Sign in to follow this  
Followers 0
Theodore

Στη Wikipedia

47 posts in this topic

Διαβάζοντας ξανά το κείμενο στην βικιπαίδεια πιστεύω πως η πρώτη παράγραφος θέλει σύμπτηξη. Είναι πολύ μακροσκελής και έχει λεπτομέρειες όπως που τον βρήκε ο Μάτσας, τι ώρα τραγούδησε ,και πόσα τανκς ήταν στους δρόμους της Αθήνας όταν πήγε να πρωτογράψει. Δεν είναι για εγκυκλοπαίδεια αυτές οι λεπτομέρειες. Αρκεί να αναφερθεί ότι η χούντα στάθηκε εμπόδιο κτλ και ότι υπέγραψε με τον Μάτσα τότε με τη βοήθεια του τάδε. Αυτά

Αν διαφωνείτε να το συζητήσουμε

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σύμφωνοι! Αφαίρεσα κάποιες λεπτομέρειες που ίσως να κούραζαν. Πες μου και εσύ, ποιες άλλες προτάσεις θέλεις να συμπτύξουμε! :razz:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Εβγαλά κι εγώ κάποια. Θα το ξαναδιαβάσω πιο προσεκτικά μετά...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Λοιπόν παιδιά ανακάλυψα μια μεγάλη ανακρίβεια στην Αγγλική έκδοση του άρθρου. Στο σημείο που περιγράφει τη διαμάχη με τον Πανούση αναφέρει τη λανθασμένη πληροφορία με το γνωστό "εκατομμύριο" καθε φορα που θα λεει το ονομα του ο Πανούσης. Όμως στη συνέντευξη στο περιοδικο "Γυναίκα" το 2001, σελίδα 197, δεύτερη στήλη, πάνω-πάνω ο Νταλάρας αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά οτι κάτι τέτοιο είναι αναληθές. (Δε μίλησα με την Ελινα, μονος μου το βρήκα....)

Οπότε πρέπει να το αφαιρέσουμε και απο τη wikipedia.

Συνολικά νομίζω πως δε πρέπει το θέμα με τον Πανούση να είναι ως κυριο άρθρο. Ας μπει ως trivia όπως -πολυ σωστά- το έβαλε ο Αποστόλης στα Ελληνικά.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το έσβησα τελειώς το θέμα. Γενικώς πάντως το αγγλικό κομμάτι θέλει ξήλωμα και απο την αρχή, αλλά τα αγγλικά αν τα αφήσεις......

Share this post


Link to post
Share on other sites
Συνολικά νομίζω πως δε πρέπει το θέμα με τον Πανούση να είναι ως κυριο άρθρο. Ας μπει ως trivia όπως -πολυ σωστά- το έβαλε ο Αποστόλης στα Ελληνικά.

Φυσικά και δεν μπορεί να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος η ιστορία με τον συγκεκριμένο κύριο. Ο κύριος αυτός και η όποια διαδρομή του μπορεί -εσκεμμένα- να θέλει να αποτελεί ουσιώδες κομμάτι. Στην περίπτωση του Γ.Νταλάρα ,όμως,καταλαμβάνει μια παραγραφούλα στην μεγάλη καριέρα του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνέχεια της κουβέντας απο εδώ: http://www.dalaras.com/forum/index.php?s=8...40entry102972

Και φαντάζομαι πως καταλαβαίνεις πού αναφέρομαι...Μήπως διαφωνείς και γι'αυτή την περίπτωση;

Όχι δεν καταλαβαίνω!! Δεν διαφωνώ γι αυτό. Σε τίποτα απο αυτα που λες δε διαφωνώ. Αλλα το άρθρο της καθημερινής το μόνο πρόβλημα που είχε είναι οτι δεν ανέφερε την πηγή (Wikipedia)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Προσωπικά, το κέρδος μου είναι όταν βλέπω ανθρώπους (δημοσιογράφους ή μη) να ψάχνουν πληροφορίες και να τις βρίσκουν στο internet εύκολα και συγκεντρωμένα.

Για παράδειγμα ακούσαμε στις 14.5.09 την δημοσιογράφο στο Derti FM να λέει στον Γ.Νταλάρα:

"Προσπαθώντας να προετοιμαστώ για αυτή τη συνέντευξη προσπάθησα να βρω και κάποια στοιχεία στο Internet. Αυτές εδώ όλες οι σελίδες που βλέπετε, είναι οι δουλειές σας. Αυτό εδώ το πακέτο με τα χαρτιά, που πρέπει να είναι γύρω στα 40, είναι οι δισκογραφικές δουλειές του Γ.Νταλάρα."

Προφανώς αναφέρεται στα άρθρα για τον Γ.Νταλάρα στην wikipedia. Τα εκτύπωσε και τα μελέτησε και ορισμένες ερωτήσεις της, προέρχονταν από αυτά που διάβασε στην wikipedia.

Αυτή είναι η δύναμη του Internet, της wikipedia, του google και της ελεύθερης διακίνησης της γνώσης. Το google και η wikipedia είναι τα πρώτα σημεία έρευνας για οποιοδήποτε θέμα. Έχει μεγάλη δύναμη η wikipedia και δεν συγκρίνεται με το forum μας. Για παράδειγμα δείτε σε πόσα περιοδικά, άρθρα, sites, εκπομπές κλπ έχει μπει η φωτογραφία της Annas που επέλεξα να βάλω στο άρθρο στην wikipedia. Αυτό από μόνο του δείχνει την δύναμη αυτής της εγκυκλοπαίδειας.

Τώρα, όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία, με την χρήση του Internet το θέμα επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς ή ευτυχώς οτιδήποτε δημοσιοποιείται στο Internet, επώνυμα ή ανώνυμα, δεν αποτρέπει στον οποιονδήποτε, απ' οπουδήποτε στον κόσμο, να το οικειοποιηθεί. Στον κόσμο του Internet, η πληροφορία κυκλοφορεί ελεύθερα και η πνευματική ιδιοκτησία χάνεται ως έννοια. Τα άτομα δίνουν και παίρνουν ελεύθερα. Η ατομική ιδιοκτησία και τα υλικά υπάρχοντα δεν χωρίζουν πλέον τους ανθρώπους.

Παρόλα αυτά, έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες περιορισμού της "αντιγραφής" σε μορφές πληροφορίας όπως το video και το audio, όλες χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά όσον αφορά το κείμενο δεν μπορεί να γίνει σχεδόν τίποτα.

Στην περίπτωση του κειμένου βασιλεύει το copy-paste. Στα ΤΕΙ γράφονται ολόκληρες Πτυχιακές εργασίες βασισμένες σε κολάζ από πληροφορίες στο Internet, τις περισσότερες φορές χωρίς να αναφέρουν τις πηγές, προφανώς γιατί αν τις αναφέρουν θα φανεί το copy-paste και θα ακυρωθεί η εργασία.

Θέλω να πω, πως το κείμενο οικειοποιήται με τρομερή ευκολία. Είτε το πρωτότυπο βρίσκεται σε βιβλίο, είτε σε περιοδικό, είτε στο Internet.

Για παράδειγμα! Δώσε μου μία μελέτη για ένα θέμα. Με εξαιρετική ευκολία θα το κάνω να φανεί ως δική μου δουλειά. Με εμβόλιμες προτάσεις μέσα στο κείμενο, με αλλαγή της σειράς των προτάσεων ή ολόκληρων παραγράφων και με λίγη "σάλτσα" δεν θα μπορέσει κανένας στον κόσμο να αποδείξει οτι η μελέτη δεν είναι δική μου αλλά δική σου.

Και το copy-paste δεν είναι καινούργια "ανακάλυψη". Ο Αϊνστάϊν λένε οτι έκλεψε ιδέες για την σχετικότητα από την εργασία του Καραθεοδωρή. Ο Bell λένε οτι έκλεψε την ιδέα του τηλεφώνου από τον Gray. Και αυτά αποκαλύφθηκαν μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Η περίπτωση της wikipedia είναι λίγο ιδιαίτερη, καθώς βασίζεται στην άδεια χρήσης GNU. Δηλαδή φτιάχτηκε ΑΚΡΙΒΩΣ για αυτό το λόγο. Δίνει ουσία στο κείμενο. Η ουσία του κειμένου είναι η Πληροφορία που "κουβαλάει" και όχι τόσο στο ποιος είναι αυτός που δημοσίευσε αυτή την πληροφορία. Τα κείμενα στην wikipedia είναι ελεύθερα προς αναπαραγωγή, διανομή ακόμα και για τροποποίηση! Ο μόνος περιορισμός είναι να αναφερθεί η πηγή (η wikipedia στην προκειμένη). Αλλά αυτό έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, όπως βλέπουμε σε περιπτώσεις όπως αυτή στην Καθημερινή.

Το γιατί κάποιος να υποστηρίξει την wikipedia, είναι ένα θέμα, για το οποίο σου αναλύω την προσωπική μου άποψη μερικές παραγράφους πιο πάνω.

Τέλος, για να σου δείξω/αποδείξω πόσο εύκολα οικειοποιήται κάποιος την δουλειά κάποιου άλλου, απλά να σε ενημερώσω οτι μερικές προτάσεις που βρίσκονται στο παραπάνω κείμενο που μόλις διάβασες είναι αυτούσιες από άρθρα που βρήκα ...στο google. Και για να το πάω και ένα βήμα παραπέρα, ποιος μου λέει οτι αύριο-μεθαύριο δεν θα βρεθεί κάποιος που να πάρει τα δικά μου λόγια από αυτό το post και δεν θα φτιάξει ένα άλλο post/άρθρο ή οτιδήποτε σε οποιοδήποτε μέσο θελήσει (έντυπο ή ηλεκτρονικό);

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι! Προφανώς! Έτσι γίνεται στην περίπτωση του κειμένου. Θα πρέπει να συμβιβαστείς με αυτή την ιδέα. Και για την περίπτωση της wikipedia δεν με απασχολεί, γιατί η ιδέα ήταν αυτή. Να μπουν εκεί όλες οι πληροφορίες ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτές ο καθένας που τις θέλει. Τις έβαλα εκεί για να πληροφορήσω. Γιατί ήξερα οτι με αυτό τον τρόπο θα έφταναν σε αυτούς που τις ψάχνανε χωρίς να με ενδιαφέρει αν θα προβληθεί η συνεισφορά μου.

Σχετικά με αυτό που έθιξες:

Το ίδιο ισχύει και όταν βγάζεις το όνομα κάποιου από ένα δημοσιευμένο κείμενό του και το αφήνεις ανώνυμο...

Αυτό, άσχετα με το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, είναι απλά ΑΝΗΘΙΚΟ!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πολυ ωραία το ανέλυσε το θέμα ο Αποστόλης! Προσυπογράφω!

Το έχω γράψει και θα το ξαναγράψω: Η εξέλιξη των επιστημών και της ανθρωπότητας βασίστηκε στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και των κειμένων! Πάντα όμως με την προϋπόθεση αναφοράς στην πηγή.

Ενας επιστήμονας διάβαζε ένα άρθρο που ανέπτυσσε μία ιδέα, απο αυτό το άρθρο του έρχοταν κάποια έμπνευση και το εξέλισσε ή δημιουργούσε κάτι νέο. Αν ο Αινστάιν (και ο κάθε μεγάλος πνευματικός άνθρωπος) έπρεπε να πληρώσει για να έχει πρόσβαση σε όλα τα άρθρα και τα βιβλία που διάβασε για να αποκτήσει γνώσεις και θεμέλια για να θεμελιώσει με τη σειρά του τη θεωρία της σχετικότητας αλλά και πολλές άλλες ανακαλύψεις (Ερμηνεία Φωτοηλεκτρικού φαινομένου κλπ...) τότε ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός. θα ήταν πολλά χρόνια πίσω.

Επίσης φαντάζεστε να έπρεπε να πληρώσουμε δικαιώματα στους απογόνους του Πυθαγόρα κάθε φορά που εφαρμόζαμε το πυθαγόρειο θεώρημα;;;

Θα θέλατε να πληρώνετε δικαιώματα στους απογόνους του Boole, τουΤuring και του Von Neumann κάθε φορά που ανοίγετε τον υπολογιστή σας; Αυτο θα έπρεπε να κάνετε αν είχαν πατεντάρει και δεσμεύσει με copyright τις ιδέες τους γιατί αυτοί είναι οι θεμελιωτές των υπολογιστών!!

Οι ιδέες των Copyright κλπ είναι φτιαγμένες απο εμπορικά συμφέροντα με μοναδικό σκοπό το κέρδος. Πάντα αυτοί που ήθελαν να ελέγχουν την διακίνηση των ιδεών ήταν γιατί είχαν χρηματική ζημία (εκδοτες) ή μείωση της επιρροής τους (Εκκλησία) απο την ελεύθερη διακίνησή τους.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Αν ο Αινστάιν (και ο κάθε μεγάλος πνευματικός άνθρωπος) έπρεπε να πληρώσει για να έχει πρόσβαση σε όλα τα άρθρα και τα βιβλία που διάβασε για να αποκτήσει γνώσεις και θεμέλια για να θεμελιώσει με τη σειρά του τη θεωρία της σχετικότητας αλλά και πολλές άλλες ανακαλύψεις (Ερμηνεία Φωτοηλεκτρικού φαινομένου κλπ...) τότε ο κόσμος μας θα ήταν πολύ διαφορετικός. θα ήταν πολλά χρόνια πίσω.

Φαντάζομαι πως ο Αϊνστάιν κι όλα τα μεγάλα μυαλά αγόραζαν τα βιβλία που τους ενδιέφεραν για να αποκτήσουν τις γνώσεις που ήθελαν.

Και το ξαναγράφω κι εγώ: άλλο το να βοηθά κάποιος με τις γνώσεις του άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για το ίδιο αντικείμενο, σκοπό ή άνθρωπο κι άλλο το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των δημιουργών κι ερμηνευτών, Έδωσαν χρόνια σκληρούς αγώνες οι άνθρωποι για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης αλλά με το θάρρος της γνώμης μου!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο. Απλά οι απόψεις μας διαφέρουν...Ίσως είναι και θέμα διαφορετικής νοοτροπίας που οφείλεται στη διαφορά ηλικίας και στον τρόπο και τα μέσα με τα οποία μεγαλώσαμε...

Απλά σου εύχομαι μέσα από την ψυχή μου Θόδωρε, να μη δεις ποτέ κάποια εργασία σου δημοσιευμένη χωρίς την άδειά σου και χωρίς το όνομά σου ή κάτι για το οποίο έχεις "φτύσει αίμα", έχεις πληρώσει κι έχεις παρακαλέσει για να το αποκτήσεις να το διαχειρίζεται κάποιος που του το εμπιστεύτηκες, χωρίς να σε ρωτήσει ή να το δημοσιεύει, επειδή απλά έτσι θεωρεί εκείνος σωστό και στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης ιδεών κλπ...Ή, το χειρότερο, για οποιοδήποτε δικό του όφελος.

Είμαι σίγουρος ότι τότε θα πάει περίπατο όλη η παραπάνω ανάλυσή σου...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σίγουρα η διαφορά των απόψεων οφείλεται σε αυτά που λες.

’λλες ηλικίες, άλλες εμπειρίες, άλλα χρόνια γενικώς....

Αλλα σε όσα είπα πιο πάνω είχα πάντα μία προυπόθεση ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ!! Την οποία θεωρώ επιβεβλημένη! Οπότε:

1ον δε διαφωνούμε σε αυτό.

2ον Φυσικά και θα γινομουν έξαλλος αν έβλεπα δημοσιευμένη κάπου τη δουλειά μου χωρίς καμία αναφορά προς εμένα. Αν ήμουν τυχερός και τον ήξερα τον μπαγάσα που μου έκλεψε τη δουλειά τότε θα είχα τη χαρά να τον βρίσω και κατάμουτρα!!

Οπότε δεν διακρίνω κάποια τεράστια διαφορα στις απόψεις!

Share this post


Link to post
Share on other sites
2ον Φυσικά και θα γινομουν έξαλλος αν έβλεπα δημοσιευμένη κάπου τη δουλειά μου χωρίς καμία αναφορά προς εμένα. Αν ήμουν τυχερός και τον ήξερα τον μπαγάσα που μου έκλεψε τη δουλειά τότε θα είχα τη χαρά να τον βρίσω και κατάμουτρα!!

’ρα και αν λάβουμε σαν δεδομένο πως όλο αυτό θα γίνει χωρίς την άδειά σου, πάει περίπατο η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και σκέψεων...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από κοντά θα ανάψουν τα αίματα και οι συζητήσεις... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
2ον Φυσικά και θα γινομουν έξαλλος αν έβλεπα δημοσιευμένη κάπου τη δουλειά μου χωρίς καμία αναφορά προς εμένα. Αν ήμουν τυχερός και τον ήξερα τον μπαγάσα που μου έκλεψε τη δουλειά τότε θα είχα τη χαρά να τον βρίσω και κατάμουτρα!!

’ρα και αν λάβουμε σαν δεδομένο πως όλο αυτό θα γίνει χωρίς την άδειά σου, πάει περίπατο η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και σκέψεων...

Φυσικα και ΔΕΝ παει περίπατο!

Ας το πάρουν το κείμενο μου και χωρίς την αδειά μου δεν με νοιάζει, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ!!

Ας βγάλουν και λεφτά απο αυτό δε με νοιάζει. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ!

Βλέπεις οτι συμφωνούμε;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Όχι απλά κουράστηκα να προσπαθώ να σου δώσω εσένα να καταλάβεις...

Τέλως πάντων, θα τα πούμε κάποια στιγμή κι από κοντά...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλησπέρα

Επανέφερα το λήμμα “Γιώργος Νταλάρας (δισκογραφία)” στην αρχική του μορφή, όπως είχε διαμορφωθεί από το χρήστη “Dalaras.com”. Έκανα ορισμένες βελτιώσεις, προσθήκες και διορθώσεις (πχ δίσκοι όπως “Μικρά Ασία”, “Βυζαντινός Εσπερινός”, “Λιανοτράγουδα”, “Μικρές Πολιτείες”, “Ψηλά Παραθύρια” κ.α. αναφέρονταν στις συμμετοχές).

Επίσης, αφαίρεσα τις επιπλέον πληροφορίες που είχαν προστεθεί από το χρήστη “CHE”. Κατανοώ τον κόπο της προσπάθειάς του, όμως νομίζω πως το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο κακό παρά καλό. Δυσανάγνωστο, με πολλά περιττά στοιχεία και ταυτόχρονα πολλές ελλείψεις, που ξέφευγε από το νόημα και το σκοπό του συγκεκριμένου λήμματος.

Ωστόσο, επειδή η περισσότερη δουλειά στη Wikipedia που αφορά τον Γ. Νταλάρα έχει γίνει από αυτό το forum, νιώθω υποχρέωση να ζητήσω τη γνώμη σας.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CE%9D%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%B1%CF%82_(%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0