 στροφές ή στο cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάντως και αυτή η διαφορετική εκδοχή του ''Μη μου θυμώνεις μάτια μου'' είναι ωραία(η τελευταία στροφή).

Ευχαριστούμε τον συλλέκτη Θάνο! :lol: ;)B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο σημερινός δίσκος δεν είναι τόσο ξεχασμένος.Ειδικά το ένα από τα δυο τραγούδια είναι πασίγνωστο.Θα σας εξηγήσω στη συνέχεια το γιατί γράφω γι'αυτόν τον δίσκο.

Πρόκειται για ένα 45άρι της εταιρείας ΟDEON του1969 με δυο τραγούδια των Θ.Δερβενιώτη και Κ.Βίρβου με τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Τα τραγούδια αυτά είναι

1)Πάρε τα χνάρια μου

2)Έπαιξα έχασα και θα πληρώσω

Στο πρώτο τραγούδι β'φωνή κάνει η Λίτσα Διαμάντη μόνιμη παρτενέρ του Στέλιου στη δισκογραφία εκείνη την εποχή.Το τραγούδι αυτό αργότερα μπήκε και στο δίσκο "Ένα γράμμα" ενώ πολύ αργότερα ο Καζαντζίδης το τραγούδησε και στο δίσκο "Ένα γλέντι με τον Στελάρα" Φυσικά υπάρχει και σε πολλές συλλογές τραγουδιών με τον Καζαντζίδη.

Το δεύτερο τραγούδι είναι ένα πολύ ωραίο ζειμπέκικο το οποίο συμπεριλήφθηκε και στον μεγάλο δίσκο "Νυχτερίδες κι αράχνες"

Ο λόγος όμως για τον οποίο θέλησα να γράψω σήμερα γι'αυτόν το δίσκο είναι ότι έφτασε στα αυτιά μου μια πληροφορία ότι το "Πάρε τα χνάρια μου" το έχει τραγουδήσει και ο Πάνος Γαβαλάς.

Αν κάποιος φίλος ξέρει κάτι παραπάνω ας το γράψει... :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα δισκάκι με τη φωνή της μεγάλης Γιώτας Λύδια διάλεξα σήμερα!

ΠΛΕΥΡΑ Α ΄: ΔΕΝ ΘΕΛΩ , ΔΕΝ ΘΕΛΩ (Μ.Καραμπελα-Π.Αλαφούζου) Γιώτα Λύδια -Χρηστάκης

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΓΥΡΝΑ ΞΑΝΑ (Μ.Καράμπελα) Γιώτα Λύδια-Χρηστάκης

Για τη Γιώτα Λύδια ό,τι κι αν πω είναι λίγο! Τέτοιες φωνές δύσκολα βγαίνουν! Μαγική φωνή! Τα τραγούδια είναι πολύ μελωδικά κι όμορφα αλλά δεν έγιναν γνωστα....Ο Χρηστάκης κάνει υπέροχα σεγόντα στη Λύδια! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...