Sign in to follow this  
Followers 0
Vivian

Ο Γ.Νταλάρας Πρέσβης Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ

22 posts in this topic

QUOTE (HARDET @ Oct 1 2006, 04:20 PM)

Με την έγκριση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ.Kofi Annan και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Antonio Guterres,

ο Γιώργος Νταλάρας θα είναι ένας από τους επτά Πρεσβευτές Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας παγκοσμίως.

Ο τίτλος αυτός, σε έναν διακεκριμένο Έλληνα καλλιτέχνη που χαίρει του σεβασμού του κοινού στη χώρα του και διεθνώς, αποτελεί μοναδική τιμή για την Ύπατη Αρμοστεία και για την Ελλάδα.

Μέσα από τη φωνή του μεγάλου καλλιτέχνη, ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα πέρα από την ελληνική μουσική να μάθει περισσότερα για την ανάγκη προστασίας και βοήθειας των προσφύγων διεθνώς".

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2006

και ώρα 19.30 στην Παλαιά Βουλή

Πηγή: www.unhcr.gr

..και έτσι έγινε μια τελετή όπως αρμόζει στην προσωπικότητα του Γιώργου Νταλάρα απλή, μεστή, σοβαρή αλλά ταυτόχρονα και συγκινητική.

Την έναρξη έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον λόγο του, τον διαδέχτηκε στο βήμα η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε (αν κάποιος θυμάται ή γνωρίζει το όνομα της ας το συμπληρώσει) η οποία μεταξύ των άλλων ευχαρίστησε τόσο τον Γιώργο Νταλάρα όσο και την οικογένεια του (’ννα Γιωργιάννα) για την προσφορά τους. Ακολούθησαν αποσπάσματα σε video projector από τις συναυλίες που έχει δώσει για τους Πρόσφυγες όλα αυτά τα χρόνια καθώς και φωτογραφικό υλικό από τις μέχρι τώρα συνεργασίες του (Μίκη Θεοδωράκη, Μ.Λοίζο, Λ. Παπαδόπουλο,Σ. Κουγιουμτζή, φωτογραφίες από την διάκριση του με το βραβείο Κένεντυ, με την Emma Shaplin κ.α.) στην συνέχεια ήρθε ή ώρα που ανακυρήσσεται σε Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε .

Απλός σεμνός όπως συνηθίσει να είναι ο Γιώργος Νταλάρας πήρε τον λόγο και χωρίς να γίνει κουραστικός ευχαρίστησε λέγοντας μεταξύ άλλων πως (θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω λίγα από αυτά που είπε όπως αυτή την στιγμή τα έχω στο μυαλό μου) : ΄΄. δεν καταλαβαίνω γιατί βραβεύομαι για αυτό που θεωρώ υποχρέωσή μου από μικρό παιδί να κάνω αλλά και σαν πολίτης θα συνεχίσω να κάνω, δέχτηκα αυτή την τιμή απόψε όχι σαν βράβευση αλλά σαν δέσμευση να συνεχίσω να προσφέρω μέσα από την μουσική αυτό που ξέρω καλά, δέχομαι πως ένα τραγούδι είναι κάτι μικρό μπροστά στα μεγάλα αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Πρόσφυγες αλλά όχι και ματαιόδοξο .. μπορεί ο ίδιος να μην βίωσα την προσφυγιά αλλά την βίωσα μέσα από την γενιά της μητέρας μου, βίωσα από κοντά όμως το μεγάλο αυτό πρόβλημα της Κύπρου και τον ξεριζωμό αυτόν τον ανθρώπων.. κλπ

Και έκλεισε ευχαριστώντας την σύζυγο του ’ννα για την συμπαράστασή της και την βοήθεια της όλα αυτά τα χρόνια και παίρνοντας την κιθάρα του δίπλα στο πιάνο έκλεισε ερμηνεύοντας "Την πόρτα ανοίγω το βράδυ".

Η συγκίνηση που μας άφησε ήταν αληθινή και μια σκέψη περνούσε από το μυαλό μου καθώς περιμέναμε να τον συγχαρούμε αφήνοντας πίσω την αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, τι έχει καταφέρει αυτός ο άνθρωπος!!!! που έχει φτάσει !!! πόσα έχει δώσει και σε μας αλλά και στον τόπο του !!!! Και πόσο τελικά ΔΕΝ τον έχουν αλλοτριώσει όλες αυτές οι διακρίσεις και οι προβολές!!! Πώς να μην θαυμάζεις λοιπόν μια τέτοια προσωπικότητα !!!! αλλά και πως να μην αγαπάς έναν τέτοιο ΑΝΘΡΩΠΟ (με όλη την σημασία της λέξης) .!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Την πόρτα της καρδιάς του άνοιξε χθες βράδυ στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής ο Γιώργος Νταλάρας. Και κράτησε και πάλι την λάμπα ψηλά. Όπως την κρατά τόσα χρόνια για να χουν συντροφιά της Γης οι θλιμμένοι.

Και όπως βγήκε χθες από το στόμα του αυτός ο στίχος δεν έχει ξανά βγει ποτέ. Σαν άστρο που πέφτει, σαν ευχή..σαν ευχή για τους πρόσφυγες.

Χθες δεν τιμήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας. Τιμήθηκε όλη η Ελλάδα. Η Ελλάδα που ξέρει από προσφυγιά, που την έχει στο πετσί της. Για αυτό και η χθεσινή τιμή αποκτά ξεχωριστή σημασία και δυστυχώς ενώ σύσσωμη η ελληνική τηλεόραση θα έπρεπε να μεταδίδει δορυφορικά σε όλη την υφήλιο το γεγονός, για μια ακόμη φορά αδιαφόρησε και ολιγώρησε. Δεν πειράζει τον ερχόμενο Μάη θα μας δείξει στην Eurovision.

Σαν απόγονος προσφύγων από την Μ.Ασία και τον μαρτυρικό Πόντο σου εύχομαι Γιώργο Νταλάρα να σαι πάντα καλά ..

για να συνεχίσεις να τραγουδάς τους καημούς όλων αυτών που έζησαν και δυστυχώς ζουν ακόμα το δράμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικά πρέπει να ήταν πολύ συγκινητική η τελετή! Από μια άποψη, ευτυχώς που δεν ήμουν γιατί θα με έπιαναν τα κλάματα! Και δεν το λέω έτσι για να το πώ, γιατί πραγματικά δεν θα μπορούσα να κρατηθώ! Σας ευχαριστώ Βιβή και Θανάση για την περιγραφή αυτής της τελετής.. :)! Θανάση, όπως τα λες είναι σχετικά με την τηλεόραση! Είναι απαράδεκτο να μην κάνουν ζωντανή μετάδοση του ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ! Όταν έκανε πρόβες πέρυσι η Βίσση για την Eurovision διέκοπταν τη ''ροή του προγράμματος''! Και τώρα τίποτα! Είναι για πολλές μπουνιές.. :):razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τίτλος τιμής στο Γ. Νταλάρα

Ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ

Ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανακηρύχθηκε, την Πέμπτη, ο Γιώργος Νταλάρας, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής, στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια περισσότερες πληροφοριές. Με απόφαση του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και του ύπατου αρμοστή, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης τιμήθηκε για την πενταετή συνεργασία του με την Ύπατη Αρμοστεία και έγινε ένας από τους επτά Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως, παγκοσμίως. Όπως επισήμανε ο κ. Παπούλιας, η Ελλάδα, διατηρώντας τα βιώματα της Μικρασιατικής και κυπριακής προσφυγιάς στρατεύεται σε αξιέπαινες προσπάθειες. "Ας σταθούμε όλοι μας δίπλα στους πρόσφυγες, τους ανέστιους, τους απάτριδες. Γιατί η ανθρωπιά δεν είναι θεωρία, είναι πράξη", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμφανώς συγκινημένος, ο Γιώργος Νταλάρας αποδέχθηκε το τίτλο του πρεσβευτή καλής θέλησης, όχι ως επιβράβευση -όπως είπε- αλλά ως δέσμευση γι αυτόν και την οικογένειά του.

http://news.pathfinder.gr/culture/news/347326.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πρεσβευτής Kαλής Θέλησης του ΟΗΕ ο Γιώργος Νταλάρας

Mε ένα τραγούδι για την προσφυγιά που έχει μελοποιήσει ο Mίκης Θεοδωράκης σε στίχους Tάσου Λειβαδίτη, ο Γιώργος Nταλάρας αποδέχτηκε χθες στην Παλαιά Bουλή την τιμή να ανακηρυχθεί σε Πρεσβευτή Kαλής Θέλησης της Υπατης Aρμοστείας του OHE για τους πρόσφυγες. Παρών στην τελετή ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Kάρολος Παπούλιας, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι «λόγω της προσφυγιάς της Mικράς Aσίας και της Kύπρου σεβόμαστε ιδιαίτερα τους φορείς και τα πρόσωπα που προσπαθούν για τους πρόσφυγες. Aς σταθούμε όλοι δίπλα στους πρόσφυγες.

H ανθρωπιά δεν είναι θεωρία, είναι πράξη». Aμέσως μετά το λόγο πήρε η αντιπρόσωπος της Υπατης Aρμοστείας του OHE για τους πρόσφυγες στην Eλλάδα κ. Kάρεν Φάρκας η οποία υπογράμμισε ότι «η ανακήρυξη του Γιώργου Nταλάρα σε Πρεσβευτή Kαλής Θέλησης του OHE για τους πρόφυγες στηρίζεται στην αναγνώριση του ανθρωπιστικού πνεύματος που τον διακρίνει και της συνεργασίας του με την Υπατη Aρμοστεία τα τελευταία πέντε χρόνια».

Tο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, ο Γιώργος Nταλάρας, αφού ευχαρίστησε τους φίλους που έδωσαν το παρών στην τελετή και τους δασκάλους του, αναρωτήθηκε «τι έκανα άραγε και τι θα μπορούσα να κάνω εγώ γι' αυτούς τους ήρωες; Nα υποκλιθώ με θαυμασμό μπροστά στην αντοχή και το μεγαλείο τους και να τους προσφέρω το τραγούδι μου, τη φωνή της ψυχής μου. Tο ξέρω ότι είναι κάτι πολύ μικρό, όμως δεν δέχομαι ότι είναι ματαιότητα ή ουτοπία». O δημοφιλής τραγουδιστής κατέληξε λέγοντας πως «ό,τι θετικό έχει προκύψει μέσα από τις συναυλίες μου γι' αυτούς τους σκοπούς, οφείλεται κυρίως σ' αυτόν τον κόσμο, στις χιλιάδες ανθρώπων στην Eλλάδα και το εξωτερικό που με τίμησαν και με τιμούν με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Kαι σ' αυτούς χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ».

Aξίζει να επισημάνουμε ότι ο OHE έχει απονείμει το συγκεκριμένο τίτλο σε πέντε προσωπικότητες: Tζιόρτζιο Aρμάνι (Iταλία), Zούλιαν Kλερ (Γαλλία), Mπάρμπαρα Xέντριξ (HΠA), Aντέλ Iμάμ (Aίγυπτος), Aντζελίνα Tζολί (HΠA). Φέτος ο τίτλος απονεμήθηκε στον Γιώργο Nταλάρα και τον Oσβάλντο Λαπόρτ (Aργεντινή).

Tην κυβέρνηση εκπροσώπησε η υπ. Παιδείας Mαριέττα Γιαννάκου. Tο παρών στην τελετή έδωσαν επίσης πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού και του καλλιτεχνικού χώρου.

06-10-2006

http://www.elef-typos.gr/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πραγματικα με επιασαν τα κλαματα ,χωρις υπερβολες, οταν ειδα τον Γιωργο τοσο σεμνο και με τοση συγκινηση να τραγουδαει το ''Την πορτα ανοιγω το βραδυ''...Τι να πει κανεις για αυτον τον ανθρωπο?..Ενα μεγαλο ευχαριστω μονο για οσα μας προσφερει απλοχερα απο την καρδια του...ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΓΙΩΡΓΟ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Τίτλος τιμής στο Γ. Νταλάρα

Ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ

Ανακηρύχθηκε Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ανακηρύχθηκε, την Πέμπτη, ο Γιώργος Νταλάρας, κατά τη διάρκεια πανηγυρικής τελετής, στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια περισσότερες πληροφοριές. Με απόφαση του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, και του ύπατου αρμοστή, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης τιμήθηκε για την πενταετή συνεργασία του με την Ύπατη Αρμοστεία και έγινε ένας από τους επτά Πρεσβευτές Καλής Θελήσεως, παγκοσμίως. Όπως επισήμανε ο κ. Παπούλιας, η Ελλάδα, διατηρώντας τα βιώματα της Μικρασιατικής και κυπριακής προσφυγιάς στρατεύεται σε αξιέπαινες προσπάθειες. "Ας σταθούμε όλοι μας δίπλα στους πρόσφυγες, τους ανέστιους, τους απάτριδες. Γιατί η ανθρωπιά δεν είναι θεωρία, είναι πράξη", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εμφανώς συγκινημένος, ο Γιώργος Νταλάρας αποδέχθηκε το τίτλο του πρεσβευτή καλής θέλησης, όχι ως επιβράβευση -όπως είπε- αλλά ως δέσμευση γι αυτόν και την οικογένειά του.

http://news.pathfinder.gr/culture/news/347326.html

Αυτά από την ΕΡΤ.

Κι από τον ΑΝΤ1:

Ο Γιώργος Νταλάρας ανακηρύχθηκε πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, ο δημοφιλής καλλιτέχνης δέχθηκε τον τίτλο από την αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Κάρεν Μ. Φάρκας, ενώ το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο πρώτος Έλληνας, στον οποίο απονέμεται ο συγκεκριμένος τίτλος, από το 1952, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας, οι βουλευτές Ευάγγελος Βενιζέλος, Θόδωρος Πάγκαλος, Νίκος Κωνσταντόπουλος , ο πρέσβης της Κύπρου κ. Γεωργής, ο υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σκανδαλίδης, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη και πολλοί καλλιτέχνες.

http://news.pathfinder.gr/culture/news/347434.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Και επειδή για να είναι πλήρες ένα ρεπορτάζ εκτός από τους αναγνωρισμένους και έμπειρους ρεπόρτερ, κάποιες φορές απαιτείται και η συμμετοχή των ερασιτεχνών, σκέφτηκα να προσθέσω κι εγώ δυο λόγια στα όσα έχουν ήδη στο συγκεκριμένο topic.

Αφού λοιπόν ζητήσω την επιείκεια σας για την ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος, θα ήθελα να σας μεταφέρω στην ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης βραδιάς παραθέτοντας ορισμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες που ακούστηκαν. Αποσπάσματα, τα οποία εν πολλοίς εξηγούν για όσους επιμένουν να μην το καταλαβαίνουν- το λόγο για τον οποίο η UNHCR αποφάσισε να απονείμει τον τίτλο του πρεσβευτή καλής θέλησης για τους πρόσφυγες στον Γιώργο Νταλάρα.

ξεκινώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος «άνοιξε» την εκδήλωση.

Ο κ. Παπούλιας λοιπόν επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «Ο προηγούμενος αιώνας, ονομάστηκε και όχι άδικα, ο αιώνας του ολέθρου. Το τέλος του ψυχρού πολέμου, έκανε την ανθρωπότητα να στρέφει τα μάτια της και τις ελπίδες της σ ένα νέο κόσμο, ενιαίο, ασφαλή, ειρηνικό, όπου ο πόνος, η υλική και πνευματική πενία και ο πόλεμος θα είχαν απαλειφθεί.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη του πλανήτη ξεφούσκωσαν τον ενθουσιασμό, καταδεικνύοντας το ρευστό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σήμερα όλοι εδώ όχι για να διακηρύξουμε την προσήλωση μας στην αξία της ειρήνης, θα ήμουν και πιστεύω ότι θα ήμασταν όλοι- ιδιαίτερα ευτυχείς αν είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να μιλήσουμε θεωρητικά και μόνο, για τα δεινά του πολέμου στηριζόμενοι στις δραματικές εμπειρίες που έζησαν οι παλιότερες γενιές.

Δυστυχώς όμως σε πολλές περιοχές του πλανήτη μας ο πόλεμος εξακολουθεί να αποτελεί μια πραγματικότητα. Εκατομμύρια συνάνθρωποι μας βιώνουν τη φρίκη και υπομένουν τα δεινά του. Κι ένα από τα μεγαλύτερα είναι η προσφυγιά. Η Ελλάδα διατηρεί ζωντανά τα βιώματα της και άσβεστες τις μνήμες της μικρασιατικής και κυπριακής προσφυγιάς.

Και γι αυτό είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες και τα πρόσωπα που συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια θεραπείας τέτοιων καταστάσεων. Ο ΟΗΕ και ιδιαίτερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες βασίζονται σε καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Γιώργος Νταλάρας που βρίσκονται δίπλα σε όλους τους συνανθρώπους μας που είχαν την ατυχία να βιώσουν τη φρίκη του πολέμου.

Ας σταθούμε όλοι δίπλα στους πρόσφυγες, στους ανέστιους, τους απάτριδες, γιατί η ανθρωπιά δεν είναι θεωρεία, είναι πράξη».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κυρία Karen Farkas, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι

« Η αρχαιότερη αναφορά για την τραγωδία των προσφύγων και την ευγενή πράξη της χορήγησης ασύλου σ αυτούς τους ανθρώπους, μας έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα. Ήδη από τον 5ο π.Χ. αιώνα μεγάλοι τραγωδοί όπως ο Αισχύλος και ο Ευρυπίδης μίλησαν μέσα από το έργο τους για ιδέες που παραμένουν σήμερα τόσο αληθινές, όσο και πριν από τόσους πολλούς αιώνες.

Η απώλεια της πατρίδας, είτε μιλάμε για την Τροία, είτε για την Αρχαία Σπάρτη, είτε για το Νταρφούρ, είναι μια τραγωδία που συγκινεί τους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αλλά και σε όλε στις εποχές.

Οι Έλληνες έχουν εκφράσει αυτό το συναίσθημα μέσα από θαυμαστά και διαχρονικά έργα τέχνης, στο θέατρο και στη μουσική.

Το 1972, πενήντα χρόνια μετά την τραγωδία της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922, ένα τραγούδι σε μουσική του Απόστολου Καλδάρα και στίχους του Πυθαγόρα, φέρνει στην επιφάνεια μνήμες από τις τραγικές εικόνες της προσφυγιάς:

Πάνε κι έρχονται καράβια

Φορτωμένα προσφυγιά

Βάψαν τα πανιά τους μαύρα

Τα κατάρτια τους μαβιά.

Ένας νέος άντρας, έντυσε με τη φωνή του αυτό το τραγούδι και την εικόνα των καραβιών που μετέφεραν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα το 1922. Ο άντρας αυτός ήταν ο Γιώργος Νταλάρας. Σήμερα η φωνή του έχει γίνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για την εκφραστικότητα με την οποία τραγούδησε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της σύγχρονης Ελλάδας, πολλά από τα οποία συνεχίζουν να μας ευαισθητοποιούν για τον πόνο των άλλων.

Σε μια πικρή ανάμνηση εκείνων των παλιών εικόνων της προσφυγιάς, πολλοί από τους σημερινούς πρόσφυγες, εξακολουθούν να έρχονται με καράβια από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Αυτή τη φορά όμως είναι πλαστικές βάρκες, χωρίς πανιά. Αλλά η αγωνία και η απόγνωση είναι η ίδια. Και η αναγκαιότητα μιας φωνής, όπως αυτή του Γιώργου Νταλάρα να μιλήσει στον κόσμο για αυτή την αγωνία και την απόγνωση είναι μεγαλύτερη από ποτέ».

Στο σημείο αυτό, η κ. Farkas , μας κάλεσε να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο με θλιβερές εικόνες από τους σημερινούς πρόσφυγες και παράλληλα αποσπάσματα από συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος ακούστηκε να τραγουδά

α) Το ’σπρο περιστέρι

β) Gloria Dios

Και η κ. Farkas, συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα υπάρχουν περίπου 8,5 εκατομμύρια πρόσφυγες ανά τον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός όμως των ξεριζωμένων για τους οποίους φροντίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες φθάνει τα 21 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικά εκτοπισμένων λόγω συγκρούσεων.

Αυτή την εβδομάδα, τόνισε, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτέρρες, έκανε έκκληση για μια κοινή διεθνή προσπάθεια, προκειμένου να διαφυλάξουμε το θεσμό του ασύλου, αναζητώντας παράλληλα αποτελεσματικότερους τρόπους για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών μετά από συγκρούσεις και την ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων εκτοπισμένων μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

Μέχρι σήμερα, πέντε Πρεσβευτές Καλής Θέλησης, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη διαφύλαξη του θεσμού του ασύλου και την αναχαίτιση του κύματος της μη ανεκτικότητας του αποκλεισμού μέσα στις κοινωνίες.

Αυτοί οι Πρεσβευτές Καλής Θέλησης, μεταδίδουν το μήνυμα του σεβασμού, της ελπίδας και της συμπόνιας για τους πρόσφυγες με τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Δίνουν τη φωνή τους σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Εφέτος, ο γ.γ. του ΟΗΕ κ. Κόφι ’ναν και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτέρρες, προέκριναν δύο νέους Πρεσβευτές Καλής Θέλησης τον κ. Οσβάλντο Λαπόρτ από την Αργεντινή και τον κ. Γιώργο Νταλάρα από την Ελλάδα.

Η ανακήρυξη του Γιώργου Νταλάρα σε Πρεσβευτή Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, στηρίζεται στην αναγνώριση του ανθρωπιστικού πνεύματος που τον διακρίνει και της συνεργασίας του με την Ύπατη Αρμοστεία τα τελευταία πέντε χρόνια».

Και επιπροσθέτως η κ. Farkas τόνισε ότι «Αποτελεί τιμή, για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να εκπροσωπείται από τον Γιώργο Νταλάρα. Η απονομή του τίτλου του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης στον Γιώργο Νταλάρα, είναι εξίσου τιμητική για την Ελλάδα σε αναγνώριση της σημαντικής ιστορίας, της πλούσια κουλτούρας, της τέχνης και της μουσικής της που έχουν βαθύτατα επηρεάσει το σύγχρονο κόσμο. Αυτή η ανακήρυξη λοιπόν είναι μια μοναδική ευκαιρία για έναν καταξιωμένο και αναγνωρισμένο καλλιτέχνη να δανείσει τη φωνή του στους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους ανά τον κόσμο και να μοιραστεί με όλους μας, την ελληνική μουσικά και τα αξεπέραστα τραγούδια που μιλούν για αγωνία, απόγνωση και για πατρίδες που έπρεπε να εγκαταλειφθούν».

Στο σημείο αυτό ακολούθησε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της Αναπληρώτριας Ύπατης Αρμοστή του ΟΗΕ κ. Γουέντυ Τσάμπερλιν η οποία συνεχάρη τον Γιώργο Νταλάρα για τη διάκριση που του έγινε και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο του.

Στη συνέχεια η κ. Farkas κάλεσε στο βήμα τον Γιώργο Νταλάρα προκειμένου να του απονεμηθεί ο τίτλος του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης και το ειδικό διπλωματικό διαβατήριο που τον συνοδεύει.

Και να τι είπε στην αντιφώνηση του -απίστευτα συγκινημένος και συχνά με σπασμένη φωνή- ο Γιώργος Νταλάρας, αποδεχόμενος τον τίτλο του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης.

«Εξοχότατε,

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Θα ήθελα να ζητήσω την επιείκεια σας σε ότι αφορά την προσφώνηση των επισήμων, είναι κάτι που θα πρέπει να μάθω από δω και στο εξής. Δώστε μου λίγο χρόνο. Σας θεωρώ όλους φίλους μου ουσιαστικά, κοντινούς που είσαστε απόψε εδώ και με τιμάτε με την παρουσία σας.

Αυτά που θέλω να πω όμως θα μπορούσαν ίσως να τελειώσουν σε δυο σειρές αλλά με την ευκαιρία που μου δόθηκε να απευθυνθώ σ εσάς από αυτό το μικρόφωνο, έγραψα μερικά πράγματα και θα ήθελα να σας τα πω. Ελπίζω να μη σας κουράσω.

Πρώτα απ όλα θέλω να ευχαριστήσω την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την κυρία Κaren Farkas και την Ελληνική Αντιπροσωπεία ιδιαίτερα, για την μεγάλη τιμή αυτής της διάκρισης. Πρέπει να σας πω όμως ότι αισθάνομαι αρκετά αμήχανα να επιβραβεύομαι για πράξεις και ενέργειες μου, που από μικρός τις θεωρούσα αυτονόητες με την ιδιότητα μου σαν καλλιτέχνης και σαν πολίτης.

Για αυτό και αποδέχομαι την τίτλο όχι σαν επιβράβευση αυτών που έχω κάνει, αλλά σαν δέσμευση για αυτά που θα συνεχίσουμε να κάνουμε η οικογένεια μου κι εγώ, όσο μπορώ και όσο αντέχω.

Για μένα, η υπόθεση των προσφύγων δεν είναι κάτι ξένο. Έζησα μαζί με αυτό το πρόβλημα και με επηρέασε πολύ στον τρόπο που έβλεπα τους συνανθρώπους μου. Έζησα σαν παιδί τη δυσκολία, την αγωνία και τον πόνο του να είσαι πρόσφυγας, όχι ο ίδιος, αλλά από την πλευρά της οικογένειας της μητέρας μου.

Έζησα όμως ο ίδιος και βίωσα έφηβος και νέος τη δικτατορία, τη δυστυχία των συμπατριωτών μου που εκδιώχθηκαν και βασανίστηκαν για τις ιδέες και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και έγιναν πρόσφυγες στο εξωτερικό και ακόμα πρόσφυγες και εξόριστοι στον ίδιο τους τον τόπο.

Έζησα το δράμα των προσφύγων της Κύπρου, της Ίμβρου, της Τενέδου, της Πόλης και βέβαια επιλέγοντας μέσα από την προσωπική μου διαδρομή, τη δουλειά και την τέχνη μου ένα συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης και πορείας γνώρισα μέσα από εκατοντάδες συναυλίας διαμαρτυρίας και συμπαράστασης το δράμα των προσφύγων σε όλο τον κόσμο και πρόσφατα, τις τελευταίες δεκαετίες, δίπλα μας εδώ στην ταραγμένη γειτονιά μας στα Βαλκάνια. Και δεν έκανα τίποτα περισσότερο από το ανταποκριθώ σαν πολίτης του κόσμου.

Αν με ρωτούσατε γιατί δεν στάθηκα αποκλειστικά στο τραγούδι και στην τέχνη μου, που είναι τόσο σημαντική για μένα, θα απαντούσα ότι ακριβώς επειδή το θεωρώ πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν θέλω να ζήσω μόνο την ευδαιμονία της μικρής καθημερινότητας μου, δεν θέλω να πάει η ζωή μου απλά στα χαμένα.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρακολουθώντας τα γεγονότα, στεκόμαστε αμήχανοι στην αντίφαση όπου ο άνθρωπος επιδίδεται με τόσο μεγάλη επιτυχία σε τεχνολογικά, επιστημονικά και υλικά επιτεύγματα και υστερεί σε συναίσθημα και ανθρωπιά, με αποτέλεσμα αυτή η αδιαφορία του σε πολλά επίπεδα να τον κάνει στην καλύτερη περίπτωση αφελή και ανώριμο πολιτικά και στη χειρότερη βάρβαρο.

Εγώ δεν θέλω να το ακολουθήσω αυτό. Έχω ανάγκη να παραμελήσω πολλές φορές άλλα πράγματα και να κρατήσω ανοιχτή την ψυχή και το μυαλό μου στον παραλογισμό που συμβαίνει και εκτυλίσσεται καθημερινά δίπλα μας και μακριά μας.

Δυστυχώς, μετράμε στις μέρες μας 21 εκατομμύρια πρόσφυγες, πάνω από τους μισούς γυναίκες και παιδιά. Θύματα διωγμών και των πολέμων.

Γιατί στον τελικό απολογισμό όλοι ξέρουμε ο πόλεμος έχει μόνο ηττημένους. Πολιτικοί πρόσφυγες, θύματα των ιδεών τους και της ελεύθερης σκέψης τους, άνθρωποι που αφήνουν πολλές φορές τα σπίτια τους με ένα μισογεμάτο πιάτο στο τραπέζι, αναγκασμένοι να παίξουν με το ζόρι ένα μακροχρόνιο κυνήγι ένα κρυφτό και κυνηγητό που δεν επέλεξαν ποτέ με τη θέληση τους.

Τι έκανα άραγε και τι θα μπορούσα να κάνω εγώ γι΄ αυτούς τους ήρωες; Να υποκλιθώ με θαυμασμό μπροστά στην αντοχή και το μεγαλείο τους και να τους προσφέρω το τραγούδι μου, τη φωνή της ψυχής μου. Θα μου πείτε ότι αυτό είναι κάτι πολύ λίγο και μικρό. Το δέχομαι αυτό. Δεν δέχομαι όμως ότι είναι ματαιότητα ή ουτοπία. Και αυτό το τραγούδι ανήκει πρώτα απ όλα σε αυτούς που το εμπνεύστηκαν και το έγραψαν. Λόγια και μουσικές. Και θέλω μια και μου δίνεται η ευκαιρία, να ευχαριστήσω πάλι απ εδώ τους αγαπημένους μου δασκάλους, που άλλοι είναι εδώ απόψε παρόντες και άλλοι είναι κάπου επάνω, δίπλα μας, γύρω μας, που μου έδωσαν λόγο και ήχο για να μπορώ έτσι μαζί με τα χρήσιμα και αναγκαία ψυχαγωγικά τραγούδια της χαράς και της διασκέδασης να υπηρετώ και ένα τραγούδι ανθρωποκεντρικό που προάγει και στηρίζει τον πολιτισμό, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ανοχή, τη συμμετοχή στα κοινά και ιδιαίτερα σε θέματα τόσο σοβαρό όσο αυτά των προσφύγων.

Ειδικά στη χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και μετά την ένταξη της στην Ενωμένη Ευρώπη, η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης για πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, χρειάζεται μια υπεύθυνη πολιτική απ όλους μας, κυρίως από τους αρμόδιους φορείς για να αντιμετωπισθεί στο μέτρο του δυνατού το οξύτατο πρόβλημα της υποδοχής, της περίθαλψης και του ασύλου.

Θέλω να πω επίσης πως, ότι θετικό έχει προκύψει μέσα από τις συναυλίες μου για αυτούς τους σκοπούς πέρα από την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση- η όποια οικονομική συνδρομή και ενίσχυση, οφείλεται κυρίως σε όλο αυτόν τον κόσμο, στις χιλιάδες ανθρώπων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που με τίμησαν και με τιμούν με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στηρίζοντας τις επιλογές μου.

Και σε αυτούς χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ίσως το μεγαλύτερο.

Dear Karen, thank you very match for the distinguish honor. Thank you all, all of you in the Athens office for the grate support and collaboration. I commit myself to continue my efforts to meet all the purpose for protecting the refugees.

Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για την τιμή που κάνατε να είστε απόψε εδώ, και δεσμεύομαι απόψε σ εσάς, όχι βεβαίως σαν πρεσβευτής γιατί δεν έχω τα τυπικά προσόντα ξέρετε ότι προέρχομαι από μια πολύ ταπεινή οικογένεια δεσμεύομαι όμως σ εσάς σας πολίτης να κάνω αυτό που έμαθα και ξέρω. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος πόνος πάνω στη γη από το να χάνει κανείς την πατρίδα του όπως έλεγε δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν ο Ευριπίδης.

Θέλω να τελειώσω και να κλείσω μ ένα τραγούδι για τους πρόσφυγες ενός σπουδαίου ανθρώπου που μας έκανε υπερήφανους και μας άνοιξε το δρόμο, ένα τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του ξεχωριστού ποιητή του Τάσου του Λειβαδίτη. Επιτρέψτε μου».

Και η βραδιά έκλεισε «τυπικά» με το Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά συνοδεία ενός πιάνου και της κιθάρας του «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» και «ουσιαστικά» όταν χάθηκε στις αγκαλιές των φίλων του που μοιράστηκαν μαζί του αυτή την ξεχωριστή βραδιά και τη μεγάλη του συγκίνηση.

Υ.γ. Και όχι, δεν θέλει να τον αποκαλούν «Κύριε Πρέσβη» αλλά όπως τον έλεγαν πάντα :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ήταν μια εκδήλωση πλημμυρισμένη από συγκίνηση. Επειδή καλύψανε απόλυτα το θέμα οι προηγούμενοι φίλοι, θα πω μόνο πως ήταν μια αναγνώριση της προσπάθειας του Γ.Νταλάρα στο ανθρωπιστικό επίπεδο. Ο Νταλάρας έκανε την ανθρωπιά πράξη(για να παραφράσω λίγο την φράση του Κ.Παπούλια) και δεν έμεινε στην θεωρία και στα λόγια.

Με ιδιαίτερη σεμνότητα αποδέχτηκε την ξεχωριστή τιμή και με περισσή συγκίνηση ευχαρίστησε τους δασκάλους του στην μουσική, τον κόσμο που τον στηρίζει και την σύζυγό του. Δεσμεύτηκε για την συνέχεια των προσπαθειών του. Κι έτσι αποδέχεται την τιμή.

Ήταν μεγάλη χαρά και συγκίνηση και για όσους καταφέραμε να παρακολουθήσουμε την εκδήλωση. Μας δόθηκε η ευκαιρία να του εκφράσουμε ευχές, αλλά κι από εδώ θα του ευχηθώ να έχει υγεία και δύναμη για να μπορεί να πετυχαίνει όσα στοχεύει. Γιατί του αξίζουν τα καλύτερα αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη και ανθρώπου .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τιμή για την Ελλάδα, αλλά...

Αξια και πανάξια ο Γιώργος Νταλάρας δέχθηκε την υψίστη τιμή, με την ανακήρυξή του σε πρεσβευτή καλής θέλησης της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Δεδομένου ότι οι ομότιμοί του είναι συνολικά επτά προσωπικότητες σ' όλο τον κόσμο, η τιμή αντανακλάται και στις χώρες μας. Την αξίζει;

Οπως τόνισε, πολύ σωστά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας, στην προχθεσινή συγκινητική τελετή, «Η ανθρωπιά δεν είναι θεωρία, είναι πράξη». Ε, λοιπόν:

Η εδώ αντιπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Κάρεν Μ. Φάρκας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης στην παροχή προστασίας σε πρόσφυγες - και τελευταία στη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Από πέρυσι άρχισε να βελτιώνεται κάπως η κατάσταση...

Μαζί με τις τιμές, πολλή δουλειά περιμένει τώρα τον Γιώργο Νταλάρα, που δηλώνει έτοιμος και πρόθυμος. Στην ομιλία του, θύμισε ότι, κατά τον Ευριπίδη, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να στερείσαι την πατρίδα σου. Η έμπρακτη συμπαράσταση, συνεπώς, σε όσους τη χάνουν, αποτελεί κορυφαία εκδήλωση ουμανισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης - αξίες, που δοκιμάζονται σκληρά στην εποχή μας...

Γ.Β.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/10/2006

Copyright © 2006 Χ. Κ. Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε.

http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=...&a=&id=84330004

Share this post


Link to post
Share on other sites
Και επειδή για να είναι πλήρες ένα ρεπορτάζ εκτός από τους αναγνωρισμένους και έμπειρους ρεπόρτερ, κάποιες φορές απαιτείται και η συμμετοχή των ερασιτεχνών, σκέφτηκα να προσθέσω κι εγώ δυο λόγια στα όσα έχουν ήδη στο συγκεκριμένο topic.

Αφού λοιπόν ζητήσω την επιείκεια σας για την ερασιτεχνική προσέγγιση του θέματος, θα ήθελα να σας μεταφέρω στην ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης βραδιάς παραθέτοντας ορισμένα αποσπάσματα από τις ομιλίες που ακούστηκαν...............................

Είτε ερασιτέχνες είτε επαγγελματίες, νομίζω ότι το ρεπορτάζ της "κοινότητάς" μας ήταν πλήρες! Και φυσικά, έγκυρο όπως κάθε φορά...

Μας αξίζουν συγχαρητήρια, και λέω "μας" γιατί θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάτι που μας ενώνει εδώ μέσα, κι αυτό ξέρουμε όλοι ποιο είναι και πόσο δυνατό είναι... :music:

Και μιας και το θυμήθηκα -μην αναρωτιέστε πώς, μυαλό είναι αυτό- αυτή η έκπληξη του χειμώνα σαν πολύ δεν αργεί να δημοσιοποιηθεί? ’σχετο με το topic, αλλά είπαμε... μυαλό είναι αυτό! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φοβερά!! Μπράβο Ελίνα!! Υπέροχη ανακάλυψη! B):confused:

Για όσους θέλουν όλα τα ακουστικά μηνύματα με την φωνή του Γιώργου Νταλάρα σε ένα αρχείο, μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ:

http://rapidshare.com/files/4311217/Giorgo...sfigwn.mp3.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χίλια ευχαριστώ και στην Ελίνα για την ανακάλυψη και στον Αποστόλη που μας έδωσε τη δυνατόητα να αποθηκεύσουμε τα ηχητικά ντοκουμέντα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0