Sign in to follow this  
Followers 0
HARDET

Δημήτρης Λάγιος - Ίνα τι

3 posts in this topic

Αυτές οι μέρες, σίγουρα κάτι κρύβουν ιδιαίτερο για όλους μας. Το σημαντικότερο είναι πως ίσως μας βοηθούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας. Ένα έργο προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο δίσκος Ίνα τι σε μουσική του Δημήτρη Λάγιου. Με μία πρόχειρη ματιά, είδα ότι δεν υπάρχει σχετική αναφορά, συγχωρέστε με αν έχω κάνει λάθος.

Ο Δημήτρης Λάγιος έκανε ένα πολύ σύντομο πέρασμα από τη ζωή. Έφυγε από τον κόσμο αυτό το 1991, σε ηλικία μόλις 38 ετών. Πρόλαβε όμως να αφήσει δείγματα του εξαιρετικού του ταλέντου και της πλούσιας μουσικής του παιδείας. Θυμόμαστε φυσικά, τον "'Ηλιο τον Ηλιάτορα" και την "Ερωτική πρόβα" με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα.

Στο δίσκο αυτό, στο έργο "Ίνα τι" το οποίο γράφτηκε το 1987, ο Δημήτρης Λάγιος μελοποιεί ύμνους του Δαυίδ, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τραγουδήσει τις συμφορές της πολύπαθης Κύπρου. Το έργο παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και Κύπρο με πολλές παραστάσεις και εκδόθηκε σε δίσκο μετά το θάνατο του συνθέτη το 1992. Συμμετέχουν η Σαββίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, το φωνητικό σύνολο Διάσταση και ο Γιώργος Νταλάρας. Σύμφωνα με επιθυμία του ίδιου του Δημήτρη Λάγιου, ένας συνθέτης που εκτιμούσε και θαύμαζε, ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, έχει κάνει τις ενορχηστρώσεις και διευθύνει και την ορχήστρα.

Νομίζω, πως πρόκειται για ένα έργο που πρέπει να ακουστεί αυτές τις μέρες, από όσους το έχουν στα χέρια του. Ακούστε μόνο την ορχηστρική σουίτα σε λα ελάσσονα, πραγματική κατάθεση ψυχής από ένα σπουδαίο συνθέτη που έφυγε τόσο πρόωρα ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δώρα να 'σαι καλά που μας θύμησες αυτό το υπέροχο έργο! :):music:

Πράγματι, είναι ότι πρέπει για να ακουστεί αυτές τις μέρες.

Απλά, να συμπληρώσω, στα όσα έγραψες, ότι ο Νταλάρας ερμηνεύει, στο δίσκο, τα κομμάτια : " ΙΝΑ ΤΙ" και "ΔΙΕΜΕΡΙΣΑΝΤΟ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΜΟΥ".

Το τι σήμαινε ο Νταλάρας για τον Δημήτρη Λάγιο, αλλά και με πόση αγάπη αγκάλιασε το έργο του αδικοχαμένου συνθέτη, το γράφει καθαρά η, σύζυγός του ,Πέγκυ Λάγιου, στο σημείωμα του δίσκου :

"Το αποτέλεσμα που βρίσκεται αποτυπωμένο εδώ, οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αγάπη και στην ευσυνείδητη σκληρή δουλειά του παντοτινού φίλου, Γιώργου Νταλάρα ο οποίος στάθηκε από την αρχή φύλακας προστάτης και ιδανικός ερμηνευτής του έργου του Δημήτρη" !

Επί τη ευκαιρία να θυμήσω(χρονολογικά) κι άλλες δουλειές από τη δισκογραφία του Νταλάρα που θα μπορούσαν να ακουστούν αυτές τις μέρες :

- "ΗΛΙΟΣΚΟΠΙΟ"(1973)

- "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ"(1973)

-"ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ"(1988)

- "MISA CRIOLLA"(1989)

- "ΥΜΝΟΙ ΑΓΓΕΛΩΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ"(1998)

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νιωθω περήφανη που συμμετέχω σε αυτό το cd,ώς μέλος της χορωδίας. όσες φορές κι αν ψάλλουμε αυτούς τους ύμνους, όλοι νιώθουμε συγκίνηση.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0