Sign in to follow this  
Followers 0
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Το κουτί της Πανδώρας

14 posts in this topic

Από τη νέα Ραδιοτηλεόραση:

Τη Δευτέρα 1 Μαίου στις 23.00 στον Αlpha στην εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας: Ντοκυμαντέρ "Έρημα χωριά".

"Στη δεκαετία του '50 , ο Σπύρος μπαίνει στο καράβι για την Αμερική.Φτάνει στη Νέα Υόρκη.Για τους Αμερικανούς ήταν ο "Έλληνας".Ένας υπανάπτυκτος δηλαδή, γεννημένος εγκληματίας που έκανε τις βρόμικες δουλειές.Σαράντα χρόνια μετά, ο Αιριντίν από την Αλβανία περνά τα σύνορα για την Ελλάδα.Περπατά στο χιόνι για μέρες κουβαλώντας κι αυτός τα δειλά του όνειρα.Φτάνει στην Αθήνα λίγο πριν πιστέψει πως έχει πεθάνει.Βρίσκει δουλειές που δεν δέχονται να κάνουν οι Έλληνες για να ζήσει.Για πολλούς Έλληνες είναι ο άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές.Δυο κόσμοι , δυο ιστορίες, μια αλήθεια που ξεδιπλώνεται στην εκπομπή του Κώστα Βαξεβάνη με τη συντροφιά του Γιώργου Νταλάρα

Τα "Έρημα χωριά" , ο νέος ακυκλοφόρητος δίσκος του τροβαδούρου, ζωντανεύουν με τις διηγήσεις των ανθρώπων της μετανάστευσης".

Share this post


Link to post
Share on other sites

:D Γειά σου ΠΟΛΥΜΗΨΑΝΕ Θανάση, πάνω που άνοιξα το site για να αναγγείλω τα ευχάριστα είσα πως με πρόλαβες! Δεν πειράζει όμως, σημασία δεν έχουν οι δικές μας οι πρωτιές αλλά οι καλές ειδήσεις. Κι αυτή είναι όντως πολλή καλή!

Γιάννα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ ευχάριστο το νέο αυτό :D:huh:

Έχουμε καμία πληροφορία για το είδος-ύφος των τραγουδιών;;;

Θα είναι στα χνάρια της Εστουδιαντίνας ΙΙ ή της Ασφάλτου;;;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Απο το μικρό δείγμα του τρειλερ που παίζει στον αλφα, νομίζω πως πρόκειται για τραγουδάρες....

Οψώμεθα..... :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τα τραγούδια που ακούστηκαν στο "Κουτί της Πανδώρας" είναι πάρα πολύ ωραία. Έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό το βαλκανικό ηχόχρωμα σαν αυτό που έχουν τα τραγούδια της Μακεδονίας και της Ηπείρου. ’ντε να δούμε πότε θα βγεί και το cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
’ντε να δούμε πότε θα βγεί και το cd.

Μεσα Μαίου...λεει... :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η εκπομπή-έρευνα του Κ.Βαξεβάνη ήταν άρτια, δημοσιογραφικά. Έδωσε μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα των μεταναστών, μέσα από την παράλληλη σύγκριση των βιωμάτων και των Ελλήνων μεταναστών. Κοινές ζωές, κοινοί αγώνες, κοινά δράματα, κοινές χαρές -ενίοτε.

Βέβαια, θα ήθελα λίγι περισσότερο Νταλάρα και καινόυργια τραγούδια, αλλά κατανοώ τον στόχο που ήθελε να υπηρετήσει η εκπομπή.

Όσο πρόλαβα να ακούσω, μου άρεσε ιδιαίτερα ο βαλκανικός ήχος. Περιμένω την ολοκληρωμένη δουλειά, για πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ πάντως έστω κι από αυτά τα αποσπάσματα που ακούστηκαν στην εκπομπή, πιστεύω πως αυτός ο δίσκος θα είναι πραγματικά κάτι ξεχωριστό! :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κι εμένα μου άρεσαν πολύ τα τραγούδια.Και γενικά ήταν μια πολύ ωραία εκπομπή που άγγιξε το θέμα των μεταναστών με ανθρώπινο και όχι υπολογιστικό τρόπο μέσω των αριθμών όπως γίνεται συχνά.Μπράβο στον Βαξεβάνη που μας θυμίζει ότι μπορεί να υπάρξει και μια άλλη τηλεόραση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

από το λίγο που είδα, θα έλεγα ότι αυτή η εκπομπή είναι «τηλεόραση γι' αυτούς που την μισούν»...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το να στριμώξει κανείς μία θεώρηση του προβλήματος της μετανάστευσης μέσα σε μία ωριαία τηλεοπτική εκπομπή δεν είναι και πολύ εύκολο. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η εκπομπή της Δευτέρας επιτέλεσε το χρέος της. Επικεντρώθηκε στις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων αναφορικά με τη μετανάστευση και μαζί με αυτούς και του συνθέτη της επικείμενης δουλειάς του Γιώργου Νταλάρα, Dasho Kurti. Ανθρώπινες ιστορίες, απλά με άλλους πρωταγωνιστές τότε και τώρα, που συγκινούν και δημιουργούν προβληματισμό σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, πόσο μάλλον σε κάποιους που κουβαλούν ιστορίες αποχαιρετισμών στα λιμάνια και στα αεροδρόμια, όπως εγώ, έστω κι αν αφορούν την προηγούμενη από τη δική μας γενιά.

Η μουσική έντυσε ωραία το ντοκυμαντέρ και εμένα προσωπικά το ομώνυμο τραγούδι μου άρεσε πολύ. Έτσι, με αγωνία περιμένω την κυκλοφορία του cd.

Και κάτι τελευταίο: ας μη χλευάζουμε τους ανθρώπους των έρημων χωριών. Καμμιά φορά στα έρημα χωριά ανθίζουν λουλούδια, ενώ στις γεμάτες πόλεις φυτρώνουν αγριόχορτα ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολύ χρήσιμη η εκπομπή "Το κουτί της Πανδώρας" του Κώστα Βαξεβάνη για το θέμα της μετανάστευσης. Ειδικά για την πλειοψηφία των σημερινών Ελλήνων, που έχουν ξεχάσει ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος που έχει δώσει μετανάστες σε όλη την υφήλιο και, συνάμα, αντιμετωπίζουν, το λιγότερο, υποτιμητικά τους ξένους μετανάστες και ιδιαίτερα τους Αλβανούς, τα "Έρημα χωριά" έρχονται να μας τονίσουν τα αυτονόητα ! Και τα λέω αυτά, γιατί σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξενοφοβία και το Ρατσισμό , που δημοσιεύτηκε στον Τύπο("Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"/18-12-2005) το 87,5%(!) των Ελλήνων διάκειται αρνητικά στη μετανάστευση! Εμείς οι Έλληνες έχουμε τη θλιβερή πρωτιά να είμαστε οι πιο ξενόφοβοι στην Ευρώπη...

Έτσι, πολύ το χάρηκα το σχόλιο της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" της περασμένης Κυριακής(30/4 - "ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΗΜΑ") στη στήλη "άσπρο - μαύρο", όπου γράφει τα εξής για τον Γιώργο Νταλάρα :

"’σπρο στον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος εναντιώνεται στο γενικότερο ρεύμα φυλετικής απαξίωσης και επιλέγει Αλβανό καλλιτέχνη, τον συνθέτη και σολίστα Dasho Kurti, για να γράψει μουσική στα τραγούδια του νέου του δίσκου".

Η εκπομπή, μέσα από τις παράλληλες διηγήσεις των μεταναστών(Ελλήνων και Αλβανών / χτες και σήμερα, αντίστοιχα) έδειξε τον δρόμο...

Τα τραγούδια, απ΄ όσα ακούσαμε, μου άρεσαν πολύ και η ερμηνεία του Νταλάρα ήταν από ψυχής!

Να λοιπόν, μια εξαίρετη εκπομπή, προάγγελος ενός δίσκου με σύγχρονα κοινωνικά τραγούδια για ένα σημερινό πρόβλημα που "καίει"...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0