Sign in to follow this  
Followers 0
Makis

Τα τραγούδια της επανάστασης των γαρυφάλλων

11 posts in this topic

Ανοίγω καινούριο topic, στη συζήτηση για τους δίσκους του Γιώργου Νταλάρα, μιας και το cd ήδη κυκλοφόρησε.

Νομίζω πως αξίζει τον κόπο μια αναφορά στην συγκεκριμένη επανάσταση.

Το 1974 είναι για την Πορτογαλία η χρονιά της κατάρευσης ενός δικατορικού καθεστώτος διάρκειας 48 εών.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ένθετο, η διεθνής απομόνωση και κατακραυγή, η οικονομική κρίση, οι πόλεμοι ανεξαρτησίας των πορτογαλικών αποικιών στην Αφρική (Αγκόλα, Μοζαμβίκη, Γουινέα, Μπασάου) και η λαϊκή αντίδραση, έχουν ήδη αποδυναμώσει το καθεστώς.

Στις 25 Απριλίου ένα πραξικόπημα οργανωμένο από μια ομάδα δυσαρεστημένων αξιωματικών θα ανοίξει τον δρόμο που θα οδηγήσει την Πορτογαλία στην κοινοβουλευτική δημοκρατία.Η αναίμακτη αυτή επανάσταση, γνωστή ως "επανάσταση των γαρυφάλλων", οφείλει το όνομά της στα γαρύφαλλα που τις πρώτες μέρες επικράτησης του πραξικοπήματος, έβαζαν οι πολίτες στις κάνες των όπλων των στρατιωτών που κυκλοφορούσαν στους δρόμους.

Τα τραγούδια που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη δουλειά είναι τα τραγούδια των πορτογάλων φοιτητών και αγωνιστών, μελοποιημένα ποιήματα προοδευτικών ποιητών όπως ο Manuel Alegre, περνούνα από χείλη σε χείλη και εκφράζουν το όραμα για μια Πορτογαλία ελεύθερη και δημοκρατική.

Περιλαμβάνονται οι αυθεντικές ηχογραφήσεις επεξεργασμένες ψηφιακά (ο ήχος είναι άψογος) και η ηχογράφηση του Νταλάρα στο ποιήμα του Manuel Alegre σε μουσική Fernando Machado Soares.

Πατώντας στους δρόμους των πορτογαλικών fados και της λατινοαμερικάνικης μπαλάντας διαμαρτυρίας, τα τραγούδια αυτά μεταφέρουν όλη τη συγκίνηση και την αγωνιστικότητα της εποχής.

Υπάρχουν επίσης τα τραγούδια "Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος" (O Povo unido jamas serά vencido) και η "Διεθνής" (Internacional) που δεν είναι βέβαια πορτογαλικά αλλά τραγουδήθηκαν πολύ και στην Πορτογαλία εκείνη την περιόδο, όπως τραγουδιούνται πάντα συνοδευοντας κινήματα αντίστασης και επανάστασης.

Στο τραγούδι Canto da nossa tristeza (Το τραγούδι της λύπης μας) ο Γιώργος Νατλάρας εκτός από την ερμηνεία του παίζει κιθάρα octaver και τζουρά, ενώ τον συνοδεύει ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης με κλασική και πορτογαλική κιθάρα.

Ο Νίκος Οικονόμου, ο οποίος επιμελήθηκε της έκδοσης, σημειώνει μαζί με το μεγάλο ευχαριστώ προς τον Γιώργο Νταλάρα, πως η φωνή του χτίζει γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας.

Ενα μεγάλο μπράβο και από μένα στον Γιώργο Νταλάρα που σε καιρούς χαλεπούς εξακολουθεί να παραμένει "βαρετός" και "παλαιομοδίτης" (οπως κατηγορείται συχνά-πυκνά) και να ηχογραφεί πολιτικά τραγούδια ξυπνώντας συνειδήσεις και προβλήματίζοντας.

Προσωπικά πιστεύω πως ακόμα και ένα μόνο άτομο να προβληματιστεί από αυτή τη "μουσική" παρέμβαση, ώστε να πάρει αφορμή και να 'ψάξει" για την επανάσταση των γαρυφάλλων είναι κέρδος για τον πολιτισμό και την ιστορία.

Γιώργο συνέχισε με τις "εμμονές " σου...

Ενα μπράβο και στον Γρηγόρη Ψαριανό που εν έτει 2006 συνεχίζει να δισκογραφεί κια να κυκλοφορεί πολιτικά τραγούδια, με την "Protasis" του, πολλές φορές δυσευρετα.

Το εξώφυλλο του δίσκου

portugal1.jpg

και μια σελίδα από το ένθετο

portugal2.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Xρειάστηκε να ρωτήσω τουλάχιστον 5 υπαλλήλους και να ανεβοκατέβω δυο φορές το Metropolis της Ομόνοιας μέχρι να καταφέρω να προμηθευθώ το συγκεκριμένο δίσκο.

’ξιζε όμως η προσπάθεια και η υπομονή...Τόσο το κομμάτι που ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας, το οποίο είναι πραγματικά μοναδικό,όσο και ολόκληρη η συλλογή αξίζει της προσοχής αλλά και της ακρόασής μας.

Μου προξένησε ιδιαίτερη έκπληξη η διαφορά των τραγουδιών διαμαρτυρίας της Πορτογαλίας , που δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας.

Αν και λαός με Μεσογειακό ταμπεραμέντο , οι Πορτογάλοι διάλεξαν πολύ πιο ήρεμους , αλλά πιο μελαγχολικούς , μουσικούς δρόμους για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους , απέναντι στα δικτατορικά καθεστώτα, που επί σειρά ετών ταλαιπωρούσαν τη χώρα, σε αντίθεση με τα δικά μας αντίστοιχα τραγούδια του Θεοδωράκη κυρίως αλλά και των υπολοίπων συνθετών.

Ακούστε ολόκληρη και προσεκτικά αυτή τη συλλογή....

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους ρομαντικούς συντελεστές, που σε μια εποχή σαν τη σημερινή, συνεχίζουν κι ασχολούνται με την καταγραφή και την παραγωγή τέτοιων εργασιών... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εγώ βρήκα το cd σχετικά εύκολα.

Για το περιεχόμενο έχω να πω τα καλύτερα! Πολύ ιδιαίτερη η ερμηνεία του Νταλάρα! Ατμοσφαιρική και οι αναπνοές με αριθμητική ακρίβεια δοσμένες!Ενδιαφέρον και το υπόλοιπο cd ,αλλά ο Νταλάρας είναι η αιτία που το πήρα και μέσα από αυτόν άκουσα και κάποια τραγούδια που ίσως δεν άκουγα ποτέ! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

... "Να τραγουδάνε οι άνεμοι

Ο Μάϊος ανθισμένος

Και τα γαρύφαλλα κόκκινα

Και ο λαός ενωμένος

Να τραγουδούν με τα χέρια

Ένα σύμβολο νίκης και η ανατολή

Του κόκκινου Μάη της δόξας"...

Ευαίσθητα τραγούδια με την εσωτερική όμως δύναμη του τραγουδιού διαμαρτυρίας, θα χαρακτήριζα τα κομμάτια του cd "ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΓΑΡΥΦΑΛΛΩΝ".

Τα περισσότερα απ' αυτά, ακούγοντάς τα, σου δίνουν την αίσθηση ερωτικών τραγουδιών, ενώ είναι τα τραγούδια μιας επανάστασης! Ίσως γιατί κι ο έρωτας κι η επανάσταση περικλείουν την ίδιας έντασης αγάπη για τον ΑΝΘΡΩΠΟ...

Ξεχώρισα, σαν μελωδίες, τα εξής : (1), (2), (4), (8), (10), (11) και (14).

Το (11) - "Os ventos de Abril", είναι, κατά τη γνώμη μου, αυτό που περιέχει και τα πιο έντονα λάτιν στοιχεία.

Πολύ μου άρεσε, επίσης, που στο cd περιλαμβάνεται και η "ΔΙΕΘΝΗΣ"(13)στην πορτογαλική εκδοχή της!

Να προσθέσω, στα όσα έγραψε κι ο Μάκης για τα πολιτικά τραγούδια,ότι θεωρώ την απόκτηση αυτού του cd ... πολιτική πράξη!

Ο Γιώργος Νταλάρας, με τη συμμετοχή του, αφενός στηρίζει την όλη προσπάθεια κι, αφετέρου, του δίνεται η ευκαιρία να ερμηνεύσει μοναδικά ένα από τα πιο μελωδικά τραγούδια της συλλογής. Η ερμηνεία του είναι από ψυχής και φαίνεται, για άλλη μια φορά η εμμονή του για το τέλειο.

Ακούστε και ξανακούστε πόσο υπέροχα ερμηνεύει την προτελευταία στροφή :

Nem as lagrimas

Transformas

Em gritos dentro de nos. :music:B)

Ακριβή ερμηνεία!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Η δισκοκριτική από το Δίφωνο Ιανουαρίου (σελ. 161)

25 DE ABRIL - ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΓΑΡΥΦΑΛΛΩΝ

PROTASIS

Από τους συντρόφους Γρηγόρη Ψαριανό και Αλέξη Τσάφα και την Protasis του Νίκου Οικονόμου, τη δισκογραφική εταιρεία της Αριστεράς και της Προόδου, κυκλοφορούν σε ψηφιακό δίσκο για πρώτη φορά 14 τραγούδια, που γράφτηκαν πριν από το περίφημο αναίμακτο πραξικόπημα της 25ης Απριλίου 1974, μα που σχετίστηκαν άμεσα με αυτό.

Η Επανάσταση των Γαρυφάλλων, όπως ονομάστηκε, από τα γααρύφαλλα που οι πολίτες τοποθετούσαν στις κάνες των όπλων των στρατιωτών, έκανε τα τραγούδια αυτά να ξανακουστούν ευρέως, εμπνέοντας παράλληλα τις νεότερες γενιές δημιουργών. Έτσι, μπαλάντες διαμαρτυρίας που τραγούδησαν ο Adriano Correia de Oliveira, ο Manuel Freire, ο Antonio Bernardino κ.ά., εν μέσω της χούντας του Salazar, συνυπάρχουν με τα γαλλικά εμβατήρια Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος και Η Διεθνής, που, μπορεί να μην είναι στα πορτογαλικά, τραγουδήθηκαν όμως πολύ από τους αντιστασιακούς Πορτογάλους. Και μόνον απ' αυτούς; Τα ίδια δεν έκανε κι εδώ ο Μικρούτσικος με τα Αντάρτικα; Αυτό που θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς είναι πόσο οι άνθρωποι κρατούσαν το λυρισμό και την ευαισθησία των φάδο και της λατινοαμερικανικής μπαλάντας, ακόμη κι όταν έκαναν επανάσταση. Πάρτε για παράδειγμα, τα δικά μας Τραγούδια Του Αγώνα του Θεοδωράκη. Και ξένος να είσαι, γρυ να μην καταλαβαίνεις ελληνικά, πιάνεις την επαναστατική διάθεση από το ρυθμό και τη χειμαρρώδη μελωδικά γραμμή του Μίκη. Αν δεν ξέρεις όμως πορτογαλικά και ακούς τα τραγούδια αυτού του cd, μπορείς άνετα να παρασυρθείς από το ρομαντισμό τους και να τα εκλάβεις ως την καταλληλότερη μουσική υπόκρουση για νυχτερινή βόλτα με το έτερον ήμισυ.

Ευτυχώς δηλαδή που η έκδοση συνοδεύεται από τη μετάφραση των στίχων -σε ορισμένα τραγούδια έχουμε αληθινά ποιητικά διαμάντια- και ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε. Τέλος, εν είδει υστερόγραφου, υπάρχει και ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος ερμηνεύει χαμηλότονα το Τραγούδι της λύπης μας (Canto da nossa tristeza), ενορχηστρωμένο από τον Γιώργο Ζαχαρίου. Δίσκος-ντοκουμέντο!

Αντώνης Μποσκοΐτης

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τραγούδια εναντίον της δικτατορίας στην Πορτογαλία

Τα τραγούδια της Επανάστασης των Γαρυφάλλων

Το 1974, τρεις μήνες πριν από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, στις 25 Απριλίου, η δημοκρατία επέστρεφε και στην Πορτογαλία. Η γνωστή ως Επανάσταση των Γαρυφάλλων έφερε το τέλος της σαραντάχρονης δικτατορίας του Σαλαζάρ.

Ηδη από το 1968 είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα στα Πανεπιστήμια τα πρώτα τραγούδια ενάντια στη δικτατορία. Οταν πλέον εκδηλώθηκε το κίνημα των αξιωματικών για την ανατροπή του καθεστώτος, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους τραγουδώντας τα τραγούδια αυτά, αλλά κυρίως βάζοντας ένα γαρύφαλλο στις κάνες των όπλων των στρατιωτών, μια συμβολική ειρηνική κίνηση που έδωσε στην 25η Απριλίου 1974 το όνομα «Επανάσταση των γαρυφάλλων».

Ο Αλέξης Τσάφας επιμελήθηκε την παραγωγή αυτή, τόσο ως προς τα ιστορικά της στοιχεία όσο και ως προς την επιλογή των κομματιών για την εταιρεία Πρότασις, που έχει και στο παρελθόν κυκλοφορήσει δίσκους με πολιτικά τραγούδια. Οι εκτελέσεις είναι αυθεντικές -επεξεργασμένες ψηφιακά- συν ένα τραγούδι σε ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα (Canto de nossa tristeza του Machado Soares).

Πολλά από τα τραγούδια έχουν στίχους του Manuel Alegre, ο οποίος υπήρξε φυσιογνωμία της επανάστασης, καταξιωμένος λογοτέχνης μεταφρασμένος σε πολλές γλώσσες, αλλά και βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ήταν υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της δημοκρατίας.

(www.protasismusic.gr)

http://entertainment.flash.gr/music/releas...07/1/5/21029id/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από το νέο τεύχος του Μετρονόμου:

"Δεκατέσσερα τραγούδια που γράφτηκαν πριν από το αναίμακτο πραξικόπημα-γνωστό ως Επανάσταση των γαρυφάλλων- στην Πορτογαλία στις 25 Απριλίου 1974, αλλά σχετίστηκαν άμεσα με αυτό, κυκλοφορούν πρώτη φορά σε cd από τη δισκογραφική εταιρεία Protasis. Η Επανάσταση των γαρυφάλλων, όπως ονομάστηκε, από τα γαρύφαλλα που τοποθετούσαν οι πολίτες στις κάνες των στρατιωτών, έκανε τα τραγούδια αυτά να ακουστούν ξανά.Στο cd αυτό μπαλάντες διαμαρτυρίας που τραγούδησαν ο Adriano Correia de Oliveira, o Manuel Freire κ.α. συνυπάρχουν με τα γαλλικά εμβατήρια "Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος" και " Η Διεθνής" που μπορεί να μην είναι πορτογαλικά αλλά τραγουδήθηκαν πολύ από τους αντιστασιακούς Πορτογάλους.

Την παραγωγή και την επιλογή των κομματιών έκανε ο Αλέξης Τσιάφας.

Το cd κλείνει με το Γιώργο Νταλάρα και το "Τραγούδι της λύπης μας" ("Canto da nossa tristezza")".

Χ.Π.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλημερα παιδια, μηπως καποιος εχει τη λιστα των τραγουδιων; Ευχομαι σ' ολη τη παρεα Καλο Πασχα και καλη Ανασταση.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τραγουδώντας ο Γιώργος Νταλάρας το «Τραγούδι της λύπης μας» από την «Επανάσταση των γαρυφάλλων» της Πορτογαλίας, «απέδειξε», όπως λέει ο παραγωγός του δίσκου Νίκος Οικονόμου, «πως κανένας δεν είναι τυχαία πρώτος!»

Ο Νταλάρας σ’ ένα «fado» της «Επανάστασης των Γαρυφάλλων» & δυο μαρτυρίες

04/05/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/o-dalaras-s-ena-fado-tis-epanastasis-ton-garyfallon-dyo-martyries

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0