Sign in to follow this  
Followers 0
Tasos

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου στον Ιανό (31/01/07)

16 posts in this topic

Μια ζεστή συγκινητική βραδιά ζήσαμε όσοι παραβρεθήκαμε στον ΙΑΝΟ την περασμένη Τετάρτη(31/1).

Ο Μάνος Ελευθερίου αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, γι' αυτό κι όλοι(καλλιτέχνες και κοινό) έτρεξαν κοντά του, σ'΄αυτήν την βραδιά, την αφιερωμένη στο έργο του.

Το όλο πρόγραμμα κύλησε ανάμεσα σε αγαπημένα τραγούδια και λόγια-από καρδιάς ειπωμένα-από φίλους και συνοδοιπόρους του Μάνου Ελευθερίου.

Ο ίδιος δε, κέρδισε για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις, με το αυτοσαρκαστικό κι ευφυές χιούμορ του.

Όλα πήγαν καλά, μέσα στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ που ήταν από ασφυκτικά, ως και αποπνικτικά γεμάτο.

Τραγούδησαν αγαπημένα τραγούδια και τραγούδια-σταθμούς του Μάνου Ελευθερίου οι : Γλυκερία, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπης Στόκας, Γιάννης Χαρούλης, Μαρία Κουγιουμτζή, Κώστας Λειβαδάς, Γιώργος Ανδρέου και Γιώργος Μεράντζας.

Το ξεχωριστό κι ιδιαίτερο παρών του έδωσε κι ο Γιώργος Νταλάρας, τιμώντας τον Μάνο Ελευθερίου.

Τραγούδησε τα εξής τραγούδια :

-Του κάτω κόσμου τα πουλιά

-Στους μπαξέδες

-ΟΙ ελεύθεροι κι ωραίοι

-Παραπονεμένα λόγια

Θα ήθελα να σταθώ για λίγο στο τραγούδι των Δήμου Μούτση/Μάνου Ελευθερίου "Στους μπαξέδες"(πρώτη εκτέλεση : Βίκυ Μοσχολιού), για το οποίο ο Γιώργος Νταλάρας ανέφερε πως "το είχε άχτι να το πει κάποια στιγμή..."! Και μάλλον διάλεξε την καταλληλότερη! Η ερμηνεία του ήταν καταπληκτική και συγκλονιστική! Έδειξε τι σημαίνει να έχει άχτι ένας μεγάλος ερμηνευτής-και συγκεκριμένα ο Νταλάρας- να πει ένα τραγούδι! Του έδωσε μια άλλη διάσταση... Από τη μια με διαπερνούσαν ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού κι από την άλλη έβλεπα όλους τους άλλους τριγύρω μου να παρακολουθούν την ερμηνεία του στεκόμενοι ... προσοχή!

Τελικά, υπάρχουν οι καλοί και πολύ καλοί τραγουδιστές, αλλά, και οι πραγματικά ΜΕΓΑΛΟΙ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ερμηνευτές. Και τέτοιος είναι ο Γιώργος Νταλάρας. ’κουσα όλους τους άλλους συναδέλφους του χτες να ερμηνεύουν καλά και πολύ καλά τα τραγούδια... Μόλις ανέβηκε όμως στη σκηνή ο Νταλάρας, κυριολεκτικά, γέμισε ο χώρος με τη φωνή και την παρουσία του!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Θ'αρχίσω με τα δυσάρεστα της βραδιάς , τα οποία, ευτυχώς είναι εξωκαλλιτεχνικά.

Ο χώρος αρχικά, ο οποίος κατά τη γνώμη μου είναι ο πλέον ακατάλληλος για τέτοιου είδους εκδηλώσεις.Οι εκδηλώσεις του Ιανού , με τον τρόπο πλέον που πραγματοποιούνται, θυμίζουν εκδηλώσεις κλειστού club.

Τα της οργάνωσης και του τρόπου με τον οποίον κλείστηκαν οι θέσεις πάνω-κάτω είναι γνωστά.Το αίσχος βέβαια συνεχίστηκε και πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.Ενώ πριν την εκδήλωση ανακοινώθηκε πως δεν θα μπει ούτε ένα άτομο που δεν έχει κάνει κράτηση και μάλιστα λόγω στατικής επάρκειας του παταριού, στη συνέχεια έγινε "της ανωμαλίας" για να μην πω τίποτα πιο χοντρό. Όποιος είχε "μπάρμπα στην Κορώνη" έμπαινε. Με αποτέλεσμα να μείνουν έξω κάποια από τα άτομα που πραγματικά ήθελαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Η ζέστη και η κάπνα ήταν αφόρητα.Υπήρχαν και λιποθυμίες.Κι εδώ οφείλω να συγχαρώ την κυρία Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία ήταν η μόνη που πραγματικά ενδιαφέρθηκε και ασχολήθηκε με την κυρία η οποία λιποθύμησε,μαζί με την ουσιαστική συμβολή κάποιου γιατρού που έτυχε να παραβρίσκεται στο χώρο.

Ίσως θα έπρεπε οι υπεύθυνοι του β'προγράμματος να το σκεφτούν καλύτερα και του χρόνου να πραγματοποιήσουν τέτοιες εκδηλώσεις, ίσως και με κάποιο εισητήριο, σε μεγαλύτερο χώρο.Είναι κρίμα αυτές οι βραδιές να γίνονται για τόσο λίγους.

Όσον αφορά το καλλιτεχνικό μέρος , θα συμφωνήσω ,πάνω-κάτω, μ'αυτά που έγραψε ο Τάσος.Όλη η βραδιά, με μερικές εξαιρέσεις, στο σημείο που τραγούδησε ο Λειβαδάς, όπου το πρόγραμμα έκανε "κοιλιά" , ήταν υπέροχη.

Για τον Νταλάρα και τους "Μπαξέδες" τι να πω; Ότι και να πω θα είναι λίγο.

Και τα υπόλοιπα τραγούδια όμως ήταν εξαιρετικά...Το αγαπημένο μου "Του κάτω κόσμου τα πουλιά" , το οποίο , επιτέλους, το είπε με τους κανονικούς στίχους του 2ου refrain και όχι με την επανάληψη του πρώτου, αλλά και τα άλλα δυο τραγούδια , ήταν μοναδικά.

Γιώργο ευχαριστούμε... :D:razz::razz:

Για όλα.... :D:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Θανάση για το «θυμίζουν εκδηλώσεις κλειστού club» Μπορεί να είναι κατάλληλο το «καφενείο» του Ιανού για παρουσιασεις βιβλίου, όπως είναι οι περισσότερες εκδηλώσεις τους, αλλά όταν οι βραδιές διαφιμίζονται στο Β' πρόγραμμα, που δεν είναι και το πιο ασήμαντο σταθμό, και αφορούν τοσο σημαντικά πρόσωπα, πραγματικά μοιάζει σαν να μαζεύει μια κλίκα, το in-crowd που λέμε, και από την καλοσύνη τους αφήνουν τον κοσμάκη ν'ακούσει από το ραδιόφωνό :razz: .

Δεν θέλωνα πιστέψω ότι ούτε ο διευθυντής του Ιανού, ούτε η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, επείτηδες το έστησαν έτσι - αλλά τουλάχιστον δεν έχουν, φαίνεται, καταλάβει τι συνεβεί... ότι, δηλαδή, αυτοί που ενδιαφέρονται και θέλουν να παραβρεθούν (όχι μόνο ν' ακούσουν), είναι πολλοί. Είναι οι πολλοί.

Από ΄κει και πέρα, και χώρια την στεναχώριαγια τους φίλους που δεν τους άφησαν να μπουν, ήταν μια υπέροχη βραδιά.

Για τον Νταλάρα δεν ξέρω τι να πώ... αν ηξερε τι απερίγραπτη χαρά είναι να τον ακούσει κανείς να λέει ένα άγνωστο τραγούδι!!!!

Και ο τρόπος του - λιτός (λητός; δεν ξέρω πως γράφεται, μου έμαθε την λέξη ένας φίλος ακριβώς γι'αυτή την περίπτωση :)), και πιο εντυπωσιακό από οποιοδήποτε effet... μεγάλη η αντίθεση με, π.χ., την Τσαλιγοπούλου, που δυστυχώς "το παρακανε".

Η μεγάλη έκπληξη για μένα ήταν ο Γιάννη Χαρούλης, που τον ήξερα μόνο από μια-δυο τραγούδια στο ραδιόφωνο ή στο δίσκο της Εστουδιαντίνας - ήταν, πώς το λες, stunning! Ανέβει στην σκηνή ένα σεμνό παιδί με ντροπαλό χαμόγελο που μοιάζει να θέλει να κρυφτεί πίσω από το λαούτο του, μα να που ανοίγει το στόμα του και ΜΠΑΜ! μια ερμηνεία του «Μαλαματένια λόγια» που δεν υπάρχει περίτπωση να την ξεχάσω...! Είναι σε όλα η αντίθεση του Τσουγανάκη, και θα έδινα κάτι να 'ταν εκει ο Νταλάρας ν' ακούσει «τα λόγια και τα χρόνια» και να μπόρεσα να του ρωτήσω μετά, αν θέλει λαουτιέρης στο Μέγαρο, γιατί δεν πήρε αυτόν εδώ;

Τέλος, θέλω να πω

να 'ναι καλά ο Μάνος Ελευθερίου!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Είχε αναφερθεί την προπερασμένη εβδομάδα στον Ιανό πως ο Μ.Ελευθερίου θα υποβαλόταν σε επέμβαση καρδιάς. Η Ελευθεροτυπία -σήμερα- ενημερώνει πως ο σπουδαίος ποιητής (μετά από την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο) βρίσκεται στην εντατική για προληπτικούς λόγους και πως όλα πήγαν καλά.

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση και γρήγορη επάνοδο, κι από εδώ!

Share this post


Link to post
Share on other sites
...Είναι σε όλα η αντίθεση του Τσουγανάκη...και να μπόρεσα να του ρωτήσω μετά, αν θέλει λαουτιέρης στο Μέγαρο, γιατί δεν πήρε αυτόν εδώ;

...Θα κάνω ένα σχόλιο για τα γραφόμενα της "γλυκιάς ολλανδέζας" μας,μιμούμενος το "θείο" στο Αττικόν,στην παράσταση με τους ’γαμους λίγο πριν ξεκινήσει το "Στην Αστόρια μένουν φίλοι"...! "Ε...Υπερβολές"..!!! B):pity: Τρέφω μεγάλη εκτίμηση στο συμπατριώτη μου Λασιθιώτη Γιάννη Χαρούλη,ερμηνευτικά είναι σκάλες καλύτερος κι ανώτερος από τον Μιχάλη όμως ώπα...!!Το λαούτο,που παίζει ο Μιχάλης Τζουγανάκης είναι άφταστο,είναι κάτι σαν...προέκταση του χεριού του! :naughty:;) Επίσης ο Χαρούλης είναι περισσότερο έντεχνος τραγουδιστής,με έντονες κρητικές καταβολές,σε αντίθεση με τον Τζουγανάκη,που είναι κρητικός τραγουδιστής-οργανοπαίχτης-μαντιναδόρος,με έντονες έντεχνες καταβολές..! ;) Geske,θαρρώ ότι τον έχεις στραβοπάρει! :naughty::naughty:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αφού προσθέσω και τις δικές μου ευχές, μαζί με της Ελίνας, για γρήγορη ανάρρωση του Μάνου Ελευθερίου, να διατυπώσω και τη δική μου άποψη όσον αφορά τους Χαρούλη και Τζουγανάκη.

Ο Γιάννης Χαρούλης είναι ένας πολύ καλός τραγουδιστής με εξαιρετική φωνή. Το λαόυτο όμως που παίζει μου δίνει την εντύπωση, ότι, απλά, συνοδεύει το τραγούδι του.

Ο Μιχάλης Τζουγανάκης έχει μια σωστή-εκφραστική φωνή(που δεν είναι βέβαια του μεγέθους της φωνής του Χαρούλη) αλλά είναι ένας βιρτουόζος του λαούτου.

Πολύ απλά : Ο Χαρούλης είναι ένας τραγουδιστής που παίζει και λαούτο, ενώ ο Τζουγανάκης είναι ένας εξαιρετικός λαουτιέρης που και τραγουδάει.

Κάτι παραπάνω φυσικά θα "ακούει" και ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας και κάνει κάθε φορά, ανάλογα με την περίσταση, και την, διαφορετική, επιλογή του.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αρη και Τάσο, οι διάφορες που λέτε μεταξύ Τσουγανάκη και Χαρούλη είναι σωστές, δεν διαφωνώ, είναι όμως αντικειμενικές.

Εγώ έλεγα για την υποκειμενική διαφορά, ότι ο Χαρούλης μου φαίνεται καλλιτέχνης, και ο Τσουγανάκης, συγνώμη, μαϊμού! Virtuoso, όντως, τόσο πολύ που χάνεται η μουσική.

’ποψη είναι, ΟΚ;

Κατά τ' άλλα θέλω να τονίσω ότι ο Χαρούλης μ' εντυπωσίασε πολυ live, σε δίσκο όμως μεχρί τώρα όχι.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Im in complete agreement with neck and Tasos, Geeske!

Xaroulis has a superb voice, which I listen to with great pleasure but his laouto playing is average and doesnt add anything to his singing (nor would it add anything to Dalaras performance!)

Tzouganakis is first and foremost an instrumentalist, a great virtuoso of the laouto, in good Cretan tradition.

Luckily, his voice serves him well: without being a great voice, it is good enough and doesnt lack expression.

I derive much pleasure from listening to his music which, I feel, is enhanced by his virtuosity.

It sounds to me traditional enough, particularly when laouto and lyra answer each other, but also somewhat modern. Modern in a way that, to my great surprise, I can accept, that feels right to me.

Now I will admit that his continuous wriggling (wiggling, squirming? how do you say it?) can become rather irritating. :pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταλαβαίνω τι λες Geske και μέχρι ενός σημείου απολύτως φυσιολογικά σου έχει διαμορφωθεί αυτή η αίσθηση! :naughty: Όμως οι πραγματικοί κρητικοί οργανοπαίχτες κι όχι οι δήθεν "σκυλαδο-νησιωτικο-λαϊκο-κρητικοί" μουσικοί και...τραγουδισταράδες(τύπου Μπικάκης,Ζερβάκης κόκ) την έχουν στο αίμα τους αυτήν την ένταση,η οποία πηγάζει από τους "δαιμονικούς" ρυθμούς του πεντοζάλη και το ακατέργαστο συναίσθημα της κρητικής μαντινάδας! Επομένως αυτό το βιρτουόζικο πρόσωπο είναι ταγμένο σ' αυτό το πνεύμα,που πρέπει να το γνωρίζει,να το' χει ζήσει κανείς για να το νιώσει! :naughty::naughty: Εγώ,που τον ξέρω,όσο τον ξέρω τον Μιχάλη και τον εκτιμώ,πιστεύω ότι παίζει το λαούτο με την ειλικρίνεια της κρητικής του ψυχής... B):pity:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συμφωνώ ότι ο Χαρούλης δεν είναι μεγάλος δεξιοτέχνης του λαούτου, και όντως το έχει για συνοδεία όταν τραγουδάει, και τίποτα παραπάνο.

Για τον Τσουγανάκη όμως δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας. Τυχαίνει να είναι το ούτι και το λαούτο οι ήχου που αρέσουν το πιο πολύ στ' αυτιά μου - πριν τα γνωρίσω είχα για αγαπημένα την κιθάρα και το βιολοντσελλο. Μεγάλωσα με τους guitar heroes του rock, οπότε για rapid fire παίξιμο κάτι ξέρω - και νομίζω ότι δεν αδικίζω κανέναν αν τους συγκρίνω με τους κριτικούς μουσικούς. Και λέω ότι υπάρχουν σε δυο είδη: αυτοί που εκμεταλλευονται την δεξιοσύνη τους στην δημιουργική "υπηρεσία" της μουσικής, και αυτοί που εκμεταλλεύονται την μουσική για να δείξουν την δεξιοσύνη τους.

Για τον Τσουγανάκη λοιπόν, χώρια τι μου λένε τα μάτια μου (που όντως δεν είναι κολακευτικό), τα αυτιά μου μού λενε ότι ανοίκει στο δεύτερο είδος. Ακούω effet, αλλά δεν ακούω μουσική. Ακούω πυροτεχνίματα, αλλά δεν ακούω ψυχή.

Αν κάνω λάθος, θα το καταλάβω κάποια στιγμή, αφού ο Νταλάρας θα τον φέρει μαζί του στο tour...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ξέρω αν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ τη κρητική μουσική και αυτή των τσιγγάνων αλλά άφου πρώτα είδα τον Τσουγανάκη με χτίπησε αυτή η «δαιμονική» πνέυμα της αληθηνής βιρτουοζικότητας πού μού θύμισε «ακατέργαστο συναίσθημα» από τσιγγάνους και φλαμενκίστες (όπως σε «flamenco puro» που έχει τη τσιγγανηκή καταγωγή), και είμαι θαυμαστής αυτής της μουσικής.

Αλλά είναι πολύ σοστό ότι

πρέπει να το γνωρίζει,να το' χει ζήσει κανείς για να το νιώσει!

Τουλάχιστον πρέπει να το συνηθίσει κανείς από κάποιες εμπειρίες, με έναν ανοιχτό μυαλό...

Βέβαια, υπάρχουν και διαφορετηκά γούστα. Και συμφονώ: η βιρτουοζικότητα μπορει να είναι self-serving. Την είχα κακή τυχή με κάποια "βιρτουοζική" ερμινεία που ακούστικε σαν θόρυβω.

B)

Θα ήθελα να συμπληρόσω ότι στη παραδοσιακή μουσική συχνά η ερμινεία ακούγεται impersonal (απροσωπικά?) και στο πλαίσιο της παράδοσης που μεταδόσηκε από πατέρα στον γιό. Αλλά δεν είναι αυτό. Εκφράζει αισθήματα από ολόκλυρων γενιών μεσ'από συγκεκριμμενο μουσικό πρόσωπο. Και βέβαια κάπιοι

εκμεταλλεύονται την μουσική για να δείξουν την δεξιοσύνη τους.

Γι'αυτό έχουμε αυτιά (όχι μόνο 2 αυτιά αλλά πάρα πολυ περισσότερα - εδό στο φόρου... :pity:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δυστυχώς κόβεται απότομα στο τελευταίο μέρος. Διαφορετικά θα έλεγα ολόκληρη η εκδήλωση.

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν ξέρω αν είναι κατάλληλη η μέρα για τραγούδια...
Παρόλα αυτά, την ώρα αυτή γίνεται η πολιτική κηδεία του Μάνου Ελευθερίου και, αν και θα ήθελα πολύ να είμαι στο Πρώτο Νεκροταφείο, πρακτικοί λόγοι με κράτησαν στην Θεσσαλονίκη. (Είμαι όμως εκεί νοερά και προσπάθησα να συμβάλλω στο ελάχιστο, αφού μου ζητήθηκε, στέλνοντας κάποια τραγούδια και ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του, για να ακουστούν εκεί)...
Ανατρέχοντας λοιπόν στο αρχείο, στάθηκα με νοσταλγία σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν από εντεκάμιση χρόνια στον "Ιανό" της Αθήνας και που είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά...
Για τον Μάνο Ελευθερίου τραγουδούν η Γλυκερία, ο Γιώργος Μεράντζας, η Μαρία Κουγιουμτζή, ο Γιάννης Χαρούλης, ο Κώστας Λειβαδάς, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μπάμπης Στόκας και ο Γιώργος Νταλάρας, ενώ μιλούν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτισμού. Παρουσιάζει η Μαρίνα Λαχανά...

«Οι στίχοι του Δεύτερου στον Ιανό» για τον Μάνο Ελευθερίου (2007)

24/07/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

http://www.ogdoo.gr/erevna/rakosyllektika/oi-stixoi-tou-deyterou-ston-iano-gia-ton-mano-eleftheriou-2007

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Οι ωραίες πρωτοβουλίες του Δεύτερου και των ανθρώπων του. Ευχαριστούμε για τα βίντεο!

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...
Sign in to follow this  
Followers 0