kostasp

Ξεχασμένα 45άρια & 78άρια

542 posts in this topic

Συνεχίζοντας την αναφορά μου στον εξαιρετικό λαικό συνθέτη Γεράσιμο Κλουβάτο , θα αναφερθώ σε δυο από τα πρώτα τραγούδια που τραγούδησε ο Στέλιος Καζαντζίδης το 1953 σε δίσκο 78 στροφών Columbia.

1)Δεν κάνω εγώ για παντρειά

2)Μ'έκαψες με κατάστρεψες

Στο πρώτο τραγούδι β'φωνή κάνει ο Δ.Ρουμελιώτης ενώ στο δεύτερο η Βιολέτα

Τα τραγούδια έχουν σαφείς επιρροές από το ρεμπέτικο τραγούδι.Η φωνή του Καζαντζίδη σ'αυτά τα δυο ζειμπέκικα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.Παρόλα αυτά οι επιρροές από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη είναι ακόμα εμφανέστατες.Τραγούδι με σκωπτικό ύφος το πρώτο , τραγούδι που σίγουρα δεν θα είχε απήχηση στις φεμινίστριες της εποχής.Τελείως διαφορετικό το ερωτικής απογοήτευσης και πίκρας περιεχόμενο του δευτέρου τραγουδιού.

Και τα δυο αυτά τραγούδια υπάρχουν στο δίσκο "Ανέκδοτα τραγούδια στις 33 στροφές" ενώ το πρώτο υπάρχει και στο "Καζαντζίδης Για πάντα-Ιστορικές ηχογραφήσεις Νο 1".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαν σήμερα λοιπόν έφυγε το 1989 στο Λονδίνο ένας από τους σπουδαιότερους λαικούς τραγουδιστές ο Μανώλης Αγγελόπουλος . Φωνή με τεράστια έκταση , ερμήνευσε μοναδικά τους μεγαλύτερους λαικούς συνθέτες, όπως τον Βασίλη Τσιτσάνη του οποίου είναι τα δυο τραγούδια που κυκλοφόρησαν στις 29/10/1959 σε δίσκο His master's voice 78 στροφών.

1)Φαρίντα

2)Καλημέρα καληνύχτα

Μπουζούκια παίζουν ο Γιάννης Καραμπεσίνης με τον Κώστα Παπαδόπουλο.

Σε μια γυναίκα της ανατολής, εξωτικής ομορφιάς, την Φαρίντα , είναι αφιερωμένο το πρώτο υπέροχο τσιφτετέλι .Υπήρξε μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή και ακούγεται μέχρι σήμερα, επισκιάζοντας τελείως το δεύτερο τραγούδι του δίσκου ένα εξαιρετικό ζειμπέκικο...Τόσο οι μουσικές του Τσιτσάνη όσο και οι ερμηνείες του Αγγελόπουλου είναι πραγματικά μοναδικές...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1970 κυκλοφόρησε από την Minos ένας δίσκος 45 στροφών με δυο εξαιρετικά λαικά τραγούδια σε μουσική Ε.Ευαγγελάτου και στίχους Μ.Τουτουντζή. Για τον συνθέτη του τραγουδιού δεν έχω περισσότερα στοιχεία.Ο δίσκος δεν γράφει καν το μικρό του όνομα.Ο Μιχάλης Τουτουντζής έδωσε τραγούδια και σε άλλους λαικούς συνθέτες, κάποια απ'αυτά τραγούδησε και ο Στρ.Διονυσίου .

1)Ανθίζει φίλε ο καημός

2)Έχει κοπεί πια το σχοινί

Τραγουδά η Λίτσα Διαμάντη

Η διεύθυνση της ορχήστρας είναι του Θόδωρου Δερβενιώτη

Πρόκειται για δυο πολύ όμορφα λαικά τραγούδια , ζειμπέκικο το πρώτο, γρήγορο χασάπικο το δεύτερο, με την πολύ όμορφη ερμηνεία της Λ.Διαμάντη.

Και αν δεν απατώμαι , δεν έχουν επανεκδοθεί ποτέ σε δίσκο ή cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα από τα υπέροχα τραγούδια σε μουσική και στίχους του Μίκη Θεοδωράκη που βρίσκεται στο δίσκο της Χορωδίας Τρικάλων , για τον οποίον έγραψα σήμερα στα "Ξεχασμένα Διαμάντια" πρωτοκυκλοφόρησε το 1964 σε δίσκο 45 στροφών His masters voice με τον Γ.Μπιθικώτση

1)O καβαλάρης του ουρανού

(Γρηγόρης Μπιθικώτσης-Χορωδία)

2)Πέντε στρατιώτες

(Χορωδία-Μίκης Θεοδωράκης)

(στίχοι Μίκη Θεοδωράκη)

Και τα δυο αυτά τραγούδια δεν είναι από τα πολύ γνωστα του Μίκη.Πρόκειται για δυο "διαφορετικά" τραγούδια του , με την έννοια ότι διαφέρουν από τα λαικά τραγούδια που έγραφε με τον Μπιθικώτση εκείνη την εποχή.Το πρώτο είναι σε ρυθμό 3/4 (γρήγορο βαλς) ενώ το δεύτερο θυμίζει πολύ , τόσο στο ρυθμό όσο και στην ενορχήστρωση , εμβατήριο.

Το πρώτο εκδόθηκε στη συλλογή του Μίκη Θεοδωράκη "30 χρυσές επιτυχίες Νο 2" και αν δεν με απατά η μνήμη μου και τα δυο υπάρχουν στην κασετίνα που περιέχει 10 δίσκους με τραγούδια του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1971. Απόστολος Καλδάρας από τις 45΄.

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΟΙ ΔΥΟ ΖΗΤΙΑΝΟΙ (Απ.Καλδάρας -Γ.Σαμολαδάς) Γ.Πάριος - ηχογρ.1971

ΠΛΕΥΡΑ Β: ΤΟ ΠΑΡΑΣΥΝΘΗΜΑ (Απ.Καλδάρας) Χ.Αλεξίου -ηχογρ.1970

Ένα πραγματικά υπέροχο 45άρι από έναν σημαντικό συνθέτη και δυο ταλαντούχους νέους-τότε-τραγουδιστές, τον Πάριο και την Αλεξίου. Το τραγούδι του Πάριου έκανε επιτυχία αλλά της Αλεξίου καθόλου! Και η ίδια δεν έχει φροντίσει να το επακδόσει σε μεγάλο δίσκο ή cd! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1971. Απόστολος Καλδάρας από τις 45΄.

Kαλή ιδέα...και συνεχίζω...ή μάλλον πάω λίγο πιο πίσω στα 1966.Δυο τραγούδια του Απόστολου Καλδάρα κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών His masters voice.

1)Μεγάλος είναι ο Θεός

(στίχοι Ε.Παπαγιαννοπούλου)

Γρ.Μπιθικώτσης-Απ.Καλδάρας

2)Θα χτίσω εκκλησιά

Βίκυ Μοσχολιού

Υπέροχο και τελείως ξεχασμένο το πρώτο ζειμπέκικο τραγούδι με τον Μπιθικώτση, ακούστηκε εκείνη την εποχή και σε κάποια Ελληνική ταινία, της οποίας τον τίτλο δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή,ενώ ποτέ δεν έχει επανεκδοθεί σε μεγάλο δίσκο ή Cd.

Eξίσου όμορφο αλλά ξεχασμένο κι αυτό και το δεύτερο τραγούδι με τη Μοσχολιού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαν σήμερα λοιπόν πριν από έξη χρόνια έφυγε ένας μεγάλος λαικός συνθέτης ο ’κης Πάνου. Είχε γεννηθεί στις 15/12/1933 στην Αθήνα.

Μνημειώδης είναι η συνεργασία του με τον Στέλιο Καζαντζίδη το 1973-74.Μπορεί να έγραψαν μαζί μόνο έξη τραγούδια.Ήταν όμως τόσο δυνατά τραγούδια, με αποτέλεσμα να μείνουν για πάντα γραμμένα με χρυσά γράμματα στην ιστορία του λαικού μας τραγουδιού.Τα τραγούδια αυτά κυκλοφόρησαν και σε δίσκους 45 στροφών.

1)Το θολωμένο μου μυαλό

2)Τα όνειρα χτίζονται

1)’ντε να περάσει η μέρα

2)Οι μισοί καλοί

1)Η ζωή μου όλη

2)Μίσος

Β'φωνή στο "Μίσος" κάνει η Λίτσα Διαμάντη ενώ στο "Τα όνειρα χτίζονται" η Χάρις Αλεξίου.

Έξη μεγάλα τραγούδια.Έξη φιλοσοφημένα τραγούδια.Δεν είναι τυχαίο το ότι όταν ρωτούσανε τον Καζαντζίδη ποιό θεωρεί το πιο ωραίο τραγούδι απ'όσα είχε πει, πάντα ξεχώριζε το " Η ζωή μου όλη", ενώ είναι γνωστό το πόσο εκτιμούσε ο ένας τον άλλον.

Τέσσερα απ'αυτά τα τραγούδια ("Τα όνειρα χτίζονται", "Οι μισοί καλοί", "Μίσος", "Η ζωή μου όλη") κυκλοφόρησαν το 1974 στο μεγάλο δίσκο "Αλήθειες" στον οποίο συμμετείχαν η Λίτσα Διαμάντη, ο Γιάννης Θυμάκης και ο Χρηστάκης ενώ και τα έξη τραγούδια αποτελούν την πρώτη πλευρά του δίσκου "Η ζωή μου όλη"

"...οι μισοί καλοί σε μοναστηριού κελί

κι οι άλλοι στο τρελλάδικο , από κακό κι απ'άδικο..."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με Απ.Καλδάρα θα συνεχίσω και σήμερα! Αλλά του 1970!

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΤΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ (Απ.Καλδάρας-Κ.Βίρβος) Γ.Πάριος

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ (Απ.Καλδάρας-Κ.Βίρβος) Γ.Καλατζής

Δυο υπέροχα τραγούδια ΚΑΙ ΠΑΛΙ από τον Καλδάρα! Ο Βίρβος -όπως πάντα-δυνατός και λαϊκός ταυτόχρονα στο στίχο! Ο Πάριος -στην αρχή του-δίνει μια υπέροχη ερμηνεία σε ένα παράξενο -για την εποχή-τραγούδι!

Ο Καλατζής με την χαρακτηριστική φωνή του μας δίνει μια ξεχωριστή ερμηνεία! Και τα δυο τραγούδια δεν ακούστηκαν και πολύ στην εποχή τους... :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαν σήμερα το 1990 έφυγε ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του Ελληνικού τραγουδιού. Ο Απόστολος Καλδάρας. Ο Καλδάρας εκτός των άλλων βοήθησε πολλούς τραγουδιστές στα πρώτα τους βήματα.Ένας απ'αυτούς ήταν κι ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ο Καλδάρας του έδωσε το πρώτο του τραγούδι με τίτλο "Για μπάνιο πάω" το 1952.

Στη συνέχεια και μέχρι το 1972 ο Καζαντζίδης δισκογράφησε συνολικά 36 τραγούδια του Καλδάρα.Δυο απ'αυτά κυκλοφόρησαν το 1961 σε δίσκο 45 στροφών Columbia.

1)Ένας σκύλος και μια γυναίκα

(στίχοι Γ.Σαμολαδάς) Β'φωνή Απ.Καλδάρας

2)Αν ξαναρχόσουν

(στίχοι Απ.Καλδάρας)

Τα τραγούδια έγιναν μεγάλες επιτυχίες στην εποχή τους και ακούγονται μέχρι σήμερα.

Εξαιρετικό ζειμπέκικο το πρώτο , περιγράφει με πολύ πρωτότυπο τρόπο την ερωτική απιστία.

Πολύ όμορφο και διαφορετικό από το πρώτο και το "Αν ξαναρχόσουν" με τον Καζαντζίδη , όπως πάντα, σε μεγάλες φόρμες.

Και τα δυο τραγούδια κυκλοφόρησαν αργότερα σε συλλογές τόσο του Καζαντζίδη όσο και του Καλδάρα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μια σειρά από εξαιρετικά τραγούδια σε μουσική και στίχους του ’κη Πάνου και με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση κυκλοφόρησαν σε δίσκους 45 στροφών Columbia από το 1964 ως το 1968.

1)Έχω μια βάρκα με κουπιά 1964

(’κη Πάνου-Γρ.Μπιθικώτση)

β'φωνή Β.Γκίκα-Αν.Κλειδωνιάρης

2)Σπασμένα τριαντάφυλλα 1964

(Γ.Μπιθικώτση-Κ.Σιμόπουλου)

β'φωνή Β.Γκίκα

1)Καρδιά μου μην παραπονιέσαι 1965

β'φωνή Β.Γκίκα

2)Απ'τη ζωή σου χάθηκα 1965

β'φωνή Β.Γκίκα

1)Δεν θά'σαι το φινάλε 1965

β'φωνή Β.Γκίκα

2)Πληγωμένο πουλί 1965

β'φωνή Β.Γκίκα

1)Μη μου λες εμένα τέτοια1967

2)Θα κλείσω τα μάτια 1967

β'φωνή Χ.Λαμπράκη

Το τραγούδι αυτό λογοκρίθηκε , λόγω των στίχων του και στη συνέχεια ηχογραφήθηκε με άλλους στίχους και ερμηνεύτρια τη Βίκυ Μοσχολιού

1)Μοίρα μου γιατί μ'αφήνεις 1967

2)Ρολόι κομπολόι 1967

1)Τώρα με μονή ταρίφα 1968

β'φωνή Β.Γκίκα

2)Όταν σημάνει η ώρα 1968

β'φωνή Β.Γκίκα

Μεγάλα λαικά τραγούδια που κάποια απ'αυτά έγιναν μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες και τραγουδιούνται μέχρι σήμερα ενώ κάποια άλλα δεν ακούστηκαν και τόσο.

Όλα τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε μεγάλους δίσκους και cd τόσο του ’κη Πάνου όσο και του Γρ.Μπιθικώτση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένα από τα τραγούδια που υπάρχουν στο δίσκο της Ελένης Τσαλιγοπούλου για τον οποίο έγραψα σήμερα στα "Ξεχασμένα διαμάντια" είναι ο "Πυρετός"

του Απόστολου Καλδάρα

Η πρώτη εκτέλεση αυτού του τραγουδιού έγινε το 1969 από τον Στέλιο Καζαντζίδη σε δίσκο 45 στροφών Minos.

Ο δίσκος απ'την άλλη πλευρά είχε ένα ακόμη υπέροχο , μεγάλο τραγούδι, το "Αν είναι η αγάπη έγκλημα".

Και τα δυο αυτά τραγούδια εκδόθηκαν λίγο μετά στο μεγάλο δίσκο του Καζαντζίδη "Ένα γράμμα".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για ένα 45άρι με συνθέσεις του Μπάμπη Μπακάλη θα γράψω σήμερα!

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ (Μπ.Μπακάλης-Α.Παπαγιαννοπούλου) Στ.Καζαντζίδης

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΕΧΩ ΚΑΕΙ (Μπ.Μπακάλης) Μαρινέλλα

Ένα -πραγματικά- σπάνιο δισκάκι! Από τις σπάνιες φορές που μοιράζονται ένα 45άρι ο Στέλιος κι η Μαρινέλλα με ένα τραγούδι ο καθένας! Τα σχόλια για τις ερμηνείες είναι περιττά :music: Όσο για τον Μπακάλη , πιστεύω πως δεν έχει αναγνωριστεί -όσο θα του άξιζε-από τους "ειδικούς" που γράφουν περισπούδαστα άρθρα εδώ κι εκεί! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο εξαιρετικά τραγούδια σε μουσική Βασίλη Δημητρίου κυκλοφόρησαν το 1973 σε δίσκο 45 στροφών Minos.

1)Ω! τι κόσμος μπαμπά

(στίχοι Κώστα Μουρσελά)

Τραγουδά ο Γιάννης Καλατζής και χορωδία

2)Λέγοντας και κλαίγοντας

(στίχοι Μάνου Ελευθερίου)

Τραγουδούν ο Γιάννης Καλατζής και η ’ννα Βίσσυ

Το πρώτο τραγούδι κυκλοφόρησε (σε διαφορετική εκτέλεση) στο μεγάλο ομώνυμο δίσκο με τα τραγούδια από την θεατρική παράσταση.

Το δεύτερο υπέροχο τραγούδι δυστυχώς δεν ακούστηκε πολύ και δεν ξέρω καν αν έχει βγει σε κάποια από τις συλλογές με τραγούδια του Καλατζή.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1976 κυκλοφόρησε από τη LYRA ένας δίσκος 45 στροφών με δυο τραγούδια σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου.

Ερμηνεύει η Μαρία Δημητριάδη.

1)Ρόζα Λούξεμπουργκ

στίχοι Μάνου Ελευθερίου

2)Ο Εχθρός

ποίηση Ναζίμ Χικμέτ μετάφραση Γ.Παπαλεονάρδος.

Το πρώτο τραγούδι εκδόθηκε και στον μεγάλο δίσκο "Πολιτικά τραγούδια"

Δυο τραγούδια με τον γνωστό τρόπο γραφής του , προ "Σταυρό του Νότου", Μικρούτσικου , του επηρρεασμένου καθαρά από την πολιτική κατάσταση της εποχής.Ερμηνευμένα φυσικά με μια από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνεύτριες αυτού του είδους τραγουδιών , τόσο του Μικρούτσικου αλλά και του Θεοδωράκη, της Μαρίας Δημητριάδη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο πασίγνωστα , υπέροχα και διαχρονικά τραγούδια σε μουσική του Γρηγόρη Μπιθικώτση και στίχους Δημήτρη Γκούτη κυκλοφόρησαν το 1959 σε δίσκο 45 στροφών His master's voice.

1)Στο στενό δρομάκι (Σε τούτο το στενό)

Γρ.Μπιθικώτσης-Ρίτσα Δημητριάδου

2)Φεγγάρι χλωμό

Μ.Αγγελόπουλος-Γρ.Μπιθικώτσης

Φαντάζομαι πως τα ξέρετε όλοι.

Στο πρώτο τραγούδι , το οποίο ακούστηκε και στην Ελληνική ταινία "Ζητείται ψεύτης" με τον Ντ.Ηλιόπουλο, έχουμε την πρώτη ηχογράφηση μιας τραγουδίστριας , η οποία τα επόμενα χρόνια συνόδευσε τον Πάνο Γαβαλά , τόσο στις ηχογραφήσεις όσο και στο πάλκο.Της Ρίας Κούρτη η οποία εδώ εμφανίζεται με το πραγματικό της όνομα, Ρίτσα Δημητριάδου.

Υπέροχο τραγούδι...

Ύπέροχο όμως και το δεύτερο τραγούδι, ένα τσιφτετέλι ερμηνευμένο μοναδικά από τον Αγγελόπουλο με το διακριτικό σεκόντο του Μπιθικώτση.

Και τώρα που έγραψα για τσιφτετέλι συλλογίζομαι πόσο μας λείπουν αυτά τα τραγούδια, σήμερα που έχουν κατακλύσει τα αυτιά μας τα εκατοντάδες μονότονα και ανούσια τσιφτετέλια...Τα "συνουσιακά" και όχι ερωτικά , όπως πολύ εύστοχα τα χαρακτήρισε κάποτε ο μεγάλος Καζαντζίδης. :razz::D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για έναν δίσκο 45 στροφών που κυκλοφόρησε από την Minos το 1973 γράφω σήμερα.Θα αναφερθώ βέβαια μόνο στο ένα τραγούδι του γιατί το άλλο είναι πασίγνωστο.

1)Ο χάρος βγήκε παγανιά

(Δ.Μούτση-Μ.Ελευθερίου)

Κώστας Σμοκοβίτης

Διεύθυνση ορχήστρας Θόδωρου Δερβενιώτη

2)Μες στου Βοσπόρου τα στενά

(Απ.Καλδάρα-Πυθαγόρα)

Γιώργος Νταλάρας

Το περίεργο είναι ότι ενώ το "Μες στου Βοσπόρου τα στενά" είχε ξαναβγεί σε δίσκο 45 στροφών το 1972 και από την άλλη πλευρά είχε το "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς" , αυτή τη φορά το συναντάμε με την επανεκτέλεση ενός πασίγνωστου τραγουδιού από τον κύκλο "’γιος Φεβρουάριος"

Τελείως διαφορετική τόσο η ενορχήστρωση όσο και η ερμηνεία του Σμοκοβίτη,ο οποίος αποδίδει εξαιρετικά αυτό το σπουδαίο τραγούδι.

Ίσως στα πλαίσια των επανεκτελέσων των μεγάλων επιτυχιών που γίνονταν τότε από εταιρεία σε εταιρεία, η Minos θεώρησε καλό να συμπεριλάβει σ'αυτό τον μικρό δίσκο δυο τραγούδια που θεματικά ταίριαζαν μεταξύ τους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ένας δίσκος 45 στροφών με δυο τραγούδια σε μουσική Νίκου Δαλέζιου κυκλοφόρησε το 1965 από την Columbia.

1)Τό'πα και τό'κανα πως θα σ'αποκτήσω

2)Όλα τα επαγγέλματα έχουν τα βάσανά τους

Οι στίχοι στο πρωτο τραγούδι είναι του Ν.Δαλέζιου και στο δεύτερο του Ν.Μπουρνέλη.

Τραγουδά ο Στράτος Διονυσίου

β'φωνή στο πρώτο τραγούδι κάνει η Καίτη Γκρέυ

Εύθυμο συρτοτσιφτετέλι το πρώτο τραγούδι , τελείως διαφορετικό το δεύτερο ζειμπέκικο με τον εξαιρετικό Στράτο Διονυσίου να αναφέρεται στα προβλήματα που έχουν τα διάφορα επαγγέλματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο εξαιρετικά τραγούδια σε μουσική Γιάννη Γλέζου και στίχους Κώστα Κινδύνη κυκλοφόρησαν το 1968 σε δίσκο 45 στροφών LYRA.Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν παράλληλα και στο μεγάλο δίσκο "Η Ελένη του Μάη".

1)Περιστεράκι της φτωχειάς αυλής (Βροχή στα δειλινά)

2)Νά'χα τη δύναμη

Τραγουδά ο Γιάννης Πουλόπουλος

Δυο μοναδικά τραγούδια .Το πρώτο το τραγούδησε και ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ενώ το δεύτερο ακούγεται μέχρι σήμερα κι έχει γνωρίσει αρκετές επανεκτελέσεις με πιο πρόσφατη αυτή στο διπλό ζωντανό cd του Ρέμου "Μια νύχτα μόνο".Μετά όμως από ασφαλιστικά μέτρα του Γ.Γλέζου, το cd αποσύρθηκε και εκδόθηκε χωρίς το συγκεκριμένο τραγούδι

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυο τραγούδια που έμειναν στην αφάνεια-κι αυτά- θα σας παρουσιάσω σήμερα...

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΜΗ ΜΟΥ ΖΗΤΑΣ ΝΑ' ΡΘΩ (Β.Πιτσιλαδής-Χ.Ευαγγελινίδου) Μαρινέλλα

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΤΟ ΔΡΟΜΟ (Β.Πιτσιλαδής-Χ.Ευαγγελινίδου) Μαρινέλλα

Δυο πανέμορφες συνθέσεις του Β.Πιτσιλαδή που -δυστυχώς- δεν έκαναν επιτυχία (1968)...Για πολλά χρόνια ήταν δυσεύρετα όσπου επανεκδόθηκαν ως bonus tracks σε cd! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1974 κυκλοφόρησε από την Columbia ένας δίσκος 45 στροφών με δυο ή καλύτερα ένα τραγούδι κι ένα ορχηστρικό από την τηλεοπτική σειρά "Οι έμποροι των εθνών"

1)Ήτανε μια φορά

(Στ.Ξαρχάκου-Κ.Φέρρη)

Τραγουδά ο Νίκος Ξυλούρης

2)Ήτανε μια φορά

(Σταύρου Ξαρχάκου)

(Ορχηστρικό)

Ένα πασίγνωστο και διαχρονικό τραγούδι ερμηνευμένο μοναδικά από τον αξέχαστο Νίκο Ξυλούρη.Το τραγούδι εντάχθηκε στον κύκλο τραγουδιών του Σταύρου Ξαρχάκου με το Νίκο Ξυλούρη "Συλλογή"..Το ορχηστρικό αν δεν απατώμαι δεν έχει επανεκδοεθεί μέχρι σήμερα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το παρακάτω κείμενο είναι παρμένο από το βιβλίο "Γιώργος Μητσάκης-Αυτοβιογραφία", επιμέλεια Νίκου Οικονόμου.

"Γύρω στα 1963, επηρεασμένος από την κίνηση των "ολοκληρωμένων έργων", των "ορατορίων" , που ουσιαστικά είχαν επιβάλει οι Θεοδωράκης-Χατζιδάκις και βλέποντας τη μεροληπτική προτίμηση του Λαμπρόπουλου (διευθυντή της Columbia) στους παραπάνω συνθέτες, αποφασίζει να γράψει και ο Μητσάκης ένα ορατόριο , το "Γολγοθά".

Αποτελείτο από τέσσερα μέρη :το Μυστικό Δείπνο, τη Σταύρωση, την Ταφή και την Ανάσταση.

Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στις 45 στροφές, από δυο τραγούδια σε κάθε πλευρά, τυπώθηκε το εξώφυλλο αλλά δεν κυκλοφόρησε τελικά για πολλούς λόγους.

Συντελεστές του δίσκου ήταν η Λίτσα Διαμάντη και ο Δημήτρης Τζαννής.Συμμετείχε η χορωδία Κοκκινιάς.Οι λόγοι που επικαλέστηκε ο γέρο-Μάτσας ήταν :"’σε καλύτερα μη μπλέξουμε με τους παπάδες". Ο χρόνος που επρόκειτο να κυκλοφορήσει ήταν το Πάσχα.Μόλις πέρασε το Πάσχα και δεν κυκλοφόρησε , ατόνησε το ενδιαφέρον και από τις δυο πλευρές κι έμεινε ο δίσκος στο συρτάρι".

Το μόνο που έχω να προσθέσω είναι ότι πρόκειται για τέσσερα εξαιρετικά τραγούδια , τα οποία κυκλοφόρησαν τελικά το 1997 σε μια συλλογή της SAKKARIS RECORDS με τίτλο "Γιώργος Μητσάκης-Μεγάλοι λαικοί Νο 4"

Τα 4 τραγούδια είναι:

1)To Μυστικό Δείπνο

2)Ή σταύρωση

3)Η ταφή

4)Η ανάσταση

Τραγουδούν ο Δημήτρης Τζανής (1-2-4) και η Λίτσα Διαμάντη (3)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για ένα 45άρι του 1966 θα γράψω σήμερα!

ΠΛΕΥΡΑ Α : ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Γ.Ζαμπέτας-Αλ.Σακελλάριος) Μπ.Τσετίνης-Μάριος

ΠΛΕΥΡΑ Β : ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ (Γ.Ζαμπέτας-Αλ.Σακελλάριος) Μπ.Τσετίνης-Μαρινέλλα

Δυο πασίγνωστα τραγούδια από την ταινία "Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια" όπου εκεί τα τραγουδούσε ο Δ.Παπαμιχαήλ. Εδώ ο Μπ.Τσετίνης δίνει δυο ξεχωριστές ερμηνείες ενώ το συνοδεύουν στα σεγόντα ο Μάριος (Κώστογλου) και η Μαρινέλλα! Δυστυχώς οι ερμηνείες επισκιάστηκαν από την επιτυχία του Δ.Παπαμιχαήλ και ταυτίστηκαν μ' αυτόν! Ευτυχώς τα τραγούδια κυκλοφόρησαν και σε cd το 1996. :pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σαν σήμερα πέθανε το 1999 ένας εξαιρετικός λαικός τραγουδιστής ο Απόστολος Νικολαίδης. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του '60 χωρίς όμως να κάνει την μεγάλη επιτυχία.Αυτή ήρθε αργότερα , όταν , στη δεκαετία του '70 ο Νικολαίδης φεύγοντας στην Αμερική , έκανε μια σειρά από δίσκους με επανεκτελέσεις ρεμπέτικων και πολλών χασικλίδικων τραγουδιών, ερμηνεύοντάς τα με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

Ένα από τα πρώτα του τραγούδια κυκλοφόρησε σε 45 άρι της Columbia το 1965 .

1)Ρώτα πρώτα την καρδιά μου

(Βασ.Τσιτσάνη)

Απ.Νικολαίδης-Γιώτα Λύδια-Β.Τσιτσάνης

2)Περίμενες την ώρα

(Βασ.Τσιτσάνη)

(Γιώτα Λύδια-Β.Τστσάνης)

Τα όμορφα αυτά τραγούδια, συρτοτσιφτετέλι το πρώτο και καρσιλαμάς το δεύτερο , δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα.Συμπεριλήφθηκαν αργότερα στο cd "Β.Τσιτσάνης-Τραγούδια από τις 45 στροφές"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το 1946 γεννήθηκε στην Αθήνα ο γνωστός τραγουδιστής Λευτέρης Μυτιληναίος.Ξεκίνησε την καριέρα του το 1968 με το τραγούδι "Αμφιβολίες" του Γρ.Μπιθικώτση.

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ερμήνευσε αρκετά όμορφα τραγούδια μεταξύ των οποίων και δύο σε μουσική Δήμου Μούτση και στίχους Νίκου Γκάτσου. Τα τραγούδια αυτά κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών Columbia το 1968.

1)Η καρδιά μου συννεφιάζει

2)Κυρά μου αριστοκράτισσα

Δυο πολύ όμορφα και τρυφερά χασάπικα, στο γνωστό στυλ των εξαιρετικών τραγουδιών που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή ο Δήμος Μούτσης με το Νίκο Γκάτσο.Εξαιρετικός ερμηνευτικά και ο Λευτέρης Μυτιληναίος.

Το δεύτερο τραγούδι κυκλοφόρησε στο δίσκο "Δ.Μούτσης-30 χρυσές επιτυχίες".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα θέλω να γράψω για έναν δίσκο , τον οποίο δεν έχω στην κατοχή μου και δεν έχω ακούσει ποτέ μου.

Το 1992 κυκλοφόρησε από την ΑΚΤΗ ο δίσκος των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα " Η μοναξιά του σχοινοβάτη". Έχω διαβάσει κάπου, δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή που , ότι παράλληλα εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε ένα maxi single (μεγάλος δίσκος 45 στροφών)με τρία τραγούδια από τον δίσκο, τα :

Γυμνή σκιά

Don't worry be happy

Η εξέγερση

Το ενδιαφέρον αυτής της έκδοσης (πιθανόν να ήταν και Promo) έγκειται στο ότι το τραγούδι "Η εξέγερση" υπάρχει σε μια διαφορετική και αρκετά μεγαλύτερη χρονικά εκτέλεση.Αν κάποιος φίλος λοιπόν ξέρει κάτι παραπάνω , ας γράψει... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...