Sign in to follow this  
Followers 0
Apostolis

3η ακρόαση για νέους δημιουργούς και ερμηνευτές

1 post in this topic

Η Α΄ Ακρόαση Νέων Ερμηνευτών της Μ. 'Αρκτου πραγματοποιήθηκε το 2002. Στο cd που κυκλοφόρησε με τίτλο Πρώτη Ακρόαση, παρουσιάσαμε επτά νέους ερμηνευτές, οι οποίοι και επιλέχθηκαν από 150 που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

Η Β΄ Ακρόαση Νέων Καλλιτεχνών της Μ. 'Αρκτου, διευρυμένη ως προς το κύκλο συμμετοχών αφού περιελάμβανε και νέους δημιουργούς (στιχουργούς, συνθέτες και τραγουδοποιούς), ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε δύο χρόνια μετά, το 2004.

Το cd Δεύτερη Ακρόαση περιείχε 17 ανέκδοτα τραγούδια 15 νέων δημιουργών, τραγουδισμένα από ερμηνευτές που επιλέξαμε και στις 2 διοργανώσεις και υπήρξε ένα cd που ακούστηκε και αγαπήθηκε από χιλιάδες ακροατές και φίλους του καλού ελληνικού τραγουδιού.

Από το θεσμό αυτό των Ακροάσεων αλλά και το γενικότερο προσανατολισμό της Μικρής 'Αρκτου να εμπιστεύεται και να στηρίζει νέους δημιουργούς και ερμηνευτές κυκλοφόρησαν ήδη προσωπικές εργασίες νέων καλλιτεχνών με ενδιαφέρον, όπως τα Σονέτα του Σκοτεινού Έρωτα του Φ. Γκ. Λόρκα (των Τριβιζά - Μαραμή με το Μίνω Θεοχάρη), οι 100 μικρές ανάσες, (των Ευαγγελάτου - Τσίρκα με την Νατάσσα Μποφίλιου), ενώ στο άμεσο μέλλον πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε ψηφιακούς δίσκους τα τραγούδια του Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη (στίχοι, μουσική και ερμηνεία)και η συνεργασία του Γεράσιμου Ευαγγελάτου με τον συνθέτη Θέμη Καραμουρατίδη.

΄Ετσι κι αλλιώς ο δισκογραφικός κατάλογος της Μικρής 'Αρκτου συνεχώς ανανεώνει νέες υπογραφές και πρώτα βήματα, πολλών σημαντικών πια ανθρώπων του ελληνικού τραγουδιού..

Οι δύο Ακροάσεις της Μικρής 'Αρκτου που προηγήθηκαν, θέλουμε να πιστεύουμε πως υπήρξαν ένα σοβαρό θεσμικό μέσο επικοινωνίας με το κοινό, για νέους δημιουργούς και ερμηνευτές, σε μια εποχή κρίσης για την ελληνική δισκογραφία..

Αντίθετα στο διάστημα που μεσολάβησε από την Πρώτη Ακρόαση της Μικρής 'Αρκτου και έως σήμερα, δεκάδες ποικιλώνυμες τηλεοπτικές και άλλες διοργανώσεις έφεραν αυτό που ονομάζεται πια «τηλεοπτικό τραγούδι» αλλά και «ελληνική μουσική βιομηχανία» στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Αυτές οι διοργανώσεις αποδείχθηκε πως πέρα από το θνησιγενή χαρακτήρα τους (η λάμψη τους διαρκεί όσο βρίσκονται σε λειτουργία και τα μηχανάκια της AGB), υπήρξαν και καταστροφικές όχι μόνο για τους συμμετέχοντες αλλά και για το σύνολο της ελληνικής δισκογραφίας, αφού μετατόπισαν το ρόλο του τραγουδιού σε αποκλειστικά τηλεοπτικό γεγονός.

Οι Ακροάσεις της Μικρής 'Αρκτου, βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της λογικής. Δεν μας ενδιαφέρει η τηλεοπτική εκδοχή του τραγουδιού, αλλά η δημιουργική και καλλιτεχνική του υπόσταση.

Είμαστε ευτυχείς που μέσω των Ακροάσεων γνωρίσαμε νέους δημιουργούς που μπόρεσαν να μας δώσουν δουλειές όπως τις μελοποιήσεις των Σονέτων του Σκοτεινού Έρωτα του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα ( μια εργασία που αποδείχθηκε και εμπορική πέρα από τη σημαντικότητά της ) αλλά και τα τραγούδια που περιλαμβάνει ο δίσκος 100 μικρές ανάσες.

Οι Ακροάσεις της Μικρής 'Αρκτου αφορούν τους νέους δημιουργούς και ερμηνευτές με προσανατολισμό στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.

Αυτούς που η επίσημη δισκογραφία κρατά σχεδόν αποκλεισμένους από τις γραμμές της αφού η πυξίδα της δείχνει πλέον μόνο το κέρδος και την αμφίβολη αισθητική.

Οι Ακροάσεις της Μικρής 'Αρκτου δεν έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα, ούτε και βραβεύουν με χρηματικά ή άλλα έπαθλα όσους επιλέγονται σ αυτές.

Οι νέοι δημιουργοί και ερμηνευτές που επιλέγονται, κερδίζουν την συμμετοχή τους στο καλλιτεχνικό δυναμικό της Μικρής 'Αρκτου, την έκδοση και υποστήριξη του έργου τους, ένα βήμα στην επικοινωνία τους με το κοινό μέσα από ένα θεσμό και μια δισκογραφική εταιρεία, τη Μικρή 'Αρκτο, με ευανάγνωστο και διακριτό πια σήμα και αισθητική.

Καλό ξεκίνημα λοιπόν στην Τρίτη Ακρόαση και . καλά αποτελέσματα..

Παρασκευάς Καρασούλος

ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ

Y.Γ. Η Τρίτη Ακρόαση είναι αφιερωμένη στον Παναγή Λυκουρέζο.

Πηγή: http://www.mikri-arktos.gr/akroaseis/3hakroasi/index.php

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0