kostasp

''Όταν συμβεί στα πέριξ'' στο Ηρώδειο

148 posts in this topic

http://www.theaterinfo.gr/theatrenews/athe...ongs/index.html

Ο Έλληνας, μέσα σε δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, έψαχνε πάντοτε το όνειρο, τη διαφυγή. Και σε αυτήν ακριβώς τη «χαριτωμένη» αναζήτηση του νου επικεντρώνεται ένα ακόμη αφιέρωμα, που φέρει τον τίτλο Τσίλιες και μία νύχτες. Το όνειρο ενίοτε το έψαχνε μέσα από «ουσίες» που επιτρέπονταν και «ουσίες» που δεν επιτρέπονταν. Ο Παναγιώτης Κουνάδης, συγγραφέας και ερευνητής της ελληνικής δισκογραφίας,

έχει συλλέξει τραγούδια που σηματοδοτούν αυτά τα «ταξίδια του νου» και είναι αυτός που επιμελείται καλλιτεχνικά δύο ξεχωριστές βραδιές στο φετινό Φεστιβάλ. «Οι διάφορες ευφορικές ουσίες, ως μέρος της ζωής των ανθρώπων, έχουν περάσει στο ελληνικό τραγούδι. Ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα έως και το 1960 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.000 τραγούδια που περιγράφουν τη χρήση ή τις επιπτώσεις του αλκοόλ, της νικοτίνης, του χασίς, της κοκαΐνης, της μορφίνης, της ηρωίνης στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Η έρευνα και η ταξινόμηση του υλικού επιτρέπει μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή τραγουδιών από το λαϊκό και το ελαφρό ρεπερτόριο, από την επιθεώρηση και την οπερέτα. Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του υλικού θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό».

Translation:

In hard times, the Greeks always sought dreams and escape. And this "happy" quest of the mind is the focus of another musical homage, under the title "Thousand and one nights" (TN: this is the concert thas was first announced as "Otan symvei sta perix", which was a quote from Tsitsanis). The dreamhunters would aid their quest with "substances" that were legal, and "substances" that were not. Panagiotis Kouniadis, author and researcher of Greek record-making history, has chosen songs that represent those "journeys of the mind", and he is responsible for the artistic production of two very special evenings in this year's Athens' Festival.

"The different euphoria-inducing drugs, as part of people's lives, have made their way into Greek song. Even from the early 19th century until 1960, over 2000 songs have been written down describing the use or the effects of alcohol, nicotine, hashish, cocaine, morphine, heroin in the day-to-day life of the Greeks. The research and cataloguing of this material allows a very interesting selection of songs, from the laiko to the "light" repertoire, revue and operetta. It should be noted that the greater part of this repertoire will be presented to the public for the very first time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μολις τωρα ο Παναγιωτης Κουναδης ανεφερε οτι στο Ηρωδειο θα ειναι και ο Στελιος Βαμβακαρης(κατι σαν guest...).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από τον σημερινό(30/6) "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ"(σελ. 63), που διατίθεται μαζί με τα "ΝΕΑ" :

"ΣΥΝΑΥΛΙΑ

ΝΤΑΜΙΡΑ ΚΑΙ ΛΟΥΛΑΔΕΣ

Τραγούδια με ειδικό φορτίο - από την εποχή της δικής μας ποτοαπαγόρευσης, σαν να λέμε - που αναμετρήθηκαν με το χρόνο και κέρδισαν τη συμπάθεια της κερκίδας.

Η νταμίρα ή χασίς, το αλκοόλ, η κοκαϊνη και η νικοτίνη πέρασαν στους στίχους των ανώνυμων ή επώνυμων συνθετών, για να γνωρίσουν διαχρονικά το σκληρό πρόσωπο της λογοκρισίας.

Ο έμπειρος Παναγιώτης Κουνάδης επιμελήθηκε τα τραγούδια από την επιθεώρηση, τα σμυρναίικα, το ρεμπέτικο και το λαϊκό, ο Γιώργος Νταλάρας τέθηκε επικεφαλής και συνεπιβάτες κλήθηκαν οι Χρήστος Θηβαίος, Μπάμπης Τσέρτος, Μάρθα Φριντζήλα, Ταξιάρχης Χάνος, Νίνα Λοτσάρη, Χαρά Κεφαλά, Θέμης Σερμιέ και Στέλιος Βαμβακάρης.

Συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Στο πλαίσο του Φεστιβάλ Αθηνών.

* "Τραγούδια για τσίλιες ... και μια νύχτες", 4 και 5 Ιουλίου, Ηρώδειο.

Προπώληση : ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών, τηλ. : 210 - 3272000".

ΣΗΜ.

Στο δημοσίευμα περιλαμβάνεται και η γνωστή-εδώ στο φόρουμ- φωτογραφία, όλων των συντελεστών, από το Ηρώδειο.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Η εφημερίδα του Φεστιβάλ Αθηνών ΄΄ΕΦ΄΄ που διανέμεται δωρεάν περιέχει δισέλιδο αφιέρωμα για την συναυλία στο Ηρώδιο με συνεντεύξεις του Παναγιώτη Κουνάδη και του Γιώργου Νταλάρα.  :D

"εφ", τεύχος 3, 21-6-2007(σελ. 13) :

"Γιώργος Νταλάρας

Ρεμπέτικο αλλά και οπερέτα

Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο βασικός εμηνευτής στη συναυλία "Όταν συμβεί στα πέριξ". Για το πως και το γιατί δήλωσε στην εφ τα εξής :

-Είναι γνωστό ότι η σχέση μου με τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια γενικότερα, ξεκινά από τα παιδικά μου χρόνια, αφού ο πατέρας μου ο Λουκάς ήταν συνθέτης, τραγουδιστής και οργανοπαίχτης ρεμπέτικων.

Η απασχόλησή μου με το ρεμπέτικο έχει αποδώσει μέχρι τώρα επτά μεγάλους δίσκους και δεκάδες συναυλίες και εκδηλώσεις εντός κι εκτός Ελλάδος. Εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, γνωριζόμαστε με τον Παναγιώτη Κουνάδη, που ασχολείται συστηματικά με τα ρεμπέτικα, και πάντα υπήρχε ανάμεσά μας ένα "φλερτ" κι ένα "αίσθημα" για μια συνεργασία σε κάτι πολύ ουσιαστικό.

Φαίνεται λοιπόν ότι ήρθε η στιγμή να ευοδωθεί αυτή η από καιρό συζητούμενη συνεργασία με μια πρόταση σταθμό για την πορεία του ελληνικού τραγουδιού που αφορά ένα αμφιλεγόμενο θέμα, αυτό της δισκογραφίας γύρω από τις "ουσίες", δηλαδή τα λεγόμενα ναρκωτικά. Ήταν το θέμα για το οποίο κατηγορήθηκε, κυνηγήθηκε και συκοφαντήθηκε το ρεμπέτικο τραγούδι. Όμως, όπως φαίνεται από την έρευνα στα αρχεία του Παναγιώτη Κουνάδη, εκτός από τους ρεμπέτες συνθέτες στιχουργούς και ένας σοβαρός αριθμός δημιουργών του ελαφρού τραγουδιού, της επιθεώρησης και της οπερέτας ασχολήθηκε και έγραψε τέτοιου περιεχομένου τραγούδια.

Μ' αυτές τις σκέψεις, κάναμε την πρόταση στο Φεστιβάλ Αθηνών για μια μουσικοθεατρική παράσταση όπου θα ακουστούν τραγούδια όλου του προηγούμενου αιώνα με αυτές τις θεματικές, η οποία έγινε αποδεκτή. Έτσι, στις 4 και 5 Ιουλίου, μέσα από πολλά γνωστά και άγνωστα ρεμπέτικα, θα ακουστούν για πρώτη φορά τραγούδια ελαφρά, τραγούδια από την επιθεώρηση και την οπερέτα, με μια επίλεκτη ομάδα ηθοποιών και τραγουδιστών.".

Κι από τη συνένετυξη του Παναγιώτη Κουνάδη, στο ίδιο τεύχος(σελ. 12-13) :

- Υπάρχει χρονολογική, γεωγραφική ή και μουσική συνέχεια του προγράμματος; Πως επιλέξατε τα τραγούδια που θα ακουστούν;

-Μια παράσταση μπορεί να έχει όλες αυτές τις συνιστώσες που αναφέρατε, ή και καμία! Μπορεί να σχετίζεται με τις θεματικές, με τους ρυθμούς, με τα πρόσωπα που θα τραγουδήσουν, με τις εναλλαγές της ορχήστρας ... Μια παράσταση είναι δύσκολο πράγμα. Το Όταν συμβεί στα πέριξ έχει μια βάση χρονολογική, χωρίς να τηρείται, έχει μια βάση ρυθμική χωρίς να τηρείται. Δηλαδή δεν θα μας πειράξει εάν δυο ζεϊμπέκικα πέσουν στη σειρά. Λαμβάνουμε υπόψη και μια βάση εναλλαγής φωνών. Πρέπει να δώσουμε ευχέρεια στα πρόσωπα, στις αλλαγές των φωνών, στις ηχητικές αλλαγές της ορχήστρας.

-Οι εκτελέσεις των τραγουδιών θα είναι σημερινές ή θα προσαρμοστούν στους εκφραστικούς τρόπους των συνθετών τους και της εποχής τους;

-Κάθε τραγούδι θα έχει ανάλογη μουσική προσέγγιση από την ορχήστρα. Αλίμονο αν κάνουμε αυτό που κάνουν πολλοί και τα παίζουν όλα με το ίδιο ύφος. Σ' αυτό είμαστε αυστηροί και εγώ και ο Γιώργος Νταλάρας και η Εστουδιαντίνα. Ένα τραγούδι δεν είναι μόνο στίχος, δεν είναι μόνο μουσική, δεν είναι μόνο οι φωνές ή η φωνή αλλά και το χρώμα του το ηχητικό. Αυτά θα τηρηθούν με αυστηρότητα. Είναι το α και το ω. Το έχουμε κάνει άλλωστε και στο παρελθόν, έχουμε κάνει πειράματα κι έχουν πετύχει. Οι μουσικοί έχουν μοιραστεί κατά ομάδες. Υπάρχει η ομάδα των ελαφρών και η ομάδα των λαϊκών. Δεν είμαστε δογματικοί στο θέμα της απόδοσης των τραγουδιών αλλά δεν κάνουμε και αντιγραφή. Η μαγκιά σήμερα είναι να κάνουμε τεχνάσματα. Να είσαι μέσα στο χρώμα του τραγουδιού, μέσα στο ύφος και παράλληλα να κάνεις ενορχηστρωτικές αναδομήσεις.".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πληροφοριακά για την Πέμπτη έχουν μείνει μόνο 60άρια.Όλα τα άλλα έχουν εξαντληθέι.Σε όποιον περισσεύει ένα εισητήριο για την Πέμπτη (από 30 και κάτω)ας επικοινωνήσει μαζί μου με ένα PM.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Πληροφοριακά για την Πέμπτη έχουν μείνει μόνο 60άρια.Όλα τα άλλα έχουν εξαντληθέι.Σε όποιον περισσεύει ένα εισητήριο για την Πέμπτη (από 30 και κάτω)ας επικοινωνήσει μαζί μου με ένα PM.

Κι εγώ θα ήθελα ένα για την Τετάρτη, αν περισσεύει. :) Όποιος έχει κάτι, ας επικοινωνήσει με ένα pm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να ρωτήσω αν ξέρει κανεις να μου πει;

Το τραγούδι του Βαγγέλη Παπάζογλου "ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ" συγκαταλέγεται στα απαγορευμένων ουσιων και είναι πιθανό να το πεί ο Νταλάρας στο Ηρώδειο;

Share this post


Link to post
Share on other sites
Να  ρωτήσω  αν  ξέρει  κανεις  να  μου  πει;

Το  τραγούδι  του  Βαγγέλη  Παπάζογλου  "ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ"  συγκαταλέγεται  στα  απαγορευμένων  ουσιων  και  είναι  πιθανό  να  το  πεί  ο  Νταλάρας  στο  Ηρώδειο;

Μα, στον "κατάδικο" δεν αναφέρονται πουθενά απαγορευμένες ουσίες.

Μες τη φυλακή, στ' Ανάπλι

μ' έριξαν κατάδικο

αμάν δικαστή βοήθεια

κι' αυτό είναι άδικο

Δεν μπορούσα να βαστάξω

και να έχω αντεραστή

τον εσκότωσα και τώρα

είμαι μες τη φυλακή

Παρεμπιπτόντως, ο Κατάδικος, νομίζω οτι ειναι του Γιοβάν Τσαούς. Σε μία εκπομπή του 1984 στην ΕΡΤ, είχε γραφτεί λανθασμένα ότι είναι του Παπάζογλου. :) Αυτά είναι όλα τα τραγούδια του Βαγγέλη Παπάζογλου:http://www.rempetika.com/diafora/disko_papazoglou.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τον ΚΑΤΑΔΙΚΟ τον ακουσα εγώ με τα αυτιά μου σε μια παράσταση της Ιεράς Οδού απο τις τελευταίες,δεν θυμάμαι ακριβώς τα λόγια μα μου φαίνεται πως ο Γιώργος είπε πως είναι του Παπάζογλου.Μιλάμε για μια τέλεια ερμηνεία τότε που δεν πρόκειται να ξεχάσω.ΕΙΧΕ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΦΤΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΦΛΕΓΟΤΑΝ.ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΕΧ’ΣΩ.

Υ.Γ.

Καλό δεν θα ήταν αντί για τον Θηβαίο να πει αυτός τον ΑΜΛΕΤ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ.; χε χε χε!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καλο δεν θα ηταν αντι για τον Θηβαιο να τραγουδησουν αλλοι; :):)

Εγω προσφερομαι... :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στα "Νέα" έχει ολοσέλιδο ρεπορτάζ για το Ηρώδειο.

Ας βάλει κάποιος το Link γιατί η σελίδα των "Νέων" δε μου ανοίγει...

Share this post


Link to post
Share on other sites

«Όλο τον κόσμο αγαπώ, την άσπρη σκόνη σαν ρουφώ...» Της Χαρης Ποντίδα

Σμύρνη, Πόλη, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Σικάγο... Η ιστορία των ουσιών στο ελληνικό τραγούδι αρχίζει στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως θα δείξουν δύο βραδιές στο Ηρώδειο

«Aπό το βράδυ ώς το πρωί/ δική μου είναι η ζωή/ κι όλο τον κόσμο αγαπώ/ την άσπρη σκόνη σαν ρουφώ...». Δεκάδες ρεμπέτικα- και όχι μόνο- μιλούν για τις ουσίες. Χασίς, νικοτίνη, αλκοόλ, ηρωίνη, κοκαΐνη έγιναν τραγούδια που άντεξαν στον χρόνο, ίσως γιατί πολλά απ΄ αυτά μιλούν στα ίσια και με πόνο για μια καθημερινότητα που αργότερα λογοκρίθηκε και σκεπάστηκε με την επιβολή νόμου.

Εκείνο που ίσως να μη γνωρίζουμε είναι ότι η ελευθερία, το χιούμορ, ο σαρκασμός, η απόγνωση, η κριτική για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, που με τόση αλήθεια εξέφρασε το ρεμπέτικο τραγούδι, μιλώντας για τις ουσίες, πρόλαβαν και πέρασαν σε ένα ευρύτερο κοινό, μέσα από τις προπολεμικές επιθεωρήσεις και τις οπερέτες, με αποτέλεσμα να έχουμε και ένα πλούσιο υλικό αστικών τραγουδιών που μένουν να τα... ανακαλύψουμε ξανά, σχεδόν 80 χρόνια μετά. Τα τραγούδια για «Τσίλιες και μία νύχτες» που θα δούμε αύριο και μεθαύριο στο Ηρώδειο, με την επιμέλεια του συλλέκτη και μελετητή του ρεμπέτικου Παναγιώτη Κουνάδη και με οδηγό τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα (και συνεπιβάτες τους Χρήστο Θηβαίο, Στέλιο Βαμβακάρη, Χαρά Κεφαλά, Νίνα Λοτσάρη, Θέμη Σερμιέ, Ασπασία Στρατηγού, Μπάμπη Τσέρτο, Μάρθα Φριτζήλα και Ταξιάρχη Χάνο) θα μας αποκαλύψουν και αυτή, τη λιγότερο δημοφιλή πλευρά, της ελληνικής τραγουδοποιίας.

Το πρόγραμμα θα είναι μοιρασμένο σε ρεμπέτικα (γνωστά και άγνωστα) και τραγούδια ελαφρά, επιθεωρήσεων, οπερέτες. Φιγούρες όπως ο Καρούμπας και ο Καρακαλέτσος- που ζωντάνεψαν τον τύπο του χασικλή και του μάγκα για πρώτη φορά στους «Απάχηδες των Αθηνών»- θα φέρουν στο φως ονόματα συνθετών και ηθοποιών όπως των Ζάχου Θάνου, Ζαχαρία Νοταράκη, Πέτρου Νοταράκη, Γιώργου Καμβύση, Σώσου Ιωαννίδη, Αιμίλιου Σαββίδη κ.ά. που έχουν γράψει εξαιρετικά τραγούδια και έχουν αφήσει εποχή με τους ρόλους τους στο ελληνικό θέατρο.

«Ακόμα και για μας που κάνουμε αυτή τη δουλειά», λέει ο Γιώργος Νταλάρας, «το υλικό που είδαμε να υπάρχει στο ελαφρό τραγούδι ήταν μια έκπληξη. Αστικά τραγούδια του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, επιθεωρησιακά τραγούδια που τραγούδησε ακόμα και η Σοφία Βέμπο, είναι πολύ προκλητικά- αν σκεφτεί κανείς και τα ήθη της εποχής. Όσο για τα ρεμπέτικα που γράφτηκαν τότε, τα έφτιαξαν σπουδαίοι συνθέτες, άνθρωποι που έχασαν το κοινωνικό τους κύρος όταν ήρθαν στην Ελλάδα, υποτιμήθηκαν, πέρασαν στο περιθώριο...». Aνάμεσα στις ενδιαφέρουσες στιγμές αυτής της βραδιάς θα είναι και η προβολή αποσπασμάτων από ένα αμερικάνικο ντοκιμαντέρ που προπαγανδίζει την καλλιέργεια της μαριχουάνας, την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Όταν χρειάζονταν τους στρατιώτες να καταταχτούν, σκέφτηκαν ότι η μαριχουάνα θα ελάφραινε τις αποφάσεις τους και θα έκανε πιο ανθρώπινη την καθημερινότητά τους», λέει ο Παναγιώτης Κουνάδης. Το φιλμ ξεκινάει δείχνοντας τον Παρθενώνα «Τα βλέπετε αυτά τα αρχαία μάρμαρα;», αναρωτιέται ο εκφωνητής. «Η καλλιέργεια της μαριχουάνας είναι πολύ πιο παλιά απ΄ αυτά»...

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=200707...ΖΟΝΤΕΣ&spid=221

Και κάτι σχετικό:

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=200707...ΖΟΝΤΕΣ&spid=221

Share this post


Link to post
Share on other sites
Παραθέτω μια λίστα με τραγούδια που θεωρώ πολύ πιθανό να ακουστούν στη συναυλία...

1) Πέντε χρόνια δικασμένος

2) Βαρέθηκα τον αργιλέ (Ο ξέμαγκας)

3) Η λιτανεία του μάγκα

4) Μη χειρότερα θεέ μου

5) Όταν μπουκάρω στον τεκέ

6) Οι μοιραίοι

7) Όταν συμβεί στα πέριξ

8) Αρμίδα

9) Στους απάνω μαχαλάδες

10) Πασαλιμανιώτισσα

11) Η δροσούλα

12) Μ' αργιλέ και μπαγλαμάδες

13) Το Ερηνάκι

14) Ο Πίκινος

15) Φέρε μας κάπελα κρασί

16) Τα ποτήρια της παρηγοριάς

17) Εβίβα ρεμπέτες

18) Φάνης

19) Του ντερβίση το πιοτό

20) Σ' έναν τεκέ σκαρώσανε

21) Εφουμέρναμ' ένα βράδυ

22) Πριγκηπομαστούρηδες

23) Μάγκας βγήκε για σεργιάνι

24) Θέλω να γίνω μπουφετζής

25) Πίνω και μεθώ

26) Ο χασικλής (Του Κώστα Ρούκουνα)

27) Σα φουμάρω τσιγαριλίκι

28) Τα παιδιά της γειτονιάς σου

29) Γιόβαν Τσάους

30) Αν μ' αξιώσει ο θεός

31) Θα μεθώ και θα τα σπάω

32) Κρασοπίνω

33) Νύχτες μαγικές

34) Δημητρούλα μου

35) Όταν καπνίζει ο λουλάς

36) Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι

37) Όταν μιλάει το κρασί (Στράτος Διονυσίου, μουσική Μητσάκη)

38) Ουσίες (κι οινοπνεύματα)..

Μια ευχή της τελευταίας στιγμής, αν και λίγο τραβηγμένη, είναι το τραγούδι του Γ.Ζήκα «Μαύρα-’σπρα» Από αυτά που διαβάζω βέβαια στις συνεντεύξεις, μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Best wishes to all the members who will be lucky to enjoy the two upcoming concerts!

Waiting for impressions (software and hardware) :)

We'll be there in imagination (no problem :razz: )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Να ρωτήσω αν ξέρει κανεις να μου πει;

Το τραγούδι του Βαγγέλη Παπάζογλου "ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ" συγκαταλέγεται στα απαγορευμένων ουσιων και είναι πιθανό να το πεί ο Νταλάρας στο Ηρώδειο;

Περισσότερες πληροφορίες για το τραγούδι στα "Ξεχασμένα 45άρια & 78άρια".

http://www.dalaras.com/forum/index.php?s=5...460entry73233

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αρθρο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος πριν τη Συναυλία:

Συναυλίες για ουσίες και οινοπνεύματα

Τραγούδια από το 1820 και μετά -ρεμπέτικα στην πλειονότητά τους- που συγκέντρωσε ο Παναγιώτης Κουνάδης θα ακουστούν στο Ηρώδειο

Το αλκοόλ, η νικοτίνη, το χασίς, καθώς και άλλες ακόμα πιο απαγορευμένες ουσίες ενέπνευσαν τους δημιουργούς του ελληνικού αστικού τραγουδιού από τα τέλη του 19ου αιώνα. Κι αν οι ουσίες ταυτίστηκαν περισσότερο με το ρεμπέτικο τραγούδι και τους εκφραστές του, ωστόσο ανάλογα τραγούδια διαφορετικού ύφους συναντάμε και στο σμυρναίικο, στην οπερέτα, στην επιθεώρηση, στο ελαφρό, στο λαϊκό και σύγχρονο τραγούδι. Στα τραγούδια που «κάνουν χρήση ουσιών» είναι αφιερωμένες και οι δύο συναυλίες, που θα δοθούν στο Ηρώδειο την Τρίτη και την Τετάρτη κάτω από το χαρακτηριστικό τίτλο «Οταν συμβεί στα πέριξ -Τραγούδια για τσίλιες και μία νύχτες», με την επιμέλεια του Παναγιώτη Κουνάδη, ο οποίος έχει κάνει διατριβή στο είδος.

Διέτρεξε το ελληνικό τραγούδι του τελευταίου ενάμιση αιώνα, ανέσυρε τα τραγούδια που έχουν για θέμα τους τις ουσίες, τα ταξινόμησε και για πρώτη φορά τα παρουσιάζει στο κοινό σε μία ολοκληρωμένη ενότητα.

«Ξεκίνησα πριν από περίπου 6 χρόνια για να συλλέξω το υλικό για ένα βιβλίο με θέμα τα τραγούδια που αναφέρονται στις ουσίες, από τις απαγορευμένες έως τις νόμιμες. Από τον καφέ και το τσιγάρο έως το χασίς, την ηρωίνη και την κοκαΐνη. Συγκέντρωσα, τελικά, γύρω στα 2.000 τραγούδια», λέει ο Παναγιώτης Κουνάδης στον ΕΤ, ο οποίος έμαθε παράλληλα τα πάντα για τις ουσίες και την ιστορία τους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Κουνάδης, είναι «η πρώτη φορά που θα ακουστούν τα ελαφρά τραγούδια και τα τραγούδια της επιθεώρησης για ουσίες σε μια συναυλία. Στη δισκογραφία του Μεσοπολέμου, αυτά τα κομμάτια είναι πολύ δύσκολο να τα βρει κανείς. Σπανιότατα υπάρχουν σε παρτιτούρες. Οι δημιουργοί τους ζήλεψαν τη δόξα των ρεμπέτικων χασικλίδικων και θέλησαν να γράψουν κι αυτοί.

Είναι τραγούδια διαφορετικού ύφους, υμνητικά αρκετές φορές και με χιουμοριστικό τόνο. Ο κύριος όγκος των τραγουδιών του είδους, ωστόσο, είναι τα ρεμπέτικα. Ηταν τραγούδια πολύ ελεύθερων ανθρώπων, οι οποίοι έγραφαν ό,τι τους άρεσε. Ολοι οι μεγάλοι έγραψαν χασικλίδικα. Ο Βαμβακάρης έγραψε 35 χασικλίδικα. Ο Τούντας 40. Ενώ υπήρξαν και πολλές παραλλαγές».

Πότε έχουμε τα πρώτα τραγούδια για τις ουσίες; Γύρω στο 1820 καταγράφονται τα πρώτα 15 τραγούδια του κρασιού. Το πρώτο τραγούδι για ηρωίνη το βρίσκουμε γύρω στο τέλος της δεκαετίας του 20. Συνολικά 18-20 τραγούδια έχουν γραφτεί για την ηρωίνη κι άλλα τόσα περίπου για την κοκαΐνη.

Πολύ περισσότερα είναι αυτά που έχουν για θέμα τους το χασίς, γύρω στα 500, ενώ για το κρασί, κατά κύριο λόγο, και το αλκοόλ έχουν γραφτεί περί τα 800 τραγούδια. Πουθενά στην παγκόσμια δισκογραφία δεν υπάρχουν τόσα πολλά τραγούδια για τις ουσίες όσα στην Ελλάδα.

Μόνο μερικά αποτρεπτικά τραγούδια καταγράφονται στην Τουρκία».

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας με τους Χρήστο Θηβαίο, Μπάμπη Τσέρτο, Μάρθα Φριντζήλα, Νίνα Λοτσάρη, Χαρά Κεφαλά, Θέμη Σερμιέ και Στέλιο Βαμβακάρη. Συμμετέχει η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Μαγνησίας. Σκηνοθετική επιμέλεια: Πάνος Παπαδόπουλος.

Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία Φεστιβάλ Αθηνών 210-3272000.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=3445

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sinevi sta periks,alla mesa se ola theoro oti ektos tou oloi psaxnan na vroun ti douleia eixe o (ekseretikos gia allou) Thiveos mesa se ayti ti vradia,kai o Tsertos,katafora adikimenos se mia gwnitsa tis skinis.

Pistevo oti o sigkekrimenos kallitexnis adikithike katafora se antithesi me ta rock xoropidita san faltsa nota tou epanalamvano ekseretikou Thiveou.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από συνέντευξη του Γιώργου Νταλάρα στην Ελευθεροτυπία στις 30 Ιουνίου 2007 (ολόκληρη η συνέντευξη υπάρχει στο topic της "αποδελτίωσης").Η ερώτηση αναφέρεται στις συναυλίες "Τσίλιες και μια νύχτες" του Ηρωδείου:

- Θα τα ηχογραφήσετε;

«Είναι χρέος μου. Τα έχουν πει οι σημαντικότεροι μουσικοί που πέρασαν από την Πόλη, τη Σμύρνη ή την Αμερική, άνθρωποι που σφράγισαν τον μουσικό μας πολιτισμό. Κι όμως είναι ελάχιστα γνωστοί ή και εντελώς άγνωστοι στους νέους».

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν η κυκλοφορία του συγκεκριμένου δίσκου βρίσκεται στη διαδικασία του remix, oπότε σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα... B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Φαντααστικά νέα καταπληκτικά ΤΕΛΕΙΑ!!!!! B)B):huh::music::music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

’ντε επιτέλους να έχουμε καινούργια μουσική παρεούλα για τις ''αλκολοούχες'' στιγμές μας.. B)B) :lol: . Αναμένουμε με αγωνία τα νέα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τι υπέροχα νέα είναι αυτά???? :mad::):)

Γειά σου ρε Θάνο με τις καταπληκτικές σου πληροφορίες :):):) Μου έφτιαξες το απόγευμα :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

’ντε ντε!

Θα καούν τα κάρβουνα.Τι τραγουδάρες και τι καρασεβντάδες απο την φωνάρα του περιμένουμε να ξανακούσουμε.Και πρέπει να συμφωνεί και να χαρεί ο φίλος μου Bithidalaras με..."Τον χάρο τον αντάμωσαν".

Share this post


Link to post
Share on other sites

’στο Αντώνη.. Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν μακράν η καλύτερη ερμηνεία εκείνης της βραδιάς. Είχα μείνει κάγκελο. ’ντε να το ακούσουμε και από το cd.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...