kostasp

Ξεχασμένα 45άρια & 78άρια

542 posts in this topic

Ακούγοντας το τραγούδι "Η καρδιά της μάνας" από το νέο cd του Παντελή Θαλασσινού, θυμήθηκα έναν δίσκο 45 στροφών που κυκλοφόρησε το 1961 στην His masters Voice και περιείχε δυο τραγούδια σε μουσική και στίχους του Θόδωρου Δερβενιώτη.

1)Κλαίει μια μάνα με καημό

(Γρ.Μπιθικώτσης-Γιώτα Λύδια)

2)Ελβίρα (Μανώλης Αγγελόπουλος)

Κανένα από τα δυο τραγούδια δεν επανεκδόθηκε σε μεγάλο δίσκο ή cd.

Το δεύτερο τραγούδι με τον Αγγελόπουλο είναι ένα ωραίο συρτοτσιφτετέλι από τα δεκάδες τραγούδια αυτού του είδους που έλεγε ο Αγγελόπουλος.

Το πρώτο τραγούδι όμως, ένα γρήγορο χασάπικο, είναι ένα αριστούργημα.Τόσο η μουσική , όσο και η ερμηνεία του Μπιθικώτση και της Λύδια είναι μοναδικά.Η έκπληξη όμως βρίσκεται στους στίχους που θυμίζουν αρκετά παραμύθι.Ένα "παραμύθι με λυπημένο τέλος" όπως λέει κι ο Πασχαλίδης...

"Κλαίει μια μάνα με καημό"

"Κάποια μανούλα ξεκινά και νύχτα παίρνει τα βουνά

είναι ο γιος της άρρωστος , βαρειά για να πεθάνει

Και με τ'αθάνατο νερό της είπαν πως θα γιάνει

και πάει η δόλια στο βουνό, να βρει τ'αθάνατο νερό...

Προτού να σκάσει η χαραυγή , φτάνει η μανούλα στην πηγή

και σκύβει με κρυφή χαρά , νεράκι να μαζέψει

μα τι μεγάλη συμφορά, έχει η πηγή στερέψει,

κλαίει η φτωχή στη σιγαλιά, κλαίνε μαζί και τα πουλιά...

Παίρνει ξανά το γυρισμό, με πόνο και με σπαραγμό,

αφού δεν βρήκε το νερό, το γιο της για να γιάνει,

απ'τον μεγάλο της καημό, στο δρόμο θα πεθάνει,

παίρνει ξανά το γυρισμό , και όλο κλαίει με καημό

και όλο κλαίει με καημό

και όλο κλαίει με καημό...."

Συγγνώμη αν σας μελαγχόλησα πρωί πρωί....Νομίζω όμως πως άξιζε...

B):music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνεχίζω πάλι με Μαρκόπουλο και Κ.Χατζή...

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ (Γ.Μαρκόπουλος) Κ.Χατζής

ΠΛΕΥΡΑ Β' : ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΓΙΑΛΟ (Γ.Μαρκόπουλος-Ι.Καμπανέλλης) Κ.Χατζής

Δυο ακόμα τραγούδια του Μαρκόπουλου με τον Κ.Χατζή που όμως έμειναν στην αφάνεια ... Πολύ ωραία τραγούδια του Μαρκόπουλου! Ο Κ.Χατζής εκτός της ερμηνείας παίζει και κιθάρα στην ηχογράφηση. ’λλη μια προσπάθεια που δεν πήγε καλά δισκογραφικά.... :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1974 και μέσα στην πληθώρα των ηχογραφήσεων αλλά και των επανακυκλοφοριών των έργων του Μίκη Θεοδωράκη κυκλοφόρησε από μια μικρή εταιρεία την "Magniton" ένας δίσκος 45 στροφών με δυο τραγούδια του μ'έναν λαικό τραγουδιστή τον Δημήτρη Ευσταθίου.Δυο τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου από τα "18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας".

1)Εδώ το φως

2)Κουβέντα μ'ένα λουλούδι (β'φωνή η Γιώτα Σύλβα)

Μπουζούκια παίζει το δίδυμο Ψαρρός-Χιονάς ενώ η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Μπάμπη Μαλλίδη.

Δυο τελείως διαφορετικές ερμηνείες από έναν τραγουδιστή με ιδιαίτερο ηχόχρωμα φωνής και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, ο οποίος στη δεκαετία του '60 έκανε αρκετές επιτυχίες , θυμίζω τα "Δε ρωτώ ποιά είσαι" του Τσιτσάνη, "Η δουλειά κάνει τους άντρες " του Λοίζου και πολλά άλλα.Όπως ήταν αναμενόμενο αυτές οι ηχογραφήσεις δεν ακούστηκαν καθόλου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1961κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών Ηιs masters voice δυο μοναδικά τραγούδια με τον Στέλιο Καζαντζίδη σε μουσική δική του και στίχους του Κώστα Βίρβου.

1)Απ'τους φίλους κάνε πέρα

2)Δεν με θαμπώνουν οι ουρανοξύστες (β'φωνή η Μαρινέλλα)

Οι ερμηνείες του Καζαντζίδη και τα σεκόντα της Μαρινέλλας είναι αξεπέραστα.Αλλά και οι στίχοι του Βίρβου...πόσο αληθινοί...

"’π'τους φίλους κάνε πέρα"

"Εγώ κι αν καταστράφηκα

αν πόνεσα κι αν χάθηκα

δεν μου φταίξαν οι εχθροί μου

μα οι φίλοι οι καλοί μου.

Όποιος έχει τέτοιους φίλους

τέτοιους φίλους πονηρούς

τι τους θέλει

τι τους θέλει τους εχθρούς.

Ζημιές μεγάλες έπαθα

και τώρα μόνο έμαθα

πως κανείς δεν σ'αγαπάει

μα για το συμφέρον πάει

Όποιος έχει τέτοιους φίλους...

Μονάχα στη μανούλα σου

ν'ανοίγεις την καρδούλα σου

απ'τους φίλους κάνε πέρα

πριν σε κάψουν κάποια μέρα.

Όποιος έχει τέτοιους φίλους..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πάμε στο 1966. Η Μαρινέλλα ξεκινάει σόλο καριέρα, μόνη πια χωρίς τον Στέλιο... Ηχογραφεί αρκετά 45άρια στις PARLOPHONE & ODEON αλλά χωρίς κάποια πολύ σημαντική επιτυχία! Σε πολλά από αυτά τα 45άρια τη μουσική είχε γράψει μουσική ο Γ.Κατσαρός, ένας που πίστεψε από την αρχή στην αξία της!

Όπως κι ο Πυθαγορας, βέβαια...

ΠΛΕΥΡΑ Α : Ο ΧΑΜΟΣ (Γ.Κατσαρός-Πυθαγόρας) Μαρινέλλα

ΠΛΕΥΡΑ Β :ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ (Γ.Κατσαρός-Πυθαγόρας) Μαρινέλλα & χορωδία

Ο ΧΑΜΟΣ είναι ένα πολύ όμορφο ζεϊμπέκικο που και η ίδια η Μαρινέλλα σε συνέντευξή της τα Χριστούγεννα του 1966 το προτείνει όλο καμάρι στους αναγνώστες του περιοδικού....Δυστυχώς όμως δεν έγινε επιτυχία...Το ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ είναι ένας καρσιλαμάς χαρούμενος και μελωδικός! Μάλιστα εκείνη την εποχή το είχε γυρίσει και σε φιλμ-δεν υπήρχε βίντεο τότε- για την τηλεόραση της εποχής...

Και τα δυο τραγούδια δεν έχουν εκδοθεί ποτέ σε δίσκο 33' ή cd ! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1964 κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών His masters Voice δυο τραγούδια σε μουσική Βαγγέλη Πιτσιλαδή και στίχους Γιάννη Κιούρκα με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση από την ταινία "Η φωνή μιας αθώας".

1)Όταν μου πης τον πόνο σου

2)Με πέταξε η ζωή στο δρόμο (β'φωνή η Μυρτώ Λάζου)

Η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του συνθέτη.

Πρόκειται για δυο εξαιρετικά τραγούδια με την αξεπέραστη ερμηνεία του Μπιθικώτση τα οποία δυστυχώς δεν ακούστηκαν πολύ .Το πρώτο τραγούδι δεν έχει επανεκδοθεί ποτέ ενώ το δεύτερο υπάρχει στη συλλογή "15 χρόνια Πιτσιλαδής".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο ακόμα εξαιρετικά τραγούδια , σπάνιας ευαισθησίας κι ομορφιάς, που δυστυχώς δεν ακούστηκαν καθόλου κυκλοφόρησαν το 1965 σε δίσκο 45 στροφών Columbia.

Συνθέτης και στιχουργός ο Νίκος Μάργαρης.Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά δείγματα της δουλειάς του έτσι ώστε να έχω μια περισσότερο εμπεριστατωμένη άποψη.

1)Μην περιμένεις

2)Απάνω στο μαντήλι σου

Τραγουδά ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ενώ δεύτερες φωνές κάνει η Μυρτώ Λάζου.

Πρόκειται για δυό υπέροχα χασάπικα τα οποία "ακροβατούν" μεταξύ του έντεχνου και του καθαρού λαικού τραγουδιού.

Δυο διαμάντια που δυστυχώς έμειναν κλεισμένα για πολλά χρόνια σε κάποιο από τα σκονισμένα συρτάρια του κοσμηματοπωλείου του ελληνικού τραγουδιού.

Μέχρι που πριν από μερικά χρόνια η Minos-emi αποφάσισε να τα συμπεριλάβει σε κάποια από τις συλλογές τραγουδιών του Γρηγόρη Μπιθικώτση με τραγούδια από τις 45 στροφές.

Κάτι είναι κι αυτό... ;):huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την περασμένη Κυριακή η εκπομπή της ΝΕΤ "Κυριακάτικο τραπέζι" ξεκίνησε μ'ένα τραγούδι πραγματικά ξεχασμένο. Όπως ανέφερε ο παρουσιαστής της εκπομπής, χρειάστηκε να απευθυνθεί στον συνθέτη του τραγουδιού για να βρεθεί το τραγούδι και νακουστεί στην εκπομπήΊσως με λίγη περισσότερη προσπάθεια βέβαια να βρισκόταν πιο εύκολα , αλλά.

Ο δίσκος 45 στροφών της Columbia λοιπόν για τον οποίο γράφω σήμερα, κυκλοφόρησε το 1969 και περιέχει δυο τραγούδια με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση.

1)Bροχή στα δειλινά (Γ.Γλέζου-Κ.Κινδύνη) (ηχογραφήθηκε το 1966)

2)Όταν σε γνώρισα (Απ.Μαρδά)

Το θαυμάσιο χασάπικο «Βροχή στα δειλινά» ή «Περιστεράκι της φτωχιάς αυλής» λοιπόν , συμπεριλήφθηκε αργότερα και στον μεγάλο δίσκο του Μπιθικώτση «Μαζί με τον Γρηγόρη» , ενώ την ίδια εποχή ηχογραφήθηκε και με τον Πουλόπουλο τόσο σε δίσκο 45 στροφών Lyra (μαζί με το «Ναχα τη δύναμη») όσο και στον μεγάλο δίσκο του Γιάννη Γλέζου «Η Ελένη του Μάη».

Το δεύτερο τραγούδι είναι ένα εύθυμος και πολύ όμορφος καρσιλαμάς.Τραγούδι ξεχασμένο κι αυτό κι αδικημένο, όπως τόσα και τόσα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για ένα 45άρι του 1973 , θα γράψω σήμερα...

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ (G.Moustaki-Δ.Χριστοδούλου) Β.Μοσχολιού . Εν/ση & Δ/νση ορχήστρας Δήμος Μούτσης (ηχογρ. 1973)

ΠΛΕΥΡΑ Β : Τ' ΟΥΡΑΝΟΥ ΠΑΙΔΙ (Α.Σέμπος-Κ.Μητροπούλου) Β.Μοσχολιού . Εν/ση & Δ/νση Α.Σέμπος (ηχογρ. 1971)

Για το 1ο τραγούδι δεν θα γράψω πολλά...σ' ένα νταλαρικό δικτυακό τόπο! Είναι νομίζω περιττό! Υπέροχο τραγούδι! Εδώ την ενορχήστρωση έκανε ο Δ.Μούτσης που συνεργαζόταν εκείνη την εποχή με τη Μοσχολιού. Το 2ο τραγούδι όμως δεν έγινε πολύ γνωστό! Και στα δυο η Μοσχολιού είναι μοναδική! :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

1)’νθρωπε δυστυχισμένε

2)Μαζί κι οι δυο στη βιοπάλη

Δυο υπέροχα, από τα καλύτερα ίσως τραγούδια του Μανώλη Χιώτη κυκλοφόρησαν το 1961 σε δίσκο 45 στροφών His masters voice με τον Στέλιο Καζαντζίδη και την Μαρινέλλα.

Από που να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει.Από τη συνθετική ευφυία του Χιώτη; Από το καταιγιστικό του παίξιμο στο μπουζούκι ; Από τους στίχους;( οι στίχοι του πρώτου τραγουδιού ανήκουν στην Ευτ.Παπαγιαννοπούλου).

Για τις ερμηνείες τι να πούμε; Αυτά τα τραγούδια είναι το καλύτερο φροντιστήριο για όποιον θέλει να μάθει πως γίνονται οι δεύτερες φωνές.Τέτοιο δέσιμο φωνών , δε νομίζω πως έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού.

Το πρώτο τραγούδι ακούστηκε ιδιαίτερα στην εποχή του.Πολύ αργότερα επανήλθε στην επικαιρότητα από την επανεκτέλεση που έκαναν "Τα παιδιά της Πάτρας". Πρόσφατα συμπεριλήφθηκε και σε μια συλλογή του περιοδικού "Δίφωνο" με τραγούδια της Ευτ.Παπαγιαννοπούλου ερμηνευμένα από τον Καζαντζίδη και τον Μπιθικώτση.

Το δεύτερο τραγούδι δυστυχώς δεν ακούστηκε.Πρόκειται για ένα αργό χασάπικο , παιγμένο όμως και ενορχηστρωμένο έτσι που νομίζεις ότι ακούς Blues με μπουζούκι και με τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλλα να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας... :razz::D:mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

1969. Ταινία "ΠΟΥ ΠΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ".

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΤΙ ΚΡΙΜΑ (Ν.Πετρίδης-Γ.Βρούβας) Δούκισσα

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΤΟ ΘΛΙΜΕΝΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ (Ν.Πετρίδης-Ν.Ιασονίδης) Δούκισσα

Δυο σημαντικά τραγούδια του επίσης σημαντικού -κι αδικημένου- συνθέτη Νάκη Πετρίδη! Ο Ν.Πετρίδης μας έχει δώσει σημαντικές επιτυχίες (με Καζαντζίδη, Μαρινέλλα κά) χωρίς να γίνει το όνομά του ιδιαίτερα γνωστό στο κοινό! Εδώ έχουμε δυο τραγούδια με τη Δούκισσα που ακούστηκαν στην ταινία αλλά δεν έγιναν μεγάλες επιτυχίες! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αφού λοιπόν η Βιβή μας θύμισε την Παρασκευή στο dedicated ένα εξαιρετικό και άγνωστο τραγούδι , ας γράψουμε δυο λόγια και για την ιστορία του.Πρόκειται για έναν δίσκο 45 στροφών Columbia που κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του '60 υποθέτω (ο δίσκος δεν αναγράφει πάνω την χρονολογία), με δυο τραγούδια του Μπάμπη Μπακάλη.

1)Κάνε το καλό

(Δημήτρης Ρουμελιώτης-Καίτη Γκρέυ-Λεωνίδας Μευσούτης)

2)Γνώρισα πολλές γυναίκες

(Ηρακλής Γωνιάδης-Καίτη Γκρέυ)

Η διεύθυνση της λαικής ορχήστρας είναι του Μπάμπη Μπακάλη.

Το δεύτερο τραγούδι είναι ένας εύθυμος καρσιλαμάς, από τις δεκάδες τραγούδια του κεφιού εκείνης της εποχής , μ'έναν τραγουδιστή με μικρή παρουσία στο λαικό τραγούδι.

Το τραγούδι "Κάνε το καλό" όμως είναι ένα εξαιρετικό ζειμπέκικο μ'έναν τραγουδιστή με ιδιαίτερη φωνή, ο οποίος εκείνη την εποχή έκανε καριέρα ερμηνεύοντας κυρίως τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη.Εξαιρετικοί και φιλοσοφημένοι και οι στίχοι του τραγουδιού...

"Κάνε το καλό"

"Κάνε το καλό και ρίχτο στο γυαλό

αφού στο ίδιο χώμα θα μπεις κι εσύ κι εγώ.

Για πες μου άνθρωπέ μου γιατί νά'σαι κακός

αφού σ'αυτό τον κόσμο είσαι περαστικός

γιατί να έχεις όπλα το μίσος την ψευτιά

και πάντοτε να θρέφεις κακία στην καρδιά.

Κάνε το καλό και ρίχτο στο γυαλό

αφού στο ίδιο χώμα θα μπεις κι εσύ κι εγώ.

Τη μαύρη αδικία να μην την θες ποτέ

γιατί θα την πληρώσεις βρε άνθρωπε σκληρέ

τι όμορφα θα ήταν σε τούτον τον ντουνιά

αν έλειπε το δάκρυ κι η τόση απονιά.

Κάνε το καλό και ρίχτο στο γυαλό

αφού στο ίδιο χώμα θα μπεις κι εσύ κι εγώ".

Αφιερωμένο κι από μένα στην GESKE. ;):rolleyes::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1978 σ'ένα μικρό δίσκο και σε μια μικρή και άγνωστη εταιρεία LIBERTA κυκλοφόρησαν δυο λαικά τραγούδια σε μουσική ενός συνθέτη για τον οποίο δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία , του Σπύρου Κουρκουνάκη.

1)Δεν γυρίζουν χελιδόνια

(στίχοι Ευτυχία Παπαγιαννοπουλου)

Τραγουδά ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος

2)Έσβησαν οι ώρες

(στίχοι Σπύρος Κουρκουνάκης)

Τραγουδά ο Νίκος Δημητράτος

Το πρώτο τραγούδι είναι ένα πολύ όμορφο ζειμπέκικο σε στίχους της μεγάλης "γριάς" του λαικού μας τραγουδιού.Αργότερα το τραγούδι κυκλοφόρησε στη συλλογή της Lyra "Το πρώτο τραγούδι-Τραγουδιστές".

Υπέροχο και το δεύτερο τραγούδι , ένα χασάπικο , με το Νίκο Δημητράτο.Ένα τραγούδι που δυστυχώς, ουδέποτε είδε το δρόμο των 33 στροφών ή του ψηφιακού ήχου, με αποτέλεσμα να μείνει άγνωστο και ξεχασμένο.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θανάση, το 'Σ' ένα βράχο φαγωμένο' του Καλδάρα δεν φαντάζομαι να έχει σχέση με το ομώνυμο του Τσιτσάνη, έτσι;;; Ρωτάω γιατί τότε ήταν πολύ συνηθισμένες οι διασκευές και οι συνθέτες ήταν πολύ φίλοι μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μπερδέματα με τα τραγούδια... Επίσης, ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο.. Έχεις ακουστά ένα πολύ παλιό ρεμπέτικο, το 'Ένας διαβάτης';;;; Ψάχνω να το βρω αλλά χωρίς αποτέλεσμα.. Στα Ρεμπέτικα τραγούδια του Πετρόπουλου αναφέρει ότι είναι τραγούδι του Τζουανάκου με στίχους του Κοφινιώτη, ότι βγήκε σε δίσκο το 1949 κι ότι ήταν ξακουστό στην εποχή του! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Θανάση, το 'Σ' ένα βράχο φαγωμένο' του Καλδάρα δεν φαντάζομαι να έχει σχέση με το ομώνυμο του Τσιτσάνη, έτσι;;; Ρωτάω γιατί τότε ήταν πολύ συνηθισμένες οι διασκευές και οι συνθέτες ήταν πολύ φίλοι μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μπερδέματα με τα τραγούδια... Επίσης, ήθελα να ρωτήσω και κάτι άλλο.. Έχεις ακουστά ένα πολύ παλιό ρεμπέτικο, το 'Ένας διαβάτης';;;; Ψάχνω να το βρω αλλά χωρίς αποτέλεσμα.. Στα Ρεμπέτικα τραγούδια του Πετρόπουλου αναφέρει ότι είναι τραγούδι του Τζουανάκου με στίχους του Κοφινιώτη, ότι βγήκε σε δίσκο το 1949 κι ότι ήταν ξακουστό στην εποχή του!  :D

Γιώργο , επειδή αυτή τη στιγμή δεν μού'ρχεται στο νου, ποιο τραγούδι του Τσιτσάνη με τίτλο "Σ΄ένα βράχο φαγωμένο " εννοείς; :D

Όσον αφορά το "Ένας διαβάτης" η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού με τον Σταύρο Τζουανάκο υπάρχει στο lp-cd "Ένας διαβάτης 1949-1959" που κυκλοφόρησε το 1987.

Το τραγούδι επίσης ηχογραφήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '60 με τον Στράτο Διονυσίου στις επανεκτελέσεις τραγουδιών του Τζουανάκου σε δίσκο 45 στροφών extended play (υπάρχει παλαιότερη αναφορά στα "Ξεχασμένα 45άρια"(σελ.1)).

Το 1974 ξαναηχογραφήθηκε για τον δίσκο "Σταύρος Τζουανάκος-Οι καλλίτερες επιτυχίες" (υπάρχει και σε cd).

Επίσης, η πρώτη εκτέλεση υπάρχει και στο cd "Συνθέτες του ρεμπέτικου Νο 7-Σταύρος Τζουανάκος" που κυκλοφόρησε το 1994 σε επιμέλεια Παναγιώτη Κουνάδη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1969. Η Δήμητρα Γαλάνη στις αρχές της καριέρας της!

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΕΝΑΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ (Γ.Σπανός-Κ.Κωτούλας) Δ.Γαλάνη

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΕΣΥ (Γ.Σπανός-Κ΄Κωτούλας) Δ.Γαλάνη

Δυο μελωδικά τραγούδια του Γ.Σπανού σε στίχους του Κ.Κωτούλα και μια βελούδινη φωνή από την ανερχόμενη -τότε-Δήμητρα Γαλάνη...Τα τραγούδια δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε τη Γαλάνη , ούτε τον Σπανό να κάνουν σημαντικότατη καριέρα στο ελληνικό τραγούδι! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1960 ο Απόστολος Καλδάρας ηχογράφησε δυο τραγούδια του στην Columbia.Το ένα τραγούδι έμελλε να γίνει ένα από τα μεγάλα τραγούδια της Ελληνικής δισκογραφίας, στην επανεκτέλεσή του όμως το 1972 από τον Στέλιο Καζαντζίδη.

1)Ο γυάλινος κόσμος

(στίχοι Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου)

Βασίλης Βλάσσης-Απόστολος Καλδάρας

2)Γυφτοπούλα

Στράτος Διονυσίου-Λίλια Ζίνια-Απ.Καλδάρας.

Το πρώτο τραγούδι είναι πασίγνωστο.Τραγουδιστής με σύντομη καριέρα , ο Βασίλης Βλάσσης, το ερμηνεύει εξαιρετικά.Αργότερα εκδόθηκε και στο μεγάλο δίσκο "40 χρόνια Καλδάρας Νο 2" αλλά και στη συλλογή "Τα τραγούδια της Ευτυχίας".Φυσικά το τραγούδι έγινε γνωστό με την επανεκτέλεση του Στέλιου Καζαντζίδη το 1972.

Το δεύτερο τραγούδι "Γυφτοπούλα" βασίζεται σε παραδοσιακό σκοπό, πρόκειται δηλαδή για διασκευή του Καλδάρα , ενώ υπάρχει στη συλλογή τραγουδιών του Στράτου Διονυσίου με τίτλο "Αξέχαστες επιτυχίες Νο 2"¨με τίτλο "Μαύρος καπνός σαν σύννεφο"¨.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ έχω το 'Ένας διαβάτης' σε μια πολύ παλιά εκτέλεση, η οποία μάλλον είναι η πρώτη, και η οποία δεν ακούγεται καθόλου μα καθόλου καλά! Η εκτέλεση που λες ότι υπάρχει σε cd είναι καινούργια ή απλή μεταφορά της ίδιας εκτέλεσης που υπάρχει στον παλιό δίσκο;;;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η εκτέλεση που υπάρχει στο cd "Συνθέτες του ρεμπέτικου Νο 7" έχει χειρότερη ποιότητα ήχου από εκείνη του δίσκου. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για μια συνεργασία που αρχικά φαντάζει αταίριαστη θα γράψω σήμερα.Δυο εξαιρετικά τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη κυκλοφόρησαν στα τέλη της δεκαετίας του '50, αρχές της δεκαετίας του '60 (δυστυχώς οι μικροί δίσκοι εκείνη την εποχή, συνήθως δεν έγραφαν τη χρονολογία κυκλοφορίας)σε δίσκο 45 στροφών Columbia.

1)Aγάπη που έσβησε

τραγουδούν ο Τώνης Μαρούδας η Κική Ζήλια και το Τρίο Μπελ κάντο(Ε.Μεταξάς-Ι.Παπαμακαρίου-Μ.Ματθαίος)

2)Τα δάκρυα

τραγουδούν ο Τώνης Μαρούδας και το Τρίο Μπελ κάντο

Η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Μητσάκη.

Βλέπετε λοιπόν ότι από τότε υπήρχαν αυτές οι "αταίριαστες" συνεργασίες.Ένας καθαρά λαικός συνθέτης μ'έναν σπουδαίο τραγουδιστή που έκανε μεγάλη καριέρα στο ελαφρό κυρίως τραγούδι.Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.Και τα δυο τραγούδια (το πρώτο ζειμπέκικο και το δεύτερο χασάπικο) αποτελούν δυο από τα πιο μελωδικά δείγματα γραφής του Μητσάκη.

Και ο Μαρούδας είναι εξαιρετικός.Κι όλα αυτά μαζί με την προσθήκη ενός από τα πιο διάσημα τρίο της εποχής , του Τρίο Μπελκάντο, δημιουργούν ένα υπέροχο μελωδικό παζλ...

Δυστυχώς όμως , δεν φρόντισε κανείς αν δεν απατώμαι, έτσι ώστε αυτά τα τραγούδια να ξανακυκλοφορήσουν σ'ένα μεγάλο δίσκο ή cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε έναν δίσκο 78 στροφών του 1948 θα πάμε σήμερα!

ΠΛΕΥΡΑ Α: ΑΠ' ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΔΙΩΓΜΕΝΟΣ (Β.Τσιτσάνης) Μάρκος, Ελ. Λαμπίρη,Β. Τσιτσάνης

ΠΛΕΥΡΑ Β: ΣΕΡΣΕ ΛΑ ΦΑΜ (Β.Τσιτσάνης-Ν.Ρούτσος) Ε.Λαμπίρη, Β.Τσιτσάνης

Δυο τραγούδια-διαμάντια του Τσιτσάνη. Στο ένα ο Μάρκος και η Λαμπίρη και στο άλλο η Ε. Λαμπίρη με τον Τσιτσάνη. Η Ελένη Λαμπίρη χρησιμοποίησε και τα ονόματα Ελσα Λάμπο & Ελσα Μαργαρίτη στη δισκογραφία. Τραγούδησε ελαφρα αλλά και ρεμπέτικα με την ίδια άνεση. :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο τραγουδάρες(συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό , αλλά έτσι είναι ) σε μουσική δύο δεξιοτεχνών του μπουζουκιού του Κώστα Παπαδόπουλου και Λάκη Καρνέζη και στίχους του Πάνου Κοκκινόπουλου κυκλοφόρησαν το 1961 σε δίσκο 45 στροφών His master's Voice.

1)Για μια καλύτερη ζωή

2)Ξημέρωσε στις λαγκαδιές

Τραγουδούν μοναδικά ο Στέλιος Καζαντζίδης με την Μαρινέλλα.

Το πρώτο τραγούδι (το οποίο αργότερα εντάχθηκε στη συλλογή "Στέλιος Καζαντζίδης για πάντα-Ιστορικές ηχογραφήσεις Νο 2") και ειδικότερα η επιβλητική εισαγωγή του θυμίζει κάλλιστα ένα μικρό συμφωνικό έργο με λαική ορχήστρα. Πρόκειται για τραγούδι κοινωνικής διαμαρτυρίας και προσδοκίας για το μέλλον, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του.

Και το δεύτερο όμως δεν πάει πίσω.Ένα συνταρακτικό ζειμπέκικο για την μάνα και τον ξενιτεμένο γιο, ερμηνευμένο σπαρακτικά από τον Καζαντζίδη με την αξεπέραστη συνοδεία της Μαρινέλλας.

Ευτυχώς οι ιθύνοντες της δισκογραφικής παραγωγής μερίμνησαν , έτσι ώστε να εκδόσουν και αυτό το τραγούδι στη συλλογή (cd) "Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 3".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νομίζω ότι είναι σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία να γράψω για ένα 45άρι που κυκλοφόρησε το 1985 από τη LYRA με δυο τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη αφιερωμένα σ'αυτή τη μέρα.

1)Του Αγίου Βαλεντίνου

(στίχοι Λίνα Νικολακοπούλου)

Βίκυ Μοσχολιού

2)Του Αγίου Βαλεντίνου

(Ορχηστρικό)

Ουσιαστικά λοιπόν πρόκειται για ένα εξαιρετικό τραγούδι , το οποίο αργότερα κυκλοφόρησε και σ'ένα μεγάλο δίσκο της LYRA με τραγούδια αφιερωμένα στους ερωτευμένους.

Y.Γ: Κώστα αν σου το "άρπαξα" ζητώ συγγνώμη.Ελπίζω ή μάλλον είμαι σίγουρος ότι θα βρεις κάτι σχετικό να βάλεις σήμερα...

:razz: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια και η μέρα το καλεί (μέρα των ερωτευμένων) , ένα 45άρι με δυο ερωτικά τραγούδια από τον ’κη Πάνου με τη Μαρινέλλα.(1971)

Συνήθως γινόταν επιτυχία το ένα τραγούδι και το άλλο έμενε στη σκιά...Στην περίπτωση αυτή όμως τα τραγούδια έμειναν κλασικά και τα δύο! :razz:

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΠΥΡΕΤΟΣ (Κάθε γνωριμία) ( ’κης Πάνου ) Μαρινέλλα

ΠΛΕΥΡΑ ¨Β : ΚΟΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ( ’κης Πάνου ) Μαρινέλλα

Να σημειώσω ότι μπουζούκι παίζει ο δεξιοτέχνης Γ.Τσιμπίδης.

Το δισκάκι αφιερωμένο σε όλους τους ερωτευμένους! ^_^:music:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...