Tasos

Ο Γ.Νταλάρας Πρέσβης Καλής Θέλησης του ΟΗΕ

206 posts in this topic

Το φυλλάδιο "Μαζί σας" (Καλοκαίρι 2007) διανεμήθηκε μαζί με το δελτίο τύπου της Ύπατης Αρμοστείας στην εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσ/νίκης.

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...s_2006/01-3.jpg

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...s_2006/02-3.jpg

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...s_2006/03-2.jpg

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...s_2006/04-2.jpg

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...s_2006/05-3.jpg

http://i65.photobucket.com/albums/h216/tha...s_2006/06-2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στο πλαίσιο μιας σειράς επισκέψεων της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο και στα κέντρα φιλοξενίας αλλοδαπών ανηλίκων, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, κ. Γιώργος Νταλάρας και ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επισκέφθηκαν σήμερα στις 11 το πρωϊ το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Ελληνικής Μέριμνας Μακρυνίτσας, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ».

Στη συνέχεια πήγαν στο Kέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ανηλίκων Μαγνησίας, στο οποίο την εποχή αυτή φιλοξενούνται και ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί, αιτούντες άσυλο, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ακριβώς αυτό ήταν το σημερινό πρόγραμμα του Γ.Νταλάρα στον Βόλο, στα πλαίσια των σημαντικών καθηκόντων που ανέλαβε. Να αναφέρω πως ο Γ.Νταλάρας συνοδευόταν και από την σύζυγό του (εθελόντρια της Υ.Α για τους πρόσφυγες)

http://www.arsis.gr/dt_metoikos_episkepsi_08.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.taxydromos.gr/article_detail.as...rticle_id=10750

Σχετικό φωτορεπορτάζ από τις χτεσινές δραστηριότητες του Γ.Νταλάρα-με την ιδιότητά του Πρέσβη της Υ.Α για τους πρόσφυγες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.e-thessalia.gr/index.php?option...pseis&Itemid=69

Η στήριξη και η φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, οι οποίοι φτάνουν και στη χώρα μας για την αναζήτηση μιας ασφαλέστερης ως επί το πλείστον ζωής, βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς και των Κοινωνικών Υπηρεσιών και Οργανώσεων της Ελλάδος. Κύριος στόχος είναι η βοήθεια και η υποστήριξη στην προσπάθειά τους για τη χορήγηση ασύλου, καθώς και η συντόμευση των διαδικασιών, προκειμένου οι αιτήσεις να εξετάζονται άμεσα και χωρίς χρονοτριβή. «Είναι καυτό το πρόβλημα των προσφύγων» επισημαίνει ο γνωστός ερμηνευτής, πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ κ. Γιώργος Νταλάρας.

Το ερέθισμα υπήρξε έντονο για εκείνον, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μία ακόμη πρόκληση και να ασχοληθεί με το ζήτημα των προσφύγων.

«Πρώτα από όλα πρέπει να τονίσω ότι πριν ανταποκριθώ στην πρόκληση, όπως σωστά αναφέρετε, του πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υπήρχε έντονη η σχέση μου με τους πρόσφυγες σε όλα τα μέρη του Κόσμου, λόγω της ελληνικής μου καταγωγής» επισημαίνει ο κ. Γ. Νταλάρας «και επίσης ταξιδεύοντας είχα την ευκαιρία μέσα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις να διαπιστώσω ότι τον τελευταίο ιδιαίτερα καιρό είναι καυτό το πρόβλημα των προσφύγων. Η Ελλάδα είναι μια φτωχή χώρα και συνεπώς το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί θεσμικά. Δεν είναι μόνον η συγκέντρωση χρημάτων μέσα από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Πρέπει να γίνει μια σωστή ενημέρωση από τα συναρμόδια Υπουργεία και να αναληφθεί επιτέλους μια πρωτοβουλία για την αύξηση του αριθμού των κέντρων φιλοξενίας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι για 25.000 πρόσφυγες διαθέτουμε 700 κλίνες. Επίσης πρέπει άμεσα να προωθηθεί το ζήτημα του ασύλου, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιοι πρόσφυγες πρέπει να φύγουν και ποιοι να παραμείνουν στη χώρα μας και ιδιαίτερα για τους ανήλικους, οι οποίοι υπόκεινται πολλά δεινά, πρέπει να μπορέσουν οι εισαγγελείς να αναλάβουν το θέμα για να αποφύγουμε και την ιδρυματοποίηση και τα γκέτο. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα, της οποίας της αρμόζει μια τέτοια εικόνα και κατάσταση. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι η Βόρεια Ευρώπη δεν δέχεται τους πρόσφυγες και με ορισμένες ντιρεκτίβες τούς επαναπροωθεί στη Νότια και τις φτωχές χώρες. Είναι μια υποκρισία των Βορειοευρωπαίων να υψώνουν τείχη, ενώ έχουν συνυπογράψει στον πόλεμο του Ιράκ. Σε τελική ανάλυση εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τους πρόσφυγες, η «προηγμένη» Ευρώπη. Όταν η Σιέρα Λεόνε δέχεται για 15 χρόνια όλους τους Λιβεριανούς πρόσφυγες και μέσα από έναν αιματηρό εμφύλιο πετυχαίνει τον επαναπατρισμό τους, είναι αστείο να λέμε ότι μέσα από μία σωστή δομή του Κράτους δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, μέχρι ενός σημείου βέβαια και όσο μπορούμε, το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών γενικότερα, διότι κατά καιρούς κάνουμε τα στραβά μάτια, όταν έχουμε Ολυμπιακούς Αγώνες και χρειαζόμαστε εργάτες» υπογραμμίζει ο κ. Νταλάρας.

Ο ίδιος, ως πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι ένας μοναχά άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει πολλά.

«Είναι πράγματι δύσκολο και επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μια δική μου έκφραση, σύμφωνα με την οποία είναι σαν να ξύνεις ένα βράχο με το νύχι. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και η συμβουλή μου προς τους εθελοντές είναι να εστιάσουν σε κάτι μικρό, που να ξέρουν ότι μπορούν να το φέρουν σε πέρας. Αυτό είναι το μυστικό» τονίζει ο γνωστός ερμηνευτής.

Είναι, λοιπόν πολλά εκείνα, τα οποία πρέπει να γίνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφύγων.

«Είναι πράγματι πολλά τα προβλήματα. Η χώρα μας είναι φτωχή, από την άλλη τα υπουργεία περιορίζονται στις πελατειακές σχέσεις και ζητήματα θεσμικά, τα οποία φαίνονται μακροπρόθεσμα, δεν προωθούνται. Δυστυχώς, ουδείς επενδύει με όραμα στο μέλλον. Λόγου χάρη το άσυλο δεν μπορεί να περιμένει πέντε χρόνια. Θα γίνει τελικά όπως τα εθνικά μας θέματα. Τα ζητήματα των προσφύγων πρέπει να θεσμοθετηθούν άμεσα, είναι υποχρέωσή μας. Δεχόμαστε καραβιές προσφύγων και υπεύθυνη είναι δυστυχώς και η «προηγμένη» Ευρώπη. Φταίμε κι εμείς οι Έλληνες, που δεν αντιμετωπίζουμε το ζήτημα μόλις προκύψει» καταλήγει ο κ. Νταλάρας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από την Καθημερινή (11-6-08)

Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Βόλο και το Λαύριο

Στο στόχαστρο του ΟΗΕ βρέθηκαν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας σε Μαγηνία και Αττική

Κλιμάκιο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες επισκέφθηκε την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, το κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Ελληνικής Μέριμνας Μακρινίτσας, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ», καθώς και το κέντρο στήριξης αυτιστικών ανηλίκων Μαγνησίας, στο οποίο την εποχή αυτή φιλοξενούνται και ασυνόδευτοι ανήλικοι αλλοδαποί, αιτούντες άσυλο, υπό την εποπτεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο επικεφαλής του Γραφείου Ελλάδας, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, κ. Γιώργος Νταλάρας, η Βοηθός του Τομέα Προστασίας, κα. Αριάνα Βασσιλάκη, και η εθελόντρια της Ύπατης Αρμοστείας, κα. ’ννα Νταλάρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων της Οργάνωσης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής αιτούντων άσυλο και στα κέντρα φιλοξενίας αλλοδαπών ανηλίκων.

Οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους υπευθύνους των κέντρων και τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και κατέγραψαν όλα τα ζητήματα που απαιτούν λύση, με σημαντικότερο το πρόβλημα του ασύλου.

Το Κέντρο για την υποστήριξη και φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο της Μακρινίτσας λειτουργεί από το 2006. Σήμερα στον ξενώνα φιλοξενούνται 29 ανήλικοι και έφηβοι, ηλικίας 15 έως 19 ετών, από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μπανγκλαντές. Η υπεύθυνη του Κέντρου, Γιώτα Δαλαμάγκα, ανέφερε ότι το κέντρο χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη από τους κρατικούς φορείς.

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας τόνισε ότι «οι χώροι φιλοξενίας και για τα ανήλικα αλλά συνολικότερα για τους αιτούντες άσυλο, υπολείπονται τραγικά των αναγκών...απαιτείται οικονομική στήριξη και εξεύρεση χώρων οι οποίοι πρέπει να στελεχωθούν όσο γίνεται καλύτερα για να είναι βιώσιμοι στο μέλλον». Παράλληλα δήλωσε ότι η διαδικασία ασύλου είναι πολύ αργή και όχι πάντα σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να υπάρχουν. Ειδικότερα για την περίπτωση των ανηλίκων, επισήμανε την υποχρέωση παρέμβασης του αρμόδιου Εισαγγελέα Ανηλίκων, όπως προβλέπουν οι περί επιτροπείας διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας. Από την πλευρά του ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης κ. Νταλάρας ανέφερε ότι «τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολύπλοκα, γιατί αφορούν τα παιδιά, τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, το χώρο, το μέλλον των παιδιών και κυρίως το άσυλο. Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο και ίσως κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους αρωγούς».

Κατά την επίσκεψη του στο κέντρο στήριξης αυτιστικών ανηλίκων Μαγνησίας, το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας ενημερώθηκε από την επικεφαλής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ιωάννα Ζαγοριανού, και τους συνεργάτες της, αναφορικά με το έργο κοινωνικής μέριμνας, ψυχολογικής στήριξης και νομικής συνδρομής σε 22 ανήλικους αλλοδαπούς (εκ των οποίων 21 Αφγανοί), που φιλοξενούνται στο κέντρο τους τελευταίους 4 μήνες και που στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν στην Παιδούπολη Αγριάς, μέχρι τέλος Αυγούστου 2008. Από την πλευρά του, ο διοικητής του κέντρου στήριξης αυτιστικών ανηλίκων, κ. Ζαφείρης Δασκαλόπουλος, τόνισε την εξαιρετικά αρμονική συμβίωση αλλοδαπών ανηλίκων και αυτιστικών παιδιών, παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς και ενστάσεις που είχαν εκδηλωθεί στο παρελθόν.

Σε συνάντηση με τον Νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απόστολο Παπατόλια, ο κ. Τσαρμπόπουλος επισήμανε ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η συμβολή της Νομαρχίας στο έργο του κέντρου της Μακρινίτσας, με διευκόλυνση παιδαγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη εύρεσης μόνιμης στέγης για τους ανήλικους αιτούντες άσυλο που φιλοξενούνται σήμερα στο κέντρο αυτιστικών, καθώς η εκεί δομή του Ερυθρού Σταυρού είναι άριστη και θα πρέπει, με κάθε τρόπο, να διατηρηθεί ώστε να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο. Ο Νομάρχης επισήμανε, από την πλευρά του, ότι η Νομαρχία Μαγνησίας είναι πρόθυμη να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στις πρωτοβουλίες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στις 6 Ιουνίου, οι κ. Γ. Τσαρμπόπουλος και Γ. Νταλάρας, συνοδευόμενοι από την Υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας, Καίτη Κεχαγιόγλου, επισκέφτηκαν το Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων ’συλο Αλλοδαπών Λαυρίου, όπου συναντήθηκαν με την υποδιευθύντρια, Δανάη Χριστοφορίδου, και το προσωπικό του κέντρου, και ενημερώθηκαν για το έργο και τις δράσεις του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, που διοικεί το κέντρο με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Κατά την παραμονή τους, οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με Κούρδους πρόσφυγες για τα προβλήματά τους.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_article.../06/2008_236675

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που είναι αφιερωμένη

στην Προστασία των προσφύγων διεθνώς,

ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος και

ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α., Γιώργος Νταλάρας

σας προσκαλούν σε Συνέντευξη Τύπου

την Τετάρτη, 18 Ιουνίου και ώρα 12.30

στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδας, Ακαδημίας 23.

Θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα έρευνας με τίτλο:

«Ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Μελέτη σχετικά με την αντιμετώπιση από την Πολιτεία των αλλοδαπών ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα»,

που εκπόνησαν για λογαριασμό της Ύπατης Αρμοστείας, η Γεωργία Δημητροπούλου, Κοινωνική Λειτουργός, με ειδικότητα στις συνθήκες υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων και ο Ιωάννης Παπαγεωργίου, Δικηγόρος, Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών,

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα της έρευνας των δύο επιστημόνων. Και ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό το αντικείμενο αυτής της έρευνας.

Ευχαριστούμε για την έγκαιρη ενημέρωση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δελτίο Τύπου - Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

18/06/2008

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων αφιερώνεται από την οργανωση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στο δικαίωμα προστασίας

http://i66.photobucket.com/albums/h257/agn...e-14/0010-7.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h257/agn...e-14/0011-5.jpg

"Σημεία Παρέμβασης του Επικεφαλής Γραφείου Ελλάδας της Υ.Α."

http://rapidshare.com/files/123345282/GT_s....06.08.DOC.html

Σημαία Παρέμβασης του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Υ.Α., Γ. Νταλάρα

http://i66.photobucket.com/albums/h257/agn...e-14/0008-6.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h257/agn...e-14/0009-5.jpg

"Μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες για τ Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2008"

http://rapidshare.com/files/123346381/HCs_...WRD_GR.doc.html

"Προτάσεις Υ.Α για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα"

http://rapidshare.com/files/123346783/Prot...S_2008.doc.html

Ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων παγκοσμίως αυξάνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

http://i66.photobucket.com/albums/h257/agn...e-14/0012-7.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h257/agn...e-14/0013-9.jpg

"Πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Μυτιλήνη"

http://rapidshare.com/files/123347132/Invi...ts2008.pdf.html

Αφίσα

http://rapidshare.com/files/123348016/Post...RD2008.pdf.html

Αφίσα

http://i66.photobucket.com/albums/h257/agn...e-14/0007-9.jpg

Ενημερωτικό δελτίο UHCR

http://i66.photobucket.com/albums/h257/agn...e-14/0014-8.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ευχαριστούμε Αγνή! :razz:

Από τη σημερινή αποδελτίωση...

Ελεύθερος Τύπος Τετάρτη 18.06.08

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=41011

Φιλελεύθερος Πέμπτη 19.06.08

http://www.phileleftheros.com.cy/main/main...d=335&id=561028

Η Καθημερινή Πέμπτη 19.06.08

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articl.../06/2008_274451

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αύριο στις 18.30-19.00 , σύμφωνα με τη Ραδιοτηλεόραση, στην ΕΤ1 έχει μια εκπομπή με τίτλο

"Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες".

Παγκόσμια επισκόπηση 2008.

Χωρίς περισσότερες πληροφορίες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.facebook.com/note.php?note_id=1...0722061&index=0

Η ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΩΣ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Wednesday, July 2, 2008 at 9:56am

Επιμέλεια: Ντόση Ιορδανίδου

Συμμετείχα τον Φεβρουάριο του 2007 ως εθελόντρια στην αποστολή στη Σιέρα Λεόνε, που οργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και όπου ο σύζυγός μου είναι πρέσβης καλής θέλησης. Στόχος μας ήταν να συνοδέψουμε το καραβάνι με πρόσφυγες της Λιβερίας στον επαναπατρισμό τους και να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την τρέχουσα κατάσταση. Ο δεκαετής εμφύλιος στη Σιέρα Λεόνε και ο 13ετής στη Λιβερία έχουν προκαλέσει τεράστια φτώχεια −το 80% ζει με 1 δολάριο τη μέρα− και γίνεται εμπόριο σαρκός. Γυναίκες και παιδιά υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, υφαρπάζονται και πωλούνται. Συν τις επιδημίες μαλάριας και AIDS − το προσδόκιμο ζωής είναι τα 40 χρόνια. Επιπλέον, στη Σιέρα Λεόνε υπάρχουν πολλοί ανάπηροι γιατί, μόλις τέλειωσε ο εμφύλιος, οι έμποροι που πήγαιναν για να εκμεταλλευτούν τα διαμάντια, ακρωτηρίαζαν νεαρά παιδιά για να μην μπορούν να σκάβουν! Όλα αυτά μαζί με τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές και την παντελή διάλυση των όποιων υποτυπωδών υποδομών προϋπήρχαν...

Φτάσαμε μέσω Βρυξελλών στο Λούνγκι της Σιέρα Λεόνε και μετά με λεωφορείο και φέρι... του 50 στην πρωτεύουσα, τη Freetown, μαζί με αποστολές από την Ιταλία και την Αφρική − και με καθυστέρηση 5 ωρών από το προβλεπόμενο πρόγραμμα. Το κοκτέιλ υποδοχής από τις ΜΚΟ είχε φυσικά ακυρωθεί και όλοι ήταν πανευτυχείς γιατί έφαγαν τα παιδιά το catering! Η χώρα είναι μία από τις φτωχότερες του κόσμου, με καίρια προβλήματα και τρομερή διαφθορά, που προσπαθεί να ορθοποδήσει. Μια χώρα υπό διάλυση, που όμως είναι ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα: φιλοξενεί αυτή τη στιγμή σε καταυλισμούς 27.000 πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τη γειτονική Λιβερία, που σιγά σιγά επαναπατρίζονται. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τον πρόσφυγα από τον αυτόχθονα κάτοικο, τον ανιθαγενή από τον ιθαγενή, κι όμως προσφέρει φιλοξενία, ενώ, από την άλλη, οι χώρες της Δύσης υψώνουν ένα τεράστιο τοίχος ρατσισμού, λέγοντας ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν άλλους! Ζητάνε άσυλο οι πρόσφυγες και βλέπουν τον αστυνόμο πριν από το γιατρό!

Από τη Freetown πήγαμε με ελικόπτερο στην Κενέμα, που φιλοξενεί 21.000 πρόσφυγες. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει πρεσβευτές καλής θέλησης ούτε εθελοντές. Ξέρουν να μας αγκαλιάζουν, να μας φιλάνε, να μας μεταφέρουν τις αγωνίες, τον πόνο, τις προσδοκίες τους. Μόνο αμηχανία και η σκέψη πως ό,τι και να κάνουμε θα είναι λιγότερο απ ό,τι αξίζουν υπήρχε μέσα στο μυαλό μας... Δυο μέρες επισκεπτόμαστε μαζί με ΜΚΟ διάφορους καταυλισμούς, δημοτικά σχολεία, πηγάδια, μικρά υποτυπώδη χωριά...

Πέρασαν 4 μέρες και πια ξεκινάει το πιο δύσκολο κομμάτι ο επαναπατρισμός περίπου 300 Λιβεριανών προσφύγων στις κατοικίες τους. Το καραβάνι χρειάζεται συνοδεία από εθελοντές, για λόγους ασφαλείας, αφού ακόμη υπάρχουν συγκρούσεις, ή μπορεί να τους πιάσουν για σεξουαλική εκμετάλλευση και να τους εξαφανίσουν διά παντός δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένοι. Χωριστήκαμε στα 25 φορτηγά και νοσοκομειακά μαζί με τους πρόσφυγες που κουβαλούσαν τα υπάρχοντά τους ένα μικρό μπόγο όλο κι όλο και το φαγητό που τους πρόσφερε η αποστολή: χυλό με θερμίδες για να μην πεθάνουν από ασιτία. Και χρειαστήκαμε περίπου 9 ώρες για ένα ταξίδι που σε κανονικές συνθήκες δεν θα υπερέβαινε τις δυόμισι οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι από βόμβες. Φτάσαμε στο Καϊλαχούμ, στα σύνορα με τη Λιβερία. Μία από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες είναι να βλέπεις τους ανθρώπους που ξανασυναντάνε την πατρίδα τους μετά από 13 - 14 χρόνια. Στο δρόμο καλωσορίζανε τους πρόσφυγες, με μια... δεν μπορώ να πω χαρά, μάλλον με μια πίκρα, με μια προσμονή. Φτάσαμε στη Φόγια, όπου βρίσκεται το κέντρο υποδοχής προσφύγων, και εκεί αρχίζει μια διαδικασία καταγραφής των ανθρώπων που επαναπατρίζονται και ο έλεγχος υγείας. Κατόπιν, το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας μαζί με τους εθελοντές πρέπει να πάει τις οικογένειες στα χωριά τους. Εμείς πήραμε τη Σάρα, άρρωστη με πυρετό, με τα τρία παιδιά της, χωρίς πατέρα μπορεί να είχε πεθάνει στον πόλεμο ή τα παιδιά να προήλθαν έπειτα από βιασμούς... Και φτάσαμε στα ερείπια μιας καλύβας, που είχε καταστραφεί στον πόλεμο. Την αφήσαμε σε μια γειτονική συγγενική οικογένεια. Για να ξαναρχίσει τη ζωή της από το τίποτα, με δύο μπόγους, Παρ όλα αυτά, έκλαιγε όταν έφτασε εκεί... Επισκεφτήκαμε σχολεία και νοσοκομεία δεσμευτήκαμε μάλιστα να στείλουμε θρανία σε ένα δημοτικό όπου τα παιδάκια κάθονταν σε κούτσουρα και ο δάσκαλός τους, ένας υπέροχος άνθρωπος, αμειβόταν με ένα πιάτο φαΐ από τους γονείς... Το ίδιο βράδυ πήγαμε στην πόλη Βοϊντζάμα, όπου και εδώ υπήρχαν πολλοί εθελοντές. Σε ένα κλίμα αλληλεγγύης, προσπάθειας συνεργασίας, συμβίωσης με τους κατοίκους, καθίσαμε όλοι μαζί και κουβεντιάζαμε. Δεν ήμασταν πια Έλληνες, Ιταλοί, Αμερικανοί, ούτε αντιπρόσωποι οργανισμών. Ήμασταν άνθρωποι, κάθε ηλικίας, εντυπωσιασμένοι, συγκινημένοι, και μοιραζόμασταν εμπειρίες˙ άλλοι από τη Ρουάντα, την Κολομβία, το Σουδάν. Εκεί, σε ένα μικρό χωριό, κατεστραμμένο, σε μια ασήμαντη, χαμένη Βοϊντζάμα στο πουθενά, μοιραζόμασταν εντυπώσεις και ελπίδες για κάτι καλύτερο σε βασικό επίπεδο, μες στην άκρη του κόσμου... Μου έκαναν τρομερή εντύπωση κάποια πανέμορφα κορίτσια από την Αμερική που αφόπλιζαν όπλα και βόμβες μια ιδιωτική πρωτοβουλία από ΜΚΟ που πρόσφεραν στους κατοίκους από μια κατσίκα, ένα ζώο, για κάθε όπλο που παραδιδόταν, έτσι για να γίνει μια μικρή βασική αρχή...

Τέλος, πήγαμε στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας, όπου για πρώτη φορά αντικρίσαμε μια αχτίδα ελπίδας: ανθρώπους επαναπατρισμένους να είναι μαθητευόμενοι χειρώνακτες, ξυλουργοί κ.λπ. − παιδιά που παλιά συμμετείχαν σε εχθροπραξίες και πολέμους, που θέλουν να αλλάξουν την τύχη τους... Μεταφέραμε τις εμπειρίες μας στην πρόεδρο της χώρας, την Ellen Johnson Sirleaf −την πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της Αφρικής και μετά πήγαμε σε μια καταπληκτική παραλία στον Ατλαντικό, όπου ακούσαμε και τραγούδια στα ελληνικά, από ανθρώπους που έχουν δουλέψει σε δικά μας καράβια...

Ξέρουμε ότι η οδύνη του πολέμου, ειδικά του εμφυλίου, δεν θα ξεπεραστεί ποτέ, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε −με όσες δυνάμεις έχει ο καθένας− και με το σκεπτικό ότι δεν αδειάζουμε τον ωκεανό, αλλά προσφέρουμε ένα ποτήρι κρύο νερό... Όσο περνάει ο καιρός, πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχεις ένα εντοπισμένο στόχο: να γίνεις ανάδοχος μιας οικογένειας, ενός χωριού, να φτιαχτεί ένα πηγάδι, να ανοιχτεί ένας δρόμος. Σε συνεργασία πάντα με ΜΚΟ. Με 300 δολάρια μπορείς να εξασφαλίσεις τη μόρφωση ενός παιδιού για τρία χρόνια. Ή να πας ως εθελοντής συνοδεία σε καραβάνια επαναπατρισμού... Αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκαταλειμμένοι... Όταν όμως βλέπεις τα μάτια τους, ειδικά των νέων ανθρώπων, των μωρών, η ελπίδα δεν σ αφήνει...

Η ’ννα Νταλάρα είναι καλλιτεχνική παραγωγός στο Αίθριο των Μουσών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και εθελόντρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τυχαία! Όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας.

Μέσω Google το ανακάλυψα, γιατί όπως ξέρεις Μάρω,δεν έχω καμία επαφή με Facebook. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νταλάρας: Είναι άνθρωποι οι μετανάστες

17/06/2009, 17:11

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) πραγματοποίησε σήμερα το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) πραγματοποίησε σήμερα το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Νταλάρας, πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, αναρωτήθηκε για το "τι πραγματικά έχουν στο νου τους όσοι φωνάζουν εναντίον των λαθρομεταναστών", και "γιατί δεν σκέφτονται ποιος φταίει για την κατάσταση αυτή". Τάχθηκε εναντίον των "επιχειρήσεων-σκούπα", διευκρινίζοντας ότι η λέξη "σκούπα" παραπέμπει σε σκουπίδια και χωματερή και κατέληξε με το ερώτημα "αυτό θέλουμε να είναι το κράτος μας;"

Ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επαίνεσε την κοινωνία της Λέρου για την εξαιρετική συνεργασία που έχει επιδείξει, όπως τόνισε, τόσο σε επίπεδο πολιτών, όσο και σε επίπεδο Τοπικής αυτοδιοίκησης και Εκκλησίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων. Επαίνεσε επίσης και τον πατέρα Προκόπιο, της ενορίας του Αγίου Παντελεήμονα, για τη δράση που έχει αναπτύξει στην περιοχή με στόχο τη στήριξη μεταναστών και προσφύγων.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση στα ΜΜΕ να επιδείξουν ευαισθησία και προσοχή στον τρόπο που χειρίζονται το θέμα των προσφύγων και να ανοίξουν το διάλογο σε αυτούς που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα.

Οπως ανέφερε, απουσιάζει από το δημόσιο διάλογο η διάσταση του ασύλου και απηύθυνε έκκληση να πάψει να χρησιμοποιείται ο απαξιωτικός όρος "λαθρομετανάστες", καθώς υπάρχουν δύο ξεχωριστές και διακριτές ομάδες, οι οικονομικοί μετανάστες και οι πρόσφυγες.

Ειδικότερα για το σύστημα ασύλου και το προεδρικό διάταγμα που προωθείται, υποστήριξε ότι αντί να βελτιώνει την κατάσταση, υπονομεύει σοβαρά τη δίκαιη εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Διευκρίνισε ότι η Ύπατη Αρμοστεία προτείνει τη ριζική αναδιάρθρωση της διαδικασίας ασύλου με αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από την Αστυνομία και τη σταδιακή μεταβίβασή τους σε νέο όργανο που θα συσταθεί, με κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη.

Επίσης, ο κ. Τσαρμπόπουλος πρότεινε την ανάθεση του πρώτου βαθμού εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και έκδοσης αποφάσεων σε συλλογικό πολιτικό όργανο με αποφασιστική αποκεντρωμένη αρμοδιότητα, καθώς επίσης την άσκηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης και απόφασης από ανεξάρτητο όργανο προσφύγων σε συνδυασμό με τον έλεγχο νομιμότητας από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ύπατη Αρμοστεία τοποθετείται θετικά στο κοινό αίτημα των κυβερνήσεων Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Ιταλίας για "αλληλεγγύη και δικαιότερη κατανομή των ευθυνών" μεταξύ όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τον όρο ότι αυτό δεν θα υποκαθιστά τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις κάθε κράτους για προστασία των προσφύγων.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και η Λίλιαν Αργυροπούλου-Χρυσοχοΐδου, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες, ενώ παρέμβαση έκανε και εκπρόσωπος του υπουργού Υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και στις δυσκολίες που έχουν εμφανιστεί στο ζήτημα της επιτροπείας, ενώ δυσκολίες παρουσιάζονται στο ζήτημα εξασφάλισης στέγης για τα παιδιά αυτά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.forthnet.gr/templates/newsPosti...g.aspx?p=265538

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και από την σελίδα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες. Ο Νταλάρας ανακοίνωσε την διοργάνωση μιας μεγάλης συναυλίας τον Σεπτέμβριο.

http://www.unhcr.gr/Press_Rel/23_2009_17June.htm

Σε όλο τον κόσμο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αφιερώνει φέτος την Ημέρα Προσφύγων, που τιμάται στις 20 Ιουνίου, στις πραγματικές ανάγκες των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας. Σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος έκανε έκκληση να συμπεριληφθεί το θέμα του ασύλου στο δημόσιο διάλογο για την άτυπη μετανάστευση. Παρευρέθηκαν η Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κ. Λίλιαν Αργυροπούλου-Χρυσοχοΐδου, και ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α., κ. Γιώργος Νταλάρας. Παρουσιάστηκαν, προτάσεις για τα κύρια ζητήματα προστασίας των προσφύγων, όπως την ασφαλή πρόσβαση στην ελληνική Επικράτεια και την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος του ασύλου.

«Το να αναγκάζεσαι να εγκαταλείψεις το σπίτι σου λόγω σύρραξης ή δίωξης είναι μια τραγωδία, είτε διασχίζεις διεθνή σύνορα είτε όχι», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρρες. Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του περασμένου έτους ο αριθμός των βίαια ξεριζωμένων λόγω συρράξεων και διώξεων παγκοσμίως σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 16 εκατομμύρια πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο καθώς και 26 εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας τους.

Στην Ελλάδα, το Γραφείο της Υ.Α. παρουσίασε την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «Πραγματικοί ’νθρωποι-Πραγματικές Ανάγκες» εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων. «Οι πρόσφυγες εισέρχονται σήμερα στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αυτό όμως δεν τους στερεί το δικαίωμα για προστασία ούτε βέβαια τους κάνει παράνομους. Απέναντί τους δεν μπορούν να εφαρμοστούν μέτρα ούτε απελάσεων, ούτε αθρόων συλλήψεων και διοικητικής κράτησης, ούτε απαγόρευσης εισόδου στη χώρα. Αντίθετα, το Κράτος έχει διεθνή υποχρέωση να τους παράσχει αποτελεσματική προστασία, και γι αυτό χρειάζονται δομές υποδοχής στα σημεία εισόδου, μέτρα κοινωνικής μέριμνας και φροντίδας, και βέβαια ένα σύστημα ασύλου που θα εξασφαλίζει δίκαιη εξέταση των αιτημάτων τους και αύξηση των ποσοστών χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα ή επικουρικής προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επικεφαλής του Γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί η Κυβέρνηση και που, κατά την Υ.Α., υπονομεύει σοβαρά τη δίκαιη και αποτελεσματική εξέταση των αιτημάτων ασύλου, αναθέτοντας την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων σε πρώτο βαθμό στους Αστυνομικούς Διευθυντές ανά την επικράτεια και καταργώντας την Επιτροπή Προσφυγών. Η Υ.Α. προτείνει αφαίρεση των αρμοδιοτήτων ασύλου από την Αστυνομία, με σύσταση εξειδικευμένης πολιτικής αρχής για τον πρώτο βαθμό, ανεξάρτητο όργανο προσφυγών, και βασικές εγγυήσεις για το σύνολο της διαδικασίας.

Τέλος, εν όψει των κυβερνητικών εξαγγελιών για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, η Υ.Α. εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς θα διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των προσφύγων και με ποιές εγγυήσεις θα εξασφαλιστεί ότι άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας δεν θα βρεθούν κρατούμενοι και δεν θα απελαθούν ή επαναπροωθηθούν, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Η κ. Λίλιαν Αργυροπούλου-Χρυσοχοΐδου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια από την ίδρυσή του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δράσεις του ΕΣΠ για την ανακούφιση των προσφύγων σε θέματα νομικής συνδρομής και κοινωνικής στήριξης. Οι άνθρωποι του ΕΣΠ επεσήμαναν ιδιαίτερα το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων και της έλλειψης στέγης για τους αιτούντες άσυλο που συρρέουν ανά δεκάδες κάθε μέρα στα γραφεία τους στην οδό Σολωμού.

Για να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υ.Α. Γιώργος Νταλάρας ανακοίνωσε τη διοργάνωση μεγάλης συναυλίας το φθινόπωρο, που όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τους σκοπούς του ΕΣΠ, ιδιαίτερα για τη φροντίδα των ευάλωτων ομάδων. Μίλησε επίσης για τις εμπειρίες του στα κέντρα υποδοχής για αιτούντες άσυλο, εκφράζοντας την αγωνία του για τις άκαρπες και επανειλημμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της παροχής ασύλου και στέγης από το κράτος. Εξέφρασε τη θλίψη του για τη δυσάρεστη εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων, μια εικόνα που δεν συνάδει με τις συνήθειες και παραδόσεις των Ελλήνων και μας προβληματίζει έντονα σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο. «Η οργή μου με ξεπερνά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ένας 19χρονος αιτών άσυλο από το Αφγανιστάν, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια. «Παιδιά σαν κι εμένα θέλουν να πάνε στο σχολείο και δεν μπορούν. Δεν έχουν πού να μείνουν, για αυτό και πρέπει να δουλέψουν», ανέφερε. Την εκτίμησή του προς το ΕΣΠ για τη σημαντική δουλειά που κάνει παρά τους λιγοστούς πόρους εξέφρασε και ο κ. Χουσεΐν, αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Ελλάδα από το 2002, ο οποίος εργάζεται στο ΕΣΠ. Όπως είπε, «Στους πρόσφυγες, όπως και σε όλους τους ανθρώπους, πρέπει να φερόμαστε με σεβασμό και αξιοπρέπεια».

Ακολούθησε διάλογος με τους εκπρόσωπους των ΜΜΕ και άλλους παριστάμενους, όπου διατυπώθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η Υ.Α., πραγματοποίησε λίγες μέρες νωρίτερα συμβολική επίσκεψη στη Λέρο, των Δωδεκανήσων. Το ακριτικό νησί δέχεται ολοένα αυξανόμενα κύματα μεταναστών και προσφύγων. Η κοινωνία των πολιτών, οι τοπικές αρχές και η Εκκλησία δημιούργησαν ένα καλά συντονισμένο δίκτυο υποδοχής, φροντίδας και παροχής βασικών υπηρεσιών με μεγάλη ευαισθησία για το συνάνθρωπο. Ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος επαίνεσε την προσπάθεια της Λέρου καθώς και το έργο των ιερέων στον ’γιο Παντελεήμονα που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να συνδράμουν άπορους συνανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων πρόσφυγες και μετανάστες.

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.unhcr.gr/WRD2009/

«Πραγματικοί ’νθρωποι, Πραγματικές Ανάγκες» - οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι με πραγματικές ανάγκες, σαν εσένα και εμένα.

Για τα 42 εκατομμύρια των ξεριζωμένων ανά τον κόσμο, η έλλειψη ή η παντελής απουσία ορισμένων βασικών μέσων για επιβίωση όπως καθαρό νερό, τροφή, κατάλυμα, ιατρική περίθαλψη, συνθήκες υγιεινής και προστασία από τη βία και την κακοποίηση σημαίνει ότι κάθε μέρα είναι και μια μάχη για επιβίωση.

Πραγματικοί ’νθρωποι, Πραγματικές Ανάγκες

Φέτος, με την παγκόσμια οικονομική κρίση να απειλεί να μειώσει τα ανθρωπιστικά κονδύλια και μέσω μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες δεν λησμονούνται. Για αυτό και το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου είναι «Πραγματικοί ’νθρωποι, Πραγματικές Ανάγκες».

Από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν λόγω συρράξεων, διώξεων και φυσικών καταστροφών, ο καθένας έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί. Είναι πραγματικοί άνθρωποι, σαν εσένα και εμένα, και έχουν πραγματικές ανάγκες. Αλλά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και πολλών άλλων, πολλές από αυτές τις βασικές ανάγκες δεν έχουν ακόμα καλυφθεί.

Σύμφωνα με έρευνα της Ύπατης Αρμοστείας, δεν έχει καλυφθεί το 30 τοις εκατό των αναγκών των προσφύγων και άλλων ανθρώπων που φροντίζει η Ύπατη Αρμοστεία το ένα τρίτο από αυτές αφορούν βασικές και ουσιαστικές υπηρεσίες. Καλύτερη διατροφή και παροχή νερού, πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ενισχυμένα προγράμματα για την προστασία των παιδιών, καλύτερη προστασία των γυναικών από τη σεξουαλική βία και κακοποίηση και καλύτερες συνθήκες ζωής και εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ορισμένες μόνο από τις ανάγκες που δεν καλύπτονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, σας καλούμε να θυμηθείτε τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων και των ανιθαγενών υπό την εντολή μας, που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα μέρα τη μέρα. Όλοι έχουν κάτι κοινό: βασικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ώστε να έχουν την ευκαιρία να ξαναχτίσουν τη ζωή τους.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/06/2009 στην ΕΤ-1

14:30

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες:Παγκόσμια Επισκόπηση 2009 (Global View 2009)και Μήνυμα του Υπατου Αρμοστή κ. Αντόνιο Γκουτέρρες

http://tvradio.ert.gr/tv/details.asp?pid=3...=3150161&chid=8

Μάκη ευχαριστώ για την πληροφορία.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...