ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ

Ο Γιώργος Νταλάρας είπε...

85 posts in this topic

Ο άλλος που ακολούθησε τη σχολή Μπιθικώτση είναι ο Γιώργος
Νταλάρας. «Μας λείπει το πρόσωπο του Μπιθικώτση, όχι το έργο του. Είτε πέντε
είτε δέκα χρόνια περάσουν από τον θάνατο του Γρηγόρη, δεν θα σβήσει το χνάρι
του και δεν τον θεωρώ απόντα. Μέσα μου ζουν πάντα οι δύο Γρηγόρηδες: αυτός του
ρεμπέτικου ή του τραγουδιού του "Καντήλι τρεμοσβήνει" και, βέβαια, ο
Μπιθικώτσης του "Επιτάφιου" και του Μίκη. Ο Μπιθικώτσης υπήρξε
άρχοντας, έσκαψε μια βαθιά χαρακιά μαζί με άλλους, που είναι η εθνική μας
περιουσία. Και συμφιλιώθηκε με τις αντιφάσεις της κοινωνίας» σημειώνει ο
Γιώργος Νταλάρας, που συνδεόταν και οικογενειακά με τον Μπιθικώτση αφού υπήρξαν
φίλοι με τον πατέρα του Λουκά Νταράλα (ας θυμηθούμε επίσης ότι συνδέονται και
με έναν ακόμη τρόπο αφού λόγω των εταιρειών ο Νταλάρας είπε πρώτος το «Να 'τανε
το '21» που επανεκτέλεσε ο Μπιθικώτσης και ο δεύτερος πρωτοείπε το «Πού 'ναι τα
χρόνια» που ξαναείπε ο Νταλάρας).

 

''ΝΕΑ''(12.4.14)

http://www.tanea.gr/news/culture/article/5108026/h-fwnh-poy-mas-ebgale-apo-th-mizeria/

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Με αφορμή το βίντεο που έβαλε η Alona όπου ο Μάτσας μιλά για τον Γ.Νταλάρα. Από την παρουσίαση των δίσκων για τον Λοίζο μλούν ο Μάτσας, ο Παπαδόπουλος και ο Νταλάρας.

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.dalaras.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%AC/

 

Γ. Νταλάρας: "Οι φράουλες μάτωσαν ξανά"

Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση της Μανωλάδας, είναι λυπηρή και σοκάρει.
Παμψηφεί αθώοι όλοι όσοι πυροβόλησαν εν ψυχρώ και τραυμάτισαν σοβαρά τους μετανάστες/εργάτες γης στα χωράφια με τις φράουλες.
Θυμίζουμε ότι αυτοί οι εργάτες, είναι μετανάστες με ροζ χαρτί, δηλαδή άνθρωποι που ζουν σε καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης. Είναι άνθρωποι που δεκαετίες τώρα είναι στο έλεος των εργοδοτών τους, στην κακή ή καλή τους πρόθεση.
Πέραν όμως αυτού, ας εννοήσουν οι δημόσιοι λειτουργοί ότι τέτοιες αποφάσεις «παραδίδουν» το νόμο στους πολίτες και τους επιτρέπουν να πυροβολούν ανεξέλεγκτα επαναφέροντας σε ισχύ το νόμο του Λιντς.  Αυτό δε θυμίζει Ελλάδα, αλλά Μιζούρι και Κεντάκι δύο αιώνες πριν.

3 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μέσα στην ανεμελιά του καλοκαιριού, πάντα διαλέγει έναν τρόπο να μας θυμίζει αυτά που δεν πρέπει να ξεχνάμε... Πολύ ενδιαφέρον το σημείωμά του για τη Γυάρο. 

 

http://www.dalaras.gr/%CE%B3%CF%85%CE%AC%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%87%CE%AC%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%83%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF/

2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Γ.Νταλάρας για το θέμα της ΑΕΠΙ

http://www.tanea.gr/life-style/article/5431287/h-fwnh-twn-kallitexnwn/

Γιώργος Νταλάρας
«Μας εκθέτει εντός και εκτός χώρας»
Ο,τι είδε το φως το δημοσιότητας σε σχέση με την οικονομική έρευνα για την ΑΕΠΙ είναι πρωτάκουστο και προκλητικό. Γίνεται δε απεχθές αν σκεφτούμε ότι αποκαλύπτεται σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης και σχεδόν ανεξέλεγκτης χρήσης των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στο Διαδίκτυο. Οπως σωστά επισημαίνει ο Σταύρος Ξαρχάκος, στην έρευνα «ανιχνεύθηκαν» μηνιαίοι μισθοί μεγαλύτεροι από τις ετήσιες απολαβές ενός από τους μεγαλύτερους συνθέτες της χώρας. Αυτό μας εκθέτει εντός και εκτός χώρας. Εγώ ως συγγενής, μια και είμαι κυρίως ερμηνευτής και μουσικός, μπορεί να μην έχω έννομο συμφέρον. Μοιράζομαι όμως την αγωνία των δημιουργών με το σκεπτικό ότι εμείς οι «συγγενείς» τραγουδιστές και μουσικοί είμαστε όχι μόνο αλληλέγγυοι, αλλά ανήκουμε στην ίδια οικογένεια.  Πέραν αυτού, σε πολλούς από τους ποιητές και τους συνθέτες η χώρα μας οφείλει το ανεκτίμητο άυλο πολιτιστικό προϊόν. Και εμείς οι ερμηνευτές οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό σ' αυτούς την ύπαρξή μας. Συνεπώς είναι κοινή απαίτηση όλων μας η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, η εξυγίανση της εταιρείας και η κυρίως απονομή δικαιοσύνης. Δεν μπορεί μια τέτοια εταιρεία να μη βασίζεται στις αρχές της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων από τους δικαιούχους. Επιπλέον επαληθευόμαστε όσοι έχουμε πιστέψει σταθερά στην αυτοδιαχείριση και τη μη κερδοσκοπική λειτουργία των δομών είσπραξης. Πέραν του πορίσματος, βέβαια, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή η ιδιωτική εταιρεία λειτουργούσε χωρίς διαφάνεια, μονοπωλιακά, σχεδόν έναν αιώνα.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Γ.Νταλάρας για τον Μ.Ελευθερίου, εχτές στο ΒΗΜΑ.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=1008975&h1=true

Ψάχνω τη λέξη...

«Οι στίχοι από το αίμα μου παιδιά» λέει ο Καρυωτάκης. Ετσι συμβαίνει με τα τραγούδια του Μάνου. Μπορεί να μη μοιάζουν το ένα με το άλλο αλλά, διαβάζοντάς τα, μυρίζοντας την ατμόσφαιρα που μεταφέρουν, την αισθητική που αποπνέουν, καταλαβαίνεις ότι είναι παιδιά του ίδιου «πατέρα».
 
Ο στίχος για το τραγούδι, καλώς ή κακώς, αντιμετωπίζεται σαν κάτι φευγαλέο. «Τρέχει», μαζί με τη μουσική, σε τρία λεπτά και κάτι. Ομως στα τραγούδια του Ελευθερίου οι στίχοι έχουν την ίδια σημαντικότητα είτε μαζί με τη μελωδία είτε χωρίς αυτήν. Ισως είναι η παρατηρητικότητά του, η άδολη αγάπη του για τους ανθρώπους που τον κάνει να παρατηρεί τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα των ηρώων του, ο αριστοτεχνικός τρόπος που μπλέκει το παρελθόν με το παρόν, μας κάνει να αναγνωρίζουμε μέσα σε αυτά τους εαυτούς μας. Το λέω γιατί πολλές φορές έχω ακούσει ότι αυτός ο στίχος του Μάνου ταιριάζει πολύ στον τάδε συνθέτη, σε εκείνη τη μουσική, σε εκείνον τον ερμηνευτή.
 
Ο ίδιος έχει γράψει κάπου «Οι λέξεις είναι σαν ορισμένους ανθρώπους. Αλλες υπάρχουν και άλλες χάνονται... Και κάποιες μας ακολουθούν μέρα-νύχτα και για όλη μας τη ζωή». Τώρα που έφυγε θα ψάχνουμε ακόμη πιο σχολαστικά τη μοιραία λέξη που έρχεται συχνότερα σε έναν ποιητή για να ανακαλύψουμε τον ψυχισμό του. Διαβάζω του στίχους του Μάνου και μπαίνω πάντα σε μια μαγική διαδικασία Από τους ολοκληρωμένους κύκλους των τραγουδιών του μέχρι τα σκόρπια στιχάκια του. Και ψάχνω τη λέξη. Και δεν τη βρίσκω. Ισως γιατί δεν είναι μία. Είναι όλοι οι χυμοί του μυαλού και της ψυχής του
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία του Γιώργου Καζαντζή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Γιώργος Νταλάρας μίλησε πριν από λίγες μέρες, με λόγια αγάπης και εκτίμησης για τον ξεχωριστό δημιουργό...
 

Γιώργος Νταλάρας: «Με τον Γιώργο Καζαντζή μας δένουν πάρα πολλά»

21/10/2019

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ο Γιώργος Νταλάρας μιλά για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στην εκπομπή του Alter «Τετ α τετ» με τον Νίκο Ευαγγελάτο, που μεταδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2003.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για τον Λευτέρη Παπαδόπουλο στην εκπομπή ''ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ'' (2-8-2020)

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Reply to this topic...

×   You have pasted content with formatting.   Remove formatting

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

Loading...